Dodaj do ulubionych

Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z IPN"

• przemek_pl Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 09:08
      mysle, ze pan kuron nie bylby zachwycony jezykiem, jakim "bronia" go panowie
      michnik i celinski.
      • todundliebe Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 09:10
        Dlaczego jedną prawdę możemy znieść jako wspólnota, a drugiej nie? Setki
        publikacji GW w obronie trudnej prawdy, np. dotyczącej Jedwabnego. Ci sami
        obroncy TRUDNEJ PRAWDY bronia nas przed prawda o uwikłaniu w układy z SB czesci
        elit dawnej „Solidarności”, tej, która dopuszczona zostala do budowania III RP.
        Dlaczego nie możemy nawet dopuścić historykow do proby ustalenia, co jest prawda??
    • edi54 Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z IPN" 30.08.06, 09:09

Trudno odmowic racji Celinskiemu.Dzis za osad historii biora sie lapserdacy
      co w czasach PRL nie byli warci, by miala interesowac sie nimi SB lub
      ledwo co wyszli z pampersow.Probuja uchodzic za jedynych sprawiedliwych.
      Tymczasem wsrod obencej elity wladzy nie brak pospolitego lajdactwa
      (chocby bezprzykladnie naganne, rodem z PZPR-owskiej nomenklatury ,
      "zalatwienie" przyjec pociech Prok.Generalnego RP Kaczmarka ( i jemu
      podobnych) na prawo w Uniwersytecie Gdanskim.Przed tego pokroju ludzmi
      drzwi do polityki powinny byc na zawsze zamkniete! Ale niestety Kraj
      Blizniakow rzadzi sie kryteriami podwojnej moralnosci.Ale nie mam watpliwosci
      ze Michnik,Kuron,Jurczyk i wielu innych nie dla takiej Polski
      "kiblowali" w PRL-owskich wiezieniach.Coz, ten moj Narod od wiekow
      nie potrafi odroznic ziarna od plew.
      • fly8171 Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 12:39
        Czy do oceny histori trzeba w niej uczestniczyć???? Nie bądz idiotą!!!!!
    • weteran3 p.Celiński wyraża się coraz gorzej , fee... 30.08.06, 09:10
      !
    • karwoj8 Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z IPN" 30.08.06, 09:11
      Dlaczego kilku gnojków. W IPN kilku to jest uczciwych historyków. Reszta wraz w
      prezesem Kurtyką spęłnia wszelkie wymagania stawiane gnojkom i na zamówienia
      polityczne tworzy nową historię Polski.
    • awe Kultura typowa dla SLD i KOR 30.08.06, 09:11

• jm19 Celiński mówi chyba o samym sobie!!! 30.08.06, 09:12
      Niejaki Celiński (pożal się Boże "polityk"), to kwadratowe, analityczne ZERO!!!

Do Solidarności dostał się na zasadzie selekcji ujemnej!!!

Jest to człowiek bez właściwości i bez zwykłej przyzwoitości, no bo żeby
      członek Solidarności zapisywał się do SLD, to przekraca granice zwykłej
      wyobraźni i zwykłej przyzwoitości!!!

Albo facet jest TW i walczy wtej chwili o swoje "być albo nie być", albo jest
      tak politycznie zdeprawowany, że każda uczciwość i dążenie do prawdy, jest dla
      niego zagrożeniem i atakuje to na oślep.

Może być też tak, że działa on na czyjeś zamówienie?
      Jest to facet mało inteligentny (wyłożył się kompletnie jako odpowiedzialny za
      program SLD!!!) i sądzę, że musi być on sterowany przez kogoś mądrzejszego!

ANDRZEJ CELIŃSKI - ŻAŁOSNA POMYŁKA SOLIDARNOŚCI!!!

Ktoś, kto publicznie mówi na kogoś "gnojki", po prostu sam jest gorzej niż
      GNOJKIEM!!!
      • topolowka Andrzej Celinski ma racje 30.08.06, 09:20
        Nie jest on moim idolem, bo mam mu za zle, ze przystal do komunistow. Ale w tej
        sprawie ma po stokroc racje.

Mlodociani - i calkiem przypadkowo takze prawicowi - naukowcy z IPNu chca
        zrobic kariere. Chec zrobienia kariery rzecz ludzka. Pytanie jednak, za jaka
        cene. Tu cena jest obrzydliwa: obrzyganie Jacka Kuronia, a przy okazji opozycji
        demokratycznej.

Dudek, Glebocki et consortes korzystaja z owocow wolnosci, ktora wywalczyli im
        ludzie tej miary co Kuron - ale to im nie przyjdzie do glowy, ze cos im
        zawdzieczaja. Czuja sie za to w prawie pouczac Litynskiego czy Frasyniuka, ze
        ci "sa zbyt emocjonalni". Nosili pieluche w zebach, kiedy tamci juz siedzieli
        w wiezieniach - i z tych wyzyn osmielaja sie sadzic. Lepszych od siebie.

Odwaga staniala, przyzwoitosc zdrozala.
      • lks17 Kazdy mowi za siebie 30.08.06, 10:39
        O takich jak ty trudno powiedziec "oto czlowiek". Gowno to nie obraza ani
        komentarz. Taka smutna prawda. Problem w tym, ze tacy jak ty nie tylko
        smierdza. Takze truja. Jedynym miejszem dla was jest szambo. I tam zostancie.
        Amen
    • bjb007 Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 09:14
      Mam nadzieje, że miał na myśli małych gnojków nie tylko z IPN'u - to tylko taki
      "skrót myślowy", który wg "nowej władzy" nie podlega karze!!
    • rsrh Słownictwo pana Celińskiego ,ministra od "Kultury" 30.08.06, 09:15
      właściwie mówi wszystko i nie wymaga odpowiedzi,zwłaszcza że dialog w tym
      wypadku byłby sprzeczny z higiena osobista .
    • rwwr Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 09:15
      k..wa wezcie i spalcie w koncu to archiwum bo nie da sie zyc w tej Polsce
      zamiast zajmowac sie pilnymi sprawami to wracaja do tego co juz jest niestotne
      dla zwyklych ludzi, co wybory jakies to jakies wynalazki z archiwum rzygac sie
      juz od tego chce.
      • rsrh Także rwwr pracowałeś w tym Min."Kultury" !?? 30.08.06, 09:19
        Marzenie czekisty - spalić dokumenty bo chce się rzygać.Zażyj avio-marin!!
        • rwwr Re: Także rwwr pracowałeś w tym Min."Kultury" !?? 30.08.06, 09:25
          rsrh jestem za mlody zeby mozna mnie bylo powiazac z calym tym gownem, ale
          szlag mnie trafia, ciagle rozliczenia i rozliczenia wezcie sie do roboty a nie
          odgrzebujecie starocie nikomu nic nie dajace, za chwile sie okaze ze w Polsce
          nigdy nie bylo normalnych ludzi tylko sami szpicle wpsolpracownicy itd. Gdzie
          sa autostrady, gdzie praca za godziwa place to sa wqzne tematy a nie to co jest
          w archiwum. Leje na to co tam jest, dla mnie wystarczy ze przejcie z PRL-u do
          innego swiata zostalo rozwiazane "bezkrwawo" w jaki sposob zalatwili to ludzie
          solidarnosci mnie juz nie interesuje, a pipeprzenie dookola ten wspolpracowal,
          tamten negocjowal nieczego dobrego nie wprowadza dla zwyklego zjadacza chleba,
          nawet dla tego ktory stracil w tym okresie swoich bliskich.
          • rsrh rwwr - sam sie w nim maczasz mimo młodego wieku 30.08.06, 09:43
            bowiem powtarzasz głupie argumenty tzw "lewicy" typu "a u was murzynów bija"!
            Nikt nic nie odgrzebuje- po prostu trzeba znać swoja historie,która okupant
            sowiecki i jego polscy administratorzy usiłowali zamazać.
            I nie ma to nic wspólnego z bezrobociem,płacami,autostradami,głodnymi dziećmi itd!
          • niestaly_czytelnik Re: Także rwwr pracowałeś w tym Min."Kultury" !?? 30.08.06, 10:10
            rwwr napisał:

> rsrh jestem za mlody zeby mozna mnie bylo powiazac z calym tym gownem, ale
            > szlag mnie trafia, ciagle rozliczenia i rozliczenia wezcie sie do roboty a
            nie
            > odgrzebujecie starocie nikomu nic nie dajace,

Jak na razie to dziennikarze o tym najwięcej szczekają - też mam dość.
            Odpowiednie istytucje, w tym IPN po prostu robią to co do nich należy i nie
            potrzebuje to rozgłosu "medialnego".

> nigdy nie bylo normalnych ludzi tylko sami szpicle wpsolpracownicy itd. Gdzie
            > sa autostrady, gdzie praca za godziwa place to sa wqzne tematy a nie to co
            jest

Wśród tych z dawnego establishmentu (1989 - 2005) niestety prawie wszyscy byli
            w tym umoczeni. Pytasz o inwestycje, godziwe pensje, itd. To zapytaj przy
            okazji kto oddał za darmo polskie fabryki, banki, kto zaorał całe gałęzie
            polskiego przemysłu, np. elektronikę czy motoryzację. Spróbuj np. skorelować
            brak osiągnięć polskich piłkarzy z ostatnio ujawnioną sprawą agenta w PZPN.
            • rwwr Re: Także rwwr pracowałeś w tym Min."Kultury" !?? 30.08.06, 10:22
              wiec uwazasz, ze jesli znajdziemy w tych archiwach dokumenty, ktore nam jasna
              wskarza kto oddal za bezcen polskie fabryki, kto zarobil kupe kasy
              wspolpracujac z sb to bedzie lepiej?d Dla kogo lepiej, myslisz ze ci ludzie
              oddadza swoje pieniadze. Ja tylko chce zyc w normalnym kraju jadac do pracy
              slyszec w radiu wlasnie oddalismy 300km autostrady, isc do sklepu i nie martwic
              sie co wybrac, nie widziec na ulichac ludzi bezdomnych itd, a tka w kolko ten
              wspolpracowal, na tego sa papiery, ludzie dokad tro zmierza, chcesz znac
              historie idz do instytutu poczyta i zatrzymaj do dla siebie. Poityka jest
              brudna, zawsze taka byla i bedzie ale to nie oznacza ze nie ma wazniejszych
              spraw. Zwroc uwage ze takie rzeczy pojawiaja sie przed kazdymi wyborami i nie
              maja nic wspolnego z programami partii z tym co ludzie chca zrobic aby bylo
              lepiej nic po prostu nic. Chce byc polakiem, ale wielu mlodych ludzi nie
              dostaje od Polski nawet cienia szansy aby tu zostac i normalnie zyc.
            • el_dvpa Re: Także rwwr pracowałeś w tym Min."Kultury" !?? 30.08.06, 10:50
              >To zapytaj przy
              > okazji kto oddał za darmo polskie fabryki, banki, kto zaorał całe gałęzie
              > polskiego przemysłu, np. elektronikę czy motoryzację.

He he... Niezły dowcip. Motoryzacja i elektronika istotnymi gałęziami przemysłu
              PRL:))) Jasne, powiedz jeszcze ze Polonez był szczytem osiągnięć w roku 89, a
              nasze kasprzaki podbijały zachodnie sklepy. Nie mówiąc o mikrokomputerach Elwro
              Junior.
      • todundliebe Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 09:19
        Czy ryzyko podwazenia pewnych, podanych nam do wierzenia autorytetow, (np.
        sp.Szczypiorski, ks.Czajkowski), grozi rozpadem III RP? Może, z chwila
        zasłużonej kompromitacji jednych, oddana zostalaby sprawiedliwość innyn,
        rzeczywistym bohaterom.
      • klex1 Po pierwsze: nie uzywa sie brzydkich wyrazow. Nie 30.08.06, 09:21
        powinienes nasladowac Celinskiego, bo to nie jest wzor dobrego wychowania.
        Raczej odwrotnie, jest zwyklym chamem.
        Po drugie: nie wypowiadaj sie w czyims imieniu. Ja jestem zwyklym czlowiekiem i
        jest dla mnie jak najbardziej istotne, aby kapusie i sprzedawczyki poniosly w
        koncu chocby moralna kare.
        • rwwr Re: Po pierwsze: nie uzywa sie brzydkich wyrazow. 30.08.06, 09:28
          klex1 nie zamierzam na tym forum odpowiadac na jego zaczepki, jak sie
          wypowiadam moja sprawa, jesli chcesz sie w tym taplac prosze bardzo i zycze
          powodzenia w IV RP ja niedlugo stad spadam bo jak ktos slusznie kiedys
          wspomnial o roznicy PRL miedzy IV RP ze w PRL-u rzad byl w Londynie a narod w
          Polsce a w IV RP narod w Londynie a rzad w Polsce. Hawk.
          • rwwr Re: Po pierwsze: nie uzywa sie brzydkich wyrazow. 30.08.06, 09:29
            i jeszcze przy okazji jak ci przeszkadzaja brzydkie wyrazy to jest taki
            link "skasujcie post " do administratora wiec droga wolna.
            • todundliebe Re: Po pierwsze: nie uzywa sie brzydkich wyrazow. 30.08.06, 09:46
              Lewiznie, bylym konfidentom, potomkom PZPR-u, puszczaja nerwy.
          • klex1 Poniewaz nie wszystko potrafie zrozumiec: 30.08.06, 11:27
            powiedz mi, prosze, coz takiego sklania cie do mysli o emigracji. W Polsce, o
            ile mi wiadomo, nikt nikogo nie przesladuje, nie bije, nie zamyka (bez powodu),
            nie pozbawia majatku, ani dochodow. Inflacja nie zmienia sie. Bezrobocie lekko
            spadlo. Otwarto ostatnio 92 km autostrady. Wytlumacz mi, czy te okolicznosci
            (poza odcinkiem autostrady) nie mialy miejsca przed rokiem, czy dwoma. Myslales
            juz wtedy o emigracji??? Czy twoje przemyslenia wiaza sie z wygladem Kaczorow?
            Ale przeciez prez. Kwasniewski piekniejszy, szczegolnie po pijaku, nie byl.
            Wiec co?
      • jm19 Re: co ty chrzanisz "rwwr"? 30.08.06, 09:33
        Nie tylko nic nie należy palić ,ale nawet odzyskać to co zostalo spalone!
        (zwłaszcza zawartość teczni Lecha Wałęsy NP. własnoręcznie napisane przez
        noblistę dobrowolne zobowiązanie do współpracy!).

Żygać się chce tylko dlatego, że ciągle prawda jest ukrywana. Jest to w tej
        chwili najpilniejsza sprawa, ważniejsza niŻ wszystkie inne.

SPOŁECZEŃSTWO, KTÓRE TRACI PRAWDĘ - TRACI WOLNOŚĆ!!!

Z PRAWDY płynie odwaga,
        PRAWDA w życiu pomaga,
        PRAWDY chcemy jak słońce!

(trawestacja wiersza K.I. Gałczyńskiego).
        • rwwr Re: co ty chrzanisz "rwwr"? 30.08.06, 09:38
          niestety to nie chrzanienie ale pczywista prawda, owszem zgodze sie ze prawda
          jest potrzebna ale sojrz co sie dziej, na prawde o tym co jest w archiwum byl
          czas po roku 89 a nie teraz 15 lat pozniej, przejrzyj na oczy co sie dzieje
          dookola zamiast solidnej pracy ciagle rozliczenia dlatego moje zdanie jest
          takie zeby spalic to i juz raz na zawsze zakonczyc ta nierowna walke, bo w tej
          sytuacji najbardziej skorzystaja na tym wlasnie sb-cy siedzac spokojnie i
          dostajac co miesiac dobra emeryturke bo nie ludzcie sie nikt im tego nie
          zabierze, a prawi ludzie zawsze dostana po dupie za co, za to ze kiedys byli
          slabsi?!
    • mibar Zaczynam się wstydzić za 30.08.06, 09:20
      to ze jestem Polakiem. Niestety ale to co sie dzieje to jest tragedia narodowa.
      spoleczenstwo polskie zaczyna byc rozbijane przez tych KłAMCÓW i OSZUSTóW na
      gorze. to co robią jest perfidną grą, dla której nie ma zadnych usprawiedliwien.
      A zaczyna się najgorsze teraz. wyciąganie "czegos na kogos". jestem przerazony
      patrzac na to co sie dzieje. niszczenie najwiekszych polskich autorytetów w imie
      kogo? czego? jest celem przerazajacym. Roszkowski nie ma prawa nazywac sie
      historykiem. Roszkowski jesteś KŁAMCĄ na uslugach. przepraszam za niespojnosc i
      emocjonalnosc ale cierpliwosc juz mi sie skonczyla
      • klex1 Poniewaz jestes zbyt emocjonylny i niespojny - 30.08.06, 09:29
        przez te niecierpliwosc nadmierna - podpowiem ci: zapomniales jeszcze dodac, ze
        ci na gorze i prof. Roszkowski na pewno odpowiadaja tez za stonke ziemniaczana
        w latach 50tych.
        Generalnie: uzywaj glowyzgodnie z jej przeznaczeniem. Zastanow sie, dlaczego
        jeden z twoich najwiekszych autorytetow chodzil na rozmowy z sb, dlaczego
        opinia publiczna przez tyle lat o tym nie wiedziala (przeciez mozna to bylo
        upublicznic juz w 1989 r., mysle, ze wtedy twoj autorytet nie ucierpialby
        zanadto).
        A juz totalnym bezsensem jest odbieranie historykowi prawa do wykonywania
        zawodu. To nie te czasy. Teraz mamy otwartosc i demokracje. Klajstrowac mozna
        bylo jeszcze do niedawna (ca wrzesien 2005). Teraz jest juz trudniej - jak sam
        tego doswiadczasz, mily panie.
        • mibar Re: Poniewaz jestes zbyt emocjonylny i niespojny 30.08.06, 09:43
          napisalem ze odpowiadają za rozbicie narodu poprzez szerzenie ninawisci. sprawy
          rolnicze lat 50 mnie nie interesuja i sie na tym nie znam. Jacek Kuroń jest dla
          mnie autorytetem. Dla ciebie chyba nie(ciekawe kto jest?) i uwazam ze jak sie
          wyciaga jakies fakty to powinno sie to robic rzetelnie i w calosci a nie jak
          roszkowski i inni historycy tylko czesciowe i z roznymi dopowiedzeniami. to mi
          przeskadza i denerwuje. oczywiscie ze trzeba bylo to zrobic w 89. ale nikt tego
          nie zrobil. a teraz jest rok 2006. i czasy sa inne. a historykowi klamcy mozna
          odmowic zawodu tak samo jak pijanemu lekarzowi czy spiacemu kierowcy
          • klex1 Jeszcze raz - krotko: 30.08.06, 11:20
            Oto fragmenty wypowiedzi prof. Roszkowskiego:
            "Moim zdaniem, jest to dokumentacja bardzo istotna, zawierająca nowe i ważne
            informacje" i dalej
            "Ujawniony w "Życiu Warszawy" materiał nasuwa istotne pytania, na które musi
            się znaleźć w przyszłości odpowiedź".

A teraz komentarz p. Celinskiego:
            "Ten, kto się w tym babrze, jest po prostu szambonurkiem, to znaczy, że lubi
            wkładać swoją głowę w g...no"

Pieknie, nieprawdaz???
            • grabje Re: Jeszcze raz - krotko: 30.08.06, 13:30
              Piękno tych sformowań tkwi w ich prostocie i prawdziwości.
      • jusup Re: Zaczynam się wstydzić za 30.08.06, 10:15
        A skąd taka wiedza? Że Roszkowski kłamie?
        Bo jak na razie to awantura idzie o to, że przedstawione zostały jakies
        dokumenty... Dziwny to byłby historyk, który domagałby się by nie publikowac
        dokumentów... A Ty twierdzisz że kłamie, bo mówi o opublikowanych
        dokumentach... Pewnie mówiłby prawdę, gdyby ich nie czytając powiedział, że są
        kłamliwe, a okazał się wielkim człowiekiem, gdyby również bez czytania je
        spalił...
        I w ogóle co to za gadka - nie wyciągac dokumentów bo to niszczy autorytety
        osób, które są zasłużón? Gdyby to były autorytety to nie bałyby się
        publikacji... Rozumiem, że nalezy do pewnych ubeckich dokumentów podchodzic ze
        spokojem i wyważeniem - ale na tym polega praca historyków!!
        Żałosne jest to powoływanie się na autorytet Kuronia jako osoby walczącej o
        wolnośc słowa i domaganie się w imię tego, by dziennikarze, historycy nie mogli
        napisac tego, co znajdują w dokumentacji historycznej
        Mniej zdumiewa to żądanie by nie niszczyc "autorytetów" jeśli się zauwazy, że
        chodzi tu o pewne środowisko.. Że tu nie chodzi o autorytety prawdziwe, lecz
        samozwańcze autorytty, które próbowały od lat decydowac o tym, co powinniśmy
        myśleć, co mówić..
        Nie wiem co jest w tych dokumentach, nie wiem na ile sa prawdziwe itd.. Kuroń
        od lat nie był już dla mnie żadnym autorytetem... Tak ja auorytetem nie jet dla
        mnie też Trocki, mimo że na pewno walczył że Stalinem i nawet na jego zlecenie
        został zamordowany... Zwłaszcza, że i wczesniejsze i późniejsze życiowe wybory
        Kuronia dają mi prawo przypuszczać, że nawet jeśli w pewnym okresie walka
        Kuronia była prawdziwa, to była raczej walką lewackich klik o włądzę, a ponadto
        to, co Kuroń chciał dla "ciemnego luda" w zamian też mi się nie podoba..
    • zaczek04 Jeden "autorytet" już się wypowiedział... 30.08.06, 09:20
      Jeden dyżurny "autorytet" GW już się wypowiedział. Czekam co powie
      kolejny "autorytet" - pan Kutz...
      • mario.osh powie 30.08.06, 09:28
        że piss to ch.je zbolałe som - i powie prawdę.
    • mikewaw Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z IPN" 30.08.06, 09:23
      Ej, ale o co cho? IPN ujawnił dokumenty historyczne. A to gnojki! Czy według
      Celińskiego oni są powołani do tego, żeby wszystko chować po kątach?? Doznaję tu
      jakiejś schizofrenii logicznej, a przy tym dysproporcji reakcji na wypowiedź
      Macierewicza, wokół którego szum trwa jeszcze parę dni po przeprosinach i na
      obelgi Celińskiego. W końcu on też "podważa autorytet instytucji" itd. Brak
      logiki, no bo skoro Kuroń nic zdrożnego nie robił to dlaczego nie wolno tego
      ujawnić? I dlaczego nie wolno wyrazić opinii, że są to ważne dokumenty? Są ważne
      chociażby dlatego, że dobitnie potwierdzają to co rozumni ludzie mówili zawsze -
      Wałęsa był marionetką KOR-u ("stosował się do ostatniej rady, która usłyszał,
      więc trzeba kontrolować"). Jego wczrajsza wypowiedź to kolejna, tysięczna już
      błazenada i wyśmiał ją nawet Frasyniuk. Choćby dla takiego potwierdzenia
      przypuszczeń są to wazne dokumenty, a Celiński coś się za bardzo podniecił głupek.
      • mikewaw Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 09:33
        ps. aha, śmieszne jest jeszcze to, że "głupki" z IPN w rodzaju Żaryna zawsze
        napotykają na ścianę oporu, żalu, płaczu itd. ale oni operują na faktach i nie
        muszą się specjalnie unosić, po prostu je publikują z wyważonym komentarzem
        zazwyczaj. Tak jak z księdzem Czajkowskim - ludzie krzyczeli "nie wierzę!!!", a
        Żaryn spokojnie odpowiadał, że nie ma wątpliwości. I jak w każdym przypadku miał
        rację. A tutaj nikt nie zarzuca Kuroniowi bycia agentem więc nie rozumiem oburzenia
    • yoreek Całe zamieszanie przez ignoranckie media. 30.08.06, 09:28
      Jak zwykle tytuł i treść mają się nijak do sensu. Nie "rozmawiał z SB", bo to na
      tle sprawy księży, Gilowskiej i innych głupich awantur o lustrację, brzmi jakby
      to był kolejny taki przypadek. A Kuroń był negocjatorem Solidarności. Wiadomo,
      że SB pilnie się im przyglądała, badała i na pewno "proponowała" rózne
      rozwiązania. Jak zwykle smród powstał jak jeden pismak z drugim półanalfabetą
      wzięli się do pisania artykułu, a redaktorzyna przyklepał, bo jak jest dym to on
      zarabia. Zero etyki, zero moralności i zero odpowiedzialności. Dlatego coraz
      trudniej czytać gazety i słuchać newsy. Trzeba mocniej się skupić na treści
      "między wierszami", bo wprost tylko gnojówka się leje.
      • mikewaw Re: Całe zamieszanie przez ignoranckie media. 30.08.06, 09:42

> Jak zwykle tytuł i treść mają się nijak do sensu. Nie "rozmawiał z SB", bo to n
        > a
        > tle sprawy księży, Gilowskiej i innych głupich awantur o lustrację, brzmi jakby
        > to był kolejny taki przypadek. A Kuroń był negocjatorem Solidarności.

Aha, nie rozmawiał? Tylko negocjował. Spoko. A gdyby tytuł był Negocjował z SB,
        to byś napisał, że nie negocjowal, bo to źle brzmi, tylko rozmawiał, bo on ze
        wszystkimi rozmawiał (tak móią jego przyjaciele, np. Frasyniuk, że był takim
        człowiekiem)

Wiadomo,
        > że SB pilnie się im przyglądała, badała i na pewno "proponowała" rózne
        > rozwiązania.

Tak, w ogóle Kuroń niespecjalnie bał sie SB, miał telefon na podsłuchu (ale nie
        wyłączony, co istotne - to zdaje się nie było w mocy bezpiekie, żeby wyłączyć
        komuś telefon), miał podsłuchy ścianach i jak sam mówił, zdając sobei z tego
        sprawę naradzał się "tajnie" ze współpracownikami. Dla mnie to dziwne, a nikt
        nie chce mi tego wyjaśnić tak jak nikt nie chce wyjaśnić jak Michnik mógł pisać
        w więzieniu i to wydawać. Nie zarzucam złych intencji Kuroniowi, ale bycie w
        przyjaznych stosunkach z kanaliami jest po pierwsze obleśne, po drugie pokazuje,
        razem z opublikowanymi dokumentami, że komunie zależało, żeby transformację od
        strony opozycji przeprowadzali tak otwarci i ugodowi ludzie jak opozycyjna
        lewica, żeby komuna nie miała trudności z zajmowaniem stanowisk.

Jak zwykle smród powstał jak jeden pismak z drugim półanalfabetą
        > wzięli się do pisania artykułu, a redaktorzyna przyklepał, bo jak jest dym to o
        > n
        > zarabia. Zero etyki, zero moralności i zero odpowiedzialności. Dlatego coraz
        > trudniej czytać gazety i słuchać newsy. Trzeba mocniej się skupić na treści
        > "między wierszami", bo wprost tylko gnojówka się leje.

Niestety przoduje w tym gazeta stricte propagandowa GW, której manipulatorskie
        tyutuły sięgają już poziomu Super Ekspresu a niedlugo sięgną Faktu
    • silesius.monachijski0 Celinski to doskonaly przyklad obrazujacy 30.08.06, 09:31
      postepujace chamienie lewactwa: zarowno takich "guru", jak tow. Celinski, jak i
      wiekszosci forumowych lewakow; nawiazujac do wulgarnych wypowiedzi imc
      Celinkiego, wypada powiedziec, ze reaguje agresja, bo czuje juz, ze mu samemu
      sie pod tylkiem pali; naprawde: wyjatkowy cham z Celinskiego; i cos takiego
      keidys zajmowalo sie polska kultura; wstyd!
      • weteran3 niedługo przejdzie do rękoczynów ? 30.08.06, 09:40
        jak nabierze rozpędu..
    • the.bill1 Język Celińskiego, Frasyniuka itp panów pokazuje 30.08.06, 09:31
      pokazuje z jakimi ludźmi mamy do czynienia.
      Oni nie chcą przyjąc Prawdy, oni dalej chcą żyć w matrixie , ktory wykreowali
      przy pomocy mediów. Niestety reżyser spektaklu Michnik mimo, iż zna prawde także
      idzie w zaparte, bo kto chce sie przyznać do tego, że jest kanalia? Woli to
      złożyc na karb pośmiertnych roztrząsań hiistoróków.
      A to jest po prostu tchórzostwo Michnika i podobnych mu zadufanych i grzeszących
      pychą ludzi.
      • jama314 Pokaz kultury... 30.08.06, 09:38
        Zgadzam się całkowicie. Naganny język a postawa nie do zaakceptowania.
      • piwi77 Re: Język Celińskiego, Frasyniuka itp panów pokaz 30.08.06, 09:41
        the.bill1 napisał:

> pokazuje z jakimi ludźmi mamy do czynienia.

Gdybyśmy zawsze taką wagę mieli przykładać do formy, to obecny premier za "z
        ziemii polskiej do wolski" powinien wylecieć.
      • borrka1 Re: Język Celińskiego, Frasyniuka itp panów pokaz 30.08.06, 09:50
        the.bill1 napisał:

> pokazuje z jakimi ludźmi mamy do czynienia.
        > Oni nie chcą przyjąc Prawdy, oni dalej chcą żyć w matrixie , ktory wykreowali
        > przy pomocy mediów. Niestety reżyser spektaklu Michnik mimo, iż zna prawde
        takż
        > e
        > idzie w zaparte, bo kto chce sie przyznać do tego, że jest kanalia? Woli to
        > złożyc na karb pośmiertnych roztrząsań hiistoróków.
        > A to jest po prostu tchórzostwo Michnika i podobnych mu zadufanych i
        grzeszącyc
        > h
        > pychą ludzi.

sluchaj de_bil,to dzisiejsi karlikowi wodzowie nie moga sie znalezc w
        polityce,wiec grzebia sie w goownie,to jedyne co potrafia i co dotychczs
        udowodnili.Oni sami byli uczestnikami tych wydazen,ale dopiero dzis po uplywie
        czasu glosuja ,a gdzie byli bezposrednio po tych wydarzeniach?
        Dzisiaj to i Niemcy zaczynaja uchodzic za ..ofiary II WS,bo sporo pojawia sie
        demagogow potrafiacych z goowna zrobic pasztet.
        Wedlug mnie,cel uswieca srodki,jezeli byly jakies niejasnosci w tamtych
        czasach,znaczy sie tak musialo byc i wazny efekt koncowy a nie proces.Dzisiaj
        lekko osadzac,krytykowac i wymadrzac sie majac do dyspozycji srodki o ktorych
        wtedy i nie marzyl nikt.Majac wzglad na pozycje obu stron,fakty i efekty
        koncowe mozna sie wyglupiac tylko jakim sie jest madrym,bo nazwac takim trudno.
    • jjet Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 09:34
      nie dajcie się zwieść - to tylko akcja PR mająca na celu odwrócenie uwagi od
      afery Maciarewicza, takimi bolszewickimi metodami działa PIS a służalczy
      urzędnicy IPN i Życie Warszawy wykonują jego polecenia;
      śp. Kuroń stał się elementem rozgrywki;
      pamiętajmy w szacunku o ludziach, którzy dla naszej wolności poświęcili
      większość swego życia, nawet jeśli na tej drodze zgrzeszyli
    • ryczypisk a ja sie z podrecznikow tego ciecia uczylem... 30.08.06, 09:35
      Naprawdę, Panie roszkowski, to pan jestes niezla szmata. "rozwojowa" to jest
      pisowska choroba psychiczna. tak naprawdę to mi się wydaje że jestem uprawniony
      żeby powiedzieć "mam 23 lata, ocaleję" bo wam nie wierzę.
    • sympatyk_pis Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z IPN" 30.08.06, 09:36

Celiński gnojkiem to ty jesteś dla mnie! Bratając się z SLD pokazałeś kim tak
      naprawdę była część działaczy "silodarnościowych". Wlazłem w układ, ktory wydał
      na świat takich śmieci i złodziei jak Pęczak czy baron B. z Pomorza. Takich
      było i jest u was (w SLD) ogrom i tam szukaj gnojków.
      ________________________________________________________________________________

NIE PYTAJ CO POLSKA ZROBIŁA DLA CIEBIE! SPYTAJ CO TY ZROBIŁEŚ DLA POLSKI???!!!
      • lks17 Re: Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z I 30.08.06, 10:58
        Sympatyk zadal pytanie. A gdzie odpowiedz? Pochwal sie swoja danina na rzecz
        ojczyzny nim zaczniesz rozliczac innych.
    • ksks3 Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z IPN" 30.08.06, 09:37
      Jeden Celiński nazwał rzeczy po imieniu.
      CHWAŁA MU ZA TO !!!
    • po_waleniec czym jest ww Celiński ??? jak mozna obrazac ludzi 30.08.06, 09:38
      jak mozna obrazac ludzi za mowienie prawdy ?
      i ktoz to obrzuca naukowcow wyzwiskami ? dal sie troche poznac z wloczegi po
      roznych frakcjach politycznych a w Komisji ds Orlenu ze swych sympatii i .....ze
      zwrotow w pogladach o 180 stopni... z czego jeszcze da sie poznac gdy znajda
      jego teczke ?
      • weteran3 jaki jest koń każdy widzi.. 30.08.06, 09:42
        !
      • marian391 Re: czym jest ww Celiński ??? jak mozna obrazac l 30.08.06, 12:03
        naukowcy, raczej prymitywy. żaden historyk nie opiera się na jednym żródle,
        chyba, że bolszewicki.
    • orinus Koszmar 30.08.06, 09:41
      Nie rozumiecie (i chyba nie chcecie zrozumieć) wielu rzeczy. Wydaje wam się, że
      pod koniec lat 80. wystarczyło czekać, aż generał Jaruzelski sam przypełźnie do
      stóp Wałęsy i drżącą ręką odda całość władzy (zupełanie jak teraz, kiedy
      Kaczyńscy oczekują tego samego od Merkel i Putina). Gdybyśmy na to czekali,
      prawdopodobnie do dnia dzisiejszego mielibyśmy PRL. To nie było żadne
      donosicielstwo, to była polityka. Trzeba było dać generałom do
      zrozumienia "szukajmy drogi wyjścia". Stąd mediacje Kościoła, różne dziwne
      spotkania, tajne narady. Taka jest polityka. I druga sprawa: wychodzi na to, że
      w PRLu istniała wyłącznie formacja o nazwie SB. A to nie do końca tak. Czy
      jeżeli rozmawiałem z funcjonariuszem Milicji Obywatelskiej, oznaczało to że
      rozmawiam z SB-kiem? Czy ucinając sobie dłuższe rozmówki z sąsiadem zza płotu o
      którym wiedziałem (wszyscy wiedzieli), że jest członkiem ORMO (Ochotnicza
      Rezerwa Milicji Obywatelskiej)rozmawiałem z SB-kiem?Tak czy nie? Jeśli Jacek
      Kuroń (co opisuje w swojej książce) rozmawia z ministrem Szlachcicem, to
      prowadzi rozmowy z SB? Jeśli Wałęsa spotyka się z ministrem Kiszczakiem, to
      znaczy że rozmawia z SB? Ówczesna rzeczywistość była bardziej złożona niż wam
      się wydaje, panowie z IPN-u. A tak na marginesie - który z was jest pewien, że
      niewinna rozmowa z kolegą z pracy nie zostanie za 40 lat oceniona jako kontakt
      z funkcjonariuszem np. kontrwywiadu; wna jej podstawie zabiorą wam emeryturę
      bo będziecie zarejestrowani jako OZI, a na procesie prokurator będzie
      twierdził,że byliście "sługusem III RP". Macie taką pewność?
      • mikewaw Re: Koszmar 30.08.06, 09:45
        Nikt z IPN-u nie powiedział, że Kuroń donosił. Więc wymyśliłeś to sobie.
    • wolff10 Celiński o publikacji "ŻW": Atak "gnojków z IPN" 30.08.06, 09:41
      "Spójrzmy na sprawę
      trzeźwym wzrokiem" J. Kuroń
    • baltazarus Te wredne "gnojki z IPN-u" jawniają agentów! 30.08.06, 09:45
      Jakim prawem to robią bez pozwolenia panów i pań TW?!
      • mietowe_loczki Re: Te wredne "gnojki z IPN-u" jawniają agentów! 30.08.06, 09:47
        "Ujawniają agentów"?!? Będziesz w stanie powtórzyć to gdzie indziej?
        • weteran3 nie strasz ,nie strasz bo się.... 30.08.06, 09:53
          sama przestraszysz jak przeczytasz jeszcze tej jesieni , co się znajduje w paru
          teczkach ...czekam z zaciekawieniem...
          • mietowe_loczki Re: nie strasz ,nie strasz bo się.... 30.08.06, 10:02
            Gospodarka, głupcze.
            • soulworm Re: nie strasz ,nie strasz bo się.... 30.08.06, 10:50
              nie martw sie, juz oni zagospodaruja... cudze pieniadze :D
            • weteran3 do tatusiów też się dobierzemy.... 30.08.06, 15:03
              !?
        • baltazarus Re: Te wredne "gnojki z IPN-u" jawniają agentów! 30.08.06, 12:23
          To nie jest żadna tajemnica, ani sensacja - IPN ujawnił już wielu agentów.
          • lolek0000 Celiński, czyli kolejny "autorytet" pokroju Wałęsy 30.08.06, 12:27
            sam powinien zdobyć się na gest Grassa, a nie ubliżać tym nielicznym, którzy sa
            przedstawicielami niezależnych mediów, choć moim zdaniem ich publikacja i tak
            była dosyć powściągliwa.
    • mietowe_loczki Komentarz Roszkowskiego. 30.08.06, 09:46
      "Moim zdaniem, jest to dokumentacja bardzo istotna, zawierająca nowe i ważne
      informacje, powiedział dziennikowi prof. Wojciech Roszkowski, historyk i
      eurodeputowany PiS."

Dla profesora Prawa i Sprawiedliwości materiały przygotowane i zebrane przez
      esbeków to ważne źródło prawdy historycznej. Na tej podstawie napisze następny
      podręcznik dla szkół średnich z prawdziwą wersją najnowszej historii. Stanie
      się on kluczową pozycją na liście obowiązkowych, ale oczywiście tańszych,
      podręczników zatwierdzonych przez Ministra Edukacji IV RP.

A na poważnie - ja rozumiem afiliacja partyjna, lojalność, ale gdzie Pański
      honor, Panie Profesorze?
      • tingri Re: Komentarz Roszkowskiego. 30.08.06, 10:29
        niestety swiadczy to niekompetencji roszkowskiego. gdyby przeczytal wszystkie
        ksiazki kuronia-to nic nowego nie zobaczylby w tym co napisalo zycie, co
        najwyzej potrafilby oddzielic to co jest tam historia, a co manipulacja
        dziennikarska [lub niekompetencja] a tak pisze o "nowych informacjach",
        roszkowski nie ma za soba klasycznego warsztatu historyka, jego glowna domena
        jest historia gospodarcza, a ze byl w opozycji i interesowal sie historia
        polityczna, to nagle zrobil sie z niego "autorytet historyczny"
        • carlitos35 To nie niekompetencja profesorska, to... 30.08.06, 10:46

... oportunizm.
          I służalczość.-
          • uu1 Re: To nie niekompetencja profesorska, to... 30.08.06, 11:09
            Czyli taki z niego uczony jak z J. Kurskiego przyzwoity człowiek.
    • piwi77 I mamy łajdactwo, mamy szum, a Macierewiczem 30.08.06, 09:47
      nikt już się interesuje. Że kopanie wielkiego zmarłego? Wierni uczniowie
      Lenina, cytujący go nachalnie przy każdej okazji, jego "cel uświęca środki", po
      prostu wcielają w życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka