Dodaj do ulubionych

8. przykazanie [list]

15.05.12, 08:26
Akurat ze spowiednikiem nie powinno być problemu - arcybiskup może się wyspowiadać (i zapewne to robi) przed zwykłym księdzem katolickim. Natomiast problem może być z rozgrzeszeniem - takowe zakłada mianowicie szczery żal za grzechy oraz naprawienie krzywd popełnionych. W przypadku ks. arcybiskupa wchodziłoby tu więc w rachubę jakieś publiczne wystąpienie prostujące wygłoszone w czasie homilii kłamstwa.
Obserwuj wątek
    • aekielski 8. przykazanie [list] 15.05.12, 09:26
      Ksiądz Arcybiskup nie jest od tego by wierzyć w to co mówi. Zadaniem jego jest by inni uwierzyli. Ojciec Dyrektor Obrońca Uciśnionych, jakie to piękne.
    • sir_fred 8. przykazanie [list] 15.05.12, 09:29
      Szanowny czytelnik uważa, że mówienie prawdy ma jakiekolwiek znaczenie dla funkcjonariuszy kościoła??? Pora się obudzić.
    • perski_dziadzio Wiernych ubywa? Nic dziwnego. 15.05.12, 12:02
      Wygadują biskupi głupoty i oszczerstwa, podpuszczają maluczkich i prowokują do bezsensownych demonstracji, protestów i awantur "w obronie" krzyża lub PRYWATNEJ telewizji satelitarnej, a potem ubolewają, żebrak powołań, że wiernych ubywa, że młodzi się nie garną etc.
      Kto normalny chce utożsamiać się z rozhisteryzowaną moherową hołotą i jej "ojcami"?
    • wlekawa 8. przykazanie [list] 15.05.12, 12:59
      Każdy z księży i zakonników każdego dnia co najmniej jeden raz wypowiada formułę "spowiadam się..., że bardzo zgrzeszyłem myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem. Nurtuje mnie pytanie, czy Michalik spowiada się ze swoich grzechów, czy też z grzechów innych ludzi, bo u siebie żadnej wady nie widzi.
    • ronczek Hiperbiskup! 15.05.12, 14:12
      Arcybiskupa może wyspowiadać ultrabiskup, hiperbiskup, megabiskup, przebiskup, biskup biskup, major biskup i major major biskup.

Ale mimo wszystko myślę, że arcypiskup nie przyzna się do grzechu. Ludzie w śmiesznych czapkach żyję poza tym systemem.
    • tykaczor 8. przykazanie [list] 15.05.12, 14:41
      Ciekawe, czy o tych "wybrykach " hierarchów informowany jest Papież przez Nuncjusza ? Może warto , Panie Ministrze Sikorski, by o rozbijackiej robocie, dążacej do zniszczenia Polski przez Kościół Katolicki w Polsce poinformowała Abp Bertone Ambasador RP przy Stolicy Apostolskiej Pani Suchocka ? Przecież to nie średniowiecze, gdy cesarz Niemiecki udawał się do Kanosy w worze pokutnym. Wiem, że naszym nierobom podobałoby sie takie postępowanie naszego, OBECNEGO, Rządu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka