polakmoronslayer 16.03.06, 07:24 Brawo.Najlepiej wyeksportowac ich wszystkich na Nowa Gwinee. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
werbus Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 07:49 Najlepiej tam gdzie jest duże tsunami. Odpowiedz Link Zgłoś
79er moze zaczac od Torunia i wyeksportowac rydzyka 16.03.06, 07:55 uczyc jezykow wszystkich, im mniej w Polsce tych osob w czarnych fantazyjnych ubrankach przypominajacych sukienki albo stroje "drag queen" tym lepiej, a do Szkocji beda pasowali jak ulal tam tez faceci nosza spodnice Odpowiedz Link Zgłoś
speev Re: moze zaczac od Torunia i wyeksportowac rydzyk 16.03.06, 08:15 a kaczek tam nie potrzebują? Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Bardzo dobrze! 16.03.06, 09:10 Z tego należy się cieszyć. Jak taki ksiądz wyjedzie, zobaczy świat, to może jak wróci do kraju i będzie miał kiedyś swoją parafię to trochę wyedukuje nasze ciemne społeczeństwo, że UE to nie wcielony diabeł. Gorzej, że słyszy grzechy Europejczyków na spowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
aferal.z.partii.demokratycznej Re: Bardzo dobrze! 16.03.06, 09:35 tylko ze ks Rydzyk też wyjechał do Niemiec...zanim to nastąpiło był ponoc bardzo fajnym księdzem big beatowym a jak wrócił po 5 latach to stał się fundamentalistą... więc byłbym tu ostrozny Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov polskie osiągnięcie 16.03.06, 10:22 To jest polskie osiągnięcie: eksportować ciemnotę… Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: polskie osiągnięcie 16.03.06, 10:24 Idzie ci o kolor sluzbowej sukienki ,czy o to co on ma tam pod kopulka??? Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_rakieta Re: polskie osiągnięcie 16.03.06, 12:11 jaki jest kurs jednego ksiedza na rynku miedzykoscielnym? -- www.euromason.blox.pl Nieregularnik masońsko-pogański. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Radosna twórczość... 16.03.06, 09:01 A ja się zupełnie niepotrzebnie martwiłem, czy dzisiaj będzie można poczytać radosną twórczość "pożytecznych idiotów". Odpowiedz Link Zgłoś
szpon Re: Radosna twórczość... 16.03.06, 09:27 A co?! Uczucia religijne się obraziły? Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: Radosna twórczość... 16.03.06, 09:51 skoro GW jest medium spolecznym ,wiec i takie kawalki musza tu byc a jezeli martwi cie to to czytaj albo trybune albo nasz dziennik!! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Obrodziło znakomicie... 16.03.06, 13:20 Oczywiście że się już nie martwię. Urodzaj znakomity, obrodziło. Na "Nasz Dziennik" zgoda, czytam. Ale dlaczego "Trybuna"? Źle mi się kojarzy. Zostawię więc dla mniej rozgarniętych, także dla tych co nie umieją nawet poprawnie napisać nazwy tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 to wewnetrzna sprawa kosciola 16.03.06, 08:08 ale jak zwykle najwieksze zainteresowanie przejawiaja forumowe ateistyczne matolki to tak jak UB zawsze wiedzialo co bylo na kazaniu w niedziele zalosne to Odpowiedz Link Zgłoś
misioo1977 Re: to wewnetrzna sprawa kosciola 16.03.06, 09:12 Ateistyczne forumowe matolki maja racje. Szkoda, ze wierzacy forumowcy sa tak bardzo slepi i nie widza, ze wewnetrzne sprawy kosciola przypominaja nowotwor zlosliwy. Oprocz tego, ze sie ojczulkowie ksztalca, to przy okazji kupuja sobie meble ze skory, zeby im sie wygodnie ksztalcilo, do tego komputery najwyzszej klasy z najszybszymi laczami internetowymi, zeby im sie latwiej bylo trzymac przy celibacie... przepraszam... sciagac materialy do nauki jezykow. Do tego szereg gospodyn i mlodych chlopaczkow... A na koniec Rydzyk i jego miliardy, posiadlosci, radia i telewizje... Zalosne jest, jak bardzo wierzacy "forumowcy" sa slepi i nie zauwazaja, ze Kosciol juz dawno przestal byc sprawa ku pokrzepieniu dusz, tylko wielkim i oplacalnym przedsiebiorstwem. Pozdrawiam o90 - Ateistyczny Matol. Odpowiedz Link Zgłoś
marc1951 Re: to wewnetrzna sprawa kosciola 16.03.06, 14:12 Podwojne opdatkowanie pracujacych za granica,teraz doszlo dodatkowo strzyzenie owiec. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Ubole choć kojarzyli o czym czarni mówili 16.03.06, 16:34 przeciętny baran boży raczej nie kuma nic, stoi w letargu przez godzinę i myśli że samo pojawienie sie na mszy da bilet wstępu do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
opt Do o9 16.03.06, 16:56 Oj jak bardzo nie znasz życia.Porozmawiaj z niezakłamanymi duchownymi,to ci powiedzą,że UB-owcy byli najczęściej jedynymi , rozumnymi i zainteresowanymi słuchaczami i to ich często zdradzało.Teraz kazania w większości kościołow są mierne,a słuchcze i tak nie rozumieją co sie do nich mówi- porozmawiaj chociaż raz z tymi co wracają ze mszy,to się przekonasz. Stąd to nie moje powiedzonko,że Polacy śłuchają Papieża ale go nie słyszą. Odpowiedz Link Zgłoś
corradocatani Yes! Yes! Yes! 16.03.06, 08:13 Ja moge pomagać pakować ich w pęczki i adresować prosto do Australii! Chociaż właściwie co australijczycy mi złego zrobili? Na pewno znajdzie się jakaś spokojna bezludna wyspa gdzieś na środku Pacyfiku. Jejku, jak byłoby fajnie pozbyć się tego kamienia ciążącego na rozwoju tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
wiebial "Na szczescie mamy duzo powolan" 16.03.06, 08:15 pewnie, lepszej roboty sie w polsce nie znajdzie, a tu juz zachod ich poszukuje. Nastepny cel to "turysci" w Hiszpani i Portugali. Odpowiedz Link Zgłoś
betsy12 Re: "Na szczescie mamy duzo powolan" 16.03.06, 08:26 kiedys na murku czytalam: ksieza na ksiezyc.... moze Amerykanie sie nimi blizej zainteresuja! Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba na Nową Gwineę raczej się polskich sukienkowych... 16.03.06, 08:32 ...wyeksportować nie da, bo w Antypodzie nie dają takich warunków socjalnych jak w Polsce. Nie dostaną etatów w szkołach, stare baby rąk nie obśliniają, parafia, czyli wspólnota wiernych płaci takiemu za konkretne usługi i często mało jest to serdecznie, tak, że na życie zarobić taki musi gdzie indziej zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: na Nową Gwineę raczej się polskich sukienkowy 16.03.06, 09:56 Jeden z księży z mojej parafii spędził na Nowej Gwinei lat kilkanaście i nie narzeka :) Co więcej, jest doktorem. I to nie na UKSW czy innym KULu, ale na Uniwerku Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: na Nową Gwineę raczej się polskich sukienkowy 16.03.06, 10:00 skoro ukonczyl taka uczelnie ,to pytanie : kiedy mu odbilo?? ze zalozyl sukienke!! Odpowiedz Link Zgłoś
bronek25 Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 08:40 No wreszcie się czegoś pomyślnego doczekałem! Tylu spaślaków naród polski od lat odżywia na własny, często krwią opłacany,rachunek! Jedźta chłopaki! I nie wracajta! Zabierzcie tyż x. Jankowskiego, Głodzia i jeszcze paru! Otca Derektora tyż! Już nikt mu tu kasy na Stocznie Gdańską nie da, ale za granicą - kto wie? Jednak Bóg czuwa nad umiłowaną Ojczyzna i od szarańczy chroni owce swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
mamgotamgo Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 08:44 w Nowej Gwinei też są ludzie i też mają dusze. W odróżnieniu od marksistów, leninistów, stalinowców, maoistów i polpotów. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert zniechecili mnie do tanich linii 16.03.06, 08:58 po lewej zakonnica a po prawej ksiadz. Co to za podroz? Odpowiedz Link Zgłoś
rex7 Re: zniechecili mnie do tanich linii 16.03.06, 09:29 jeszcze jeden powód aby nie dawać na tacę !!! I kto za to płaci ? ten kto na tacę daje czyli my !!! Odpowiedz Link Zgłoś
interaktywny Re: Ciekawi mnie jak sie oblicza ksiedzu emeryture 16.03.06, 09:30 Kto oplaca im skladki ? Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Ciekawi mnie jak sie oblicza ksiedzu emerytur 16.03.06, 16:52 Nikt nie opłaca składek, a raczej my wszyscy opłacamy, ZUS płaci... Utrzymujesz księży-emerytów od pierwszej złotówki wpłaconej do ZUSu. I jeszcze ten fundusz kościelny- jeśli w twojej miejscowości ksiądz zgwałci dziewczynkę (czy chłopczyka), to adwokata opłaci Fundusz kościelny, na który zrzucamy sie WSZYSCY. Do tego jeszcze katecheci dostają fajne pensje w każdej szkole, za każdą usługę, która ma być przecież "posługą" trzeba słono płacić... Paranoja. Żądam interpelacji poselskiej w sprawie: ile kasy trafia do kościoła od państwa polskiego na podstawie tego złodziejskiego konkordatu? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Ciekawi mnie jak sie oblicza ksiedzu emerytur 16.03.06, 17:31 Kiedys czytalem ze kwota ta wynosi 5 miliardow a panstwo pod roznymi sposobami daje na kler Odpowiedz Link Zgłoś
buildingservices Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 09:34 Iles lat temu Irlandia masowo "produkowała" księży,teraz kolej na nas:P Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Nic za ten towar nie chcemy, doplacimy nawet! 16.03.06, 10:18 Ale niech wszyscy juz wyjada. Tysiac lat oglupiania chyba starczy. Zanim ta hydra nas pozarla, mielismy pewnie nawet jakas slowianska kulture. Nic z niej nie zostalo. W imie sprawiedliwosci, niech ta plaga opusci juz nasz kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: Nic za ten towar nie chcemy, doplacimy nawet! 16.03.06, 10:23 Amen ,musisz dodac bo sie nie spelni !! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 10:25 po prostu Anglicy juz dawno zorientowali sie ze aby trzymac te miliony Polakow najezdzajace ich kraj za m.orde najlepiej jest sprowadzic im ksiezy; Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaniedziela Full service z polykiem? 16.03.06, 10:40 A moze nie tylko na p[osługe tam jezdza? Jakos mi sie srednio chce wierzyc, ze tak bardzo brakuje poslugi polskich "braci" na zachodzie. Bo powolania sa proporcjonalne do uczestnictwa w maszach. I o ile w przywolywanym Londynie, wzrasta religijna spolecznosc islamska, o tyle chrzescijanskie maleja. Chyba daliscie taką lipe, na pokrzepienie serc. Z tym, ze to srdenie pokrzepienie, bo kler w Polsce bierze kase od rzadu, a na dziwki jezdzi na zachód. ZN Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl Re: Full service z polykiem? 16.03.06, 10:46 "Pubużni" ludzie nawet nie wiedzą co się wieczorem na plebaniach dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: Full service z polykiem? 16.03.06, 10:51 Wiedza ,wiedza ale lepszy klecha chulaka niz np cichy ,skromny ,grzeczny Jehowita!! Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl Re: Full service z polykiem? 16.03.06, 11:14 Nie zgadleś. Ale oczywiscie, że ludzie lubią gdy osoba głosząca dobro okazuje się być złą; "to takie ludzkie". Głosi jedno czyni drugie "super, wow, jest taki jak my, już biegnę do kościółka". Odpowiedz Link Zgłoś
monachus Re: Full service z polykiem? 16.03.06, 11:20 ale prosze nie modl sie za ma zblakana dusze ! Ok Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Full service z polykiem? 16.03.06, 16:33 tajemnica Poliszynela jest ze pedalskie kluby w londynskim Soho az pekaja w szwach od polskiego kleru Odpowiedz Link Zgłoś
misioo1977 Re: Full service z polykiem? 16.03.06, 17:11 Nie trzeba jechac do Londynu. I w polskich klubach dla gejow pelno kleru. Najliczniej w darkroomach, bo tam mozne nie poznac :) ALE MY WIERNI WIDZIMY WSZYSTKO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Full service z polykiem? 25.03.06, 15:19 A coś Ty taki zorientowany? Czyżbyś był stałym bywalcem gejowskich klubów? Odpowiedz Link Zgłoś
caburn najlepiej do Niemiec 16.03.06, 10:41 Wazna jest nie tylko ilosc ksiezy poskich wyjezdzajacych do pracy za granica, ale przede wszystkim jakosc ich poslugi. Polscy ksieza chwala sobie bardzo przede wszystkim prace w Niemczech- przepraszam - posluge duchowna. Tam jest przede wszystkim finansowo korzystnie ( wynagrodzenia wedlug BAT - ok. 4-5 tys. EUR brutto, oczywiscie ubezpieczenia spoleczne tez zapewnione), blisko do kraju, znakomita infrastruktura, kosciol ma pewna pozycje i jest otwarty na inne narodowosci, o wiele bardziej tolerancyjny w stosunku do obcych, anizeli struktury koscielne w Polsce. Jezeli sie ksiadz polski w Niemczech utrzyma przez dluzszy czas na polskiej parafii ma zapewniona niemiecka emeryture za czas przepracowany w Niemczech, nie mowiac juz o ustawieniu finansowym calej rodziny. I do tego czeste wizyty kolegow ksiezy lub braci zakonnych z kraju i te opowiesci o biedzie i potrzebach w Polsce.....to zbieranie na tace, i wiecznie nienasyceni. Pracujemy juz kilkanascie lat w Niemczech, w roznych landach i uczeszczamy na polskie msze sw. . Niestety spotkalismy tylko 2-3 wyjatkowych ksiezy z Polski z powolaniem do bezinteresownej poslugi duchownej dla Polakow. Jeszcze jeden istotny aspekt, jest wielu ksiezy wyksztalconych teologicznie w Polsce i przygotowanych na polskie warunki i poziom niektorych wiernych. Nie neguje potrzeby poslugi dla Polakow zagranica, ale niestety jest wielu ksiezy , ktorzy maja podejscie "polsko-wiejsko-radiomaryjne-parafialne". Brakuje ksiezy z otwartym umyslem, potrafiacych zachecic dobrym kazaniem, praca duchowna dla dzieci. Ludzie przychodza do kosciola , bo maja taka potrzebe, bo czuja sie katolikami, to jest ich wybor, oferta spedzénia czasu wolnego inaczej jest bardzo bogata. Tu sa inne warunki spoleczne i religijne, nie chcemy polskiego zacietrzewienia, zyjemy w srodowisku ateistyczym , ewngelickim , muzulmanskim, sa tez mieszane rodziny, chcemy zyc w naszej wierze, nie przeciwko innym. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: najlepiej do Niemiec 16.03.06, 11:10 caburn napisał: > Brakuje ksiezy z otwartym umyslem, potrafiacych zachecic dobrym kazaniem, praca > Czy nie domagasz sie rzeczy wzajemnie sprzecznych? Odpowiedz Link Zgłoś
pisiory_do_obory Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 10:44 Należy ich obłożyć cłem i akcyzą. Wreszcie będzie jakiś z nich pożytek wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Z zasady jestem przeciwnikiem dopłacania do 16.03.06, 10:57 eksportu, ale tym razem uczynię wyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Z zasady jestem przeciwnikiem dopłacania do 16.03.06, 11:19 Nie sadzilem ze kiedykolwiek bede mial okazje sie z toba zgodzic, a tu taka niespodzianka :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Z zasady jestem przeciwnikiem dopłacania do 16.03.06, 14:03 Moje poglądy są jasne i spójne. Odpowiedz Link Zgłoś
jose9 Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 11:04 Wypowiedzi na forum po takim artykule, to tryumf propagandy mistrza Urbana. Pozazdrościć skuteczności. A swoja drogą to przykre ,że wszystkim bez wzgledu na wiek "PRL jak słoma z butów wystaje" Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 11:14 Nie wiem kim jestes. Ale gdybys byl ksiedzem, bo Twoj tekst na to wskazuje, to dobrze, ze Ci sie w Polsce nie podoba. Wyjedz, prosze, bo tu dla Was bedzie juz tylko gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 12:00 Jak juz za granica nie starczy miejsca, to proponuje ksiezyc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Konkordat już nie zapewnia,że nażarta cała chlewni 16.03.06, 12:03 Nie da się jeszcze wydusić jakichś pieniążków z kasy państwoej. Może jakiś dodatkowy aneks do konkordatu? Np: koszty wyjazdu i pobytu zwracane w ramach diety, jak u posła. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
moine Re: Polscy księża hitem eksportowym 16.03.06, 12:12 Dominikanie zawsze muszą być oryginalni i opiniotwórczy ! Dlatego media ich tak uwielbiają. Czasami można czuć niesmak .... ! Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 pieknie, k.. pieknie, wyeksportujmy o. sromotnika 16.03.06, 12:34 rydzyka im wyslijmy... glempa i jeszcze paru pierd.....tych w łeb klechów... od razu sie atmosfera oczysci :-) ateista Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: pieknie, k.. pieknie, wyeksportujmy o. sromot 16.03.06, 12:50 anglikanie w Anglii i w Irlandii tez sie "ciesza" z przyjazdu polskich ksiezy katolickich. W Irlandi nikt sie nie chce zajmowac zabobonami to fakt ,Polak do tego sie nadaje ,ze maja tam papieza i katolikow w wielkim powazaniu to nie zadna tajemnica ...... Polak ksiadz katolik ich nawroci hahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś