Dodaj do ulubionych

Jeż pigmejski - komunijny przebój

• tijgertje Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 09:55
      Czytalismy z mlody mkiedys ksiazke, ktorej tytul moznaby przetlumaczyc "dupogryzy". W kanalach mieszkalo mnostwo zwierzat, ktore "znudzily sie" wlascicielom. Wladze sprawowal krokodyl, ktory mscil sie na bylych wlascicielach. Gdy ktorys siadal na "tronie", krokodyl przeciskal sie przez rury i gryzl takiego w dupe. szkoda, ze to tylko fikcja, bo taki krotkodyl przydalby sie wszystkim, ktorym chocby do glowy przychodzi, zeby w prezencie komunijnym kupic dziecku zywe zwierze. Moj mlody rowniez przystepuje w tym roku do komunii. Prezenty beda skromne (o ile chrzestny sie nie wylamie), a mlody przezywa najbardziej nie to, co dostanie, ale fakt, ze w czasie mszy ma do przeczytania 2 zdania.
    • puch_puch Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 10:00
      Temu jeża bo lubi,
      temu pieska bo chce
      temu kotka do ścianę bo porzucać se chce.
      Dziecię sobie zażycz,y a rodzina aż kwiczy
      z tej radości ogromnej dobrze, że nie prosił o bombę.
      Dla jednego zwirzaczek to zabawka nie lada, a ja lubię bachory jak je tuseklątwa dopada
      Też mam wtedy zabawę przednią i ogromne radości
      jak debile do śmierci będą tyrać na moje drobności
      Bo emeryt ja będę pełną gębą a co
    • gburiaifuria Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 10:01
      tlum skretynialych rozwydrzonych bachorow przebranych za aniolki znecajacych sie nad bezbronnym zwierzatkiem, dziwne, ze kosciol tego nie zakazuje, ale coz trudno po ksiezach spodziewac sie jakiegokolwiek milosierdzia. Biedny jez, za miesiac bedziemy je znajdowac na smietnikach wyrzucone przez znudzone bachory, albo poirytowanych rodzicow, ktorym tez zabawka szybko sie znudzi, bo je pije i brudzi, jak wszystko co zyje.
    • nymeria21 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 10:17
      Wyjątkowo idiotyczny pomysł... mam takiego jeża. To nie jest zwierzę dla dziecka i nie wiem skąd w ogóle to się wzięło. Jeże to indywidualiści, nie wchodzą w zbyt wiele interakcji, do tego żyją w trybie nocnym, a budzone w dzień zwijają się w kulkę, syczą i kłują. Dla mnie to nie jest problem, wyciągam go wieczorem (czasem późnym) i frajdę sprawia mi samo dbanie o niego i to, że jest, ale przeciętne dziecko znudzi się po tygodniu.

Na miejscu tej pani z aukcji nie przyznawałabym się do totalnego braku zorganizowania albo ignorancji, bo opieka nad jeżem w wersji podstawowej to 15 minut dziennie. Co prawda nie ma wtedy co liczyć na jakąkolwiek więź ze zwierzakiem, ale krzywda mu się nie stanie.

Już pomijam samo dawanie zwierząt na prezenty komunijne, bo szkoda strzępić języka.
      Mam tylko nadzieję, że nikt nie będzie aż tak głupi i okrutny, żeby potem wypuścić do polskiego lasu jeża AFRYKAŃSKIEGO, urodzonego w hodowli, bo prawdopodobnie nie przeżyje nocy.
      • szoszan Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 11:21
        Gratuluję najbardziej merytorycznego komentarza.
        Ja córce kupiłam kiedyś chomika, nie z okazji komunii(nie jest katolikiem), ale dlatego, ze chciała mieć zwierzaka, a kota juz mamy.Do dziś czuję dyskomfort psychiczny gdy patrzę na chomcia i jego samotność. Chomiki to zwierzaki stadne, a jeże to już w ogóle.
        Uważam, że jak już kupować zwierza z takich okazji to lepiej psa, kota, konia czy ptaszora, ale nie na wpółdzikie stworzenie, którego nie da się udomowić. Przeciez to gwałt na takim zwierzęciu.
        • nymeria21 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 12:03
          Dziękuję, chciałam tylko dodać, że jeże nie są stadne :) wręcz przeciwnie, to typowi samotnicy i nie dzieje im się krzywda gdy siedzą same w klatce. Ważne jest za to, żeby klatka była duża (minimum metr długości, najtańsza kosztuje ok. 100 zł), a w niej koniecznie duży kołowrotek (koszt ok. 80 zł), bo jeż MUSI mieć dużo ruchu. Do tego naprawdę nie da się spać w pokoju, w którym w nocy biega jeż, kołowrotek, nawet wyciszony domowymi sposobami, robi dużo hałasu. Nie może też jeść byle czego, to naprawdę wrażliwe i delikatnie zwierzęta. Jeśli ktoś nie jest w stanie zapewnić mu tych podstawowych rzeczy i nie ma w domu pokoju, w którym nikt nie śpi, zdecydowanie powinien sobie dać spokój. O ile to w ogóle nie jest wydumany problem, bo jeż z hodowli (lepiej kupić młodego) z najzwyklejszą klatką, wyposażeniem i jedzeniem to koszt ok 700 zł i trudno mi uwierzyć, że nagle wszyscy masowo się na to rzucają, bo pojawiło się kilka głupio zatytułowanych aukcji.
          Zgadzam się, że lepiej kupić kota, można go przytulić, a sam kot nie daje się męczyć.
    • dante_waw Moje dziecko ma komunie!!!!.... 14.05.12, 10:20
      .... moge mu kupic nawet 3 kg tych jezy, byleby tylko pochwalilo sie tym gadgetem przed rowiesnikami, ktorzy komunii nie mieli :))))))
    • titta wymarzony prezent 14.05.12, 10:20
      Jez prowadzi nocny tryb zycia, jest nie kontaktowy, je, biega spi i uprawia seks (jak ma z kim). Doskonaly prezent dla dziecka. Ile z tych jezy trafi do parkow i lasow?
    • ko_mentator Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 10:27
      Myślałem, że tury wybito w średniowieczu, a tu proszę - jeden przeżył, tylko poglądy średniowieczne mu zostały.
    • vortex21 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 10:47
      Prosze nie mieszac do tego Boga...
    • paulinkaum Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 10:54
      Co za pomysł? Zamiast jeża impreza, a nie jakieś takie dziwactwa. Wiem, że ośmiolatek musi na pewne rzeczy poczekać jeszcze 10 lat, ale koktajle można też robić z soków i owoców :) Polecam. Takie party bezalkoholowe, za to z masą atrakcji zorganizuję jak zdobędę całe 4000 zł w konkursie ogłoszonym tu: pega.pl/przenies_sie/nkQQk
    • adam3407 Nagonki na KK ciąg dalszy 14.05.12, 10:58
      Kontynuuj gazeto pisanie oszczerczych tekstów, a komentującym życzę by ich gruczoły jadowe zawsze były w pełni sprawne.
      • zmichalg1 Re: Nagonki na KK ciąg dalszy 14.05.12, 15:59
        Jakich oszczerstw?
        Tak wygląda polski powierzchowny katolicyzm.
        Jakiś czas temu właśnie w okolicach maja któryś z operatorów komórkowych wypuścił spot reklamowy pt. "dzień pierwszej komórki". Wyglądało to tak, że gromadka dzieci w strojach komunijnych pozuje fotografowi do grupowego zdjęcia, ale ten ma problem z ich ustawieniem, bo co i rusz któremuś dzwoni telefon. A po chwili pojawiał się właściwy slogan tzn. "dzień pierwszej komórki".
        Po kilku dniach emisji po protestach kk operator spot zdjął. Ot, prawda zabolała...
      • potwory.i.spolka Re: Nagonki na KK ciąg dalszy 14.05.12, 19:26
        Lepiej wyryp jaką Ewę, a bacz co by przez gumę, bo nie chcielibyśmy ataku twoich klonów.

Było takie powiedzenie, że kiedyś antysemitą był ten, kto nie lubił żydów a teraz jest to ten, kogo nie lubią żydzi.

O katolikach można by ukuć takie powiedzenie. Przeciętny człowiek jak coś nawywija, to jest za karany. Kościół katolicki jak coś nawywija, to jest atakowany. Zgwałcił klecha dziecko? Pieprzony gó...arz podkopuje KK. Sprzedały klechy ziemię "odzyskaną" za grube miliony? A co komu do tego, przeca za kawałek na wsi pod Krakowem należy się kawał w Warszawie. Znowu te ataki na KK!!!

Pójdę dalej. Próba obrony przed lepkimi łapami czarnej mafii już sama w sobie jest atakiem. Polaku!!! Jeśli widzisz klechę, wyjmij portfel, zapisz pin na kartce, zdejmij spodnie swoje i swoich dzieci i czekaj na wizytę duppasterską!!!
        • adam3407 Re: Nagonki na KK ciąg dalszy 14.05.12, 23:29
          potwory.i.spolka napisał:

> Lepiej wyryp jaką Ewę, a bacz co by przez gumę, bo nie chcielibyśmy ataku twoic
          > h klonów.
          >
          > Było takie powiedzenie, że kiedyś antysemitą był ten, kto nie lubił żydów a ter
          > az jest to ten, kogo nie lubią żydzi.
          >
          > O katolikach można by ukuć takie powiedzenie. Przeciętny człowiek jak coś nawyw
          > ija, to jest za karany. Kościół katolicki jak coś nawywija, to jest atakowany.
          > Zgwałcił klecha dziecko? Pieprzony gó...arz podkopuje KK. Sprzedały klechy ziem
          > ię "odzyskaną" za grube miliony? A co komu do tego, przeca za kawałek na wsi po
          > d Krakowem należy się kawał w Warszawie. Znowu te ataki na KK!!!
          >
          > Pójdę dalej. Próba obrony przed lepkimi łapami czarnej mafii już sama w sobie j
          > est atakiem. Polaku!!! Jeśli widzisz klechę, wyjmij portfel, zapisz pin na kart
          > ce, zdejmij spodnie swoje i swoich dzieci i czekaj na wizytę duppasterską!!!

Dowodzisz swoją osobą, że jesteś kimś kto posiadł umiejętność pisania, lecz nie posiadł umiejętności czytania, a tym bardziej myślenia. Artykuł traktuje o prezentach komunijnych, które kupuje się w rodzinach mających skrzywione podejście do kwestii wiary. I komunia św. to przeżycie duchowe, a nie materialne. O ile krytykowanie konsumpcyjnego podejścia do religii uważam za słuszne o tyle pisanie artykułów takich jak powyższy uważam za debilizm i najczystszej postaci manipulację. Tu nie mówi się o jednostkowych przypadkach, ale o tendencji utrzymującej się wg autorki w KAŻDEJ rodzinie. Ludzie kupują jeże pigmejskie, quady, iPady. Jacy ludzie? Należący do mniejszości. O tym nie wypadało wspominać, bo idioci tacy jak ty nie mieliby się do czego doczepiać.

Co do wspomnianej pedofilii, przekazywaniu majątków instytucji Kościoła, itd. Uważam to za naganne i że należy to karać. Gdybyś umiał czytać to wiedziałbyś, że artykuł nie jest o tym, a gdybyś umiał myśleć zrozumiałbyś do czego piję.

A z Ewą zamierzam 'po bożemu' napłodzić mnóstwo dziatek, coby miał kto stanowić przeciwwagę dla ludzi o iq kalosza, jakie reprezentujesz.
    • prababka44 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 11:05
      Trajanusie....
      Zeby skończyc te POLSKIE komedie ,
      to ksiązke musiałyby najpierw przeczytać mamusie...
      A z tym juz gorzej :(

• bondi8 Prezent jak w sam raz na komunię! 14.05.12, 11:06
      Dzieciaczki będą miały na czym trenować przykazanie katolickiej wiary, by czynić sobie zwierzęta poddanymi. A kiedy przetrenuje się już to panowanie i znudzi się taka rzecz, to się ją wyrzuci przez okno lub na ulicę. Lub pociągnie za samochodem. Wszystko za zgodą Boga "miłosiernego".
      • adam3407 Re: Prezent jak w sam raz na komunię! 14.05.12, 11:10
        Pojęcie o "Bogu miłosiernym" masz jak pies o geometrii.
        • inkwizytorstarszy Re: Prezent jak w sam raz na komunię! 14.05.12, 23:29
          adam3407 napisała:

> Pojęcie o "Bogu miłosiernym" masz jak pies o geometrii.

O cho, odezwał się ten co wie jaki jest " Bóg".... pewnie katolik niestety...
          • adam3407 Re: Prezent jak w sam raz na komunię! 14.05.12, 23:32
            inkwizytorstarszy napisał:

> adam3407 napisała:
            >
            > > Pojęcie o "Bogu miłosiernym" masz jak pies o geometrii.
            >
            > O cho, odezwał się ten co wie jaki jest " Bóg".... pewnie katolik niestety...

Katolik rozumiejący swoją wiarę, którego irytuje fanatyczny atak na nią.
    • 6.smiech Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 11:21
      A pedofilski ksiadz to pikus ? Biedne te dzieci ze maja kretynow za rodzicow.
    • naels Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 11:24
      Czytam ten artykul o komunii, jeżu pigmejskim, stosunku Polaków do przezyc religijnych i duchowych i przypomnial mi sie jeden bardzo stary dowcip.

Pierwsza klasa, pani w szkole pyta dzieci, czy znaja jakies piosenki o zwierzatkach. Joasia zglasza sie i mówi, ze ona zna o biedronkach: "Biedroneczki, sa w kropeczki, i to chwala sobie...". Piotrus mówi, ze jego mamusia spiewa piosenke o koniku: "Wio koniku, a jak sie postarasz, na kolacje zajedziemy akurat..." Zosia spiewa "Pieski male dwa, chcialy przejsz przez rzeczke..." a Wojtus "Wlazl kotek na plotek...". Wreszcie zglasza sie Jasio i mówi, ze on zna piosenke o jeżu. Pani jest zaintrygowana, bo nie moze sobie zadnej piosenki o jeżu przypomniec, wiec prosi Jasia, zeby zaspiewal. Jasio nabiera powietrza w pluca i spiewa na caly glos: "Jeżu malusienki !!!... Leży wsród stajenki !!!..."
    • anka9927 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 11:53
      Świat schodzi na psy..ot co. Za chwilę będziemy dzieciom kupować kucyka i chińskie breloczki z żywymi zamkniętymi rybkami-fajne..zwłaszcza, że zdążą zdechnąć akurat jak się znudzą. Nieodpowiedzialność i jeszcze raz nieodpowiedzialność. Ale cóż jest popyt....jest i sprzedaż:(
    • ami_lii Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 12:17
      Tak przy okazji tej całej dyskusji komunijnej, wspominałam wczoraj moją komunię, dobre 14 lat temu : sukienka wypożyczona, fryzura zrobiona przez babcię, obiad w domu a z prezentów medalik, Biblia i...15 bombonierek (Pieniądze tradycyjnie wzięli rodzice :P ). O dziwo, zupełnie mi to nie przeszkadzało, mało które dziecko dostało jakiś droższy prezent (najdroższy prezent, który dostała jedna dziewczynka to był walkman), nawet chyba nie było zbytniego porównywania kto co dostał. Po obejrzeniu materiału w wiadomościach o tegorocznych komuniach stwierdziłam że rodzice chyba się zbytnio nie wykosztowali na moją komunię :)

Teraz, wnuczka naszej sąsiadki idzie do komunii : jednym z prezentów będzie laptop, drugim ponoć telefon komórkowy. W klasie mojej mamy (uczy klasy 1-3, teraz ma 2 klasę) już od miesiąca dzieci porównują kto dostanie większe, droższe i fajniejsze prezenty. O jeżu jeszcze nie słyszałam, głównie mówią o laptopach, smartfonach i konsolach do gier.

A co do kupowania jeża na komunię, to nie jest dobry pomysł, tak jak nie jest dobrym pomysłem kupowanie pieska pod choinkę czy kotka na urodziny. Będzie fajnie przez jakiś czas ale co będzie jak "prezent" się znudzi? Przecież jeża nie da się jak konsoli schować do szafki albo wymienić na "lepszy model". Wypuszczenie go do lasu to będzie dla niego pewna śmierć, więc zostaje schronisko albo sklep zoologiczny, w najlepszym razie...
      • des4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 12:34
        przecież to żadne nadzwyczajne prezenty, mamy rok 2012
    • i.wb Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 12:35
      Mamy w domu jeża pigmejskiego od 2,5 roku i zdecydowanie mogę powiedzieć, że NIE jest to zwierzątko, którym może zajmować się 8-latek. Jeż jest bardzo temperamentnym osobnikiem. Ma swój rytm "dnia" (budzi się ok.23:00), nie lubi hałasu, wymaga cierpliwości, ponieważ nie zawsze ma humor o ochotę na dotyk człowieka. Mimo to, potrzebuje kontaktów z ludźmi, bo pozostawiony samemu sobie dziczeje. ...Mogłabym mówić o jeżach wiele, ale bardzo proszę aby ktoś, kto kupuje jeżyka dziecku poważnie to przemyślał! To nie jest zabawka ani zwierzątko, nie obrażając oczywiście, jak chomik, który żyje sobie w akwarium i jest mu z tym w miarę ok.
      Weźmy pod uwagę, że jeż żyje ok. 10 lat. A oddanie go innemu właścicielowi myślę, że jest olbrzymią traumą dla takiego delikatnego malucha.
      Proszę o rozwagę!
      • tygrysio_misio Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 12:46
        powiedzmy sobie szczerze... jeż nie jest zwierzęciem domowym... i ludzi którzy takie zwierzęta w domu trzymają powinno się karać!!
        • i.wb Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 13:45
          Owszem, powinno się karać w zasadzie wszystkich ludzi, którzy posiadają zwierzęta w domach. Szczególnie tych, którzy np. trzymają psy w małych mieszkaniach w blokach i nie mają czasu wyjść z nimi na spacer. Idąc dalej można powiedzieć, że powinno karać się ludzi, którzy jedzą mięso itd, itd....... Nie popadajmy w paranoję!
          • tygrysio_misio Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 15:47
            niektóre zwierzęta człowiek zaczął udomawiać kilkanaście tys lat temu... zawsze miały pełnić pewną funkcję... niektóre do jedzenia, inne do pracy przy gospodarstwie

niektóre z tych gatunków nie występują już prawie jako dzikie zwierzęta... zaczęło być im lepiej u boku człowieka... czy to w domu jako przytulanki, czy to przy gospodarstwie domowym otrzymując jedzenie w zamian za wykonywaną robotę (np łapanie myszy)... czy to półdziko wyjadając resztki... resztki po człowieku wyjadają też niektóre ptaki w miastach, bo tak wygodniej

żyjąc w mieście i przygarniając kota "domowego" sprawiasz, że nie będzie jadł po śmietnikach.... bo kto jest jednym z tych gatunków, które bez człowieka już niemal nie potrafi żyć i jedynie w Australii wybrały wolność (nie miały wrogów i kupę zwierzyny łownej, więc to nie dziwne)..... żyjąc na wisi i tak nie odpędzisz się od kotów, bo będą one żyły tam gdzie jest pożywienie: przy stodołach pełnych myszy, więc jeśli wpuścisz go do domu i pogłaszczesz to może być mu tylko lepiej

jeż natomiast nie potrzebuje człowieka do przeżycia... jego jedzenie nie garnie się do ludzi tak jak jedzenie kocie... ma o wiele bogatsze menu, które zapewnia mu samowystarczalność

może i zniewolony jeż zacznie wykazywać potrzebę czułości (tak jak zniewolony kot, choć te półdzikie już macania nie potrzebują, bo są zbyt zajęte)... Ale ile da Ci z siebie? Nawiąże z Tobą więź? Będzie się z Tobą porozumiewać?

• i.wb Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 17:46
              Daje nam radość każdego dnia :-) Uwielbia się przytulać i spać wyciągnięty na kanapie, czerpiąc od nas ciepło. Zresztą sam się tego co wieczór domaga. Cieszy się, gdy wrócimy z dłuższej podróży.Nie chcę się wdawać w szczegóły i wyjść na totalnie zakręconą osobę, ale ....my kochamy naszego jeża, a on nas. Takie są fakty :-))) Pozdrawiam!
              • drzewko.szczescia Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 18:03
                Nie oszukujmy się, położyć mu matę termiczną na tej kanapie i będzie równie chętnie na niej spał zamiast się "przytulać". To "cieszenie się" też jest raczej pobożnym życzeniem i antropomorfizacją. O "kochaniu" Was już nawet nie wspomnę.
          • antropoid Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 18:41
            i.wb napisał(a):

> Owszem, powinno się karać w zasadzie wszystkich ludzi, którzy posiadają zwierzę
            > ta w domach. Szczególnie tych, którzy np. trzymają psy w małych mieszkaniach w
            > blokach i nie mają czasu wyjść z nimi na spacer.

Szczególnie to się powinno karać tych , którzy swoich ulubieńców nie potrafią uciszyć, albo idiotów trzymających je na prywatnych posesjach bez kojca, ze swobodnym dostępem na ulicę, bo przecież "ten piesek nie gryzie"...
    • antropoid A bez wypasionych prezentów to jeszcze komunia... 14.05.12, 12:45
      ... czy już nie?
    • jalynska kto wpadł na pomysl zeby to promowac na głownej GW 14.05.12, 12:55
      ZWIERZE NIE JEST RZECZĄ, nie jest hitem na komunie. to obowiązki, koszt zywienia, opieka i zapewnienie domu. jeże umrą "wypuszczone na wolność". to sa zwierzeta afrykańskie. ile cierpienia i smierci to przyniesie - nie chce myslec. :(!
    • freitag23 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 13:07
      Tego jeża wymyślili takie debile jak ten augustus komunus, aby mieć kolejną okazję zaatakowania koscioła.
      • inkwizytorstarszy Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 23:35
        freitag23 napisał:

> Tego jeża wymyślili takie debile jak ten augustus komunus, aby mieć kolejną oka
        > zję zaatakowania koscioła.

???- Kościół sam się dorzyna, na całe szczęście... Bo ludzie mądrzeją...
        Vide kościoły w Niemczech...
    • starysos Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 13:59
      Jeże,witajcie w Polsce,je(u)ż po was.Tu szanse przezycia mają tylko tubylcy,i to nie wszyscy.
    • antyfacetrp Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 14:18

Po co zaraz jeż pigmejski? Nie wystarczy swojski, polski "mięsny jeż"?
    • dzaga41 Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 14:30
      Na wieki wieków amen. Jaka religia takie prezenty.
    • starysos Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 15:38
      A ja proponuje prezenty z sexshopu.Dla dziewczynki,wibratorek a dla chlopczyka laleczke.Już chyba całkiem ochu...liście!!!
    • sid_6.8 Jak się rozmnażają jeże ? 14.05.12, 15:43
      ... bardzo ostrożnie. K... jakim trzeba być zjebem by małemu dziecku kupić małego żywego jeża i te jeże wylądują na jesień/wiosnę w schroniskach jeśli będą miały szczęście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka