allspice Zmienię konstytucję ! 08.07.06, 15:04 To co mówi p.Kaczyński jest juz niebezpieczne,a co będzie dalej? Ten człowiek -jak o sobie mówi'samo dobro'-,może wyrządzić sporo zamieszania swoimi decyzjami.Czy nastąpi odwrót od demokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
momy Kto powstrzyma tego psychola! 08.07.06, 15:07 Niech ktos coś wreszcie wymysli, bo skończymy jak Niemcy w latach 30. Niby tylko 30 proc. poparcia. niby większość jest przeciw, a kraj rozpirzy. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:08 znalazłem w rozdziale II /możliwość rozpisania referendum zatwierdzającego do jego zmiany/ art 42 pkt 3 - każdego uważa się za niewinnego,dopóki jego wina nie zostanie potwierdzona prawomocnym wyrokiem sądowym. Może to trzeba zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
kraq spieprzaj dziadu!!! 08.07.06, 15:09 juz nikt nie kupi tych waszych klamstw kurduple kartoflane Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: spieprzaj dziadu!!! 08.07.06, 15:15 kraq napisał: > juz nikt nie kupi tych waszych klamstw kurduple kartoflane -------------------------------------------------------------------------------- Oj,kupią,kupią.Wystarczy spojrzec na sondaze - PiS - 29% poparcia,PO-27% itd Odpowiedz Link Zgłoś
areopag Papieże też kiedyś byli "Samo Dobro" i ... 08.07.06, 15:14 organizowali krwawe wyprawy krzyżowe często wykorzystując własne armie. Teraz tylko czekać KACZOLANDII opartej na wzorcach pochodzących z historii kościoła katolickiego - Jak nie chcesz być naszym wyznawcą i uległym niewolnikiem to skrócimy cię o głowę. P.S. Ciekawe dlaczego niemiecki papież zwiedzał obóz koncentracyjny? Czyżby sprawdzał czy piece jeszcze są sprawne? Wszak konkordat z Niemcami jeszcze obowiązuje, a z Polską też Watykan ma taki dokument podpisany. Odpowiedz Link Zgłoś
kraq tylko napiszcie se te konstytucje iv rp 08.07.06, 15:14 na jakims dobrym papierze, zeby chociaz dupe mozna sobie bylo nia podetrzec. mamy przedsmak iv rp w wykonaniu kartofli. dziekuje postoje. mam nadzieje, ze te wasze 29% to bedzie troche malo aby wasze chore idee wcielac w zycie. tym bardziej, od tej pory bedzie tych procencikow coraz mniej. jedyny efekt iv rp bedzie taki, ze po nastepnych wyborach znow bedziemy mieli u wladzy lsd. pewnie tez z samogwaltobrona a zamiast lpr beda miernoty z psl o ile znow sie przeslizna do parlamentu Odpowiedz Link Zgłoś
tease1 Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:16 Teraz tylko pozostaje zmienic czlonkow Trybunalu Konstytucyjnego na swoich ludzi i juz wladza jest w rekach Kaczynskich. Teraz beda mogli rozliczac bez konca. Tego chcieli nasi wyborcy i to dostaja. Szkoda tylko ze coraz wiecej mlodych ludzi wyjezdza z tego kraju. Ale nie dziwie im sie. Teraz to wstyd byc polakiem. Polska coraz bardziej bedzie izolowana. Taka jest smutna prawada. Mialo byc 3 miliony mieszkan a mamy 3 miliony miesc pracy... za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
alikmix Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:23 maly, chory, zakompleksiony kombinatorze idz sie leczyc na glowe, bo na nogi za pozno ... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Wodzu! Do dziela! 08.07.06, 15:23 NAROD czeka na kolejna serie kompromitacji z niecierpliwoscia! Moze szybciej przejrzy na oczy i przegna jednego z drugim posrana (nomen omen) miotloa! Juz wiem jak kaczor zmieni Konstytucje nie majac wiekszosci w parlamencie. Albo pozamyka "nieprawomyslnych" parlamentarzystow pod sfalszowanymi zarzutami, albo wymieni sklad TK (co juz od jakiegos czasu nam grozi) na taki, ktory bez oporow przyklasnie lamaniu prawa "dla dobra IV RP". To jest najgorsze - kaczorki maja takie poczucie misji, ze nie ma takiego dranstwa, glupoty, lamania prawa, zeby nie mzna by go bylo usprawiedliwic w imie naprawy panstwa. Chorzy ludzie ci nasi wodzowie... Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Wodzu! Do dziela! 08.07.06, 15:28 emes-nju napisał: > NAROD czeka na kolejna serie kompromitacji z niecierpliwoscia! Moze szybciej > przejrzy na oczy i przegna jednego z drugim posrana (nomen omen) miotloa! > > Juz wiem jak kaczor zmieni Konstytucje nie majac wiekszosci w parlamencie. Albo > > pozamyka "nieprawomyslnych" parlamentarzystow pod sfalszowanymi zarzutami, albo > > wymieni sklad TK (co juz od jakiegos czasu nam grozi) na taki, ktory bez oporow > > przyklasnie lamaniu prawa "dla dobra IV RP". > > To jest najgorsze - kaczorki maja takie poczucie misji, ze nie ma takiego > dranstwa, glupoty, lamania prawa, zeby nie mzna by go bylo usprawiedliwic w > imie naprawy panstwa. Chorzy ludzie ci nasi wodzowie... Obyś nie miał racji, obyś nie miał racji, obyś nie miał racji... Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Wodzu! Do dziela! 08.07.06, 16:02 A ja swego czasu myślałem, że mój kraj tylko z winy sąsiadów był cyrkiem, bo 'oni narzucili'. Teraz już wiem, że to my naruciliśmy sobie dytaturę maniaków, imbecyli i opętańców. Teraz tylko czekać aż histerycznie zaczniemy nawoływać do 'rewolucji'. Wpierw zakładamy sobie kaganiec a potem zrywamy się do buntu przediw kagańcom. Czy aby my sami nie jesteśmy pie..ięci w główkę. Nic zatem dziwnego, że wybieramy opętańców. ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Wodzu! Do dziela! 08.07.06, 16:33 Troche jednak "oni". Polacy nie znaja sie na demokracji. Nie znaja sie obywatele i wiekszosc czlonkow elit politycznych. W czasach kiedy kraje europejskie budowaly swoje struktury i spoleczenstwa obywatelskie, my tkwilismy najpierw pod zaborami, a potem pod okupacja radziecka. Co tu sie oszukiwac - jestesmy zacofani :-( Ok. 1/3 spoleczenstwa mniej wiecej kuma o co chodzi w demokracji - reszta nie bardzo, z kaczorkami na czele. Trzeba przyznac, ze do obecnosci "onych" w czasie rozbiorow Polacy przylozyli swoje lapki. Ale reszta jest konsekwencja naszego zapoznienia cywilizacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Ta zmiana bedzie bardzo dobra dla Polski...JK 08.07.06, 17:51 Pożyjemy,zobaczymy...i popiszemy na forum,jak bedzie istniało razem z GW:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Ta zmiana bedzie bardzo dobra dla Polski...JK 08.07.06, 18:15 Widocznie to co dobre dla JK, jest dobre dla Polski. Podziwu godny, krolewski wrecz, egocentryzm! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:29 Konstytucję i tak trzeba zmienić. Chyba najczęstrzym w niej słowem jest:"szczegóły określa ustawa", funkcje państwowe są też rozproszone po różnych instytucjach,np.: polityka zagraniczna należy do min.spr.zagranicznych,prezydenta i premiera(czyżby się bali,że sami mogą coś spartolić?). Nie wiem tylko czy powinni to robić Kaczyńscy z Leppero-Giertychem? Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 17:45 > Chyba najczęstrzym w niej słowem jest:"szczegóły określa ustawa", Drogi Wiarusiku - konstytucja nie jest po to, aby szczegółowo regulować instytucje państwa. Jest zrębem i bazą całego państwowego prawa i bardzo dobrze, że odwołuje się do ustaw. Po pierwsze - chciałbyś mieć konstytucję złożoną z, powiedzmy, 5.000 artykułów? Po drugie - gdyby konstytucja regulowała wszystko tak szczegółowo, jakbyś chciał, to jak wtedy zmienić choćby najmniejszą pierdołę bez zmieniania konstytucji, do której to zmiany potrzebne są specjalne większości i jest przewidziana cała szczególna procedura? To tak pod rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
piezo1 Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:39 Jego wersja "konstytucji" będzie przewidywała monarchię dziedziczną Kaczyńskich i Giertychów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:44 Nareszcie Jarek znalazł drugą połowę!:)) To dlaczego on tych pedałów nie lubi? Boi się,że który mu Romka zbałamuci? Odpowiedz Link Zgłoś
tles01 Kaczyński jak Lukaszenka..konstytucja na potrzeby 08.07.06, 15:44 własne braci!...niedoczekanie..spróbuj wkurzyć Polaków!..już byli tacy... Odpowiedz Link Zgłoś
leszekadam Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 17:17 Dla oszołomów nie potrzeba konstytucji-oni lepiej wiedzą niż otumaniony naród. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Czas na dom bez klamek i gumowe ściany 08.07.06, 15:43 ....chyba że wcześniej ludzie pójdą po rozum do głowy i powstrzymają te zidiociałe kurduple w wyborach samorządowych... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz664 Rozliczać z obietnic wyborczych. 08.07.06, 15:45 Umowa między społeczeństwem a partią ma moc prawną jak mniemam. Społeczny Ruch Odpoweidzialności Wyborczej. mail:wybory@poczta.onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Rozliczać z obietnic wyborczych. 08.07.06, 15:47 Ja się z PISem na nic nie umawiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
poznan.is.4.lovers Re: Rozliczać z obietnic wyborczych. 08.07.06, 16:00 Takie "umowy" sa niewiele warte co widać na przykładzie Niemiec. Mimo, że nie lubie Francuzów podziwiam ich za to, że potrafią wyjść na ulica i zmusić rząd na klęczki (niestety także wtedy jak nie mają racji). Odpowiedz Link Zgłoś
poznan.is.4.lovers Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:50 no tak to on chyba nie powiedział Odpowiedz Link Zgłoś
cieciwa Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 15:57 Zastanawia mnie jedno .. Do tej pory w historii RP był tylko jeden zamach na władze, czy dzialania PiS i koalicji nie doprowadza do nastepnego ? Sam niewiem, jakie byly by tego efekty - obawiam sie, ze dla NARODU bardzo oplakane... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus i tu miałbyś chłopie rację... 08.07.06, 15:59 Wykopią cię w tym referendum razem z twoją konstytucją.... Ciekawe tylko, czy na miarę de Gaulle'a, po przegranym referendum odejdziesz w cień zapomnienia czy też może sięgniesz po czołgi.... Fakt! Na czołgu będziesz mógł powyglądać na "wielkiego człowieka"... - tylko(!) na czołgu :((( i tylko parę minut.... Odpowiedz Link Zgłoś
stryjaszek_pepi Nigdy!!!! 08.07.06, 16:01 Mam nadziję, że temu zakompleksionemu człowiekowi nigdy nie uda sie zniszczyć całego dorobku III RP. Myślę, że z całą pewnością przegra referendum, jeśli nie z powodu konstytucji, to na pewno z powodu frekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Już niedługo !!!! 08.07.06, 16:09 konrad31345 napisał: > IV RP zbliża się, wreszcie !!! Fakt!!!... I już całkiem nieźle straszy.... Margines Europy też się już kłąnia i... miejsce robi... :( Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: Już niedługo !!!! 08.07.06, 16:15 Nie placzcie, nie tergajcie szat !!! Wszystko moez sie zmienic, badzmy dobrej mysli. Zamiast uzalac sie nad IV RZ. robmy co!!! Wy, jako przedstawiciele mocniejszego gatunku( nie wiem wprawdzie w czym ;-))zajmijcie sie tym ;). W MLODYCH LEWAKACH PRZYSZLOSC!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Już niedługo !!!! 08.07.06, 16:17 > czym ;-))zajmijcie sie tym ;). W MLODYCH LEWAKACH PRZYSZLOSC!!!! na drzewa z lewactwem!!! toporem ich Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: Już niedługo !!!! 08.07.06, 18:07 ginusia napisała: > (...) > Wy, jako przedstawiciele mocniejszego gatunku( nie wiem wprawdzie w czym ;-)) Nasze gatunki są symbiotyczne i dlatego tak dobrze się uzupełniamy - tam gdzie Wy jesteście słabe, my jesteśmy silni i na odwrót ;) > zajmijcie sie tym ;). Z przyjemnością się tym zajmuję. Czy mogę zrobić coś jeszcze ? > W MLODYCH LEWAKACH PRZYSZLOSC!!!! Cóż, człowiek strzela, a Pan Bóg kule nosi. Nie muszą być zaraz lewacy, ważne, żeby ich później weszpolska nie spaskudziła. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad31345 Re: Już niedługo !!!! 08.07.06, 16:17 Jakoś się nie boję.. Najbardziej boi się Tusk, gadający o uważaniu na pieniądze w bankach i straszący pogorszeniem wizerunku Polski w Europie. Straszy nas codzień GW, nie zaś PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Już niedługo !!!! 08.07.06, 17:48 > Jakoś się nie boję.. Bo boją się ci, którzy umieją zauważyć coś więcej niż tylko czubek własnego nosa. Ci, którzy znają historię i umieją wyciągać z niej wnioski. Widać ty się do nich nie zaliczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
frogman Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:06 raczej II PRL Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:15 Pan prezes chyba żartuje. Obecna konstytucja była przyjęta w referendum konstytucyjnym i żadna większość parlamentarna nie moż wchodzić w rachubę.W tej sprawie panie prezesie nie może być żadnego skoku na kasę. Łukaszenka też zaczynał od zmiany konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: precz z doopokracja!!!!!! 08.07.06, 16:27 Mamy prezydenta takiego jacy sami jesteśmy: mali,zakompleksieni,zapluci. Naród nie pomylił się w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 guzik prawda! doopokracja jest zla, jako ustroj!! 08.07.06, 16:29 precz z nia! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: guzik prawda! doopokracja jest zla, jako ustr 08.07.06, 16:31 O NIE KOCHANY! Doopokracja RULES! yeah...... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 gowno prawda 08.07.06, 16:36 sensowny jest tylko FASZYZM!!!!!!!!!! Faszyzm (wł. fascismo, od fascio - wiązka, związek) - skrajnie prawicowa doktryna polityczna wyrosła ze sprzeciwu wobec demokracji parlamentarnej, głosząca kult narodu bądź państwa, silne przywództwo oraz solidaryzm społeczny. Faszyzm podkreślał niechęć wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu. Początkowo nazwa odnosiła się tylko do włoskiego faszyzmu, później była stosowana wobec pokrewnych ruchów w latach 20. i 30. XX wieku, zwłaszcza narodowego socjalizmu w Niemczech, oraz współczesnych ruchów wywodzących się z partii faszystkowskich solidarne panstwo, skad to znasz :D otoz to!! kult narodu, tez nie brzmi znajomo hahaha ;) narodowaantifa.republika.pl/faszysci.html hahaha choc wolalbym monarchie, ale trudno zawsze to lepsze od doopokracji! Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: precz z doopokracja!!!!!! 08.07.06, 17:24 Niestety masz 100% racje !! Taka jest duza czesc polakow .... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:25 no to mamy się czego bać... zalecam lekturę konstytucji wg braci K., jest na str. pis...:( Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:29 Możesz podać adres? Nie chce mi się teraz szukać:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:38 wiarusik napisał: > Możesz podać adres? > Nie chce mi się teraz szukać:) Zajrzyj do swojej skrzynki - masz tam pełny tekst... :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:44 Mam techniczne pytanie-do jakiej skrzynki? Bawię się na forach od niedawna. Dostałem jakiś adres poczty wchodz.i wychodz. ale jak wstukuję nic się nie dzieje?Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 zeby tu pisac jestes zalogowany, :) 08.07.06, 16:45 widzisz poczta na gorze kliknij na to Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: zeby tu pisac jestes zalogowany, :) 08.07.06, 16:51 Dzięki stary! Trochę techniki i człowiek się gubi:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:49 wiarusik napisał: > Mam techniczne pytanie-do jakiej skrzynki? > Bawię się na forach od niedawna. > Dostałem jakiś adres poczty wchodz.i wychodz. ale jak wstukuję > nic się nie dzieje?Dlaczego? u góry strony masz guzik "poczta" (obok "blogi" "czat" i gwar") Kliknij w to... :)) twój adres to wiarusik@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:51 Dzięki!:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:52 wiarusik napisał: > Dzięki!:) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
shewesh Re: ''Jak nie znajdę większości, zmienię konstytu 08.07.06, 16:29 Ciekawym jest, że ten sam naród, kóry 25 lat temu sprzeciwił się jedynej słusznej prawdzie, jaka wtedy obiązywała, we wrześniu 2005 opowiedział się za nową jedyną prawdą ( potwierdza to z każdym sondażem poparcia dla rządu). IV RP to przecież kraj katolicko-konserwatywnego reżimu, w którym każdy przejaw inności nie ma prawa istnieć. Nie można dopuścić by banda spod znaku moheru spełniła swój cel. A nie dokona tego pozująca na ostoję demokracji PO. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Ten gnom grozi zamachem stanu! 08.07.06, 16:31 W konstytucji nie ma mowy o żadnym "referendum konstytucyjnym", możliwe jest tylko zatwierdzające, a próba zmiany w trybie nieprzewidzianym w konstytucji jest zamachem stanu! Rozdział XII ZMIANA KONSTYTUCJI Art. 235. 1.Projekt ustawy o zmianie Konstytucji może przedłożyć co najmniej 1/5 ustawowej liczby posłów, Senat lub Prezydent Rzeczypospolitej. 2.Zmiana Konstytucji następuje w drodze ustawy uchwalonej w jednakowym brzmieniu przez Sejm i następnie w terminie nie dłuższym niż 60 dni przez Senat. 3.Pierwsze czytanie projektu ustawy o zmianie Konstytucji może odbyć się nie wcześniej niż trzydziestego dnia od dnia przedłożenia Sejmowi projektu ustawy. 4.Ustawę o zmianie Konstytucji uchwala Sejm większością co najmniej 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów oraz Senat bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów. 5.Uchwalenie przez Sejm ustawy zmieniającej przepisy rozdziałów I, II lub XII Konstytucji może odbyć się nie wcześniej niż sześćdziesiątego dnia po pierwszym czytaniu projektu tej ustawy. 6.Jeżeli ustawa o zmianie Konstytucji dotyczy przepisów rozdziału I, II lub XII, podmioty określone w ust. 1 mogą zażądać, w terminie 45 dni od dnia uchwalenia ustawy przez Senat, przeprowadzenia referendum zatwierdzającego. Z wnioskiem w tej sprawie podmioty te zwracają się do Marszałka Sejmu, który zarządza niezwłocznie przeprowadzenie referendum w ciągu 60 dni od dnia złożenia wniosku. Zmiana Konstytucji zostaje przyjęta, jeżeli za tą zmianą opowiedziała się większość głosujących. 7.Po zakończeniu postępowania określonego w ust. 4 i 6 Marszałek Sejmu przedstawia Prezydentowi Rzeczypospolitej uchwaloną ustawę do podpisu. Prezydent Rzeczypospolitej podpisuje ustawę w ciągu 21 dni od dnia przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Ten gnom grozi zamachem stanu! 08.07.06, 16:33 Czyżby konstytucja oktrojowana przez naszego małego NAPOLEONA? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Ten gnom grozi zamachem stanu! 08.07.06, 16:40 Niby jestem skrajnym FASZYSTO-NACJONALISTĄ(Romek słyszysz?Zrób ze mnie ministra) oświeconym...... To dlaczego nic mi się tu nie podoba? Powinienem z uśmiechem na ustach rzucać kamieniami w pedałów,pisać do "Krwi i Honoru",fotografować się z kolegami w geście pozdrawiającym,ale dziwnie wydaje mi się to strasznie debilne. Dlaczego?..... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Ten gnom grozi zamachem stanu! 08.07.06, 16:46 Tyle pytań bez odpowiedzi.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ten gnom grozi zamachem stanu! 08.07.06, 16:47 ukos napisał: > W konstytucji nie ma mowy o żadnym "referendum konstytucyjnym", możliwe > jest tylko zatwierdzające, a próba zmiany w trybie nieprzewidzianym w > konstytucji jest zamachem stanu! > > Rozdział XII > ZMIANA KONSTYTUCJI > Art. 235. > 1.Projekt ustawy o zmianie Konstytucji może przedłożyć co najmniej 1/5 > ustawowej liczby posłów, Senat lub Prezydent Rzeczypospolitej. > 2.Zmiana Konstytucji następuje w drodze ustawy uchwalonej w jednakowym > brzmieniu przez Sejm i następnie w terminie nie dłuższym niż 60 dni przez > Senat. > 3.Pierwsze czytanie projektu ustawy o zmianie Konstytucji może odbyć się nie > wcześniej niż trzydziestego dnia od dnia przedłożenia Sejmowi projektu > ustawy. > 4.Ustawę o zmianie Konstytucji uchwala Sejm większością co najmniej 2/3 > głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów oraz Senat > bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej > liczby senatorów. > 5.Uchwalenie przez Sejm ustawy zmieniającej przepisy rozdziałów I, II lub XII > Konstytucji może odbyć się nie wcześniej niż sześćdziesiątego dnia po > pierwszym czytaniu projektu tej ustawy. > 6.Jeżeli ustawa o zmianie Konstytucji dotyczy przepisów rozdziału I, II lub > XII, podmioty określone w ust. 1 mogą zażądać, w terminie 45 dni od dnia > uchwalenia ustawy przez Senat, przeprowadzenia referendum zatwierdzającego. > Z wnioskiem w tej sprawie podmioty te zwracają się do Marszałka Sejmu, który > zarządza niezwłocznie przeprowadzenie referendum w ciągu 60 dni od dnia > złożenia wniosku. Zmiana Konstytucji zostaje przyjęta, jeżeli za tą zmianą > opowiedziała się większość głosujących. > 7.Po zakończeniu postępowania określonego w ust. 4 i 6 Marszałek Sejmu > przedstawia Prezydentowi Rzeczypospolitej uchwaloną ustawę do podpisu. > Prezydent Rzeczypospolitej podpisuje ustawę w ciągu 21 dni od dnia > przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej > Polskiej. > > No to Jareczek ma furtkę: spiją wszystkich z PO, ci nie przyjdą ze względu na kaca, i same PiSiORY będą stanowić 2/3 obecnych.... W tej sytuacji będą się nawet mogli wypiąć na SO i LPR.... Poszkapiony jest ten artykuł, mówiący o 2/3 przy "obecności co najmniej połowy posłów"... - wszystkie sqrwysyństwa kacze przy jego pomocy można przeprowadzić... Zdziwiłbym się, gdyby PiSiORy nie spróbowały :((( Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 16:50 Ta, ktora mamy opiera sie w zasadzie na konstytucji komuchowa z malymi zmianami. Powinnismy miec konstytucje zblizona do tej z IIRP. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 ale pis nie wprowadzi zapisu o gospodarce 08.07.06, 16:52 wolno rynkowej, tylko podtrzyma potworka "gospodarka spoleczno-wolnorynkowa" czy jakos tak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 16:55 KTÓRĄ? Tą z 1921(demokratyczna),czy tą z 1935(faszystowska)? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 17:07 wiarusik napisał: > KTÓRĄ? > Tą z 1921(demokratyczna),czy tą z 1935(faszystowska)? Faszystowska jest ona tylko w twojej wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 17:12 wet3 napisał: > wiarusik napisał: > > > KTÓRĄ? > > Tą z 1921(demokratyczna),czy tą z 1935(faszystowska)? > > Faszystowska jest ona tylko w twojej wyobrazni. TJAaa?... Dobrze,więc teraz będziesz miał konstytucję z moich marzeń. Are you happy now czwarty Rzeczypospolitańczykowianeczku?;) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 17:47 wiarusik napisał: > wet3 napisał: > > > wiarusik napisał: > > > > > KTÓRĄ? > > > Tą z 1921(demokratyczna),czy tą z 1935(faszystowska)? > > > > Faszystowska jest ona tylko w twojej wyobrazni. > > TJAaa?... > Dobrze,więc teraz będziesz miał konstytucję z moich marzeń. > Are you happy now czwarty Rzeczypospolitańczykowianeczku?;) Dobre!!! A wet3 sie chwali, że ma koło sześćdziesiątki... widać niewiele ani w szkole ani w życiu się nauczył... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 17:09 zwracasz się do pisofila... więc odpow. znasz...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 17:29 isa.stern napisała: > zwracasz się do pisofila... więc odpow. znasz...;))) Jeszcze nie.Nie za bardzo rozumiem...? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Konstytucja powinna byc zmieniona. 08.07.06, 17:34 konstytucja IV RP wg braci Kaczyńskich ogranicza m.in. niezależność sędziów i wolność mediów, wprowadza poważne zmiany (porównywalne do tego, co zrobiono w KRRiT) choćby co do sposobu wyboru i liczby członków Trybunału Konstytucyjnego... te zmiany jednoznacznie wskazują pierwowzór... popierany przez pisofilów...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
radiomaryja1 zmiana konstytucji? ha, ha, ha... 08.07.06, 16:52 pocałujta w dupę wójta, marzenia kociego tatusia... wystarczy błaznowania na ten tydzień Odpowiedz Link Zgłoś