36krzysiek Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 10:27 Kiedy przeczytałem w prasie, że rząd podpisał w umowie z zarządcami autostrad zobowiązanie, że drogi alternatywne nie mogą być modernizowane i remontowane, moje koło na płatnej autostradzie więcej nie stanęło. Wolę nadłozyć drogi i spalić więcej paliwa, niż zapłacić za przejazd. Nie rozumiem idei płatnych autostrad (takich nie ma np. w Niemczech) i opłat za parkowanie w centrach miast. Jak dla mnie jest to bezprawne sciąganie z ludzi pieniędzy, a jak coś jest złodziejstwem, wystarczy ubrać je w ustawę lub rozporządzenie i staje się już prawem. Proponuję spółdzielniom mieszkaniowym, które zarządzają terenem swoich osiedli, wprowadzic opłaty za parkowanie oraz - co ciekawsze- wprowadzić opłaty za korzystanie z chodników, ławek i placów zabaw osobom, które nie są członkami spółdzielni. Dlaczego nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
margotje Bardzo chetnie wespre tego bohatera, 14.08.07, 10:29 ktory mial dosyc ikry by przciwstawic sie polskiemu sk===synstwu!!!!! Kto jest za nirch podniesie lape do gory! zorganizujemy jakas akcje wsparcia tego goscia. Dosyc rabania obywatela! en avant, panowie szlachta! en avant! Odpowiedz Link Zgłoś
ef14 Re: Bardzo chetnie wespre tego bohatera, 14.08.07, 13:39 organizuj, się przyłączę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 10:35 Popieram! Denna usługa, niezgodna ze standardami autostrady - a opłata jak za towar pełnowartośiowy. Podobnie jest na A2 - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
liztooney Temida na autostradzie 14.08.07, 10:51 Brawo dla prawnika,nareszcie ktoś odważył się przeciwstawić oszustom!,napewno sprawę wygra i my wszyscy uczestnicy na tym skorzystamy.Będę obserwowała bieg sprawy i przy najbliższej okazji sama postąpie jak ten odważny facet, jeszcze raz brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Tylko idioci płacą stalexportowi za jazdę drogą 14.08.07, 10:57 wybudowaną za komuny za pieniądze z budżetu państwa. Normalni jeżdżą (tak samo długo) przez Olkusz. Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Bardzo dobrze! 14.08.07, 11:00 Jeżdżę tym czymś kilkanaście razy w roku. 3-4 remonty typowo na 60-km odcinku. W Wesołym Miasteczku to przynajmniej autka wypożyczają. Parkingi pojawiły się niedawno, a i to pewnie tylko dlatego, że Orlen widział w tym interes. Co było przedtem, proponuję przyjrzeć się po prawej stronie jadąc do Krakowa, jest tam taki parking-ruina, chyba pozostałość z czasów budowy. Zarząd Stalexportu powinien się przejechać bezpłatną (jeszcze) Autostradą (duże A) w stronę Wrocławia. Równiutko, szeroko, zawsze dwa pasy, elektroniczne tablice informacyjne (uwaga! niektóre potrafią mierzyć prędkość!). Piękne, duże parkingi co 50 km, wypasione kibelki z łaźniami dla podróżników, stanowiskiem np. do mycia nóg i stałą obsługą. Nawet w Niemczech tak dobrych nie widziałem. Ciekawe który krewny-znajomy-Królika to dostanie kiedy skończą. :-( Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
yasioo_78 Kulisy 14.08.07, 11:11 Warto zapoznac sie z tym tekstem: www.wiadomosci24.pl/artykul/raport_nik_o_oplatach_za_autostrade_a4_sa_nielegalne_8041.html?ses_go=5f684896521a846b8aae0731022c2ae5 Odpowiedz Link Zgłoś
yasioo_78 Re: Kulisy 14.08.07, 11:18 Jeszcze jedno: prezesem zarządu Stalexportu S.A. jest nie kto inny jak b. minister Skarbu Emil Wąsacz, którego nazwisko przewija się w wielu kontrowersyjnych decyzjach rządu Jerzego Buzka (np. sprzedaż PZU) Odpowiedz Link Zgłoś
prasa14 Temida na autostradzie 14.08.07, 11:12 I super. Jeżeli ktoś zawiera umowę na przejazd autostradą to jednocześnie musi umożliwić jazdę z prędkością 130 km/h. W przeciwnym wypadku umożliwia tylko przejazd drogą asfaltową. Z wyjaśnień zarządcy można odnieść wrażenie, że w Polsce mamy same autostrady, a że jeździć się nie da powyżej 60 km/h, no cóż remonty!! Brawo prawnik, mam nadzieję, że wygra w sądzie i zaczną ludzi traktować poważniej. Oczywiście mogą pojawić się remonty i utrudnienia, ale wtedy opłaty powinny być niższe. Niech zarządca dochodzi odszkodowania od wykonawcy drogi, za spartaczoną robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Temida na autostradzie 14.08.07, 11:17 Już pora wziąć za szmaty tych złodziei z A4. W Austrii jest ze sto razy tyle porządnych autostrad co u nas, a ja płacę ok 30 zł i jeżdżę 10 dni bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Na jakiej autostradzie???? 14.08.07, 11:27 Autostrada jest droga conajmniej 4 pasmowa (po dwa pasma wkazda strone) na pobor oplat za jazde po takiej drodze zezwala ustawa. Ustawa natomiast nizezwala na pobor oplat za droge dwupasmowa (ktora nie spalnia kryteriow autostrady). Wniosek? Podczas remontu pobor oplat jest niezgodny z ustawa. A wogole to system bramek jest najgorszy bo najdrozszy dla uzytkownika i najmniej oplacalny dla Panstwa, czepie zuski prywatny koncesjoner. Wiele lepszy dla wszystkich i tanszy w poborze jest system winiet jak w Czechach i w Szwajcarii. Skor tak nie jest to pytanie kto kiedys wzial w lape aby nas tak zalatwic? I co robi PIS aby to zmienic? Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 SAM przegra! 14.08.07, 12:11 A zatem wiadomo już, że SAM musi tę sprawę przegrać. Dlaczego? Z lektury odpowiedzi na skargę (cytowana powyżej) dowiadujemy się, że SAM okłamuje Min. Transportu (i zdegustowanego użytkownika), bowiem zapewnia, że nawet w czasie remontu A4 umożliwia poruszanie się DWOMA PASAMI i dzięki temu A4 zachowuje przymiot autostrady. Szkopuł w tym, że SAM ściemnia, bo objazd poprowadzony jest w rzeczywistości jednym pasem ruchu, czyli niezgodnie z zapewnieniem, ustaleniami, zapisami umów z Min. Transportu i przepisami. W tym momencie zastosowanie mają uwagi forumowicza, który wspominał o autostradach remontowanych w Niemczech, które zawsze i nieprzypadkowo zachowują dwa pasy ruchu w jednym kierunku. Tak samo powinno być u nas, ale nie jest. Dlatego klient wygra sprawę i wygra każdy, kto odmówi zapłaty przynajmniej do chwili, gdy SAM się połapie i ustawi płotki objazdów tak, by wydzielić dwa pasy. Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Re: SAM przegra! 14.08.07, 13:38 roro68 napisał: > A zatem wiadomo już, że SAM musi tę sprawę przegrać. > (...) bowiem zapewnia, że nawet w czasie > remontu A4 umożliwia poruszanie się DWOMA PASAMI. Zdaje się, że znaleźli na to sposób, bo ostatnio na niektórych fragmentach objazdów były DWA pasy, tyle że bardzo wąskie i jechanie nimi wymagało sporej zręczności. Wyprzedzanie na czymś takim jest niemożliwe, ale autostrada jest! Ściema profesjonalna. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
wenussa Bardzo dobrze! 14.08.07, 12:19 Szary człowiek co się na prawie za dobrze nie zna w milczeniu płaci i jedzie tą poklejoną pożal się Boże dróżką, wiecznie w remontach. Dobrze, że znalazł się ktoś kto słusznie dochodzi swoich praw. Brac opłatę za takie g... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 12:29 tak samo PKP bierze kasę z przejazd pociągiem pospiesznym a jedzie się z prędkością handlową 50-60 km/h np. na trasach Warszawa - Lublin, Warszawa - Gdańsk, Warszawa - Kielce itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
uczarta Temida na autostradzie 14.08.07, 12:39 BRAWO DLA TEGO PANA Jeżdżę samochodem od kilkunastu lat i na tej "autostradzie" ZAWSZE!!! były jakieś remonty. Jakość nawierzchni jest pożal sie boże. Parkingi - śmiech na sali. A może by jakąś blokadę przy bramkach? Jakby tak zbuntowało się 100 kierowców na raz? Mają tylu "karków" żeby każdemu ograniczyć wolność?? Szkoda, że mieszkam daleko. Chętnie zorganizował bym i wziął udział w takiej akcji. Pozdrawiam pana "zbuntowanego" i 3mam za niego kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
callisto1 W normalnym kraju Temida nie miałaby żadnego 14.08.07, 13:23 zgryzu! A może facet nie miał racji? To kpina a nie autostrada! Powiem więcej: oplaty są pobierane bezprawnie,bo bezprawne jest dzierżawienie tej drogi przez jakąkolwiek firmę i pobieranie przez nia zbójeckiego myta! Droga ta zostala wybudowana już dawno wysiłkiem calego społeczeństwa, kosztem dramatu wielu wywlaszczonych ludzi a później państo oddało to w pacht bądź co bądź prywatnej firmie. I co najgorsze: to państwo nie egzekwuje od tej firmy utrzymania jakichkolwiek standardów! To jest jeden wielki skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
pro-ton12 Temida na autostradzie 14.08.07, 13:41 Doskonale, sam chciałem to zrobić? Płaci się za przejAzd AUTOSTRADĄ ,nie jakąkolwiek drogą ,to wymusza mozlwośc jazdy 130 /godz. , nie tylko możliwośc jazdy. Dla sędziego sprawa prosta, tylko trochę odwagi potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 13:41 1) Cały problem sprowadza się więc do tego, czy jest jakiś próg, po przejściu którego dysfunkcjonalność danego typu drogi zmienia jej kategorię. Jeśli tak - to sprawa jest jasna: opisana droga ze względu na remont PRZESTAJE być autostradą i pobieranie opłat za przejazd jest bezprawne. 2) I tu ciekawi mnie jedno: czy ze znaków postawionych przed wjazdem na ową niby-autostradę wynika JEDNOZNACZNIE, że na długim odcinku jest tylko jeden pas? Wydaje mi się, że nie. A więc zarządca autostrady nie informuje, że ma zamiar pobierać opłaty za przejazd jednopasmówką. 3) W polskim prawie nie ma właściwych common law precedensów, choć jak to opisywał ktoś przede mną, orzecznictwo sądowe (SN) jest quasi- precedensem. Ale w polskim prawie jest coś takiego, jak wnioskowanie per analogiam. A chyba oczywistym jest, że jeśli np. wejdę do knajpy i nawet będzie napis: "uwaga, obiady dwudaniowe kelner przynosi bardzo wolno", ja za taki obiad zapłacę i dostanę tylko zupę, to knajpa nie wywiązała się z umowy ze mną... Odpowiedz Link Zgłoś
ef14 pogratuluj osobiście determinacji panu Zbigniewowi 14.08.07, 13:43 mam nadzieję, że p. Zbigniew nie będzie miał mi tego za złe. dane te znalazłam w pierwszym lepszym wyniku poszukiwań z googla. Zbigniew Lipke. 90-417 Łódź, ul. Piotrkowska 55. tel. 0 42 633 08 96, 0 42 632 25 71, fax 0 42 632 20 57. email: zjlipke@interia.pl można składać wyrazy uznania!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szuwaer Re: Nareszcie! Szacunek dla tego pana! 14.08.07, 13:45 To co się dzieje na A4 od Katowic do Krakowa to jakaś granda, zarządzany przez postokomuchowskie siły Stalexport dostał praktycznie gotowy odcinek autostrady, przez całe lata pobierał kasę, a teraz zwolna (chyba z odsetek) daje na ciągnące się całymi miesiącami remonty. Jak można płacić 13 złotych za 60km remontów (bo z autostradą to ma niewiele wspólnego). Odpowiedz Link Zgłoś
magdak15 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 13:58 Najwyższy czas przestać płacić za buble, ktore nam w tym kraju serwują. To nie jest autostrada, ani nawet droga jednopasmowa, to omalże średniowieczny trakt. Popieram tego Pana i mam nadzieję, że wygra sprawę.A wszelkiej maści wykonawcy zaczną solidnie pracować. Taka wygrana byłaby precedensem.Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
macarthur po mafii paliwowej przyszedł czas 14.08.07, 14:13 aby wziąć się za mafię autostradową Odpowiedz Link Zgłoś
s_bek Temida na autostradzie 14.08.07, 14:28 jechałem tym i rzeczywiście tego co tam jest autostradą nazwać nie można, zdziwiłem się także, że kazano zapłacić mi za aż dwa razy. Nie jestem rozkapryszonym prawnikiem, który niestety ma rację więc nie robiłem tragedii, ale według mnie takich zachowań nam brakuje, musimy krzyczeć, że jesteśmy oszukiwani, bo to jest jedyna droga do walki z wyzyskiem. No cóż zostaje nam jak na razie choć trochę zaszaleć na wysłużonej gierkówce symbolu komuny Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Temida na autostradzie 14.08.07, 14:38 Nie ma żadnych wątpliwości. Ten Pan zawarł umowę na przejazd AUTOSTRADĄ. Autostrada oznacza drogę o określonych własnościach, np. rozmieszczenie telefonów, sposób organizacji zjazdów i wjazdów, jakość (m.in. falistość) nawierzchni, geometrę pozwalającą na osiąganie dopuszczalnej ustawą prędkości, itp. Sam miałem ochotę tak samo zrobić, ale jestem za stary i rzadko tam jeżdzę żeby tracić na to siły w imię dużej rzeszy znacznie młodszych użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
kato28 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 14:46 Może w końcu ktoś zrobi z tym bajzlem porządek! Ta "autostrada" to rzeczywiście jeden wielki remont. Płacąc na obu bramkach łącznie 13 zeta dostaje się w zamian bubla. I co dziwne te remonty trwają wiecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Osobówka to jeszcze mały pikuś! TIRy płacą więcej. 14.08.07, 15:15 I to dużo więcej, a jazda zestawem z naczepą między tymi pachołkami to coś w rodzaju sportu ekstremalnego. Osobiście wolałbym już te pieniądze przeznaczyć na skok spadochronowy, jeśli potrzebowałbym trochę adrenaliny ;) P.S. Na płatnej A2 z Poznania sytuacja jest identyczna. Płacisz jak za zboże i też masz remont przez kilkadziesiąt kilometrów. Złodziejstwo! Dobrze, że ktoś wreszcie się za to wziął. Zaczynam odzyskiwać wiarę w społeczeństwo obywatelskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 A ci co głosowali na PiS - dostali to co widzimy ? 14.08.07, 15:18 Gdzie skargi mają składać ci co zostali nabrani na program wyborczy PiS ? To miała być partia dbająca o normy Prawa i Sprawiedliwosci , a okazała się guasi-dyktaturą rodzinną ? Odpowiedz Link Zgłoś