truten.zenobi chciałbym tylko zauwazyć że... 17.09.06, 09:26 obecny rzad jest tylko skutkiem a nie przyczyną. przez 17 lat tzw. "inteligencja" budowała tylko państwo zbiurokratyzowane by nie powiedziec korupcyjne, i nie wywiazujące sie z podstawowych obowiązków wobec obywateli (np. tolerujące rosnący bandytyzm) w związku z powyższym nie jest dziwne że wygrały takie ...i robia taki b.. w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balc 17.09.06, 09:42 Żądzący zadłużają społeczeństwo - owszem, ale nie oni pierwsi. To trwa od dawna, od czasów pana B. Pragnę zwrócić uwagę, że w tamtych czasach społeczeńśtwo miało nadzieję na uzyskanie części wspólnego narodowego majątku, pan W. obiecał każdemu 100 mln, były świadectwa udziałowe i udziały w prywatyzoanych zakładach pracy. Niestety - nie dość, że bardzo nierówno, to i dość niesprawiedliwie prywatyzację przeprowadzono. Efektem jest kraj nędzarzy. Zapytajmy o przyczyny - otóż przyczyną takiegos tanu rzeczy jest niedemokratyczna ordynacja wyborcza, która powoduje, że możemy sobie głosować na kogo chcemy, ale i tak wybrany bedzie ten, co trzeba. Polacy wcale nie rządzą Polską, bo i wyniki wyborów nie są wynikami wyborów. Rządzą elyty. Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Pan jestes zwykła menda... 17.09.06, 10:04 Ferdek Kiepski - stworzony na obraz przecietnego polaka powiedziałby "Pan jestes zwykła menda Panie Balcerowicz" Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pan jestes zwykła menda... 17.09.06, 10:17 Jak przeciętny Polak to: - nierób - pijak - nieuk - pasożyt to ja wyjeżdżam z tego kraju i zmieniam obywatestwo. Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Pan jestes zwykła menda... 17.09.06, 10:25 przecietny młody Polak jest bardzo cenionym pracownikiem za granica A opinie o nim mozesz sobie poczytać Wyjezdza własnie dzieki takim jak Balcerowicz co zmarnowli wielki potencjał ludzki drzemiacy w Polakach Oszukujac ich i okradajac doprowadzili do rozpaczliwych decyzji wyjazdu z kraju Za granica ztego > > - nierób > - pijak > - nieuk > - pasożyt potrfia zrobic dobrego ,cenionego .pracowitego fachowca Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pan jestes zwykła menda... 17.09.06, 19:50 To Ty napisałeś, że F. Kiepski jest stworzony na obraz i podobieństwo przeciętnego Polaka. Jeśli tak jest a młodzi Polacy mają świetne notowanie w UK to wszystko gra - nie chcą by ich kojarzono z cechami które wymieniłem powyżej. I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Pan jestes zwykła menda... 18.09.06, 21:34 > - nierób Taki scenariusz, że facet jest gospodynią domową. Jakoś tak dość czysto jest w tym ich domu i babcia ma stałą opiekę i dzieci mają się do kogo odezwać przychodząc do domu... > - pijak Ja też lubię piwko :-) Który przeciętny Polak, Niemiec, Anglik itd. nie lubi piwa? Odpowiadam - Francuz, bo woli wino. > - nieuk To jest właśnie ciekawe, że jakoś nie znam żadnego współczesnego omnibusa, profesora wszechnauk, artysty plastyczno-performance, sportowca wszecholimpijskiego. Druga ciekawa rzecz, że Ferdek mimo wszelkie niedostatki budzi nasza sympatię przy swoich decyzjach i poglądach. Moją w każdym razie. > - pasożyt To tak go teściowa nazywa. Tak to bywa z teściowymi, a nieraz i z żonami (przed rozwodem). Znam pasożytów, co latami oddają wszystkie pieniądze, a i tak właśnie _przez_nich_ są zbyt duże wydatki. Taka jest nasza społeczna i gospodarcza rzeczywistość. Ferdek ma pecha, podobnie jak tysiące Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
grejtgreg Re: Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balc 17.09.06, 10:49 Brakuje TYCH LUDZI w rządzie. Brakuje rzeczowej, kompetentnej władzy, która poza własnymi celami, kieruje się pewnym kodeksem moralnym. Źle się dzieje w państwie... polskim! Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balc 17.09.06, 10:54 > > Bezrobocie jest zdrowie. Pracę mają wtedy ci, którzy coś umieją i czegoś > chcą. a najzabawniejsze jest to ze jak jest 10 miejsc pracy a 30 chetnych do pracy to tacy madrzy jak Balcerowicz robia kursy dla tych chetnych jak szukac pracy i pozniej sie dziwia ze wszystkich 30 -tu nie potrafiło znalezc prace mimo fachowego przeszkolenia i wielkiej pomocy jakiej oni udzielili potrzebujacym Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty moderator juz powycinałes to forum 17.09.06, 10:56 czy tobie aby przypadkiem rozumu tez nie obrzezali Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balc 17.09.06, 11:16 77qwerty napisał: > a najzabawniejsze jest to > ze jak jest 10 miejsc pracy > a 30 chetnych do pracy > to tacy madrzy jak Balcerowicz robia kursy dla tych chetnych > jak szukac pracy > i pozniej sie dziwia ze wszystkich 30 -tu > nie potrafiło znalezc prace > mimo fachowego przeszkolenia i wielkiej pomocy > jakiej oni udzielili potrzebujacym A gdzie widziałeś taką sytuację, chyba nie w Polsce. Porozmawiaj z tymi, którzy chcą kogoś zatrudnić, to zobaczysz jak trudno znaleźć pracownika, który coś umie. Popatrz w urzędach pracy ile wisi tam ogłoszeń o chęci zatrudnienia kogoś. Ludzie zapisują się jako bezrobotni dla opieki medycznej i pracują na czarno. Zwiększajmy dalej koszty pracy, podatki, ZUS-y, różne składki, to wszyscy będą zmuszeni zatrudniać ludzi na czarno, ale za to będziemy mogli opłacać wcześniejsze emerytury, zasiłki, renty itp., ale do czasu, w końcu kasy zabraknie na dobre i będzie wielkie bum. Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balc 17.09.06, 11:51 > > A gdzie widziałeś taką sytuację, chyba nie w Polsce. Porozmawiaj z tymi, którzy > chcą kogoś zatrudnić, to zobaczysz jak trudno znaleźć pracownika, który coś > umie. Popatrz w urzędach pracy ile wisi tam ogłoszeń o chęci zatrudnienia kogoś > . tak jest ale jak było bezrobocie 20% to mnorzyły sie kursy nauki poszukiwania pracy I z tego co piszesz wynika ze kursy te przyniosły dobre rezultaty bo teraz praca czeka na ludzi Ach czy przypadkiem nie czas juz SCHŁODZIC GOSPODARKE ??? Odpowiedz Link Zgłoś
hania.staszek Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balcer.. 17.09.06, 11:20 Tragiczne,ale Rządzący obecnie wierzą tylko we własną nieomylność,podbudowaną niewiedzą i zaślepieniem.Prof.Balcerowicz ma 100% racji.HJ Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Nie zatrudnilbym p. Balcerowicza na gl ksiegowego 17.09.06, 13:01 Na nic mi taki ksiegowy, ktory wie, ile straci kupujac, a nie wie, ile traci nie kupujac. Taki ksiegowy moze pracowac w WSS Spolem. Odpowiedz Link Zgłoś
star15 Re: Nie zatrudnilbym p. Balcerowicza na gl ksiego 17.09.06, 13:04 stachu44 napisał(a): > Na nic mi taki ksiegowy, ktory wie, ile straci kupujac, a nie wie, ile traci > nie kupujac. Taki ksiegowy moze pracowac w WSS Spolem. Tobie ksiegowy? od kiedy to robole maja ksiegowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Nie zatrudnilbym p. Balcerowicza na gl ksiego 17.09.06, 19:48 > Na nic mi taki ksiegowy, ktory wie, ile straci kupujac, a nie wie, ile traci > nie kupujac A od kiedy to jest zadanie księgowego? Od tego są risk managerowie i dyrektorzy finansowi. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa jakieś źródło tych danych możesz podać??? 17.09.06, 13:09 Askądteliczby? Przyśniły ci się ostatnio? PrzypomneCI żeostatnio instytucje zwiazane z KE podawały że od 2004 roku wyjechało czasowo i na stałę ok 900 tys Polaków. Czasowo to oznacza że wrócili ciołku. nick.crestone napisał: > "Cieszy mnie (...) spadek bezrobocia" > > 2 miliony bezrobotnych wyjechaly z Polski, to i bezrobocie spadlo. Przypomne, > ze przez caly okres rzadow Millera i Balcerowicza bezrobocie wynosilo 18-20% > zdolnych do pracy, czyli zapewne 4 miliony sposrod szacunkowo 20 milionow > zdolnych do pracy. Jak wyjechaly 2 miliony, to spadlo do 9%. > Odpowiedz Link Zgłoś
antysalon Balcerowicz jak socjalizm poza krytyka 17.09.06, 13:19 Z kraju w ktorym jest tylko jeden prof ekonomii i jet nim l. balcerowicz trzeba emigrowacza chlebem. w Polsce od 17 lat mamy przedziwna sytucje czyli tylko jedengo prof ekonomii i to na dodatek nieomylnego nie mogacego byc przedmiotem kyrtyki.Osmielam sie postawic teze ze wieloletni doktrynalizm prof balcerpowicza jest przyczyna jkze wielu polskisch plag.Brak rzetelnej oceny szkodliwych decyzji w sferze finansow panstwa/ wymienialnosc zlotowki, afery ziemniaczona, rublowo transferowe., zamrozenie rozwoju budownoctwa, przejmowanie bankow w prywatne rece/ to tylko tzw zajawki szkodliwej polityki leszka balcerowicza. jego pojecie o tzw liberalizmie to co nalzezy razcej wrzucic do formaliny niz z podsdawac praktyce gospodarczej. Pan Balcerowicz niestety prawie do 1986 roku wierzyl jeszzce w naprawe czegos czego nie mozna bylo naprawiac czyli gospodarki socjalistycznej,wierzy w tzw reformy wsocjalizmie a to juz go powiinoo sdyskredytowac jako przyszlego sternika finnsow Polski!Stalo0 si9e inaczej stal sie jedynym monetarysya i finnansista nad Wisla, w kraju niemalze 40 mln z ...jedynym profesorem i znawca ekonomii!I TO JEDNA Z PRZYCZY plskich klopotow gospodarczych. Czyz to nie patologia ze w tak poteznym kraju mozna zdac sie na DYKTAT JEDNEGo Profesora Budownictwo w kazdym normalnym kraju bylo ijest dynamiczna przeslanka do rozwoju ale nie w Polsce. BO doktryner Balcerowicz uznal ze nie. tw przeksztalcenia w sferze nbankowsci gdzie np ma utki bank przejmuje potezniejszy Bank Gdanski to tylko jedna z zagadek tzw planu Balerowicza. <przypade4k> Balcerowicza przypomina mi czasy komuny kiedy to doktrynalne i szkodliwe bzdety nie mogly byc krytykowne!Dzisiaj na szczescie nie grozi wiezienie aleMOZNA BYC SKAZANYM PRZEZ TZW SALON NADWISLANSKI NA NIEBYT.NAWET NA BANICJE! Odpowiedz Link Zgłoś
dijkman A Pani Jola z Dywit znowu swoje... 17.09.06, 13:25 Przypomnę, że profesor Leszek Balcerowicz przestał być ministrem finansów w czerwcu 2000 roku. Mamy wrzesień 2006r. W latach 1993-1997 rządziła koalicja SLD-PSL.W tych okresach było kilka rządów bez Balcerowicza i co takiego zrobili dobrego dla gospodarki? Od sześciu lat nasz bohater jest prezesem NBP.Nie jest uwikłany w żadne koalicje polityczne. Złotówka jast mocna i nikt nie martwi się ,że straci oszczędności. Pani wypowiedzi są nieobiektywne i krzywdzące. A jeśli uważa Pani,że Leszek Balcerowicz jest takim strasznym socjalistą to zapraszam na stronę www.balcerowicz.pl . Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: A Pani Jola z Dywit znowu swoje... 17.09.06, 15:36 Idac tokiem rozumowania Balcerowicza to nikogo kto ma wyzsze wyksztalcenie nie moze ukarac mandatem policjant bo kudy mu do pana magistra. Jak prezes Enronu zrobil przekrety to skutego w kajdankach prowadzono do prokuratora choc on nie unikal przybycia do prokuratury i pokazywano to w TV. Jezeli jeszcze raz nie przyjdzie to do aresztu i doprowadzac go na przesluchania. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard461 Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balcer.. 17.09.06, 14:45 Ten czlowiek co odebral w poczatkowej fazie transformacji oszczednosci zycia polskiemu spoleczenstwu a nastepnie tak skutecznie schlodzil cala gospodarke nie powinien zabierac glosu na temat wyjazdu polakow do pracy za granice. Juz teraz jestesmy uznawani za parobkow europy i nie mamy poszanowania na zachodzie. Wyjezdzajacy nie jednokrotnie boja sie otwarcie powiedziec "jestem polakiem" i to trzeba zmienic ale zrobic to mozna jedynie wykazujac troske o kazdego co wyjechal za chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Hordy badziewiakow wrzeszcza 17.09.06, 18:32 Jak widac na tym forum wieloletnia intensywna propaganda przekazioryjow dala wyniki. Hordy badziewiakow wiedza juz ze w podziemiach NBP jest skarb a na jego drodze Balcerowicz. Wystarczy go odwalic i kasa poleci. Poczekajcie jeszcze 3 miesiace i skarb dostaniecie hehe. Tow. Koalicjanci beda rozdawali kase. Odpowiedz Link Zgłoś
pmonroe Waluty Czech, Bulgarii, Wegier itd tez stabilne 17.09.06, 21:37 Czy Balcerowicz naprawde byl takim cudotworca ? Przeciez waluty innych krajow po-komunistycznych tez sa stabilne, wiec to taka wielka sztuka ? Ale wlasciwie cudotworca to on jest, bo po 17 latach jego obecnosci w polskich finansach i ekonomii, wbrew wspanialym listom pochwalnym w post-czerwonych mass mediach, bieda coraz wieksza , a ceny uslug bankowych ( wiec ta dziedzina w ktorej on siedzi najmocniej ) jedne z najwyzszych w Europie. Do takich sztuczek naprawde trzeba byc cudotworca, Balcerowiczem cudotworca. Odpowiedz Link Zgłoś
alwaysrebel Re: Waluty Czech, Bulgarii, Wegier itd tez stabil 18.09.06, 03:06 "a ceny uslug bankowych ( wiec ta dziedzina w ktorej on siedzi najmocniej ) jedne z najwyzszych w Europie." Fakt. Ostatnio tatę upoważniałem do mojego konta. I te usługe trzeba opłacić w urzedzie miejskim! Ministerstwo finansów zarządziło :/ Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balcer.. 17.09.06, 22:35 Ocena Balcerowicza jest zależna m.in. od poglądów politycznych i ekonomicznych. Ja w latach 80-tych wchodziłem w dorosłe życie. I co wtedy miałem? Kiepską pensje w państwowej firmie, książeczke mieszkaniową z możliwością zrealizowania przed emeryturą, dofinansowanie do wczasów z firmy co najwyżej raz na dwa lata i luksus, własny pokój w mieszkaniu mojej matki. Reformy ekonomiczne Balcerowicza dały mi możliwość inwestowania w siebie i w swoją rodzine. Osiąganie tego czego nie mogłem w latach przed 1989 rokiem, bez niczyjej pomocy. Wszystko to osiągnołem tylko własną pracą. Jednak patrząc jak dzisiejsza władza psuje to co już osiągnięto bardzo dużym kosztem, zastanawiam się czy warto było zostać w moim kraju. Zastanawiam się co odpowiem swoim dzieciom, kiedy zapytają mnie, dlaczego moje pokolenie niszczyło dorobek 17 lat przemian ustrojowych? Pozwolę sobie na uwagę do wszystkich chcących "powiesić" m.in. Balcerowicza? Historia cywilizacji pokazuje, że przy przemianach ustrojowych w strukturach państwowych lub jak kto woli w narodach, zawsze będą koszty uboczne. Będą cwaniaczki wykorzystujące aktualną sytuacje polityczną do własnych celów. Gdyby nawet nie było " grubej kreski" i odsuneli by od władzy i wpływów postkomunistów, to byli by inni nawet nie związani z dawnym ustrojem politycznym. Człowiek jest tylko człowiekiem i niestety ma skłonności do błądzenia, niezależnie od poglądów politycznych. Dobrze jest porównać stan gospodarki i jej możliwości naszego kraju z okresu lat 80-tych i dzisiejszą. Jeśli ktoś uważa, że jesteśmy u kresu reform i można już spocząć na laurach, to jest w błędzie. Dobrobytu nie tworzy się z dnia na dzień. Do dobrobytu dochodzi się przez wiele pokoleń. Problem w tym, czy władza, rządy dają perspektywe rozwoju i nadzieji na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balc 18.09.06, 19:46 roosevelt5 napisał: > Reformy ekonomiczne Balcerowicza dały mi możliwość inwestowania w siebie i w > swoją rodzine. Może wymienisz te reformy, bo zdaje się, że powtarzasz je jak wielu tutaj jak mantrę, nie zastanawiając sie zbytnio na czym one tak naprawde polegały !.. Nie wspominając o tym, że nie zdajesz sobie sprawy z tego, że owe ,,reformy'' noszą znamiona raczej dywersji niż rozwoju ! Odpowiedz Link Zgłoś
as200 Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balcer.. 17.09.06, 23:52 Najpierw byla Polska Piastow, ale Kazimierz Wielki (jedyny wielki krol) nie mial potomka. Potem byla Polska szlachty. Ta upadla, bo jedna klasa i jeden styl zdominowal spoleczenstwo. Potem inteligenci probowali przemoca walczyc o niepodleglosc - ale przegrali wszystko. Teraz mamy Polske tych co pozostali - czyli potomkow chlopstwa panszczyznianego (polactwa). Niektorzy sa nawet wyksztalceni i zdolni, ale tych wyksztalconych jest niewielu - nie wystarczaja do sprawowania przywodztwa i prowadzenia narodu. Brak przywodztwa powoduje, ze Polacy jada tam gdzie przywodztwo jest - na Zachod. Czy pustke przywodztwa wypelnia ludzie z zewnatrz ? Czy beda to wracajacy emigranci czy nowi zaborcy ?? Decyzja lezy w rekach kolejnych rezymow i ich polackich wyborcow. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Kto wypędza Polaków - rozmowa z Leszkiem Balc 18.09.06, 20:26 as200 napisał: > Najpierw byla Polska Piastow, ale Kazimierz Wielki (jedyny wielki krol) nie mia > l > potomka. 1. Król Kazimierz to powinien nosić przydomek ale ,,Durny'' ! To za jego czasów żydostwo rozpanoszyło się w Polsce na dobre - już wtedy opanowując całe finanse, handel i rzemiosło! I prawdopodobnie to Żydzi w dowód wdzięczności nadali mu przydomek ,,Wielki''.. 2. Miał męskich potomków - w/g J.Długosza nawet dwóch - z Żydówką Esterką (kochanką Kazimierza) !.. To by tłumaczyło, dlaczego tak zdurniał na punkcie Żydów ! -- Tylko własciwe założenia prowadzą do właściwych wniosków ! t. Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 Jako prezes NBP nie ponosze odpowiedzialnosci 18.09.06, 08:20 za nic. A juz najmniej za stan gospodarki... Odpowiedz Link Zgłoś