Dodaj do ulubionych

Religia w szkole: grzechy główne

• wis_zan Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 15:18
      Jaki sposób archaiczny? Toż stosuję programy multimedialne, prezentacje komputerowe, pomoce audiowizualne i e-booki.
      • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 12:00
        wis_zan napisał(a):

> Jaki sposób archaiczny? Toż stosuję programy multimedialne, prezentacje kompute
        > rowe, pomoce audiowizualne i e-booki.
        Wystarczy, że przekazujesz treści archaiczne, to jesteś archaiczny, coś jak zepsute jedzenie.
    • wis_zan Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 15:23
      No i o klepaniu na pamięć jakichkolwiek modlitw nie ma mowy - nowa podstawa programowa zakazuje uwzględniania wypełniania praktyk religijnych przy wystawianiu ocen. Co do dydaktyki to przecież nie mogę uczyć w szkole bez przygotowania pedagogicznego i właśnie je mam: pełne przygotowanie pedagogiczne zdobyte na studiach i to nie przez jeden, czy dwa semestry. Skąd zatem są te dane zawarte w artykule? Jaki sposób archaiczny? Korzystanie z multimediów,e-booków i innych "bajerów" jest archaiczne? Nikt modlitw nie klepie i różańca na reli u mnie nie odmawia...Co za brednie????
      • maaac Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 27.08.12, 16:18
        U ciebie? Czy TY jesteś całym naszym szkolnictwem? Obawiam się, że jednak przy pełnej sympatii mojego dziecka do ich katechety jego wiedza na temat religii (dziecka nie katechety) jest tragiczna. Z czego to wynika? Dlaczego muszę je sam douczać?
        • wis_zan Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 27.08.12, 16:45
          maaac napisał:

> U ciebie? Czy TY jesteś całym naszym szkolnictwem? Obawiam się, że jednak przy
          > pełnej sympatii mojego dziecka do ich katechety jego wiedza na temat religii (d
          > ziecka nie katechety) jest tragiczna. Z czego to wynika? Dlaczego muszę je sam
          > douczać?
          Nie jestem całym szkolnictwem. W szkolnictwie nie zatrudnią kogoś, kto nie ma przygotowania pedagogicznego. Na temat wiedzy Twojego dziecka się nie wypowiadam, bo jej nie znam. Dlaczego jednak za brak tej wiedzy obwiniasz cały "katechetyczny światek" i od razu wyciągasz wnioski, że katecheci to nieuki pedagogiczne? Przecież ja nie odpowiadam za cały świat... Nie jestem alfą i omegą i nie twierdzę też, że katecheci są najcudowniejsi. Piszę tylko to, co widzę - na wszelkich "moich" studiach była przewaga katechetów właśnie - wciąż się dokształcali. A tzw. "czarne owce" zdarzają się w każdym środowisku. Także i w moim zatem. Nie cierpię na gwiazdorstwo,szkoła uczy mnie pokory każdego dnia. Nie mogę jednak zgodzić się, że nauczam archaicznie - szkoła, kuratorium(któremu zdecydowanie podlegam, wbrew temu, co niektórzy sądzą) nie pozwoliłaby mi na to. Mam obowiązek stosować metody aktywizujące itp. Serdecznie pozdrawiam.
          • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 12:59
            W szkolnictwie nie zatrudnią kogoś, kto nie ma przygotowania pedagogicznego.
            To jest prawda, pod warunkiem, że ten ktoś jest księdzem, wtedy dyrektor nie sprawdza kwalifikacji, ponieważ za to gwarantuje jego przełożony.
            Dlatego jest to dość dziwna sytuacja, że dyrektor placówki nie ma nic do powiedzenia.
            • wis_zan Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 13:54
              yan.nick napisał:

> W szkolnictwie nie zatrudnią kogoś, kto nie ma przygotowania pedagogicznego.
              >

> To jest prawda, pod warunkiem, że ten ktoś jest księdzem, wtedy dyrektor nie sp
              > rawdza kwalifikacji, ponieważ za to gwarantuje jego przełożony.
              > Dlatego jest to dość dziwna sytuacja, że dyrektor placówki nie ma nic do powied
              > zenia.
              To nieprawda - ksiądz też musi mieć pełne przygotowanie pedagogiczne. Takie są przepisy i nie ma odstępstwa dla kleru.
              • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 04.09.12, 09:04
                To nieprawda - ksiądz też musi mieć pełne przygotowanie pedagogiczne. Takie są
                > przepisy i nie ma odstępstwa dla kleru.

- A właśnie prawda, żaden z księży-katechetów przygotowania nie miał. Bo gdyby miał, to by nie zdarzały się rzeczy, o których wiem. Ks-katecheta mojej córki zresztą wystąpił, niezależnie od przyczyny.
                Poza tym taki katecheta powinien być raczej szkolony u scjentystów, by się nauczyć jak podchodzić psychologiczne do ucznia, albo szkolenia sprzedażowe u sprzedawców platformy n. Normalna pedagogika tu nie działa. Jak chciałbyś sprzedawać bajki za prawdę? Za pomocą uczciwej psychologii? Nie da się. Tricki trzeba zastosować. Podstępem. Przekupstwem. Zastraszeniem.
      • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 12:04
        Nikt modlitw nie klepie
        Nie uczysz dzieci modlitw? Przecież to indoktrynacja.
        Nie uczysz, że świat został stworzony w 7 dni a Mojżesz dostał tablice z przykazaniami? Przecież to bzdura, a Mojżesz nie umiał pisać (po jakiemu? kiedy pismo hebrajskie powstało dopiero w czasach kapłańskich czyli kilkaset lat po domniemanych wydarzeniach?)
        Można by tak punktować po kolei. Tu nawet e-booki nie pomogą.
        • puzonik48 Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 12:17
          Nie uczyłam dziecka modlitwy a uczciwości ,jak również tego ,że za każdy błąd musi brać odpowiedzialność .O stworzeniu świata i pochodzeniu człowieka ,nauczył się na lekcjach biologii i z internetu .Nauczyłam go empatii do innych i szacunku dla innych ,ale również umiejętnego bronienia swoich racji .Zmarnował setki godzin na korytarzach w czasie gdy inni mieli lekcje religii i niech mi tu ten profesor nie bredzi ,że zakładali naukę etyli ,bo to jest zwykłe łgarstwo .Naukę etyki mają uczniowie tam gdzie młodzież z rodzicami wymusiła ją presją na dyrekcji szkoły.
          • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 13:03
            Od uczenia uczciwości, empatii, mówienia prawdy i innych zasad etycznych są rodzice, nie żaden katecheta. Katecheta ma ich uczyć legend o potopie i Adamie i Ewie. Jeśli zasad etycznych nie wyniesie się z domu (praktycznie i teoretycznie), to nie wyniesie się ze szkoły. Katecheta czy ksiądz nie jest od uczenia etyki i nigdy lub prawie nigdy tego nie robi.
            • puzonik48 Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 17:59
              Pisałam i piszę o tym wielokrotnie:) Gdyby indoktrynacja katolicka miała wpływ na wychowanie ,bądź poprawę morale obywateli ,to po 24 latach bylibyśmy rajem na ziemi .Ja niestety postrzegam raczej zdziczenie ,z którym nigdy się nie zetknęłam przed transformacją .:(:(
        • wis_zan Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 13:56
          yan.nick napisał:

> Nikt modlitw nie klepie
          > Nie uczysz dzieci modlitw? Przecież to indoktrynacja.
          > Nie uczysz, że świat został stworzony w 7 dni a Mojżesz dostał tablice z przyka
          > zaniami? Przecież to bzdura, a Mojżesz nie umiał pisać (po jakiemu? kiedy pismo
          > hebrajskie powstało dopiero w czasach kapłańskich czyli kilkaset lat po domnie
          > manych wydarzeniach?)
          > Można by tak punktować po kolei. Tu nawet e-booki nie pomogą.
          Nie uczę, że świat został stworzony w 7 dni, ano nawet w 6 dni,nie uczę też, że Pięcioksiąg jest autorstwa Mojżesza. Kościół tego nie uczy.
          • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 04.09.12, 09:09
            Nie uczę, że świat został stworzony w 7 dni, ano nawet w 6 dni,nie uczę też, że Pięcioksiąg jest autorstwa Mojżesza. Kościół tego nie uczy.
            - Jeśli tego nie uczysz, to powinieneś wypisać się z tej instytucji. A powiadając "Kościół tego nie uczy. " po prostu kłamiesz, kit, banialuki wciszasz, brednie, bujdy gadasz, bajerujesz.......
            • wis_zan Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 04.09.12, 15:43
              yan.nick napisał:

> Nie uczę, że świat został stworzony w 7 dni, ano nawet w 6 dni,nie uczę też,
              > że Pięcioksiąg jest autorstwa Mojżesza. Kościół tego nie uczy.

> - Jeśli tego nie uczysz, to powinieneś wypisać się z tej instytucji. A powiadaj
              > ąc "Kościół tego nie uczy. " po prostu kłamiesz, kit, banialuki wciszasz, bredn
              > ie, bujdy gadasz, bajerujesz.......
              Powtarzam - KOŚCIÓŁ tego nie uczy... I akurat nie kłamię, choć pewnie wolałbyś, żeby tak właśnie było...
      • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 04.09.12, 08:59
        Jaki sposób archaiczny?
        Katecheto wis_zan, ty chyba nie rozumiesz słowa archaiczny. Przecież już sama religia jest archaiczna. Chciałbyś kurpiowskie stroje zrobić z nylonu?
        A twoje wywody o e-bookach są żałosne. Nie rozumiesz, że o treści chodzi, a treści są archaiczne. Będziesz mówił o gadających wężach, potopie, Sodomie i Gomorze, Mojżeszu, który odebrał tablice (M. nie umiał czytać) jako faktach, które miały miejsce, to w oczach dzieci się ośmieszysz.
        • wis_zan Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 04.09.12, 15:40
          yan.nick napisał:

> Jaki sposób archaiczny?
          > Katecheto wis_zan, ty chyba nie rozumiesz słowa archaiczny. Przecież już sama r
          > eligia jest archaiczna. Chciałbyś kurpiowskie stroje zrobić z nylonu?
          > A twoje wywody o e-bookach są żałosne. Nie rozumiesz, że o treści chodzi, a tre
          > ści są archaiczne. Będziesz mówił o gadających wężach, potopie, Sodomie i Gomor
          > ze, Mojżeszu, który odebrał tablice (M. nie umiał czytać) jako faktach, które m
          > iały miejsce, to w oczach dzieci się ośmieszysz.
          Mylisz się, więc nie próbuj mnie zdyskredytować. I rozumiem bardzo dobrze, o co chodzi. Nie gadam na lekcjach o gadającym wężu - polecam pogłębić wiedzę o gatunkach literackich i środkach stylistycznych w Biblii, i co za tym idzie o ich interpretacji. Węże nie gadają. A Mojżesz nie napisał Pięcioksięgu, bo właśnie nie umiał czytać i fizycznie (upływ lat) nie byłby w stanie. Tak właśnie uczę. Nie przekazuję archaicznych treści. Sodoma i Gomora jest alegorią upadku moralnego. To zapewne wiesz. I o "sitz im lieben" też...Kurpiowskie stroje z nylonu nie byłyby już kurpiowskie. Możesz nie wierzyć, możesz uważać religię z utopię - Twój wybór. Ale nie próbuj zrobić ze mnie głąba i nie wmawiaj, że wciskam kity o literalnym stworzeniu świata przez 6 dni. Jeśli wypowiadasz się o programie nauczania z przedmiotu zwanego religią, to się z tym programem najpierw zapoznaj faktycznie, a nie pisz utartymi stereotypami. Pozdrawiam.
    • katejot666 Kościół jest potęgą 27.08.12, 15:31
      Polski KK ma poparcie ok. 30 procent społeczeństwa. Takiej potężnej partii politycznej nikt nie może lekceważyć. Duchowni mogą być butni i żądać, bo mają silne poparcie społeczne. Smutny fakt, ale fakt.
      • tow_rydzyk A ja myslalem, ze Kosciol popiera 90% Polakow 28.08.12, 06:44
        katejot666 napisał:

Polski KK ma poparcie ok. 30 procent społeczeństwa. Takiej potężnej partii poli
        tycznej nikt nie może lekceważyć. Duchowni mogą być butni i żądać, bo mają siln
        e poparcie społeczne. Smutny fakt, ale fakt.

Czy cos Ci sie nie pokrecilo z procentowym poparciem Polakow dla pewnej partii politycznej
        Lubisz czarny humor, polecam ponizszy artykul satyryczny:
        Tekst linka

a na deser polecam

Tekst linka
        • katejot666 Re: A ja myslalem, ze Kosciol popiera 90% Polakow 28.08.12, 13:14
          Fajnie jest pośmiać się. Dzięki za linki.
          Poparcie dla partii politycznej "Kościół Katolicki" oszacowałem tak: większa część głosujących na PiS + zwolennicy Gowina + zwolennicy M.Jurka itp.
          Wyczytałem, że 40 procent Polaków chodzi regularnie do kościoła. Zapewne spora większość tych ludzi akceptuje słowa z ambon.
          Tak, czy owak, około 30 procent (które stopnieje, ale baaardzo powoli).
    • jqu Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 15:33
      Początek lat 90-tych pamiętam bardzo dobrze. Nikt z moich znajomych nie przypuszczał (ja też nie!), że cieszący się ogólną estymą w poprzednim dziesięcioleciu KRK jest w rzeczywistości bezgranicznie zachłanną mafią, tonąca po uszy w hipokryzji. Oczy otworzyły mi się dopiero wtedy, kiedy Czcigodni i Bogobojni Ojcowie Misjonarze zażądali, by Uniwersytet Warszawski zwrócił im budynki skonfiskowane jeszcze przez cara.
      Wypisałem się z KRK i radzę zrobić to samo. Co za ulga!!! :)
    • angiolomazzoni Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 15:57
      "Twierdzi Pan, Panie Profesorze, że katecheci nie zawsze są przygotowani do zawodu pedagoga, nauczyciela. Zatem na jakiej podstawie w publicznej szkole zatrudnione są niekompetentne osoby? Żaden dyrektor nie może zatrudnić do pracy z dziećmi i młodzieżą osoby, która nie posiada odpowiednich kwalifikacji, w tym pedagogicznych. Nieważne, czy to biolog, polonista, matematyk bądź teolog – jeżeli nie dostarczy poświadczenia o przygotowaniu pedagogicznym, nie przekroczy progu klasy! Na dyplomach katechetów, podpisanych przecież przez rektorów wyższych uczelni państwowych, znajduje się potwierdzenie, że katecheta ma takie przygotowanie. Zatem można rozumieć, że Pan Profesor potępia w czambuł każde przygotowanie pedagogiczne, jakie otrzymują studenci danej uczelni, którzy ukończyli inne kierunki. Logika każe mi wysnuć wniosek, że każdy nauczyciel jest niekompetentny! Tak Pan myśli, Panie Profesorze?"

Tekst linka
      • imie_jaszczomp Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 27.08.12, 16:14
        Panie profesorze, "religia ma uczyć myślenia" ?! Buhahahahaha! To jest ostatnia rzecz, której chcieliby czarni i purpurowi pasterze. Gdyby wierni częściej myśleli, to wielebni musieliby żyć z pracy rąk. Swoich.
        • maaac Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 27.08.12, 16:21
          Wszystko zależy od tego gdzie i kto się uczył religii i kto jej nauczał. Osobiście więcej nauczyłem się zasad rozumowania, czytania tekstów ze zrozumieniem i dowodzenia swoich racji na lekcjach religii niż w szkole (na szczęście za moich czasów szkolnych religia była nauczana tam gdzie jej miejsce - w salkach katechetycznych).
          • imie_jaszczomp Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 27.08.12, 19:35
            >> Wszystko zależy od tego gdzie i kto się uczył religii i kto jej nauczał. Osobiś
            > cie więcej nauczyłem się zasad rozumowania, czytania tekstów ze zrozumieniem i
            > dowodzenia swoich racji na lekcjach religii niż w szkole (na szczęście za moich
            > czasów szkolnych religia była nauczana tam gdzie jej miejsce - w salkach katec
            > hetycznych).<

Och, maaac, mówisz o jakichś strasznie zamierzchłych czasach. Wtedy , być może, więcej katechetów bardziej się starało. Znam te zamierzchłe czasy z autopsji, ale ja osobiście nie pamiętam możliwości dowodzenia swych racji na lekcjach religii.
        • yan.nick Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 11:16
          imie_jaszczomp napisała:

> Panie profesorze, "religia ma uczyć myślenia" ?! Buhahahahaha! To jest ostatnia
          > rzecz, której chcieliby czarni i purpurowi pasterze. Gdyby wierni częściej myś
          > leli, to wielebni musieliby żyć z pracy rąk. Swoich.

Religia istnieje tylko dlatego, że nie wolno kwestionować dogmatów. Innymi słowy: myślenie jest zabronione.
    • sam16 Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 15:58
      Pewien publicysta Polityki jeszcze w PRL na dlugo przed wprowadzeniem religii do szkoly napisac zdanie ktorego mysl brzmiala miniej wiecej tak ;Nic tak nie odstraszy ludzi od kosciola jak prowadzenie dzieci obowiazkowo czworkami na msze.
      Wiedzialem ze to sie sprawdzi i dzis mamy tego namacalny dowod.

Sutuacja kest lkrytyczna ale skoro przedstawiciel episkopatu i bp odpowiedzialny za nauke religii widzi problem to moze sie kosciol troche opamieta,chociaz moim zdaniem jest juz za pozno.
      W tym czasie wyroslo jedno pokolenie ktore juz swoich dzieci nawet nie bedzie chcialo orzcic.
      Znam takie przyklady nawet w najblizszym otoczeniu.
    • jamnnik zaciśnijcie pasa... 27.08.12, 16:21
      zdanie: "Religia nie powinna być uczona w sposób archaiczny, jak teraz"

oznacza tylko jedno: trzeba naukę religii jeszcze bardziej dofinansować
      no i szybki przykład:

www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120720/POWIAT01/120729988
    • tyberium11 katecheta w szkole nie uczy stawiania pytań 27.08.12, 16:22
      stawiania pytań nie można nauczyć. Tego właśnie jest w stanie nauczyć cała szkoła. Daje odpowiedzi na pytania, których uczniowie nigdy nie postawili, częściowo dla tego że były to pytania zgrzybiałych starców czy dojrzałych facetów.
    • bocz-ek1 Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 16:29
      Prof. Samsonowicz nie każe chodzić dzieciom na religię. Te dzieci mają rodziców (pewnie niejeden komentujący). Jeśli nie chcecie żeby Wasze dzieci brały w tym udział (tzn. chodziły na religię), to załatwcie to. Mój kumpel nie cierpi Kościoła, nie jest religijny, ale chce żeby jego syn poszedł do komunii "bo jak on się będzie czuł - inne dzieci idą, a on nie". I co, to też wina Samsonowicza, Kościoła, czy może rządu ?
      • tow_rydzyk Boczek: brawo.... trafiles w dziesiatke 28.08.12, 06:36
        Wszyscy jestesmy ofiarami presji spolecznej.
        Większość z nas myśli o KK to samo, ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami powiększamy konta bankowe tej firmy. Przywiązanie tych faryzeuszy do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionów prostych ludzi, że to prawdziwe, wieczne życie zaczyna się dopiero po ich śmierci jest blefem godnym Nikodema Dyzmy.

www.youtube.com/watch?v=jp_sA2morfw&feature=player_embedded
        Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie i realizujące w średniowiecznych skansenach swój pomysł na "życie" i dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologicznej fascynacji ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?). Bawcie się w egzorcyzmy i relikwijny fetyszyzm rodem ze Średniowiecza. Do woli obrzucajcie się wirtualnymi klątwami. Jestem gotów przymknąć oczy na wasz "zgodny z bożą naturą/wolą celibat" pod warunkiem, że przestaniecie się grzebać w organach rozrodczych kobiet. Zatrzymajcie te wasze wafelki i przepustki do nieba dla siebie.

Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaję pewne wartości literackie Biblii, ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perraulta, La Fontaine'a, Janiny Porazinskiej czy Jana Brzechwy pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujący młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizofreniczny bełkot pogłębiający poczucie strachu, winy i niedowartościowania.

Jak można poważnie traktować niby dorosłych ludzi, którzy sprzedają nonsensowny religijny folklor o duchach, diabłach, piekle i gadających wężach za fasada bezpodmiotowej pseudo-nauki pretensjonalnie nazwanej "teologią"? Skoro boicie się o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Wiecie, że jesteście na krawędzi moralnego bankructwa i samodestrukcji. Nie macie już argumentów ani możliwości, aby ignorować bądź deprecjonować głosu milionów uczciwych, rozsądnych i krytycznie myślących Polaków, którzy pragną cieszyć się życiem tu i teraz w światłym, NORMALNYM europejskim państwie w XXI w.

Polecam Ci caly artykul: www.eioba.pl/a/3nud/polska-na-cywilizacyjnym-rozdrozu#ixzz24oQHcFEv
    • letopis Nie sam Samsonowicz to wymyślił 27.08.12, 16:43
      Nie wydaje się mozliwe,żeby wprowadzenie religii do szkół było inicjatywą (i wykonaniem) samego ministra. Musiał to byc wniosek przynajmniej mocno wsparty przez premiera , jeżeli nie wyszedl od premiera.
      Pomysl niedobry, wykonanie jeszcze gorsze.Sporo dzieci straci wiarę przez ten przymus szkolny, ale mówienie o tym nie jest mile widziane , więc dobrze, ze minister jednak zechciał rozmawiać i widzi potrzebę powrotu nauczania religii tam, gdzie jej miejsce - w salce katechetycznej przy kościele.
      Im szybciej, tym lepiej.
    • grajag Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 17:05
      Niby profesor a taki nieroztropny. Przecież wiedział, że takich decyzji nie należ podejmować szybko! A już z całą pewnością stosować wzorce sprzed 50 lat, zamiast z krajów rozwiniętych na miarę wkrótce mającego nastąpić XXI wieku, mam tu na myśli całą reformę szkolnictwa (gimnazja też okazały się porażką) świadczy w najlepszym razie o krótkowzroczności w najgorszym o głupocie, niestety.
    • rejkawik Więcej sportu zamiast religii!!!!! 27.08.12, 17:09
      Sport i wiedza o zdrowym trybie życia - tego potrzeba w szkole, a nie religii i rydzykopodobnych!!
      • brytnej Re: Więcej sportu zamiast religii!!!!! 27.08.12, 17:21
        Oprócz tego np. podstawy ekonomii, prawa, metodologia nauki, znalazłoby się jeszcze ze 20 przedmiotów bardziej potrzebnych, a przynajmniej mniej szkodliwych niż nienaukowa indoktrynacja.
    • katherine92 Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 17:28
      Przywrocenia religii do szkol publicznych lamie podstawowe polskie prawo konstytucyjne ktorym jest rozdzielenie religii od panstwa. To jest chyba najwiekszy skandal Polski powojennej,
      osmiesza i obniza prestiz Polski wobec demokratycznych krajow i skutecznie odstrasza do powrotu wszystkich polskich emigrantow ktorzy opuscili Polske glownie z powodu dyskriminacji religijnej. Zlozenie ze w szkole publicznej wszystkie dzieci sa wiary katolickiej jest krzywdzace i obrazliwe dla wszystkich innych mniejszosci religijnch. Jest swietna pozywka do dyskriminacji i nietolerancji
      • antropoid Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 27.08.12, 17:59
        katherine92 napisał(a):

> Przywrocenia religii do szkol publicznych lamie podstawowe polskie prawo ko
        > nstytucyjne ktorym jest rozdzielenie religii od panstwa. To jest chyba najwiek
        > szy skandal Polski powojennej...

E tam - Komisja Majątkowa, od decyzji której nie było się można odwołać to jeszcze lepsza "perełka"... :)
        • 6burakow Re: Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w 28.08.12, 17:33
          antropoid napisał:

> Komisja Majątkowa... to jeszcze lepsza "perełka"

Szkody wyrzadzone przez Samsonowicza i innych ktorzy przywrocili religie do szkol sa nieporownanie wieksze niz machlojki Komisji.
    • kater-11 Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 17:54
      Zmuszając ludzi do religii spełnił Samsonowicz marzenie katolików. Dzięki Samsonowiczowi coraz więcej ludzi dostrzega obłudę, pazerność , pedofilie , chamstwo katolicyzmu.
      Religia w szkole ? wprowadźić religię do łóżka , do jedzenia, do auta, do pracy i do WC !!!
      • tow_rydzyk Religia w szkole w pracy łóżku, jedzeniu, aucie,WC 28.08.12, 09:56
        Kater 11
        Sam sie o to prosiles wiec masz:
        Tekst linka
        A co poczniesz gdyby np ksieza w Polsce zastrajkowali?
        Tekst linka
        Strzel sobie sete zanim to przeczytasz :-)
        Pozdro
    • antykonformista zrozumcie wreszcie, wy tępe łby.... 27.08.12, 18:10
      chodziłem na lekcje religii kilkanaście lat temu, ale wiem jak jest teraz - tak samo albo i gorzej.
      lekcje religii w szkołach nie mają nic ze swojego klimatu, nawet człowiek głęboko wierzący będzie się tam czuł źle i nie na swoim miejscu. nic się tam nie nauczy i nic pozytywnego nie wyniesie.

reszta ludzi - odrabia lekcje, rozmawia, jest tam tylko dlatego bo lekcja religii wypada "w środku", a w dzisiejszych czasach wcale nie jest tak łatwo opuścić szkołę w trakcie lekcji. albo nie ma gdzie iść. jak religia jest pierwsza lub ostatnia, to sporo ludzi na nią nie chodzi w ogóle.

ja się pytam: po co utrzymywać fikcję? żeby ładzie wyglądała? bo 100 lat temu tak było? 100 lat temu plaża wyglądała tak: www.shorpy.com/files/images/SHORPY_4a17341a.jpg ale jakoś nikt nie postuluje powrotu do tamtych czasów. więc może i tu warto odpuścić?

na religię powinni chodzić ci co chcą, a nie co muszą. salki katechetyczne były fajną sprawą, załapałem się jeszcze w pierwszych latach szkoły. i miło wspominam, w przeciwieństwie do tego co było na lekcjach religii w szkole.

a szkoła, niech się zajmie tym, co do niej należy, niech uczy ludzi jak być silnym, niepodatnym na manipulacje, bo tego w nauczaniu najbardziej brakuje. podstawy psychologii to bardzo proste rzeczy. podobnie jak podstawy ekonomii, czy zdrowego odżywiania. ludzie są dziś kalekami, idiotami, a rodzice zajęci są pracą albo alkoholem. rodzice nie wychowują dzieci, a wy tu o religii pierdzielicie ;/
      • jerzy-orlowski Re: zrozumcie wreszcie, wy tępe łby.... 28.08.12, 06:11
        Prof. Samsonowicz i katecheci przyczynią się do upadku Kościoła. Trzeba tylko poczekać.
    • to_ja_only Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 18:25
      I jak zwykle mądry Polak po szkodzie :/
    • rf-a Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 18:35
      Czyzby Pan Profesor mowiac "Wtedy ludzie byli spragnieni wartości zakazanych w okresie poprzednim." sugerowal, ze religia czy uczeszczanie na lekcje religii prowadzonych przy kosciolach bylo ZAKAZANE? No tak chyba mowi co jest wierutnym klamstwem! Religia
    • mondokane profesor od hipokryzji 27.08.12, 18:39
      Tłumaczenie Samsonowicza, dlaczego wprowadził religię w trybie rozporządzenia a nie ustawy to po prostu Himalaje hipokryzji. Aż oczy szczypią, jak się czyta jego tłumaczenia.
    • monsignore666 Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 18:42
      "Uczniowie innych wyznań powinni mieć możliwość uczenia się religii danego wyznania, a dzieci niewierzące - etyki" - tym zdaniem koleś pokazał, że jest cymbałem. Dzieci nie mają wyznania, mają je ich rodzice - to coś czego niektórzy nie mogą pojąć.
    • enedue3 Religia musi być w szkołach ! 27.08.12, 18:42
      Jest to jeden z najważniejszych elementów w edukacyjnym procesie człowieka !! Wszyscy w świecie o tym wiedzą; chrześcijanie, żydzi, muzułmanie oraz masoni tylko ci ostatni zwalczają religię widząc w niej największe zagrożenie gdyż religia obraca w niwecz ich niecne plan zniewolenia człowieka, zrobienia z niego niewolnika. Wystarczy popatrzeć na masonerię uni europejskiej i ich stanowione prawo. Gloryfikowanie homoterroryzmu, aborcji, seksu wywyższanie życia zwierzat nad zyciem ludzkim, walka z "ociepleniem" klimatu, programy sprzatajmy ziemie :).
      Durni, którzy atakują lekcjie religii na tym forum jest nie mało. Ale nie dziwota jeśli ma się korzenie dziadka , ojca z PZPR, MO, ORMO wywodzą się od lumpa dworskiego, fornala, prostytutki, nieroba miejskiego, złodzieja wiejskiego tudziez miejskiego tzw tłuszczy, że nie można zrozumieć co daje religia?
      Lewactwo tego forum
      • mondokane Re: Religia musi być w szkołach ! 27.08.12, 18:49
        człowieku nie chodzi o to czy uczyć religii czy nie, ale czy uczyć jej w szkołach! Tak trudno pojąć ten niuans?
        • enedue3 Re: Religia musi być w szkołach ! 27.08.12, 19:02
          Właśnie w szkolach, zeby było :
          1. taniej i nie powielac krzesel w sali katechetycznej co jest już w szkole:);budować łazienek, pokoju nauczycielskiego, szatni itd
          2. Bezpieczeństwo - zeby dzieci były pod opieką non stop w jednym miejscu
          3, żeby było wygodnie dla moich dzieci
          4. żeby nadać temu przedmiotowi odpowiedniej rangii
          5. zeby nauczyciel lewak mmiał kontakt z kolegą księdzem tudzież koleżanką zakonnicą i dojrzał , ze są to tacy sami ludzie jak on. Oczywiście usłyszy o rekolekcjach :)
          • yan.nick Re: Religia musi być w szkołach ! 28.08.12, 11:29
            enedue3 napisał:

> Właśnie w szkolach, zeby było :
            > 1. taniej i nie powielac krzesel w sali katechetycznej co jest już w szkole:);b
            > udować łazienek, pokoju nauczycielskiego, szatni itd
            W najszym nieście pobudowano specjalnie w tym celu za społeczne pieniądze domy katechetyczne, wydzierżawiane teraz na biura
            > 2. Bezpieczeństwo - zeby dzieci były pod opieką non stop w jednym miejscu
            ??? Czy w domu katechetycznym nie było?
            > 3, żeby było wygodnie dla moich dzieci
            Czyich?
            > 4. żeby nadać temu przedmiotowi odpowiedniej rangii
            Akurat jest odwrotnie.
            > 5. zeby nauczyciel lewak mmiał kontakt z kolegą księdzem tudzież koleżanką zako
            > nnicą i dojrzał , ze są to tacy sami ludzie jak on. Oczywiście usłyszy o rekole
            > kcjach :)
            Moja żona po powrocie z lekcji do pokoju nauczycielskiego i mówi "dzień dobry". NIC. Jeszcze raz głośniej "dzień dobry". NIC. Trąca go, siedzącego: "Dzień dobry mówiłam!" DZIEN DOBRY. Taka to rozmowa "lewaczki" (twoim zdaniem) z księdzem (namiestniekiem).
        • jerzy-orlowski Re: Religia musi być w szkołach ! 28.08.12, 06:17
          Ty masz pewnie korzenie dworskie i marzy ci się robotnik i chłop niewolnik całujący tłustą łapę jaśnie pana i plebana.
      • tapatik Re: Religia musi być w szkołach ! 27.08.12, 20:15
        enedue3 napisał:

> Jest to jeden z najważniejszych elementów w edukacyjnym procesie człowieka !!
        > Wszyscy w świecie o tym wiedzą; chrześcijanie, żydzi, muzułmanie oraz masoni
        > tylko ci ostatni zwalczają religię widząc w niej największe zagrożenie gdyż religia
        > obraca w niwecz ich niecne plan zniewolenia człowieka, zrobienia z niego niewolnika.

Możesz rozwinąć w jaki sposób religia chroni przed niewolnictwem?

> Wystarczy popatrzeć na masonerię uni europejskiej i ich stanowione prawo.
        > Gloryfikowanie homoterroryzmu, aborcji, seksu wywyższanie życia zwierzat nad
        > zyciem ludzkim, walka z "ociepleniem" klimatu, programy sprzatajmy ziemie :).
        > Durni, którzy atakują lekcjie religii na tym forum jest nie mało. Ale nie dziwota jeśli ma się
        > korzenie dziadka , ojca z PZPR, MO, ORMO wywodzą się od lumpa dworskiego, fornala,
        > prostytutki, nieroba miejskiego, złodzieja wiejskiego tudziez miejskiego tzw tłuszczy,
        > że nie można zrozumieć co daje religia?
        > Lewactwo tego forum

Rozumiem, że to religia nauczyła Cię nienawiści do bliźniego? Oraz wyzywania rozmówców?
      • ffamousffatman Re: Religia musi być w szkołach ! 27.08.12, 20:47
        Piszesz o sobie?
        • ffamousffatman Re: Religia musi być w szkołach ! 27.08.12, 20:49
          enedue3?
    • monsignore666 Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 18:43
    • mentice Samsonowicz niedorozwinięty? 27.08.12, 18:44
      Samsonowicz: "religia ma uczyc myslenia"!!!
      To chyba jakies jaja, zeby niby profesor miał takie pojęcie. To przechodzi ludzkie pojęcie. Religia własnie oducza myslenia, szczegolnie racjonalnego. Katecheza może byc przy kosciele, ale nie w szkołach publicznych w XXI wieku. Katecheza NIGDY nie nauczy myslenia, jedynie przyjmowania na słowo (słowo księdza) "prawd" objawionych i jedynie czego nauczy to obłudy i zakłamania. Po "nauce" religii dziecko połknie bez zastanowiania największą bzdurę, i w życiu bedzie uważało, ze cuda sie zdarzają, wystarczy poczekac.
      • enedue3 Re: Samsonowicz niedorozwinięty? 27.08.12, 18:54
        Baranem trzeba być do kwadratu by takie bzdury pisać !
        • tapatik Re: Samsonowicz niedorozwinięty? 27.08.12, 20:17
          enedue3 napisał:

> Baranem trzeba być do kwadratu by takie bzdury pisać !

Jakieś merytoryczne argumenty?
      • tow_rydzyk Polska wedlug enedue3 - szkic futurologiczny 28.08.12, 10:04
        mentice napisał:

Samsonowicz: "religia ma uczyc myslenia"!!!
        To chyba jakies jaja, zeby niby profesor miał takie pojęcie. To przechodzi ludz
        kie pojęcie. Religia własnie oducza myslenia, szczegolnie racjonalnego. Kateche
        za może byc przy kosciele, ale nie w szkołach publicznych w XXI wieku. Katechez
        a NIGDY nie nauczy myslenia, jedynie przyjmowania na słowo (słowo księdza) "pra
        wd" objawionych i jedynie czego nauczy to obłudy i zakłamania. Po "nauce" reli
        gii dziecko połknie bez zastanowiania największą bzdurę, i w życiu bedzie uważa
        ło, ze cuda sie zdarzają, wystarczy poczekac.

Mentice , pozostaje nam zadedykowac Panu Enedue i jego potomkom ponizszy artykul satyryczny:
        Tekst linka
    • stenia312 Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 18:47
      Pan Samsonowicz dzisiaj doszedl do wniosku ze relgia musi byc w salkach a kiedyś nie pomyslał o tym jak podpisywal że nas należało sie spytać. Niech powie że księża tak chcieli i tak zrobil bo księża sa wszędzie gdzie jakies zmiany to oni są i cos chcą dostać dla siebie.Ale teraz ludzie przejrzeli na oczy i widzą że dzieci innej wiary i nie wirzący są dyskryminowani nawet na świadectwach na których nie powinno być zaznaczonej religii ani etyki ponieważ etyka w szkołach jest na papierze , nikt jej nie uczy tylko nauczyciele wpychają dzieci na religję ale wszyscy nie chodzą z różnych powodów i na świadectwie jest z etyki kreska a to nie wina naszych dzieci tylko nauczycieli,czas z tą religia w szkołach skonczyć i skończą się problemy na świadectwach szkolnych.Kiedyś pamiętam moje dzieci chodziły na religie do salek przy kościle i na koniec roku dostawały osobne świadectwa z religi a za tym nie bylo problemu z kreskami na świadectwie .Katechezi nie są przygotowani do nauki religii powinni tam być ludzie odpowiednio przygotowani bo taki niedouczony potrafi szieci bić ,wyzywać i dyrektor nie może takiego hama zwolnić tylko ksiądz .Uważam że to przesaada ksiądz żądzi w kosciele a dyrektor w szkole bo katecheza pobiera pobory w szkole powinien być zwalniany rzez szkołę.
    • marudna.menda Samsonowicz: Religia nie powinna być uczona w s... 27.08.12, 19:01
      ocknął się
    • troque Jestem głeboko wdzięczny 27.08.12, 19:49
      Panie Profesorze - jako ateista i antyklerykał jetem głęboko wdzięczny za, de facto, wprowadzenie nauki zabobonu katolickiego do przedszkoli i szkół.

Nic i nikt tak skutecznie nie zachęca do racjonalnego i opartego na humanistycznych wartościach myślenia jak występy nieprzygotowanych i zwyczajnie głupich katechetów.

Oby tak dalej - moje dzieci (nigdy nie chodziły na religię) kiedyś były wyjątkami w ich szkołach. Teraz w 18 osobowej klasie młodszego dziecka na lekcje zaklinania deszczu i paciorki chodzi jeszcze może 2 uczniów.

Oby tak dalej. Cierpliwie czekam na pierwszy gem w rozgrywce tenisowej w budynku byłej katedry. Jak w Szwecji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka