krzynia.c Nie zapominajcie o narodowości wolskiej 17.11.07, 19:48 to lud zamieszkujący ziemię Wolską,kraj Jarusia Kaczyńskiego,matoła nie znającego własnego hymnu. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma to woda na młyn braci Kaczyńskich, którzy 17.11.07, 19:54 z nienawiści do Tuska, teraz będą go oskarżać o to, że On podbechtuje Ślązaków do separatystycznych dążęń Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Re: to woda na młyn braci Kaczyńskich, którzy 17.11.07, 19:56 tetradrachma napisał: > z nienawiści do Tuska, teraz będą go oskarżać o to, że On > podbechtuje Ślązaków do separatystycznych dążęń I to mi sie podoba, nareszcie Slazacy widza swiatlo w tunelu Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma marcin11..., widzą światło gdy som na Gruba 17.11.07, 20:34 a to świeci ten....no, taki stary dziad, co prowadzi górników do ślepych szybów, kurna, podpowiedz mi, jak on się nazywa ? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Ślązacy to walczyli w Powstaniach o wolną Polskę 17.11.07, 19:56 a to są jacyś kolaboranci związku wypędzonych nazistów od steinbach Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Slazacy zza Buga 17.11.07, 19:58 obserwatore77 napisał: > a to są jacyś kolaboranci związku wypędzonych nazistów > od steinbach Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Ślązacy walczyli w 3 powstaniach o wolną Polskę 17.11.07, 20:02 a to są jacyś kolaboranci związku wypędzonych nazistów od steinbach Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ślązacy walczyli w 3 powstaniach o wolną Pols 17.11.07, 20:03 Tylko gdzie są teraz ci Ślązacy? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Re: Ślązacy walczyli w 3 powstaniach o wolną Pols 17.11.07, 20:05 maaac napisał: > Tylko gdzie są teraz ci Ślązacy? część zginęła zabita przez Niemców w Powstaniach Śląskich o wolną Polskę nie czytałeś ? to wróć do książek... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ślązacy walczyli w 3 powstaniach o wolną Pols 17.11.07, 20:20 Część. Cześć zginęła potem w niemieckich obozach koncentracyjnych... No i nie jest to dla nikogo zaskoczeniem. O dalszej historii obawiam się że mało wiesz. Następna część zginęła wcielona do armii niemieckiej tak jak słynny "dziadek". Ci co mieli szczęście trafili na zachód i po kampanii w armiach koalicji antyhitlerowskiej zostawali tam. Ci co poszli na wschód ginęli jako "niemcy" na froncie lub w łagrach. Potem wojna się skończyła. No i sporo Ślązaków wywieziono... na roboty do ZSRR niewielu wróciło. Wielu trafiło do polskich obozów koncentracyjnych takich jak ten w Świętochłowicach. Nazwisko Morel coś Ci mówi? Potem zaś tak skutecznie obrzydzano Ślązakom życie nazywając ich non stop "niemcami", odbierając im ziemie, nie pozwalając im na zajmowanie stanowisk, że jak pojawiła się możliwość ucieczki do "wolnego świata" to błyskawicznie z niej skorzystali. Gdzie masz teraz tych Powstańców? Albo zabici przez Niemców, albo Rosjan, albo Polaków, albo uciekli do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Ślązacy walczyli w 3 powstaniach o wolną Pols 18.11.07, 00:58 Abstahujac od faktu, ze to nie byly powstania "slaskie", to nawet ci stosunkowo nieliczni Slazazy-uczestnicy nie walczyli o "wolna Polske", tylko - tylko i wylacznie - o Slask, jakiego chcieli. A srogo i drogo i bolesnie sie pomylili.... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ślązacy to walczyli w Powstaniach o wolną Pol 17.11.07, 20:01 Wiesz że Niemcom już do szczęścia brakuje tylko Annabergu bo już mają u siebie wszystkich Powstańców Śląskich? I wiesz komu to zawdzięczają? Ano takim "Prawdziwym Polakom", którzy nie pozwalali rządzić się Ślązakom u siebie. Ba rządzić. Nawet mówić nie pozwolą własnym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Same pojęcie narodu jest głupie. 17.11.07, 19:58 To znaczy jest na tyle rozmyte że trudno powiedzieć kto jest a kto nie jego członkiem. Zawsze ma myśl mi przychodzi dwóch panów niejaki Tymiński i Landsbergis. Jeden z nich zna polską literaturę, mówi piękną polszczyzną, drugi jakoś tak cieniutko. Obaj mieszkali za granicą. Jeden z nich był politykiem litewskim, drugi polskim. Druga sprawa jaki pacan mi wmówi że górala z Tatr więcej łączy z mieszkańcem wybrzeża niż z własnym kuzynem mieszkającym za granicą mówiącym tym samym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Drogi kolego maac, pojęcie narodu jest jak najbard 17.11.07, 20:09 ziej nierozmyte. Tu zasadniczym probleme jest prosty fakt: do 1945 roku Slązacy mówiący tzw. wasserpolnisch traktowani byli dosyc ostro przez Niemców. Ich żądanie sprowadzało sie do tego: jesteście Niemcami i tyle. Po 1945 roku Slązacy mówiący tzw. wasserpolnische byli traktowani przez władze polskie dosyc ostro. Ich żądanie było następujące: jesteśie Polakami albo wyjazd..... Ci, którzy stali na pograniczu Polszczyzny i niemczyzny i optowali za niemcami w dużej części opuścili te tereny po 1956 i 1973. Została jednak części, u której powstało poczucie wyraźnej odrębności narodwej: nie jestem Niemiec, nie jestem Polok, jestem stąd - jestem Slązok. Te mechanizmy są na Sląsku Górnym bardzo żywe i nadchodzi czas, że będzie należało je zaakceptować. Czy się to komu podoba, czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Drogi kolego maac, pojęcie narodu jest jak na 17.11.07, 20:34 To wszystko co napisałeś jest prawdą. Nie zmienia to faktu, że dalej będe się upierał że "naród" to pojęcie wymyślone dopiero w bodajże w XVIII-XIXw i tak naprawde jest mocno płynne, tak że trudno określić kto do niego należy, a kto nie. Tak naprawde jedynym kryterium w miarę obiektywnym oceny narodowości jest samoświadomość. Jak ktoś się czuje Polakiem to nim jest i koniec. Tak w ramach anegdotek - spotkałem faceta mówiącego gwarą śląską prócz poprawnej polszczyzny (ta też z silnym akcentem), emeryta który przepracował całe swoje życie pod ziemią w kopalni jako BHPowiec. Teraz należało się zastanowić czy on jest Polakiem czy Ślązakiem. Tylko były dwa problemy... facet urodził się w Afryce... i był Murzynem. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok We wszystkim masz rację. 17.11.07, 20:50 Pojęcie rzeczywiście jest produktem XVIII-XIX wieku i zrodziło sie z samoświadomości, nieraz dziwnego dosyć autoramentu. Trzy przykłady - krzewiciele Litewskości i białoruskości mają dziwnie polskobrzmiące nazwiska i imiona. Wśród krzewicieli irlandzkości za diabła nie znajdziesz galickiego irlandczyka - wszystko to ludzie, którzy jako mniej lub bardziej Anglicy, zakochali sie w Irlandii. A z tym murzynem, znam wiele takich przykładów. To ziemia wysyła ferromony. A ferromony trafiają na tych, którzy są podatni. A ten murzyn, to nie jest jedno z tych dzieci, które jako sieroty dostały się na Slask? widziałem takiego nożownika z Pragi (tej warszawskiej), kiedys bardzo dawno temu w trakcie wędrówek po Bieszczadach, gdzie odbywał kolejną z kar za rozboje. Mówił piekną grypserą, pieknym dialektem warszawskim, a był........ czarny jak smoła. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: We wszystkim masz rację. 17.11.07, 21:16 > Pojęcie rzeczywiście jest produktem XVIII-XIX wieku i zrodziło sie z > samoświadomości, nieraz dziwnego dosyć autoramentu. Trzy przykłady - > krzewiciele Litewskości i białoruskości mają dziwnie polskobrzmiące > nazwiska i imiona. Wśród krzewicieli irlandzkości za diabła nie > znajdziesz galickiego irlandczyka - wszystko to ludzie, którzy jako > mniej lub bardziej Anglicy, zakochali sie w Irlandii. > A z tym murzynem, znam wiele takich przykładów. To ziemia wysyła > ferromony. A ferromony trafiają na tych, którzy są podatni. Jak tak to rozumiesz to ok. > A ten murzyn, to nie jest jedno z tych dzieci, które jako sieroty > dostały się na Slask? Wiem że oni stamtąd uciekli jako dzieci, bodajże nastolatki w czasie jakiegoś konfliktu zbrojnego. To było dwóch braci - ten drugi został lekarzem. Leżał tydzień z moim ojcem na kardiochirurgi. > widziałem takiego nożownika z Pragi (tej > warszawskiej), kiedys bardzo dawno temu w trakcie wędrówek po > Bieszczadach, gdzie odbywał kolejną z kar za rozboje. Mówił piekną > grypserą, pieknym dialektem warszawskim, a był........ czarny jak > smoła. Hehehehe. Jak dla mnie to on był Warszawiakiem. Ciekaw jestem jakby zdziwiła się banda skinów próbując go "wyrzucić tam gdzie czarnucha miejsce" gdyby na pomoc mu wylazła cała praska żulia...pod hasłem biją naszego. Znajomy opowiadał z kolei o jakimś Arabie lekarzu, który w trakcie "zwyczajnych polskich rozmów przy alkoholu" tak się zapędził, że rzucił hasłem "bo my Polacy już tacy jesteśmy, że...". W sumie cieszę się że Ci ludzie potrafią się tak z nami zżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
w.linii.prostej Re: Drogi kolego maac, pojęcie narodu jest jak na 17.11.07, 23:40 Myślę, że mieszacie pojęcia narodu oraz narodowości. Naród polski skupia wszystkie osoby mające polskie obywatelstwo, oraz, przynajmniej w ograniczonym zakresie, czujące jakikolwiek związek z Polską. Narodowość natomiast nabywana jest w momencie urodzenia, i jest niezmienna przez całe życie. Cygan, Żyd czy Niemiec mogą być członkami narodu polskiego, natomiast nigdy Cyganem, Żydem lub Niemcem być nie przestaną. Jak pokazuje przykład Murzyna w kopalni - najbardziej egzotyczne połączenia są możliwe. Co do meritum dyskusji - uważam, że o narodowości śląskiej można mówić, jakkolwiek nie znam argumentacji urzędników, którzy odmówili rejestracji tejże. Z drugiej strony, wydaje mi się, że RAŚ nagłaśnia tę sprawę głównie w celu osiągnięcia profitów, jakimi bez wątpienia byłaby reprezentacja w Sejmie. Znamienny jest fakt, że nie udało im się uzyskać mandatów w wolnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok chyba ci sie cos pokreciło? 18.11.07, 00:19 naród polski skupia wszystkie osoby polskiej narodowosci? to ciekawostka. To znaczy, że członkowie innych narodów, żyjących w Polsce sł po prostu członkami Narodu Polskiego? A co to jest mniejszość narodowa, w takim razie??? Obywatele danego kraju mogą tworzyć jeden naród w szczególnym wypadku, jeżeli wszyscy są jednej narodowści. Jeżeli natomiast kraj jest zamieszkiwany przeze różne narodowości, tym samym jest to kraj wielonarodowy. To jest nauka o zbiorach. A odnośnie argumentacji urzędników. Kiedy sanacja rozwaliła autonimię śląską, uznano, że to nie jest potrzebne. I taka nadal sie uważa. W ciągu 60 lat dość idotycznej polityki wytworzono w slazakach poczuicie odrębności. W innych narodach je pogłębiono. Interesującą byłaby praca o takim tytule "Kurski i jego bajania o dziadku z Wehrmachtu a pogłębienie świadomości odrębności narodowej w Polsce na przykładach" Odpowiedz Link Zgłoś
w.linii.prostej Myślę, że nie. 18.11.07, 18:10 1410_tenrok napisał: > naród polski skupia wszystkie osoby polskiej narodowosci? Chodzi Ci zapewne o obywatelstwo? Mniej więcej tak właśnie uważam. Sądzę, że jest członkiem narodu polskiego zarówno ów czarnoskóry górnik czy praski żulik, jak i sołtys jednej z wsi o dźwięcznym nawisku Dżihad. Definicja narodu jest na tyle nieprecyzyjna, że przynależność bądź nie do narodu trzeba określać raczej na czuja. to > ciekawostka. To znaczy, że członkowie innych narodów, żyjących w > Polsce sł po prostu członkami Narodu Polskiego? Na tym właśnie polega według mnie pomyłka pomiędzy pojęciami narodu a narodowości. Narodowość nie warunkuje przynależności do narodu (na przykład Krystian Podolski - ma narodowość polską moim zdaniem, ale członkiem narodu polskiego raczej nie jest) > A co to jest mniejszość narodowa, w takim razie??? Pojęcie mniejszości narodowej wiąże się z narodowością właśnie, a nie z narodem. Rodzina posła Krolla na przykład, mimo, że narodowości niemieckiej, należy bez wątpienia do narodu polskiego. > Obywatele danego kraju mogą tworzyć jeden naród w szczególnym > wypadku, jeżeli wszyscy są jednej narodowści. Jeżeli natomiast kraj > jest zamieszkiwany przeze różne narodowości, tym samym jest to kraj > wielonarodowy. To jest nauka o zbiorach. Moim zdaniem to nie tak - taki kraj będzie raczej wielonarodowościowy. Państwem wielu narodów był chyba tylko Związek Radziecki. > > A odnośnie argumentacji urzędników. Kiedy sanacja rozwaliła > autonimię śląską, uznano, że to nie jest potrzebne. I taka nadal sie > uważa. W ciągu 60 lat dość idotycznej polityki wytworzono w > slazakach poczuicie odrębności. W innych narodach je pogłębiono. > Interesującą byłaby praca o takim tytule "Kurski i jego bajania o > dziadku z Wehrmachtu a pogłębienie świadomości odrębności narodowej > w Polsce na przykładach" Dlaczego więc widzimisia urzędników nie udało się pokonać argumentami merytorycznymi, bo jak sądzę, takie przedsawiono? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Myślę, że jednak tak 18.11.07, 18:57 A nation is a form of cultural or social community. Nationhood is an ethical and philosophical doctrine and is the starting point for the ideology of nationalism. Members of a "nation" share a common identity, and usually a common origin, in the sense of ancestry, parentage or descent. A nation extends across generations, and includes the dead as full members. Past events are framed in this context; for example; by referring to "our soldiers" in conflicts which took place hundreds of years ago. More vaguely, nations are assumed to include future generations. A nation is a state, and while traditionally monocultural, it may also be multicultural in its self-definition. The term nation is often used as a synonym for ethnic group (sometimes "ethnos"), but although ethnicity is now one of the most important aspects of cultural or social identity, people with the same ethnic origin may live in different nation-states and be treated as members of separate nations for that reason. National identity is often disputed, down to the level of the individual. Almost all nations are associated with a specific territory, the national homeland. Some live in a historical diaspora, that is, mainly outside the national homeland. A state which explicitly identifies as the homeland of a particular nation is a nation-state, and most modern states fall into this category, although there may be violent disputes about their legitimacy. Where territory is disputed between nations, the claims may be based on which nation lived there first. Especially in areas of historical European settlement (1500-1950), the term "First Nations" is used by groups which share an aboriginal culture, and seek official recognition or autonomy. To powyżej to angielska definicja zaczerpnięta z Wiki. W tej definicji przedstawione są zasadnicze elementy składające sie na pojęcie narodu. O polskiej wersji nie będę mówił ponieważ jest bełkotliwa. I na koniec, członkiem narodu nie mogą być ludzie różnej narodowości. Wyjątki tego to panstwa powstające w spoób rewolucyjny, jak USA, Kanada, Australia etc. W analizie tych narodów widać etap ich powstawania. Australijczycy z okazji 200 lecia Australii podkreślali z dumą swoje szkockiej korzenie. Kanadyjczycy podkreślają swoje francuskie (Quebec) lub inne korzenie. W stanach do niedawna warstwa rządząca podkreślała z dumą swój WASP (White Anglo-Saxon Protestant). A cała reszta szuka po różnych genealogiach swoich europejskich korzeni. A każda niemal grupa enticzna posiada swżj nationa pride day. W rozumieniu europejskim naród to naród, a panstwo to panstwo. Narodowość to przynależność do narodu, a obywatelstwo to przynależność do obywateli danego panstwa. Niestety masz tu zasadnicze problemy w rozróżnianiu. Rozumiem, ponieważ pojmujesz to w sensie rozmytej polskiej definicji. Taki przykład. Niemcy to nie Niemcy, ponieważ składają sie z różnych grup etnicznych, które spięte są wspólnych językiem, ale tak na prawdę, językowo, różnią sie bardziej niż Słowianie. Przykładowo, kiedy powstawała konstytucja RFN w 1948 i wszystkie Landy podpisywały sie pod tym aktem, Bawarczycy zastrzegli sobie prawo wystąpienie z federacji i mają to do tej pory zagwarantowane. rozmawiasz z ludzmi stamtąd - to usłyszycz, że są Bawarczykami, a dopiero w następnej kolejności Niemcami. Takich przykładów odnajdziesz w Europie wiele. Do wojny trzydziestoletniej Holendrzy byli Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
driver200 Re: Drogi kolego maac, pojęcie narodu jest jak na 17.11.07, 21:45 1410 tenrok - w 100% opisujesz (bardzo zgrabnie zresztą to co myślę) Ja dokładnie czuję się Ślązakiem nie Polakiem ani Niemcem, choć mentalnie bliżej mi do niemieckiego ładu i wysokiej kultury także technicznej niż polskiego syfu, braku organizacji i głupoty. Pomieszkałem trochę w Niemczech jako pracownik światowej firmy z niemieckimi korzeniami i powiem wam że coby nie mówić to trzeba Niemców podglądać i w wielu tematach się od nich uczyć - organizacji , techniki, urbanistyki, itp. My jesteśmy z tym w powijakach a Polacy to dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
gringi oto dowod ze istnieje 17.11.07, 20:01 ŚLĄSCY NOBLIŚCI ŚLĄSCY NOBLIŚCI 1.GERHARD HAUPTMAN 1862-1946 Literatura (geb.Ober-Salzbrunn) 2.FRITZ HABER 1868-1934 Chemia (geb. Breslau) 3.PAUL EHRLICH 1854-1915 Medycyna (geb.Strehlen) 4.FRIEDRICH BERGIUS 1884-1949 Chemia (geb.Goldschmieden) 5.OTTO STERN 1888-1969 Fizyka (geb.Sohrau) 6.KURT ADLER 1902-1958 Chemia (geb.Koenigshuette) 7.MAX BORN 1882-1949 Fizyka (geb.Breslau) 8.MARIA GOEPPERT-MAYER 1906-1972 Fizyka (geb.Kattowitz) 9.KONRAD BLOCH 1912-2000 Chemia (Geb.Neisse) 10.GEORG BEDNORZ 1950 Fizyka (geb.Neuenkirchen NRW - Eltern aus Oberschlesien) 11.HANS-GEORG DEHMELT 1922 Fizyka (geb.Goerlitz) 12.REIHNHARD SELTEN 1930 Ekonomia (geb.Breslau) 13.GUENTER BLOBEL 1936 Medycyna (geb.Waltersdorf - Niegosławice) JESTEM DUMNY ZE ŚLĄSKA, Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: oto dowod ze istnieje 17.11.07, 20:08 :) nie wiem na ile to prawdziwa anegdotka... ale podobno działo się to we Wrocławiu w ratuszu. Powieszono tam podobizny słynnych wrocławian, w tym noblistów. Jakaś wywiązała się rozmowa prezydenta z konsulem Niemiec. Ten zwrócił burmistrzowi uwagę, że się chwalą tak wybitnymi mieszkańcami, ale większość to jednak nie Polacy tylko "nasi". Na to przechodzący obok przewodniczący gminy żydowskiej... nie panowie... oni wszyscy byli NASI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Jeżeli ktos czuje się związany z tą ziemią, 17.11.07, 20:13 to oni byli nasi. Dla mnie, jestem z wrocławia, nie ma znaczenia ich narodowość. Urodzili się tam, gdzie ja. I tyle. Byli Slazakami, ja też jestem Slązakiem. Czy sie komu to podoba, czy też nie. Ale wschodnie bastiony PIS zarucające nam brak korzeni, mają po części rację. Nas kształtują inne kamienie, inne krajobrazy, inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Jeżeli ktos czuje się związany z tą ziemią, 17.11.07, 20:25 :) Z tego co wiem mieszkańcy Wrocławia nagle odkryli że są Wrocławianami po powodzi. W sumie się nie dziwię. Rząd w Warszawie zachowywał się tak jakby chodziło o ludzi mieszkających w jakimś obcym państwie, dopiero z opóźnieniem odkryli że to jednak część Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Mieszkancy Wrocławia wcale nie odkryli, że są Wroc 17.11.07, 20:42 ławianami po czy też w trakcie powodzi. Po prostu, nastąpiła wymiana pokoleniowa. Ci, którzy kilkadziesiąt lat siedzieli na walizkach i, dla których ta Ziemia była obca, odeszli. Większość to już drugie czy trzecie pokolenie polskich Slązaków. Wiernych dzieci tej Ziemi. A łączność z tą ziemią, tak na prawdę, wybuchła od upadku nieboszczki peerelii. Za nieboszczki wsio rawno. Od jej odejścia na wieczną straż, z popiołów odrodziły się regiony i zaczęto szukać historii. Kiedyś Plac Maxa Borna byłby nie do pomyślenia. Przyjdzie czas, że którąś z ulic Wrocławia nazwie się Ulicą Burmistrzów Wrocławskich. Czym różnią się Dutkiewicz, Zdrojewski od Breitenbacha? Wszyscy pracowali dla chwały tego pięknego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Mieszkancy Wrocławia wcale nie odkryli, że są 17.11.07, 20:57 I tu się całkowicie zgadzam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Mieszkancy Wrocławia wcale nie odkryli, że są 17.11.07, 21:07 Ok przemiana pokoleń to prawda, ale obrona własnego miasta przed żywiołem, gdzie wspólnie stawali do układania worków z pisakiem profesor i menel naprawdę była sporym wstrząsem. Odpowiedz Link Zgłoś
majajekukubzdziongvamajaje Zgadza się, większość śląskich noblistów to Żydzi. 17.11.07, 20:44 Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Zgadza się, większość śląskich noblistów to Ż 18.11.07, 01:10 a jak jest w przyxpadku polskiej elity, tej miedzynarodowo znanej ? Odpowiedz Link Zgłoś
majajekukubzdziongvamajaje Zgorzelec to przyszywany Śląsk, a naprawdę Łużyce. 17.11.07, 20:37 Prusascy zabrali go Saksonii w 1815 i nie bardzo mieli do czego przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
zipka Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 17.11.07, 20:03 Mieszkam na Śląsku i jak czytam takie rzeczy to mi po prostu się robi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
arturgrossman Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 17.11.07, 20:05 Cieszę się, że GW informuje o sprawie, przykro mi jednak, że do dziś nikt sobie nie zadał trudu zapoznania się z wyrokiem sądu w Strasburgu. A z niego wynika jasno, że nie przyznał on żadnej racji polskim sądom, tylko stwierdził, że takie sprawy podlegają jurysdykcji sądów krajowych i on się do tego wtrącać nie chce. I oddalił wniosek. Nie ma to nic wspólnego z przyznawaniem racji komukolwiek! Co do wypowiedzi na forum - poziom widać po sposobie wypowiedzi, kropka. Co do meritum sprawy - czy jeśli zechcę założyć stowarzyszenie deklarujących się jako ufoludki, to też wniosek zostanie odrzucony? A co komu do tego? I to ma być wolność zrzeszania się? I nie ma to nic wspólnego z prawami wyborczymi, bo ich nikt się nie domaga - w Polsce żyje więcej Ukraińców, niż Niemców, a jakoś nie mają reprezentacji w parlamencie. Co do istnienia samej mniejszości, to możemy podejść do tematu opierając się na 2 punktach widzenia, że tak to nazwę: Pierwszy to wzięcie pod uwagę świadomości narodowej. To przyjęta w świecie demokratycznym praktyka - należymy do tego narodu, jakiego częścią się czujemy. Mamy w tej sprawie miarodajny i jedyny w sumie obiektywny wskaźnik - spis powszechny, w którym 170 tys. osób zażądało wpisania narodowości śląskiej. To czyni Ślązaków największą mniejszością narodową w Polsce, daleko przed innymi (np. Niemcami - 35 tys.). Piszę "zażądało", bo generalnie ankieterzy ten punkt pomijali ("przecież widzę, że polska...") - przez to wszystkie mniejszości w Polsce mocno w spisie schudły. Drugi to odgórny wyrok wydany przez różnorakich "ekspertów", opierający się na pewnych kryteriach (typu: odrębna mowa, terytorium, tradycje, historia, itd.). Nie ma tu mowy o obiektywnych wskaźnikach, dobór kryteriów jest dość dowolny i gdyby stosować wszystkie możliwe kryteria rygorystycznie, to zmietlibyśmy z powierzchni Ziemi połowę narodów na świecie. Ślązacy inaczej mówią (choć za język uznaje to niewielu, tu kryteria są dość jasne), zamieszkują zwarte terytorium, mają odrębną tradycję i kompletnie inną historię niż reszta RP. Nie dążyli jednak zbyt intensywnie do posiadania własnego państwa (i bomb też nie podkładają), co w kraju, w którym jakość narodu określa się ilością krwawych powstań narodowowyzwoleńczych, wydaje się kryterium definitywnym. Efektem tego podejścia jest polska ustawa o mniejszościach, w której zawarto zamknięty (!) spis narodowości i grup etnicznych, zamieszkujących Polskę. Ślązaków nie uznano ani za grupę etniczną, ani za naród, po prostu ich pominięto, mimo że ustawa miała się opierać na wynikach spisu powszechnego. Co ciekawe, Kaszubów uznano li tylko uznano za mniejszość "językową" (!). Wg tej definicji nowy premier obelżywie kłamie, mówiąc że jest Kaszubem - bo na co dzień po kaszubsku przecież nie mówi. Obłęd jakiś!!! Nie oszukujmy się - jakiekolwiek kryteria, czy to świadomość narodowa, czy opinie kulturoznawców, nie mają w tej sprawie znaczenia. Sprawa jest polityczna - nikomu z władzy państwowej nie zależy na tym, by legalizować działania Ślązaków, bo nikt na tym nic nie ugra. Nie sądzę też, żeby Strasburg wydał teraz inny wyrok, niż poprzednio - to bardzo delikatna kwestia i TS raczej znów uchyli się od odpowiedzi. a/. -- ar.of.pl Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Nie Polakom o tym rozstrzygac. 17.11.07, 20:10 Istnieja bardziej uniwersalne kryteria, anizeli zapiekla polska niechec do kazdego, kto moze byc kims innym, niz oni sami. Odpowiedz Link Zgłoś
me2free Dla mnie istnieje, przeca oni godoja, a mowie 17.11.07, 20:15 mozna udawac, ze nie ma slazakow jak sie mieszka 300 km-ow stad. Fajni ludzie, maja swoj jezyk, tradycje i etos pracy. Tego ostatniego od nich nauczylem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: Dla mnie istnieje, przeca oni godoja, a mowie 17.11.07, 20:45 Czy istnieje? Ja jestem narodowosci slaskiej i znam wiele osob, ktore tak uwazaja. I bynajmniej nie mamy choroby psychicznej :) Odpowiedz Link Zgłoś
ali57 Re: Dla mnie istnieje, przeca oni godoja, a mowie 17.11.07, 21:45 michi3 napisał: > Czy istnieje? Ja jestem narodowosci slaskiej i znam wiele osob, > ktore tak uwazaja. I bynajmniej nie mamy choroby psychicznej :) już dalej nie chce się waszej głupoty słuchać jesteś ślązakiem to każdy wie ale nie narodem śląskim debilizm w twoim wydaniu możne się rozmnożyć pomorzanin nie jest polakiem kurpiak też kaszub także góral i tp. to kto w takim przypadku he he pozostają krakusy poznaniaki warszawiaki Odpowiedz Link Zgłoś
mat-gr Re: Dla mnie istnieje, przeca oni godoja, a mowie 17.11.07, 21:47 a i oni nie, bo to warszawiaki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 17.11.07, 20:44 Popieram Slązaków w aspiracjach do własnego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mat-gr Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 17.11.07, 21:01 Nie jestem ze Ślaska. Jestem z bastionu Pis, czyli ze Ściany Wschodniej. Ale za nic uważam argumenty Jedynych Prawdziwych Wyzwolicieli Najczystszej Krwi ślązaków. być polakiem to przywilej, a nie Pycha i Upokarzanie. więcej zaufania i przebaczenia Panowie Wszechświata, nie jesteście Pępkiem Świata. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 17.11.07, 21:36 > Popieram Slązaków w aspiracjach do własnego państwa. Człowieku to jest jedynie garstka Ślązaków, większość nie chce mieć z nimi nic do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mat-gr Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 17.11.07, 21:38 10svb napisał: > > Popieram Slązaków w aspiracjach do własnego państwa. > > Człowieku to jest jedynie garstka Ślązaków, większość nie chce mieć > z nimi nic do czynienia. a to jest poparcie 174 000 chyba, tak?:) Odpowiedz Link Zgłoś
mat-gr Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 17.11.07, 21:41 na cały śląsk oczywiście... żeby nie było Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 17.11.07, 23:15 Mówisz o wyniku spisu powszechnego sprzed kilku lat? Te kilka procent, które zadeklarowało narodowość śląską to efekt hałaśliwej kampanii przed spisem i w większości rodzaj protestu na problemy regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 17.11.07, 23:20 I co, Śląsk ma być autonomiczny, bo 5% Ślązaków się za tym opowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 01:19 Znacznie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 07:50 > Znacznie wiecej. Masz coś na poparcie swoich słów, czy to takie "twierdzenie/pierdzenie"? Bo podczas spisu powszechnego naodowość śląską wpisało kilka procent ślązaków i to po agresywnej kamapanii organizacyjki separatystów. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 07:52 > > Znacznie wiecej. Może jakis potomek Hitlera dał mu na to słowo humoru ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 01:18 Człowieku to jest jedynie garstka Ślązaków, większość nie chce mieć z nimi nic do czynienia. -------------------- Slazacy sa powoli na Slasku "garstka", niestety. Ale to bzdura, ze tylko "garstka Slazakow" jest przeciwko, bzdura. A inny temat = autonomia: tu twierdze, ze WIESZOSC - nie tylko Slazakow, tez mieszkancow Slaska czyli "Nowo-Slazakow" jest zdecydowanie ZA AUTONOMIA (a raczej jej zwroceniem). Prosze nie dezinformowac, dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 01:16 > do własnego państwa. O tym nikt (glosno) nie mowi. Nie o to chodzi (teraz). Odpowiedz Link Zgłoś
lupid Ojcze nasz po śląsku 17.11.07, 20:58 Uojćec naš, keryś je w ńebjy, bydź pośwjyncůne mjano Twojy, přidź krůlestwo Twojy, bydź wola Twoja, kej we ńebjy, tak tyž na źymjy. Chlyb naš každodźynny dej nům dźiśoj a uodpuść nům naše winy, kej my uodpuščůmy našym winńikům. A ńe wůdź nos na pokušyńy, nale zbow nos uod zuygo. Amyn. To widać, że śląski jest dialektem polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
remekk zabrakło kasy na kupownie volskdeutschy - wykoncyp 17.11.07, 21:01 ..owali "naród" . Historia sie powtarza - fuhrer goralenvolk został powieszony prez samych górali - czy poodbnie skończą dzisiejsi agenci niemieccy ? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok zajmij sie lepiej swoim hobby 18.11.07, 00:21 czas takich, jak Ty, już sie skonczył. Sio! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Ty Zydzie lepiej się martw o to aby wasze przegięc 18.11.07, 01:29 nie zapewniły wam nowej wycieczki tym razem na Madagaskar . Wasz czas co prawda jeszcze się nie skończył - macie swoje 5 minut - - ale jak pomysle jak was znowu rozlicza - tym razem za o wiele większe przegiecia to ciarki mnie przechodza pomimo tego iz nie jestem fanem waszej pokręconej cywilizacji ... . Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Ty Zydzie lepiej się martw o to aby wasze prz 18.11.07, 01:38 Zawrzyj gębę rasisto. Nie po to nasi przodkowie budowali państwo tolerancji (vide konfederacja warszawska 1573), żeby po blisko pół tysiącu lat zmagać się wciąż z tym samym debilizmem. Wybacz emocje Panie Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ty Zydzie lepiej się martw o to aby wasze prz 18.11.07, 06:57 Nie po to nasi przodkowie popełnili fatalny błąd - przygarniając ich za co płaciły (czasem krwawo - jak na Kresach w 39 czy w ramach UBowni) następne pokolenia żeby teraz jakis debil nie wyciagał tak oczywistych wniosków . Wybacz emocje Panie Polak ale w momencie kiedy opluwaja nas w najbardziej plugawy sposób na całym świecie oraz okradaja na skale niebywałą - naprawdę trzeba byc debilem aby jeszcze bronić najbardziej ortodoksyjnych w historii swiata rasistów. I to jeszcze w tym konkretnie kontekście - kiedy po raz kolejny "odwdzięczają się" nam popierając to co antypolskie . Zaiste debilizm potrafi przybierac formy monstrualne ... . Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a na jakiej podstawie uważasz, ze ja jestem Zydem? 18.11.07, 11:34 matole??? Tylko dlatego, że występuję w obronie tych ludzi? To jest podstawowy obowiązek porządnych ludzi, aby bronili inny, kiedy ich takie plugastwo jak ty opluwa. Byłes łajdakiem, jestes łajdakiem, będziesz łajdakiem. A z tej dyskusji wypisz sie, jestes zbyt prymitywny, aby pojąć istotę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Uderzyć w stół a nożyce sie odezwą 19.11.07, 15:54 zdarza się iz prymitywne łajdaki wystepuja przeciw Polsce równie często jak ty .Jednak tak nerwowo na zdemaskowanie reaguja tylko prymitywni udawacze "Polaka" . I jeszcze te perfidne próby ubierania swego łajdactwa w "humanistyczne" szatki . Po tym takze mozna was bezbłędnie rozpoznac ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: zabrakło kasy na kupownie volskdeutschy - wyk 18.11.07, 01:20 > agenci niemieccy Som zes je agynt - pytanie jaki ? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: zabrakło kasy na kupownie volskdeutschy - wyk 18.11.07, 01:31 A ty co ? Czyzbys nie był agentem tylko zwykłym pozytecznym idiotą ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria40 twoja gwara calkiem jak z kieleckiego; 18.11.07, 11:22 tam chlopstwo tez mowi "som" itd. Zreszta na Mazowszu podobnie, ale i duzo biedakow z terazniejszej centralnej Polski osiedlalo sie na Slasku. A moi pradziadkowie majacy wielki majatek ziemski nad Dzwina sprowadzili kolonistow ze Slaska. Moze jeszcze potomkowie tam zyja i sa Bialorusinami. Odpowiedz Link Zgłoś
rekkoo Czy nie można by było dać im pełnej suwerenności? 17.11.07, 21:04 Zobaczcie - taki śląsk to same problemy. Niedochodowe górnictwo, zawsze roszczeniowa postawa, same straty. Łoży się tam miliony a ci "wdzięczni" ślązacy stwierdzają, że oni w zasadzie to nie są Polakami tylko Ślązakami. Gdyby tak dać im autonomię, wydzielić cały śląsk, żeby sami sobą rządzili w państwie Silesia (czy jak tam swoje państwo nazwą), postawić granicę, wprowadzić wizy itd. to Polska by z miesiąca na miesiąc stała się bogatym i dochodowym Państwem. Owszem - nieco mniejszym ale czy o wielkość tu chodzi? Ja tam bym się bez Śląska obył - bez tych chamów górników, co to po pijaku demolują stolicę i wymuszają ciągłe podwyżki, bez ciągłego "mi się należy", bez tego całego śląskiego piekła. Jak cudownie byłoby nie czytać już o tym, że ślązacy znowu czegoś żądają, chcą, procesują się itd. Dajcie im autonomię! Dajcie im własne państwo! Niech się tam ukiszą! Odpowiedz Link Zgłoś
mat-gr Re: Czy nie można by było dać im pełnej suwerenno 17.11.07, 21:15 nie można nikogo wyobcowywać! nawet jeśli ktokolwiek myśli inaczej, to kiedyś uzna twoja racje i powie ci: Gratuluje... i on będzie usmażony ze wstydu, zobaczysz jak Tacy ludzie się irytują pierwszorzędnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 polska obecność na Śląsku dzieki rosyjskim bagneto 17.11.07, 22:12 m - toż to ostatni relikt II-giej wojny! A zastanowiłes się, kto tę Polskę po wojnie odbudowywał i za co? A byłes na Śląsku i zobaczyłeś jak Polacy Śląsk obrabowali? Znasz określenie "Katanga" na Górny Śląsk? Wiesz może dlaczego? Im prędzej Polska się stąd wyniesie tym lepiej. Damy sobie radę, bądź pewien. Polska oprócz rabunkowej gospodarki przyniosła na Śląsk jedynie korupcję i złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Czy nie można by było dać im pełnej suwerenno 18.11.07, 01:22 to Polska by z miesiąca na miesiąc stała się bogatym i dochodowym Państwem. ----------- Panstwem matematykow-ekonomistow-fantastow :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Czy nie można by było dać im pełnej suwerenno 18.11.07, 01:24 > Dajcie im autonomię! Serdeczne merci. Jednakze jest to nasze historyczne prawo, przysluguje nam. Dokladnie rzecz biorac - autonomie (prawo do autonomii mamy), tylko trzeba ja wyegzekwowac, tzn. wznowic. Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Naród istnieje, tylko bank ma inny naród ? 17.11.07, 21:16 Dzielenie się na frakcje, krainy, narody to marzenie globalistów. Oni dopuszczają wszelkie podziały i wszelkie perwersje, tylko bank ma pozostać ich ? Smutne , że nie rozumie tego ten stary błazen Kutz ? Odpowiedz Link Zgłoś
mat-gr Re: Naród istnieje, tylko bank ma inny naród ? 17.11.07, 21:35 naród śląski nie istnieje. mój ojciec mówi mi, że on jest Radomiakiem. że wywodzi się z Narodu Radomskiego. myśle, że pewne osoby czują się niedowartościowane i próbują zwrócić na siebie uwagę. ale nie mają czym. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Naród istnieje, tylko bank ma inny naród ? 18.11.07, 01:33 Prawda ? Nie to co Polacy, którzy są dumni z siebie jak żaden naród i w życiu nie zniżyliby się do manifestowania swojej standej tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski02 Po tym jak Tuske jest premierem, zaczynam popierac 17.11.07, 22:08 Jurka Gorzelika; wstyd pryznawac sie, ze jest sie Polakiem, gdy taki palant objal w Polce rzady; jo juz wola byc Slonzokiym Odpowiedz Link Zgłoś
janspruce Re: Po tym jak Tuske jest premierem, zaczynam pop 17.11.07, 22:24 Strasznie chwiejni ci ludzie co to teraz mowia ze sa slazakami. Byli juz przeciez Niemcami potem Polakami, znowu Niemcami zeby dostac paszport do Reichu, teraz znowu slazakami zeby wyszarpac troche kasy z budzetu i Uni. Jak mowi przyslowie - RAZ KLERYKIEM, RAZ DYZURNYM A NA KONCU CH...M DURNYM. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: po spisie powszechnym z 2002 r. to jasne 17.11.07, 22:54 173 tys. obywateli polskich zadeklarowało narodowość sląską. Zatem naród śląski istnieje, co jednak istotne nie wiąże się to z żadnymi separatystycznymi. Po prostu lojalni wobec RP Ślązacy chcą kultywować własną tradycję, odrębną od tej polskiej, polegającej np. na fetyszu martyrologii, który na Śląsku jest obcy. Poza tym gdyby pozwolono regionom decydować o sobie a kompetencje Warszawy ograniczono do minimum (polityka zagraniczna, obronność i bezpieczeństwo) rozwiązałoby się wiele problemów. Bo na razie jest tak, że Ślązacy płacą najwięcej na NFZ a za ich pieniądze leczą się mieszkańcy ściany wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: po spisie powszechnym z 2002 r. to jasne 18.11.07, 09:29 > ... Bo na razie jest > tak, że Ślązacy płacą najwięcej na NFZ a za ich pieniądze leczą się > mieszkańcy ściany wschodniej. Czyżbyś twierdził, że 173 tysiące osób deklarujących swoją narodowość jako "śląską" utrzymywało śląski oddział NFZ? A co z tymi, którzy - nie ze swojej winy - zamieszkują województwo śląskie a nie są i nie chcą być ślązakami? Śmiem twierdzić, że to większość... Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Po tym jak Tuske jest premierem, zaczynam pop 18.11.07, 01:32 Kiepska sprawa dla Cię, bo większość Slonzoków (dobrze napisałem ?) poparła tego "palanta". Wbrew "prawdziwym" Polakom z Kresów ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 17.11.07, 23:22 > a taka prawnie nie istnieje To co ? Potrzebne jest prawo, zeby istniec ?? I do tego jeszcze koniecznie polskie prawo ??? Ciekawe, ze np. w CR istniejemy. SKANDAL cd. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk m.in. czesi uznali naród śl, jezyk śl kongres usa 17.11.07, 23:25 m.in. czesi uznali naród śl, jezyk śl został wpisany do jezyków świata itp itd... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 17.11.07, 23:25 To przypomina Turcje, gdzie jeszcze niedawno twierdzono, ze nie ma Kurdow, sa tylko tureccy Gorale. :) - A zaraz potem w koncu pozwolono na programy telewizyjne w jezyku kurdyjskim. :)) To samo w Tybecie: tybetanskiego narodu nie ma, sa tylko tybeccy Chinczycy. :) - Ale Chiny zyja mocno z turystyki do Tybetu, poniewaz ma....zupelnie inna kulture. :)) SKAAANDAAAAAAAAAAAAL. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 17.11.07, 23:39 95% Kurdów twierdzi że jest Turkami, tak jak ślązacy Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: 10svb 18.11.07, 00:40 10svb napisał: > 95% Kurdów twierdzi że jest Turkami, tak jak ślązacy Polakami? Ciekaw jestem skad masz takie rewelacje? Przede wszystkim Kurdowie sa indoeuropejczykami, a Turcy przywedrowali do Azji Mniejszej ze stepow Azji Srodkowej i zislamizowali oraz sturyczli dawne Cesarstwo Bizantynskie zabijajac roznorodnosc kultur, jezykow i religii na tym polwyspie. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: 10svb 18.11.07, 00:49 Chyba nie zrozumiałeś ironii, nie ma co porównywać Kurdów do ślązaków, bo 95% ślązaków uważa się za osoby narodowości polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: 10svb 18.11.07, 08:01 Aha. Za wiele to nie masz do powiedzenia. Odsyłam do wyniku spisu powszechnego Polaków. Osoby które wpisały tzw "narodowość śląską" (swoją drogą po ostrej kampanii separatystów, co można uznać za ich porażkę a nie sukces) to kilka procent mieszkańców Śląska i jakieś 0.5% Polaków ogółem. Rozumiem, że Śląskowi należy się autonomia, bo jakieś 5% jego mieszkańców zademonstrowało rządowi RP podczas spisu, że nie czuje się Polakami? Ja myślę, że lepiej utworzyć jakieś "wolne miasto Silesia" dla tych 170 tysięcy i niech sobie radzą bez Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: 10svb 18.11.07, 08:30 > Aha. Za wiele to nie masz do powiedzenia. > > Odsyłam do wyniku spisu powszechnego Polaków. Osoby które wpisały > tzw "narodowość śląską" (swoją drogą po ostrej kampanii > separatystów, co można uznać za ich porażkę a nie sukces) to kilka > procent mieszkańców Śląska i jakieś 0.5% Polaków ogółem. > Przepraszam, a kiedy to był przeprowadzony "spisu powszechnego Polaków"? Ja sobie nie przypominam takiego wydarzenia. Był za to w 2002r Narodowy Spis Powszechny, w którym spisywano wszystkich ludzi znajdujących się w danym dniu w Polsce bez względu na narodowość i obywatelstwo. Pominięto w nim również wszystkie osoby uważające się za Polaków, a mieszkające poza granicami Polski. Następna sprawa - mieszkaniec Śląska (pytanie jak go definiujesz również dolnego i cieszyńskiego prócz górnego i opolskiego) nie musi być Ślązakiem także trudno powiedzieć ile osób deklarujących się jako Ślązacy wybrało również jako narodowość "śląską". Kolejna nieprawda to fakt, że ilość osób popierających autonomię Śląska, czy też ilość osób w ogóle popierająca większą samorządność regionalną ma się w jakiś sposób do ilości osób deklarujących taką czy inną narodowość. Zapominasz również, że prócz uświadamiani ludziom że można podawać narodowość jaką się chce (ciekawe gdzie Ty dopatrzyłeś się tej "ostrej kampanii separatystów") była również kampania przeciw. Wiele osób skarżyło się, że nawet ich nie pytano się o zdanie czy wbrew ich woli zapisywano jako "Polaków". No i trzeba jeszcze dodać fakt, że Ślązakom już dobrze do głowy wbito jak się kończy wychylanie się - wiele osób normalnie się bało podać coś innego "niż wszyscy". > Rozumiem, że Śląskowi należy się autonomia, bo jakieś 5% jego > mieszkańców zademonstrowało rządowi RP podczas spisu, że nie czuje > się Polakami? A może by zrobić referendum w sprawie autonomii Śląska wcześniej przedstawiając jaki byłby zakres tej autonomii? Może wtedy byśmy naprawdę się dowiedzieli ile osób jest za, a ile przeciw? Bo te 170tyś wypowiadało się w zupełnie innej sprawie. > Ja myślę, że lepiej utworzyć jakieś "wolne miasto Silesia" dla tych > 170 tysięcy i niech sobie radzą bez Polaków. A ja jestem za utworzeniem autonomicznej strefy dla "Prawdziwych Polaków" i niech oni sobie tam radzą sami bez wszystkich tych, którzy nimi się nie czują. Myślę że okolice Torunia byłyby najlepsze. Nie wadziło by im wtedy, że muszą żyć w jednym kraju z ludźmi którzy uważają się za Niemców, Ukraińców, Litwinów czy też o zgrozo Ślązaków czy Kaszubów. A już na pewno nie musieli by się stykać z dziwakami, którzy są np "żydowskiego pochodzenia, związani z Polską, wychowani w niemieckiej kulturze i zakochani w Ślaskiej ziemi" - bo dla nich pojęcie "narodowość" jest stanowczo za wąska. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk A mówiłem , ze Zydzi popierają dezintegracje państ 18.11.07, 08:34 I jeszcze te ich pomysły o tworezniu gett dla Polaków . Obudź się maca - to nie Palestyna - nad Wisła ten numer nie przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Remekk :) 18.11.07, 09:13 Wiesz jak się za Tobą stęskniłem i Twoim absurdalnym humorem? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Remekk :) jest specjalnie hodowany 18.11.07, 11:51 to projekt unijny.... Unia szalenstwa z paranoją. Najbardziej absurdalny uczestnik forów GW. Należałoby mu przyznać jakąś nagrodę. np KUPA (Król Umiejetengo Pałowania Antagonistów) lub WSW (Wielkie serce Wansee) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: 10svb 18.11.07, 08:30 Lepiej niech jadą do tych co ową absurdalną ... "naordowość" - - wykoncypowali . W reichu zachodni Nimecy zaliczaja siebie samych do pierwszej kategorii (no może do półtorej katgorii - Saarfrancosen) , enerdowców do drugiej kategorii , volksdeutschy do trezciej to może swoje marionteki zaliczą "aż" do czwartej kategorii ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 01:26 > 95% Kurdów twierdzi że jest Turkami, Prosimy o linka do zrodla. Dziekujemy. Musi byc b.ciekawa - ta (turecka) statystyka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
10svb Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 07:51 Nie widzisz znaku zapytania na końcu zdania, czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Naród_Mazowiecki_i_Wielkopolski_T eż_Istnieje 17.11.07, 23:46 A co mo Kulczyk do Slonska ??????????? Nawet autobana u nos niy lon zbastlowol....:) Odpowiedz Link Zgłoś
femine79 Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do Stra.. 17.11.07, 23:48 Ale mnie denerwuje to powoływanie się związku na powszechny spis ludności, że rzekomo tyle osób deklaruje narodowość śląską. Byłam wtedy rachmistrzynią w takiej dzielnicy Katowic, w której mieszka wiele rodzin śląskich z dziada pradziada. Zazwyczaj gdy pytałam ich o narodowość- wymienając zgodnie z procedurą jakie mają do wyboru: polską, łemkowską, itd...- odpowiadali, że czują się I Polakami, i Ślązakami. Niestety mogli wybrać tylko jedną narodowość, co wszyscy skomentowali jako bzdurne. Często odpowiadali, że im to obojętne jaką z tych dwóch narodowości zaznaczę, często też odpowiadali, że przede wszystkim są Polakami, a na drugim miejscu Ślązakami. Gdyby tak nie było, to nie walczyliby przecież w powstaniach śląskich. Bywało czasem i tak, że ojciec, z którym rozmawiałam wpisał sobie i swoim dzieciom narodowość śląską, zaznaczając, że robi tak wbrew własnej żonie Góralce. Tutaj w grę wchodzą więc także takie rodzinne przekomarzania kto jest gorolem, kto krojcokiem, kto hanysem, a nie jakieś sfiksowanie na temat narodowości śląskiej. Bardziej rzetetle byłoby pytanie o narodowość, w której możliwe byłoby zaznaczenie więcej niż 1 odpowiedzi. Mam naszieję, że statystycy to uwzględnią przy następnym spisie powszechnym. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 01:07 No tak, ale ta prymitywna konstrukcja mogła przecież działać w obie strony. Sama piszesz o "rodzinnych przekomarzaniach", gdzie jedno mówi tak, drugie inaczej, a obie połówki z niskich pobudek ;) Co na to poradzą Ślązacy ? Mają zorganizować własny spis ? Odpowiedz Link Zgłoś
femine79 Re: Stowarzyszenie Ślązaków znów skarży się do St 18.11.07, 18:49 turtlezzz napisał: Co na to poradzą Ślązacy ? Mają zorganizo > wać własny spis ? Chodzi o to, że najpierw trzeba zadawać pytania METODOLOGICZNIE TRAFNE, by móc później poważnie traktować dane statystyczne. Poważnym błedem było dopuszczenie wyłącznie jednej odpowiedzi jeśli chodzi o narodowość, podczas gdy większość Ślązaków wolałoby zaznaczyć obie narodowości. To, że 173 tys. zaznaczyło narodowość śląską nie wyklucza automatycznie ich poczucia polskości. Ludzie, z którymi rozmawiałam naprawdę byli w dylemacie, gdy mieli wybrać odpowiedź. To naprawdę była ruletka. Gdybym teraz poszła do tych samych ludzi z tym samym pytaniem wielce prawdopodobne, że odpowiedzi znowu byłyby przypadkowe. Odnoszę niestety wrażenie, że niektórzy manipulują tymi danymi tak, by udowodnić, że Ci ludzie są za ich pomysłami wyodrębnienia narodowości śląskiej- ale przecież takiego pytania im nie zadali. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Naród_Mazowiecki_i_Wielkopolski_T eż_Istnieje 17.11.07, 23:53 Dej adres kaj miyszkosz, bydziosz mioł piyrwsze fajerewrki pod swojim zadkiem jak jusz zoczniymy wojna ło wolny Ślonsk. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Naród_Mazowiecki_i_Wielkopolski_T eż_Istniej 18.11.07, 00:00 I co, to niby ma byc po slonsku? Odpowiedz Link Zgłoś
hansii A kto mowi na Slazakow - Hanysy? 18.11.07, 00:14 Kibice pilkarscy? i to ma byc miarodajne? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Socjal utrwala patologię, rozdawnictwo i zbieractw 18.11.07, 00:22 Socjal utrwala patologię, rozdawnictwo i zbieractwo! Wyjechali zdeterminowani, zdolni, zostali pijoki Pijoki elektorat socjalny PiS, niezdolne do roboty. Zostały wyprzedane na złom fabryki. Pozostały walące się biura z napisem Solidarność, z gablotkami walki z komuną i informacją o pielgrzymkach. Niestety ważniejszy był dla nich mecz z klerykami, niż zająć się pracownikami. było i nie było... ale może tak być... jak nie będzie lepiej, nie mylić z Leppiejem i lewym, i prawym półbutem. Pozostały też gablotki związkowe informujące o pielgrzymkach do Piekar, Częstochowy i wycieczkach! Po KWK Rymer pozostał Bar Górniczy i bieda. Jo bez tyn ungiel cheba mom pecha, tyż bez maławego ze szpirtem Lecha! Szpirt do piwa Rydza Trwam mi dolało, nie ma gdzie tyrać, na wszystko za mało! Jo jezde Szlązok, Polok, od Poloków, od tych gupich jo dostaja boloków. Oczywiście te boloki ze śmiecha, nie uszanowali, robio Bolka z Lecha Jo LePpRy, SLajDy, PiSiorki, moherki olewam piwskiem ,aż bolą mnie nerki. Przeżyłek już SLipDy co na eSeLDUPy, tero po nich przyszli następne przygłupy, pedajom w faterlandzie ten od PiSioloków, na punkcie seksu kompletnych paploków. Dopadli dziadka jednego z Poloków, Kaszuba tułacza co jak u Ślązoków popadł do wehrmachtu pomimo wyroków. Za tako nieprawość ciulnę tych Poloków. Tak z Krakusem obić im trocha boków, to może by poszli, nabrali boloków. Mamy autobus, wycieczkę ze Śląska, wzięli my socjal, jadymy ze związka. Autobanym walymy do Wieliczki, co je taka piekna jako w porno cycki, (w koło som białe od śniega pagóry.) w koło som zielone od drzew pagóry. Zabrali my flachy i jeszcze ogóry. Z przodka nam gada to i tego, a my po kielichu , kolega z kolegą. Flachy puste dzwonią, wyszły małosolne, ale od czego my są chłopy zdolne. W Wieliczce się zajął nami parkingowy, co tam nam kopalnia , gdzie monopolowy? To wódeczkę mamy , został jeszcze Kraków, co je taki ważny dla Nos i Rodaków. Znowu coś tam gada, a niejeden ziewa, z tyłu za siedzeniem koleś nam polewa. Wszystko oglądamy, jaka piękna Polska, aż nagle czytamy Gomoria Szyszkowska czy nam wrzeszczy ta Młodzież Wszechpolska? „Serdecznie witamy kolegów związkowych Śląska.” Tośmy się wytargali z ogórkami w dłoni, razem się trzymamy , ale za to oni na nas się rzucili, że my są pedały, to w nas nawet w gaciach honor zadrżał cały. Szkoda, że cherlawe , szybko się skończyło, trocham natrzaskali, ale fajno było! Następny wyjazd planujem Warszawa, Trocha se spałujem, trocha bedzie wrzawa. Pojadymy do Was z kolendą ze Szlonska, co je dla wos śwarno i mocno pierońska... I oby Wam chopy nie wywalili płota, nie wybili szyby, a wyczyszczom z błota! Niech tylko nie styknie złomu na flachę, to pogonim kaczory za wiślaną łachę. Gdzie nawet na Madagaskar i do Syjamu, bo oni som gorsze od wojów islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta A Kaszebcze z Tuskiem i ....Grassem :)))) 18.11.07, 00:31 Przeca uni ni poloki Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Glupota prawna w Polsce (durni prawnicy) 18.11.07, 00:37 Przeczytajcie uwaznie stwierdzenie ktore brzmi jak "Paragraf 22", bo kazdy czlowiek logicznie myslacy to zuwazy (ni potrrzeba do tego "wybitnych profesorow logiki": "Polskie sądy stoją na stanowisku, że zarejestrowanie stowarzyszenia o takiej nazwie byłoby jednoznaczne z uznaniem narodowości śląskiej, a taka prawnie nie istnieje." Oczysice ze prawnie nie istnieja bo nie chcecie ich zarejestrowac przyglupy a ludziom wciskacie takie brednie jezykiem pseudo-logiki. Tylko tak dalej jesli chcecie przegrac sprawe w Strassburgu... tak jak pewien glupek z bylego polskiego rzadu wybral sie do USA po Mazura. Nie twierdze tez ze takie stworzyszenie nalezy zarejestrowc czy uznaje narodowsc slaska. Jednak nie uzywalbym stwierdzen "prawnego istnienia", bo to brzmi jak "socjalistyczna architektura". Poza tym istnienie narodowosci uzasadnia sie na bazie historycznej (stad raczej: "historycznego istnienia" a nie prawnego) a nie prawnej. Narody i kultury tworza prawo a nie prawo tworzy narody czy kultury glaby prawne (a moze dziennikarskie?) Zacznijcie wreszczie mowic normalnym jezykiem polskim bo az boli kiedy sie czyta lub slucha... nawet tu za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Glupota prawna w Polsce (durni prawnicy) 18.11.07, 00:58 No właśnie w tym problem, że specjalne prawa mniejszości narodowych uniemożliwiają traktowanie problemu narodowości w kategoriach pozaprawnych. Naród może sobie istnieć w wymiarze kulturowym, ale prawnie jest niebytem, póki nie zostanie zarejestrowany. Odpowiedz Link Zgłoś