Dodaj do ulubionych

Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwięks...

• tabaka1 Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwięks.. 13.12.06, 13:12
      A cenilem pana Bartoszewicza... Widac demencja przychodzi z czasem w podeszlym
      wieku, bez wzgledu na zdobyte (nawet za pieniadze komuny) wyksztalcenie.
    • wilcza.morda a na czyją ty działasz rzecz? 13.12.06, 13:12
      mały śmieszny człowieczku, coś ty dla tego kraju zrobił że masz plugawą czelność
      pluć na prof. Bartoszewskiego.
      oślizgły typku, temu Człowiekowi szacunek się należy
      • asiamus Re: a na czyją ty działasz rzecz? 13.12.06, 14:39
        Generałowi Jaruzelskiemu również nalezy się szacunek
        pamiętaj o tym
        • xioncpb Re: a na czyją ty działasz rzecz? 13.12.06, 15:32
          Tak samo jak Anecie K.
          Ta ku.. w czarnych okularach powinna siedzieć w pierdlu pozbawiona wszelkich
          dystynkcji i uposażeń wojskowych.
        • zigzaur Re: a na czyją ty działasz rzecz? 13.12.06, 15:37
          Nie należy się.
    • gosvami Uwielbiam Władysława Bartoszewskiego 13.12.06, 13:13
      Jest jednym z niewielu ludzi, którzy nie boją się mówić prawdy prosto w oczy.
    • baba60 Bartoszewskiemu juz dziekujemy, zglupial na 13.12.06, 13:14
      stare lata. Najwiekszym skandalwm i nieszczesciem Polski jest wynik pierwszych
      wolnych wyborow, po tym, jak Jaruzelski oddal wladze-czytaj: ma glowny wklad
      w zmiane ustroju w Polsce.
      Stan wojenny? Rozwin mozliwy scenariusz bez stanu wojennego.
      Wyksztalceni to opuscili Polske nie w stanie wojennym, tylko jak Bartoszewski
      z kumplami i Zydostwem objal wladze.

Bulbaaa!

• geralt9 Re: Bartoszewskiemu juz dziekujemy, zglupial na 13.12.06, 13:16
        baba60 napisał:

> stare lata. Najwiekszym skandalwm i nieszczesciem Polski jest wynik pierwszych
        > wolnych wyborow, po tym, jak Jaruzelski oddal wladze-czytaj: ma glowny wklad
        > w zmiane ustroju w Polsce.
        > Stan wojenny? Rozwin mozliwy scenariusz bez stanu wojennego.
        > Wyksztalceni to opuscili Polske nie w stanie wojennym, tylko jak Bartoszewski
        > z kumplami i Zydostwem objal wladze.
        >
        > Bulbaaa!
        >
        Niestety wyksztalceni siedzieli w wiezieniach i nie mogli Polski opuscic (do 83
        roku) a pozniej pouciekali. taki niestety byl scenariusz. Poza tym, w
        interwencji sowietow do czechoslowacji zginelo mniej osob niz w stanie wojennym
        w Polsce. Nie powtarzaj klamstw Bulbo.
        • baba60 Do dzisiaj na "emigracji wewnetrznej" ? 13.12.06, 13:22
          Totalne ignorowanie faktow ?

Bulbaaa!
          • geralt9 Re: Do dzisiaj na "emigracji wewnetrznej" ? 13.12.06, 13:34
            Wlasnie ci to przed chwila zarzucilem, a na wewnetrznej emigracji faktycznie
            powinni byc do dzis przy takim spoleczenstwie jak wiekszosc reprezentantow tego
            forum opluwajacych autorytety zeby pokazac "niezaleznosc" myslenia. Nie tedy droga.
      • magazynio1 Re: Bartoszewskiemu juz dziekujemy, zglupial na 13.12.06, 13:36
        a Twoja mama nie stala w kolejce 2 noce zeby kupic papier toaletowy.
        Jakby stala to bys nie pisal takich debilizmow.
        I prosze - do wszystkich milosnikow komuny - przyrownujcie Polske obecna do
        Gruzji albo Bialorusi a nie do Niemiec czy Irlandii, bo to, ze jestesmy juz tak
        blisko Niemiec to zasluga nas - antykomunistow a nie Was.
        I jeszcze jedno - Kwasniewski nie wprowadzil nas do NATO ani UE. On byl temu
        zawsze przeciwny. Dopiero jak widzial, ze nie zmieni nic to zaczal z tego robic
        wlasny sukces. Scierwo.
    • puuchatek Re: Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwię 13.12.06, 13:14
      danz5 napisał:

(...)
      > "Odczepcie sie od generala" mowia ludzie pokroju Michnika.
      > Czy naczelny wybiorczej reprezentuje polska racje stanu?

Naczelny Wyborczej ma prawo do własnych poglądów, tak jak Ty czy ja mamy prawo się z tym nie zgadzać i głośno o tym mówić. Warto tylko zauważyć, że w czasie Stanu Wojennego naczelny Wyborczej siedział w pudle, podczas gdy dzisiejsi "wielcy patrioci" w rodzaju Macieja Giertycha i jeszcze paru osób ze środowiska dzisiejszej LPR kolaborowali z Jaruzelskim...
      • carlitos35 Dobre ! : 13.12.06, 13:24
        puuchatek napisał:

>>
        > Naczelny Wyborczej ma prawo do własnych poglądów, tak jak Ty czy ja mamy
        prawo
        > się z tym nie zgadzać i głośno o tym mówić. Warto tylko zauważyć, że w czasie
        S
        > tanu Wojennego naczelny Wyborczej siedział w pudle, podczas gdy
        dzisiejsi "wiel
        > cy patrioci" w rodzaju Macieja Giertycha i jeszcze paru osób ze środowiska
        dzis
        > iejszej LPR kolaborowali z Jaruzelskim...
        >
      • rmichal2 Władysław Gomułka też siedział 13.12.06, 13:47
        czy to nie daje mi prawa do krytykowania jego rządów. Edward Gierek też
        siedział czy to nie upoważnia mnie do krytykowania zadłużenia w jakie nas
        wpędził.
    • sarmata Uważałem Bartoszewskiego za bardziej rozsądnego 13.12.06, 13:16
      Ale stwierdzam, że brakuje mu oleju we łbie.
      Z perspektywy czasu oceniam dziełalność gen. Jaruzelskiego coraz bardziej
      pozytywnie.
      • geralt9 Re: Uważałem Bartoszewskiego za bardziej rozsądne 13.12.06, 13:18
        sarmata napisał:

> Ale stwierdzam, że brakuje mu oleju we łbie.
        > Z perspektywy czasu oceniam dziełalność gen. Jaruzelskiego coraz bardziej
        > pozytywnie.

jakos sobie Bartoszewski poradzi bez twojego poparcia, gorzej z toba dopoki nie
        zaczniesz sluchac takich ludzi jak On.
        • miranda333 Re: Uważałem Bartoszewskiego za bardziej rozsądne 13.12.06, 13:39
          geralt9 napisał:

> sarmata napisał:
          >
          > > Ale stwierdzam, że brakuje mu oleju we łbie.
          > > Z perspektywy czasu oceniam dziełalność gen. Jaruzelskiego coraz bardziej
          >
          > > pozytywnie.
          >
          > jakos sobie Bartoszewski poradzi bez twojego poparcia, gorzej z toba dopoki
          nie
          > zaczniesz sluchac takich ludzi jak On.
          > zidiocieć można słuchając tego skauta z demencją...
        • sclavus Re: Uważałem Bartoszewskiego za bardziej rozsądne 13.12.06, 13:48
          geralt9 napisał:

> sarmata napisał:
          >
          > > Ale stwierdzam, że brakuje mu oleju we łbie.
          > > Z perspektywy czasu oceniam dziełalność gen. Jaruzelskiego coraz bardziej
          >
          > > pozytywnie.
          >
          > jakos sobie Bartoszewski poradzi bez twojego poparcia, gorzej z toba dopoki
          nie
          > zaczniesz sluchac takich ludzi jak On.

Bartoszewski jest już jedną nogą za kulisami"tej" sceny.... czas, żeby dostawił
          drugą nogę... zanim sam z siebie zrobi pośmiewisko albo da inne dowody
          demencji...
          • geralt9 Re: Uważałem Bartoszewskiego za bardziej rozsądne 13.12.06, 14:00
            sclavus napisał:

> Bartoszewski jest już jedną nogą za kulisami"tej" sceny.... czas, żeby dostawił
            >
            > drugą nogę... zanim sam z siebie zrobi pośmiewisko albo da inne dowody
            > demencji...

A iloma nogami Jaruzel jest na tamtej stronie? A jakos go sluchasz i kochasz.
        • 1europejczyk Czasy sluchania minely bezpowrotnie (oby) 13.12.06, 15:04
          Nastaly czasy myslenia i wlasnych ocen. Stad tyle problemow w naszym kraju.
          Nie wszyscy sie wystarczajaco do tego przygotowali i stad stala potrzeba
          nieomylnych "ikon" do ktorych zaliczalo sie Bartoszewskiego.
          A swoja droga dziwny facet (Bartoszewski): kierowal MSZ w ktorym "pracowalo"
          wiecej niz polowa ksztalconych w moskiewskiej szkole kandydatow na nastepcow WJ
          i byl z nich odchodzac bardzo dumny !!!!!
      • catch_ya A do tej pory myslalem ze jest nim Rokita. 13.12.06, 13:18
        Przeciez popelnil zbrodnie od ktorej tylko gorsze jest zabojstwo.
      • carlitos35 A muzyka - łagodzi obyczaje...he he - 13.12.06, 13:28
        sarmata napisał:

> Z perspektywy czasu oceniam dziełalność gen. Jaruzelskiego coraz bardziej
        > pozytywnie.
    • 1europejczyk Niebezpieczne propozycje 13.12.06, 13:18
      << Ludzie honoru sami znajdują wyjścia z sytuacji, a ludzie, którzy chlubią się
      swoimi stopniami wojskowymi, ale nie mają honoru, powinni być pociągani do
      odpowiedzialności karnej przed sądami i trybunałami >>

Co maja zrobic polscy oficerowie w Iraku wyslani pod klamliwym pretekstem
      istnienia BMR w Iraku i w celu "wprowadzenia i stabilizacji" demokracji w chwili
      kiedy okazuje sie, ze pretekst byl klamstwem amerykanskiego Prezydenta G Busha a
      zamiast demokracji ich udzial w bushowskim swiatowym awanturnictwie skonczyl sie
      rozpetaniem wojny domowej w Iraku i swiatowego terrorystymu opartego na
      extremistach muzulmanskich.

Dawno honor polskiego zolnierza nie zostal w tak niegodny sposob potraktowany
      przez prawowita demokratycznie wybrana polska wladze polityczna jak wtedy kiedy
      Prezydent Polski Aleksander Kwasniewski ufajac amerykanskim klamstwom zdecydowal
      o udziale polskiego zolnierza w bandyckim bushowskim napadzie na niezagrazajacy
      i przychylny nam kraj jakim byl Irak za czasow Hussajna.

Nie przypominam sobie protestow Bartoszewskiego przeciwko naszemu uczestnictwu w
      irackiej awanturze

To ze dzisiaj niektorym wydaje sie, ze wiadomo bylo, ze nie bedzie interwencji w
      Polsce nie oznacza, ze takie panowalo wtedy przekonanie szczegolnie, ze
      dostepne byly takie tygodniki jak Times czy Newsweek w ktorych publikowano
      zmiany w rozmieszczeniu wojsk rosyjskich stacjonujacych przy granicy polskiej.
      • miranda333 Re: Niebezpieczne propozycje 13.12.06, 13:44
        1europejczyk napisał:

> << Ludzie honoru sami znajdują wyjścia z sytuacji, a ludzie, którzy chl
        > ubią się
        > swoimi stopniami wojskowymi, ale nie mają honoru, powinni być pociągani do
        > odpowiedzialności karnej przed sądami i trybunałami >>
        >
        > Co maja zrobic polscy oficerowie w Iraku wyslani pod klamliwym pretekstem
        > istnienia BMR w Iraku i w celu "wprowadzenia i stabilizacji" demokracji w
        chwil
        > i
        > kiedy okazuje sie, ze pretekst byl klamstwem amerykanskiego Prezydenta G
        Busha
        > a
        > zamiast demokracji ich udzial w bushowskim swiatowym awanturnictwie skonczyl
        si
        > e
        > rozpetaniem wojny domowej w Iraku i swiatowego terrorystymu opartego na
        > extremistach muzulmanskich.
        >
        > Dawno honor polskiego zolnierza nie zostal w tak niegodny sposob potraktowany
        > przez prawowita demokratycznie wybrana polska wladze polityczna jak wtedy
        kiedy
        > Prezydent Polski Aleksander Kwasniewski ufajac amerykanskim klamstwom
        zdecydowa
        > l
        > o udziale polskiego zolnierza w bandyckim bushowskim napadzie na
        niezagrazajacy
        > i przychylny nam kraj jakim byl Irak za czasow Hussajna.
        >
        > Nie przypominam sobie protestow Bartoszewskiego przeciwko naszemu
        uczestnictwu
        > w
        > irackiej awanturze
        >
        > To ze dzisiaj niektorym wydaje sie, ze wiadomo bylo, ze nie bedzie
        interwencji
        > w
        > Polsce nie oznacza, ze takie panowalo wtedy przekonanie szczegolnie, ze
        > dostepne byly takie tygodniki jak Times czy Newsweek w ktorych publikowano
        > zmiany w rozmieszczeniu wojsk rosyjskich stacjonujacych przy granicy polskiej.
        > masz zupełna rację,ale jak ktoś ma amnezję i luki w wykształceniu,to nic nie
        poradzisz..
    • otello_1 Leon Zawodowiec poszukiwany... 13.12.06, 13:19
      ... w celu posprzątania komunistycznych żygowin w rodzaju jaruzela, kiszczaka,
      kwacha i im podobnych!
    • jama314 Pluton egzekucyjny czeka panie generale... 13.12.06, 13:19
      Wypowiedz Bartoszewskiego powinna nieco otrzezwic wielu komunizujacych w gruncie
      rzeczy forumowiczow. Ciesze sie ze bylo Bartoszewskiego stac na te odrobine
      prawdy o tamtych czasach.
      • 1europejczyk Tam tez znajdziesz "odrobine prawdy ..().." 13.12.06, 13:32
        we wspomnieniach z aresztowania Gwiazdow

"Ochydny terror czasów stanu wojennego" - tornson
      • tadeusz_ja Jamo miałem nadzieje że nie wypełzniesz ze 13.12.06, 13:37
        Swej śmierdzącej jamy,ale niestety stało się inaczej.Ty psychopato próbujesz
        grozić bohaterowi narodowemu jakim był gen.Jaruzelski?To dzięki Niemu możesz
        przecież jeszcze pisać swoje plugawe teksty na forach, to także dzięki Niemu
        Polacy mają jeszcze Swoje panstwo.General wprowadzając stan wojenny uratował
        Naród Polski przed niewyobrażalną katastrofą!!!!!!!!!!!!!!!!
        • magazynio1 Re: Jamo miałem nadzieje że nie wypełzniesz ze 13.12.06, 13:40
          Mam nadzieje, ze to zart. A jezeli nie to mlody czlowieku - do ksiazek!
          I nie chodzic juz na spotkania z dziwnymi ludzmi o dziwnych pogladach...
          • jama314 Niereformowalni analfabeci... 13.12.06, 17:00
            Zachęcam go do tego jak mogę od dłuższego już czasu, ale cóż zrobić, gość uparty
            jak osioł. Tak się mu porobiło z wiekiem...
        • jama314 Daremne rachuby niestety... 13.12.06, 15:07
          Zapomniales dobry czlowieku napisac ze ten "bohater narodowy" jest dodatkowo
          okrzykniety "czlowiekiem honoru" RP. Przy okazji zapytaj go po starej znajomosci
          dlaczego kazal wylaczyc telefony na pogotowiu ratunkowym za przyczyna czego
          pozegnalo sie z zyciem ok. 1500 obywateli. Nie zrobil tego nawet tak wielbiony
          przez Ciebie "germaniec" w 1939 roku.
        • jewropejczyk oj agentura się odzywa ... w obronie agenta KGB 13.12.06, 16:31
          Wolskiego ...
      • tadeusz_ja I jeszcze jedno Jamo! 13.12.06, 13:47
        Będziemy bronić Generala skutecznie!Przekonasz się. Nadmieniam że w przeszlości
        nie bylem czlonkiem PZPR,bylem natomiast w Solidarności.
        • jama314 O posade wrozki nie radze sie starac... 13.12.06, 14:32
          Wszystko sie zgadza. Ludzie bezpieki i TW najczesciej do PZPR nie nalezeli, zas
          do "Solidarnosci" w charakterze donosicieli i prowokatorow i owszem, bardzo
          czesto. Zapewne na tym polu miales olsniewajace wyniki, biorac pod uwage Twoje
          aktualne, skrajnie nienawistne Polsce wypowiedzi. Tak miedzy nami mowiac, to
          chcesz poprawic swoj wizerunek przynaleznoscia do tej organizacji? Wolne zarty.
          Wystarczy mi analiza Twoich postow za wizytowke. Mozesz wiec calkiem smialo
          stawac tuz za generalem jak pluton odpali juz swa salwe. Chociaz jest tez taka
          nadzieja ze polozy Cie predzej salwa smiechu jaka wzbudzisz u czytelnikow swoich
          zlotych mysli... Z tymi proroctwami to tez sobie raczej "odpusc", masz bardzo
          kiepska wiarygodnosc i trafnosc analizy przeszlosci i postrzegania
          terazniejszosci jak i cieniutko z przepowiadaniem przyszlosci. Rzeklbym bez
          zlosliwosci ze zerowo. Wspolczuje w kazdym razie. Zastanawiam sie tez tylko czy
          to tak od malego Ci sie porobilo, czy sam wypracowales sobie te "talenty".
          Zdrowia zycze i mniej emocji. Pikawa...
          • jewropejczyk Co racja to racja w PZPR nie mogło być agentury 13.12.06, 16:35
            bo i po co ... ciekawe jaki nasz ulubieniem ma pesudonim w aktach IPN-U, i to
            juz wiemy dalczego jest przeciw lustracji :-)
        • jewropejczyk Bolek i inni agenci byli w Solidarności ... 13.12.06, 16:33
          To jest fakt potwierdzony historycznie ....
      • miranda333 Re: Pluton egzekucyjny czeka panie generale... 13.12.06, 13:48
        jama314 napisał:

> Wypowiedz Bartoszewskiego powinna nieco otrzezwic wielu komunizujacych w
        grunci
        > e
        > rzeczy forumowiczow. Ciesze sie ze bylo Bartoszewskiego stac na te odrobine
        > prawdy o tamtych czasach.
        >On już wiele "prawd napisał,a czyta,tylko to co sam wypocił,o szwabach
        szczególnie.
      • jewropejczyk Jak bym sowieckiego sługusa Wolskiego generałem 13.12.06, 16:31
        nie nazywał ...
    • jardo-g Re: Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwię 13.12.06, 13:22
      Czy Michnik, to nie wiem, ale wg kartofla Bartoszewski nie reprezentuje.
    • vilomort Jaruzelski najwiekszym przestępcą 13.12.06, 13:24
      Zgadzam sie z panem Bartoszewskim w 100%.

Ludzie, ktorzy twierdza, ze Jaruzelski to bohater, a stan wojenny byl
      uzasadniony, dziela sie na nastepujace grupy:

1. sympatycy PZPR, ktorzy w PRLu czuli sie lepiej, niz dzisiaj - kombinatorzy i
      karierowicze partyjni, ktorzy za puszke szynki gotowi byli udawac, ze partia
      komunistyczna to jedyna sluszna droga demokracji; cyniczni tchórze,
      czytelnicy "NIE" Urbana.
      2. czlonkowie rodzin ludzi z punktu 1, ktorzy nie uczestniczyli we wladzy
      komunistycznej, ale chetnie korzystali z 'dobrodziejstw' systemu - im nie bylo
      zle w PRLu - dlatego dziwia sie totalnie, dlaczego ktokolwiek moglby skarzyc
      sie na warunki zycia w komunistycznej Polsce - slepi i bezczelni, twierdza
      ze "nie bylo az tak zle!".
      3. ignoranci, albo szalency.
      4. pospolici przestepcy, ktorzy w PZPR, ZOMO, czy WRON realizowali swoje chore
      potrzeby.
      • deboras Re: Jaruzelski najwiekszym przestępcą 13.12.06, 15:05
        ja jednak ani nie zgadzam się z Bartoszewskim (co nie przeszkadza mi go darzyć
        najgłębszym szacunkiem) ani nie uważam Jaruzelskiego za bohatera.
        Chłodnym okiem patrząc sytuacja była bez wyjścia i należało się spodziewać
        przerwania tego "karnawału Solidarności". Fakt, że Polacy wystąpili p-ko
        Polakom jest czymś tak strasznym, że do dzisiaj jest mi ciężko o tym myśleć;
        niemniej jak sobie wyobrażę "bratnią pomoc" i tysiące ofiar to może jednak
        lepiej się stało jak się stało.
        Nie mam wątpliwości że władza w PRL realizowała interesy Moskwy przede
        wszystkim, że była strukturą okupacyjną (wiem jednak że wiele poważnych osób
        miało zupełnie inne zdanie na ten temat - choćby Stanisław Stomma - i mam ich
        za szczerych patriotów) - tylko czy była możliwa inna władza? Należy więc pytać
        o stopień gorliwości w wysługiwaniu się Moskwie i o minimalizowanie
        szkodliwości takich rządów dla kraju, jego kultury, świadomości itd.
        Nie umiem ustawić Jaruzelskiego na tej skali, on sam jeszcze ten obraz
        komplikuje swoim udziałem w procesie odzyskiwania przez Polskę niepodległości.
        Nie można jednak oceniać go tak surowo jak Bieruta, Gomułkę, czy choćby
        Olszowskiego, Milewskiego i innych tępych komunistów. To jednak inna kategoria.
        A co do Norymbergi to jest choćby taka przeszkoda: wielu moich rodaków zupełnie
        inne ma zdanie o PRL, partia postkomunistyczna zdobyła wielokrotną
        legitymizację w demokratycznych wyborach, ocena stanu wojennego jest pół na pół
        za i przeciw.
        A może jednak i ten argument przemawia przeciw, że była to władza niesuwerenna
        (nazizm był jednak dziełem suwerennym).
    • mienszewik Bartoszewski!!!Jestes zerem... 13.12.06, 13:25
      powinniscie to przeczytac
      www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=wywiad&name=217
      • geralt9 Autorytet Kuczynski? 13.12.06, 13:45
        Wole jednak Bartoszewskiego niz tego twojego kuczynskiego ktory osmielil sie
        napisac ze zyczy polsce i polakom jak najgorzej, zyczy nam glodu i nedzy zeby
        tylko PiS przegral. Metody rodem Stalinowskie - vide wielki glod na Ukrainie
        zeby tylko zlamac ludzi. Takie autorytety faktycznie uwazaja niezlomnych za Zera.
      • konradmol Re: Bartoszewski!!!Jestes zerem... 13.12.06, 13:50
        Ciekawe jaki rodzaj wymowki ma Jarozulow na fakt ze od 1984 Gorbaczew dal mu
        wolna reke a UB mordowalo jeszcze do 1988. Po co tez zwiekszal zatrudnie w SB w
        1985?
        Jezeli zrobil to jak twierdza apologeci zeby uchronic nas przed Sowietami to
        1984 moglby dac zakaz mordow szykan i klamstw a on probowal bronic status quo do
        1988 nie do 1984?
    • mzast Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwięks.. 13.12.06, 13:25
      Nie godzę się z Panem Profesorem. Generał nie był żadnym zbrodniarzem w
      porównaniu z innymi Polakami, którzy mordowali ludzi na tej Polskiej Ziemi. Pan
      Profesor wyłącznie czyta historyków IPN,. Trzeba poczytać jeszcze innych.
      Historia ma być wolna od polityki, a taką nigdy nie będzie, bo jest pisana przez
      pismaków podporządkowanych przedtem wypaczone filozofii Marksa z okrasą
      leninizmu i stalinizmu, z czego ktoś zrobił ideologię, kto był jej przeciwny, to
      wiadomo, co się z nim robiło. Teraz poniektórzy panowie również jakby mogli
      robiliby to samo. Nie wiem, czy gdy nadal społeczeństwo się nie zorientuje, o co
      chodzi, to do nowego stanu wojennego może dojść. Bardzo sobie cenię opinie pana
      Profesora w wielu dziedzinach życia politycznego i społecznego, ale z tą opinią
      się nie godzę. Generał Jaruzelski dla mnie nie jest zdrajcą, ale i nie jest
      bohaterem natomiast uwielbiani Kukliński i Ogień upamiętnieni pomnikami, będą
      zawsze zdrajcami, chociaż na wszystkich pomnikach świata będą zapisani jako
      bohaterowie. My starzy, tego nie doczekamy, młodzi natomiast za jakieś 50 lat
      ocenią historię spisaną przez historyków z okresu PRL na równi z historią
      spisaną przez historyków IPN i wyrzucą do pieca jako bezwartościowe.
    • bombay_saphire Re: Profesor zasluguje na szacunek, ale.. 13.12.06, 13:26
      tym razem przegina.
      jezeli jaruzelski by nie wprowadzil stanu wojennego, to zrobilby to jakis
      milewski, olszowski, zabinski albo inna betonowa swolocz wyznaczona przez
      sowietow ( kto pamieta tamte czasy, to wie o kogo chodzi ).
      Jaruzelski mogl sie oczywiscie zachowac jak Imre Nagy i wtedy mielibysmy cos na
      ksztalt Budapesztu' 56 bis, w 20 stopniowym mrozie, z miastami bez pradu i
      pelzajaca wojna domowa. a w kilka lat potem, nie okragly stol i pokojowe
      przejecie wladzy, tylko wariant rumunski ze wzmocnieniem, z komunistami na
      latarniach..
      jezeli komus sie to podoba - to nie dyskutuje, dla mnie taka opcja to
      aberracja.. podobnie jak glupawe twierdzenie, ze sowieci by nie weszli.. po
      pierwsze oni juz byli, nie musieli wchodzic, po drugie znalezliby polskiego
      Kadara albo Husaka - kandydaci przebierali nozkami..w 80 roku polski nie oddali
      by na pewno..
      jaruzelskiego mozna sadzic moralnie, jak ktos sie czuje w prawie, cala reszta
      to polityczna hucpa
      • 1410_tenrok nie ma jezeli, poniewaz jaruzelski był najwierniej 13.12.06, 13:33
        szym sowieckim pieskiem i warował zawsze do służby dla swoich panów! Tylko on
        mogł wprowadzic ten stan, poniewaz tylko jemu sowieci ufali. A ufali mu
        mocodawcy z ministerstwa obrony zsrr, mocodawcy z kgb oraz cała wierchuszka
        kpzr.
        Z tej to racji w planach uderzenia na zachód elwupe przydzielono samodzielny
        odcinek frontu, tzw. front północny. A kolejna kanalia - niejaki tuczapski,
        miał zostac gubernatorem Danii.

Wystarczy przeczytac biografie zdrajcy jaruzelskiego napisaną na podstawie
        dokumentów zachowany w polskich instytucjach wojskowych. Jej autorem jest płk.
        Kowalski.
        • bombay_saphire Re: wiecej emocji niz argumentow.. 13.12.06, 15:06
          a juz najbardziej rozbawia mnie twierdzenie, ze tylko on mogl wprowadzic ten
          stan, bo jemu sowieci ufali.banialuki. a cale srodowisko tygodnika
          Rzeczywistosc, katowickie forum PZPR - to co to bylo ?? krasnoludki ?
          potencjalnych sowieckich kolaborantow bylo wtedy w Polsce na peczki - daleko
          bardziej sluzalczo gotowych wypelniac rozkazy sowietow niz jaruzelski
          • 1410_tenrok trujesz misiu, trujesz, trujesz 13.12.06, 15:14
            podałem zrododło. to zrodło - to jego dawny wspołpracownik. Opisuje kariere
            goscia na 550 strona. Ksiega wydana jest przez Bellone i nie przezjakies
            oszołmskie wydawnictwo. A ty po prostu nic nie wiesz, wiec proponuje przeczytaj
            najpierw ksiazke pana Kowalskiego, a dopiero wtedy dyskutuj.
            Pan Kowalski podaje dokumnety z archiwów MON.
            A tych oszołomów, o ktorych mowisz - co sie z nimi stało????
            I pamietaj o tym ,że niejaki jaruzelski był agentem sowieckim od 1942 roku
            przynajmniej!
            A kolaboranci - 85% armii to byli kolaboranci, poniewaz tak ich jaruzelski
            utworzył.
    • vicek113 Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwięks.. 13.12.06, 13:29
      ...schylam z należytym szacunkiem nisko głowę przed Panem, Panie prof.
      Bartoszewski.
      ... czyny gen. Jaruzelskiego stanowią tym kim jest w historii Polski - a jest
      zbrodniarzem wobec własnego Narodu. W mojej ocenie ZBRODNIARZEM PRZECIW
      LUDZKOŚCI.
      ... bo czym jest wypowiedzenie całemu Narodowi wojny?
      ... czym jest 10-cio letnia degradacja cywilizacyjna społeczeństwa polskiego,
      upodlenie setek tysięcy Polaków, wyrzuconych z Ojczyzny na poniewierkę,
      zrujnowanie gospodarki, przemoc i niszczenie myślących inaczej, smierć
      niewinnych.
      ... no czym jest??
      ... ustrój takich jaruzelskich kiszczaków nie przetrwał,ale oni zostali - i
      jeszcze są dzisiaj sprawiedliwie nie osądzeni.!!!
    • antithesis Bartoszewski nie ma pojecia o czym gada 13.12.06, 13:31
      Amerykanie wychwalali Jaruzelskiego pod niebiosa i w USA ukazal sie bardzo
      przyjazny wywiad z nim czolowej amerykanskiej redaktorki TV, Barbary Walters.
      Jaruzelski uratowal Polske od wiekszego rozlewu krwi.
      • geralt9 Autorytet sie odezwal 13.12.06, 13:46
        antithesis napisała:

> Amerykanie wychwalali Jaruzelskiego pod niebiosa i w USA ukazal sie bardzo
        > przyjazny wywiad z nim czolowej amerykanskiej redaktorki TV, Barbary Walters.
        > Jaruzelski uratowal Polske od wiekszego rozlewu krwi.

Wielki autorytet - ameryka sie odezwala! Bijmy czolem.
        • zigzaur Re: Autorytet sie odezwal 13.12.06, 15:47
          Efekt uboczny wolności dziennikarskiej.

I nic poza tym.
    • poszeklu Gen. Jaruzela zdegradowac do szeregowca 13.12.06, 13:31
      W ubiegla niedziele byl dokumentalny program tv Trwam. Podali,
      ze gen. Jaruzelski za wprowadzenie stanu wojennego w Polsce
      otrzymal na Kremlu najwyzszy order Zwiazki Sowieckiego -
      Platynowo-Zloty Order Lenina. Podano tez zapis stenograficzny
      prosby Jaruzelskiego do wladz sowieckich o zezwolenie mu na
      dymisje z urzedu Premiera PRL.(Rosjanie zgody nie wyrazili.)
      Te fakty, to wystarczajace dowody, ze Jaruzelski byl agentem
      Moskwy i zdrajca Polski. Pod sad postawic go za to.
      • tadeusz_ja Jama314,Poszeklu,Junkier,to te ciemne typy 13.12.06, 13:39
        szalają na forach,straszne!!
        • blue911 Re: Jama314,Poszeklu,Junkier,to te ciemne typy 13.12.06, 13:48
          Jesli tak,to trzebaby postawic pod sad agentow Waszyngtonu - czyz nie??
          I co teraz?
          Chyba nie mysli ktos,ze tamci panowie maja nasze dobro na wzgledzie?
          Polecam zadajac sobie to pytanie patrzec na siebie w lustro.
          • login.gazeta1 Profesor nie ma racji. Proszę o alternatywne rozwi 13.12.06, 13:57
            ązanie. Rozmowy Solidarności z rządem nie wchodziły w grę. KGB postarała się o
            zadymę.
            • poszeklu Teraz wielcy medrcy bija piane udajac patriotow 13.12.06, 14:21
              I stwarzaja niby dyskusje miedzy Bartoszewskim, a Urbanem i
              Michnikiem, nie zapominajac o nobliscie Bolku. Sami swoi.
              Oni tak strasznie kochaja te Polske, ze gotowi sa nawet sie
              o nia poklucic.
              Moga sobie poskakac do oczu przed publika i jeszcze robic
              sobie opinie patrioty, medrca, polityka, czy dociekliwego
              historyka.
              A gawiedz to lyka w zachwycie.
              • puch4cz Re: Teraz wielcy medrcy bija piane udajac patriot 13.12.06, 15:40
                Ciekawi mnie jedno - po co w ogóle wypowiadasz się na forum? Chyba po to ono
                jest, żeby prowadzić dyskusję, wymieniać się opiniami. A nie, żeby sprzedawać
                usilnie swoje chore poglądy, które albo śmieszą, albo oburzają (podkreślam)
                większość forumowiczów? Przecież Ty chłopie nie chcesz dyskutować.
        • jewropejczyk Więcej Nas jest, więcej niż komuchów :-) 13.12.06, 16:36
          A agent KGB Wolski zostanie zdegradowany, pozbawiony neinależnych przywilejów
          wraz z innymi zdrajcami i SBekami
      • kolargolo Maciej Giertych 13.12.06, 13:42
        Maciej Giertych wspieral z calych sil wprowadzenie stanu wojennego i
        Jaruzelskiego. Ale on w nagrode najpierw dostal poparcie TV Trwam w wyborach do
        Euro Parlamentu a potem zostal koalicjantem Kaczynskich. Obrzydliwe.
        • ewolucja3 100 % racji 13.12.06, 13:48
          Popiera tez gen Franco. Natomiast Darwin mu nie leży ;)
          Giertychy Junior i Senior siebie są warci, to faszystowskie ćwierćinteligenty...
      • colage Re: Gen. Jaruzela zdegradowac do szeregowca 13.12.06, 13:43
        W samej tv trwam podali! Lojezusicku, dyc to musi byc prawda!
      • pm7303 W TV Trwam?! 13.12.06, 13:49
        Czlowieku, jestes az tak glupi, zeby sie na TV Trwam powolywac?

Jak by to jeszcze byl program BBC, to moze?
    • neospasmin osmieszanie historii 13.12.06, 13:32
      Wprowadzony 13 grudnia 1981 roku stan wojenny był - zdaniem prof.
      Bartoszewskiego - "wielkim wstrząsem". W jego ocenie, stan wojenny przyczynił
      się także do masowych wyjazdów wykształconych Polaków za granicę, co jest już
      dziś "nie do naprawienia".

Otwarcie granic EU tez przyczynilo sie do masowych wyjazdow Polakow,rowniez
      wyksztaconych.To tez zamierza pan profesor usilowac naprawiac? Co za mialkie
      argumenty!

Jak podkreślił, zarówno okres stanu wojennego, jak i osoby, które zdecydowały o
      jego wprowadzeniu, "zupełnie nie zostały rozliczone".

Osoby ktore zdecydowaly o wprowadzeniu stanu wojennego byly wspolfundatorami
      nowego demokratycznego ladu po roku 1989. To rowniez one byly gwarantami
      powstania niepodleglej III RP. Jak wiec wyobraza spboe pan profesor pociaganie
      ich do odpowiedzialnosci?
      To jakby dzis wytaczac proces Jackowi Kuroniowi za czerwone harcerstwo a
      generalowi Borowi Komorwskiemu za hekatombe Powstania Warszawskego.

W czasach stanu wojennego bylem w 200% po stronie
      Solidarnosci.Uczestniczylem.Dzis mysle ze sprawowanie wladzy,to kwestie
      znacznie bardziej powazne nizli problem zalamanej psychiki Polakow.

I jeszcze: czy opierajac sie na owczesnej i wspolczesnej wiedzy historycznej
      mozna wymyslec jakis inny,lepszy/mniej krwawy scenariusz dla Polski lat
      1982,3,4....?
      Tylko racjonalny a nie oparty na mrzonkach o finlandyzacji Polski, wygranym
      powstaniu ogolnonarodowym czy wycofaniu sie z Polski ZSRR?
      KK Solidarnosci nie miala takiego scenariusza.Kosciol katolicki i wladze PRL
      rowniez.

Troche mi dosc lizania tych narodowych ran.Moze to dlatego ze 13.12 to dla mnie
      rocznica kolejnej narodowej porazki,a nie dzien triumfu.
      Porazki niedogadania sie.
      • geralt9 Re: osmieszanie historii 13.12.06, 13:54
        neospasmin napisał:

> Otwarcie granic EU tez przyczynilo sie do masowych wyjazdow Polakow,rowniez
        > wyksztaconych.To tez zamierza pan profesor usilowac naprawiac? Co za mialkie
        > argumenty!

Nie odróżniasz pojecia emigracja zarobkowa od emigracji prześladowanych?
        >
        > Osoby ktore zdecydowaly o wprowadzeniu stanu wojennego byly wspolfundatorami
        > nowego demokratycznego ladu po roku 1989. To rowniez one byly gwarantami
        > powstania niepodleglej III RP. Jak wiec wyobraza spboe pan profesor pociaganie
        > ich do odpowiedzialnosci?
        > To jakby dzis wytaczac proces Jackowi Kuroniowi za czerwone harcerstwo a
        > generalowi Borowi Komorwskiemu za hekatombe Powstania Warszawskego.

Kuroniowi proces by sie przydal (za zycia oczywiscie i nie tylko za harcerstwo)
        Komorowski niczemu winien nie jest (jedynie sowieci maja mu za zle Powstanie
        warszawskie i widze ze ich retoryke przejales). Gwarantami powstania III RP nie
        byli ludzie pokroju Kiszczaka i Spawacza. oni gwarantowali jedynie e ujdzie im
        na sucho zbrodnicza dzialalnosc za PRLu.
        >
        > I jeszcze: czy opierajac sie na owczesnej i wspolczesnej wiedzy historycznej
        > mozna wymyslec jakis inny,lepszy/mniej krwawy scenariusz dla Polski lat
        > 1982,3,4....?

Tak, wybory. ustapienie generala i niewprowadzanie stanu wojennego by obalic
        solidarnosc.

>
        > Troche mi dosc lizania tych narodowych ran.Moze to dlatego ze 13.12 to dla mnie
        >
        > rocznica kolejnej narodowej porazki,a nie dzien triumfu.
        > Porazki niedogadania sie.

Zaiste jest to porazka i jest to dzien kleski. A jej sprawca jest jaruzelski
        ktorego nalezaloby osadzic.
        • neospasmin Wierzy pan w niepodlegla RP w 1982 roku??? 13.12.06, 14:36
          geralt9 napisał:

> neospasmin napisał:
          >
          > > Otwarcie granic EU tez przyczynilo sie do masowych wyjazdow Polakow,rowni
          > ez
          > > wyksztaconych.To tez zamierza pan profesor usilowac naprawiac? Co za mial
          > kie
          > > argumenty!
          >
          > Nie odróżniasz pojecia emigracja zarobkowa od emigracji prześladowanych?

PAN BARTOSZEWSKI WYPOWIADAL SIE O SKUTKACH NIE PRZYCZYNACH.O
          EMIGRACJI "WYKSZTALSCIUCHOW" NIE PRZESLADOWANYCH.

> >
          > > Osoby ktore zdecydowaly o wprowadzeniu stanu wojennego byly wspolfundator
          > ami
          > > nowego demokratycznego ladu po roku 1989. To rowniez one byly gwarantami
          > > powstania niepodleglej III RP. Jak wiec wyobraza spboe pan profesor pocia
          > ganie
          > > ich do odpowiedzialnosci?
          > > To jakby dzis wytaczac proces Jackowi Kuroniowi za czerwone harcerstwo a
          >
          > > generalowi Borowi Komorwskiemu za hekatombe Powstania Warszawskego.
          >
          > Kuroniowi proces by sie przydal (za zycia oczywiscie i nie tylko za
          harcerstwo)

KURON MIAL PROCES I TO NIEJEDEN.SADZILI GO TAM LUDZIE POKROJU KRYZE CZY
          MCODAWCY P.KRYZE -pp.KACZYNSCY.
          > Komorowski niczemu winien nie jest (jedynie sowieci maja mu za zle Powstanie
          > warszawskie i widze ze ich retoryke przejales).

GEN.KOMOROWSKI ODPOWIADAL ZA KATASTROFE POWSTANIA W TYM ZAGLADE POWIERZONYCH
          JEGO KOMENDZIE ZOLNIERZY I HEKATOMBE 200 TYSIECY MIESZKANCOW WARSZAWY.

Gwarantami powstania III RP nie
          > byli ludzie pokroju Kiszczaka i Spawacza. oni gwarantowali jedynie e ujdzie im
          > na sucho zbrodnicza dzialalnosc za PRLu.

TO JEST SLUSZNY ARGUMENT O ILE ZALOZY SIE ZE PRZY OKRAGLYM STOLE I POTEM ZA
          PREZYDENTURY P.JARUZELSKIEGO TO SOLIDARNOSC DOGADYWALA SIE Z SOLIDARNOSCIA A
          P KISZCZAK TYLKO KANAPKI I ORANZADE DONOSIL.
          > >
          > > I jeszcze: czy opierajac sie na owczesnej i wspolczesnej wiedzy historycz
          > nej
          > > mozna wymyslec jakis inny,lepszy/mniej krwawy scenariusz dla Polski lat
          > > 1982,3,4....?
          >
          > Tak, wybory. ustapienie generala i niewprowadzanie stanu wojennego by obalic
          > solidarnosc.

WYBORY DO RADY PARAFIALNEJ CZY DO SEJMU RP? GENERAL MIAL USTAPIC ZE STANOWISKA
          PIERWSZEGO SEKRETARZA PZPR?A JEGO STANOWISKO MIAL WEGLUG PANA ZAJAC PRYMAS
          GLEMP?
          ZAPOMNIAL PAN DODAC JESZCZE WYJSCIE PRL Z UKLADU WARSZAWSKIEGO,ZAPISANIE SIE DO
          NATO I ZAPAKOWANIE STACJONUJACEJ W POLSCE ARMII RADZIECKIEJ DO POCIAGOW I
          WYSLANIE DO DOMOW.I TO WSZYSTKO W 1982?
          POWTARZAM; FESTIWAL SOLIDARNOSCI PRZEROSL WSZYSTKICH.NIKT NIE MIAL KONCEPCJI CO
          DALEJ Z TYM ZROBIC.

>
          > >
          > > Troche mi dosc lizania tych narodowych ran.Moze to dlatego ze 13.12 to dl
          > a mnie
          > >
          > > rocznica kolejnej narodowej porazki,a nie dzien triumfu.
          > > Porazki niedogadania sie.
          >
          > Zaiste jest to porazka i jest to dzien kleski. A jej sprawca jest jaruzelski
          > ktorego nalezaloby osadzic.

WIE PAN, TO JEST KLOPOT WLADZY. JA CZY PAN MOZEMY ZIGNOROWAC PEWNE
          FAKTY,TENDENCJE.NP. TO ZE USUNIECIE Z KOALICJI PP.LEPPERA I GIERTYCHA SPOWODUJE
          PRZYSPIESZONE WYBORY.MY OBAJ MOZEMY TO ZIGNOROWAC BOO BARDZIEJ ZALEZY NAM NA
          TYM ZEBY POLSKA RZADZILI LUDZIE ODROBINE BARDZIEJ PRZYZWOICI NIZLI BY ZMIENILA
          SIE WIEKSZOSC RZADOWA.P.KACZYNSKI JUZ TEGO ZIGNOROWAC NIE MOZE.BOO ZNACZY TO
          KRES JEGO WLADZY.
          DOKLADNIE TO SAMO BYLO Z P.JAZRUZELSKIM: NIE MOGL IGNOROWAC SYTUACJI
          GEOPOLITYCZNEJ STAWIAJAC WYZEJ ZACHOWANIE PRAW OBYWATELSKICH, WIELKIEGO RUCHU
          SOLIDARNOSCI.ROZUMIE MNIE PAN?
          • geralt9 Re: Wierzy pan w niepodlegla RP w 1982 roku??? 13.12.06, 15:12
            neospasmin napisał:

> PAN BARTOSZEWSKI WYPOWIADAL SIE O SKUTKACH NIE PRZYCZYNACH.O
            > EMIGRACJI "WYKSZTALSCIUCHOW" NIE PRZESLADOWANYCH.
            >
            Nie moge znalezc takiej wypowiedzi bartoszewskiego, o wykształciuchach, prosze o
            pomoc bo sie nie moge ustosunkowac.
            > > >
            > >
            > > Kuroniowi proces by sie przydal (za zycia oczywiscie i nie tylko za
            > harcerstwo)
            >
            > KURON MIAL PROCES I TO NIEJEDEN.SADZILI GO TAM LUDZIE POKROJU KRYZE CZY
            > MCODAWCY P.KRYZE -pp.KACZYNSCY.

Postawe Kuronia i np. michnika, Kaczynskich, Frasyniuka czy wileu innych
            opozycjonistow, ktorzy zaprzepascili sposcizne solidarnosci lubie rozpatrywac
            przez pryzmat bohaterow Kolumbow rocznik 20 Bratnego. tam tez przyjaciele
            wspolnie walczyli o Polske, stawali ramie w ramie w AK, ale po wojnie kazdy
            poszedl w swoja strone i realizowal swoja wizje Polski. Niestety Jurek zaczal
            kolaborowac (nie wnikam w motywy). I to samo stalo sie z naszymi
            opozycjonistami. nie wazne dzisiaj jest to ze za komuny byli w opozycji
            (Celinski tez byl i co?), wazne co z tym zrobili pozniej. I w tkim sensie tak,
            osoadzilbym kuronia.

> GEN.KOMOROWSKI ODPOWIADAL ZA KATASTROFE POWSTANIA W TYM ZAGLADE POWIERZONYCH
            > JEGO KOMENDZIE ZOLNIERZY I HEKATOMBE 200 TYSIECY MIESZKANCOW WARSZAWY.

Komorowski zrobil najlepszy ruch jaki mogl wowczas wykonac. Nie pozwolil
            sowietom zajac miasta i kraju (co skonczyl;oby sie zapewne tym ze stalibysmy sie
            kolejna republika ZSRR), i liczyl (a przeslanki wowczas mowily ze slusznie) na
            pomoc i Stalina i Aliantow. pomylil sie grubo. nie wierze jednak ze Warszawa by
            ocalala.
            >
            > TO JEST SLUSZNY ARGUMENT O ILE ZALOZY SIE ZE PRZY OKRAGLYM STOLE I POTEM ZA
            > PREZYDENTURY P.JARUZELSKIEGO TO SOLIDARNOSC DOGADYWALA SIE Z SOLIDARNOSCIA A
            > P KISZCZAK TYLKO KANAPKI I ORANZADE DONOSIL.

Nie wierze ze ma pan taki poglad, prosze to jeszcze raz przemyslec bo szkoda
            slow na te wypowiedz.

> > Tak, wybory. ustapienie generala i niewprowadzanie stanu wojennego by oba
            > lic solidarnosc.
            >
            > WYBORY DO RADY PARAFIALNEJ CZY DO SEJMU RP? GENERAL MIAL USTAPIC ZE STANOWISKA
            > PIERWSZEGO SEKRETARZA PZPR?A JEGO STANOWISKO MIAL WEGLUG PANA ZAJAC PRYMAS
            > GLEMP?
            > ZAPOMNIAL PAN DODAC JESZCZE WYJSCIE PRL Z UKLADU WARSZAWSKIEGO,ZAPISANIE SIE DO
            >
            > NATO I ZAPAKOWANIE STACJONUJACEJ W POLSCE ARMII RADZIECKIEJ DO POCIAGOW I
            > WYSLANIE DO DOMOW.I TO WSZYSTKO W 1982?
            > POWTARZAM; FESTIWAL SOLIDARNOSCI PRZEROSL WSZYSTKICH.NIKT NIE MIAL KONCEPCJI CO
            >
            > DALEJ Z TYM ZROBIC.
            >
            > > A tej ja nie przemyslalem ale zrobie to.
            > > >
            >
            >
            > WIE PAN, TO JEST KLOPOT WLADZY. JA CZY PAN MOZEMY ZIGNOROWAC PEWNE
            > FAKTY,TENDENCJE.NP. TO ZE USUNIECIE Z KOALICJI PP.LEPPERA I GIERTYCHA SPOWODUJE
            >
            > PRZYSPIESZONE WYBORY.MY OBAJ MOZEMY TO ZIGNOROWAC BOO BARDZIEJ ZALEZY NAM NA
            > TYM ZEBY POLSKA RZADZILI LUDZIE ODROBINE BARDZIEJ PRZYZWOICI NIZLI BY ZMIENILA
            > SIE WIEKSZOSC RZADOWA.P.KACZYNSKI JUZ TEGO ZIGNOROWAC NIE MOZE.BOO ZNACZY TO
            > KRES JEGO WLADZY.
            > DOKLADNIE TO SAMO BYLO Z P.JAZRUZELSKIM: NIE MOGL IGNOROWAC SYTUACJI
            > GEOPOLITYCZNEJ STAWIAJAC WYZEJ ZACHOWANIE PRAW OBYWATELSKICH, WIELKIEGO RUCHU
            > SOLIDARNOSCI.ROZUMIE MNIE PAN?

Po czesci sie zgadzam, ale jest pewna roznica, nie za wszelka cene (tzn
            politycznie jak widac kazda cena bez wzgledu na estetyke jest mozliwa do
            zaplacenia) ale nie za cene terroru i lamania praw czlowieka.
            • uchachany To cudne: Polska bez Powstania Warszawskiego 13.12.06, 18:02
              17 Republiką... Zapewne jak i inne późniejsze demoludy, gdzie takich powstań
              nie było, co najwyżej kilkudniowe ruchawki...?

Nie da się rozsądnie polemizować z czymś takim; to tak samo, jak by polemizować
              z wyznawcą poglądu że Księżyc jest zbudowany z żółtego sera...
            • neospasmin a w bociany? 13.12.06, 18:58
              PAN BARTOSZEWSKI WYPOWIADAL SIE O SKUTKACH NIE PRZYCZYNACH.O
              > EMIGRACJI "WYKSZTALSCIUCHOW" NIE PRZESLADOWANYCH.
              >
              Nie moge znalezc takiej wypowiedzi bartoszewskiego, o wykształciuchach, prosze o
              pomoc bo sie nie moge ustosunkowac.

WYPOWIEDZ BYLA O EMIGRACJI LUDZI WYKSZTALCONYCH ,NIE REPRESJONOWANYCH.
              A TAK BTW. CIEKAWE ILE OSOB WYEMIGROWALO W "ROKU NADZIEI" 1981 A ILE W LATACH
              NASTEPNYCH 82-89? KTORYCH BYLO WIECEJ?

> > >
              > >
              > > Kuroniowi proces by sie przydal (za zycia oczywiscie i nie tylko za
              > harcerstwo)
              >
              > KURON MIAL PROCES I TO NIEJEDEN.SADZILI GO TAM LUDZIE POKROJU KRYZE CZY
              > MCODAWCY P.KRYZE -pp.KACZYNSCY.

Postawe Kuronia i np. michnika, Kaczynskich, Frasyniuka czy wileu innych
              opozycjonistow, ktorzy zaprzepascili sposcizne solidarnosci lubie rozpatrywac
              przez pryzmat bohaterow Kolumbow rocznik 20 Bratnego. tam tez przyjaciele
              wspolnie walczyli o Polske, stawali ramie w ramie w AK, ale po wojnie kazdy
              poszedl w swoja strone i realizowal swoja wizje Polski. Niestety Jurek zaczal
              kolaborowac (nie wnikam w motywy). I to samo stalo sie z naszymi
              opozycjonistami. nie wazne dzisiaj jest to ze za komuny byli w opozycji
              (Celinski tez byl i co?), wazne co z tym zrobili pozniej. I w tkim sensie tak,
              osoadzilbym kuronia.

CO TO JEST SPUSCIZNA SOLIDARNOSCI?
              KAZDEMU ROWNE KARTKI NA MIESO?
              HONOROWANIE SOJUSZU Z ZSRR?
              SAMORZADNA RZECZPOSPOLITA?
              JAWNE INGERENCJE CENZURY?
              "SOCJALIZM TAK,WYPACZENIA NIE!"
              KTORY Z PUNKTOW POROZUMIEN GDANSKICH,SZCZECINSKICH CZY JASTRZEBSKICH PRZYSTAJE
              DO DZISEJSZYCH CZASOW?

CO MA PAN DO P.CELINSKIEGO? ZROBIL COS MORALNIE NAGANNEGO?

> GEN.KOMOROWSKI ODPOWIADAL ZA KATASTROFE POWSTANIA W TYM ZAGLADE POWIERZONYCH
              > JEGO KOMENDZIE ZOLNIERZY I HEKATOMBE 200 TYSIECY MIESZKANCOW WARSZAWY.

Komorowski zrobil najlepszy ruch jaki mogl wowczas wykonac. Nie pozwolil
              sowietom zajac miasta i kraju (co skonczyl;oby sie zapewne tym ze stalibysmy sie
              kolejna republika ZSRR), i liczyl (a przeslanki wowczas mowily ze slusznie) na
              pomoc i Stalina i Aliantow. pomylil sie grubo. nie wierze jednak ze Warszawa by
              ocalala.

NIE POZWOLIL SOWIETOM? A ONI GO POSLUCHALI?
              SKORO POWSTANIE BYLO WYMIERZONE FAKTYCZNIE PRZECIW STALINOWI TO JAK MOZNA BYLO
              LICZYC ZE TEN POMOZE???
              OCALAL KRAKOW,LUBLIN,WILNO,LWOW,LODZ,SLASK,BIALYSTOK,TORUN,BYDGOSZCZ I PRAWIE
              WSZYSTKIE POLSKIE MIASTA.
              17.10.1945 OSWOBADZANIE WARSZAWY TRWALO NIECALY DZIEN, TO SKAD PANU WYCHODZI ZE
              BEZ POWSTANIA WARSZAWA ZOSTALABY ZNISZCZONA A JEJ 200K MIESZKANCOW ZABITYCH?
              DLA MNIE POWSTANIE WSZAWSKIE TO NIE DOSC ZE KOLEJNA KLESKA NARODOWA TO JESZCZE
              ZAISTANIALA W WYNIKU ZBRODNICZEJ BEZMYSLNOSCI DOWODCOW.
              >
              > TO JEST SLUSZNY ARGUMENT O ILE ZALOZY SIE ZE PRZY OKRAGLYM STOLE I POTEM ZA
              > PREZYDENTURY P.JARUZELSKIEGO TO SOLIDARNOSC DOGADYWALA SIE Z SOLIDARNOSCIA A
              > P KISZCZAK TYLKO KANAPKI I ORANZADE DONOSIL.

Nie wierze ze ma pan taki poglad, prosze to jeszcze raz przemyslec bo szkoda
              slow na te wypowiedz.

POWTARZAM: WIELKI UDZIAL W PRZEKSZTALCANIU PRL W NIEPODLEGLA,DEMOKRATYCZNA
              POLSKE MAJA TWORCY STANU WOJENNEGO.TO ONI BYLI GWARANTAMI ZE PROCES TEN NIE
              PRZEISTOCZY SIE W NIESZCZESCIA NA MIARE RUMUNII.I Z TEGO POWODU NALEZY IM SIE
              SZCUNEK.CALY CZAS PAMIETAJAC O STANIE WOJENNYM.

> > Tak, wybory. ustapienie generala i niewprowadzanie stanu wojennego by oba
              > lic solidarnosc.
              >
              > WYBORY DO RADY PARAFIALNEJ CZY DO SEJMU RP? GENERAL MIAL USTAPIC ZE
              STANOWISKA
              > PIERWSZEGO SEKRETARZA PZPR?A JEGO STANOWISKO MIAL WEGLUG PANA ZAJAC PRYMAS
              > GLEMP?
              > ZAPOMNIAL PAN DODAC JESZCZE WYJSCIE PRL Z UKLADU WARSZAWSKIEGO,ZAPISANIE SIE
              DO
              >
              > NATO I ZAPAKOWANIE STACJONUJACEJ W POLSCE ARMII RADZIECKIEJ DO POCIAGOW I
              > WYSLANIE DO DOMOW.I TO WSZYSTKO W 1982?
              > POWTARZAM; FESTIWAL SOLIDARNOSCI PRZEROSL WSZYSTKICH.NIKT NIE MIAL KONCEPCJI
              CO
              >
              > DALEJ Z TYM ZROBIC.
              >
              > > A tej ja nie przemyslalem ale zrobie to.
              > > >
              >
              >
              > WIE PAN, TO JEST KLOPOT WLADZY. JA CZY PAN MOZEMY ZIGNOROWAC PEWNE
              > FAKTY,TENDENCJE.NP. TO ZE USUNIECIE Z KOALICJI PP.LEPPERA I GIERTYCHA
              SPOWODUJE
              >
              > PRZYSPIESZONE WYBORY.MY OBAJ MOZEMY TO ZIGNOROWAC BOO BARDZIEJ ZALEZY NAM NA
              > TYM ZEBY POLSKA RZADZILI LUDZIE ODROBINE BARDZIEJ PRZYZWOICI NIZLI BY
              ZMIENILA
              > SIE WIEKSZOSC RZADOWA.P.KACZYNSKI JUZ TEGO ZIGNOROWAC NIE MOZE.BOO ZNACZY TO
              > KRES JEGO WLADZY.
              > DOKLADNIE TO SAMO BYLO Z P.JAZRUZELSKIM: NIE MOGL IGNOROWAC SYTUACJI
              > GEOPOLITYCZNEJ STAWIAJAC WYZEJ ZACHOWANIE PRAW OBYWATELSKICH, WIELKIEGO RUCHU
              > SOLIDARNOSCI.ROZUMIE MNIE PAN?

Po czesci sie zgadzam, ale jest pewna roznica, nie za wszelka cene (tzn
              politycznie jak widac kazda cena bez wzgledu na estetyke jest mozliwa do
              zaplacenia) ale nie za cene terroru i lamania praw czlowie.

MA PAN Z JEDENJ STRONY RZAD POLSKI KTORY W 1939 IDZIE NA WOJNE Z NIEMCAMI BY PO
              17 DNIACH PORZUCIC WOJSKO I KRAJ I UCIEC ZA GRANICE A Z DRUGIEJ STRONY
              PREZYDENTA CZECH KTORY KAPITULUJE W MARCU 1939 PRZED NIEMCAMI CO POZWALA
              ZACHOWAC KRAJ W STANIE NIEZNISZCZONYM WOJNA I UNIKNAC RANNYCH I ZABITYCH.
              MA PAN GEN.JARUZELSKIEGO KTORY ZA CENE LAMANIA/OGRANICZENIA PRAW CZLOWIEKA
              OSZCZEDZIL POLSCE INWAZJI ZSRR.
              KTORA Z TYCH DECYZJI WLASCIWSZA?
              JAK PRZY TYM OCENIC WYPOWIEDZ P.BARTOSZEWSKIEGO?
              • uchachany Głos wołającego na puszczy... 13.12.06, 21:21
              • geralt9 w honor wierze 14.12.06, 14:01
                neospasmin napisał:

>> WYPOWIEDZ BYLA O EMIGRACJI LUDZI WYKSZTALCONYCH ,NIE REPRESJONOWANYCH.
                > A TAK BTW. CIEKAWE ILE OSOB WYEMIGROWALO W "ROKU NADZIEI" 1981 A ILE W LATACH
                > NASTEPNYCH 82-89? KTORYCH BYLO WIECEJ?
                >
                Nie rozumie pan w takim razie definicji wyksztalciucha. I prosze mi powiedziec
                kiedy skonczyl sie stan wojenny? 14 grudnia 81?
                > > >

Chcialem odpowiedziec na kazdy punkt jak dotychczas ale podsumuje.
                Reprezentujemy dwa rozne swiatopoglady. pan (wnioskuje z wypowiedzi o rzadzie w
                39, powstaniu i kolaboracji Celinskiego i Michnika) wychodzi z zalozenia ze
                liczy sie jedynie to co materialne. Nie wazny jest honor, nie wazna ojczyzna,
                najwazniejsze to zachowanie wlasnego tylka i majetnosci nawet za cene zdrady -
                jasno osadzila historia to co zrobil rzad RP (jedyny w europie ktory nie
                skapitulowal i zachowal ciaglosc wladzy do 89 roku) i czech ( ktore staly sie
                czescia III Rzeszy). A Jaruzelski nie uniknal zadnej interwencji sowieckiej, bo
                zadna interwencja nie grozila Polsce, to blef.
                • neospasmin honor bez madrosci jest nieszczesciem 14.12.06, 23:16
                  WYPOWIEDZ BYLA O EMIGRACJI LUDZI WYKSZTALCONYCH ,NIE REPRESJONOWANYC
                  > H.
                  > > A TAK BTW. CIEKAWE ILE OSOB WYEMIGROWALO W "ROKU NADZIEI" 1981 A ILE W LA
                  > TACH
                  > > NASTEPNYCH 82-89? KTORYCH BYLO WIECEJ?
                  > >
                  > Nie rozumie pan w takim razie definicji wyksztalciucha. I prosze mi powiedziec
                  > kiedy skonczyl sie stan wojenny? 14 grudnia 81?

Przede wszystkiem nie rozumiem sposobu myslenia p.Bartoszewskiego.
                  Twierdze ze stan wojenny nie byl kluczowym powodem emigracji, tak jak aktualna
                  sytuacja polityczna w Polsce nie jest powodem emigracji jaka od dwoch lat
                  powoduje ubywanie ludzi wyksztalconych.Zrozumial mnie pan?

> > > >
                  >
                  > Chcialem odpowiedziec na kazdy punkt jak dotychczas ale podsumuje.
                  > Reprezentujemy dwa rozne swiatopoglady. pan (wnioskuje z wypowiedzi o rzadzie
                  w
                  > 39, powstaniu i kolaboracji Celinskiego i Michnika) wychodzi z zalozenia ze
                  > liczy sie jedynie to co materialne. Nie wazny jest honor, nie wazna ojczyzna,
                  > najwazniejsze to zachowanie wlasnego tylka i majetnosci nawet za cene zdrady -
                  > jasno osadzila historia to co zrobil rzad RP (jedyny w europie ktory nie
                  > skapitulowal i zachowal ciaglosc wladzy do 89 roku) i czech ( ktore staly sie
                  > czescia III Rzeszy). A Jaruzelski nie uniknal zadnej interwencji sowieckiej,
                  bo
                  > zadna interwencja nie grozila Polsce, to blef.

Gdyby nie wazna mi byla ojczyzna nie pisalbym o zagladzie jaka jej(Warszawie)
                  zgotowal gen.Komorowski.O honorze marsz. Smiglego Rydza trudno tu chyba
                  dyskutowac.Stracil go na drodze do Zaleszczyk.
                  Co do ochrony wlasnego tylka i majetnosci to najwazniejszym celem dowodcy w
                  kazdej cywilizowanej armii jest wykonywac swoje zadania tak by straty posrod
                  zolnierzy jacy mu powierzeni byly minimalne.Bo ludzie sa najwazniejsi.Nie honor
                  i ordery.
                  Gdy szacowane straty osiagaja pewien poziom nie prowadzi sie danej operacji.
                  (to powod dla ktorego wojska brytyjskie odstapily od zdobywania Monte Cassino
                  zostawiajac te jatke armii jaka mniej liczyla sie ze stratami swoich zolnierzy-
                  armii polskiej).
                  Gdy straty przekraczaja zakladany poziom dowodca idzie pod sad wojenny,boo swym
                  dyletanctwem spowodowal smierc,rany dowodzonych przez siebie zolnierzy.
                  I dopiero majac taka swiadomosc dowodca moze podejmowac decyzje czy walczyc
                  dalej czy sie poddac by uniknac dalszych strat.
                  Boo ma jasno postawione cele.
                  A co do honoru-czy uwaza pan ze dowodca krakowskiego okregu AK byl tchorzem bo
                  nie zniszczyl swego miasta?Bo nie doprowadzil do smierci tylu jego mieszkancow?

Teraz bedzie o Czechoslowacji podczas II WW. Istotnie czesc Czech wlaczono do
                  Rzeszy.Wkrotce po tym do tej samej Rzeszy wlaczono znacznie obszary II RP
                  (Slask,Wielkopolske,Pomorze,Warmie...),a do ZSRR rownie wielkie obszary
                  wschodniej Polski. Widzi pan tu jakas wyzszosc rzadu RP nad rzadem
                  Czechoslowacji?
                  Jesli chodzi o stopien pozniejszej kolaboracji to prosze sie zainteresowac
                  hossa na produkty rolne w GG i co za tym idzie gwaltownym rozwojem rolnictwa.
                  Prosze sie zainteresowac jaki % przemyslu na ziemiach polskich pracowalo na
                  rzecz III Rzeszy i jej armii. 90 czy 99%?

A co do p.Jaruzelskiego i stanu wojennego: istotnie wyobraza sobie pan ze gdyby
                  nie stan wojenny w 1982 Polska wybilaby sie na niepodleglosc?Wyszlaby z ukladu
                  warszawskiego i sojuszu z ZSRR?
                  Uwaza pan ze zagrozenie interwencja obcych wojsk a co za tym idzie wojna jakiej
                  kraj ten nie doswiadczyl od 1945 bylo blefem?
                  Ze Brezniew ot tak dalby sie Polsce odlaczyc?
                  W mojej ocenie honor ma wartosc tylko wtedy gdy jest dodatkiem do madrosci.
                  Inaczej jest nieszczesciem.

• tokida Szanuję Pana Panie profesorze, ale... 13.12.06, 14:24
        .. z tymi ocenami zagalopował sie Pan ciutkę. Przypinanie Jaruzelskiemu łatki
        "największego przestępcy" to delikatnie mówiąc nadużycie niegodne tak
        czcigodnego umysłu jak pański. Ocenianie stanu wojennego przez pryzmat garstki
        opozycjonistów, których w owym smutnym okresie represjonowano zafałszowuje obraz
        całości.

A prawda jest banalna. Stan wojenny to jeden z najłagodniejszych stanów
        wyjątkowych w historii świata. Znikoma ilośc ofiar, trochę strachu, wojsko i
        ZOMOwcy szwendający sie po ulicach i tyle. Ogromna większość społeczeństwa
        odczuła stan wojenny jako co najwyżej przykrą dolegliwość. Podłuchiwanie rozmów,
        kontrola korespondencji, puste półki w sklepach, a wcześniej to niby tego nie było?

Z najważniejszymi opozycjonistami władza obeszła się wyjątkowo łagodnie, po
        prostu częśc internowano, część dostała pałą po łbie, i co, za to niby należeć
        im się ma miano kombatantów?? Śmiechu warte. Nie przesadzajmy, lista ofiar
        sporządzona przez "Wyborczą" jest oczywiście bardzo przygnębiająca, bo każda
        śmierć, na którą spogląda się indywidualnie porusza dużo bardziej niż suche
        liczby. Jednak dla historyka, który chce być w zgodzie z sumieniem i zdrowym
        rozsądkiem ocena wydarzeń winna opierać się też na liczbach. A te mówią
        niezbicie: ile było ofiar represji w czasie stanu wojennego, który trwał 2 lata
        w czterdziestomilonowym kraju? Co najwyżej kilkuset, z czego większość to tylko
        podejrzenia o sprastwo bezpieki.

Dojdzie do tego, ze w czasie kolejnej rocznicy dowiemy sie, że wszystkie zgony,
        które miały miejsce między 1981 a 1989 rokiem (rozciąganie granicy represji aż
        po rok 1989 to już chyba kuriozum swoją drogą), które miały miejsce w nie do
        końca jasnych okolicznościach to wina zbrodniczego PRL-u. 15 marca 1982 roku
        zalany Wiesiek wracał z imienin u szwagra wpadł do kanału i się utopił. Przecież
        Wieśka widziano dzień wcześniej jak złożeczył władzy ludowej. Ani chybi
        ukatrupiła go bezpieka. No i mamy kolejnego bohatera.

Koszmarem naszego kraju jest szukanie na siłę martylogicznego wspólnego
        mianownika, które powinno przypadać w udziale każdemu pokoleniu. Dziadkowie
        mieli okupację i powstanie warszawskie, ojcowie co niektórzy pod stan wojenny
        chcą się podczepić, bo im się marzy takie wspólne tragiczne przeżycie
        pokoleniowe, którym mogliby się młodszym chwalić bez końca. Nawet ja z rocznika
        77 mogę się podłączyć pod ten pociąg straconego pokolenia - no przecież ta
        paskuda generał okularnik 13.12.1981 Teleranek mi skasował czym naraził mnie i
        miliony moich rówieśników na niewyobrażalne cierpienia i traumę do końca życia.

Zatracił Pan umiar Panie profesorze Bartoszewski co nie powinno tak wybitmemu
        umysłowi się przydarzać. Jedną sprawą jest ryzyko sowieckiej interwencji -
        pewnie spór o to toczyć się będzie po wsze czasy, aż któryś z rosyjskich władców
        w końcu ulituje się nad nami i otworzy na ościerz swoje archiwa dla naszych
        historyków i może dowiemy się jak to było naprawdę.

Jeszcze inną sprawą jest moralna ocena Jaruzelskiego i innych przywódców WRON-u.
        Dla mnie Jaruzelski to postać tragiczna, ale też człowiek honoru, którego oceny
        takie jak formułuje je wobec niego prof. Bartoszewski bardzo go dotykają, tym
        bardziej, że są rażąco niesprawiedliwe.

Nie rozumiem skąd tyle zajadłości wobec starego, schorowanego człowieka, który
        nie uchyla sie od odpowiedzialności za to co się stało. Z otwartym czołem
        powtarza swoją wersję wydarzeń, powtarza to co, już 15 lat temu mieliśmy okazję
        poznać w jego książce. Ja mu wierzę bo widzę w nim człowieka honoru, choć
        uwikłanego w trudny historyczny czas, to nawet jako peerelowski generał
        postępował godnie, wręcz w jego poczynaniach możnaby dostrzec kontynuację etosu
        przedwojennych oficerów. Róznił sie od nich o tyle, że w dramatycznym momencie
        nie palną sobie w łeb, ani nie wywołał też rzezi swoich rodaków jak
        Bór-Komorowski, zrobił wszystko i to z sukcesem żeby spłynęło jak najmniej
        polskiej krwi.

Może i Jaruzelski chciał utrzymać władzę ludowa jak najdłuzej i walczył o nią
        zajadle, ale też nie dopuścił do interwencji z zewnątrz ani do wybuchu zbrojnego
        powstania. Kto może zaręczyć, ze gdyby stanu wojenngo nie ogłoszono
        rozzuchwaleni bezkarnością strajków i anarchii robotnicy nie wyszliby masowo na
        ulice i zaczęliby palić komitety? ZOMO i wojsko miałoby wtedy podstawy żeby
        strzelać do wszystkiego co się rusza.

Ale Jaruzelski położył kolejny plan, który rodził się w głowach co poniektórych
        rodaków żeby pięknie polec na polu chwały. Trzeba go za to opluć, zochydzić.
        Brzydzę się takimi postawami. Racjonalne podejście do tematu ma jak zwykle Lech
        Wałęsa. Szkoda, że tak mało ludzi go słucha. Woli oceniać go przez pryzmat
        pewnego nieokrzesania i niezbyt wyszukanego stylu wysławiania niz przez treść
        jaką ma do przekazania.

Nie rozumiem Pana profesorze Bartoszewski. Pana ocena jest nieracjonalna,
        czysto subiektywna co dziwi tym bardziej, że z pewnością zna Pan o wiele lepiej
        niż ja naszą pogmatwaną polską historię z autopsji. Czy wie Pan o czymś czego ja
        nie wiem, ani miliony Polaków? Bo dotychczasowa ogólnodostępna wiedza
        historyczna na temat stanu wojennego nie pozwala mi bez szwanku na zdrowym
        rozsądku przyznać Panu racji Panie profesorze.
        • krzysiek62 Re: Szanuję Pana Panie profesorze, ale... 14.12.06, 17:41
          Zgadzam w zupełności z przedstawionymi argumentami ofiary stanu woiennego to
          zbieg nieszczęśliwych wypadków i nie potrzebnego bohaterstwa uważam że SW był
          potrzebny żeby opanować coraz większą anarchje a stawianie jednoznacznych
          indywidualnych ocen i używanie takich zwrotów przez prof.powoduje że tracę duże
          zaufanie jakie miałem i zaczne się przyglądać jakie to On ma zasługi dla Polski
          i jakim prawem wydaje takie wyroki
          • 2560a Re: Szanuję Pana Panie profesorze, ale... 14.12.06, 20:32
            krzysiek62 ..używanie takich zwrotów przez prof.powoduje że tracę duże
            zaufanie jakie miałem i zaczne się przyglądać jakie to On ma zasługi dla Polsk
            > i jakim prawem wydaje takie wyroki
            -
            A no prawem , ze sie zapisal do wlasciwej druzyny, druzyna ktore nie tyle
            wygrala co jest w posiadaniu pilki i moze strzelic gola -i przyszlosc pokaze
            czy to bedzie gol zwycieski czy strzelony do wlasnej bramki-dotychczasowe
            dokonania druzyny profesora pokazuja , ze oni sa dobrzy w kiwaniu sie,
            symulowaniu fauli ale skutecznosci gry zadnej, ludzie traca chec ogladania, o
            kibicowaniu nie wspomne
      • 1410_tenrok wydrukuj to faciu w jakims satyrycznymi tygodniku 13.12.06, 15:17
        a za kim ty tm byłes? to sie okaze, jak opublikuje sie teczki.......
      • 1410_tenrok Komendant Auschwitz, niejaki Hoess był tez fundato 13.12.06, 15:19
        rem nowego demokratycznyego ładu w Europie??? No w koncu po II WS powstała Unia
        Europejska.....
        Cus pienknego.......
    • the_rest Brawo Profesorze - histeria na forum :) 13.12.06, 13:34
      tak jakby ktoś granat wrzucił do zagrody z prosiętami :>> Ja bym Jaruzela
      rozliczył za całe lata 80 -te, za ten gó...wniany, szary okres. Za stracony
      kawałek życia tych, którzy musieli się wtedy stać godzinami za kawą, czy
      papierem toaletowym.
    • ceoll Re: Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwię 13.12.06, 13:36
      Bartoszewski ma prawo do swoich przemyśleń...Ja mam prawo do swoich. Dla mnie
      Generał Wojciech Jaruzelski jest jednym z największych patriotów w Polsce.
      Bartoszewski nie dorasta mu do pięt!!! Generał Jaruzelski obronił nas od
      straszliwej katastrofy, od przelewu bratniej krwi. Chylę czoło przed tym
      bohaterem, jakim jest Generał Jaruzelski. A małe pieski po 25 latach, dostając
      zadyszki i czkawki, szczekają. Ale to ich rola - wyć i szczekać...
    • rmichal2 gratuluję refleksu 13.12.06, 13:37
      ta wypowiedź profesora była cytowana na forum już wczoraj.
    • evident co Pan proponuje, profesorze 13.12.06, 13:38
      pluton egzekucyjny czy szubienica
      • konradmol Jak mozna K. Jarulzelska usprawiedliwiac 13.12.06, 13:47
        Ciekawe jaki rodzaj wymowki ma Jarozulow na fakt ze od 1984 Gorbaczew dal mu
        wolna reke a UB mordowalo jeszcze do 1988. Po co tez zwiekszal zatrudnie w SB w
        1985?
        Jezeli zrobil to jak twierdza apologeci zeby uchronic nas przed Sowietami to
        1984 moglby dac zakaz mordow szykan i klamstw a on probowal bronic status quo do
        1988 nie do 1984?
    • karol_7 Bartoszewski: gen. Jaruzelski jednym z najwięks.. 13.12.06, 13:42
      ale sklerotyk 3,14erdoli
    • lwowiak5 Re: Bartoszewski broni syjonistycznych ludobójców 13.12.06, 13:43
      Bredzisz,stary Iwreju,usycha ci mózg nieszczesny człowieku.
    • orwella Bartoszewki chetnie widzialby holokaust Polakow 13.12.06, 13:43
      a ze do tego nie doszlo i Polacy uszli z zyciem, choc wielu wyemigrowalo, on
      nie moze odzalowac. Tego nie moze zniesc sklerotyczny umysl Bartoszewskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka