hegemon72 24.05.06, 18:44 śledztwo! śledztwo! śledztwo! zero do boju! do boju! do boju! zero do boju! do boju! do boju! zero do boju! do boju! do boju! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kita1979 panie ministrze! 24.05.06, 18:47 przeciez pan też jest lekarzem i praktykował pan długie lata, zdobywał pieniądze na liczne projekty - ile pieniędzy pochodzilo od firm? proszę bez hipokryzji Odpowiedz Link Zgłoś
missasistant Re: panie ministrze! 24.05.06, 19:43 kita, a Ty co masz wspolnego z firma Roche? Bo i przez Ciebie przemawia hipokryzja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 24.05.06, 20:14 www.newmediaexplorer.org/sepp/2005/04/10/big_pharma_indicted_by_uk_parliamentary_health_committee.htm Inne linki: www.americanscientist.org/template/BookReviewTypeDetail/assetid/39097;jsessionid=aaa9I05njLkI6o www.thenation.com/doc/20020805/newman20020725 Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek Zmienić zasady ordynowania leków 25.05.06, 00:40 1. Lekarze muszą przepisywać czynnik aktywny i dawkę a nie lek (kwas acetylosalicylowy a nie aspirynę czy polipirynę) 2. Lekarze muszą pouczyć pacjenta jak działa lek jakie może dać skutki uboczne, jak będzie się czuł i przede wszyskim po co mu to przepisuje. Jak zdażyło się wam zostać tak przez polskiego lekarza potraktowanym to gratulacje, ja sobie nie przypominam. 3. Komputerowa ewidencja leków. Jak któryś lekarz zaczyna przepisywać jakieś leki wyjątkowo często - kontrola. 4. Leki dopuszczone w polsce do obrotu powinny mieć ceny jak na rynku gdzie sprzedawane są najtaniej. 5. Wszyskie leki powinny być wydawane na recepty, bez względu na refundację. Bez recepty tylko środki opatrunkowe, higieniczne i słabe leki przeciwbólowe 6. Zobowiązać apteki do posiadania i oferowania (czyli proponowania) klientaom wszystkich dopuszczonych na rynek leków (mam tylko aspirynę - polopiryna wyszła). Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Zmienić zasady ordynowania leków 25.05.06, 00:49 1001 pomysłów, a sprawa nie jest taka prosta. Może wystarczy, że NFZ związał lekarzom ręce. Nawet jeśli jest w tym trochę racji, to może więcej przynieść więcej szkody, choćby te kontrole, tłumaczenie się z każdej recepty. Wystarczy, że muszą spowiadać się ze skierowań, jeśli mają ich "zbyt dużo". Następna bzdura. Raczej prościej i taniej byłoby kontrolować firmy, jest ich mniej. Wprowadzić szczególną ochronę- lekarz nagabywany nachalnie mógłby sie gdzieś z problemem zgłosić. A jednak są tacy, którzy sie nie dają. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zmienić zasady ordynowania leków 25.05.06, 00:50 > 4. Leki dopuszczone w polsce do obrotu powinny mieć ceny jak na rynku gdzie > sprzedawane są najtaniej. a jak byś chciał to osiągnąć ? Bo przecież to koncerny decydują za ile chcą sprzedawać swoje leki. Jeśli taki Roche czy np; Aventis będzie chciał to jutro mogą zrobić podwyżkę ceny swoich leków o 500% i nic nam do tego bo to ich biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
druid1 Wszystkie wielkie firmy farmaceutyczne tak robia. 25.05.06, 16:12 Czemu tak robia - bo moga. Dziwne ze przyczepili sie do Roche. Zakladam, ze ta firma nie chciala dac komus lapowki :-) WSZYSTKIE firmy farmaceutyczne maja tzw. programy lojalnosciowe przeznaczone dla farmaceutow i lekarzy. W zamian za upominki, zaproszenia na "szkolenia" i rozne inne nagrody namawia sie lakarzy i farmaceutow do sprzedawania okreslonych lekow. Sam stworzylem kilka takich programow lojalnosciowych i to bynajmniej nie dla Roche (I wszystko zgodnie z obowiazujacym prawem) :-) Tak dlugo jak caly system ubezpieczen zdrowotnych nie bedzie prywatny i lekarze nie zaczna podlegac mechanizmom rynkowym, tak dlugo bedzie korupcja - bo to im sie zwyczajnie bedzie oplacac. W momencie, gdy recepty beda kontrolowane przez prywatne firmy ubezpieczeniowe, skoncza sie przewaly i lekarze zaczna przepisywac najtansze z dostepnych lekow generycznych. Wtedy na przeciw gigantow farmaceutycznych, stana giganty ubezpieczeniowe. A poniewaz ich interesy sa sprzeczne, wiec na tym zyskaja tylko pacjenci. Obecnie latwo skorumpowac lekarzy, bo biedni i latwo skorumpowac urzednikow w ministerstwach decydujacych, ktory lek ma trafic na liste lekow refundowanych. Tak dlugo jak to wszystko bedzie nieudolnie zarzadzane przez panstwowych urzednikow, tak dlugo nic sie nie zmieni i nie pomoga tu zadne komisje sledcze, bo caly mechanizm jest korupcjogenny. Cale to zamieszanie w Roche to tylko wierzcholek gory lodowej. Prywatyzacja systemu ubezpieczen zdrowotnych i prywatyzacja wszystkich placowek zdrowtnych - to jedyne rozwiazanie. Niestety takie rozwiazanie nie jest na reka zarowno duzym firmom farmaceutycznym jak i mafii ordynatorsko-profesorskiej. Gdyz w obecnym systemie niezle sie poustawiali na koszt podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
myslalbykto NFZ wie wszystko o przepisywanych lekach! 25.05.06, 20:35 A NFZ siedzi cicho jak mysz pod miotla - przeciez oni wiedza wszystko o przepisywanych lekach: kto, ile, czego i kiedy przepisal. Polecam raport o refundacji www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=2&artnr=2020&b=1 opublikowany na stronach funduszu. Moim zdaniem: im ciemniej - tym lepiej dla niektorych - MZ, NFZ, kierownikow klinik i towarzystw naukowych. Przeciez wprowadzenie przejrzystego systemu a/refundacji i b/kontroli przepisywanych lekow nie jest niewykonalne, tylko dobrej woli jakos nie widac. A system START ze Slaskiej Kasy Chorych? Jakos nikt sie nie kwapi, zeby go wprowadzic w Polsce, a dlaby odpowiedz na wiele pytan, ciekawe skad taki opor... Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
muuuu3 Re: Wszystkie wielkie firmy farmaceutyczne tak ro 27.05.06, 09:34 Włściwie zastanawiam się po co rejestrowane są wszystkie leki generyczne? Powinien być jeden oryginał i jaden generyk tańczy np. o 5 zł i po wszystkim. Pisanie, że lekarze pod kontrolą ubezpieczyciela będą pisali najtańszy generyk jest głupotą. Po pierwsze są generyki różnej jakości np. jedne produkowane na licejncji (z orginalnej receptury) a inne sytetyzowane. Ciekawe, że niektóre najtańsze generyki trzeba stosować w dwa razy większej dawce niż lek oryginalny żeby osiągnąć porównywalny efekt terapeutyczny... To tyle jeśli chodzi o cenę. Jeśli chodzi o płacenie za różne konferencje to mój brat jest lekarzem w Danii i tam firmy jawnie bez chowania się po krzakach sponsorują wyjazdy i nikt nie robi z tego afery. Odpowiedz Link Zgłoś
z_b2 Re: Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 24.05.06, 23:43 A tak na marginesie Gerasimov. To czerwone na dole... sugerujesz, ze jest to cytat z Galby, a ja go pod podanym przez ciebie linkiem nie widze. Jezeli niedowidze to poprosze o kontekst. I mam pytanie. Placzesz po Stalinie? Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelia Re: Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 25.05.06, 16:05 z_b2 napisała: > A tak na marginesie Gerasimov. To czerwone na dole... sugerujesz, ze jest to cy > tat z Galby, a ja go pod > podanym przez ciebie linkiem nie widze. Jezeli niedowidze to poprosze o konteks > t. I mam pytanie. > Placzesz po Stalinie? Po Stalinie to może mu trochę i nie wypada, przynajmniej oficjalnie. Co innego po cichu, w domku, w kapciach. Ale po po takich wypróbowanych towarzyszach jak Trocki, Pol-Pot, Mao, Kim-Ir-Sen, Ho-Shi-Min, czemu nie? Śmiało podnieśmy sztandar ten w górę ... Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelia Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 25.05.06, 15:54 Raport zwraca uwagę na tzw. medyklalizację społeczeństwa. W warunkach polskich odbywa się to tak, że po uprzednim postraszeniu ludzi nieuleczalnymi chorobami bombarduje się następnie ludność cywilną (zdrową i chorą - jak leci) lekarstwami, cudownymi procedurami medycznymi, jakoby absolutnie niezbędnymi, choć naturalnie drogimi, ale postęp przecież kosztuje, a poza tym państwo refunduje. Co jakiś czas oglądamy w TVN (lub podobnej stacji) jakieś kąciki medyczne, bez żadnego związku z bieżącymi wydarzeniami, żadne tam newsy. Nic się w medycynie przełomowego nie stało, ale w TVN lub PolSacie słyszymy, o osteoporozie, prostacie, głuchocie, o wirtualnej ptasiej grypie, która może nas zdziesiątkować jak się nie zaszczepimy, lub zwykłej grypie (na wiosnę), o kleszczach (w lecie), o przeziębieniach (jesienią), lub też straszeni jestesmy rakiem (najczęściej w zimie), a innym razem AIDS albo gruźlicą. Żaden news, ale w końcu TVN to nie CNN. Mamy do czynienia z czystą kryptokomercją, może i dorabianiem na boku, ale bez słowa wyjaśnienia, że to jest oczywiście łapówka sponsorowana. Nie wiemy, czy firma farmaceutyczna "sponsoruje" dziennikarza (z reguły tego samego, może tak taniej wychodzi ?), czy stację. Skazani jestesmy na domysły. Do tego dochodzą sprzedajni lekarze i tacy sami aptekarze. Nie wiem czy minister Ziobro coś to na poradzi? Od dużych konernów farmaceutycnych potężniejsze są tylko ogromne koncerny farmaceutyczne i giganty paliwowe, typu Exon, Shell, BP. Czarno to widzę. Ale próbować trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kita1979 Re: panie ministrze! 24.05.06, 20:25 nie mam nic wspólnego:) serio taki wniosek sie nasunął?:) zwracam po prostu uwagę na to, że każdy na coś zbierający ( na nawet najbardziej szlachetny projekt) a jednocześnie w pewnych sprawach decydujący ( np. zalecenia leczenia, diety itd.) może byc narażony na wszelakie pokusy i dlatego zapytuję:) nawet nie wiem, co konkretnie produkuje firma Roche (no oprócz tych nieszczęsnych leków, których nie chciał przepisać lekarz ze szkolenia :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Roche 24.05.06, 20:36 Ponad 2 lata temu wielki koncern farmaceutyczny Roche złożył deklarację dotyczącą znaczącej obniżki cen leków przeciw AIDS. Tymczasem najważniejszy z nich - Viracept - kosztuje więcej w Gwatemali i na Ukrainie niż w Szwajcarii. www.pomagamy.pl/niusy/msf_leki_roche_aids.htm Odpowiedz Link Zgłoś
missasistant Kita1979 24.05.06, 20:48 Sorki, ale tak odruchowo pierwsze co pomyslalam. Na ogol pierwsi hipokryzje wypominaja zainteresowani ;-) Przypomniala mi sie kolezanka - nomen omen zona REPa - ktora najglosniej krzyczala o moralnosci i uczciwosci, a dla siebie i rodzinki wyciagnela w gadzetach, kosmetykach i wyjazdach tysiace zlotych na konto firmy meza ("podjecie kontrahentow" he he). Zwracam honor i pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
temen Re: panie ministrze! 24.05.06, 21:35 Zgadzam się. To hipokryzja lub niekompetencja. Jeśli minister zdrowia nie wie,że to powszechna sytuacja (a wiedzą o tym pewnie dziesiątki tysięcy ludzi w Polsce) to znaczy, że jest niekompetentny. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: panie ministrze! 24.05.06, 22:55 temen napisał: > Zgadzam się. To hipokryzja lub niekompetencja. Jeśli minister zdrowia nie > wie,że to powszechna sytuacja (a wiedzą o tym pewnie dziesiątki tysięcy ludzi w > > Polsce) to znaczy, że jest niekompetentny. Tak naprawdę to nie wiadomo do jakich rozmiarów to draństwo urosło. Ja mam akurat dobrą opiekę, o taką się postarałam. No nie ma nic za darmo- mam kawałek. Sąsiedzi, nawet ci co myślą, że mi lekko odbija, też teraz myślą o zmianie (uwaga) przychodni, a nie lekarza (bo tego już zmieniali). Niektórzy leczą się już prywatnie, bo za wizytę i leki płacą mniej, niż za same lekarstwa. Do tego może GW zrobiłaby małe dochodzenie, co jest z tymi skierowaniami, bo to granda. Coraz częściej słyszę (i to od jakiś 2-ch lat i z kilku przychodni), że lekarze nie mogą wystawiać zbyt wielu skierowań np. na badania, bo NFZ ich wtedy ściga. Odpowiedz Link Zgłoś
muuuu3 Re: panie ministrze! 27.05.06, 09:47 Tak w ogóle to fanie wyjechać ze swoimi pracownikami na spotkanie np.w sprawie stategii firmy do takiego miłego hoteliku... a potem sie okaże że tę tajną strategię zna konkurencja, bo jakaś sprzątaczka chciała dorobć... Odpowiedz Link Zgłoś
kita1979 przyspieszmy strajk wszystkich lekarzy 24.05.06, 18:50 ale generalnie sie zgadzam z tymi rozwiązaniami należy zwalczać korupcję, oprócz tego takie działania sprawią, że zastrajkuja wszyscy lekarze, a nie tylko Ci uczciwi i biedni Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Zalecam każdemu pacjentowi o poproszenie w ... 24.05.06, 18:50 ... aptece najtańszego generyku zamiast leku przepisanego przez lekarza! Apteki obowiązane są do realizacji takich żądań pacjentów i np. zamiast bayerowskiej Aspirin dadzą tańszą, a równie skuteczną Polopirynę! Odpowiedz Link Zgłoś
winston_smith5555 To jest wszystko wiezrchołek... 24.05.06, 19:37 ...góry lodowej Konradzie.ludwiku dzięki za bardzo rozsądną radę. Teraz warto byłoby się zająć brutalną , nieczciwą konkurencją między aptekami i wojną cenową, która potwornie się odbija na standartach obsługi pacjenta przez farmaceutów. Tutaj w Lublinie, gdzie prawdopodobnie jest proporcjonalnie najwięcej aptek w Polsce, zjawisko to jest wyjątkowo drastyczne. Na razie tylko jeden przykład: Dzwoniłem dzisiaj do najtańszej apteki w Lublinie (zawsze kolejka przed wejściem). Przez godzinę nikt nie odbierał, po czym dowiedziałem się od "męża właścicielki", ża "ten telefon jest dla nas, nie dla państwa" bo "MY JESTEŚMY ZAJĘCI SPRZEDAŻĄ A PAN MI DUPĘ ZAWRACA CENĄ RUTINOSCORBINU." Ta apteka wprawdzie, zdaje się, nie ma słynnych LEKÓW PO JEDEN GROSZ, ale z wiarygodnych żródeł wiem,że dużo cen u nich jest niższych niż w jakiejkolwiek polskiej hurtowni. Jednocześnie wiem, że spośród przyzwoitych aptek, większość aptek niezależnych (=te, których włascicelem jest jedna osoba) są po uszy zadłużone w hurtowniach i przez to często przez te hurtownie są ubezwłasnowolnione. Przepraszam, że trochę nie na temat. Pozdrawiam, Winston (niegdysiejszy 555 - konto mi się skasowało, bo długo nie pisywałem) Odpowiedz Link Zgłoś
speckomisarz jest o wiele gorzej niż to media pokazują; od lat 24.05.06, 20:00 Lekarze latają sobie na safari, dostają plazmowe telewizory i drogą biżuterię od firm farmaceutycznych, a biedna rencistka kupuje najdroższy lek na rynku. Hipokratesa wszyscy mają w d*** i jeszcze robią z siebie męczenników. Najbardziej skorumpowana grupa społeczna. (Z góry przepraszam porządnych, uczciwych lekarzy, którzy niestety są mniejszością.) Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos dobrze gada, polać mu 24.05.06, 20:42 to, że lekarze mają Hipokratesa w dupie świadczy sam fakt rozpoczęcia strajku w katowicach w CZD, po prostu w pogoni za kasą lekarze mają gdzieś nawet dzieci i jśli chodzi o moralność i etykę to lekarze nie tylko sięgnęli dna, oni się zagrzebali w mule (oczywiście nie odnosi się to do, niesety, mniejszości, która jest uczciwa) Odpowiedz Link Zgłoś
zakopane1973 Przecież to nie są leki na receptę.... 24.05.06, 23:50 Poznaj temat lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
xanlar Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roche 24.05.06, 18:54 Rozsmieszyl mnie ten artykul do lez - wszystkie firmy bez wyjatku oplacaja lekarzy, Roche nie jest w tym srodowisku zadna czarną owcą. Rozejrzyjcie sie po gabinecie swojego lekarza - na jakim bloczku wypisuje zalecenia, jakim dlugopisem, z jakim logiem wisi zegar nad jego biurkiem. Widzieliście w przychodni, kolejke...handlowcow z firm farmaceutycznych ustawiajacych sie przed drzwiami lekarza? Bo ja tak. Ktos teraz glośno krzyczy, ze trzeba wyrzucic Roche z Polski? Powinno sie w takim razie wyrzucic wszystkie firmy farmaceutyczne bez wyjątku, łacznie z aptekami. Pan Religa musi miec duża wadę wzroku jeśli to dla niego nagle takie zaskoczenie - w tym swiatku normą jest, ze lekarz raz na pare dni wysyła grzecznie do swojego REP'a SMSem raport z 'utargu', normą są darowizny, wyjazdy, gratisy. Szkoda, ze ktos nie pogrzebal w temacie dokladniej, bo zawartosc materialow szkoleniowych to niewiele znaczący detal wobec calego mechanizmu funkcjonowania firm farmaceutycznych w srodowisku lekarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
missasistant Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:52 Praktycznie w kazdej branzy tak jest - pan A proponuje panu B, zeby firma pana B sprzedawala/promowala produkty firmy A, a w zamian za to pan B dostanie od pana A "wyrazy wdziecznosci". Praca przedstawiciela handlowego jest ciezka he he. Ale to, ze ak jest, nie znaczy, ze przedstawiciele medyczni maja sie czuc jak swiete krowy, a tak na ogol jest. Odpowiedz Link Zgłoś
muuuu3 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 27.05.06, 09:53 Mnie rozśmiesza do łez to co przeczytałem. Mam kilku przyjacół przedstawicieli medycznych i nie widziałem żeby tych 200 lekarzy których odwiedzają wysyała jakiekolwiek raporty. Jakby przedstawiciel był etyczny to by go zwolnili na zbity... Poza tym bardzo cżesto to lekarze proponują układ a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
frannn Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roche 24.05.06, 18:56 niech minister religa da ludziom zarobic za kompetencje i ciezka prace to nie beda musieli w zenujacy i uwlaczajacy sposob dorabiac pseudo lapowkami. takie zaostrzenia legislacyjne dadza tyle, ze chlopaki z farmacji beda musieli tylko chwile dluzej poglowkowac jak je obejsc. pzdr nie jestem lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
zakopane1973 Słusznie. Trudno się dziwić, że lekarze dorabiają 25.05.06, 00:00 Poza tym- przecież pacjent na tym nie traci. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe wreszcie 24.05.06, 19:00 wreszcie zajeto się - co dla wielu pewnie stanowi nowum - korupcją w biznesie (wielu myśli że korupcja dotyczy tylko urzędników) Odpowiedz Link Zgłoś
xxx52 Re: wreszcie 24.05.06, 19:04 A w tym przypadku lekarz nie wystepuje przypadkiem w roli panstwowego urzednika, rozdzielajacego publiczne pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
quosoo Re: wreszcie 24.05.06, 20:40 Firmy farmaceutyczne to normalni gracze na rynku, a ich przedstawiciele handlowi kierują się przede wszsytkim chęcią zysku. Od tego zresztą są uzależnione ich wynagrodzenia, więc trudno im się dziwić. Dlaczego nikt nie podnosi larum nad moralnością lekarzy! To oni są wyksształconymi ludźmi od których oczekuje się szczególnej wrażliwości społecznej. Tak, od nich nie od jakichś akwizytorów/handlowców. Wyjeżdżają na konferencje suto zakrapiane alkoholem do RPA dostają premie i gadżety, a jak im doskwiera kac po tych przeżyciach to strajkują, żeby im pacjenci d**y nie zawracali... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: wreszcie 25.05.06, 00:09 nic dziwnego - swego czasu oglosil to na swoim odczycie niejaki dr Kulczyk, znany specjalista od etyki w biznesie :) stwierdzil on byl cos w stylu "korupcja wystepuje wylacznie na styku prywatnego i panstwowego, miedzy prywatnymi firmami nie ma korupcji, co najwyzej prowizja" (cytat niedokladny, ale oddaje sens). jak rozumiem, byla to ironia :) Odpowiedz Link Zgłoś
xxx52 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:02 > Wiceminister zdrowia Bolesław Piecha [...] zaznaczył > też, że obecnie firmy farmaceutyczne mają lepsze rozeznanie, > kto w jakiej aptece kupuje dany lek, niż Narodowy Fundusz > Zdrowia I potem nas chcial przekonac, ze wzmocnienie roli panstwa to najbardziej efektywne i skuteczne rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:09 "Przyznał też, że winny jest nie tylko koncern, ale sami lekarze, którzy przyjmują różne korzyści w zamian za wypisywanie leków danej firmy." Winne jest przede wszystkim Miz.Zdr. ktokolwiek by aktualnie był na tym stanowisku za stworzenie możliwości do zdziczenia rynku leków w Polsce. Działanie na szkodę instutucji własnej, to chyba jakiś paragraf karny. Proponuje śledztwo, idealny start dla tej nowej antykorupcyjnej komisji. Sprawę mozna zlikwidować zarządzeniem na 1/2 kartki papieru. Jak nikt nie umie tego napisać to podyktuje chocby przez telefon. A jak tradycja ma byc zachowana to proponuje wyjazd szkoleniowy do Szwecji aby zobaczyć jak dobrze i tanio to działa. Tego wyjazdu żadna firma nie zasponsoruje więc obiecuję wszystkim piwko w pubie, prywatnie i bez zobowiazań. Moge też jako konsultant poprowadzic zmianę przepisów dla Min.Zdr w tej sprawie za np. 10 % osczędności w roku następnym po wdrożeniu przepisów. Dalsze oszczędności gratis. Nareszcie zostanę miljonerem i to dolarowym od razu. Redakcja GW udostępni moje dane, zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 19:23 Natychmiast wprowadzić zakaz reklamowania leków i paraleków (są takie o wątpliwej wartości, ale co innego wmawia się ludziom w reklamach). Na recepcie lekarz powinien wypisywać tylko nazwę chemiczną leku bez nazwy firmowej, po rozmowie w aptece pacjent powinien zadecydować jaki lek chce - drogi-firmowy czy generyk. Odpowiedz Link Zgłoś
bubi3 Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 20:41 Jeśli decyzje pozostawi się farmaceucie, to będziemy "cisnąć" farmaceytów. pozdrawiam rep. P.S. Sprzedawałem kiedyś sery do supermaketów, tam to dopiero sie działo. Aby wstawić towar na półkę w sieci płaciłem 500.000. Więc lekarze są w sumie tani. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 20:49 mamy Twoje IP - CBA :p Odpowiedz Link Zgłoś
landlord Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 25.05.06, 08:14 No widzisz chłopie.... niczym innym nie potrafisz sie parac. co bedzie jesli Ci jakis inny osioł (rep) najedzie na Twoj samochód i trafisz poza krąg repów ? Czym sie bedziesz zajmował ? Narzekaniem na drogie leki ? Wtedy farmaceuci wiciskać będą Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nutria79 Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 21:16 A wtedy stado REPów ruszy do aptek i tam będzie pracować, a nie u lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba-i-inni Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 21:22 adalberto3 napisał: > Natychmiast wprowadzić zakaz reklamowania leków i paraleków (są takie o > wątpliwej wartości, ale co innego wmawia się ludziom w reklamach). > Na recepcie lekarz powinien wypisywać tylko nazwę chemiczną leku bez nazwy > firmowej, po rozmowie w aptece pacjent powinien zadecydować jaki lek chce - > drogi-firmowy czy generyk. Aptekarz są jeszcze bardziej łasi na kasę niż lekarze. Jeśli wypisze sie tylko nazwe chemiczną to byc albo nie byc zależy od aptekarza, czesto zwykłego technika któy dostał kase od firmy za wydanie tego a nie innego leku. Między bajki nalezy włożyc historie o bezinteresowności farmaceutów. Ps. jestem przedtawicielem firmy farmaceutyznej produkującej generyki. Najtańsze na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 23:07 > Aptekarz są jeszcze bardziej łasi na kasę niż lekarze. Niekonieczie, tylko trzeba pogadać. Zawsze możesz iść do innej. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba-i-inni Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 23:09 Mówie o kasie od firm;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zentiva Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 23:47 tak, tak, tak.... aptekarz dostajac recepte z nazwa chemiczna leku nie bedzie mial tego problemu co lekarz,ktory od ustawionego na danym specyfiku pacjenta dostaje od firmy 50 pln... tyle że refundacja -czyli nasze spoleczne obciazenie w przypadku kazdego z odpowiednikow chemicznych bedzie taka sama,wiec sumarycznie -niezaleznie od preparatow roznych firm, koszty beda na tym samym poziomie, a gdy lekarze maja nacisk pisania danych lekow-czyli "leczenia na sile" i byc moze nawet bez wskazan-to budzet jest znacznie bardziej obciazony.Ale przeciez to wszytsko nie zalezy od żadnej grupy zawodowej-farmaceutow, lekarzy ,przedstawicieli-to zalezy od czlowieka, i tego na ile wykonywany zawod pozwala mu godnie zyc...a to z kolei wiadomo od naszej wspanialej elity rzadzacej....Pozdrawiam wiec wszystkich decydentow ustalajacych wykazy lekow refundowanych,ktorych jedynym chyba celem jest wybicie sie na prowadzenie w Europie w najwiekszej doplacie ze strony pacjenta w kosztach leczenia...A i tych,ktorzy absolutnie nie ponosza najmniejszych nawet korzysci finansowych z zaistnienia pewnych lekow na owych listach. Odpowiedz Link Zgłoś
nagister Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 25.05.06, 00:49 a Zentiva jak sobie poczyna w aptekach i z lekarzami? dosyć dosyć! ustawia wszystkich jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
zakopane1973 Zły pomysł. Po prostu 25.05.06, 00:07 cała promocja przeniesie się do aptek. Poza tym jest wiele leków, które nie mają odpowiedników lub posiadają unikalną formę podawania (tabletki, areozol itp) Odpowiedz Link Zgłoś
luvoxme Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:33 Cóż na kogoś w końcu padło. Akurat Roche miał "pecha". Swoją drogą warto zwrócić uwagę na to iż takie techniki/szkolenia stosują wszystkie firmy handlowe. Pan Mikołaj Lizut sam nazywa REP-ów Przedstawicielami Handlowymi:-). Kwestia polega na tym czy można traktować handel lekami jak handel innymi rzeczami/towarami. Oburza nas to że zmanipulowano nas abyśmy kupowali dany lek a nie denerwujemy się że kupiliśmy taką a nie inną czekoladę lub lodówkę, samochód czy meble, nie wspominając o pojeniu dzieci jogurtami bo zachorują (vide artykuł "Reklama chce się pilnować sama" Vadima Makarenko z dzisiejszej GW). Notabene do lekarzy chodzą przedstawiciele Danone i namawiają do polecania jogurtów - na pewno pracują merytorycznie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_nr2 ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:37 szpitale to ubogie firmy a państwo gó.. daje szpitalom !! a tak naprawdę to te firmy stawiają komputery, narzędzia do pracy, długopisy, kalendarze, zegarki, termometry, insulinę, strzykawki, drukarki, ciśnieniomierze, Holtery, teraz to na pewno zdechniemy w tych realiach... strzałeczka dla pana Ź. Odpowiedz Link Zgłoś
joemama Re: ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:45 Ciekawe czy uda się udowodnić sprawstwo kierwonicze zarządowi Roche ? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars zniszcie caly biznes w polsce. Na kolana Polsko 24.05.06, 19:48 Papiez przyjezdza. Modlic sie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
luvoxme Re: ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:52 Nie! Oficjalna wersja to, że to było szkolenie organizowane przez zewnętrzną firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
ankow5 Re: ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:57 Żeeeczywiście biedni! Znam jednego z tych biedaków.W kalendarzyku od firmy farmaceutycznej zaznacza, który pacjent dał a który nie dał-czyli został skazany na odstrzał. Biedacy ! To dlaczego na siłę wpędzają w to nieszczęście swoje dzieci.Powinno się za to srogo ich karać, bo świadomie wyrządzają własnym dzieciom krzywdę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
muuuu3 Re: ---- PO CO ?????? 27.05.06, 09:58 No właśnie jednego a lekarzy jest kilkanaście tysięcy. Wrzućmy wszytkich do jednego worka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yrte Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:56 I bardz dobrze!!!! Sama zdziwiłam się bardzo,gdy moja pani lekarka zamiast przyjmowanego od wielu lat i to z dobrym skutkiem Polpressin(lek na nadciśnienie,cena 5 zł.)niespodziewanie zaproponowała mi inny( nie pamiętam nazwy,ale był to lek szczególnie dla mężczyzn z przerostem prostaty,cena 50 zł.).Komentarz pani doktor:spróbuje pani sobie.Zaznaczam,że nie prosiłam o zmianę leku,bo i nie było takiej potrzeby-Polpressin działał dobrze.Co można myśleć o takim manewrze lekarki? Odpowiedz Link Zgłoś
luvoxme Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:01 Że to zły lekarz o ile oczywiście Twoja relacja jest rzetelna. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.sl Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:25 Różnica międzytymi lekami jest taka ze ten "lek na przerost prostaty" jest b.dobrym długodziałającym w odróżnieniu od polpresinu lekiem stosowanym w leczeniu nadciśnienia tętniczego korzystnie działającym na gospodarkę lipidową i wcale nie musi kosztować 50 zl bo kosztują już od 11zl i jest lepszy od polpresinu który jest starym lekiem.Gdyby lekarz lepiej wyjaśnił dlaczego zmienia ten lek to wiedziała by pani jaka jest różnica między tymi lekami i nie podwazała jego kompetencji.Można się leczyć lekami stosowanymi przed wojną albo ziółkami a lekarze wcale nie musieli by się dokształcac o nowych lekach zeby leczyć nowocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlakobieta Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:46 yrte napisała: > I bardz dobrze!!!! Sama zdziwiłam się bardzo,gdy moja pani lekarka zamiast > przyjmowanego od wielu lat i to z dobrym skutkiem Polpressin(lek na > nadciśnienie,cena 5 zł.)niespodziewanie zaproponowała mi inny( nie pamiętam > nazwy,ale był to lek szczególnie dla mężczyzn z przerostem prostaty,cena 50 > zł.).Komentarz pani doktor:spróbuje pani sobie.Zaznaczam,że nie prosiłam o > zmianę leku,bo i nie było takiej potrzeby-Polpressin działał dobrze.Co można > myśleć o takim manewrze lekarki? Polpressin należy z tego co pamiętam do grupy alfablokerów. Juz od dość dawna stosuje się te leki właściwie tylko w urologii - właśnie u mężczyzn z przerostem prostaty. Nadciśnienie według nowoczesnych standardów leczy się inhibitorami ACE lub betablokerami. Może lekarka chciala unowocześnić terapię (alfablokery dają więcej dzialań niepożądanych niż leki aktualnie stosowane). Jeżeli natomiast chciała zmienić na inny alfabloker, to juz raczej faktycznie nie halo. PS: Nadmieniam, że nie jestem lekarzem i moge się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.sl Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:39 Tak leki te są blokerami receptorów alfa i te "leki na prostatę" np.doxazosyna o której napewno jest mowa są tylko lepszymi zamiennikami polpresinu (można je stosować również u kobiet) ale oczywiście nie są to leki pierwszego rzutu w nadciścieniu(ortostatyczne spadki ciśnienia) a nawet stosowane na końcu przy nieskuteczności innych leków jak np. sartany,iACE,betablokery,leki moczopędne itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:58 śledztwo nic nie wykaże, gdyż nie jest to przestępstwo,podobnie jak weryfikowa nie badań leków,ktore zawsze działają rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chomikdc Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:59 tiaa i jak zwykle dojdą do konstruktywnego wniosku, że śledztwo trzeba umożyć bo choćby zatrudnić najlepszych prokuratorów to i tak sprawa się rypnie. Bicie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
frugo3 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:59 hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.. buhahahahahahahahahahahahahahahahahahaahh... ide do wc bo sie posikałem ze smiechuuu..... Odpowiedz Link Zgłoś
pantau007 Jak się nie wstydzą przyznać 24.05.06, 20:01 że "firmy farmaceutyczne mają lepsze rozeznanie, kto w jakiej aptece kupuje dany lek, niż Narodowy Fundusz Zdrowia". Trzeba się zastanowić w takim razie nad funkcjonowaniem tego tworu. Odpowiedz Link Zgłoś
luvoxme Re: Jak się nie wstydzą przyznać 24.05.06, 20:05 pantau007 napisał: > że "firmy farmaceutyczne mają lepsze rozeznanie, kto w jakiej aptece kupuje dan > y > lek, niż Narodowy Fundusz Zdrowia". Trzeba się zastanowić w takim razie nad > funkcjonowaniem tego tworu. Fakt! A wprowadzenie katr "chipowych" dla pacjentów w bardzo prosty sposób uczyniłoby wszystko jawnym! I jeśli ktoś miałby wątpliwości co do terapii stosowanej przez doktora wszystko jest do prześledzenia. I założę się że przyniosłoby to oszczedności! Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:10 ...lekarzom przepisującym leki "na zlecenie". A, i dodatkowo wyegzekwować od nich zwrot nakładów, jakie RP (czyli my wszyscy) poniosła finansując owym studia medyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
luvoxme Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:13 ok, ale jak przepisują leki na 100% czyli nie refundowane? A to nie do udowodnienia - przepisywanie na zlecenie - a poza tym musielibyśmy w razie ostrej akcji pozbyć się 95% lekarzy (5% - nie wykonuje zawodu;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:20 luvoxme napisał: > ok, ale jak przepisują leki na 100% czyli nie refundowane? A to nie do > udowodnienia - przepisywanie na zlecenie - Ale jak już jakiś się podstawi i da złapać za rękę - to nie powinno być litości - powinien dla przykładu być puszczony w skarpetkach "pod most". > a poza tym musielibyśmy w razie > ostrej akcji pozbyć się 95% lekarzy (5% - nie wykonuje zawodu;-)) Trudno... Takie jest życie. Zawsze pozostaną lekarzy wojskowi zobligowani rozkazem do zapisywania lekarstw z rezerwy strategicznej ;) PS. I oczywiście odsetki od tych nakładów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
luvoxme Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:35 xxx222 napisał: > luvoxme napisał: > > > ok, ale jak przepisują leki na 100% czyli nie refundowane? A to nie do > > udowodnienia - przepisywanie na zlecenie - > > Ale jak już jakiś się podstawi i da złapać za rękę - to nie powinno być litości > > - powinien dla przykładu być puszczony w skarpetkach "pod most". > > > a poza tym musielibyśmy w razie > > ostrej akcji pozbyć się 95% lekarzy (5% - nie wykonuje zawodu;-)) > > Trudno... Takie jest życie. Zawsze pozostaną lekarzy wojskowi zobligowani > rozkazem do zapisywania lekarstw z rezerwy strategicznej ;) > > > PS. I oczywiście odsetki od tych nakładów ;) Wojskowi też biorą i to nie wiem czy nie więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:44 Ale jeżeli mieli by rozkaz korzystać tylko z rezerwy, to za wypisywanie innych leków można by ich najnormalniej, w trybie doraźnym, rozstrzelać ;)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ksg06 Czy to nie dobrze swiadczy o naszych lekarzach 24.05.06, 20:16 skoro uczono jak radzic sobie z krnabrmymi? Czyli byli i tacy doktorzy, ktorzy brali co im dawano a robili swoje, bez podkladania pacjentow dla osiagniecia wysokiej sprzedazy. Mnie bardziej przerazila wizja tworzenia nacisku na lekarza i wysylania zdrowych ludzi na nieporzebne zabiegi albo przyjmowania lekow, niekoniecznie potrzebnych. Sama wpadam w ten kolowrot obledu robienia testow i straszenia smiertelna choroba, podaczas gdy czytam statystyki - 1%. A wokol mnie polowa znajomych (czyli przypadkowych) kobiet przeszla te kosztowne zabiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Czy to nie dobrze swiadczy o naszych lekarzac 24.05.06, 22:26 Widzę, że sprawa wywołala szeroki odzew społeczny i pojawiło się, m. in. w tym watku, kilka recept jak owe praktyki ukrócić. A to: zmuszanie lekarzy do wypisywania tylko najtańszych leków, nałożenie na apteki obowiązku wydawania najtańszego leku, niezależnie od tego jaki byłby wypisany na recepcie, czy też obowiązek wypisywania przez lekarzy tylko nazwy farmakologicznej leku.... Znając życie wiem, wszystkie powyższe metody są g...o warte i zmienią dokładnie NIC. Moja propozycja jest tania, prosta i skuteczna. Trzeba po prostu zarejestrować TYLKO JEDEN, NAJTAńSZY lek z każdej grupy farmakologicznej, który dostępny byłby na receptę w całym kraju. Nie byłoby wtedy żadnych naduzyć, przynajmniej ze strony lekarzy ani farmaceutów. Ale co z wyższymi instancjami władzy w opiece zdrowotnej, decydującymi o tym właśnie leku ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gertka A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 24.05.06, 20:27 Ja rozumiem, że umawianie się z lekarzem, że będzie przepisywał nowy lek pachnie korupcją, ale w jaki inny sposób wprowadzać nowe leki na rynek? Jak powiadamiać lekarzy o nowych lekach i namówić ich na zmianę starych przyzwyczajeń? Przecież te nowe leki często są lepsze od starych! Uważam, że jeśli firma farmaceutyczna pomaga oddziałom szpitalnym, czy organizuje sympozja dla lekarzy, to robi jak najlepiej - dzięki temu jest jakiś postęp w medycynie. Poza tym w wielu aptekach, gdy wykupuje się drogie leki farmaceuci sami proponują tańsze odpowiedniki, więc tak naprawdę nie należy demonizować tego wypisywania leków przez lekarzy na zlecenie firm farmaceutycznych. A może w takim razie w ogóle zaprzestańmy poszukiwań nowych środków medycznych - okłady z liści kapusty i trzy zdrowaśki w piecu pomogą na większość schorzeń! Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 24.05.06, 21:50 od tego są seminaria, sympozia i wydawnictwa naukowe Odpowiedz Link Zgłoś
zakopane1973 A kto miałby organizować te "sympozia" 25.05.06, 00:18 Zabawne, może państwo z Twoich podatków?? Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: A kto miałby organizować te "sympozia" 25.05.06, 07:06 a jak państwowego urzędnika wysyła się na jakiś kur czy sympozium to niby kto to pokrywa jak nie podatnik? Odpowiedz Link Zgłoś
tenzly Re: A kto miałby organizować te "sympozia" 27.05.06, 18:53 no jasne, mamy tak bogate i dbające o szpitale i lekarzy państwo, że rządzący wprost nie mogą się doczekać kiedy będą mogli organizować sympozja dla lekarzy. A w NFZ'ie pewnie już stworzyli rezerwy na ten cel. ( żelazne, nie dp ruszenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 25.05.06, 07:13 Jeszcze nie spotkałem się z tym aby aptekarz zamiast drogiego leku na recepcie proponował tanszy zamiennik-przecież on nie samobójca i im droższy lek tym ma większą prowizję.A na temat leków za 1 grosz to mamy przecież demokrację i wolny rynek-to są przeważnie leki na choroby przewlekłe jak astma oskrzelowa,cukrzyca itp i nik tak sobie ich nie używa. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 25.05.06, 07:37 Jaki lek jest na recepcie, to raczej taki musi być sprzedany. Ewentualny zamiennik jest sprzedawany raczej bez recepty i to tylko wtedy, kiedy można. Odpowiedz Link Zgłoś
wakuliczklamie Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:40 Proponuję wysłać zesłać wszystkich lekarzy do Irlandii, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Niemiec. Będzie to miało liczne zalety: 1.ZERO wydatków na opiekę zdrowotną 2. znaczny spadek bezrobocia wśród obywateli z wyższym wykształceniem. 3. znaczny wzrost długości życia-lekarze już nikogo życia nie pozbawią 4.pojawi się jakieś 50 -60 tys mieszkań i domów do wzięcia-to 20-25 % PiS-owych obietnic. Jednym słowem-same plusy. Zwłaszcza, że lekarze sami kupią sobie na te kibitki bilety. Wielu już to zrobiło. Pozdrawiam YNTELYGENTÓW z kursu szwedzkiego lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:46 W całości popieram. Tylko niech wyjeżdżający oddadzą pieniądze, które RP wydała na ich wykształcenie (z odsetkami). Odpowiedz Link Zgłoś
ewaggg Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:48 Pracując 2-3 lata za 1000zł już spłacili koszty nauki Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 boli cie ten brak wyksztalenia, co ? 24.05.06, 22:24 bo bys sie wodeczki napil jak prawdziwy polak-katolik za te pieniazki Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos najgorsze w tym wszystkim jest to, że o takiej 24.05.06, 20:44 praktyce firm farmaceutycznych wiedzieli chyba wszyscy w Polsce, a dopiero dziecinnie głupia wpadka ruszyła prokuraturę Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba75 Dokładnie!!!!! Przecież wszyscy dobrze wiedzą, że 24.05.06, 21:03 tak to wygląda a tu trzeba było aż takiej wpadki.... dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: najgorsze w tym wszystkim jest to, że o takie 25.05.06, 01:08 nie żadna głupia wpadka tylko Ziobro ją ruszył. Zgodnie ze społecznym oczekiwaniem zresztą. Jakbyś się jeszcze nie domyślał o co chodzi to poczytaj sobie ostatnie numery gazet. Dowiesz się z nich jak głęboko zdeprawowani, jak amoralni są lekarze, którzy chcieliby zarabiać tyle ile zarabia cieć w NFZ- cie. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: najgorsze w tym wszystkim jest to, że o takie 25.05.06, 07:08 co ty pieprzysz koleś???o co ci chodzi? potrafisz czytać ze zrozumieniem?czytałeś co napisałem? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:54 Jedyna sensowna rzecz jaką można zrobić to dać bana na to co sprzedaje w Polsce Roche. Wielkie firmy myślą kategoriami zysków i strat. Nie liczy się moralność, zasady, prawo a tylko i wyłącznie SALDO. Jeśli Roche na tej aferze straci grube miliony dolarów (a już stracił wiele, bo nie wyobrażam sobie żeby skorumpowani przez Roche lekarze, którzy do tej pory przepisywali leki tej firmy dalej brnęli w łapówkarski proceder). Może w ten sposób inne firmy farmaceutyczne stosujące takie praktyki pozycję KORUPCJA przesuną z rubryki ZYSKI do rubryki STRATY. I żeby było jasne jak słońce - tak działają przedstawiciele WSZYSTKICH firm farmaceutycznych i dokładna analiza recept szybciutko to wykaże. I wszyscy o tym wiedzieli ale teraz już, dzięki artykułowi Gazety wszyscy nie mogą chować głowy w piasek. Odpowiedz Link Zgłoś
winston_smith5555 ciekawostka sprzed 7 lat 24.05.06, 21:21 "...Roche, a pharmaceutical conglomerate based here, was by far the biggest player in what the United States Justice Department has described as a sophisticated cartel to fix worldwide vitamin prices as much as 25 percent above the market level. On Thursday, Roche agreed to pay $500 million to settle charges with the Justice Department. Two of its top executives resigned, and one of them agreed to serve a four-month prison sentence in the United States..." Caly artykuł w The New York Times: query.nytimes.com/gst/fullpage.html?sec=health&res=9A02E6DC1731F931A15756C0A96F958260 Odpowiedz Link Zgłoś
temen Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:31 > Jedyna sensowna rzecz jaką można zrobić to dać bana na to co sprzedaje w Polsce Roche. No to chyba powinno sie zakazac sprzedazy wiekszosci leków w Polsce bo jak powszechnie wiadomo Roche nie jest wyjatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 22:28 Ty naprawdę jesteś nieźle walnięty i rzeczywiście - nieszczęśliwy. Dlaczego myślisz, że mnie - jako repa - ma interesować Twoje zdrowie? Już Ty wiesz gdzie ja je mam? Mnie interesuje zysk bo on gwarantuje moje zdrowie a te jest dla mnie znacznie ważniejsze niż Twoje. Tak to już jest w świecie dorosłych, że każdy z nas troszczy się sam o siebie a nie wyciera sobie zaplutą gębę cudzą moralnością. Odpowiedz Link Zgłoś
zentiva Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 23:58 tak jest , przede wszystkim zaniechac kupowania TAMIFLU i nie przejmowac sie ptasia grypa.....czyzby i oni przyczynili sie do paniki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz1965 Każdy, kto pracuje w tej branży wie, że tak jak 24.05.06, 21:13 Roche postępują WSZYSTKIE firmy farmaceutyczne. Oprotestowywanie takich praktyk przez lekarzy jest jednak szczytem hipokryzji: masowo bowiem kasują forsę za przepisywanie recept, pozwalają wywozic się za darmo na kongresy, a na miejscu chleją wódę i żrą frykasy na koszt sponsora. Słuzba zdrowia jest chora, a jej podatność na działania promocyjne firm farmaceutycznych jest jednym z tego przejawów. Warto jednak uświadomić oburzonym, że każdy klient kupując jakis produkt pokryw również koszty jego promocji. Leki są drogie, bo droga jest ich promocja. Biznes farmaceutyczny to taki sam biznes, jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_valentine Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:28 po pierwsze niedobrze mi się robi... ale gdy widzę to co robią media. zauważyliście Państwo tę koincydencję? W chwili strajku służby zdrowia nagle pojawia się tyle afer z nią związanych. Moim zdaniem nagonka ot co. po drugie: mój znajomy młody ortopeda po specjalizacji, zarabia 800 zł na ręke. Zaczyna pracę więc nie ma szans na dorobienie na dyżurach. inna Pani doktor w gabinecie podst. opieki 1100 na rękę w "sezonie" do 60 pacjentów dziennie czy uważają Państwo, że gdyby Ci ludzie zarabiali proporcjonalnie do odpowiedzialności, nakładu pracy i wiedzy ryzykowaliby układy z firmami? Oczywiście są lekarze, którzy dobrze zarabiają... szpital, później przychodnia po południu gabinet i dyżur kilka razy w miesiącu, 16 h/dobę i stać na dobry samochód i zagraniczne wczasy. Swoją drogą ciekawe że nikt z mediów nie pofatygował się by zrobić rzetelny raport z zarobków lekarzy lub nie opisał ich warunków pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sayitagain Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:58 OK, zgoda, lekarze w Polsce za mało zarabiają. Ale usprawiedliwianie wszystkiego niskimi zarobkami jest niegodne. Na tej zasadzie można też usprawiedliwić co drugą kradzież: przecież on taki biedny, nie stać go było, żeby kupić, to ukradł... Odpowiedz Link Zgłoś
funny_valentine Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 22:47 faktycznie... świetne porównanie... przecież każdy złodziej studiuje przez kilka ładnych lat i jest odpowiedzialny za około 30 żyć dziennie... nie popieram takich działań lekarzy, żeby była jasność. Uważam, że trzeba karać pijanego lekarza za kierownicą jak każdego innego kierowcę. Chcę tylko wskazać na to, że media (jak zwykle) pokazują tylko jedną stronę medalu. Odpowiedz Link Zgłoś
sayitagain Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 23:04 funny_valentine napisała: > faktycznie... świetne porównanie... przecież każdy złodziej studiuje przez > kilka ładnych lat i jest odpowiedzialny za około 30 żyć dziennie... > No i często z tą odpowiedzialnością jest kiepsko, o czym wielu z nas przekonało się na własnej skórze. Oczywiście uważam, że lekarzom powinno się więcej płacić, ale i wymagać, bo wciąż powszechna jest arograncja wobec pacjenta (albo poświęcanie mu minimum uwagi). Dawanie lekarzom podwyżek hurtem, jak leci, uważam za działanie demoralizujące - kolejny raz okazuje się, że wystarczy tupnąć nogą, a rząd rozdaje pieniądze, których wcześniej podobno nie było. Odpowiedz Link Zgłoś