zydzinski2 07.05.07, 14:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monster1972 to g.. a nie sztuka;-) 07.05.07, 15:58 cała ta tzw. wspolczesna sztuka to jedno wielkie gó.. jakis baran bije mlotkiem w kawalek szyny kolwjowej i nazywa to muzyką inny cwok nasra na papier i mowi, ze to obraz a jeszcze inny "artysta" zagoni stado golasów i robi za wielkiego fotografa ;-) takie "dzieła" to nawet obok prawdziwej sztuki w encyklopedii nie powinny się znajdowac Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: to g.. a nie sztuka;-) 07.05.07, 17:08 monster1972 napisał: > cała ta tzw. wspolczesna sztuka to jedno wielkie gó.. ***************************************** Gdyby fotograf ubrał berecik a la Rembrandt i namalował to zbiegowisko na płótnie, to byłaby? Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 też by nie była;-) 07.05.07, 22:10 obecnie liczy sie tylko wymyslenie czegos, czego inni nie wymyslili nie chodzi o cos, co nazywamy dotknieciem "boga", czy "bogów" cos, co sprawia, ze artysci mogą i potrafią cos zrobic... a zwykły zjadacz chleba nie potrafi otóz ja tez potrafie zrobic zdjecie nawet miliona golasów dlatego to zwykle szokowanie liczbą golasów w jednym miejscu a nie sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: też by nie była;-) 08.05.07, 02:51 wiadomo, że to 3x sztuka ;) zobacz.xx.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: też by nie była;-) 08.05.07, 09:44 A potrafisz zebrać milion golasów w jednym miejscu? Może umiejętność zorganizowania takiej instalacji też jest elementem, który trzeba brać pod uwagę oceniając trudność tej sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
pynky Re: też by nie była;-) 08.05.07, 14:44 tak tylko powiedz co ma wspolnego zebranie milona ludzi z kunsztem artysty tj umiejetnościami nabywanymi np w asp, lub rozwijanymi samodzielnie, jesli ma sie duzy talent bo zebranie 18tys golasów i strzelenie fotki to bardziej marketing lub pr - a nie sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: też by nie była;-) 09.05.07, 09:00 Definicja sztuki rozszerza się z czasem i każdy wiek dokłada coś od siebie. Nie wykluczone że wiek 21 dołoży do niej właśnie PR i marketing. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re:Nie wykluczone że wiek 21 dołoży PR i marketing 09.05.07, 11:18 Już dołożył; widziałem gdzieś nawet taką książkę "Sztuka marketingu" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz A może się mylisz ? 07.05.07, 22:31 A może to "sztuka" dla takich jak ty, których znajomość sztuki współczesnej jest bardzo mała, a jeśli już trafią na dobre dzieło to nawet tego nie zauważą, bo zatrzymali się na XIX-wiecznym realizmie. Jedyne na co są wstanie zwrócić uwagę, to tysiące golasów pozujących publicznie, albo facet srający na płótno. I potem powtarzają, że dobrej sztuki już nie ma, bo nikt już nie maluje, tylko wszyscy srają. ;) Ale pocieszę cię (choć marna to pociecha) ja także jestem jednym z tych dyletantów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 dla mnie sztuka to cos, czego ja nie umiem zrobic 07.05.07, 22:38 napier..dalac mlotkiem w szynę umiem nasrac na płótno tez bym chyba dał rade, choc nie wiem, po co:) zrobic zdjecie 18 tysiacom gołych ludzi tez dam rade:) nie widze tu sztuki, widze tylko chęć szokowania i wyrozniania sie przerost formy nad trescią i nic wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_bez_glusia Re: dla mnie sztuka to cos, czego ja nie umiem zr 08.05.07, 00:04 No tak... tylko ze jakbys sie uparl to takie "Panny z Awinionu" Picassa tez bys pewnie nabazgrolil... Wynika z tego niezbicie ze Picasso artysta nie byl:) Z kolei byle portecista na Starym Miescie obojetnego miasta artysta jest wielkim, bo pewnie tak rysowac nie umiesz:) A tak powaznie, to wyznacznikiem sztuki (moim skoromnym zdaniem:) w dzisiejszych czasach jest nowatorstwo. Czyli ten co pierwszy pierdyknal mlotkiem w szyne artysta jest. Ten co wali drugi juz niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: dla mnie sztuka to cos, czego ja nie umiem zr 08.05.07, 01:44 Widzę, że temat sztuki jest kontynuowany przez Najwyższą Radę Dyletantów, więc jako jeden z jej samozwańczych członków wypowiem swoje zdanie: Nie ma uniwersalnego przepisu na sztukę. To kwestia intuicji. Ale najlepsze dzieła sztuki to te, które nie wymagają komentarza. Gdy facet uderza młotkiem o szyny, albo sra na płótno, to jest to czynność nieartystyczna, póki ktoś nie dorobi filozofii. Gdy ktoś maluje jak Modigliani, to wystarczy, że postawi swoje płótno przed oczami widzów. Dobra sztuka broni się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: dla mnie sztuka to cos, czego ja nie umiem zr 08.05.07, 09:50 Jako członek NaRaDy dorzucę swoją definicję: Sztuka jest pojęciem względnym. To co dla mnie jest sztuką nie musi nią być dla Ciebie i vice versa. Sztuka wpływa na emocje, które są bardzo indywidualną sprawą dlatego na uniwersalną definicję sztuki mnie nie stać - niech podadzą ją fachowcy. I choć prawdopodobnie nie będę się z nią zgadzał to ona będzie obowiązująca... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzulan Re: Spencer Tunick w Meksyku 08.05.07, 01:16 przecież to jest przede wszystkim happening. artysta jest tu w pewien sposób demiurgiem, mówi uczestnikom co mają robić, w która stronę się obrócić, a oni się na to godzą stając się tworzywem artysty. a fotografia jest tutaj po to by to uwiecznić jako abstrakcyjne kompozycje. i tu tez chodzi o swiatlo, kolor fakture... a. no i działanie jest dobre bo jest działaniem. najgorsi sa ci cyniczni obserwatorzy ktorzy nigdy nie wpadli na to żeby coś zrobić zamiast gadać.. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Spencer Tunick w Meksyku 07.05.07, 18:06 Bo sztuka to nic innego jak sztuka bycia hochsztaplerem i wciskania innym kitu. A tu ot epizod jakich wiele, golasów grupowo juz fotografowano i to w ciekawszych ujęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
meetsue Re: Spencer Tunick w Meksyku 07.05.07, 18:41 u nas by to nie przeszło, w życiu! z resztą widać choćby po powyższych reakcjach dlaczego... bez urazy, każde ma swoje zdanie rzecz jasna. ja uważam, że liczy się pomysł. a forma happeningowa, czy performance, od dawna zaliczana jest do sztuki! z resztą tu chodzi przede wszystkim o fotografię, która jak wiadomo, sztuką jest i to bardzo piękną. pomysł może wydawać się kontrowersyjny, dla kogoś niesmaczny, a dla jeszcze kogoś bezmyślny, ale w sztuce współczesnej chodzi przede wszystkim o to, by prowokowała, burzyła nasz codzienny sposób postrzegania, wywracała nasz świat do góry nogami... a Tunickowi się to udaje z pewnością pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Spencer Tunick w Meksyku 07.05.07, 18:56 PO kolei:wstyd przed nagością jest jakimś elementem naszego człowieczeństwa,powiem nawet,że jest odruchowy..I tu pic polega na nagości-fotka grupy ludzi ubranych nikogo by nie obchodziła,nagich tak-jest temat...A o ile tajemnica sztuki tkwi nie w temacie pracy,ale ukazaniu piękna rzeczy zwyczajnych i jest dialogiem arysty z duchowością widza,tu Tunick PONIÓSŁ KLĘSKĘ TOTALNĄ-moim zdaniem jest wyrobnikiem,rzemieślnikiem z aparatem,nie artystą.A przeciw nagości w sztuce nic nie mam,ale to nie jest to!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maradentro A co to jest sztuka? 08.05.07, 11:39 > o ile > tajemnica sztuki tkwi nie w temacie pracy,ale ukazaniu piękna rzeczy zwyczajnyc > h > i jest dialogiem arysty z duchowością widza,tu Tunick PONIÓSŁ KLĘSKĘ > TOTALNĄ Po pierwsze od kiedy sztuka w swojej definicji ma ukazywać piękno?? Po drugie (idąc za Twoim tokiem rozumowania) zdjęcia Tunicka są sztuką, bo naprawdę są piękne. Ale komentujący zdaje się widzieli tylko te zamieszczone powyżej. Jeżeli chcecie go oceniać zobaczcie inne jego prace (są w internecie). One są niesamowite, niepowtarzalne, robią wrażenie (oczywiście są też prace słabe). Przykre jest to, że w Polsce nie kształci się ludzi pod względem postrzegania sztuki (jedynie literatury). Potem ciężko jest odbierać i interpretować sztukę. Większość rozumie pojęcie 'sztuka' jako realistyczne przedstawienia, może nawet klasyczne piękno. Natomiast sztukę współczesną (XX w. i dziś) trzeba rozpatrywać zupełnie innymi kategoriami. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 pomysł na sztukę 07.05.07, 21:01 te 18 tysiecy ludzi powinno potem zrobic kupe i byloby 18 tysiecy kup i wtedy powinien do akcji wkroczyc artysta ktory specjalizuje sie w robieniu zdjec ludzkich kup i bylby temat do kolejnego wydania gazety mysle ze bylby to wiekszy wyczyn jesli dodalibysmy np motyw ze zadna kupa nie moze byc rozdeptana, czyli Ci ludzie ze srodka mielby najwiekszy problem z opuszczeniem placu zeby fotograf mogl wykonac swoje dzieło Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 To zdjęcie kurcze.... 07.05.07, 21:37 to napewno nie był krakowski rynek Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ab jedno proste pytanie 07.05.07, 21:51 kilkanascie tysiecy ludzi ma super zabawe z uczestniczenia w tym happeningu jeden znany fotograf prawdopodobnie sie realizuje, a z pewnoscia zarabia pieniadze nie rozumiem, naprawde nie rozumiem, jak komukolwiek i z jakiegokolwiek powodu moze ta sytuacja przeszkadzac?!? ah, polska. prawie zapomnialem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 jak to jak moze przeszkadzac? 07.05.07, 22:33 wyobrazasz sobie ile tam kup zostalo na tym placu? Odpowiedz Link Zgłoś
juesej Kim jest ten Tunick? 07.05.07, 22:12 Coś przeczucie i jego wygląd mi mówi że to amerykański Żyd. Któż inny mógłby mieć taką reklamę w mainstream mediach? Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: Kim jest ten Tunick? 07.05.07, 22:19 Hmmm, a dla mnie to moze nie tyle niesmaczne, co niektore zdjecia wygladaja jak zywcem wyjete z obozu koncentracyjnego. Odrazu mi sie tak skojarzylo, zwlaszcza te lezace. W ogole nie dociera to do mnie jako forma sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
czerstwy.stefek Spencer Tunick w Meksyku 07.05.07, 22:20 Mógł sobie jeszcze każdy różę w tą gołą dupę wsadzić. byłby o wiele lepszy efekt, a czerwien płatków łądnie kontrastowałaby z bielą i pionowym podziałem pośladków. Szkoda, ze artysta nie sięgnął po ten środek wyrazu... Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Glupie, nudne, drobnomieszczanskie zafascynowanie 07.05.07, 22:26 gola dupa. Moze to robilo wrazenie w latach 70-tych, teraz nudzi i usypia. A sztuki w tym tyle co marchewki w hafcie tureckim. Odpowiedz Link Zgłoś
meldran Re: Glupie, nudne, drobnomieszczanskie zafascynow 07.05.07, 22:44 Taa, a ty wiesz doskonale co sztuką jest, a co nie, znasz jedyną definicję , jedyną prawdę, czy jak mawia pewien znany polityk oczywistą oczywistość. Podziel się nią może, ja zbyt ograniczony i nie tak pewnie lotny jak ty, od wielu lat interesując się sztuką nie odkryłem tej jednej, prawdziwej i niewątpliwej definicji, więc wdzięczny ci będę i sławić cię będę, gdy mnie oświecisz. Z góry dziękuję pl2512 napisała: > gola dupa. Moze to robilo wrazenie w latach 70-tych, teraz nudzi i usypia. A > sztuki w tym tyle co marchewki w hafcie tureckim. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda_54 Oryginalne, niepowtarzalne, fascynujące... 07.05.07, 23:22 osobiście jestem pod wrażeniem "faktur" tłumu golizn. Miał facet szczęście, móc fotografować taką "gromadkę" :) Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia Re: Oryginalne, niepowtarzalne, fascynujące... 07.05.07, 23:35 golych sfotografowac - male piwo kupy-tez male piwo ale gdyby tak wszyscy pierdneli na raz - sztuka by bylo to wytrzymac a po fasoli to juz ho ho Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Oryginalne, niepowtarzalne, fascynujące... 07.05.07, 23:38 Łał, zdjęcia świetne. Super to ująłeś - faktura tłumu golizn. A do klubu miłośników defekacji wypowiadających się tutaj - może spróbujecie wziąć do ręki lustrzankę zamiast idiotenkamery... i spróbujecie zrobić zdjęcia, które coś opowiadają i skłaniają do myślenia, a nie tylko "ciocia Krysia obejmuje ciocię Wiesię na tle syrenki" albo "o a tu wywalam język i robię głupie miny". I wtedy się wypowiadajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Oryginalne, niepowtarzalne, fascynujące... 08.05.07, 00:02 a po co ci lustrzanka do zdjęcia tego typu - z tymi golasami? Plan ogólny, pełna głębia ostrości - słowem - wystarczy idiot kamera dobrej jakości w zupełności. Odpowiedz Link Zgłoś
maradentro Re: Oryginalne, niepowtarzalne, fascynujące... 08.05.07, 11:42 Ale przecież te zdjęcia były robione przez fotoreporterów! To nie są końcowe prace Tunicka. Odpowiedz Link Zgłoś
trouble_maker Re: Miał facet szczęście 08.05.07, 01:27 To żadne szczęście: każdą taką sesję poprzedzają żmudne przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Meldran, uwazaj bo ci pompka peknie od cisnienia!. 08.05.07, 15:53 Baba ci nie dala, czy nie zdazyles na Panorame z roboty? Chlopie jak masz ataki nerwowe to pij melise, bo bedziesz wygladal jak senator R. z PiS-u. Zylka ci peknie i podatnicy beda musieli placic za twoj pobyt w szpitalu! Jak masz taki poglad na sztuke, to sobie zrob na cyfrowce zdjecie swojej kiszki stolcowej i walnij jako tapete. Dla mnie chlopie twoja opinia jest jak zapach znad Wisly, mdli i odrzuca. A teraz szybciutko zanim sobie zrobisz krzywde misiu wypij herbatke z melisy i dwie walerianki! Odpowiedz Link Zgłoś
turikke cwaniaczki 08.05.07, 03:59 do wszystkich tych ktorzy mowia, ze zdjecie 18tys. golasow to by potrafili zrobic z palcem w d..pie: zrobcie - a pozniej sie chwalcie. ja goscia podziwiam np. - moze nie jako fotografa, ale jako czlowieka. ja bym nie wiedzial nawet jak sie zabrac do tego, zeby cos takiego zrobic. a Tunick po prostu taki jest - kiedys byl program o nim chyba na Discovery czy NG - przykladowe jego zachowanie przed seria zdjec golasow: "- przejezdzamy obok kobiety, zatrzymujemy sie - mowie: masz piekne duze piersi, ktore chcialbym sfotografowac - kobieta zgadza sie bez wahania. ludzie - niektorym fotografom ciezko zapanowac w studiu nad jedna gola baba - co dopiero nad 18 tysiacami! dla mnie wartosc artystyczna ma to, ze Ci ludzie sie na to godza, nie wstydza sie swoich cial - to nie jest sztuka Tunicka - to ich sztuka - oni sa orkiestra, a on tylko(!) dyrygentem. Odpowiedz Link Zgłoś
kupa_smiechu ciekawe czy im w pupy nie bylo zimno 08.05.07, 00:38 tak lezac nago na betonie dobre pytanie?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
panparowka Niektorym panom parasol sie otworzyl! 08.05.07, 01:31 W sumie to nie wiem czy tez bym wytrzymal :) wstyd na kilometr :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariannos Re: Niektorym panom parasol sie otworzyl! 08.05.07, 02:33 chciałbyś... :P to co ci się wydaje...to tylko wysunięte stopy leżących obok! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bukfa a mi sie podoba 08.05.07, 02:30 jest w tym humor, i cieplo, troche posmaku karnawalu, troche wprowadzonej w zycie metafory (spoleczentwo jako cialo)... jest ludzkie cialo jako element zywej mozaiki, jest nagosc (i dotyk) w innym niz przywyklismy kontekscie (nie szokujaca, nei erotyczna)... moze nie jest to szczyt glebi i nowatorswtwa, ale mnie porusza Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: a mi sie podoba 08.05.07, 14:13 ... no i milo jest przypomniec sobie jak wyglada prawdziwy czlowiek, bo od tych "sztucznych gładzi" juz nieco mdli. Odpowiedz Link Zgłoś
fotosia oryginalne zdjęcia Tunicka - link 08.05.07, 07:35 a na moim fotoblogu link to zdjęc tunicka funkcjonuje juz ze dwa lata. chylę czoła przed mistrzem. zgorszonym i piejącym o prostocie tej sztuki pragnę przypomnieć, ze zamieszczone na portalu gazety zdjęcia są reportażowymi zdjęciami z "robienia" zdjęć prze Tunicka kilka oryginalnych zdjęć autora znajdziecie tutaj: www.i-20.com/artist.php?artist_id=19&page=images&work_id=764 pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
entefuhrer Perły przed wieprze, Gosiu... 08.05.07, 18:50 P.S. A do Amsterdamu się wybierasz ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniol.stroz A gdzie była szatnia????????????????? 08.05.07, 16:34 Najwięcej kasy na tym zarobił szatniarz;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
keydge tysiace nagich cial ludzkich 09.05.07, 13:18 Dzien dobry Czy ktos zauwazyl ze takie potraktowanie ciala ludzkiego (z punktu filozoficznego) jest identyczne z koncepcja ciala jaka charakteryzowala faszystow ktorzy zorganizowali komory gazowe na tysiac i dwa tysiace ludzi (czy ludzkich cial). Jest to totalny brak poszanowania dla ciala czlowieka, w podtekscie znaczy to ze wszystkie ciala sa sobie rowne, wymienne, ze cialo pojedynczej jednostki nic nie znaczy, to jakas pestka, szmata, drobiazg. Podswiadomy faszyzm tego fotografa (ktory zapewne chce uchodzic za wielkiego artyste) zasluguje na stanowcza krytyke. Takie przedstawienie ciala ludzkiego prowadzi tylko do jego zbezczeszczenia, nieposzanowania i nastepnych kataklizmow ludzkosci. J Keydge, Paryz Odpowiedz Link Zgłoś