amanasunta53 28.04.07, 21:08 Bauman podkreślił, iż nigdy nie ukrywał tego, że był socjalistą i zawsze miał lewicowe poglądy. Zwalczał,,prawicowe podziemie'i nadal jest dumny,że jest socjalistą..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leonard3 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 21:13 No i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 21:24 leonard3 napisał: > No i co z tego? Socjalista zwalczał ,,prawicowe podziemie''? Nie to komuch.Jego kumple komunisci ,a moze i on sam, mordowali polskich socjalistów którzy nie poszli na współpracę z PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 21:26 "Jeżeli się przyjrzeć politycznemu spektrum w owym czasie (lata 1944-45), to najlepsze rozwiązania proponowali komuniści" Nie rozumiem. Czy Profesor dalej tak sądzi, czy jest to jego ocena z czasów młodości? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 21:31 marius7m napisał: > "Jeżeli się przyjrzeć politycznemu spektrum w owym czasie (lata 1944-45), to > najlepsze rozwiązania proponowali komuniści" > > Nie rozumiem. Czy Profesor dalej tak sądzi, czy jest to jego ocena z czasów > młodości? Z dalszego ciągu wypowiedzi prof.Baumana wynika potwierdzenie wariantu nr.1. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Bauman przynajmniej przyznaje sie do komunizmu, 29.04.07, 03:06 nie tak jak szmaciak Geremek ktory zmienia poglady w zaleznosci od koniunktury politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
roger45 Oczywiscie Lustracji pragną tylko Oszolomy 29.04.07, 09:29 Oszolomy, ktorzy chca aby PL polowala na czarownice. Tyle ze okazuje sie jacy ludzie awansowali za PRL i jacy nadal maja wplyw ogromny na PL. www.blabla.pl Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Ludzie AK,WiN i NIE wypróbowali alternatywę!;-) 28.04.07, 21:52 >"Jeżeli się przyjrzeć politycznemu spektrum w owym czasie (lata 1944-45), to najlepsze rozwiązania proponowali komuniści"< Najbardziej spektakularnie w Powstaniu Warszawskim!Po Jałcie Polacy mieli wybór:popełnić zbiorowe samobójstwo albo próbować jakoś się dostosować.Tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika pies go_____ i te male pieski, fakt, ze za mlodu 29.04.07, 02:11 sprawdzil sie jako zaufany towarzysz. I tej watpliwej zaslugi mu nikt nie odbierze. Do konca bedzie tym, czym byl do tej pory. Lewakiem. Socjalizm nie zyje, socjalizm jest inna forma wyzysku czlowieka. Przez tyle lat, nigdzie, w zadnym kraju nie udal sie eksperyment zwany socjalizmem. To jest chore i wbrew naturze. Bauman, byc moze, nie jest czlowiekiem glupim. Ale jego poglady sa szkodliwe, cala jego zasluga, ze ubiera je w szlachetne szaty. Jak na starego ubola z przekonania, niezle. A propos - byl z rodziny mieszanej. Ktorej czesci nie praktykowal? Polskiej vzy tej drugiej? Jeszcze jeden umoczony wzor moralnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Ludzie AK,WiN i NIE wypróbowali alternatywę!; 29.04.07, 11:42 danuta49 napisała: > Najbardziej spektakularnie w Powstaniu Warszawskim!Po Jałcie Polacy mieli > wybór:popełnić zbiorowe samobójstwo albo próbować jakoś się dostosować.Tyle! Albo pozostać przyzwoitym człowiekiem... "Dostosować" nie znaczy: walczyć z polskimi patriotami... Tyle !... Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 14:30 Zachod jest tak "dozwalajacy" i "liberalny" (nie wolnosciowy w dobrym tego slowa znaczeniu),ze pozwala takim "profesorom" (smieciom ludzxkim) na rozpowszechnianie (i dobre jeszcze im za to placa) takiego plugastwa jakim jest komunizm. Nie tylko takim - niedoukow takze biora i holubia - wide Kwasniewski - chociaz watpie,ze to prawda - mysle,ze Kwach sie po prostu chwali,choc to bujda. A czy ten Bauman to maz tej zbrodniarki Wolinskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodaraport Re: Bauman - stare polskie nazwisko - nie dziwi n 29.04.07, 00:13 Niedouczko, to pewnie tak jak Traugutt, Fieldorf czy Gertych (jesli te nazwiska cos Ci w ogole mowia). Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Michnikówka b. lakonicznie potraktowała stalinizm 28.04.07, 21:49 towarzysza Baumanna. Ani słowa o tym, że dr P. Gontarczyk już przed rokiem ujawnił sowiecko-stalinowską przeszłość Baumanna, który przed czterema laty publicznie ... domagał się przeprosin(!!) od polskiego rządu. Dalszy komentarz zbyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Michnikówka b. lakonicznie potraktowała stali 28.04.07, 22:06 Kogo obchodzi ten matuzalem? Mickiewicz też był agentem. Będziemy się grzać z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Michnikówka b. lakonicznie potraktowała stali 28.04.07, 22:14 Obchodzi. To jeden z najwybitniejszych socjologów na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: Michnikówka b. lakonicznie potraktowała stali 28.04.07, 22:23 To smutne... bo cenię sobie współczesne teksty prof. Baumanna.... "...Ja byłem jak Mojżesz/Niosłem prawa na których sie miało/ zacząć odbudowę..." (spowiedź pewnego emigranta J. Kaczmarskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: Geremek broni Baumana i innych 28.04.07, 22:30 Oni teraz to antykomunisci wedlug prasy Unii Europejskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Michnikówka b. lakonicznie potraktowała stali 28.04.07, 22:51 No i co? Od tych rewelacji stał się nagle mniej wybitny? Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Ze stalinowca-oszołoma Baumanna taki wybitny 29.04.07, 14:02 naukowiec, jak z Wałesy wybitny elektryk. Ani mniej, ani więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
holohlast [...] 28.04.07, 22:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kinio101 życiorys 28.04.07, 23:40 Zygmunt Bauman - (polonofob, dywersant, stalinowiec, komunista, ideolog stalinizmu, specjalista od stalinizacji nauki, zbrodniarz PZPR, PRL; w czasie wojny inspektor milicji w Moskwie, później w Polsce oficer "wojska ubeckiego", jak nazywano Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Doszedł tam do rangi majora. Zwolniony z KBW w 1953 r., przeszedł do nauki. Zrobił karierę jako profesor socjologi; felietonista żydowskiego pisma "Midrasz") Odpowiedz Link Zgłoś
jagodaraport Re: życiorys 29.04.07, 00:35 2: kinio101. - Poniewaz podczas wojny w Rosji mial kilkanascie lat, napewno byl inspektorem milicji w Moskwie. Mysle, ze takze w Pekinie i Paryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: życiorys 29.04.07, 00:47 kinio101 napisał: felietonista żydowskiego pisma "Midrasz") Masz rację.Ze strony www.midrasz.pl SZOK. Midrasz" to najlepsze pismo o tematyce żydowskiej w Polsce. Pismo to skierowane jest do ludzi otwartych, pozbawionych schematów, ciekawych innego punktu widzenia. Znajdziecie tu zawsze bieżące informacje, najnowszą literaturę, recenzje, komentarze do Biblii Hebrajskiej, co miesiąc zaś inny temat okładkowy. Prezentujemy współczesne życie polskich Żydów, tak religijne, jak i świeckie, historię diaspory, jej literaturę i kulturę, informacje o żydowskim życiu na świecie, problemy współczesnego Izraela. Piszą dla nas wybitni specjaliści, uznani autorzy m.in.: Zygmunt Bauman, Anna Bikont, Abraham Brumberg, Krzysztof Czyżewski, Henryk Dasko, Wilhelm Dichter, Jan Doktór, Michał Friedman, Daniel Grinberg, Konstanty Gebert, Henryk Grynberg, Henryk Halkowski, Eva Hoffman, Uri Huppert, Anna Husarska, Maria Janion, Krystyna Kersten, Ewa Koźmińska-Frejlak, Stanisław Krajewski, Hanna Krall, Piotr Matywiecki, Anna Sobolewska, Dorota Szwarcman, Jerzy Tomaszewski, Jan Woleński, Aleksander Ziemny i wielu, wielu innych. ,,Socjalista''Zygmunt Bauman na miejscu pierwszym. Jeżeli w tym pismie,którego nie czytam,publikuje swoje poglądy podobne do tych z wypowiedzi cytowanej w gazeta.pl to.....jest to pismo propagujace idee komunistyczne.Powinno być w Rzeczypospolitej zamkniete ,zgodnie z Konstytucją. To nie jest antysemityzm! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: życiorys 29.04.07, 00:53 amanasunta53 napisała: > Jeżeli w tym pismie,którego nie czytam,publikuje swoje poglądy podobne do tych > z > wypowiedzi cytowanej w gazeta.pl to.....jest to pismo propagujace idee > komunistyczne.Powinno być w Rzeczypospolitej zamkniete ,zgodnie z Konstytucją. > To nie jest antysemityzm! Oczywiscie, ze nie. To jest ignorancja. Nie czytasz, ale wiesz, co propaguje. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: życiorys 29.04.07, 01:15 beatrix17 napisała: > amanasunta53 napisała: > > > Jeżeli w tym pismie,którego nie czytam,publikuje swoje poglądy podobne do > > tych > > z > > wypowiedzi cytowanej w gazeta.pl to.....jest to pismo propagujace idee > > komunistyczne.Powinno być w Rzeczypospolitej zamkniete ,zgodnie z Konstyt > ucją. > > To nie jest antysemityzm! > > Oczywiscie, ze nie. To jest ignorancja. Nie czytasz, ale wiesz, co propaguje. > Ciekawe. Przeczytaj uważnie co napisałam.Nieznajomość to nie ignorancja.Nie wiem co propaguje to pismo.Wiem jakie poglądy ma jeden z redaktorów.I przeczytaj Konstytucję. A propos.Prof.Bauman, gdyby mieszkał w Polsce, powinien złożyć oświadczenie lustracyjne. Ciekawe czy Red.Naczelny pisma ,,Midrasz'' zajmie jakieś stanowisko wobec wypowiedzi swojego dziennikarza,współpracownika,feleietonisty(nie wiem kim jest prof.Bauman w tym piśmie).Bo to pismo polskie,wydawane jest w Rzeczypospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: życiorys 29.04.07, 01:20 nieznajomosc nie. ale wypowiadanie sie na temat pisma, ktorego jak sama przyznalas nie czytasz - to juz wg mnie tak. Poza tym, piszesz, ze wiesz jakie poglady ma prof.Bauman. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Czytalas jego prace? Co oceniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: życiorys 29.04.07, 01:24 beatrix17 napisała: > nieznajomosc nie. ale wypowiadanie sie na temat pisma, ktorego jak sama > przyznalas nie czytasz - to juz wg mnie tak. > > Poza tym, piszesz, ze wiesz jakie poglady ma prof.Bauman. Na jakiej podstawie > tak twierdzisz? Czytalas jego prace? Co oceniasz? Nie oceniam go jako socjologa,bo socjologiem nie jestem.Przeczytałam to jest w gazeta.pl jego wypowiedz o tym,że jest i był socjalistą. Nie znam życiorysu tego pana,ponad to co o sobie napisał tymże oraz co przeczytałam w necie i w wypowiedziach na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: życiorys 29.04.07, 01:26 i oburza cie fakt, ze mowi o sobie, ze jest socjalista? A z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: życiorys 29.04.07, 01:27 beatrix17 napisała: > i oburza cie fakt, ze mowi o sobie, ze jest socjalista? A z jakiego powodu? Przeczytaj,moze zrozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: życiorys 29.04.07, 01:29 beatrix17 napisała: > co mam przeczytac? Bardzo prosze,cytat: O komunistycznych przekonaniach z okresu młodości powiedział "Guardianowi": "Jeżeli się przyjrzeć politycznemu spektrum w owym czasie (lata 1944-45), to najlepsze rozwiązania proponowali komuniści. Polityczny program partii (PPR) najbardziej odpowiadał kwestiom, w obliczu których stał kraj. Co do mnie, byłem całkowicie zaangażowany. Komunistyczne idee były (dla mnie) prostą kontynuacją Oświecenia". Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: życiorys 29.04.07, 01:36 > beatrix17 napisała: > > > co mam przeczytac? Mało ,to proszę jeszcze : 82-letni Bauman, w opublikowanym w sobotę wywiadzie, powiedział, że współpracował z kontrwywiadem po zakończeniu wojny, w latach 1945-48, jako pracownik Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego, zajmującego się likwidacją tzw. zbrojnego podziemia. Zaznaczył, że trzymał to w tajemnicy, ponieważ podpisał zobowiązanie, że nie będzie na ten temat mówił. Na pytanie, czy donosił na działaczy antykomunistycznego podziemia, powiedział, że "takie oczekiwania mieli wobec niego zwierzchnicy, ale niczego takiego sobie nie przypomina". Zapytany, czy to co robił mogło mieć negatywne konsekwencje (w domyśle dla innych) odparł: "Nie mogę na to odpowiedzieć. Wierzę w to, że tak nie było. Równocześnie byłem elementem szerszego zjawiska, a cokolwiek by się robiło, to zawsze ma swoje konsekwencje". ELEMENT SZERSZEGO ZJAWISKA.To prawie jak...nie wymienię.Siedział z Moczarskim w celi śmierci ,,Rozmowy z katem'' Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: życiorys 29.04.07, 01:47 "o komunistycznych przekonaniach z okresu mlodosci itd.." Czyli to mu zarzucasz? Dla mnie to nie jest powod do oburzenia. Ale oczywiscie masz pawo do swojej oceny. Polecam ci jednak lekture Baumana, duza przyjemnosc, i byc moze pozwoli ci inaczej spojrzec na te sprawe. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: życiorys 29.04.07, 14:47 > > > wypowiedzi cytowanej w gazeta.pl to.....jest to pismo propagujace i > dee > > > komunistyczne.Powinno być w Rzeczypospolitej zamkniete ,zgodnie z K > onstyt > > ucją. > > > To nie jest antysemityzm! > > > > Oczywiscie, ze nie. To jest ignorancja. Nie czytasz, ale wiesz, co propag > uje. > > Ciekawe. > > Przeczytaj uważnie co napisałam.Nieznajomość to nie ignorancja.Nie wiem co > propaguje to pismo.Wiem jakie poglądy ma jeden z redaktorów.I przeczytaj > Konstytucję. > A propos.Prof.Bauman, gdyby mieszkał w Polsce, powinien złożyć oświadczenie > lustracyjne. > Ciekawe czy Red.Naczelny pisma ,,Midrasz'' zajmie jakieś stanowisko wobec > wypowiedzi swojego dziennikarza,współpracownika,feleietonisty(nie wiem kim jest > prof.Bauman w tym piśmie).Bo to pismo polskie,wydawane jest w Rzeczypospolitej. > Nie zajmie stanowiska z prostego powodu - jak nie zajmie t wszytko to "przyschnie" i koniec. Chca zeby to "przyschlo", bo glupie (wg nich) Polaczki bardzo latwo wszystko zapominaja,frajerzy. Bierzcie przyklad z tych z Midraszu - ONI nie zapominaja nigdy niczego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Co chcieć od człowieka... 29.04.07, 11:06 Tak naprawdę, to gość tylko zwalczał stonkę ziemniaczaną jaką nam amerykańscy piloci zrzucali na pola polskich chłopów a którą pierwszy dostrzegł i o tym doniósł niejaki Maleszka... Odpowiedz Link Zgłoś
inessaa Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 22:47 Ale nudyyyyy... O tym wszystkim pisała już Trybuna Ludu i Walka Młodych (oraz studencki biuletyn Nasza Walka) po Marcu 1968. Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 23:05 ktoś to czytał i brał poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
inessaa Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 23:13 Tylko gnoseologia się liczy. No... jeszcze dobrze pisał Jan Gerhard (o naszych "wielkich przyjaciołach" z UPA). Odpowiedz Link Zgłoś
kendo23 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 23:13 nie mogę w to uwierzyć...szok, nastepny z wielkich autorytetów upada.. Odpowiedz Link Zgłoś
inessaa Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 23:26 Obiektywnie, odłożywszy na bok nasze emocje i kompleksy, trzeba przyznać - Bauman miał rację!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 23:43 jego prace się przecież obronią Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 00:31 a z jakiego powodu Bauman jest/byl dla ciebie autorytetem i co sie zmienilo? Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Bauman,Kołakowski,Brus-młodzi,zdo lni z GZP LWP 28.04.07, 23:29 (Głównego Zarządu Politycznego Ludowego Wojska Polskiego) zostali skierowani na studia na UW i tam dopiero porobili kariery akademickie.To wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa [...] 28.04.07, 23:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_godziwa Bauman jest socjalistą i zawsze miał lewicowe. 28.04.07, 23:57 amanasunta53 napisała: > Bauman podkreślił, iż nigdy nie ukrywał tego, że był socjalistą i zawsze miał > lewicowe poglądy. > Zwalczał,,prawicowe podziemie'i nadal jest dumny,że jest socjalistą..... Czyli zdradzał i wysyłał na smierc polskich bohaterów z AK! Odpowiedz Link Zgłoś
jagodaraport Re: Bauman jest socjalistą i zawsze miał lewico 29.04.07, 00:26 2: lady_godziwa. To tacy patrioci, ktorzy stawiali na zrobienie u nas Hiroszimy (spiewali "jedna bomba atomowa i wrocimy znow do Lwowa") i gotowi byli pracowac na BND (tzw. pulapka Bergu). Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Bauman jest socjalistą i zawsze miał lewico 29.04.07, 00:36 jagodaraport napisał: > 2: lady_godziwa. To tacy patrioci, ktorzy stawiali na zrobienie u nas Hiroszim > y (spiewali "jedna bomba atomowa i wrocimy znow do Lwowa") i gotowi byli pracow > ac na BND (tzw. pulapka Bergu). Nawet skrajni postkomuszy SLDziacy nie odważyli by sie czegoś takiego napisać. Reprezentujesz Komitet im.Gen.Waltera?Bo gen.Walter walczył w Hiszpanii z faszyzmem.Później wyrywał faszystowskie chwasty,w postaci żołnierzy AK, z szeregów II Armii LWP.Wcześniej walczył z ,,pańską''Polską. Ciekawe co sądzi prof.Bauman o takich ,,bohaterach''?A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodaraport Re: Bauman jest socjalistą i zawsze miał lewico 29.04.07, 00:53 2: amanasunta53 z godz.0.36 - Inwektywy do niczego nie prowadza. Lepiej odnies sie do przywolanych przeze mnie faktow (chyba, ze wolisz malomiasteczkowy bazar od dyskusji). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Bauman jest socjalistą i zawsze miał lewico 29.04.07, 01:07 jagodaraport napisał: > 2: amanasunta53 z godz.0.36 - Inwektywy do niczego nie prowadza. Lepiej odnies > sie do przywolanych przeze mnie faktow (chyba, ze wolisz malomiasteczkowy bazar > od dyskusji). Pozdr. To nie inwektywy tylko oburzenie.Nie wiem czy zauważyłeś ale bohaterami w Polsce są walczący z komunizmem a nie komunistyczni oprawcy i,,zniewalający Polskę''(to ze znanej Polakom, ale pewnie nie tobie,ksiązki premiera Mikołajczyka).Ci walczący z komunizmem w np.NIE to bohaterowie a ich kaci to oprawcy. Oczywiście był też bandytyzm ukrywajacy sie pod hasłami ,,antykomunizmu''.Ale bandytyzmu było milion razy wiecej po drugiej sowieckiej stronie.Stronie pana prof.Baumana! Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 ReA jak sie staral o pobyt staly w innych krajach, 29.04.07, 00:35 to co WTEDY ! tak bardzo bez wstydu i dumnie wypelnil w aplikacji ? : ) amanasunta53 napisała: > Bauman podkreślił, iż nigdy nie ukrywał tego, że był socjalistą i zawsze miał > lewicowe poglądy. > Zwalczał,,prawicowe podziemie'i nadal jest dumny,że jest socjalistą..... T: Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Przyznal ze z kontrwywiadem a co z wywiadem? 29.04.07, 03:23 Mialem zapytac: Ciekawe czy przy wyjezdzie takim ludziom (w koncu swoim) nie proponowano przedluzenia wspolpracy ? Myle ze ta lustracja osiagnela tutaj wreszcie punkt zwrotny, i teraz juz sie posypie : ) Odpowiedz Link Zgłoś
obcyndalak [...] 29.04.07, 01:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 01:33 Szkoda prądu na dyskusję. Bauman wyrasta ponad jakiekolwiek brednie i forumowe obrzucenia błotem, które mogą mu zafundować gó..arze na forach 4 erpy. Gó..arze, którzy nie wiedzą nawet o kim mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 01:38 honeyr napisał: > Szkoda prądu na dyskusję. > Bauman wyrasta ponad jakiekolwiek brednie i forumowe obrzucenia błotem, które > mogą mu zafundować gó..arze na forach 4 erpy. Gó..arze, którzy nie wiedzą > nawet o kim mówią. Najpierw przeczytaj wypowiedz pana prof.Baumana a potem takie filipiki. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 01:50 > Najpierw przeczytaj wypowiedz pana prof.Baumana a potem takie filipiki. Najpierw postaraj się zrozumieć cokolwiek z książek Profesora Baumana, większość jest już wydana po polsku, a potem zajmuj się wszczynaniem ordynarnego forumowego ujadania na człowieka, o którym nie wiecie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 02:03 honeyr napisał: > > Najpierw przeczytaj wypowiedz pana prof.Baumana a potem takie filipiki. > > Najpierw postaraj się zrozumieć cokolwiek z książek Profesora Baumana, większoś > ć > jest już wydana po polsku, a potem zajmuj się wszczynaniem ordynarnego > forumowego ujadania na człowieka, o którym nie wiecie nic. Przede wszystkim nie WY.Ja zaczęłam to odpowiem.Nie wiem czy czytałes te ksiązki prof.Baumana,czy tylko o nich słyszałeś.Ja nie czytałam.Dorobek naukowy Baumana duży ,wiekopomny,mierny czy inny nie ma tu nic do rzeczy. Przeczytałam wypowiedz w gazeta.pl i znam historię Polski XX wieku.Podobno nieźle,jak oceniaja mnie znajomi studenci i młodsi pracownicy naukowi jednego z wydziałów historii na jednym z uniwersytetów.Poza tym moja rodzina sporo wycierpiała od komuchów,szczególnie w latach 1939-1956. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 02:18 > Przede wszystkim nie WY.Ja zaczęłam to odpowiem.Nie wiem czy czytałes te ksiązk > i > prof.Baumana,czy tylko o nich słyszałeś.Ja nie czytałam. TO WIDAĆ. Nie ma takiego obowiązku, ale to twoja strata. Tylko kto ci dał prawo do oceniania biografii i poglądów, o których nie masz pojęcia? > Dorobek naukowy Baumana > duży ,wiekopomny,mierny czy inny nie ma tu nic do rzeczy. Otóż ma bardzo dużo - bo to najbardziej znany współczesny polski filozof i uczony na świecie. I własnie to budzi wsciekłość miernot w 4 erpie. Stąd ujadanie na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 02:22 ujadanie na forach to mysle, ze nie stad. raczej z niewiedzy i powszechnego przyzwolenia na gadanie co komu slina na jezyk przyniesie :-) Szkoda. Ale mozesz miec racje, ze tez z jednej z "przyjemniejszych" cech polskich - tzn niecheci, wobec tych, ktorzy wyrosli ponad przecietnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Mylicie się oboje... 29.04.07, 11:46 beatrix17 napisała: > ujadanie na forach to mysle, ze nie stad. raczej z niewiedzy i powszechnego > przyzwolenia na gadanie co komu slina na jezyk przyniesie :-) Szkoda. Ale > mozesz miec racje, ze tez z jednej z "przyjemniejszych" cech polskich - tzn > niecheci, wobec tych, ktorzy wyrosli ponad przecietnosc. Tu nie omawiamy osiągnięć naukowych tego komunistycznego kolaboranta i zdrajcy Polski, ale jego poglądy polityczne i aktywny udział w zwalczaniu polskich patriotów. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 02:26 honeyr napisał: > > Przede wszystkim nie WY.Ja zaczęłam to odpowiem.Nie wiem czy czytałes te > ksiązk > > i > > prof.Baumana,czy tylko o nich słyszałeś.Ja nie czytałam. > > TO WIDAĆ. Nie ma takiego obowiązku, ale to twoja strata. Tylko kto ci dał prawo > do oceniania biografii i poglądów, o których nie masz pojęcia? > > > Dorobek naukowy Baumana > > duży ,wiekopomny,mierny czy inny nie ma tu nic do rzeczy. > > Otóż ma bardzo dużo - bo to najbardziej znany współczesny polski filozof i > uczony na świecie. I własnie to budzi wsciekłość miernot w 4 erpie. Stąd > ujadanie na forach. Ja tylko napiasłam swoją opinie o wypowiedzi prof.Baumana zacytowanej w gazeta.pl Nie ,,ujadam''na forach,tylko pisze.A propos to w końcu filozof czy socjolog? Z innej beczki.Poseł Palikot to dla mnie pajac.Jego ksiązek też nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 02:32 > Ja tylko napiasłam swoją opinie o wypowiedzi prof.Baumana zacytowanej w gazeta. > pl > Nie ,,ujadam''na forach,tylko pisze.A propos to w końcu filozof czy socjolog? > Z innej beczki.Poseł Palikot to dla mnie pajac.Jego ksiązek też nie czytałam. Nie wiedziałem, że poseł Palikot zdołał napisać książkę. Jeśli tak, to gratulacje dla posła. A Bauman jest i socjologiem, i filozofem. Najważniejsze książki napisał już na emeryturze. Ostatnio wydana w Polsce: "Płynne życie". Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Wez przestan siac tutaj terror, histeryku. 29.04.07, 10:11 Kto TOBIE dal prawo zabraniac oceniania Baumana? Oceniaj sobie ksiazki, jesli nie chcesz oceniac postepowania, socpozytywny fanatyku. Pffff... takiego schowmana dawno tu nie widzialem. Watek jest o przeszlosci Baumana, a nie o milosci do niego, wiec swoim romantycznym uczuciom do nie go, dawaj upust nieco ciszej, bo zagluszasz dyskutujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
archivario Re: Wez przestan siac tutaj terror, histeryku. 29.04.07, 10:16 Kto TOBIE dal prawo zabraniac oceniania Baumana? Oceniaj sobie ksiazki, jesli nie chcesz oceniac postepowania, socpozytywny fanatyku. Pffff... takiego schowmana dawno tu nie widzialem. Watek jest o przeszlosci Baumana, a nie o milosci do niego, wiec swoim romantycznym uczuciom do nie go, dawaj upust nieco ciszej, bo zagluszasz dyskutujacych. A Tobie ,kto dal prawo uciszac ? Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Wez przestan siac tutaj terror, histeryku. 29.04.07, 10:18 :-) Upraszam o zachowanie spokoju z obawy o zycie rozhisteryzowanego fanatyka. Jak sobie zrobi krzywde, to pozniej powiecie, ze Pis ma krew na rekach. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonniczy Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 02:18 Co mają jego książki do rzeczy? Że niby zwalniają go z odpowiedzialności za swoje czyny? Gdyby Hitler wymyślił teorię względności też byś napisał że g..niarze nie mają prawa go osądzać? Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 29.04.07, 02:19 > Co mają jego książki do rzeczy? Że niby zwalniają go z odpowiedzialności za swo > je czyny? Gdyby Hitler wymyślił teorię względności też byś napisał że g..niarze > nie mają prawa go osądzać? Szkoda gadać. Idź spać. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Gó..arstwo chce osądzać Profesora Baumana? 01.05.07, 04:31 honeyr napisał: > > Co mają jego książki do rzeczy? Że niby zwalniają go z odpowiedzialności > za swo > > je czyny? Gdyby Hitler wymyślił teorię względności też byś napisał że g.. > niarze > > nie mają prawa go osądzać? > > Szkoda gadać. Idź spać. I na tyle tylko Cie stac, w odpowiedzi na czyjes argumenty. Nie-gó..arzu. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 01:45 Nie chodzi o żadną współpracę 19-letniego Baumana z czymkolwiek w PRL w archiwalnych czasach. Bauman był komunistą, tak jak niemal wszyscy myślący ludzie w tamtym okresie. Żadnej sensacji w tym nie ma. Sednem ataku na Baumana jest bezsilna wściekłość miernot prawicowych, że 82-letni Bauman jest obecnie jednym z najznakomitszych krytyków fikcji społecznych, konsumeryzmu, nietolerancji, neoliberalnego dogmatu, globalizacji - czyli idzie na przekór całemu temu chłamowi, który uchodzi w śmiesznej Polsce za objawienie. Świat już docenił Baumana - na świecie Bauman jest prorokiem. Pierwszym uczonym, który opisał globalizację na długo zanim ktokolwiek szerzej zaczął zdawać sobie sprawę z jej skutków. W 4 erpie natomiast wybitnego człowieka obrzuca się błotem, z wielką satysfakcją. Obrzydliwe zachowanie, ale świadczy wyłącznie o wątłych móżdżkach atakujących, którzy nawet nie wiedzą, o kim mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 01:57 honeyr napisał: > Nie chodzi o żadną współpracę 19-letniego Baumana z czymkolwiek w PRL w > archiwalnych czasach. Bauman był komunistą, tak jak niemal wszyscy myślący > ludzie w tamtym okresie. Żadnej sensacji w tym nie ma. > Sednem ataku na Baumana jest bezsilna wściekłość miernot prawicowych, że > 82-letni Bauman jest obecnie jednym z najznakomitszych krytyków fikcji > społecznych, konsumeryzmu, nietolerancji, neoliberalnego dogmatu, globalizacji > - > czyli idzie na przekór całemu temu chłamowi, który uchodzi w śmiesznej Polsce z > a > objawienie. Świat już docenił Baumana - na świecie Bauman jest prorokiem. > Pierwszym uczonym, który opisał globalizację na długo zanim ktokolwiek szerzej > zaczął zdawać sobie sprawę z jej skutków. W 4 erpie natomiast wybitnego > człowieka obrzuca się błotem, z wielką satysfakcją. Obrzydliwe zachowanie, ale > świadczy wyłącznie o wątłych móżdżkach atakujących, którzy nawet nie wiedzą, o > kim mówią. No bez przesady.Pierwsza napisłam cos krytycznego o wypowiedzi prof.Baumana na tym forum.Ja nie jestem ,,4 erpe'' ,jak to ostatnio sie pisuje w środowiskach apologetów ,,3 erpe''. Czytałam trochę archiwalnych wydawnictw propagandowych z okresu PRL,szczególnie z czasów stalinowskich.Masz takie samo pióro jak tamci pismacy. A tu to już przeginasz równo cyt. ,,Bauman był komunistą, tak jak niemal wszyscy myślący ludzie w tamtym okresie''. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:02 amanasunta53, zlituj sie. Nie mozna rozmawiac o Baumanie nie znajac jego ksiazek. Nie mysl kalka - socjalista-komunista- bandyta. Przeczytaj czym dla Baumana jest socjalizm i nie myl go z ustrojem o tej nazwie, ktory panowal w PRL. To nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:08 beatrix17 napisała: > amanasunta53, zlituj sie. Nie mozna rozmawiac o Baumanie nie znajac jego > ksiazek. Nie mysl kalka - socjalista-komunista- bandyta. > Przeczytaj czym dla Baumana jest socjalizm i nie myl go z ustrojem o tej > nazwie, ktory panowal w PRL. To nie takie proste. Ale prof.Bauman żył PRL!Poraża mnie ,że ktoś dzisiaj może szukać dobra w totalitaryzmie.Bo czym był ,,socjalizm''PRL,szczególnie w latach 1944-1956. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:11 Bardzo Cie przepraszam, ale byc moze z powodu poznej pory oraz perspektywy 700 km za kierownica nie rozumiem o czym mowisz? Moze dlatego, ze ty nie zylas w PRL i jestes zbyt mloda osoba aby miec wlasne doswiadczenie w tym temacie. Tym bardziej zachecam Cie do lektury. ps. ja tez zylam w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:12 > Ale prof.Bauman żył PRL!Poraża mnie ,że ktoś dzisiaj może szukać dobra w > totalitaryzmie. Ty masz betonowy berecik? Moher skostniał? Profesor Bauman był przez totalitaryzm szykanowany, podsłuchiwany, zabroniono wydawać jego prace, a w końcu został wygnany z kraju. Więc przestań bredzić po gomułkowsku! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:41 honeyr napisał: > > Ale prof.Bauman żył PRL!Poraża mnie ,że ktoś dzisiaj może szukać dobra w > > totalitaryzmie. > > Ty masz betonowy berecik? Moher skostniał? Profesor Bauman był przez > totalitaryzm szykanowany, podsłuchiwany, zabroniono wydawać jego prace, a w > końcu został wygnany z kraju. Więc przestań bredzić po gomułkowsku! Nie szykanowałam i nie szykanuję prof.Baumana.Berecików nie nosze. Beton...to raczej twoje wypowiedzi.,,Prof.Bauman to autorytet światowy i wara od niego''.Pytania maturalne z poczatku PRL: 1.Kto jest twoim idolem? 2.Uzasadnij dlaczego tow.Lenin. Miałes na maturze podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:52 > Pytania maturalne z poczatku PRL: > 1.Kto jest twoim idolem? > 2.Uzasadnij dlaczego tow.Lenin. > Miałes na maturze podobne? Jesteś pewna, że nie tylko 4, ale nawet 3 erpa nie przesądziła w identyczny sposób, kto jest Największym z Polaków, Ludzi i Ziemian? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:59 honeyr napisał: > > Pytania maturalne z poczatku PRL: > > 1.Kto jest twoim idolem? > > 2.Uzasadnij dlaczego tow.Lenin. > > Miałes na maturze podobne? > > Jesteś pewna, że nie tylko 4, ale nawet 3 erpa nie przesądziła w identyczny > sposób, kto jest Największym z Polaków, Ludzi i Ziemian? Późno.Wróć rano do mojego postu,jeśli go nie wytną,co mi sie trafia na forach gazeta.pl Może zrozumiesz o co mi chodziło. A moze też mi sie coś ..? Pa.Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
yuhma Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 08:36 > Profesor Bauman był przez > totalitaryzm szykanowany, podsłuchiwany, zabroniono wydawać jego prace, a w > końcu został wygnany z kraju. Więc przestań bredzić po gomułkowsku! Zygmunt Bauman Bibliografia do 1968 r. 1959: Socjalizm brytyjski: Źródła, filozofia, doktryna polityczna. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe. 1960: Klasa, ruch, elita: Studium socjologiczne dziejów angielskiego ruchu robotniczego. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe. 1961: Z zagadnień współczesnej socjologii amerykańskiej. Warszawa: Książka i Wiedza. 1962: Systemy partyjne współczesnego kapitalizmu. Warszawa: Książka i Wiedza. 1962: Społeczeństwo, w którym żyjemy. Warszawa: Książka i Wiedza. 1962: Zarys socjologii. Zagadnienia i pojęcia. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe. 1964: Zarys marksistowskiej teorii społeczeństwa. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe. 1964: Socjologia na co dzień. Warszawa: Iskry. 1965: Wizje ludzkiego świata. Studia nad społeczną genezą i funkcją socjologii. Warszawa: Książka i Wiedza. 1966: Kultura i społeczeństwo. Preliminaria. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 12:41 > Zygmunt Bauman > Bibliografia do 1968 r. Poszukaj jeszcze, jakie książki Baumana wydano w PRL po tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:09 > Czytałam trochę archiwalnych wydawnictw propagandowych z okresu PRL,szczególnie > z czasów stalinowskich. Wyobraź sobie, jeśli jesteś w stanie w wąskich przestrzeniach kaczego móżdżka, że profesorowi Baumanowi, jak każdemu człowiekowi, wolno mieć przekonania takie, jakie uważa za słuszne. I bardzo mnie cieszy, że w przypadku Baumana są to właśnie przekonania lewicowe. I czytaj w życiu coś więcej poza propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:20 honeyr napisał: > > Czytałam trochę archiwalnych wydawnictw propagandowych z okresu PRL,szcze > gólnie > > z czasów stalinowskich. > > Wyobraź sobie, jeśli jesteś w stanie w wąskich przestrzeniach kaczego móżdżka, > że profesorowi Baumanowi, jak każdemu człowiekowi, wolno mieć przekonania takie > , > jakie uważa za słuszne. I bardzo mnie cieszy, że w przypadku Baumana są to > właśnie przekonania lewicowe. > > I czytaj w życiu coś więcej poza propagandą. Wąskie przestrzenie mojego ,,kaczego móżczku''to jak wszechświat dla ciebie mały robaczku świetojański,świecący nocą i to słabiutko. Wypowiedz prof.Baumana jest spójna,zrozumiała i logiczna.I jako taką ją oceniam.Nie potrzeba do tego przeczytać ksiazek prof.Baumana. Ty ,oczytany i zauroczony ksiązkami profesora-które świetnie znasz,oceniasz to inaczej.Każdy zostaje przy swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:26 > Wąskie przestrzenie mojego ,,kaczego móżczku''to jak wszechświat dla ciebie mał > y > robaczku świetojański,świecący nocą i to słabiutko. Cokolwiek wymęczone, studenteczko, ale próbuj dalej. Może z czasem przejmiesz schedę po gwieździe dziennikarstwa 4 erpy - Elizie Michalik? > Wypowiedz prof.Baumana jest spójna,zrozumiała i logiczna. Przynajmniej tu się zgadzamy. Tylko zanim zaczniesz coś oceniać, a tym bardziej UDAWAĆ cytowanie, to przeczytaj, o czym mowa. books.guardian.co.uk/departments/politicsphilosophyandsociety/story/0,,2067522,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:32 honeyr napisał: > > Wąskie przestrzenie mojego ,,kaczego móżczku''to jak wszechświat dla cieb > ie mał > > y > > robaczku świetojański,świecący nocą i to słabiutko. > > Cokolwiek wymęczone, studenteczko, ale próbuj dalej. Może z czasem przejmiesz > schedę po gwieździe dziennikarstwa 4 erpy - Elizie Michalik? > > > Wypowiedz prof.Baumana jest spójna,zrozumiała i logiczna. > > Przynajmniej tu się zgadzamy. Tylko zanim zaczniesz coś oceniać, a tym bardzie > j > UDAWAĆ cytowanie, to przeczytaj, o czym mowa. > <a href="books.guardian.co.uk/departments/politicsphilosophyandsociety/story/0,,2067522,00.html" target="_blank">books.guardian.co.uk/departments/politicsphilosophyandsociety/story/0,,2067522,00.html</a> Wyobraż sobie ,że dotarłam do tekstu żródłowego kilka godzin wcześniej.Cytat w gazeta.pl jest prawdziwy,na ile znam angielski. Co do Elizy Michalik to to pisuje dobre i kiepskie teksty.Jeżeli miałabym równac to do np.Igora Janke.Eliza słabsza. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:47 Cytat w > gazeta.pl jest prawdziwy,na ile znam angielski. > Co do Elizy Michalik to to pisuje dobre i kiepskie teksty.Jeżeli miałabym równa > c > to do np.Igora Janke.Eliza słabsza. W gazeta.pl prawdziwy, w twoim poście już nie. Łączenie w jednym zdaniu komunistycznej młodości po wojnie z przekonaniami lewicowymi w życiu nie ma nic wspólnego z cytatem. Eliza Michalik pisuje jakiekolwiek teksty? Nie zdziw się, jak w tych swoich tekstach wklei sobie z coś z twoich na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 02:56 honeyr napisał: > Cytat w > > gazeta.pl jest prawdziwy,na ile znam angielski. > > Co do Elizy Michalik to to pisuje dobre i kiepskie teksty.Jeżeli miałabym > równa > > c > > to do np.Igora Janke.Eliza słabsza. > > W gazeta.pl prawdziwy, w twoim poście już nie. Łączenie w jednym zdaniu > komunistycznej młodości po wojnie z przekonaniami lewicowymi w życiu nie ma nic > wspólnego z cytatem. > Eliza Michalik pisuje jakiekolwiek teksty? Nie zdziw się, jak w tych swoich > tekstach wklei sobie z coś z twoich na forum. No nie,ja chce spać! Ale na to jeszcze odpowiem. Nigdy nie cytowałam ,,obrobionego''tekstu.Nigdy tego nie robię. Ja tylko odniosłam sie do wypowiedzi.Tyle.Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Fałszywe nutki... 29.04.07, 10:19 W kwestii miernot prawicowych i tego, że jak to niemal wszyscy myślący ludzie w tamtym okresie mieli komunistyczne poglądy, co jest często lansowane w mediach. Upowszechniana jest taka oto teza, że komuniści to czasem bywają może i nieprzyjemni, czasem wyprowadzają czołgi na ulicę, ale wiedzą i kompetencjami w kierowaniu gospodarką to biją innych na głowę. Prawda jednak jest żałosna dla nich. Otóż kiedy członek komisji ds. Orlenu A. Macierewicz zapytał marszałka (nie licząc innych funkcji tego geniusza) W. Cimoszewicza o kwestie dostaw ropy do Polski, to ten odpowiedział że wg niego 50% pochodzi z Rosji a reszta z innych regionów. Takie to są te kompetencje o których dziecko z siódmej klasy ma większą wiedzę, że się ograniczę do tego jednego przykładu. Dzisiaj ci wszyscy utrwalacze władzy ludowej grają rolę niewinnych ofiar polskiego antysemityzmu. Mordercy i kaci polskiego narodu wyparowali w niebyt, nigdy nie istnieli, nic złego nie robili. Pewnie ofiary same sobie wyrządzały krzywdę. To Ty przyjacielu nie wiesz nawet o czym mówisz, by nie powiedzieć jasno że fałszywie grasz. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Fałszywe nutki... 29.04.07, 13:19 Wzruszyłem się widząc, że Macierewicz pojawia się w twojej wypowiedzi w kontekście kompetencji i wiedzy. Nawet gorliwy kumpel neokonsów Sikorski miał na ten temat, zdaje się, wyrobioną opinię. Tak więc - naprawdę dobry żart! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Fakty nieodpowiednie... 29.04.07, 16:29 tym gorzej dla nich. I już. Nie ma to jak kompetentni komuniści najlepiej z koneksjami rodzinnymi z KPP lub UB, no niech tam, socjaliści choćby z Eurolandu... Gościu, z Macierewiczem nie wytrzymałbyś w dyskusji nawet ćwierć rundy i poległbyś bezprzykładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Kulisy ataku na Baumana 29.04.07, 11:48 honeyr napisał: > Bauman był komunistą, tak jak niemal wszyscy myślący > ludzie w tamtym okresie. :)))))))))))) To ty też jesteś niezły "beton"... > Sednem ataku na Baumana jest bezsilna wściekłość miernot prawicowych, :))) żyjesz w świecie swojej paranoi... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 02:43 Bawcie się dalej ,idę spać.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
beckett Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 03:32 Bauman nie byl socjalista, byl funkcjonariuszem przybylego z azji sowieckiego ciemnogrodu, jednym z tych, ktorzy mordowali prawdziwych socjalistow. Co sowiecki zwiazek mial wspolnego z socjalizmem? Sluzyl najezdzcy przeciwko wlasnemu narodowi. Dlaczego potepiamy Niemcow nazywajac wprost ich zle czyny, pietnujac do dzisiaj ich zbrodnie a patrzymy na kolaborantow sowietskiej Rosji z poblazaniem. Nie wyslalbym dziecka do takiego profesora, nie zlecilbym mu badan majacych sluzyc unowoczesnieniu mojego kraju... nie powierzylbym mu strozowac parkingu, bo moze by zlodzieje okazali sie ideowo ciekawi dla pana profesora. Pies go trącal. Wyborcza nie pozwala komentowac bezposrednio pod artykulem. To ma moim zdaniem efekt odwrotny od zamierzonego, tzn wscieklosc tych ktorych dziadkowie cierpieli z rak KBW i NKWD. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_pl uzyteczni idioci... 29.04.07, 08:31 .. na zawsze zostaja uzytecznymi idiotami Odpowiedz Link Zgłoś
radcawegrowicz Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 09:04 "Jeżeli się przyjrzeć politycznemu spektrum w owym czasie (lata 1944-45), to najlepsze rozwiązania proponowali komuniści. Polityczny program partii (PPR) najbardziej odpowiadał kwestiom, w obliczu których stał kraj. Co do mnie, byłem całkowicie zaangażowany. Komunistyczne idee były (dla mnie) prostą kontynuacją Oświecenia". Właściwie to jestem bezradny wobec tego rodzaju wywodów. Bo jak to nazwać: głupota? cynizm? starcza demencja? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 09:16 radcawegrowicz napisał: > "Jeżeli się przyjrzeć politycznemu spektrum w owym czasie (lata 1944-45), to > najlepsze rozwiązania proponowali komuniści. Polityczny program partii (PPR) > najbardziej odpowiadał kwestiom, w obliczu których stał kraj. Co do mnie, byłem > > całkowicie zaangażowany. Komunistyczne idee były (dla mnie) prostą kontynuacją > Oświecenia". > > Właściwie to jestem bezradny wobec tego rodzaju wywodów. Bo jak to nazwać: > głupota? cynizm? starcza demencja? ,,Najgorsza rzecz gdy przekrętna głowa prawdą nazywa nieprawdziwe słowa''.To taka fraza Mikołaja Reja o prof.Baumanie i jemu podobnych. Ale jest rzecz gorsza.Brytyjki dziennik cytuje bezkrytycznie ,,mądrości''prof.Baumana.Tak jak ,cytowany w zachodnich mediach na okrągło w swoich jawnie antypolskich wystąpieniach,inny profesor,już z III RP,który odmówił złożenia oświadczenia lustracyjnego jako wybrany polski parlamentarzysta.Oczywiście uważa on ,że europoseł nie podlega polskiemu prawu. Jest wyzej ,jest EUROPOSŁEM. W latach 50-tych(zbieram dowcipy z tamtych lat) i późniejw ZSRS mawiano: ,,Komitet mienia tut pastawił i on mienia wozmiot.A wam towariszczi czleny ch..z towo'' Odpowiedz Link Zgłoś
archivario Re: Zalosna i prymitywna mitomanka 29.04.07, 09:54 Przeczytałam wypowiedz w gazeta.pl i znam historię Polski XX wieku.Podobno nieźle,jak oceniaja mnie znajomi studenci i młodsi pracownicy naukowi jednego z wydziałów historii na jednym z uniwersytetów.Poza tym moja rodzina sporo wycierpiała od komuchów,szczególnie w latach 1939-1956. Zagadka: Pod jakim nikiem wystepuje na roznych forach ta infantylna sisiumajtka ? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Zalosna i prymitywna mitomanka 29.04.07, 13:53 archivario napisał: > Przeczytałam wypowiedz w gazeta.pl i znam historię Polski XX wieku.Podobno > nieźle,jak oceniaja mnie znajomi studenci i młodsi pracownicy naukowi jednego z > wydziałów historii na jednym z uniwersytetów.Poza tym moja rodzina sporo > wycierpiała od komuchów,szczególnie w latach 1939-1956. > > Zagadka: Pod jakim nikiem wystepuje na roznych forach ta infantylna > sisiumajtka ? Pod tylko jednym dupku żołędny bezjajowy. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 10:00 amanasunta53 napisała: > Bauman podkreślił, iż nigdy nie ukrywał tego, że był socjalistą i zawsze miał > lewicowe poglądy. > Zwalczał,,prawicowe podziemie'i nadal jest dumny,że jest socjalistą..... O swoich pogladach,przekonaniach i współpracy mówi sensownie,normalnie,jak porządny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 10:07 współpracować z KBW w czasach stalinowskich w ramach "likwidacji podziemia" to mniej więcej tak samo, jak współpracować z gestapo w czasie wojny w ramach "likwidacji Żydów" Odpowiedz Link Zgłoś
archivario Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 10:12 współpracować z KBW w czasach stalinowskich w ramach "likwidacji podziemia" to mniej więcej tak samo, jak współpracować z gestapo w czasie wojny w ramach "likwidacji Żydów" Zgadza sie...mniej wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 13:56 allspice napisała: > amanasunta53 napisała: > > > Bauman podkreślił, iż nigdy nie ukrywał tego, że był socjalistą i zawsze > miał > > lewicowe poglądy. > > Zwalczał,,prawicowe podziemie'i nadal jest dumny,że jest socjalistą..... > > O swoich pogladach,przekonaniach i współpracy mówi sensownie,normalnie,jak > porządny człowiek. Po wykreśleniu ,,porzadny'' pełna zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Czy Gazetka ma do dyspozycji chociaż jednego 29.04.07, 10:13 "autoryteta moralnego", który nie byłby czerwonym szpiclem lub enkawudzistowskim mordercą? Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: to rewizjoniści, jak prof. Bauman 29.04.07, 10:27 rozłożyli komunizm, pozbawili go intelektualnej atrakcyjności. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Był taki jeden... 29.04.07, 10:30 ale sie nieopacznie przyznał do donosicielstwa, zupełnie niepotrzebnie zresztą. Nazywał się Maleszka. Gdyby nie ten fałszywy krok, do dzisiaj mógłby odgrywać rolę "autoryteta moralnego". Szkoda, bo tak to trzeba dalej pilnie szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
lewymajowy Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 10:31 oooooo! forum sie osralo. jak to? lewicowiec sie przyzneaje, ze zawsze byl lewicowcem!? a czy Orwell przechrzcil sie jak napisal 'Folwark'? Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 10:35 amanasunta53 napisała: Bauman podkreślił, iż nigdy nie ukrywał tego, że był socjalistą i zawsze miał lewicowe poglądy. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Tylko najbardziej zaufani towarzysze przechodza do pracy na najtrudniejszy odcinek frontu walki z faszyzmem jakim sa "ORGANA" ! Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 10:50 otumaniony 20-latek. Na pewno niewiele od niego zależało. Później, jako rewizjonista, rozkładał komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 11:00 marius7m napisał: > otumaniony 20-latek. Na pewno niewiele od niego zależało. Później, jako > rewizjonista, rozkładał komunizm. Nie byl otumaniony.Swiadomie i z przekonania bral udzial w umacnianiu wladzy "komunistow" Pozniej uznal ,ze mozna innaczej realizowac cele lewicy. Innaczej jak wielu jego kolegow,nie zmienil pogladow i pozostal otwarcie lewicowym naukowcem.A cale te zasmarkane forum moze go w dupe pocalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marius7m Re: Bauman był socjalistą i zawsze miał lewicowe. 29.04.07, 14:39 Rozumiem, że "otumaniony" to nie jest eleganckie słowo w kontekście przyszłego profesora... ale, jeśli dobrze pojąłem, całą młodość (pomiędzy 1939 i 1945) przeżył w ZSSR. Nie miał tam szansy na poznanie np. PPS. Później był rewizjonistą i rozkładał komunizm za Gomułki Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Komuniści , bez względu na posiadane stopnie nauko 29.04.07, 11:16 we zawsze byli gatunkowo zbliżeni do Protozoa ( Pierwotniaki) a ich formy "wyższe" to Jamochłony i Gąbki - stałe zmartwienie Darwina-bowiem nie imała sie ich ewolucja. To samo z czerwonymi przekazującymi swoim kolejnym miotom (termin z "Folwarku")kod genetyczny który ic uodparnia na prawdy obiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
chessplayer07 Re: Komuniści , bez względu na posiadane stopnie 29.04.07, 11:38 No cóż..nie każdy mógł robic habilitacje z nauk prawnych w PRL, cytowac Lenina a teraz rządzic IVRP...ale serio: niech wszyscy którzy uważaja że wykształcenie w PRL jest g..warte oddadza dyplomy!! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Wykształcenie nie ma tu nic do rzeczy ! Czerwony 29.04.07, 11:50 to czerwony i moze być nawet na stanowisku np patriarchy np Aleksiej II w NKWD ps "Drozdow" czy znakomity historyk Garlicki ps "Pedagog" lub dziennikarz -Passent. To tylko poswiadcza niezmiennośc tego gatunku ! Odpowiedz Link Zgłoś
stdye Re: Komuniści , bez względu na posiadane stopnie 29.04.07, 14:16 Z. Bauman: If the author of this lampoon was really working in the archives he'd probably discover that the files dedicated to me as the enemy are much thicker than the files dedicated to me as a collaborator. But I wouldn't expect balance from him ... a w Twoim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Chcesz sie popisać ? Napisz to samo cyrylicą-efekt 29.04.07, 22:27 bedzie wiekszy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki! 29.04.07, 13:04 Gomułka skakałaby pod sufit z uciechy, widząc, jak pomoczarowska (i pomroczna) 4 erpa wszczyna ujadanie na Zygmunta Baumana, dokładnie identyczne z tym z lat sześćdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 13:42 ,,4 erpe''zwalcza prof.Baumana? Czyli za chwileczkę NYT,FT,i inne ,,opiniotwórcze'' zarzucać będą : -homofobie, -antysemityzm, -ksenofobię....,,4 erpe'' bo....amanasunta53 napisała ,że jej sie wypowiedz prof.Baumana nie podoba. Coraz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:02 > Czyli za chwileczkę NYT,FT,i inne ,,opiniotwórcze'' zarzucać będą : > -homofobie, > -antysemityzm, > -ksenofobię....,,4 erpe'' bo....amanasunta53 napisała ,że jej sie wypowiedz > prof.Baumana nie podoba. > Coraz lepiej. (Ważne ze Radyjo pochwali, prawda?) Akurat o ciebie chodzi stosunkowo najmniej, ale ty zaczęłaś i czy trudno było przewidzieć, że "argumenty" w tej "dyskusji" będą - a jakże by inaczej - polegały na opluwaniu "żyda" i bredzeniu o "patriotach" "zabijanych" przez Baumana? Trzeba brać odpowiedzialność, skoro się zaczyna nagonkę. Przejrzyj niektóre "wypowiedzi". Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:15 honeyr napisał: > > Czyli za chwileczkę NYT,FT,i inne ,,opiniotwórcze'' zarzucać będą : > > -homofobie, > > -antysemityzm, > > -ksenofobię....,,4 erpe'' bo....amanasunta53 napisała ,że jej sie wypowie > dz > > prof.Baumana nie podoba. > > Coraz lepiej. > > (Ważne ze Radyjo pochwali, prawda?) > Akurat o ciebie chodzi stosunkowo najmniej, ale ty zaczęłaś i czy trudno było > przewidzieć, że "argumenty" w tej "dyskusji" będą - a jakże by inaczej - > polegały na opluwaniu "żyda" i bredzeniu o "patriotach" "zabijanych" przez > Baumana? Trzeba brać odpowiedzialność, skoro się zaczyna nagonkę. Przejrzyj > niektóre "wypowiedzi". 1.Nie wiem czy prof.Bauman wykonywał wyroki śmierci jako żołnierz KBW.Nic nie pisze o tym, ale...zasłania sie niepamięcią w innych sprawach.Sądzę ,że uczestnictwo w takich egzekucjach to trauma i tego sie nie zapomina.Nie zamierzam oskarżać prof.Baumana o zbrodnie komunistyczne z własnym udziałem lub nie. 2.KBW zabijało patriotów ,to nie jest bredzenie. 3.Nie widzę na tym forum ,poza pojedyńczymi przypadkami,..opluwania żyda''.Więcej antysemityzmu jest brukselce,która przygotowałam dziś na obiad. 4.To co krytykujesz to byty które sie na tym forum nie dokonały.To twoje,,niepobożne''życzenia? 5.Radyjo to ,oczywiście,Radio Maryja?Dla mnie Księzyc bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
stdye Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:22 1. Geremek był w PZPR od 1950 do 1968 2. PZPR zabijało patriotów, to nie jest bredzenie 3. Germek zabijał patriotów to pewne! tak to ma wyglądać nowa logika polska? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:29 stdye napisał: > 1. Geremek był w PZPR od 1950 do 1968 > 2. PZPR zabijało patriotów, to nie jest bredzenie > 3. Germek zabijał patriotów to pewne! > > tak to ma wyglądać nowa logika polska? Przeczytaj jeszcze raz co napisałam. Logiki uczyłeś sie w szkole PZPR na ul.Rozbrat w Warszawie?Nie chodziłeś na wykłady,bo były fakultatywne?Marksizm leninizm był obowiązkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
stdye Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:38 no przeczytałem i nie widze błędu logika jest chyba jedna gdzie by jej nie uczyli, chyba, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:43 stdye napisał: > no przeczytałem i nie widze błędu > logika jest chyba jedna gdzie by jej nie uczyli, chyba, nie? To jednak była fakultatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 15:09 stdye napisał: > tak to ma wyglądać nowa logika polska? Nie, twoja logika jest taka bardziej żydowska... )) Odpowiedz Link Zgłoś
stdye Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 15:22 aha, ta jest inna? Smutne, ze jeszcze tak można pomyśleć i być z tego zadowolonym. Odpowiedz Link Zgłoś
stdye Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 15:25 rzuć okiem na ten rysunek Mleczki i zastanów się na życiem: www.mleczko.pl/img/full_color/big/57.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:37 > 1.Nie wiem czy prof.Bauman wykonywał wyroki śmierci jako żołnierz KBW.Nic nie > pisze o tym, ale...zasłania sie niepamięcią w innych sprawach. Jak to nie wiesz?? Masowo!!! Bauman osobiście zastrzelił z kałasza 44 miliony bezbronnych patriotów! Zwany był Krwawym Muńkiem, chadzał w czerwonej kominiarce, a w czasie kręcenia "O dwóch takich co ukradli księżyc" dybał na zapleczu studia na życie dwóch niewiniątek, przeczuwając, jakie dwugłowe pałubiaste cudo z niech wyrośnie! Ale MB Trybunalska czuwała i reżyser wyprowadził bezpiecznie dziatki kanałami (gdzie, nota bene, nabawiły się charakterystycznego zapachu na długie lata...smutny side effect) > 2.KBW zabijało patriotów ,to nie jest bredzenie. Czym różnili się ci "patrioci" od obecnych "terrorystów" podkładających bomby w Iraku, z którymi m.in. 4 erpa tak gorliwie walczy? Niczym. Obowiązująca nomenklatura historyczna się zmienia. > 3.Nie widzę na tym forum ,poza pojedyńczymi przypadkami... Oczywiście. Wszystko jest cacy (poza pojedyNczymi przypadkami!). Polscy katolicy miłują bliźnich, a forum jest pełne szacunku dla ludzi. A Blida żyje i ma sie dobrze. Przecież to prawdy oczywiste. I to by było na tyle. Szkoda mi trochę niedzieli, więc do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:42 > > 2.KBW zabijało patriotów ,to nie jest bredzenie. > > Czym różnili się ci "patrioci" od obecnych "terrorystów" podkładających bomby w > Iraku, z którymi m.in. 4 erpa tak gorliwie walczy? Niczym. Obowiązująca > nomenklatura historyczna się zmienia. > > > 3.Nie widzę na tym forum ,poza pojedyńczymi przypadkami... > > Oczywiście. Wszystko jest cacy (poza pojedyNczymi przypadkami!). Polscy > katolicy miłują bliźnich, a forum jest pełne szacunku dla ludzi. A Blida żyje i > ma sie dobrze. Przecież to prawdy oczywiste. > > I to by było na tyle. Szkoda mi trochę niedzieli, więc do widzenia. Idz na spacer dłuuuuugi.To nieraz pomaga na stres.A jak nie to zgłoś sie rano lekarza.Nie zdziw się,że po podzieleniu sie z lekarzem swoimi poglądami.........możesz nie mieć dostępu do netu przez jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:45 > Idz na spacer dłuuuuugi.To nieraz pomaga na stres.A jak nie to zgłoś sie rano > lekarza.Nie zdziw się,że po podzieleniu sie z lekarzem swoimi > poglądami.........możesz nie mieć dostępu do netu przez jakiś czas. Studenteczko. Wracaj do książek. Ale nie do pism starego Giertycha, ale do książek, które pomogą ci przebrnąć sesję. (I znajdź sobie faceta. Wtedy te frustracje miną, i nie trzeba będzie ich rozładowywać na forach! Serio!) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:52 honeyr napisał: > > Idz na spacer dłuuuuugi.To nieraz pomaga na stres.A jak nie to zgłoś sie > rano > > lekarza.Nie zdziw się,że po podzieleniu sie z lekarzem swoimi > > poglądami.........możesz nie mieć dostępu do netu przez jakiś czas. > > Studenteczko. Wracaj do książek. Ale nie do pism starego Giertycha, ale do > książek, które pomogą ci przebrnąć sesję. > (I znajdź sobie faceta. Wtedy te frustracje miną, i nie trzeba będzie ich > rozładowywać na forach! Serio!) Czytałam kiedyś pisma najstarszego Gertycha Jędrzeja.Naiwne i nudne. Podobne do Marksa ,którego też usiłowałam czytać. Co do sesji to jeszcze jest trochę czasu.. Faceta mam tylko pracuje.Jak go nie ma to sie nudze i pisze na forach gazeta.pl Jak dotąd frustracji brak.Nieraz tylko coś mnie wkurzy ale szybko mi przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Poszly bezpieczniki? 30.04.07, 00:55 honeyr napisał: > (I znajdź sobie faceta. Wtedy te frustracje miną, i nie trzeba będzie ich > rozładowywać na forach! Serio!) Nie dziwie sie. Ale mysle ze twoja rozmowczyni nie zasluguje na tego rodzaju odpowiedz. Prawdopodobnie nie zasluguje na zadna. Problem polega na tym, ze dokonuje oceny czlowieka o ktorego zyciu i dorobku nie ma najwidoczniej zielonego pojecia. Jej ocena wynika z interpretacji tekstu, interpretacja jest pochodna pawlowskiego odruchu antykomunistycznego. Na takiej samej zasadzie zrobiono na tym forum z Günthera Grassa krwiozerczego ss-mana, z Kolakowskiego kolaboratora a ze Szczypiorskiego wspolpracownika bezpieki. Nie jest rzecza istotna czego Ci ludzie dowiedli calym swym dorobkiem i zyciem, istotne jest co sie komu z czym kojarzy. Wypowiedz Zygmunta Baumana - w swym jezyku i wymowie szczera az do bolu - zostaje zinterpretowana w sposob typowy dla histerii poznourodzonych. Coz, w ten sposob mozna zrobic rowniez z Ernesta Hemingwaya, Garcii - Lorki, Picassa i George'a Orwella enkawudzistow. A tak swoja droga, to o ile sie orientuje, do KBW Bauman zostal wcielony. I o ile dobrze rozumiem rewelacje IPN-u, nie istnieje zaden dowod osobistej winy ani slad czynow ktore nosilyby znamiona przestepstwa. Tak ze przyczyn ataku doszukiwalbym sie raczej dokladnie w tych samych pobudkach, ktore kierowaly Moczarowcami i "aktywem" robotniczo-esbeckim w 1968 roku. 1. madry czlowiek 2. lewicowa przeszlosc 3. zydowskie pochodzenia 4. swiatowa slawa 5. ocalal z holocaustu 6. szykanowany przez esbecje w 1968 roku 7. odniosl niekwestionowany, swiatowy sukces 8. ma odwage przyznawac sie do swych pogladow nawet jesli jest to obecnie niepopularne w Klaju albo Kielcach. Kombinacja tych osmiu czynnikow czyni z niego zbrodniarza w oczach kazdej miernoty niesplamionej koniecznoscia dokonywania wyborow w strasznych i trudnych do zrozumienia czasach. I A POSTERIORI winnym wszelkich zbrodni, szczegolnie tych, ktore popelnili inni. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poszly bezpieczniki? 30.04.07, 11:35 rmstemero napisał: > 1. madry czlowiek > 2. lewicowa przeszlosc > 3. zydowskie pochodzenia > 4. swiatowa slawa > 5. ocalal z holocaustu > 6. szykanowany przez esbecje w 1968 roku > 7. odniosl niekwestionowany, swiatowy sukces > 8. ma odwage przyznawac sie do swych pogladow nawet jesli jest to obecnie > niepopularne w Klaju albo Kielcach. > > Kombinacja tych osmiu czynnikow czyni z niego zbrodniarza w oczach kazdej > miernoty niesplamionej koniecznoscia dokonywania wyborow w strasznych i trudnyc > h > do zrozumienia czasach. I A POSTERIORI winnym wszelkich zbrodni, szczegolnie > tych, ktore popelnili inni. W narodzie żydowskim jest równie duży odsetek :pojebów,zbrodniarzy,kretynów,superinteligentnych co w narodzie polskim niemieckim tunguskim ...Jeśli uważasz że nie to...jesteś kolego RASISTĄ. Dlaczego można pisac o szmalcownikach,którzy byli w narodzie polskim,a nie można o żydowskich oprawcach z KBW lub UB? Czy to głupota czy RASIZM? Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Poszly bezpieczniki? 30.04.07, 12:57 amanasunta53 napisała: Dziekuje za komentarz. Jest on dla mnie interesujacy nawet gdy moj post zostal skierowany do innego uczestnika dyskusji, dobrze gdy ludzie ze soba rozmawiaja. > W narodzie żydowskim jest równie duży odsetek > :pojebów,zbrodniarzy,kretynów,superinteligentnych co w narodzie polskim > niemieckim tunguskim ... Calkowicie sie zgadzam. Nie przypominam sobie tez abym kiedykolwiek reprezentowal odmienny poglad. Jeśli uważasz że nie to...jesteś kolego RASISTĄ. Do tej pory nie laczyly nas stosunki kolezenskie ale kto wie, moze moga. Wracajac do sprawy: osobnik uznajacy ze Zydom naleza sie szczegolne prawa i zywiacy do nich bezkrytyczna sympatie to nie rasista lecz filosemita. Nie sadze abym nim byl. Moj komentarz nie dotyczyl bynajmniej wartosciowania dokonan Baumana przez pryzmat jego pochodzenia lecz oceny percepcji u jego przeciwnikow. A jaka ta jest mozna bylo przekonac sie w 1968 roku oraz obecnie (vide glosy na tym forum). > Dlaczego można pisac o szmalcownikach,którzy byli w narodzie polskim,a nie można o żydowskich oprawcach z KBW lub UB? Mozna. Z zachowaniem trzezwosci, znajomoscia rzeczy i uwzgledniajac cala droge i dokonania czlowieka a nie pakujac go do szuflady z napisem NKWD tylko dlatego ze w niej wyladowali w strasznych czasach i w warunkach zdeterminowanego totalitarna rzeczywistoscia wyboru. > Czy to głupota czy RASIZM? Zapraszam do krytycznej lektury podstaw dialektyki. Dyskutowanie z postawionymi przez siebie tezami jest tam dokladnie opisane. ZAwsze gdy jestem skonfrontowany z ta aberacja przypomina mi sie przesluchujacy mnie niegdys UBEK, ktory po sformulowaniu tezy dotyczacej mojego skromnego wkladu w obrone demokratycznych wartosci, patrzyl mi w oczy i zadawal wciaz to same pytanie: Zdaje sobie pan sprawe z tego, czemu to sluzy? Na czyj mlyn ta woda? Od tego czasu zapala mi sie czerwone swiatelko gdy za konczoca wywod teza pojawia sie znak zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Poszly bezpieczniki? 30.04.07, 13:04 rmstemero napisał: > Zapraszam do krytycznej lektury podstaw dialektyki. Dyskutowanie z postawionymi > przez siebie tezami jest tam dokladnie opisane. ZAwsze gdy jestem skonfrontowan > y > z ta aberacja przypomina mi sie przesluchujacy mnie niegdys UBEK, ktory po > sformulowaniu tezy dotyczacej mojego skromnego wkladu w obrone demokratycznych > wartosci, patrzyl mi w oczy i zadawal wciaz to same pytanie: Zdaje sobie pan > sprawe z tego, czemu to sluzy? Na czyj mlyn ta woda? > Od tego czasu zapala mi sie czerwone swiatelko gdy za konczoca wywod teza > pojawia sie znak zapytania. Może za daleko pojechałam.Wszyscy komentujemy wypowiedz prof.Baumana.Mój test był trochę nie na temat. Mnie UBcy nie przesłuchiwali,bo nie to pokolenie(ur. 1984).Prosze nie porównuj mnie ze swoim przesłuchującym.Naprawdę na to nie zasłużyłam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Poszly bezpieczniki? 30.04.07, 17:16 amanasunta53 napisała: > Może za daleko pojechałam.Wszyscy komentujemy wypowiedz prof.Baumana.Mój test > był trochę nie na temat. Drobiazg. Mysle, ze Twoje oburzenie bylo szczere. Bauman jest ze wzgledu na swoj zyciorys (ktorego sie nie wypiera, co zasluguje na pewien szacunek)postacia kontrowersyjna. Jest on jednak - zwazywszy jego caly dorobek i losy w powojennej Polsce (ktora pomagal jako mlokos budowac) bardziej ofiara niz sprawca. Jesli zas chodzi o dorobek naukowy i wyznawane obecnie poglady to nie wydaje mi sie aby zaslugiwal na atak lub potepienie. Poczytaj go sobie, warto i to niezaleznie od wyznawanych pogladow wlasnych. Wielki leb. > Mnie UBcy nie przesłuchiwali,bo nie to pokolenie(ur. 1984). To ani Twoja wina ani zasluga. Nie mam zamiaru Ciebie porownywac. Odkrywam po prostu w dzisiejszej dyskusji te same retoryczne chwyty jakimi wowczas poslugiwala sie UBecja wobec myslacych bardziej krytycznie i w sposob bardziej zroznicowany. I budzi to moj niesmak. Zwroc uwage - nie znajac ani moich pogladow ani zyciorysu ani nawet stosunku do Zydow oskarzylas mnie o rasizm i glupote - tylko dlatego ze mialem odrebne zdanie jesli chodzi o mechanizmy potepiania czlowieka ktorego nie znasz. Latwo wydawac wyroki w wolnych i spokijnych czasach. Trudniej bylo dokonywac wyborow tam gdzie mozna bylo wybierac jedynie pomiedzy mniejszym albo wiekszym zlem, przy czym jedno i drugie jawilo sie jako dobro i jako takie chcialo byc czczone i postrzegane. Wielu ludzi popelnilo wowczas bledy. Niektorzy swym pozniejszym zyciem je naprawili. Bauman dla mnie do takich nalezy. Prosze nie porównuj > mnie ze swoim przesłuchującym.Naprawdę na to nie zasłużyłam. > Pozdrawiam. Nie bede. Rowniez pozdrawiam. Postaraj sie prosze dac w dyskusji pewien kredyt zaufania rowniez tym ktorzy maja zdanie odrebne od Twojego. Moze sie okazac ze nie sa wrogami, ktorych btrzeba zwalczac. Odpowiedz Link Zgłoś
stdye Re: Poplecznicy 4 erpy - wierni uczniowie Gomułki 29.04.07, 14:44 niedziela dzień święty, uważaj bo cie ktoś zakapuje żeś do kościoła nie poszedł i może okaże się żeś żyd! oj czasy się zmieniają ale ludzie niewiele ... Odpowiedz Link Zgłoś
o-poranku Charles Manson tez nikogo nie zamordowal... 29.04.07, 17:54 (...)he also worked as a political education instructor. According to semi-official statements of a historian with the Polish Institute of National Remembrance made in the conservative magazine Ozon in May 2006, from 1945 to 1953 Bauman held a similar function in the Corps for Domestic Security (KBW), a military unit formed to combat the remnants of the Polish resistance as well as Ukrainian and German underground in Poland. Bauman, the magazine states, distinguished himself as the leader of a unit that captured a large number of underground combatants, for which he was awarded the Polish Cross of Valour in 1950. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Jak zwykle się mylisz... )) 29.04.07, 15:08 honeyr napisał: > erpa wszczyna ujadanie na Zygmunta Baumana, dokładnie identyczne z tym z lat > sześćdziesiątych. Gomułka nie krytykował jego komunistycznych poglądów i walki z "reakcyjnym podziemiem". Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: To jest ten artykul 29.04.07, 17:47 Dziwne ze gazeta nie dala go na forum ,ale jednoczesnie wyroznila ? Wszystko robia po ichnemu : ) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4097786.html Odpowiedz Link Zgłoś