altintop6 Re: Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 08:53 Problemem wszystkich dyskusji o prawie karnym jest to, że panuje o nim mnóstwo błędnych przekonań i mitów, tymczasem każdy praktykujący prawnik wie, że: 1. Morderstwa w Polsce to wciąż rzadkość, 90% zabójstw powodują żule w czasie libacji alkoholowych, gdy po spirytusie tną się nożami i butelkami. Normalny człowiek ma bardzo znikomą szansę (o wiele mniejszą niż w USA) zetknąć się kiedykolwiek osobiście z zabójstwem, nawet jako świadek. 2. Mądrzy sędziowie stosują z powodzeniem przepisy o obronie koniecznej już dzisiaj. Ziobro przemówił do rozsądku prokuratorów i bez zmiany kodeksu prokuratorzy zaczęli stosowac te przepisy sami, wcześniej bali soię odpowiedzialności służbowej i woleli zostawić to sądom.. 3. Prawdziwa przestępczość w Polsce to rozboje - i nie znam sądu, który by nie wsadzał w takich przypadkach do więzienia, wyroki w zawiasach się praktycznie nie zdarzają. Gazety o tych wyrokach nie piszą, bo to nudne. 4. Kodeks z 1997 roku zawiera dużo błędów i tu Ziobro ma częściowo rację. Niestety rozsądne argumenty znów przepadną w polityce. 5. Problem walki z przestępczością nie jest jednak problemem kodeksów, ale naprawy policji, która jest instytucją zbiurokratyzowaną i potrafi ścigać tylko drobnych przestępców, bo tak robi sobie statystykę, a groźnych bandytów policjanci boją się tak samo jak my. A o przestępstwach gospodarczych policjanci nie mają w ogóle pojęcia. Ziobro podwyższy więc kary, ale po raz kolejny nic z tego nie wyniknie, nie dajcie się wciągać w jałową dyskusję, szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Po raz kolejny nie wyniknie?................ 28.06.07, 08:58 Rok 2006 to kolejny rok w historii Policji, kiedy nastąpił zarówno ogólny spadek przestępczości prawie we wszystkich najważniejszych kategoriach, (w szczególności przestępstw kryminalnych), a jednocześnie wzrósł wskaźnik wykrycia niemal wszystkich przestępstw. Ogólna liczba przestępstw spadła o ponad 90 tys. czyli o prawie 7 proc. Ogólna liczba przestępstw spadła aż o 6,7 % (z 1.379.962 do 1.287.918), czyli wydarzyło się 92.044 przestępstw mniej co oznacza o 252 przestępstwa mniej dziennie. Ten liczbowy spadek przestępczości przekłada się na zmniejszenie wskaźnika zagrożenia przestępczością na 100 tys. mieszkańców, który wyniósł 3.377,5 , czyli był mniejszy niż rok wcześniej o 238,6. Zmniejszenie liczby przestępstw zmniejszyło także straty poniesione w ich wyniku – wyniosły one w 2006 r. 4.873.501.571 zł i były niższe niż rok wcześniej ( 5.880.609.723 zł).* Ogólna wykrywalność wzrosła do poziomu 62,4 % (o 3,8 %) i jest to najlepszy wynik od czasu powstania Policji. Policjanci ustalili 587.959 podejrzanych o popełnienie różnych przestępstw, wśród ich ustalono 303.720 podejrzanych o przestępstwa kryminalne i 59.465 podejrzanych o przestępstwa gospodarcze. Szczególnie cieszy spadek zagrożenia w przestępczości kryminalnej: liczba przestępstw zmalała o 10,7% (z 1.000.096 do 893.389), a wykrywalność wzrosła o 3,3 % , do poziomu 47,5 %. Było mniej: • Kradzieży cudzej rzeczy – o 13,4 % (spadek z 324.144 do 280.709), w tym kradzieży samochodów – aż o 32,6 % (spadek z 45.292 do 30.529) • Zabójstw o 2,5 % (spadek z 837 do 816), w tym zabójstw o motywie rabunkowym o 7,8 % (spadek z 90 do 83). Na uwagę zasługuje fakt, że spośród 816 rzestępstw zabójstwa 460 miało formę dokonania, a 322 formę usiłowania ( pozostałe przestępstwa popełniono w formie podżegania - 12, sprawstwa kierowniczego – 1 i pomocnictwa – 1) • Bójek i pobić z użyciem broni lub niebezpiecznego narzędzia – o 24,3 % (spadek z 936 do 709) oraz bójek i pobić ze skutkiem śmiertelnym – o 18,9 % (spadek z 90 do 73). Nieznacznie wzrosła jednak ogólna liczba bójek i pobić – o 2,6 % (z 13.911 do 14.266) • Rozbojów, wymuszeń rozbójniczych i kradzieży rozbójniczych aż 0 16,5 % (spadek z 42.150 do 35.182), w tym z użyciem broni lub niebezpiecznego narzędzia – o 24,8 % (spadek z 3.926 do 2.952) • Kradzieży z włamaniem aż o 21,4 % (spadek z o 221.020 do 173.762) • Krótkotrwałego zaboru pojazdu – aż 0 24,7 % ( spadek z 8.776 do 6.606) • Fałszerstw kryminalnych – o 12 % (spadek z 61.750 do 54.361) • Oszustw kryminalnych o 5,7 % (spadek z 39.282 do 37.034) Niestety nieznacznie wzrosła liczba zgwałceń – o 0,7 % (wzrost z 1.987 do 2.001) Wzrosła wykrywalność praktycznie we wszystkich kategoriach najpoważniejszych przestępstw kryminalnych i wyniosła: • Zabójstwa – 92,4% , wzrost o 1,8 % • Bójki i pobicia – 78,1 %, wzrost o 0,7 % • Przestępstwa rozbójnicze – 57,0 %, wzrost o 5 % • Kradzieże z włamaniem – 24,9 % , wzrost o 2,5 % • Kradzieże cudzej rzeczy – 21,8 %, wzrost o 1,1 % • W tym kradzieże samochodów – 14,5 %, wzrost o 2,6 % • Krótkotrwały zabór pojazdu – 25,4 %, wzrost o 5,9 % Znacząco zmalała liczba przestępstw z użyciem broni palnej – spadek z 849 do 699. Policjanci jeszcze bardziej aktywnie niż w roku ubiegłym zwalczali przestępczość narkotykową. Tym samym ujawnili o 3,9 % przestępstw narkotykowych niż rok wcześniej (wzrost z 67.560 do 70.202). Wykrywalność tych przestępstw utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie wynoszącym 96,5 % Policjanci ujawnili także więcej przestępstw gospodarczych. Ich liczba wyniosła 145.314 i była wyższa o 6,2 % niż rok wcześniej ( było ich 136.801), nieznacznie spadła ich wykrywalność – o 0,4 % Zdecydowaną aktywność policjanci przejawiali w ujawnianiu przestępstw korupcyjnych – ogólna ich liczba wzrosła o 6,4 % ( wzrost z 6.127 do 6.520), w tym: • Sprzedajność funkcjonariusza publicznego – wzrost o 14,4 % (z 1.885 do 2.157) • Przekupstwa funkcjonariusza publicznego – wzrost o 13,2% (z 1.980 do 2.241) • Płatna protekcja – wzrost o 56,1 % (wzrost z 472 do 737) • Nadużycie uprawnień przez funkcjonariusza publicznego – spadek o 22,6 % (1.790 do 1.385) Policjanci ustalili większą o 5,5 % liczbę podejrzanych nieletnich, było ich 53.782 , w tym 50.664 podejrzanych o popełnienie przestępstw kryminalnych. Bardzo dobrymi wynikami w zwalczaniu przestępczości zorganizowanej pochwalić się może Centralne Biuro Śledcze. W 2006 r. CBŚ zlikwidowało 12 wytwórni amfetaminy. Ogółem CBŚ przejęło: • 171 kg amfetaminy • 10 kg haszyszu • 91 kg marihuany • 11,5 kg kokainy • 76 kg heroiny • 65 tys. szt. ecstasy • 1.085 l. BMK CBŚ wyeliminowało 143 grupy przestępcze (w tym 139 polskie i 4 międzynarodowe). * - do strat nie wliczono kwot nielegalnego obrotu, łapówek i uszczupleń podatkowych Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 08:58 A polowa tego roku?Jest jeszcze lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 09:15 Oczywiście że lepsza: lekarz za 3 kg wieprzowiny i 20 PLN!!! sukces niebywały. Nie zapomnij dodać ile te wszystkie molochy CBA, CBŚ itp itd. nas kosztują. No nie wiadomo, bo niekiedy giną sprawozdania finansowe... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 09:20 Polska i tak malo wydaje.Tak a nawet o wiele ciezej dla podatnikow dzialaja aparaty silowe. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Miałeś kontakt ze "słuzbą zdrowia" ? 28.06.07, 09:33 albacor napisał: > Oczywiście że lepsza: lekarz za 3 kg wieprzowiny i 20 PLN!!! sukces niebywały. > Nie zapomnij dodać ile te wszystkie molochy CBA, CBŚ itp itd. nas kosztują. No > nie wiadomo, bo niekiedy giną sprawozdania finansowe... Nie drwij z korupcji w słuzbie zdrowia. Każdy , powtarzam każdy normalny Polak o tym wie ,że jak się "nie da" to się "nie leczy" Oczywiście głośne zatrzymanie lekarza w swietle kamer było po prostu głupie. Ale nikt rozsądny nie uwierzy ,ze facet "nie brał" PS mam przyjaciela który "konczy się na raka". O skali korupcji w tym przypadku nawet nie chce mi sie pisac. A rodzina nie ma wyjścia , bo chodzi o zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 12:33 presentation1 napisał: > A polowa tego roku?Jest jeszcze lepsza. A może dodałbyś że przestępczość spada systematycznie od 2003 r. i nie ma to praktycznie nic wspólnego z aktualną polityką karną. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 09:30 W 2006 r. CBŚ zlikwidowało 12 wytwórni amfetaminy. > > Ogółem CBŚ przejęło: > • 171 kg amfetaminy > • 10 kg haszyszu > • 91 kg marihuany > • 11,5 kg kokainy > • 76 kg heroiny > • 65 tys. szt. ecstasy > • 1.085 l. BMK NOM, sukcesy niebywałe, tylko czemu ceny systematycznie spadają, a dostępność rośnie? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 09:41 Tak to dziala wszedzie.We Francji tez problemy.Bedzie to zawsze podziemna dziedzina zycia gospodarczego ze wzgledu na zyski.Prohibicja w USA odslonila co robia i do czego prowadza zakazy.Jednak tego nie mozna usankcjonowac. Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 10:03 presentation: żadna z wymienionych przez ciebie dobrych statystyk nie dotyczy pierwszej nowelizacji kk autorstwa Ziobry i PiS jeszcze w 2005 roku, w Sejmie poprzedniej kadencji. Wtedy drastycznie zaostrzono kary za kwalifikowane zabójstwa i gwałty. I co? Spadek zabójstw raptem o 2,5% - żadna tendencja czy zjawisko, po prostu kilkanaście przypadków mniej. Litościwie pominę, że gwałtów było... WIĘCEJ. Sam wuięc tylko dałeś dowód na moją tezę, że obecny minister lubi zajmować się wirtualnymi problemami i dba tylko o konferencje prasowe. Że przestępstw w ogóle jest mniej to chyba nic dziwnego - sytuacja gospodarcza Polski jest coraz lepsza, mniej kryminogenna, no i ciekawe czy policjanci licząc wskaźnik przestępstw na 100 tysięcy mieszkańców uwzględnili emigrację, której ponoć nikt nie umie policzyć. Spadek kradzieży samochodów to oczywistość - to się dzisiaj przy cenach używek z Zachodu praktycznie nie opłaca. A znając doskonale metody pracy policji mogę cię jednak zapewnić, że wykrywalność "robi się" ustawiając na skrzyżowaniu we wsi w piątek i sobotę wieczorem i łapiąc 40 pijanych rowerzystów. I Ziobro ten proces jeszcze wzmógł sądami 24h - jak zwykle intencje były dobre, ale nikt nie myślał o praktyce więc wykonanie policji wyszło żałosne. W 2007 roku wykrywalność wzrośnie więc kolosalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 10:16 Czytajac twojego posta mam mieszane uczucia.Nie sadzisz chyba ze przestepcy pojechali na zachod? Odpowiedz Link Zgłoś
altintop6 Re: ..Po raz kolejny nie wyniknie?............... 28.06.07, 13:04 A i owszem. Na przykład znam sprawę jednego warsztatu samochodowego, gdzie chyba każdy pracownik miał wyrok za paserstwo, bo rozbierali tam auta na części. No ale na naprawie aut też się znali - warsztatu już nie ma, wszyscy siedzą ponoć w Anglii czy Irlandii, kuratorzy nie mogą ich znaleźć. Zresztą coraz częściej sprawy karne są zawieszane, bo chłop wyjechał na saksy. Znam też chłopaka, studenta co go policjanci złapali z trawą i dostał jakiś tam wyrok - też wyjechał, bo tu jest karany i żadnej pracy już nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
radek-kirschbaum Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 09:09 amerykańskie prawo jest lepsze? to moze zrezygnujmy z kodeksów, przejdźmy na precedensy ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 11:54 radek-kirschbaum napisał: > amerykańskie prawo jest lepsze? > to moze zrezygnujmy z kodeksów, przejdźmy na precedensy ;))))) Wydaje mi się, że przynajmniej częściowe oparcie się na zasadzie precedensu nie byłoby takie złe... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz 78 % ofiar jest niesłusznie oskarzanych, paranoja 28.06.07, 09:14 statystyki pochodzące z tygodnika Przekrój numer 39/1005. 75 procent broniących się to mężczyźni; – 37 procent z nich jest w wieku 35–55 lat (największa grupa); – 70 procent przypadków obrony koniecznej to starcie dwóch osób; – 36 procent przypadków wynika z wcześniejszego konfliktu; – 30 procent to przemoc w rodzinie; – 66 procent napastników było pijanych w chwili ataku; – 86 procent napadniętych broni się przed pobiciem; – 24 procent przypadków to obrona życia; – 60 procent napadniętych broni się nożem; – 30 procent napastników ginie; – 86 procent przypadków kończy się oskarżeniem napadniętego przez prokuratora; – 91 procent takich oskarżeń sądy odrzucają i zmieniają kwalifikację czynu na korzyść oskarżonego. Na podstawie pracy Pawła Bachmata „Instytucja obrony koniecznej w praktyce prokuratorskiej i sądowej”, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Warszawa 2003, analizującej 109 spraw I teraz krótka moja (Polaka-szaraka) analiza: Zaledwie w 14 % przypadkow prokurator nie ma wątpliwości,ze obrona konieczna była zgodna z prawem. Aż w 86 % uważa ,ze przekroczono jej granice. Musi się oczywiście podpierac jakimś paragrafem, czyli podobno doskonałym dzisiejszym prawem (wg "autorytetów" Dopiero sądy 91% z tych 86 % odrzucaja. Czyli 78 % (91% z 86 )ludzi broniących się skutecznie (bo o tych nieskutecznych nic nie wiemy) jest wzywanych do sądu i musi się tłumaczyć "dlaczego udało im się obronić"? Paranoja. Zaledwie 8 % (86-78=8) przypadków to autentyczne przekroczenie granic obrony . I tyle powinno być w sądach (na powiedzmy 16 % , prokurator tez ma prawo do błędu) a nie aż 78 % Coś z naszym prawem jest nie tak ,jeśli dochodzi do takiej sytuacji jak wyżej. Panie Ziobro , zrób Pan z tym porządek jak najszybciej i nie przejmuj się Pan "autorytetami" , które za normalne uważają niesłuszne oskarżanie 78 % ofiar , które skutecznie się bronia. Odpowiedz Link Zgłoś
hydrocortizon lewaccy "eksperci" - banda debili 28.06.07, 09:57 dwa cytaty: "Eksperci podnoszą, że nie ma to uzasadnienia, bo przestępczość spada"....,"a więzienia są przepełnione" A w mniemaniu tych kretynów mieniących się "ekspertami", w tych przepełnionych więzieniach to siedzą pewnie siostry miłosierdzia i niewiniątka betlejemskie. Banda kretynów, którzy dobro bandziora mają ponad dobro uczciwych ludzi. Precz z lewackimi pseudohumanistami !! Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 10:03 hydrocortizon napisał: > dwa cytaty: > "Eksperci podnoszą, że nie ma to uzasadnienia, bo przestępczość spada"....,"a > więzienia są przepełnione" > > A w mniemaniu tych kretynów mieniących się "ekspertami", w tych przepełnionych > więzieniach to siedzą pewnie siostry miłosierdzia i niewiniątka betlejemskie. > Banda kretynów, którzy dobro bandziora mają ponad dobro uczciwych ludzi. > Precz z lewackimi pseudohumanistami !! Ja jeszcze tylko dodam ,że w niedawnej dyskusji dotyczącej "obrony koniecznej" pewien prawnik powiedział mi: "no i ci z tego ,że ofiary są ciągane po sadach , skoro sądy je uniewinniaja" Byłem przerażony. Dla tego eksperta fakt ,ze zwyczajny człowiek , który nigdy nie był w sądzie jest traktowany jak potencjalny morderca ( bo sie skutecznie obronił) -to drobiazg. Ze musi się zwalniać z pracy ,ze wszyscy sąsiedzi patrza na niego podejrzliwie , ze musi wynajac adwokata , że ma w końcu olbrzymie wyrzuty sumienia - to nic wielkiego. Do diabła ztakimi ekspertami. Trzeba popierać Ziobre i to mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 11:20 remik.bz napisał: > hydrocortizon napisał: > > > dwa cytaty: > > "Eksperci podnoszą, że nie ma to uzasadnienia, bo przestępczość spada"... > .,"a > > więzienia są przepełnione" > > > > A w mniemaniu tych kretynów mieniących się "ekspertami", w tych przepełni > onych > > więzieniach to siedzą pewnie siostry miłosierdzia i niewiniątka betlejems > kie. > > Banda kretynów, którzy dobro bandziora mają ponad dobro uczciwych ludzi. > > Precz z lewackimi pseudohumanistami !! > > Ja jeszcze tylko dodam ,że w niedawnej dyskusji dotyczącej "obrony koniecznej" > pewien prawnik powiedział mi: "no i ci z tego ,że ofiary są ciągane po sadach , > > skoro sądy je uniewinniaja" > Byłem przerażony. > Dla tego eksperta fakt ,ze zwyczajny człowiek , który nigdy nie był w sądzie > jest traktowany jak potencjalny morderca ( bo sie skutecznie obronił) -to > drobiazg. > Ze musi się zwalniać z pracy ,ze wszyscy sąsiedzi patrza na niego > podejrzliwie , ze musi wynajac adwokata , że ma w końcu olbrzymie wyrzuty > sumienia - to nic wielkiego. > Do diabła ztakimi ekspertami. Trzeba popierać Ziobre i to mocno. Powinienes jeszcze pojsc dalej i powiedziec, do diabla z prawem i sprawiedliwoscia, musimy popierac zi0bre bo on sam bedzie biegal po ulicach ze swoim kodeksem w reku i zamykal tych ktorych ty nie zdazyles zabic w imie swoich wartosci katolickich...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 12:17 remik.bz napisał: > > Ja jeszcze tylko dodam ,że w niedawnej dyskusji dotyczącej "obrony koniecznej" > pewien prawnik powiedział mi: "no i ci z tego ,że ofiary są ciągane po sadach , > > skoro sądy je uniewinniaja" > Byłem przerażony. > Dla tego eksperta fakt ,ze zwyczajny człowiek , który nigdy nie był w sądzie > jest traktowany jak potencjalny morderca ( bo sie skutecznie obronił) -to > drobiazg. > Ze musi się zwalniać z pracy ,ze wszyscy sąsiedzi patrza na niego > podejrzliwie , ze musi wynajac adwokata , że ma w końcu olbrzymie wyrzuty > sumienia - to nic wielkiego. > Do diabła ztakimi ekspertami. Trzeba popierać Ziobre i to mocno. To świadczy tylko o tym, że najwyższy czas, żeby prawo przestało być zabawką w rękach prawników, a zaczęło wreszcie służyć społeczeństwu! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 12:39 emik.bz napisał: > Ja jeszcze tylko dodam ,że w niedawnej dyskusji dotyczącej "obrony koniecznej" > pewien prawnik powiedział mi: "no i ci z tego ,że ofiary są ciągane po sadach , > > skoro sądy je uniewinniaja" > Byłem przerażony. Bądź przerażony, ale nie stanem prawa ani sądów, tylko ograniczeniem prokuratorów, którzy nieprawidłowo kwalifikują dany przypadek. Nikt nie trafi przed sąd, jeśli wcześniej prokuratura nie wniesie aktu oskarżenia. Skoro ludzie ci byli uniewinniani, oznacza to że to prokuratura wniosła akt oskarżenia nie mający podstaw. Po prostu mądry prokurator powinien w takim przypadku umorzyć postępowanie przygotowawcze, stwierdziwszy, że nie doszło do popełnienia przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 13:10 jurek7 napisał: Bądź przerażony, ale nie stanem prawa ani sądów, tylko ograniczeniem > prokuratorów, którzy nieprawidłowo kwalifikują dany przypadek. Prokuratyor to dla mnie element wymiaru sprawiedliwości. Jesli coś źle robi to , albo powinien zmienić zawód , albo jednak prawo pozwala mu na "złą" robote. Nikt nie trafi przed sąd, jeśli wcześniej prokuratura nie wniesie aktu > oskarżenia. Skoro ludzie ci byli uniewinniani, oznacza to że to prokuratura > wniosła akt oskarżenia nie mający podstaw. I takich przypadków jest aż 78 %.Porazające. W jednym z moich postów podałem źródło. Aż 78% ofiar , osób , które skutecznie się broniły jest przerz prokuratorów uważane za "przestępców;. To nie może być wyłącznie czynnik ludzki. Coś złego jest w naszych przepisach o "obronie koniecznej". Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 13:36 remik.bz napisał: > jurek7 napisał: > Bądź przerażony, ale nie stanem prawa ani sądów, tylko ograniczeniem > > prokuratorów, którzy nieprawidłowo kwalifikują dany przypadek. > > Prokuratyor to dla mnie element wymiaru sprawiedliwości. > Jesli coś źle robi to , albo powinien zmienić zawód , albo jednak prawo pozwala > > mu na "złą" robote. > > Nikt nie trafi przed sąd, jeśli wcześniej prokuratura nie wniesie aktu > > oskarżenia. Skoro ludzie ci byli uniewinniani, oznacza to że to prokuratu > ra > > wniosła akt oskarżenia nie mający podstaw. > > I takich przypadków jest aż 78 %.Porazające. > W jednym z moich postów podałem źródło. > Aż 78% ofiar , osób , które skutecznie się broniły jest przerz prokuratorów > uważane za "przestępców;. > To nie może być wyłącznie czynnik ludzki. Coś złego jest w naszych przepisach > o "obronie koniecznej". No chyba jednak czynnik ludzki, albo przynajmniej organizacyjny jest istotny. Zauważ, że ten sam czynnik ludzki w postaci sądu jednak stwierdzał brak przestępstwa. Problemem jest na pewno podejście i mentalność prokuratorów. Poza tym miej świadomość jednej rzeczy. Nawet po zmianach w prawie, jeśli ktoś kogoś zabije, to nie ma siły postępowanie w sprawie i tak będzie musiało być wszczęte nawet gdy będzie to ta "poprawiona" obrona konieczna, w końcu w ramach tego postępowania (co prawda bez przedstawiania zarzutów) będzie trzeba ustalić w jakich okolicznościach doszło do śmierci. Tak więc w żadnym przypadku osoba która zabije w obronie koniecznej nie uniknie stresującego kontaktu z wymiarem sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 16:08 jurek7 napisał: Poza tym miej świadomość jednej rzeczy. Nawet po zmianach w prawie, jeśli ktoś > kogoś zabije, to nie ma siły postępowanie w sprawie i tak będzie musiało być > wszczęte nawet gdy będzie to ta "poprawiona" obrona konieczna, w końcu w ramach > tego postępowania (co prawda bez przedstawiania zarzutów) będzie trzeba ustalić > w jakich okolicznościach doszło do śmierci. Tak więc w żadnym przypadku osoba > która zabije w obronie koniecznej nie uniknie stresującego kontaktu z wymiarem > sprawiedliwości. OK , to oczywiste. Sprawę dokładnie zbada policja , prokurator , przesłuchaja kogo trzeba, przxeanalizuja dfowody. Oczywiście dokładnie przeswietlą i przesłuchają również tego który się bronil i to pewnie nie raz przesłuchają. To jest bezdyskusyjne. I na bazie obowiązującego "wzmocnionego" prawa, podpierając się wynikami sledztwa prokurator oficjalnie powie: ten człowiek zrobił to co musiał , nie wnosze żadnego oskarzenia przeciwko niemu. Koniec , kropka. A dzisiaj prokurator( w 78 %spraw - niesłusznie) twierdzi: ten człowiek jest przestępca. Prawo pozwala tak prokuratorowi twierdzić - a nie powinno pozwalać. Dopiero sąd musi rozstrzygać ten problem , narażając ofiarę na olbrzymi stres ( sądy nie mają dobrej opinni niestety), upokorzenia , stratę pieniędzy i czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Dla ekspertów zetknięcie z saem to drobiazg 28.06.07, 14:13 Pytanie: skąd wiesz, że dana osoba jest niewinna -np. działała w obronie koniecznej ? Bez orzeczenia prokuratora czy sądu ? Skąd ??? Bp dziennikarz tak napisał albo dlatego, że Ty sąsiada znasz i to porządny facet bo dzień dobry mówił ? Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_rycho - Nie ma nic złego w amerykanizacji prawa, bo.. 28.06.07, 09:17 ..., bo prawo amerykańskie jest lepsze niż nasze - ucięła wiceminister sprawiedliwości Beata Kempa (PiS). Nic dodac nic ujac wspaniali eksperci rzadowi od prawa. Brak mi slow do tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Nie ma nic złego w amerykanizacji prawa-zgoda 28.06.07, 09:19 gruby_rycho napisał: > ..., bo prawo amerykańskie jest lepsze niż nasze - ucięła wiceminister sprawied > liwości Beata Kempa (PiS). > > Nic dodac nic ujac wspaniali eksperci rzadowi od prawa. Brak mi slow do tych lu > dzi. A nie powiedziała prawdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Nie ma nic złego w amerykanizacji prawa-zgod 28.06.07, 11:16 remik.bz napisał: > gruby_rycho napisał: > > > ..., bo prawo amerykańskie jest lepsze niż nasze - ucięła wiceminister > sprawied > > liwości Beata Kempa (PiS). > > > > Nic dodac nic ujac wspaniali eksperci rzadowi od prawa. Brak mi slow do t > ych > lu > > dzi. > > A nie powiedziała prawdy ? Powiedziala, kazde prawo jest lepsze niz to, ktore tworzy PiS z przestepcami w rzadzie...:DDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu Filar, 28.06.07, 09:25 Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu Filar, Zoll, Cwiakalski, Waltos czy inni "salonowcy". Spoleczenstwo popiera program Ziobry i to jest najistotniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 09:31 Mówisz jak typowy politruk -"społeczeństwo popiera" Kiedy wy durnie przestaniecie sie podpierać "społeczeństem" a zaczniecie czerpać od ekspertów. Chyba że moherowe babcie, pełne kato-narodowej "miłości", najchętniej stosujace karę śmierci za kradzież cukierka, sa dla was wyrocznią, Typowe dla PISdzielców (Jareczka też) chowanie się za wolą "ludu" Jak wam brak odwagi to won!!! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 09:47 Cierpisz na pomrocznosc jasna czy bole goleni jak Kwachu? Zrozum prosta, elementarna rzecz ze w Polsce panuje ustroj demokratyczny a nie demokracja dla ekspertow. Pan ekspert ma jeden glos w wyborach i moze ten glos oddac na kogo chce, tu konczy sie jego rola. Paranoidalna polityka karna od 1989 r. zacietrzewionych ideologicznie pseudoekspertow typu Filar doprowadzila do neiwiarygodnego rozzuchwalenia przestepcow i nieslychanego wzrostu przestepczosci tak uciazliwego dla zwyklego obywatela. Jesli wiec ci pseudoeksperci nie tylko nie poczuwaja sie do zadnej odpowiedzialnosci za ten stan rzeczy, a powinni zamilknac ze wstydu, ale jeszcze sie oburzaja ze PiS wywalil ich na zbity pysk i nie chce sluchac ich idiotycznych rad, to jest to miara ich kompromitujacego oderwania od rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz kiedy naprawdę popiera 28.06.07, 09:52 albacor napisał: > Mówisz jak typowy politruk -"społeczeństwo popiera" Kiedy wy durnie > przestaniecie sie podpierać "społeczeństem" a zaczniecie czerpać od ekspertów. Może nie uwierzysz , ale w dyskusjach zwykłych Polaków kwestia zaostrzenia kar uważana jest za dobry pomysł. Słyszę to w pracy , w sklepie , na imieninach itp Statystyczny Polak nie analizuje prac ekspertów. Poza tym nie ufa ekspertom. Patrzy na przyklady z zycia. Widzi 16-latka bandyte , który pobił emeryta i "się wymigał, bo za młody" i wini za to wymiar sprawiedliwosci , prawo. Widzi sąsiada , który bronił swojej rodziny i jest ciągany po sadach za "przekroczenie granic". Widzi sąd , który wypuszcza gwąłciciela ( bo dziwczyna sama się prosiła), widzi skorumpowanego lekarza , którego "elity" bronia z przyczyn politycznych , widzi lokalnego gangstera , który ucieka w chorobę psychiczną. Nie miej pretensji do ludzi ,ze nie wierzą "ekspertom". Elity solidnie na to zapracowały lekceważąc oczekiwania "motłochu" Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: kiedy naprawdę popiera 28.06.07, 09:59 W pelni zgadzam sie z powyzszymi sformulowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: kiedy naprawdę popiera 28.06.07, 10:15 remik.bz napisał: > albacor napisał: > > > Mówisz jak typowy politruk -"społeczeństwo popiera" Kiedy wy durnie > > przestaniecie sie podpierać "społeczeństem" a zaczniecie czerpać od ekspe > rtów. > > Może nie uwierzysz , ale w dyskusjach zwykłych Polaków kwestia zaostrzenia kar > uważana jest za dobry pomysł. > Słyszę to w pracy , w sklepie , na imieninach itp > Statystyczny Polak nie analizuje prac ekspertów. > Poza tym nie ufa ekspertom. > Patrzy na przyklady z zycia. Widzi 16-latka bandyte , który pobił emeryta > i "się wymigał, bo za młody" i wini za to wymiar sprawiedliwosci , prawo. > Widzi sąsiada , który bronił swojej rodziny i jest ciągany po sadach > za "przekroczenie granic". > Widzi sąd , który wypuszcza gwąłciciela ( bo dziwczyna sama się prosiła), widzi > > skorumpowanego lekarza , którego "elity" bronia z przyczyn politycznych , widzi > > lokalnego gangstera , który ucieka w chorobę psychiczną. > Nie miej pretensji do ludzi ,ze nie wierzą "ekspertom". Elity solidnie na to > zapracowały lekceważąc oczekiwania "motłochu" Wiesz co remik, a dlaczego by nie spisac dyskusji zwyklych polakow i nie stworzyc z tego kodeksu, bedzie jak za starych, dobrych piecdziesiatych lat, wy PiSdoglaby uwielbiacie ten okres...;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: kiedy naprawdę popiera 28.06.07, 10:19 Jeszcze jedno remik, ludzie na ulicy, w pracy czy na imieninach, najbardziej sa wPiSdzieni faktem, ze przestepcy kieruja rzadem RP, i tym, ze ci przestepcy maja czelnosc tworzyc kodeks karny ktory im daje bezkarnosc a zwyklego Kowalskiegu wsadzi do pierdla za niemanie swiatel...;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: kiedy naprawdę popiera 28.06.07, 10:27 kralik111 napisał: > Jeszcze jedno remik, ludzie na ulicy, w pracy czy na imieninach, najbardziej sa > > wPiSdzieni faktem, ze przestepcy kieruja rzadem RP, i tym, ze ci przestepcy > maja czelnosc tworzyc kodeks karny ktory im daje bezkarnosc a zwyklego > Kowalskiegu wsadzi do pierdla za niemanie swiatel...;DDD Oczywiście ,że masz rację co do swiateł.Bo co do przestępców w rządzie to raczej tak postrzegają poprzednie rządy.Szczególnie od afery Rywina. Ale ci ludzie widzą też ,że przez ostatnie lata dosłownie nic się nie robilo , aby coś zmienic. Dlatego popieraja tego , który coś tam próbuje (choćby nieudolnie) zrobić. I nie rozumieja dlaczego eksperci zamiast pomóc w tych pracach - to przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: kiedy naprawdę popiera 28.06.07, 10:43 remik.bz napisał: > kralik111 napisał: > > > Jeszcze jedno remik, ludzie na ulicy, w pracy czy na imieninach, najbardz > iej > sa > > > > wPiSdzieni faktem, ze przestepcy kieruja rzadem RP, i tym, ze ci przestep > cy > > maja czelnosc tworzyc kodeks karny ktory im daje bezkarnosc a zwyklego > > Kowalskiegu wsadzi do pierdla za niemanie swiatel...;DDD > > Oczywiście ,że masz rację co do swiateł.Bo co do przestępców w rządzie to > raczej tak postrzegają poprzednie rządy.Szczególnie od afery Rywina. > > Ale ci ludzie widzą też ,że przez ostatnie lata dosłownie nic się nie robilo , > aby coś zmienic. > Dlatego popieraja tego , który coś tam próbuje (choćby nieudolnie) zrobić. > I nie rozumieja dlaczego eksperci zamiast pomóc w tych pracach - to > przeszkadzają. Poprzedni rzad byl podly, zalgany i skorumpowany, ale to poprzedni rzad doprowadzil do procesow sadowych i ukarania winnych, obecny rzad w tym kierunku nie zrobil zupelnie niczego, ale awansowal zwyklego przestepce na stanowisko wicepremiera, drugi wicepremier okazuje sie byc zwyklym zlodziejaszkiem okradajacym panstwo, a trzeci minister pisze dokeks z ktorego wicepremierowie sie smieja, zwykly Kowalski tez, bo wie o tym, ze to nie kodeks wsadza zlodzieja do wiezienia lecz fachowcy poslugujacy sie kodeksem...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Kodeksy dla ludzi czy dla ekspertów? 28.06.07, 10:23 kralik111 napisał: > Wiesz co remik, a dlaczego by nie spisac dyskusji zwyklych polakow i nie > stworzyc z tego kodeksu, bedzie jak za starych, dobrych piecdziesiatych lat, wy > Ze spisaniem dyskusji - to moze i dobry pomysł. Przy założeniu ,ze eksperci zechcą się wsłuchać w tę dyskusje. I przy założeniu ,ze zechcą napisać kodeksy dla ludzi a nie dla "siebie"( czy nie daj Boże pod "poprawność polityczną") Co złego jest w tym ,że "ludzie" powiedzą o swoich oczekiwaniach , a eksperci w ramach mozliwosci i logiki przełożą to na jezyk kodeksów? Bo jak na razie to sytuacja jest taka: my eksperci wiemy co dla ciebie ciemny ludu jest najlepsze. My jesteśmy ci madrzy a Ty "ludu" jesteś ten głupi. PS Nie pamiętam lat 50-tych. Pamietam 70-80. I nie tesknię za nimi. Wprost przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeksy dla ludzi czy dla ekspertów? 28.06.07, 10:35 remik.bz napisał: > kralik111 napisał: > > Wiesz co remik, a dlaczego by nie spisac dyskusji zwyklych polakow i nie > > stworzyc z tego kodeksu, bedzie jak za starych, dobrych piecdziesiatych l > at, > wy > > > > Ze spisaniem dyskusji - to moze i dobry pomysł. > Przy założeniu ,ze eksperci zechcą się wsłuchać w tę dyskusje. > I przy założeniu ,ze zechcą napisać kodeksy dla ludzi a nie dla "siebie"( czy > nie daj Boże pod "poprawność polityczną") > Co złego jest w tym ,że "ludzie" powiedzą o swoich oczekiwaniach , a eksperci w > > ramach mozliwosci i logiki przełożą to na jezyk kodeksów? > Bo jak na razie to sytuacja jest taka: my eksperci wiemy co dla ciebie ciemny > ludu jest najlepsze. My jesteśmy ci madrzy a Ty "ludu" jesteś ten głupi. > > PS Nie pamiętam lat 50-tych. Pamietam 70-80. I nie tesknię za nimi. Wprost > przeciwnie. Remiczku drogi, kodeks o ktorm jest mowa, zostal stworzony nie dla ludzi lecz dla wladzy, to ta poprawnosc polityczna o ktorej PiSkasz pozwala na tworzenie kodeksu z pominieciem ekspertow, ktory pozwala na to, ze przestepca jest wiceministrem a Kowalskiemu znowu ukradli auto...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 09:32 junkier napisał: > Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu Filar, Zoll, Cwiakalski, Waltos czy > > inni "salonowcy". > > Spoleczenstwo popiera program Ziobry i to jest najistotniejsze. Kodeksy dla "ludzi" byly tworzone przez komunistow dla komunistow junkier, to tak tylko dla przypomnienia...;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 09:47 Nie bron indolentow, przez ktorych ideologiczne obsesje nastapil niewairygodny wzrost przestepczosci w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 10:07 Junkier, ja nikogo nie bronie, poprostu przypominam, ze kodeks dla "ludzi" byl tworzony przez komunistow dla komunistow, i czy ty sie z tym zgadzasz czy nie, ja mam to w prokcie...;DDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 10:09 junkier napisał: > Nie bron indolentow, przez ktorych ideologiczne obsesje nastapil niewairygodny > wzrost przestepczosci w Polsce. Jeszcze jedna mala sprawa junkier, zarzucasz mi, ze bronie przestepcow, tak ? To wytlumacz mi, co robia przestepcy w rzadzie RP...??? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 10:16 Najwiekszym zagrozeniem dla spoleczenstwa sa kryminalisci i recydywisci, ktorzy powinni po prostu zostac napietnowani i poddani bezwzglednym represjom jesli nie skorzystaja z szansy resocjalizacji i rozpoczecia uczciwego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 10:21 junkier napisał: > Najwiekszym zagrozeniem dla spoleczenstwa sa kryminalisci i recydywisci, ktorzy > > powinni po prostu zostac napietnowani i poddani bezwzglednym represjom jesli > nie skorzystaja z szansy resocjalizacji i rozpoczecia uczciwego zycia. Dla przypomnienia junkier, recydywisci o ktorych PiSkasz sa wiceministrami w rzadzie RP, i co im zrobisz swoim glupim i smiesznym PiSim kodeksem...??? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Kodeksy powinny być dla ekspertów? 28.06.07, 09:57 kralik111 napisał: Kodeksy dla "ludzi" byly tworzone przez komunistow dla komunistow junkier Odwracasz kota ogonem. To ja też. Czy Twoim zdaniem kodeksy powinny byc jedynie dla eksppertów , bo te dla ludzi to komunistyczne skrzywienie? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeksy powinny być dla ekspertów? 28.06.07, 10:11 remik.bz napisał: > kralik111 napisał: > Kodeksy dla "ludzi" byly tworzone przez komunistow dla komunistow junkier > > Odwracasz kota ogonem. To ja też. > Czy Twoim zdaniem kodeksy powinny byc jedynie dla eksppertów , bo te dla ludzi > to komunistyczne skrzywienie? Wejs kodeks do reki w jakimkolwiek on jest krztalcie i przeczytaj go, nastepnie punkt po punkcie go opisz tutaj na forum, zeby bylo wiadomo, ze kodeks jest tworzony dla ciebie a nie prawnikow, maly glabie...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Kodeksy powinny być dla ekspertów? 28.06.07, 10:16 kralik111 napisał: > remik.bz napisał: > > > kralik111 napisał: > > Kodeksy dla "ludzi" byly tworzone przez komunistow dla komunistow junkier > > > > Odwracasz kota ogonem. To ja też. > > Czy Twoim zdaniem kodeksy powinny byc jedynie dla eksppertów , bo te dla > ludzi > > to komunistyczne skrzywienie? > > > Wejs kodeks do reki w jakimkolwiek on jest krztalcie i przeczytaj go, nastepnie > > punkt po punkcie go opisz tutaj na forum, zeby bylo wiadomo, ze kodeks jest > tworzony dla ciebie a nie prawnikow, maly glabie...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD ale" kształtny "gamoń z ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeksy powinny być dla ekspertów? 28.06.07, 10:24 m15, mlotku maly, chcesz sie literowek czepiac bo na nic wiecej intelektualnie cie nie stac, wiec zrob sprawdzian z ortografii premierowi kaczynskiemu a pozniez zapros go na "obiaT"...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Kodeksy powinny być dla ekspertów? 28.06.07, 10:28 kralik111 napisał: > m15, mlotku maly, chcesz sie literowek czepiac bo na nic wiecej intelektualnie > cie nie stac, wiec zrob sprawdzian z ortografii premierowi kaczynskiemu a > pozniez zapros go na "obiaT"...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD tylko nie mały,tylko nie mały:))))jestem wielkim młotem na lewactwo,komunę i takich oszołków forumowych jak ty pozdrawiam i życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Kodeksy powinny być dla ekspertów? 28.06.07, 10:37 Nie zapomnij wielki mlocie zaprosic premiera na obiaT i pozniej wzniescie toast za Wolske...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
m15 [...] 28.06.07, 10:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
twoj.psychiatra1 Jaki kodeks Ziobry 28.06.07, 09:33 zerżnął z kodeksu amerykańskiego jak wszystko co robi PiS.Czekam az jakiś intelygent pisowski wymyśli koło i bedzie to przełom w pisowskiej nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
itg Re: Jaki kodeks Ziobry 28.06.07, 09:43 pomijając fakt, czy słuszne są rozwiązania Ziobry, czy nie, to przerażające jest w jaki sposób mają one zostać ustanowione?! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu Filar, 28.06.07, 09:49 Trzeba czerpac wzorce od tych, ktorzy nie cackaja sie z przestepcami (USA) a nie od eurosocjalistow, ktorzy niedlugo zaczna fundowac przestepcom kurorty na koszt podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Kodeks dla ludzi a nie dla 'ekspertow' typu F 28.06.07, 12:09 junkier napisał: > Trzeba czerpac wzorce od tych, ktorzy nie cackaja sie z przestepcami (USA) a > nie od eurosocjalistow, ktorzy niedlugo zaczna fundowac przestepcom kurorty na > koszt podatnika. Jeżeli będzie to kurort położony gdzieś bardzo daleko, skąd nie będzie mógł wrócić, to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jaki kodeks Ziobry 28.06.07, 12:02 twoj.psychiatra1 napisał: > zerżnął z kodeksu amerykańskiego jak wszystko co robi PiS.Czekam az jakiś > intelygent pisowski wymyśli koło i bedzie to przełom w pisowskiej nauce. Ciekawe, czy przejmą też przepis, zgodnie z którym za mycie dziecka bez specjalnej rękawicy można otzrymać 35 lat z oskarżenia o pedofilię? Pewnie tak, bo w sprawach tzw. pedofilii panuje jakaś histeria, niestety, czasem uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger_79 Społeczeństwo ma prosty obraz świata, niestety 28.06.07, 09:59 junkier napisał: > Spoleczenstwo popiera program Ziobry i to jest najistotniejsze. Od polityków wymagać powinno się więcej. Nie wysokość kary, a jej nieuchronność odstrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Społeczeństwo ma prosty obraz świata, niestet 28.06.07, 10:02 > Nie wysokość kary, a jej nieuchronność odstrasza. I jedno, i drugie. I dodalbym jeszcze trzecie: dolegliwosc kary. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger_79 Drugiego nie widać. 28.06.07, 10:09 junkier napisał: > > Nie wysokość kary, a jej nieuchronność odstrasza. > > I jedno, i drugie. I dodalbym jeszcze trzecie: dolegliwosc kary. Trzecie i owszem. Czyli - droga do nikąd, bo prawie każdy skazany w końcu wyjdzie na wolność, a po pobycie w przeładowanych celach, w których nie ma co robić niestety nie stanie się lepszym człowiekiem, a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Społeczeństwo ma prosty obraz świata, niestet 28.06.07, 10:51 ginger_79 napisała: > Od polityków wymagać powinno się więcej. Słusznie. Ja na przykład wymagam od polityków przywrócenia kary śmierci. > Nie wysokość kary, a jej nieuchronność odstrasza. Padłaś, złotko, ofiarą lewackiej propagandy. Wysokość kary jest czynnikiem o takim samym znaczeniu, jak nieuchronność. To, co odstrasza, to kara JEDNOCZEŚNIE wysoka i nieuchronna. Nikogo nie odstraszy od rozboju czy morderstwa nieuchronna kara nagany. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger_79 Domagaj się KS. 28.06.07, 11:15 misiu-1 napisał: > Słusznie. Ja na przykład wymagam od polityków przywrócenia kary śmierci. Tylko poproszę o wskazanie cywilizowanego miejsca na świecie, w którym stosowanie kary śmierci zmniejszyło liczbę najpoważniejszych przestępstw zagrożonych jej zastosowaniem. > Padłaś, złotko, ofiarą lewackiej propagandy. Tak, tak - lewacka propaganda. Określenie-klucz. Równie dobrze mogę powiedzieć o tobie, że padłeś ofiarą totalitarnej propagandy - np. nazistowskiej. I nie mów do mnie per "złotko", bo jesteś za cienki. > Wysokość kary jest czynnikiem o > takim samym znaczeniu, jak nieuchronność. To, co odstrasza, to kara > JEDNOCZEŚNIE wysoka i nieuchronna. Nikogo nie odstraszy od rozboju czy > morderstwa nieuchronna kara nagany. Grunt to demagogia i sprowadzanie kwestii ad absurdum - albo kara śmierci, albo nagana. Daj se siana z takimi chwytami. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Domagaj się KS. 28.06.07, 11:59 ginger_79 napisała: > Tylko poproszę o wskazanie cywilizowanego miejsca na świecie, w którym > stosowanie kary śmierci zmniejszyło liczbę najpoważniejszych przestępstw > zagrożonych jej zastosowaniem. Proszę bardzo: w USA przywrócenie KS zmniejszyło liczbę najcięższych przestepstw. > Tak, tak - lewacka propaganda. Określenie-klucz. Nie. To opis rzeczywistości. Za to lewacka propaganda operuje kluczami, np. "nie wysokość tylko nieuchronność", "kara śmierci nie odstrasza", "kara śmierci to nie kara tylko zemsta" itd. > Równie dobrze mogę powiedzieć o tobie, że padłeś ofiarą totalitarnej > propagandy - np. nazistowskiej. Powiedzieć sobie możesz, tylko że będzie to świadczyć tylko o tobie. "Faszyzm" to też ulubiony, a uniwersalny pseudoargument lewactwa na określenie wszystkiego, co tylko dla niego nienawistne. > I nie mów do mnie per "złotko", bo jesteś za cienki. LOL. I bardzo dobrze, złotko, bo ja nie gustuję w grubych. > Grunt to demagogia i sprowadzanie kwestii ad absurdum - albo kara śmierci, > albo nagana. Daj se siana z takimi chwytami. Tak, wiem. Kolejny "argument" lewactwa. Kiedy kończą ci się argumenty, to znaczy, że jestem demagogiem. Sprawa jest prosta i nie ma tu żadnych chwytów - argument "nie wysokość tylko nieuchronność" jest zwykłym kłamstwem, a żeby to wykazać, najprościej jest rozpatrzeć tzw. "warunek brzegowy". I nieprawdą jest, że w ten sposób sprowadza się sprawę do absurdu. Twoje twierdzenie JEST absurdalne od początku do końca i przyłożenie doń warunku brzegowego tylko ten absurd uwidacznia. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzyk1 Re: Domagaj się KS. 28.06.07, 14:36 W USA ? w teksasie może jeszcze ? tam akurat ilość przestępstw zagrożonych karą śmierci wzrosła. Tak przynajmniej podaje ich gazeta. Jakoś jednak nie słychać oskarżeń o nazizm ze strony jak ty to nazywasz lewaków. Jedynie o komunizm wtórny. To zawsze jak ktoś jest przeciw jedynie słusznej ideologii Kaczyńskich jest od razu nazywany lewy, lewak, lewizna, czerwony, komuch itd. Poplecznicy PiS są nienawistni nie tylko w stosunku do lewej strony politycznej, są nienawistni do każdej strony i osoby która ma odmienne zdanie. To chyba jest związane z tym że nie udaje się nikogo przekonać bez rzeczowych argumentów hmmm... Zgadzam się z Tobą (o dziwo) w związku z tym że kara powinna być zarówno odpowienio surowa i maksymalnie egzekwowana. Problem w tym że kary już teraz są odpowiednio surowe ale z ich egzekwowaniem jest gorzej niż kiedyś. Teraz egzekwuje się kary od nie tych ludzi. Stosowane jest powiedzenie sztuka jest sztuka. Karą jest również pomówienie. Jeżeli powiesz że ktoś jest mordercą i już nikogo nie zabije to jest pewien rodzaj kary. Jedyny problem w tym że te słowa zostały wypowiedziane za wcześnie. Jak w wielu innych wypadkach. Człowiek został ukarany a jest niewinny. Zastanawiam się jak to się ma do nowego kodeksu. Jeżeli przed procesem będziemy egzekwować karę tak jak zrobił to minister Ziobro to na pewno zdarzy się że wykonamy karę śmierci zanim kogoś osądzimy. Potem okaże się że niesłusznie ale będzie za późno. To nie takie nieprawdopodobne, wystarczy odpowiednio nisko ustawić poziom użycia kary śmierci. I tutaj wracam do Twojej definicji "warunku brzegowego". Jeżeli ustawimy go bardzo wysoko to nie będzie to odstraszające dla mordercy bo zabijać będziemy tylko morderców pedofili. Jeżeli za nisko to będziemy zabijać za przekroczenie prędkości. To tylko warunki brzegowe. Poza tym chciałbym się odnieść do tego co się obserwuje w mediach... wypowiedzi ludzi PiS. Sławetne już słowa ministra Ziobry. "Ten człowiek już nikogo nie zabije" Uczepiłem się ich bo są dla mnie takim symbolem rządów PiS. Osądzono człowieka bez procesu. Wydano wyrok. Potem się okazało że był niewinny. Takich spraw jest więcej. Tak dużo że już żadnej nie pomnę. Można sparafrazować pewne słowa "Jedno pomówienie to tragedia, milion pomówień to już tylko statystyka". Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Domagaj się KS. 29.06.07, 13:21 grzegorzyk1 napisał: > W USA ? w teksasie może jeszcze ? tam akurat ilość przestępstw zagrożonych > karą śmierci wzrosła. Tak przynajmniej podaje ich gazeta. Owszem, w USA. Na forum były już kiedyś wklejane statystyki obrazujące wyraźną korelację między liczbą przestępstw a stosowaniem KS w USA. > Jakoś jednak nie słychać oskarżeń o nazizm ze strony jak ty to nazywasz > lewaków Nie słychać? To umyj uszy. Możesz też przeczytać post ginger_79. > Jedynie o komunizm wtórny. To zawsze jak ktoś jest przeciw jedynie słusznej > ideologii Kaczyńskich jest od razu nazywany lewy, lewak, lewizna, czerwony, > komuch itd. Kaczyńscy to też lewica. Może nie tak czerwona, jak UW, SLD, LiD itd. ale jednak, więc strzeliłeś Panu Bogu w Okno. > Poplecznicy PiS są nienawistni nie tylko w stosunku do lewej strony > politycznej, są nienawistni do każdej strony i osoby która ma odmienne > zdanie. To chyba jest związane z tym że nie udaje się nikogo przekonać bez > rzeczowych argumentów hmmm Nie rozmawiamy, serdeńko, o żadnych "poplecznikach PiS", tylko o karze śmierci. A jeśli chodzi o rzeczowość argumentów lewactwa, to o paru już napisałem wcześniej. > Zgadzam się z Tobą (o dziwo) w związku z tym że kara powinna być zarówno > odpowienio surowa i maksymalnie egzekwowana. Problem w tym że kary już teraz > są odpowiednio surowe I tu się mylisz. Kara, nawet długoletniego, ale jednak tylko więzienia, jest rażąco niewspółmierna w przypadku morderstw. Nie ma żadnej równowagi między wolnością bandyty a życiem ofiary. W dodatku zauważ zawartą w artykule opinię jednego z "ekspertów" z bożej łaski nt. kary bezwzględnego dożywocia. > ale z ich egzekwowaniem jest gorzej niż kiedyś. Mylisz się. Statystyki policyjne mówią co innego. Wykrywalność najcięższych przestepstw jest wysoka i lepsza obecnie niż dawniej. > Teraz egzekwuje się kary od nie tych ludzi. Stosowane jest powiedzenie sztuka > jest sztuka. Gdzie jest stosowane? Możesz podać przykład sądu, który skazał pierwszego, lepszego człowieka, jaki się nawinął, bez dowodów, byle się "sztuka zgadzała"? > Karą jest również pomówienie. Jeżeli powiesz że ktoś jest mordercą i już > kogo nie zabije to jest pewien rodzaj kary. Nieprawda. Pomówienie jest pomówieniem, a nie karą. > Jedyny problem w tym że te słowa zostały wypowiedziane za wcześnie. Co to znaczy: "za wcześnie"? > Jak w wielu innych wypadkach. Człowiek został ukarany a jest niewinny. Nie został ukarany, tylko co najwyżej pomówiony. W dodatku kto wie, czy nie słusznie. Karę wymierzają u nas sądy. > Zastanawiam się jak to się ma do nowego kodeksu. Jeżeli przed procesem > będziemy egzekwować karę tak jak zrobił to minister Ziobro Jaką karę wyegzekwował Ziobro? Przedawkowałeś lewacką propagandę "salonu". > to na pewno zdarzy się że wykonamy karę śmierci zanim kogoś osądzimy. Nie bądź śmieszny, człowieku. Przez pobłażanie przestępcom, charakterystyczne dla lewizny, prędzej się zdarzy, że ludzie samodzielnie bedą wymierzać sprawiedliwość. Tak, jak to zrobili niedawno we Włodowie. > Potem okaże się że niesłusznie ale będzie za późno. To nie takie > nieprawdopodobne, wystarczy odpowiednio nisko ustawić poziom użycia kary > śmierci. I tutaj wracam do Twojej definicji "warunku brzegowego". Jeżeli > ustawimy go bardzo wysoko to nie będzie to odstraszające dla mordercy bo > zabijać będziemy tylko morderców pedofili. Jeżeli za nisko to będziemy > zabijać za przekroczenie prędkości. To tylko warunki brzegowe. Logiki trochę, kolego. Postaw sobie pytanie: kogo chcesz odstraszyć karą śmierci? Tylko morderców-pedofili czy także piratów drogowych? Odpowiedź będzie jednocześnie wyznaczać wysokość Twojego "poziomu użycia". Dla mnie, tak jak podejrzewam, dla wielu normalnie myślacych ludzi, sprawa jest prosta - kara śmierci ma być wymierzana za morderstwo, czyli zabójstwo z premedytacją i z niskich pobudek. > Poza tym chciałbym się odnieść do tego co się obserwuje w mediach... > wypowiedzi ludzi PiS. Sławetne już słowa ministra Ziobry. "Ten człowiek już > nikogo nie zabije" Uczepiłem się ich bo są dla mnie takim symbolem rządów PiS. A co mnie obchodzi PiS? Czy ty w ogóle potrafisz myśleć innymi kategoriami niż antyPiS-owskie? > Osądzono człowieka bez procesu. Głupoty wypisujesz. Nikogo nie osądzono bez procesu. Nie dawaj robić sobie wody z mózgu przez szmatławiec Michnika. Jeśli twierdzisz, że człowieka osądzono, to odpowiedz, jaką karę mu zasądzono? Konkretnie - dożywocie, czy może 25lat więzienia? > Wydano wyrok. Bzdura. > Potem się okazało że był niewinny. Nic się nie okazało, bo nadal jest prowadzone postępowanie. Okaże się dopiero przed sądem, czy był winny, czy nie. > Takich spraw jest więcej. Tak dużo że już żadnej nie pomnę. Tak, tak. "Takich spraw jest więcej, ale żadnej nie pamiętam". > Można sparafrazować pewne słowa "Jedno pomówienie to tragedia, milion > pomówień to już tylko statystyka". Na początku pisałeś coś o argumentach. Gdzież one? Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: Społeczeństwo ma prosty obraz świata, niestet 28.06.07, 11:45 rzeczywiście nieuchronność otrzymania kary pół roku w zawiasach na 3 lata za kradzież samochodu jest niesłychanie odstraszająca Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Tak w kwestii formalnej.... 28.06.07, 09:44 co ma "komisja ds. solidarnego państwa" do kodeksu karnego? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 negatywne opinie "autorytetów"usuniętych z komisji 28.06.07, 09:56 kodyfikacyjnej-normalka,wszak usunieci zostali libertyni promujący "wychowywanie" bandytów oraz wyjątkową łagodność wobec sprawcdów nawet najcięższych przestępstw,niestety panowie-czasy bezkarności mineły Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: negatywne opinie "autorytetów"usuniętych z ko 28.06.07, 12:11 m15 napisał: > kodyfikacyjnej-normalka,wszak usunieci zostali libertyni > promujący "wychowywanie" bandytów oraz wyjątkową łagodność wobec sprawcdów > nawet najcięższych przestępstw,niestety panowie-czasy bezkarności mineły "Wiara w autorytety powoduje, że ich błędy stają się obowiązującymi normami" Lew Tołstoj Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream Kara ma być też zemstą 28.06.07, 09:55 Skazany na dozywocie ma być zagrożeniem, bo bez szans na wolność? Skoro nie ma kary śmierci, niech siedzi w celi 2x3 z małym oknem pod sufitem. Najlepiej sam, bez prawa do czegokolwiek poza żarciem i prysznicem. Aby bardzo dotkliwie odczuł to co zrobił. Po co takiego przywracać do społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Kara ma być też zemstą 28.06.07, 10:01 vanilla.dream napisał: > Skazany na dozywocie ma być zagrożeniem, bo bez szans na wolność? Skoro nie ma > kary śmierci, niech siedzi w celi 2x3 z małym oknem pod sufitem. Najlepiej sam, > bez prawa do czegokolwiek poza żarciem i prysznicem. > > Aby bardzo dotkliwie odczuł to co zrobił. Po co takiego przywracać do społeczeń > stwa? po to by ponownie brutalnie zgwałcił i zamordował,albo porwał dla okupu i obcinał palce dowodząc swej brutalności a na koniec i tak zamordował swą ofiarę- i nie ważne czy ofiara to dorosły człowiek czy malutkie dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Kara ma być też zemstą 28.06.07, 12:34 Cela 2x3 to raczej w obecnyh warunkach nagroda, nie kara... w takich celach przebywa normalnie około 4 osób... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzyk1 Re: Kara ma być też zemstą 28.06.07, 14:57 Nie kara nie ma być zemstą, ma być zapłatą uczciwą zapłatą za to co zrobił. Nie wolno tak traktować człowieka. Mimo iż zrobił coś złego. Nikt nie jest w stanie wytrzymać sam w pomieszczeniu do końca życia. Taki ktoś popełni samobójstwo, nikt nie zasługuje na takie okrucieństwo. Taka kara jest gorsza od kary śmierci. Bo jest w gruncie rzeczy karą śmierci ale dodatkowo poprzedzoną męczarniami. Wracamy do średniowiecza gdzie stosowano tortury. A za co miałaby być taka kara ? jeżeli żadnym problemem jest ustanowienie takiej kary to chyba nie będzie też problemu z ustanowieniem takiej kary za przekroczenie prędkości w ramach dalszego zaostrzania kar ku uciesze gawiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
letanacze Re: Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 10:00 Pytanie: Czy Ziobro i jego "prawi" kolesie będą równie surowi w stosunku do swoich rządowych kolesi, np. z LPRu i Samoobrony??? Czy też w obliczu prawa w dalszym ciągu będą równi i równiejsi?? Niszczą piekarza bo rozdawał chleb biednym, ale pozwalają bezkarnie działać swojemu koledze Stokłosie. Czy Ziobro w ogóle zainteresuje się sprawą LPRu???? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 10:05 szanowny czerwony baranku-piekarza zniszczono za rządów millera,a stokłosę ściga się właśnie dopiero teraz,przez wiele lat brylował na komuszych salonach, wcześniej umarzano wszystkie prowadzone przeciw niemu postepowania administracyjne i prokuratorskie Odpowiedz Link Zgłoś
letanacze Re: Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 13:11 Używanie inwektyw w stosunku do każdego kto myśli inaczej, jest typowe dla tej koalicji. Dlatego nie skomentuję twoich aroganckich i chamskich odzywek. Piekarza zniszczono za rządów Millera, ale Ziobro obiecał (na konferencji pracowej) pomoc dla niego, i jakoś szybko zapomniał o swojej telewizyjnej obietnicy. List gończy za Stokłosą wysłał dopiero po tym jak upewnił się, że ten już bezpiecznie zwiał (i jakoś do tej pory nie można go odnaleźć). Poczekamy co zrobi Zioberek ze sprawą finansów faszystowskiego LPRu, bo jak do tej pory nie zrobił nic w sprawie afer finansowych Samoobrony. Ale ty sobie spokojnie możesz wierzyć w PiSowskie prawo i sprawiedliwość, tylko nie nazywaj czerwonym każdego kto krytykuje rząd, bo to przecież jest bardzo typowe dla komuny - hasła typu "prowakacja polityczna", "wróg rządu i kraju". I dziwne,że nie zdajesz sobie z tego sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
operatorkoparki a ja za 28.06.07, 10:08 cos tak patrzę że największym problemem POLSKI są tak zwani eksperci - zwłaszcza jak poczyta się ich dorobek naukowy:( Nie fanuję Ziobrze ale jestem za i zwisa mi opinia "ekspertów" co lepsi są od amerykanów Odpowiedz Link Zgłoś
kreative Ziobro jest nienormalny 28.06.07, 10:13 Ten człowiek powinien zostać zamknięty w pokoju bez klamek. Komuch jeden. Z ambicjami nadmuchanymi. Pewnie w dzieciństwie rodzice go nie przytulali. Kawał drania. Skończyłem Wydział Prawa i Administracji w Poznaniu i wiem jak się tam z niego nabijają - niespełniony prawnik- nieudacznik, który wali konia rozmyślając, że zostanie drugim Makarewiczem. Oczywiśnie może zostać nim, ale tylko w swojej chorej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Ziobro jest nienormalny 28.06.07, 10:20 kreative napisał: > Ten człowiek powinien zostać zamknięty w pokoju bez klamek. Komuch jeden. Z > ambicjami nadmuchanymi. Pewnie w dzieciństwie rodzice go nie przytulali. Kawał > drania. Skończyłem Wydział Prawa i Administracji w Poznaniu i wiem jak się tam > z > niego nabijają - niespełniony prawnik- nieudacznik, który wali konia > rozmyślając, że zostanie drugim Makarewiczem. Oczywiśnie może zostać nim, ale > tylko w swojej chorej głowie. może i skończyłeś wydział prawa ,ale "sprzątać" jedynie,bo z takim słownictwem to tam nawet do szaletów nie wpuszczają,co zaś śmiechu się tyczy-to śmieją się jedynie półgłowki ,ludzie inteligentni zastanawiają się w którym punkcie ma rację a w którym nie Odpowiedz Link Zgłoś
manasonta Kodeks tworzy Kryże... znany komuszy sędzia... 28.06.07, 10:33 jak i jego ojciec Roman...Obaj zasłyneli z niszczenia ludzi z opozycji... Odpowiedz Link Zgłoś
m15 o ojcu i bracie michnika raczej nie chcesz gadać 28.06.07, 10:39 manasonta napisała: > jak i jego ojciec Roman...Obaj zasłyneli z niszczenia ludzi z opozycji... bo oni nie niszczyli,oni mordowali akowców i cichociemnych,o dziadku tuska też nie pogadamy -a może jednak Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzyk1 Re: o ojcu i bracie michnika raczej nie chcesz ga 28.06.07, 15:31 aaaa jak mordowali to w takim razie PiS jest uprawniony do wprowadzenia kary śmierci i męczenia ludzi w aresztach tymczasowych, jest też usprawiedliwione to że wydaje wyroki przed procesem sądowym. A mój prapradziadek ze strony dziadka wujka brata siostry ciotecznej mojej prababci był skazanym za prowadzenie bryczki po pijanemu. Teraz trzeba mnie o to oskarżyć i mi to wypominać. Czy to ma sens ? NIE ale niektórzy używają tego argumentu żeby zdyskredytować innego człowieka. Takich argumentów się używa jeżeli człowiek jest czysty i prawomyślny... jeżeli się na niego nic nie ma. To dla niego raczej reklama niż obelga. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Ziobro jest nienormalny 28.06.07, 12:23 kreative napisał: > Ten człowiek powinien zostać zamknięty w pokoju bez klamek. Komuch jeden. Z > ambicjami nadmuchanymi. Pewnie w dzieciństwie rodzice go nie przytulali. Kawał > drania. Skończyłem Wydział Prawa i Administracji w Poznaniu i wiem jak się tam > z > niego nabijają - niespełniony prawnik- nieudacznik, który wali konia > rozmyślając, że zostanie drugim Makarewiczem. Oczywiśnie może zostać nim, ale > tylko w swojej chorej głowie. Mówisz, że wali konia... A oglądałeś transmisje z komisji śledczej, gdzie pan Ziobro siedział obok Anity Błochowiak z SLD (tej od "korytarzy pionowych")? Widziałeś, jak oni na siebie patrzyli? Widać było, że wyraźnie mają się ku sobie. I patrz, jak polityka potrafiła zniszczyć tak pięknie zapowiadające się uczucie! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Kara Smierci! 28.06.07, 10:16 "Więźniowi pozbawionemu nadziei na wyjście z więzienia nie grozi pogorszenie jego sytuacji prawnej nawet w przypadku popełnienia np. kolejnego zabójstwa". Dokladnie! Dlatego nalezy wprowadzic kare smierci. Zawsze to lepsze niz wypuszczanie mordercow z wiezien. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Dobre prawo amerykańskie? 28.06.07, 10:18 "Nie ma nic złego w amerykanizacji prawa, bo prawo amerykańskie jest lepsze niż nasze - ucięła wiceminister sprawiedliwości Beata Kempa (PiS)." Ale my nie jesteśmy w Hameryce, szanowna pani. A tak na marginesie, o jakim prawie i w którym stanie pani mówi? Bo Ameryka jest długa i szeroka i każdy stan ma swoje prawa. Oto wybrane przykłady: W Alabamie za wysypanie soli na tory kolejowe grozi kara śmierci. Na Alasce jest zakaz publicznego uprawiania seksu w mieście przez... łosie. W Kalifornii jest zakaz zakazywania dzieciom skakania do kałuży. Również w Kalifornii w hrabstwie Ventura, psy i koty mają zakaz uprawiania seksu bez przyzwolenia. Na Florydzie niezamężna kobieta nie może skakać ze spadochronem w niedzielę (grozi za to grzywna, i/lub kara więzienia). Również na Florydzie nie wolno śpiewać publicznie w stroju kąpielowym. I znów Floryda - mężczyzna nie może się publicznie pokazywać z "widoczną" erekcją. W Idaho jest zakaz masturbacji. A jeśli dwie osoby płci przeciwnej leżą pod jednym kocem bez butów, jest to traktowane jako uprawianie seksu. Policjanci z Idaho, podejrzewający że para uprawia seks w aucie, mają obowiązek zatrąbić lub mrugnąć światłami i odczekać trzy minuty, nim podejdą do wozu. Iowa - pocałunek nie może trwać dłużej niż 5 minut. W Kentucky prawo mówi, że jesteś trzeźwy dopóty, dopóki możesz utrzymać się o własnych siłach na nogach. Kentucky - kobieta nie może stać przy autostradzie w stroju kąpielowym, chyba że w towarzystwie funkcjonariuszy policji, albo uzbrojona w maczugę. W Kentucky jest zakaz wychodzenia za mąż po raz czwarty za tego samego mężczyznę. W Michigan mężatki nie mogą obcinać swoich włosów bez zgody męża (ciekawe czy również tych na goleniach i pod pachami). W Minnesocie wolno palić marihuanę w miejscach publicznych. W Minnesocie po wyjściu z więzienia przysługuje ci broń, koń i garnitur. W Missisipi jest zakaz prowadzenia auta na bosaka. W Nebrasce rodzice mogą zostać aresztowani, jeśli nie zdołają powstrzymać swojego dziecka przed beknięciem podczas mszy w kościele. W Północnej Karolinie wprowadzono zakaz wstępu do miast dla... huraganów. W Północnej Dakocie próba samobójcza jest traktowana jako próba morderstwa, za co groziła dawniej kara śmierci. W Teksasie jest zakaz chodzenia z kombinerkami, które mogą służyć do przecięcia ogrodzenia. W Tennessee można współżyć dopiero z 16-latką, albo z 12-latką o ile jest dziewicą. W Wirginii nie wolno uprawiać seksu oralnego ani analnego. W Wirginii jest zakaz uprawiania seksu przedmałżeńskiego. Po ślubie można uprawiać seks, ale jedynie w pozycji misjonarskiej i przy zgaszonym świetle. Zanim pani znów coś palnie... Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Dobre prawo amerykańskie? 28.06.07, 10:25 > Ale my nie jesteśmy w Hameryce, szanowna pani. > A tak na marginesie, o jakim prawie i w którym stanie pani mówi? Bo Ameryka jes > t > długa i szeroka i każdy stan ma swoje prawa. mówiła o prawie federalnym-baranku,to że nie jesteśmy w ameryce jest faktem,lecz z tego faktu nie należy wywodzić prawa bandytów do bezkarności Odpowiedz Link Zgłoś
manasonta Ziobro, to bolszewicki,zakłamany urzędas.... 28.06.07, 10:30 do tego oszust ! Odpowiedz Link Zgłoś
m15 tak,tak,a dzierżyński przy nim to mały pikuś:)) 28.06.07, 10:35 ciekawe tylko czy będzie równie skuteczny,jeśli tak-to macie się czego bać Odpowiedz Link Zgłoś
palla Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 10:35 Eksperci tworzą sobie obejścia w przepisach,jak kumplowi potknie się noga to mają możliwości go wybronić.I tu nie przejmowałbym się głosem ekspertów.W naszy dziejach eksperci nie raz się mylili. Odpowiedz Link Zgłoś
szasza7 A po co mu eksperci?Tylko uczeni mają dubium,matoł 28.06.07, 10:52 nigdy.Matoły są zawsze absolutnie pewni swoich racji.Tak było od poczatku istnienia homo sapiens.A matołów w tym rządzie i pis na pęczki.Wystarczy posłuchać ich wypowiedzi w mediach.Zle się robi.I nie zauważają,że obnoszą się ze swoją głupotą i ignorancją.Aby na szkło.Obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 paru doktorków od michnika-to ci "eksperci" 28.06.07, 10:59 ziobro ma rację ,że lewaków nie słucha ,inna sprawa,że dla udowodnienia dowolnej tezy znajdzie się dowolna grupa ekspertów,istnieje też powiedzenie"gdzie dwóch prawników tam trzy zdania" Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny rozumiem ze kazdy p-ko Ziobrze to lewak... bardzo 28.06.07, 11:38 sprytne "myslenie"... Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Gazeto, zniżasz się do poziomu Trybuny Ludu 28.06.07, 11:03 Wszystkie te przepisy, które wymieniliście, SĄ SŁUSZNE! Od dawna wiadomo, że na włam bierze się młodych "łebków", bo im za włamania kompletnie nic wg prawa nie grozi. To idotyzm prawny, bo o tym, że włamanie jest złe wiedzą już przedszkolaki, więc dlaczego nastolatek nie miałby być zato karany? Obrona własnego domu? Czyżby gazeta opowiadał się nagle za tym, że słuszne jest ciąganie po sądach człowieka za to że próbuje się bronić przed włamywaczem? Przecież wielokrotnie pisaliście o tym, że trzeba to zmienić, a teraz zmiana poglądów, bo Ziobro to proponuje? Tylko z pierwszym można się od biedy zgodzić, chociaż to wynik bezradności wobec oszołomów, którzy wrzeszczą jak opętani przeciwko karze śmierci, która i tak prędzej czy później zostanie wprowadzona, gdy społeczeństwa otrząsną się ze zgniłego humanitaryzmu (zgniły, bo humanitarny tylko wobec sprawców, ignorujący potencjalne ofiary, pozwalający najgorszym mętom żyć i zatruwać społeczeństwo na mocy różnorodnych amnestii, przepustek itp). Więc, towarzysze z gazety, przestańcie chrzanić. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 wspólne korzenie,ideały-zatem jacy mają być 28.06.07, 11:10 trombozuh napisał: > Wszystkie te przepisy, które wymieniliście, SĄ SŁUSZNE! > Od dawna wiadomo, że na włam bierze się młodych "łebków", bo im za włamania > kompletnie nic wg prawa nie grozi. To idotyzm prawny, bo o tym, że włamanie > jest złe wiedzą już przedszkolaki, więc dlaczego nastolatek nie miałby być zato > > karany? > Obrona własnego domu? Czyżby gazeta opowiadał się nagle za tym, że słuszne jest > > ciąganie po sądach człowieka za to że próbuje się bronić przed włamywaczem? > Przecież wielokrotnie pisaliście o tym, że trzeba to zmienić, a teraz zmiana > poglądów, bo Ziobro to proponuje? > Tylko z pierwszym można się od biedy zgodzić, chociaż to wynik bezradności > wobec oszołomów, którzy wrzeszczą jak opętani przeciwko karze śmierci, która i > tak prędzej czy później zostanie wprowadzona, gdy społeczeństwa otrząsną się ze > > zgniłego humanitaryzmu (zgniły, bo humanitarny tylko wobec sprawców, ignorujący > > potencjalne ofiary, pozwalający najgorszym mętom żyć i zatruwać społeczeństwo > na mocy różnorodnych amnestii, przepustek itp). > Więc, towarzysze z gazety, przestańcie chrzanić. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 11:13 wreszcie poszerza obrone konieczna - niech sie przestempcy teraz boja! Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny Prawnik-dyletant,merytoryczne ZERO reformuje prawo 28.06.07, 11:15 ...co z tego wyniknie... wiadomo wyzsze odszkodowania i wiecej wyplacanych przez Panstwo nieslusznie skazanym... ale to przeciez nie Ziobro bedzie placil... Odpowiedz Link Zgłoś
m15 reformatorom z sld społeczeństwo już podziękowało 28.06.07, 11:34 teraz mogą liczyć nawet na nawiązkę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny powtarzam prawnicze zero, merytoryczne dno reformu 28.06.07, 11:36 je prawo szary obywatel dostanie na tym najbardziej po dupie i co ma tu wspolnego SLD tego nie wiem...ale PISSdzielcom zaczyna sie juz wszystko kojarzyc z SLD do tego stopnia ze ministrow,wiceministrow, dyrkeotrow zaczynaja obsadzac ludzmi z SLD (no ale tu przyczyna jest totalny brak kadr PISSdu i fachowosc ludzi z SLD) Odpowiedz Link Zgłoś
m15 tak,tak zero,a polacy i tak go szanują 28.06.07, 11:59 pomimo starań gazetki,daleko mu do czerwonych orłów intelektu i uczciwości,z pewnością nie równać mu się z takim -choćby jaskiernią ,czy bywalcem w komisji śledczej millerem lub jego ministrem -niejaką jakubowską Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny to ze wiekszosc kiedys twierdzila ze ziemia jest p 28.06.07, 12:04 laska nie znaczylo ze wiekszosc ma racje. W pewnych kwestiach FACHOWOWYCH dobrze byloby gdyby to nie glos wiekszosci decydowal ale glos fachowcow. Wyborcy PiSSdu nazwani tu cyt. ciemnymi masami tego nie rozumieja ale to juz jest ich problem... Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: to ze wiekszosc kiedys twierdzila ze ziemia j 28.06.07, 12:29 jaroslaw_nieomylny napisał: > laska nie znaczylo ze wiekszosc ma racje. W pewnych kwestiach FACHOWOWYCH > dobrze byloby gdyby to nie glos wiekszosci decydowal ale glos fachowcow. > Wyborcy PiSSdu nazwani tu cyt. ciemnymi masami tego nie rozumieja ale to juz > jest ich problem... rozumieją,że jaśnie oświeceni,zamknięci za ogrodzeniami swych strzeżonych osiedli z alarmami i ochroną czują się i są o wiele bezpieczniejsi niż mieszkańcy blokowisk,też chcą odrobiny bezpieczeństwa,a to da im izolowanie bandytów na długie lata-to takie proste,czy tak trudno zrozumieć,inna sprawa,że ja też chcę mieć bezwzględne prawo do obrony w każdym przypadku napaści czy włamania,niech nikt nie waży się nocą włamywać do mego domu bo w obronie rodziny zrobię wszystko aby krzywda im się nie stała i nie obchodzą mnie aktualne przepisy w tym względzie Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz No i jeszcze sprawa górników z "Wujka" 28.06.07, 13:43 jaroslaw_nieomylny napisał: > laska nie znaczylo ze wiekszosc ma racje. W pewnych kwestiach FACHOWOWYCH > dobrze byloby gdyby to nie glos wiekszosci decydowal ale glos fachowcow. > Wyborcy PiSSdu nazwani tu cyt. ciemnymi masami tego nie rozumieja ale to juz > jest ich problem... Te ciemne masy sa tak ciemne ,ze nie tylko nie rozumieją pojęcia "przekroczenie granic obrony koniecznej". Głupcy uważaja ,ze swojego życia i mienia , swojej rodziny to nie tylko mogą , ale nawet muszą bronic. No i na dodatek złapali się na numer z "Wujkiem". Przeciez cała elitarna Polska wie ,że górnicy z "Wujka" zabili się sami i dlatego nie mozna było prze 18 lat w wolnej Polsce nikogo pociągnac do odpowiedzialności. A teraz ten krwiożerczy Ziobro , ten durny PiS, faszyzujace Kaczory - wbrew opinii waznych i wielkich ekspertów od prawa starają się wymierzyć sprawiedliwośc mordercom (wersja ciemniaków)- sorry zaszczutym przez reżym ludziom którzy mają swoje europejskie prawa(wersja elit) , wieksze od praw ofiar (wersja ciemniaków). Odpowiedz Link Zgłoś
xolo28 Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 11:21 ale mi experci same komuchy i lewaki, taki kodeks stworzyli w 1997 że super - przestępca ma więce praw niż ofiara koniec wreszcie z libertynizmem i hipokryzją Odpowiedz Link Zgłoś
zbforjude [...] 28.06.07, 11:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 11:33 fraglesi67 napisał: > A są już paragrafy na "politycznych" ? Nie trzeba. Politycznych podciągnie się pod odpowiednie paragrafy kryminalne. Tak, jak w PRL nie skazywano ludzi za rozlepianie ulotek, tylko za "zaśmiecanie miasta". Nie za organizowanie manifestacji, tylko za "zakłócenie porządku publicznego" albo za "chuligańskie ekscesy", itd. Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Dyktatura ciemniaków... 28.06.07, 11:41 Na razie to tylko komisja, miejmy nadzieję, że najpierw Senat to trochę oczyści, a opozycja skieruje tę radosną twórczość p. Jurgiela i jemu podobnych do Trybunału Konstytucyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Prawnicy pożal się Boże 28.06.07, 11:43 "Nie ma nic złego w amerykanizacji prawa, bo prawo amerykańskie jest lepsze niż nasze - ucięła wiceminister sprawiedliwości Beata Kempa (PiS)." No jasne, i dlatego statystycznie popełnia się tam więcej przestępstw zagrażających życiu i zdrowiu człowieka niż w Polsce. Co za kretynka... Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny to nie kretynka to wiceminister sprawiedliwosci:) 28.06.07, 11:53 :)u nas wogole duzo wzorcow sie przenosi z roznych panstw...czekam kiedy przeniosa wzorzec jazdy samochodem jak w Anglii a kierownice zostawia na wzor amerykanski...wladza zas chetnie widzialaby uprawnienia policji i prokuratury jak w Chinach... Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw1 Kodeks Ziobry na przełaj 28.06.07, 11:44 Ziobro był też krytykowany za szerszy dostęp do zawodów prawniczych opanowanych przez rodzinne klany,to samo jest i z kk.Nie może być tak,że porządny człowiek boi się wyjść po zmroku.Niech lumpy się boją kary.W sprawach wątpliwych to nie kodeks orzeka,a sędziowie i ławnicy.Od ich poczucia sprawiedliwości najwęcej zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny Dlatego Ziobro chce podporzadkowac sobie sedziow 28.06.07, 11:51 i pozbyc sie lawnikow... Ziobro ladnie sie sprzedaje osobom ktorych kontakt z prawem jest "medialny" niz realny. Ale jak przyjdzie juz do sprawy to niestety... cos nad czym MADRZY ludzie pracowali LATAMAMI (i nie chodzi o lata po 1945!) mgr Ziobro, apl.prokuratorski pozaetatowy chce "poprawic" w ciagu kilku miesiecy. Taki przedmiot jak logika i statystyka to rzecz obca dla Ziobry... Naprawde zycze kazdemu zwolennikowi pomyslow Ziobry tego by szedl sobie ulica i przypadkowo trafil na pana policjata ze zlym humorem,ktory nastepnie zwolennika ziobry uderzy palka a w raporcie napisze ze zostal zaatakowany. Asesor sadowy podporzadkowany ministrowi, podporzadkowany ministrowi prokurator i "doradca prawny I czy II czy tez III stopnia" napewno wybronia taka osobe... Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny A co z kara smierci za poglady sprzeczne z prawem 28.06.07, 11:55 IV RP!?!? Jak juz Ziobro reformujesz to idz na calosc. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 ja bym czerwonych matołow do berezy pakował 28.06.07, 12:02 jaroslaw_nieomylny napisał: > IV RP!?!? Jak juz Ziobro reformujesz to idz na calosc. i nie ma to nic wspólnego z ich poglądami,tylko z genetyczną skłonnością do szpiclowania,zdradzania i wysługiwania sie obcym Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw_nieomylny dlatego ja wole moja demokracje niz Wasza towarzys 28.06.07, 12:06 ze z PISSDu Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: dlatego ja wole moja demokracje niz Wasza tow 28.06.07, 12:34 jaroslaw_nieomylny napisał: > ze z PISSDu oczywiście,wszak karpie nigdy nie zagłosują za przyspieszeniem świąt bożego narodzenia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: A co z kara smierci ? 28.06.07, 12:24 Mozesz przyjac droge Blidy.Bedziesz nastepny swiety....na lewicy Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Wbrew komunistycznym ekspertom............. 28.06.07, 12:22 To bardzo dobrze.Akurat nazwiska tych pseudoautorytetow juz znamy.Niech zaczna sluzyc innym.Dodam ze opinie INNYCH sa pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 Preambula do Kodeksu Karnego 28.06.07, 12:32 Do ekspertow, ziobry, michnika i sponsorow, oraz "wolnej" prasy ktora poucza Polakow: Usilnie zachecam do wpisania w preambule Kodeksu: 1/ POCHODZENIE nie powinno chronic zlodziei, mordercow, moreli, oszustow, "prywatyzatorow", "reformatorow" i "profesorow" od odpowiedzialnosci karnej. 2/ Przestepcy, "reformatorzy, "prywatyzatorzy", ci co lza niesprowokowani uczucia religijne, zlodzieje, mordercy, morele podczas odbywania kary pozbawienia wolnosci za swoje zbrodnie i wystepki, maja obowiazek PRACOWAC PRODUKTYWNIE az do momentu splacenia poszkodowanym i pokrzywdzonym ich strat. 3/ majatek grupy wymienionej w paragrafie poprzednim, a takze majatek ich "sponsorow" podlega konfiskacie na rzecz panstwa i pokrzywdzonych. Praca PORDUKTYWNA czyni lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 O trybunalach @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 28.06.07, 12:36 Obowiazkiem "trybunalow" jest ochrona prawa i praworzadnosci a nie ochrona oszustow, "prywatyzatorow", "reformatorow" i innej masci przestepcow przed odpowiedzialnoscia karna Przestepca, czlonek grupy przestepczej NIE POWINIEN MIEC PRAWA DO PIASTOWANIA JAKICHKOLWIEK URZEDOW i powinien PRODUKTYWNA PRACA PRODUKTYWNA PRACA PRODUKTYWNA PRACA zaplacic za swoje przestepstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 i znowu popieram z całego serca 28.06.07, 12:39 deratyzacja41 napisała: > Obowiazkiem "trybunalow" jest ochrona prawa i praworzadnosci a nie ochrona > oszustow, "prywatyzatorow", "reformatorow" i innej masci przestepcow przed > odpowiedzialnoscia karna > > Przestepca, czlonek grupy przestepczej NIE POWINIEN MIEC PRAWA DO PIASTOWANIA > JAKICHKOLWIEK URZEDOW i powinien > PRODUKTYWNA PRACA > PRODUKTYWNA PRACA > PRODUKTYWNA PRACA > zaplacic za swoje przestepstwa. lecz co na to obrońcy praw i wolności michniki ,stępnie,kwaśniewskie,ungiery,zolle i czarzaste Odpowiedz Link Zgłoś
no.655321 wierzejski do pierdla ? 28.06.07, 12:50 wierzejski do pierdla ?? deratyzacja41 napisała: > Przestepca, czlonek grupy przestepczej NIE POWINIEN MIEC PRAWA DO PIASTOWANIA > JAKICHKOLWIEK URZEDOW i powinien > PRODUKTYWNA PRACA > PRODUKTYWNA PRACA > PRODUKTYWNA PRACA > zaplacic za swoje przestepstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 jeśli sąd tak zdecyduje-czemu nie 28.06.07, 12:55 no.655321 napisał: > wierzejski do pierdla ?? > > deratyzacja41 napisała: > > > Przestepca, czlonek grupy przestepczej NIE POWINIEN MIEC PRAWA DO PIASTOW > ANIA > > JAKICHKOLWIEK URZEDOW i powinien > > PRODUKTYWNA PRACA > > PRODUKTYWNA PRACA > > PRODUKTYWNA PRACA > > zaplacic za swoje przestepstwa. lecz jak na razie to nie ma nawet aktu oskarżenia,a póki co ,to w polsce gazeta jeszcze nie ma uprawnień do skazywania przeciwników politycznych,myślę że adam nie pójdzie w ślady swego brata ,który w procesach politycznych skazywał na śmierć polskich patriotów Odpowiedz Link Zgłoś
m15 popieram z całego serca 28.06.07, 12:37 deratyzacja41 napisała: > Do ekspertow, ziobry, michnika i sponsorow, oraz "wolnej" prasy ktora poucza > Polakow: > > Usilnie zachecam do wpisania w preambule Kodeksu: > > 1/ POCHODZENIE nie powinno chronic zlodziei, mordercow, moreli, > oszustow, "prywatyzatorow", "reformatorow" i "profesorow" od odpowiedzialnosci > karnej. > 2/ Przestepcy, "reformatorzy, "prywatyzatorzy", ci co lza niesprowokowani > uczucia religijne, zlodzieje, mordercy, morele podczas odbywania kary > pozbawienia wolnosci za swoje zbrodnie i wystepki, maja obowiazek PRACOWAC > PRODUKTYWNIE az do momentu splacenia poszkodowanym i pokrzywdzonym ich strat. > 3/ majatek grupy wymienionej w paragrafie poprzednim, a takze majatek > ich "sponsorow" podlega konfiskacie na rzecz panstwa i pokrzywdzonych. lecz co na to obrońcy demokracji z uniwersytetu oraz opiniotwórcze dzienniki,już słyszę to ich "aj waj" Odpowiedz Link Zgłoś
no.655321 Re: popieram z całego serca 28.06.07, 12:48 jak dziwka co daje za darmo dupy przyklaskujesz kaczej władzy do bólu rąk. możesz patrzeć w lustro? m15 napisał: > lecz co na to obrońcy demokracji z uniwersytetu oraz opiniotwórcze > dzienniki,już słyszę to ich "aj waj" Odpowiedz Link Zgłoś