Dodaj do ulubionych

Pacjenci dopłacą do leczenia

15.05.06, 08:11
Nareszcie!

Moze w koncu skoncza sie koperty dla lekarzy!!
Obserwuj wątek
    • taziuta Jestem za! 15.05.06, 08:17
      Ale sądzę, że za ten pomysł Religa poleci...

nwrcn napisał:
      Re: Pacjenci dopłacą do leczenia> Nareszcie!
      >
      > Moze w koncu skoncza sie koperty dla lekarzy!!
      • tralala31 CIEKawe ile by sobie te gnidy 15.05.06, 09:05
        z NFZ ucieli z tej kasiorki
        www.cotynato.prv.pl
        • bydmario Re: CIEKawe ile by sobie te gnidy 15.05.06, 09:15
          no to wspaniałe pomysły zaczely wychodzic bokiem... becikowe, niedlugo
          senioralne, ja chcialbym wprowadzenia buciczkowego...
          wg mnie najpierw powinni porządnie sprawdzić jakie straty przynosi sam w sobie
          NFZ - pracownice nabijają państwowe rachunki telefoniczne dzwoniac po
          rodzinkach, narzeczonych itp. Są przeważnie mało zorientowane, a jak cos trzeba
          zrobic to jakby miotłą powymiatał - żadnej nie ma - stąd kolejki w NFZ jak jest
          okres załatwiania formalności...
          w drugiej kolejności można znaleźć fundusze przeswietlając firmy
          farmaceutyczne!! Religa szuka milionow a te wyprowadzaja miliardy!!
          Przedstawiciele med firm farmaceutycznych mają czesto oficjalnie przez lekarza
          powiedziane ze mają mu zaplacic za przepisanie recept ( w sumie przy zarobkach
          lekarzy to sie nie dziwie temu) i oczywiscie inne formy rewanżu. I taki lek
          kosztuje sobie w aptece 30 PLN, lekarz za przepisanie dostanie 30 PLN - na tym
          musi zarobic jeszcze cała plejada członków firmy farmaceutycznej...Sądzę, że
          jakby się załatwiło te dwie sprawy znalazłyby się całkiem spore pieniądze...
          • majowa_jutrzenka Re: CIEKawe ile by sobie te gnidy 15.05.06, 09:18
            No, ale przecież po to zrobili NFZ, nieprawdaż?
            • almagus Re: Benzyna też leci do góry jak szalona, a leczyć 15.05.06, 12:29
              Leczyć trzeba Se==, państwo, tego należało się spodziewać, gdzie obietnice
              wyborcze?

Spojrzał groźnie spod moherka,
              premier pozycja ratlerka,
              zaostrzajcie prawo karne,
              ono jest zbyt liberalne,
              szczególnie kodeks drogowy,
              tak by ruch spadł do połowy,
              bo ekskluziw moja bryka
              pośród gratów się przemyka,
              a w dodatku takie doły,
              mam styl jazdy slalomowy.
              Skoro Ojciec ma obawy,
              no to nie ma z nami sprawy.
              Ojcu nikt tu nie dokopie,
              możesz szaleć u nas chłopie.
              Już ustawiam producentów,
              daję swoich do przekrętów,
              jest akcyza na paliwa,
              cena na ruch znacznie wpływa.
              Mamy władzę , mamy Boga,
              kto nie z nami temu trwoga.

Coś tam trzepie pod moherkiem,
              to głupota z bulterierkiem!
              Rydzol daje więcej mocy,
              aż polucje miałem w nocy!
              • adas313 Sprywatyzować służbę zdrowia... 15.05.06, 12:45
                i urynkowić ubezpieczenia.

Inaczej nie będzie żadnej poprawy tylko kolejne strajki, zadłużenia, oddłużenia,
                koperty oraz mamienie wyborców pustymi obetnicami.
          • lucusia3 Re: CIEKawe ile by sobie te gnidy 15.05.06, 09:55
            A może sprzedać któryś z pałaców ZUSu, przenieść państwa urzędników do jakiegoś zwykłego budynku, sprzedać ze 2 samochody służbowe w każdej z central (dlaczego oni maja jakieś samochody za moje pieniądze, niech jeżdżą jak ja i inni pracujący swoimi, może byc jeden na oddział wojewódzki na wyjazdy rzeczywiście służbowe, dowożenie dokumentów itp) i znajdzie się na zalepienie dziury budżetowej ministerstwa na 2 lata bez obdzierania wszystkich ze skóry.
          • antidotumm Re: CIEKawe ile by sobie te gnidy 15.05.06, 11:18
            Wlasnie w Polsce na administracje sluzby zdrowia wydaje sie 1% dochodow tejze, a
            w krajach rozwinietych - 3-10%!
            My nie mamy rozdetej biurokracji, przeciwnie - przydaloby sie grono madrych,
            ktorzy by rozplanowali jak te pieniadze sensownie (!!!) spozytkowac.

bydmario napisał:

> powinni porządnie sprawdzić jakie straty przynosi sam w sobie
            > NFZ - pracownice nabijają państwowe rachunki telefoniczne dzwoniac po
            > rodzinkach, narzeczonych itp. Są przeważnie mało zorientowane, a jak cos trzeba
            >
            >
            • lucusia3 Re: CIEKawe ile by sobie te gnidy 15.05.06, 11:34
              Ale myślę, że administracja służby zdrowia, to nie to samo co administracja NFZ, czy ZUS. Niewiele jest szpitali, gdzie administracji jest tyle co pracowników merytorycznych (znam jeden w Krakowie), ale zapewne niewiele jest instytucji na świecie dzielących pieniądze na zdrowie, gdzie jest tylu zatrudnionych, za takie pieniądze, w takich warunkach.
              • gelimer Myślę, że kasy fiskalne dla lekarzy... 15.05.06, 12:26
                ...byłyby dobrym początkiem prywatyzacji słuzby zdrowia. Środki w ten sposób
                uzyskane przeznaczyłbym na podywzki w państwowych szpitalach. Myślę, ze nie
                jest to pomysł na system, ale doraźnie poprawi sytuacje bardziej niz ciągnięcie
                kolejnych pieniędzy z kieszeni i tak już biednego obywatela.
          • oryganion Re: CIEKawe ile by sobie te gnidy 15.05.06, 11:36
            racja
            błysneli inteligencją!
      • sneaker A ja przeciw! 15.05.06, 09:58
        Pracuję od iluś tam lat, nie jest wcale ważne od ilu. Ale nie życzę sobie, żeby
        z moich pieniędzy byli leczeni inni.
        Powinno być tak - nie masz numeru polisy ubezpieczeniowej? - do widzenia.

Niby dlaczego jakieś darmozjady i nieroby mają być utrzymywane z moich ciężko
        zarobionych pieniędzy?
        • ukropp co za bzdura...to po co teraz place? 15.05.06, 11:04
          duzo pracuje i nie mam czasu na chorowanie. place spore podatki, GIGANTYCZNY
          zus i opieke zdrowotna, ale gdy faktycznie mam problem ze zdrowiem nie mam
          czasu na czekanie w polrocznych kolejkach na wizyty i zabiegi i place DODATKOWO
          z wlasnej kieszeni. NIE ZGADZAM sie na kolejny podatek, ktory i tak zostanie
          zmarnotrawiony przez ciagle glodne, rozpasane panstwo!
          ja moge czekac w kolejce do lekarza - CBA, swiatynia opatrznosci i dotacje dla
          partii tez... nie mam zamiaru do tego dokladac!
          • kiviwa Re: co za bzdura...to po co teraz place? 15.05.06, 11:36
            O NIE!!!! To juz skandal!!!, co roku podnoszą nam, podatnikom składkę na
            ubezpieczenie zdrowotne, jak można chcieć od nas jeszcze więcej!! Wszak
            przeciętny szary człowiek, systematycznie odprowadzajacy podatki juz uciułał
            niezłą sumkę na swoje leczenie, której zazwyczaj - jak już wyżej zauważono -
            nie wykorzystuje, bo pracując nie ma czasu na wyczekiwanie do specjalisty, chce
            jak najszybciej sie wyleczyć i dalej sprawnie pracować. I właśnie takiego
            pracownika - podatnika nasze szanowne Państwo chce jeszcze dodatkowo ukarać
            nową jałmużną na rzecz Państwa. Chamstwo!!!!
        • navaira Bo mieszkasz w Solidarnym Państwie 15.05.06, 11:57
          A w każdym Solidarnym Państwie pracujący są karani finansowo za swoje błędy.
        • wrobelek0403 Re: A ja przeciw! 15.05.06, 12:22
          dokladnie!!!! wara od mojej pensji. nie wystarczy, ze 50% idzie na skladki i
          podatki????
      • charnel Re: Jestem Przeciw! 15.05.06, 10:17
        Już płacę 1/4 zarabianej kasy na składki chorobowe, zdrowotne, lekarskie,
        szpitalne itd. Kolejna pozycja na mojej liści płac jest mi zbędna.
        A lekarze i tak będą brali... to nie ryba, że nie bierze!

Niech zrobi prywatne ubezpieczenie, to będę popierał!
        • wgolda Re: Jestem Przeciw! 15.05.06, 10:24
          Prywatna sluzba oraz zwiekszenie pensji dla lekarzy ale z ograniczeniem liczby
          etatow do 1,5 i wtedy okaze sie kto ile zarabia i GDZIE?
          • lucusia3 Re: Jestem Przeciw! 15.05.06, 11:39
            A może tak jak miało być - pieniądze idą za pacjentem? Tam gdzie ludzie chcą się leczyć, to duża kasa, gdzie partacze to sio! Po co nam dziesiatki szpitali, gdzie nikt z własnej woli nie pójdzie? Nie będzie trzeba utrzymywać wielu placówek, da się zweryfikować dobrych lekarzy, tylko znajomy partacz nie zarobi. Może to tu jest problem.
            • adas313 Re: Jestem Przeciw! 15.05.06, 12:50
              Dlatego trzeba sprywatyzować służbę zdrowia i ubezieczenia.

Wolny rynek błyskawicznie wykosi partaczy.
      • maria10344 Re: Jestem za! 15.05.06, 12:28
        Też jestem za,ale tylko dopłata za konkretne leczenie,a nie znów do wspólnego
        wora na zmarnowanie na lipne recepty dla panow dochtorów i na bałagan w wielu
        publ.szpitalach i przychodniach oraz na defraudację.Zgoda,nawet na więcej,ale
        jeśli będzie to rozliczane.óbecnie jestem ubezpieczona w prywatnej
        przychodni.Płacę 70 zl.i mam leczenie przez cały miesiąc na wysokim poziomie,na
        najnowszym sprzęcie,miło,uprzejmie,na wyznaczoną godzinę.
      • janma46 Re: Jestem za! 15.05.06, 13:23
        Zalecam wymianę mózgu.
    • moroux Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:17
      Coś takiego może zadziałać. Mogę płacić te 1,2%. I nawet tę 10. Niech tam, jeśli
      będzie sprawnie, szybko i bez problemu. Pod warunkiem, że te darmowe usługi dla
      biednych nie staną się nowym siedliskiem korupcji.
      • femur Jak najbardziej jestem za, ale NFZ zlikwidować!!!! 15.05.06, 08:33
      • japas Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:49
        Nie bedzie sprawnie i szybko. Lekarze dalej beda brac w lape. Furtka dla
        ubogich (krewnych i znajomych) bedzie wykorzystywana, ze az hej. Niech sie
        Religia pocaluje w zad ze swoimi "reformami". Rozwiazac chrzaniony ZUS, sam sie
        bede leczyl.Sorry moroux, ale jestes dziecinnie naiwny.
        • volkov11 Nie! 15.05.06, 08:51
          • volkov11 Re: Nie! 15.05.06, 08:57
            nie jestem za!
            to nie fair!
            po co wiec skladki zdrowotne i inne takie!
            nastepne pieniadze chca jeszcze z ludiz ciagnac!
            trzeba najpierw zreformowac to zlodziejskie NFZ (z niewyobrazalnymi skandalami
            jakimi sa place dla kierowcow! - w momencie gdy urzednik wykwalifikowany moze o
            tym pomarzyc!)
            O czym swiadczy fakt ze pannstwowe resorty nie lecza sie juz w 'rzadowych
            klinikach' ktorych tez na szczescie juz nie ma - a wykupuja pracownikom
            ubezpieczenia w prywatnych klinikach typu LIM center, Centrum Damiana czy LUX
            med??
            o czym to swiadczy??
            o tym ze samo panstwo polskie nie wierzy w NFZ i jakos swiadczonych uslug!
            to wszystko jest jednym wielkim skandalem!
            i.. co da to ze doplacimy! znow pieniadze te przepadna, a skonczy sie na tym,
            ze emeryci zrezygnuja z wizyt u specjalistow..
            a ja.. doplacac panstwu za wizyte u lekarza nie bede.. bo mam pakiet w
            prywatnej klinice.. i za 40 zl. miesiecznie mam pelna opieke zdrowotna.. i ...
            skoro prywatnym klinikom sie oplaca.. to.. dlaczego panstwo polskie nie daje
            rady z duzo wieksza skladka na ich korzysc???
            • volkov11 a poza tym... 15.05.06, 09:11
              to chyba lamanie konsdtytucji!
              dlaczego ludzie starsi maja miec bezpłatne wizyty u lekarzy a pozostali nie??
              czy nie wszyscy są równi wobec prawa?

i nie, żebym nie widziała ciężkiego ich losu, ale..
              to po prostu nie fair.
            • gosik_p Re: Nie! 15.05.06, 09:43
              > trzeba najpierw zreformowac to zlodziejskie NFZ (z niewyobrazalnymi skandalami
              > jakimi sa place dla kierowcow! - w momencie gdy urzednik wykwalifikowany moze o
              > tym pomarzyc!)

podobnie jak zwykly urzednik NFZ. Pomarzyc moze o pensji przekraczajacej 1000 zl.
            • janma46 Re: Nie! 15.05.06, 13:56
              Przecież to jest jasne.Pacjenci utrzymują ze swoich składek całą sforę
              bezproduktywnych urzędasów z wysokimi pensjami(przecież jak taki urzędas złoży
              jakieś dwa podpisy pod dokumentami na dzień to jest już wyczerpany
              fizycznie) ,to z czego ma starczyć na leczenie ludzi.A do tego jeszcze
              pobudowano pałace dla ZUSu i kredyty też musi spłacić świadczeniobiorca.A
              wszystkie kursokonferencje,szkolenia i kursy w luksusowych ośrodkach to nie
              kosztują(przykład Krakowa,gdzie na 3 dniowe szkolenie lub kursokonferencję dla
              pracowników ZUS-u wydano około półmiliona złotych,miał zająć się tym prokurator
              i sprawa ucichła).W tym wszystkim pogrzebane są nasze składki.
          • frant3 Re: Nie! Schizofrenicznej ustawie! 15.05.06, 09:04
            Przecież już ludzie płacą dużo na służbę zdrowia. A teraz mieliby płacić jeszcze więcej. A póżniej jeszcze raz dopłacać do każdej wizyty, czy do pobytu w szpitalu. Przecież to jest chore!

--
            Frant - humor, satyra, krytka
        • moroux Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 09:08
          Też podejrzewam, że ta furtka będzie wykorzystywana. Stąd moje zastrzeżenie.
          Wiem, że w Polsce większość dobrych idei jakoś dziwnie się pier...li. Ale z samą
          ideą się zgadzam.
        • kolargolo 5 zlotych ??? 15.05.06, 09:54
          5 zlotych za wizyte u specjalisty? Rozumiem ze budzet w ten sposob zarobi pare
          groszy, i zgadzam sie z pomyslem. Ciekaw tylko jestem ile z tych pieciu zlotych
          dostanie specjalista i ktory specjalista sie ucieszy z takiej stawki.
          Wyobrazcie sobie prawnika, ktoremu powiemy ze za porade dostanie 5 zlotych -
          chyba by umarl ze smiechu.
      • srebrnarybka Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 09:08
        A niby dlaczego 7% nie działa, a 9% ma zadziałać? Przecież lekarzom nie chodzi
        o to, by nas w spokoju leczyć, tylko by wyciągnąć jak największą kasę.
      • lesew Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:17
        A jak optymistyczny wariant się nie spełni, to jak odbierzesz "te 1,2%. I nawet
        tę 10."? Krótko mówiąc: Zgoda warunkowa jest w istocie zgodą bezwarunkową!
    • obi76 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:18
      OK nie ma sprawy tylko koniec z limitami przyjęć.
    • kryl6 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:19
      nie mam zamiaru płacić ani grosza więcej, dopóki nie zmienią się zasady
      finansowania służby zdrowia, w przeciwnym razie te pieniądze zginą w ogromnym
      worze jak pozostałe
      • renard_astucieux Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:35
        Popieram. A zacznie się od pięciu złotych i 1,2% co oznacza podwyżkę podatków
        do prawie 20%. Na czym się skończy? A profesor Religa nie umiał zarządzć
        finansami nawet swojego insytutu.
    • brocha To tak w ramach solidarnego Państwa? 15.05.06, 08:20
      Bardzo dobrze czas skończyć z fikcją finansową w służbie zdrowia.
      • philippo Re: To tak w ramach solidarnego Państwa? 15.05.06, 08:25
        Znów wyciągają łapy po moje pieniądze. Ta hydra i tak jest nienasycona i ile by
        nie dostali, będzie za mało. Bez prawdziwej reformy co roku beda podnosić
        składki, brać za pobyt w szpitalu 10zł, 20zł , 50 zł, mało,mało,
        mało!!!!!!!!!!!!
    • push.sp Zaskarze ich za zlamanie konstytucji 15.05.06, 08:21
    • dwa.kaczory Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:23
      I tak nie mamy nic do gadania, oni tylko zabierają, a jak człowiek sie chce leczyć, to albo skończył sie limit i trzeba iśc prywatnie, oczywiście płacąc, albo jak chcesz lepszy towar tak jak u dentysty to i tak musisz płacić. a bierzcie ile chcecie, bierzcie nam całe pensje!!!!!!
    • basia Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:27
      nwrcn napisał:

> Nareszcie!
      >
      > Moze w koncu skoncza sie koperty dla lekarzy!!

Pierwsze slysze, zeby w kopertach dla lekarzy dawano 10, a nawet 5 zl.
      • janek344 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:29
        Właśnie dlatego reforma jest konieczna i okaże się tańsza sla pacjentów niż
        praktyka dotychczasowa.
        • basia Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:56
          janek344 napisał:

> Właśnie dlatego reforma jest konieczna i okaże się tańsza sla pacjentów niż
          > praktyka dotychczasow

tiaa, proponuje jeszcze 1% dla dzieci do lat 3, 2,5% dla matek z dzieckiem na reku i 0,5% dla samonnych ojcow(on podobno dyskryminowani sa)

smialo, do 100 % dochodow jeszcze troche zostalo.
      • nwrcn Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:30
        hehehe

nie wiem, ja tylko slyszalem o kopertach, a jakie sa teraz stawki? :)
    • janek344 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:27
      Tylko dlaczego uprzywilejowani mają być tzw. biedni. Czy chodzi o to, żeby -
      jak dotychczas opłacało się być "biednym" a za wszystko płacić mają "bogaci"
      czyli warto być "biednym". I tak kraj nasz nigfdy nie wydobędzie się na
      zamożność, bo to ciągle jeszcze jest wstydem. Górą są w Polsce biedni, bo tak
      jest wygodnie dla władzy.A według konstytucji wszyscy jesteśmy równi wobec
      prawa.
      • bernardgui Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:44
        janek! ty obrzydliwy tłusty kapitalisto;)
        dość z wyzyskiem ludu "pracującego" miast i wsi!!!
        to, że śpisz na kasie zobowiązuje ciebie do płacenia składki na "biednych", tak
        czyni prawdziwy chrześcianin - oczywiście nie ma znaczenia tu fakt, że to
        wszystkie podatki płacisz pod przymusem niczym haracz dla mafi. Bóg i tak cię
        kocha i za tak zwaną pomoc biednym (Wszechmocny wie, że NIC lepiej nie pomoże
        biedzie jak pieniądze "za nic") zostaniesz zbawiony czy tego chcesz czy nie!
        Wiwat pobożny socjalizm!
        Wiwat PiS, PO, LPR, SO, wiwat wszystkie stany!

ps. jaka konstytucja? tolerancja nakazuje, aby byli równi i równiejsi

--
        "Nie istnieje coś takiego jak darmowe obiady."
        Milton Friedma
      • prawdziwek1 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 09:38
        janek344-dlatego Ty jesteś bogaty bo biedni pracują dla ciebie.Gdyby nie nie
        biedni to ciebie by nie było zasr..y krezusie [płacisz chociasz na bierząco
        pobory tym biednym?
    • kiks8 Państwo polskie już dość nakradło 15.05.06, 08:27
      najpierw niech oddadzą forsę która zarekwirowali.Czy wy nie rozumiecie że to
      tylko łatanie dziury budżetowej? czy wy nie rozumiecie że to bedzie opłata
      całego narodu za wczesniejsze emrytury górników? i innych grup zawodowych?
      • amhu Re: Państwo polskie już dość nakradło 15.05.06, 09:03
        I utrafiles w sedno.
      • bernardgui Re: Państwo polskie już dość nakradło 15.05.06, 09:20
        > najpierw niech oddadzą forsę która zarekwirowali.
        na zarekwirowanie Twoich pieniędzy mają mandat społeczny (mamy przecież
        demokracje, co nie?)

> Czy wy nie rozumiecie że to
        > tylko łatanie dziury budżetowej?
        kali nie rozumieć. kali myśleć, że pieniążek trafi na tak zwaną pomoc dla tak
        zwanch biednych. kali teraz pracowac nad tym, aby być biedna i mieć duzo twoja
        pieniądz.

> czy wy nie rozumiecie że to bedzie opłata
        > całego narodu za wczesniejsze emrytury górników?
        górnicy ciężko pracują! ty napewno nie...

> i innych grup zawodowych?
        urzędnicy też ciężko pracują

--
        Milton Friedman
        • kiks8 Jesteś pasożytem 15.05.06, 09:47
          żyjącym na cudzy koszt.
    • olias acha! tp teraz będzie podwójna łapówka 15.05.06, 08:29
    • bernardgui buhahahaha... 15.05.06, 08:29
      super! jak widać wszelkie podatki, zus, vat, akcyzy itd. to za mało aby utrzymać
      państwo-molocha:)
      kiedy wreszcie ludzie przejrzą na oczy i zauważą, że państwowa (tak zwana
      "bezpłatna") służba zdrowia nic im nie daje ponad to, co na wolnym rynku
      mogliby załatwić sobie sami!
      ale co tam tworzymy państwo "solidarne"! dobrze, że chociaż (w odróżnieniu od
      PRL) paszportów nie zabierają... ostatni zgasi światło:(

--
      Milton Friedman
    • isabelpriv Re: OK ale za .... 15.05.06, 08:29
      OK, moge placic ale oddajcie mi za to to co zabieracie z pensji, sama wtedy
      zadbam o wlasne zdrowie ( chyba czas pozegnac ten kraj :(
    • archie33 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:30
      W Skandynawii, gdzie jest 'darmowo', za wizyte u lekarza rodzinnego placisz
      odpowiednik 50 zl , a u specjalisty 120 zl, kazdy dzien w szpitalu to okolo
      50zl.

W rzeczywistosci doba szpitalna (bez leczenia i badan) kosztuje okolo 2000 zl.

I mimo to wysokie podatki.
      • prawdziwek1 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 09:32
        archie33-ale Ty jesteś "mądry" doba w szpitalu w Polsce ma kosztować tak jak w
        skandynawi 2000 zł przecież to są pierdoły i mżonki,na jakim świecie ty
        żyjesz,że takie pierdoły piszesz.Przy średnich emeryturach i rentach [bez
        uprzywiliowanych ] 800 zł-pacjęt ma płacić 2000 zł za dobę w szpitalu-chyba cię
        z wariatkowa wypuścili.
        • wrobelek0403 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 12:36
          drogi prawdziwku,

poprawka: wg stawek NFZ doba w szpitalu kosztuje w tej chwili ok. 1500 - 2000
          zl. na to skladaja sie: pensja lekarzy, pielegniarek, salowych, sprzataczek,
          ogrzewanie, gaz i prad,woda, wyzywienie, BADANIA, LEKI. (za to wszystko trzeba
          zaplacicic).

dlatego wlasnie placi sie cale zycie skladki, zeby potem bylo stac na to 2000
          zl/dobe. Tyle ze nieznany procent naszych skladek jest marnowany.

dopuscic wolny rynek i prywatne ubepzpieczenia (oczywiscie do wyboru) - zaraz
          zrobilby sie porzadek.

pozdrawiam
        • teetime Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 13:42
          drogi prawdziwku ciekawe zatem jai to cud gospodarczy tworzą np w poznaniu,
          gdzie niedawno całkiem zapłaciłam za pobyt w prywatnej klinice (dwie doby ) z
          badaniami i usunieciem łękotki 3200,00. I to nie była klinika do której dopłaca
          NFZ - im musi sie opłacać.
          • archie33 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 16:29
            Nie porownuj malych prywatnych klinik, ktore wykonuja tylko pewne zabiegi na
            mlodych zdrowych ludziach, bez powiklan, bez potrzeby IOM-ow, rehabilitantow,
            garkuchni, salowych do karmienia starcow, ksztalcenia studentow itd.
            Lozko prawdziwego szpitala na calym swiecie kosztuje okolo 2000 zl za dobe, za
            lokal, pensje itd. I wszedzie na swiecie brakuje na to pieniedzy, i wszedzie
            budzet doplaca 7-10% dochody brutto (POlska tylko 4%) , mimo skladek, doplat
            itd. Polska sluzba zdrowia jesli chodzi o efekt dzialania w porownaniu z jej
            cena, jest jedna z najefektywniejszych w Europie - to jesli chodzi o proporcje
            wspolczynniko zdrowotnych do wydatkow panstwa.
    • wraczek No i wymogli co chcieli. 15.05.06, 08:30
      Wybudowali sobie wille na łapówkach a teraz cynicznie zażądali podwyzki kosztem
      pacjentów, których najnormalniej w świecie na to nie stać. A PanProf. Religa
      przyniósł im to w zębach jak piesek.
      • skowronki_na_niebie Re: No i wymogli co chcieli. 15.05.06, 08:42
        Wyobraź sobie,że ja po 18 latach pracy NIE wybudowałam sobie willi nigdzie.Całe
        życie zawodowe uczciwie przepracowałam w szpitalu i teraz zastanawiam sie czy
        bardziej opłaca mi sie dalej pracować i opłacać opiekunkę do dzieci,czy
        siedzieć w domu.Ekonomicznie wychodzi na siedzenie w domu,bo ostatnio opiekunka
        zażądała podwyżki i jej zarobki przekroczyłyby moje.Zgadzam się,że są lekarze
        nieuczciwi,że bywaja niedouczeni,ale bardzo proszę nie uogólniać i nie wrzucac
        wszystkich do jednego wora.
        • wraczek Re: No i wymogli co chcieli. 15.05.06, 09:00
          Czy Ty byłaś jedną z protestujących w stolicy? To do nich odnosiło sie to co
          napisałem powyżej. Nestety z moich doswiadczeń wynika, że uogólnienie skrzywdzi
          jedynie niewielki procent lekarzy (choć wiem, że moja próba moze być nie do
          konca reprezentatywna). Cieszę się jednak, że są jeszcze tacy lekarze jak Ty.
          • travel_wawa Ja byłem na proteście. 15.05.06, 09:29
            Też nie wybudowałem willi i jeżdżę średniej klasy samochodem.

Moje aspiracje finansowe są takie, żeby lekarz specjalista w Polsce otrzymywał
            honorarium jak lekarz w Czechach czy na Litwie (47000 Kc i 4300 Lt).
            Dodam, że przecietne wynagrodzenie w obu tych krajach jest podobne do polskiego.

Nie rozumiem wrzasku o 5 zl doplaty do wizyty.
            To mniej niz PACZKA PAPIEROSÓW.
            Na Słowacji, gdzie obowiązują własnie takie zasady nikt nie protestuje.

10 zł za dzien pobytu w szpitalu to oplata za wyzywienie i media.
            Jak jestes w szpitalu i korzystasz z wyzywienia, nie wydajesz na zarcie, wode i
            prad w domu.
            • orangewhatever Re: Ja byłem na proteście. 15.05.06, 10:05
              wyobraź sobie, że nie każdy pali. ale jak widzę (chyba dobrze mi się wydaje -
              PANIE DOKTORZE) - jesteś świetnie w tym zorientowany, a podobno lekarze powinni
              propagować zdrowy tryb życia.

a po za tym, skoro mam płacić za wyżywienie i wizyty u specjalistów, to po wuj
              zabierają mi zdrowotne z pensji?? ne będą zabierać - będę płacić. za taki
              szpital, który wybiorę, i za tego lekarza, u którego będę chciała się leczyć.

ja NIE KORZYSTAM z publicznej służby zdrowia, bo mnie na to nie stać. nie stać
              mnie na konowała, który ma moje zdrowie głęboko w dupie i przepisze mi pierwsze
              z brzegu leki, a nóż widelec pomogą, potem przepisze kolejne,
              kolejne...niestety, w przychodniach nie mam wyboru specjalistów. zazwyczaj
              siedzi jeden i na tego jednego jestem skazana.
              wolę więc zapłacić za wizytę u osoby, która jest sprawdzona przez na przykład
              znajomych.

więc co, może ja się położę pod sejmem, i zastrajkuję pod hasłem "oddajcie moje
              zdrowotne, bo z niego nie korzystam!"

niestety, publiczna służba zdrowia latami sobie zapracowała na niechęć.
            • wraczek Re: Ja byłem na proteście. 15.05.06, 10:34
              Czas pokaże czy rozwiązania stosowane u naszych sąsiadów są tak dobre jak
              twierdzisz. W przeszłości już różnie bywało. Przypomnę choćby spektakularna
              klęskę uznanej na początku niemal za ósmy cud świata czekiej "kuponowki". Co do
              tego, że system w Polsce jest chory obaj się zgadzamy, ale problemów służby
              zdrowia nie rozwiąże się za pomocą kolejnego sięgniecia do kieszeni szarego
              zjadacza chleba. Niewydolny system administracyjny, niespójny system refundacji
              i szalejąca wśród lekarzy korupcja. Tym najpierw powinnismy się zająć. Swoją
              drogą, skoro posiadasz sredniej klasy samochód, to twój status majątkowy jest
              całkiem wysoki. Myslę, ze zarabiając te stawki o których mówicie nie zarobiłbym
              nawet na pół takiego samochodu. Bardzo jestem ciekaw gdzie lezy kruczek i jakie
              tak naprawdę masz powody aby protestować?
              • travel_wawa Proste pytanie. 15.05.06, 11:00
                W jaki sposób zachęciłbyś młodych absolwentów studiów medycznych, młodych
                lekarzy tuż po ukończonych specjalizacjach w Polsce do podjęcia pracy w TYM
                REJONIE UE?

90% tych, o których piszę, nie zamierza wykonywać wolnego zawodu lekarza w
                Polsce, jeśli ma sie utrzymać status quo.

Od dwóch lat jesteśmy członkami UE i coś z tego wynika (prawo do swobodnego
                poruszania sie i zatrudniania).
                A z faktu posiadania dyplomu lekrskiego nie wynika wprost obowiazek pracy w
                zawodzie (lub pracy w Polsce).
            • palandia Re: nie byłam na proteście 15.05.06, 11:16
              ALE W TEJ CHWILI P R O T E S T U J E i bardzo głosno KRZYCZE NIE NIE
              NIE .Polacy obejmujac rzady w polsce przez pis w uszach burzyło jak naprawia
              wzywali na nasze patriotyczne uczucia do kraju dla nich, obiecali ze sa w
              stanie bez dodatkowych nakladow /okradania polaka/ naprawia I CO DZISIAJ
              MAMY.Ano 21 ministerst zwiekszony diety posłow i senatorow sluzby BORU CO DO
              DRUGIEGO Z L O D Z I E J A W RZADZIE PISU WYDAWANIE NASZYCH PIENIEDZY NA
              PRYWATNE WYJAZDY MINISTROW W RAZ Z RODZINAMI ZA NASZE PODATKI. I WIELE INNHYCH
              ZLODZIEJSKICH USTAW ZA NASZE PIENIADZE DZIEKI KTORYM USTAWIAJA PARTYJNYCH
              KOLEGOW. DZISIAJ KATEGORYCZNIE NIE NIE NIE DLA ZLODZIEJI KACZYNSKICH JEDEN
              NIE LEPSZY OD DRUGIEGO KLAMCY ZLODZIEJE BEZMOZGI .DOISC OKRADANIA
              LUDZI.NAROD SAM ZROBI USTAWE O OCHRONIE ZDROWIA NIE TRZEBA BEDZIE UTRZYMYWAC
              2000 LUDZI W MIN 20000 W NFZ PRZECIETNA PLACA NETTO W MINB 11.200 ZL W NFZ 9850
              ZL. ZA CZYJE TA GRUPA ZYJE A MY ZDYCHAMY POD PALAC BO TAM ZAMIAST PREZYDENTA
              SIEDZI MORALNY ZLODZIEJ OSZUST I KAZNODZIEJA.
    • renard_astucieux Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:30
      Jestem przeciw. "Może" jest głębikie, szerokie i ma liczne zatoczki. Zbyt liczne
    • niewyspany_pawian Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:31
      To pierwszy krok we właściwym i nieuniknionym kierunku - całkowitej
      prywatyzacji służby zdrowia.
    • kaner Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:32
      tylko ciagnac ciagnac i ch** z tego jest!
    • olias Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:32
      to śmieszne. Przecież mój standard życia jest nieporównywalnie niższy niż
      standard byle jakiego lekarza. Ich oficjalna pensja nie ma nic wspólnego z ich
      wydatkami.
      Nie mam forsy na takie coś. najlepiej niech mi nie zabierają tego co dziś płacę
      na tzw bezpłatne leczenie. wtedy dam sobie radę.
      • xiondz Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:41
        moim zdaniem nim dobiorą się do naszych kieszeni- powinni się zająć odzyskiem
        kasy z budżetu. Dlaczego walka każdej ekipy z biurokracją polega na rozbudowie
        aparatu, tworzeniu coraz to nowych lub przemianowaniu starych urzędów? Dlaczego
        tanie państwo kosztuje coraz drożej? Zaprawdę- Polska Rzeczpospolita Kolesiowa
        ma się coraz lepiej. Chyba naprawdę trza stąd wiać bo tę gromadę może przywołać
        do porządku tylko cud lub rewolucja- a zarówno na jedno jak i na drugie trudno
        liczyć.
    • nana125 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:36
      A nie byłoby prościej starych, chorych i niepełnosprawnych pozostawić samym
      sobie. Wtedy będą żyć tylko młodzi piękni i bogaci. Lekarze nie musieliby się
      przemeczxać, a pobory byłyby jak się patrzy. No i najważniejsze skończyłyby się
      kopertówki. Ciekawe jak się to ma do Konstytucji ...
    • maj_marcin I gdzie trafi ta kasa? 15.05.06, 08:37
      Znowu do NFZ? Bo jesli tak, to IMHO głupi pomysł. NFZ to beczka bez dna.
    • magdalenkaaa78 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 08:39
      jestem przeciw
      jeśli uczciwie placę skladki na ZUS to czemu mam placić? rozumiem, nie placę na
      ZUS, wszystko robię prywatnie.
      Mój tata mial udar, od dwóch miesięcy jest w szpitalu, ZUS jeszcze nie wypłacił
      chorobowego. A gdyby był jedynym zywicielem rodziny? A osoba samotna, ktora
      nie ma oszczedności? Z czego ma zaplacic?
      Ten pomysł jest chory.
      Finansowanie niepełnosprawnych? kolejna bzdura. Mam niepełnosprawne dziecko,
      rehabilitacja - wszędzie tylko prywatna. państwowa służba zdrowia to kpina !
    • galan12 sprywatyzować pseudolekarską hołote 15.05.06, 08:39
    • galan12 na zachodzie jest 50% mniej lekarzy na mieszkaN 15.05.06, 08:41
      • archie33 Nieprawda! U nas jest: 15.05.06, 16:38
        okolo 220 lekarzy na 100 tys ludzi, czyli 30% mniej niz w Niemczech i Francji,
        20%-30% mniej niz w Skandynawii, 50% mniej niz we Wloszech, Grecji i Hiszpanii.
        Jedynie Wielka Brytania ma mniej bo 180 lekarzy na 100 tys ludzi. Stad wyjazdy.
        Dobra opieka wymaga bysmy mieli 20-30% lekarzy wiecej, inaczej bedzie odwalka.
        Oplaty zakoncza tez te latanie do doktora raz w tygodniu po recepte, co zapycha
        kolejki tym co sa chorzy. Co jest za darmo tego sie nie szanuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka