vallejo 27.06.06, 07:09 To wyglada calkiem OK. Obie strony maja spelnione potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taziuta Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 07:23 Kościół też musi z czegoś żyć... Więcej pielgrzymkowiczów, więcej kasiorki dla czarnych :-) vallejo napisała: > To wyglada calkiem OK. > Obie strony maja spelnione potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 07:45 Klient placi, klient wymaga? Pielgrzymujacy bedzie modlil sie w intencji wskazanej przez placacego? Sponsor dostanie kartke? Jak dla mnie smutne troche.... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 07:58 Fundusz na taki cel - ok, ale ta cała szopka z tym że płacę i ktoś ma się za mnie modlić, to trochę średniowieczem pachnie. Choć zdaję sobie sprawe że najprawdopodobniej sens tego przedsiewzięcia zostałe w opisie z gazety.pl nieco wypaczony przez dziennikarza, aby uczynić go bardziej medialnym. Ogólnie - nie ide, nie płacę nic mi to nie wadzi. Pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Jakież to polskie, katolickie i... średniowieczne 27.06.06, 08:35 KK robi kolejny krok w tył. Proponuję wrócić jeszcze do płatnych odpustów - również za grzechy przyszłe. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jakież to polskie, katolickie i... średniowie 27.06.06, 08:41 A ja sobie zrobię pielgrzymkę wirtualną, przez Internet. Odpowiedz Link Zgłoś
oblewai Re: Jakież to polskie, katolickie i... średniowie 27.06.06, 22:32 "Jeśli człowiek, który ma czas, a nie ma pieniędzy, spotka się z tym, który tego czasu nie ma, a posiada pieniądze, to mogą z tego wyjść dalsze, dobre owoce." Dosc skaplikowane stwierdzenie ale jezeli nie wiecie o co chodzi to chodzi o pieniadze w Tybecie stoja mlynki modlitewne i krecenie ich jest takim samym efektem jak wiecznie pokrzywdzonych i troskliwych czarnych kretaczy amen Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Jakież to polskie, katolickie i... średniowie 27.06.06, 10:54 > KK robi kolejny krok w tył. Proponuję wrócić jeszcze do płatnych odpustów - > również za grzechy przyszłe. ----------------------------------------- Dokladnie! KK powraca do starych 'dobrych' tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Jakież to polskie, katolickie i... średniowie 27.06.06, 13:51 Mało się na tym znam, ale wydaje mi się to komiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Czy modlitwa w domu ma mniejszą wartość od tej 27.06.06, 14:19 na pielgrzymce? :) Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Czy modlitwa w domu ma mniejszą wartość od te 27.06.06, 14:47 > na pielgrzymce? :) ----------------------------------------- Tak, zwlaszcza jak dolozysz jeszcze samobiczowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Czy modlitwa w domu ma mniejszą wartość od te 27.06.06, 14:53 W sumie gdzielkowiek jest tak samo, ale tam moga byc lepsze warunki do skupienia na szczerej modliwie. Z drugiej strony modlitwa "gdy dwu lub trzech sie zgromadzi w imie moje" (niewatpliwie przypadek pielgrzymki) i modlitwa wstawiennicza maja specjalna wartosc. Nie mozna sprawy traktowac mechanicznie ( oplatwa za modlitwe jak oplata za koszenie trawnika), ale jesli dochodzi do dzielenia sie laskami: >ja Cie w wspieram, a Ty wpominasz mnie w modlitwie<, to ma to sens. Odpowiedz Link Zgłoś
murderdoll Re: Czy modlitwa w domu ma mniejszą wartość od te 27.06.06, 18:12 Chyba jednak ma. Bog docenia wysilek jaki wlozylas w pojscie na pielgrzymke :) Cos czuje: ach tak, rozwija sie nowa galaz gospodarki! Zawod- modlitewnik odplatny. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Czy modlitwa w domu ma mniejszą wartość od te 27.06.06, 18:41 > Chyba jednak ma. Bog docenia wysilek jaki wlozylas w pojscie na pielgrzymke :) ----------------------------------------- Sprawiedliwy zyje z wiary, a nie z fizycznego wysilku. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman131 Re: Jakież to polskie, Lepsze od Laskowika!!! 27.06.06, 16:44 "Polak w niewoli mądry - na wolności glupi" Kto to powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Jakież to polskie, katolickie i... średniowie 27.06.06, 14:48 Kosciol obecnie bardzo chetnie udziela odpustu zupelnego pod dosc prostymi warunkami. Nie sadze by ludzie potrzebowali tak odpustow skoro nie garna sie do spowiedzi i rozgrzeszenia. Pierwsze bez drugiego raczej sensu nie ma. kronopio77 napisał: > KK robi kolejny krok w tył. Proponuję wrócić jeszcze do płatnych odpustów - > również za grzechy przyszłe. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 10:14 Czy proboszcz może zamknć cmentarz do wjazdu dla firm montujących grobowce? Ksiądz zamknął i żąda opłaty od firm co oczywiście podniesie cenę usługi dla klienta. Czy tak wolno? Czy to jest zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
cracoviana Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 10:49 Jesli teren cmentarza jest wlasnoscia paafii, ktorej proboszcz jest zarzadca, to w swietle prawa moze on zabronic. Inna sprawato to, jak ma sie to do stanu posiadania dot. cmentarza, ktory jest w pewnym sensie wlasnoscia parafii tzn. parafian- ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Inaczej: Katolicyzm skomercjalizowany 27.06.06, 11:49 albo wiara w hurcie Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Jeśli idę to... 27.06.06, 08:11 modle sie w SWOJEJ intencji :/ Nie stać mnie, to nie ide/jade na pielgrzymke... :/ Jade, bo mi ktoś opłaci i mam sie za niego modlić??? Sorki, ale "dziady kalwaryjskie" to żebrały przed wojną... :/ Mnie to pachnie żałosnym żebractwem.. Żenua... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 08:46 Na piechote? 2 razy Częstochowa, raz - Kalwaria PAcławska, do Kalwarii Zebrzydowskiej - kilkanaście razy... Nie wyobrażam sobie sytuacji, że idę/jadę "za kogoś"... Po to ponosisz trud pielgrzymki, aby prosić o coś dla siebie [lub kogoś bliskiego], a nie dla zupełnie obcej osoby :/ Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 08:57 Istotą chrześcijaństwa jest miłość bliźniego. Modliłaś sie za swoich bliskich. Czy to problem pomodlić się za kogoś kto okazał ci pomoc ? To juz nie jest zupełnie obca osoba. A niby czemu nie mogłabyś się pomodlić za kogoś obcego ? Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:14 Ale średniowieczne praktyki. A gdzie zasada miłosierdzia kościoła. Powinno być tak że jak okażesz że Cię nie stać to obniżamy Ci koszty. Nie wierzę, że przy dużej grupie takich pątników nie można byłoby zejść z ceny do np. 50 zł. Np. okazujesz że jesteś bezrobotny lub jakieś zaświadczenie z ośrodka pomocy społecznej i to powinno być podstawą do dania obniżki. Widać co się liczy. Cóż jest warta pielgrzymka bez utrudzenia ciała. A może co roku będzie chodzić ta sama opłacona grupa ludzi i modliła się za swych fundatorów. Przecież każdy pątnik z zasady modli się o agape dla swoich bliżnich i przebaczenie dla wrogów - czyli za wszystkich obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:32 Mi to pachnie powrotem do średniowiecza i handlem odpustami... Za chwilę jakiś "przedsiębiorczy" założy firme, specjalizującą sie w tego typu usługach - dajcie kasę, pójdę za was na pielgrzymke... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
tghyt Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:35 Toz ona jest POLSKA katoliczka a Ty jej mowisz o milosci blizniego?. Ze jeszcze mialaby sie za kogos modlic?? Jeszcze tych polskich KaKaow nie rozumiesz? Dziadzki by wziela, chetnie. Tfu!! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:38 Jeśli mnie ktoś poprosi, żeby sie za niego pomodlić - owszem... A nie - daje ci kase [płace ci za pielgrzymke] to musisz sie za mnie pomodlić... Czujesz różnice???? Bo mnie sie to z prostytucją kojarzy :/ Płatna modlitwa, brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:58 wredna_jedza napisała: > Jeśli mnie ktoś poprosi, żeby sie za niego pomodlić - owszem... > A nie - daje ci kase [płace ci za pielgrzymke] to musisz sie za mnie pomodlić.. > ... > Płatna modlitwa, brrr... Nie modlę się, nie chodzę, ale odczucia mam identyczne. Jeśli ktoś chce zasponsorować, to może to przecież zawsze zrobić, anonimowo, a nie "za coś". Widać odczucia tych spraw nie zależą od wiary. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mikron Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 11:24 > Jeśli mnie ktoś poprosi, żeby sie za niego pomodlić - owszem... > A nie - daje ci kase [płace ci za pielgrzymke] to musisz sie za mnie pomodlić.. > Czujesz różnice???? > Bo mnie sie to z prostytucją kojarzy :/ > Płatna modlitwa, brrr... taki KUL na ten przyklad, albo Papieska Akademia Teologiczna - utrzymuja sie w znacznej mierze ze skladek wiernych. I w intencji ofiarodawcow odprawianae sa msze i wznoszone modlitwy. Tez uwazasz, ze to prostytucja jest? Koscioly sa utrzymywane sa ze skladek oraz -glownie- z intencji mszalnych. Ktos "daje na msze", a my sie w jego intencji modlimy. Gdyby nie regularne ofiary, w kosciele byloby np. zimno albo ciemno, albo w ogole by kosciola nie bylo. Prostytucja powiadasz? Ktos ma potrzebe isc na pielgrzymke. Ktos inny mu to zafunduje. Obdarowany daje to co biedak zawsze moze: modlitwe w intencji dobroczyncy. Tak to jedzo wredna wyglada. Jedna wielka prostytucja wokol nas. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 11:40 W średniowieczu można było iśc na pielgrzymke za swojego pana :/ I nie myl pielgrzymki za pieniądze z ofiarą na Msze, czy na różne instytucje :/ Logika ci szwankuje... Odpowiedz Link Zgłoś
mikron Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 15:56 Droga Jedzo, > I nie myl pielgrzymki za pieniądze z ofiarą na Msze, czy na różne instytucje :/ > Logika ci szwankuje... dosyc mie zaintrygowalas. Dlaczego mam nie mylic ofiary na msze z pielgrzymka? Ide do proboszcza i mowie: "dreczy mnie taki a taki problem, chcialbym polecic go modlitwie naszej wspolnoty". No i skladam ofiare, a ksiadz prosi wiernych o modlitwe w mojej sprawie. Jest jasne, ze pieniadze ktore daje umozliwiaja funkcjonowanie wspolnoty modlacych sie. Teraz pielgrzymka: wplacam kase umozliwiajaca czlowiekowi ubogiemu wziac udzial w religinym przedsiewzieciu. Co on naprawde zrobi podczas tej pielgrzymki (oprocz realizacji -przyznaje- niefortunnego pomyslu wyslania kartki do mnie) nie wiem. Moze bedzie modlil sie za siebie, moze za uczestnikow Forum GW, a moze i za mnie. Sprawa jego sumienia. Ale na ogol jest tak, ze ludzie modla sie za swoich dobrodziejow. I takie jest przeslanie dyskutowanego pomyslu. Tak wiec dalej nie czuje, czemu sie w koncu ze mna nie zgadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Jeśli idę to... 28.06.06, 04:26 mikron napisał: > dosyc mie zaintrygowalas. Dlaczego mam nie mylic ofiary na msze z pielgrzymka? Bo jedno to prostytucja, a drugie to stręczycielstwo. Kumasz różnice? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 11:42 Osoba, której ktoś opłaci pielgrzymkę, będzie się modlić we wskazanej przez fundatora intencji, a z pielgrzymki wyśle mu kartkę z podziękowaniami. Jak dla mnie to prostytucja :/ Modlitwa za kasę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
allkaa44 Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:41 .cóż to za pomysł poroniony!jeszcze umowę o dzieło niech diecezja wystawia, żeby bezpodstawnych roszczeń nie było. chore! Odpowiedz Link Zgłoś
qqq1561 Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 11:50 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. Mt 5,46-48 Odpowiedz Link Zgłoś
srac_na_gazete Re: Jeśli idę to... 28.06.06, 00:49 Bardzo interesujace cytaty... Ostatnio bylem na absolutorium kuzyna. Bylem jedyna osoba ktora klaskala kazdemu studenciakowi idacemu po odbior dyplomu. Reszta klaskala tylko i wylacznie swoim. Wstyd ze jestesmy takim prostackim spoleczenstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Jeśli idę to... 28.06.06, 04:31 qqq1561 napisał: > Mt 5,46-48 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. Mt 6, 5-6 Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 08:59 Oczywiście nie jest to handel modlitwą. Ktoś tobie okazała pomoc a ty mu się odwdzięczasz. Nic w tym nie ma złego. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:33 Obawiam sie pojawienia się co bardziej "przedsiębiorczych"... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 09:40 Ktoś jest bandziorem, ma setki ludzkich istnień na sumieniu - ale ma kasę i opłaca pielgrzymke 100 osobom... Brrrrrr... Jak dla mnie niczym płatny seks, lub średniowieczny handel odpustami... Ktoś tu najwyraźniej pomieszal pojęcia... i nie rozumie bezinteresowności modlitwy... Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Jeśli idę to...do wredna jędza 27.06.06, 10:47 Masz rację,przecież tu nie chodzi o modlitwę tylko o kasę.Bo kto stwierdzi ilu było sponsorów i ile zostało w kabzach organizatorów.To jest szukanie głupich na lato.Za pieniądze ksiądz się modli,za pieniądze lud się podli. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 12:05 Dlaczego nie pozwalasz komuś zrobić czegos dobrego ? Nawet jeżeli by to był bandzior. Gdybym miał obstawiać, to typowałbym że najwięcej będzie nie bandziorów ale: 1. ludzi którzy ie mają czasu (praca) 2. ludzi starszych którzy nie mogą tyle przejść Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 12:13 > Dlaczego nie pozwalasz komuś zrobić czegos dobrego ? Nawet jeżeli by to był > bandzior. Wróć sie do średniowiecza... Bo w ten sposób osobie, co źle postępuje daje sie przekonanie, że "wystarczy zapłacić" a inni sie pomodlą czy pójdą za ciebie na pielgrzymkę i ma grzechy odkupione... W ten sposób dochodzi do sytuacji, że koles daje na Mszę św. w jakiejś intencji, ale na nią nie przychodzi - no bo przeciez zapłacił... Wyobraź sobie sytuacje, że pielgrzymke dostajesz jako pokutę podczas spowiedzi [zdarza się] i co? Nie masz czasu bo pracujesz, to zapłacisz i ktoś pójdzie? Ktoś za ciebie odprawi twoją pokutę??? Pomyśl... Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 13:12 A co ma do rzeczy epoka w jakiej żyjemy. Nie umiesz odróżnić dobrowolności od obowiązku ? Nikt cię nie zmusza do brania udziału. Wystarczy, że pozwolisz innym robić dobrze. Nawet bandytom. Zresztą było wiele przypadków, ze tzw.bandzior w jednej chwili (lub w dłuższym procesie) zmianiał swoje zycie (np.jeden z ukrzyżowanych łotrów). A jeżeli ktos myśli ze może sobie kupić odkupienie to jego problem. Boga chce oszukać ? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 14:03 > A jeżeli ktos myśli ze może sobie kupić odkupienie to jego problem. Boga chce > oszukać ? ----------------------------------------- Nie chodzi o to, ze ktos sobie mysli, tylko jest tu wyrazna sugestia: nie mozesz isc to zaplac, ktos pojdize za ciebie. To oszukiwanie ludzi i swiadome wprowadzanie ich w blad. Nikt nikogo nie moze wyreczyc w sprawach wiary i praktyk religijnych, czy tak trudno to zrozumiec? Nie ten co zaplaci oszukuje Boga, tylko ten co namawia do zaplaty oszukuje placacego. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 14:14 Ale ten wspomniany bandzior niech na tę pielgrzymkę idzie sam, a nie płaci setce osób, żeby poszli w jego imieniu... Rozumiesz? Żeby zmazac swoje winy to trzeba coś SAMEMU zrobić, a nie płacić, żeby ktoś zrobił za ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 10:57 Jakie głupie rozumowanie.To prostytucja też nie jest handlem ciałem.Prostytutka okazała mi pomoc w zaspokojeniu potrzeb seksualnych a ja się tylko jej odwdzięczam dając pieniądze.I co jest w tym złego,tylko dziękować za dobroć serca i być wdzięcznym za oddaną przysługę. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Jeśli idę to... 27.06.06, 12:01 Aż się boję myślec do czego cię ta logika zaprowadzi. Widzisz różnicę pomiędzy dobrowolnościa a przymusem ? Odpowiedz Link Zgłoś
taishi1 Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 12:56 To całkiem wygodne jest - Odpowiedz Link Zgłoś
hetman131 Re: Chciałaś powiedzieć - rozszerzyc uslugi ! 27.06.06, 15:09 Na pielgrzymki Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 15:30 A pokwitowanie za wznoszone modły będzie można dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Gospodarka wolnorynkowa! 29.06.06, 22:27 ania.downar napisała: > Klient placi, klient wymaga? > Pielgrzymujacy bedzie modlil sie w intencji wskazanej przez placacego? Sponsor > dostanie kartke? > Jak dla mnie smutne troche.... :-( No, co ty? Przecież to dokładnie to samo co kupowanie odpustów. Jeśli w katolickim kościele można sobie za kasę kupić 100 lat mniej czyśćca, to czemu nie można kupić sobie pięć zdrowasiek "per procura"? Dla mnie bomba! Jak kapitalizm - to kapitalizm! Oraz prawo popytu i podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 08:40 Nie wiem co vallejo chciał napisać ale nie mogę się nadziwić skąd biorę się ludzie (jak taziuta), kórzy nie przepuszczą okazji by innym przyłożyć (ze szczególnym uwzględnieniem kościoła katolickiego). Tak po porostu, z "dobrego serca". Byłe(a)ś kiedyś na pielgrzymce ? Jeżeli nie to nie wiesz o czym piszesz. Chcesz iść na pielgrzymkę - idź. Nie chcesz - nie idź. I pozwół innym robić to co sami uznają za słuszne. Czy źle ci z tym, ze ktoś idzie 200 czy 300 (czsem 500) km w upale (czasem deszczu) ? Opisana incjatywa jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony -do fletnipana 27.06.06, 11:12 Ty we wszystkim co tobie nie odpowiada nazywasz przyłożeniem kościołowi.Zastanów się trochę i przemyśl to jak można modlić się za kogoś i to za pieniądze,kiedy mówi się że modlitwa jest to osobista rozmowa modlącego się z Bogiem.Organizatorowi w tym wypadku nie chodzi o sprawy duchowe a o to by zgarnąć jak największą kasę i to jest takie trudne do zrozumienia.Czy modlitwa w czasie pielgrzymki jest inna jak szczera modlitwa w jakimś innym miejscu czy czasie. Ten mój post z 10.57,to też jest odpowiedź do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony -do fletnipana 27.06.06, 11:59 Domyślam sie, że nie byłeś nigdy na takiej pielgrzymce. "Wpisowe" idzie na pokrycie kosztów transportu bagażu (pielgrzymi nie niosa bagażu, jest o przewożony na miejsce następnego noclegu), wydanie informatora, znaczków identyfikacyjnych, wynajęcie nagłośnienia itp. I zwykle nie wystarcza. Teraz ty pomyśl: jeden chce iść a nie ma "wpisowego" a drugi nie może iść ale chciałby się w jakiś sposób włączyć. Jest coś złego w tym, że zapłaci za tego pierwszego ? Przeszkadza ci to ? Ktoś niżej słusznie napisał, że najwięcej problemów z tego typu sprawami mają najmniej zainteresiowani. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony -do fletnipana 28.06.06, 04:40 fletniapana napisał: > Domyślam sie, że nie byłeś nigdy na takiej pielgrzymce. "Wpisowe" idzie na > pokrycie kosztów transportu bagażu (pielgrzymi nie niosa bagażu, jest o > przewożony na miejsce następnego noclegu), wydanie informatora, znaczków > identyfikacyjnych, wynajęcie nagłośnienia itp. I zwykle nie wystarcza. No jasne, tylko skąd te 35% zniżki? Czy koszt produkcji znaczka, albo nalania beznyny do bagażówki jest nizszy dla tych uprzywilejowanych? Żeby dać ulge to trzeba miec ja z czego odliczyć. Prosty rachunek zatem wskazuje, ze skoro mozna dać 35% 'ulgi', to przynajmniej te 35% organizator wycieczki ZARABIA na tych, którzy jej nie dostają. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 11:16 > Czy źle ci z tym, ze ktoś idzie 200 czy 300 (czsem 500) km w upale (czasem > deszczu) ? ----------------------------------------- Kazdemu normalnemu czlowiekowi, bedzie zle, jak widzi omamianie ludzi, jak wmawia sie naiwnym, ze poprzez umeczenie fizyczne swojego ciala dostapia jakichs szczegolnych lask. Oczywiscie mozna byc taboretem i miec wszystko w "glebokim powazaniu", albo przynajmniej sprobowac powiedziec, ze cos jest nie tak. > Opisana incjatywa jest super. ----------------------------------------- Opisana inicjatywa to przekret i oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tasman48 Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 11:18 Popieram ******************************************************************** www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=27313 Odpowiedz Link Zgłoś
srac_na_gazete Precz z pielgrzymkami!!! 28.06.06, 00:55 Dokladnie tak - a jeszcze dorzuce swoje trzy grosze. Chcecie pelznac do miejsca kultu to mozecie to robic nawet na kolanach - ale won z naszych przeciazonych drog! Nie dosc ze niepotrzebnie zwiekszacie ryzyko ponoszone przez kierowcow (wjedzie w stado baranow a pojdzie siedziec jak za ludzi), to jeszcze powodujecie korki, opoznienia i utrudnienia. Lazcie sobie przyglupy drogami gruntowymi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szlafrok Sponsoring 27.06.06, 11:00 Niedługo to będzie można się wyspowiadać przez komórę, albo sms-em. Za jedyne 9 zł netto. Modlitwa w intencji sponsora i kartka pocztowa ...buhhahaha Jak ktoś chce kogoś przysponsorować to zrobi to bez udziału kościoła, bo hajs na pielgrzymki znowu przepadnie na Giełdzie Papierów. Odpowiedz Link Zgłoś
i.wonne Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 12:38 Mnie nie podoba się ten pomysł. Nie wszystko jest na sprzedaż, a poza tym 70 złotych to naprawdę niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 27.06.06, 14:37 oj taziuta; przyznaje, ze tym razem udalo Ci sie mnie rozmeiszyc;tzw. "czarni" doplacaja do tego "interesu"; znam jednego z diecezji lubelskiej, z ktorym ostatnio rozmawialem, i powiedzial mi, ze co miesiac odklada od 30 do 50 PLN, aby moc pomoc mlodueizy, ktora chce na pielgrzymke chodzic, a "kasiory" nie ma; w jego przypadku to calkiem znaczacy grosz, bo - wbrew temu, co twierdzi tzw. "vox populi" - wiekszosc (szczegolnie dobrze wyksztalconego kleru) na nadmiar pieniedzy i wyszukane luksusy nie narzeka; wiem cos o tym, bo przyjaznie sie z paroma ksiezmi, jak tez poznalem pare zakonnic (nikomu bym nie zyczyl tak ciezkiej pracy, jaka one wykonuja, a one to jeszcze potrafia robic ze szczerym usmiechem na twarzy); wiec z ta "kasa dla czarnych" to tak, jakbys strzelal z armaty na wroble taziuta napisał: > Kościół też musi z czegoś żyć... > Więcej pielgrzymkowiczów, więcej kasiorki dla czarnych :-) > > vallejo napisała: > > > To wyglada calkiem OK. > > Obie strony maja spelnione potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 28.06.06, 04:47 silesius.monachijski0 napisał: > przyjaznie sie z paroma ksiezmi No wiesz Sil? A juz prawie udało Ci sie, przekonać mnie do Twojej orientacji. ;-) BTW mówisz o polskich, czy 'monachijskich' szamanach? Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 28.06.06, 04:48 silesius.monachijski0 napisał: > oj taziuta; przyznaje, ze tym razem udalo Ci sie mnie rozmeiszyc;tzw. "czarni" > doplacaja do tego "interesu"; Z czego dopłacają? Odpowiedz Link Zgłoś
nokryd Re: Chciałaś powiedzieć - 3 strony mają... :-) 28.06.06, 09:08 Nie zauważyłeś głąbie , że te pieniądze nie idą na kościół tylko na wpisowe dla pątnika ??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomecki27 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:02 Ekstra, to ja zaplace za 100 osob i nagram sobie plytke zeby nie sluchali Radia Maryja, a Rydzyk jest wcieleniem Diabla. Dobry pomysl! Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 Pielgrzymka przez internet!!!! :) 27.06.06, 08:09 to dopiero full wypas :)) czrne kiecki zrobią specjalną wersję gry (opłaty za licencję "co łaska" nie mniej jednak jak za windows XP home edition BOX :))) Pielgrzym "szedłby" w takiej grze on-line pokonując kolejne etapy. Misja mogła by miec wiele zakończeń (jasna ciemna góra, łagiwniki, licheń, izrael, irak) Ażeby urealnić grę można by wprowadzić elementy tragizmu: odpażone stopy, wjazd tira w pielgzrzymke, udary słoneczne etc :)) Oczywiście również młodzi odnależli wy się w takiej grze: bijatyka pod jasną górą, sex na Błoniach, spotkanie tirówek na trasie etc. Myśle że dobie internetu i takich upałów gra cieszyła by się duzym zinteresowniem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg czy mogę zapłacić , aby ktos chodził za mnie do 27.06.06, 08:03 koscioła? A. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek5050 Re: czy mogę zapłacić , aby ktos chodził za mnie 27.06.06, 08:18 No to jest ten bóg, czy go nie ma? Mozna w kretynizmie, pazerności i wszelakim łajdactwie pasterzy sie pogubić!!!!! Czy będzie mozna wysłać(wynająć)penitenta do spowiedzi za siebie.To by było pieknie.Czarni sukmanowcy do dzieła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
borrus A ile trzeba zapłacić za zbawienie? 27.06.06, 08:23 widzę w tym pomyśle bezdenny materializm ksiedza- strach żyć mając takich pasterzy... Odpowiedz Link Zgłoś
brofran Re: A ile trzeba zapłacić za zbawienie? 27.06.06, 08:32 No wlasnie ; mozna by tez znalezc jakiegos wzorowego katolika i za odpowiednia kwote wyslac go za siebie do piekła!!! A ja z czystym kontem do nieba?! Paranoiczne pomysly. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: czy mogę zapłacić , aby ktos chodził za mnie 27.06.06, 08:27 Czarni mowią,ze jest,ale sami nie wierzą,inaczej nie wymyslali by takich durnot. A ktos,kto wierzy prawdziwie,to wie,ze pielgrzymki niczemu nie sluzą i ze Boga oszukac,ani przekupis nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: czy mogę zapłacić , aby ktos chodził za mnie 27.06.06, 08:44 Podobno nie ma głupich pytań... I chociaz wiem, ze to prowokacja to odpowiem: mieszasz obowiązek (masza) i dobrowolną ofiarę (pielgrzymka). Z obowiązku nikt cię nie zwolni a dobrowolna ofiara to twój gest. Odpowiedz Link Zgłoś
deep_deep_red Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:27 Jak dla mnie nie ma nic złego w tym pomyśle, ale chyba lepiej byloby, aby pieniądze od sponsota trafialy prosto do rąk potrzebującej osoby, bo jakieś wpłaty do księdza, który pozniej nie jest z tego rozliczany - to troche chore. Odpowiedz Link Zgłoś
kikoko zasrywją nam wszystkie lasy, blokują drogi, 27.06.06, 08:28 ludzie !!! mamy przecież XXI w. Nigdzie w Europie takich szopek się nie wyprawia Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: zasrywją nam wszystkie lasy, blokują drogi, 27.06.06, 08:47 w Europie sa różne marsze i parady: np w Berlinie. Ja jednak wole pielgrzymkę. Odpowiedz Link Zgłoś
salmanassar1 Re: zasrywją nam wszystkie lasy, blokują drogi, 27.06.06, 09:14 Nieprawda. Mieszkam w Niemczech. W mojej miejscowosci jest tradycja corocznych pieszych pielgrzymek do sanktuarium maryjnego (Waldkirch w Szwarcwaldzie) Odpowiedz Link Zgłoś
99xyz Re: zasrywją nam wszystkie lasy, blokują drogi, 27.06.06, 21:18 pomysł jest na wagę złota.Piszesz,że w Twojej miejscowosci jest tradycja corocznych pielgrzymek do sanktuarium maryjnego,Pięknie tylko jakoś dziwnie napisałeś "tradycja corocznych".U nas drogi mieszkancu "obcej ziemi" jest tradycja CAŁOROCZNYCH Pilgrzymek.Od wiosny do jesieni.Być może u Was idą setki,/jeżeli idą/u nas idą setki tysięcy.Jak kochają pielgrzymów mieszkańcy tras przez które przemieszczają się pielgrzymki,lepiej się nie domyslaj.Nazywają ich obszczyrowy i obsrysady.Ten pomysł mógłby być udoskonalony poprzez stosowanie tzw,ruchu ciągłego,wahadłowego.Tam i z powrotem i tak w koło.Koszta mniejsze a wpływy większe i Ci odprawiacze modłów mieliby już odpowiednią wprawę.Jednak komuś przeszkadzało szczere i dobrowolne pielgrzymowanie.No to powstała już cała otoczka ,dobrowolność zamieniono na pytanie: czy ty duszyczko już zgłosiłaś się na naszą pilgrzymkę.?A dlaczego nie widzę tu twojego brata ? No to teraz będziemy chodzili na kwitariusz "KASA PRZYJMIE" Szczęść Boże ! Odpowiedz Link Zgłoś
corradocatani Kupczenie odpustami. 27.06.06, 08:29 Wraca nowe. kościół przz wieki handlował odpustami, "relikwiami itp. Czemu nie miałby tego robić teraz kiedy naród jest ciemny jak nigdy? A tak w ogóle to pielgrzymi nie modlą się za zbawienie nas wszystkich? Opłącona modlitwa jest ważniejsza? Zastanawiam się jak dalego posunie się hipokryzja kościoła kat. Przeraża mnie że na takie tematy dyskutuje się jakby były naprawdę sensowne i mądre. Totalny upadek - modlitwa za kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:32 Dla mnie żałosne. Jak wiele rzeczy w KK (płatne msze za dusze zmaryłych). Równie dobrze możnaby zaplacić komuś żeby się za mnie codziennie moglił albo chodził do kościola w niedzile bo mi się często nie chce albo nie mam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 28.06.06, 04:54 p26 napisał: > Dla mnie żałosne. Jak wiele rzeczy w KK (płatne msze za dusze zmaryłych). > Równie dobrze możnaby zaplacić komuś żeby się za mnie codziennie moglił albo > chodził do kościola w niedzile bo mi się często nie chce albo nie mam czasu. ...albo nie moge patrzeć bez wstrętu na mordę tego przygłupa na mównicy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zorro_i_juz Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:35 To zeby pojsc w pielgrzymce trzeba placic? A po ile dzis bilety do Kosciola? Odpowiedz Link Zgłoś
salmanassar1 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 09:02 A żeby życ to trzeba jeść? Moze zatrudni cie GW - oni uwielbiają zadawanie glupawych pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 09:34 A noclegi za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 28.06.06, 04:56 wredna_jedza napisała: > A noclegi za darmo? a opłaca je organizator wycieczki? Pozatym ciepło jest, a większość tych baranów i tak spi pod płotem i grzeje sie za stodołą. Odpowiedz Link Zgłoś
micra jeżeli komuś to wadzi to... 27.06.06, 08:36 ...może przecież nie sponsorować nikogo. Może również potraktować to jako pomoc komuś, kto takiej pomocy potrzebuje - przecież można te pieniądze przekazać na zasadzie przekazania osobie potrzebującej bez wymogu modlitwy za siebie. Zresztą od dawna zakony modlą się w intencjach wskazanych przez wiernych jak również na każdej mszy taka modlitwa też się odbywa. I już na koniec: tu nie ma trzeciej strony - księża nic za pośrednictwo nie biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
tasman48 Re: jeżeli komuś to wadzi to... 27.06.06, 08:42 micra napisał: > ...może przecież nie sponsorować nikogo. Może również potraktować to jako pomoc > komuś, kto takiej pomocy potrzebuje - przecież można te pieniądze przekazać na > zasadzie przekazania osobie potrzebującej bez wymogu modlitwy za siebie. Zreszt > ą > od dawna zakony modlą się w intencjach wskazanych przez wiernych jak również na > każdej mszy taka modlitwa też się odbywa. > > I już na koniec: tu nie ma trzeciej strony - księża nic za pośrednictwo nie bio > rą. Ta, a gdyby nic nie robić to murzyni i jakieś tam indiańce dalej by byli kanibalami i smakowali by sie mięsem swoich braci. Najlepiej siedzieć i sie przyglądać:) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:37 Biznes, biznes, biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
tasman48 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:38 Ludzie nie słuchajcie tych wszystkich niewiernych co sie tu udzielajom na forum GW !!! Idzcie do zachrystii i zapłaćcie za pielgrzymke, a nawet powiem więcej zapłaćcie za sąsiada choćby też był niewiernym a przez taki uczynek będziecie zbawieni po wsze czasy!!! Szcześć Boże !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:45 Czy Wy kiedykolwiek byliście na pielgrzymce? albo chcieliście iść a nie mieliście kasy? Albo szef Wam powiedział" przecież na pielgrzymce byłeś w zeszłym roku!"? Koszty,które ponoszą pielgrzymi związane są z organizacją pielgrzymki- jedzenie,zapewnienie bezpieczeństwa itp. Jeśli chodzi o "zasrywanie lasów", to wyjaśniam,że organizator pielgrzymki musi zapewnić przenośne toalety! a lasy zaśmiecają kierowcy,którym nie chce się skorzystać z toalety na stacji benzynowej. Zauważcie też,że zaśmiecone są okolice głównych dróg,a pielgrzymi za zwyczaj korzystają z bocznych. Poza tym,nikt z tzw.ewentualnych sponsorów nie zmusi "swojego"pielgrzyma,żeby się za niego modlił. Od razu widać,że nie macie pojęcia o pielgrzymkach! Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 08:46 To bardzo ladnie ze Wybiorcza troszczy sie o pielgrzymki i pielgrzymow. Jednak jak zwykle: kto za tym stoi i kto tu maci? Odpowiedz Link Zgłoś
coztojestprawda Nikt nikogo do niczego nie zmusza... 27.06.06, 08:48 Najwiecej problemow z takimi sprawami maja jak zwykle ci, co sa nimi najmniej zainteresowani. Znalem pare lat temu jedna starsza pania emerytke, ktora sama nie mogac isc na pielgrzymke, z dobroci serca siegala do portfela i kupowala picie i jedzenie na droge ruszajacym w droge, zeby im w ten sposob pomoc, a przy okazji prosila o modlitwe. Co w tym zlego? Pielgrzymka jest dla wielu ludzi ogromnym wyrzeczeniem i znacznym wydatkiem, wiec wszelka pomoc jest wielka sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
salmanassar1 Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 08:55 Tytul jest troche mylacy . O ile zrozumialem, fundator oplaca koszty pielgrzymki, a nie placi za modlitwe (zadna zlotowka nie trafia w rece pielgrzyma). Po drugie tytul sugeruje powstanie jakiegos dziwnego funduszu, z ktorego korzystaja wszyscy pielgrzymi (takze ci, ktorzy sami oplacaja swoje koszty). Widac, ze niektore wypowiedzi pisali ludzie, ktorzy nigdy na pielgrzymce nie byli. Zawsze na pielgrzymce jest modlitwa za innych ludzi (i nie trzeba za nia placic). Oprocz tego wielu pielgrzymow niesie z soba nie tylko indywidualne intencje, ale tez i powierzone im przez inne osoby (tez bezinteresownie). Nie istnieje rowniez obawa, ze oplata "zasili kieszenie czarnych" (chodze zawsze we franciszkanskiej grupie, wiec w tym przypadku brazowych). Oplata wiaze sie przede wszystkim z kosztami przewozu bagazu - wynajecie ciezarowki. Placi sie za znaczek grupowy, informator pielgrzymkowy i inne drobniejsze rzeczy. Calosc 50-100 zl (zaleznie od dlugosci trasy) chyba nie jest straszliwie wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
tomecki27 Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 09:19 Ja nie jestem przeciwnikiem pielgrzymek. Wlasciwie to mnie to nie obchodzi, jak chca lazic po Bozemu (Bog nie wymyslil czlowiekowi kol ani skrzydel, wiec tak powinno byc - inaczej to grzech bo to jest nienaturalne jak homoseksualizm). Ale co to za zaklamanie - jak zaplace za msze, pielgrzymke to bede mial modlitwe w mojej intencji? W takim razie jak bede bogatym, seryjnym morderca i oplace tysiace mszy i wysle dziesiatki pielgrzymow na pielgrzymke to dostane pewnie ktores tam miejsce obok Boga i Jezusa i Matki Boskiej zawsze Dziewicy. Niestety to tak wyglada w tym Kosciele. Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 17:33 Widać od razu,że nie wirzysz w moc modlitwy. Gdyby ci wszyscy ludzie modlili się za Ciebie,z pewnością przestałbyś być mordercą! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 09:36 > Widac, ze niektore wypowiedzi pisali ludzie, ktorzy nigdy na pielgrzymce nie > byli. Zawsze na pielgrzymce jest modlitwa za innych ludzi (i nie trzeba za nia > placic). Oprocz tego wielu pielgrzymow niesie z soba nie tylko indywidualne > intencje, ale tez i powierzone im przez inne osoby (tez bezinteresownie). Bezinteresownie! A nie - zapłaciłem ci pielgrzymkę, to sie musisz za mnie pomodlić :/ Bo obawiam sie "przedsiębiorstw pielgrzymkowych" w przyszłości - dajcie mi kase, to pójde i sie za was pomodle :/ > Nie istnieje rowniez obawa, ze oplata "zasili kieszenie czarnych" (chodze > zawsze we franciszkanskiej grupie, wiec w tym przypadku brazowych). Oplata > wiaze sie przede wszystkim z kosztami przewozu bagazu - wynajecie ciezarowki. > Placi sie za znaczek grupowy, informator pielgrzymkowy i inne drobniejsze > rzeczy. Calosc 50-100 zl (zaleznie od dlugosci trasy) chyba nie jest > straszliwie wysoka. > Odpowiedz Link Zgłoś
salmanassar1 Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 09:49 Nikt nikogo nie zmusi do modlitwy! Przeciez modlitwa to sprawa calkowicie wewnetrzna, miedzy Bogiem a czlowiekiem. Ktos j e s l i c h c e moze sie za kogos pomodlic. Nawet jesli oplaci sie koszty pielgrzymki nie ma sie zadnej gwarancji, ze ta osoba sie pomodli za "fundatora". To zawsze bedzie dobra wola czlowieka. Zatem "przedsiebiorstwo pielgrzymkowe" to raczej chybione przedsiewziecie. - *** Dobre życie jest najlepsza zemstą *** (przysłowie hiszpańskie) Odpowiedz Link Zgłoś
mikron Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 11:31 to proste. "Dziwny tytul" jest nieskomplikowana sugestia lewackiej a manipulatorskiej Gazety Wyborczej. Skutecznej. Spojrz na wiekszosc postow i komentarzy: platne odpusty, modlitwa za pieniadze, pielgrzymi do wynajecia. Komentarze sa zgodne z sugestia tytulu, nie tresci. Od dawna jest jasne, ze GW nie kocha KK (i vice versa) i raczej pracuje na rzecz zniechecenia ludu niegdys -i,lub- jeszcze Bozego do tej instytucji. Tak wiec GW rzuca jakis przyprawiony po swojemu ochlap, a stado wyje. Odpowiedz Link Zgłoś
filc1957 Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 11:56 > Tak wiec GW rzuca jakis przyprawiony po swojemu ochlap, a stado wyje. A Ty tak po chrześcijańsku, ludzi myślących inaczej nazywasz wyjącym stadem. Typowe dla "oświeconych" z KK. Uważasz czytelników i forumowiczów GW za coś gorszego od siebie? Na jakiej podstawie? Czyżby Cię tego w Kościele nauczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
mikron Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 16:08 >> Tak wiec GW rzuca jakis przyprawiony po swojemu ochlap, a stado wyje. > A Ty tak po chrześcijańsku, ludzi myślących inaczej nazywasz wyjącym stadem. otoz nie widze jakiejs refleksji wsrod dyskutantow, ktorzy lapia sie na lep GW i pisza o handlu odpustami, sredniowieczu itd. Widze natomiast odruchy stadne: jest przewodnik, jest haslo, jest i odzew. Takie -istotnie malo eleganckie- skojarzenie. > Typowe dla "oświeconych" z KK. hm, a skad Ty kolego wiesz, ze ja z KK? Myslisz, ze jak komus sie efekty manipulanctwa GW nie podobaja, to on musi byc z KK? Czyzby wedlug Ciebie KK mial monopol na krytyke inetelktualnego szwindlu? > Uważasz czytelników i forumowiczów GW za coś gorszego od siebie? Generalnie nie uwazam ludzi za lepszych ani gorszych, tylko ich poglady. Jedne sa mniej, inne bardziej logiczne. Jedne bardziej finzeyjne, inne troche parciane. > Na jakiej podstawie? Czyżby Cię tego w Kościele nauczyli? ech, Ty dalej z tym KK. Sa inne jeszcze szkoly oprocz szkolek niedzielnych. Odpowiedz Link Zgłoś
obrazoburca Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 28.06.06, 13:08 mikron napisał: > otoz nie widze jakiejs refleksji wsrod dyskutantow, ktorzy lapia sie > na lep GW i pisza o handlu odpustami, sredniowieczu itd. > Widze natomiast odruchy stadne: jest przewodnik, jest haslo, jest i odzew. > Takie -istotnie malo eleganckie- skojarzenie. Toś ślepawy nieco, kilka pomysłów na biznes wszak sie pojawiło. pozatym, jaka chcesz 'inną' refleksję, jesli GW juz wyluszczyła skojrzenie (to właściwe) skojarzenie. Ja ze swej strony mogę jedynie rozwinąć wizję(?) konsekwencji tego oświeconego pomysly, ale.... po co? Życie i tak pokażeco z tego wyniknie. > > Na jakiej podstawie? Czyżby Cię tego w Kościele nauczyli? > > ech, Ty dalej z tym KK. Sa inne jeszcze szkoly oprocz szkolek niedzielnych. są, ale te już opanował Piękny Roman. Odpowiedz Link Zgłoś
hepowy Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 12:42 mikron napisał: > to proste. "Dziwny tytul" jest nieskomplikowana sugestia lewackiej a > manipulatorskiej Gazety Wyborczej. Skutecznej. Spojrz na wiekszosc postow i > komentarzy: platne odpusty, modlitwa za pieniadze, pielgrzymi do wynajecia. > Komentarze sa zgodne z sugestia tytulu, nie tresci. > Od dawna jest jasne, ze GW nie kocha KK (i vice versa) i raczej pracuje na > rzecz zniechecenia ludu niegdys -i,lub- jeszcze Bozego do tej instytucji. > Tak wiec GW rzuca jakis przyprawiony po swojemu ochlap, a stado wyje. Rozwala mnie, jak czytam, że gazeta (obojętnie jaka) dając taki, a nie inny tytuł artykuł manipuluje, czy coś sugeruje. To tak, jakby mieć pretensje do murzyna, że ma czarną skóre. Pokaż mi w tym artykule, w którym miejscu GW coś sugeruje czy manipuluje. Ja uważam, że tytuł idealnie obrazuje nonsens tego rozwiązania. To chyba ksiądz, a nie gazeta, wymyślił stworzenie powiązania między fundatorem, a korzystającym z pomocy pielgrzymem np. kontaktowanie tych osób ze sobą, modlitwa w intencji fundatora. Z czym ci się to kojarzy? Czy nie bardziej w duchu chrześcijańskim byłoby stworzenie funduszu bez budowania takiego powiązania? Przecież jeżeli ktoś chciałby pomóc, to zrobiłby to niezależnie od tego, czy osoba której pomógł pomodli się w jego intencji, czy nie. Z drugiej strony osoba, która skorzystała z pomocy, też chyba nie musi znać swojego dobroczyńcy, żeby się za niego pomodlić. Teraz mała uwaga do przedmówcy: rozumiem, że nie lubisz GW, jest to twoje niezbywalne prawo, ale jeżeli już dyskutujesz, to używaj merytorycznych argumentów, a nie sloganów. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 13:31 Oczywiście, że tytuł NIE oddaje treści. Z tytułu można wnioskować, że chodzi o handel. A chodzi o umożliwienie dwóm stronom zrobienie czegoś dobrego. W handlu mamy jakiś towar, cenę, rękojmię itp. A tutaj: ktoś chce pomóc a drugi chce wziąć udział w pielgrzymce. I nie ma znaczenia czy ten, który pójdzie będzie pamiętał o tym który mu to umożliwił. Nie widzisz różnicy ? PS. GW jest stronnicza i widać to nie tylko po tytułach. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 14:13 W tekście wyraźnie jest napisane, że ten, co pójdzie, ma płacącemu wysłac kartkę... Więc tu nie ma dobrowolności... Odpowiedz Link Zgłoś
mikron Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 16:19 wredna_jedza napisała: > W tekście wyraźnie jest napisane, że ten, co pójdzie, ma płacącemu wysłac kartk > ę... > Więc tu nie ma dobrowolności... > Jedzo, przeciez nie o kartke tu chodzi. Wiesz dobrze, ze obsmiewana jest generalnie idea modlenia sie za kogos, kto dodatkowo dal kase pielgrzymowi. Odpowiedz Link Zgłoś
hepowy Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 14:28 fletniapana napisał: > Oczywiście, że tytuł NIE oddaje treści. Z tytułu można wnioskować, że chodzi o > handel. Tylko że, z treści też wynika, że "chodzi o handel" (a raczej usługę). "Osoba, której ktoś opłaci pielgrzymkę, będzie się modlić we wskazanej przez fundatora intencji, a z pielgrzymki wyśle mu kartkę z podziękowaniami." - czyli fundator opłaca wykonanie usługi (modlitwa). > A chodzi o umożliwienie dwóm stronom zrobienie czegoś dobrego. Gwoli ścisłości, ja nie neguję samej idei pomocy osobom, które z powodów finansowych nie mogą udać się na pielgrzymke, tylko pomysł na realizacji tej idei. > W handlu > mamy jakiś towar, cenę, rękojmię itp. A tutaj: ktoś chce pomóc a drugi chce > wziąć udział w pielgrzymce. I nie ma znaczenia czy ten, który pójdzie będzie > pamiętał o tym który mu to umożliwił. Nie widzisz różnicy ? Chyba nie przeczyla(e)ś dokładnie mojego poprzedniego postu. Przecież wyraźnie napisałem, że "jeżeli ktoś chciałby pomóc, to zrobiłby to niezależnie od tego, czy osoba której pomógł pomodli się w jego intencji, czy nie. Z drugiej strony osoba, która skorzystała z pomocy, też chyba nie musi znać swojego dobroczyńcy, żeby się za niego pomodlić.". > PS. > GW jest stronnicza i widać to nie tylko po tytułach. Być może, ale przecież nie istnieją media, które nie są stronnicze, więc używanie tego typu argumentów mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikron Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 16:22 hepowy napisał: > > GW jest stronnicza i widać to nie tylko po tytułach. > > Być może, ale przecież nie istnieją media, które nie są stronnicze, więc > używanie tego typu argumentów mija się z celem. no tak, ale przeciez te posty akurat sa odowiedzia na pytanie "dlaczego taki dziwny tytul". No wiec jeszcze raz: bo GW (jak wszystkie media) jest stronnicza i zajmuje pozycje po stronie szydercow KK. Odpowiedz Link Zgłoś
mikron Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 16:17 hepowy napisał: > Rozwala mnie, jak czytam, że gazeta (obojętnie jaka) dając taki, a nie inny > tytuł artykuł manipuluje, czy coś sugeruje. dlaczego? Uzasadnij powodo swojego rozwalenia. > To tak, jakby mieć pretensje do murzyna, że ma czarną skóre. w ogole nie czuje analogii. > Pokaż mi w tym artykule, w którym miejscu GW coś sugeruje czy manipuluje. idea inicjatywy jest taka, ze bogatszy/niemajacy czasu pomaga ubogiemu/majacemu czas zrealizowac swoje pragnienia uczestniczenia w religinym przezyciu. Nie daje mu kasy zeby sobie kupil jakies dowolne dobro, ale konkretnie funduje mu mozliwosc przezycia tego, co ow pragnie. Przy tej okazji obdarowany modli sie za tego, ktory mu pomogl (kazdy z nas powinien modlic sie za tych, ktorzy nam pomagaja). Manipulanctwo polega na sugestii, ze idzie na pielgrzymke podstawiony figurant, ktory wyklepie za ofiarodawce paciorek, ale nie bedzie to dla niego zadnym przezyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Dlaczego taki dziwny tytul? 27.06.06, 17:38 >Przy tej okazji obdarowany modli sie za tego, ktory mu pomogl ----------------------------------------- To sie dopiero nazywa manipulacja. W artykule stoi: "W zamian mają się modlić w intencjach wskazanych przez swoich fundatorów." Ja nie mam czasu, wiec zaplace komus niech sie pomodli za mnie. Taka jest wymowa tego tekstu. Twoje dobro-intencyjne rozumienie tej idei jej bledne. Nie chodzi tu o pomoc biednemu. Ja bogaty nie mam czasu sie modlic, ty biedny masz czas, ja ci zafunduje poilegrzymke i bedziesz sie modlil za mnie. To chore! Odpowiedz Link Zgłoś
790801m Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 09:09 Jestem bezgrzeszny, mogę pójść do pekła, szukam sponsora. Tylko poważne oferty Odpowiedz Link Zgłoś
micki11 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 09:36 No to kolejny znak że nadchodzi koniec świata, to się po prostu nie mieści w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 21 wiek a wy jeszcze w zabobony wierzycie??? 27.06.06, 09:38 ludzie opamietahcie się , otwórzcie oczy - kościół was tumni mówi o potrzebie ubóstwa i modłów podczas gdy sam pławi się w luksusach i dobrobycie , tylko gada żeby robić dobre uczynki a sam tego nie czyni .....powstańcie z kolan zcznijcie myślec samodzielnie i nie wierzcie bezkrytycznie w to co wam powiedzą z ambony Odpowiedz Link Zgłoś
salmanassar1 Re: 21 wiek a wy jeszcze w zabobony wierzycie??? 27.06.06, 09:51 Lepiej pozostan przy piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos Re: 21 wiek a wy jeszcze w zabobony wierzycie??? 27.06.06, 16:43 yeeee. Lepszym przykladem jest facet wyskakujacy z okna, bo jego druzyna pilkarska przegrala :))))))))) I kto tu mowi o zabobonach heh. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1010 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 09:48 vallejo napisała: > To wyglada calkiem OK. > Obie strony maja spelnione potrzeby. To juz bylo...kiedys...handelek odpustami, kupczenie relikwiami itp. (skonczylo sie? wystapieniem Lutra)ciekawe czym skonczy sie teraz-moze wreszcie ten narod zmadrzeje! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 10:08 Nihil novi sub sole. Kiedyś można było na tej zasadzie uniknąć poboru do wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_peter Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 10:08 Ksiądz Ładniak nic nowego nie wymyślił. Pomysł stary jak najstarszy zawód świata. Zdaje mi się, że kiedyś odkupienie za grzechy można było uregulować przelewem - z ręki do ręki (bez potwierdzenia i faktury) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hadidza Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 10:31 Do wszystkich,którzy są przeciw:to już było!Powołujecie się na handel odpustami,ale handel pielgrzymkami też istniał.Jeśli jakiemuś możnowładcy nie chciało się ruszyć d... z domu,to mógł sobie kogoś opłacić.Handel odpustami znany jest bardziej,gdyż był punktem zapalnym dla reformacji,Luter po prostu wiedział,w którą strunę uderzyć,by znaleźć poparcie większości społeczeństwa(nie tylko o to chodziło,ale o to również). Ja rozumiem tradycję pielgrzymowania,ale w obecnych czasach jest to dość archaiczna forma ekspresji uczuć religijnych.Skoro jednka kościół dopuszcza msze w czyjejś intencji(o to też toczyły się spory podczas reformacji),to powinien dopuścić też pielgrzymkę w czyjejś intencji. Pojawia się tylko problem podejścia jednostki do takiej sytuacji,pamiętajmy,że możemy bez problemu zmienić wyznanie na np. któreś z odłamów protestantyzmu,tam nie będziemy mieć tego typu problemów.Posoborowy ekumenizm nie powinien mieć nic przeciwko takiej zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxx55 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 10:27 I dlatego nastapilo odlaczenie religii protestanckiej od rzymskokatolickiej, bo w tej pierwszej nie ma czegos takiego jak kupowanie odpustow za grzechy... Odpowiedz Link Zgłoś
baj900 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 10:48 Bardzo dobry pomysł.Skoro ja nie moge bo jestem chora a mogę zasponsorować komuś by poszedł do Częstochowy i może tez się za mnie pomodlił -czemu nie ale pójscie typowo za pieniądze bo mi się nie chce a niech on idzie i sie modli za mnie to juz mi nie odpowiada.U mnie była w kosciele zbiórka w tamtym roku dla osób których nie stac na opłacenie pielgrzymki i bardzo ucieszłam sie ,ze młodzi ludzie chca pielgrzymować na Jasna Góre i to należy popierać . Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 10:53 może wystarczy zciepa na jednego księdza z każdej parafi i niech idą oni i tak podobno za wszystkich nas sie modlą . Było by mniejsze zamieszaniw na drogach> Odpowiedz Link Zgłoś
cracoviana Taaaaaaaa 27.06.06, 11:11 Nic nowego. 1. Czytaliscie Chłopow Reymonta? (Jaesli zapytasz - a co to ma do rzeczy, to radze sobie przypomniec) 2.Zakony klauzurowe (zamkniete zakonnice, ktore siedza 24 godziny na dobe w kalsztorze, i nie wciskajcie mi kitu, ze na tym robia biznes, bo nawet przelozona generlana rzadko wychodzi, a jak nie wiesz kto to przel. generalna, to sie wogole nie odzywaj) modla sie za swoich ofiarodawco, ktorzy zapewniaja im utrzymanie. On sie modla, wiec nie pracuja, Ty dajesz pieniadze, modla sie ze Ciebie, a za to zyja. proste. 3. Pielgrzymka wcale nie jest rzecza dzisiaj dziwna. Wpisz sobie w google "camino de santiago" i poczytaj sobie, chyba nie nie umiesz winnym jezyku niz po polsku, to masz problem, ale mysle ze cos znajdziesz. Setki tysiecy ludzi z calego swiata, ktorzy maszeruja do Santiago 30, 500 a nawet i 2000 kilometrow. Nie zawsze ma to wymiar religijny, ale korzenie sa wspolne. Wiec nie pierd&l, ze to cos dziwnego, maszerowanie droga do jakiegos celu. 4. Jesli ktos tweirdzi, ze czarni robia biznes na pielgrzymkach to jestem pewny, ze sam zarabie 1200 brutto i po prostu zazdrosci innym wszystkiego co sie da. Po pierwsze popatrz na mape i zobacz gdzie jest Lublin. Po drugie policz sobie ile jest kilometrow (przeliczanie skali jest w 1. gimnazjum, ale jesli i tak to dla Ciebie za trudne to polecam www.odleglosci.pl) do Czestochowy. Potem policz sobie, ze trzeba grupe ubezpieczyc, ze trzeba kupic paliwo do samochodow gospodarczych, ze trzeba przewiezc bagaze. I jest pewna rozniaca miedzy kupienieniem modlitwy, a ofiara. Bo pielgrzym na tym nie zarabia, on tylko idzie i sie meczy, tym sie modli. Zadziwia mnie zawisc i glupote niektorych ludzi. Ale my to chyba mamy juz w tej naszej polskiej krwi . I sie to nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Taaaaaaaa 27.06.06, 11:45 > I jest pewna rozniaca miedzy kupienieniem modlitwy, a ofiara. Bo pielgrzym na > tym nie zarabia, on tylko idzie i sie meczy, tym sie modli. "Osoba, której ktoś opłaci pielgrzymkę, będzie się modlić we wskazanej przez fundatora intencji, a z pielgrzymki wyśle mu kartkę z podziękowaniami." Jak to inaczej nazwać, jak nie "kupowaniem" modlitwy??? O modlitwe można poprosić kogoś co idzie na pielgrzymke, a nie dac mu kazse z hasłem, masz sie za mnie pomodlić :/ > Zadziwia mnie zawisc i glupote niektorych ludzi. Ale my to chyba mamy juz w tej > > naszej polskiej krwi . I sie to nie zmieni. > Odpowiedz Link Zgłoś
tasman48 Re: Lublin: zapłać, a pielgrzymi pójdą za ciebie 27.06.06, 11:11 baj900 napisała: > Bardzo dobry pomysł.Skoro ja nie moge bo jestem chora a mogę zasponsorować > komuś by poszedł do Częstochowy i może tez się za mnie pomodlił -czemu nie ale > > pójscie typowo za pieniądze bo mi się nie chce a niech on idzie i sie modli za > mnie to juz mi nie odpowiada.U mnie była w kosciele zbiórka w tamtym roku dla > osób których nie stac na opłacenie pielgrzymki i bardzo ucieszłam sie ,ze > młodzi ludzie chca pielgrzymować na Jasna Góre i to należy popierać . To jakby popierać ciemnote!!! Powodzenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tasman48 Re: religia to zenujace zjawisko jednak... 27.06.06, 11:09 soulworm napisał: > Jeden z rozsądniejszych komentarzy. POPIERAM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cracoviana Re: religia to zenujace zjawisko jednak... 27.06.06, 11:13 soulworm napisał: > religia to zenujace zjawisko jednak... Polec sobie do Tunezji, nie blizej, do Stambulu. Stan na srodku najwiekszego placu w miescie i powtorz to co napisales. Zapierd*la cie na smierc. Bo oni maja szacunek dla wlasnej kultury. A wy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: religia to zenujace zjawisko jednak... 27.06.06, 13:02 sr.. na taką ich kulturę, co za nic ma życie drugiego człowieka. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś