legal.legal 30.12.05, 09:55 Oczywiście - Pan Bóg nie zna tylu języków co papież i rozumie tylko literacką polszczyznę i łacinę (no i teraz musi nauczyć się niemeckiego) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thebestrobaczeknaswiecie Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:00 Kolejny ruch instytucji kościoła, który oddala od niej ludzi. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:11 Podzielam zdanie"the best robaczek na swiecie".Dodam jeszcze ze swojej strony,ze moim zdaniem p.Dziwisz wykonuje scisle instrukcje Watykanu,bo chce zasluzyc na kapelusz kardynalski.To chyba jedyna przyczyna jego decyzji.Wprowadzenie gwary do kosciola to dobry krok w kierunku uatrakcyjnienia liturgii,ktora jest nudna jak flaki z olejem.Jesli jskies dzikusy na skraju swiata moga uzywac swego jezyka w liturgii to dlaczego nasze,swojskie dzikusy nie moga tego robic? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Folklor? 30.12.05, 10:16 Niektóre "uatrakcyjnienia" po prostu wychodzą bokiem :P A liturgia staje sie niezrozumiała :P W tym roku zdecydowałam sie pójśc na Pasterke do mojej nowej parafii. I jakież było moje zdumienie, gdy zamiast wielkiego śpiewania kolęd byłą wyjąca schola, brząkająca na gitarce pieśni, które [o ile dobrze pamiętam] były napisane na któres ze Światowych Dni Młodzieży! Ani przypiął ani wypiął!!! W parafii, do której kiedyś należałam, Pasterka była od wielkiego zbiorowego śpiewania kolęd!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Folklor? 30.12.05, 10:35 Szczerze mowiac koledy juz mi sie jakos przejadly. Co roku te same zgrane melodie... Moze czas na cos nowego w czasie swiat? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Folklor? 30.12.05, 10:37 Ale chyba o treści dotyczącej Bożego Narodzenia :) A nie jakiegoś uniwersalnego co pasuje w każdej chwili... Bo wtedy urok gdzieś jednak ginie... Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Mądra decyzja. 30.12.05, 11:49 Ludowy katolicyzm to zbiór wybranych fragmentów Pisma Świetego i pogańskich zabobonów. Górale w tym przodują. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 11:57 Ci cali górale chcą przyciagnąć turystów, a że na inwestycje są za skąpi to poszli w "ludyczność". Swoją drogą, jak pogodzić rzekomą religijność górali z ich niewiarygodną żądzą pieniądza? Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 12:19 A jak się ma procent rozbojów, morderstw, gwałtów i głodnych dzieci , zbierających puszki po smietnikach do tego , że ponad 90% ludności Polski to katolicy? Górale od czasów Sabały mieli msze z folklorem, a nie "poszli" w ludyczność.Decyzję uważam za idiotyczną, bo dzięki takim decyzjom młodzi ludzie (górale) nie mają styczności z gwarą Podhala i gwara ginie, a to smutna sprawa, bo po co komu etnolodzy, jeśli zamieniamy się w globalny MacDonalds? Równie dobrze i szopek krakowskich można zabronić, bo nijak Jezus nie mgł urodzić sie pod wawelską kopułą , albo i w zaniesieniu na cmentazr ciastek dla zmarłego dziecka, jak robią na Litwie i wschodnich rubieżach dopatrywać się aktu sprzeciwu wobec chrześcijaństwa, bo zwyczaj ma pogańskie korzenie...Oj , ludzie, ludzie, jak sie tak zunifikujemy, to nawet Emaus zlikwidują z lajkonikiem, bo sprzeczny z doktryną...Tylko co wtedy z nas zostanie? Hamburgery? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 12:21 Emaus z Lajkonikiem nie odbywa sie w kościele :D Mylisz pojęcia kochana :D Od "Pon Bócka" jest bardzo blisko do dopatrywania sie wizerunku Maryi w każdej plamie na szybie :P Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 14:37 Emaus ...Wiesz od czego ta nazwa? Wiesz skad Lajkonik wyrusza w ogóle? Z klasztoru i koscioła Norbertanek, po mszy... Od gwary bardzo daleko do Pana Boga na szybie. Gwara to jezyk , taki sam jak twój i mój, tylko w regionalnej odmianie. Jeśli nie bedzie się go pzrekazywać ani pisemnie, ani ustnie to szlag go trafi, bo język zyje tylko wtedy, kiedy ludzie się nim posługują. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_wygnany SŁUSZNA DECYZJA – GWARA TO KUŹNIA POGAŃSTWA !!!!!! 30.12.05, 14:54 decyzja sluszna ! gwara jest ścisle zwiazana ze swiatem przesadów pogańskich poza tym ten precedens osobnych Biblii jest niebezpieczny bo najpierw Biblia po goralsku potem po kaszubsku potem po hanysowsku potem po niemiecku ! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.wigodzki Re: SŁUSZNA DECYZJA – GWARA TO KUŹNIA POGAŃ 30.12.05, 14:59 olek_wygnany napisał: > decyzja sluszna ! > gwara jest ścisle zwiazana > ze swiatem przesadów pogańskich > > poza tym ten precedens osobnych > Biblii jest niebezpieczny > bo najpierw Biblia po goralsku > potem po kaszubsku > potem po hanysowsku > potem po niemiecku ! slusznie ! Biblia po goralsku jest swego rodzaju znakiem odczepienstwa wiary i dystansu do Polskosci Odpowiedz Link Zgłoś
michust dziwisz jakiś dziwny jesteś 30.12.05, 19:53 hmm tak się składa że rodzina mojej współmałżonki to górale (nie tacy na pokaz) bardzo religijni (pomijam że bardzo "lubiący powitania") a tu dziwisz wyskakuje z takim tekstem no no nie ładnie biskupik podcina gałąź na której siedzi Odpowiedz Link Zgłoś
steafan_wiktorski A KIEDY GW WYDA BIBLIE MICHNIKA ???????????? 30.12.05, 21:45 wiadomo dlaczego gw ujada i podnosi wrzask podobno michnik chce wydac własną lewacką interpretację bibli w ojczystym języku :) Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Po niemiecku, straszne ! 30.12.05, 15:01 Nawet w Niemczech takiej nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: SŁUSZNA DECYZJA – GWARA TO KUŹNIA POGAŃ 31.12.05, 15:10 431 milionów biblii, Nowego Testamentu i innych tekstów Pisma Świętego rozpowszechniło na całym swiecie, w 2003 r. 137 narodowych Towarzystw Biblijnych. Jest to o 146 mln (25 proc.) egzemplarzy mniej w porównaniu z rokiem 2002 - poinformował światowy Związek Towarzystw Biblijnych (United Bible Societies/ UBS) w swoim corocznym raporcie. Regres w rozpowszechnianiu tekstów biblijnych UBS tłumaczy przede wszystkim zmianą zasad w prowadzeniu statystyk. Rok obliczeniowy 2002 r. obejmował dane z 14 miesięcy, a obecnie liczone są jedynie raporty z 12 miesięcy. Ponadto nie są brane pod uwagę, nie zrzeszone w UBS, wydawnictwa i organizacje zajmujące się wydawaniem i rozpowszechnianiem Biblii. Według danych liczba rozpowszechnionych Biblii w roku ubiegłym spadła z 24,9 mln egz. do 21,4 mln. Liczba egzemplarzy Nowego Testamentu spadła z 22,5 mln do 14,4 mln. Także o ok. 25 proc. mniej rozpowszechniono wydań fragmentów Biblii, wyborów poszczególnych jej pism i różnych transkrypcji biblijnych. Z 12,8 mln egz. w 2002 r do 13,1 mln wzrosła natomiast liczba czasopism poświęconych Biblii. Kie bedom ograniczenia to bedzie iuk jesce mniej! A liturgia słow mszy swiętej juz my jom po łacinie przerobiali, teroz po polsku i inksyk językach sie przyjyna, i co nazod wrócimy sie z liturgiom słowa Bozego do łaciny? Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 GW KŁAMIE 30.12.05, 14:54 Klamie, gdy pisze o ogólnym zakazie: "Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku". Przecież nie powiemy, że "dentysta zabrania żucia gumy", gdy zwróci się do pacjenta, by podczas zabiegu leczony jej nie żuł. Ks. Dziwisz nie chce, żeby W LITURGII nie używać niezatwierdzonych PRZEKŁADÓW NA GWARĘ i tego, co niedopuszczalne według norm liturgicznych. Bo może się zdarzyć, że ktoś przełoży biblię na grypserę, inny na język rasta itp. w sposób całkiem dowolny. "Dlatego elementy góralskiej tradycji mogą pojawiać się w liturgii, lecz tylko w sposób bardzo wyważony i dopuszczony przez normy liturgiczne. (...) Już teraz pragnę, by podczas sprawowania Mszy w liturgii słowa nie zastępować zatwierdzonych tekstów czytaniami i psalmami pochodzącymi z wydanego niedawno tłumaczenia Nowego Testamentu na gwarę góralską. (...) Nie powinno się też używać w liturgii popularnych góralskich melodii, które nie zawsze pasują do religijnego tekstu i sakralnej przestrzeni"" Czy tego sprawozdawca, p. Bartłomiej Kuraś, nie jest w stanie zrozumieć? Zwłaszcza jeśli jeden z księży sam powiada, że można dołączyć dodatkowe elementy góralskie przed mszą i po niej. Raczej GW stara się jątrzyć, jątrzyć, jątrzyć... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed A czego się spodziewać po kundlach? Jeszcze 31.12.05, 00:37 niedawno Dziwisz był cacy, bo sfora Michnika była przekonana, że dołączy do Pieronka i będzie wychwalał pod niebiosa Tygodnik Powszechny oraz klepał red. nacz. po plecach. Kiedy okazało się, że Dziwisz to jednak poważny facet na poważnym stanowiku zaczynają przeinaczać i interpretować na swoją modłę jego słowa, a także przypinać mu łatki. Ludziom rozumiejącym, o co chodzi Michnikowi to nie przeszkadza, ale szeregi gównażerii z wypranymi mózgami zwiększają się w tempie zastraszającym. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 12:28 nakdonaldsa to właśnie ci górale robią z kościoła, ażeby tylko pieniądze od przyjezdnych wyciągnąć "dorabiają" folklor na siłę tam gdzie go nie było, byle schlebić plastikowym gustom turystów, byle było "ładnie" i byleby płacili. Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 13:56 heh, oni sprzedaja, bo chca zarobic, i zycze im powodzenia Tobie sie to nie podoba wiec nie kupuj, niech kupuje ten co lubi :) proste :) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Jacy bezszczelni ci gorale! ;) 30.12.05, 14:17 Wladcy dusz (znaczy biskupi) scisle okreslili jak wolno zwracac sie do Pana Boga, a oni swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
zwonik Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 14:23 a jak pogodzić religijnośc księży z ich żądzą pieniądza?:/ Odpowiedz Link Zgłoś
preacher Re: Mądra decyzja. 30.12.05, 17:18 ponioslo Cie z ludycznoscia, zapraszam do slownika:PP Odpowiedz Link Zgłoś
brite Zakazać czytania Ksiąg po polsku! 30.12.05, 14:26 Tłumaczenie na polski z i tak już wypaczonych (błędami tłumaczy, kopistów, a także umyślnymi "jedynymi słusznymi" wygodnymi interpretacjami) przekładów korzystających z Wulgaty czy Septuaginty to dodatkowe zniekształcenie oryginału. Podobne manipulacje już dawno służyły czerpaniu korzyści i władzy wokół "jedynej słusznej" wersji. Nie pierwszy raz historia się powtarza. Lud ciemny łatwiej w ryzach trzymać, gdy zabroni się własnej interpretacji, własnego myślenia. Na tym polega siła tego i tym podobnych kultów. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Zakazać czytania Ksiąg po polsku! 31.12.05, 09:40 brite napisał: > Tłumaczenie na polski z i tak już wypaczonych (błędami tłumaczy, kopistów, a > także umyślnymi "jedynymi słusznymi" wygodnymi interpretacjami) przekładów > korzystających z Wulgaty czy Septuaginty to dodatkowe zniekształcenie oryginału Toteż na przykład Biblia Tysiąclecia została przetłumaczona z języków oryginalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
billyclint Re: Folklor? 31.12.05, 00:27 mysle ze sie nie znacie. ja znam wszystkie koledy i nie tylko. kibice pogoni wpisujcie sie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Folklor? 30.12.05, 11:12 wredna_jedza napisała: > W parafii, do której kiedyś należałam, Pasterka była od wielkiego zbiorowego > śpiewania kolęd!!!! Liturgia nie jest od śpiewania. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Folklor? 30.12.05, 11:14 Chyba masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem!!! Chodziło mi o to, że śpiewem liturgicznym na Pasterce są kolędy, a nie wyjąca schola!!! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Folklor? 31.12.05, 09:42 Widocznie masz kłopoty z przecyzja sformułowań. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wieza8 Re: Abp ? Dziwisz: nie, chyba papież Dziwisz 30.12.05, 10:29 Pomyliłeś się! Dziwisz uważa się chyba już za papieża i zaczyna rozstawiać Kościół po kątach. Musi przecież pokazać, jaki jest wielki!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello No co się dziwisz ! 30.12.05, 15:04 Tyle lat makaron i makaron, to się musi odbić ! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:10 emeryt21 napisał: > Podzielam zdanie"the best robaczek na swiecie".Dodam jeszcze ze swojej > strony,ze moim zdaniem p.Dziwisz wykonuje scisle instrukcje Watykanu,bo chce > zasluzyc na kapelusz kardynalski.To chyba jedyna przyczyna jego > decyzji.Wprowadzenie gwary do kosciola to dobry krok w kierunku uatrakcyjnienia > liturgii,ktora jest nudna jak flaki z olejem. Polecam to: www.mateusz.pl/ksiazki/pdzsims/ Czytając to płakałem. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 31.12.05, 00:52 z2006 napisał: > emeryt21 napisał: > > > Podzielam zdanie"the best robaczek na swiecie".Dodam jeszcze ze swojej > > strony,ze moim zdaniem p.Dziwisz wykonuje scisle instrukcje Watykanu,bo c > hce > > zasluzyc na kapelusz kardynalski.To chyba jedyna przyczyna jego > > decyzji.Wprowadzenie gwary do kosciola to dobry krok w kierunku uatrakcyj > nienia > > liturgii,ktora jest nudna jak flaki z olejem. > Polecam to: > www.mateusz.pl/ksiazki/pdzsims/ > Czytając to płakałem. Ze śmiechu, mam nadzieję? Cytat z powyższej publikacji... "Chociaż bardzo mile słucha się ludzi z prawdziwą fantazją, spowiednik musi przerwać zdecydowanie i zwrócić uwagę, że w ten sposób spowiedź traci swój właściwy charakter samooskarżenia" Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 31.12.05, 00:58 Powyżej cytowane przeze mnie zdanie mnie rozbawiło (zwłaszcza to samooskarżenie), to natomiast zadziwiło... Rzadko katolicy przyznają się do pokrewieństwa z prawosławiem... Zwłaszcza ci moherogłowi/... Ku ich nauce : "W podróżach na Wschód trzeba pamiętać, że mogę ważnie (jeśli nie ma w pobliżu kapłana katolickiego) spowiadać się w cerkwi prawosławnej. Po powrocie z zagranicznych peregrynacji często rodacy oskarżają się w konfesjonale, że nie byli w niedzielę w kościele. Ze zdziwieniem dowiadują się, że obowiązek uczestnictwa w liturgii można również wypełnić, z braku kościoła katolickiego, w każdej cerkwi. Przecież to jest nasz Kościół bratni, w którym w "inności" obrzędów liturgicznych dokonuje się ta sama, co w polskich kościołach, Bezkrwawa Ofiara. Różnice dogmatyczne pomiędzy rzymskim a wschodnim Kościołem nie mogą przesłonić tego samego Chrystusa, w tym samym kapłaństwie i sakramentach." Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 31.12.05, 09:47 Nie płakałem ze śmiechu. A o samooskarżeniu czytałem na przykład tu: www.newadvent.org/cathen/ Penitent jest świadkiem i oskarżycielem a spowiednik - sędzią. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ????? 30.12.05, 11:18 Ks. Józef Tischner twierdził, że na początku "wsędy byli górole", a ci, których zwykło się uważać za Greków, to górale, co "udawali Greka" i takim "Grekiem" jest apb.Dziwisz .Nie dziwota wypadł biedaczysko z obiegu ,bo cały czas w ziemi włoskiej przebywał - PON BÓCEK i tak go zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 11:20 Pon Bócek - ło matko, co to jest!!! Pan Bóg, lub Jahwe :P Przed Vaticanum II też na Podhalu była "góralszczyzna"???? Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 11:41 wredna_jedza napisała: > Pon Bócek - ło matko, co to jest!!! > Pan Bóg, lub Jahwe :P > > Przed Vaticanum II też na Podhalu była "góralszczyzna"???? --------------------------------------- ---ło Jezusicku ,"wredna_jędzo" nie myl tylko "PONA BÓCKA" z Panem Buzkiem ;))))) i odsyłam w celu "oświecenia" umysłowej demencjii: ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=1731 a tam ciekawe rozmyślania,może o BÓCKU może o JAHWE a może o BOGU ,,,"W niej to mówi się o specyficznym dialogu między Bogiem a człowiekiem . Na dialog trzeba być otwartym , starać się zrozumieć rozmówcę , stworzyć jego obraz dla siebie. Ksiądz Tischner nie szczędzi nam smakowitych kąsków erudycji , przeplatając rozdziały myślami wielkich filozofów chrześcijańskich , doktorów kościoła , mistyków i poetów. Można znaleźć w książce stwierdzenie , że do każdego z nas Bóg mówi jego własnym językiem .Inaczej słyszeć go będzie filozof , inaczej człowiek pracy ",,,,, a, czy ty GO słyszysz????? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 11:48 W tekstach Biblii od wieków był Bóg, Maryja i Jezus... Ja naprawde nie mam ochoty słyszec z ambony że są to: Pon Bócek, Frelka i spoko ziomal :D Rozważania ks. Tischnera o Bogu są naprawde piękne i pouczające, ale ... one nie są tekstem liturgicznym :D Prywatnie ja moge sie do Boga modlić jak chcę, w liturgii obowiązuje pewien wzorzec :) I o to chodzi Dziwiszowi :D Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:02 wredna_jedza napisała: > W tekstach Biblii od wieków był Bóg, Maryja i Jezus... > Ja naprawde nie mam ochoty słyszec z ambony że są to: > Pon Bócek, Frelka i spoko ziomal :D > Rozważania ks. Tischnera o Bogu są naprawde piękne i pouczające, ale ... one ni > e > są tekstem liturgicznym :D > Prywatnie ja moge sie do Boga modlić jak chcę, w liturgii obowiązuje pewien > wzorzec :) > I o to chodzi Dziwiszowi :D ------------------------------------ może byc wzorzec ale nie dogmat - Luteranie,Kalwini i inne odłamy sprzeciwiały sie właśnie takiemu narzucaniu jak to nazywasz"wzorców". W którymś z postów Twoje oburzenie wywołał hip-hop w kościele podczas liturgii a co powiesz o gospel ,gdzie widac prawdziwą, nie ukrywana radość w kontakcie z BOGIEM ,właśnie hip-hop jest takim współczesnym odniesieniem do tego stylu wyrażania ekspresji własnych uczuć w kontakcie z Bogiem podczas mszy św. w Polsce - my po prostu boimy sie tego .Celebra i nakaz -czytaj "wzorzec" jest w tym wszystkim najważniejszy a gdzie to "COŚ" lub "KTOŚ",czego szukamy przychodząc do kościoła . Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:09 Ale gospel to przede wszytkim domena amerykańskich protestantów :D Od tego jest bardzo blisko do show, jakie organizują niektóre protestanckie sekty i "wędrowni kaznodzieje" :D Z wiarą ma to niewiele wspolnego, ze zbiorowym seansem psychologiczno-mistycznym - owszme, bardzo dużo. Jezus to Syn Boży, a nie spoko ziomal, z którym wyskoczysz na browara i fajki, Maryja to nie Frelka, co czeka, aż Józef z szychty wróci... Troche szacunku :D Gwara w Ewangelii, a potem mamy - XIX wieczny dewocyjny kościół ludowy, gdzie moherowe babcie w każdej plamie na kominie dopatruja sie Matki Bożej. Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:16 > Z wiarą ma to niewiele wspolnego, ze zbiorowym seansem psychologiczno-mistyczny > m > - owszme, bardzo dużo. To co piszesz miłe jest faryzeuszom i sadyceuszom. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:20 Saduceuszom - jeśli już :D I tradycyjna liturgia może być piękna, nie trzeba wcale wprowadzać udziwnien, obliczonych pod przyciągnięcie klienta :D Sekta Moona też organizuje zbiorowe śluby na stadionach, Jehowi - chrzty :) Czy my musimy sie do nich upodabniać??? Tradycyjny kościół ludowy to nie tylko wiara :D Wiary tam bardzo mało, za to ludowych zabobonów bardzo dużo :D I potem czytamy/słuchamy, że komuś tam sie Maryja na szybie objawiła :D Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:22 Tu nikt nikomu na szczycie się nie objawia. Tutaj ludize chcą modlić się do Boga językiem im bliskim (zupełnie jak dzieci we Wrześni). Jezus nie przemawiał uczonym językiem kapłanów, ani "wysoką" łaciną. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:39 Boże, widzisz, a nie grzmisz!!! Ty naprawde nie potrafisz dostrzec tego, że górale robią to w 99% przypadków właśnie pod turystów??? Bóg to nie "Bozia" :)))) Czas wyjąc paluszek z buzi, zdjąc krótkie majtki, wyjść z piaskownicy i o Bogu dyskutowac poważnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
svensk1 Dla powazniakow religijnych 30.12.05, 12:44 wredna_jedza napisa?a: > Boz˙e, widzisz, a nie grzmisz!!! > Ty naprawde nie potrafisz dostrzec tego, z˙e górale robia˛ to w 99% przypadków > w?as´nie pod turystów??? > Bóg to nie "Bozia" :)))) > Czas wyja˛c paluszek z buzi, zdja˛c krótkie majtki, wyjs´c´ z piaskownicy i o Bogu > dyskutowac powaz˙nie :) Nie wszyscy potrafia powaznie "dyskutowac" o Bogu, a poza tym umiejetnosc powaznego dyskutowania nie jest gwarancja wiary. Wiara jest to cos, co przede wszystkim czuje sie w sercu i w duszy, i nie ma znaczenia, czy sie potrafi pieknie i powaznie mowic na ten temat. > Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Dla powazniakow religijnych 30.12.05, 12:47 Gdy dziecko mówi, że Bozia wszystkich kocha, jest OK Ale gdy dorosła osoba - brzmi cokolwiek śmiesznie :) I też niekoniecznie świadczy o głębokiej wierze :D Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Dla powazniakow religijnych 30.12.05, 12:56 wredna_jedza napisała: > Gdy dziecko mówi, że Bozia wszystkich kocha, jest OK > Ale gdy dorosła osoba - brzmi cokolwiek śmiesznie :) I też niekoniecznie > świadczy o głębokiej wierze :D > Bóg kocha też tych, dla których słowa "Bóg jest miłością" brzmią śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Dla powazniakow religijnych 30.12.05, 14:49 Słuchaj nie wiem, czy do Ciebie nie dociera, że gwara to język, taki sam jak kazdy inny - ma swoje zasady i swoja gramatykę. Proste? "Ojcze nasz " też nie odmawiano zawsze w kościele. Praktycznie do lat 60-tych XX wieku odmawiało sie "Pater Noster" - nie znałaes łaciny, Twój problem, twoja niezrozumiała msza. Polski jest językiem narodowym, bo soborze watykańskim msze sa w jezykach narodowych. Gwara nie jest niczym innnym jak regionalną odmianą języka narodowego. dziwisz chyba boi sie , że Ratzinger nic nie zrozumie z górali, bo i przeciętny, nie osłuchany Polak ma problem. No to wystarczy pojaechać posłuchać kilkanaście raz, a nie raz na wakacje.:P Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:46 > Boże, widzisz, a nie grzmisz!!! > Ty naprawde nie potrafisz dostrzec tego, że górale robią to w 99% przypadków > właśnie pod turystów??? > Bóg to nie "Bozia" :)))) > Czas wyjąc paluszek z buzi, zdjąc krótkie majtki, wyjść z piaskownicy i o Bogu > dyskutowac poważnie :) > ^^ brzmi jak wypowiedź Kajfasza Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:48 Witam moherowy beret :) Dla ciebie Bóg to najwyraźniej "Bozia" :D Nie mamy szans podyskutowac poważnie :P Sorki :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:52 Moherowego beretu nie noszę i bynajmniej nim nie jestem. Bóg dla mnie... może i "Bozia"... nie wiem... Widzę jednak że szydzisz ze mnie. Śmiało, uderzaj dalej, w drugi policzek. wredna_jedza napisała: > Witam moherowy beret :) > Dla ciebie Bóg to najwyraźniej "Bozia" :D > Nie mamy szans podyskutowac poważnie :P > Sorki :) > pzdr > Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:55 > Widzę jednak że szydzisz ze mnie. Śmiało, uderzaj dalej, w drugi policzek. A witam hipokrytę :D Sam mnie Kajfaszem nazwałeś :D :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:58 Nie Ciebie nazwałaem Kajfaszem, tylko twoją wypowiedź określiłem kajfaszową. BTW - uderzaj dalej. wredna_jedza napisała: > > Widzę jednak że szydzisz ze mnie. Śmiało, uderzaj dalej, w drugi policzek > . > A witam hipokrytę :D > Sam mnie Kajfaszem nazwałeś :D > :)))))))))) > Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 16:43 wredna_jedza napisała: > Witam moherowy beret :) ---------------------------------------- SORKI:(((((, ale nie moge poprzestać pomimo tego,że właśnie wróciłem z przykrej "uroczystości" pożegnania bliskiej mi osoby [*]..... Jak widzę brak argumentów jest przejawem ucisku "szpilki" trzymajacej twój beret i niestety uciskającej receptory w mózgu .Jedyny wniosek to-to ,że moherowa zasłona nie chroni ciemiączka które u ciebie jest w stanie zarastania. ..."Pobudzenie receptora wyzwala odruchy albo jest przyczyną subiektywnego zjawiska (doznania), którego charakter, zgodnie z prawem swoistej energii zmysłów J. Müllera, jest związany z danym receptorem, a nie z rodzajem bodźca...." Aby rozbudzic głębsze doznania proponuję: www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/encyclicals/index.htm a jak wkroczysz w Nowy Rok z głębszymi doznaniami............................ odczytasz swoją sygnaturkę....:::::::::))))))))))))))))))))))) W tym sęk... A w sęku bzdura....;))))))) Życzę zdrówka w Nowym 2006 Roku, a teraz rzeczywiście sorki :) bo nie tyle nie masz szans podyskutować, co czasu, bo szef "wisi " nad kompem :)))))) pzdr... Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:47 > Jezus nie przemawiał > uczonym językiem kapłanów, ani "wysoką" łaciną. Oczywiscie, ze nie. Rowniez nie mowil wloska lacina jak w "Pasji" Gibsona, poniewaz oprocz aramejskiego mowil zapewne jedynie potoczna greka (koine), ktora od greki literackiej rozni sie dosc znacznie i dla owczesnych purystow jezykowych byla jak gwara. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:56 Skoro Jezus mówił gwarą... To dobra, Msza dla górali - po góralsku a w krakowskiej Nowej Hucie - w slangu blokersów? Włącznie z ich rynsztokowym bluzgiem... Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 13:15 Skoro już trzymać się w 100% wersji "odgórnej" to zamist "Ojcze Nasz" powinno się modlić chyba tak: Abwoon d'bwashmaya, Nethqadash shmakh, Teytey malkuthakh ... wredna_jedza napisała: > Skoro Jezus mówił gwarą... > To dobra, Msza dla górali - po góralsku > a w krakowskiej Nowej Hucie - w slangu blokersów? Włącznie z ich rynsztokowym > bluzgiem... > Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 13:39 > Skoro już trzymać się w 100% wersji "odgórnej" to zamist "Ojcze Nasz" powinno > się modlić chyba tak: > > Abwoon d'bwashmaya,> Nethqadash shmakh,> Teytey malkuthakh Oryginalnie jest tak (takoz w transkrypcji): Pater hemon ho en tois uranois: hagiasteto to onoma sou; elteto he basileia sou; geneteto to telema sou, hos en urano kai epi ges; ton arton hemon to etiousion dos hemin semeron; kai afes hemin ta ofeilemata hemon, hos kai hemeis afekamen tois ofeiletais hemon; kai me eisenegkes hemas eis peirasmon, alla rhusai hemas apo tou tonerou. (Mt 6, 9-13) Co wiecej, tak to moglo byc powiedziane, nie tylko zapisane, bo Jezus mial duze szanse znac koine oprocz aramejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 14:15 > Co wiecej, tak to moglo byc powiedziane, nie tylko zapisane... Ciekawe. W sumie zatem nie wiemy czy powiedziane zostało "Abwoon d'bwashmaya" czy też "Pater hemon ho en tois uranois". Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 15:01 Wiemy w kązdym razie, że nie było to powiedziane po łacinie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ogrudek Re: język Jezusa 30.12.05, 14:20 Dzięki, że mnie wyręczyłeś. A tak, na boku... myślisz, że zajadłe jędze, moherowe berety, zniesmaczeni frustraci i zagubione sierotki, które tu głównie pisują, cokolwiek z tego, co napisałeś/aś "przyjmą do rozumu"? Im nie o to chodzi... Pozdrawiam. O'Grudek Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:33 wredna_jedza napisała: > Ale gospel to przede wszytkim domena amerykańskich protestantów :D > Od tego jest bardzo blisko do show, jakie organizują niektóre protestanckie > sekty i "wędrowni kaznodzieje" :D > Z wiarą ma to niewiele wspolnego, ze zbiorowym seansem psychologiczno-mistyczny > m > - owszme, bardzo dużo. > Jezus to Syn Boży, a nie spoko ziomal, z którym wyskoczysz na browara i fajki, > Maryja to nie Frelka, co czeka, aż Józef z szychty wróci... > Troche szacunku :D > Gwara w Ewangelii, a potem mamy - XIX wieczny dewocyjny kościół ludowy, gdzie > moherowe babcie w każdej plamie na kominie dopatruja sie Matki Bożej. -------------------------------------------------- W końcu wyszło szydło z worka :)))))))))))))))))))) w ten sposób dajesz dowód że moherowy beret jest także Twoją przyłbicą pod którą nic nie może sie przedostać oprócz słów "kaznodzieja" sekty rydzykowej. Dołączyła(e)ś do davidmorsta i innych oszołomów o.dyrektora ,którzy już stają sie aktywni na jedynym forum GW ,gdzie mogą wyładowywać swoje frustracje. A ja polecam wczytać się w przesłania JPII, który właśnie takim agnostykom starał się otworzyc oczy pisząc m.in.: www.vatican.va/edocs/POL0022/_INDEX.HTM Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 12:41 Nie wycieraj sobie gęby papieżem JP 2 :))))))))))) Papież nigdy nie używał gwary w swych kazaniach, czytaniach mszalnych i piesniach podczas Mszy :D Msza św. jest Mszą sw. a nie spotkaniem towarzystkim :) Jest pamiątką Wielkiego Czwartku, a nie tylko spotkaniem z "Bozią" :) Zdejmij krótkie spodenki przyjacielu i zacznij myślec jak dorosły! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 23:40 "Papież nigdy nie używał gwary w swych kazaniach, czytaniach mszalnych i piesniach podczas Mszy" Dziewczyno! Skąd ty spadłaś? Z Moona?! Przepraszam - z księżyca?! A "Nie lij, descu, nie lij", śpiewane przez Papieża we Lwowie podczas nabożeństwa w dzielnicy pt. Sychów?! Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo Masz racje, jedzo. Prawdziwa wiara to tylko 30.12.05, 13:40 katolicka, a te rozne kalwiny amerykanskie, to jest "pseudo". Papa Benedykt tez tak zreszta uwaza. Tak protestanci dostapia zbawienia jak wielblady w uchu igielnym czy jak to tam bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
svensk1 Re: Masz racje, jedzo. Prawdziwa wiara to tylko 30.12.05, 13:56 cziriklo napisa?: > katolicka, a te rozne kalwiny amerykanskie, to jest "pseudo". > Papa Benedykt tez tak zreszta uwaza. Tak protestanci dostapia zbawienia jak > wielblady w uchu igielnym czy jak to tam bylo.... Co za bzdury... Prawdziwa wiara nie ma nic wspolnego z kosciolem, ludzie wysiadujacy po kosciolach katolickich nie sa automatycznie bardziej czy w ogole wierzacy, niz ci nie chodzacy do kosciola. Mam przyjaciol kopistow z Etiopii, sa o wiele bardziej i gleboko wierzacy niz mnostwo znajomych katolikow, a co najpiekniejsze, nie obnosza sie ze swoja wiara i nie probuja nikogo przerobic na swoja modle. Jezeli Bog jest wszedzie, jak to nawet kosciol katolicki twierdzi, to mozna sie z nim komunikowac z jakiegokolwiek miejsca na ziemi, bez posrednikow, w kazdym jezyku, dialekcie, nawet milczac. Wiara to jest tylko i jedynie prywatna sprawa i wszelkie mieszanie sie kosciola do polityki czy spraw spolecznych jest niczym innym niz walka o wladze. Kosciol jest potrzebny - ale niech bedzie DLA wierzacych, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ogrudek Re: Masz racje, jedzo. Prawdziwa wiara to tylko 30.12.05, 14:26 svensk1 napisała: > cziriklo napisa?: > > ...przyjaciol kopistow z Etiopii, sa o wiele bardziej... KOPTÓW - Słoneczko Zaśnieżone! Koptów! "Kopista" to... a nie. Poszukaj sam/-a w encyklopedii. Rusz zwojami! Szczęśliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
svensk1 Re: Masz racje, jedzo. Prawdziwa wiara to tylko 30.12.05, 14:29 ogrudek napisa?: > svensk1 napisa?a: > > > cziriklo napisa?: > > > > ...przyjaciol kopistow z Etiopii, sa o wiele bardziej... > > KOPTÓW - S?oneczko Zas´niez˙one! Koptów! > > "Kopista" to... a nie. Poszukaj sam/-a w encyklopedii. Rusz zwojami! > Szcze˛s´liwego Nowego Roku! Dzieki szanowny Ogrudku za poprawienie bledu, po 30 latach emigracji zdarzaja sie takie wpadki jezykowe, szczegolnie jak chodzi o slowa najpierw poznane w obcym jezyku. :?) Odpowiedz Link Zgłoś
svensk1 Dzieki szanowny Ogrudku za poprawienie bledu, po 30.12.05, 14:30 Dzieki szanowny Ogrudku za poprawienie bledu, po 30 latach emigracji zdarzaja sie takie wpadki jezykowe, szczegolnie jak chodzi o slowa najpierw poznane w obcym jezyku. :?) Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Masz racje, jedzo. Prawdziwa wiara to tylko 31.12.05, 09:55 Co innego czystość doktryny a co innego osobiste zaangażowanie w wiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Masz racje, jedzo. Prawdziwa wiara to tylko 31.12.05, 01:14 cytat z pewnej religijnej (katolickiej) publikacji, link do której pare postów wyżej - wydawnictwo zakonne. O 'jedynej katolickiej wierze' Sami grzeszycie niewiedzą!!! "W podróżach na Wschód trzeba pamiętać, że mogę ważnie (jeśli nie ma w pobliżu kapłana katolickiego) spowiadać się w cerkwi prawosławnej. Po powrocie z zagranicznych peregrynacji często rodacy oskarżają się w konfesjonale, że nie byli w niedzielę w kościele. Ze zdziwieniem dowiadują się, że obowiązek uczestnictwa w liturgii można również wypełnić, z braku kościoła katolickiego, w każdej cerkwi. Przecież to jest nasz Kościół bratni, w którym w "inności" obrzędów liturgicznych dokonuje się ta sama, co w polskich kościołach, Bezkrwawa Ofiara. Różnice dogmatyczne pomiędzy rzymskim a wschodnim Kościołem nie mogą przesłonić tego samego Chrystusa, w tym samym kapłaństwie i sakramentach." Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 20:57 Ty moze nie, ale co powiesz o Góralach? A swoją drogą, czy wiesz, ze kiedys tak samo mowiono o jezyku Slązaków? Robili to Niemcy.... Pan Dziwisz (arcybiskup?) zdaje sie przekroczył "cienką czerwoną linię" do szowinizmu i podardy językowej. A wogóle to sie tu za czesto uzywa takich okreslen, jak "folklor", "ludycznosc", "gwara". W naszym narodzie, tak srogo doswiadczonym rozbiorami, lubi sie w zarodku tłamsić wszelkie odstepstwa od tzw. PRAWDZIWEGO POLAKA (w wydaniu nadwislanskim). Po co to komu potrzebne? I komu to szkodzi, że ludzie do Boga modlą się we własnym języku? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Ludu Podhalański !!!!!!! czemu się DZIWISZ ?? 30.12.05, 13:16 ksiadz Tischner to jeden z najmadrzejszych ludzi w Kosciele Katolickim. Oprocz m.in. ksiedza Bochenskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
52b1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:28 Zgadzam sie z Toba całkowicie. Osobiscie bedac w Zakopanym chodzilam do kosciola wlasnie dla tego klimatu, z wielka przyjemnościa sluchalam mowy goralskiej to bylo jak z innego świata. Nie zgadzam sie na żadne zmiany. Czy Kościol nie ma innych wazniejszych problemow: np radio maryja, Ks Jankowski itp. Pozdrowienia i najlepsze zyczenia na Nowy Rok( rozumu dla naszych przywodcow - duchowych takze)Basia Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:59 Dałaś się złapać na folklorystyczny lep. A te góralki jedną rękę wznosiły do "Bócka" a drugą do Twojej kieszeni turystko. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:16 Bingo - załapałaś o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:20 > Dałaś się złapać na folklorystyczny lep. A te góralki jedną rękę wznosiły do > "Bócka" a drugą do Twojej kieszeni turystko. Tak łatwo potępiasz "góralki". Znasz ich intencje, ich serca, że tak łatwo je osądzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:31 Owszem, na miejscu byłem i na chytre oczka się napatrzyłem, oszukanego serka też skosztowałem- "panie to z owcy, tak z owcy, my tylko z owcy robimy"- bezczelne oszustki. Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:41 A kiedy w dalszym ciągu Go pytali, podniósł się i rzekł do nich: "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień" (J 8:7) jkmjkm napisała: > Owszem, na miejscu byłem i na chytre oczka się napatrzyłem, oszukanego serka te > ż > skosztowałem- "panie to z owcy, tak z owcy, my tylko z owcy robimy"- bezczelne > oszustki. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:50 "Mój dom będzie domem modlitwy, a wy uczyniliście z niego jaskinię zbójców." Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 13:01 "Miłujcie nieprzyjaciół waszych i módlcie się za tych, którzy was prześladują" Odpowiedz Link Zgłoś
lavojtek Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:42 Moim zdaniem Abp. Dziwisz ma racje. Liturgia powinna byc prowadzona wedlug mszalu. Przeciez po goralsku moze byc np. kazanie. Tego kongregacja nie zabrania. Poza tym po goralsku mozna spiewac piesni nie bedace czescia liturgii. O co ten krzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
svensk1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie sie˛ po góralsku 30.12.05, 12:37 52b1 napisa?a: > Zgadzam sie z Toba ca?kowicie. Osobiscie bedac w Zakopanym chodzilam do > kosciola wlasnie dla tego klimatu, z wielka przyjemnos´cia sluchalam mowy > goralskiej to bylo jak z innego s´wiata. Nie zgadzam sie na z˙adne zmiany. Czy > Kos´ciol nie ma innych wazniejszych problemow: np radio maryja, Ks Jankowski > itp. Pozdrowienia i najlepsze zyczenia na Nowy Rok( rozumu dla naszych > przywodcow - duchowych takze)Basia Zgadzam sie, nie ma nic piekniejszego jak goralska gwara, gwary sa przeciez dowodem na witalnosc narodu i dodam, ze nie jest wazne jakim jezykiem Gorale czy Kaszubi modla sie, wazne jest - i przede wszystkim dla nich samych, a nie dla kosciola - jak szczera i prawdziwa jest modlitwa. Jezeli Dziwisz jest konsekwentny, to powinien tez zabronic modlitwy gluchoniemym. Suma sumarum: przerazajaca jest czestotliwosc, z jaka kosciol wtraca sie w coraz wiecej politycznych i spolecznych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie sie˛ po góralsku 31.12.05, 09:58 Przecież język liturgii jest wewnętrzną sprawą Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 Dziwisz ma racje 30.12.05, 10:03 te wszystkie biblie po goralsku to mozna traktowac tak troche dla smiechu ale nie na powaznie. To tylko chwilowa moda. Prosci ludzie nie potrafia tego zauwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
julita451 Re: Dziwisz ma racje 30.12.05, 10:18 A jo tego nie rozumiam !!! BABA z m.Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 10:42 tak jak to jest z tym kosciolem, ktory tradycje wspiera? jak zwykle o jego hierarchii interes chodzi, nie dobro ludu bozego. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 11:13 Co innego Tradycja - przekaz Objawienia, a co innego lokalne tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 11:17 Jakie "lokalne tradycje"????? Kiedy powstały??? Przed wiekami?? Chyba nie.... Bo przed Vaticanum II nikt Ewangelii po góralsku nie czytał!!! Tylko po łacinie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 11:38 > Bo przed Vaticanum II nikt Ewangelii po góralsku nie czytał!!! > Tylko po łacinie!!! Eee, chyba przesadziles. Msza byla po lacinie, ale czytania chyba jednak w jezykach narodowych, afaik. Katolickie przeklady Biblii dopuscil Sobor Trydencki, stad np. Biblia Wujka - odpowiedz katolikow na tlumaczenia protestanckie (Gdanska, Brzeska itd) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 11:49 Ale Biblii po góralsku nie było :D I o to chodzi Dziwiszowi :D Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 12:17 > Bo przed Vaticanum II nikt Ewangelii po góralsku nie czytał!!! > Tylko po łacinie!!! Jezus też po łacinie nauczał? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 12:22 O Pon Bócku na ambonie, a potem czytamy że ktoś tam dojrzał Matke Boską w plamie na niedomytej szybie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 12:24 Zadziwia mnie łatwość z jaką wrzucasz do jednego worka modlących się po góralsku z dostrzegającymi Matkę Boską w plamie na szybie. Już chyba Piłat miał więcej wątpliwości... wredna_jedza napisała: > O Pon Bócku na ambonie, a potem czytamy że ktoś tam dojrzał Matke Boską w plami > e > na niedomytej szybie!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 12:43 Dziwne że tych "cudownych objawień" najwięcej po wsiach :D No cóż, dla tych co wylewają tu pomyje na Dziwisza, Bóg pozostał "Bozią", która wszystkich kocha :D Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: kosciol tradycyjny 30.12.05, 13:03 Pomyj na nikogo nie wylewam (a jeśli ktoś tak me wypowiedzi odebrał, to przepraszam). A w to że Bóg kocha wszystkich wierzę głęboko. wredna_jedza napisała: > Dziwne że tych "cudownych objawień" najwięcej po wsiach :D > No cóż, dla tych co wylewają tu pomyje na Dziwisza, Bóg pozostał "Bozią", która > wszystkich kocha :D > Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: kosciol tradycyjny 02.01.06, 09:16 Przecież Bóg naprawdę kocha wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
asci Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:06 Chociaż bardzo lubię góry i góralski folklor to w tej sprawie akurat uważam że kuria ma rację. Czy to cytowane tłumaczenie zostało zatwierdzone przez odpowiednie gremia w Kościele? Jeśli nie to nie powinno się go używać w czasie Mszy św. Biblia to nie atrakcja dla turystów. O to chyba chodzi biskupowi żeby wystrzegać się takich "wynalazków". Podobnie, mnie osobiście okropnie drażnią wszelkie schole śpiewające "piosenki religijne" w czasie mszy, z towarzyszeniem keyboardu z podkładem perkusyjnym albo przy brząkającej gitarze. Z reguły jest to ciężkie do wytrzymania - fałszują, zero dykcji, zero emisji głosu. A tytuł też sobie wymyśliliście - prowokujący, a nie do końca zgodny z prawdą. PS. Nie noszę moherowego beretu, nie toleruję Rydzyka i im podobnych, ale nie jestem też zwariowanym antyklerykałem zaślepionym nienawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
doodieman Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:28 Przecież żyjemy w "wolnym kraju" i mamy wolną wolę, więc nie ma naprawdę przymysu uczestnictwa w takiej Liturgii. Nie musisz słuchać ciężkiego do wytrzymania "fałszowania" i góralskiej gwary. Ta młodzież z keybordami może i fałszuje, ale ich modlitwa i śpiew idzie prosto i szczerze z ich Serc, w przeciwieństwie do skostniałych faryzeuszy, którzy idą do domu Pana Naszego, aby się tylko pokazać. Skoro w ten sposób się wypowiadasz to chyba nie rozumiesz o czym piszesz. Albo nie widzisz tego co jest jasne i oczywiste, albo jesteś niereformowalnym konserwatystą. Górale !!! Nie dajcie się !!! Brońcie swoich zwyczajów i odrębności wszelkimi sposobami. Pozdrawiam Doodieman www.doodie.com Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:41 Człowieku, co ty piep...? Na Mszach u Afrykanów są i tańce ludowe, ale jest zachowany porządek Mszy św.!!!! Dziwisz nie chce wywalić ludowych pieśni góralskich, tylko gware z oficjalnych teksów liturgicznych!!!! Ja nie mam ochoty w czasie Mszy słuchać że Jezus to "spoko ziomal" [biblia hip-hopowa] a Maryja to "frelka" [bblia śląska]!!! Są jakies granice!!!!!!!!!!!! Takimi "atrakcjami" sprowadza sie Msze sw. do tego, że ludzie przychodzą - pooglądac zespół w strojach ludowych i posłuchać - ludowych kolęd! A z wiary nic nie zostaje!!!! Od przedstawień jest teatr!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jb56 Re: Nie módlcie się po góralsku czyli teatr 30.12.05, 11:32 A te wszystkie stroje kapłanów, czapeczki, laseczki, dzwoneczki, opłatki, kadzidła - to jest dopiero teatr. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:48 > Ja nie mam ochoty w czasie Mszy słuchać że Jezus to "spoko ziomal" [biblia > hip-hopowa] a Maryja to "frelka" [bblia śląska]!!! Ty to rzeczywiscie wredna jestes i w sam raz do partii rzadzacej obecnie sie nadajesz - czy dlatego, ze TY nie masz na cos ochoty, nalezy tego zakazywac? Masz wolny wybor pojsc do kosciola, w ktorym spiewaja tradycyjne piesni, mozesz nawet pojsc do lefebrystow, jesli Vat.II byloby dla ciebie zbyt modernistyczne. Wybor nalezy do ciebie, ale pozwol innym tez decydowac, czego chca sluchac. A co do Biblii w roznych jezykach - to jestes nawet przedtrydencka. Czym sie rozni tlumaczenie na slaski od tlumaczenia na polski czy czeski? Jesli jakas gwara jest wystarczajaco odrebna od jezyka literackiego i oficjalnego danego kraju, to powinna miec specjalne prawa chociazby po to, zeby nie zaginąc. Kaszubski uznano za odrebny jezyk, wiec nie moglabys sie pieklic o Biblie po kaszubsku, a slaska gwara jest oficjalnie gwara, wiec uwazasz, ze mozesz. Z hiphopem odrebna sprawa, ale sadzac z listow jestes osoba wierzaca, a przynajmniej praktykujaca, wiec powinnas sie cieszyc, ze sie wiara twoja szerzy. A ponoc wieksza jest radosc w niebie z jednego nawroconego grzesznika niz dziesieciu (czy ilu tam) sprawiedliwych. W ogole to mam wrazenie, ze chrzescijanstwo, a polski katolicyzm szczegolnie, dosc daleko zawedrowal od ewangelii jesli chodzi o tolerancje dla odmiennosci :> Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:52 Wiesz na czym polega polski katolicyzm ludowy? Gwara w Ewangelii, a potem dopatrywanie sie wizerunku Maryi w każdej plamie na ścianie, czy paplanina, że gromnica chroni od uderzenia pioruna :D Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:31 Nie chodzi o "dopatrywanie sie wizerunku Maryi w każdej plamie na ścianie, czy paplanina, że gromnica chroni od uderzenia pioruna" chodzi o to by móc modlić się tak jak serce i sumienie podpowiadają, a nie jak Sanhedryn każe. Odpowiedz Link Zgłoś
ogrudek Re: madonna w szybie 30.12.05, 14:41 A ty, furt o tej dziurze i tym sęku. To jakaś obsesja, czy co? G... (trzeci rodzaj prawdy) ma wspólnego śpiew góralski z doszukiwaniem się Madonny w każdej brudnej szybie. Jedno - to kultura, a drugie - to najzwyklejszy (prosto skazat') idiotyzm. Nawet przedwojenni (sprzed I wojny), zabobonni Bojkowie (dla mnie - serwski wzorzec zabobonności) nie robili takich durnot, jak socjalistycznie wykształceni nasi współobywatele. Najlepszy komentarz to jeden z odcinków przygłupiego filmiku o Kiepskich. Trzymaj sie wrednie... Jędzo. Nie przeginaj w opiniach i komentarzach, bo szkoda żółci. Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:52 brawo pj.pj, super to napisales/as, to jest linia z ktora sie zgadzam a i wredna jedza pewnie po zastanowieniu przyzna ci racje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wieza8 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:37 Ludzie - odbiło wam??? Czy wy naprawdę myślicie, że na Podhalu odprawia się Msze dla turystów??? To góralom głupek Dziwisz chce odebrać język ich ojców!!! Turyści nie mają tu nic do rzeczy. Jestem całym sercem za góralami, chociaż jestem ceprem. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:49 wieza8 napisała: > Ludzie - odbiło wam??? > Czy wy naprawdę myślicie, że na Podhalu odprawia się Msze dla turystów??? > To góralom głupek Dziwisz chce odebrać język ich ojców!!! > Turyści nie mają tu nic do rzeczy. > > Jestem całym sercem za góralami, chociaż jestem ceprem. A po jakiemu była Msza św. gdy przed Vaticanum II obowiązywała łacina????? Tolerancja tolerancją ale są pewne granice!!!!!!!!!! Jezus nie jest "spoko ziomalem" [Biblia hip-hopowa] a Maryja - "Frelką [Biblia śląska]!!!! Dziwisz sam jest góralem ceperski geniuszu :D Odpowiedz Link Zgłoś
wieza8 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 13:07 Kim jest naprawdę Dziwisz, to ja nie chcę pisać, bo by mnie wyrzucili. Ale jedno widać z daleka - psychiatry potrzebuje coraz bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
svensk1 Tu chodzi o wladze 30.12.05, 13:22 To co sie dzieje od ostatnich wyborow w Polsce, to proby przejecia wladzy nie tylko politycznej (PiS and Company z poparciem kosciola) ale takze wladzy na duszami Polakow. Jan Pawel II byl wybitnym Polakiem, szanowanym nawet przez ateistow, nikomu sie nie narzucal, po prostu byl, po jego smierci zrobila sie pustka, w tej pustce odbywa sie walka o przejecie wladzy duchowej nad narodem. To w tej pustce dzialaja Rydzyk, Jankowski, w tej pustce Dziwisz robi wszystko, nawet proponuje tego typu ograniczenia, zeby sie zaprofilowac na przyszlosc. W rodzinie, ktora ojciec troche za wczesnie opuscil, rozpetuje sie walka o najlepsze kaski i najlesze miejsca przy stole, moznaby powiedziec, ze podobny proces odbywa sie w kosciele katolickim i w Polsce ogolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ljab Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:17 Czy - zanim góry stały się atrakcyjne turystycznie - odprawiano liturgię czystą, nieskalaną polszczyzną? Góralszczyzna, mimo że nie jestem jej wielbicielem, jakoś nie drażni, jest naturalna, taki polski gospel. Natomiast te plumkające, piszczące keybordy, gitarzyści "trzychwytowi" ,discopolo skutecznie wygonili mnie z kościoła. Nastrój stworzony przez organy kościelne i cały kościół śpiewający kolędy to coś niepowtarzlnego. Ale od paru lat naszemu organiście nie chce się wychodzić "na chór" . Jeszcze jedno. Wnaszym kościele zawsze było ciemno, nastrojowo ( nie tylko z powodu patyny ale i kurzu z kopalni i cementowni), poważnie i dostojnie. Proboszcz rozjaśnił wnętrze malując na biało wielkie drzwi do wewnętrznej kaplicy i lamperię dookoła. Kościł wygląda teraz jak przychodnnia lekarska w minionej epoce. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:19 > Czy - zanim góry stały się atrakcyjne turystycznie - odprawiano liturgię > czystą, nieskalaną polszczyzną? Łacina kochanie :P To sa teksty liturgiczne :) > Góralszczyzna, mimo że nie jestem jej > wielbicielem, jakoś nie drażni, jest naturalna, taki polski gospel. Natomiast > te plumkające, piszczące keybordy, gitarzyści "trzychwytowi" ,discopolo > skutecznie wygonili mnie z kościoła. Nastrój stworzony przez organy kościelne i > > cały kościół śpiewający kolędy to coś niepowtarzlnego. Ale od paru lat naszemu > organiście nie chce się wychodzić "na chór" . Jeszcze jedno. Wnaszym kościele > zawsze było ciemno, nastrojowo ( nie tylko z powodu patyny ale i kurzu z > kopalni i cementowni), poważnie i dostojnie. Proboszcz rozjaśnił wnętrze > malując na biało wielkie drzwi do wewnętrznej kaplicy i lamperię dookoła. > Kościł wygląda teraz jak przychodnnia lekarska w minionej epoce. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:53 > > Czy - zanim góry stały się atrakcyjne turystycznie - odprawiano liturgię > > czystą, nieskalaną polszczyzną? > Łacina kochanie :P > To sa teksty liturgiczne :) A znasz ty przynajmniej lacine? Czy tez msze po lacinie zrozumialabys (tzn. wiedzialabys w ktorym miejscu jestes) dlatego, ze znasz po polsku? Chyba Vaticanum Secundum po to bylo, zeby cos pozmieniac, i jesli nie jestes juz lefebrystka, to nie powinnas gardlowac za powrotem do laciny i tak bez przerwy podkreslac, ze tak bylo. Vaticanum jest oficjalna nauka kosciola, o ile sie nie myle, jesli jej nie uznajesz, to nie jestes czlonkiem kosciola zdaje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:58 Ale w Vaticanum nie było, że msza ma być po góralsku czy w jakiejkolwiek innej gwarze :) Bo z tego robimy nie kościół katolicki tylko polski kościół ludowy :D Bliski moherowym beretom :)))) A potem słucha sie perełek, że krowa mleka nie daje, bo to diabeł [czarny kot sąsiada] na nią spojrzał, gromnica chroni od groma [a nie dobry piorunochron], a plama na kominie chałupy Maryśki to oczywiście objawienie Maryi, bo kuma Maryśka krzyzem przed ołtarzem leży :) Tego chcemy??? XIX-wiecznego dewotyzmu???? Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:44 > Ale w Vaticanum nie było, że msza ma być po góralsku czy w jakiejkolwiek innej > gwarze :) Okej. Wkurzylas mnie, wiec zadalam sobie trud wyszukania odpowiednich dokumentow. Konstytucja V Vaticanum Secundum mowi wlasnie o tych sprawach i jest w calosci dostepna na stronach watykanskich: www.vatican.va/roman_curia/congregations/ccdds/documents/rc_con_ccdds_doc_20010507_liturgiam-authenticam_lt.html Zaczelo sie od tego, ze chcialam sprawdzic, jakim przymiotnikiem sa okreslane jezyki, na ktore nalezy tlumaczyc liturgie, poniewaz w klasycznej lacinie nie istnieje odpowiednik polskiego "narodowy", ktory bylby podobnie nacechowany emocjonalnie i politycznie (linguae populares sie tam nazywaja te jezyki, a popularis znaczy ludowy, rozpowszechniony, przystepny). Przeczytalam wiec odpowiednie fragmenty i: 1. Nie sa tam wyszczegolnione zadne jezyki, sa tylko ogolne zalecenia. 2. Dokladnie o tych sprawach mowia paragrafy 10-14 w podrozdziale "o wyborze jezykow [populares], ktore nalezy wprowadzic do uzytku liturgicznego". W paragrafie 11 jest mowa o dialektach i jest tam stwierdzone, ze ich dopuszczalnosc zalezy od liczby ksiezy, diakonow i pomocnikow (poslugujacych sie danym dialektem/gwara) i mozliwosci wykonania tlumaczenia. W paragrafie 12 powiedziane jest, ze nie dopuszcza sie dialektow, ktore nie maja zaplecza kulturowego i jezykoznawczego (moga one jednak byc uzywane w "modlitwie wiernych", piesniach, naukach i kazaniach (par. 13). 3. Jest mowa o tym, ze nie nalezy zanadto mnozyc jezykow liturgicznych, zeby nie wprowadzac podzialow na male grupki, ale szczegolowe decyzje maja byc podejmowane dla kazdej sprawy osobno. Otoz konkludujac, z punktu widzenia prawnego Dziwisz zapewne ma prawo zakazac gwary, ale mam wrazenie, ze akurat w przypadku goralszczyzny i gwary slaskiej warunek duzej liczby uzytkownikow (w tym ksiezy) oraz akademickego opracowania jezyka, jest spelniony, nie ma wiec przeszkod, zeby liturgie na te jezyki przekladac. Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:48 hehe, uwazaj wredna nie potrafi sie przyznawac do bledu, zaraz wygrzebie ci cos ze soboru trydenckiego albo z hieroglifow.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dialektolog Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 16:28 pj.pj napisała: [...] > > Otoz konkludujac, z punktu widzenia prawnego Dziwisz zapewne ma prawo zakazac g > wary, ale mam wrazenie, ze akurat w przypadku goralszczyzny i gwary slaskiej wa > runek duzej liczby uzytkownikow (w tym ksiezy) oraz akademickego opracowania je > zyka, jest spelniony, nie ma wiec przeszkod, zeby liturgie na te jezyki przekla > dac. Z przykrością informuję, że ani akademickie opracowanie, czy rozpracowanie, ani normy pisowni literackiej, standard ortograficzny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:36 > Łacina kochanie :P > To sa teksty liturgiczne :) Więc teskt "Eli, Eli, lama sabachtani?" nie ma szans na uznanie w oczach "uczonych w piśmie". Niestety nie jest po łacinie. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:45 Ten tekst pojawia sie jako wypowiedz Jezusa na krzyżu :D Przełóż go na gware, hehe :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:49 wredna_jedza napisała: > Ten tekst pojawia sie jako wypowiedz Jezusa na krzyżu :D CICHO SZA! NIE MÓW NIKOMU O TYM! Jeszcze jakiś (arcy)biskup się dowie i zakaże tego tekstu, bo nie po łacinie czyli niewłaściwy, niepoważny... Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:52 > Ten tekst pojawia sie jako wypowiedz Jezusa na krzyżu :D > Przełóż go na gware, hehe :))))))))) Boze moj, Bozecku, cegoś mnie łopuścił? PS. Mylicie dwie rzeczy: liturgie kosciola rzymskiego, ktora oryginalnie byla po lacinie, i teksty biblijne, z ktorych zaden oryginalnie po lacinie nie byl, byly po hebrajsku (tylko ST), aramejsku i grecku (greka koine czyli popularna, ludowa). Odpowiedz Link Zgłoś
wieza8 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 13:17 Wredna Jędzo! Odczep się na chwilę od łaciny i poczytaj Katechizm Kościoła Katolickiego opracowanego pod przewodnictwem Jana Pawła II (wiesz jeszcze, kto to taki?). Zacytuję ci go: "1204 Celebracja liturgii powinna więc odpowiadać charakterowi i kulturze różnych narodów. [...] powinno być głoszone, celebrowane i przeżywane we wszystkich kułturach tak, by nie niszczyło tych kultur, lecz służyło ich odkupieniu i dopełnieniu [...]" Wyraźnie chodziło więc nie tylko o język narodowy (polski np.). A głupek Dziwisz chce być świętszy od samego JP2 - chyba metodą niszczenia jego dzieła... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg unifikacja? 30.12.05, 10:07 jednolite formularze modlitw w calej UE? A. Odpowiedz Link Zgłoś
gorolicaa [...] 30.12.05, 10:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:17 Kochanieńka, od folkloru to są występy zespołów regionalnych czy targi sztuki ludowej, a nie Msza sw.!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doodieman Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:32 Jędzo!!! Chyba jesteś naprawdę wredna. www.doodie.com Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:34 Dla uatrakcyjnienia można i Msze hip-hopową zrobić :-) Gdzie usłyszymy, że Jezus to spoko ziomal :-) Znudzi sie za pare lat i co? Żeby znów przyciągnąc ludzi, to zrobimy występy ze striptizem????? Ludzie - wam sie Msza św. zaczyna mylić z przedstawieniem teatralnym!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doodieman Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:40 Ja akurat nie jestem fanem hip-hopu. A swoją drogą kiedyś generał Jaruzelski powiedział: "Śą granice, których przekraczać nam niewolno !!!" Tutaj też są jakieś granice, ale bardzo płynne. Nietylko jesteś wredna, ale i cyniczna. Popraw się. www.doodie.com Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:43 > "Śą granice, których przekraczać nam niewolno !!!" > Tutaj też są jakieś granice, ale bardzo płynne. A i owszem - sa granice! Dopuszczalna jest zatem muzyka ludowa i tradycyjne pieśni ludowe, ale tłumaczenie Biblii na gware - to jużlekkie przegięcie. Zatraca sie sens Mszy św. Sorki, jesli tego nie czaisz :D Odpowiedz Link Zgłoś
daimona a co to za różnica? 30.12.05, 12:19 czy Biblia jest po angielsku, polsku, czy góralsku? Jak dla mnie żadna - prócz tej jednej, że dla pewnych osób może być lepiej zrozumiała. I tego trzeba się trzymać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:40 wredna_jedza napisała: > Kochanieńka, od folkloru to są występy zespołów regionalnych czy targi sztuki > ludowej, a nie Msza sw.!!!!!!!!!!!!! To co dla Ciebie jest folklorem, dla innych jest codziennoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:46 Przepraszam bardzo, gdy przed Vaticanum II obowiązywała łacina, to po jakiemu sie modliliście??? Po "gorolsku"??? Czy jednak po łacinie była Msza św.???? Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:29 > Przepraszam bardzo, gdy przed Vaticanum II obowiązywała łacina, to po jakiemu > sie modliliście??? > Po "gorolsku"??? Czy jednak po łacinie była Msza św.???? > Ojoj, ciekawe czy Jezus wie, że nauczał w niewłaściwym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
planitnyk Nie tylko w UE ale w calym kosciele. 30.12.05, 11:27 Jakbys nie wiedzial to jeszcze niedawno obowiazywala lkiturgia w rycie trydenckim. I baaardzo zal ze tego nie ma. Kosciol sie rozwadnia wprowadzajac udziwnienia do liturgii. Coraz mniej ludz9e przez to wie czym jest Msza Sw tak naprawde. Uwazaja ze to jakis piknik niedzielny a juz na zachodzie to jest sprowadzone do absurdu czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Nie tylko w UE ale w calym kosciele. 30.12.05, 11:35 Acha, to znaczy, że doskonale jest, gdy "ciemny lud" nie rozumie słów kapłana? Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Jak nie rozumiesz po goralsku to nie jeźdź w Tatry 30.12.05, 10:14 Polska oprocz Polakow składa sie dzieki Bogu z kilkudziesięciu innych nacji czy Ci się to podoba czy też nie. A jej obecne granice zawdzięcza li tylko rosyjskim bagnetom. Pojeźdź trochę o POlsce i poobserwuj a potem wypisuj bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Panie Dziwisz... odwal się Pan od naszego języka. 30.12.05, 10:17 Może jeszcze wszyscy mają się modlić w łacinie? Zero tolerancji widzę u Pana (specjalnie nie używam słowa ksiądz) - czyżby chciał Pan pomalutku wprowadzać ograniczenia jak w islamskich republikach? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Dziwisz ma racje! 30.12.05, 10:20 Po pierwsze - to on ma doktorat z liturgiki, więc dokładnie wie, jakie wytyczne w kk obowiązują w tym temacie, a po drugie - sam jest góralem, hehe :P Odpowiedz Link Zgłoś
jcipl2002 Re: Dziwisz ma racje! 30.12.05, 10:51 jak ma doktorat to pewnie zna umysły ludzkie na wylot. jak jest góralem to pewnie zna ich serca. co to ma zna znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ogrudek Re: Dziwisz ma racje?? 30.12.05, 14:57 No, i zdaniem "wrednej_jędzy" to, że jest stosownie przygotowany formalnie i merytorycznie oraz, że pochodzi z Podhala, to go chroni od palnięcia głupoty. Ciekawe twierdzenie... Yyyych! Ludzie, wy po... rąbani! O czym tu gadacie? Dajecie się "włóczyć po majdanie" przez wredną_jędzę i pare jeszcze innych osób, które z rozgorzałych tu emocyj ciągną niezdrową satysfakcję (lub zdrową kasę). A wystarczy pamiętać (znać pierwej) staaaaaaaaaaaaarą, krakowską opowiastkę, że "na tronie Świętego Stanisława, żaden biskup o tym samym imieniu długo nie posiedzi." Kiedy mi to kumpel-Krakauer powiedział, to mu nie wierzyłem (wyśmiałem, centusia). A teraz..? :) Cosik mi sie zda, ze był praw! I chyba będzie mi łyso (pardon - włochato inaczej). Hapi nju jer! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgiedrowicz Re: Panie Dziwisz... odwal się Pan od naszego jęz 30.12.05, 10:33 mówi się koleś: PO łacinie. no i czemu nie? miało to swój urok, brzmienie, nastrój - ty wolisz gwarę i góralską muzykę? twoja sprawa. byli też tacy, co na grypserę biblię tłumaczyli... kto wie, może miało to jakis sens? twemu idolowi p. michnikowi pewnie by się spodobało, a może nawet mogło by się kiedyś przydać? jeśli porównujesz Polskę do republik islamskich - tym bardziej używaj słowa ksiądz, wszak to odpowiednik mułły. na "pan" to możesz być ze swoim wackiem. [polecam wszystkim swoją powieść pt. "Bessa~Lala"] Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Panie Dziwisz... odwal się Pan od naszego jęz 30.12.05, 10:36 Łaciny nie chcę, bo chcę rozumieć odmawianą przez siebie modlitwę. Ale gwary czy hip-hopowego slangu nie zaakceptuję nigdy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Panie Dziwisz... odwal się Pan od naszego jęz 30.12.05, 13:36 wredna_jedza napisała: > Łaciny nie chcę, bo chcę rozumieć odmawianą przez siebie modlitwę. > Ale gwary czy hip-hopowego slangu nie zaakceptuję nigdy!!!! A _język_ kaszubski (jeszcze raz przypominam: jest powszechnie, w Polsce i za granica, uwazany za odrebny jezyk lechicki)? Odpowiedz Link Zgłoś
ernest.rubin Re: Panie Dziwisz... odwal się Pan od naszego jęz 30.12.05, 10:52 juz kupilem, juz dawno i nawet przeczytalem, Odpowiedz Link Zgłoś
daisy2005 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:19 Piękne są góralskie msze.Co roku jeżdzę w Tatry i chodzę do tych wspaniałych zakopiańskich kościołów.Takiej atmosfery jak tam nie ma nigdzie w Polsce, a mieszkam na Mazowszu.Dziwię się arc.Dziwiszowi, bo nie jest ważne w jakim języku odprawia się msze, tylko jak się te msze odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:25 Gwara góralska może i jest śmieszna ale chyba tylko dla tych, którzy jej nie używają. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 10:32 To tylko cytacik z Biblii przełożonej na język hip-hopowy :-) Przepraszam, co ma przyciągac do Boga??? Nauczanie o nim i piękno tradycyjnej liturgii, czy modne wygłupy??? Które znudzą sie za parę lat... Bo równie dobrze można dopuścić kobiety do liturgii i pozwolić im na występy w stringach ;P Frekwencja wzrośnie - na jakiś czas, jak sie znudzi kościoły dalej będą swiecić pustkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
jcipl2002 Re: Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 10:53 jasne, ale ludzi przyciągnie ksiądz z kartki czytający co tydzień teksty napisane przez dziwiszów tudzież przetłuamczone z ratzingerów. fascynujący duchowo jest widok księdza ziewającego ... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 10:56 Ludzi przyciągnie - drugi Skarga!!!! A nie wyjąca schola!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 11:59 > Ludzi przyciągnie - drugi Skarga!!!! Skarga byl przede wszystkim publicysta (i to politycznym), a publicystyka ma do siebie to, ze podobnie jak moda jest dorazna. A zatem nie ma wielkiej roznicy miedzy Skarga a hiphopem. Ale skadinad Skarga pisal glownie o zagrozeniu upadkiem Rzeczpospolitej, wiec moze teraz w dobie Kaczorow, tez by sie jaki przydal, co powiedzialby, ze okret tonie. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 12:03 Nie róbmy XIX-wiecznego kościoła ludowego, bo Vaticanum II do tego nie zmierzało :) Ewangelia gwarą, a potem babcie w moherowym berecie w każdej plamie na ścianie widzą Maryję :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 13:17 Vaticanum nagrywa po polsku przemówienia Ratzingera i każe durnym Polakom tylko słuchać... i tam po to przyjeżdżać w dadatku za grubą forse. To piękne, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 11:06 Jeśli na kazaniu będzie polityka, zamiast nauczania, to nie pomoże i 10 młodzieżowych chórków z gitarkami :D A gwara w Ewangelii będzie tylko "ciekawostką"... Odpowiedz Link Zgłoś
ogrudek Re: Jezus to spoko ziomal :-) 30.12.05, 15:05 Babo-jago, znaczy... tego... wredna_jędzo, słońce ty moje świetliste! Z tymi kobietami to masz recht! Trzeba dopuścić do sprawowania liturgii (ksiądz w ciąży - rarytas wielki!). Stanowczo. I w stringach niech występują! Ale... starannie ukrytych pod rewerendą i ornatem! Niech się wszyscy domyślają, czy w koronkowych, czy z tzw. szmaty ciągłej! Baw się dobrze. Pozdrawiam. O'Grudek Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 a za 25 lat... 30.12.05, 10:22 ...czytanie z nw.testamentu bedzie wyswietlane na telebimie w postaci efektownego klipu, albowiem 90% wiernych nie bedzie w stanie przyswoić niczego co nie jest teledyskiem. Zobaczymy więc jak doda-elektroda ucieka przez pustynie na osiołku, boguś linda przychodzi jak złodziej w nocy a wszystko poprowadzi nieśmiertelna agata młynarska. Amen. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: a za 25 lat... 30.12.05, 10:24 Bo jesli zamiast nauczania o Bogu jest polityka - wychwalanie Kaczora czy Rydza, a zamiast tradycyjnych polskich piesni - wyjąca schola z gitarką... Odpowiedz Link Zgłoś
paweljanm Re: a za 25 lat... 30.12.05, 11:56 Nie przesadzajmy z wykorzstywaniem Dody w przedstawianiu Maryi. To już jest przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
makao10 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:26 Ks. Tischner przewraca się w grobie na takie postępowanie arcybiskupa wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
doodieman Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:35 Święta i Najprawdziwsza Prawda. www.doodie.com Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:35 to prawda - ale gorzej kiedy Pan Bóg "podziękuje" komuś za to! Odpowiedz Link Zgłoś
doodieman Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:45 Bądź pewna, bo ja jestem pewny, że nadejdzie za to zapłata. "Pan Bóg nie rychliwy, ale Sprawiedliwy" Odpowiedz Link Zgłoś
demolca Umiesz czytać ze zrozumieniem? 30.12.05, 10:33 Dziwisz nie krytykuje gwary góralskiej i zwyczajów. Nie chce tylko tolerować naruszania zasad ustanowionych przez kościół. I ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:35 Kosciol nie lubi inicjatyw oddolnych. Jest hierarchia i tylko ona wie co dobre a co zle. No i w kosciele ma byc jak w wiezieniu - dyscyplina i bron Boze, zeby bylo przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 12:35 Jesli potrzebujesz samorealizacji w inicjatywach oddolnych to zapisz się do związku zawodowego lub kółka gospodyń wiejskich. Hierarchia w Kościele istnieje od 2tys. lat i najwyraźniej ten mechanizm działa. Słowo "przyjemnie" jest tak pojemne, że boję się pomyśleć jak wyglądałaby msza św. gdyby chcieć wszystkim dogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 14:00 Te 2tys. lat mnie nie przekonuje. Dinozaury, na przyklad, wyginelly dopiero po ok. 70 mln od swojego zaistnienia. Co do "przyjemnie" to oboje sie zgadzamy, ze w Kosciele prozno szukac... (I tylko gdziez ta Wesola Nowina?) Odpowiedz Link Zgłoś
salamanderking Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:40 Ha. Na mszę w zasadzie nie chodzę, nie jestem osobą wierzącą i teoretycznie nie powinienem mieć żadnego zdania w tej sprawie. Jednak uważam, że Dziwisz ma trochę racji. Kazanie po góralsku - jak najbardziej, góralskie melodie i cała oprawa mszy może być interesująca. Jednak np. ewangelia, listy i inne fragmenty Biblii oraz podstawowe modlitwy (wyznanie wiary)powinny być czytane w języku ogólnopolskim. Ale to w sumie nie moja sprawa i nie przeszkadza mi to, że gdzieś tam czytają po góralsku. Odpowiedz Link Zgłoś
loreandel Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:41 - Arcybiskup przypomniał tylko zasady watykańskiej Kongregacji do Spraw Kultu Bożego, które zostały ogłoszone w 1984 r. - tłumaczy ksiądz Robert Nęcek, rzecznik krakowskiej Kurii Metropolitalnej Jakos nie mam pewnosci czy w '84 papiezem byl Niemiec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slmako DXIWISZ WEZ NO SIE ZA RADYO MARYA 30.12.05, 10:56 I ZA PODZYWKA RYDZYKA BO TO CHYBA WIEKSZY PROBLEM JAK WRZOD NA TYLKU KOSCIOLA W POLSCE- w usa podczas mszy graja dixi i rocktime. a w Afryce jak ktos zawzmiankowal powyzej tancza Guzu-Guzu i komu to skodzi? Czlowiek przeciez daje Bogu to co ma najoiekniejsze, Jesli to nie kaczuch dziennikarski to p.Dziwisz przemysl pan zagadnienie once time. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: DXIWISZ WEZ NO SIE ZA RADYO MARYA 30.12.05, 10:58 Grają rocka i tańczą ale teksty liturgii nie są pisane gwarą, tylko językiem oficjalnym!!!! A Dziwisz nie ma nic do Radyja, bo Rydz podlega swojemu prowincjałowi, a nie biskupom. Poza tym - Torun to nie diecezja krakowska :P Odpowiedz Link Zgłoś
mgrania Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:45 Moi rodzice pochodzili z gór, ja wychowałam sie na Dolnym Sląsku, ale gdy usłyszę gwarę, albo góralskie skrzypce i melodie, przechodzą mnie ciarki z radości. Nie wiem dlaczego komukolwiek mogłaby przeszkadzać msza " po góralsku", czy my naprawdę zapominamy co to tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Nie zdziwię się, jeśli 30.12.05, 10:48 na drzwiach zakopiańskiego kościoła pojawi się kartka z 95 tezami między innymi na temat języka nabożeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Nie zdziwię się, jeśli 30.12.05, 10:51 Nawet Jan Paweł II jom śpiywoł, wtedy Abp Dziwisz nie protestowoł? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=33945909&a=34027245 Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Nie zdziwię się, jeśli 30.12.05, 10:53 JP II czytał Ewangelie w góralskiej gwarze podczas Mszy św.???? Coś ci sie porąbało i to zdrowo! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:50 Przypomina się historyjka Antonyego de Mello (z książki "Śpiew ptaka) jak to pewien biskup trafił do wioski zamieszkałej przez trzech dopiero co nawróconych tubylców. Nie znali oni żadnej modlitwy, jedynie powtarzali: "Panie my są trzej, Tyś jest trzej zmiłuj się nad nami". Biskup chciał ich nauczyć mówić "Ojcze nasz", ale gdy pewnego razu zobaczył ich kroczących po wodzie zrozumiał, że ich modlitwa jest tak samo ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 10:50 Każdy kto choć raz był na pasterce w góralskim kościele wie, jakie to przeżycie. Piękna muzyka, piękny śpiew, widać kilkusetletnią tradycję i dumę tych ludzi. I jakoś to nikomu nie przeszkadza we mszy. Zakazywanie tego to paranoja. Dziwisz był sekretarzem wybitnego papieża, ale jako hierarcha kościelny przypomina bezdusznego urzędasa. Kudy mu do kardynała Macharskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 30.12.05, 11:00 Oj, Maluśki, Maluśki, Maluśki, jako rękawicka Albolitez jakoby, jakoby kawołecek smycka! Ref. Spiywojmy i grojmy Mu, Małemu, Małemu(2 razy) Cy nie lepiej Tobie by, Tobie by siedzieć było w niebie? Wsak Twój Tatuś kochany, kochany nie wyganioł Ciebie! Tam w ciurnasa wygoda, wygoda, a tu bieda wsędzie; Ta Ci teroz dokuca, dokuca, ta i potem będzie. Tam Ty miałeś pościółke, pościółke i miękkie piernatki, Tu na to twej nie stanie, nie stanie ubożuchnej Matki. Tam kukiełki jadałeś, jadałeś z czarnuszką i miodem, Tu się tylko zasilać, zasilać musis samym głodem. Tam pijałeś cęć jakie, cęć jakie słodkie małmazyje, Tu sie Twoja gębusia, gębusia łez gorzkich napije. Tam Ci zawse słuzyły, słuzyły prześlicne Janioły, A tu lezys sam jeden, sam jeden, jako palec goły. Hej, co sie więc takiego, takiego, Tobie Panie stało, Zeć sie na ten kiepski swiat( 2 razy) przychodzić zechciało?" Oj, gdybych ja jako Ty, jako Ty tam królował sobie, Nie chciałbym ja przenigdy, przenigdy w tym spocywać żłobie! Chociazby za pańscyzne, pańscyzne i chociazby pono Talar jeden i drugi, i drugi na rękę kładziono. Albo się więc, mój Panie, mój Panie, wróć do Twej dziedziny, Albo sie (zanieść pozwól- 2 razy) do mej chałupiny. Bedzies sie tam (miał z pysna - 2 razy( jako mialeś w niebie, Mam jo mlyka słodkiygo, słodkiygo gornusek dlo Ciebie. A my i tak beemy śpiywać. Hej kolęda, kolęda! Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Abp Dziwisz: Nie módlcie się po góralsku 31.12.05, 01:24 Moja ulubiona kolęda, dzięki za tak pełen tekst :) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Są granice tolerancji 30.12.05, 11:05 Czytanie ze zrozumieniem sie niiiiisko kłania :))) Dziwisz nie jest przeciw góralskiej gwarze w kościele, bo sam jest góralem, ale przeciw tłumaczeniu tekstów liturgicznych na gwarę!! "Oj maluśki" można zaspiewać, ale Biblia hip-hopowa, gdzie Jezus to "spoko ziomal" to chyba gruba przesada! I to w niewłaściwą strone! Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 11:43 czy ty wredna jedzo masz cos przeciw Jezusowi? nie uwazasz ze byl spoko ziomalem?? Kosciol powinien byc tam gdzie wierni a to ze przed Soborem lacina byla oficjalnym jezykiem tylko przekonuje mnie do tego ze trzeba pozwolic goralom odprawiac msze po goralsku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 11:55 Złościmy sie na moherowe berety - nieprawdaż? A właśnie gwara na Ewangelii a moherowy beret są bardzo siebie bliskie :D To polski katolicyzm ludowy... Łoj maluśki maluśki przy żłóbku, a potem każda plama na ścianie to wizerunek Maryi, a krowa mleka nie daje, bo diabeł na nia krzywo spojrzał :D Tego chcemy? Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 11:59 nie wiem na co my sie zloscimy, wiem na co ja sie zloszcze, a zloszcze sie nie na moherowy beret tylko na agresje ktora zieja niektorzy ludzie przywdziewajacy to nakrycie glowy, a to ze hiphopowiec powie ze Jezus to spoko ziomal to wg mnie piekne i moze byc pierwszym czyims krokiem w dobrym kierunku. trzeba mowic do ludzi jezykiem ktory oni rozumieja, Kosciol musi mowic do ludzi ich jezykiem, Jezus mowil: pozwolcie dzieciom przychodzic do mnie. Powiedz jak dziecko ma przyjsc jak nie rozumie? i nie mowie tu o tym co powinno rozumiec, czasem trzeba do osoby oficjalnie mowiacej po polsku powiedziec cos w jego jezyku, zwykle wystarczy jezyk zaufania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:04 Jezus to Syn Boży a nie spoko ziomal z którym można wyskoczyć na fajke i browca :D Bo tego typu teksty [czy wprowadzenie gwary do Ewangelii] powodują utrate szacunku do Boga :) Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:11 Nic nie powiedzialem ze mozna z nim wyskoczyc na fajke czy browca, ale jezeli ty tak to rozumiesz to mi przykro, bo troszke splycasz. Samo nazwanie Boga spoko ziomalem nie odbiera mu ani krzty boskosci, a dla niektorych jest forma wyrazenia swojej religijnosci, czy ty jestes w stanie to zaakceptowac?? odmiennosc w kosciele byla jest i bedzie i teraz kazdy powinien znalezc w sobie wiecej tolerancji by nie bylo podzialow, ktore niejednokrotnie w historii prowadzily do zbrodni na wielka skale. ludzie sa rozni, kazdy z osobna jest osobna swiatynia ale kazdy chwali boga jak umie najlepiej. to ze jestes konserwatywnie przywiazana do obrzadku nie dyskwalifikuje ciebie w moich oczach ale pozwol innym wielbic Boga w ich sposob. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:15 Wiesz, amerykańscy "wędrowni kaznodzieje", organizujący show w wielkich halach, gdzie wszyscy siedzą w kółeczku, trzymają sie za łapki i powtarzają "Kochajmy się" - też modlą sie na swój sposób. Tyle, że w ten sposób zbliżają sie do sekty :D A od tego bardzo blisko do uznania, że wszystkie religie są równe, jest ogólnie OK, modlić można sie w lesie, "Kochajmy sie nawzajem"... "Dominus Jesus" chyba nie czytałeś :) Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
wieza8 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 23:14 Wredna Jędzo, chora jesteś???? Zacięłaś się??? Przeczytałam już chyba setkę Twoich wypowiedzi i wszystkie takie same?? Co za prymityw?!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:09 > Dziwisz nie jest przeciw góralskiej gwarze w kościele, bo sam jest góralem Nie przesadzajmy z ta jego "goralskoscia". Mowiacy prawdziwa goralska gwara gorale mieszkaja na Podhalu, a Raba Wyzna to jeszcze Orawa - tam jak na kazdej wsi mowi sie nieco inaczej niz literacka polszczyzna, ale gware orawska zrozumiesz bez wiekszych klopotow, podhalanska - niekoniecznie, jest tam znacznie wiecej innych slow. Gwara goralska jest zreszta wspolna, z niewielkimi roznicami, dla gorali mieszkajacych w Polsce i na Slowacji, wiec tym bardziej tlumaczenie i msze maja sens, bo sa dla wszystkich gorali. A ze ceprom sie podoba i daje im jakies przezycia to co ci szkodzi? Estetyczne przezycie tez moze zblizac do metafizycznego. A nie dziwie sie ludziom, ktorych mechanicznie odbebniane msze w tradycyjnej parafii nuza i zniechecaja. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:13 Wiesz do czego to prowadzi? Show w kościele - w amerykańskim stylu, zbiorowych psychologiczno-metafizycznych modłów, gdzie wszyscy trzymają sie za łapki, powtarzają "Kochajmy sie", ale jak wyjdą na ulice, to jeden do drugiego by strzelał. Tworzysz w ten sposób bardzo niebezpieczny odłam - kościół ludowy, gdzie prosta wiara miesza sie z zabobonem... Plama na kominie to wizerunek Maryi, a czarny kot nieuprzejmego sąsiada - to oczywiście diabeł :D Chyba chcieliśmy sie oderwać od XIX-wiecznyc dewotek nazywającego księdza "dobrodziejem" i całujących go po łapkach :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:19 Uwazam ze masz bardzo ograniczone horyzonty myslowe wredna jedzo i trzymasz sie swojej wersji jakby Cie za to czekala jakas nagroda.Bog nie wynagrodzi cie za to ze nazywasz go Bogiem, on cie wynagrodzi za dobre zycie. to ze ludzie w USA inaczej sie modla, na zewnatrz wyrazajac swoje emocje to jest piekne i nie mow ze do siebie potem strzelaja bo to nieprawda, naciaganie jakiegos wypadku pod twoje myslenie. poza tym religijnosc pani w moherowym berecie tez nie musi byc tylko na pokaz, moze niektore takie panie sa podpora kosciola?? mam wrazenie ze probujesz z ludzi robic idiotow a sama jestes zamknieta na swiat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daimona woocash, poczytałam Twoje wypowiedzi 30.12.05, 12:22 i musze się pod nimi wszystkimi podpisać. Bardzo mądrze sformułowałeś to, co i ja myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: woocash, poczytałam Twoje wypowiedzi 30.12.05, 12:29 a bo wiesz co? niektorzy ludzie mysla ze wszystkie rozumy pozjadali i ze to tylko ich recepta na zycie jest dobra i prowadzi do zbawienia. wielu ludzi madrze pisze, ale taka jedza jak jej tam, wredna ma jakies klapki na oczach. Myslalem ze Kosciol to nie jest jakas elitarna organizacja dla najlepszych tylko schronienie dla wszystkich, i ze Bog jest nieograniczony i wszystkich nas ogarnie, ale dostalem od wrednej po lbie. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: woocash, poczytałam Twoje wypowiedzi 30.12.05, 12:34 A wiesz dlaczego dostałeś? Bo nie potrafisz zrozumieć, że dla dorosłego człowieka Bóg nie powinien być "Bozią", tylko Bogiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: woocash, poczytałam Twoje wypowiedzi 30.12.05, 12:33 Mądrze???? "Pon Bócek" i "spoko ziomal" są dla tych, dla których Bóg pozostał "Bozią" :) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:31 Ludowe zabobony nie są wiara uznawana przez kościół i nigdy nie były. Najwyraźniej nie potrafisz zrozumiec, że od Pon Bócka na ambonie jest naprawde bardzo blisko, ale nie do głębokiej wiary, tylko do dopatrywania sie objawienia Maryi w każdej plamie na niedomytej szybie. A a propos amerykańskich show "Kochajmy sie" to jednak radziłabym przeczytać ci "Dominus Jesus" :)))) Bo nie musimy naprawde od Moonowców czy Jehowych przejmować zbiorowych chrztów czy ślubów na stadionach :DD Mamy własną, piękną tradycyjna liturgię, którą w imie niewiadomo czego odrzucamy :) Spiewem liturgicznym w czasie Pasterki w noc Bożego Narodzenia są kolędy, a nie wyjąca schola :D Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:38 Jejciu czy ty nigdy nie przyznajesz nikomu racji?? Potrafisz mi wymienic ktore poganskie obrzadki przerodzily sie w katolicke w Polsce i w innych krajach?? Ja nie potrafie ale wiem ze mnostwo z nich ewoluowalo wlasnie z poganskich bozkow w katolickich czy chrzescijanskich swietych. Pon Bócek to nie poganski zabobon tylko Pan Bóg, Błedź (kaszubski), Got, The God albo jakkolwiek chcesz go nazywac, przeciez nie w tym rzecz - najwazniejsze to byc dobrym , otwartym na innych czlowiekiem, a sprawa liturgii to przeciez sprawa organizacyjna. nie znam sie na sektach ale wiem ze w USA ludzie w lokalnych spolecznosciach rowniez w tradycyjny sposob sie modla i wielbia Boga aczkolwiek nikomu nie przeszkadza spiew czy taniec. chrzescijanstwo to w koncu religia radosci. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 12:51 Jestes na dobrej drodze do spłycenia wiary :) Wiara bez wiedzy, połączona z teatralnym show - prowadzi do "Bozi" nie do Boga :D I do stworzenia jednej wielkiej religii dla wszystkich, gdzie Budda, Shiva, Wielki Manitou i Jezus są sobie równi :D "Dominus Jesus" gorąco polecam :D pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 13:00 Dziekuje za polecenie, ale nie skorzystam, wole stara dobra Biblie (tysiaclecia) albo JP2 albo Tischnera sobie poczytac. Nie zachowujesz sie jak Apostol wiary - do tego trzeba szerokiego myslenia, a ty je wylaczylas jedzo, pozwolilas zeby waskie myslenie, konserwa i regulaminy wszelkiej masci zastapily ci wiare. jezeli to ze nie mowie zgodnie z litera powoduje w twoim mniemaniu splycanie wiary, to ja ci powiem wole ja splycac w twoim mniemaniu a jednak kochac Błedzia na swoj sposob - nie mow Raka do brata bo bedziesz potepiony na wieki. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 13:06 > Potrafisz mi wymienic ktore > poganskie obrzadki przerodzily sie w katolicke w Polsce i w innych krajach?? Chociazby czesciowe dostosowanie roku liturgicznego do dawnych poganskich swiat - np. Bozego Narodzenia do rzymskiego swieta Sol Invictus (kilka dni po zimowym przesileniu). Tradycje ludowe obchodow takich swiat byly zbyt silne, zeby je wykorzenic, wiec kosciol wolal dostosowac swoj rytm do tego, co juz bylo, bo tak jest latwiej wprowadzic zmiany ideowe. Zreszta to, ze Wielkanoc jest swietem ruchomym, jest pozostaloscia po kalendarzu lunarnym, akurat w tym przypadku zydowskim a nie "poganskim", ale wychodzi na to samo - nie koscielnym. Karnawal jest pozostaloscia po rzymskich Saturnaliach, ktore przerodzily sie w sredniowieczu w swieta glupcow z odwracaniem porzadku swiata itd. Te rozne zwyczaje z jajkami wielkanocnymi to tez symbolika starsza od chrzescijanskiej, a w przedswiatecznej Polityce byl ponoc artykul o potrawach swiatecznych i ich zwiazkach z poganskimi zwyczajami. Nie jestem etnologiem, wiec dalej nie bede brnac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Są granice tolerancji 30.12.05, 13:19 No wlasnie jest ich niezliczone mnostwo ale dla naszej jedzy - jedynie slusznie myslacej to jest niezgodne z tym co uradzili hierarchowie koscielni wiec nie do przyjecia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
penible4 A dlaczego nie?! 30.12.05, 11:08 To fantastyczne ,że Górale zachowuja swój jezyk. I zupełnie normalne , ze tam gdzie sprawy dotyczą duszy, używaja wlasnie jego. Co do Arcybiskupa- może raczej "tępić" inne występki "poddwładnych"? Szczęśliwego Nowego Roku i oby Dobry Bóg nie odbierał swoim sługom rozumu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Re: A dlaczego nie?! 30.12.05, 13:03 Turyści przyjeżdżający na Podhale sa zachwyceni mszą św. "na góralską nutę", traktując wizyte w kościele niczym wyjście na imprezę folklorystyczną. A potem wracają do domów i sa zawiedzeni że w ich parafiach msza jakaś taka zwyczajna, bez ozdobników, mało "odjazdowa". No ale wkrótce nastepne wakacje i znowu góralska msza w programie... Odpowiedz Link Zgłoś
polska444 Dziwisz nie zakazał "modlenia się po góralsku" 30.12.05, 11:20 Człowiek modli się nie tylko publicznie. Poza tym, nawet w kościele, na mszy w obcym języku modli się tak naprawdę we własnym języku. A co do języka liturgii, to Dziwisz ma rację. Wielu turystów uczestniczy w mszach w górskich kościołach. Powinni raczej skupiać się na treści słów, niż na ich brzmieniu. Wyobrażam sobie, jak dzieci i młodzież reagują na tekst Ewangelii przytoczony przez gazetę - śmiechem, i jest to naturalna reakcja na coś, co odbiera się jako "dziwolągi" językowe. Gwara góralska jest piękna i rzeczywiście, gdyby sami górale mieli uczestniczyć w tych nabożeństwach, nikomu by to nie przeszkadzało. Ale to jest jednen z głównych regionów turystycznych Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
planitnyk Brawo Arcybiskup ! 30.12.05, 11:23 Jestem zwolennikiem TRADYCJI w liturgii a nie udziwniania jej na wszelkie sposoby. Msze dla zwierzat dla motocyklistow itp itp. ZENUJACE. Przeciez oficjalne dokumenty mowia ze nawet jezyki narodowe sa DODATKIEM do mszy w rycie trydenckim a dzisiaj sie zaczyna wypierac te liturgie starozytna ktora czerpala wprost z doswiadczen apostolskich. Ciesze sie ze moze nowy papiez zrobi cos w tym kierunku. Ciesze sie ze nawiazal jakis dialog ze zwolennikami Lefebra bo wielu ludzi ma dosyc tego udziwniania Mszy Sw. To nie jest impreza rozrywkowa a jesli ktos tego nie rozumie to moze niech nie zabiera glosu jak ignorant. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Znów fcecie podziałów??? 30.12.05, 11:36 Tym razym w Kościele, juz je mocie, bedom jesce więkse, cy o to Kościołowi tyz chodzi??? Nie wydziwiojcie syćka! Robicie problemy z nicego. Skońcy sie na tym ,ze ludzie nie bedom do kościoła chodzuić. Ino patrzyć , kie za to tyz to trza bee zapłacić. Ej, casy, casy... Uwazujcie ino, cobyście syćka z kompiylom nie wyloli dziecka ! Kościół juz som ze sobom walcy, cy jako? Odpowiedz Link Zgłoś
orffeusz Re: ksDziwisz chciał dobrze ale wyszło niezręcznie 30.12.05, 11:46 Uwielbiam tego człowieka. Jest wielki swoją skromnością i mądrością. Przypuszczam i ufam , że miał ważne powody aby się wypowiedzieć w tym temacie. Niestety wyszło to trochę niezręcznie i raniąco w stosunku do górali, którzy okazywali cudowną miłość Janowi Pawłowi II i także kochają arcybiskupa Dziwisza. Trzeba zaufać , że wie co mówi i , że jest to ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
amarandyna Re: 30.12.05, 11:50 Z doświadczeń apostolskich? Msza po łacinie? Chyba Ci się coś pomieszało człowieku. Jakbyśmy chcieli sięgać "prosto do doświadczeń apostolskich" to Pismo powinno być czytane po hebrajsku i w synagodze. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: 30.12.05, 12:00 Pierwsi chrześcijanie łamali sie chlebem w synagodze??? Odpowiedz Link Zgłoś
planitnyk A to ciekawe :) 30.12.05, 12:33 Poczytaj sobie jednak troche o tym :) Bo jak widze niewielka masz wiedze na ten temat. Wiec sadzisz ze msza w nowym rycie przypomina bardziej Msze Sw odprawiana przez 2 tys lat :) Ciekawe pewnie tez sadzisz ze wszelkie udziwnienia sa jak najbardzierj na miejscu bo w koncu nie trzeba draznic nikogo i dla kazdego cos milego. Niestety msza przedsoborowa to Msza celebrowana od najdaniejszych czasow. i ostatecznie skodyfikowaa po soborze trydenckim wiec to ona czerpie z czasow apostolskich. Odroznia sie Msze od zebrania towarzyskiego i odrozniali to chrzescijanie ale dzis juz sie to zatarlo. Msza jest spotkaniem towarzyskim. Im milej i weselej tym lepiej. Msza w nowym rycie bardziej przypomina protestancka liturgie tym bardziej jesli jacys ksieza od siebie dodaja. radze sie podszkolic troche z historii jesli jestes katoliczka to powinnas wiedziec troche o historii swojego Kosciola :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: A to ciekawe :) 30.12.05, 12:37 Biiiiiingo :)))))) Aczkolwiek może jednak nie wracajmy do łaciny :))) A najbardziej w tym temacie plują przeciw Dziwiszowi ci, dla których Bóg pozostał "Bozią", z chwil, gdy mieli po 5 latek :D Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: A to ciekawe :) 30.12.05, 13:28 > Wiec sadzisz ze msza w nowym rycie przypomina bardziej Msze Sw odprawia > na przez 2 tys lat :) Radze podszkolic sie nieco z historii kosciola, skoro jestes katolikiem. 2 tysiace lat temu nie istnial jeszcze nawet kanon Nowego Testamentu, nie mowiac juz o ustalonej liturgii. Bylo mnostwo wczesnochrzescijanskich zgromadzen (gr. ekklesia, kalka hebr. kahal, potem na polski przetlumaczone jako "kosciol", nie mam pojecia, jaka jest etymologia tego konkretnego polskiego slowa), kazda miala wlasne rytualy. Dopiero papiez Damazy w 380 r. ustanowil lacine oficjalnym jezykiem kosciola zachodniego, wczesniej wiekszosc tekstow byla po grecku (w Rzymie kazdy srednio wyksztalcony znal greke, a nie zapominaj, ze glownym ideologiem chrzescijanstwa byl Zyd z urodzenia, ale obywatel rzymski, niejaki Szawel/Pawel). Pierwsze podejscie do ujednolicenia chrzescijanstwa (i pierwsza oficjalna walke z herezja) podjeto na tzw. ekumenicznym soborze w Nicei (Nicaea w Bitynii w Azji Mniejszej, nie w obecnej Francji) zwolanym przez cesarza Konstantyna w 325 r. Stamtad pochodzi tzw. nicejskie wyznanie wiary. Byla juz wtedy organizacja koscielna, prezbiterzy (kaplani) i biskupi, ale kazda prowincja miala swoje odrebne zwyczaje, i jak wiadomo nie wszyscy potem przylaczyli sie do kosciola rzymskiego (np. kosciol etiopski, koptyjski w Egipcie, syryjski - to wszystko inne obrzadki, de facto starsze od tego, co dzis znamy jako kosciol rzymsko-katolicki). Mylisz sie mowiac, ze > "msza przedsoborowa to Msza celebrowana od najdaniejszych czas ow. i ostatecznie skodyfikowaa po soborze trydenckim wiec to ona czerpie z czas > ow apostolskich. Sobor trydencki to polowa XVI wieku i jego celem nie bylo przywracanie pierwotnosci chrzescijanstwa, tylko walka z reformacja. Skodyfikowano zasadniczo tradycje poznoantyczne i sredniowieczne, nie apostolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
amirez Po góralsku ........... 30.12.05, 11:39 Była kiedyś taka piosenka: "Władza, to coś co mnie podnieca...." Odpowiedz Link Zgłoś