Dodaj do ulubionych

Polsce szkodzi kara śmierci

04.08.06, 07:26
Atak ze strony zachodnich polityków na Polską suwerenność.
To, że jesteśmy w UE nie oznacza faktu podporządkowania się niedorzecznym
przestarzałym i chorym przepisom. Polska nie podpisywała zgody na
niewprowadzanie kary śmierci. Zwłaszcza, że większość społeczeństwa w Polsce
tego oczekuje i się domaga. Przestępcy tego pokroju łamiąc prawo do życia
innego człowieka winni być świadomi, że te samo prawo zostanie wyegzekwowane
od nich samych. Razem z przyjaciółmi będziemy się przypatrywać postępowaniu i
głosowaniu polityków i z pewnością nie zostaną wybrani Ci, co zagłosują
przeciwko karze śmierci.
A referendum to dobry pomysł, politycy przekonają się, czego od nich oczekuje
społeczeństwo, bo niekiedy zdają się o tym nie wiedzieć. A reprezentować maja
nas Polaków nie chore wymysły z innych krajów.
Kara śmierci powinna obowiązywać przy morderstwach popełnionych ze
szczególnym okrucieństwem, których ofiarami są nie tylko dzieci, ale i
dorośli.
Obserwuj wątek
    • leon000 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 07:43
      A co to ma do suwerenności
      • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 07:59
        Suwerenność zewnętrzna gwarantuje, że państwo jest niezależne od innych państw
        w podejmowaniu decyzji.
        • kronopio77 Taki pomysł mógł narodzić się tylko w głowie 04.08.06, 08:54
          "prawdziwego" katolika :)
          • glauks Re: Taki pomysł mógł narodzić się tylko w głowie 04.08.06, 09:47
            Wszystko cacy. Tylko, ze jesli chcemy byc tacy uparci, to musimy liczyc sie z
            tym, ze wypadniemy ze struktur europejskich. Tego pragniez? Sujuszu np. z
            Bialorusia?

Chcac byc w jakims gronie trzeba byc sklonnym do kompromisow, tym bardziej ze
            kara smierci jest bardzo kontrowersyjna: nie wykazano, zdaje sie, bezposredniego
            zwiazku jej istnienia w kodeksie ze zmniejszeniem przestepczosci, uniemowliwia
            takze, w sposob oczywisty, naprawienia pomylki sadowej - a takie sie zdazaja.

A i jeszcze o glupocie pewnych naszych politykow:
            "mówi Maciej Łopiński, rzecznik prezydenta. - Znam światopogląd pana prezydenta.
            Jest on ideowym zwolennikiem kary śmierci. Zdaje sobie jednak sprawę ze
            wszystkich uwarunkowań, które teraz w Europie obowiązują.". To jak zna to czemu
            pieprzy glupoty??? Jest do diabla politykiem reprezentujacym caly kraj, a nie
            swoje male zakompleksione zdanie!!! Jest to dowod na to, ze klonowanie powoduje
            utrate zdolnosci myslenia.
            • radek_sim Re: Taki pomysł mógł narodzić się tylko w głowie 04.08.06, 09:59
              Sorki, ale za to z pewnością nie wypadniemy z sojuszu. UE utworzono w innym
              celu nie zaś, aby ujednolicić prawo karne (to jest skrajność).
              • bolko_turan Europejski krag kultury chrzescijanskiej a Gertych 04.08.06, 11:15
                Kara smierci nie nalezy do chrzescijanskiego kregu kultury europejskiej - w
                czyich interesach Giertych z lacinskiej Polski chce zrobic Azje?
                • poszeklu Re: W polskim interesie jest zachowac kare smierci 04.08.06, 19:22
                  Wtedy wszyscy zbrodniarze beda omijac wielkim lukiem Polske.
                  Stosujac kare smierci dla pedofilow uwalniamy spoleczenstwo
                  od wrzoda, ktory trawi zachodnia cywilizacje.
                  Kara smierci jest wspominana w slowach Chrystusa, gdy mowi
                  o kole mlynskim, ktore trzeba uwiazac u szyi gorszycieli
                  dzieci i utopic! Chrzescijanie nie moga wiec byc przeciwni
                  karze smierci.
                  • koloratura1 Re: W polskim interesie jest zachowac kare smierc 05.08.06, 04:25
                    poszeklu napisał:

> Wtedy wszyscy zbrodniarze beda omijac wielkim lukiem Polske.

Podobnie jak omijają Amerykę, w której kara śmierci jest?

> Stosujac kare smierci dla pedofilow uwalniamy spoleczenstwo
                    > od wrzoda, ktory trawi zachodnia cywilizacje.

W Ameryce nie ma pedofilów? Czyżby?
                    Jakoś ta kara śmierci niewiele pomaga...
              • koloratura1 Re: Taki pomysł mógł narodzić się tylko w głowie 05.08.06, 04:22
                radek_sim napisał:

> Sorki, ale za to z pewnością nie wypadniemy z sojuszu. UE utworzono w innym
                > celu nie zaś, aby ujednolicić prawo karne (to jest skrajność).

Owszem, wypadniemy. Niestety...
            • pytong1 Re: Taki pomysł mógł narodzić się tylko w głowie 04.08.06, 10:54
              I znów stereotypy ... Owe mityczne "struktury europejskie" są nagminnie mylone.
              Rada Europy i Unia Europejska to zupełnie inne podmioty! Zakaz kary śmierci obowiązuje w Polsce w związku ze zobowiązaniami wypływającymi z Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka (upraszczając rzecz mocno-prawo Rady Europy). Natomiast prawo UE mówi tylko o europejskich wartościach, które są równie mgliste jak cała struktura UE. Gdybyśmy wprowadzili kare śmierci można by nas było wykluczyć jedyne z Rady Europy (mamy tam doborowe towarzystwo m.in. Białorusi i Rosji). UE może stosować jedynie bojkot towarzyski w rodzaju użytego wobec Austrii gdy kanclerzem był tam niejaki H.
              • mg2005 Re: Taki pomysł mógł narodzić się tylko w głowie 04.08.06, 11:21
                pytong1 napisał:

> Gdybyśmy wprowadzili kare śmierci można by nas było wyk
                > luczyć jedyne z Rady Europy (mamy tam doborowe towarzystwo m.in. Białorusi i
                Ro
                > sji).

Czy Białoruś i Rosja zniosły KS ?
                • katrina_bush Tak trudno ci znaleźć strone Rady Europy ?! 04.08.06, 16:57
                  Tak trudno ci znaleźć strone Rady Europy ?!

www.coe.int
                  Bialorus do Rady Europy nie nalezy.

Rosja nie dokonuje sie kary smierci.
              • koloratura1 Re: Taki pomysł mógł narodzić się tylko w głowie 05.08.06, 04:30
                pytong1 napisał:

> I znów stereotypy ... Owe mityczne "struktury europejskie" są nagminnie mylone.
                > Rada Europy i Unia Europejska to zupełnie inne podmioty! Zakaz kary śmierci obo
                > wiązuje w Polsce w związku ze zobowiązaniami wypływającymi z Europejskiej Konwe
                > ncji o Ochronie Praw Człowieka (upraszczając rzecz mocno-prawo Rady Europy). Na
                > tomiast prawo UE mówi tylko o europejskich wartościach, które są równie mgliste
                > jak cała struktura UE. Gdybyśmy wprowadzili kare śmierci można by nas było wyk
                > luczyć jedyne z Rady Europy (mamy tam doborowe towarzystwo m.in. Białorusi i Ro
                > sji). UE może stosować jedynie bojkot towarzyski w rodzaju użytego wobec Austri
                > i gdy kanclerzem był tam niejaki H.

Mylisz się.
                Istnieje obowiązująca dyrektywa UE.

Karę śmierci musi znieść państwo kandydujące do Unii już na etapie rozmów
                akcesyjnych. Por. - ostatnio - Turcja.
                >
    • sidney12 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 07:52
      Szanowny Radku swoje czolo chyle. Identyfikujesz sie z pomyslodawcami wiec Ci wspolczuje oraz "T"woim przyjaciolom. Owszem w/w przestepcom nie ulatwialbym zycia ale przeciez je (zycie) trzeba ochraniac! Nie od likwidowania jestesmy baranie od tego jest przecie najwyzszy. Pamietaj, ze Twoim idolom w dupach sie poprzewracalo.Ostro grzmia przeciw aborcji, eutanazji... Czules kiedys bol ponad wszelka wytrzymalosc?! Albo widziales to ? Czym "T"y i "T"woi przyjaciele jestescie? Wez sie chlopie troszeczke chociaz zastanow i poogladaj, a potem zlote wersety i/lub herezje publikuj. Chorobliwie nienawidze pedofilow i jeszcze bardziej prob zalegalizowania tego qrva "sportu" - np. w Holandii...jeszcze bardziej nie lubie sadow na Ziemi a w szczegolnosci kar smierci zglaszanych przez katolikow, czesto pseudo chrzescijan, pozal sie Boze skupionych przy jedynym slusznym radio (hmm atak na sam episkopat i Watykan - sorry)
      Jestesmy w UE i na szczescie nie cala Polska to PISS LPR i Andrzej Lepper oraz fanRadek
      Reszte pozdrawiam
      sebUK
      • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:08
        Fajny wywód. Lecz mnie nie przekonuje. A czy popiera go jakaś tam partia lub
        inne barachło mnie nie interesuje. Interesuje mnie wykonanie kary adekwatne do
        czynu, jaki został popełniony. Nie wierzę w żadne resocjalizacje, czy
        skruszonego przestępcę. Mógł nie zabijać.
        A co powiesz o ofiarach, one chciały być zabite? Co czuły, gdy sku..el ich
        mordował? I ciekawe gdyby ktoś zabił Twoje dziecko lub bliską Ci osobę, to
        nadstawiłabyś drugi policzek?
        Co do chrześcijan się nie wypowiadam. Bo to rzeka.
        I Sorki za traktowanie Cię jako kobietę, jeżeli jesteś facetem.
        Pozdrawiam
    • gapmar55 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 07:56
      Nie lubię i nie jestem zwolennikiem Kaczora, PIS'u , LPR'u, Samoobrony. Nie
      lubię zresztą wszystkich naszych polityków z racji ich genialności w głupocie -
      nie ma takich drugich na świecie ale w kwesttii kary śmierci zgadzam się z
      tymi którzy chcą powrotu tej kary. Nie mówcie panowie o ucywilizowaniu
      zboczeńca, który krzywdzi najbardziej bezbronną istotę jaką jest dziecko. Nie
      widż też racji bytu zasady przyznającej jakieś prawa osobie która sama tych
      praw nie uznaje. To sam zboczeniec pedofil uznaje prawo do zabijania, zatem
      dlaczego na siłe mamy go unieszczęśliwiać. A pan Rene van den Linden zamienił
      się dupe z głową na miejsca - niech najpierw zajmie się swoim krajem i ocenia
      swoich polityków gdzie już zaczyna się muwic o oficjalnym uznamiu pedofilii
      dziecięcej - może należało by się zastanowić o ucięciu im jaj :-)
      marek
      • cancro Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:53
        gapmar55 napisał:

> Nie lubię i nie jestem zwolennikiem Kaczora, PIS'u , LPR'u, Samoobrony. Nie
        > lubię zresztą wszystkich naszych polityków z racji ich genialności w głupocie
        > -
        > nie ma takich drugich na świecie ale w kwesttii kary śmierci zgadzam się z
        > tymi którzy chcą powrotu tej kary.

No to jest nas przynajmniej dwóch! Każda kara opróz zgodności z Kodeksami
        powinna być także sprawiedliwa w odczuciu społecznym - powie to każdy prawnik.
        Jak ukarać wielokrotnego zabójcę, lub kogoś kto pastwił sie nad swoją ofiarą?
        Już dawno zapisano: "oko za oko, ząb za ząb". Jeśli ktoś uważa, że to prymitywne
        myślenie, to ja chcę być takim prymitywem, dla którego sprawiedliwość znaczy
        sprawiedliwość.
        Mam też pomysła, jak obejść tą sytuację - takich zwyrodnialców posyłać w
        kontenerze na Białoruś. Tam nie mają podobnych jak u as skrupułów i jest to
        jedyna rzecz, za którą Łukaszenkę podziwiam! ;-P
        • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:59
          Oko za oko to napisał Hammurabi w drugim tysiącleciu pne, a nie Chrystus, coś
          ci się pomieszało w tej biednej głowie. Idź sobie poczytaj Pismo święte i żyj
          wg niego, wtedy świat będzie lepszy...
          • jurek7 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 09:34
            caperucita napisała:

> Oko za oko to napisał Hammurabi w drugim tysiącleciu pne, a nie Chrystus, coś
            > ci się pomieszało w tej biednej głowie. Idź sobie poczytaj Pismo święte i żyj
            > wg niego, wtedy świat będzie lepszy...

Dodajmy, że w panujących za czasów Hammurabiego warunkach sens zasady "oko za
            oko" polegał nie tylko na odpłacie, ale przede wszystkim na tym że nie można
            było ukarać przestępcy surowiej, czyli „nie więcej niż oko za oko”.
    • el_p Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:10
      Nacpali sie w tym eurosajuzie? Przeciez wyjatkowo prezydent Lech/Jarek nie
      zglaszal takich pomyslow. Trudno jest pomylic Giertycha/Wie cos tam z
      Lechem/Jarkiem.
      Swoja droga LPR powinno zaplacic z wlasnej kasy za to durne referendum (jesli
      dojdzie do skutku)
      • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:18
        A dlaczego durne? To akurat chyba jedna dobra myśl jaką słyszałem od dłuższego
        czasu. Przy wyborach, i tak muszą być komisje, a kartka powinna zawierać
        wszystkie pytania jakie SA wątpliwe i jakie podważają pseudo-profesorowie,
        twierdząc że tylko oni maja rację. Jest minimalny koszt, przy zyskach z
        orientacji i chęci kierunków społeczeństwa.
        Końcu raz coś byłoby przegłosowane w sejmie zgodnie z wolą społeczeństwa, po
        prostu w pełni demokratycznie.
        Powinny być jeszcze takie pytania jak wiek emerytalny, przywileje górnicze w
        punktach.
        Zawsze partia orzekłaby, że to społeczeństwo i byłby koniec dyskusji o
        odpowiedzialności. A społeczeństwo w rzeczywistości jak by sobie naważyło tak i
        wypiło to piwo.
        Pozdrawiam
        • el_p Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:32
          Poniewaz wprowadzenie tego pomyslu w zycie (kary smierci) jest niemozliwe. A
          koszty i tak beda. Ktos musi opracowac pytania, przygotowac karty, wydrukowac,
          przeliczyc itp.
          Ale te twoje pozostale pytania to nie taki glupi pomysl, czemu nikt na to
          jeszcze nie wpadl?
          • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:41
            Podaj, choć jeden przepis z UE zakazujący wprowadzenia kary śmierci, który
            Polska podpisała. Dlaczego jest niemożliwe wprowadzenie kary śmierci?
            Niech zrobią to zgodnie z wolą społeczeństwa i basta.
            • xxx131 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:48

Jest taki przepis. Ale choc jest przeciw takiej karze, to jestem zdziwiony ze RE tak od wielkiego dzwonu broni europejskich "wartosci". Ciekawe czy sa przeciw aborcji, usmiercaniu noworodkow itd... Ciekawe jakim prawem RE "pilnuje" pogladow wybrancow Narodu? W UK 75% spoleczenstwa jest za kara smierci. Ciekawe czy RE bedzie apelowala do spoleczenstwa brytyjskiego ze by bardziej "europejska".
              • dejot7 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 09:36
                xxx131 napisał:
                > Ciekawe jakim prawem RE "pilnuje" pogladow wybrancow Narodu? W UK 75%
                spoleczenstwa jest za kara smierci. Ciekawe czy RE bedzie apelowala do
                spoleczenstwa brytyjskiego ze by bardziej "europejska".

Nie ściemniaj, że nie wiesz o co chodzi. Czy słyszałeś żeby Tony Blair albo
                królowa dywagowali nad możliwoscia przywrócenia KS w UK?
                I z tym uśmiercaniem noworodków też pojechałeś.
            • el_p Pamietacie jeszcze JP2???? 04.08.06, 08:52
              A czy ja mowie o UE? Niemozliwe bo wola spoleczenstwa bedzie inna (tak jestem
              naiwny i jeszcze mam nadzieje na to, ze ludzie pozostana ludzmi).
              Pozatym jest cos takiego jak wspolne wartosci dla calej UE jesli juz o tym
              mowimy i kara smierci nie miesci sie w tych wartosciach.
              Pomyslec, ze w kraju w ktorym kazde miasto ma pomnik JP2, ulice, plac, szkole,
              szpital, lotnisko, sale. W ktorym JP2 to najwiekszy Polak w historii.
              • xxx131 Re: Pamietacie jeszcze JP2???? 04.08.06, 08:58

Tu nie chodzi o czy kto jest za, kto jest przeciw (jak mowilem - jestem przeciw). Tu chodzi o demokratyczne dochodzenie praw. Zaden urzedas nie bedzie stal nam na strazy do wolnosci! O publiczna debate. Im nadzieje ze ludzie dojda do wniosku ze beda przeciw.
                • el_p Re: Pamietacie jeszcze JP2???? 04.08.06, 09:06
                  Jezeli narod chce "demokratycznie dochodzic praw" w kwestii zabijania innych
                  ludzi, to czemu nie pozwala sie np. pedofilom na "publiczna debate"??
                  Nikogo nie bronie, poprostu sama idea kary smierci jest dla mnie obrzydliwa.
                  Rozbraja mnie, ze w kraju w ktorym chyba wszyscy inni plakali po papiezu, ludzie
                  popieraja kare smierci.
            • koloratura1 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 05.08.06, 04:42
              radek_sim napisał:

> Podaj, choć jeden przepis z UE zakazujący wprowadzenia kary śmierci, który
              > Polska podpisała.

Proszę bardzo: umowa przedakcesyjna.
              Unia wymaga tego już od KANDYDATÓW. Nie podejmie rozmów akcesyjnych, dopóki
              kandydat na członka Unii kary śmierci nie zniesie. (Por. - ostatnio sprawa Turcji.)

> Dlaczego jest niemożliwe wprowadzenie kary śmierci?
              > Niech zrobią to zgodnie z wolą społeczeństwa i basta.

Ależ jest możliwe! Polska jest krajem suwerennym i ma prawo decydować o
              przepisach swojego kodeksu karnego.

Tylko należy wziąć pod uwagę skutki takiej decyzji.
        • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:39
          Proponuję wprowadzić do referendum punkt o dopuszczalności kradzieży,
          odbierania bogaczom ich niesłusznie zagarniętego mienia i innych
          populistycznych bzdetów. A nuż okaże się, że większość społeczeństwa jest za...
          O ile wiem, to większość społeczeństwa określa się jako wierzący katolicy a
          wyraźnie jest napisane w dekalogu nie zabijaj, a nie oko za oko. Tylko że
          katolicyzm jest w Polsce wybiórczy, przecież zawsze można się wyspowiadać jakby
          co, a ksiądz odpuści winy jak na taśmie, no chyba żeby się uprawiało seks
          przedmałżeński albo naciągnęło prezerwatywę, wtedy sprawa jest poważniejsza od
          zbrodni i zemsty.
          • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:47
            No tak, a tak morderca wyspowiada się przed Sądem i Sąd odpuści (jak nazwać
            nadanie praw człowiekowi, który innych pozbawia tego prawa). Nie mieszaj wiary
            do spraw przyziemnych, za nasze czyny i tak wszyscy będziemy Sądzeni tam u
            góry. Ja podpisuje się pod karą śmierci, jeżeli dopuszczono się ją ze
            szczególnym okrucieństwem. I niech Bóg osądzi, a nie człowiek mnie później czy
            miałem rację czy nie.

• caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:56
              Kara śmierci to sprawa przyziemna? O ile wiem to każdy chrześcijanin ma prawo
              do przebaczenia grzechów. Zaślepia cię pragnienie zemsty, choć pewnie nikt cię
              tak jeszcze nie skrzywdził, a nazywasz się katolikiem?
              • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 09:14
                Co mną kieruje to moja sprawa. W psychologa się nie baw, bo jak widać marnie Ci
                to idzie.
                A Bóg osądzi, kto ma rację ja czy Ty.
                Nie mieszaj wiary tam gdzie jej być nie powinno. Po co kapelan wojskowy dla
                żołnierzy (w twoim przekonaniu morderców, również zabijają)?
                • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 09:20
                  A widzę, że zaczyna ci brakować argumentów i wyżywasz się na mojej osobie ;-)
                  W Boga to raczej trudno mi uwierzyć, przynajmniej takiego jaki wyznawany jest w
                  Polsce. Bóg karzący, zabraniający i dokonujący zemsty to jednak trochę inny Bóg
                  niż w Nowym Testamencie, podobno podstawie każdego chrześcijanina.
                  Kapelan wojskowy w moim przekonaniu popiera coś, czego popierać się nie
                  powinno. Jestem przeciw żeby mieszał się w takie sprawy. I nie uważam żeby
                  Jezus w którego wierzycie (albo i nie) coś takiego popierał i sam chciał być
                  kiedyś kapelanem wojskowym ....
                  • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 09:24
                    Twoja wiara mnie nie interesuje. Ja mam swoją i nie mieszam grochu z kapustą.
                    Poczytaj sobie wszystkie moje posty to i argumenty znajdziesz. Po prostu
                    musiałbym kopiować to samo, a nie lubię się powtarzać.
                    • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 09:37
                      Się uśmiałam...
                      Poczytaj sobie dokładnie to, co stanowi podstawy twojej wiary i zobaczysz, jak
                      bardzo odbiegają one od twoich przekonań.
                      • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 10:14
                        Tu się mylisz moja wiara jest odzwierciedleniem mojego postępowania. A to, że
                        odbiega nieco od doktryn przyjętych przez kościół to moja sprawa i nie ty mnie
                        będziesz za to Sadził.
            • pawel_berlin a co na to JP2? 04.08.06, 09:10
              W bożonarodzeniowym orędziu Urbi et Orbi w 1998 wyraził się:

Niech dzięki Bożemu Narodzeniu umocni się na całym świecie poparcie dla
              stosownych i pilnie potrzebnych działań, które położą kres produkcji
              zbrojeniowej i handlowi bronią, pozwolą strzec ludzkiego życia, znieść karę
              śmierci (...).
              • dejot7 Re: a co na to JP2? 04.08.06, 09:31
                Coś się zwolennicy KS nie kwapią do odpowiadania na Twój post. Ciekawe czemu.
                • pawel_berlin Re: a co na to JP2? 04.08.06, 09:33
                  Z prostego powodu:
                  -gros zwolennikow kary smierci to katolicy. Takie slowa JP2 nie sa dla nich
                  wygodne.
                  • radek_sim Re: a co na to JP2? 04.08.06, 09:56
                    JP2 powiedział dużo słów. Ale nie znaczy, że my mamy łącznie z kropkami nad "i"
                    je klepać. Sam z pewnością był świadom nierealności tych słów. Nie znaczy, że
                    jak On przebaczył swojemu niedoszłemu mordercy to od razu wszyscy Polacy będą
                    przebaczać. To tak nie działa. Bóg to jedno, a Cesarz to drugie. Nie mylcie
                    pojęć. Polacy aż tak głupim Narodem nie są. Na zachodzie możecie sobie śluby
                    pedalskie organizować, uprawiać seks z dziećmi, ale w Polsce tego nie będzie.
                    Tu są inne warunki. I właśnie, dlatego kara śmierci winna być przywrócona. Bo
                    Naród Polski jak na razie myśli zdrowo. Czarne to czarne, a białe to białe. Mam
                    nadzieję żę dojdzie do Referendum.
                    • pawel_berlin Re: a co na to JP2? 04.08.06, 09:59
                      czyli mniej wiecej tak:
                      "Papiez byl przeciw, kosciol jest przeciw, ale my przeciez wiemy lepiej. Nas
                      Polakow obowiazuja inne prawa. Unia ma obowiazek dawac kase, ale wymagac
                      czegokolwiek juz nie"

ps. zrob referendum i zaptyj, czy politycy powinni pracowac za darmo. Albo, czy
                      produkty zywnosciowe powinny byc w sklepach darmowe. Wowczas zobaczys sens
                      nieprzemyslanego referendum
                      • radek_sim Re: a co na to JP2? 04.08.06, 10:07
                        Ja nie dostałem nic od UE. I mi nie będą nakazywać, co mam robić, a czego nie
                        robić.
                        Pokaż przepis UE zakazujący stosowania kary śmierci, który podpisała Polska.
                        Jakoś nikt jeszcze z mądralińskich mi go nie podał. Szkoda dyskusji. Najlepiej
                        rzeczywiście niech każdy wypowie się w referendum. Będzie wtedy demokratycznie.
                        Wszak, chyba mamy Demokracje, na którą tak lubi powoływać się Zachód i różne
                        środowiska pedofilskie i pedalskie.
                      • mg2005 Re: a co na to JP2? 04.08.06, 11:30
                        pawel_berlin napisał:

> czyli mniej wiecej tak:
                        > "Papiez byl przeciw, kosciol jest przeciw, ale my przeciez wiemy lepiej

NIe 'ściemniaj'. Katechizm Kościoła obowiązujący katolików dopuszcza karę
                        śmierci, podobnie jak Pismo Święte.

Wypowiedź Papieża nie była 'ex catedra', a więc nie jest obowiązująca dla
                        katolików. Było to tylko zalecenie i wskazanie kierunku.
                        Nie wszystko co mówi Papież staje się 'dogmatem'.

>Nas
                        > Polakow obowiazuja inne prawa. Unia ma obowiazek dawac kase, ale wymagac
                        > czegokolwiek juz nie"

Unia powinna ograniczyć się do spraw gospodarczych, a nie wprowadzać
                        totalitarnej 'urawniłowki' - jak w ZSRR.
                        >
        • timoszyk Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 16:10
          radek_sim napisał:

> Końcu raz coś byłoby przegłosowane w sejmie zgodnie z wolą społeczeństwa, po
          > prostu w pełni demokratycznie.
          > Powinny być jeszcze takie pytania jak wiek emerytalny, przywileje górnicze w
          > punktach.
          > Zawsze partia orzekłaby, że to społeczeństwo i byłby koniec dyskusji o
          > odpowiedzialności. A społeczeństwo w rzeczywistości jak by sobie naważyło tak i
          >
          > wypiło to piwo.

W naszej niby demokracji politycy robia co chca i w istocie rzeczy narzucaja
          spoleczesnstwu swoje rozwiazania, czesto w rytmie "argumentow" roznej masci
          lobbystow.
          Niestety referenda zwolywane przez politykow nie sa zadnym rozwiazaniem, a
          jedynie jeszcze jedna forma manipulacji. Potrzebny jest SYSTEM referendalny,
          czyli prawo do zwolywania referendum po zebraniu pewnej ilosci glosow i przy
          uwzglednieniu paru innych czynnikow. Referenda powinny odbywac sie regularnie,
          na przykald co trzy miesiace i oczywiscie miec moc wiazaca.
          Co do tego referendum dotyczacego kary smierci, to oczywiscie moze byc ono
          pozyteczne, ale to jak kwiatek do kozucha, bo sa duzo bardziej istotne sprawy od
          tej.
          Jesli ktos chce, to moze poddac pod referendum kazda inna kwestie (jesli zbierze
          odpowiednia ilosc podpisow i spelni inne warunki), to wolna wola. Nie
          przypuszczam, by spoleczesnstwo glosowalo na wlasna zgube, bo niby dlaczego
          mialoby to czynic? Natomiast skorumpowani politycy wielokrotnie dzialali na
          zgube spoleczesnstwa. Korupcje rozumiem szeroko: dzialanie w imie osobistych, a
          nie spolecznych celow. Nie musi to byc branie do kieszeni kilku tysiecy, czy
          milionow.
          Na temat kary smierci powinna odbyc sie uczciwa debata podparta statystykami, a
          nie obrzucanie sie sloganami i badanie tego co powiedzial jakis autorytet, jaki
          by on nie byl. Jesli kara smierci zmniejsza ogolna ilosc zabojstw (lacznie z
          tymi popelnianymi na szafocie), to trzeba ja wprowadzic. Jesli niczego nie
          zmienia, to dac sobie spokoj. Takiej dyskusji nie widze, bo wiekszsoc zdaje sie
          byc pochlonieta walkami partyjnymi i ideologicznymi.

Wac

VOX POPULI - VOX DEI
          POLSKA POTRZEBUJE JEDNEGO PRAWA - PRAWA DO REFERENDUM
    • sajjitarius Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:23
      Jaki atak na nasza suwerennosc ? Tak, to ze jestesmy w UE oznacza dokladnie ze
      musimy respektowac wiele norm prawnych ustanowionych przez UE. Jak nam sie te
      normy nie podobajka mozemy z UE wystapic. Nikt nam tego nie broni.
      Swoa droga jest rzecza zastanawiajaca ze Ci sami ludzie ktorzy od lat krzycza o
      braku wartosci chrzescijanskich w UE rownoczesnie duzo krzycza na temat
      przywrocenia kary smierci.
      • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:36
        Ale to jest najlepsze, że przy ustanowieniu kary śmierci normy prawne z UE nie
        będą złamane (wymień przepis). Będzie to tylko nie w nos politykom z UE, a to
        różnica. To, że u nich w krajach jest wybujała tolerancja dla morderców nie
        oznacza, że u nas w kraju musi być taka sama.
        W Stanach Zjednoczonych niby jeden kraj, a prawo KARNE (kary) w zależności od
        Stanu mają zróżnicowane. Wspólna jest tylko Konstytucja.
        • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:41
          Podobno około 20% skazanych na karę śmierci w USA jest niewinnych.
          Zgłosiłbyś się na kata takich ludzi?
          • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:52
            Mowa o takich przypadkach gdzie 100% jest pewności, co do sprawcy. A takie
            przypadki w Polsce są. A zresztą zgodnie z maksymą prawa wina musi być
            udowodniona, aby delikwent został ukarany. To znaczy, że 20% niewinnie może
            siedzieć skazanych na 25 lat, czy tak?
            • sajjitarius Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 10:42
              Nie, niewinni nie powinni siedziec w wiezieniach. I wlasnie dlatego, ze sady na
              wet najbardziej sprawne i rzetelne popelniaja bledy jestem przeciwny karze
              smierci. Jezeli skazany w wyniku poajwienia sie nowych dowodow okazuje sie
              niewinnym, to wielka tragedia, szczegolnie jesli skazany wpedzil wiele lat w
              wiezieniu. Ale w takim wypadku jest jeszcze zawsze mozliwosc zadosc uczynienia
              w jakims stopniu poszkodowanemu jego krzywdy. Po wykonaniu kary smiercu w jaki
              sposob to zrobisz ? Takie gadanie 'Mowa o takich przypadkach gdzie 100% jest
              pewnosci, co do sprawcy' jest demagogiczne. W kazdym normalnym kraju, takim jak
              USA przykladowo, kazda watpliwosc co do winy oskarzonego sadowym interpretuje
              sie na jego/jej korzysc oskarzonego, a wina musi byc udowodoniona ponad wszelka
              watpliwosc. Szczegolnie wlasnie w przypadku przestepstw zagrozonych kara
              najwyzsza. I pomimo tego, pomimo "udowodnienia winy ponad wszelka watpliwosc",
              okazuje sie, czesto po latach, ze stracono niewinnego czlowieka.
              Wiec bardzo przepraszam, ale takie frazesy 'A zreszta zgodnie z maksyma prawa
              wina musi byc udowodniona, aby delikwent zostal ukarany' nie przekonuja mnie.
              Chyba ze potrafisz wyjasnic dlaczego w Stanach Zjednoczonych 'udowadnia sie
              wine' tylu niewinnym osobom ?
          • mg2005 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 11:31
            caperucita napisała:

> Podobno około 20% skazanych na karę śmierci w USA jest niewinnych.

Najlepsze jest to "podobno"...))
            • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 12:25
              są różne źródła, nie wyssałam tych wiadmości z palca. na jednym z unwiersytetów
              w USA grupa studentów zajmuje się badaniem wyroków kary śmierci, które zapadły
              kiedy przestępca NIE przyznał się do winy lub przyznał się pod wpływem nacisków
              podczas przesłuchania i potem zmienią zdanie. I jak się okazuje, niemały
              procent tych skazanych jest NIEWINNY, jak to niedawno było z zabójcą i
              gwałcicielem, którego niewinność udowodniono na podstawie badań genetycznych. I
              przesiedział sporo lat w celi śmierci. I właśnie gdyby nie dociekliwość pewnej
              osoby zostałby stracony. Nawet jeżeli nie jest to 20 ale 2% skazanych, to nie
              warto wykonywać kary śmierci już choćby z tego powodu.
              No i jaki stosunek ma kat do skazanego? Mści się za całe społeczeństwo? Niech
              osoba żądająca zemsty i sprawiedliwości sama dokona egzekucji i zobaczymy czy
              przyniesie jej to jakąś satysfakcję.
              • radek_sim Re: Ja widzę same plusy. 04.08.06, 12:46
                Dla Ciebie to zemsta, a dla mnie wyrównanie rachunków, zapłata i ochrona
                społeczeństwa, przed zbrodniarzem, który później może zabić powtórnie (co mało
                takich przypadków?). Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą, wiec nie ma co płakać nad
                tym czego nie było( nad niewinnymi).
                Dla mnie jest ważniejsze życie niewinnych osób, od bandziora. Stara śpiewka o
                pomyłkach sądowych jakoś mnie nie przekonuje, a jak się przyznał to sam sobie
                winien jak był niewinny.

Co do wykonania kary. Choć nie mam uprawnień lekarskich bez zmrużenia oka
                uruchomiłbym, nacisnął guzik.
                Tym sposobem uchroniłbym potencjalne ofiary, bo inny bandyta zastanowi się dwa
                razy nad tym czego chce dokonać. A ten na którym wykonano by wyrok już nigdy
                nikogo by nie skrzywdził. Stałoby się zadość Sprawiedliwości.
                No i kasa na żarcie dla gnoja z moich podatków poszłaby np. na leczenie chorego
                dziecka.
                Ja widzę same plusy.
                • baryla2000 Re: Ja widzę same plusy. 09.08.06, 07:56
                  radek_sim napisał:

> Dla Ciebie to zemsta, a dla mnie wyrównanie rachunków, zapłata i ochrona
                  > społeczeństwa, przed zbrodniarzem, który później może zabić powtórnie (co mało
                  > takich przypadków?). Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą, wiec nie ma co płakać nad
                  >
                  > tym czego nie było( nad niewinnymi).

Zadziwiająca jest wiara wszystkich zwolenników rozwiązań radykalnych (m.in. kary
                  śmierci, ale też np. konfiskaty całego majątku przestępców bez udowadniania, że
                  pochodzi on z przestępstwa), że to oni będą łapać i gonić tych bandytów, a że
                  pomyłki czasem się zdarzają - no cóż trudno. Ale może warto sobie uświadomić, że
                  to Ty możesz być tą pomyłką, że z myśliwego możesz się zmienić w zwierzynę. I
                  nie Ty będziesz naciskał przycisk, tylko będziesz podpięty do aparatu, w którym
                  ktoś naciśnie przycisk. Warto nad tym się chwilę zastanowić.
    • venus99 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:23
      Polsce najbardziej szkodzi głupota kaczystów.
      • gw_klamie11 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:40
        albo prostactwo, buta i zakłamanie lewactw prowadzonego światłą myślą esbecji z GW
    • gw_klamie11 Polsce szkodzi kara śmierci - rzekli pedofile 04.08.06, 08:39
      dlatego musi byc wprowadzona, ale larum pedalswa i GW sie zacznie
      • venus99 Re: Polsce szkodzi kara śmierci - rzekli pedofile 04.08.06, 08:52
        to dziwne,że polscy katolicy tak dyszą żądzą mordu.
        • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci - rzekli pedofile 04.08.06, 09:00
          Bo to żadni katolicy, przynoszą tylko wstyd swojej religii.
        • radek_sim Re: Polsce szkodzi kara śmierci - rzekli pedofile 04.08.06, 09:07
          To nie żądza mordu. Tylko wymierzenie sprawiedliwości i odpłacenie tym samym,
          czym on płacił ofierze, a to różnica. A to z wiara nic nie ma wspólnego.
          Zresztą słowa zawarte w przykazaniu „ Nie zabijaj” były kierowane do jednostek,
          właśnie przestępców, bo w innym znaczeniu człowiek nie mógłby użyć siły w ogóle
          nawet do obrony własnej. Inaczej w każdym kraju katolickim powinna być
          zlikwidowana formacja siłowa (np. wojsko), między innymi Gwardia Papieska,
          która również kiedyś zabijała broniąc Papieża.
          • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci - rzekli pedofile 04.08.06, 09:10
            Sama idea popierania armii przez kościół jest obrzydliwa (np. święcenie
            karabinów czy głaskanie po głowie żołnierzy idących na śmierć, fuj)
          • pawel_berlin co ty wiesz o JP2? 04.08.06, 09:21

śmierci (...).
        • dvoryanin Kara śmierci, w całej Nauce Kościoła jest uznawana 04.08.06, 11:58
          za dobra, nienaganą moralnie i etycznie. Śiwetny tekst na tem temat jest w
          dzisiejszym Dzienniu - Polska, Europa, Świat
      • dvoryanin Watości UE: bezkarne mordowanie dzieci poczętych, 04.08.06, 11:56
        starców, chorych we wszelkich stadiach życia, upośledzonych umysłowo,
        legalziacja narkotyków, prostytucja na uliacach, propagowanie dewiacji typu
        pedalstwo czy pedofilia, bezkarnośc dla pedofili i innych bestii w ludziej
        skórze to tylko nieliczne z wielu PODSTAWOWYCH wartosci UE ...

Pytanie czy są to Nasze wartość ?
        • caperucita Re: Watości UE: bezkarne mordowanie dzieci poczęt 04.08.06, 12:26
          Gdzież tyś się tego naoglądał i naczytał???
    • el_p Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 08:54
      A co na to wasz ukochany papiez????
      Na figurki i obrazki sie nadaje, ale gowno ma do gadania?
    • pawel_berlin Polacy to katolicy 04.08.06, 09:09
      Podobno ponad 90% spoleczenstwa. Jednak dosc specyficznie interpretuja wiare i
      slowa JP2.....

śmierci (...).
      • el_p Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:16
        awel_berlin napisał:

> Podobno ponad 90% spoleczenstwa. Jednak dosc specyficznie interpretuja wiare i
        > slowa JP2.....
        >
        > W bożonarodzeniowym orędziu Urbi et Orbi w 1998 wyraził się:
        >
        > Niech dzięki Bożemu Narodzeniu umocni się na całym świecie poparcie dla
        > stosownych i pilnie potrzebnych działań, które położą kres produkcji
        > zbrojeniowej i handlowi bronią, pozwolą strzec ludzkiego życia, znieść karę
        > śmierci (...).

Co ty tam wiesz o naszym papiezu, on to o kremowkach mowil, o milosci, i
        mlodziez kochal i komunizm zwalczyl i wszystkie kraje zwiedzil i ile jezykow
        znal i wszyscy go kochamy bo to wielki Polak byl.
        Tak mniej wiecej wyglada te 90%
        • pawel_berlin Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:20
          To, ze traktowany byl przez gros polskiego spoleczenstwa jak zloty cielec jest
          jasne. Jednak porazajaca jest wyrywkowosc z jaka jego slowa docieraja do
          wierzacych. Rozumiem, ze moze jakas 90-letnia sluchaczka RM nie czytala nigdy
          encyklik, ale panowie politycy powinni nieco wiecej na ten temat wiedziec....
          Przy najmniej ci zdeklarowani katolicy....
          • radek_sim Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:28
            A co ma dupa do wiatraka. Człowieku nie mieszaj wiary w sprawy na ziemi.
            Papieża również zostaw w spokoju. Wierz sobie w rozwodników kocików i innych. A
            wypowiadaj się jak możesz logicznie, z sensem i na temat.
            • pawel_berlin Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:30
              Dyskusja na temat kary smierci jest dyskusja o moralnosci. Jesli nasi politycy
              deklaruja, ze jedyna obowiazujaca moralnoscia w Polsce jest ta chrzescijanska,
              to niech beda i w tej sprawie konsekwentni!
      • radek_sim Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:21
        Jeżeli JP2 to powiedział to powiedział. Ale nieznaczny to, że mamy pod słowa te
        formować przepisy w Polsce. Bogu, co Bogu, a Cesarzowi, co Cesarzowi.

Trzeba potrafić rozgraniczyć pewne sprawy, a nie mieszać je z wiarą. Polacy to
        nie ludzie koranu.
        • pawel_berlin Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:24
          Jak to nie????
          -religia w szkolach (nauczyciele oplacani z budzetu)
          -konkordat
          -pieniadze z budzetu na budowe swiatyni
          -powolywanie sie przez politykow na kosciol przy dyskusji o: aborcji,
          antykoncepcji, homoseksualizmie, itp, itd.

Dlaczego wiec nie mielibysmy mieszac i w ta dyskusje religii? Wszak ponad 90%
          spoleczenstwa to katolicy.....podobno
          • el_p Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:30
            Pawle, dobrze kombinujesz, ale to tak nie dziala. W polsce macie kosciol
            polsko-katolicki a nie rzymsko-katolicki. Wybiera sie to, co jest wygodne a nie
            co nakazuja jaies dogamty i inne bzdury. Czemu np 1 przykazanie jest lekcewazone?
            • pawel_berlin Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 09:32
              zgadzam sie z twoim tekstem z mala poprawka:
              -nie macie tylko maja (jestem niewierzacy)
              Poza tym od 10 lat nie mieszkam w Polsce. Teoretycznie nie powinienem zabierac
              glosu w dyskusji; jednak nadal mam obywatelstwo tego kraju....
              • caperucita zgniły zachód 04.08.06, 09:40
                I dlatego masz takie dekadenckie, zepsute i zachodnie poglądy :-P
                • pawel_berlin Re: zgniły zachód 04.08.06, 09:48
                  Swoje poglady wyrobilem sobie jeszcze w Polsce. Od dziecinstwa uczono mnie w
                  domu humanistycznego podejscia do zycia i szacunku dla czlowieka.
                  Podroze po Europie jedynie mnie w tym utwierdzily. Osoby, ktore uwazaja, ze
                  Europa zachodnia jest zepsuta nigdy nie ruszyly sie poza granice swojej wlasnej
                  wsi, gminy, czy miasta.
                  • caperucita Re: zgniły zachód 04.08.06, 09:50
                    To tak samo jak u mnie, tylko że ja dłużej :-)
                    • pawel_berlin Re: zgniły zachód 04.08.06, 09:52
                      dluzej, tzn, ze jestes bardziej zepsuty? ;-)
                      • sajjitarius Re: zgniły zachód 04.08.06, 10:48
                        Tak, Zachod jest zgnily do szpiku kosci. Dlatego tak dobrze sie na tym
                        Zachodzie czuje. Lubie gnic ;-)
                      • caperucita Re: zgniły zachód 04.08.06, 10:52
                        na to wygląda, z tą różnicą że jestem kobietą, a to chyba jeszcze gorzej, bo
                        powinnam być MP ;-PPP
                        • pawel_berlin Re: zgniły zachód 04.08.06, 11:07
                          O...przepraszam. ;-)
                          Nie wiedzialem.
                          Jednak i na zachodzie mozesz byc MP i rozszerzac "slowianskie geny" wsrod
                          obcych i nieprzychylnych nam mocarstw ;-)
                          • caperucita Re: zgniły zachód 04.08.06, 11:16
                            moje geny są już chyba zmutowane i raczej europejskie niż prawdziwie
                            pansłowiańskie ;-)
          • maxxx23 Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 12:01
            Polecam Panom ksiązke Jacka Piekary " Przenajświętsza Rzeczyposplita" Códowny koszmar polski XXI wieku, który niestety coraz bardziej sie sprawdza na naszych oczach. Osobiscie jako wierzacy katolik, mam nadzieje ze Bóg pozwoli aby Polska jak najszybciej stała sie państwem swieckim, gdzie kościół nie bedzie miał nic do powiedzenia, a Kościół ludzi wierzących w tym kraju nauczy sie miłosci blizniego, poszanowania i tolerancji.
            • caperucita Re: Polacy to katolicy 04.08.06, 12:17
              a tego to chyba nawet twoje wnuki nie dożyją....
    • wafga Wolność słowa po EU'ropejsku 04.08.06, 10:25
      Nie ulega wątpliwości, że pomysły cieci z LPR są chore,
      ich podchwytywanie przez PIS i Samoobronę to zwykły
      populizm, z którego widać, że zbliżają się jakieś wybory.

Choć prezydent po raz kolejny daje tyły wdając się
      ze swoimi komentarzami w tą chorą dyskusję uważam, że
      to jest nic w porównaniu z tym co robi teraz unia śląc
      oficjalne pisma w sprawie, której nie ma.

To jest zwykła cenzura, okazuje się, że nic już nie można
      powiedzieć co by nie było zgodne z EU'światopoglądem.
      Czyli praktycznie, że nie można mieć innych poglądów niż
      te zatwierdzone przez komisje europejskie.

Niedługo wszyscy będziemy mieli chipy w głowach (ci co je
      mają - reszta w komórkach) i wszystko co pomyślimy
      lub powiemy będzie analizowane przez Brukselę.

Polscy politycy mają nie byle problem bo ewidentnie widać,
      że jesteśmy przez EU na siłę spychani w stronę Białorusi.

Jestem przeciw karze śmierci i na Kaczyńskiego nie głosowałem
      ale tym razem to EU'biurokracja trochę przesadziła.

• radek_sim Re: Wolność słowa po EU'ropejsku 04.08.06, 10:37
        Co do UE zgadzam się z Tobą. Choć ja jestem za kara śmierci i na Kaczorków
        również nie głosowałem. Co do Populizmu, czy ja wiem? Jeżeliby przeprowadzić
        Referendum w tej sprawie później na podstawie tego nasi tchórzliwi politycy
        poddali pod głosowanie itd. to raczej nie byłoby to populistyczne hasło. Choć z
        pewnością sam temat jako chwytliwy jest populizmem w ustach niektórych
        polityków.
        Pozdrawiam
    • lasy1 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 10:52
      A może by wprowadzić bezwzględną kare dożywotniego więzienia albo ograniczyć
      prawo do wcześniejszego zakończenia kary.
      Ale nie dziwiłbym się gdyby znów w Najjaśniejszej Rzeczypospolitej wprowadzono
      palenie czarownic na stosie. Pan premier Lepper w końcu był z wizytą w Chinach a
      PiS chce budować stadiony, a tam, w Chinach, właśnie egzekucje wykonuje się
      publicznie i na stadionach. Rano wyrok poobiedzie mecz.
      Z PiS-em nie lepiej i już nie śmiesznie!
      akcja.obywatelska.com/
      • caperucita Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 10:53
        ano właśnie wczoraj postulowałam wprowadzenie odmiennych praw człowieka w
        Polsce tak samo jak zrobiły to Chiny...
        • mg2005 Referendum ... 04.08.06, 11:19
          - to jeszcze nie zmiana prawa, a tylko rozpoczęcie debaty (czy RE chce wrócić
          do komunistycznej cenzury?...)- a najwyższy czas na tę debatę wobec woli
          społecznej, nie tylko w Polsce.

Referendum razem z wyborami samorządowymi miałoby niewielki koszt.
    • zyks Nie bardzo wiadomo,czego chce p.prezydent, bo mamr 04.08.06, 11:17
      ocze coraz bardziej niezrozumiale. Czy tak przemawia triumfator, wódz rewolucji
      moralnej i fundator IV RP? Pozostaje słuchac p. Łopieńskiego, ale ten gada z
      boleśnie wykrzywioną i obrzydzoną miną, zupełnie, jakby miał żabę (sporą) w
      gębie ...
      • ben00 Re: Nie bardzo wiadomo,czego chce p.prezydent, bo 04.08.06, 11:29
        to ciekawe stanowisko obrońców życia.
        Z jednej strony chronić chcą życie poczęte nawet wówczas gdy zagraża to matce a
        z dugiej strony za nic mają inne zycie które "sprawiedliwi" uważają za niewarte
        ochrony.
        Katolicy!
        Życie jest życiem. Nie wy jesteście szafarzami dać czy odbierać, bo nie wy je
        dajecie i nie wy odbieracie. Życie złoczyńcy nawet tego najbardziej ochydnego
        jest własnością Boga Wszechmogącego.
        Chyba że dajecie różną miarę do głoszoneych przez was prawd.

ben
        • radek_sim Re: Jak zabił powinien odpowiedzieć tak samo. 04.08.06, 12:25
          No to może powiesz, że życie ofiar jest własnością złoczyńcy. Skoro je odebrał
          lub złoczyńca jest narzędziem sprawiedliwości Bożej.
          Wiesz co…..nie fajcz głupot.
          Jak zabił powinien odpowiedzieć w tej samej mierze. Czyli jak pogwałcił prawa
          innego człowieka do życia to gó.. powinien mieć do gadania i powinien być
          pozbawiony tych samych praw, a najlepiej na podobnych zasadach, jakich sam się
          dopuścił.
        • wafga Re: Nie bardzo wiadomo,czego chce p.prezydent, bo 04.08.06, 12:26
          > Życie jest życiem. Nie wy jesteście szafarzami dać czy odbierać, bo nie wy je
          > dajecie i nie wy odbieracie. Życie złoczyńcy nawet tego najbardziej ochydnego
          > jest własnością Boga Wszechmogącego.
          > Chyba że dajecie różną miarę do głoszoneych przez was prawd.

Urowniłowka i demagogia typowa dla tych, którzy żadnych
          wartości nie uznają. Jak jest wam wygodnie to wybieracie
          fragmenty ze świata wartości strony przeciwnej i próbujecie
          się nimi podpierać chociaż macie je w głębokim poważaniu.

Nie widzisz żadnej różnicy między życiem niewinnego
          dziecka i zwyrodnialca, który jest zagrożeniem dla
          otoczenia? Gratuluję bystrości.

Życie ludzkie jest jedną z fudamentalnych wartości
          dla euro-kultury. Tego się dopracowaliśmy korzystając
          z chrześcijańskich korzeni i tego co sobie przez wiele
          wieków sami fundowaliśmy, zwłaszcza na początku dwudziestego.

Jednak to wcale nie oznacza, że człowieka nie można zabić
          bo każdy człowiek ma prawo do obrony ale najpierw swojego
          własnego życia a dopiero gdy to jest niezagrożone powinien
          uszanować życie drugiego (oczywiście można też swyje życie
          poświęcić dla drugiego człowieka, ale nie bez powodu i to
          dla jakiegoś zwyrodnialca).

Nawet chrześcijanie usprawiedliwiają wojnę obronną, a jak
          być może wiesz na wojnie się zabija.

Z tego oczywiście nie wynika zgoda na karę śmierci bo
          żyjemy w XXI wieku i jeżeli jakieś społeczeństwo uważa się
          za cywilizowane (tak jak np. kraje EU) to powinno być w stanie
          chronić się przed zwyrodnialcami/człeko-zwierzętami w inny
          sposób niż ich szlachtując.

Upieranie się przy karze śmierci jest oznaką słabości lub
          zacofania.

Ale jak jakieś państwo nie jest w stanie wybudować dróg i
          załatwić wielu innych podstawowych spraw to raczej nie
          jest cywilizowane i próby podnoszenia takich kwestii
          jak kara śmierci wcale nie dziwią.

Poza tym skoro rządzą nami tempaki jak Wierzejski to
          czego się spodziewasz? Przecież ci taki nie zaproponuje
          jak zmniejszyć bezrobocie czy poprawić stan służby zdrowia
          bo za głupi. A chrzanić o karze śmierci potrafi każdy
          żul spod kiosku z piwem.
    • junkier Polsce szkodzi BRAK kary śmierci, to oczywiste. 04.08.06, 11:38
      Polsce szkodzi BRAK kary śmierci, to oczywiste.

Proponuje posluchac dzisiejszego wywiadu z min. Ziobro, ktory dokladnie opisuje
      przypadki brutalnych zabojstw, ktorych sprawcy powinni zostac definitywnie
      wyeliminowani ze spoleczenstwa.
      www.polskieradio.pl/jedynka/blok_n.aspx?cat=2
      • dvoryanin Słuchałem . Polecam też tekst Pawła Lisieckiego z 04.08.06, 11:52
        dzisiejszego Dziennika - Polska, Europa, Świat ... na temat kary smierci m.in
        co Kościół mówi na ten temat, trafnie sa w nim demaskowane kłamstwa
        eurobolszewi z tego Forum typu pawel_berlin ..
      • el_p Re: Polsce szkodzi BRAK kary śmierci, to oczywist 04.08.06, 12:53
        Zadam ci trzy proste pytania Junkierze:
        1. Czy kara smierci wyeliminowala pedofilie w USA?
        2. Czy co do wszystkich wyrokow nie ma zadnych zastrzezen?
        3. Czy pociagniesz za dzwignie i zabijesz czlowieka?

Nie musisz odpowiadac tutaj, przemysl to poprostu bo zycia nie cofniesz.
        • wafga Re: Polsce szkodzi BRAK kary śmierci, to oczywist 04.08.06, 16:16
          Na dwa pierwsze mogę ci odpowiedzieć:

> 1. Czy kara smierci wyeliminowala pedofilie w USA?

Czy z faktu, że jakieś działanie nie powoduje 100%
          osiągnięcia zamierzonego efektu wynika, że należy
          zrezygnować z tego działania. Np. czy z faktu, że
          przepisy ruchu drogowego nie gwarantują 100% bezpieczeństwa
          poruszania się po drogach wynika, że powinniśmy zrezygnować
          z przepisów ruchu drogowego? Czy z faktu, że chirurdzy się
          czasami mylą i powodują śmierć pacjenta wynika, że
          należy zakazać operowania. Czy z faktu, że pomimo prawnego
          zakazu kradzieży proceder ten jest prowadzony wynika, że
          należy zrezygnować z tego zakazu?

> 2. Czy co do wszystkich wyrokow nie ma zadnych zastrzezen?

Czy w wyrokach więzienia nie ma pomyłek? Czy należy dlatego z
          nich zrezygnować? Prawie każde działanie człowieka niesie w
          sobie niebezpieczeństwo/szansę tego że nie odniesie skutku
          takiego jak oczekiwaliśmy albo będą niepożądane efekty uboczne.
          Czy gdy wsiadasz rano do samochodu to nie istnieje szansa, że
          kogoś potrącisz i zabijesz? Czy z tego powodu zrezygnowałeś
          z jazdy samochodem? Gdybyś chciał się kierować takimi przesłankami
          to nie powinieneś rano wstawać z łóżka.

To są kiepskie argumenty przeciwko karze śmierci,
          przeciwko której też jestem.
      • krwawy.zenek tobie junkier niewątpliwie szkodzi brak rozumu 05.08.06, 07:50
        to oczywiste
    • billyb Re: Polsce szkodzi kara śmierci 04.08.06, 12:13
      To jest naprawdę niewiarygodne.
      Typowo polska maniera. Znowu zachowujemy się jak gó..arze.
      Pacta sunt servanda. Skoro podpisaliśmy, musimy przestrzegać, bo jak się siada do gry, nie można przestrzegać tylko 90% reguł.
      Typowe też i powszechne w Polsce: coś się podpisuje, ale się do końca nie czyta. Potem leniwi analfabeci obrażeni, że oddali się w niewolę jakiemuś bankowi przez lenistwo i głupotę, bo nie chciało im się do końca przeczytać umowy. Głupi mają zawsze pod górę!

Co do kary śmierci: jestem też za, ale wiem, że nie pora na ten temat prowadzić jałowych dyskusji.
      Politycy z Samopis całkiem dobrze wiedzą, że nic nie mogą zrobić, ale jak dawno wiadomo, w dupie mają opinię o Polsce w Europie, bo nigdy nigdzie nie wyjeżdżali i w zaścianku pragną umrzeć. Tym grajdołkiem pragną też rządzić. Cała ta piana, to tylko kiełbasa wyborcza dla hołoty. Trzeba trochę podnieść temperaturę u pospólstwa, po wyborach nikt o tym nie będzie pamiętać, bo jak wiadomo od Kurskiego, "ciemny lud, etc".
      Znaczna część mieszkańców tego kraju to taki podręcznikowy motłoch dla politycznych demagogów. Wystarczy tylko puszczać ideologiczne bąki, a nożyce od razu się na zamówienie odezwą.

• nocnylot Re: Polsce szkodzi kara śmierci. Czyzby? 04.08.06, 12:20
      polsce najbardziej szkodza blizniacy. Nie kara smierci.
      nl
      • tierralatina Re: Polsce szkodzi kara śmierci. Czyzby? 04.08.06, 19:25
        Sluszna uwaga! :)
    • lze_elita.31 A ta "wiekszosc spoleczenstwa" to w Polsce 100% 04.08.06, 12:50
      ANALFABECI PRAWNI - to po pierwsze. Po drugie, wiedza tej "wiekszosci" o
      mechanizmach spolecznych i psychospolecnych jest rowniez ZEROWA. A wiec nie
      widze powodu, dla ktorego owe ZERA INTELEKTIALNE mialyby o czymkolwiek
      decydowac. Tylko dlatego ze ich wiecej? NOWA BOLSZEWIA?
      • radek_sim Re: Co myślisz o sobie? 04.08.06, 13:06
        Co myślisz o sobie? Współczuję panie zero.

Jak demokracja, to demokracja. Jak pedały powoływały się na demokracje to gęby
        jakoś nie otwierałeś.
        • lze_elita.31 Ja sie szczesliwie nawet w Polsce nie rodzilem:) 04.08.06, 16:59
          A polski analfabetyzm prawny mnie przeraza - te sierotki po komunie do dzis
          swoich praw nie znaja. Gorzej - poznac ich im sie nie chce:)
        • lze_elita.31 PS: A propos homoseksualistow: zawsze bylem za 04.08.06, 17:02
          pelna rownoscia praw par prowadzacych wspolne gospodarstwa domowe, lacznie z
          prawem do renty, spadkowym etc. jak po wspolmalzonku. I takie prawo w naszej
          starej demokracji mamy. Zarowno dla praw homo, jak i heteroseksualnych
          (konkubinaty). A wasza udajaca "prawicowosc" postkomuna obchodzi mnie o tyle,
          ze mozna sie z niej posmiac:)
    • toja3003 po "nie zabijaj" jest kropka. 04.08.06, 13:19
      • ethebor nie ma kropki 04.08.06, 15:49
        Hebrajskim w ktorym to spisane nie ma kropek. Jeszcze ich nie wynaleziono.
        Przykazanie Mojrzeszowe brzmi "nie morduj". Zakaz nie obejmuje zabijania
        przestepcow, w tym samym piecioksiagu obok jest zestaw przestepst zagrozonych
        kara smierci (wykonywana przez ukamienowanie). Zakaz nie obejmuje rowniez wojen,
        nastepca Mojrzesza - Jozue zbroinie podbil teren Izraela. Najbardziej chwalony
        wladca - David przeciez prowadzil mnostwo wojen.
        Rowniez nowy testament nie wymaga od zolnierzy porzucenia zawodu (zolnierze
        wlaczyli i jako policjanci rowniez wykonywali egzekucje).
        Kosciol glosi milosierdzie, ale najnowszy katechizm KK rowniez nie wyklucza kary
        smierci.
    • duck-hunter ludzie dajcie spokoj i wexcie sie za autostrady 04.08.06, 13:47
      na miłość boską nioedobrze się robi ... w tym kraju 3 swiata nie ma drogi do warszawy a tu w kółko jakies brednie w obiegu...
      • ciastkojedyne Re: ludzie dajcie spokoj i wexcie sie za autostra 04.08.06, 14:59
        a ja jestem za kara smierci, w przypadku popelnienia najciezszych przestepstw.
        zero wyrozumialosci, nie wierze w resocjalizacje.
        • linke1 Smierć to nie żadna kara. 04.08.06, 16:06
          ciastkojedyne napisała:

> a ja jestem za kara smierci, w przypadku popelnienia najciezszych przestepstw.
          > zero wyrozumialosci, nie wierze w resocjalizacje.
          ========
          Karą dla zbrodniarza czy wyjątkowego przestępczy, byłoby przykucie takiej
          istoty łancuchem ( a grubym ) do potężnego muru a dla "relasu" takiego osobnika
          powinna być praca ręczna w kamieniołomie i też na łancuchu umocowanym do skały.
    • vidi12 Re: PiS-owcy zDornieli już do cna 04.08.06, 21:12
      Czy to prawda, że przynależność do PiS , a podobno nawet sympatyzowanie z tą
      partią - wysysa mózg ?
    • koloratura1 Re: Polsce szkodzi kara śmierci 05.08.06, 04:19
      radek_sim napisał:

> Atak ze strony zachodnich polityków na Polską suwerenność.

Oczywiście. Nic im tak kością w gardle nie stoi jak nasza "suwerennosść". :)

> To, że jesteśmy w UE nie oznacza faktu podporządkowania się niedorzecznym
      > przestarzałym i chorym przepisom.

Owszem,oznacza.
      Do żadnej organizacji Cię nie przyjmą, jeżeli nie zobowiążesz się podporządkować
      jej "przepisom", nie ważne jak "chorym i przestarzałym". (Jeśli są one takie
      właśnie, nie powinieneś nawet myśleć o wstępowaniu do danej organizacji.) Gdybyś
      po wstąpieniu zmienił zdanie co do owego podporządkowania - zwyczajnie by Cię z
      organizacji wywalono. Dokładnie tak samo działa UE.

> Polska nie podpisywała zgody na
      > niewprowadzanie kary śmierci.

Owszem, podpisywała i to grubo wcześniej, niż w momencie akcesji.
      Odpowiednia dyrektywa UE wymaga bowiem rezygnacji z kary śmierci już od
      kandydatów do Unii (vide, ostatnio, Turcja), a co dopiero - od członków.

> Zwłaszcza, że większość społeczeństwa w Polsce
      > tego oczekuje i się domaga.

Nie wykluczone, że tak właśnie jest, ale ta większość powinna zdawać sobie
      sprawę z konsekwencji takiego wyboru - patrz wyżej.

> Przestępcy tego pokroju łamiąc prawo do życia
      > innego człowieka winni być świadomi, że te samo prawo zostanie wyegzekwowane
      > od nich samych. Razem z przyjaciółmi będziemy się przypatrywać postępowaniu i
      > głosowaniu polityków i z pewnością nie zostaną wybrani Ci, co zagłosują
      > przeciwko karze śmierci.

To Wasze prawo, tylko bądźcie łaskawi pamiętać o konsekwencjach takich decyzji.

> A referendum to dobry pomysł, politycy przekonają się, czego od nich oczekuje
      > społeczeństwo, bo niekiedy zdają się o tym nie wiedzieć. A reprezentować maja
      > nas Polaków nie chore wymysły z innych krajów.

To bardzo niedobry pomysł.
      Referendum nie jest sposobem badania opinii publicznej. Jeśli weźmie w nim
      udział wystarczająca liczba osób, jego wynik staje się obowiązującym prawem.
      Z konsekwencjami - jak wyżej.

• krwawy.zenek nie kłam 05.08.06, 07:49
      radek_sim napisał:

> Polska nie podpisywała zgody na
      > niewprowadzanie kary śmierci.

No tak. EKPC wraz z odpowiednim Protokołem Dodatkowym sama się w imieniu Polski
      podpisała...

• old.european Do radek_sim 09.08.06, 07:07
      radek_sim napisał:

Dowiedz sie wpierw, co to Rada Europy i jak sie ma do UE a potem bredz dalej
      ale do rzeczy.

> Atak ze strony zachodnich polityków na Polską suwerenność.
      > To, że jesteśmy w UE nie oznacza faktu podporządkowania się niedorzecznym
      > przestarzałym i chorym przepisom. Polska nie podpisywała zgody na
      > niewprowadzanie kary śmierci. Zwłaszcza, że większość społeczeństwa w Polsce
      > tego oczekuje i się domaga. Przestępcy tego pokroju łamiąc prawo do życia
      > innego człowieka winni być świadomi, że te samo prawo zostanie wyegzekwowane
      > od nich samych. Razem z przyjaciółmi będziemy się przypatrywać postępowaniu i
      > głosowaniu polityków i z pewnością nie zostaną wybrani Ci, co zagłosują
      > przeciwko karze śmierci.
      > A referendum to dobry pomysł, politycy przekonają się, czego od nich oczekuje
      > społeczeństwo, bo niekiedy zdają się o tym nie wiedzieć. A reprezentować maja
      > nas Polaków nie chore wymysły z innych krajów.
      > Kara śmierci powinna obowiązywać przy morderstwach popełnionych ze
      > szczególnym okrucieństwem, których ofiarami są nie tylko dzieci, ale i
      > dorośli.
    • old.european Ciemniaki, mylicie Rade Europy z UE. 09.08.06, 07:08

• renebenay Re: Rzeczywistosc.... 09.08.06, 09:27
      Bardzo dobrze ze,szkodzi bo przynajmniej swiat widzi hipokryzje polskiej
      rzeczywistosci,w czasie wojny szwajcarzy pracowali dla Niemiec a w niedziele
      modlili sie za aliantow-w Polsce jest podobnie bo w tygodniu pragnie sie pobic
      homoseksualistow,zabic pedophilow a w niedziele modlic sie o zbawienie grzechow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka