zawsze_wolna_nilka Ale drukować będzie jeszcze można? 31.05.07, 08:31 czy to będzie następny krok? Dwa lata jeszcze? to już teraz przestało być śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Prace nad tym sa w tloku mysli Giertycha. 31.05.07, 10:12 Wszystko bedzie drukowane patriotyczna czcionka i nowym analfabetem. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Biblia powinna byc lektura....... 31.05.07, 08:32 pomimo ze,posiada 90% klamstw i 10% bajek-no ale wiadomo ze,nikt nie jest doskonaly i nawet i Bog. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Biblia powinna byc lektura....... 31.05.07, 08:33 A nie ma w niej za wiele nagosci i dwuznaczności?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 ...ale duzo opowiesi jest z pieprzykiem 31.05.07, 09:27 LADACZNICE I MORDERCY SA BOHATERAMI WIELU TYCH PRZYPOWIESCI. Odpowiedz Link Zgłoś
parvata Re: ...ale duzo opowiesi jest z pieprzykiem 31.05.07, 12:42 A Obrona Sokratesa, którą napisał Platon? To już dobra, szkoda, że nie Uczta, ale homoseksualizmu nie promujemy, o Platonie też głośno nie powiemy, ze na sympozjonach lubił leżeć z młodymi chłopcami kolo siebie, nie... Odpowiedz Link Zgłoś
zaranin Re: Biblia powinna byc lektura....... 31.05.07, 10:48 Akurat Biblia jest omawiana na lekcjach języka polskiego i to w pierwszej klasie LO.... Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Na indeksie Giertycha ! 31.05.07, 08:32 Do inkwizycji i stosów juz...niedaleko! W literaturze zabraknie 'wielkiej lektury' a w biologii ewolucji Darwina. Dokąd zmierzasz IV RP ?! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To jeeszcze nic !! 31.05.07, 10:20 Beda jaja jak Romus wezmie sie za fizyke i matematyke.W PIERWSZYM RZEDZIE wyleci Newton, ze wzgledu na imie, pozniej Eistein , ze wzgledu na pochodzenie i Romus oglosi SWIATU nowa teorie BEZWZGLEDNOSCI. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastcure Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:33 PO PROSTU NIE, CHCE MI SIĘ W TO WIERZYĆ! TO JAKIŚ NOWY KOSZMAR! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Jaki tam koszmar?!! 31.05.07, 10:25 To tylko idiota dorwal sie do zlobu, nie on pierwszy i nie ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:33 świetny pomysł! Wróćmy w ten sposób do tajnych kompletów, prowadzonych w podziemiu. Widocznie okres wojenny to ulubiony okres Pana (tfu pANA) ministra. Mam wrażenie, że pAN minister siedzi w domu i ze swoim przychówkiem negocjuje co ma być a czego ma nie być na liście lektur, na zasadzie "tatusiu a ta zbrodnia i kara to taka trudna jest" "dobrze kochanie, od września jej nie będzie na liście laktur...". Mam nadzieję, że politycy się opamiętają i zrobią coś z tym fantem. Bo jak tak dalej pójdzie, to podziemne nauczanie się naprawdę rozwinie. W przedszkolach zakazany zostanie Brzechwa i Tuwim, nie będzie można wyświetlać Teletubisi, w liceum wywalą Kafke i cała reszte.... A co w podstawówce? Może "Ten obcy" bo przeciez to zły przykład mogący nakłaniać dzieci do ucieczek z domu. Boszzzzz co za wstyd!!!! Ale cała prawdą jest ulubione stwierdzenie męża jednej z moich znajomych "jak słucham Giertycha, to mi się paszport w kieszeni otwiera" - i niestety mam takie samo odczucie, choć nigdy nie miałam zapędów wyjazdowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie badz taki pesymistyczny !! 31.05.07, 10:33 Tuwim tez wyleci za pochodzenie, chociaz to jeden z najwiekszych polskich poetow XXw.'Kwiaty polskie' go nie uratuja przed Romusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
khaisa Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:34 NIECH ŻYJE MARIA KONOPNICKA! NIECH ŻYJE!---- To po prostu niemożliwe....Jak możemy pozbawiać młodych ludzi własnej tożsamości eliminując z listy lektur najwybitniejszych polskich i europejskich pisarzy? Mlodziez i tak czyta o wiele, wiele za malo, wiekszosc czasu spedza przed komputerem lub telewizorem...Ogromny apel do polonistow- NIE POZWOLCIE NA TO! NIE TRZYMAJCIE SIE LISTY LEKTUR.KSZTALCCIE MLODYCH LUDZI PORZADNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie wiem ,widocznie musiala byc dobra... 31.05.07, 10:44 'W piwnicznej izbie glos dziecka slychac, to westchnie ,to zadyszy...A POD LASEM SLYCHAC RZENIE ZDROWYCH KONI DZIEDZICA.' Czyz to nie piekne ?! A JAKIE PRZY TYM BUDUJACE ...prawo i sprawiedliwosc w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
parvata Re: Nie wiem ,widocznie musiala byc dobra... 31.05.07, 12:36 Konopnicka po rozwodzie z mężem do końca życia żyła z kobietą! Tego się jeszcze nasz pan minister nie dopatrzył, przy następnej poprawce Konopnicka też wyleci z listy lektur. I Sienkiewicz- pedofil, o! Odpowiedz Link Zgłoś
vilya137 licealisci z przekory przeczytaja 31.05.07, 08:34 A ja mam nadzieje, ze zdjecie lektur przez szanownego pana Giertycha, tak niesamowicie popularnego wsrod calego spoleczenstwa a uczniow w szczegolnosci, moze podzialac na nich motywujaco do czytania tych zdjetych lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Koalicja musi wychować sobie nowy "ciemny lud", bo 31.05.07, 08:39 inaczej zniknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia88 Patologia 31.05.07, 08:40 skrślił te, których sam nie zrozumiał.. pewnie,zajmijmy się na maturze analizą "Lokomotyway" albo "Zosi Samosi" po co sie wysilać?? Zniżmy się do pozimu małp!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_mac Re: Patologia 31.05.07, 08:43 To jest skandal! Oczywiście, że nadal licealiści [i nie tylko] mogą czytać te wykreślone pozycje, ale czy to zrobią? Pamiętam moją klasę liceum i wiem, że często ponad lektury większość nic nie czytała. Po to one są, aby kształcić obraz świata, historii, po to aby rzeczywistość była bardziej zrozumiała... A teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
fnx1 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:42 > A kiedy zaplona stosy? One już płoną... od gorąca już pękają mury... W końcu nie bez przyczyny coraz więcej przerażonych rodaków mamu za granicami naszej biednej i oszołomionej Ojczyzny... A może nie przerażonych? Tylko zdesperowanych... i właśnie odważnych??? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:45 Typowy propagandowy tekst michnikowego szmatławca Giertych zdecydował się odchudzić kanon lektur obowiązkowych (gdyby tego nie zrobił, pismaki z wybiórczej użalałyby się ze dzieci muszą dużo czytać i łamie się prawa dziecka do wypoczynku). Cóż robi michnikowa szmata? Straszy wizją płonących książek, wywołując wiadome skojarzenia, jak zwykle II Rzesza, Hitler itp... Public relations w wydaniu Michnika Pacewicza i innych niedouczonych "wykształciuchów" Kiedy ktoś mówi, że najlepszym miejscem dla wychowania dziecka jest pełna rodzina z mama i tatą, przygłupy z wybiórczej natychmiast przypisują autorowi chęć wsadzania homoseksualistów do obozów. Czy ktoś jeszcze wierzy w brednie wybiórczej? Odpowiedz Link Zgłoś
annam33 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:49 Prawdopodobnie poczytność wywalonych książek wzrośnie. A w kanonie lektur może zostać chyba jedynie Henryk Sienkiewicz i Maria Konopnicka. Wszyscy inni coś tam mają na sumieniu. Albo Żydzi, albo masoni, albo nieprawomyślni, albo - co już nie daj Boże - geje Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_mac Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:49 W tym wątku nie ma to dla mnie znaczenia. Perswazję i propagandę nauczylam się [może właśnie dzięki tym wyrzuconym lekturom] rozróżniać od faktów. Ale faktem jest też, że GW ma problemy z oddzielaniem faktów od opini i od propagandy właściwie. Tyle, że porównywać warto. Chyba, że ktoś woli sam "Fakt"..? Odpowiedz Link Zgłoś
olund Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:51 Boże, coś Polskę przez tak liczne wieki otaczał blaskiem potęgi i chwały, coś ją osłaniał tarczą swej opieki od nieszczęść, które przygnębić ją miały! |: Przed Twe ołtarze zanosim błaganie: Ojczyznę wolną racz nam wrócić, Panie! :| Czy jeszcze można mieć nadzieją na normalność? Czy już tylko znicz zapalić, uronić łzę i odejść? Odpowiedz Link Zgłoś
floo77 nie odchudził, wymienił, wyrzucił, żeby dodać inne 31.05.07, 10:09 więc nie odchudził drogi kolego. gdyby tylko wyrzucił to i owszem, byłoby to odchudzenie, ale on zabrał coś, żeby dać inne - rozumiesz? nie ma zbrodni i kary, ale jest biografia papieża... nie ma kafki, ale jest książka papieża, nie ma goethego, ale jest obrona sokratesa. rozumiesz? TO nie jest odchudzanie. to wymienianie. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Gier-ty-ch... jesteś chorym psychicznie idiotą 31.05.07, 08:47 te dwa pojęcia z punktu widzenia naukowego nie wykluczają się rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_dama Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:52 Ja powiem tylko tyle: wstydzę się tego, skąd pochodzę. Więcej po prostu nie ma sensu pisać. To wszystko jest tak chore i wypaczone, że nie jestem w stanie sobie wyobrazić, co jeszcze może się pogorszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 dostojewski?? bardzo dobrze 31.05.07, 08:53 cala kacapska literature wywlic to co pisali o nas ichni pisarze(w tym dostojewski, a o puszkinie lepiej nie wspominac) to sie wam w glowie nie miesci precz z tymi kacapskimi sqrwysynami z polskich szkol Odpowiedz Link Zgłoś
lorisa to już szczyt wszystkiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.05.07, 08:58 jako studentka polonistyki jestem przerażona.zrozumieć romantyzm bez Goethego??? nie komentuję braku innych pozycji,bo to oczywiste..jestem przerażona.to jakiś koszmar...Pan Giertych powinien przejść jakieś psychotesty.z całym szacunkiem..albo co tam..brakiem szacunku!!!!to farsa...farsa...rozumiem,należy listę lektur uzupełniać w nowe,wartościowe pozycje,ale to co serwuje nam ten Pan woła o pomstę do nieba. nic dodać nic ująć...LPR rules,ale dlaczego????? Odpowiedz Link Zgłoś
cora_thora Na indeksie Giertycha 31.05.07, 08:58 UCZNIOWIE WSPÓLCZUJĘ WAM!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:04 Jedyna lektura to BIBLIA!!!. A Giertych nie wie, ze ona jest sfalszowana? W niektorych krajach prawo to Koran. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:06 jeszcze troche i zakaze Pana tadeusza, bo tam autor mowi o Litwie, a nie o Polsce od morza do morza. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_filolog Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:05 Jestem studentką filologii polskiej. Specjalizuję się w romantyzmie. Usunięcie Goethego z listy lektur to SKANDAL!!!! Jeśli minister Giertych miał w szkole problemy ze zrozumieniem szczytowych dzieł literatury, właśnie się do tego przyznał. Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:06 Na tle różnych historycznych i współóczesmnych głupców pan Orzechowski może być liderem grupy głupców szczególnie głupich. Tylko dlaczego musi on być wiceministrem właśnie od oświaty ? Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Nie rozumiem tej afery... 31.05.07, 09:15 Co kilka lat Ministerstwo ogłasza zmodyfikowane listy lektur. Zapraszam grono tu dyskutujących do przejrzenia starszych dokumentów w tej sprawie. Ale oczywiście wszelkie gromy spadają na Giertycha bo generalnie liberalni goście nie cierpią tego ministra "od wartośći". Chyba 8-9 lat temu była ogólnonarodowa debata o reformie szkolnictwa, w tym także zmianie lektur szkolnych. Czy ktoś pamięta, że proponowano wyrzucić niemal całego Mickiewicza ze szkół? Wtedy pamiętam inny ton dyskusji, nie tak prostacki jak obecnie.I jeszcze jedno. W kanonie lektur obowiązkowych mojego liceum nie było ani Gombrowicza ani Kafki, a niemal wszystkie pozycje tychże przeczytałam bo zachęciła mnie polonistka (w ramach lektur "nadobowiązkowych"). I po problemie. Ciekawa jestem ile osób z tu wrzeszczących przeczytało książki wymieniane w tej dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
tilia_cordata Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:09 zabieram zabawki i zmykam z tej piaskownicy.. Odpowiedz Link Zgłoś
fixmeamartini Giertych musi odejść!!! 31.05.07, 09:12 dość tego tępego faszysty! no to już przechodzi wszelkie granice! to jest żałosne, że pierwsze skrzypce gra w Polsce partia, która w wyborach miała lekko ponad 3% poparcia! no ludzie, ile wy znieść jeszcze możecie? nie dość wam jeszcze?! Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:14 dwa slowa: zasraniec przebrzydly. Odpowiedz Link Zgłoś
duch41 Re: Na indeksie Giertycha 31.05.07, 09:17 LUDZIE CZY DO WAS DOCIERA ZE MY SAMI SOBIE ZGOTOWALISMY TEN LOS!!! Sami sobie wybralismy to ..... do rzadu!!! Czy nie ma jakiejs sily w Polsce ktora popchnelaby porzadnych, uczciwych ludzi do polityki?? Odpowiedz Link Zgłoś