Dodaj do ulubionych

List solidarności z Orianą Fallaci

• cetriolo ma che pazza!!!!!!! 09.06.06, 14:39
      Ta stara kobieta ma problemy mentalne i trudno sie z jej nienawiscia zgodzic.
      Ale z urzedu zabraniac jej mowic tego co mysli nie wolno!
    • von_thusk Gdzie można się podpisać ? 09.06.06, 14:40
      • wojcikjx Re: Gdzie można się podpisać ? 09.06.06, 14:55
        na stronie ponizej
    • pierwszywprawo Moralność Kalego 09.06.06, 14:43
      Typowa moralność Kalego. Oczywiście, że pani Fallaci powinna mieć prawo
      publikować swoje chore obsesje. I fajnie, że tylu się znalazło obrońców wolności
      słowa. Tylko ciekawe, czy tak samo będziecie bronić wypowiedzi drugiej strony
      dyskursu. Kto wstawiał się za dziennikarzami Tygodnika Podhalańskiego? A kto
      obroni wolność słowa księdza Zaleskiego? I czy ksiądz Boniecki poprze
      Nieznalską? Dlaczego Fallaci wolno, a Szczuce nie?

To samo było za komuny - też obowiązywała jedna słuszna wizja świata.
      • venus99 Re: Moralność Kalego 09.06.06, 14:59
        a kto powiedział,że Fallaci wolno a Szczuce nie?
        kto w Polsce chce wprowadzenia cenzury?
        kto w Polsce wprowadza cenzurę?
        kto wybiera filmy,książki i wystawy które możemy oglądać?
      • glos111 Re: Moralność Kalego 09.06.06, 15:09
        To zorganizuj kampanie na rzecz wymienionych i przekonaj do niej ludzi. To
        proste, zrob to! Rusz leniwy tylek i zrob to
    • xioncpb Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:50
      Ja też się podpisałbym pod tym listem, gdybym mógł.
      • wojcikjx Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:56
        ponizej
        • xioncpb Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 15:39
          Już się podpisałem,
          dzięki
    • urszula_nowak NIE dla treści głoszonych przez Fallacci 09.06.06, 15:07
      Zadziwia mnie lista osób popierających tę dziennikarkę. Florentczycy się jej
      wstydzą, a jest za co - czym innym jest wolność słowa a czym innym opluwanie
      islamu. Czytałam jej książki, po włosku brzmią nawet gorzej niż w polskim
      tłumaczeniu. Ta kobieta zieje nienawiścią; włosy stają dęba na głowie, gdy czyta
      się jej 'uwagi' dotyczące islamu. Jeśli Stowarzyszenie chce popierać wolność
      słowa, to wybrało sobie fatalną osobowość, która miałaby ją niby ucieleśniać.
      Gdyby postawa Fallacci była powszechną, to nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek
      współistnienia z islamem. Fallacci nie rozumie tego, o czym pisze. Uzurpuje
      sobie natomiast prawo do narzucenia własnej interpretacji pewnych wydarzeń
      innym. Kategorycznie stwierdza: tak jest i koniec. Uogólnia w najgorszy z
      możliwych sposobów. A czyni to językiem wulgarnym, językiem nienawiści. Czy w
      tej sytuacji muzułmanie nie mają się prawa bronić? Wszak skorzystali z
      cywilizowanego, demokratycznego, zachodniego środka i zgłosili sprawę do sądu,
      czyż nie? Czy jeśli ktoś narusza moją godność, czy nie mam prawa się bronić? Czy
      jeśli chcę zabronić komuś obrażania mnie, czy jest to zamach na "wolność
      wypowiedzi"? Nie. Jej ograniczenia przewiduje sama Europejska Konwencja Praw
      Człowieka.
      Ehh...
      • glos111 Re: NIE dla treści głoszonych przez Fallacci 09.06.06, 15:11
        wystarczy zamknac ksiazke i sie nie obrazisz
      • wojcikjx Re: NIE dla treści głoszonych przez Fallacci 09.06.06, 15:20
        >Wszak skorzystali z
        > cywilizowanego, demokratycznego, zachodniego środka i zgłosili sprawę do sądu,
        > czyż nie? Czy jeśli ktoś narusza moją godność, czy nie mam prawa się bronić? Cz
        > y
        > jeśli chcę zabronić komuś obrażania mnie, czy jest to zamach na "wolność
        > wypowiedzi"?
        Jezeli stara sie pani przedstawiac jako osoba bardzo dobrze zorientowana, to
        prosze to wiedziec, ze nie sadza jej z powodztwa cywilnego a z kodeksu karnego,
        ktory wykorzystujac "obraze religii" (czymkolwiek mialaby byc i jakkolwiek bysmy
        probowali wyznaczyc jej granice) pozbawia osob prawa do gloszenia swoich pogladow.
        Czy Fallaci nie rozumie o czym pisze? Raczej kontrowersyjny dla wielu jest jej
        styl, niz fakty, ktore przytacza.
        Mozna zamknac cala sprawe stwierdzeniem "nienawidzaca wszystkiego Wloszka oplula
        islam", ale po pierwsze kazda ideologia moze zostac poddana krytyce, obojetnie
        jakby swieta nie byla dla wierzacych w nia wyznawcow, po drugie niestety w
        naszych czasach tylko radykalny ton moze rozpoczac jakakolwiek szersza dyskusje,
        bez tego co ona napisala, byc moze wiele osob nie zajelo by sie nie rozwiazanym
        do tej pory problem tworzacych sie w Europie muzulmanskich gett. Problemem,
        ktory dluzej odwlekany bedzie tylko prowadzil do bardziej radykalnych rozwiazan.
        Niestety nasi politycy wola glownie odpychac trudne decyzje i sytuacje na
        przyszle kadencje swoich kolegow.
        • ready4freddy Re: NIE dla treści głoszonych przez Fallacci 09.06.06, 16:39
          akurat we Wloszech nie ma "muzulmanskich gett". swoja droga ciekawe jakie (poza
          pozbyciem sie winnych wszelkiego zla muzulmanow, a potem pewnie i innych, bo
          nienawisc ma sklonnosc do eskalacji) pomysly ma pani Fallaci dla swoich rodakow,
          dajmy na to z neapolitanskiej dzielnicy Scampia. bardzo chcialbym to wiedziec,
          naprawde.
        • urszula_nowak Re: NIE dla treści głoszonych przez Fallacci 09.06.06, 21:10
          Europejska Konwencja Praw Człowieka, wyrażająca pewną wspólnotę norm i wartości,
          charakterystyczną dla zachodniego kręgu kulturowego, którego tak zażarcie
          Falacci broni, stanowi:
          "Article 101 – Freedom of expression

1 Everyone has the right to freedom of expression. This right shall include
          freedom to hold opinions and to receive and impart information and ideas without
          interference by public authority and regardless of frontiers. This article shall
          not prevent States from requiring the licensing of broadcasting, television or
          cinema enterprises.

2 The exercise of these freedoms, since it carries with it duties and
          responsibilities, may be subject to such formalities, conditions, restrictions
          or penalties as are prescribed by law and are necessary in a democratic society,
          in the interests of national security, territorial integrity or public safety,
          for the prevention of disorder or crime, for the protection of health or morals,
          for the protection of the reputation or rights of others, for preventing the
          disclosure of information received in confidence, or for maintaining the
          authority and impartiality of the judiciary."

Zwracam uwagę na ustęp drugi.

Rozumiem, że wg Pana niemożliwa jest krytyka bez jednoczesnej obrazy? Wg mnie
          jest możliwa. I właśnie o styl tu chodzi. Fakty zawsze się znajdą, czyż nie? Ich
          dobór przez Fallacci śmieszy/zniesmacza/przestrasza, chyba nawet przeciętnego
          czytelnika. Ekstremizmy dotyczą wszystkiego i wszystkich.
          Krzykacze pokroju Fallacci nic tu nie zmienią i niczego nie zainicjują. Tak się
          może wydawać tylko tym, którzy nie wiedzą, jakiego rodzaju/rozmiaru "problemem"
          są muzułamnie w Europie i nie wiedzą 'jak się z nimi sprawy mają'. Fallacci
          przemawiać może jedynie do powierzchniowej świadomości dziennikarskiej.
          Zresztą,w tym miejscu to nie ma znaczenia. Chodzi o to, że głosić śmieszny
          pogląd "nie ma umiarkowanego islamu" można na wiele sposobów- w tym i na sposób
          cywilizowany. Ona czyni to językiem obraźliwym, językiem nienawiści. Mam
          nadzieję, że za swój język zostanie ukarana. Nie rozumiem udzielanego jej poparcia.

Co do meritum zaś - zmiany są w toku już od jakiegoś czasu. Mówię tu o próbach
          dostosowania islamu do kontekstu europejskiego i rzucam jedynie hasło
          euroislamu. Mówię o toczącej się debacie, która nie jest tak spektakularna jak
          wyzwiska Fallacci. Ja nie mylę bluzgania na oślep z krytyką, do której każdy z
          nas ma prawo. I którą poważni ludzie się na poważnie zajmują. A która nie nadaje
          się na spektakularnego newsa w necie.

Rozwiązanie kwestii obecności muzułman w Europie nie zależy od szeregu decyzji,
          na które stać/ nie stać polityków (nie wiem, jakie "trudne decyzje" ma Pan na
          myśli.). To będzie związane z długim procesem - tyleż politycznym, co
          kulturowym. Każde z państw europejskich podjęło już takie kroki. Każde ma jakąś
          politykę wobec mniejszości religijnych, w której muzułmanie się odnajdują. Zdaje
          się, że obecnie najlepiej sprawdza się model brytyjski.

Pozdrawiam
    • ksks3 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 15:09
      Nie warto się wcinać. Jej ocena była conajmniej bardzo niesprawiedliwa.
      Więcej zła zrobiło chrześcijaństwo islamowi niż odwrotnie. I to sygnotariusze
      listu powinni więdzieć (no może z małymi wyjątkami).
      Historia nie zaczęła się wczoraj Panie i Panowie Profesorowie. Na stosunek
      muzułmanów do nas europejczyków, pracowaliśmy usilnie i skutecznie przez całe
      ostatnie tysiąclecie
      • glos111 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 15:14
        wyprawy krzyzowe byly odpowiedzia na 400 lat okupacji poludniowej Europy przez
        muzulamnow
      • venus99 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 15:39
        i dlatego dzisiaj wolno islamskim bandytom mordować niewinnych ludzi.
    • zlappande Ciekawe czy nasi byliby tez tacy odwazni 09.06.06, 15:18
      w poparciu tych, ktorzy narazili sie rabinom (przyklady sa ogolnie znane)
      • glos111 Re: Ciekawe czy nasi byliby tez tacy odwazni 09.06.06, 15:58
        widziales rabina wysadzajacego sie w powietrze w metrze? I dla tego nalezy
        poprzez Fallaci
    • grajag Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 15:21
      Ktoś napisał"nie będą się asymilować"-Oni się nie asymilują!Ktoś,kto nie życzy
      sbie krzyży w szkole,bo jego dzieci tam chodzą,powinien zabrać z niej
      dzieci,przyjechał do Europy i chce swoje porządki wprowadzać.W wielu krajach
      arabskich nie można budować kośiołów,cerkwi...,a za krzyż pójść do więzienia
      lub stacić życie.Nasza tolerancja w przyszłości mże być zgubna,zgadzam się z
      Fallaci.Najlepiej spakować go i z rodziną wysłać tam skąd przybył!
    • malinowskir Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 15:23
      To bardzo dobrze, ze jeszcze nie wszyscy w Europie rozum stracili. Islam to
      niebezpieczna religia i trzeba sie jej bacznie przygladac. To w jaki sposob
      nasilaja sie agresywne praktyki zwiazane z ta religia jest chyba wyraznie
      widoczne (terroryzm, lamanie praw czlowieka itp.). Byz moze dialog naszego
      Kosciola z Islamem powinien byc bardziej stanowczy ( it tu popieram Benedykta
      VI w przeciwienstwie do ukochanego Polakom Jana Pawla II).
      A na koniec maly detal, krzyze w szkolach i urzedach to faktycznie przejaw
      nietolerancji, no ale tego w Polsce nikt nie zauwazy, bo nie chce. Mi sie te
      krzyze nie podobaja.
    • phun Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 15:23
      nie mozna oskrazac zbiorowo Islam lub muzlumanow to rodzaj faszyzmu podobnie
      postepowano kiedys wobec Zydow z podobnych pobodek, - ci panowie nie dzialaja na
      rzecz Europy lecz jej szkodza.
      • wojcikjx Re: Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 15:34
        A slyszales masowe glosy protestu przeciwko podpalaniu ambasad po aferze z
        karykaturami.
      • aby Re: Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 15:38
        Dokładnie.
        Można zrozumieć, gdy solidarność z Fallaci zadeklaruje Młodzież Wszechpolska czy
        Waldemar Łysiak, ale prof. Geremek?
        Czy też nie widzi nic na prawdę zdrożnego w pomyśle wysadzenia w powietrze
        irytującego meczetu, itd?
        • xioncpb Re: Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 15:44
          Czy nikt nie widzi nic zdrożnego w tym, że do Arabii i innych krajach
          islamskich nie można wwieźć Biblii choćby na własny użytek? Czy nikt nie widzi
          nic zdrożnego w morderstwach chrześcijan np. w Egipcie? Zniszczeniu posągów
          buddyjskich w Afganistanie?

Daj im palec, utną ci całą rękę.
          • phun Re: Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 15:54
            UE powinna miec dobre stosunki ze swiatem Islamu, dobre znaczy takie ktore nie
            dyskryminuja Islamu w EU, a jednoczesnie sam Islam nie bedzie zrodlem
            antagonizmow ot tyle co by bylo gdyby UE zaczela masowo szczuc czarnych lub
            latynosow wobec u$$a ??
            Problem Islamu jest szerszy i nie mozna go oderwac wobec obecnej geopolityki
            panie Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka na uslugach CIA.
            Oczywiscie islam w UE musi przestrzegac prawa UE i panstw ktore sa zalozycielami
            UE - natomiast to co robi Faszystka Fellaci to szczucie takie samo jak oj Rydzyk

• glos111 Re: Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 16:05
              Takie tez UE ma od 35 lat popierajac Arafata i jego organizacje a muzulmanie i
              tak nie chca przestrzegac praw demokratycznych. I co teraz?
      • glos111 Re: Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 16:00
        czy jacys zydzi zabili niwinnych ludzi jadacych do pracy metrem?
        • aradian Re: Fellaci to pozyteczna Idiotka i Faszystka 09.06.06, 16:51
          Poczytaj Talmud i będziesz wiedział jaki stosunek maja Żydzi do gojów.
    • stagaz Brawo Oriana!!! Brawo Stowarzyszenie!!! 09.06.06, 15:42
      Tylko popierać takie inicjatywy , rugować islamistycznych fanatyków i sadystów
      z Europy. Niech sobie śmierdzą na swoich śmieciach !!!
    • stagaz www. OrianaFallaciTrial.org - tu się podpisujcie 09.06.06, 15:46
      ... za Orianą , a przeciwko islamistycznym zboczeńcom.
      • phun stagaz ty wszechpolski debilu 09.06.06, 15:56

www.partiapracy.pl
        www.racjonalista.pl
        • stagaz phun, nieszczęsny lewaku... 09.06.06, 16:11
          ...ja cię uczyć każę biedaku. Nie jestem wszechpolakiem, a nawet ich nie
          znoszę, jak wszelkiej maści fanatyzmu, a zwłaszcza sojuszu antyamerykańskiego
          lewactwa ze zbrodniczym islamem.
    • areopag Arabowie mogą opuścić Europę jak im nie pasuje 09.06.06, 15:52
      Adel Smith - albo będzie przestrzegał praw człowieka w Europie, albo urządzić
      mu deportację do kraju islamskiego!!!
      NIKT GO TU NIE PROSIŁ!!!
    • rmichal2 A antyklerykałowie 09.06.06, 15:55
      i zwolennicy zieleni nie podpisali?
    • realista1000 Wałęsa i tak nie wiedział,co podpisuje!Podsunęli 09.06.06, 16:04
      mu to i podpisał! Jak z ułaskawieniem ...Słowika!
    • gg1968 Gdyby Fallaci byla muzulmanka to juz dawno by sie 09.06.06, 16:04
      gdzies wysadzila w powietrze. Tak kobieta to fanatyczka, rozni sie od
      islamistow tylko religia. Najchetniej pewnie spalilaby innowiercow,
      homoseksualistow i imigrantow na stosie. Dziwie sie, ze Geremek sie
      podpisuje ... ale z drugiej strony wolnosc slowa to chyba najwazniesza zdobycz
      cywilizacyjna "zachodu", wiec nawet takie oszolomy jak Fallaci moga gadac
      glupoty...
    • abhaod a co robia symbole religijne w panstwowych 09.06.06, 16:06
      szpitalach i szkolach, w Niemczech sa juz dawno zakazane, we Francji chyba tez
    • indris A Bubel i Michalkiewicz ? 09.06.06, 16:14
      Zgadzam się, że trzeba bronić wolności słowa, nawet takiego, które nam się nie
      podoba. Ale w takim razie Michalkiewicza i Bubla również. Jak wszyscy, to
      wszyscy.
      Dlatego uważam, że słowo "solidarność" było tu nie na miejscu. Gotów byłbym
      Oriany bronić przed represjami karnymi, ale NIE - solidaryzować się z nią. Do
      Bubla i Michalkiewicza odnosi się to również.
      • andrzej.karolak Re: A Bubel i Michalkiewicz ? 09.06.06, 16:39
        Jest mnóstwo wypowiedzi typu '' to stetryczala wariatka, mam ja w dupie, ale wolnosci slowa trzeba
        bonic" czy ktos z nich czytal cokolwiek z tego co pisala, czy tylko zna ja ze skrótów w pismach
        kobiecych?
        Czy to poprawnosc polityczna w stylu "Falacci to wariatka bo krytykuje islam (tabu), ale ja jestem
        postepowy(a) i bronie wolnosci slowa"
        • indris Ja czytałem... 09.06.06, 17:37
          ..."wściekłość i dumę". Ale gdybym nie czytał to też bym jej bronił od represji
          karnych. Właśnie w imię wolności słowa.
    • beret_moherowy Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 16:23
      the_rest napisał:

> O, i to jest pozytywna wiadomość
      <>Ma baba niewyparzoną gębe,ale chyba ton dobra dziennikarka
    • xxx82xxx Bezczelność Arabów jest wprost szokująca 09.06.06, 16:35
      Prawa człowieka to według Arabów jest słabość białych, przy pomocy których ta
      hołota będzie mogła narzucić swoje prawa nam.
    • ismael Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 17:04
      Wielkie brawka dla autorów listu. Oriana to solidność dziennikarska od
      dziesiecioleci.Za pisanie prawdy znienawidzona przez lewackie scierwa.
      Podpisałem sie pod listem bez zastrzezeń. Fanatyzmowi obojetne jakiej
      nacji-religi-filozofii nalezy powiedziec STOP,i obnazac go publicznie bez
      skrupołow . "Nie ma wolnosci dla wrogów wolnosci"-a takimi są muslimscy
      fundamentalisci .
      • anka1 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 17:14
        szczyt wszystkiego zeby muzulmanin we Wloszech pozywal Wloszke przed sad, bo
        rzekomo islam obraza. islam obrazaja tacy jak bin laden i zarkawi, bo morduja
        niewinnych rzekomo w imie Allaha.
        Fallaci ma jaja w przeciwienstwie do poprawnych politycznie idiotow.
    • silesius.monachijski0 Popieram Oriane Fallaci! 09.06.06, 17:25
      To nie byle jaka "yntelektualistka", przestrzegajaca bzdurnych i podkopujacych
      europejska kulture zasad politycznej poprawnosci; to nie taka sobie
      dziennikarka "jedynie slusznych mediow", piszaca kazdy idiotyczny tekst na
      zamowienie; to prawdziwa Dama, dziennikarka i publicystka par excellence,
      zawsze chodzaca wlasnymi drogami. Czesto sie z jej pogladami nie zgadzalem i
      nie zgadzam, ale chyle czola przed tak swietlana postacia, broniaca tozsamosci
      Europy i europejskiej kultury, broniacej swobody wypowiedzi, jak tez i
      walczacej z obowiazujaca regula chowania glowy w piasek w obliczu zagrozenia,
      jakie stwarzaja w Europie emigranci wyznajacy radykalny i fundamentalistyczny
      islam. Oriana Fallaci walczy nie tylko z tym terrorystycznym badziewiem, ktore
      chce nam w Europie zabrac to co najcenniejsze: wolnosc i kulture; ona rownie
      dzielnie walczy od lat ze swoja straszna choroba - rakiem -, ktory raz po raz
      dopada ja, i zmusza do ograniczenia swojej publicystycznej dzialalnosci. Jest
      to WSPANIALA kobieta, i zasluguje na slowa najwyzszego uznania tudziez na
      wielki szacunek. Pani Oriano: zawsze bede po Pani stronie; niewazne, ze czesto
      atakuje Pani - moim zdaniem troche przesadnie - moj Kosciol i zmarlego papieza
      Jana Pawla II; jestesmy po jednej stronie: walczymy o prawo do naszej kultury,
      do naszej cywilizacji, o prawo do wolnosci i o prawa czlowieka; podziwaim Pania
      za Pani walke; zycze duzo zdrowia, i jeszcze wielu wspanialych tekstow

szczerze oddany silesius monachijski
      • oo77 silesius - lubie Twoj styl. Forza Fallaci! 21.06.06, 19:11
        Pelna zgoda. NIe trzeba sie z nia zawsze zgadza. Ale... Ktos musi wreszcie
        zerwac z lewackim odmozdzaniem. Islam znowu ma apetyt na Europe. Kiedys
        potrzebny byl Karol Mlot, teraz potrzebny jest krzyk Fallaci.

wwkorab
    • silesius.monachijski0 Jestem dumny i wzruszony; 09.06.06, 17:35
      Z piec razy bylem na spotkaniach z ta Wpaniala kon´bieta, dwa razy udalo mi sie
      z nia porozmawiac; wielki to dla mnie byl zaszczyt, ze moglem ucalowac reke
      kobiety o takiej inteligencji, ze moglem sobie te pare minut z nia porozmawiac;
      jest niezwykle ciepla, a przy tym bardzo wsluchujaca sie w argumenty rozmowcy;
      jest naprawde pod wielkim wrazeniem; nieprawdopodobnie przenikliwa i madra
      osoba; cokolwiek bedzie mozliwe, cokolwiek bede mogl zrobic, zawsze bede Pania
      bronic; i niech choroba Pani nigdy nie pokona! bardzo Pania potrzebujemy: ja i
      miliony innych Europejczykow, swiadomych tego, jak bardzo Pani ma racje;
      pozdrowienia dla Prawdziwej Europejki!
      • ziuta38 Re: Jestem dumny i wzruszony; 09.06.06, 18:42
        silesius,ty to masz znajomosci!
        moze masz chwile dla mnie?
      • not_so_fast Re: Jestem dumny i wzruszony; 10.06.06, 12:23
        No zazdroszczę ci bracie, że spotkałeś ją na żywo. Ja to tylko podziwiam za
        teksty. Pani jest z całą pewnością bohaterką stulecia (albo dwóch).
    • cygan37 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 12:36
      Precz z rasistką!
    • babariba-babariba niech by lepie ściepę zrobili na tabletki... 10.06.06, 12:55
      ...łagodzące skutki przekwitania
      • thepolishgirl Re: niech by lepie ściepę zrobili na tabletki... 14.06.06, 16:31
        Re: niech by lepie ściepę zrobili na tabletki...
        ...łagodzące skutki przekwitania

Znalazłam najgłębszy komentarz na forum....
        • oo77 polishgirl, darling.... 21.06.06, 19:13
          You're joking, right?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka