soulworm 01.01.06, 18:41 "Te pieniądze nie zostały nikomu zabrane - podkreślił." zaczeli juz dodrukowywac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna13 Brawo dla PZ 01.01.06, 18:44 Brawo dla lekarzy PZ. Może jest to początek zmian sposobu finasowania ochrony zdrowia w Polsce i urealnienia obowiązkowej składki na ubezpieczenie zdrowotne tak by było to finansowanie na właściwym poziomie i urealnienia cen usług. BRAWO !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek a jednak sie kasa znajduje 01.01.06, 18:48 choc klejenie rzeczy guma do zucia nie jest najlepszym rozwiazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 bo państwowa opieka zdrowotna to fikcja 01.01.06, 18:51 zobacz zadłuzajace się placówki publiczne (przychodnie i szpitale). Nikt ich nie zamknie bo to by była decyzja polityczna, a długi rosną. Dopiero niepubliczne ZOZ, które muszą utrzymać się za pieniądze płacone przez NFZ pokazują tę fikcję w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka.dorna I tak zamiast obnizyc PIT do 18 i 32% co obiecywal 01.01.06, 18:57 Kaczynski z PIS beda podwyzszac podatki a to dla gornikow, a to dla zluzby zdrowia... P.S. podziekowania dla wyborcow PIS Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: I tak zamiast obnizyc PIT do 18 i 32% co obie 01.01.06, 19:02 ja osobiscie na miejscu lekarzy niepodpisywałabym żadnych kontraktówe z NFZ tylko od jutra rozpoczeła leczenie na warunkach komercyjnych, podobnie powinni postąpić inni lekarze zatrudnieni w publicznej służbie zdrowia. Czyli strajk generalny, tak by w końcu poprzez terapię szokowa doprowadzić do wprowadzenia komercyjnych ubezpieczeń (koszyk świadczęń gwartantowanych), zniesienia obowiązku zabierania składki na ubezpieczenia zdrowotne, to po pierwsze w drugim ruchu to samo z ZUS na rzecz komercyjnych ub ezpieczeń emerytalnych. Wg. mnie pierwszy krok został zrobiony PZ pokazałao, że nakłady na leczenie są za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
kamad20 Re: I tak zamiast obnizyc PIT do 18 i 32% co obie 01.01.06, 21:50 Gdyby zaczęli świadczyś usługi medyczne na komercyjnych zasadach to by się od razu zaczęła prawdziwa konkurencja. I ty myślisz , że lekarze tego by chcieli??? Tego to oni się boją jak ognia. Lekarzy jest sporo w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
tori2000 Re: bo państwowa opieka zdrowotna to fikcja 01.01.06, 19:52 Taka jest prawda. Dlatego w Warszawie nie ma zgody na powszechną prtwatyzację publicznych placówek. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk To znaczy, że o tyle wzrósł deficyt... 01.01.06, 19:03 Bo nie ma innej mozliwości: albo komuś się zabierze, albo wzrośnie deficyt budżetowy... Słabiutki ten rząd, słabiutki... I warto to było pisiorki rwać się do władzy? Już niebawem przyjdzie ze wstydem się wycofać ze wszystkich gołosłownych obietnic. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm jestes naiwny, 01.01.06, 19:11 pisiorstwo ma niebywaly talent to klamania w zywe oczy, wybielania czarnego i na abarot. zatem zamiast podkulic ogon w obliczy gnoju, jaki nam zafunduja, tym bardziej zaczna sie odgrazac i obwiniac adwersarzy o "przeszkadzanie". nie wspomne o kolejnej piramidzie ksiezycowych obietnic i festiwalu "odnowy moralnej". tupet i cynizm wreszcie zaczyna poplacac, dzieki nieuleczalnej glupocie polskiego luda. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: jestes naiwny, 01.01.06, 19:18 śliczności wyjaśnienie! serdeczne dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: jestes naiwny, 01.01.06, 19:50 ehm, mysle, ze akurat tobie jednak nie trzeba nioczego wyjasniac, wnoszac z lektury innym twoch postow :P zatem sorewicz i prosit! tudziez cheers! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: jestes naiwny, 01.01.06, 20:30 ale czasem (sam wiesz) pomyślunku brakuje... każdy ma trudne chwile... Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm wiem wiem 01.01.06, 20:38 dzis rano usilowalem umyc glowe pasta do zebow. Odpowiedz Link Zgłoś
stekusteku Re: Dodatkowe 240 mln na podstawową opiekę zdrowo 01.01.06, 19:09 Uwaga członkowie PZ !!! (2006-01-01 18:58:39) Przypominamy, że mimo zbliżenia stanowisk w negocjacjach jeszcze niestety nie osiągnięto porozumienia. Dlatego informujemy wszystkich, że decyzję o otwarciu praktyk ogłosi Marek Twardowski. Rzecznik Porozumienia Zielonogórskiego Robert Sapa Odpowiedz Link Zgłoś
kaka64 Re: Dodatkowe 240 mln na podstawową opiekę zdrowo 01.01.06, 23:12 W dniu 1 stycznia 2006 roku osiągnięto w Warszawie porozumienie z Prezesem Narodowego Funduszu i Ministrem Zdrowia, w związku z tym w dniu jutrzejszym gabinety maja funkcjonować normalnie. Kwestie odpowiednich warunków kontraktów doprecyzują w funduszach wojewódzkich szefowie związków PZ. Umowy mają być podpisywane na okres jednego roku. W imieniu Zespołu Negocjacyjnego Porozumienia Zielonogórskiego Marek Twardowski he he za rok powtórka lekarze rodzinni ??? - znowu Sapa i "Twardy" będzie walczył w Sylwestra i Nowy Rok o kasę dla siebie a lekarzy z PZ znowu nie będą wiedzieć, czy pracują od 2 stycznia czy też wyjeżdzaja z kraju www.fpz.nazwa.pl/raport.html. A pacjentów i tak mają w wielkim poważaniu o ile nie wywalczą lepszej kasy. Przykład jak się walczy o kasę z rządem IV RP. Może trzeba brać przykład z dobrze zorganizowanej organizacji PZ. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Dodatkowe 240 mln na podstawową opiekę zdrowo 01.01.06, 23:31 kaka64 napisała: > he he za rok powtórka lekarze rodzinni ??? - znowu Sapa i "Twardy" będzie > walczył w Sylwestra i Nowy Rok o kasę dla siebie a lekarzy z PZ znowu nie będą > wiedzieć, czy pracują od 2 stycznia czy też wyjeżdzaja z kraju Niestety coraz więcej wyjeżdża i to tych młodych - zdolnych. >A pacjentów i tak mają w wielkim poważaniu o ile nie wywalczą lepszej kasy. Nie ma kontraktu z NFZ to nie ma leczenia. Czy pracowałbyś za darmo ? > Może trzeba brać przykład z dobrze zorganizowanej organizacji PZ. Zawsze to lepsze niż burdy górnicze na ulicach, Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Dodatkowe 240 mln na podstawową opiekę zdrowo 01.01.06, 23:50 > Zawsze to lepsze niż burdy górnicze na ulicach. No nielepsze, niestety!!! Lekarze powinni przecież wiedzieć w jakim środowisku ekonomicznym będą pracować i teraz, i za dwa miesiące, i za pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
stekusteku Uwaga członkowie PZ !!! (2006-01-01 18:58:39) 01.01.06, 19:12 Uwaga członkowie PZ !!! (2006-01-01 18:58:39) Przypominamy, że mimo zbliżenia stanowisk w negocjacjach jeszcze niestety nie osiągnięto porozumienia. Dlatego informujemy wszystkich, że decyzję o otwarciu praktyk ogłosi Marek Twardowski. Rzecznik Porozumienia Zielonogórskiego Robert Sapa Odpowiedz Link Zgłoś
no_one2 Re: Uwaga członkowie PZ !!! (2006-01-01 18:58:39 01.01.06, 19:40 No wlasnie ! Nie musicie sie spieszyc z nart ! Urlop trwa nadal ! Niech pan Twardowski nie robi takich jaj zeby jutro do roboty naginac i patrzec w te geby rozchorowanych pacjentow. Odpowiedz Link Zgłoś
bo23 Re: Uwaga członkowie PZ !!! (2006-01-01 18:58:39 01.01.06, 20:20 czyżby wychodziła obłuda PZ. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 A tvn24 była konferencja on-line 01.01.06, 20:35 a to co napisali w wyborczej to tylko drobne wyrwane z kontekstu zdania poszczególnych uczestników konferencji prasowej. Owszem środki są, ale trzeba je podzielić tak by stawki w skali całego kraju były ujednolicowe (róznica do max. 4%) oraz to wszytsko zapisać w dokumencie tak by było to czarno-na-białym. Na razie to są to tylko deklaracje ze strony ministra i prezesa NFZ. Dopiero zapisane i podpisane nabiorą mocy konkretu. A tak to na razie gruszki na wierzbie. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 zobaczymy komu i ile zarobia na to komunistyczne 01.01.06, 20:35 rozdwanictwo ala kaczka .... Odpowiedz Link Zgłoś
bo23 Re: zobaczymy komu i ile zarobia na to komunistyc 01.01.06, 20:43 rząd obiecuje gruszki na wierzbie, w TV PZ mówi o porozumieniu, zaś na swoich stronach......Szkoda słów sami sprawcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 nadinterpretacja albo niedoinformowanie 01.01.06, 20:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=34248434&a=34252535 Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonymsmierc Re: Dodatkowe 240 mln na podstawową opiekę zdrowo 01.01.06, 20:44 mam nadzieje, ze ludzie sprawdza kto był w PZ a kto nie i oleja tych lekarzy rodzinnych co sa PZ i przenisa do tych co z PZ nie mają nic wspolnego i zbankrutują te ...... syny bojkotowac lekarzy z PZ Odpowiedz Link Zgłoś
bo23 Re: Dodatkowe 240 mln na podstawową opiekę zdrowo 01.01.06, 20:47 "Wspaniali ludzie" troszczą się o pacjętów i swoich pracowników, aż sere ściska. Biedę klepią tylko czekać, aż głodne dzieci z Afryki zaczną się dzielić z nimi racjami żywnościowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 cóż szydzić łatwo bo 01.01.06, 20:51 teraz jesteś zdrowy, ale jak będziesz naprawdę chory i wtedy zderzysz się z systemem opieki zdrowotnej np. z limitami u specjalistów opłacanych przez NFZ albo limitem operacji na oddziale szpistalnym to zapłacisz każde pieniądze za przyjęcie czy zabieg. Ale pamietaj wtedy o tym co tutaj napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
bo23 Re: cóż szydzić łatwo bo 01.01.06, 21:02 Nie wyśmiewam a mówię to jako osoba chora, która potrzebuje pomocy lekarza rodzinnego jak i specjalisty na moje nieszczęście, jak dotąd przechodzę bardzo szybki kurs aby przeżyć. To co niektórzy lakarze robią jeży mi włos na głowie, przedweszystkim nie słuchają pacjenta oni i tak wiedzą lepiej. Niektórzy w ich własnym mniemaniu "bogowie". Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 cóż może i tak jest, tylko nie można uogólniać 01.01.06, 21:10 bo tak jak w kazdej grupie zawodowej są po prostu różni ludzie, być może trafiłeś na tych gorszych, słabo opłacanych, pracujących na kilku etatach itd, albo po prostu nienadających się do tego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bo23 Re: cóż może i tak jest, tylko nie można uogólnia 01.01.06, 21:16 być może mam wyjątkowego pecha pod tym względem. Kilkakrotnie mówiłam o tych innych wspaniałych ludziach i fachowcach. Nie znaczy to, ze wspaniały ma pracować za darmo, bo to jego źródło utrszymania. Ostatnio liczyłam i wyszło mi, że lekarze poz pracują w stałym miejscu ok 30 godzin tyg. z wizytami domowymi to mniej niż osoby niepełnosprawne z dawną I grupą. Praca w innych miejscach to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Interes korporacji ponad wszystko :-(. 01.01.06, 21:30 bo23 napisała: > być może mam wyjątkowego pecha pod tym względem. Kilkakrotnie mówiłam o tych > innych wspaniałych ludziach i fachowcach. Rząd zgadzając się na żądania lekarzy staje po stronie korporacji w tym wypadku medyków. Zresztą Religa też do tej korporacji należy. Ciekawy jestem jak zakręcić musi się ta spirala absurdu aby zrozumiano że korporacje od medyków poprzez prawników do budowlańców szkodzą społeczeństwu zamiast doskonalić pracę na rzecz tego społeczństwa. Niestety ten absurd nie tylko w naszym społeczeństwie ma miejsce, dotyczy też innych. Ciekawy jestem gdzie to gruchnie (padnie) pierwsze. Ja stawiam na Chiny. To będzie coś na miarę rewolucji Francuskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 nieprawda, jest inne rozwiązanie jakze proste 01.01.06, 21:41 rozwiązanie, jutro idziesz do lekarza POZ i płacisz normalnie za wizytę, ponieważ nie podpisali umowy na finansowanie z NFZ i pracują na warunkach komercyjnych wywieszając cennik na otwartych drzwiach przychodni. To samo specjaliści i to samo w szpitalu. Prosto i klarownie. I w tym momencie problem nie jest rządu czy jakiejs korporacji medyków tylko Twój by im zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: nieprawda, jest inne rozwiązanie jakze proste 01.01.06, 21:47 kanna13 napisała: > jutro idziesz do lekarza POZ i płacisz normalnie za wizytę, ponieważ nie > podpisali umowy na finansowanie z NFZ i pracują na warunkach komercyjnych Zrozum że społeczeństwo nie umawiało się na taki system w którym Służba Zdrowia już od dzisiaj czy jutra ma być prywatna. Sądzę że społeczeństwo zażyczy sobie aby najpierw sprywatyzować wojsko i policję a opiekę zdrowotną dopiero w następnej kolejnośći. Społeczeństwo zgadza się na zmianę systemu organizacji państwa jednak po sprywatyzowaniu najpierw wojska potem policji a na końcu opieki zdrowotnej państwo przestanie być potrzebne naszemu społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic 01.01.06, 21:51 do gadania. Ale to temat na zupełnie inną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
1070ketot Re: wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic 01.01.06, 21:58 Droga Pani. Pieniądze "przewalają" się nie w POZ-tach, tylko W Samodzielnych Publicznych Zakładach Opieki Zdrowotnej, gdzie nikomu nie zależy na zysku a: 1)trwaniu (stałe pensje i można dorobić) 2)im gorzej tym taniej można je sprywatyzować (wystarczy popatrzeć kto zakłada niepubliczny na gruzach SPOZ-tu) 3)Pytanie : Kto zarabia na kolejkach oczekujących? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic 01.01.06, 22:05 Drogi Panie, nikogo za ręke nie złapałam, to się nie wypowiadam. Wiem jedynie, że leczenie to w uproszczeniu wykonywanie usługi za pieniądze a wszędzie tam gdzie przepływ tych pieniędzy nie jest jawny, prosty i jasno określony mogą pojawić się nadużycia. ad. 1 a czy to dziwne ad. 2 to nie nowość ad. 3 chyba wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic 01.01.06, 22:14 kanna13 napisała: > Wiem jedynie, że leczenie to w uproszczeniu wykonywanie usługi za pieniądze > a wszędzie tam gdzie przepływ tych pieniędzy nie jest jawny, prosty i jasno > określony mogą pojawić się nadużycia Zgodzę się jedynie że nadużycia, korupcja, wyłudzenia od pacjentów w służbie zdrowia są największe - To jest patologia. Skromnie tylko chcę zauważyć że rząd zgadza się na zwiększanie tej patologi dopuszczając do szantażowania pozbawieniem opieki medycznej wszystkich potrzebujących. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic 01.01.06, 22:26 >2berber napisał: > Skromnie tylko chcę zauważyć że rząd zgadza się na zwiększanie tej > patologi dopuszczając do szantażowania pozbawieniem opieki medycznej > wszystkich potrzebujących. Czyli co "w kamasze" ? to był żart, ale niestosowny, przepraszam. A ja skromnie zauważę, że jak się powiedziało "a" dając możliwość tworzenia niepublicznej służby zdrowia w 1999 roku, potem rezygnując z dalszej reformy (zablokowanie zagranicznych firm ubezpieczeniowych w zakresie ochrony zdrowia) oraz urealniania stawek obowiązujących to się doprowadziło do tego, że ktoś kto w 1999 roku poszedł na przysłowiowe swoje, teraz walczy o pieniądze bedące dla niego podstawą egzystencji. A co do patologii to wynika ona z warunków w jakich działa opieka medyczna w Polsce oraz trywializując zagadnienie z tego, że przez kilkadzisiąt lat pojęcie słuzby zdrowia i jej bezpłatności utrwaliło się w pokoleniach Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic 01.01.06, 22:42 kanna13 napisała: > A co do patologii to wynika ona z warunków w jakich działa opieka medyczna > w Polsce oraz trywializując zagadnienie z tego, że przez kilkadzisiąt lat > pojęcie słuzby zdrowia i jej bezpłatności utrwaliło się w pokoleniach > Polaków. Przez kilkadziesiąt lat w Polsce patologią była nie bezpłatna służba zdrowia bo to standard w Europie. Patologią PRL-u było łapownictwo i koperty w służbie zdrowia. W dobrze rozumianym interesie społeczeństwa należało nie prywatyzować służby zdrowia ale walczyć z patologią (kopertami). Nawet płacz nad stanem opieki zdrowotnej w Polsce był fałszywy! Nie ma kraju w którym służba zdrowia nie jest krytykowana, wszędzie jest zła. To jest tak jak z pieniędzmi - zawsze ich mało. Pasztet z prywatyzacją służby zdrowia muszą zjeść rządzący i wrócić do starych niestety z PRL-u rozwiązań. Służba zdrowia ma być powszechna. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic 01.01.06, 22:56 2berber napisał: > Przez kilkadziesiąt lat w Polsce patologią była nie bezpłatna służba > zdrowia bo to standard w Europie. porównaj nakłady, dochód na jednego obywatela itd. >Patologią PRL-u było łapownictwo >i koperty w służbie zdrowia. I dobrze, że się ten PRL skończył >W dobrze rozumianym interesie społeczeństwa > należało nie prywatyzować służby zdrowia ale walczyć z patologią (kopertami). A może należy po prostu dobrze płacić, tak by zachować proporcje zarobków z tak chętnie cytowanej Europy, tylko tej na zachód od nas np. ile pensji górnika zarabia lekarz tu i tam ? > Nie ma kraju w którym służba zdrowia nie jest krytykowana, wszędzie jest > zła. To jest tak jak z pieniędzmi - zawsze ich mało. porównaj nakłady, dochód na jednego obywatela tu i tam. > Pasztet z prywatyzacją służby zdrowia muszą zjeść rządzący i wrócić do > starych niestety z PRL-u rozwiązań. Służba zdrowia ma być powszechna. i najlepiej bezpłatna, lekarz ma służyć bo to przecież służba zdrowia, najlepiej to przez 24 godziny za najniższe wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Powrót czasów Konopczyny :-( 01.01.06, 21:59 kanna13 napisała: > wydaje mi się, że społeczeństwo nie ma tu nic do gadania. > Ale to temat na zupełnie inną dyskusję. Ty tak poważnie? Nowina-Konopczyna wydaje mi się była lekarzem i to związana z obecnie rządzącymi w tym i z Opus Dei. Nie wierzyłem że wrócą czasy iż kierujący moim krajem na siłę będą zmieniać społeczeństwo :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
1070ketot Re: nieprawda, jest inne rozwiązanie jakze proste 01.01.06, 21:51 Można jesze lepiej: Zebrać 2500 tys. pacjentów, podpisać z nimi umowę na leczenie w zakresie POZ, pobierać 7.5 PLN miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 można jeszcze lepiej 01.01.06, 21:57 zebrać 1000 pacjentów podpisać z nimi umowę na leczenia w zakresie POZ i pobierać od nich 30 pln miesięcznie. I tak już się dzieje - zobacz dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne za dodatkową składkę właśnie za 1 pln dziennie (oferuje np. PZU) Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 powiem tak 01.01.06, 21:35 umowa z NFZ określa dostępnosć w przychodni do lekarza od 8 do 18, a nie określa ile godzin lekarz ma pracować. Określa także normę max. 2500 pacjentów na jednego lekarza. Z tego nie wynika, że lekarz ma pracować ileś tam godzin, jeśli jest kilku lekarzy a wszyscy pacjenci zgłaszajacy są przyjęci to może pracowac krócej. W prosty sposób przekłada się to w proste dzielenie : ilosć pieniedzy z NFZ płaconych na jednego pacjenta razy liczba tych pacjentów / ilość lekarzy = ilośc pieniedzy na jednego lekarza (warunek 2500 pacjentów na lekarza max.) Więc przy stałej liczbie pacjentów w przychodzi więcej lekarzy to mniejsze zarobki ale i mniejszy czas pracy i odwrotnie. Oczywiscie to proste przeliczenie nie uwzględnia kosztów stałych działaności : czynsz, podatki, pielęgniarki, rejestracja, księgowaść itd. Odpowiedz Link Zgłoś
1070ketot Re: powiem tak 01.01.06, 21:47 Może się mylę, ale umowa określa, że lakarz ma być dostępny od 8 do 18. Poza tym np. położna ma być dostępna od 8 do 18 przez 5 dni w tygodniu (nie ma zdania, które określałoby czas pracy położnej od ilości pacjentów np 1000 pacjentów położną można zatrydnić na 1/8) Odpowiedz Link Zgłoś
1070ketot Re: cóż może i tak jest, tylko nie można uogólnia 01.01.06, 21:38 Ciekawe jak to wyliczyłaś. Brałaś do wyliczeń POZ-ty w miastach czy na "prowincji"? Z jaką ilością pacjentów? Przeliczyłaś stawkę za pacjenta na utrzymanie POZ-tu na średnim poziomie? Czy wiesz jakie są wymagania NFZ? Podpowiem: Nie da się im sprostać (nawet pod względem obstawy personelu za te stawki). Odpowiedz Link Zgłoś
1070ketot Re: Dodatkowe 240 mln na podstawową opiekę zdrowo 01.01.06, 21:28 Mały człowieczku zanim coś napiszesz pomyśl czy masz coś do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn żydzi dostaną więcej!!!??????!!!! 01.01.06, 22:37 a co normalni usługodawcy????????????!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: żydzi dostaną więcej!!!??????!!!! 01.01.06, 22:55 A ciebie kupsztajn to Bóg już całkiem osierocił? A może jakieś inne nieszczęście się tobie przydarzyło... współczuję, głęboko współczuję... Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Re: żydzi dostaną więcej!!!??????!!!! 01.01.06, 23:00 sumienie.lk napisał: > A ciebie kupsztajn to Bóg już całkiem osierocił? A może jakieś inne > nieszczęście się tobie przydarzyło... współczuję, głęboko współczuję... MOże.... Ale żyt to niewiadomo co..... Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: żydzi dostaną więcej!!!??????!!!! 01.01.06, 23:04 acha... pisać poprawnie też nie umiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Nie umiem. a co pisanie ma do rzeczy??? 01.01.06, 23:08 i tak na was sra****** Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Nie umiem. a co pisanie ma do rzeczy??? 02.01.06, 10:30 tyle co logiczne myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Panie ministrze Religia,można wziąć następne milio 01.01.06, 23:23 Z funduszu Kościelnego. Tak kochamy bliżniego swego, że oddamy pieniążki na zdrowie jego. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś