Dodaj do ulubionych

70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę

14.02.07, 07:35
A ilu Polaków wie coś o ks. Stefanie Niedzielaku, zamordowanym twórcy
sanktuarium katyńskiego na ścianie kościoła św. Karola Boromeusza na
warszawskich Powązkach??? Ciekawe jakie byłyby wyniki ankiety. Jedynie "Nasz
Dziennik" pisał o niedawnej rocznicy jego zamordowania.
Obserwuj wątek
    • miroslaw.grabietz Zdrajca ! 14.02.07, 07:39
      Zdrajca!
      • leon000 Re: Zdrajca ! 14.02.07, 07:49
        Jakoś do tego patriotyzmu pułkownika nigdy się nie przekonam Uważam go za
        pierwszego lizodupca USA, co teraz także z powodzeniem robią kolejne rządy RP
        Jak to jest, że Polak ma zawsze wielkich sojuszników za wieloma granicami a nie
        potrafi dogadać się z sąsiadami choćby co do obrotu gospodarczego
        Pod tym względem rządy PIS-u jeszcze długo będą nam "wychodziły bokiem"
        Płk K. działał PRL i komunie. OK z tym można się zgodzić - tylko w razie czego
        moje osobiste 4 litery mogły ucierpieć przez tego patriotę Mimo, że miałem
        wtedy kilka lat
        • marcus_crassus Chwala dla bohetera! 14.02.07, 08:08
          PRL byl tylko marionetka okupanta jakim byl ZSRR - tak nalezy tez traktowac
          wszystkie rzady PRL - jako marionetki sowieckie. Kazdy kto walczy z okupantem
          jest boheterem!

Brawo dla pulkownika!
          • 3krotek Re: Chwala dla bohetera! 14.02.07, 08:22
            > PRL byl tylko marionetka okupanta jakim byl ZSRR - tak nalezy tez traktowac
            > wszystkie rzady PRL - jako marionetki sowieckie. Kazdy kto walczy z okupantem
            > jest boheterem!

No to teraz walcz z amerykańskim okupantem.
            Bo chyba nie ma wątpliwości, że Polska jest marionetką USA?
            Za czasów PRL-u mieliśmy więcej suwerenności niż teraz.
            Gierek zadłużył kraj na 28 mld. dolarów i przy tym dużo zbudował, natomiast
            nasi "demokraci" zadłużyli kraj dokwoty 130 mld. dolarów niczego nie budując.
            To już nie jest nasz kraj, Polska została po prostu sprzedana.
            • seroo1 Czy działał z pobudek patriotycznych - TAK 14.02.07, 08:39
              Czy był zdrajcą - też TAK. Jak można zadawać takie pytania ??? Nikt o zdrowych
              zmysłach nie myśli, że działał z pobudek materialnych. Ale jak to się ma do
              zawodu, który wybrał ??? W świetle jakiegokolwiek prawa: tamtego reżimowego,
              dzisiejszego, amerykańskiego, ruskiego i jakiego kto chce: zdradził.
              • cybulski.t Czy działał z pobudek patriotycznych ?? 14.02.07, 08:44
                Tak szczerze.... to ja mam watpliwosci.
                • seroo1 Re: Czy działał z pobudek patriotycznych ?? 14.02.07, 08:49
                  A czego wymagać od reszty żołnierzy??? Politycy mogą się mylić, ale armia jest
                  narzędziem polityki, czy się to komu podoba, czy nie. Zlikwidujmy więc armię. A
                  póki co, to skasowanie płk. Kuklińskiemu kar zasądzonych przez komunistyczne
                  sądy popieram, ale traktowania go jak bohatera nie. Był zołnierzem. Dokonał
                  wyboru ze wszystkimi tego kosekwencjami.
                  • kszynka Re: Czy działał z pobudek patriotycznych ?? 14.02.07, 09:49
                    zgadzam się z przedmówcą, jaki z niego bohater?
                    że kablował a potem uciekł?
                    • tcl Współpracował potem zdradził. 14.02.07, 10:21
                      Zdrajca i sprzedawczyk.

---
                      zarabiaj!
                      • 1410_tenrok A oto rota waszej przysiegi elwupiaki 14.02.07, 16:02
                        Ja, obywatel Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, stając w szeregach Wojska
                        Polskiego, przysięgam Narodowi Polskiemu być uczciwym, zdyscyplinowanym, mężnym
                        i czujnym żołnierzem, wykonywać dokładnie rozkazy przełożonych i przepisy
                        regulaminów, dochować ściśle tajemnicy wojskowej i państwowej, nie splamić
                        nigdy honoru i godności żołnierza polskiego. Przysięgam służyć ze wszystkich
                        sił Ojczyźnie, bronić niezłomnie praw ludu pracującego, zawarowanych w
                        Konstytucji, stać nieugięcie na straży władzy ludowej, dochować wierności
                        Rządowi Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Przysięgam strzec niezłomnie
                        wolności, niepodległości i granic Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej przed
                        zakusami imperializmu, stać nieugięcie na straży pokoju w braterskim przymierzu
                        z Armią Radziecką i innymi sojuszniczymi armiami i w razie potrzeby nie
                        szczędząc krwi ani życia mężnie walczyć w obronie Ojczyzny, o świętą sprawę
                        niepodległości, wolności i szczęścia ludu. Gdybym nie bacząc na tę moją
                        uroczystą przysięgę obowiązek wierności wobec Ojczyzny złamał, niechaj mnie
                        dosięgnie surowa ręka sprawiedliwości ludowej

Na co rzesta przysiegali?????? Fajne wojsko, nie powiem, kurna!!!

doichowac wiernosc rządowi prl oraz armii radzieckiej...... A jak nie - to
                        surowa reka sprawiedliwosc ludowej zamorduje dwóch synów. Ale sprawiedliwosc.
                        Raczej zemsta łachmaniarzy i lumpów.
                • bogdantadus Mały fiutek, ktory w pore zwietrzył, ze statek to- 14.02.07, 08:52
                  nie i mozna na tym zarobic.

cybulski.t napisał:

> Tak szczerze.... to ja mam watpliwosci.
                  • g_m11 Re: Mały fiutek, ktory w pore zwietrzył, ze state 14.02.07, 08:58
                    Ja myśle , że Kukliński najwiecej by zyskał jakby sie nie wychylał . Niestety po
                    swojwj decyzji nic nie zyskał a wszystko stracił a przede wszystkim dwóch synów.
                  • sumienie.lk Dla mnie zdrajca, to zdrajca. I tyle. 14.02.07, 09:26
                    Zwyczajnie: Kuklinowski.
                  • rokets_w Re: Mały fiutek, ktory w pore zwietrzył, ze state 14.02.07, 14:01
                    bogdantadus napisał:

> nie i mozna na tym zarobic.
                    >
                    > cybulski.t napisał:
                    >
                    > > Tak szczerze.... to ja mam watpliwosci.
                    a ja jestem pewny ze nie inaczej był i jest zdrajcą. Opowiem pewne zdażenie.
                    Byłem w czynnej służbie w stopniu kaprala. Byliśmy na manewrach układu
                    warszawskiego, a mojej kompanii przypadła rola ochrony sztabu dowodzenia. było
                    wiele bram by dostac sie do sztabu, ale przez każdą bramę inny rodzaj
                    przepustki.Byłem pomocnikiem dowódcy warty. Kolega tóry miał isc na posterunek
                    zle sie poczuł wiec poszedłem za niego. w pewnym momencie podjechał kuklinski i
                    chciał dostac się do sztabu pokazał przepustke ale ona nie upoważniała mnie bym
                    go przepuscił, więc zgodnie z rozkazem nie pozwoliłem mu wejść i powiedziałem
                    gdzie ma sie udać by otrzymac nastepne przepustki. On zaczał mnie wyzywac od
                    s...synów, ze mnie posadzi na co najmniej 20 lat,i siła chciał wejsc. Wiec
                    odbezpieczyłem bron, on sie zreflektował ze nie przelewki wycofał sie i pojechał
                    W dzien około godziny 10.00 w sztabie przechodzac napotkałem Jaruzelskiego z
                    kuklinskim, a tem od razu "to ten s...syn nie chciał mnie wpuscic, posadzic
                    tego s...syna i jeszcze wiele pod moim adresem wyraził epitetów". A jaruzelski
                    na to "człowieku ten zołnierz wykonywał tylko rozkazy a ty masz go w tej chwili
                    przeprosic za swoje słowa w stosunku do tego żołnierza. Kuklinski chcac nie
                    chcac bąknął przepraszam. Ja za to dostałem 10 dni urlopu. i niech mi ktos
                    powie ze kuklinski to żołnierz prawy i nie zdrajca.
                    • 1410_tenrok Ale pieprzysz! 14.02.07, 15:22
                      Po rpostu sadzisz głupoty wujek. kto ci dał kaprala? Chyba pieska miałes, co
                      kapral sie nazywał. Generał bedzie opieprzał pułkownika przy szwejku. Oj Józek,
                      józek. Czego to te goopki nie wymslą.
                    • abmiros Re: Mały fiutek, ktory w pore zwietrzył, ze state 14.02.07, 18:25

rokets_w 14.02.07, 14:01 opisal zdarzenie z Kuklinskim jakie on mial
                      osobiscie, kiedy byl w czynnej sluzbie wojskowej. Bedac na sluzbie wartowniczej
                      zostal zbesztany przez Kuklinskiego kiedy nalezycie wykonywal swoje wartownicze
                      obowiazki. Obronil go Jaruzelski.

Kuklinski robi w tym opisie wrazenie wyjatkowego durnia, tak wyjatkowego, ze az
                      caly ten opis wydaje sie zmyslony.

• krzych.korab I z pensyjki oficera miał jacht, willę i samochód? 14.02.07, 08:51
                • intel-e-gent Re: I z pensyjki oficera miał jacht, willę i samo 14.02.07, 10:22
                  No przecież i w polskim i amerykańskim wywiadzie brał pensyjkę oficerską...
                  A i w radzieckim też ponoć brał. :)
                  Na jacht i willę wystarczyło...
                  • jqm Re: I z pensyjki oficera miał jacht, willę i samo 14.02.07, 11:12
                    Śmieszni jesteście :P Wystarczy odrobinke poczytać i już można podważać te
                    lewicowe brednie. Jacht? Wolne żarty, żaglówka która Kukliński budował z kolegą
                    przez około 5 lat! Miała jakieś 6 metrów długości i kabine tak małą że nie
                    mieściła się tam nawet leżanka. A próba przepłyniecia Bałtyku zakończyła się
                    sukcesem tylko dlatego że spodkali frachtowiec czy kuter rybacki. Żaglóweczka
                    już w tym czasie nabierała wody... Wila? Hahahaha to juz wolałbym mieszkanie z
                    wielkiej płyty. Faktycznie dom wolno stojący (jakies 150m2) z ogrodem. OK z tym
                    że zameldowane w nim były cztery rodziny, w sumie mieszkało tam jakies 15 osób.
                    Kukliński miał własny pokój, z umywalką i piecykiem gazowym. Bogactwo tia! A
                    samochód kupił zdezelowany gdzies na granicy nrd i pare lat go naprawiał. Za co
                    zresztą dostał nagane że jako oficer zajmuje się czymś tak społecznie
                    niegodnym :/ Tak i brał jeszcze pensje wywiadu japońskiego, chińskiego i
                    Mosadu. A jakby Islandia miała wywiad od nich tez pewnie brał :P Ludzie, on nie
                    mógł brać innej niż oficjalna pensja bo był pod ciagłym nadzorem jak każdy
                    oficer wywiadowczy. Co miesiąc musieli udokumentować skąd maja to a to. Ciesze
                    się bo już niedługo trafi do ksiązek historycznych i ludzie może przestaną
                    pieprzyć o zdrajcy. Dziwne jest to że ludzie czepiaja się Kuklińskiego a nie
                    pamiętają już ze giertychy i ich cała hałastra siedzieli podczas okrągłego
                    stołu po stronie rządowej! I głośno nawoływali aby kontynułować "braterską
                    więź" i sojusz z ZSRR.
              • antyrak Re: Czy działał z pobudek patriotycznych - TAK 14.02.07, 10:46
                Jeśli działał z pobudek patriotycznych to skąd się wziął jego majątek? Jakiś
                jacht duże, mieszkanie, obrazy z pensji żołnierza zawodowego zapewne bo ten
                zasrany patriota pewnie wszystkie informacje przekazywał za darmo.ZDRAJCA!
              • ceasar82 Re: Czy działał z pobudek patriotycznych - TAK 14.02.07, 10:50
                Zgadzam się z tobą że był zdrajcą, ale nie że działał z pobudek patriotycznych.
                Za zdradę wziął pieniądze, a nie mógł narzekać na ich brak bo jako oficer LWP
                był jak na tamte czasy nieźle sytuowany. Oprócz tego był tchórzem bo uciekł. W
                dodatku jego zdrada nie przyniosła nikomu żadnego pożytku(oczywiście poza nim
                samym).
              • intel-e-gent Re: Czy działał z pobudek patriotycznych - TAK 14.02.07, 10:53
                Mądrze prawisz, chociaż są poszlaki wskazujące na to, że:
                1. Brał pieniądze
                2. Współpracował na więcej niż dwa fronty...
            • marcus_crassus Dla mnie USA jest wyzwolicielem :) 14.02.07, 08:50
              Dzieki USA moge wybrac co chce ogladac w TV, na kogo glosowac, co jest i co
              myslec.

To jest okupacja?

We czerwone sowieckie mendy! A takiego wala!
              • krzych.korab I dlatego tak ich kochają w obu Amerykach. 14.02.07, 08:53
              • kombit16 Re: Dla mnie USA jest wyzwolicielem :) 14.02.07, 08:55
                marcus_crassus napisał:

> Dzieki USA moge wybrac co chce ogladac w TV, na kogo glosowac, co jest i co
                > myslec.
                >
                > To jest okupacja?
                >
                > We czerwone sowieckie mendy! A takiego wala!
                > Ty czarna jankieska zarazo! Oglądasz te stare jankieskie filmy i w głowie ci
                się popierliło! Ameryka ci pomoże jak Francja i Anglia w roku 1939!
              • cybulski.t Więc się przeprowadź... 14.02.07, 08:57
                Fe... jak można mówić tak o jakimś kraju. Jeszcze TYM!! Żeby chociaż nam pomogli
                jakoś...
          • zuzur Bez przesady, to zwykły karierowicz. 14.02.07, 08:25
            Zwykły karierowicz, który miał dostęp do niezwykłych materiałów. Rozmawianie o
            tym człowieku jest mimowolnym legendaryzowaniem go. Facet chciał zrobić karierę
            w LWP. Nie wyszło mu, skończyło się frustracją. Taki materiał jest idealny dla
            różnych służb. Dorobili mu ideologię patrioty (a może sam sobie dorobił) i
            szukał spełnienia w innych służbach. Entuzjaści płk Kuklińskiego jakoś nie chcą
            pamiętać, że ofcerem LWP został z przyczyn ideologicznych i z zapałem wykonywał
            swoje obowiązki. Doszedł do miejsca, skąd nie mógł już wyżej. W tych
            strukturach. Ale mentalność karierowicza każe iść wyżej. Tylko dokąd? Poszedł w
            bok. Skutki tych decyzji były takie, a nie inne, to zupełnie odrębny temat. Po
            samym pułkowniku, jego wypowiedziach, zachowaniu, widać było, że to mitoman.
            Gloryfikował własną działalność, "osiągnięcia", tyle, że nie swoje lecz służb
            USA. Tego niuansu jakoś nie dostrzegał. Cecha typowa dla karierowicza. Cała
            reszta, cała ta dyskusja, to całe zainteresowanie, to tylko dorabianie
            ideologii do człowieka.
            • ambl Re: Bez przesady, to zwykły karierowicz. 14.02.07, 10:04
              do zuzura nie siej propagandy durniu gdyby chcial to kariere by zrobil i bardzo
              by mu w LWP wyszlo.Wiesz chociaz kogo i co zdradzil i jakie plany mial
              zsrr?Radze sie dowiedziec a nie belkotac
          • athaualpa Re: Chwala dla bohetera! 14.02.07, 08:34
            Aktualnie jesteśmy marionetką USA, jak większość bananowych kraików i nie wiem,
            czy powinniśmy być z tego powodu szczególnie dumni.
            A Kukliński był zdrajcą i nic tego nie zmieni.
            Jak napisał Calderon de la Barca 'porque en batallas tales los que vencen son
            leales, los vencidos los traidores" (zwycięzcy zawsze mają racje, a zwyciężeni
            zdrajcami - i vice versa).
          • golcon 80 % Kulińskiego uważa za zdrajcę, taka jest prawd 14.02.07, 08:58
            Powszechnie Polacy gardzą szpiegami pracującymi na rzecz obcych mocarstw.
            To tylko głębokie upośledzenie albo wyjatkowa nienawiść do PRL może prowadzić
            do uważania tego człowieka za bohatera.
            Propaganda oszołomów prawicowych zatruwa umysły ludzi młodych, to hańba dla
            tych gloryfikujących Kuklińskiego.
            Dla szpiegów naprowadzających rakiety i celowniki bomb inteligentnych na swych
            rodaków nie ma żadnego wytłumaczenia. Porównywanie tego podłego typka z
            bohaterami walczącymi z otwarta przyłbicą z wrogiem jest niedorzecznością.
            Kukliński niczym nie ryzykował, Mocodawa sowicie go wynagradzał ( jacht
            pełnomorski, domek, olbrzymi sad owocowy pod Grójcem, który z oficerów WP miał
            taki majatek ?)
            W razie wpadki miał pełną i pewną ochronę z czego skorzystał, kiedy zaczęto mu
            się bliżej przyglądać .
            Ponad 70% Polaków uważa PRL za przyjazny dla obywatela. Więc bredzenie o
            okupacji jest wyjatkowo niepoważne. Oczywiście są ludzie którzy będą wmawiać,
            że PRL był obozem koncentracyjnym, ale jakoś przeżyli bez szwanku, pokończyli
            szkoły, studia. Taki wizerunek PRL tworzą nieudacznicy, którzy nie mieli ochoty
            na pracę , na inwestowanie w siebie.
            • kombit16 88% Kulińskiego uważa za zdrajcę, taka jest 14.02.07, 09:02
              szczera prawda.Zdradził Wojsko Polskie i prawie wszystkich Polaków.
              • marcus_crassus zdradzil tylko sowieckich pacholkow :) 14.02.07, 09:07
                Dlatego dzis mamy taka Polske jaka mamy. Z tarcza antyrakietowa, pomagajaca
                zwalczac islamskich bandytow w Iraku i Afganistanie :)

A wam lewusy wielki FUCK :)
                • kombit16 Re: zdradzil tylko sowieckich pacholkow :) 14.02.07, 09:11
                  Tarcza to ci w głowie pomieszała,bo jak możesz popierać jawnego zdrajcę Polski i
                  Polaków.To była Polska nawet przez Watrykan uznawana.A ty paskudo to negujesz!!!
                • intel-e-gent Re: zdradzil tylko sowieckich pacholkow :) 14.02.07, 10:35
                  Jasne tylko sowieckich pachołków, ale Ty też byś wyparował dzięki temu co przekazał do Waszyngtonu...
                • cybulski.t W sumie... znam wiekszych zdrajcow 14.02.07, 11:09
                  Ale nie będe wymieniał, szkoda czsu, zdradzili Polskę, Nasze (lub Wasze)
                  zaufanie, wiarę, rozum...
                  Dlatego dzisiaj dajemy sobie wmontować śmiercionośne pociki i pomagamy mordować
                  terrorystom z USA cywilów w Iraku i Afganistanie.
            • gabriel Re: 80 % Kulińskiego uważa za zdrajcę, taka jest 14.02.07, 09:06
              golcon napisał:

> Powszechnie Polacy gardzą szpiegami pracującymi na rzecz obcych mocarstw.
              > To tylko głębokie upośledzenie albo wyjatkowa nienawiść do PRL może prowadzić
              > do uważania tego człowieka za bohatera.
              > Propaganda oszołomów prawicowych zatruwa umysły ludzi młodych, to hańba dla
              > tych gloryfikujących Kuklińskiego.
              > Dla szpiegów naprowadzających rakiety i celowniki bomb inteligentnych na swych
              >
              > rodaków nie ma żadnego wytłumaczenia. Porównywanie tego podłego typka z
              > bohaterami walczącymi z otwarta przyłbicą z wrogiem jest niedorzecznością.
              > Kukliński niczym nie ryzykował, Mocodawa sowicie go wynagradzał ( jacht
              > pełnomorski, domek, olbrzymi sad owocowy pod Grójcem, który z oficerów WP miał
              > taki majatek ?)
              > W razie wpadki miał pełną i pewną ochronę z czego skorzystał, kiedy zaczęto mu
              > się bliżej przyglądać .
              > Ponad 70% Polaków uważa PRL za przyjazny dla obywatela. Więc bredzenie o
              > okupacji jest wyjatkowo niepoważne. Oczywiście są ludzie którzy będą wmawiać,
              > że PRL był obozem koncentracyjnym, ale jakoś przeżyli bez szwanku, pokończyli
              > szkoły, studia. Taki wizerunek PRL tworzą nieudacznicy, którzy nie mieli ochoty
              >
              > na pracę , na inwestowanie w siebie.

Hehehehe końcówka setnie mnie ubawiła. tacy co nie mieli ochoty to bardzo
              tęsknią za PRL bo tam było dla nich całkiem dobrze.
              Zresztą nie mowa tutaj o PRL o o militarnej części kompleksu komunistycznego do
              którego PRL-owska armia należała. I bez zgody Moskwy nie mogła nic zrobić
              poważniejszego.
              Każdy więc kto walczył z tą częścią kompleksu. Wytrącając z ręki efekt
              zaskoczenia poprzez ujawnianie dokładnych planów uderzeń ratował Polskę i Europę
              przed wojna nuklearną na skalę co najmniej taktyczną.
              Więc jest bohaterem, który uratował tysiące istnień. Jeśli nie miliony.
              • sjaw Re: 80 % Kulińskiego uważa za zdrajcę, taka jest 14.02.07, 10:16
              • prawdziwek1 Re: 80 % Kulińskiego uważa za zdrajcę, taka jest 15.02.07, 05:27
                gabriel-ile Ty masz lat? Napewno jesteś młodym oszołomem wychowanym na
                propagandzie styropianowców i solidaruchów.Co Ty wiesz o II woj. światowej i
                stosunkach panujących po niej.Kukliński to zdrajca Polski i na dodatek za
                judaszowskie srebrniki.
            • prawdziwek1 Re: 80 % Kulińskiego uważa za zdrajcę, taka jest 15.02.07, 05:21
              Brawo golcan,sama prawda.Ale Ci młodzi oszołomy wychowani na propagandzie
              styropianowcow i solidaruchów nigdy tego nie zrozumieją.KUKLIŃSKI ( VEL
              KUKLINOWSKI) to zdrajca Narodu Polskiego.
          • trawozerca Prawdziwy polski bohater! 14.02.07, 09:29
            Dobrze słyszeć że Polacy zaczynają weryfikować swoje oceny.

Przykro jednak patrzec ze nadal tyle czerwonej hołoty panoszy sie na portalu
            gazeta.pl.
            • kolter Re: Prawdziwy polski bohater! 14.02.07, 09:33
              mi zas serce sie kraja ze tyle katoprawicowej holoty jest tu na gazecie, won do
              rydza bydlo watykanskie
            • marcus_crassus Re: Prawdziwy polski bohater! 14.02.07, 09:35
              Chyba odwiedzil to forum juz caly elektorat towarzysza Bermana

> Dobrze słyszeć że Polacy zaczynają weryfikować swoje oceny.
              >
              > Przykro jednak patrzec ze nadal tyle czerwonej hołoty panoszy sie na portalu
              > gazeta.pl.
            • prawdziwek1 Re: Prawdziwy polski bohater! 15.02.07, 05:30
              Gdyby nie ta "czerwona hołota" toby niemiec w sposób demokratyczny przepuścił
              Cię przez komin krematorium,młody oszołomie.
              • abmiros Prawdziwek1 dotknal sedna sprawy,tylko czesciowo. 15.02.07, 07:18
                prawdziwek1 napisał:

> Gdyby nie ta "czerwona hołota" toby niemiec w sposób demokratyczny przepuścił
                > Cię przez komin krematorium..."

Druga czesc tej prawdy polega na tym, ze system polityczny i gospodarczy w
                Zwiazku Radzieckim zagrazal jego obywatelom. Rosjanie i chinczycy na rozne
                sposoby usiluja rozwiazac brak wolnosci demokratycznych w swoich strefach, ale
                to nie znaczy, ze nie ma powodu do bezkompromisowych zachwytow nad tym, co sie
                dzieje na Zachodzie, szczegolnie w zwiazku z wojna w Iraku. Wojna w Iraku jest
                tutaj bardzo krytykowana.

Wracajac do Kuklinskiego: argumenty zwolennikow jego "bohaterstwa" sa
                goloslowne. To juz bardziej przekonywujace sa argumenty zwolennikow
                Jaruzelskiego: -nie porzucil narodu w chwili krytycznej, -utrzymal w Polsce
                porzadek kiedy rozpadala sie wladza PRL i grozil brak wladzy policyjnej, -
                przekazal wladze w sposob uporzadkowany, nie ma na sumieniu zadnej kradziezy
                dobra narodowego. Co w przeciwnym przypadku grozilo Polsce wskazuja przebiegi
                spraw w bylej Jugoslawii. Skoro Reagan i Tchatcher docenili Gorbaczowa,
                dlaczego nie docenic Jaruzelskiego? Co z tego ma po swojej stronie Kuklinski?

P.S. Dyskusje na "Forum" w zalozeniu nie polegaja na wzajemnym ocenianiu siebie
                przez jej uczestnikow i obrzucaniu sie wyzwiskami, lecz na wyrazaniu opinii na
                temat i nich poruszany. Czy sie myle?

• bielik2 Re: Chwala dla zdrajcy chyba! 14.02.07, 09:44
            Kukliński to ZDRAJCA. Nie ma znaczenia, w jakim systemie służył. Był oficerem
            Wojska Polskiego i złożył przysięgę na wierność Ojczyźnie przed sztandarem.
            Miał dostęp do informacji, których jako HONOROWY oficer nigdy nie piwinienbył
            zdradzić. A zachował się jak zwykły, żałosny szpieg. Karą za zdradę stanu i
            szpiegostwo powinna być Śmierć i taki wyrok powinien wydać sąd wojskowy na tym
            zdrajcy. Niestety nie jest to już możliwe, bo zdrajca sam odszedł w zaświaty.
            Nie zmienia to faktu , że był, jest i pozostanie ZDRAJCĄ!!!!!
            • kobalt80 Re: Chwala dla zdrajcy chyba! 14.02.07, 10:04
              bielik2 napisał:

> Kukliński to ZDRAJCA. Nie ma znaczenia, w jakim systemie służył. Był oficerem
              > Wojska Polskiego i złożył przysięgę na wierność Ojczyźnie przed sztandarem.
              > Miał dostęp do informacji, których jako HONOROWY oficer nigdy nie piwinienbył
              > zdradzić. A zachował się jak zwykły, żałosny szpieg. Karą za zdradę stanu i
              > szpiegostwo powinna być Śmierć i taki wyrok powinien wydać sąd wojskowy na
              tym
              > zdrajcy. Niestety nie jest to już możliwe, bo zdrajca sam odszedł w zaświaty.
              > Nie zmienia to faktu , że był, jest i pozostanie ZDRAJCĄ!!!!!

Rozumiem bielik ,że jak ktoś złoży przysięgę przed sztandarem to tak jakby
              zaprzedał duszę diabłu i gdyby dowódca rozkazałby jemu dla "ojczyzny" zabijać
              swoich rodaków to musiał by to robić. Kto ci wyprał mózg biedaku?
              • absurdello A tobie kto wyprał ? 14.02.07, 12:14
                Przysięga, to przysięga jak komu nie odpowiada to jej nie składa i nie ma
                problemu ale jak złożył i do tego oficer to znaczy, że nie miał oporów i jego
                psim obowiązkiem jest jej dochować a nie robic z gęby cholewę.

Poza tym wszystkie wersje przysięgi mówią o zachowaniu tajemnicy wojskowej i
                wierności narodowi i tej ziemi. A jak się czyta w książce Kuklińskiego, że czuł
                wzruszenie na widok flagi amerykańskiej na amdasadzie to można miec wątpliwości
                co do jego patriotyzmu ...

A dodatkowo nie zapominaj, że dane przekazane przez K. dotyczyły celów z terenu
                terenu Polski a celowniczym w USA byłoby zupełnie obojętne w co celują (z
                resztą pewnie też mają tak "głęboką" wiedzę o geografii jak i reszta
                społeczeństwa)
                • aurita Re: A tobie kto wyprał ? 14.02.07, 12:23
                  Jakby Ci to delikatnie powiedziec... wykzujesz sie nieznajomoscia tematu. Ci co
                  nie chcieli zlozyc przysiegi w tamtych czasach(przysiegi ze miedzy innymi nigdy
                  na ZSRR nie podniosa lapki) siedzieli w wiezieniach.

absurdello napisał:

> Przysięga, to przysięga jak komu nie odpowiada to jej nie składa i nie ma
                  > problemu
                  • absurdello Jak by Ci to delikatnie powiedzieć ... 14.02.07, 14:01
                    przez czas pobytu w wojsku i awansowania Kukliński pewnie kilka razy musiał
                    przysięgać, bo chyba było 4 czy 5 wersji przysięgi. Jak mu się nie podobało to
                    mógł wyjść z wojska, np. uzasadnić to zdrowotnie (w końcu poza służbą
                    zasadniczą to nie był obowiązek).
                    Poza tym w przysiędze nie było nic o podnoszeniu ręki na ZSRR ale o staniu na
                    straży pokoju ramię w ramię z ZSRR (i to chyba tylko w jednej z wersji o ile
                    dobrze pamiętam). Za to we wszystkich było o zachowaniu tajemnicy wojskowej (a
                    takze służbowej).

"Nie podoba ci się Dyrektor, to zdradź tajemnice firmy konkurencji." Z
                    poradnika pułkownika ...
          • czornyj111 Cześć i Chwała Bohaterowi ! W trzecią rocznicę 14.02.07, 10:39
            smierci! Jeden z nielicznych bohaterów pod panowaniem sovieckiego rezimu !
            Reszta to wasale i zdrajcy pracujący oddanie dla sovieckiej rosji!
            • kolter Re: Cześć i Chwała Bohaterowi ! W trzecią rocznic 14.02.07, 10:41
              a co powiesz o tych co nasza ojczyzne oddaja w rece watykanskiej stonki to sa
              bochaterzy czy tacy sami smiecie jak ci co moskwie sluzyli??
          • capkoza Re: Chwala dla bohetera! 14.02.07, 10:44
            a kto okupuje teraz Polskę? czy to nie amerykanie? więc kto walczy z
            kapitalizmem też jezt wielkim bohaterem
        • kombit16 Zdrajca ! Zdrajca!Jeszcze raz Zdrajca! 14.02.07, 08:50
        • srpnov Ciekawe, ciekawe... 14.02.07, 09:08
          Słyszałeś co robiono w PRL-u z wojskową opozycją? Szpiegował przeciw państwu totalitarnemu, które napewno zabiłoby go, wiedząc o tym- i USA by to miała w dupie.

"Lizać dupę" łatwiej było Związkowi Radzieckiemu - był zdolnym agentem, więc nieźle by zarobił. A przede wszystkim nikt by go nie "zniknął". Swoją drogą, ciekawy jestem ilu takich Kuklińskich skończyło karierę w MBP.
        • jankos71 Re: Zdrajca ! 14.02.07, 21:07
          > Jak to jest, że Polak ma zawsze wielkich sojuszników za wieloma granicami
          > a nie potrafi dogadać się z sąsiadami choćby co do obrotu gospodarczego

A jak Ty wyobrażasz sobie dogadanie się z naszym wschodnim sąsiadem? Masz jakiś
          pomysł?
        • prawdziwek1 Re: Zdrajca ! 15.02.07, 05:15
          Zdradzał Polskę za judaszowskie srebrniki.
      • kashiashtheone Re: Zdrajca ! 14.02.07, 09:15
        Oczywiscie ze zdrajca. On nie wywiozl planów systemu obronnegop ZSSR tylko
        systemu obronnego Polski. Czyli podpowiedział amerykanom jak zaaatakowac
        Polskę. Zdrajca a te 70% odmiennych opini - pewnie ankieta byla robiona wsród
        PiSiorów
      • tw_wielgus Płatny Patriota 14.02.07, 09:18
        Niedwano sąd skazał podobnego patriotę za współpracę z naszym sojusznikiem
      • bielik2 Re: Zdrajca ! 14.02.07, 09:42
        Kukliński to ZDRAJCA. Nie ma znaczenia, w jakim systemie służył. Był oficerem
        Wojska Polskiego i złożył przysięgę na wierność Ojczyźnie przed sztandarem.
        Miał dostęp do informacji, których jako HONOROWY oficer nigdy nie piwinienbył
        zdradzić. A zachował się jak zwykły, żałosny szpieg. Karą za zdradę stanu i
        szpiegostwo powinna być Śmierć i taki wyrok powinien wydać sąd wojskowy na tym
        zdrajcy. Niestety nie jest to już możliwe, bo zdrajca sam odszedł w zaświaty.
        Nie zmienia to faktu , że był, jest i pozostanie ZDRAJCĄ!!!!!
        • 1410_tenrok Wczasachc służby Kulkinskiego nie było Wojska Pols 14.02.07, 15:35
          kiego. To cos nazywało sie elwupe. Było armią na usługach ZSRR. Strzelało do
          własnych obywateli (1970, 1981) i uczestniczyło w przygotowywaniu agresywnej
          wojny przeciwko Zachodniej Europie. Rota tzw. przysiegi elwupe niewiele różniła
          sie od roty przysiegi Wehrmachtu. Tam przysiegano na wodza adolfa hitlera, a tu
          przysiegano na socjalizm i przyjazn z zsrr. To była marionetkowa armia,
          marionetkowej republiki kukurydzianej, ktora istaniała jedynie dzieki
          wielkodusznosci Josifa Wisarionowicza Stalina, ktory nie przyjął nas do ZSRR (a
          takie pomysł był). Dzieki Kuklinskiemu nie doszło do wojny i kosci co
          poniektórych forumowiczów nie bieleją na skontaminowanych plażach Danii.
          A wy pierdziele z elwupe, esbecy i partyjniaczki szczekajcie see jak dupki.
          Tylko to Wam pozostało.
      • anulaaa_21 Re: Zdrajca ! 14.02.07, 09:51
        Człowieku zastanów się co piszesz. Może byś najpierw dowiedział się coś na temat
        Kuklińskiego a dopiero się wypowiadał?
        • kolter Re: Zdrajca ! 14.02.07, 09:55
          co mozna sie dowiedziec, ktos kto kapuje na swoja ojczyzne obcemu panstwu ,
          ktore nawet teraz ma polske gleboko w d... jest swinstwem, i co z tego ze mamy
          demokracje mamy kaczy rzad skoro usa nadal ma nas za nic wiec kuklinski tez byl
          dla nich nikim kolejny szpion kupiony za jacht
          • 1410_tenrok co bedzie, kiedy wyjdzie prawda o zamachu na papie 14.02.07, 15:38
            ża, kiedy dowiecie kto tak na prawde za tym stał. Kiedy nagle, jak grom z
            jasnego nieba, na was spadnie bolesna prawda - że wasi bohaterowie z elwupe
            oraz esbe byli głównymi organizatorami tego zamachu. Ciekawi mnie, co wówczas
            zrobicie, wa czerwone gnojki. I wtedy okaże sie, kto był zdrajcą, a kto
            patriotą. A ten czas nadchodzi.
        • ambl Re: Zdrajca ! 14.02.07, 10:30
          anulaaa Bielik sie nie zastanowi bo jest jak podejrzewam dawnym politrukiem a ta
          holota jest bardziej prosowiecka niz sami sowieci
    • rydzyk_fizyk Patriotę amerykańskiego? 14.02.07, 07:43

• cracy 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę.. 14.02.07, 07:46
      amerykanskiego!
      Wystawił stan wojenny amerykanom nic nie mowiąc Polakom,
      kilka tysiecy posiedzialo w inernacie, miliony były gnębione przez system!
      W szkole uczono, że patriotyzm to milość do Ojczyzny, moją jest Polska.
      Nie jankesi nie kacapy....
      Cały WRON też był patriotyczny! tylko dla ruskich!
    • wicary 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 07:55
      Zdrajca jest i pozostanie zdrajcą . Niech gniuje w spokoju. Amen
    • miroslaw.grabietz Kuklinski: Platny Zdrajca Pacholek Ameryki 14.02.07, 07:56
      Kuklinski: Platny Zdrajca Pacholek Ameryki. Zrobil to dla pieniedzy. Gdyby dzis
      ktos sprzedal amerykanom nasze plany militarne to co bysmy o nim powiedzieli?

Zdrajca! Zdrajca! Zdrajca!
      • marcus_crassus Dzis lewusy znalezliscie sie tam gdzie bylo wasze 14.02.07, 08:09
        miejsce. W samym rynsztoku. Mozecie tam glosno popluskac :)
        • bogdantadus Jakie lewusy? Gomułkowcy sa u władzy? 14.02.07, 08:47
          marcus_crassus napisał:

> miejsce. W samym rynsztoku. Mozecie tam glosno popluskac :)

Razem z 70% Polakow popierajacych stan wojenny? Twoja naiwnosc jest trudna do przebicia.
          (Napisz jeszcze kilka razy: lewak, lewus - odmien przez przypadki, a najpozniej przy dopełniaczu liczby mnogiej bedziesz miał orgazm!)
      • g_m11 Re: Kuklinski: Platny Zdrajca Pacholek Ameryki 14.02.07, 08:12
        Przede wszystkim nie płatny.Po drugie nie tyle nasze plany militarne co
        ZSRR.Polskie wojsko było wtedy miesem armatnim i Polacy nie mieli interesu w tym
        aby plany strategiczne ZSRR były kiedykolwiek zrealizowane. Prawdziwym
        zagrozeniem dla Polaków było utrzymanie w tajemnicy planów ZSRR i ich pachołków.
        • athaualpa Re: Kuklinski: Platny Zdrajca Pacholek Ameryki 14.02.07, 08:40
          g_m11 napisał:

> Przede wszystkim nie płatny.Po drugie nie tyle nasze plany militarne co
          > ZSRR.Polskie wojsko było wtedy miesem armatnim i Polacy nie mieli interesu w
          ty
          > m
          > aby plany strategiczne ZSRR były kiedykolwiek zrealizowane. Prawdziwym
          > zagrozeniem dla Polaków było utrzymanie w tajemnicy planów ZSRR i ich
          pachołków
          > .

Skoro powszechnie wiadomo, że były plany ZSRR wejścia do POlski - to skąd takie
          ta szarpanina Jaruzelskiego, któremu się udawadnia, że żadnego zagrażenia
          rosyjskiego nie było.
          • ambl Re: Kuklinski: Platny Zdrajca Pacholek Ameryki 14.02.07, 10:35
            athaualpaPlany to byly ale napasci Polski na Danie,a mlodzi polscy oficerowie
            juz uczyli sie jez. dunskiego.
            • absurdello Poczytaj dokładnie kiedy miał być ten ''atak'' 14.02.07, 14:05
              w sytuacji gdy NATO zaatakuje a nie przed ... jakoś to wszyscy pomijają...
        • rydzyk_fizyk Re: Kuklinski: Platny Zdrajca Pacholek Ameryki 14.02.07, 10:02
          Nie był opłacany?
          To on w Stanach na nielegalu pracował? :>
    • otoidzieon Zdrajca po trzykroć zdrajca !!! 14.02.07, 08:05
      Wstydzę się za te 70 %. Ciekawe jak oni to liczą ...
    • g_m11 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 08:05
      To nie jest zaskoczeniem ,że opinia na temat płk Kuklińskiego sie
      zmienia.Poprzednio wiedza czerpana z dziennika telewizyjnego wskazywała na
      zdrade. Więcej wiedzy o sytuacji Polski w tamtym okresie zmienia tę opninie
      ponieważ pokazuje wasalizm i przegrana pozycje wzgledem Wielkiego Brata ze
      wschodu. Aby nie stało sie tak teraz z Wielkim Bratem zza oceanu. Tak wtedy jak
      i teraz moze sie na nas skupić poważna część arsenału atomowego.
    • wan Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 08:08
      Jesli za Polakow, badajacy uwaza sie dzialaczy PiS czy LPR to wynik nawet dobry. Dla zwyklego Polaka, w odroznieniu od tych pseudo "prawdziwych polakow" byl i pozostanie zdrajca.
      • g_m11 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 08:17
        Bez wzgledu na to kto jest badaczem poddaństwo Polski wzgledem ZSRR było faktem.
        W zwiazku z tym udostępnianie informacji amerykanom uderzało w ZSRR a nie w
        Polske . Dlatego nie mozna Kuklińskiego nazwać zdrajcą Polski a co najwyżej
        ZSRR. Scenariusz potencjalnych działań wojennych był dla Polaków zagładą.
        • cybulski.t Zdrajca 14.02.07, 08:54
          Ja patrzę na to tak. Wstąpił do armii zeby w niej slużyć. Nie był żadnym
          działaczem podziemnym, czy jakoś tak. Potem z jakiś powodów (nie interesują
          mnie) postanowił wywieźć tajne informacje. No... jak w morde strzelił, zdradził.
          I to zdradził wojsko polskie, czyli swoje, nie wywiózł tych materiałów z
          moskwy,nie służył w armii czerwonej, czy jakieś tam innej. To było polskie
          wojsko. No nie da się tego zdefiniować innaczej niż jako zdradę. Gdby służył w
          jakieś armii która nie była armią polską (armia jego narodu), to co innego. Ale
          tak... cóż...
          • kombit16 Re: Zdrajca 14.02.07, 08:58
            cybulski.t napisał:

> Ja patrzę na to tak. Wstąpił do armii zeby w niej slużyć. Nie był żadnym
            > działaczem podziemnym, czy jakoś tak. Potem z jakiś powodów (nie interesują
            > mnie) postanowił wywieźć tajne informacje. No... jak w morde strzelił, zdradził
            > .
            > I to zdradził wojsko polskie, czyli swoje, nie wywiózł tych materiałów z
            > moskwy,nie służył w armii czerwonej, czy jakieś tam innej. To było polskie
            > wojsko. No nie da się tego zdefiniować innaczej niż jako zdradę. Gdby służył w
            > jakieś armii która nie była armią polską (armia jego narodu), to co innego. Ale
            > tak... cóż...
            > masz moje poparcie,bo myślisz bardzo rozsądnie.Ja też tak go oceniam - Zdrajca
            do kwadratu.
        • aurita Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 09:53
          Dokladnie
          A wojsko Polskie przysiegalo wtedy wiernosc ZSRR az do smierci, wiec "zdrada" WP
          jak tu ktos wspomnial uderzala w ZSRR. Nie wiem dlaczego dla wiekszosci to takie
          trudne dla zrozumienia.
          Gdzie te czas " bagnet na bron i komuniste gon"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

g_m11 napisał:

> Bez wzgledu na to kto jest badaczem poddaństwo Polski wzgledem ZSRR było faktem
          > .
          > W zwiazku z tym udostępnianie informacji amerykanom uderzało w ZSRR a nie w
          > Polske . Dlatego nie mozna Kuklińskiego nazwać zdrajcą Polski a co najwyżej
          > ZSRR. Scenariusz potencjalnych działań wojennych był dla Polaków zagładą.
      • zapiekanqa ja patrzę na to tak: każdy, kto przyczynił się do 14.02.07, 08:21
        upadku ZSRR, jest bohaterem

nie może tu być mowy o zdradzie, bo jako naród byliśmy ciemiężeni i niewoleni
        przez sowiecki reżim, a każdy, kto nas usiłował wyrwać spod ruskiego jarzma,
        jest bohaterem

między innymi rónież dzięki pułkownikowi możecie tu dziś pisać, bzdury,
        niestety, też

• cuthbert Re: ja patrzę na to tak: każdy, kto przyczynił si 14.02.07, 08:28
          Święte słowa, nic dodać, nic ująć
          • zigzaur Re: ja patrzę na to tak: każdy, kto przyczynił si 14.02.07, 08:50
            A ich dowodem są ostatnie wyskoki Putina.
            • gabriel Re: ja patrzę na to tak: każdy, kto przyczynił si 14.02.07, 08:54
              Hehehehe ludzie przeglądają na oczy i im lewacka propaganda już nie daje rady
              wciskać kitu.
      • aurita Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 09:43
        A ty chyba z samobrony jestes z takim lotnym intelektem. Dla Pisuaru i LPR
        Kuklinski jest wlasnie zdrajca, on cos robil za komuny a co robila wtedy
        aktualna koalicja?

wan napisał:

> Jesli za Polakow, badajacy uwaza sie dzialaczy PiS czy LPR to wynik nawet dobry
        > . Dla zwyklego Polaka, w odroznieniu od tych pseudo "prawdziwych polakow" byl
        > i pozostanie zdrajca.
    • antonioni1 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 08:18
      W tamtych czasach zdrajcami byli ci, którzy kolaborowali z Hitlerem i Stalinem.
      Nic ich nie usprawiedliwia. Nawet międzynarodówka komunistyczna.
    • radiomaryja1 zdrajca i tyle... 14.02.07, 08:28
      i uważam, iż 70% Polaków tak naprawdę nie wie, kto to był Kukliński, no i dobrze, pamiętać należy o ludziach coś znaczących...
    • kazimierz151 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 08:29
      W latach 80 ych uważałem Go za wielkiego patryjotę teraz już mniej,a wogóle patryjotyzm co to jest.
      • emeryt21 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 08:39
        To wszystko prawda co tu piszecie.Polska byla marionetka Moskwy.Jednak w
        wypadku wojny z zachodem,na skutek "patriotyzmu" Kuklinskiego zgineloby tysiace
        polskich zolnierzy.Jaka Polska byla taka byla,ale byla i trzeba wszystko
        robic,zeby chronic narod przed nieszczesciem.Kuklinski zdradzil narod.Za
        taki "patriotyzm" trzeba go bylo powiesic.Takich patriotow za dolary bylo wielu
        np.Pawlowski,czy ktos o nim jeszcze pamieta?Ciekawe,gdzie naliczyli tych 70%
        ludzi,ktorzy uwazaja go za patriote?Chyba,ze to mlodzi,ktorym namieszali w
        glowach idiotyczna propaganda sukcesu IV-tej Rzeczpospolitej.
        • g_m11 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 08:55
          Zastanów sie ilu Polaków by zginęło gdyby Rosjanie zrealizowali swoje plany. To
          byłu zbrodnicze plany przynajmniej dla Polski. A wykorzystanie polskiego wojska
          w Czechosłowacji to było w interesie Polski?
          • absurdello A wykorzystanie polskiego wojska w Iraku czy Afg. 14.02.07, 14:09
            to jest w interesie Polski ?

Tarcza rakietowa to Polskę będzie chronić ?
            Jak ktoś przywali w elementy tarczy umieszczone w Polsce i zabije przy okazji
            obywateli RP to będzie to w interesie Polski ?
        • jankos71 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 23:44
          Jeśli Kukliński kogokolwiek zdradził, to nie Polskę tylko Sowietów.
          Zdrajcami byli ci, co przez te wszystkie lata PRLu służyli Moskwie.
          --
          Common sense is not so common
    • kluska11 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 08:40
      A ja nie!!!
    • pinia1a Każdy okres dziejowy podlega ocenie... 14.02.07, 08:40
      ...przyszłych pokoleń. Nie możecie znieść, że pokolenie pamiętające PRL jeszcze
      ma coś do powiedzenia. Najchętniej byście wszystkich wytruli.
      Nie myślcie że wszystkim teraz żyjącym młodym się ta Polska obecna podoba.
      Dowodem na to jest masowa emigracja młodych.
      Każdy okres histotyczny ma swoich szpiegów jak nie w tą to inna stronę.
      Sojusz z USA tak samo Wam wyjdzie bokiem /a może gorzej/ jak sojusz z ZSRR w
      czasach PRL. PRZYSZŁE POKOLENIA CENZURKĘ "KACZOROM" WYSTAWIĄ SPOKOJNA GŁOWA!
      Najgorsze banialuki będą pisane o Polsce jak wymrą wszyscy urodzeni przed 1989
      rokiem. Ale czy wtedy Polska wogóle będzie istnieć jako samodzielne państwo?
      • jankos71 Re: Każdy okres dziejowy podlega ocenie... 14.02.07, 23:34
        pinia1a napisała:

> Nie myślcie że wszystkim teraz żyjącym młodym się ta Polska obecna podoba.
        > Dowodem na to jest masowa emigracja młodych.

Emigracje młodych jest wynikiem 45 lat PRLu i 15 lat rządów postkomuny, a nie
        jednego roku rządów prawicy. Tak się składa, że ci młodzi dopiero teraz mogą
        swobodnie wyjeżdżać, PRL-owska ciemnoto.

> Każdy okres histotyczny ma swoich szpiegów jak nie w tą to inna stronę.
        > Sojusz z USA tak samo Wam wyjdzie bokiem /a może gorzej/ jak sojusz z ZSRR w
        > czasach PRL.

Ty najwyraźniej wolisz propaganę PRL od prawdy historycznej. Tak zwany 'sojusz'
        z ZSRR był nim tylko z nazwy, w rzeczywistości było to podporządkowanie
        wymuszone pod terrorem przu użyciu zdrajców Narodu Polskiego - przez
        wymordowaniu polskiej inteligencjii i brutalne zduszenie opozycji. Poczytaj
        trochę historii. Poczytaj jak sfałszowano pierwsze powojenne wybory i
        referendum.

> PRZYSZŁE POKOLENIA CENZURKĘ "KACZOROM" WYSTAWIĄ SPOKOJNA GŁOWA!

Bardzo dobrze niech wystawiają, na razie my wystawiamy cenzurkę PRL-owi.

> Najgorsze banialuki będą pisane o Polsce jak wymrą wszyscy urodzeni przed
        > 1989 rokiem. Ale czy wtedy Polska wogóle będzie istnieć jako samodzielne
        > państwo?

Banialuki to Ty piszesz. Odstaw prochy i przestań czytać Trybunę Ludu, to może
        znormalniejesz.
    • bogdantadus I mniej wiecej tylu waża stan wojenny za OK!!! 14.02.07, 08:41
      Wyglada na to, ze tym 70% wszystko mozna wmowic!
      • przemek05 Trafna uwaga, ale to niekoniecznie to samo 70% 14.02.07, 18:52
        Gdyby to bylo to samo 70%, to pozostale 30% byloby przeciw stanowi wojennemu i
        zarazem przeciw Kuklinskiemu, co rowniez nie jest postawa spojna i marnie
        swiadczy o zdolnosci do myslenia. W tej sytuacji mielibysmy 100% idiotow, ale
        tak zle chyba jednak nie jest.
        Wezmy inny skrajny wariant:
        30% potepia stan wojenny i docenia Kuklinskiego (w tym moja osoba),
        Inne 30% stoi za Jaruzelem i potepia Kuklinskiego - maja swoj spojny poglad, z
        ktorym sie jednak nie zgadzam,
        40% stoi za Jaruzelem i Kuklinskim jednoczesnie, ich poglady sa zupelnie
        niespojne, ale to tylko 40%, a nie 100% idiotow.
        Jedno, co mozna stwierdzic na pewno, to to, ze liczba idiotow w naszym
        spoleczenstwie nie moze byc mniejsza niz 40% :-)
    • vidi12 70% uważa Kuklińskiego za amerykańskiego patriotę 14.02.07, 08:43
    • vidi12 i zdrajcę Polski 14.02.07, 08:44
    • vidi12 Za pariotę uważają go po spozyciu 40%-ej gorzały 14.02.07, 08:46
    • gazeciarz80 zwyczajny zdrajca a nie żaden partiora 14.02.07, 08:46
      Jaki tam partiota? ZDRAJCA i tyle. Czy dzisiaj wolno mi zapisać się do jakiegoś
      wywiadu bo nie podoba mi się ten (skądinąd debilny) rząd? Ktoś chyba tu upadł na
      głowę.
    • dojna_krowa +++Zdrjca sprzedajacy swoj kraj za $$$+++ 14.02.07, 08:52
      gdyby wojna wtedy wybuchla Polacy by ucierpieli bo szubrawiec wyniosl przez lata tajniki wojskowe a nie tylko informacje o stanie wojennym. I tutaj zaslanianie sie CCCP nic nie da bo jankieskie bomby spadaly by na nasze glowy.
    • remik.bz Kukliński tak jak i Traugutt - to bohaterowie 14.02.07, 08:53
      Dziwne ,że wogóle ktokolwiek może mieć wątpliwości.
      Kukliński to bohater narodowy, nad czym tu dyskutować?
      Czy nad tym ,żę "złamał wojskową przysięgę" złożoną obcemu rzadowi w sytuacji
      gdy nie istniała niepodległa Polska?
      Romuald Traugutt też składał przysięgę carowi , był oficerem rosyjskiej armii ,
      a został dyktatorem powstania styczniowego- złamał przysięgę złożona carowi. No
      i co z tego- zrobił to dla swojej Ojczyzny i chwała mu za to.
      Ci , którzy uważają Kuklińskiego za zdrajcę z definicji równieć Traugutta
      uważają za zdrajcę. A to by jedynie świadczyło o tym ,że są pospolitymi
      łajdakami ( pomijając aspekt patriotyzmu)
      • pinia1a Re: Kukliński tak jak i Traugutt - to bohaterowie 14.02.07, 09:03
        remik.bz napisał:

> Dziwne ,że wogóle ktokolwiek może mieć wątpliwości.
        > Kukliński to bohater narodowy, nad czym tu dyskutować?
        > Czy nad tym ,żę "złamał wojskową przysięgę" złożoną obcemu rzadowi w sytuacji
        > gdy nie istniała niepodległa Polska?
        > Romuald Traugutt też składał przysięgę carowi , był oficerem rosyjskiej
        armii ,
        >
        > a został dyktatorem powstania styczniowego- złamał przysięgę złożona carowi.
        No
        >
        > i co z tego- zrobił to dla swojej Ojczyzny i chwała mu za to.
        > Ci , którzy uważają Kuklińskiego za zdrajcę z definicji równieć Traugutta
        > uważają za zdrajcę. A to by jedynie świadczyło o tym ,że są pospolitymi
        > łajdakami ( pomijając aspekt patriotyzmu)

Kukliński w tamtym okresie był zdrajcą. Dziś mamy innych szpiegów!
        A TY WOGÓLE NIE POWINIENEŚ SIĘ NARODZIĆ SKORO SWOICH PRZODKÓW ŻYJĄCYCH W PRL
        NAZYWASZ ŁAJDAKAMI. GDYBY NIE TO PRL NIE BYŁOBY TEGO CO DZIŚ.
        MOŻE LEPIEJ GDYBY HITLER WSZYSTKICH WYTRUŁ - WTEDY MIELIBYŚCIE SWOJĄ POLSKĘ!
        • kombit16 remik bz - gdzie twoja głowa????? 14.02.07, 09:07
          Tobie to już na prawdę odbiło.
          • remik.bz Re: remik bz - gdzie twoja głowa????? 14.02.07, 09:23
            kombit16 napisał:

> Tobie to już na prawdę odbiło.

Poraziła mnie siła Twojej argumentacji
        • remik.bz Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 09:22
          pinia1a napisała:

Kukliński w tamtym okresie był zdrajcą

Kogo zdradził ?
          • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:01
            swoja przysiege??
            • remik.bz Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:04
              kolter napisał:

> swoja przysiege??

Romuald traugutt też zdradził swoja przysięgę złozona carowi.
              A jest bohaterem narodowym. Pewnie uważasz ,że niesłusznie?
              • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:07
                a kuklinski zdradzil plany stanu wojjenego i usa nic nie zrobilo w tej sprawie
                , a biedny szpieg musial zwiewac z polski na ktora wydawal wyrok w razie wojny
              • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:11
                zreszta kiedys za rzadow cezara pisarz ewangelista napisal ze wszelka wladza
                pochodzi od Boga wiec nalerzy sie jej podporzadkowac !! choc pisano te slowa za
                rzadow krawwych cezarow mordujacych kazdego iza byle co , wiec wladza bolszewi
                tez byla od Boga
              • aurita Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:26
                Ja mam nadzieje ze wiekszosc zolnierzy zdradzila by wtedy swoja przysiege.
                Przysiege obrony ZSRR.

remik.bz napisał:

> kolter napisał:
                >
                > > swoja przysiege??
                >
                > Romuald traugutt też zdradził swoja przysięgę złozona carowi.
                > A jest bohaterem narodowym. Pewnie uważasz ,że niesłusznie?
                • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:29
                  mimo wszystko nie kazdy to szmata jak ty
                  • aurita Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:34
                    O prosze jak brak jest argumentow to dyskusja siega bruku.

kolter napisał:

> mimo wszystko nie kazdy to szmata jak ty
                    • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:35
                      skoro bronisz szmaty stajesz sie taki sam
                      • aurita Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:40
                        A kogo ty bronisz ciolku? ZSRR? zamiast swojego Panstwa? swojej Ojczyzny?
                        Historii Polski nie znasz? Kuklinski cos dla Polski zrobil a ty niewychowany
                        czlowieczku tylko nad klawiatura sie slinisz. Kuklinski ma juz pomniki ,
                        zasluzone pomniki, a ty ciagle sie musisz zastanawiac co napisac. I tylko
                        wyzywanie od szmat ci do lepka przychodzi...
                        Przypomniec Ci trzeba ciolku ilu Polakow zabili Komunisci? Moj dziadek dostal
                        kulke w lep w Katyniu. A ty uwazasz ze trzeba im bylo wiernie sluzyc?

kolter napisał:

> skoro bronisz szmaty stajesz sie taki sam
                        • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:44
                          dzieki takim smieciom jak kuklinski amerykanie mieli mozliwosc , wycelowania
                          wiecej rakiet na polske bo znali cele !! gdyby tacy smiecie im nie donosili to
                          napewno mniej celi byloby namierzanych i to jest bochaterstwo wedlug ciebie??
                          • remik.bz Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 10:55
                            kolter napisał:

> dzieki takim smieciom jak kuklinski amerykanie mieli mozliwosc , wycelowania
                            > wiecej rakiet na polske bo znali cele !! gdyby tacy smiecie im nie donosili to
                            > napewno mniej celi byloby namierzanych i to jest bochaterstwo wedlug ciebie??

A czyje to były cele, kto te cele umieścił w Polsce i dlaczego?
                            I skąd Ci przyszło do głowy ,że ta wojna miała być "polsko-amerykańska" ?
                            • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 11:01
                              g..... to kogo obchodzi kto je tu wstawil , poprostu amerykanie dzieki
                              kuklinskiemu mieli mozliwosc zabicia wiecej polakow , nie zawsze komunistow
                              • remik.bz Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 11:04
                                kolter napisał:

> g..... to kogo obchodzi kto je tu wstawil , poprostu amerykanie dzieki
                                > kuklinskiemu mieli mozliwosc zabicia wiecej polakow , nie zawsze komunistow

Dzięki Kuklińskiemu???
                                Moim zdaniem dzieki władcom Moskwy. Nie podzielasz tego zdania?
                                • kolter Re: Kogo zdradził Kukliński ? 14.02.07, 11:06
                                  co nie zmienia faktu ze sprzedawal informacje tez o swoich rodakach nie zawsze
                                  bolszewikach
                              • 1410_tenrok oczywiscie oto mentalnosc komucha. 14.02.07, 15:45
                                G... to kogo obchodzi, kto te cele tu wstawił. A własnie! Mnie g. nie obchodzi.
                                Cele te wstawili sowieci, ktorzy chcieli zaatakowac zachod. I taka jest prawda
                                łyczku.
                          • 1410_tenrok ale ty trujesz kolter, ale ty trujesz 14.02.07, 15:44
                            a wiesz czemu te cele miały służy ciuliku? Czemu miały służy te składy broni
                            atomowej. Mordowaniu niewinnych ludzi, tylko że żyjących w innym systemie
                            politycznym. Dzieki Kuklinskiemu i jemu podobnym ostblock nie napadł na zachód.
                            Dlatego własnie żyjemy. Capischi?
                • cybulski.t Ale on nie przysiegal ZSSR 14.02.07, 11:04
                  Mzoe sie myle, ale z tego co pamietam, to przysiega brzmi mniej wiece"
                  'ojczyzny... Polski....'...
                  • remik.bz Re: Ale on nie przysiegal ZSSR 14.02.07, 11:11
                    cybulski.t napisał:

> Mzoe sie myle, ale z tego co pamietam, to przysiega brzmi mniej wiece"
                    > 'ojczyzny... Polski....'...

A to była wtedy wolna , suwerenna , niepodległa Polska?

• cybulski.t Re: Ale on nie przysiegal ZSSR 14.02.07, 11:30
                      A co? Moze wolne suwerenne i niepodlegle ZSSR? Była Polska, nie była wolna, nie
                      była suwerenna. Ale jednak Polska.
                    • 1410_tenrok Powaga? 14.02.07, 15:48
                      To przypomnij sobie całą rotę koles..... Polska jest jednym z elementów, tak
                      jak socjalizm, przyjaźń z ZSRR. Z tej przysiegi wynika, niewiadomo co to
                      ojczyzna.
                      A może obecnie polscy żołnierze przysiegają na sojalizm i przyjazn do zsrr?
                  • aurita Re: Ale on nie przysiegal ZSSR 14.02.07, 12:29
                    "Przysięgam strzec niezłomnie wolności, niepodległości i granic Polski Ludowej
                    przed zakusami imperializmu, a w razie potrzeby, nie szczędząc krwi ani życia,
                    mężnie walczyć w obronie mojej ojczyzny aż do pełnego zwycięstwa nad wrogiem,
                    stać nieugięcie na straży pokoju w jednym szeregu z Armią Radziecką"

Pierwsza rzecz jaka wywalili to te Armie Radziecka.

cybulski.t napisał:

> Mzoe sie myle, ale z tego co pamietam, to przysiega brzmi mniej wiece"
                    > 'ojczyzny... Polski....'...
            • 1410_tenrok na co? na socjalizm i przyjazn do zsrr? 14.02.07, 15:40
              to g...no nie przysiega. Strzelaliscie do własnego narodu - wasze łapy ociekają
              krwią niewinnych ludzi. Wiec lepiej milczcie elwupiaki
          • metall Żołnierzy polskich, ... 14.02.07, 10:22
            ... czyli własnych podwładnych, tych zwykłych z poboru, którzy w razie konfliktu
            zbrojnego zginęliby dzięki jego informacjom.
            • remik.bz Re: Żołnierzy polskich, ... 14.02.07, 10:51
              metall napisał:

> ... czyli własnych podwładnych, tych zwykłych z poboru, którzy w razie
              konflikt
              > u
              > zbrojnego zginęliby dzięki jego informacjom.

Romuald Traugutt też "zdradził" własnych podwładnych , tych zwykłych z poboru,
              którzy być może zgineli w czasie walk z powstańcami styczniowym dzięki wiedzy
              Traugutta o armii carskiej.

Ps : podwładni Kuklińskiego to byli żolnierze narodowości polskiej słuzący
              przymusowo w armmi podległej rozkazom z Moskwy.
              Natomiast żołnierze polscy to byli żołnierze z 1939 r , żołnierze Armii
              Krajowej i żolnierze Wojska Polskiego od 1989 r
            • cybulski.t Re: Żołnierzy polskich, ... 14.02.07, 11:37
              K! Z kąd ten gość się urwał? On dzieli ludzi w polsce na Polaków (przed 39) i...
              sam nie wiem kogo po 39. A teraz to my jesteśmy Polakami, czy nie... bo mam
              wątpliwości..
      • golcon remik, Twoje rozumowanie jest błędne 14.02.07, 09:18
        remik.bz napisał:

> Dziwne ,że wogóle ktokolwiek może mieć wątpliwości.
        > Kukliński to bohater narodowy, nad czym tu dyskutować?
        > Czy nad tym ,żę "złamał wojskową przysięgę" złożoną obcemu rzadowi w sytuacji
        > gdy nie istniała niepodległa Polska?
        > Romuald Traugutt też składał przysięgę carowi , był oficerem rosyjskiej
        armii ,
        >
        > a został dyktatorem powstania styczniowego- złamał przysięgę złożona carowi.
        No
        >
        > i co z tego- zrobił to dla swojej Ojczyzny i chwała mu za to.
        > Ci , którzy uważają Kuklińskiego za zdrajcę z definicji równieć Traugutta
        > uważają za zdrajcę. A to by jedynie świadczyło o tym ,że są pospolitymi
        > łajdakami ( pomijając aspekt patriotyzmu)

Remik, nie powtarzaj bzdur idiotów.

TRAUGUTT, walczył razem z rodakami w otwartym boju. Kukliński nielegalnie
        dostarczał Amerykanom plany obronne Polski na wypadek ataku NATO. Plany były
        opracowywane przez setki oficerów , setki wybitnych cywilnych fachowców.
        To nie były plany Armii Czerwonej, do nich nikt nie miał dostepu.
        Zrozum człowieku, Kukliński dostarczał pełną infrastrukturę obronną naszego
        kraju, m. innymi; stanowiska dowodzenia, węzły łączności,dane dotyczące
        uzbrojenia, schrony dla ludności cywilnej, schrony dla zywności, itd.
        Potencjalny napastnik mógł sobie precyzyjnie nakierować swe rakiety na istotne
        cele. W razie konfliktu wszelkie wysiłki Polski w zakresie ochrony własnych
        wojska i ludności cywilnej byłyby w 100 % zniszczone. Miliony ofiar, totalne
        zniszczenia , to uważasz za bohaterstwo Kuklińskiego ?.
        Czym ryzykował Kukliński?. Niczym, w razie wpadki miał pełną gwarancję ucieczki
        wraz ze swą rodziną z czego skorzystał.
        • remik.bz Przecież wtedy nie było niepodległej Polski 14.02.07, 09:39
          golcon napisał:
          TRAUGUTT, walczył razem z rodakam w otwartym boju

A Kukliński walczył razem z rodakami o wolna Polskę w "zakonspirowanym " boju.

Kukliński nielegalnie
          > dostarczał Amerykanom plany obronne Polski

Przecież nie było wtedy suwerennej Polski , więc jak Polska mogła mieć swoje
          plany obronne ?I co to znaczy "nielegalnie" ? To Traugutt walczył "legalnie"?

> To nie były plany Armii Czerwonej

Tak ,tak oczywiście , to były plany Układu Warszawskiego , który miał za
          zadanie "obrone demokracji, wolnosci i praw człowieka". Dokładnie pamietam
          szczególnie wolność podrózowania. Do NRD "na dowód".
          I wolność słowa ( mogłeś pisać co chciałeś) i wolność zrzeszania się i wolnośc
          zgromadzeń i wolność gospodarczą i.... sam wiesz najlepiej.

Potencjalny napastnik mógł sobie precyzyjnie nakierować swe rakiety na istotne
          > cele.

I własnie o to chodziło Kuklińskiemu , aby te cele przestały być celami.
          Gdy zostały "upublicznione" siłą rzeczy Rosja musiała z nich zrezygnować
          (przestały byc przydatne) i przenieść z Polski gdzieś do siebie czy innego
          kraju. I tam byłoby skierowane ew uderzenie odwetowe (!!!) NATO, nie na obszar
          Polski

Czym ryzykował Kukliński?. Niczym, w razie wpadki miał pełną gwarancję ucieczki
          >
          > wraz ze swą rodziną z czego skorzystał.

Dobrze wiesz czym ryzykował i dobrze wiesz co się stało późniejz jego rodzina.
          Kreml nie daruje nikomu, (np ostatnio Litwinience).
          Dlatego Kuklinski jest tym bardziej godzien miana bohatera ,że poświecił
          swiadomie sprawy "prywatne" dla dobra Narodu.
        • 1410_tenrok Drogi koleżko niestety ale kłamiesz... 14.02.07, 15:58
          Planów wojny obronnej nigdy nie było. Sztab generalny AR wraz ze sztabami
          sojuczniczymi armii UW przygotowywał kolejne wersje agresywnego ataku na Europe
          zachodnią. W ramach tego ataku elwupe miało wraz z NAL NRD atakowac wzdłuż
          wybrzeża Bałtyku półwysep Jutlandzki oraz kraje Beneluksu. I nad tym pracował
          sztab generalny tej marionetkowej armijki. I te własnie informacje dostarczył
          Kuklinski Amerykanom. Bolesna prawda, co???
      • ambl Re: Kukliński tak jak i Traugutt - to bohaterowie 14.02.07, 10:42
        do remik.bz 95proc. na tym forum to lajdacy pod przewodnictwem niejakiego adasia M:
        • kolter Re: Kukliński tak jak i Traugutt - to bohaterowie 14.02.07, 10:45
          a ty nalezysz do tych 5% szurnietych ??
        • remik.bz Re: Kukliński tak jak i Traugutt - to bohaterowie 14.02.07, 11:00
          ambl napisała:

> do remik.bz 95proc. na tym forum to lajdacy pod przewodnictwem niejakiego
          adasi
          > a M:

Wiem. Mówiąc szczerze mam swiadomość ,że ich nie przekonam. I nie o to mi
          chodzi.
          Po prostu chcę ich osmieszyć i postawić w trudnej sytuacji.
          No bo na Kuklińskiego to "adasiowcy" wyleja pomyje - ale na Traugutta to sie
          nie odważą ( chociaż nie wiem na pewno ,sa zdolni do kazdego łajdactwa)
          • kolter Re: Kukliński tak jak i Traugutt - to bohaterowie 14.02.07, 11:02
            narazie to te 95% uwaza ciebie za smiesznego
            • remik.bz Re: Kukliński tak jak i Traugutt - to bohaterowie 14.02.07, 11:09
              kolter napisał:

> narazie to te 95% uwaza ciebie za smiesznego

A ja olewam opinie tych 95%
              Ważna jest dla mnie opinia Narodu a nie malutkiej "zdeformowanej" i absolutnie
              niereprezentatywnej grupki.
              A 70 % Narodu ( wg GW ,czyli realnie znacznie więcej) uważa Kuklińskiego za
              bohatera. I to dla mnie jest autentyczny powód do satysfakcji.
    • rysiob1 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 08:55
      Znów wyciągamy trupa z szafy!Był on zwykłym zdrajcą,który póżniej dorobił sobie
      ideologię przy pomocy paru oszołomów.Jakie by to państwo nie było to ja nie
      widzę co on takiego zdziałał poza przekazywaniem informacji CIA i póżniejszą
      spektakularną ucieczką,ale przy dzisiaj rządzących nawiedzonych oszołomach to
      przypuszczam że przy Swiątyni Opatrzności Bożej stanie pomnik wielkiego
      "patrioty" zdrajcy Kuklińskiego
    • astekarz Zdrajca z niego 14.02.07, 08:56
      Czym się różni przekazywanie tajnych materiałów Amerykanom i Rosjanom? Niczym!
      Ale tych co zdradzali nasz kraj przekazując informacje zachodowi, nie wiem
      czemu nazywa się patriotami.
      A do tego Polaków którzy wiernie słóżyli Polsce , była jaka była ,ale za to
      niepodległa, dziś ich się nazywa zdrajcami.
      Coś jest nie tak!

• por1 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 09:01
      jacek2235 napisał:

> A ilu Polaków wie coś o ks. Stefanie Niedzielaku, zamordowanym twórcy
      > sanktuarium katyńskiego na ścianie kościoła św. Karola Boromeusza na
      > warszawskich Powązkach??? Ciekawe jakie byłyby wyniki ankiety. Jedynie "Nasz
      > Dziennik" pisał o niedawnej rocznicy jego zamordowania.

I nigdy si e nie dowiesz bo ND nie udostępnia forum. Cóż ,że piszą wiele jak
      poddac sie krytyce nie chcą lub boją.A przecież prawdziwa cnota itd...
    • sceptyk40 Nie wierzę tej statystyce 14.02.07, 09:02
      Historycy z perspektywy czasu nie zmienią obowiązujacego wcześniej prawa.
      Zdrada to zdrada i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka