Dodaj do ulubionych

Takie będą Rzeczpospolite

07.10.06, 21:06
jakie ich młodzieży chowanie !

W 6-tej klasie jednej ze szkół podstawowych
ani jeden(!) uczeń nie zna polskiego hymnu !
Sytuacja wygląda z pewnością jeszcze bardziej ponuro..;
- w innych klasach po prostu nikt nie sprawdzał...
Natomiast ,,Odę do radości'' każde dziecko ma wykutą ,,na blachę'' !

Powyższe jest dobitnym dowodem skrajnie antypolskiej polityki kolejnych
po 89-tym rządów !

Nie dziwmy się więc, że obecny - dokonany przez Giertycha -patriotyczny
zwrot w edukacji powoduje tak gwałtowny rejwach !

Panie Romanie - tak trzymać !

(to, że w ogóle dokonano takiego sprawdzenia to zdaje się również Jego zasługa!)

Obserwuj wątek
    • lze_elita.74 Skoro Kaczory hymnu nie znaja, to CZEGO ty od 07.10.06, 22:20
      dzieci wymagasz?

...z ziemi polskiej do wloski.
      • trudny99 Re: Skoro Kaczory hymnu nie znaja, to CZEGO ty od 07.10.06, 22:31
        lze_elita.74 napisał:

> dzieci wymagasz?

Co Kaczory sobą prezentują to ja doskonale wiem.
        Chodzi chyba o to własnie, aby w przyszłości prezydentami i premierami Polski
        byli zawsze ludzie na poziomie i przede wszystkim patrioci, a nie pajace nie
        znający polskiego hymnu, czy flagi swoich sąsiadów !
        A ten pozytywny proces należy rozpocząć już na etapie szkoły podstawowej.
        Czyż nie ?!..
        • lze_elita.74 Nie, koles. Patriotyzmu i hymnu uczy sie w DOMU. 07.10.06, 22:34

• trudny99 Re: Nie, koles. Patriotyzmu i hymnu uczy sie w DO 07.10.06, 22:48
            To czego w takim razie ma uczyć szkoła ?!..
            Nie wiem, czy wiesz, że obecnie większość obowiązków dotyczących nauczania
            zrzucanych jest na rodziców właśnie!..
            W wielu przypadkach nauczyciel przyjmuje rolę jedynie ,,sprawdzającego''to,
            czego uczeń nauczył się w domu ..
            Abstrahująć od tego, że jest to system z gruntu chory, chcę Ci zwrócić uwagę
            na fakt, że w wielu domach nie ma po prostu KTO dziecku pomóc .
            Tym bardziej więc w kwestii patriotyzmu i hymnu!
            • lze_elita.74 To i poslugiwania sie nozem i widelcem tez szkola 08.10.06, 02:21
              ma niby uczyc? I spuszczania po sobie wody w toalecie? Nie badz smieszny. A
              moze...Moze ty TEZ bolszewik?
              • trudny99 Re: To i poslugiwania sie nozem i widelcem tez sz 08.10.06, 21:36
                lze_elita.74 napisał:

> ma niby uczyc? I spuszczania po sobie wody w toalecie? Nie badz smieszny...

No nie wiem kto tu jest śmieszny..
                Jeżeli szkoła nie naucza matematyki, polskiego i innych przedmiotow, poniewaz
                jak wcześniej wspomniałem, ogranicza się do roli sprawdzającego...,hymnu
                w/g Ciebie też nie powinna uczyć, patriotyzmu też nie..- to zlikwidujmy szkoły
                (przynajmniej podstawowe) ! Niech dzieci uczą się wszystkiego w domu !
                Przy okazji zaoszczędzimy kupę forsy.

> A moze...Moze ty TEZ bolszewik?

Z faktu, że TY jesteś bolszewikiem nie wynika, że ja TEŻ !..
                • lze_elita.74 Bolszewia wyglada z twej wizji upanstwowienia 08.10.06, 21:46
                  dzieci - szkola, panstwo...A GDZIE rodzice, Commie?
                  • helmut.berlin Re: Bolszewia wyglada z twej wizji upanstwowienia 08.10.06, 21:51
                    > dzieci - szkola, panstwo...A GDZIE rodzice, Commie?

chyba na wiecu;)
                    • lze_elita.74 :)))))) 08.10.06, 21:57

• trudny99 Re: Bolszewia wyglada z twej wizji upanstwowienia 08.10.06, 22:01
                    A co wygląda z Twojego myślenia - a raczej jego braku ?..
                    Jak można upaństwowić coś co jest...państwowe ?!..
                    A co do rodzicow, to w kwestii ,,Ody..''jakoś szkoły się na nich nie oglądały !
                    Hie wspominając o tym, że wbrew ich woli wprowadza się w polskich szkołach
                    zwyczaje rodem z ,,Dzikiego Zachodu'' w postaci np. noszenia zamiast głowy
                    ...dyni !..
                    Albo dzień wolny z okazji urodzin Andersena !..
                    Te idiotyzmy jakoś Ci nie przeszkadzają ?!..
                    • lze_elita.74 Tak, tak, Adolfie H. - dzieci sa panstwowe jako ta 08.10.06, 22:03
                      przyszlosc narodu"... Sieg heil!
                    • lze_elita.74 PS: CO ci przszkadza Oda i Andersen? Wolalibys 08.10.06, 22:07
                      od "Brzydkiego Kaczatka" niejaka "Leistungbuch" ?
                      • trudny99 Re: PS: CO ci przszkadza Oda i Andersen? Wolaliby 08.10.06, 22:13
                        Absolutnie nie !
                        Ale pierwszeństwo winien mieć hymn Polski !
                        A tego , przypomnę - nie umie żaden uczeń ..
                        A co do bohaterów i bajkopisarzy, to mamy wielu polskich - nie mniej wielkich !
                        • helmut.berlin Re: PS: CO ci przszkadza Oda i Andersen? Wolaliby 08.10.06, 22:29
                          > A tego , przypomnę - nie umie żaden uczeń ..

Ciekaw jestem, czy zapytal sie ktos uczniow dlaczego nie umieja?
                          • trudny99 Re: PS: CO ci przszkadza Oda i Andersen? Wolaliby 08.10.06, 22:34
                            helmut.berlin napisał:

> > A tego , przypomnę - nie umie żaden uczeń ..
                            >
                            > Ciekaw jestem, czy zapytal sie ktos uczniow dlaczego nie umieja?

Bo ich nie nauczono !
                            Malo tego, nikt od nich tego nie wymagał !
                            • lze_elita.74 No wlasnie: CO robia rodzice? To Zydzi? ;) /nt 08.10.06, 22:35

• trudny99 Dlaczego od innych bierzemy 08.10.06, 22:07
                      same złe przykłady, a te dobre ,,dziwnie'' ignorujemy, czy wręcz wyśmiewamy ?!..
                      W USA zaczyna się lekcje od hymnu i jakoś nie zauważyłem aby ktoś tutaj,
                      czy gdziekolwiek się z tego naśmiewał nie mówiąc o nazwaniu tego zwyczaju
                      przejawem nazizmu, faszyzmu itp..!..
                      • lze_elita.74 I ten "Gwiezdzisty sztandar" dzieci maja niby ze 08.10.06, 22:08
                        szkoly? Nie bredz: tatus wywiesza go na maszcie w ogrodku...
                        • trudny99 Re: I ten "Gwiezdzisty sztandar" dzieci maja niby 08.10.06, 22:15

Chyba w twoim !
                          Podejrzewam, że gwiazd ma ...jedną !
                          • lze_elita.74 Moj sztandar narodowy jest trzykolorowy. I sie nie 08.10.06, 22:25
                            martw - wywiesza sie go nawet w..pubach:)
                            • trudny99 Re: Moj sztandar narodowy jest trzykolorowy. I si 08.10.06, 22:33
                              lze_elita.74 napisał:

> martw - wywiesza sie go nawet w..pubach:)

I to jest rzecz normalna !
                              Założę sie natomiast, że gdybyś zobaczył podobną sytuację w Polsce zacząłbyś
                              bić na alarm, że to pub organizacji faszystowskiej !..;-(
                              • lze_elita.74 Gdybys nie dodal do bieli i czerwieni Hakenkreutza 08.10.06, 22:34
                                to i powodu do alarmu by nie bylo;)
                                • trudny99 Ale patriotyzm w polskich szkołach 08.10.06, 22:41
                                  to jest ,,nie wiedzieć czemu ?''..(;-))powód do alarmu dla takich jak
                                  Ty - michnikowych polakożerców !
                                  • lze_elita.74 Ja sie martwie brakiem patriotyzmu w DOMACH:) 08.10.06, 22:49
                                    Ty naprawde masz ochote na utworzenie Hitlerjugend - cele masz z Adolfem takie
                                    same:)
                              • helmut.berlin Re: Moj sztandar narodowy jest trzykolorowy. I si 08.10.06, 22:34
                                Dlaczego insynuujesz cos czego on nie powiedzial.. Nikt sie nie obrusza, wrecz
                                przeciwnie, jak sympatycy polskich sportowcow powiewaja flaga panstwa (chuligani
                                to inna sprawa).
                                • trudny99 Re: Moj sztandar narodowy jest trzykolorowy. I si 08.10.06, 22:44
                                  Nie manipuluj..
                                  Byl głośny przypadek, gdy przed sąd pozwano właściciela warsztatu samochodowego,
                                  ktory nad bramą powiesił polską flagę.
                                  • dyzurny.psychiatra Re: Moj sztandar narodowy jest trzykolorowy. I si 08.10.06, 22:47
                                    a czy ja cos innego powiedzialem? myla ci sie juz te watki
                                    • dyzurny.psychiatra Re: Moj sztandar narodowy jest trzykolorowy. I si 08.10.06, 22:48
                                      nie bylo do ciebie
                                    • trudny99 Re: Moj sztandar narodowy jest trzykolorowy. I si 08.10.06, 22:51
                                      dyzurny.psychiatra napisał:

> a czy ja cos innego powiedzialem? myla ci sie juz te watki

To chyba tobie się coś pomyliło..
                                      a może tylko nicki ?!..;-(
                                      • trudny99 Tak na marginesie.. 08.10.06, 22:57
                                        Ten wątek jest przykładem, że to co napisałem tutaj..
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=49202048&wv.x=2&a=49997751
                                        jest prawdą !
                                        • helmut.berlin Re: Tak na marginesie.. 08.10.06, 23:00
                                          Mylisz sie bardzo, tutaj nei ma zadnych 90% plujacych na Polske. Raczej wszyscy
                                          troszcza sie o Polske. Dla wielu ta troska wiaze sie z nieudolnoscia obecnego
                                          rzadu i sila rzeczu jego krytyka. To z kolei pociaga za soba takie bzdurne
                                          oskarzenia jak twoje.
                                          • trudny99 Re: Tak na marginesie.. 08.10.06, 23:15
                                            > Mylisz sie bardzo, tutaj nei ma zadnych 90% plujacych na Polske. Raczej wszyscy
                                            > troszcza sie o Polske...

Wprawiłeś mnie w radosny wręcz nastrój przed snem !..;-)))))
                                            Dobrej nocy !
                                            • bravor Re: Tak na marginesie.. 09.10.06, 00:49
                                              Najbardziej troskliwy jest helmut, wiadomo, zza Odry martwią się o Polskę:)
                                              • lze_elita.74 Bo Niemcy -i slusznie - maja juz dosc "heilowania" 09.10.06, 00:50
                                                Nawet w Polsce.
                                                • bravor Re: Bo Niemcy -i slusznie - maja juz dosc "heilow 09.10.06, 00:58
                                                  Bardzo się przejąłem, że Niemcy mają już dość, może popuszczą, co elyta?
                                                  • lze_elita.74 Odwal sie ode mnie. I heiluj swoim dubeltowym Nazi 09.10.06, 22:23
                                                    - wyraznie sprawia to tym kurduplom przyjemnosc:)
                                              • helmut.berlin Re: Tak na marginesie.. 09.10.06, 00:50
                                                > Najbardziej troskliwy jest helmut, wiadomo, zza Odry martwią się o Polskę:)

Najbardziej martwimy sie o takich jak ty, bo w koncu ktos was bedzie musial
                                                utrzymywac.
                                                • bravor Re: Tak na marginesie.. 09.10.06, 00:57
                                                  helmut, kmiocie zza Odry, z utrzymaniem siebie i mojej rodziny daję sobie
                                                  doskonale radę. Nie musze brac pod uwagę twoich fobii.
                                                  • helmut.berlin Re: Tak na marginesie.. 09.10.06, 00:59
                                                    > helmut, kmiocie zza Odry, z utrzymaniem siebie i mojej rodziny daję sobie
                                                    > doskonale radę. Nie musze brac pod uwagę twoich fobii.

Oj nie jestem tego taki pewny, zarabiasz przynajmniej dobra "srednia krajowa"?
                                                  • bravor Re: Tak na marginesie.. 09.10.06, 01:05
                                                    A co ciebie kmiocie zza Odry obchodzi ile ja zarabiam? Wystarczająco, żeby ci
                                                    powiedzieć co o tobie myślę:)
                                                  • helmut.berlin Re: Tak na marginesie.. 09.10.06, 01:08
                                                    No nie wstydz sie, znam sie na tych rzeczach
                                                    Gute Nacht;)
                          • helmut.berlin Re: I ten "Gwiezdzisty sztandar" dzieci maja niby 08.10.06, 22:30
                            a ja gdzies wyczytalem ostatnio, ze w Polsce prywatne osoby nie moga wywieszac
                            flagi panstwowej.
                            • lze_elita.74 I "patriotyczny" rzad tego nie zmienil? /nt 08.10.06, 22:33

• helmut.berlin Re: I "patriotyczny" rzad tego nie zmienil? /nt 08.10.06, 22:36
                                moze nie byli pewni czy to byla wina "ukladu";)
                                • trudny99 Re: I "patriotyczny" rzad tego nie zmienil? /nt 08.10.06, 22:45
                                  Właśnie to zmienia !
                                  I dlatego Giertych jest osobą najbardziej atakowaną !
                                  • dyzurny.psychiatra Re: I "patriotyczny" rzad tego nie zmienil? /nt 08.10.06, 22:46
                                    > I dlatego Giertych jest osobą najbardziej atakowaną !

przesadzasz z tym "atakowaniem", smieja sie najwyzej z niego
                            • trudny99 Re: I ten "Gwiezdzisty sztandar" dzieci maja niby 08.10.06, 22:36
                              helmut.berlin napisał:

> a ja gdzies wyczytalem ostatnio, ze w Polsce prywatne osoby nie moga wywieszac
                              > flagi panstwowej.

I dobrze wyczytałeś !
                              To świadczy o kolejnych po 89- tym rządach !
                              Czy mam Ci przypomniec dlaczego ?!..
                              • helmut.berlin Re: I ten "Gwiezdzisty sztandar" dzieci maja niby 08.10.06, 22:38
                                > Czy mam Ci przypomniec dlaczego ?!..

Przypomnij bo nie wiem, nie bylo mnie w Polsce
                              • lze_elita.74 Rzadach? A co na to NAROD? A moze rzady wam USA 08.10.06, 22:38
                                przywiozlo w teczce?
    • danuta49 Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzmu!!! 08.10.06, 02:17
      Patriotyzm to emocjonalny(!) zwiazek z własną ojczyzną. Wykucie Hymnu,Roty i
      jeszcze Bogurodzicy na dodatek nie zrobi z dziecka patrioty!Podobnie jak
      wykucie pod przymusem "Ody.."(skadinąd ładna masońska pieśń;-) ) nie pozbawi go
      patriotyzmu ani nie zrobi z niego zwolennika UE.
      • helmut.berlin Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 08.10.06, 22:33
        > Patriotyzm to emocjonalny(!) zwiazek z własną ojczyzną.

Ja mysle, ze dzieci maja (pozytywny) emocjonalny zwiazek ze swoja ojczyzna. Nie
        jest to koniecznie "partiotyzm powstancow AK", z calym szacunkiem dla tych
        ostatnich.
        • trudny99 Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 08.10.06, 22:38
          > Ja mysle, ze dzieci maja (pozytywny) emocjonalny zwiazek ze swoja ojczyzna.

Czy sugerujesz, że ,,genetyczny'', w związku z tym nie wymagający kształtowania ?
          • helmut.berlin Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 08.10.06, 22:40
            Jak juz zaczynasz z "genetyka" to powiem "tak". W kazdym razie ksztaltowanie
            (czegokolwiek) na sile pociaga, szczegolnei u dzieci, za soba wrecz odwrotny
            skutek. Dzieci nie sa glupie i potrafia odroznic co jest dobre a co zle..
            • bravor Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 00:26
              helmut.berlin napisał:

> Jak juz zaczynasz z "genetyka" to powiem "tak". W kazdym razie ksztaltowanie
              > (czegokolwiek) na sile pociaga, szczegolnei u dzieci, za soba wrecz odwrotny
              > skutek. Dzieci nie sa glupie i potrafia odroznic co jest dobre a co zle..

Ach, rozumiem, czyli polskie dzieci nie należy kształcić w duchu patriotycznym,
              bo wtedy skutek będzie odwrotny i one zostaną świadomymi patriotami. Jak ja
              lubię to bajanie zza Odry:)
              • helmut.berlin Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 00:37
                Jka zwykle nie zrozumiales, wybaczam ci bo jestes prostym czlowiekiem...
                • bravor Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 00:43
                  Oczywiście helmut, idź lepiej na kolację, oczywiście taką na jaką mnie nie
                  stać:)
                  • helmut.berlin Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 00:48
                    > Oczywiście helmut, idź lepiej na kolację, oczywiście taką na jaką mnie nie
                    > stać:)

Wiesz pojde na kebaba, w imie "Polski solidarnej"
                    • bravor Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 00:51
                      helmut, nie powiesz mi, ze w dwa tygodnie zbiedniałeś, czy ciebie wywalili z
                      jakiejs roboty? Ostatnio tylko WSI rozwiązali:)
                      • helmut.berlin Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 00:55
                        Kupilem wlasnie nowa firme i musze oszczedzac, poza tym uwielbiam kebaby,
                        najlepsze sa i tak w Berlinie.
                        • bravor Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 01:00
                          helmut.berlin napisał:

> Kupilem wlasnie nowa firme i musze oszczedzac, poza tym uwielbiam kebaby,
                          > najlepsze sa i tak w Berlinie.

blebleble, wszyscy na forum tak mówią, w szczególności ci zza Odry.
                          • helmut.berlin Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 01:03
                            > blebleble, wszyscy na forum tak mówią, w szczególności ci zza Odry.
                            To moze cos w tym jest?
                            • bravor Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 01:07
                              helmut.berlin napisał:

> > blebleble, wszyscy na forum tak mówią, w szczególności ci zza Odry.
                              > To moze cos w tym jest?

Pewnie że jest, mają wirtualne firmy , tak jak i ty mi rzeczesz, buuuaaaahahaa
                              • helmut.berlin Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 01:09
                                Youtube jest warta ok. 1.5 miliarda dolarow, a wiesz dlaczego?
                                • bravor Re: Kucie tekstów odp.pieśni nie uczy patriotyzm 09.10.06, 01:13
                                  helmut.berlin napisał:

> Youtube jest warta ok. 1.5 miliarda dolarow, a wiesz dlaczego?

No to mnie rozbawiłeś przed snem, zresztą tak jak i innych dyskutantów. Z
                                  twoich postów widzę, że stać cię czasami na kebaba, jak zadowolisz szefa:)

dobrej nocy helmut.
          • danuta49 Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów najbar- 08.10.06, 23:21
            dziej nawet patriotycznych i egzekwowaniu stopnia ich przyswojenia.Podobnie z
            lekturami.Kształtowanie postaw i emocji to znacznie bardziej skomplikowana
            sprawa i akurat toporne (Twoje) podejscie wyrządza więcej szkody niż pożytku;-)
            Przy okazji - w USA w publicznych szkołach nie zaczyna się zajęć odhymnu tylko
            tzw.Pledge of Alance(byłam, widziałam), która to ceremonia też przez większość
            uczniów szkół średnich jest dość formalnie traktowana!
            • bravor Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 00:31
              Szkoła w pierwszym rzędzie powinna dać uczniom satysfakcję i oparcie, że są
              uczniami tej szkoły, następnie, że są związani z regionem, potem dopiero, że są
              związani z narodem, państwem, itd. Ta gradacja następuje z wiekiem uczniów, jak
              sądzę.
              • helmut.berlin Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 00:41
                > Ta gradacja następuje z wiekiem uczniów, jak sądzę.

Wspaniale teorie, a jak to rozlozysz na klasy? Od pierwszej do trzeciej
                "satysfakcja i oparcie", potem "region"...? Nie tylko nie masz dzieci ale sam
                jestes dzieciakiem, chyba w nienajlepszej szkole.
                • bravor Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 00:44
                  Dzisiaj twoja kolacja się nie udała, helmut, czy sponsor nawalił:)
                  • helmut.berlin Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 00:47
                    Jak cie kolacje interesuja to spytaj twojego duchowego kolege z Monachium. Potem
                    mozecie wspolnie pomarzyc o wielkim swiecie.
                    • bravor Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 00:53
                      Nie znam nikogo z Monachium, ani nikogo kto by stamtąd pisał, ja nie traktuje
                      forum zarobkowo.
                      • helmut.berlin Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 00:56
                        silesiusa nie znasz? przeciez wy jak bracia..
                        • bravor Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 01:03
                          helmut.berlin napisał:

> silesiusa nie znasz? przeciez wy jak bracia..

????
                          helmut, ty chyba nie śpisz. Nie znam silesiusa, ale jak chcesz mogę ciebie
                          skontaktować z równie jak ty narypanymi:) .
                          • helmut.berlin Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 01:07
                            to poczytaj, moze ci cos zaswita

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=49986208&wv.x=2&a=50007158
                            • bravor Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 01:09
                              sorry, nie mam czasu, to że wpadłem o tej porze na forum, to tylko dlatego,
                              żeby się z ciebie ponabijac:0
                              • helmut.berlin Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 01:10
                                Niezla zabawa, nauczysz sie czegos;)
              • trudny99 Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 19:29
                bravor napisał:

> Szkoła w pierwszym rzędzie powinna dać uczniom satysfakcję i oparcie, że są
                > uczniami tej szkoły, następnie, że są związani z regionem, potem dopiero, że >są
                > związani z narodem, państwem, itd. Ta gradacja następuje z wiekiem uczniów,
                >jak sądzę.

Zgoda...
                Trudno od pierwszoklasisty wymagać miłości do ojczyzny skoro nie jest świadom
                nawet znaczenia tego pojęcia.
                Zauważ jednak, że wiadomości o Unii, łącznie z hymnem wpajane i wymagane są
                praktycznie od pierwszej klasy !..
                Tutaj jakoś nikt nie bawi się w subtelności typu gradacja wymagań i rodzaju
                wiadomości w zależności od wieku - na co słusznie zwróciłeś uwagę.
                Pozdrawiam.
            • trudny99 Re: Kształtowanie nie polega na kuciu tekstów naj 09.10.06, 19:16
              danuta49 napisała:

> dziej nawet patriotycznych i egzekwowaniu stopnia ich przyswojenia.Podobnie z
              > lekturami.Kształtowanie postaw i emocji to znacznie bardziej skomplikowana
              > sprawa i akurat toporne (Twoje) podejscie wyrządza więcej szkody niż pożytku;-)
              >

Moje podejście jest toporne ?!..
              To jakim epitetem należy określić nachalne, bezwględne i wręcz ,,siłowe''
              wtłaczanie uczniom ,,mądrości'' dotyczących Unii - łącznie z hymnem własnie ?!..
              Ten stan rzeczy jakoś nie powoduje aż tak wielkiego Twojego wzburzenia !
              • danuta49 Jednej głupoty nie zamienia się drugą;-) 09.10.06, 21:04
                >To jakim epitetem należy określić nachalne, bezwględne i wręcz ,,siłowe''
                wtłaczanie uczniom ,,mądrości'' dotyczących Unii - łącznie z hymnem własnie ?!.
                . Ten stan rzeczy jakoś nie powoduje aż tak wielkiego Twojego wzburzenia !<
                Ja się nie burzę, ja myślę;-)
                Jesli myslisz, że nachalne wtłaczanie dzieciom wiedzy o UE robi jej(Unii!)
                dobrze, to się mylisz.Za komuny uczono na siłę różnych rzeczy i co...
                Dlatego jak chcesz krzewić patriotyzm w szkole, to trzeba to robić mądrze i
                delikatnie, a nie zastąpić nachalną propagandę Unii(nie jest ona zresztą tak
                powszechna!)równie nachalnym i przeciwskutecznym "krzewieniem" patriotyzmu.
                • trudny99 Re: Jednej głupoty nie zamienia się drugą;-) 09.10.06, 21:09
                  Pozwolisz, że obstanę przy swoim..;
                  - uczenie Polaków w polskiej(!) - póki co - szkole nie uważam za przejaw głupoty
                  a wręcz mądrości i spełnienie oczywistej powinności !
                  • trudny99 Re: Jednej głupoty nie zamienia się drugą;-) 09.10.06, 21:11
                    Oczywiście patriotyzmu !
                  • danuta49 Ilość wykutych wierszyków - miarą patriotyzmu?;-) 10.10.06, 03:26
                    Wyglada na to,ze dla Ciebie - tak.To nie o to chodzi czy kształtować(bo tak by
                    to należło nazwać) postawy patriotyczne - uwazam, że należy to robić.Tyle, że
                    mądrze i delikatnie.Wszelka toporność, sztuczność, fałsz itd. w tej dziedzinie
                    raczej patriotzmowi szkodzą niż mu pomagają.I wtedy, owszem, lepiej nie robić
                    nic niż robic przeciwskutecznie.Primum non nocere!
    • intel-e-gent Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:12
      To, że nie znają hymnu to pikuś, szczerze mówiąc.
      Dzieciaki nie wiedzą, że nie rzuca się petów na ulicę.
      Nie wiedzą, że należy sprzątać po swoim psie.
      Nie wiedzą, że należy płacić podatki.
      Myślą, że wyłudzanie renty i innych świadczeń socjalnych jest dobre.
      Myślą, że kupowanie prac zaliczeniowych jest normalne.
      Myślą, że nauczyciel jest zawodem godnym pogardy.
      Sądzą, że policjant to podły pies...

Są ważniejsze problemy od hymnu, ale wy zwolennicy ciągłych rozliczeń i patosu
      nie zauważacie, że ważniejsza jest praca u podstaw...

PS Hymn znam. Roty nie. ;p
      • trudny99 Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:15
        Ależ masz rację !
        Tylko nie zapominaj, że to czego sie nauczyli bądż nie, wystawia świadectwo
        poprzednikom !
        • intel-e-gent Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:17
          Tylko nie zapominaj, że hymnu można nauczyć się zawsze.
          Pewnych zachowań nie.
          • trudny99 Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:25
            Powiem szczerze, nie znam takich zachowań..
            Bez żadnych podtekstów, chętnie je poznam.
            • intel-e-gent Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:27
              Czy zrozumiałeś co napisałem na początku?
              Chodzi mi o zachowania wręcz przeciwne ;p
              • trudny99 Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:34
                Jeżeli nie zrozumiałem własciwie Twoich intencji, to chyba dlatego,
                że w zasadzie od początku ze mna polemizujesz (masz do tego prawo).

Co jednak mam sądzić o tym ?..
                >Są ważniejsze problemy od hymnu, ale wy zwolennicy ciągłych rozliczeń i patosu
                >nie zauważacie, że ważniejsza jest praca u podstaw...

Pomyliłeś mnie z kimś niechcący, czy celowo ?..;p
                • intel-e-gent Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:39
                  Zwarzywszy na ilość pochłanianego piwa - wszystko jest możliwe :)

Pozdro i zdania nie zmieniam - są ważniejsze sprawy niż hymn i patos :)
                  • trudny99 Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:54
                    intel-e-gent napisał:

> Zwarzywszy na ilość pochłanianego piwa - wszystko jest możliwe :)
                    >
                    > Pozdro i zdania nie zmieniam - są ważniejsze sprawy niż hymn i patos :)
                    >

Zważywszy, że na domiar złego Twoje piwo jest mocno ,,zwarzone''..:)
                    Również pozdrawiam i życzę większej dbałości o zdrowie !..:)
                    (bo to w końcu najważniejsze - czyż nie ?!)
                    • intel-e-gent Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:55
                      Oj, tak... Ale gafa. Poproszę moją polonistkę o postawienie mi jedynki z
                      ortografii ;)
                      • bravor Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 22:06
                        ludzie,!!! piwo się warzy, nie waży:)
                        • intel-e-gent Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 22:09
                          Wobec tego ja jestem za ortografią fonetyczną :)

Przecierz nie morze być tak, rze ortograwia nas ogranicza ;)

Vivat Bruno! ;)

3 piwo poszło, czas spać :) W końcu pierwsze piwa od miesiąca :)
                          • trudny99 Re: intel-e-gent 09.10.06, 22:27
                            Właściwie to sam wpędziłem się w zakłopotanie..
                            Naprawdę nie chciałem Ci dokuczyć !
                            To było jedynie ,,dla relaksu''..
                            Myślę, że znasz się na żartach ?!..
                            W końcu ja też nie jestem nieomylny..;
                            - chociaż jakoś nie przypominam sobie abym się kiedykolwiek pomylił !..;))))
                            (to tez oczywiście żart..;)
                            Jeszcze raz pozdrawiam.
      • bravor Re: Takie będą Rzeczpospolite 09.10.06, 21:41
        Rozmawiamy o wychowaniu w szkole i wąziutkim przypadku wychowania
        partiotycznego. To co ty wymieniłeś wiąże się z wychowaniem ogólnym, którego w
        szkole całe szczęście nie da się nauczyć i nie ma sensu w podejmowaniu takiej
        próby. Postawy tego typu kształtuje środowisko młodzieży, rodzice, przyjaciele,
        koledzy z podwórka. A temat jest ogromny i najtęższe głowy sobie z nim nie
        radzą, bo też każdy przypadek jest szczególny, każda osoba jest niepowtarzalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka