Dodaj do ulubionych

Ostatni klezmer

06.07.12, 00:20
GW: czy ktoś jest katolikiem, Żydem, buddystą,

- czepiam sie, ale uzywnaie tu duzej litery nie jest w duchu artykulu,
i jest bledem ort.

Rownie ciekawe sa opowiesci Polakow wiezionych na Syberii, a i potem...
Obserwuj wątek
    • elzbieta09 Re: Ostatni klezmer 06.07.12, 23:54
      też uważam, że słowo żyd powinno pisać się malą literą, aby nie było przeciwstawieniem dla słowa Polak. Bo polski żyd jest Polakiem na tej samej zasadzie, na której polski katolik jest Polakiem. Do szisiaj czuję niesmak, że kilka lat temu uleglam presji jakiegoś redaktora, który w moim tekście pozmieniał malą literę w słowie żyd na Ż. Twierdził, że to przez szacunek. Nie ma to nic wspólnego z szacunkiem.
      • kamyk_wj Re: Ostatni klezmer 07.07.12, 11:24
        Ortografia nie ma związku z szacunkiem lub jej brakiem. Z wielkiej litery pisze się nazwy narodowości: Polak, Żyd, Niemiec, Francuz... Z małej litery pisze się nazwy wyznań i religii: muzułamnin, żyd, katolik, buddysta.
        Można zatem być polskim Żydem (Polakiem narodowości żydowskiej, przywiązanym do swojego pochodzenia), tak jak polskim Ukraińcem lub Niemcem. Można być polskim żydem, czyli Polakiem wyznania mojżeszowego. Zresztą, aby być polskim żydem nie trzeba mieć żydowskiego pochodzenia.
        Zatem użycie małej lub wielkiej litery oznacza w przypadku słowa Żyd/żyd odniesienie się do narodowości lub pochodzenia bądź do religii.
        Dobrze jest, gdy Polacy (dowolnego pochodzenia) mają szcunek do polskiego języka i ortografii.
        • mallana Szanujmy poprawną polszczyznę... 07.07.12, 12:33
          "...z małej litery"...."z wielkiej litery".Jeśli mamy szanować, to dlaczego używasz rusycyzmów? Powinno być małą literą, wielką literą.
          • kamyk_wj Re: Szanujmy poprawną polszczyznę... 08.07.12, 23:51
            Uznaję swój błąd, przepraszam.
            • wolnemiastoursynow Re: Szanujmy poprawną polszczyznę... 13.07.12, 12:55
              No i kogo z Was tu uznać za zwycięzce tego pojedynku, kto jest większym polskim patriotą?
              W prasie roi się od błędów (branża drukowana upada więc zwalniają korektorów), ale napisanie Żyd wielką literą od razu budzi poprawnościowców. Jakaś alergia?
    • mis-s Ostatni klezmer 08.07.12, 16:44
      100 lat Panie Leopoldzie..!!
      Cieszę się,że ma Pan ten Chmielnik,który potrafi dać Panu tyle radości.
    • 123jna Ostatni klezmer 13.07.12, 08:06
      Dzieki Bogu i dobrym ludziom za to, ze istnieje dzis w Polsce taki Chmielnik. Powod do tego, aby walczyc z stereotypem wszechcobecnego, polskiego antysemityzmu - on jest ale nie wszechobecny, mam nadzieje, ze coraz bardziej "szczatkowy".
    • vito3 Ostatni klezmer 13.07.12, 18:38
      no i zyje sobie taki gosc spelniony mimo ciekawego wiec nielekkiego zycia i byloby pieknie ale niestety net przestal byc miejscem dla ludzi otwartych gdzie powstawal specyficzny jezyk skroty itd bo napelniaja go jakies sztywne meczybuly niespenione belfry i majacy innym wszystko za zle gdzie nie wejdziesz przecinek kropka duza litera a swiat sie bedzie walil a oni jak ta baba strzyzono golono a tak zapytam sie cymbala jednego z drugim czy przez ta duza litere nie zrozumiales moze przekazu czy ci sie dziura w dupie powiekszyla z tego powodu o milimetr a moze to jakies pociotki po cenzorach tesknia za urzedem na mysiej a moze zwyczajna impotencja zmusza was by sie dowartosciowac ja mam dosc tego belferskiego scieku odbiegajacego od sedna i mam dla was przeslanie walcie sie na ryj z ta gramatyczna megalomania
      • polis24 Re: Ostatni klezmer 17.07.12, 17:07
        Twój wpis jest odrażający. Agresywny, wulgarny, mało logiczny ... wiele jeszcze złych ocen można by wymienić ale poprzestanę na tym co już wymieniłam. Brak polskich znaków w pisowni dodatkowo cię pogrąża. Wstydź się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka