Dodaj do ulubionych

70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę

• uu1 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 13:10
      "Mogę tylko wyrazić satysfakcję, że opinie na temat pułkownika Kuklińskiego są
      wreszcie kształtowane przez historyków, a nie przez głos generała Jaruzelskiego"
      - powiada rozmówca "Rzeczpospolitej".

Mała poprawka. Nie przez historyków a przez fałszerzy historii.
    • mzast 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 13:37
      Wcale mnie nie dziwi taki wynik poparcia patriotyzmu człowieka, który zdradził (o ile tak było?) swoich pracodawców. Wynik 95 procent byłby trafny i taki sam raz? Bardzo cieszyłoby mnie uznanie tego pana za błogosławionego a zaraz potem za świętego. Tak mało tych świętych?
    • gapmar55 patriota ? 14.02.07, 13:38
      Jeśli Kukliński ma zostać patriotą, to wymędzei Niemcy mają prawo do
      odszkodowania. Jak się zada określone pytanie, to otrzymamy "z góry" oczekiwaną
      odpowiedź. Coś o tym wiem bo robię w badaniach opinii, a zdrada zawsze zostanie
      zdradą
      • remik.bz Re: patriota ? 14.02.07, 13:39
        gapmar55 napisał:

> Jeśli Kukliński ma zostać patriotą, to wymędzei Niemcy mają prawo do
        > odszkodowania. Jak się zada określone pytanie, to otrzymamy "z góry"
        oczekiwaną
        >
        > odpowiedź. Coś o tym wiem bo robię w badaniach opinii, a zdrada zawsze
        zostanie
        >
        > zdradą

A szczególnie "zdrada" Moskwy (lub innego okupanta)
        • rokets_w Re: patriota ? 14.02.07, 15:01
          remik.bz napisał:

> gapmar55 napisał:
          >
          > > Jeśli Kukliński ma zostać patriotą, to wymędzei Niemcy mają prawo do
          > > odszkodowania. Jak się zada określone pytanie, to otrzymamy "z góry"
          > oczekiwaną
          > >
          > > odpowiedź. Coś o tym wiem bo robię w badaniach opinii, a zdrada zawsze
          > zostanie
          > >
          > > zdradą
          >
          > A szczególnie "zdrada" Moskwy (lub innego okupanta)
          chyba cos w tym jest co piszesz bo jak tak dalej bedzie to faszystów bedziemy
          musieli uważac za patriotów narodu polskiego a hitlera za za boga!!!!!!!!
    • rokets_w 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 13:40
      To jest rzecz względna z którj strony się patrzy. Będąc żołnierzem wysokiej
      rangi też składał przysięgę dochowania tajemnic(nie ważne w jakiej opcii)
      Szeregowi żołnierze byli za to karani. Ale mogę jedno powiedzieć. Miałem
      styczność i z Kuklińskim i Jaruzelskim. Stawiając tych obu oficerów na szalach
      wagi Jaruzelski wg. mnie jest wyżej niż Kuklinski. Kuklinski żołnierza z
      czynnej służby miał za nic zaś Jaruzelski szanował i uważał,że podstawą armii
      jest właśnie żołnierz służby czynnej. Tę opinię uzasadniam z własnych przeżyć
      bedąc dwa lata w wojsku. Więc nie wieszajmy jednego a drugiego nie wznosmy do
      rangi świętego, bo prawdę mówiąc Kukliński dla narodu nic nie zrobił a tylko
      dla siebie.
      • remik.bz Ty to tak piszesz "dla jaj" - prawda? 14.02.07, 13:43
        rokets_w napisał:

> To jest rzecz względna z którj strony się patrzy. Będąc żołnierzem wysokiej
        > rangi też składał przysięgę dochowania tajemnic(nie ważne w jakiej opcii)
        > Szeregowi żołnierze byli za to karani. Ale mogę jedno powiedzieć. Miałem
        > styczność i z Kuklińskim i Jaruzelskim. Stawiając tych obu oficerów na
        szalach
        > wagi Jaruzelski wg. mnie jest wyżej niż Kuklinski. Kuklinski żołnierza z
        > czynnej służby miał za nic zaś Jaruzelski szanował i uważał,że podstawą armii
        > jest właśnie żołnierz służby czynnej. Tę opinię uzasadniam z własnych przeżyć
        > bedąc dwa lata w wojsku. Więc nie wieszajmy jednego a drugiego nie wznosmy do
        > rangi świętego, bo prawdę mówiąc Kukliński dla narodu nic nie zrobił a tylko
        > dla siebie.

Ps :Jaruzelski najwięcej to zrobił dla górników z Wujka - no nie?
      • 1410_tenrok rozpatrując służbę jaruzelskiego w 5pp w czasie 14.02.07, 20:52
        walk z podziemiem patriotycznym, jego stosunek do nagonki na polskich oficerów
        oraz generałów wykanczanych z polecenia Rosjan po 1947 roku (np. sprawa
        Kuropieski, Skalskiego), jego wiernopoddanczosc sowietom i aktywny wspołdudział
        w tworzeniu planów agresji na panstwa zachodnie, jego niechlubną role jako
        szefa GZP, jak szefa SG elwupe, jego niechlubną rolę w 1968 roku, w 1970, w
        1976, w 1981 - to rzeczywiscie ten facet, jak mało kto zrobił dlła Polski, czy
        raczej na Polskę narobił (dużą kupę)!
    • jurwal 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 13:42
      Ja też uważam że Kulkiński był patriotą. Tylko wojskowi starej daty z wypranymi
      mózgami uważają inaczej.
      • uu1 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 13:52
        jurwal napisał:
        > Ja też uważam że Kulkiński był patriotą. Tylko wojskowi starej daty z >
        wypranymi mózgami uważają inaczej.

Czy Ty naprawdę uważasz, ze chamski tekst wzmacnia siłę argumentacji?
        • jankowski1960 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 16:12
          wikszosc uwaz kuklinskiego za zdrajce
          • uu1 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 17:23
            Ja też.
    • romano33 Kukliński 100 procentowy zdrajca 14.02.07, 16:40
      • romano33 Re: Kukliński 100 procentowy zdrajca 14.02.07, 16:40
        !
        • romano33 Re: Kukliński 100 procentowy zdrajca 14.02.07, 16:41
          !!
          • 1410_tenrok a romano33 to 100% przefarbowany esbek 14.02.07, 20:46
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bum
        • jankos71 Re: Kukliński 100 procentowy zdrajca 14.02.07, 23:54
          ... Sowietów!
      • man_sapiens A kogo on zdradził i w czyim interesie? 14.02.07, 17:01
        Sowiecką armię dla dobra Polski.
        • abmiros Agent z marginesu. 14.02.07, 17:54
          Chyba niedlugo po smierci Pilsudskiego skonczyli sie w polskiej polityce
          politycy majacy klarowna koncepcje dzialania w imie polskich interesow.

Kuklinski na zachodzie nie jest specjalnie respektowany. Ot, jeszcze jeden
          donosiciel, jakich oni w krajach slowianskich zawsze znajda na kopy i na mendle
          za centy.

Wywiady mocarstw zachodnich na pewno wiedzialy wszystko to, co mogl im doniesc
          Kuklinski.

Do takich ludzi jak Kuklinski trzeba z dystansem, tymbardziej, ze wielu rzeczy
          nie wiemy.

Bohaterow narodowych mielismy wielu, a przy tym mielismy w naszej historii
          okresy niewoli, bo wielu z tych bohaterow bylo albo na sluzbie kieliszka, albo
          na sluzbie i kieliszka, i jakiegos obcego panstwa czy mocarstwa. Kogo tutaj
          zdradzac, jezeli do tej pory Polacy nie umieja w sejmie pogodzic sie na temat,
          co jest w polskim interesie, a co nie, i co to wogole jest "polski interes"?

Amerykanie sa serdecznie obojetni na losy Polakow. Polacy interesuja ich
          jedynie jako dywersja w stosunku do Rosji. Wiedza, ze wystarczy Polakom rzucic
          jakis ochlap pochwaly, aby zyskac ich uwielbienie i czolobitnosc.

Nie dajmy sie zwariowac takimi sporami, jak "byl bohaterem czy zdrajca"?
          Nieciekawa, marginalna postac, agent z marginesu.

Gorbaczew byl w dobrym porozumieniu z Zachodem, byl dla Zachodu wartosciowym
          agentem, a skoro on byl, to przed nim musialo byc w Rosji sporo takich, ktorzy
          zastanawiali sie jak rozegrac ten kryzys atomowy bez wojny atomowej. Podobnie
          na zachodzie. Polska jako PRL odgrywala w tamtym okresie role daleka od
          kluczowej strategicznie. Moze chwilami taktyczna.
          • 1410_tenrok Kocham takie teksty dobrze poinformowanych komunis 14.02.07, 19:56
            tycznych służalców moskwiaczki.
            Niestety komunizm sie skonczył i se ne vrati. A agentem byc moze byłes ty moj
            mały nacjonalkomunisto. To boli, że Was zrobił w jajo. Wział i wygadał
            wszystkie wasze tajemnice tym podłym wrażym amerykancom!
            • wet3 Kuklinski skladal przysiege Polsce Ludowwej - 14.02.07, 20:28
              a wiec skladal ja rzadowi ktory, podobnie jak rzady zaborcow, byl rzadem
              nielegalnym. Przysiega takiemu rzadowi, czy wojsku nie obowiazuje w sumieniu.
              Czy Kuklinski zrobil cos dobrego? - Chyba tak, bo wydajac Amerykanom tajemnice
              Ukladu Warszawskiego zapobiegl w jakims stopniu zbrojnej konfrontacji. Wiemy
              dobrze, iz uderzenie moglo nastapic tylko ze wschodu. Czyny Kuklinskiego oceniam
              pozytywnie.
              • 1410_tenrok widzisz weciu - znajdujemy tu wspolne sprawy, 14.02.07, 20:43
                ponieważ popieram Cie tu w 1000%. Ale ci panowie powyżej, tesknią do tamtch
                czasów i dlatego należy im powiedziec - na pochybel!
          • abmiros Chyba gorzej, niz agent z marginesu. 15.02.07, 00:08
            Skoro Kuklinski doszedl we wladzach PRL do pozycji do ktorych doszedl, musial
            na to zasluzyc, a PRL mialo za soba okres stalinowski, kiedy z ramienia
            stalinowskiej Moskwy rzadzili w niej agenci Moskwy. To byly rzady
            terrorystyczne. Kuklinskimusial w tych okresach, kiedy budowal swoja kariere w
            PRL, zasluzyc sie w tym terroryzmie, skoro we wladzach PRL doszedl do wysokich
            pozycji. Pisal juz zreszta na ten temat jeden z czytelnikow w tej dyskusji, i
            wyliczyl instytucje w jakich Kuklinski brzydko sie zasluzyl.

Jego zdrada PRL na rzecz Zachodu wyglada raczej na zorientowanie sie, ze wali
            sie komunizm ktoremu sluzyl, i ratowanie wlasnej skory przez zdrade.

Inna rzecz, ze system stalinowski byl skonstruowany stosownie do chorej,
            morderczej umyslowosci Stalina. Jednym z elementow tej konstrukcji bylo
            otaczanie wszystkiego tajemnica, pamietamy np. plany miast, na ktorych "ze
            wzgledu na tajemnice wojskowa" usuniete byly mosty.

W tamtym systemie latwo bylo zostac "zdrajca, "donoszac" na Zachod, gdzie jest
            np. most Poniatowskiego w Warszawie.

Nie wiem za wiele o Kuklinskim. Praktycznie biorac nie wiem nic, bo nigdy nie
            odnioslem wrazenia, ze ta postac miala jakiekolwiek znaczenie. Dalej jestem
            przekonany, ze on nie mogl wiedziec wiele, co mialo powazniejsze znaczenie, bo
            Moskwa i tak trzymala sprawy wazne w scislej tajemnicy przez takimi jak
            Jaruzelski czy Kuklinski. PRL i tak bylo w zasiegu pierwszego udzerzenia Moskwy.

• henasek 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 20:52
      Bzdura z tym badaniem opinii. Moim zdaniem jest odwrotnie. Ciekawe kogo się
      pytali o Kuklińskiego. Może tych co nie wiedzą kto to jest i kim był. 90 %
      społeczestwa te sprawy wcale nie interesują i nigdy nie słyszała o Kuklińskim.

Kukliński był i zawsze pozostanie zdrajcą . Sprzedając własny naród i państwo
      (obojętnie jakie by nie było dla ciebie) zawsze jest się zdrajcą. Nie ma
      żadnego wytłumaczenia.
      • 1410_tenrok Kuklinski nie sprztedał własnego narou ani panstwa 14.02.07, 20:54
        dzieki niemu i takim jak on nie doszło do ataku wojsk tzw. układu warszawskiego
        na panstwa zachodnie!!! Własnie dzieki takim jak on nie doszło do atomowego
        holokaustu, ktory chciały nam zafundowac sowiety.
      • jankos71 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 14.02.07, 22:50
        > Kukliński był i zawsze pozostanie zdrajcą . Sprzedając własny naród i państwo
        > (obojętnie jakie by nie było dla ciebie) zawsze jest się zdrajcą. Nie ma
        > żadnego wytłumaczenia.

Pewnie uważasz, że w przeciwieństwie do Kuklińskiego Jaruzelski był patriotą?
      • jankos71 Re: 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patrio 15.02.07, 00:02
        henasek napisał:

> Bzdura z tym badaniem opinii....

Ja również uważam Gfk Polonia za niewiarygodną

> Kukliński był i zawsze pozostanie zdrajcą. Sprzedając własny naród i państwo
        > (obojętnie jakie by nie było dla ciebie) zawsze jest się zdrajcą. Nie ma
        > żadnego wytłumaczenia.

Kukliński zdadził dowództwo sowieckiej armii, natomiast swojemu narodowi i
        państwu wyświadczył olbrzymią przysługę.
      • man_sapiens Powstańcy listopadowi w 1831 też "zdradzili" 15.02.07, 17:40
        Kukliński się tylko na nich wzorował
        • abmiros Re: Powstańcy listopadowi w 1831 też "zdradzili" 16.02.07, 09:25
          man_sapiens napisał:

> Kukliński się tylko na nich wzorował
          -----------
          Car Mikolaj polamal umowy zawarte na Kongresie Wiedenskim zanim ruszylo
          powstanie 1830 r.

Uchwaly Sejmu Polskiego i deklaracje Rzadow Polskich z lat 1830-31 byly
          wystarczajaco dobrze otwartym i uzasadnionym odwolaniem porozumien polsko-
          rosyjskich, aby uznac Polakow za usprawiedliwionych.

Katechizm Kosciola Katolickiego zakazuje krzywoprzysiestwa (2150, 2151). Tego,
          kto pod przysiega sklada obietnice ktorej nie ma zamiaru dochowac nazywa
          wiarolomca (2152). Chodzi o zachowanie podstawowej, minimalnej wartosci mowy
          jako srodka miedzyludzkiego porozumiewania sie.

Czy usprawiedliwiamy ludzi, ktorzy po zawarciu umowy,(przysiega jest rodzajem
          umowy), i czerpaniu z niej korzysci, przypomna sobie, ze z jakichs tam powodow,
          ktore znali przed przysiega, nie powinni byli jej zawierac?

Kuklinski byl w PRL u zlobu przez lata, doszedl do wysokich pozycji, uciekl
          kiedy widzial, ze jego kariera juz sie tutaj konczy. Nigdy nie przyszlo by mi
          na mysl rozpatrywac go jako bohatera, ani nie widze zadnych analogii pomiedzy
          nim a powstancami 1830-31. Zdradzil tych, co probowali przeprowadzic Polakow
          zyjacych w PRL przez trudny okres walenia sie PRL mozliwie z jak najmniejszymi
          stratami. W porownaniu z innymi panstwami i przywodcami Jaruzelskiemu sie to
          chyba najlepiej udalo.

Umow sie dotrzymuje, inaczej zycie miedzyludzkie, w tym i miedzypanstwowe,
          bedzie koszmarem. Pacta sunt servanda. Od Kuklinskiego, ktory nagle przejrzal i
          sprzedal, kiedy juz walily sie stalinowskie przeciez, a wiec wymuszone przez
          tych zbrodniarzy systemy, ktorym on sluzyl, praktycznie nic sie nie wymaga.

Sprzedal sie za ile mogl, jego sprawa. Jezeli chcecie postawic go na jakies
          piedestaly, musicie uzasadnic to jakimis faktami ktorych jeszcze nie znamy.
          Inaczej nie ma powodu tracic na niego wiecej czasu.
    • jankos71 "The Iceman" Richard Kuklinski - NJ mafia hitman 14.02.07, 22:25
      en.wikipedia.org/wiki/Richard_Kuklinski
      Nawet trochę podobny do Ryszarda Kuklińskiego.
    • jankos71 70 proc. Polaków uważa Kuklińskiego za patriotę 14.02.07, 22:42
      "Mogę tylko wyrazić satysfakcję, że opinie na temat pułkownika Kuklińskiego są
      wreszcie kształtowane przez historyków, a nie przez głos generała
      Jaruzelskiego" - powiada rozmówca "Rzeczpospolitej" [historyk Paweł Machcewicz]

Święte słowa.

W zestawieniu z Kuklińskim, Jaruzelski to sprzedajne ścierwo, choć niektórzy to
      jego próbują przedstawić go jako 'Konrada Wallenroda'. Obaj mieli przed soba
      wybór - służyć Moskwie, albo przeciw niej. W mojej opinii wybór Kuklińskiego
      był bohaterstwem, a Jaruzelskiego - zdradą Narodu Polskiego.

Obyśmy jak najszybciej poznali całą prawdę o PRL.
    • aby Absolutnie przekonywująca ocena gdzie indziej 15.02.07, 02:26
      Logicznie i absolutnie przekonywująco ocenił casus płka Kuklińskiego Janusz
      Koerwin-Mikke w "Najwyższym Czasie" (odsyłam do numerów z listopada 1997 - choć
      nie jestem całkiem pewien daty rocznej).
      Powyższa dyskusja i przechwałki "historyków" z IPN-u nie wnoszą nic nowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka