Dodaj do ulubionych

Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich c...

22.06.06, 07:30
Jestem pełna podziwu dla ojca dziecka, za jego upór w słusznej sprawie.
Dobrze, iż znalazl się też drugi, wolny od głupich, niczym nieuzasadnionych
przekonań adwokat, który pomaga mu przeforsować możliwość decydowania o sobie
malutkim mężczyznom:). Jak można kogoś okaleczać bez jego zgody?!?
Obserwuj wątek
    • danonim Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 08:34
      Jak wogóle można kogokolwiek kaleczyć? Zarówno Purytan (strach przed
      masturbacją), jak i np. Żydów (przekonania religijne) nie rozumiem. Podczas gdy
      oburzamy sie na okaleczanie dziewczynek (wycinanie łechtaczki praktykowane
      nadal w niektórych plemionach afryki) to nadal tolerujemy obrzezanie. Przecież
      to koszmar. Gdyby napletek był tak niepotrzebny natura by go nie wymyśliła.
      Takie praktyki powinny być prawnie zakazane!
      • vitabravo Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapaln 22.06.06, 09:49
        Matka nie dbała o higieną dziecka, stąd stany zapalne.
        Woda i mydło szanowna kobieto, a nie obrzezanie.
        _ _ _
        Masowe obrzezania to najlepszy sposób na ukrycie się obrzezanych kultowo
        w tłumie.
        • centrolew Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 10:13
          Barbarzyński zwyczaj nie mający nic wspólnego z medycyną. Mam nadzieję, że
          kiedyś ofiary tych pogańskich rytuałów dostaną od rządu USA jakieś
          odszkodowanie. Moim zdaniem jest to łamanie praw człowieka! Po co narażać dzieci
          na cierpienie w imię jakiś mżonek znachorów?!
          • krasnov Artykuł jest _sprzeczny_ 22.06.06, 11:29
            Ktoś redagując artykuł nie używał mózgu. Czytamy:
            "Jak to się stało, że zabieg obrzezania stał się w Ameryce tak masowy? - Miało to niewiele wspólnego z religią, a już na pewno nie z tradycją żydowską - mówi "Gazecie" David Llewellyn."
            Acha, czyli ma to "niewiele wspólnego z religią". A następny akapit głosi coś całkiem odwrotnego:
            "W XIX wieku obrzezanie stało się masowe w krajach anglosaskich: USA, Kanadzie, Australii, Wlk. Brytanii. Purytanie wierzyli, że zniechęci ono chłopców do grzesznej masturbacji, którą wtedy uważano za ciężką chorobę."
            Acha, czyli jednak "coś" miało. Rzekłbym, że religia była kluczową przyczyną w świetle owegoż akapitu. A może autor artykułu nie wie, kto to byli purytanie?
            • zupa_wolowa Cóż, pewnie dla autora wpisu... 22.06.06, 11:42
              istnieje tylko jedna religia.
              • ylemai Re: Cóż, pewnie dla autora wpisu... 22.06.06, 13:17
                fakt. judaizm bardzo ostro zabrania onanizmu. wszelkie nasienie musi skończyć w
                drogach rodnych kobiety.

Piosenka z "Sensu Życia" monty pythona się przypomina...
                • blue911 Re: Cóż, pewnie dla autora wpisu... 22.06.06, 13:41
                  Notatka dla "swiatlych' dyskutantow: Muzulmanie tez zalecaja obrzezanie.
                  Tlumacza to motywami higienicznymi.Nie popieram zadnej ze stron - to tylko taka
                  wstawka.
                  • mariuszdz Kto by pomyślał :) 22.06.06, 15:30
                    Kosmosy ,rakiety ,Iraq,Pustynna Burza" ,SpierMan ,X-Men .... a tu taka zmułka
                    .. ciachają po ptaszku :) i to masowo, po ptaszkach !
                    • patman Na trzy zdrowaśki do pieca 22.06.06, 16:31
                      mariuszdz napisał:

> Kosmosy ,rakiety ,Iraq,Pustynna Burza" ,SpierMan ,X-Men .... a tu taka zmułka
                      > .. ciachają po ptaszku :) i to masowo, po ptaszkach !

Nie dziw się temu, w US istnieje bardzo silne lobby ciemnogrodu, debilizm jest powszechnie praktykowany, zwłaszcza przez ortodoksyjnych chrześcijan. Dla nich "tradycyjne" wartości mają pierwszeństwo przed zdrowym rozsądkiem.
                      • waclaw_grzyb Re: Na trzy zdrowaśki do pieca 22.06.06, 17:11
                        to są pedofile!! chcą grzebać małemu chłopcu w majtkach i dotykać jego
                        pisiorka!!!
                        • maciejtakitam hehehe... ja tam jestem obrzezany i jakos mi to 22.06.06, 17:18
                          nie przeszkadza. kiedys bylem chory jak bylem malutki i jakos tak wyszlo....
                          szczerze czy to ma znaczenie jak to pozniej wyglada zycie seksualne i jezeli
                          chodzi o doznania?
                          • spasia re 22.06.06, 19:12
                            a co doznania nie mają dla ciebie żadnego znaczenia?

ogólnie uważam że to okrutne...bo to co najbardziej rozwala ludzi to bezsilność
                            a co ma do powiedzenia taki 8-letni chłopiec w sprawie SWOJEGO penisa? nic...i
                            to jest błąd, przez który później dorosły chłopiec cierpi(chociaż jak widać nie
                            wszyscy)
                            • maciejtakitam Re: re 22.06.06, 21:58
                              wiesz. nie mam pojecia bo jak mialem 8 lat to jesze nie wiedzialem nic o
                              szmeges bajeges ale powiem ci ze jakos mi nie przeszkadza to ze jestem
                              obrzezany a nawet z tego co slysze od pan jest to higieniczne...a co do
                              doznan... nie mam pojecia ale jakos mi sie nie spodobalo by gdybym mial tyle
                              skory na wacku
                              • orcheystra Re: re 23.06.06, 00:19
                                Obrzezanie penisa to starotestamentowy, biblijny znak przymierza z Bogiem. To
                                piękny obyczaj i boski nakaz. Mniej więcej, jak 10 przykazań Mojżesza.
                      • lesew Re: Na trzy zdrowaśki do pieca 22.06.06, 17:49
                        Zupełnie jak u nas!
                      • umghhh Re: Na trzy zdrowaśki do pieca 22.06.06, 23:36
                        To tak jak u nas! Az milo sie robi ze jest dzedzina w ktorej nie musimy nikogo
                        gonic.

//
            • greg0.75 Re: Artykuł jest _sprzeczny? eeee 22.06.06, 12:21
              Nie ma co się zaraz czepiać, zapewne chodziło o to, że w Stanach etc. zabieg nie wynika BEZPOŚREDNIO z nakazów wiary (jak u Żydów), a z przebrzmiałych przekonań (owszem, kultywowanych również przez pewne grupy religijne), że:
              1. masturbacja jest szkodliwa
              2. obrzezanie zapobiega masturbacji
              • maruda.r Jesusland, kreacjonizm, zabobon 22.06.06, 22:57
                greg0.75 napisał:

> Nie ma co się zaraz czepiać, zapewne chodziło o to, że w Stanach etc. zabieg ni
                > e wynika BEZPOŚREDNIO z nakazów wiary (jak u Żydów), a z przebrzmiałych przekon
                > ań (owszem, kultywowanych również przez pewne grupy religijne), że:
                > 1. masturbacja jest szkodliwa
                > 2. obrzezanie zapobiega masturbacji

Mamy więc do czynienia z ciemnotą i zabobonem Jesuslandu. Znakomity grunt dla
                kreacjonizmu.

• siegfriedswaelderin Re: Artykuł jest _sprzeczny_- wcale nie 23.06.06, 09:10
              Ktos nie uzywal mozgu, czytajac...
              Chodzi przeciez o to, ze AKTUALNIE obrzezanie nie mam nic wspolnego z wyznawana
              religia, ale geneza masowosci tego zabiegu - owszem.

krasnov napisał:

> Ktoś redagując artykuł nie używał mózgu. Czytamy:
              > "Jak to się stało, że zabieg obrzezania stał się w Ameryce tak masowy? - Miało
              > to niewiele wspólnego z religią, a już na pewno nie z tradycją żydowską - mówi
              > "Gazecie" David Llewellyn."
              > Acha, czyli ma to "niewiele wspólnego z religią". A następny akapit głosi co
              > ś całkiem odwrotnego:
              > "W XIX wieku obrzezanie stało się masowe w krajach anglosaskich: USA, Kanadzie,
              > Australii, Wlk. Brytanii. Purytanie wierzyli, że zniechęci ono chłopców do grz
              > esznej masturbacji, którą wtedy uważano za ciężką chorobę."
              > Acha, czyli jednak "coś" miało. Rzekłbym, że religia była kluczową przyczyną
              > w świetle owegoż akapitu. A może autor artykułu nie wie, kto to byli purytanie
              > ?
              >
          • zyta17 Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 12:09

Sam jestes Barbarzynca
            • centrolew Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 15:39
              Obrzezanie wymyślono w krajach, gdzie brakowało wody i nie było możliwości do
              zachowania podstawowej higieny. Później doszły jeszcze zabobony związane z
              masturbacją. A na dodatek obrzezanie pełniło rolę "naznaczenia", przynależności
              do pewnego plemiona.

Jednym słowem tez zwyczaj powinien zostać zakazany, tak jak zakazana jest fala w
              wojsku, palenie na stosie, leczenie poprzez wsadzanie dzieci do pieca i inne
              wynalazki przeszłości.
              • michalng Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 16:09
                Obrzezanie na tez kilka zalet. Zmniejsza ryzyko zapadniecia na szereg chorób,
                od infekcji poczynajac a na HIV, kile, i raku prącia skończywszy.
                • pawel1940 Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 17:32
                  Woda, mydło i zabezpieczenie też zmniejszą. Skuteczniej.
                  Poza tym w aspekcie doznać - podobno penis obrzezanych jest mniej wrażliwy w
                  ogóle, z uwagi na zmniejszenie czułości żołądzi (niezbędne, by móc normalnie
                  chodzić). Choć z drugiej strony, niektórzy twierdzą, że to ponoć pomaga dłużej
                  być w stanie działania bojowego ;-)

Mimo to jestem absolutnie przeciwko obrzezaniom.
                  • michalng Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 17:56
                    No tak jak ktos mysli ze mozna sie obrzezac zamiast myc to zle mysli :)
                    Jako własciciel "obrzezanego" musze powiedziec ze ja nie widze specjalnej
                    róznicy. Inna sprawa ze w wyniku zabiegu zmieniłem rodzaj noszonej bielizny z
                    luznych bokserek na bokserki obcisłe :) Jesli chodzi o seks to nie
                    zaobserwowałem ani wydłuzenia czasu dziasłań bojowych ani zmniejszenia
                    przyjemnosci z takowych :)
                    • ivess Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 18:12
                      Dlaczego zmiana bokserek??? Rozmiar się zmniejszył, czy co???
                      • michalng Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 21:53
                        w "luznych" podczas chodzenia mały sie ocierał i czułem dyskomfort. Stosowanie
                        bielizny obcisłej (slipy albo obcisłe bokserki) dyskonfort ten zlikwidowało. Po
                        pewnym czasie mogłem juz chodzic w "luznych" ale stwierdziłem ze obcisłe sa
                        fajniejsze :)
                    • ciociolina Re: Barbarzyński zwyczaj. 24.06.06, 23:40
                      A można wiedzieć dlaczego zmieniłeś te bokserki na obcisłe?
                • gg1968 Tak twierdza amerykanscy lekarze 22.06.06, 19:22
                  ale lekarze z Europy, Japonii, Chin itd maja dokladnie przeciwne zdanie. Nawet
                  Anglia, ktora to przyczynila sie do rozpowszechnienia tego zabiegu w swiecie
                  anglosaskim, wycofala sie z tej praktyki traktujac ja tylko jako zbedna
                  kosmetyke. Ja tam nie mam nic przeciwko temu aby Zydzi czy Arabowie sobie
                  obrzezywali napletek, skoro im tak religia nakazuje, ale po co dorabiac
                  falszywa naukowa teorie do sprawy. Po co meczyc dzieci?
                • zwierzowiec Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 20:02
                  to po kiego wała każdy facet to ma ???
                  mamusia natura jakby to było b. szkodliwe sama by wyeliminowała
                  a jak się człowiek myje tylko raz do roku i pier#$li co popadnie to mu nawet
                  ciachnięcie nie pomoże ;-P
                • primum_non Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 21:23
                  michalng napisał:

> Obrzezanie na tez kilka zalet. Zmniejsza ryzyko zapadniecia na szereg chorób,
                  > od infekcji poczynajac a na HIV, kile, i raku prącia skończywszy.
                  Dyskusyjne jest implikowanie,ze przyczyną 4 zapaleń był brak
                  obrzezania.Oczywisty jest brak rodziców(w tym wypadku matki).Dyskusyjne jest
                  też,ze 6-krotne umycie mydłem jest korzystniejsze,jeśli chodzi o zapalenie niż
                  jednokrotne wodą.W tym wypdku lekarz powinien ustalić,jakie czynniki
                  chorobotwórcze spowodowały "zapalenie" i skąd (od kogo,od czego) się wzięły i
                  kto do tego doprowadził.Nadeszła pora upałów i nie trzeba bardzo przypominać o
                  higienie i unikaniu odparzeń.A bliżej równika jest cieplej.Ciekawe jest czym
                  może stać się człowiek,jeżeli pyłki brzozy wywołują "ciężką chorobę"
                  -uczulenie,nie znane mi bliżej.A co mnie będzie jakiś ukrainiec opowiadał o
                  kotach,jak ja swojego zabiłem siekierą,bo mądzrzy Świadkowia Jechowy tak
                  robią,jeśli im kot podpadł(żart).Na sierść kota też można być uczulonym.
                  • michalng Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 22:25
                    W tym konkretnym przypadku proces powinien opierac sie na ekspertyzach lekarzy.
                    Czy obrzezanie chłopca jest podyktowane wzgledami medycznymi czy nie. Rutynowe
                    obrzezanie dzieci jest bezsesu. Nawet jak by medycyna stwierdziła ze obciecie
                    małego palca u nogi zmniejsza ryzyko grzybicy nie obcioł bym palca swoim dzieciom :)
          • wredna_jedza Raczej idiotyczny zwyczaj 22.06.06, 12:56
            Obrzezanie zapobiega masturbacji - buahahahahahahaha
            Że do dziś liberalne i oświecone USA jest takim ciemnogrodem, że utrzymuje takie
            zwyczaje?????
            • the.incognito Re: Raczej idiotyczny zwyczaj 22.06.06, 13:22
              Bo USA to jest ciemnogród, ale ciemnogród, który potrafi wykorzystać potencjał
              przyjezdnych.
            • elasmotherium_sibiricum Re: Raczej idiotyczny zwyczaj 22.06.06, 13:23
              > Że do dziś liberalne i oświecone USA jest takim ciemnogrodem, że utrzymuje
              taki
              > e
              > zwyczaje?????

Liberalne i oświecone USA jest takim ciemngrodem, że w szkołach zakazują
              nauczania ewolucjonizmu na rzecz takich bajań jak teoria inteligentnego
              projektu.
              • pkal "Inteligentny projekt", czyli pseudonauka 22.06.06, 23:05
                > Liberalne i oświecone USA jest takim ciemngrodem, że w szkołach zakazują
                > nauczania ewolucjonizmu na rzecz takich bajań jak teoria inteligentnego
                > projektu.
                Na szczęście prócz lobby kreacjonistów jest też dość silne lobby naukowe, które
                walczy z ciemnotą. Z kreacjonistami obecnie walczy się w USA w sądach, z często
                dobrym skutkiem.
                Cieszę się, że w Polsce kreacjoniści nie mają na razie wiele do powiedzenia, ale
                obawiam się, że to się może pogorszyć...
                • the_rapist Re: "Inteligentny projekt", czyli pseudonauka 23.06.06, 02:24
                  Żeby jako tako zrozumieć powstanie Ziemi i życia na niej trzeba przyswoić wiadomości z takich dziedzin jak: astronomia, fizyka, chemia, geologia, botanika, zoologia i jeszcze kilku innych celem wytłumaczenia bardziej złożonych procesów. Kreacjoniści oferuja gotową opowiastkę nie wymagającą wielkiego wysiłku umysłowego, jedynie dobrą wolę uwierzenia, a w konsekwencji przyjęcia jej za prawdę objawioną, bez możliwości zadania pytania "Czy to się w ogóle kupy trzyma?".
          • radow_praca Re: Barbarzyński zwyczaj. 22.06.06, 12:59
            centrolew napisał:

> Barbarzyński zwyczaj nie mający nic wspólnego z medycyną. Mam nadzieję, że
            > kiedyś ofiary tych pogańskich rytuałów dostaną od rządu USA jakieś
            > odszkodowanie. Moim zdaniem jest to łamanie praw człowieka! Po co narażać
            dziec
            > i
            > na cierpienie w imię jakiś mżonek znachorów?!
            >

Ale czemu od rzadu USA a nie od tych, którzy podjęli za nich taka decyzję?
        • wardog1 Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 10:33
          Racja na 100%
          tylko zaniedbanie hygieny, mogło doprowadzić do stanu zapalenia
          • frant3 Już po ptoku 22.06.06, 10:42
            Ptak bez napletka jest jak Żyd bez mycki.

--
            Frant - humor, satyra, krytyka
            • snow21 Wyjaśniło się dlaczegoUSA tak popiera Izrael HA HA 22.06.06, 20:31
              • snow21 ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha 22.06.06, 20:34
          • michalng Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 10:49
            Osoby obrzezane zdecydowanie zadziej zapadaja na stany zapalne penisa. To jest
            fakt. Brak napletka po prostu ułatwia higiene.
            • j23znowunadaje Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 10:59
              > Osoby obrzezane zdecydowanie zadziej zapadaja na stany zapalne penisa. To jest
              > fakt. Brak napletka po prostu ułatwia higiene.

A osoby bez nog nigdy nie cierpia na grzybice stop. Ani na zapalenie paznokcia
              konczyn dolnych.
              • michalng Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 11:17
                Osoby bez nóg cierpia za to z innych powodów. Obrzezanie na wady i zalety.
                Naprawde zarówno jednych jak i drugich jest równie duzo. Przerabiałem "ten
                temat" kilka lat temu lekarz dał mi do wybory, zabieg prostrzy + obrzezanie
                albo skomplikowańszy i "napletek zostaje". wybrałem po długich namysłach opcje
                druga. Zabieg niestety sie nie udał i trzeba było powtórki (z obrzezaniem).
                Teraz man "wacka bez sfeterka" :) i jest ok :)
            • darr.darek Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 11:18
              michalng napisał:
              >Osoby obrzezane zdecydowanie zadziej zapadaja na stany zapalne penisa. To jest
              >fakt. Brak napletka po prostu ułatwia higiene.

Chcesz sobie obcinać cokolwiek, po 18 roku życia - droga wolna. Nawet gdy
              obetniesz sobie głowę nikt nie będzie płakał. Wara od małych dzieci.

Ja mam już niemal 40 lat i jeszcze żadnego zapalenia penisa nie miałem. Gdyby
              jakiś konował uciachał mi napletek w dzieciństwie, odszukałbym go jako dorosły
              i poobcinał mu parę innych rzeczy.

Dziczy precz od dzieci !
              • michalng Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 11:25
                Zle mnie zrozumiałes. Nie chce obcinac niczego dzieciom. Zwłaszcza twoim :)
                (swoim zreszta tez nie) Jesli ktoś obrzezał by cie jako dzecko to mógł bys miec
                pretesje do swoich rodziców. Ja tez mam prawie 40 lat pale papierosy i jeszcze
                zadnego raka nie miałem :P
                • darr.darek Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 11:36
                  michalng napisał:
                  > Zle mnie zrozumiałes. Nie chce obcinac niczego dzieciom. Zwłaszcza twoim :)
                  > (swoim zreszta tez nie)

To bardzo dobrze ! Tylko po co dopuszczać w dyskusji stanowisko, że "to nie
                  byłoby takie złe" (decydować za dziecko o okaleczaniu !!!).
                  W ten sposób np. "łagodni" pedofile piszą swoje dopuszczalne przez prawo
                  teksty, że ... "seks z dzieckiem nie musi być zawsze złem".

• michalng Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 17:20
                    Obrzezanie to nie jest okaleczenia. Zauwaz ze w tym przypadku, matka powołuje
                    sie na wzgledy medyczne.
                    • orcheystra Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 23.06.06, 00:22
              • pio41 Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 11:35
                A wszystko przed Toba. Choroby ukladu moczowego sa wyjatkowo nieprzyjemne, a
                obrzezanie w duzym stopniu je ogranicza. Proponuje zbadac sie na zapalenie
                prostaty (metoda per rectum), bo jest to bardzo czesta choroba czesto wykrywana
                w poznym stadium rozwoju. Przez kilkanascie lat nic sie nie dzieje, a ktoregos
                dnia dostajesz wysokiej goraczki. Poniewaz malo kto w Polsce jest w stanie ja
                zdiagnozowac prawidlowo - poczatkowo leczony jestes zlymi antybiotykami.
                Dopiero po bezkutecznym kilkutygodniowym leczeniu znajdujesz urologa, ktory
                rozpoznaje chorobe i serwuje ci 2-3 miesieczna kuracje wlasciwymi antybiotykami.

Wracajac do obrzezania: wbrew powszechnemu pogladowi najprawdopodobniej
                datujacemu z czasow 3 Rzeszy nie tylko Zydzi rzezaja sie - robia to tak samo
                czesto Arabowie, Berberowie, Kabilowie i inni mieszkancy Polnocnej Afryki i
                Lewantu. Podobnie jak zakaz jedzenia wieprzowiny u Arabow, tak i obrzezanie ma
                swoje przyczyny materialne a nie religijne - pozwala uniknac wielu zakazen.
                Mali chlopcy czesto cierpia na tzw. stulejke - tak bylo z moim dzieckiem - tj.
                zarastaniem napletka. Niemoznosc oddania moczu szerokim strumieniem powoduje,
                ze na wewnetrznej skorze napletka gromadza sie bakterie, ktore wywoluja stan
                zapalny. W przypadku mojego dziecka - skoczylo sie na odklejeniu napletka od
                zoledzi - jednak nigdy nie wiadomo, czy zabieg obrzezania nie bedzie konieczny.
                Co do higieny - swieta prawda - ale trudno po kazdym oddaniu moczu - chocby w
                szalecie publicznym - obciagac sobie napletek i szorowac siusiaka mydlem.
                Mysle, ze proceder taki - pomijajac, ze dosc oblesny - szybki wywolalby reakcje
                prawdziwych-Pollakow-zwalczajacych-dewiacje-seksualne.

A tak w ogole, to cos mnie sie zdaje, ze w waszych wypowiedziach za duzo
                ideologii (tzw. polskosci) za malo konkretow.
                • darr.darek Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 11:44
                  pio41 napisał:
                  > Wracajac do obrzezania: wbrew powszechnemu pogladowi najprawdopodobniej
                  > datujacemu z czasow 3 Rzeszy nie tylko Zydzi rzezaja sie - robia to tak samo
                  > czesto Arabowie, Berberowie, Kabilowie i inni mieszkancy Polnocnej Afryki i
                  > Lewantu.

Wiem, ale to tylko potwierdza fakt, że problemy z higieną penisa to raczej
                  mieli ci, którzy nie korzystali ze zwykłej wody.

> Podobnie jak zakaz jedzenia wieprzowiny u Arabow, tak i obrzezanie ma
                  > swoje przyczyny materialne a nie religijne - pozwala uniknac wielu zakazen.

Wieprzowiną też jeszcze nigdy się nie zatrułem. Faktem jest, że nie przyszłoby
                  mi do głowy trzymać wieprzowiny w szałasie przy temperaturze 50st. C .

>Mali chlopcy czesto cierpia na tzw. stulejke - tak bylo z moim dzieckiem - tj.
                  >zarastaniem napletka.

Są proste zabiegi na to - bez obrzezania.

> Co do higieny - swieta prawda - ale trudno po kazdym oddaniu moczu - chocby w
                  > szalecie publicznym - obciagac sobie napletek i szorowac siusiaka mydlem.

Nie ! Aby dać analogię do obrzezanego, to wystaczyłoby ściągnąć napletek i
                  włożyć wacka do majtek - tak mają obrzezani. Oni wraz z obrzezaniem nie mają
                  instalowanej spłuczki z wodą przy wacku.

>Mysle, ze proceder taki - pomijajac, ze dosc oblesny - szybki wywolalby reakcje
                  >prawdziwych-Pollakow-zwalczajacych-dewiacje-seksualne.
                  >A tak w ogole, to cos mnie sie zdaje, ze w waszych wypowiedziach za duzo
                  >ideologii (tzw. polskosci) za malo konkretow.

Myślę, że z Twojej wypowiedzi bije za dużo sympatii do religijno-zwyczajowych
                  dzikich obrzędów (tzw. scyzorykiem chrzczonych) a za mało jest konkretów.

• oranvag Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 11:45
                  Jeśli masz problemy z chorobami układu moczowego, zdradzę Ci dwa sekrety:

1) woda

2) mydło
                • zyta17 Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 12:15

Brawo PIO 4,
                  moze Pan wytlumaczy tej zgrai Polakow
              • zyta17 Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 12:12

panie Darku, ale pana parnterki pewnie lataja do ginekologa leczyc nadzerki, a
                pan po 5 minutach "przyjemnosci" ma juz wystarczajaca dosc wszystkiego, odwraca
                sie plecami i spi.........................
                co za ciemnogrod w tej PL
                • darr.darek Re: Dziczy PRECz od dzieci !!! 22.06.06, 12:26
                  zyta17 napisała:
                  >panie Darku, ale pana parnterki pewnie lataja do ginekologa leczyc nadzerki, a
                  >pan po 5 minutach "przyjemnosci" ma juz wystarczajaca dosc wszystkiego, odwraca
                  >sie plecami i spi.........................

Pani Zyto, jeśli pani partner robi to zbyt krótko, proszę go namówić na
                  powtórkę po 30 minutach. Chyba, że nie może, ale to wtedy ma chyba inny
                  poważniejszy problem niż "czas trwania". Może witaminki dobre odżywianie ?
                  Ja nigdy nie miałem problemu ani z "czasem trwania" ani z "częstym
                  zapotrzebowaniem".

>co za ciemnogrod w tej PL

Ooo ! Pani widzę popiera czerwoną hołotę, która zwykła tak ubolewać.
                  Nie radzę - popieranie czerwonych samo w sobie jest chore. To może
                  odzwiedciedlać się na zdrowiu partnera.
        • jola_dywity1 *********K0N0PIELKA po amerykańsku********* 22.06.06, 10:47
          Cie3mnota i zabobony oto prawdziwy obraz USA.
          Wolność też tam ponoć kiedyś była.
          • zupa_wolowa Czy obrzezani w dzieciństwie wytoczą procesy 22.06.06, 11:45
            rodzicom i lekarzom? Ja na ich miejscu bym tak robił...
            • orcheystra Re: Czy obrzezani w dzieciństwie wytoczą procesy 23.06.06, 00:22
          • gilu33 Re: *********K0N0PIELKA po amerykańsku********* 22.06.06, 11:49
            prawdziwa wolność to jest dopiero w Dywitach..! Każden jeden chodzi se po wsi i
            gada co mu ślina na język przyniesie.. i stąd mamy wysyp wsiowych głupków...
        • jan.grz Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 10:59
          A propos higieny małego penisa. Drodzy rodzice - jesli macie synka, to warto, a
          nawet należy w czasie kąpieli, od czasu do czasu, ściągać napletek i umyć także
          żołądź. Czasem ściągnięcie może być trudne, ale nie rezygnujcie, bo taki zabieg
          pozwala na stopniowe rozciąganie napletka i ułatwia utrzymanie higieny w
          przyszłości. Powodzenia.
          • mickey.mouse Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 13:34
            Nie chrzan glupot, bo jeszcze jakas mloda, nieopierzona matka zacznie sciagac
            swojemu kilkumiesiecznemu synkowi napletek, ktory sciagac daje sie dopiero u
            nastolatkow..
            • lesew Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 18:01
              To Ty piszesz głupoty: ściągać napletek należy właśnie już u kilkumiesięcznych
              chłopców, przy każdej kąpieli! Bez wariactw, ale systematycznie - wtedy nie ma z
              tym żadnych kłopotów.
        • zyta17 Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 12:09

woda i mydlo tylko powierzchownie myje, natomiast co sie dzieje pod skora
          napletka, tego nie da sie juz umyc
          • greg0.75 Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 12:33
            Funkcjonalnie "skóra pod napletkiem" niczym się od, wybacz - szparki nie różni. Opierając sięna twojej żarliwej obronie obrzezania zakładam, że uznałaś za stosowne przycięcie sobie dolnych warg? (Coby Ci się farfocle i bakterie nie zbierały, żeby uniknąć nadżerek, nie narażać partnera na zarażenie grzybicą, nie osiągać przedwczesnych orgazmów i co tam jeszcze wymieniałaś).
            Jako że nie masz doświadczeń osobistych / z nieobrzezanymi dziećmi informuję, że podczas mycia cała skóra eksponowana jest "powierzchownie"
          • ppo Gwarantuję ci, że się da. 22.06.06, 12:46
            U zdrowego mężczyzny (takiego jak ja) nie ma żadnego problemu z umyciem siurka
            i jest to równie skomplikowane, jak umycie mydłem palca. Domyślam się, Zyta, że
            nie masz penisa. Może spróbuj przyjrzeć się swojemu partnerowi? Jesli nie masz
            partnera, to pozostają tylko filmy dla dorosłych. Amerykańskie od europejskich
            są odróżnialne na 1-szy rzut oka. W amerykańskich wszyscy aktorzy są obrzezani-
            czasem tak niefachowo, że aż się nieprzyjemnie robi, patrząc na te członki.
          • greg2111 Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 15:40
            I pod pachami człowiek się poci. Trzeba się myć po prostu.

A jeśli, już jesteśmy przy genitaliach to pod moszną także się mężczyzna poci, i
            wtedy też pojawia się nieprzyjemny zapach, bakterie, grzyby, ale jakoś żadnemu
            narodowi nie przyszło do głowy żeby ją obcinać. A może i przyszło, tylko już nic
            o nich nie wiemy.
            • annamarta8 Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 16:06
              greg2111 napisała:

> I pod pachami człowiek się poci. Trzeba się myć po prostu.
              >
              > A jeśli, już jesteśmy przy genitaliach to pod moszną także się mężczyzna poci,
              > i
              > wtedy też pojawia się nieprzyjemny zapach, bakterie, grzyby, ale jakoś żadnemu
              > narodowi nie przyszło do głowy żeby ją obcinać. A może i przyszło, tylko już ni
              > c
              > o nich nie wiemy.
              - Ha!Ha!Ha! Dzieki za troche smiechu! A woda i mydlo to najlepsza rzecz na
              swiecie - dla wszystkich!
            • d.o.m Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 16:27
              > ale jakoś żadnemu narodowi nie przyszło do głowy
              > żeby ją obcinać. A może i przyszło, tylko już
              > nic o nich nie wiemy.

Niektórzy nie wiedzą, inni czytają...

pl.wikipedia.org/wiki/Skopcy
              • greg2111 Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 17:04
                do d.o.m a

O skopcach dobre, dobre, nie wiedziałem.

A co do "argumentum ad personam" hm, moim zamiarem nie było nikogo obrażać, ani
                obracać kotem dookoła.

Ot tak już jest, że kij zawsze ma dwa końce. A prawda leży gdzieś pośrodku.

Najważniejsze argumenty zwolenników obrzezania:
                1. Utrzymanie higieny. Natura, która nie jest doskonała.
                2. Rak szyjki macicy u kobiet.
                3. Przyjemność mężczyzny z długiego stosunku. I ta kobietca rzecz oczywista.

Kontrargumenty:

1. Cóż trzeba się myć. Seks z kimś, komu śmierdzą ręce, czy nogi tez nie
                jest przyjemny. Natura nie jest doskonała.

2. Istnieje szczepionka, co prawda trzeba nią zaszczepić dziewczynki w
                wieku dziecięcym, ale na polio też zaszczepia się dzieci. Szczepionka to jest
                łatwiejszy i efektywniejszy środek od obrzezania. Należałoby też wprowadzić jej
                powszechne stosowanie, jako, że jest to do przyjęcia przez większość ludzi.
                3. Mit związany przyjemnością.
                Są różne sposoby na dłuższy stosunek. Nie chcę mi się o tym pisać drugi
                raz - napisałem już o tym na następnej stronie.
                Ta kobieca.
                Żołądź mężczyzny obrzezanego jest suchy jak wiór. Więc jeśli nie rozbudzicie
                dostatecznie mocno partnerki, (choć nie zarzucam wam tego, teoretyzuję sobie
                teraz) to i przy samym zaczynaniu i dalej macie panowie dużo bardziej utrudnione
                zadanie. I nie chodzi tu tylko o samo nawilżenie, ale ciężko to wytłumaczyć,
                może słowo teleskop coś pomoże.

A co do fellatio itp. to myć się trzeba zawsze a napletek zawsze można ściagnąc
                i wygląda wtedy niemal jak obrzezany.
                Co wolicie kabriolet ze składanym dachem, który można zawsze zamknąć czy ten w
                którym dach zostawia się w garażu?
              • mark.parker Skopcy. 22.06.06, 21:25
                d.o.m napisał:

> > ale jakoś żadnemu narodowi nie przyszło do głowy
                > > żeby ją obcinać. A może i przyszło, tylko już
                > > nic o nich nie wiemy.
                >
                > Niektórzy nie wiedzą, inni czytają...
                >
                > pl.wikipedia.org/wiki/Skopcy

Dzięki za fascynujący link.

Nawiasem mówiąc, znakomita więksość moich chłopców była obrzezana i wolę takich
                ze względów estetycznych. Ciekawym, ilu piszących tu o seksie ludzi widziało
                kiedykolwiek obrzezanego chłopaka, nie mówiąc o spaniu z nim.
        • sir.vimes Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 13:52
          Piszesz: matka nie dbała. To dzieciak miał tylko matkę do dbania? Tatuś nie
          interesował się higieną synowskiego siusiaczka a teraz nagle ma pretensje?

• greg0.75 Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 14:43
            a pisali, że rodzice są rozwiedzeni, dziecko mieszka z matką i ojczymem, rodzony ojciec może współuczestniczyć w podejmowaniu decyzji o podejmowanym leczeniu...
            Wracając do Twojego pytania: nie, miał jeszcze ojczyma...
            • michalng Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 15:06
              Tylko moze obrzezany ojczym nie wyjasnił chłopakowi jak nalezy myc "fujarke"
              nie obrzezaną .
            • sir.vimes Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 15:09
              A mnie dziwi oskarżanie matek o różne zaniedbania w sytuacji fgdy dzieci mają
              oboje rodziców, a czasem nawet dodatkowo ojczymów czy macochy. Potencjalnie 3
              osoby do mycia dzieciakowi tyłka a tylko jedna winna zaniedbaniu?
              To, że dziecko mieszka z matką nie znaczy, że ojciec nigdy z nim nie mógł
              spędzać czasu, prawda? A spędzanie czasu z dzieckiem to nie tylko wesołe
              uciechy i Ważne Decyzje ale też mycie itp.
        • markus-boy Re: Matka nie dbała o higienę dziecka, stąd zapal 22.06.06, 20:32
          vitabravo napisał:

wprawdzie mówi się "nie życz drugiemu co tobie nie miło", ale ci powiem : obyś
          się znalazł w szpitalu urologicznym z takim samym problemem i będziesz zadawał
          sobie do końca życia pytanie - dlaczego mnie to dopadło - przecież całe życie
          używałem mydła i szczotki do szorowania swojego fiuta. Choroba jest chorobą i w
          tym przypadku nie da się zdjagnozować co jest powodem, a na pewno nie mydło i
          szczota.
        • 2brat3 Zakazać obrzezania aryjczykom !!! 23.06.06, 14:49
          vitabravo napisał:_ _ _
          > Masowe obrzezania to najlepszy sposób na ukrycie się obrzezanych kultowo
          > w tłumie.
          =====================
          CENNA UWAGA!
          Przez tą MASOWOŚĆ zupełnie straci sens żądanie opuszczania spodni dla
          stwierdzenia czy ktoś jest elementem obcym rasowo!
          Aryjczykom zakazać, a pozostałym ciachać przymusowo!
      • michalng Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 10:26
        Natura wymysliła napletek na długo przed tym jak człowiek wymyslił "majtki" :)
        Obecnie bielizna spełnia te same funkcje ochronne jakie spełniał napletek u
        ludzi pierwotnych. Własy czy paznokcie tez obcinamy ze wzgledów higienicznych i
        estetycznych mimo ze natura chciała inaczej. Nie jestem zwolennikiem
        rutynowego "rzezana" niemowlat bo to niepotrzebne ale obrzezany penis tez na
        swoje zalety :)
        • greg2111 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 15:30
          michalng napisał:
          Własy czy paznokcie tez obcinamy ze wzgledów higienicznych i
          estetycznych mimo ze natura chciała inaczej.

Porównanie napletka do włosów albo paznokci uznaję za o tyle nietrafione, że o
          ile to drugie odrasta to pierwsze nie.
          • michalng Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 15:50
            Czyli nie obcinanie a depilowanie :) a powaznie wiem o co ci chodzi. Nie dosc
            ze napletek nie odrasta, to sam zabieg jest "krwawy" i w tym wzgledzie bardziej
            przypomina przekuwanie sobie "róznych" czesci ciała. Moje porównanie maiło
            jedynie pokazac ze argument "nie obcinam bo natura tak chciała" nie jest
            specjalnie trafny. Jak juz pisałem (gdzies w tej dyskusji) jestem obrzezany z
            przyczyn medycznych i nie jest to nic strasznego. Moja intencja nie jest
            namawianie kogokolwiek na obrzezanie tylko walka z błednym stereotypem ze
            obrzezanie to bezmyslny krwawy i nienaturalny obrzadek.
            • greg2111 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 15:59
              nie, no jasne, Oki
            • greg0.75 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 16:40
              Spox, jak trzeba to trzeba i jak najbardziej wierzę, że nie jest to jakieś straszne nieszczęście - ale obcinanie "na wszelki wypadek" to zwykła nadgorliwość.
              • orcheystra Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 23.06.06, 00:23
                • greg0.75 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 23.06.06, 06:45
                  - napisałeś/aś to już dwukrotnie wcześniej;
                  - jest to tylko jeden z powodów / pretekstów wynonywania zabiegu
                  - i guzik ma wspólnego z opisywaną sytuacją (dziecko Polaka i Słowaczki o nie wymienionej przynależności religijnej)
      • zyta17 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 12:06

Obrzeznie jest bardzo dobrym wynalazkiem. Dzieki temu kobiety tez nie zapadaja
        na rozne rodzaje chorob typu: nadzerka, czy inne zapalenia narzadow rodnych/
        Dla mezczyzny tez jest to bardzo skuteczne. Moze bez problemu uprawiac seks
        przez dlugi okres czasu. Moi 5 synowie sa obrzezani i tego nie zaluje.
        Zyjemy w USA
        • radow_praca Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 12:58
          >
          > Obrzeznie jest bardzo dobrym wynalazkiem.
          > (...)
          > Moi 5 synowie sa obrzezani i tego nie zaluje.

Ty nie. A oni?
        • ppo Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 12:58
          Jesli twoi synowie zostali obrzezani w dzieciństwie, to być może nie mają
          poczucia straty (tak jak kot wykastrowany jako kociak nie wie, jak fajnie jest
          się marcować- wybacz analogię). Gdyby dorosły męzczyzna został obrzezany, to
          jego życie sexualne ległoby w gruzach i mógłby nawet wpaść w depresję.
          Mieszkałem w USA jakiś czas i wiem, że jest tam mnóstwo dziwnych
          zwyczajów/przekonań (czy nadal płaci się podwójny podatek od niewykastrowanego
          psa?- tak było/jest w Kalifornii). Wiem także, że zabieg obrzezania kosztuje 200
          $ (może teraz więcej?) i jest to poważne źródło dodatkowego dochodu dla
          amerykańskich lekarzy, stąd tak mocno do tego namawiają rodziców chłopców.
          Jeśli chodzi o choroby kobiet "od brudnego wacka"- w Polsce mamy zwyczaj udać
          się z partnerką pod prysznic przed stosunkiem (w ramach gry wstępnej, polecam)
          i tam umyc się (wzajemnie). Tym sposobem rozwiązujemy
          problem "brudnego/brudnej". Żyłem z Amerykanką i dla niej pójscie razem pod
          prysznic było perwersją nie do przeskoczenia. Co kraj, to obyczaj...
          • ready4freddy Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 14:30
            dobre, dobre :) powinienes to czasem napisac na jakims amerykanskim forum, gdzie
            zwykle panuje powszechne przekonanie, ze w Europie nikt sie nie myje :)
          • michalng Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 14:55
            > Gdyby dorosły męzczyzna został obrzezany, to
            > jego życie sexualne ległoby w gruzach i mógłby nawet wpaść w depresję.

Ja zostałem obrzezany w wieku 30 lat. Moje zycie seksualne nie legło w
            gruzach. :) I zupełnie nie rozumien dlaczego miało by lec ;)
        • fatalna.baba Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 15:40
          zyta17 napisała:

>
          > Obrzeznie jest bardzo dobrym wynalazkiem. Dzieki temu kobiety tez nie
          zapadaja
          > na rozne rodzaje chorob typu: nadzerka, czy inne zapalenia narzadow rodnych/
          > Dla mezczyzny tez jest to bardzo skuteczne. Moze bez problemu uprawiac seks
          > przez dlugi okres czasu. Moi 5 synowie sa obrzezani i tego nie zaluje.
          > Zyjemy w USA

Podobnie uwaza wielu ginekologóze po 30-tce należy wszystkie kobiety rutynowo
          kastrować. Przeciez to zapobiega nowotwoom narzadonych. A ze przy okazji
          szkodzi na co innego? Że moze komuś zniszczyc zycie? A kogo to obchodzi?
          Weź sie babo poobrzynaj ze wszystkich stron, jesli masz ochote ale żal mi
          Twoich dzieci, ktore skrzywdziłas z powodu własnego lenistwa.
          • michalng Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 15:56
            Obrzezanie nikomu zycia nie niszczy. chyba ze antysemicie bo koledzy sie beda z
            niego śmiac.:) Naprawde obrzezanie ma troche plusów i troche minusów ale
            pisanie o okaleczaniu i krzywdzeniu to spora przesada.
      • sir.vimes Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 13:53
        Rozumiesz różnicą między łechtaczką a napletkiem? Na łechtaczce zresztą także
        znajduje się napletek, jak na penisie. A wycięcie łechtaczki porównywalne jest
        do obcięcia penisa a nie napletka.
        • pawel1940 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 18:19
          Chyba trochę przesadziłaś :P Zróbmy tak, jak już utniesz łechtaczkę i penisa,
          wskaż mi funkcjonalny (w sensie uzupełniającym naturalnie) odpowiednik pochwy u
          mężczyzny ;p

Bo jeżeli już stosować jakieś analogie (choć raczej trudno tak sobie porównywać
          wprost kobietę i mężczyznę) to chyba właściwy klucz to tutaj:
          łechtaczka - żołądź u mężczyzny
          pochwa - cały penis
          • sir.vimes Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 23.06.06, 11:22
            Pochwa służy do rodzenia dzieci , łechtaczka do odczuwania przyjemności.
            Analogia między pochwą i penisem nie jest oczywista, ale zgadzam sie na żołądż.
            Najważniejsze, aby zrozumieć , że łechtaczka nie jest napletkiem, że obrzezanie
            dziewczynek ma się do obrzezania chłopców jak ludobójstwo do klapsa. I że małe
            Somalijki i Egipcjanki nie uwierzyły by we własne szczęście dgdyby obcinano im
            napletek łechtaczki zamiast robienia ekscysji.
      • satelitka1 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 23.06.06, 09:08
        a może tak przyjrzysz sie innym przyczynom? Dawniej (zwłaszcza w krajach
        afrykańskich i Bliskiego Wschodu) obrzezanie odbywało się z przyczyn zdrowotnych
        i higienicznych (brak dostępu do wody, gorąco itd - prowadziło do infekcji i co
        tu się czarować - brudu i syfu). Zresztą ostatnio zdaje się były jakiss raporty
        na temat stanu higieny Polaków - (facetów).Co prawda nie tak szczegółowe ;)- bo
        "nie sięgające tam - gdzie wzrok nie sięga", aczkolwiek była mowa o kąpieli raz
        na tydzień i zmianie bielizny osobistej raz - na trzy dni... Więc może
        obrzezanie należałoby przenieść na grunt polski? Skończyłyby się kłopoty facetów
        z codziennym myciem ;)
    • irlik.monika Oskarżą go o antysemityzm 22.06.06, 09:47
      i dostanie 5 lat w pudle + straci prawa rodzicielskie.
      • vitabravo Jarmułkę można zawsze schować do kieszeni. 22.06.06, 09:51
        Z oberżniętym napletkiem tego nie można zrobić.
        • kropka.kropka.kropka Re: Jarmułkę można zawsze schować do kieszeni. 22.06.06, 09:52
          "Lekarze nie śledzą najnowszych badań, sami są obrzezani, więc myślą, że tak
          powinno być"
          Cud, że znalazł się nieobrzezany adwokat.
          • ppo Re: Jarmułkę można zawsze schować do kieszeni. 22.06.06, 13:04
            A może właśnie jest obrzezany i chce oszczędzić tego koszmaru przyszłym
            pokoleniom?
            • dr.szlafrok Sadyści 22.06.06, 13:09
              Ja proponuję, żeby każda osoba wjeżdżająca do stanów była obrzezywana np. na lotnisku, albo na granicy.
          • gg1968 bo Irlandczyk 22.06.06, 19:38
        • comeback no tak - cieżkoo by bylo wacka schowac i zapiąc 22.06.06, 10:15
          no tak - cieżkoo by bylo wacka schowac i zapiąc rozporek?
    • tees1 to trzeba sie myc, a nie wietrzyc lub obcinac 22.06.06, 10:12
      Moze jeszcze uszy sobie obciac, to nie bedzie trzeba ich myc i nie bedzie stanow
      zapalnych uszu.

Obrzezanie to dawny tropikalno-pustynny zwyczaj, ktory w warunkach braku wody i
      higieny pozwalal oszczedzic na myciu. Po prostu obcietej czesci siurka nie ma i
      nie trzeba jej myc. Nie grozi wiec stan zapalny z brudu. Ale teraz, w warunkach
      cywilizowanych, jest to niczym nieuzasadnione barbarzynstwo, zupelnie jak
      obrzezanie kobiet.
      • kardynal_pacelli1 Re: to trzeba sie myc, a nie wietrzyc lub obcinac 22.06.06, 14:00
        tees1 napisał:
        Ale teraz, w warunkach
        > cywilizowanych, jest to niczym nieuzasadnione barbarzynstwo, zupelnie jak
        > obrzezanie kobiet.

Nie osmieszj się człeczyno przez porównywanie obrzezania męzczyzn i kobiet.Są
        to dwie różne sprawy, odległe od siebie jak słońce i księżyc.W dodatku
        wykonywane z różych pobudek i w odmiennych celach.
        • tees1 Re: to trzeba sie myc, a nie wietrzyc lub obcinac 22.06.06, 14:47
          kardynal_pacelli1 napisał:

> Nie osmieszj się człeczyno przez porównywanie obrzezania męzczyzn i kobiet.Są
          > to dwie różne sprawy, odległe od siebie jak słońce i księżyc.W dodatku
          > wykonywane z różych pobudek i w odmiennych celach.

Raczej jak Mars i Wenus, czleczyno.
          Pobudki i cele te same - wykazanie dominacji nad drugim czlowiekiem poprzez
          okaleczenie go w najbardziej intymnym miejscu, skutkujace zmniejszeniem
          przyjemnosci z zycia. Bo robotnicy i robotnice maja sie tylko rozmnazac,
          mozliwie bez przyjemnosci. Wladza, czleczyno, wladza nad ludzmi to cel i
          motywacja. Cos jak wypalanie znakow na zwierzetach. Niech oznaczony ludzik wie,
          gdzie jego miejsce, bo jeszcze zapomni.
          • kardynal_pacelli1 Re: to trzeba sie myc, a nie wietrzyc lub obcinac 23.06.06, 06:57
            tees1 napisał:
            > Raczej jak Mars i Wenus, czleczyno.
            > Pobudki i cele te same - wykazanie dominacji nad drugim czlowiekiem poprzez
            > okaleczenie go w najbardziej intymnym miejscu, skutkujace zmniejszeniem
            > przyjemnosci z zycia. Bo robotnicy i robotnice maja sie tylko rozmnazac,
            > mozliwie bez przyjemnosci. Wladza, czleczyno, wladza nad ludzmi to cel i
            > motywacja. Cos jak wypalanie znakow na zwierzetach. Niech oznaczony ludzik
            wie,
            > gdzie jego miejsce, bo jeszcze zapomni.

Szkoda czasu na dyskusję z osobą, dla którejargumentami są emocje a nie widza.
        • greg0.75 Re: to trzeba sie myc, a nie wietrzyc lub obcinac 22.06.06, 14:49
          Pobudki i cele są te same; cel: żeby dziecko miało lepiej (w rozumieniu rodziców), pobudki: bo tak każe lokalny zwyczaj, zakorzeniony w przesądzie albo warunkach przedhistoryczej higieny...
          Co do zakresu, to przycinanie dziewczynek występuje w trzech głównych odmianach i masie wariantów, co łagodniejsze przypadki (cięcie tylko po mniejszych wargach) jest funkcjonalnym odpowiednikiem obrzezania i występuje w ograniczonej formie w społeczeństwch rozwiniętych (waginoplastyka).
          I oczywiście wszystkie te operacje są najzupełniej zbędnym barbarzyństwem (za wyjątkiem rzeczywistych wskazań lekarskich).
          • michalng Re: to trzeba sie myc, a nie wietrzyc lub obcinac 22.06.06, 15:12
            Obrzezanie chłopców poza infekcjami zmniejsza tez ryzyko nowotworu penisa.
            Powodowac moze natomiast kłopoty z seksem "na starość". Ma jednak
            jakies "plusy" a "obrzezanie" dziewczynek plusów zadnych nie posiada.
            • michalng Re: to trzeba sie myc, a nie wietrzyc lub obcinac 22.06.06, 15:19
              Obrzezanie chłopców zmniejsza tez ryzyko chorób wenerycznych oraz HIV. Choc
              przed powyzszymi najlepiej chroni nie pchanie wacka gdzie popadnie :)
    • jola_bzyku Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 10:14
      Jeżeli w gre wchodzą względy zdrowotne to niepotrzebnie bijemy pianę. Jeżeli
      jest to prowokacja autora tekstu,to proponuję redaktorowi, by poddał się
      zabiegowi obrzezania jednej półkuli, być może ona przeszkadza mu w pisaniu
      normalnych artykułów i podsysania niepokojów społecznych. Być może sam jest
      "okaleczony" ze względów religijnych i liczy na prowokację.
    • comeback a moze by tak lobotomię dla wszystkich? 22.06.06, 10:17
      zamiast jakiegoś obrzezania?
      • jola_dywity1 Re: a moze by tak lobotomię dla wszystkich? 22.06.06, 10:48
        To jest myśl!
        • gilu33 Re: a moze by tak lobotomię dla Samoobrony ??? 22.06.06, 11:46
          popieram, chociaz niekoniecznie dla wszystkich.Preferowana jest lobotomia dla
          obłąkanych członków Samoobrony. którym wydaje się że są burakami.. skądinąd
          pozyteczne roślinki. Tylko radykalny zabieg lobotomii może przywrócić
          społeczeństwu jednostki zainfekowane wirusem lepperyzmu..
    • 4g63 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 10:20
      > Jak można kogoś okaleczać bez jego zgody?!?

Mnie okaleczono psychicznie, zmuszając mnie do chrztu, bez mojej zgody...
      Mogę zapytać o to samo...
      Jak można kogoś okaleczać bez jego zgody?!?
      • comeback do 4g63 22.06.06, 10:22
        czy '4g63' to coś rodem z kraju wiśni?
        • ready4freddy Re: do 4g63 22.06.06, 10:37
          a i owszem, jeden z najlepszych silnikow mitsubishi, 4 cylindry rzedowo, turbo,
          intercoller, 16 zaworow :)
          • ready4freddy Re: do 4g63 22.06.06, 10:38
            interCOOLer, of kors :)
            • 4g63 Re: do 4g63 22.06.06, 10:43
              lepiej bym tego nie ujął
      • bez_beretu Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 10:25
        Chrztu możesz się wyrzec występując z koscioła katolickiego, a napletka sobie
        nie przyszyjesz. Poza tym, jako niemowlę nie pamiętasz chrztu, więc jak cię to
        mogło okaleczyć psychicznie?? Nie nawidzę antysemityzmu, ale akurat obrzezanie
        uważam za prymitywny, barbarzyński zwyczaj.
        • 4g63 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 10:44
          bo do dzisiaj mam przez to problemy emocjonalno/psychologiczne ...
          czy mogę wytoczyć proces kościołowi w tej sprawie?
          w sumie wina jest i mojej matki, i księdza który dokonywał tego aktu
          • darr.darek ... zmień psychiatrę ... 22.06.06, 11:23
            4g63 napisał:
            > bo do dzisiaj mam przez to problemy emocjonalno/psychologiczne ...
            > czy mogę wytoczyć proces kościołowi w tej sprawie?
            > w sumie wina jest i mojej matki, i księdza który dokonywał tego aktu

Ten psychiatra, który wmawia ci, że pokropienie łebka miało tak fatalne
            następstwa - oszukuje cię.
            • kardynal_pacelli1 Re: ... zmień psychiatrę ... 22.06.06, 14:05
              darr.darek napisał:

> Ten psychiatra, który wmawia ci, że pokropienie łebka miało tak fatalne
              > następstwa - oszukuje cię.

Ciebie zaś okłamano, że fatalne nastepstwa ma obrzezanie łebka.
    • sven_b Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 10:27
      Nic tak w zyciu nie krzywdzi dzieci jak rodzicielska nadopiekunczosc,
      niespelnione ambicje i zabobon.
    • donjuan73 milosc obrzezana 22.06.06, 10:29
      Kobiety lepiej znaja roznicy i wiedza jak milo sie kochac z obrzezanym
      mezczyzna. A wy dalej martwcie sie o religii.hehe
      • tees1 tez to mowie 22.06.06, 10:40
        donjuan73 napisał:

> Kobiety lepiej znaja roznicy i wiedza jak milo sie kochac z obrzezanym
        > mezczyzna.

Tez uwazam, ze tak naprawde to nie mezczyzni rzadza, ale kobiety, bo potrafia
        sobie zastrugac niektorych mezczyzn pod swoje potrzeby. Taki oglupialy gosc nie
        dosc, ze na tym traci, to jeszcze sie z tego cieszy. Tabula rasa po prostu.
        • caputo Re: tez to mowie 22.06.06, 11:43
          Cytat:
          "Tez uwazam, ze tak naprawde to nie mezczyzni rzadza, ale kobiety, bo potrafia
          sobie zastrugac niektorych mezczyzn pod swoje potrzeby. Taki oglupialy gosc nie
          dosc, ze na tym traci, to jeszcze sie z tego cieszy. Tabula rasa po prostu."

Nie wiem sam już co myśleć. Z normalnego, nieobrzezanego członka napletek
          powinien się sam zsunąć całkowice podczas zwodu czy nie?
          • greg0.75 Re: tez to mowie 22.06.06, 12:47
            Jak ja nie cierpię dosłowności... no ale będę miał zaliczony dobry uczynek jak wytłumaczę:
            Żołądź odsłonięta na stałe, przez większość czasu wyschnięta i ocierająca się o szmaty dość szybko traci część wrażliwości na dotyk (należy doliczyć jeszcze te obcięte zakończenie nerwowe o których piszą w artykule), skórka twarnieje etc (np jak zauważyli purytanie samodzielne smyranie na such nie jest już tak przyjemne).
            Facet z przyciętym strategicznym obszarem słabiej się podnieca (bo odbiera mniej bodźców) i więcej musi się napracować, żeby wyjść na swoje. A przy okazji "napracowywania się" może się zdarzyć, że kobieta więcej skorzysta (tylko że takie założenie działa tylko przy obraźliwym założeniu, że każdy facet to egoista; tymczesem wiadomo że każdy szanujący się mężczyzna w pierwszej kolejności troszczy się o potrzeby swojej pani).
            I myślę że o to chodziło w tamtym tekście.
            • ppo Re: tez to mowie 22.06.06, 13:14
              Ja mam siurka w komplecie, a i tak nie skończę, dopóki partnerka nie bedzie
              szczytować. Gdybym był obrzezany, pewnie wogóle nie miałbym ochoty na sex. Mit
              o niezwykłych możliwościach obrzezanych mężczyzn jest rozpowszechniany przez
              nich samych.
              • kardynal_pacelli1 Re: tez to mowie 22.06.06, 14:30
                ppo napisał:

> Ja mam siurka w komplecie, a i tak nie skończę, dopóki partnerka nie bedzie
                > szczytować. Gdybym był obrzezany, pewnie wogóle nie miałbym ochoty na sex.
                Mit
                > o niezwykłych możliwościach obrzezanych mężczyzn jest rozpowszechniany przez
                > nich samych.
                To dobrze, że wierzysz.Wmawiaj sobie dalej,że zawsze kończysz po swojej
                partnerce.Miłego życia w niewiedzy.
                • greg0.75 Re: tez to mowie 22.06.06, 14:52
                  ... on się stara, ona jest dla niego uprzejma - piękny, rzekłbym modelowy związek. Czego marudzisz?
              • michalng Re: tez to mowie 22.06.06, 15:02
                Jak juz wczesniej wspomniałem zostałem obrzezany w wieku 30 lat.Nie zwiekszyło
                to ani nie zmniejszyło zarówno przyjemnosci jaką z seksu osiagam ja i moja pani
                ani dłogosci stosunku.
                • kardynal_pacelli1 Re: tez to mowie 23.06.06, 07:02
                  michalng napisał:

> Jak juz wczesniej wspomniałem zostałem obrzezany w wieku 30 lat.Nie
                  zwiekszyło
                  > to ani nie zmniejszyło zarówno przyjemnosci jaką z seksu osiagam ja i moja
                  pani
                  >
                  > ani dłogosci stosunku.

Czyli żadna tragedia się nie stała.
              • armagon Re: tez to mowie 22.06.06, 20:14
                zaletą jest to, ze obrzezani raczej nie maja problemow z przedwczesnym wytryskiem, lapiesz? ;]
          • pawel1940 Re: tez to mowie 22.06.06, 18:31
            > Nie wiem sam już co myśleć. Z normalnego, nieobrzezanego członka napletek
            > powinien się sam zsunąć całkowice podczas zwodu czy nie?

Sam tak automatycznie od samego wzwodu zawsze nie musi :-). Ale na pewno
            powinien się zsuwać po zadziałaniu ręką lub rozpoczęciu penetracji. Ale jak jest
            luźny to będzie się zsuwać automatycznie. Mówiąc krótko - różne są napletki ;-).
            Mój się nie zawsze zsuwa sam, ale problemów w związku z tym nie mam absolutnie
            żadnych.

P.S. Dla tych co piszą o względach zdrowotnych. W dzieciństwie miałem stulejkę,
            obeszło się bez obrzezania i w żadnym razie tego nie żałuję :-).
        • kardynal_pacelli1 Re: tez to mowie 22.06.06, 14:26
          tees1 napisał:
          Taki oglupialy gosc nie
          > dosc, ze na tym traci, to jeszcze sie z tego cieszy.

Co takiego traci?
      • betasz Re: milosc obrzezana 22.06.06, 10:42
        A to bardzo ciekawe... Czy możesz coś bliżej o tym napisać? Jeżeli rzeczywiście
        tak jest, to już widzę falę dorosłych facetów w kolejce do obrzezania. Który
        pierwszy?!!!
      • gg1968 Wierzysz kobietom? 22.06.06, 19:27
        To zle z toba, wspolczuje...
    • buj_w_chutach A co na to Kurski ? 22.06.06, 10:39
      I jego kumple z LPR ,którym chwalił sie wackiem ?
    • pavlikmedvid Obcinanie ogonkow pieskom a obrzezanie. 22.06.06, 10:41
      A moze to zgodnie z natura, czlowiek ma instynkt pozbywania sie dyndajacych
      czesci swoich i cudzych cial? Ten argument powinien trafic do przekonania
      wielu, wielu Polakom kochajacym to, co naturalne...
    • jacekmw Gratuluję determinacji ojcu dziecka. 22.06.06, 10:42
      W pełni go popieram.
      Te kretyńskie zabiegi powinny być prawnie zakazane - podobnie z resztą jak się
      to stało w niektórych krajach z obrzezaniem dziewczynek. Do niektórych
      idiotów, których w USA nie brak rozsądne argumenty nie trafiają.

Może by tak zamiast krzywdzić syna matka dała się obrzezać ? Będą z mężem
      stanowić taką 'czystą' parę ...
      • michalng Re: Gratuluję determinacji ojcu dziecka. 22.06.06, 10:56
        Tylko ze "obrzezanie" dziewczynek to okaleczenia a obrzezanie chłopców, to
        zabieg który ma zarówno plusy jak i minusy ale nie jest bezwzglednie szkodliwy.
        • darr.darek Re: Gratuluję determinacji ojcu dziecka. 22.06.06, 11:31
          michalng napisał:
          > Tylko ze "obrzezanie" dziewczynek to okaleczenia a obrzezanie chłopców, to
          > zabieg który ma zarówno plusy jak i minusy ale nie jest bezwzglednie szkodliwy

Powtarzasz bzdury niektórych feministek (gdzież one są tego edukowane?).
          Obrzezanie dziewczynek może polegać np. na wycięciu częsci warg mniejszych lub
          nawet na wycinaniu napletka łechtaczki (jest coś takiego).
          Gdyby jakiś dzikus w białym kitlu zrobił to mojej córce zatłukłbym go młotkiem.
          To samo z synem.

Po 18 roku życia - droga wolna. Niektóre panny ciachają sobie wargi, bo konował
          od hirurgii plastycznej poradził. Po 18 roku życia - to twoja spraw co zrobisz
          ze swoim życiem.
          Ręce precz od dzieci !

• jacekmw Bzdura. Zobacz wpis wyżej. 22.06.06, 14:10
          Zależy co się tnie.
          • michalng Re: Bzdura. Zobacz wpis wyżej. 22.06.06, 15:15
            Czego by sie nie cieło Obrzezanie dziewczynek nie ma zadnych "plusów".
    • maciunia7 Ale ciemnogód do potęgi w tej polsce jak czytam te 22.06.06, 10:43
      Jestem w 100% za obrzezaniem.
      Jak moożna brać do buzi penisa nie obrzezanego.
      Kiedyś miałam taki przypadek:
      Facet był nieobrzezany, nie dość, że śmierdziało mu z członka, to był jeszcze
      czerwony i obślizgły. Podziękowałam mu za sex.
      Dlatego teraz już zawsze sprawdzam.
      Często uprawiałam sex z amerykanami lub arabami i był to najwspanialszy sex w
      moim życiu z uwagi na ich obrzezanie, a przy tym mieli czyste członki.
      Zdecydowanie nie POLECAM!!! sexu z kimś kto nie jest obrzezany ( syf i stink -
      smród).
      • michalng Re: Ale ciemnogód do potęgi w tej polsce jak czyt 22.06.06, 10:54
        Bzdury wypisujesz. To ze ktos jest brudas nie ma nic wspólnego z tym czy jest
        obrzezany czy nie.
      • poiuy26 Re: Ale ciemnogód do potęgi w tej polsce jak czyt 22.06.06, 10:56
        To lecę do najbliższego punktu poboru napletka, ale głupi byłem, traz sobie
        poużywam.
        • marekmarek44 Re: Ale ciemnogód do potęgi w tym usa 22.06.06, 11:02
          Po jakiego ch... ciąć ch..?
        • sturbow Re: Ale ciemnogód do potęgi w tej polsce jak czyt 22.06.06, 11:02
          Obrzezany może dłużej. Obrzezany jest czystszy i ładniejszy. I wydaje się
          większy :) Toż to dla facetów same plusy!
          Ja mojego teraz namawiam, chociaż on ma opory. No ale może się zgodzi, bo to
          dłużej szczególnie go przekonuje
          • 4g63 Re: Ale ciemnogód do potęgi w tej polsce jak czyt 22.06.06, 11:17
            jacyś obrzezani prowokatorzy z was :))
      • wredna_jedza Ale bzdury 22.06.06, 12:58
        Brudas brudasem zawsze będzie, czy obrzezany, czy nie :P
        Fiutka sie przede wszystkim MYJE, a nie obrzezuje :P

Podejście jak za króla Ćwieczka, po co myć skoro sa perfumy?
      • ppo Re: Ale ciemnogód do potęgi w tej polsce jak czyt 22.06.06, 13:17
        Bzdura. Gość był zwykłym brudasem. U mnie takie rzeczy się nie zdarzają, a moja
        partnerka uwielbia fellatio.
      • jacekmw widzę że mój post równie subtelny, jak tej tępej 22.06.06, 14:13
        kretynki zniknął. A miał to być test na inteligencję - do czego służy
        prysznic.
        • darr.darek Re: widzę że mój post równie subtelny, jak tej tę 22.06.06, 16:06
          jacekmw napisał:
          > kretynki zniknął. A miał to być test na inteligencję - do czego służy
          > prysznic.

W przypadku mojej odpowiedzi dla "tej" piszącej, zniknęła ... 30 sekund po
          pojawieniu się :).
          A ja tylko zasugerowałem, że to nie pisała "ona" a po praktykach uprawianych
          przez "nią" można domysleć się kogo ubodło porównanie: obrzezanie=okaleczenie.

• luigi22 Re: Ale ciemnogód do potęgi w tej polsce jak czyt 22.06.06, 15:25
        Ty dziwko bez szkoły. Popraw się
      • maciejtakitam buhahaha...boze co za prymitywna istota. 22.06.06, 17:04
        usmialem sie z tej glupiej bladzi do bolu... buahahhahahahaah... traumatyczne
        przezycia maciuni...moze jakiegos straucha na bani oprawialas
    • fnoll amerykanie obrzezują swoje dzieci, by... 22.06.06, 11:01
      amerykanie obrzezują swoje dzieci, by się nie masturbowały???

dziwny naród...

życzę mu dołączenia w tej kwestii do bardziej cywilizowanych krajów :)
      • ready4freddy Re: amerykanie obrzezują swoje dzieci, by... 22.06.06, 14:33
        nie, ze "wzgledow higienicznych". po prostu kiedys tak uwazano i tak juz
        zostalo, przynajmniej tak mi to tlumaczyla znajoma z USA.
    • akiraxx Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 11:10
      W pierwszej chwili pomyślałem sobie, że kolejny "polak-antysemita". Ale gość ma
      racje. Jeśli by napletek był takim wielkim utrudniemiem dla ludzi, to ewolucja
      miała już wystarczająco dużo czasu by się go pozbyć. A to info o purytanach i
      grzesznej masturbacji też jest niezłe ;).
      • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 11:20
        Jak pisałem juz wczesniej. Oatnio człowiek wynalazł "majtki" :) i ewolucja
        jeszcze na ten wynalazek nie zdołała zareagowac.:)
        • asp420 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 11:46
          Jak slysze taka argumentacje to powtorze cos co uslyszalem od znajomego chirurga jak bylem w Stanach: ci ktorzy uzywaja tego typu argumentow chyba nosili zbyt ciasne czapeczki w dziecinstwie...

Z tymi majtkami to bzdura totalna. Wystarczy troche porozmawiac z ludzmi ktorzy bywali w Azji poludniowo-wschodniej. Mezczyzni tam nosza sarongi (rodzaj spodnicy, pod nia nic sie nie nosi, tak jak kiedys pod kiltem Szkoci) i sa rzezani (muzulmanie, np. Indonezja i Aceh) lub nie. Z kolei na innych wyspach nosi sie po europejsku. Statystycznego zwiazku z zachorowaniami to nie ma zadnego. Natomiast higiena i owszem.

Obrzezanie to gusla i barbarzynstwo. Oczywiscie zabieg niektorych przypadkach uzasadniony, ale przypadki mozna liczyc w promilach. W chorobach zatok czesto usuwa sie czesc zebow. Czy to powod aby prewencyjnie je usowac? Oczywiscie nie.

• pafcio.gazeta Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 12:19
            W promilach???? Ok. 10% populacji mezczyzn ma problemy ktore sie leczy
            obrzezaniem...
            • asp420 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 13:27
              Sugerujesz, ze dla 10% populacji np. Polakow, Niemcow czy Szwajcarow JEDYNYM wyjsciem z klopotow urologicznych jest obrzezanie? To chyba zacznij pisac literature science-fiction. Byle blizej science niz fiction...
              • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 17:48
                > Sugerujesz, ze dla 10% populacji np. Polakow, Niemcow czy Szwajcarow JEDYNYM wy
                > jsciem z klopotow urologicznych jest obrzezanie?

Dlaczego uwazasz ze musi byc jedynym ? Moze wystarczy ze bedzie najlepszym? Tez
                kiedys tak mysłałem. Wszystko tylko nie obrzezanie. Kosztowało mnie to kupe
                nerwow, powtórny zabieg (tym razem z obrzezaniem) , toche czasu dodatkowo "z
                penisem w bandarzach" i dodatkowo kilka(nascie) tygodni bez seksu.
                • asp420 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 22:50
                  Najlepszym to znaczy co - najprostszym? Jesli tak to po co leczyc skomplikowane zlamania stop - lepiej po prostu amputowac noge nad kostka i finito. Podkreslam: przypadki gdy obrzezanie jest jedyna mozliwa kuracja (a sa i takie przypadki) jest niewiele. Przypadkow gdy juz w momencie krotko po urodzinach mozna przewidziec co bedzie sie dzialo kilkanascie lat pozniej jest garstka. Przypominam, ze to czy chlopczyk ma stulejke i czy jadra zstapia do worka mosznowego NIE DA SIE ROZPOZNAC ZARAZ PO URODZENIU (podobnie jak nie mozna rozpoznac czy np. dziecko nie bedzie sie jakac). Mozna duuuzo pozniej, wiec obrzezywanie zaraz po urodzinach jest po prostu medycznie nieuzasadnione.
                  • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 22:59
                    Najlepszym- dajacym najwieksze szanse na wyleczenie i najmniejsze szanse na
                    wystąpienie powikłań. (W naszych polskich warunkach dodatkowo refundowanym przez
                    NFZ :P lub umiarkowanie drogim bo nie karzdego stac na kosztowna "plastyke" w
                    Szwajcarii :)) Podobnie jak Ty uwazam obrzezanie niemowlaków "na wszelki
                    wypadek" za nieuzasadnione
              • pafcio.gazeta Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 19:40
                najbardziej optymalnym.
                polecam poczytac wiecej:)
                • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 23.06.06, 08:51
                  Troche sie przyczepie. Rzeczy nie sa "najnardziej optymalne", sa "Optymalne" i
                  juz ;)
          • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 12:59
            To jakie twoim zdaniem poza "funkcjami ochronnymi" zadania spełnia napletek ?
            • asp420 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 17:21
              A co ma piernik do wiatraka?

Postawilem sprawe jasno i aby bylo jeszcze bardziej przejrzyscie dodam, ze:
              - zwyczajowo wiekszosc ludow transsaharyjskich nie nosi pod burnusem absolutnie nic (a sa obrzezani)
              - wieksza czesc oddzialow Afrika Korps byla obrzezywana z powodu wciskajacego sie pod napletek piasku (zdziwko, nie?)

Natomiast ty snujesz przypuszczenia, ze noszenie gaci sprzyja (a moze wymaga?) obrzezywaniu. Bzdura! Jakis przesad na miare tego, ze onanizm powoduje slepote, albo ze "na pryszcze najlepsza jest baba". O ile jeszcze w warunkach pustynnych ma to jeszcze jakies uzasadnienie, to w przypadku Stanow i Europy praktycznie zadnego. Po prostu sa to barbarzynskie praktyki rodem z ciemnego wieku XIX, tak uzasadnione jak zawijanie psychicznie chorych w mokre przescieradla, co wtedy rowniez praktykowano.

Nie wiem jakie sa podstawy prawne w przypadku opisywanym przez GW, ale z punktu widzenia medycznego ojciec ma 100% racji!
              • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 17:39
                Nigdy nie twierdziłem ze noszenie gaci sprzyja czy wymaga obrzezania. Nie wiem
                skad taki pomysł. Natura "wytworzyła" napletek aby chronił żołądź przed urazami.
                M iało to sens w czasach gdy "ludzkośc" nie chodziła ubrana. Współczesnie ludzie
                chodza ubrani, przed urazami chroni bielizna, funkcja ochronna napletka nie jest
                tak wazna. Samo w sobie nie stanowi argumentu na rzecz obrzezania (to ze jakas
                czesc ciała nie jest potrzeban nie znaczy ze trzeba ja obcinac :)) tylko
                podwazenie argumentu ze "ewolucja chiała napletka".
                • asp420 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 18:07
                  Nie wiem czego chciala ewolucja, bo nia nie jestem :-). Ta posuwa sie roznymi meandrami. Gdyby to bylo to takie proste to populacje zyjace na pustyniach lub polpustyniach i nienoszace odziezy wyewoluowalyby do form "beznapletkowych" lub "malonapletkowych". Przykladem takich populacji sa Aborygeni australijscy. O ile jednak steatopygia (przede wszystkim u kobiet) sie wyksztalcila (notabene z duzym przerostem warg sromowych, czasem nawet od dlugosci 1o cm, ktore nikt ani mysli przycinac, wiecej tu: pl.wikipedia.org/wiki/Steatopygia ), to o modyfikacji w rejonie zoledzi jako zywo nie slyszalem.

Podkreslam, obrzezanie moze miec znaczenie w przypadku gdy ktos zyje w rejonie zapiaszczonym (co ciekawe jednak, obrzezywania "same z siebie" nigdy nie stosowaly ludy pustynne czy pasterskie Australii czy Azji, w tym drugim przypadku ten zwyczaj zaczal sie rozpowszechniac wraz islamem wsrod Ujgurow zyjacych na terenie Chin, tak wiec to mialo podloze religijne a nie "funkcjonalne") to w warunkach europejsko-amerykanskich ma takie jak zdejmowanie paznokci, aby zlikwidowac potencjalne grzybice (a ktore sa duzo bardziej rozpowszechnione wsrod populacji, ale nikt ani mysli to robic - sa srodki farmakologiczne). Ba! poniewaz srodki farmakologiczne sa coraz latwiej dostepne z obrzezania powszechnie rezygnuje sie nawet tam gdzie sa warunki sprzyjajace czestszym zapaleniom. Kiedys obrzezywanie bylo powszechne wsrod Koptow zyjacych w Egipcie, obecnie ilosc zabiegow drastycznie spada. A nikt chyba nie ryzykuje tezy, ze srodki farmakologiczne sa w Egipcie latwiej dostepne niz w USA.
                  • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 18:26
                    Ewolucja działa powoli :) To czy dana kultura stosuje obrzezania jest wynikiem
                    wielu zapewne uwarunkowan. Mnie jednak one nie interesują, nie wiem czy
                    aborygeni nosza bielizna i czy sie obrzezaja :) Piszac o ludzkosci (tu wychodzi
                    mój szowinizm :) myslowo pominołem czesc mieszkanców afryki i azji a takze
                    aborygenów i eskimosów i pewnie jeszcze wielu innych.
                    • asp420 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 18:57
                      Hola hola, wacpanie. Jesli natura dziala tak powoli, ze uniemozliwia powstanie form meskich bez napletka, to jakim sposobem powstaly:
                      - oczy z falda mongolska
                      - roznice pomiedzy dajmy na to: Masajami, Hotentotami i Pigmejami (rzuca sie na pierwszy rzut oka)
                      - wielkosc i ksztalt nosa w zaleznosci od klimatu

oraz pare innych zmian anatomicznych?

Natomiast moglo powstac sprzezenie przyczyn religijnych z praktycznymi. Na przyklad zarowno zydzi, jak i muzulmanie nie jedza wieprzowiny. A dlaczego? Swinia jest zwierzeciem wszystkozernym i na Bliskim Wschodzie czesto nosicielka roznych pasozytow, wiec nakaz religii ma wymier praktyczny (albo jak niektorzy anttropolodzy twierdza jest odwrotnie, cos co ma wymiar praktyczny usankcjonowano religijnie). Z obrzezaniem jest podobnie.

Zas to co niegdys praktykowali purytanie i wspolczesni Amerykanie to po prostu ciemnota.
                      • greg2111 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 20:45
                        bardzo interesujący wywód
                      • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 21:47
                        Naprawde na antropologi nie znam sie wcale. Jednak noszenie bielizny to
                        wynalazek naprawde niedawny z punktu widzenia ewolucji :) Nie wiem kto i kiedy
                        wymyslił majtki :) ale jestem przekonany ze nastąpiło to juz po tym jak
                        Masajowie zaczeli sie róznic od Pigmejów (Jesli jestem w błedzie nie wachaj sie
                        mnie z niego wyprowadzic). Piszesz ciekawe rzeczy. Miło dowiedziec sie daczego
                        Arabowie i Żydzi sie rzezają :) Nie jest to jednak wytłumaczenie dlaczego
                        uwazasz wspólczesnych Amerykanów za ciemnote.
                        • asp420 Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 23:18
                          A ja moge powiedziec kto zaczal nosic majtki: byli to mieszkancy okolic dzisiejszej wyspy Wolin. Najpierw w okolicach konca wieku jedenastego kobiety, a wiek pozniej mezczyzni. Wtedy nazywalo sie to "braies" (dzis uzywa sie anglosaskiego terminu "breeches"). Wiecej poczytaj np. tu: www.thirteenthcentury.com/pages/braies01.html

Natomiast aby skonczyc ten wywod, bo trzymasz sie jak pijany plotu poprosze ciebie o jakies linki o zwiazkach majtek z obrzezywaniem, bedzie to mialo dla mnie cenny walor poznawczy, ktory chetnie przedyskutuje ze studentami, a moze nawet zaprosze ciebie jako wykladowce na prelekcje. Ja ze swej strony zalecam czytelnictwo "The Lancet", ktory aczkolwiek dryfuje w kierunku popularnonaukowosci to mimo wszystko trzyma jakis poziom. Jesli wrzucisz tam "circumcision" to uzyskasz dane z krajow jak Uganda, Indie czy Wybrzeze Kosci Sloniowej, a wiec te ktore przoduja w "higienie". Z krajow bardziej rozwinietych wymieniana sa dwa kraje: Szwecja (zakaz rutynowego obrzezywania wprowadzony w roku 2002) i Holandia (to samo, rok 2005). Powinno to dac nieco do myslenia. Ja ze swej strony dorzuce ksiazke Ronald Goldman, Ph.D., Questioning Circumcision. A Jewish Perspective, ISBN 0964489562. Nawet niektorzy urolodzy w Izraelu maja watpliwosci czy dzis milah (obrzezanie) ma jakies uzasadnienie poza religijnym, mimo ze na pustyni Ha-Negew piasku jest raczej wiecej niz np. w Stanach czy Polsce. Po prostu mieszkancy miast na Bliskim Wschodzie sa znacznie mniej narazeni na czynniki sprawcze niz ich przodkowie, metody farmakologiczne tez sa znacznie lepiej rozwiniete (istnieje cos takiego jak postep w medycynie - kiedys na przyklad operowano na zywca, a przed Listerem uwazano nawet, ze lap i narzedzi przed operacja nie malezy myc wcale)

PS Jesli chcesz to wrzuce tu ksiazki stricte specjalistyczne - po lekturze podyskutujemy, OK?
                          • michalng Re: Ewolucja powinna wiedzieć lepiej ... 22.06.06, 23:43
                            Nie ma zwiazku majtek z obrzezaniem. Pisałem ci juz o tym. Nie twierdze tez ze
                            obrzezanie "na wszelki wypadek" małych chłopców ma jakis sens. Twierdze
                            natomiast ze obrzezanie zmniejsza szanse na stany zapalne penisa. Zmniejsza
                            szanse na nowotwór penisa ( mezczyzny) i raka szyki macicy oraz nowotwór pochwy
                            (kobiet) . Zmniejsza takze ryzyko zachorowania na HIV oraz kiłe i rzeżączke. Ty
                            natomiast nie podałes mi zadnego konkretnego argumentu na szkodliwosc obrzezania
                            poza wykładem na temat zwyczajów róznych lódów :)
    • read1 Chory obyczaj 22.06.06, 11:30
      i czym obrzezanie chłopców różni się od tak zwalczanego obrzezania dziewcząt w
      muzułmańskich krajach Afryki? Tylko tym, że maluch był zbyt mały by pamiętać o
      swoich cierpieniach. Obrzezanie dziewcząt piętnuje cały cywilizowany świat, a
      chłopców? Nie bo od razu zwalczanie tej paranoi byłoby okrzyknięte jako przejaw
      antysemityzmu. Nie wróżę dobrze chłopcu i jego ojcu, raz bo lobby żydowskie w
      Stanach jest bardzo silne, a dwa bo wspólnota okaleczonych (już niekoniecznie
      Żydów) będzie się lepiej czuła ze świadomością, że jej szeregi się znowu
      powiększyły.
      • boas Czy wiesz na czym polega obrzezanie dziewczynek?! 22.06.06, 15:50
        Chyba nie do końca bo nie dawałbyś tak głupich porównań. To barbarzyństwo w
        czystej postaci!
        • read1 Stopniowanie okrucieństwa 22.06.06, 22:15
          Wycinanie łechtaczki kilkuletniej dziweczynce jest barbarzyństwem.
          Jednak istnienie jednego barbarzyństwa nie powoduje, że inne istnieć już nie mogą.
          Amputacja napletka u kilkudniowego chłopczyka jest również barbarzyństwem, nawet
          gdy jakiemuś pseudoempacie zdaje się inaczej.
    • hellas Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 11:31
      to jest niepełna prawda! Zauważ argument jakiego używa Polak - antysemita - i
      jak tu mówić o Polakach jako narodzie tolerancyjnym?!. Nie chodzi mu o medyczny
      punkt widzenia....
      Co do samego zabiegu i jego potrzeby to się zgadzam.
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 11:59
        A w Szwecji nawet jak się rodziece zgadzają to państwo nie pozwala i każe
        czekać do 18 roku życia.
    • jerry.uk ciekawe ze Gazeta o tym pisze 22.06.06, 11:44
      mam wrazenie ze artykul przemknal sie przez niedopatrzenie. ALe teza jest
      sluszna - obrzezanie to gwalt na naturze.
      • spasia Re: ciekawe ze Gazeta o tym pisze 22.06.06, 19:28
        jerry.uk napisał:

> ciekawe ze Gazeta o tym pisze.mam wrazenie ze artykul przemknal sie przez
        niedopatrzenie.

bo? daj spokój, stereotyp wyborcza-żydowska był głupi i już dawno zniknął
        a to, że Michnik jest żydem niczego nie zmienia.(jedyny chyba z całeś świty
        redakcyjnej tego dziennika swoją drogą)
    • asze2 Peniska trzeba utrzymywać w czystości to nie ... 22.06.06, 11:46
      Peniska trzeba utrzymywać w czystości to nie będzie żadnych stanów zapalnych.
    • meta-kris Polscy antysemici 22.06.06, 11:51
      I niech ktoś jeszcze powie, że na Zachodzie Polak nie jest synonimem antysemity.
    • memor3 Obrzezanie chroni przed rakiem czlonka a kobiete 22.06.06, 11:54
      przed rakiem szyjki macicy. Statystyka jest porazajaca: 80% w pierwszym
      przypadku i 90% w drugim.
      Pozdro
      • carton ...ale przed głupotą już nie. 22.06.06, 12:10
        1. W Ameryce Pn. i Europie nowotwory prącia występują bardzo rzadko (ok. 1 na
        100000 mężczyzn i to głównie u tych po 70-tce.
        2. Opinie na temat powiązania nowotworów z obrzezaniem są SPRZECZNE.
      • corradocatani Re: Obrzezanie chroni przed rakiem czlonka a kobi 22.06.06, 12:26
        Jej, ani to prowokacja ani jakaś sensowna informacja. Kup sobie kajecik w
        kiosku i tam bazgraj kredkami takie głupoty.
      • ppo Re: Obrzezanie chroni przed rakiem czlonka a kobi 22.06.06, 13:22
        Taaaa, a krowy mleka nie dają, bo samoloty latają. Człowieku, gdzie ty się
        uchowałeś? Wiesz, który dziś mamy rok?
      • ksg06 "nie wazna wielkosc konika lecz jakosc i technika" 22.06.06, 21:50
        To moze sie odnosic do czlonka obrzezanego albo nieobrzezanego.
        To sa intymne rzeczy ale nie wytrzymalam czytajac te bzdury.
        Podejrzenia raka szyjki macicy i szpital mialam podczas zwiazku z obrzezanym
        mezczyzna. Chyba rzeczywiscie obrzezani mniej czuja, za to kobieta moze byc
        obolala po silnych penetracjach dajacych satysfakcje parnerowi.
        Najwiecej szczytowan za kazdym razem mialam w kontaktch jednak z moim bylym
        nieobrzezanym Polakiem, kory wiedzial jak sobie radzic z doznaniami.
        Wszystko zalezy od dogrania partnerow a na to trzeba czasu a nie operacji.
        Prosze nie piszcie glupot.
    • scubabartek Sugeruje wszystkim noworodkom 22.06.06, 12:03
      A oto co sugeruje:

youtube.com/watch?v=XsHni1jZd-o&search=karate%20baby
    • presentation1 Nie ma dnia..... 22.06.06, 12:16
      nie ma godziny zeby nie serwowano nam news o starszych braciach w wierze.
      To tak jak kiedys codzienne wiadomosci o Zwiazku Radzieckim.To jest zygajace
    • agiatami Re:penis niemowlaka spalony pradem 22.06.06, 12:22
      kto ogladal w tv o amerykanski pomysl co zrobic z tym okaleczonym dzieckiem?
      wymyslili zeby wychowac go na dziewczynke i tak byl dreczony - kiecki,zabawy i
      hormony kobiece az sie zbuntowal jak dorosl bo czul sie facetem. wypadek
      wydarzyl sie podczas obrzezania pradem????? matka myslala,ze normalnie-
      skalpelem sie to robi. wniosek- u lekarza trzeba byc upierdliwym i pytac sie
      ow szystko. i przy okazji jak to jest, ze kierowca moze pracowac iles tam
      godzin a potem kisnie na parkingach a lekarz pracuje w szpitalu ,przychodni,na
      pogotowiu, ma dyzury, wlasna praktyke i jeszcze sie doksztalca i uzywa zycia
      i "0" odpoczynku gdzie jest kodeks pracy ? panie ministrze Ziobro co pan na
      to lamanie prawa i zagrozenie zdrowia pacjetow?
    • ss85 Re: Polak uchroni przed obrzezaniem amerykańskich 22.06.06, 12:25
      To jakoby leczyć migrenę przez amputację...

Popieram walkę z tym dzikim obyczajem. Jeżeli ktoś uważa, że to słuszny zwyczaj, to niech sam podejmie decyzję, gdy będzie w pełni świadomy skutków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka