alterpars 02.06.07, 07:40 Gratuluje Wam wicepremierow Polacy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zipy Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 07:48 I kłamczuch IV RP - panu ministrowi...gratulujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
poe Nie wiem, czy taki pierwszy... - kabaret Dudek 02.06.07, 08:08 Ogolnie politycy Najswietszej Koalicji uwazaja, ze stoja nie tylko ponad prawem, ale i prawda. Prawda im moze skoczyc, trawestujac tekst ze skeczu "U hydrulika" Kabaretu Dudek. W ogole teksty kabaretu Dudek (absolutnie najlepszy polski kabaret wszechczasow), choc dzialal w latach 60tych ostatnio staja sie coraz bardziej popularne. Szczegolnie polecam piosenke Mlynarskiego "Co by tu jeszcze spieprzyc, panowie, co by tu jeszcze..." - wydaje sie stanowi to konsekwentna linie programowa Najswietszej Koalicji... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, calkiem 02.06.07, 08:26 inna klasa intelektualna, muzyczna, poetycka. Ale Dudek byl w swojej kategorii znakomity. Podobnie jak Owca czy Pod Egida. Odpowiedz Link Zgłoś
poe Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 08:39 koham.mihnika napisał: > inna klasa intelektualna, muzyczna, poetycka. > Ale Dudek byl w swojej kategorii znakomity. Podobnie jak Owca czy Pod Egida. Wiesz, degustibus, ale przeciez Dudek i Kabaret Starszych Panow laczylo sporo - zarowno wykonawcy, jak i autorzy tekstow! A ze Dudek mial charakter kabaretu litercko-politycznego, to co innego. Sadze jednak, ze biorac pod uwage jakiej klasy teksciarze pisali dla Dudka i kto wykonywal skecze, ten kabaret jest co najmniej o klase lepszy od Owcy, czy Pod Egida. Ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania :) Pozdrawiam i ciesze sie, ze komus jeszcze nazwa Kabaret Dudek cos mowi... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika powiem rzecz niepopularna, ale moim faworytem byl 02.06.07, 08:44 Jonasz Kofta. Wyobraz go sobie, lekko wstawionego, maszerujacego Wiejska do domu, w dlugim plaszczu (szynelu), rozpiety i podspiewujacy - Myy, pierwsza brygada.... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: powiem rzecz niepopularna, ale moim faworytem 02.06.07, 09:01 Bo Roman zmanipulował wypowiedzi nauczycieli. Jakiś nauczyciel powiedział: "Przeczytał sobie "Pamięć i tożsamość", no to Giertych cyk stwierdził, że on powiedział, że to ma być lektura obowiązkowa. I podobnie z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Szanowny P.Premier i tak nic nie zrobi. Bo to po 02.06.07, 09:06 Jego myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina20005 *****brawo ROMAN***** 02.06.07, 09:13 Nie będą masony i liberały pluły Polakom w twarz Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: *****brawo ROMAN***** 02.06.07, 09:17 jaja sobie robisz, palestrina. ale i tak oryginalu nie przebijesz hehehe . Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo *****brawo Andrzej i Jarek***** 02.06.07, 09:41 z Romanem tworza triumwirat na miare IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: *****brawo ROMAN***** 02.06.07, 10:03 palestrina20005 napisała: > Nie będą masony i liberały pluły Polakom w twarz Swieta koalicyja lubi rzucac gownem w innych a trafiaja w wentylator. Skutek: gowno wasza koalicyje pokrywa rowno bo jestescie najblizej wentylatora. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Palestrina kocha komuchów? 02.06.07, 10:34 palestrina20005 napisała: > Nie będą masony i liberały pluły Polakom w twarz ******************************************* Wiem. Wolicie komuchów w rodzaju Dobraczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
romek337 GW przytoczyła oszołoma Bartłomieja Sienkiewicza 02.06.07, 14:45 A tutaj wypowiedz Henryka Sienkiewicza (…) oświadczam, że nie upoważniałem swego dalekiego krewnego tegoż samego nazwiska Bartłomieja do posługiwania się moim imieniem oraz dziełami w celach zarobkowo-politycznych. Oświadczam, że twórczość pana Dobraczyńskiego (zacnego, choć zubożałego szlachcica) bardzo mnie kontentuje i napawa radością. Równocześnie wyrażam ogromne zadowolenie faktem, iż dzieci polskie nie będą musiały już zatruwać swych dusz pokrętnymi, niezrozumiałymi i dogłębnie apatriotycznymi paszkwilami Gombrowicza oraz chorymi rojeniami nihilistów pokroju Kafki. Odpowiedz Link Zgłoś
2lkad1 Re: GW przytoczyła oszołoma Bartłomieja Sienkiewi 03.06.07, 06:00 romek337 napisał: > A tutaj wypowiedz Henryka Sienkiewicza > > (…) oświadczam, że nie upoważniałem swego dalekiego krewnego tegoż samego > nazwiska Bartłomieja do posługiwania się moim imieniem oraz dziełami w celach > zarobkowo-politycznych. Oświadczam, że twórczość pana Dobraczyńskiego (zacnego, > choć zubożałego szlachcica) bardzo mnie kontentuje i napawa radością. > Równocześnie wyrażam ogromne zadowolenie faktem, iż dzieci polskie nie będą > musiały już zatruwać swych dusz pokrętnymi, niezrozumiałymi i dogłębnie > apatriotycznymi paszkwilami Gombrowicza oraz chorymi rojeniami nihilistów > pokroju Kafki. Nie wiesz, co robisz, obrażając nieżyjącego Henryka Sienkiewicza, nieszczęsny romku ileśtam. On potrafi się zemścić zza grobu, zobaczysz. "kontentuje" - tak mówił Sienkiewicz? Czy jego nierozgarnięci bohaterowie? Biedny ty... Odpowiedz Link Zgłoś
2lkad1 Tak: ROMAN brawo 03.06.07, 05:53 Jak na razie to notoryczny nieuk Roman pluje na Polaków i ich dorobek intelektualny - to co pomogło patriotom (a nie gnidom z gatunku giertichus vulgaris erectus) przetrwać koszmar komunizmu. Gnidy nie cierpiały, tylko zawsze kolaborowały. Brawo dla Pana Premiera za rzadki przypadek cynizmu i obłudy. Wpuścił małpę do biura, a jak usłyszał, że biuro przypomna wolierę, mruczy: Muthę ż nim porodhmawiath. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: powiem rzecz niepopularna, ale moim faworytem 02.06.07, 09:21 Jonasz Kofta Szary poemat Gorzały siny płomień Przepala źródła płuc Butelkowany gromie Uderzaj Chcieć to móc Na zgniłej włosów słomie Gdzie czaszki tępy chrzęst Załóżmy wieńce skromne Głóg, jaśmin, krwawnik, rdest Pragnienie jest bezdomne Codzienność jest bez gwiazd Zapomnieć, cóż, zapomnę Nalejcie jeszcze raz Utopmy swe utopie Zabijmy drzwi na krzyż I pijmy I wypijmy To wszystko lepsze niż Kłamać Psia mać Macać Wracać Próbować Od nowa Bo za drzwiami jest ta ludowa I tak nic się nie stanie przy świadkach Jeśli przyszło nam życie odsiedzieć Przy wódzie, lżejsza odsiadka Poszły konie po betonie Radiowóz przejechał Łatwo siedzieć w swoim gronie Kapuś się uśmiecha Niucha, czy się coś zaczyna Upijemy sku..syna Seta, seta jeszcze klina Przymusimy pić To nie wina sku..syna On chce żyć Zapie.. siódma fala A może dziewiąta Zmyje, zryje, porozwala Kto po nas posprząta Kto położy obrus świeży Miłosierną chustę Kiedy nam nie dane wierzyć Nasze miejsce � puste Hula wiatr koło torów Idzie dwóch zakapiorów Niosą pół jak monstrancję Jeden wyszedł z pudła Żona mu mocno schudła Drugi gliną jest w stopniu kaprala No i obaj idą na stację Razem byli kiedyś w szkole Przyjaciele, druhowie Teraz jeden drugiemu nic nie powie W krzakach flaszkę rozpiją Jak się dobrze ukryją Bo jeden jest człowiek I drugi jest człowiek Potem w oczy sobie spojrzą Kto tam wie Co tam dojrzą Długo tak nie może trwać Jeden powie, ku.. mać Wsiądą w pociąg Nie będą się znać Długi korytarz Pusty korytarz Czyś pan zwariował O drogę pytasz Tu cię poproszą Jak będzie trzeba Na razie cicho siedź Jakbyś tu nie był To byś się nie bał Jak jesteś W zaparte leć Która godzina Masz pan robaki Co się tak wiercisz Wiesz pan, widziałem śmierć Jak wyglądała Jak sekretarka Przy kości, duży cyc W ścianie się otworzyła szparka I weszła i nic Długi korytarz Pusty korytarz Możesz tu zdechnąć To w nas dobre Co w nas mokre Krew Pot Mocz I łzy I wódka Prawdziwie czysta Bez niej byś gnoju żył jak glista Ja nic nie muszę Ja duszę mam nieśmiertelna Jak się przygłuszę, to wiem Ona ze mną Jestem jak dziura na wylot w ogrodowym murze Jabłonie wypaliło co po dziurze W tym miejscu jest teraz podwórze Beton, trzepaki, wysokie bloki Niebo Jest tak cholernie w górze A człowiek nie jest taki wysoki Jak patrzę za tym, co mam Chcę I nie widzę nic swojego Zamówmy jeszcze po sto gram, kolego Wypijmy teraz za socjalizm On się od tego nie zawali Jak już złapali, nie popuszczą My dla nich gównem, błotem, tłuszczą Człowiek jest słaby A my raby Okrutne Niskopokłonne Nie zapamiętaj tego aby Ja, towarzyszu, też zapomnę W pancerny waciak zbrojny golem Nadciąga kartoflanym polem Krwawy i pusty, bo bez Boga W gumiak obuta jego noga A w ręku jego ciężka laga Którą mu dała władza naga By odwet wziął i bił, jak umie Tych wszystkich, których nie rozumie Tych wszystkich, których nienawidzi Bo to bezjaje, gnoje, Żydzi Za swoją nędzę, za swój strach Tych, których każą, wbije w piach Dla niego Polska to jest mać Dumy gwaranty Nikt nie zapyta Co przykazuje krótko � lać W uznaniu rzetelnego trudu Dadzą mu etat gniewu ludu Może mu zabrać ten, co mu dał Wziąć mu deputat, czapkę, premię Więc murem przy nim będzie stał Nie po to go walono w ciemię Będzie świadomość swoją miał Będzie się bał Będzie kamiennym kałem srał Bo strach ma moc wiązania skał Pije ja wszyscy Mocny chłop To może wypić więcej Podstemplowany czaszki strop Od pracy Wolne ręce Pije na umór Aż mu się świat, ja otwór judasza zatrzaśnie Czyjś ojciec Syn I brat A to jest polska właśnie Dla jednych gwiazda spada smugą Dla drugich wolno, godnie, długo Już się nie zrośnie noc na pół przecięta Tak ogromnieje co ogromne Niektórzy piją, by zapomnieć Ja piję, żeby zapamiętać Karleje przeciw sumieniu zbrodnia Do wiadomości sprzed tygodnia A droga naszych prawd Ku..ko kręta Choć już złamana Niektórzy piją, by zapomnieć Ja piję, żeby zapamiętać Gorzale chwała Ona z nas czyni dumne anioły upadłe Pióra w skrzydłach stroszymy A każdy Zardzewiały bagnet Zblakły wypełzłym amarantem Łuny legendy Została krew Czerwona istnie Gdy na bandażu białym błyśnie Ojczyzno Matko Przebacz Nam Ociemniały byt Tak nam niewiele trzeba Tak nam za mało wstyd Butelka świeci jakby siwizną Być może dnieje Przysięgam ci Moja Ojczyzno Nigdy Nie wytrzeźwieję Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika sorki, ale auto-cenzor wykastrowal tekst, wstawcie 02.06.07, 09:23 co trzeba, gdzie trzeba. Delikatny kontroler wstal lewa noga z lozka. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika wiecej Kofty tutaj 02.06.07, 09:39 wierszowisko.waw.pl/index.jsp?aut_id=104 Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 08:45 a ja mam jeszcze winylowy album Dudka... aha! Pewne rzeczy sa nie do zapomnienia, nie? "Mozg", "Na wyrebie", a moze "Malpa" Kobuszewskiego? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
poe Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 09:12 Ja mam i winyl i 3-kasetowa antologie, mniam mniam... "Na wyrebie" jest genialny, "U hydraulika" z genialnym Kobuszewskim tez. Chyba jednak najlepszy jest "Sek". Choc... Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 09:16 A ..."mozg znalazlem na ulicy...nieuzywany"- złe? a..."zrobic malpe"? Az strach bierze, jakiez to aktualne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
poe Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 09:35 Taaa, niestety... a dialog po tournee za oceanem? "co nowego? -Nie mozna narzekac. -Co?!Juz nawet narzekac nie mozna??" a "Niech sie babcia nie denerwuje, niech sie babcia cieszy"? albo "Halka"-tropienie antyros aluzji? Niestety, i pomyslec, ze ten kabaret tak celnie opisywal dosc gleboki PRL... Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 09:33 W kontekście dzisiejszej Polski, to "Mózg" jest absolutnie genialny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 09:44 Ehe,ale w sumie to smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: najlepszy to byl Kabaret Starszych Panow, cal 02.06.07, 09:46 ano smutne.... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe jak to przeciwko? 02.06.07, 10:18 przeciez zgadza sie na decyzje Giertycha wprowadzenia Sienkiewicza na liste lektur Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: jak to przeciwko? 02.06.07, 10:21 to nt. tytułu Wyborczej: rodzina Sienkiewicza przeciw Giertychowi ps. najłatwiej byłoby wszystkie fajne ksiązki na te liste wpisać Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: jak to przeciwko? 02.06.07, 19:30 Byl juz kiedys w naszym pieknym kraju, kto byl za a nawet przeciw.Historia lubi sie powtarzac... Odpowiedz Link Zgłoś
musial04 [...] 02.06.07, 07:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wyborczo ty stara hieno, darujcie sobie!! 02.06.07, 08:07 te,patriota,może być się nauczył polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Sadzilem, ze weszpolacy maja wlasne publikacje 02.06.07, 08:28 i nie musza produkowac sie w GW. musial04 napisał: > To że macie kase to nie znaczy że możecie bluzgać sobie po Polakach! Wynocha z > Polski śmiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba To Premier Kaczynski tez ma isc won? 02.06.07, 08:53 A zjezdzaj do Hitlera, nazisto! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Wyborczo ty stara hieno, darujcie sobie!! 02.06.07, 10:35 musial04 napisał: > To że macie kase to nie znaczy że możecie bluzgać sobie po Polakach! ************************************ To Giertych jest Polakiem? Jakoś nie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Słabe ksiażki ,nikt tego nie czyta 02.06.07, 07:54 Powinna być w miarę współczesna literatura Odpowiedz Link Zgłoś
aintno1 Re: Słabe ksiażki ,nikt tego nie czyta 02.06.07, 08:10 Może dzięki Giertychowi, ktoś to przeczyta:) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Słabe ksiażki ,nikt tego nie czyta 02.06.07, 08:14 aintno1 napisała: > Może dzięki Giertychowi, ktoś to przeczyta:) Ciekawe,czy "Pana Tadeusza" już wyrzucili z literatury obowiązkowej,bo książki o które walczą są podobnie interesujące br br Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Słabe ksiażki ,nikt tego nie czyta 02.06.07, 08:34 Baaaardzo interesujace- pamietam, jak moj syn z blyskiem w oku czytal "Krzyzakow". Osobiscie nie mam nic przeciw ksiazkom pana S., natomiast nie widze zadnego LOGICZNEGO powodu dlaczego Gombrowicz czy Kafka maja byc usunieci. Wrecz przeciwnie-uwazam, ze do lektur obowiazkowych powinny byc dolaczone takie ksiazki jak "Paragraf 22", "Rok 1984" czy tez "Folwark Zwierzecy" hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika ja bym jeszcze dolozyl Norwida, nawet zamiast 02.06.07, 08:36 Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: ja bym jeszcze dolozyl Norwida, nawet zamiast 02.06.07, 08:43 koham.mihnika napisał: > Mickiewicza. Norwid .Mickiewicz -co lepsze utwory . Ale Gombrowiczem ,to można jedynie ludzi męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: ja bym jeszcze dolozyl Norwida, nawet zamiast 02.06.07, 08:46 Mariusz- de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Gombrowicz jest mniej strawny niz Sienkiewicz 02.06.07, 08:47 potrzebna jest odrobina przygotowania, to fakt. Zanim przejdziesz do Ionesco, musi byc etap przejsciowy. Ale Dobraczynski??? Czhyba ze szykuja lekture obowiazkowa dla wiernych, miernych wspolpracownikow rezimu. mariuszdd napisał: > koham.mihnika napisał: > > > Mickiewicza. > > Norwid .Mickiewicz -co lepsze utwory . > Ale Gombrowiczem ,to można jedynie ludzi męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Gombrowicz jest mniej strawny niz Sienkiewicz 02.06.07, 11:07 koham.mihnika napisał: > potrzebna jest odrobina przygotowania, to fakt. > Zanim przejdziesz do Ionesco, musi byc etap przejsciowy. > Ale Dobraczynski??? Czhyba ze szykuja lekture obowiazkowa dla wiernych, miernyc > h > wspolpracownikow rezimu. ***************************************** To jest sprawa do dyskusji. Zgadzam się, że lista lektur obowiązkowych nie opierać się wyłącznie na literaturze ambitnej. Z drugiej strony inną literaturę funduje nam rynek. Sienkiewicz zafundował nam to, czego chciał rynek - niewątpliwie zgrabnie i z polotem napisane powieści przygodowe, który przesłaniem jest odwieczny konflikt dobra ze złem, przy czym ci dobrzy, to w większości nasi, o bogoojczyźnianej orientacji politycznej. Czy konieczne jest zrozumienie Gombrowicza i Ionesco? Niekoniecznie. Nie ma żadnych gwarancji, że ich dzieła zostaną zrozumiane lepiej przez emeryta, niż uczniaka, o ile żaden z nich nie zada sobie trudu, że nie samo zrozumienie tego "co autor miał na myśli" jest najważniejsze, a uruchomienie procesu krytycznego i spekulatywnego myślenia. Przecież nie chodzi o postawienie sprawy w stylu "za co kocham Gombrowicza?", bo śmiem twierdzić, że autor wolałby nic nie napisać, niż usłyszeć takie pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
2lkad1 Re: Sienkiewicz i Gombrowicz to patriotyzm, a 03.06.07, 06:13 prawdziwym cynikiem jest Kaczyński - skoro wpuścił Giertycha, takie bydle: 1)do rządu, 2)do Ministerstwa Oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: kto przeczytał Zbrodnię i karę? 02.06.07, 10:10 "Paragraf 22" chciałbyś przeznaczyć dla polskiej jentelygencji? To zbyt wywrotowe. My mamy swojego przaśnego Gombrowicza. Ciekaw jestem ilu z bluzgających dziś na zmianę lektur rozumie żart sytuacyjny? Ich zachowanie jest tak dobrze opisane przez ... Gombrowicza. Przecież "Ferdydurke" czy "Wspomnienia staropolskie" to opis ich zachowań i chatrakterów. Nurtuje mnie pytanie ogólniejsze - kto z was, plującvych na Giertycha tak naprawdę czytał Dostojewskiego? A tak przy okazji - Jak to jest możliwe? 18 lat po obaleniu komuny NADAL nie ma Jasienicy. To dopiero wywrotowiec. Wszak uczy dumy z bycia Polakiem. Gombrowicz dobry, bo opisuje "polakowatość". Jasienicy zły, bo opisuje "polskość". Gratulacje gazecie i jej środowisku. Osiągnęła wielki sukces - czego komuna nie zrobiła przez pół wieku, oni w kilkanaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Ja przeczytalem - uczylem sie zarzynac wredne 02.06.07, 10:13 staruchy w moherach! A jesli chodzi o Jasienice, to gdy bylem w Polsce pare lat temu, to zalegal wszedzie. Jesli ksiegarnie go teraz nie zamawiaja, to najwyrazniej nie schodzil. Pretensje do braci-Polakow, tych samych, co ci Kaczy rzad wybrali:) Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: kto przeczytał Zbrodnię i karę? 02.06.07, 10:22 moja droga olias ja akurat czytalam i dostojewskiego i goethego i conrada i kilku innych z listy wycofanych przez wielkie G. i uwazam ze niezaleznie od tego co myslisz o GW czy o kimkolwiek sa to autorzy z kotrymi mlodziez powinna chociaz raz miec kontakt.ja bym chciala uslyszec DLACZEGO dokladnie Giertych uwaza ze te nazwiska polskiej mlodziezy moga zaburzac swiatopoglad.ja mieszkajac w niemczech moge sie tylko cieszyc ze moge powiedziec ze w polskiej szkole czytalam jako nastolatek Goethego.to dobrze swiadczy o programie,o naszym kraju wlasciwie.pomijajac ze sa to swietne ksiazki, ktore zapadaja w pamiec,do ktorych odwolania znajdujesz co chwile w kulturze,filmie,cytatach.polska to nie jest wyspa na ktorej powinien powstac skansen.nie wiem skad ten ciagly strach przed tym zeby byc krajem otwartym i madrym po prostu. > "Paragraf 22" chciałbyś przeznaczyć dla polskiej jentelygencji? To zbyt > wywrotowe. My mamy swojego przaśnego Gombrowicza. > Ciekaw jestem ilu z bluzgających dziś na zmianę lektur rozumie żart sytuacyjny? > > Ich zachowanie jest tak dobrze opisane przez ... Gombrowicza. > Przecież "Ferdydurke" czy "Wspomnienia staropolskie" to opis ich zachowań i > chatrakterów. > Nurtuje mnie pytanie ogólniejsze - kto z was, plującvych na Giertycha tak > naprawdę czytał Dostojewskiego? > A tak przy okazji - Jak to jest możliwe? 18 lat po obaleniu komuny NADAL nie ma > > Jasienicy. > To dopiero wywrotowiec. Wszak uczy dumy z bycia Polakiem. Gombrowicz dobry, bo > opisuje "polakowatość". Jasienicy zły, bo opisuje "polskość". > Gratulacje gazecie i jej środowisku. Osiągnęła wielki sukces - czego komuna nie > > zrobiła przez pół wieku, oni w kilkanaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: kto przeczytał Zbrodnię i karę? 02.06.07, 11:19 ir9 napisała: DLACZEGO dokladnie Giertych uwaza ze te nazwiska polskiej mlodziezy moga zaburzac swiatopoglad **************************************** Bo ci pisarze nie rościli pretensji do posiadania patentu na wszechprawdę? Bo ich celem było podzielenie się własnymi przemyśleniami i skłonienie czytelników do własnych przemyśleń? To dla Giertycha jest oczywiste zagrożenie, bo każdy samodzielnie myślący natychmiast ma go za idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: kto przeczytał Zbrodnię i karę? 02.06.07, 13:39 trudno sie z toba nie zgodzic.oczywiscie ze G. wolalby zeby ludzie nie mysleli swobodnie.pytanie moje jednak jest inne: jaki brzmia lub beda brzmialy oficjalne powody dla ktorych usunieto tych autorow z kanonu? to z pewnoscia bedzie kolejna farsa ale jestem ciekawa czy G wogole wie co robi i czy oprocz powodow wyjetych z jego wlasnej specyficznej glowy ma jakies argumenty obiektywne. maruda.r napisał: > ir9 napisała: > > DLACZEGO dokladnie Giertych uwaza ze te nazwiska polskiej mlodziezy moga > zaburzac swiatopoglad > > **************************************** > > Bo ci pisarze nie rościli pretensji do posiadania patentu na wszechprawdę? Bo > ich celem było podzielenie się własnymi przemyśleniami i skłonienie czytelników > do własnych przemyśleń? To dla Giertycha jest oczywiste zagrożenie, bo każdy > samodzielnie myślący natychmiast ma go za idiotę. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
romek337 A tutaj wypowiedz Henryka Sienkiewicza 02.06.07, 14:45 (…) oświadczam, że nie upoważniałem swego dalekiego krewnego tegoż samego nazwiska Bartłomieja do posługiwania się moim imieniem oraz dziełami w celach zarobkowo-politycznych. Oświadczam, że twórczość pana Dobraczyńskiego (zacnego, choć zubożałego szlachcica) bardzo mnie kontentuje i napawa radością. Równocześnie wyrażam ogromne zadowolenie faktem, iż dzieci polskie nie będą musiały już zatruwać swych dusz pokrętnymi, niezrozumiałymi i dogłębnie apatriotycznymi paszkwilami Gombrowicza oraz chorymi rojeniami nihilistów pokroju Kafki. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 [...] 02.06.07, 08:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Powiedz to Premierowi - tez nie wie:) 02.06.07, 08:55 I pomysly Romcia baaardzo sie mu nie podobaja. A mowilem wam, naziole, ze przy mini za to dubeltowym Pilsudskim doczekacie sie drugiej Berezy? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ....Wyborcza-szambo klamstwa............. 02.06.07, 08:00 Nikt nic nie wykreslil a jedynie probuje sie dyskutowac.A jezeli chodzi o tego anonimowego z waszego tekstu-byl to Michnik Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ....Wyborcza-szambo klamstwa............. 02.06.07, 08:10 Cisi,ciemni i mali ludzie znaja swoje miejsce.Wykracza ono niedaleko poza grob cmentarny. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: ....Wyborcza-szambo klamstwa............. 02.06.07, 09:53 No cóż, Skoro Giertych kłamie jak najęty (weszło mu to w krew, moralista zasmarkany), to dlaczego atakujesz Michnika?? Jak nie wie jakie są rozporządzenia, co w nich jest, to niech nie pcha się na afisz. Bronić takiego łamagi jak on, to jest sztuka ale głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 presentation1.. esbecki PIS-uar... 02.06.07, 08:13 wychowany na Leninie i Hitlerze... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: presentation1.. 02.06.07, 08:15 Zjadl sniadanko?-pora na tableteczki Odpowiedz Link Zgłoś
kyklop Re: presentation1.. esbecki PIS-uar... 02.06.07, 08:44 Hitler to partacz ! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Kolejny dowala Kaczynskiemu!" :))) 02.06.07, 08:56 A moze by wczesniej tekst przeczytac, co? Kaczki tym razem NIE SA po waszej stronie - bo Mama za dobrze ich wyuczyla. Beda jatki. I druga Bereza dla nazioli:) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Jarek krytykuje Romka - niezły dowcip 02.06.07, 08:03 Daje przeciek do prasy, żeby wykształciuchy się go nie czepiały, a oficjalnie poprze Ligę, bo inaczej nowe wybory i koniec rządów Odpowiedz Link Zgłoś
anpilar Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:09 całego rządu sobie grrratulujemy Odpowiedz Link Zgłoś
babaloo Brawo Panie G !!! 02.06.07, 08:17 Idz dalej i wprowadz zakaz Eltona Johna w szkolnych radiowezlach... Co by tu jeszcze???? A moze na mundurkach szkolnych z tylu, na wysokosci posladkow mala (duza) naszywka "Exit Only"? Zapytaj sie pan ojca jak nie jestes pewien... A z tym Korczakiem ....? Wszystko w porzadku? Popatrz w jego teczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Taa, GazWyb nie kłamie- tyle, że prawdy całej nie 02.06.07, 08:17 powie www.men.home.pl/CMS/artykul.php?article=233 Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Skopiowalem czesc i puszczam............... 02.06.07, 08:24 Poniżej zamieszczamy wykaz zmian dotyczących dzieł Henryka Sienkiewicza w rozporządzeniach dotyczących podstawy programowej w zakresie lektur 1990 rok (Minister Mirosław Handke) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – Sienkiewicz (wybrana nowela) Liceum ogólnokształcące – nie ma Sienkiewicza 2001 rok (Minister Edmund Wittbrodt) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Liceum profilowane – wybrana powieść Szkoły ponadpodstawowe (LO i Technikum) – nie ma Sienkiewicza Szkoły podstawowe – „Ouo Vadis” lub inna powieść historyczna 2002 rok (Minister Krystyna Łybacka) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Szkoły ponadgimnazjalne (LO, LP i technika) – wybrana powieść w profilu rozszerzonym – nie ma dodatkowego Sienkiewicza Szkoły zawodowe – jak w LO 2002 rok (Minister Krystyna Łybacka) Szkoła podstawowa – nie ma tytułów ani autorów Gimnazjum – wybrana nowela Szkoły ponadgimnazjalne (LO, LP i technika) – wybrana powieść Szkoły zawodowe – jak w LO „Ouo vadis”Henryka Sienkiewicza usunięto w Rozporządzeniu z dnia 26 lutego 2002 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (zał. 5 – zasadnicze szkoły zawodowe). Przy lekturach jest odesłanie do wykazu lektur w załączniku nr 4 zawierającym podstawę programową kształcenia ogólnego dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego i techników, w którym to „Ouo viadis” nie występuje. W poprzednim rozporządzeniu z dnia 21 maja 2001 r. w podstawie programowej dla zasadniczej szkoły zawodowej był zapis: „Ouo vadis” lub inna powieść”. Odpowiedz Link Zgłoś
12drewniana Re: Skopiowalem czesc i puszczam............... 02.06.07, 09:08 Co za głupoty wypisujesz!!! Od 20 lat jestem nauczycielem polskiego i przez ten czas: np."W pustyni i w puszczy" było w kanonie lektur w szkole podstawowej w kl.V, a to "chyba" napisał Sienkiewicz, popraw, jeśli się mylę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nie.lubie.wampirow Re: Skopiowalem czesc i puszczam............... 03.06.07, 17:21 W takim razie chyba mi się przyśniło, że czytałam Sienkiewicza w szkole. Podstawówka 1992-2000: - Janko muzykant - Bartek Zwycięzca - Latarnik - Sachem - Quo vadis (fragmenty) - Krzyżacy (całość) - W pustyni i w puszczy (całość) Liceum 2000-2004: - Szkice węglem - Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela - Potop (całość + fragmenty Ogniem i mieczem oraz Pana Wołodyjowskiego) - Quo vadis (całość) Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 jaki lud taka władza: sami wybraliście okazujac 02.06.07, 08:19 swoj poziom na poziomie romcia... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo im glupszy tym latwiej sterowac 02.06.07, 09:43 dlatego trzeba udupic edukacje i inwestowac w przywileje gornicze a nie w w przyszlych wyksztalciuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:19 Dziękujemy,towarzyszu z TelAvivu. A co tam u was nowego.. wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8863441&rfbawp=1179253368.529&ticaid=13da0 Odpowiedz Link Zgłoś
kyklop Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:46 ja to samo i jeszcze głosuję na Tuska i kupuję w Mediamarkt Odpowiedz Link Zgłoś
norton2005 Samokrytyka rodziny Sienkiewiczów 02.06.07, 08:21 "Uważamy, że miejsce książek Henryka Sienkiewicza jest wśród usuniętych dzieł" - napisał do Giertycha w imieniu potomków Sienkiewicza Bartłomiej Sienkiewicz To mi się podoba ! I niech Pan Bartłomiej pójdzie dalej z tą samokrytyką i zabroni te dzieła wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:23 Sienkiewicz z Gombrowiczem, a Giertych z Main Kampf Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:24 alterpars napisał: > Gratuluje Wam wicepremierow Polacy! chetnie wam obydwu oddamy. Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:39 ja bym jeszcze kilku dorzucila jako bonus za wziecie dwoch pierwszych... :-)... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Konopnicka też jest przeciw.... 02.06.07, 08:50 a genialne dzieło literata wojtyły-to pieś? jest i budująca opowiastka o niem samem. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika to galba jeszcze zyje? 02.06.07, 08:53 lu.ke napisał: > www.galba.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:48 Osoba zbliżona do rządu opowiada nam anonimowo: - Premiera wychowanego w środowisku Instytutu Badań Literackich PAN [matka premiera Jadwiga Kaczyńska pracowała w IBL] bardzo wzburzyły propozycje Giertycha. ================= Owszem pracowała. Jako tzw. pracownik techniczny. A zapamiętano ja w IBL jako konfliktowe, judzące, donoszące i "podkładające świnie" indywiduum. Z ulgą się jej pozbyto. Premierzyna nie został więc wychowany w duchu środowiska IBL,jako że ani on ani też jego potworna mamuśka nie miał z nim nic wspólnego. Wręcz przeciwnie - oboje byli i są jego zaprzeczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 08:52 Sądząc po roznych zachowaniach milosciwie nam panujacego Pana Premiera, on w ogole nie zostal wychowany Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: to cos jak z tym okretem??? 02.06.07, 09:05 I owszem. Jakowyś zaś, wierny dworzanin premierowy próbuje wmówić publiczności, ze mamuśka byłą - co najmniej - intelektualnym filarem IBL, twórcą nieprzemijających analiz literackich, autorem kilkuset opracowań o wartości wręcz kosmicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: to cos jak z tym okretem??? 02.06.07, 09:06 jasne- wszystko zalezy od umiejetnego przedstawienia sytuacji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 11:37 akajednaania napisała: > Osoba zbliżona do rządu opowiada nam anonimowo: - Premiera wychowanego w > środowisku Instytutu Badań Literackich PAN [matka premiera Jadwiga Kaczyńska > pracowała w IBL] bardzo wzburzyły propozycje Giertycha. > ================= > Owszem pracowała. Jako tzw. pracownik techniczny. A zapamiętano ja w IBL jako > konfliktowe, judzące, donoszące i "podkładające świnie" indywiduum. Z ulgą się > jej pozbyto. > Premierzyna nie został więc wychowany w duchu środowiska IBL,jako że ani on ani > też jego potworna mamuśka nie miał z nim nic wspólnego. Wręcz przeciwnie - oboj > e > byli i są jego zaprzeczeniem. *************************************** Efekty są widoczne. Obaj bracia mają poważny problem z dystansem do siebie samych. Ich filozofia życiowa to w istocie relatywizm moralny Kalego. Wszystko, z czym nie mogą sobie dać rady, traktują jako personalny atak na siebie. Nawet, gdy są ewidentnie winni, to i tak próbują wszystko zwalić na innych lub pogodę. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Za to premier po raz pierwszy ma u mnie PLUSA 02.06.07, 08:51 Dzieki mamusi, zreszta:) Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Za to premier po raz pierwszy ma u mnie PLUSA 02.06.07, 08:53 PLUSA? to namow go na taryfy kubali- jesli w ogole ma telefon.Moze nie ma, bo boi sie podsluchow... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika ma dwie linie-czerwona do Ziobry i rozowa do 02.06.07, 08:57 przyjaciol. imie_jaszczomp napisała: > PLUSA? to namow go na taryfy kubali- jesli w ogole ma telefon.Moze nie ma, bo > boi sie podsluchow... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: ma dwie linie-czerwona do Ziobry i rozowa do 02.06.07, 08:59 hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: slyszalem, ze zamienila telefon na koszyk gru 02.06.07, 09:05 na koszyk gruli? To do rzyci z takim interesem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika w rzyci samej 02.06.07, 09:08 imie_jaszczomp napisała: > na koszyk gruli? To do rzyci z takim interesem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Nieprawda - na "Narkotyki" Witkacego. I tegoz 02.06.07, 09:05 "Niemyte dusze". Dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Nieprawda - na "Narkotyki" Witkacego. I tegoz 02.06.07, 09:07 A moze "Horror w Wesolym Bagnisku"?Tez by pasowalo hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
romek337 Własnie,że H.Sienkiewicz nie woli Gombrowicza 02.06.07, 14:48 (…) oświadczam, że nie upoważniałem swego dalekiego krewnego tegoż samego nazwiska Bartłomieja do posługiwania się moim imieniem oraz dziełami w celach zarobkowo-politycznych. Oświadczam, że twórczość pana Dobraczyńskiego (zacnego, choć zubożałego szlachcica) bardzo mnie kontentuje i napawa radością. Równocześnie wyrażam ogromne zadowolenie faktem, iż dzieci polskie nie będą musiały już zatruwać swych dusz pokrętnymi, niezrozumiałymi i dogłębnie apatriotycznymi paszkwilami Gombrowicza oraz chorymi rojeniami nihilistów pokroju Kafki. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba CO ty pitolisz? Bartek to nie wszyscy, co z Kuba 02.06.07, 16:50 zrobisz? No, pytam, CO? Na komuszego pacholka Dobraczynskiego herbu PRON-cie to pradziadek Henryk z pewnoscia by sie nie zgodzil (obaj w.w. sa w prostej linii, to nie "dalecy krewni" Henryka, a krew z krwi, i kosc z kosci - nawet podobni) Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda u.. konskiego chama, ktory niszczy polska kultu 02.06.07, 09:05 re! Zapyzialy zwolennik faszysty Dmowskiego i bolszewizmu (patrz ojciec i dziadek) - co za antypolska rodzina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:07 Panu Giertuchowi i jego przydupasowi Orzechowskiemu nie mieści się w tych kiepełkach, że zalecany spis lektur a obowiązkowy spis lektur w podstawie programowej to sa dwie różne rzeczy. Takich to mamy "ministrow edukacji" (przepraszam za wyrażenie. I dziwić się później, że większość to matoły. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:14 Marzy mi się, żeby do kanonu lektur dołączono "Boga Urojonego" Dawkinsa. Ale to w innym życiu. Niech się już skończy ta cała koalicja i rządy nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:41 elve napisała: > Marzy mi się, żeby do kanonu lektur dołączono "Boga Urojonego" Dawkinsa. > Ale to w innym życiu. cytat z Sieci: W "Bogu urojonym" „Bohaterem” jest religia i relacje między nauką a religią. Dawkins z całą mocą swojej wiedzy, talentu i intelektu wprost i bezpośrednio odrzuca religię i wszelkie jej roszczenia. W kolejnych rozdziałach możemy przeczytać o tym, w jaki sposób religia staje się obfitą pożywką dla wojen, niewyczerpanym źródłem bigoterii i dyskryminacji oraz narzędziem upośledzenia dzieci. Fascynującą lekturę stanowią rozdziały, w których Dawkins – tym razem jako biolog – poddaje miażdżącej krytyce dorobek nowych kreacjonistów, czyli (pseudo)naukowe ataki na ewolucjonizm. Wniosek Dawkinsa jest jednoznaczny – religia (której kreacjonizm i różne teorie „inteligentnego projektu” są nieodrodnymi dziećmi) jest nie tylko nielogiczna. Jest szkodliwa, czasem wręcz śmiertelnie niebezpieczna, a obowiązkiem uczonego i humanisty jest zwrócić na ten fakt uwagę. Religie dość już narobiły zła, konkluduje Richard Dawkins, pora by wreszcie nauka zajęła należne jej miejsce." Ha! Taka lektura wymaga od czytelnika samodzielnego, krytycznego myślenia. W IV RP? Zapewne pomogłaby ugruntować wiarę tych, którzy wierzą naprawdę. Zapewne pomogłaby wybrać drogę tym, którzy sie wahają. Stałaby się biblią (!) niewierzących. W końcu nauka, czy też raczej "światopogląd naukowy" to też rodzaj religii i pewnie bez trudu znalazłby się jakiś teolog, który mógłby napisać równie dobrego anty-Dawkinsa. Dlatego mi marzy się dzień, w którym Dawkinsa będą - bez strachu - polecać na lekcjach... religii! Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 14:46 rzy.14 napisał: ......Ha! Taka lektura wymaga od czytelnika samodzielnego, krytycznego myślenia.... ========================================= niewątpliwie masz rację, tylko czy gównażeria cech..e się samodzielnym myśleniem ???? Nie tylko zresztą szkolna gównażernia, co widać (czytać) po wielu forumowiczach, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
danieldaniel Re: Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 10:37 To w takim razie ja bym chcial zeby dopisali "Breaking the spell" Daniela Dennetta, to on byl pierwszy, chociaz nad koncepcja o religii chyba musiali pracowac rownolegle. Tylko pewnie Dennet nie ma tak nosnego nazwiska jak Richard i dlatego tylko go przetlumaczono na nasz rodzimy jezyk Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Obiektywnie Sienkiewicz jest infantylny 02.06.07, 09:24 Obiektywnie Sienkiewicz jest infantylny. To bardzo dobra (wciągająca!) lektura dla gimnazjów, zawodówek i licealistów bez zacięcia humanistycznego. Sam w szkole "Potop" czytałem 2 razy. Ale "Quo Vadis" przeczytany w wieku 22 lat mnie zadziwił (to miał być główny argument za przyznaniem Nobla?), a tenże "Potop" w wieku lat 30 po prostu rozbawił. Owszem, wspaniałe rzemiosło, wartka akcja, ale postaci papierowe, a wszystko podszyte nieskrywanym nacjonalizmem. Jeśli to są książki historyczne, to "Na dobre i na złe" jest serialem dokumentalnym. Inna rzecz, że Conrad, Goethe czy Gombrowicz mogą być w wieku szkolnym za trudni. Ale po to jest szkoła, by ciągnąć młodzież w górę, a nie, by równać do poziomu aktualnego ministra edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
paul102 Re: Obiektywnie Sienkiewicz jest infantylny 02.06.07, 10:33 Nie bez Kozery właśnie wycinany Gombrowicz mawiał o Sienkiewiczu Pierwszorzędny autor drugorzędny, ale sienkiewicz to część naszego kodu kulturalnego, sarmackość w czystej postaci. Jedno jest pewne. żeby zdać na prawo jazdy trzeba chociaż dotknąć palcem nosa, żeby zostac politykiem i wicepramierem nic nie trzeba. Powinni ich badać psychaitrychnie i psychologicznie, czy sie nadają Odpowiedz Link Zgłoś
steku Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:26 proponuje wystawic giertycha na allegro, cena wywolawcza: 0,01 jednostki monetarnej zimbabwe bo mniej wiecej tyle jest wart (zakladajac ze po wyprawieniu z jego dosc duzej czaszki mieszczacej jak sadze duzo plynu, da rade zrobic porzadny nocnik, zawartosc bylaby mniej wiecej ta sama) Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Sienkiewicz woli z Gombrowiczem 02.06.07, 09:26 wyczyn MEN-u mnie zirytował niezmiernie. postanowiłam sobie zrobić nadruk na koszulkę, taki oto: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/42b36b994a02417a.html szczegoły, jak pobrać itp. są: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34708&w=63491009 Odpowiedz Link Zgłoś
stodi Dwa lata tamu na maturze był Potop 02.06.07, 09:29 więc niech pan Giertych nie mówi, że Sienkiewicza w szkołach nie było =/ Odpowiedz Link Zgłoś