Dodaj do ulubionych

Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roche

24.05.06, 18:44
śledztwo! śledztwo! śledztwo!

zero do boju! do boju! do boju!
Obserwuj wątek
    • kita1979 panie ministrze! 24.05.06, 18:47
      przeciez pan też jest lekarzem i praktykował pan długie lata, zdobywał
      pieniądze na liczne projekty - ile pieniędzy pochodzilo od firm?
      proszę bez hipokryzji
      • missasistant Re: panie ministrze! 24.05.06, 19:43
        kita, a Ty co masz wspolnego z firma Roche? Bo i przez Ciebie przemawia
        hipokryzja ;-)
        • a_s_i_m_o Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 24.05.06, 20:14
          www.newmediaexplorer.org/sepp/2005/04/10/big_pharma_indicted_by_uk_parliamentary_health_committee.htm
          Inne linki:

www.americanscientist.org/template/BookReviewTypeDetail/assetid/39097;jsessionid=aaa9I05njLkI6o
          www.thenation.com/doc/20020805/newman20020725
          • 80662270a wystarczy sprawdzić ile było darowizn 24.05.06, 23:23
            • zibiwrocek Zmienić zasady ordynowania leków 25.05.06, 00:40
              1. Lekarze muszą przepisywać czynnik aktywny i dawkę a nie lek (kwas
              acetylosalicylowy a nie aspirynę czy polipirynę)
              2. Lekarze muszą pouczyć pacjenta jak działa lek jakie może dać skutki uboczne,
              jak będzie się czuł i przede wszyskim po co mu to przepisuje. Jak zdażyło się
              wam zostać tak przez polskiego lekarza potraktowanym to gratulacje, ja sobie nie
              przypominam.
              3. Komputerowa ewidencja leków. Jak któryś lekarz zaczyna przepisywać jakieś
              leki wyjątkowo często - kontrola.
              4. Leki dopuszczone w polsce do obrotu powinny mieć ceny jak na rynku gdzie
              sprzedawane są najtaniej.
              5. Wszyskie leki powinny być wydawane na recepty, bez względu na refundację. Bez
              recepty tylko środki opatrunkowe, higieniczne i słabe leki przeciwbólowe
              6. Zobowiązać apteki do posiadania i oferowania (czyli proponowania) klientaom
              wszystkich dopuszczonych na rynek leków (mam tylko aspirynę - polopiryna wyszła).
              • sikorka68 Re: Zmienić zasady ordynowania leków 25.05.06, 00:49
                1001 pomysłów, a sprawa nie jest taka prosta. Może wystarczy, że NFZ związał
                lekarzom ręce. Nawet jeśli jest w tym trochę racji, to może więcej przynieść
                więcej szkody, choćby te kontrole, tłumaczenie się z każdej recepty. Wystarczy,
                że muszą spowiadać się ze skierowań, jeśli mają ich "zbyt dużo". Następna
                bzdura. Raczej prościej i taniej byłoby kontrolować firmy, jest ich mniej.
                Wprowadzić szczególną ochronę- lekarz nagabywany nachalnie mógłby sie gdzieś z
                problemem zgłosić. A jednak są tacy, którzy sie nie dają.
              • swan_ganz Re: Zmienić zasady ordynowania leków 25.05.06, 00:50
                > 4. Leki dopuszczone w polsce do obrotu powinny mieć ceny jak na rynku gdzie
                > sprzedawane są najtaniej.

a jak byś chciał to osiągnąć ?
                Bo przecież to koncerny decydują za ile chcą sprzedawać swoje leki.
                Jeśli taki Roche czy np; Aventis będzie chciał to jutro mogą zrobić podwyżkę
                ceny swoich leków o 500% i nic nam do tego bo to ich biznes.
            • druid1 Wszystkie wielkie firmy farmaceutyczne tak robia. 25.05.06, 16:12
              Czemu tak robia - bo moga.

Dziwne ze przyczepili sie do Roche.

Zakladam, ze ta firma nie chciala dac komus lapowki :-)

WSZYSTKIE firmy farmaceutyczne maja tzw. programy lojalnosciowe przeznaczone dla
              farmaceutow i lekarzy. W zamian za upominki, zaproszenia na "szkolenia" i rozne
              inne nagrody namawia sie lakarzy i farmaceutow do sprzedawania okreslonych lekow.

Sam stworzylem kilka takich programow lojalnosciowych i to bynajmniej nie dla
              Roche (I wszystko zgodnie z obowiazujacym prawem) :-)

Tak dlugo jak caly system ubezpieczen zdrowotnych nie bedzie prywatny i lekarze
              nie zaczna podlegac mechanizmom rynkowym, tak dlugo bedzie korupcja - bo to im
              sie zwyczajnie bedzie oplacac.

W momencie, gdy recepty beda kontrolowane przez prywatne firmy ubezpieczeniowe,
              skoncza sie przewaly i lekarze zaczna przepisywac najtansze z dostepnych lekow
              generycznych.

Wtedy na przeciw gigantow farmaceutycznych, stana giganty ubezpieczeniowe. A
              poniewaz ich interesy sa sprzeczne, wiec na tym zyskaja tylko pacjenci.

Obecnie latwo skorumpowac lekarzy, bo biedni i latwo skorumpowac urzednikow w
              ministerstwach decydujacych, ktory lek ma trafic na liste lekow refundowanych.

Tak dlugo jak to wszystko bedzie nieudolnie zarzadzane przez panstwowych
              urzednikow, tak dlugo nic sie nie zmieni i nie pomoga tu zadne komisje sledcze,
              bo caly mechanizm jest korupcjogenny. Cale to zamieszanie w Roche to tylko
              wierzcholek gory lodowej.

Prywatyzacja systemu ubezpieczen zdrowotnych i prywatyzacja wszystkich placowek
              zdrowtnych - to jedyne rozwiazanie.

Niestety takie rozwiazanie nie jest na reka zarowno duzym firmom farmaceutycznym
              jak i mafii ordynatorsko-profesorskiej. Gdyz w obecnym systemie niezle sie
              poustawiali na koszt podatnikow.
              • myslalbykto NFZ wie wszystko o przepisywanych lekach! 25.05.06, 20:35
                A NFZ siedzi cicho jak mysz pod miotla - przeciez oni wiedza wszystko o
                przepisywanych lekach: kto, ile, czego i kiedy przepisal. Polecam raport o
                refundacji www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=0&dzialnr=2&artnr=2020&b=1
                opublikowany na stronach funduszu.
                Moim zdaniem: im ciemniej - tym lepiej dla niektorych - MZ, NFZ, kierownikow
                klinik i towarzystw naukowych. Przeciez wprowadzenie przejrzystego systemu
                a/refundacji i b/kontroli przepisywanych lekow nie jest niewykonalne, tylko
                dobrej woli jakos nie widac. A system START ze Slaskiej Kasy Chorych? Jakos
                nikt sie nie kwapi, zeby go wprowadzic w Polsce, a dlaby odpowiedz na wiele
                pytan, ciekawe skad taki opor...
                Brrr...
              • muuuu3 Re: Wszystkie wielkie firmy farmaceutyczne tak ro 27.05.06, 09:34
                Włściwie zastanawiam się po co rejestrowane są wszystkie leki generyczne?
                Powinien być jeden oryginał i jaden generyk tańczy np. o 5 zł i po wszystkim.
                Pisanie, że lekarze pod kontrolą ubezpieczyciela będą pisali najtańszy generyk
                jest głupotą. Po pierwsze są generyki różnej jakości np. jedne produkowane na
                licejncji (z orginalnej receptury) a inne sytetyzowane. Ciekawe, że niektóre
                najtańsze generyki trzeba stosować w dwa razy większej dawce niż lek oryginalny
                żeby osiągnąć porównywalny efekt terapeutyczny... To tyle jeśli chodzi o cenę.
                Jeśli chodzi o płacenie za różne konferencje to mój brat jest lekarzem w Danii i
                tam firmy jawnie bez chowania się po krzakach sponsorują wyjazdy i nikt nie robi
                z tego afery.
          • z_b2 Re: Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 24.05.06, 23:43
            A tak na marginesie Gerasimov. To czerwone na dole... sugerujesz, ze jest to cytat z Galby, a ja go pod
            podanym przez ciebie linkiem nie widze. Jezeli niedowidze to poprosze o kontekst. I mam pytanie.
            Placzesz po Stalinie?
            • eutrapelia Re: Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 25.05.06, 16:05
              z_b2 napisała:

> A tak na marginesie Gerasimov. To czerwone na dole... sugerujesz, ze jest to cy
              > tat z Galby, a ja go pod
              > podanym przez ciebie linkiem nie widze. Jezeli niedowidze to poprosze o konteks
              > t. I mam pytanie.
              > Placzesz po Stalinie?

Po Stalinie to może mu trochę i nie wypada, przynajmniej oficjalnie. Co innego
              po cichu, w domku, w kapciach. Ale po po takich wypróbowanych towarzyszach jak
              Trocki, Pol-Pot, Mao, Kim-Ir-Sen, Ho-Shi-Min, czemu nie? Śmiało podnieśmy
              sztandar ten w górę ...
          • eutrapelia Brytyjski raport o firmach farmaceutycznych. 25.05.06, 15:54

Raport zwraca uwagę na tzw. medyklalizację społeczeństwa. W warunkach polskich
            odbywa się to tak, że po uprzednim postraszeniu ludzi nieuleczalnymi chorobami
            bombarduje się następnie ludność cywilną (zdrową i chorą - jak leci)
            lekarstwami, cudownymi procedurami medycznymi, jakoby absolutnie niezbędnymi,
            choć naturalnie drogimi, ale postęp przecież kosztuje, a poza tym państwo
            refunduje. Co jakiś czas oglądamy w TVN (lub podobnej stacji) jakieś kąciki
            medyczne, bez żadnego związku z bieżącymi wydarzeniami, żadne tam newsy. Nic się
            w medycynie przełomowego nie stało, ale w TVN lub PolSacie słyszymy, o
            osteoporozie, prostacie, głuchocie, o wirtualnej ptasiej grypie, która może nas
            zdziesiątkować jak się nie zaszczepimy, lub zwykłej grypie (na wiosnę), o
            kleszczach (w lecie), o przeziębieniach (jesienią), lub też straszeni jestesmy
            rakiem (najczęściej w zimie), a innym razem AIDS albo gruźlicą. Żaden news, ale
            w końcu TVN to nie CNN. Mamy do czynienia z czystą kryptokomercją, może i
            dorabianiem na boku, ale bez słowa wyjaśnienia, że to jest oczywiście łapówka
            sponsorowana. Nie wiemy, czy firma farmaceutyczna "sponsoruje" dziennikarza (z
            reguły tego samego, może tak taniej wychodzi ?), czy stację. Skazani jestesmy
            na domysły. Do tego dochodzą sprzedajni lekarze i tacy sami aptekarze. Nie wiem
            czy minister Ziobro coś to na poradzi? Od dużych konernów farmaceutycnych
            potężniejsze są tylko ogromne koncerny farmaceutyczne i giganty paliwowe, typu
            Exon, Shell, BP. Czarno to widzę. Ale próbować trzeba.
        • kita1979 Re: panie ministrze! 24.05.06, 20:25
          nie mam nic wspólnego:)
          serio taki wniosek sie nasunął?:)
          zwracam po prostu uwagę na to, że każdy na coś zbierający ( na nawet najbardziej
          szlachetny projekt) a jednocześnie w pewnych sprawach decydujący ( np. zalecenia
          leczenia, diety itd.) może byc narażony na wszelakie pokusy i dlatego zapytuję:)
          nawet nie wiem, co konkretnie produkuje firma Roche (no oprócz tych
          nieszczęsnych leków, których nie chciał przepisać lekarz ze szkolenia :) )
          • a_s_i_m_o Roche 24.05.06, 20:36
            Ponad 2 lata temu wielki koncern farmaceutyczny Roche złożył deklarację
            dotyczącą znaczącej obniżki cen leków przeciw AIDS. Tymczasem najważniejszy z
            nich - Viracept - kosztuje więcej w Gwatemali i na Ukrainie niż w Szwajcarii.
            www.pomagamy.pl/niusy/msf_leki_roche_aids.htm
          • missasistant Kita1979 24.05.06, 20:48
            Sorki, ale tak odruchowo pierwsze co pomyslalam. Na ogol pierwsi hipokryzje
            wypominaja zainteresowani ;-) Przypomniala mi sie kolezanka - nomen omen zona
            REPa - ktora najglosniej krzyczala o moralnosci i uczciwosci, a dla siebie i
            rodzinki wyciagnela w gadzetach, kosmetykach i wyjazdach tysiace zlotych na
            konto firmy meza ("podjecie kontrahentow" he he). Zwracam honor i pozdrawiam
            serdecznie!
      • temen Re: panie ministrze! 24.05.06, 21:35
        Zgadzam się. To hipokryzja lub niekompetencja. Jeśli minister zdrowia nie
        wie,że to powszechna sytuacja (a wiedzą o tym pewnie dziesiątki tysięcy ludzi w
        Polsce) to znaczy, że jest niekompetentny.
        • sikorka68 Re: panie ministrze! 24.05.06, 22:55
          temen napisał:

> Zgadzam się. To hipokryzja lub niekompetencja. Jeśli minister zdrowia nie
          > wie,że to powszechna sytuacja (a wiedzą o tym pewnie dziesiątki tysięcy ludzi
          w
          >
          > Polsce) to znaczy, że jest niekompetentny.

Tak naprawdę to nie wiadomo do jakich rozmiarów to draństwo urosło. Ja mam
          akurat dobrą opiekę, o taką się postarałam. No nie ma nic za darmo- mam
          kawałek. Sąsiedzi, nawet ci co myślą, że mi lekko odbija, też teraz myślą o
          zmianie (uwaga) przychodni, a nie lekarza (bo tego już zmieniali). Niektórzy
          leczą się już prywatnie, bo za wizytę i leki płacą mniej, niż za same
          lekarstwa. Do tego może GW zrobiłaby małe dochodzenie, co jest z tymi
          skierowaniami, bo to granda. Coraz częściej słyszę (i to od jakiś 2-ch lat i z
          kilku przychodni), że lekarze nie mogą wystawiać zbyt wielu skierowań np. na
          badania, bo NFZ ich wtedy ściga.
      • muuuu3 Re: panie ministrze! 27.05.06, 09:47
        Tak w ogóle to fanie wyjechać ze swoimi pracownikami na spotkanie np.w sprawie
        stategii firmy do takiego miłego hoteliku... a potem sie okaże że tę tajną
        strategię zna konkurencja, bo jakaś sprzątaczka chciała dorobć...
    • kita1979 przyspieszmy strajk wszystkich lekarzy 24.05.06, 18:50
      ale generalnie sie zgadzam z tymi rozwiązaniami
      należy zwalczać korupcję, oprócz tego takie działania sprawią, że zastrajkuja
      wszyscy lekarze, a nie tylko Ci uczciwi i biedni
    • konrad.ludwik02 Zalecam każdemu pacjentowi o poproszenie w ... 24.05.06, 18:50
      ... aptece najtańszego generyku zamiast leku przepisanego przez lekarza!
      Apteki obowiązane są do realizacji takich żądań pacjentów i np. zamiast
      bayerowskiej Aspirin dadzą tańszą, a równie skuteczną Polopirynę!
      • winston_smith5555 To jest wszystko wiezrchołek... 24.05.06, 19:37
        ...góry lodowej

Konradzie.ludwiku dzięki za bardzo rozsądną radę.

Teraz warto byłoby się zająć brutalną , nieczciwą konkurencją między aptekami
        i wojną cenową, która potwornie się odbija na standartach obsługi pacjenta
        przez farmaceutów.

Tutaj w Lublinie, gdzie prawdopodobnie jest proporcjonalnie najwięcej aptek w
        Polsce, zjawisko to jest wyjątkowo drastyczne.

Na razie tylko jeden przykład:

Dzwoniłem dzisiaj do najtańszej apteki w Lublinie (zawsze kolejka przed
        wejściem). Przez godzinę nikt nie odbierał, po czym dowiedziałem się od "męża
        właścicielki", ża "ten telefon jest dla nas, nie dla państwa" bo "MY JESTEŚMY
        ZAJĘCI SPRZEDAŻĄ A PAN MI DUPĘ ZAWRACA CENĄ RUTINOSCORBINU."

Ta apteka wprawdzie, zdaje się, nie ma słynnych LEKÓW PO JEDEN GROSZ, ale z
        wiarygodnych żródeł wiem,że dużo cen u nich jest niższych niż w jakiejkolwiek
        polskiej hurtowni.

Jednocześnie wiem, że spośród przyzwoitych aptek, większość aptek
        niezależnych (=te, których włascicelem jest jedna osoba) są po uszy zadłużone w
        hurtowniach i przez to często przez te hurtownie są ubezwłasnowolnione.

Przepraszam, że trochę nie na temat.

Pozdrawiam,
        Winston (niegdysiejszy 555 - konto mi się skasowało, bo długo nie pisywałem)
        • speckomisarz jest o wiele gorzej niż to media pokazują; od lat 24.05.06, 20:00
          Lekarze latają sobie na safari, dostają plazmowe telewizory i drogą biżuterię od
          firm farmaceutycznych, a biedna rencistka kupuje najdroższy lek na rynku.
          Hipokratesa wszyscy mają w d*** i jeszcze robią z siebie męczenników.
          Najbardziej skorumpowana grupa społeczna. (Z góry przepraszam porządnych,
          uczciwych lekarzy, którzy niestety są mniejszością.)
          • el_bigos dobrze gada, polać mu 24.05.06, 20:42
            to, że lekarze mają Hipokratesa w dupie świadczy sam fakt rozpoczęcia strajku w
            katowicach w CZD, po prostu w pogoni za kasą lekarze mają gdzieś nawet dzieci i
            jśli chodzi o moralność i etykę to lekarze nie tylko sięgnęli dna, oni się
            zagrzebali w mule (oczywiście nie odnosi się to do, niesety, mniejszości, która
            jest uczciwa)
      • zakopane1973 Przecież to nie są leki na receptę.... 24.05.06, 23:50
        Poznaj temat lepiej.
    • xanlar Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roche 24.05.06, 18:54
      Rozsmieszyl mnie ten artykul do lez - wszystkie firmy bez wyjatku oplacaja
      lekarzy, Roche nie jest w tym srodowisku zadna czarną owcą. Rozejrzyjcie sie
      po gabinecie swojego lekarza - na jakim bloczku wypisuje zalecenia, jakim
      dlugopisem, z jakim logiem wisi zegar nad jego biurkiem. Widzieliście w
      przychodni, kolejke...handlowcow z firm farmaceutycznych ustawiajacych sie
      przed drzwiami lekarza? Bo ja tak.

Ktos teraz glośno krzyczy, ze trzeba wyrzucic Roche z Polski? Powinno sie w
      takim razie wyrzucic wszystkie firmy farmaceutyczne bez wyjątku, łacznie z
      aptekami. Pan Religa musi miec duża wadę wzroku jeśli to dla niego nagle
      takie zaskoczenie - w tym swiatku normą jest, ze lekarz raz na pare dni
      wysyła grzecznie do swojego REP'a SMSem raport z 'utargu', normą są
      darowizny, wyjazdy, gratisy. Szkoda, ze ktos nie pogrzebal w temacie
      dokladniej, bo zawartosc materialow szkoleniowych to niewiele znaczący detal
      wobec calego mechanizmu funkcjonowania firm farmaceutycznych w srodowisku
      lekarskim.
      • missasistant Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:52
        Praktycznie w kazdej branzy tak jest - pan A proponuje panu B, zeby firma pana B
        sprzedawala/promowala produkty firmy A, a w zamian za to pan B dostanie od pana
        A "wyrazy wdziecznosci". Praca przedstawiciela handlowego jest ciezka he he. Ale
        to, ze ak jest, nie znaczy, ze przedstawiciele medyczni maja sie czuc jak swiete
        krowy, a tak na ogol jest.
      • muuuu3 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 27.05.06, 09:53
        Mnie rozśmiesza do łez to co przeczytałem. Mam kilku przyjacół przedstawicieli
        medycznych i nie widziałem żeby tych 200 lekarzy których odwiedzają wysyała
        jakiekolwiek raporty. Jakby przedstawiciel był etyczny to by go zwolnili na
        zbity... Poza tym bardzo cżesto to lekarze proponują układ a nie odwrotnie.
    • frannn Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roche 24.05.06, 18:56
      niech minister religa da ludziom zarobic za kompetencje i ciezka prace to nie
      beda musieli w zenujacy i uwlaczajacy sposob dorabiac pseudo lapowkami. takie
      zaostrzenia legislacyjne dadza tyle, ze chlopaki z farmacji beda musieli tylko
      chwile dluzej poglowkowac jak je obejsc.

pzdr nie jestem lekarzem
      • zakopane1973 Słusznie. Trudno się dziwić, że lekarze dorabiają 25.05.06, 00:00
        Poza tym- przecież pacjent na tym nie traci.
        • zibiwrocek Mam nadzieję, że to sarkazm? 25.05.06, 00:33
    • loppe wreszcie 24.05.06, 19:00
      wreszcie zajeto się - co dla wielu pewnie stanowi nowum - korupcją w biznesie
      (wielu myśli że korupcja dotyczy tylko urzędników)
      • xxx52 Re: wreszcie 24.05.06, 19:04
        A w tym przypadku lekarz nie wystepuje przypadkiem w roli panstwowego urzednika,
        rozdzielajacego publiczne pieniadze?
      • quosoo Re: wreszcie 24.05.06, 20:40
        Firmy farmaceutyczne to normalni gracze na rynku, a ich przedstawiciele
        handlowi kierują się przede wszsytkim chęcią zysku. Od tego zresztą są
        uzależnione ich wynagrodzenia, więc trudno im się dziwić.

Dlaczego nikt nie podnosi larum nad moralnością lekarzy! To oni są
        wyksształconymi ludźmi od których oczekuje się szczególnej wrażliwości
        społecznej. Tak, od nich nie od jakichś akwizytorów/handlowców.

Wyjeżdżają na konferencje suto zakrapiane alkoholem do RPA dostają premie i
        gadżety, a jak im doskwiera kac po tych przeżyciach to strajkują, żeby im
        pacjenci d**y nie zawracali...
      • ready4freddy Re: wreszcie 25.05.06, 00:09
        nic dziwnego - swego czasu oglosil to na swoim odczycie niejaki dr Kulczyk,
        znany specjalista od etyki w biznesie :) stwierdzil on byl cos w stylu "korupcja
        wystepuje wylacznie na styku prywatnego i panstwowego, miedzy prywatnymi firmami
        nie ma korupcji, co najwyzej prowizja" (cytat niedokladny, ale oddaje sens). jak
        rozumiem, byla to ironia :)
    • xxx52 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:02
      > Wiceminister zdrowia Bolesław Piecha [...] zaznaczył
      > też, że obecnie firmy farmaceutyczne mają lepsze rozeznanie,
      > kto w jakiej aptece kupuje dany lek, niż Narodowy Fundusz
      > Zdrowia

I potem nas chcial przekonac, ze wzmocnienie roli panstwa to najbardziej
      efektywne i skuteczne rozwiazanie?
    • anders76 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:09
      "Przyznał też, że winny jest nie tylko koncern, ale sami lekarze, którzy
      przyjmują różne korzyści w zamian za wypisywanie leków danej firmy."

Winne jest przede wszystkim Miz.Zdr. ktokolwiek by aktualnie był na tym
      stanowisku za stworzenie możliwości do zdziczenia rynku leków w Polsce.
      Działanie na szkodę instutucji własnej, to chyba jakiś paragraf karny. Proponuje
      śledztwo, idealny start dla tej nowej antykorupcyjnej komisji.

Sprawę mozna zlikwidować zarządzeniem na 1/2 kartki papieru. Jak nikt nie umie
      tego napisać to podyktuje chocby przez telefon. A jak tradycja ma byc zachowana
      to proponuje wyjazd szkoleniowy do Szwecji aby zobaczyć jak dobrze i tanio to
      działa. Tego wyjazdu żadna firma nie zasponsoruje więc obiecuję wszystkim piwko
      w pubie, prywatnie i bez zobowiazań.

Moge też jako konsultant poprowadzic zmianę przepisów dla Min.Zdr w tej sprawie
      za np. 10 % osczędności w roku następnym po wdrożeniu przepisów. Dalsze
      oszczędności gratis. Nareszcie zostanę miljonerem i to dolarowym od razu.
      Redakcja GW udostępni moje dane, zapraszam.
    • adalberto3 Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 19:23
      Natychmiast wprowadzić zakaz reklamowania leków i paraleków (są takie o
      wątpliwej wartości, ale co innego wmawia się ludziom w reklamach).
      Na recepcie lekarz powinien wypisywać tylko nazwę chemiczną leku bez nazwy
      firmowej, po rozmowie w aptece pacjent powinien zadecydować jaki lek chce -
      drogi-firmowy czy generyk.
      • bubi3 Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 20:41
        Jeśli decyzje pozostawi się farmaceucie, to będziemy "cisnąć" farmaceytów.
        pozdrawiam
        rep.

P.S.

Sprzedawałem kiedyś sery do supermaketów, tam to dopiero sie działo. Aby
        wstawić towar na półkę w sieci płaciłem 500.000. Więc lekarze są w sumie tani.
        • el_bigos Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 20:49
          mamy Twoje IP - CBA
          :p
        • landlord Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 25.05.06, 08:14
          No widzisz chłopie.... niczym innym nie potrafisz sie parac. co bedzie jesli Ci
          jakis inny osioł (rep) najedzie na Twoj samochód i trafisz poza krąg repów ?
          Czym sie bedziesz zajmował ? Narzekaniem na drogie leki ? Wtedy farmaceuci
          wiciskać będą Ciebie :)
      • nutria79 Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 21:16
        A wtedy stado REPów ruszy do aptek i tam będzie pracować, a nie u lekarzy.
      • bromba-i-inni Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 21:22
        adalberto3 napisał:

> Natychmiast wprowadzić zakaz reklamowania leków i paraleków (są takie o
        > wątpliwej wartości, ale co innego wmawia się ludziom w reklamach).
        > Na recepcie lekarz powinien wypisywać tylko nazwę chemiczną leku bez nazwy
        > firmowej, po rozmowie w aptece pacjent powinien zadecydować jaki lek chce -
        > drogi-firmowy czy generyk.

Aptekarz są jeszcze bardziej łasi na kasę niż lekarze. Jeśli wypisze sie tylko
        nazwe chemiczną to byc albo nie byc zależy od aptekarza, czesto zwykłego
        technika któy dostał kase od firmy za wydanie tego a nie innego leku. Między
        bajki nalezy włożyc historie o bezinteresowności farmaceutów.

Ps. jestem przedtawicielem firmy farmaceutyznej produkującej generyki.
        Najtańsze na rynku.
        • sikorka68 Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 23:07
          > Aptekarz są jeszcze bardziej łasi na kasę niż lekarze.

Niekonieczie, tylko trzeba pogadać. Zawsze możesz iść do innej.
          • bromba-i-inni Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 23:09
            Mówie o kasie od firm;))))
        • zentiva Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 24.05.06, 23:47
          tak, tak, tak.... aptekarz dostajac recepte z nazwa chemiczna leku nie bedzie
          mial tego problemu co lekarz,ktory od ustawionego na danym specyfiku pacjenta
          dostaje od firmy 50 pln... tyle że refundacja -czyli nasze spoleczne obciazenie
          w przypadku kazdego z odpowiednikow chemicznych bedzie taka sama,wiec
          sumarycznie -niezaleznie od preparatow roznych firm, koszty beda na tym samym
          poziomie, a gdy lekarze maja nacisk pisania danych lekow-czyli "leczenia na
          sile" i byc moze nawet bez wskazan-to budzet jest znacznie bardziej
          obciazony.Ale przeciez to wszytsko nie zalezy od żadnej grupy
          zawodowej-farmaceutow, lekarzy ,przedstawicieli-to zalezy od czlowieka, i tego
          na ile wykonywany zawod pozwala mu godnie zyc...a to z kolei wiadomo od naszej
          wspanialej elity rzadzacej....Pozdrawiam wiec wszystkich decydentow ustalajacych
          wykazy lekow refundowanych,ktorych jedynym chyba celem jest wybicie sie na
          prowadzenie w Europie w najwiekszej doplacie ze strony pacjenta w kosztach
          leczenia...A i tych,ktorzy absolutnie nie ponosza najmniejszych nawet korzysci
          finansowych z zaistnienia pewnych lekow na owych listach.
          • nagister Re: Dopiero teraz zauważyli problem ! 25.05.06, 00:49
            a Zentiva jak sobie poczyna w aptekach i z lekarzami? dosyć dosyć!
            ustawia wszystkich jak chce.
      • zakopane1973 Zły pomysł. Po prostu 25.05.06, 00:07
        cała promocja przeniesie się do aptek. Poza tym jest wiele leków, które nie mają
        odpowiedników lub posiadają unikalną formę podawania (tabletki, areozol itp)
    • luvoxme Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:33
      Cóż na kogoś w końcu padło. Akurat Roche miał "pecha". Swoją drogą warto
      zwrócić uwagę na to iż takie techniki/szkolenia stosują wszystkie firmy
      handlowe. Pan Mikołaj Lizut sam nazywa REP-ów Przedstawicielami Handlowymi:-).
      Kwestia polega na tym czy można traktować handel lekami jak handel innymi
      rzeczami/towarami. Oburza nas to że zmanipulowano nas abyśmy kupowali dany lek
      a nie denerwujemy się że kupiliśmy taką a nie inną czekoladę lub lodówkę,
      samochód czy meble, nie wspominając o pojeniu dzieci jogurtami bo zachorują
      (vide artykuł "Reklama chce się pilnować sama" Vadima Makarenko z dzisiejszej
      GW). Notabene do lekarzy chodzą przedstawiciele Danone i namawiają do polecania
      jogurtów - na pewno pracują merytorycznie;-)
    • siostra_nr2 ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:37
      szpitale to ubogie firmy a państwo gó.. daje szpitalom !! a tak naprawdę to te
      firmy stawiają komputery, narzędzia do pracy, długopisy, kalendarze, zegarki,
      termometry, insulinę, strzykawki, drukarki, ciśnieniomierze, Holtery, teraz to
      na pewno zdechniemy w tych realiach... strzałeczka dla pana Ź.
      • joemama Re: ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:45
        Ciekawe czy uda się udowodnić sprawstwo kierwonicze zarządowi Roche ?
        • alterpars zniszcie caly biznes w polsce. Na kolana Polsko 24.05.06, 19:48
          Papiez przyjezdza. Modlic sie!!!!!
        • luvoxme Re: ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:52
          Nie! Oficjalna wersja to, że to było szkolenie organizowane przez zewnętrzną
          firmę.
      • ankow5 Re: ---- PO CO ?????? 24.05.06, 19:57
        Żeeeczywiście biedni!
        Znam jednego z tych biedaków.W kalendarzyku od firmy farmaceutycznej zaznacza,
        który pacjent dał a który nie dał-czyli został skazany na odstrzał.
        Biedacy ! To dlaczego na siłę wpędzają w to nieszczęście swoje dzieci.Powinno
        się za to srogo ich karać, bo świadomie wyrządzają własnym dzieciom krzywdę.
        Pozdrawiam.
        • muuuu3 Re: ---- PO CO ?????? 27.05.06, 09:58
          No właśnie jednego a lekarzy jest kilkanaście tysięcy. Wrzućmy wszytkich do
          jednego worka!!!
    • yrte Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:56
      I bardz dobrze!!!! Sama zdziwiłam się bardzo,gdy moja pani lekarka zamiast
      przyjmowanego od wielu lat i to z dobrym skutkiem Polpressin(lek na
      nadciśnienie,cena 5 zł.)niespodziewanie zaproponowała mi inny( nie pamiętam
      nazwy,ale był to lek szczególnie dla mężczyzn z przerostem prostaty,cena 50
      zł.).Komentarz pani doktor:spróbuje pani sobie.Zaznaczam,że nie prosiłam o
      zmianę leku,bo i nie było takiej potrzeby-Polpressin działał dobrze.Co można
      myśleć o takim manewrze lekarki?
      • luvoxme Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:01
        Że to zły lekarz o ile oczywiście Twoja relacja jest rzetelna.
      • maciek.sl Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:25
        Różnica międzytymi lekami jest taka ze ten "lek na przerost prostaty" jest
        b.dobrym długodziałającym w odróżnieniu od polpresinu lekiem stosowanym w
        leczeniu nadciśnienia tętniczego korzystnie działającym na gospodarkę lipidową
        i wcale nie musi kosztować 50 zl bo kosztują już od 11zl i jest lepszy od
        polpresinu który jest starym lekiem.Gdyby lekarz lepiej wyjaśnił dlaczego
        zmienia ten lek to wiedziała by pani jaka jest różnica między tymi lekami i nie
        podwazała jego kompetencji.Można się leczyć lekami stosowanymi przed wojną albo
        ziółkami a lekarze wcale nie musieli by się dokształcac o nowych lekach zeby
        leczyć nowocześnie.
      • zlakobieta Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:46
        yrte napisała:

> I bardz dobrze!!!! Sama zdziwiłam się bardzo,gdy moja pani lekarka zamiast
        > przyjmowanego od wielu lat i to z dobrym skutkiem Polpressin(lek na
        > nadciśnienie,cena 5 zł.)niespodziewanie zaproponowała mi inny( nie pamiętam
        > nazwy,ale był to lek szczególnie dla mężczyzn z przerostem prostaty,cena 50
        > zł.).Komentarz pani doktor:spróbuje pani sobie.Zaznaczam,że nie prosiłam o
        > zmianę leku,bo i nie było takiej potrzeby-Polpressin działał dobrze.Co można
        > myśleć o takim manewrze lekarki?

Polpressin należy z tego co pamiętam do grupy alfablokerów. Juz od dość dawna
        stosuje się te leki właściwie tylko w urologii - właśnie u mężczyzn z
        przerostem prostaty. Nadciśnienie według nowoczesnych standardów leczy się
        inhibitorami ACE lub betablokerami. Może lekarka chciala unowocześnić terapię
        (alfablokery dają więcej dzialań niepożądanych niż leki aktualnie stosowane).
        Jeżeli natomiast chciała zmienić na inny alfabloker, to juz raczej faktycznie
        nie halo.

PS: Nadmieniam, że nie jestem lekarzem i moge się mylić.
        • maciek.sl Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:39
          Tak leki te są blokerami receptorów alfa i te "leki na prostatę" np.doxazosyna
          o której napewno jest mowa są tylko lepszymi zamiennikami polpresinu (można je
          stosować również u kobiet) ale oczywiście nie są to leki pierwszego rzutu w
          nadciścieniu(ortostatyczne spadki ciśnienia) a nawet stosowane na końcu przy
          nieskuteczności innych leków jak np. sartany,iACE,betablokery,leki moczopędne
          itd itd
    • maureen2 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:58
      śledztwo nic nie wykaże, gdyż nie jest to przestępstwo,podobnie jak weryfikowa
      nie badań leków,ktore zawsze działają rewelacyjnie.
    • chomikdc Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:59
      tiaa i jak zwykle dojdą do konstruktywnego wniosku, że śledztwo trzeba umożyć bo
      choćby zatrudnić najlepszych prokuratorów to i tak sprawa się rypnie. Bicie piany.
    • frugo3 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 19:59
      hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha..

buhahahahahahahahahahahahahahahahahahaahh...
      ide do wc bo sie posikałem ze smiechuuu.....
    • pantau007 Jak się nie wstydzą przyznać 24.05.06, 20:01
      że "firmy farmaceutyczne mają lepsze rozeznanie, kto w jakiej aptece kupuje dany
      lek, niż Narodowy Fundusz Zdrowia". Trzeba się zastanowić w takim razie nad
      funkcjonowaniem tego tworu.
      • luvoxme Re: Jak się nie wstydzą przyznać 24.05.06, 20:05
        pantau007 napisał:

> że "firmy farmaceutyczne mają lepsze rozeznanie, kto w jakiej aptece kupuje
        dan
        > y
        > lek, niż Narodowy Fundusz Zdrowia". Trzeba się zastanowić w takim razie nad
        > funkcjonowaniem tego tworu.
        Fakt! A wprowadzenie katr "chipowych" dla pacjentów w bardzo prosty sposób
        uczyniłoby wszystko jawnym! I jeśli ktoś miałby wątpliwości co do terapii
        stosowanej przez doktora wszystko jest do prześledzenia. I założę się że
        przyniosłoby to oszczedności!
    • xxx222 Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:10
      ...lekarzom przepisującym leki "na zlecenie".

A, i dodatkowo wyegzekwować od nich zwrot nakładów, jakie RP (czyli my wszyscy)
      poniosła finansując owym studia medyczne.
      • luvoxme Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:13
        ok, ale jak przepisują leki na 100% czyli nie refundowane? A to nie do
        udowodnienia - przepisywanie na zlecenie - a poza tym musielibyśmy w razie
        ostrej akcji pozbyć się 95% lekarzy (5% - nie wykonuje zawodu;-))
        • xxx222 Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:20
          luvoxme napisał:

> ok, ale jak przepisują leki na 100% czyli nie refundowane? A to nie do
          > udowodnienia - przepisywanie na zlecenie -

Ale jak już jakiś się podstawi i da złapać za rękę - to nie powinno być litości
          - powinien dla przykładu być puszczony w skarpetkach "pod most".

> a poza tym musielibyśmy w razie
          > ostrej akcji pozbyć się 95% lekarzy (5% - nie wykonuje zawodu;-))

Trudno... Takie jest życie. Zawsze pozostaną lekarzy wojskowi zobligowani
          rozkazem do zapisywania lekarstw z rezerwy strategicznej ;)

PS. I oczywiście odsetki od tych nakładów ;)
          • luvoxme Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:35
            xxx222 napisał:

> luvoxme napisał:
            >
            > > ok, ale jak przepisują leki na 100% czyli nie refundowane? A to nie do
            > > udowodnienia - przepisywanie na zlecenie -
            >
            > Ale jak już jakiś się podstawi i da złapać za rękę - to nie powinno być
            litości
            >
            > - powinien dla przykładu być puszczony w skarpetkach "pod most".
            >
            > > a poza tym musielibyśmy w razie
            > > ostrej akcji pozbyć się 95% lekarzy (5% - nie wykonuje zawodu;-))
            >
            > Trudno... Takie jest życie. Zawsze pozostaną lekarzy wojskowi zobligowani
            > rozkazem do zapisywania lekarstw z rezerwy strategicznej ;)
            >
            >
            > PS. I oczywiście odsetki od tych nakładów ;)
            Wojskowi też biorą i to nie wiem czy nie więcej!!!
            • xxx222 Re: Odebrać prawo wykonywania zawodu... 24.05.06, 20:44
              Ale jeżeli mieli by rozkaz korzystać tylko z rezerwy, to za wypisywanie innych
              leków można by ich najnormalniej, w trybie doraźnym, rozstrzelać ;))))))))))))
    • ksg06 Czy to nie dobrze swiadczy o naszych lekarzach 24.05.06, 20:16
      skoro uczono jak radzic sobie z krnabrmymi? Czyli byli i tacy doktorzy, ktorzy
      brali co im dawano a robili swoje, bez podkladania pacjentow dla osiagniecia
      wysokiej sprzedazy.
      Mnie bardziej przerazila wizja tworzenia nacisku na lekarza i wysylania
      zdrowych ludzi na nieporzebne zabiegi albo przyjmowania lekow, niekoniecznie
      potrzebnych. Sama wpadam w ten kolowrot obledu robienia testow i straszenia
      smiertelna choroba, podaczas gdy czytam statystyki - 1%. A wokol mnie polowa
      znajomych (czyli przypadkowych) kobiet przeszla te kosztowne zabiegi.
      • rickky Re: Czy to nie dobrze swiadczy o naszych lekarzac 24.05.06, 22:26
        Widzę, że sprawa wywołala szeroki odzew społeczny i pojawiło się, m. in. w tym
        watku, kilka recept jak owe praktyki ukrócić.
        A to: zmuszanie lekarzy do wypisywania tylko najtańszych leków, nałożenie na
        apteki obowiązku wydawania najtańszego leku, niezależnie od tego jaki byłby
        wypisany na recepcie, czy też obowiązek wypisywania przez lekarzy tylko nazwy
        farmakologicznej leku....
        Znając życie wiem, wszystkie powyższe metody są g...o warte i zmienią dokładnie NIC.
        Moja propozycja jest tania, prosta i skuteczna.
        Trzeba po prostu zarejestrować TYLKO JEDEN, NAJTAńSZY lek z każdej grupy
        farmakologicznej, który dostępny byłby na receptę w całym kraju.
        Nie byłoby wtedy żadnych naduzyć, przynajmniej ze strony lekarzy ani farmaceutów.
        Ale co z wyższymi instancjami władzy w opiece zdrowotnej, decydującymi o tym
        właśnie leku ???
    • gertka A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 24.05.06, 20:27
      Ja rozumiem, że umawianie się z lekarzem, że będzie przepisywał nowy lek
      pachnie korupcją, ale w jaki inny sposób wprowadzać nowe leki na rynek?
      Jak powiadamiać lekarzy o nowych lekach i namówić ich na zmianę starych
      przyzwyczajeń? Przecież te nowe leki często są lepsze od starych!
      Uważam, że jeśli firma farmaceutyczna pomaga oddziałom szpitalnym, czy
      organizuje sympozja dla lekarzy, to robi jak najlepiej - dzięki temu jest jakiś
      postęp w medycynie.
      Poza tym w wielu aptekach, gdy wykupuje się drogie leki farmaceuci sami
      proponują tańsze odpowiedniki, więc tak naprawdę nie należy demonizować tego
      wypisywania leków przez lekarzy na zlecenie firm farmaceutycznych.
      A może w takim razie w ogóle zaprzestańmy poszukiwań nowych środków medycznych -
      okłady z liści kapusty i trzy zdrowaśki w piecu pomogą na większość schorzeń!
      • el_bigos Re: A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 24.05.06, 21:50
        od tego są seminaria, sympozia i wydawnictwa naukowe
        • zakopane1973 A kto miałby organizować te "sympozia" 25.05.06, 00:18
          Zabawne, może państwo z Twoich podatków??
          • el_bigos Re: A kto miałby organizować te "sympozia" 25.05.06, 07:06
            a jak państwowego urzędnika wysyła się na jakiś kur czy sympozium to niby kto to
            pokrywa jak nie podatnik?
            • tenzly Re: A kto miałby organizować te "sympozia" 27.05.06, 18:53
              no jasne, mamy tak bogate i dbające o szpitale i lekarzy państwo, że rządzący
              wprost nie mogą się doczekać kiedy będą mogli organizować sympozja dla lekarzy.
              A w NFZ'ie pewnie już stworzyli rezerwy na ten cel. ( żelazne, nie dp
              ruszenia :-)
      • prawdziwek1 Re: A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 25.05.06, 07:13
        Jeszcze nie spotkałem się z tym aby aptekarz zamiast drogiego leku na recepcie
        proponował tanszy zamiennik-przecież on nie samobójca i im droższy lek tym ma
        większą prowizję.A na temat leków za 1 grosz to mamy przecież demokrację i
        wolny rynek-to są przeważnie leki na choroby przewlekłe jak astma
        oskrzelowa,cukrzyca itp i nik tak sobie ich nie używa.
        • sikorka68 Re: A jak powiadomić lekarzy o nowych lekach? 25.05.06, 07:37
          Jaki lek jest na recepcie, to raczej taki musi być sprzedany. Ewentualny
          zamiennik jest sprzedawany raczej bez recepty i to tylko wtedy, kiedy można.
    • wakuliczklamie Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:40
      Proponuję wysłać zesłać wszystkich lekarzy
      do Irlandii, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Niemiec.
      Będzie to miało liczne zalety: 1.ZERO wydatków na opiekę zdrowotną 2. znaczny
      spadek bezrobocia wśród obywateli z wyższym wykształceniem. 3. znaczny wzrost
      długości życia-lekarze już nikogo życia nie pozbawią 4.pojawi się jakieś 50 -60
      tys mieszkań i domów do wzięcia-to 20-25 % PiS-owych obietnic.
      Jednym słowem-same plusy. Zwłaszcza, że lekarze sami kupią sobie na te kibitki
      bilety.
      Wielu już to zrobiło.
      Pozdrawiam YNTELYGENTÓW z kursu szwedzkiego
      lekarz
      • xxx222 Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:46
        W całości popieram. Tylko niech wyjeżdżający oddadzą pieniądze, które RP wydała
        na ich wykształcenie (z odsetkami).
        • ewaggg Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:48
          Pracując 2-3 lata za 1000zł już spłacili koszty nauki
        • nicram112 boli cie ten brak wyksztalenia, co ? 24.05.06, 22:24
          bo bys sie wodeczki napil jak prawdziwy polak-katolik za te pieniazki
    • el_bigos najgorsze w tym wszystkim jest to, że o takiej 24.05.06, 20:44
      praktyce firm farmaceutycznych wiedzieli chyba wszyscy w Polsce, a dopiero
      dziecinnie głupia wpadka ruszyła prokuraturę
      • barnaba75 Dokładnie!!!!! Przecież wszyscy dobrze wiedzą, że 24.05.06, 21:03
        tak to wygląda a tu trzeba było aż takiej wpadki.... dziwne...
      • swan_ganz Re: najgorsze w tym wszystkim jest to, że o takie 25.05.06, 01:08
        nie żadna głupia wpadka tylko Ziobro ją ruszył. Zgodnie ze społecznym
        oczekiwaniem zresztą. Jakbyś się jeszcze nie domyślał o co chodzi to poczytaj
        sobie ostatnie numery gazet. Dowiesz się z nich jak głęboko zdeprawowani, jak
        amoralni są lekarze, którzy chcieliby zarabiać tyle ile zarabia cieć w NFZ-
        cie.
        • el_bigos Re: najgorsze w tym wszystkim jest to, że o takie 25.05.06, 07:08
          co ty pieprzysz koleś???o co ci chodzi? potrafisz czytać ze
          zrozumieniem?czytałeś co napisałem?
    • unhappy Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 20:54
      Jedyna sensowna rzecz jaką można zrobić to dać bana na to co sprzedaje w Polsce
      Roche. Wielkie firmy myślą kategoriami zysków i strat. Nie liczy się moralność,
      zasady, prawo a tylko i wyłącznie SALDO. Jeśli Roche na tej aferze straci grube
      miliony dolarów (a już stracił wiele, bo nie wyobrażam sobie żeby skorumpowani
      przez Roche lekarze, którzy do tej pory przepisywali leki tej firmy dalej brnęli
      w łapówkarski proceder). Może w ten sposób inne firmy farmaceutyczne stosujące
      takie praktyki pozycję KORUPCJA przesuną z rubryki ZYSKI do rubryki STRATY. I
      żeby było jasne jak słońce - tak działają przedstawiciele WSZYSTKICH firm
      farmaceutycznych i dokładna analiza recept szybciutko to wykaże. I wszyscy o tym
      wiedzieli ale teraz już, dzięki artykułowi Gazety wszyscy nie mogą chować głowy
      w piasek.
      • winston_smith5555 ciekawostka sprzed 7 lat 24.05.06, 21:21

"...Roche, a pharmaceutical conglomerate based here, was by far the biggest
        player in what the United States Justice Department has described as a
        sophisticated cartel to fix worldwide vitamin prices as much as 25 percent
        above the market level.

On Thursday, Roche agreed to pay $500 million to settle charges with the
        Justice Department. Two of its top executives resigned, and one of them agreed
        to serve a four-month prison sentence in the United States..."

Caly artykuł w The New York Times:
        query.nytimes.com/gst/fullpage.html?sec=health&res=9A02E6DC1731F931A15756C0A96F958260
      • temen Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:31
        > Jedyna sensowna rzecz jaką można zrobić to dać bana na to co sprzedaje w
        Polsce Roche.
        No to chyba powinno sie zakazac sprzedazy wiekszosci leków w Polsce bo jak
        powszechnie wiadomo Roche nie jest wyjatkiem
      • swan_ganz Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 22:28
        Ty naprawdę jesteś nieźle walnięty i rzeczywiście - nieszczęśliwy.

Dlaczego myślisz, że mnie - jako repa - ma interesować Twoje zdrowie? Już Ty
        wiesz gdzie ja je mam?
        Mnie interesuje zysk bo on gwarantuje moje zdrowie a te jest dla mnie znacznie
        ważniejsze niż Twoje.

Tak to już jest w świecie dorosłych, że każdy z nas troszczy się sam o siebie a
        nie wyciera sobie zaplutą gębę cudzą moralnością.
      • zentiva Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 23:58
        tak jest , przede wszystkim zaniechac kupowania TAMIFLU i nie przejmowac sie
        ptasia grypa.....czyzby i oni przyczynili sie do paniki ;)
    • tadeusz1965 Każdy, kto pracuje w tej branży wie, że tak jak 24.05.06, 21:13
      Roche postępują WSZYSTKIE firmy farmaceutyczne. Oprotestowywanie takich praktyk
      przez lekarzy jest jednak szczytem hipokryzji: masowo bowiem kasują forsę za
      przepisywanie recept, pozwalają wywozic się za darmo na kongresy, a na miejscu
      chleją wódę i żrą frykasy na koszt sponsora. Słuzba zdrowia jest chora, a jej
      podatność na działania promocyjne firm farmaceutycznych jest jednym z tego
      przejawów. Warto jednak uświadomić oburzonym, że każdy klient kupując jakis
      produkt pokryw również koszty jego promocji. Leki są drogie, bo droga jest ich
      promocja. Biznes farmaceutyczny to taki sam biznes, jak każdy inny.
    • funny_valentine Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:28
      po pierwsze niedobrze mi się robi... ale gdy widzę to co robią media.
      zauważyliście Państwo tę koincydencję? W chwili strajku służby zdrowia nagle
      pojawia się tyle afer z nią związanych. Moim zdaniem nagonka ot co.

po drugie: mój znajomy młody ortopeda po specjalizacji, zarabia 800 zł na ręke.
      Zaczyna pracę więc nie ma szans na dorobienie na dyżurach.
      inna Pani doktor w gabinecie podst. opieki 1100 na rękę w "sezonie" do 60
      pacjentów dziennie
      czy uważają Państwo, że gdyby Ci ludzie zarabiali proporcjonalnie do
      odpowiedzialności, nakładu pracy i wiedzy ryzykowaliby układy z firmami?

Oczywiście są lekarze, którzy dobrze zarabiają... szpital, później przychodnia
      po południu gabinet i dyżur kilka razy w miesiącu, 16 h/dobę i stać na dobry
      samochód i zagraniczne wczasy.

Swoją drogą ciekawe że nikt z mediów nie pofatygował się by zrobić rzetelny
      raport z zarobków lekarzy lub nie opisał ich warunków pracy.
      • sayitagain Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 21:58
        OK, zgoda, lekarze w Polsce za mało zarabiają. Ale usprawiedliwianie
        wszystkiego niskimi zarobkami jest niegodne. Na tej zasadzie można też
        usprawiedliwić co drugą kradzież: przecież on taki biedny, nie stać go było,
        żeby kupić, to ukradł...
        • funny_valentine Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 22:47
          faktycznie... świetne porównanie... przecież każdy złodziej studiuje przez
          kilka ładnych lat i jest odpowiedzialny za około 30 żyć dziennie...

nie popieram takich działań lekarzy, żeby była jasność. Uważam, że trzeba karać
          pijanego lekarza za kierownicą jak każdego innego kierowcę. Chcę tylko wskazać
          na to, że media (jak zwykle) pokazują tylko jedną stronę medalu.
          • sayitagain Re: Będzie śledztwo ws. firmy farmaceutycznej Roc 24.05.06, 23:04
            funny_valentine napisała:

> faktycznie... świetne porównanie... przecież każdy złodziej studiuje przez
            > kilka ładnych lat i jest odpowiedzialny za około 30 żyć dziennie...
            >
            No i często z tą odpowiedzialnością jest kiepsko, o czym wielu z nas przekonało
            się na własnej skórze.
            Oczywiście uważam, że lekarzom powinno się więcej płacić, ale i wymagać, bo
            wciąż powszechna jest arograncja wobec pacjenta (albo poświęcanie mu minimum
            uwagi). Dawanie lekarzom podwyżek hurtem, jak leci, uważam za działanie
            demoralizujące - kolejny raz okazuje się, że wystarczy tupnąć nogą, a rząd
            rozdaje pieniądze, których wcześniej podobno nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka