joris Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 07:36 Pan profesor Szamatowicz jest poprostu madrym lekarzem. Zapomina jednak, ze zyje w europejskim Iranie cvzyli Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 08:32 Akurat w Iranie in vitro jest regulowane ustawowo od dobrych 10 lat, i co do zasady jak najbardziej dopuszczalne. Islam w ogóle nie ma jakiegoś ideologicznego problemu z dopuszczalnością in vitro jako takiego; dyskusja dotyczy szczegółowych warunków. W dodatku Iran tym się różni od innych państw islamskich, że w Islamie generalnie in vitro jest dopuszczalne dla małżeństw, ale tylko z materiału genetycznego małżonków; zapłodnienie obcą spermą uważa się za cudzołóstwo - natomiast w szyickiej wersji Islamu obowiązującej w Iranie dopuszcza się też zapłodnienie komórki jajowej spermą obcego dawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Re: Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 08:53 asperamanka napisał: > Akurat w Iranie in vitro jest regulowane ustawowo od dobrych 10 lat, i co do za > sady jak najbardziej dopuszczalne. Islam w ogóle nie ma jakiegoś ideologicznego > problemu z dopuszczalnością in vitro jako takiego; dyskusja dotyczy szczegółow > ych warunków. > > W dodatku Iran tym się różni od innych państw islamskich, że w Islamie generaln > ie in vitro jest dopuszczalne dla małżeństw, ale tylko z materiału genetycznego > małżonków; zapłodnienie obcą spermą uważa się za cudzołóstwo - natomiast w szy > ickiej wersji Islamu obowiązującej w Iranie dopuszcza się też zapłodnienie komó > rki jajowej spermą obcego dawcy. Nawet w Iranie pozwalaja ludziom uzywac rozumu i stosowac wynalazki ludzie. Nie mieszkam w Polsce od wielu lat i kiedy czytam o wsluchiwaniu sie w plac embrionow dzie kuje Bogu ze juz tam nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 08:44 Wierzacy powinni wiedziec czyli wierzyc co napisane jest w biblii. Otorz jest tam napisane wyraznie ....czyncie sobie ziemie poddana. Dla tych co wierza ze biblia to slowo boze a nie banialuki naprutych winem i napalonych facetow, czyncie sobie ziemie poddana oznacza akceptacie dla ludziej pomyslowosic,wiedzy i wynalazczosci. In vitro jest niewatpliwie wynalazkiem ludzkiego umyslu czyli przyjmujac przekaz biblijny jako SLOWO BOZE musimy sie zgodzic ze ta metoda ma boskie blogoslawienstwo. Idac dalej tym tokiem myslenia wszycy ktorzy sa oponentami in vitro sprzeciwiaja sie WOLI BOZEJ czyli STAWIAJA SIE WYZEJ OD BOGA KTOREGO PODOBNO CZCZA. Moge zrozumiec partie koserwatywne,ktore na in vitro probuja zbic jakis kapital polityczny ale kosciol zabraniajacy in vitro bluzni przeciwko swojemu Bogu. In vitro jak powiedziane jest w artykule nie jest przymusem. Jesli ktos uwaza to za zla metode to niech nie uzywa ale jednoczesnie nie mozne stanowic prawa ktore zabrania in vitro bo to jest przeciwne woli bozej. Bog bowiem dal czlowiekowi wolnosc wyborow. Zakaz metody in vitro jest odbieraniem czlowiekowi podstawowego prawa wynikajacego z wolnej woli. Podobnie jest z innymi sprawami jak antykoncepcja czy aborcja. Jesli ktos uwaza te metody za zle moralnie niech nie uzywa. Nie ma jednak powodu zeby wszyskicm w tym rowniez niewierzacym zabraniac uzywac swojego rozumu i wybierac to co w danych okolicznosciach ktos uwaza za slszne. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 09:49 He he, na tym polega dowcip. Judaizm, Chrześcijaństwo, i Islam czczą tego samego Boga, i znakomita część "dramatis personae" też jest ta sama. I mamy sytuację, że Pan Bóg w najwcześniejszej wersji 1.0 (Jahwe) in vitro jak najbardziej dopuszcza. W późniejszej wersji 2.0 (katolicyzm) podobno jest Mu ono niemiłe, ale w jeszcze późniejszych wersjach 2.1 (prawosławie), 2.2 (protestantyzm) i 3.0 (Allach) znowu jest jak najbardziej zgodne z Jego zamysłem ;-) Z tego wynika prosty wniosek, że to nie twórcy Pisma, ale dzisiejszy interpretatorzy są nachlani i ujarani zielem :-D Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 13:18 sam16 napisał: > Otoz jest tam napisane wyraznie ....czyncie sobie ziemie poddana. Czyńcie sobie ziemię poddaną – nie człowieka!. > czyncie sobie ziemie poddana oznacza akceptacie dla ludziej pomyslowosic,wiedzy > i wynalazczosci. Przesadzasz: to też zawdzięczamy ludzkiej pomysłowości: szczepienia/sterylizacja ONZ/Master Plan > In vitro jest niewatpliwie wynalazkiem ludzkiego umyslu czyli przyjmujac przeka > z biblijny jako SLOWO BOZE musimy sie zgodzic ze ta metoda ma boskie blogoslaw > ienstwo. takie samo boskie błogosławieństwo jak „Eugeniczny "Master Plan" głównego doradcy Obamy”, bo to też wynalazek ludzkiego umysłu. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że soja modyfikowana genetycznie jest sprzedawana w Polsce jako zdrowa żywność, a szczepienia są obowiązkowe! Czyli z jednej strony będziemy finansować programy sterowania bezpłodnością, a z drugiej sztuczne zapłodnienie? > Idac dalej tym tokiem myslenia wszycy ktorzy sa oponentami in vitro sprzeciwiaj > a sie WOLI BOZEJ czyli STAWIAJA SIE WYZEJ OD BOGA KTOREGO PODOBNO CZCZA. To raczej Ty stawiasz się wyżej od Boga, którego jak sądzę nie czcisz. Nie zastanawia Cię dlaczego to właśnie niepłodność zalicza się do chorób cywilizacyjnych? „Niepłodność została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za problem cywilizacyjny. W ciągu ostatnich lat zaobserwowano w wielu rozwiniętych krajach gwałtowny jej wzrost. Według statystyk światowych, problem niepłodności dotyczy 8-18% par” > Moge zrozumiec partie koserwatywne,ktore na in vitro probuja zbic jakis kapital > polityczny ale kosciol zabraniajacy in vitro bluzni przeciwko swojemu Bogu. Może to jednak Ty bluźnisz? > Zakaz metody in vitro jest odbieraniem czlowiekowi podstawowego prawa wynikajac > ego z wolnej woli. Podobnie jest z innymi sprawami jak antykoncepcja czy aborcj > a. dlaczego pomijasz eugenikę i eutanazję – to też jest wymysł ludzkiego umysłu i też jest „odbieraniem człowiekowi podstawowego prawa wynikającego z wolnej woli”? Odpowiedz Link Zgłoś
maczimo Re: Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 10:10 Dyżrny profesor dał głos i zabełkotał. Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 10:51 maczimi - Jesteś głupszy niż Girzyński i Terlikowski do kupy. A wiesz że oni są w kaczym szambie jako składowe jego zawartości. Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 niekompetencja in vitro 22.07.12, 12:33 In vitro to nie leczenie, tylko rozmnażanie! A więc to dwie rózne rzeczy! Dodatkowo jest to rozmnażanie połączone z manipulacją życiem tych zarodków, które się "nie załapały" do organizmu kobiety albo które się "nie udały". To eugenika! Odpowiedz Link Zgłoś
sbazyli Polityczna niekompetencja i in vitro 22.07.12, 22:03 Jest tylko jedno wyjscie,w wyborach zmienic ordynacje na jednomandatowa w okregach(przy okazji zmniejszy sie ilosc poslow co da nam jakies oszczednosci) i wybierac ludzi swiatlych z otwartymi umyslami a nie wedlug listy.Zniósł bym tez przy okazji dofinansowanie partii z budrzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Re: Polityczna niekompetencja i in vitro 23.07.12, 08:22 Zgadzam się z profesorem i z adams14. Kiedyś można było spłonąć na stosie za dokonanie zabiegu chirurgicznego lub sekcji zwłok. Ktoś tu pisze, że dobór zdrowych zarodników jest identyczny z hitlerowską eugeniką. Dla mnie in vitro to szansa by mieć dziecko, gdy inne sposoby zawiodą. Głos powinny mieć specjaliści i potencjalni rodzice, nie zaś politycy i księża, panie po klimakterium i starzy kawalerowie. Gdy w jednym z miast była gorąca dyskusja czy budować aquapark, zaproponowałem wycieczkę do jednego z istniejących - 40 dzieci i 5 radnych. I niech dzieci głosują... Zdaje się, iż pobożny poseł Piecha w jakimś wywiadzie się przyznał, iż ponad tysiąca aborcji dokonał... Nie kwestionuję prawa Kościoła, by za błogosławioną uznać kobietę, co chora na raka zrezygnowała z terapii, by zdrowsze dziecko urodzić. Albo rodziców opiekujących się kalekim od urodzenia dzieckiem, choć w wyniku badań prenatalnych i stosownej terapii mogło urodzić się zdrowe albo zdrowsze... Ale to męczennicy - nie należy innych do tego przymuszać mieszanką prawa kościelnego i świeckiego. Moi rodzice wiele razy grzeszyli przeciw wyrokom boskim - np. gdy po perforowanym wyrostku i gangrenie jamy brzusznej wybłagali dla dziecka silniejsze leki dla dorosłych. Potem żartowałem, że pewnie gdy i one nie wystarczyły, zamówili weterynaryjne, na słonia... Mam to szczęście, że w sposób naturalny zostałem ojcem córki i syna, chyba, że sąsiad pomogł, ale i tak ja niemal wszystko robiłem - poza karmieniem piersią. Ale podpadnę krytykom eugeniki. Wcześniej bardzo kochałem inną dziewczynę, z wrodzoną cukrzycą - stchórzyłem i wolałem mieć zdrowsze dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_456 Chciejstwo ponad życie 23.07.12, 10:29 Zabijanie bo chcę mieć dziecko, zbijanie, bo nie chcę mieć dziecka – oto ideologia nowego „pięknego” świata głoszonego przez ludzi , dla których jedynym przeslaniem jest mieć. Mieć po trupach, bo chciejstwo jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ssayan83 Coś więcej niż in vitro 25.07.12, 00:45 Media huczą o in vitro, a ustawa jest poważnym zagrożeniem o szerszym zakresie. Poczytajcie proszę - garść kompetentnych informacji, o których gazeta milczy... biotechnologia.pl/biotechnologia-portal/info/biotechnologia/21_aktualnosci/332301,pis_zahamuje_rozwoj_biotechnologii_w_polsce_.html?utm_source=23-07-2012&utm_medium=e-mail&utm_campaign=test Odpowiedz Link Zgłoś