lambrusia Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 11:07 Nie pozostaje nic innego jak pakowac walizki i spier.... z tego kraju!!! o ma byc rzad??? To jest zlodziejstwo!!! Ciekawe ile osob stac na nowe samochody! Ludzie nie maja kasy ale rzad ma to gleboko gdzies! Jeszcze dowalimy naszym obywatelom, naszemu elektoratowi a co sobie bedziemy zalowac! Kaczogrod... i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 Kublik to jest jednak gnoj! 19.04.06, 11:13 Macie teraz swoj PiS!!! Obroncy biednych (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
dobosz4u Re: Podatek gigant.. Rynek dla Chinczykow 19.04.06, 11:24 Oj, oj widze tu ogromny rynek na nowe chinskie samochody - cena w chinach z pelnym wypasem, srednia klasa to nie wiecej niz 10 000$, plus przesylka, a maly jak fiat to mozna kupic za 5000 Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 Nowy podatek będzie sprzyjał nabywcom drogich limu 19.04.06, 11:37 "Nowy podatek będzie sprzyjał nabywcom drogich limuzyn"... przezciez ta kur*wa kublik smieje sie w twarz przecietnemu czytelnikowi tej gazety.... Odpowiedz Link Zgłoś
trevik I bardzo dobrze... 19.04.06, 11:42 Jak Marcinkiewicz przepchnie takie rozwiazanie przez Sejm to ma u mnie plusa za brak populizmu w dzialaniu, T. Odpowiedz Link Zgłoś
trart1 Re: I bardzo dobrze... 19.04.06, 12:16 Proponuję żeby osoby ktore tak myślą o środowisku i martwią się że graty po drogach się rozbijają i że z nas śmietnik europy napisały jakie samochody mają. Najlepiej calłkowicie zabronić zakupu samochodu osobom zarabiającym mniej niż np. 3000zl miesięcznie, to się drogi odkorkują i będą mogły swoimi nowymi furami gładko dojechać do pracy. A biedacy do roboty za psi (pis?) grosz i żadnych luksusow bo to przecież nie przystoi żeby mercem, honda albo nawet nowym punto przebijać się przez miasto gdzie te graty tak syfią i smrodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
soho_nyc Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 12:05 rząd może mnie w d... ugryźć. po pierwsze już mam auto sporwadzone z zagranicy, a po drugie moje auto spełnia najwyższe normy unijne pod względem ekologiczności i spalania. proponuję więć szukać takich aut za granicą i pokazać figę polskim złodziejom na rządowych stołkach. no chyba, że te normy ustalone przez nich będą wyższe (jeżeli nie najwyższe) w Unii i tylko rower będzie mógł je spełnić. a pan prezydent, premier i ich przydupasy to straszni idioci są. LUDZIE, PAKUJCIE WALIZKI, W TYM KRAJU NIE MA CO ŻYĆ. POLSKA = TYLKO DLA IDIOTÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t To Ty możesz ugryżć rząd w du...ę! 19.04.06, 15:53 Projekt w proponowanym ksztalcie jest w tym samymm stopniu co akcyza niezgodny z przepisami UE. Skończy się na tym, ze wprowadzą podatek ekologiczny płacony co roku (jak niegdyś drogowy), na wzór tego, jaki jest w Niemczech. I kazdemu użytkownikowi samkochodu dojdzie kolejne kilkaset (minimum!)złotych rocznie do zapłaty. I tym to sposobem to My będziemy mogli cmoknąć rzad w zadek i bulić albo... zasuwać z buta. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzo P-r-o-p-o-n-u-j-e p-r-o-t-e-s-t 19.04.06, 12:10 Ja będę wysyłal cały czas maile do MF. Może to im da do myślenia ale watpie w to. Ale przynajmniej coś zrobię. Niech te barany wiedza, że wielu sie nie godzi na ten podatek .... Odpowiedz Link Zgłoś
bizneskid Unia zrewiduje zgodność z prawem 19.04.06, 12:15 aż trudno uwierzyć, jak od kilku lat rządy kombinują, dwoją się i troją, żeby posiadaczowi auta dop*****ić, co ciekawe, w większości swoje pomysły opierają na pojemności silnika. Absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
snajpe_ru Do gosci typu Wujo--- 19.04.06, 12:32 Ja jezdze samochodem , ktore ma 15 lat.Kupilem auto 15 lat temu u dealera,to Opel Calibra.Nie mam zadnego zwiazku z przywozonymi do kraju starymi samochodami , chociaz przeciwny nie jestem , bo jest to przeciwwaga i to dobra dla polskich poldkow,fiatow etc. (to dopiero shrot) ico gosciu tez mam placic jakies zasrane podatki,tylko dlatego ,ze nie chce zamienic swojego zadbanego,garazowanego,serwisowanego auta, na jakis zapyzialy fiat seicento! Odpowiedz Link Zgłoś
trart1 P-R-O-P-O-Z-Y-C-J-A 19.04.06, 12:39 Proponuję żeby osoby ktore tak myślą o środowisku i martwią się że graty po drogach się rozbijają i że z nas śmietnik europy napisały jakie samochody mają. Najlepiej calłkowicie zabronić zakupu samochodu osobom zarabiającym mniej niż np. 3000zl miesięcznie, to się drogi odkorkują i będą mogły swoimi nowymi furami gładko dojechać do pracy. A biedacy do roboty za psi (pis?) grosz i żadnych luksusow bo to przecież nie przystoi żeby mercem, honda albo nawet nowym punto przebijać się przez miasto gdzie te graty tak syfią i smrodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Re: Do snajpe_ra 19.04.06, 13:57 nie musisz się niczego obawiać - podatek dotyczy tylko samochodów które będą po raz PIERWSZY rejestrowane w Polsce - jeśli masz już polską rejestrację to nic Ci nie grozi - obawiac się powinni tylko ci, którzy zechca sprowadzić stare zdezelowane auto Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Czyli nadal jest identyczna niezgodnosc 19.04.06, 14:01 prawa, co w przypadku obecnej akcyzy.... Ludziom rozum odbiera - tak Bog karze za pyche... Odpowiedz Link Zgłoś
asmag Re: Do gosci typu Wujo--- 19.04.06, 16:28 Nowe przepisy Ciebie nie dotyczą. Ale gdybyś sprzedawał swój samochód, to powinienieś przejśc dodatkowe badania. Z racji wieku auta. Nie mam ochoty jeździc drogami, po których szarżują merce za 5000 zł z czasów gdy kanclerzem RFN był Helmut Schmidt. A uwagi o starych poldkach i fiatach są słuszne. Trzeba zniechęcac ludzi do jeżdżenia złomem. Odpowiedz Link Zgłoś
kirpek Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 12:44 normalnie się rozpłacze... dostaje kociokwiku i palpitacji serca jak to czytam... ja rozumiem że to taki żart na 1 kwietnia? nie ma to jak wydać 30000 na porządnego nowego logana. ciekawe ile logan pojeździ zanim go rdza zeżre- 5 miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 12:47 Idea jest dobra, ale oczywiscie realizacja w wykonaniu PiS i innych populistów spowoduje, że podatek minie się z celem. Nie można jednak tolerować tego gówna na drogach bo to nie tylko niebezpieczne dla właścicieli-samobójców, ale też dla innych użytkowników dróg. Poza tym miasta są zawalone tym badziewiem, które smrodzi, hałasuje, robi korki i zastawia chodniki. Ja jestem ciekaw co ci właściciele zrobią z tymi samochodami jak trzeba je będzie złomować. Zostawią w rowach? Chyba tak, bo na złomowanie szkoda im będzie pieniędzy. Lepiej dowalić taki podatek i odsiać to gó... A za zarobioną kasę rozbudować komunikację publiczną. Będzie ciszej i mniej smrodliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesio.de Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 13:13 Ależ świetnie. więc jako posiadacz 14-letniego auta, które sprowadziłem w zeszłym roku jestem gorszym obywatelem? A co "ekipa" powie na to, że dzięki temu "gratowi" który przeszedł badanie techniczne bez zadnego problemu, będąc studentem założyłem własną firmę, płacę podatki, VATy, ZUSy, Srusy, do tego serwisuję auto w małych warsztatach zostawiając tam średnio 200-300 zł na kwartał, doliczjąc do tego części od róznych importerów, hurtowników, ubezpieczenie etc. nie mówiąc już o tym że koszty rejestracji z akcyzą, podatkami etc były prawie takie jak cena którą zapłaciłem w Niemczech. Czy przypadkiem nie przyczyniłem się do wzrostu gospodarczego na w miarę przywiotym poziomie, spadku bezrobocia etc? Ilu jest takich ludzi jak ja? Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 13:26 Samochód na firmę to inwestycja, ale samochód do wożenia dupy po mieście to inna sprawa. Takich jak Ty jest wielu, ale jeszcze więcej jest tumanów, którzy powinni jeździć autobusami bo samochód to dla nich tylko zabawka, do której nie dorośli. Ale to szerszy temat. Powinniśmy zrobić tak jak w Irlandii. Obciązenia podatkowe powinny być niskie (bardzo niskie) dla firm, żeby rozkręcić gospodarkę. I wtedy wyższy podatek dochodowy nikomu nie będzie wadził bo każdy (kto chce) będzie miał pracę i dobrą pensję. A co do samochodów w Polsce to jak się idzie chodnikiem to można ogłuchnąć i puścić pawia jednocześnie. To jest paranoja co się dzieje w środku polskich miast. To mi się nie podoba, a nie przedsiębiorczość. Tego akurat mamy za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszpo79 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 15:51 podzielam Twoje zdanie kolego, ale....podejrzewam, że gdyby taka sytuacja się zdarzyła (jak w Irlandii), to większość tych "tumanów od autobusów" będzie zakładała fikcyjne firmy i w gruncie rzeczy nic to nie zmieni....oczywiście można zawęzić tak przepisy, aby nie dać pola do popisu "polskim rajdowcom,hehe", jednak przy obecnym stanie umysłowym naszych polityków, nie wiem czy damy rade zawęzić przepisy w szalecie na Centralnym..hehhehe Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszpo79 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 13:19 Nadchodzi era takich aut jak: LOGAN, TICO, LANOS, YUGO, FIAT 126p-ekonomiczne, nie szybkie..hahaha, a jesli chcemy się zabrać na wczasy z rodzina to bierzemy taczkę albo wózek..hieheiehie. Zakupy?? to proste....nic hurtowo, tylko systematycznie w sklepiku za rogiem: chleb , mortadela, margaryna...bez większej ekstrawagancji...hieheiheihe.. i tak więcej do takiego autka nie spakujecie. Najlepiej juz teraz pozbyć się w ogóle wszystkich aut!!! wszędzie na pieszo..zlikwidujmy wszystkie CPNy-nie beda juz potrzebne..albo lepiej!!! nałóżmy może 3-krotny podatek na paliwa...PRZECIEŻ TO JEST, K.....RWA, smiech na sali.. TYLKO NIEDOROZWÓJ, KRETYN, BĘCWAŁ, ZŁODZIEJ mogł wymyśleć coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 zgadzam sie 19.04.06, 13:42 imbecyle nei rozumieja ze po pierwsze: biednych juz nei bedzie stac na samochod... zmaleje zuzycie ropy, mniej do roboty beda mieli: zwiazny z tym transport, mechanicy smochodowi, sklepy z czesciami itd itd... to nie jest tylko kwestia ktora dotknie samochody. Cala otoczka zwiazana z tym 'przemyslem' mocno ucierpi. Pieprzenie typu: ma to poprawic stan srodowiska jest wyjatkowo absurdalne, jako ze od teraz ludzie bede esploatowali obecne samochody az do ich smierci, poniewaz nei stac ich bedzei na kupno troszke nowszego auta. Co do stwierdzenia Kublika ze zysk na tym np klient na Merca C230... ZASTAWAIA SIE JAK MOZNA COS TAKEGO WOGOLE NAPISAC....? CZY TEN FACET JEST KORESPODENTEM, KTORY URZEDUJE W SZWAJCARII??? Zgadzam sie z kiloma postami (wyzej) typu: stare smaochody to smiecie, truja srodowisko sa wadliwe itd. Pytanie jest tylko: na jakie samochody stac polskie spoleczenstwo? na nowe mercedesy? czyzbysmy nie jezdzili w kraju nowymi furami gdyby nas bylo na nie stac? Czy stac nas na nowe merce a mimo to jezdzimy trupami? Otoz nie: stac nas wlasnei na to co obecnie mamy. Tp co che zronbic rzad to zwyczajne pozbawienie prawa do posiadania tego, obecnego minimum. Pis pozradnie zdenerwuje ludzi tymi przepisami... moga spodziewac sie tutaj powaznego odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 14:05 jeździłem lanosem 1.5 100 KM i bardzo sobie to auto chwaliłem - przez 4 lata tylko przeglądy ani jednej awarii, pojemny (spokojnie na wakacje da się pojechac a zmieści się na pewno więcej niż do corolli czy innej astry - sprawdzone), jeśli chodzi o dynamikę to moje obecne (2 x droższe) auto wyglada podobnie - miał wszystko czego potrzeba za 35.000 PLN, w środku nieco tandetnie ale w końcu w nim nie mieszkam tylko sie przemieszczam - no ale dresikom potrzebny jest wieśniacki 15 letni VW czy BMW (najlepiej oklejony workami na śmieci) do ktorego strach wsiąść... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Zbig, Zbig.... 19.04.06, 14:16 Od tego sa przepisy mowiace o stanie technicznym auta dopuszczonym do ruchu. Okleinowanie leflektorow czy szyb nie wchodzi w gre gdy nie ma tego w homologacji - i koniec - jak palant jeden z drugim to robi, to od tego jest policja, aby to scigac. Przeglady sa po to aby dopuszczac SPRAWNE auta. Jesli mechanicy w warsztatach podbijaja papiery bez ogladania auta - no do dobrac sie do takich warsztatow i mechanikow. Bo ONI LAMIA PRAWO! A Kowalskiego prosze zostawic w spokoju!!! Zacznijmy w tym piep... kraju tworzyc prawo dla ludzi i je PRZESTRZEGAC!!! Jak widac, ale rewolucjonistow z PiS to za malo - oni chca ludzi na ulicach... No to beda ich mieli... Odpowiedz Link Zgłoś
ferris.b Re: Zbig, Zbig.... 19.04.06, 17:46 Ludzie smieja sie z ameryki ze tam jest przepis na wszystko. nawet na to, ze w oklahomie w niedziele nie wolno zuc gumy w odleglosci mniejszej niz 100 metrow od kosciola. ale dzieki temu w tym kraju jest pod wieloma wzgledami porzadek. bo rozumnie stosuja prawo. a u nas jest, jak jest: masz niesprawne auto ale je zarejestrujesz. montujesz niedozwolone elementy ale policjantowi nie bedzie chcialo sie ciebie zatrzymac bo po co. i tak dalej, i tak jest ze wszystkim. czy tak tu bedzie zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 16:04 Gdy były przez kilkanaście lat zaporowe przepisy dotyczące importu samochodów, wybór był taki - nowy Lanos, albo kilkuletnie auto z zachodu sprowazdone po zderzeniu z betoniarką. A dziś dzięki uwolnieniu rynku samochodowego mozesz za te 35 tysięcy mieć nową popierdółkę typu Lanos, Picanto, Aygo czy Panda lub np. cztero-pięcioletniego Passata B5 FL z czterema poduszkami, abs-em, autoklimą itp. Jak ktoś kupuje auto za 5 czy 10 tysięcy to choćby nie wiem co nie kupi nówki w salonie. Przy zaporowych przepisach dalej będzie kupował auto za 5-10 tysięcy, tylko gorsze i starsze niż obecnie. Już to przerabialiśmy w latach 92- 04 i nic to niektórych nie nauczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
moonspell_mad Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 14:24 Jesteś poj...ny jak te żarcie które kupujesz w hipermaketach czyli bez mózgu,jak ci sie nie podoba chleb w osiedlowym sklepiku to wpierd.laj tą żywność która przypomina tylko jedzenie, (najlepiej jak najwiecej,tylko dla mnie) szkoda tylko że w niej niecałe 100% chemii. Po co nam nogi!!! najlepiej zamieszkajmy w samochadach, rozkopmy chodniki. Tylko ciekawe czy wtedy przejedziesz przez miasto??? Ale pewnie jestes kaleką albo grubasem wtedy przepraszam że ci nawrzucałem. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzo Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 14:34 A co w sklepie osiedlowym to juz tylko zdrowe zarcie? Podobne produkty raczej tam sa. I czlowieku jestes zacofany bo uwazasz samochod za jakies dobro dla wybranych. To kiedys trzeba bylo zasluzyc na samochod. Teraz juz o to latwiej ale pacany z MF chca to ograniczyc. No coz kasa do budzetu potrzebna. Bo kupe kasy topia na jakies glupoty i rozbudowana administracje ...... Odpowiedz Link Zgłoś
moonspell_mad Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 17:31 a może uważam że samochody są dla ludu wybranego?? a mi się wydaje że nie chodzi o wyrywanie pieniędzy tylko o nie sprowadzanie starych niepotrzebnych na zachodzie samochodów (odpadów) Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszpo79 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 16:02 hahahahhahahahahahhaha...dobre, dobre...sram na to czy mi nawrzucałeś czy nie..nie jestem grubasem , ani kaleką, zakupy robię w zależności od sytuacji, a auto służy mi do przemieszczania się po kraju jako forma rekreacji...zauważ jednak, że treść mojej wypowiedzi nie była uderzeniem w sklepiki, ale w sytuację w jakiej możemy sie znależć ponieważ nasz wspaniały "rząd" robi z Nas, qrwa, je..ych albańczyków (nie jestem rasista!!!-to metafora-trudne słowo..hahahaha :)) Jestem poprostu na to wsciekły..mimo wszystko pozdrawiam...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
moonspell_mad Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 17:35 ale z drugiej strony rząd zdziera pieniądze z tych którzy trują środowisko w którym żyją wszyscy, i co nie chcą jeździć samochodami też (pomimo że nie są biedni) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzo Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 23:43 A nowe to nie truja? Jakies glupie normy, niewielkie roznice w spalinach. lepiej popatrz coi jezdzi po naszych drogach: stare autobusy, stare ciezarowki. A za nimi klęby dymu .... nie wspomne o naszych wynalazkach: Fiat 125, 126 albo Polonez. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwe36 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 18:29 ludzie czy was pogielo??? nikt mi nie powie ze nowa PANDA jest lepsza niz BMW czy VW itp. nawet jesli mialo by miec 10 lat!!! co w momencie wypadku???? i wogole zygac mi sie chce na tych ktorzy kupuja nowe autka smierci w salonie bo nowe, a nowe nie znaczy bezpieczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 15:10 Ja bym dodała polak :( Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek i bardzo dobrze 19.04.06, 14:25 Nie beda tego dziadostwa sprowadzac do kraju. Takie szkopy musza liczyc sie z normami Euro, dlatego tam nie jezdza takie zlomy jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
rob111 Re: i bardzo dobrze 19.04.06, 14:38 Biedny "Szkop" ma 1 200 Euro socjalu i wcale nie musi złomu do nas wypychać. Polska była, jest i będzie (musi wymrzeć co najmniej jedno pokolenie rządzących)- krajem akcyz, koncesji, pozwoleń...Wiadomo: jak władza ma czym dzielić to i do łapy pod stołem dostanie...A na marginesie: skąd sie biora na drogach dymiące opałem Jelcze, Stary, Żuki ? Co na to rządowi strażnicy prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Proste pytanie... 19.04.06, 14:47 W ktorym roku w Niemczech wprowadzono oplaty ekologiczne i jaki byl wowczas dochod na lba. Natepnie - zestaw te dane z Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: i bardzo dobrze 19.04.06, 15:13 > Nie beda tego dziadostwa sprowadzac do kraju. Takie szkopy musza liczyc sie z > normami Euro, dlatego tam nie jezdza takie zlomy jak u nas. takie szkopy zarabiaja 3-4x tyle co my. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_murzyn Biedny naród głosował na socjalistów i populistów 19.04.06, 14:41 ,a teraz ich rząd ich załatwił . Głupie debile kiedy zrozumiecie ,że socjalizm nie jest za darmoche ? Zagłosujcie jak faceci z jajami na kapitalistów (chociaż u nas takich nie ma ,bo nawet PO to cipy) ,a nie głosujecie na populistów (LPR,Samoobrona) i socjalistów (SLD,PiS,PSL) i inne buraki . Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszpo79 Re: Biedny naród głosował na socjalistów i populi 19.04.06, 16:13 Otóż to....Ci co głosowali na Kaczych i resztę bandy może przejrzą na oczy...chociaż jesli na nich głosowali to już nawet oczy im nie pomoga bo maja zje..a instalację mózgową..hieheheeihhie Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak popieprzylo ich do reszty? A co z konstytucja? 19.04.06, 14:51 1. co ma pojemnosc silnika do wysokosci tego podatku? Jezeli to ma byc podatek ekologiczny, proporcjonaly do szkodliwosci, to moze byc WYLACZNIE powiazany z ILOSCIA szkodliwych substancji (czyli spelniana norma) emitowanych przez pojazd, a nie pojemnoscia silnika z ktorej te spaliny sa emitowane! Koszt ekologiczny zwiazany z nadmiernym spalaniem jest juz wystarczajaco "karany" poprzez akcyze w paliwie! 2. co z konstytucyjna rownoscia wobec prawa? Dlaczego kupujac sprowadzonego golfa mam placic, a kupujac polskiego poloneza nie? RPO - skarge prosimy! Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Polacy obywatele 2 kat. w uni. 19.04.06, 14:58 Fury stare to sobie moga kupic ale tylko polonezy, Na nowe nigogo nie stac bo najczesciej zarabiana suma netto to ok 1000 zl. Tyrac moga tez nie wszedzie w uni, a niby w uni kazdy ma wyboor miejsca zycia w dowolnym kraju, ale jak zyc bez pracy i pieniedzy? Rzad was gooli jak chce a wy jestescie z tego zajarani . Zus zbankrutuje i emerytury dzisiejszych 25 latkow beda niskie jak ich rodzicow. Wiec moja rada. Siedzcie tu bo warto oddac krajowi co mu sie nalezy. Ja uciekam do cywilizowanych krajow i nie wrooce tu nawet na urlop bo sa ciekawsze miejsca na ziemi na urolp, naprawde wiele ich jest. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kojonkoski Jak Qblik wyliczył 170 zł? 19.04.06, 15:21 Za 13-letniego golfa na mobile.de trzeba dać ok. 1000 euro. Z tego 65% akcyzy, to wychodzi jakieś 2500 zł Panu redaktorowi wyszło 170 zł, ale chyba się pomylił, przecież pisze, że matematyka nie jeest jego dobrą stroną: żeby udało mu się wykonać 3krotne mnożenie musi powtarzać podstawówkę. Załóżmy, że jednak umie liczyć. Zatem 170zł to 65% z 250 zł. Czyżby pan Qblik chciał przemycić golfa, wpisując kwotę zakupu na fakturze 60 euro? Odpowiedz Link Zgłoś
kris.m Re: Jak Qblik wyliczył 170 zł? 19.04.06, 15:57 Jeszcze jedno... już widzę po wprowadzeniu podatku ten szturm tłumów na salony mercedesa..... Co ja mówię.... skoro nas stać na nowego mercedesa - tak od ręki, to przecież zgodnie z polską natura lepiej się zapożyczyć i kupić maybacha. I tak będzie - wszyscy będziemy jeździli maybachami, jak Misztal i Ojciec Dyrektor!! Odpowiedz Link Zgłoś
xapur Rozbestwiło się chamstwo. 19.04.06, 16:24 Nie dość, że żryć mają co, gadać mogą co chcą, to jeszcze samochodów się im zachciewa. A TAKIEGO! Ciesz się chamie, że masz robotę za 1-1,5 tys zł. Co, autobusem już niewygodnie?! Jak się nie podoba to spróbuj wziąć kredyt na nowe cacko. Nie możesz? Nie stać cię? To gdzie się pchasz między PANY? W głowach się chamstu poprzewracało i luksusu się zachciewa. Ot i cała filozofia świń przy korycie, tfu, polityków w u władzy. Swoją drogą pogratulować siły wpływu lobby samochodowego. Marudzą, marudzą i zawsze wychodzą na swoje. A ty biedaku oglądaj sobie cudeńka przez szybkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kefas5 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 16:33 Nowy podatek jest niezgodny z dyrektywami UE, naszej konstytucji , a na dodatek jest kryminogenny - zaczną się na nowo czasy wszczepów itp. bo ludzie ubożsi nie będą mieli na niego pieniędzy , a do pracy dojechać muszą , co przy otwartych granicach i swobodnym przepływie samochodów na części będzie plagą , ba samochodami bez polskich papierów dalej będzie można oficjalnie handlować sporządzać umowy , trzymać na podwórku - tylko nie można będzie zarejestrować , w odróżnieniu od aut na polskich tablicach rejestracyjnych, natomiast polskie samochody zawsze znajdą nabywców nawet na papiery- wmyśl zasady "raz zarejestrowany na zawsze zarejestrowany"- pragnę też by ustawodawcy określili się w jakim stopniu jest to podatek ekologiczny , a w jakim rejestracyjny- ponieważ podatek rejestracyjny ma ścisły związek z czynnością rejestracji - więc co z czynnością rejestracji ma emisja spalin? jeżeli chce się uniknąć zarzutu o dyskryminację aut poch. z innych krajów UE- w odróżnieniu od aut krajowych, a jeżeli nazwiemy go ekologiczny, to rodzi zarzut nie konstytucyjności całej ustawy , ponieważ podatek ekologiczy ściśle wiąże się z okresem jego eksploatacji , tym czasem rejestracja auta w kraju nie określa jego okresu eksploatacji- więc w praktyce można dzisiaj go zarejestrować , a jutro go rozbić doszczętnie i złomować – za jaki okres wtedy zapłaciłem ekologię skoro teraz musiał bym płacić na nowo- Tłumaczenie się rządu faktem obowiązywania podobnych ustaw w innych krajach UE jest nie uzasadnione, nikt przecież nie był zainteresowany badania ich zgodności z dyr. UE , tym samym pozostały one przez utrwalenie w czasie, przykłady takie z pewnością można mnożyć , ale dla nas nie mogą być one wzorem - tłumaczenie takie przypomina złodzieja który by się tłumaczył sądowi że inni też kradną- Utrwalają one obecny bałagan prawny w kwestii rejestracji pojazdów , gdzie nie istnieje dalej możliwość czasowego wyrejestrowania pojazdu - tym samym auta są użytkowane na wcześniejszych właścicieli , na ich nazwiska ubezpieczane .Policji z tego tytułu ciężko jest ustalić prawowitego właściciela , bez przesłuchiwania świadków - kupujący takie samochody mają ryzyko że wraz z autem mogą nieświadomie kupić na przykład trzy polisy ubezp. i teraz wszystkie trzy muszą opłacać. to wynik zamieszania i bałaganu , który może rozwiązać tylko roczny podatek ekologiczny , bo wraz z nim muszą wejść czasowe wyrejestrowania pojazdów. Tym samym każdy zbywca będzie kupował auta czasowo wyrejestrowane - a eksploatacja pojazdu będzie ściśle powiązana z użytkownikiem , tym samym prawowitym właścicielem - Nikt nie będzie płacił podatku i ubezpieczenia za samochód który z różnych powodów nie jest eksploatowany . Wiem że w obecnym układzie koalicja strachu poprze każdą ustawę , chyba że zostanie wokół tej ustawy zbudowane przymierze pozostałych , którzy ją ośmieszą i zagrożą skierowaniem do Trybunału Konstytucyjnego. Wtedy zwyciężyłoby nie Prawo i Sprawiedliwość ale strach przed totalną klapą i kompromitacją , oraz zdrowy rozsądek Odpowiedz Link Zgłoś
asimek Uwaga! Artykuł sponsorowany! 19.04.06, 16:38 Pan Kublik - wzór "niezależnego i rzetelnego" dziennikarstwa - znów o tym samym. Czyżby reklamodawcy w postaci producentów, dealerów, salonów zażyczyli sobie kolejnej porcji propagandy? Wiadomo, że biadak, który kupił sobie Golfa po to, żeby dojeżdżać do pracy nie wykupi reklamy na trzeciej stronie wybiórczej. Tylko jak tu wyjść z tego dziennikarskiego obowiązku z twarzą? Przecież ten "znakomity" pomysł pochodzi od znienawidzonego (po takich zresztą pomysłach - słusznie) PIS-u? No i wyszło jak wyszło. Z jednej strony podatek gigant - a z drugiej STARY złom i niechlubne europejskie rekordy. Debile tacy jak autor artykułu nie rozumieją lub nie chcą zrozumieć, że jeśli ktoś kupuje 15- letniego Golfa to wcześniej jeździł 20-letnim Kadetem. Uwolnienie rynku to naljepszy sposób na odmłodzenie polskiej motoryzacji. Poza tym GW bardzo chciała do Unii, a nie da się zjeść ciastka i mieć je w dalszym ciągu. Jak Unia to swobodny przepływ towarów. I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu501 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 16:41 Czyżby powrót do komuny gdy samochód był luksusem, ciekawe co na to UE? Odpowiedz Link Zgłoś
misio_5 Moja refleksja jest taka 19.04.06, 17:00 Większość ludzi w Polsce nie stać na nowy samochód, teraz będą jeździli jeszcze gorszymi gratami "krajowymi". A kilkunastoletni samochód eksploatowany w Polsce, po dziurawych drogach i bezdrożach, to nie jest bezpieczna alternatywa. Takie auta to jest do dopiero zagrożenie! Gdyby można było pobierać podatek od głupoty rządzących w Polsce, w wysokości tym wyższej im głupszy osobnik, to dziura budżetowa zniknęłaby natychmiast po opodatkowaniu jedynie Gosiewskiego, a Polska stałaby się krainą mlekiem i miodem płynącą już po opodatkowaniu kaczek dziwaczek i ich poleczników. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolalatacz1 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 17:09 już chyba dosyć tych podatków,mieli dbać o biedniejszych teraz wychodzi szydło z worka ,a premier niech głupot nie opowiada że tak będzie dobrze bo nic nie robi tylko sie głupio uśmiecha ale o bezrobociu nie myśli tylko o różnych podatkach żeby gnębić biedniejszych ale i jemu sie to kiedyś skończy może wkońcu opodatkują kler i sami obetną sobie zarobki ale gdzież tam oni ciągle mają mało przy tych korytach już nigdy na was nie zagłosuje bo kłamiecie w żywe oczy Odpowiedz Link Zgłoś
bmwe36 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 18:30 ludzie czy was pogielo??? nikt mi nie powie ze nowa PANDA jest lepsza niz BMW czy VW itp. nawet jesli mialo by miec 10 lat!!! co w momencie wypadku???? i wogole zygac mi sie chce na tych ktorzy kupuja nowe autka smierci w salonie bo nowe, a nowe nie znaczy bezpieczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kun3 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 18:40 W tych, którzy to proponują podatek nie uderzy, przeciwnie, za nasze, podatników pieniądze będą mogli jeździć jeszcze bardziej komfortowo. Zaś osobom planującym zakup używanego auta pozostanie kupić jeszcze starszy, jeszcze mniej "ekologiczny" model. To właśnie realizacja "taniego państwa". O zgrozo! Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 19:09 Głosujcie na PiS to bedziecie płacić wyższe podatki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 20:06 Przecież ten podaetek ekologiczny to jest to samo co akcyza tylko inaczej nazwane. Te głąby z rządu nie wiedzą jeszcze, że jesteśmy już w UE i taka ustawa jest sprzeczna z prawem wspólnotowym ?(czyli swobodny przepływ towaru). Nie może być tak, że towar zakupiony w innym kraju jest traktowany inaczej (na całym obszarze UE jest wspólny rynek i ograniczenia w nim są zabronione). Jeżeli wprowadzą taką ustawę i trzeba będzie tyle zapłacić to i tak nie zmniejszy się napływ samochodów, ponieważ wtedy każdy pójdzie do WSA i wygra sprawę ze Skarbem Państwa (ten podatek oddadzą wraz z odsetkami). Już teraz można wygrać sprawe o akcyze, ale większość osób nie chce się sądzić o 200 zł. Jak będzie podatek 4000 zł to ludzie zapchają sądy swoimi sprawami, a państwo tylko na tym straci. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzitsu Re: Podatek gigant od starych sprowadzanych aut 19.04.06, 21:00 A co z klasykami? Zawsze chciałem mieć starego Jaguara. Czy jeśli wymarzyłem sobie samochód z 1973 roku z silnikiem 4,2 litra, to mam zapłacić blisko 100 tys. zł podatku; kiedy odrestaurowany samochód kosztuje za granicą ok. 40 tys zł.? Przeciz to niedorzeczne!!! CO Z KLASYKAMI ?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś