Dodaj do ulubionych

Ekonomia jest jedna

• amanasunta53 Cała Polska płacze ,Ciekawe ,że głównie płaczą .. 08.01.07, 14:28
      ci sami co wyklinali lustrację m.in.Wielgusa?Oczywiście nie wszyscy.RM nie
      płacze za Balcerkiem,Lepper i Gertychy też nie.
      • r306 Bo moze mysla... 08.01.07, 14:34
        A nie zajmuja sie mitami i duchami minionych epok????
        • amanasunta53 Re: Bo moze mysla... 08.01.07, 14:42
          r306 napisał:

> A nie zajmuja sie mitami i duchami minionych epok????
          Jeszcze Balcer na urzędzie.Duch Balcera odejdzie razem z nim?A ja już chciałam
          po egzorcyste?
          • r306 Obawiam sie, ze mowimy kompletnie o roznych... 08.01.07, 15:37
            ... rzeczach...
            • 1410_tenrok drogi kolego nie probuj im tłumaczyc - oni wiedzą 08.01.07, 17:55
              lepiej.

Juz niedługo okaze sie, że reczne sterowanie NBP - w koncu po to kamerdyner
              został mianowany na szefa - bedzie nas kosztowac krocie. Ale na razie niech
              szalency odtanczą taniec radosci.
    • lotus41 Ekonomia jest jedna 08.01.07, 14:44
      Narszcie!I słuch po nim powinien zaginąć.
    • the_fragile Re: Ekonomia jest jedna 08.01.07, 14:55
      Podczas studiów zapisałam się na zajęcia z Profesorem Balcerowiczem. Czyniąc
      to, nie miałam wyrobionej opinii na jego temat, nie opowiadałam się za żadną ze
      stron. Moje podejscie mozna było określic jako sceptyczne. Zajecia z Profesorem
      przekonały mnie, że ma on ogromną wiedzę i wizję oraz że jest świetnym
      profesorem i przede wszystkim, profesjonalistą. Rzeczowe argumenty ale też
      umiejętnośc słuchania tych, którzy mają inne zdanie, to jego mocna strona.
      Profesor był jedynym człowiekiem na właściwym miejsu w naszej polskiej
      rzeczywistości, posiadającym kompetencje do pełnionej funkcji. To źle dla
      gospodarki, że odchodzi, źle dla nas wszystkich.
      • m15 tak,tak -znawca ekonomii socjalizmu 08.01.07, 15:14
        i wykładowca w instytucie marksizmu -leninizmu przy kc pzpr był naszym zbawcą i
        jedynym fachowcem-cóż za brednie
    • jmx Re: Ekonomia jest jedna 08.01.07, 15:30

Panie profesorze, niech pan nas nie zostawia...
      • amanasunta53 Re: Ekonomia jest jedna 08.01.07, 17:04
        jmx napisała:

>
        > Panie profesorze, niech pan nas nie zostawia...

Cała dziś warszawka płacze,kiedy cie Balcer zobacze?
        Takiego geniusza nie wykorzystac?
        Np...to głupia Gruzja pogoniła(fakt) ale to postsowieci byli.
        Swiat ekonomii przyjmie Wielkiego Balcera na swoje łono i da mu posadkę wyższą
        rangą niż otrzymała ,swego czasu,Bufetowa.A może nie?Murzyn zrobił swoje(oddał
        Polske za grosze) i....spiepr.. dziadu.Zupełnie jak z Olkiem K.(ten ma
        przynajmniej prezydencką emeryturkę).
    • polakmaly2007 Aj waj giewałt 08.01.07, 15:40
      Co to będzie co to będzie,znowu goj będzie nam przeszkadzać.Co to komu
      szkodziło zeby ten Balzersohn został.
    • jan3211 ....Balcerowicz na miejsce Wolfowitza ? 08.01.07, 15:41
      Panie Balcerowicz , pana przełożony z Banku Swiatowego został wybrany na
      prezesurę według tych kryteriów "profesjonalnych" o których pan opowiadasz w
      mediach. Czy on miał chociaż jedną publikację naukową z dziedziny bankowosci ?
      On, tak jak i pan, objazdowy wykładowca marksizmu-leninizmu , cieszy się
      zaufaniem tych którzy rządzą swiatem , ale nie ma to nic wspólnego z kryteriami
      naukowymi , czy moralnymi. Następnym razem jak pan udzielasz wywiadów red.
      Lisowi , kolejnemu "niezależnemu" dziennikarzowi, to pan sprostuj tą
      informacyjkę na temat kryteriów jako obowiazują przy woborze prezesów Banków.
      • y.y Re: ....Balcerowicz na miejsce Wolfowitza ? 08.01.07, 15:51
        jan3211 napisał:

> Panie Balcerowicz , pana przełożony z Banku Swiatowego został wybrany na
        > prezesurę według tych kryteriów "profesjonalnych" o których pan opowiadasz w
        > mediach. Czy on miał chociaż jedną publikację naukową z dziedziny bankowosci ?
        > On, tak jak i pan, objazdowy wykładowca marksizmu-leninizmu , cieszy się
        > zaufaniem tych którzy rządzą swiatem , ale nie ma to nic wspólnego z
        kryteriami
        >
        > naukowymi , czy moralnymi. Następnym razem jak pan udzielasz wywiadów red.
        > Lisowi , kolejnemu "niezależnemu" dziennikarzowi, to pan sprostuj tą
        > informacyjkę na temat kryteriów jako obowiazują przy woborze prezesów Banków.

Primo: wybór Wolfowitza był powszechnie krytykowany przez świat ekonomii, w tym
        również przez Balcerowicza na jednym z odczytów z USA. Właśnie m.in. z powodu
        braku spełnienia kryteriów
        Secudno: poczytaj najpierw cokolwiek o marksiźmie, póxniej pisz, mniej będziesz
        bredzić
        • jan3211 Re: ....Balcerowicz na miejsce Wolfowitza ? 08.01.07, 16:14
          Ja nie tylko czytałem , ale oglądałem efekty pracy ekonomistów typu
          tow. Balcerowicz. Ciekawa byłaby opowiesć o tej iluminacji jakiej doznał tow.
          Balcerowicz zmieniając poglądy . Pan Balcerowicz niech nie opowiada "głodnych
          kawałków" o poprzedniczce na stanowisku prezesa NBP, o jej profesjonalizmie?
          Proszę pokazać inny przykład opuszczenia prezesury w połowie kadencji , tak jak
          to zrobiła pani Gronkiewicz -Waltz. Niech oni opowiedzą , kto ją do tego
          przymusił ? Czy dobro kraju , o którym oni gadają , jak katarynki ?
          • r306 Re: ....Balcerowicz na miejsce Wolfowitza ? 08.01.07, 16:26
            > Ja nie tylko czytałem , ale oglądałem efekty pracy ekonomistów typu
            > tow. Balcerowicz.
            No i? :)

> Ciekawa byłaby opowiesć o tej iluminacji jakiej doznał tow.
            > Balcerowicz zmieniając poglądy
            Wiekszosc Polakow chciala by socjalizmu w opiece panstwa i kapitalizmu w swojej
            kieszeni... To dopiero ciekaw iluminacja :)

> Proszę pokazać inny przykład opuszczenia prezesury w połowie kadencji
            Uwazasz sie za profesjonaliste? Nie zmieniles nigdy pracy? :)

> Czy dobro kraju , o którym oni gadają , jak katarynki ?
            Ocenia sie ludzi po tym co zrobili, czy po tym co by bylo gdyby?
            Jedyna zla rzecza, ktora zrobila HGW to odejscie przed koncem katencji? No to
            faktycznie - tylko potwierdza jej wysokie kwalfikacjie jako szefa banku
            centralnego ;)
          • y.y Re: ....Balcerowicz na miejsce Wolfowitza ? 08.01.07, 18:49
            jan3211 napisał:

> Ja nie tylko czytałem (...)

Trzeba jeszcze czytać ze zrozumieniem. Bo później wychodzi na to, że się bredzi
            właśnie. Marksizm? Proponuję wrócić do szkoły. Już nie pamiętam, w której
            klasie podstawówki przerabia się lekcję, czym był marksizm, ale polecam. Pomaga
            pisać mniej głupot. Powaga.
    • www2000 odchodz i nie wracaj-dziękujemy za neofeudalizm!!! 08.01.07, 16:21
      i parę innych drobiazgów...jedno z więkrzych zadłużeń,brak pieniądza na
      rynku,bezrobocie jedno z więkrzych w Europie.Na zarzuty że lansuje za bardzo
      działalność handlową twierdził w wywiadach TV że po pewnym czasie duża część
      osób zajmująca się tym przejdzie do działalności produkcyjnej,która za jego
      przyczyną całkowicie upadła.Błędem było ustawienie przepisów podatkowych pod
      kontem handlu-a resrykcyjne warunki dla przemysłu,to nic że był przestarzały
      można go było zreformować a nie likwidować,w błoto zostało wyrzucone
      doświadczenie i myśl techniczna ludzi krztałconych przez dziesięciolecia
      Profesorem to może on być dobrym i ma kontakty w świecie biznesu ale w praktyce
      jego teorie
      • l005 O przyjdz PiS-ie wreszcie do NBP 08.01.07, 17:49
        Ja chce 1$ po 5PLN i wzwyz !!!
      • 1410_tenrok 60% przemysłu PRL ustawione było pod kątem RWPG 08.01.07, 18:01
        a przede wszystkim ZSRR. Z tego wiekszosc to zamowienia militarne. Oprócz
        niewielu zakładów o jakiej takiej technologii reszta nadawała sie do zaorania.
        A przeciez było pozbawiona technologicznego zaawansowania DDR (tam niewiele
        pozostało). Nawet zakłady produkujące w miare nowoczesne technologiczne
        postawiono na zasadzie autarkii za wszelką cenę. W momencie otwarcia granic -
        okazało sie, że nie mają zadnych szans.
        I to był bilans otwarcia III RP, ale nikt nie che o tym pamietac.
        Coż - los geniuszy i wizjonerów jest taki, że motłoch ich nienawidzi.
        Kto dyskutował z Balcerowiczem - politikierzy i ich ekonomisci na smyczy.
        Panie profesorze Balcerowicz dziekujemy Panu i prosimy o słowo modlitwy, aby
        panskie dokonania nie zostały zniweczone przez fałszywe skrzypki.
      • jpy1 Re: odchodz i nie wracaj-dziękujemy za neofeudali 08.01.07, 18:02
        Proszę o podanie pomysłu - będąc oczywiście w latach 90 tych- na zreformowanie
        przemysłu. I co oznacza brak pieniądza na rynku???
        • gamon0 Re: odchodz i nie wracaj-dziękujemy za neofeudali 08.01.07, 18:08
          O to trzeba spytać się Wałęsę, on miał zrobić z Polski drugą Japonię :)))
          • gamon0 Re: odchodz i nie wracaj-dziękujemy za neofeudali 08.01.07, 18:11
            Łatwiej było by zrobić drugą Amerykę - trzeba było wypowiedzieć wojne USA,
            a po jakiś 12 godzinach poddać się na dogodnych warunkach... :)))
          • wicary Re: odchodz i nie wracaj-dziękujemy za neofeudali 08.01.07, 18:34
            gamon0 napisał:

> O to trzeba spytać się Wałęsę, on miał zrobić z Polski drugą Japonię :)))
            I zrobił by gdyby nie dwa złośliwe kurduple, które mu strasznie przeszkadzały
            ale sam sobie winien bo sam wylansował te nie dorozwinęte embriony Amen
    • matemax Re: Ekonomia jest jedna 08.01.07, 16:39
      Dziękujemy Panu!
    • bambarylla Ekonomia jest jedna 08.01.07, 16:46
      Tak, kiedy chec utrzymania wladzy wziela gore nad rozsadkiem, patriotyzmem, w
      ogole wszystkim, nie liczmy na to, ze NBP pozostanie nieupolitycznione.
      B.
    • boguslaw384 Ekonomia jest jedna 08.01.07, 16:59
      Nowe,niemądre pomysły czekają na p. Skrzypka. Lepiej wprowadzić euro i
      zlikwidować RPP zanim się zdąży skompromitować.
      Buku
    • turtlezzz Żegnaj nam Leszku, wielki podskarbi koronny 08.01.07, 17:42
      Rzeczpospolita zapamięta twą żelazną dłoń, która napędzała jej potęgę. Więcej nam Leszku żeś porządził niż te wszystkie publiczne persony, które jeno zajadłej walki o pańśtwowe officia zażywać umieją. Żeś nam Leszku zbudował państwo mocne to ci ten wierszyk zadedykuję:

"Zastał Polskę betonową, a zostawił high-techową" ;]
    • gamon0 eeeeeeeeeee 08.01.07, 17:47
      Poradził sobie Balcerowicz, to nawet każdy gamoń by sobie poradził :)))
    • iulius Ekonomia jest jedna 08.01.07, 17:50
      Balcerowicz odchodzi, Lepper w rządzie... Idę kupić bilet do Londynu :(
      • gamon0 Re: Ekonomia jest jedna 08.01.07, 17:53
        Co się łamiesz. Ja zostaję! :)))
    • wicary Ekonomia jest jedna 08.01.07, 18:31
      Od tego nowego wykształcióla nie kupił bym nawet zapalniczki za 1.50 zł Od
      Balcerowicza -nawet mocno zużyty samochód BO BALCEROWICZ TO JEST FIRMA i
      OSOBOWOŚĆ a nie jakiś tam kumpel kurdupla . Panowie wasz szmal w
      niebezpieczeństwie Amen
      • y.y Re: Ekonomia jest jedna 08.01.07, 18:50
        Nie kolego, mój szmal już dawno wywędrował poza granice tego kraju i na
        szczęście kartoflana ekonomia mi nie zrobi kuku:) Wam też radzę to samo. Póki
        jeszcze macie co i po co zainwestować:)
        • drbob20 Re: Ekonomia jest jedna 09.01.07, 05:42
          ani skrzypek ani inny PiS-owy dupek moich pieniedzy dogladal nie bedzie,
          zostawiam cegly, na tym chyba nie strace-chociaz zlotowa poleci i to szybciej
          niz to jest przewidywane to i tak z tych trzech milionow mieszkan nic nie
          bedzie czyli cegly w gore!
    • abba15 Ekonomia jest jedna a Balcerek głosi księżycową 08.01.07, 18:50
      • y.y Re: Ekonomia jest jedna a Balcerek głosi księżyco 08.01.07, 18:55
        Tak, tak, faktycznie to bardzo księżycowe, że pieniądz powinien być stabilny,
        inflacja niska, a deficyt w ryzach. No po prostu dyrdymały takie, jak on śmie??
        Przecież w kartoflandii wszyscy wiemy, że jedyną słuszną stopą procentową, jest
        stopa rydzkontowa, jedynym słusznym bankiem jest MARCINKO BP, a poza tym to
        nieważne, najwyżej się dodrukuje jak kolejny debil pochodzący od szyszki (vide
        kto ma ojca psora dendrologii jak ktoś nie chwyta) stwierdzi, że co tam, 700
        baniek na senioralne, ileś tam na becikowe i jeszcze nie wiadomo ile narozdają.
        Przecież to nie ich kasa. W dupie tam, giełda już zaczyna lecieć w dół. Jeszcze
        będziecie płakać jak się skończy niewykorzystany okres obecnej koniunktury.
    • marcowsky Szkoda ze odchodzi kompetentny facet! 08.01.07, 19:59
      Nadchodzi era miernych marionetek Kaczynskich!
    • sarhenziel Re: Ekonomia jest jedna 08.01.07, 20:39
      brocha napisał:

> Szkoda, że Kaczyści nie mają w sobie na tyle odpowiedzialności za kraj, żeby
      > powierzyć Panu profesorowi drugą kadencję.
      Uchroń nas przed tym panie Boże.
    • czesio48 Sukcesy 08.01.07, 22:23
      - niewolnicza praca w obozach naszych dzieci
      - wyzbycie się za grosze złotych jaj jak banki, towarzystwa ubezpieczeniowe itp
      - najdrosze usługi bankowe
      - czołowe miejsca w świecie w korupcji
      - wmieniać dalej czy starczy
    • energizer Ekonomia jest jedna 09.01.07, 07:57
      ...może mi ktoś odpowiedzieć co dzieje się z rezerwami walutowmi kraju w chwili
      przyjęcia Euro? Mamy ok. 40 mld $ rezerw, wiem jaką pełnią one rolę, ale co się
      z nimi dzieje w chwili przyjęcia innej waluty? Chciałby uzyskać rzeczową
      odpowiedź, nie wywody jakichś pseudo znawców tematu.
      • atena48 Re: Polska jest jedna 09.01.07, 08:49
        nie będę szanować i uważać kogoś , kto w tak bezwzględny sposób zdewastował
        nasz kraj. Rachunek ekonomiczny i społeczny widać po tłumach ludzi
        wyciagających różne rzeczy ze śmietników. Trzeba, debila aby nie zobaczył ile
        nieszczęść i nędzy jest wokół. Plucie w brukselce na Polskę, z której dupę
        utuczył i nieźle się nachapał też wiele mówi o tej personie. Wsród zdolnych i
        kumatych ekonomistów człowiek ten nie ma poważania, jedynie wśród betonu, który
        z efektów jego złodziejskich poczynań nieźle żyje w tym kraju.
        • pokojowa Re: Polska jest jedna 09.01.07, 15:06
          Ani ze mnie beton, ani złodziej. Jako były przedsiębiorca raczej korzystałam na
          silnej złotówce i niskiej inflacji. Balcerowicza szanuję jako doskonałego
          fachowca i jako skromnego człowieka. Uważam, że nie należy zarzucać mu
          wszystkich grzechów i zaniedbań postkomuny.
    • mkmail Ekonomia jest jedna 12.01.07, 20:07
      niesamowity facet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka