toja3003 Nie jestem księdzem i to nie moja sprawa decydować 22.02.08, 12:33 Nie jestem księdzem i to nie moja sprawa decydować o ich warunkach pracy ale ich „firmy” (ja i inni pracownicy w mojej firmie dyskutujemy o naszych warunkach i też nikt nam się nie trąca z boku); to czy kapłan przy ołtarzu jest żonaty czy nie uważam za sprawę nie najważniejszą więc decyzje należą do hierarchii kościelnych ale gdyby możliwość żeniaczki miała spowodować więcej powołań w Kościele Katolickim na Zachodzie to dlaczego jest tych powołań bardzo mało w kościołach ewangelickich na Zachodzie? A nawet te kościoły w Europie zachodniej tracą szybciej wiernych i mają mniej powołań niż katolicy. I dalej: gdy kilka lat temu Kościół Anglikański wprowadził kapłaństwo kobiet to ok. 10% księży i wiernych przeszło na katolicyzm wiąc takie decyzje nie byłyby łatwe dla Watykanu, który musi patrzeć na cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 dokładnie toja 22.02.08, 12:40 Dokładnie.Niektórzy naiwni mysla,ze jak Kosciól poluzuje zasady moralne czy dyscypline to ludzie beda walic drzwiami i oknami. Historia i koscioły protestanckie pokazują nam dokładnie odwrotną proporcję. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: dokładnie toja 22.02.08, 12:58 Mala.mi, czmu nie odpowiedziałaś na mój wpis z cytatem z 1 Tym. 4,11- 14? Czemu najeżdżasz na protestantów a nie widisz pustoszejących kościołów KRK? "Wyciągnij najpierw drzazgę z oka swego..." - poluzowanie zasad moralnych i dyscypliny to manowce, prawda, ale to, że KRK zaostrzył wymagania w sprawie celibatu nie sprawia, że jest on "jedynozbawczy" i w ogóle "the best". Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: dokładnie toja 22.02.08, 13:04 zuq1 napisał: > Mala.mi, czmu nie odpowiedziałaś na mój wpis z cytatem z 1 Tym. 4,11- > 14? Czemu najeżdżasz na protestantów a nie widisz pustoszejących > kościołów KRK? "Wyciągnij najpierw drzazgę z oka swego..." - > poluzowanie zasad moralnych i dyscypliny to manowce, prawda, ale to, > że KRK zaostrzył wymagania w sprawie celibatu nie sprawia, że jest > on "jedynozbawczy" i w ogóle "the best". Przepraszam,ale nie mam zbyt wiele czasu ,a odpowiedam na posty kilku ludzi naraz.Róznica jest taka ,ze koscioły KRK pustoszeją(w Polsce,bo na zachodzie wprost przeciwnie!) bo wierni odrzucaja wiare i przykazania, a koscioły protestanckie pustoszeją bo same odrzucaja przykazania. ps. nie posługuj się manipulacyjnie Pismem sw.aby pakowac innych w chore poczucie winy... Tak się robi u zielonoświątkowców.(Trafiłam?) Widzenie grzechów u siebie nie wyklucza widzenia rzeczywistosci w swiecie,a ja pisze same fakty.... Obrona przez manipulowanie poczuciem winy to raczej sekciarskie metody... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: dokładnie toja 22.02.08, 13:19 mala.mi74 napisała: > zuq1 napisał: > > > Mala.mi, czmu nie odpowiedziałaś na mój wpis z cytatem z 1 Tym. > 4,11- > > 14? Juz odpowiedziałam,sorry-mało czasu. Niestety musze zarzucic neoprotestntom: -nieznajomosc całosci Pisma sw. (Stary Testament w ogóle mam wrazenie nieznany) -nieznajomosc historii, -nieznajomosc zwyczajów Zydowskich ,a tazke zwyczajów pierwszych gmin chrzescijanskich -literalne i fundamentalistyczne traktowanie Pisam sw. -nieznajomosc tłumaczen z oryginałów -nieznajomosc źródeł pozabiblijnych i pism pierwszych głów Koscioła (chocby z przełomu I- II wieku ne) To wszytsko tworzy obraz odintelektualizowany, naiwny, jak dla mnie - odrzucajacy,choc kazdy ma prawo do prywatnej intepretacji Biblii. (zreszta przez samo Pismo zabronionej, wiec raczej ma "prawo") Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Dzięki mala.mi74 za cenne uwagi, myślę, że to czy 22.02.08, 14:17 Dzięki mala.mi74 za cenne uwagi, myślę, że to czy przy ołtarzu stoi żonaty czy nieżonaty mężczyzna nie decyduje o tym czy ktoś chodzi na msze czy nie chodzi, natomiast jako wierny nie miałbym problemu z taką czy inną decyzją Watykanu w sprawie celibatu tak jak nie mam problemu z jej brakiem czy istniejącym stanem rzeczy, po prostu nie zamierzam kruszyć kopii o formy liturgiczne, bo nie uważam tego za istotę wiary i szkoda, że takie spory nieraz już prowadziły do podziałów – patrz np. lefebryści albo ugrupowania żydowskie, które kłóciły się w XIX wieku czy można używać organów w synagogach czy nie. Zapewne też wielu (może i większość) protestantów, katolików, ortodoksyjnych nawet nie wie (tu biję się też we własne piersi) o co poszło w schizmach. Owszem jest tu pewien postęp ekumeniczny, np. kościoły protestanckie i katolicki wzjemnie uznają chrzest, ale cieszyłbym się gdyby ten postęp był większy. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Dzięki mala.mi74 za cenne uwagi, myślę, że to 22.02.08, 14:45 toja3003 napisał: > Dzięki mala.mi74 za cenne uwagi, myślę, że to czy przy ołtarzu stoi > żonaty czy nieżonaty mężczyzna nie decyduje o tym czy ktoś chodzi na > msze czy nie chodzi, natomiast jako wierny nie miałbym problemu z > taką czy inną decyzją Watykanu w sprawie celibatu tak jak nie mam > problemu z jej brakiem czy istniejącym stanem rzeczy, po prostu nie > zamierzam kruszyć kopii o formy liturgiczne, bo nie uważam tego za > istotę wiary i szkoda, że takie spory nieraz już prowadziły do > podziałów – patrz np. lefebryści albo ugrupowania żydowskie, które > kłóciły się w XIX wieku czy można używać organów w synagogach czy > nie. > > Zapewne też wielu (może i większość) protestantów, katolików, > ortodoksyjnych nawet nie wie (tu biję się też we własne piersi) o co > poszło w schizmach. Owszem jest tu pewien postęp ekumeniczny, np. > kościoły protestanckie i katolicki wzjemnie uznają chrzest, ale > cieszyłbym się gdyby ten postęp był większy. Pewnie doczekamy większej jednosci, chyba teraz beda takie dwa kierunki: albo dazenie ku jednosci kosicołów albo odejscie do "swiata" róznych kosciołow. Rzezcywiscie jak ktos jest faktycznie wierzacy , wie o co w jego wierze chodzi i jest na tyle pokorny,zeby nie byc samowystarczalny, to zwyczaje koscielne takie czy inne mają drugorzedne znaczenie i nie ma na czym kruszyc kopii... pozdr... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 12:40 tak, niech czarne darmozjady też mają żony i niech w pełni poznają uroki i blaski życia codziennego. A dopiero będzie ciekawie, jak zaczną sie rozwodzić ... bo na boku już kolejna młodsza kandydatka czeka... I w końcu się okaże, że wcale nie są nikim nadzwyczajnym tylko zwykłymi, śmiesznie ubranymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 12:44 lava71 napisał: > tak, niech czarne darmozjady też mają żony i niech w pełni poznają uroki i > blaski życia codziennego. > A dopiero będzie ciekawie, jak zaczną sie rozwodzić ... bo na boku już kolejna > młodsza kandydatka czeka... I w końcu się okaże, że wcale nie są nikim > nadzwyczajnym tylko zwykłymi, śmiesznie ubranymi ludźmi. Bo oni sa zwykłymi ludźmi,a ze niekórzy chca ich traktowac jak półbogów i wymagaja od nich wiecej niz od samych siebie- to juz wina chyba takich ludzi. Myslę, ze ludzie bardzo poszukuja Boga i czasem nieswidomie te pragnienia przerzucja na ludzi koscioła,którzy zawsze pozostają ludźmi ,a nie bogami... Stad tyle złosci i frustracji na księzy. Ludzie,ktorzy dobrze znaja ksiazy nie mają wobec nich takich wymagan, bo po prostu traktuja ich jak ludzi,a Boga szukaja w Bogu,a nie w ludziach- bóstwach... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 12:52 Dobra, pojedź do Torunia i na wiecu u Pana Rydzyka powtórz to. Ciekawe ile miłości w ludziach dostrzeżesz. Prawda jest taka, że księża sami tak kreują rzeczywistość aby byli postrzegani w ten sposób. Ubiór, styl życia, śmieszny sposób mówienia ... to wszystko ma pokazać maluczkim, że są inni ... tacy lepsi ... świętsi. No i oczywiście mądrzejsi bo znają cytaty z bajki o dziadku z brodą. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 12:59 lava71 napisał: > Dobra, pojedź do Torunia i na wiecu u Pana Rydzyka powtórz to. Ciekawe ile > miłości w ludziach dostrzeżesz. Towaqrzystwo rydzykowe to nie grupa reprezentatywna Koscioła tylko folklor krytykowany przez inteligencje katolicką. > Prawda jest taka, że księża sami tak kreują rzeczywistość aby byli postrzegani > w > ten sposób. Ubiór, styl życia, śmieszny sposób mówienia ... to wszystko ma > pokazać maluczkim, że są inni ... tacy lepsi ... świętsi. No i oczywiście > mądrzejsi bo znają cytaty z bajki o dziadku z brodą. Znam róznych ksiazy jak i róznych małzonków. Jestem na tyle tolerancyjna aby tolerowac ubiór taki czy inny, co do stylu zycia to bym powiedziała ze dosc koczowniczy ,ale tez nie widze w tym nic złego, nie rozumiem za to co piszesz o sposóbie mówienia : gadam czesto z różnymi ksiazmi i ich styl mówienia jest bardzo rózny,w zaleznosci od wiku, wykształcenia itd... Mity o księzach czesto tworza ludzie,którzy zadnego nie znają- przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 13:18 Ja nie mówię o normalnej mowie tylko o tej "uduchowionej", którą używają w czasie kazań. Żeby było śmieszniej to kiedyś czytanie Pisma Świętego odbywało się z charakterystycznym zaśpiewem ... to co do tej pory praktykują islamscy Mułłowie. I tylko nie mów, że nie wiesz o czym piszę bo to oznacza, że nigdy nie byłaś w kościele. Mity tworzą sami księżą. Gdyby zeszli z piedestału i wmieszali się w tłum to by się okazało, że nie ma "ojców", "braci" tylko sami zwykli ludzie. A co do tolerancji ubioru ... spróbuj wysłać swojego faceta w krótkich spodenkach do kościoła ... i nie ważne, że jest lato i w cieniu 40stC. I co ... bo kolana widać? Bo nieprzyzwoite ubranie w stosunku do miejsca? Bo się czci nie oddaje? Brednie. Wolę uczciwego zobaczyć w krótkich spodenkach niż pseudo katolika, który przychodzi do kościoła tylko po to żeby pokazać nowe buty i garnitur. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 13:24 lava71 napisał: > Ja nie mówię o normalnej mowie tylko o tej "uduchowionej", którą używają w > czasie kazań. Żeby było śmieszniej to kiedyś czytanie Pisma Świętego odbywało > się z charakterystycznym zaśpiewem ... to co do tej pory praktykują islamscy > Mułłowie. Słyszałam juz bardzo rózne kazania i bardzo rózne style,moze Ty masz niewielkie doswidczenie w tej materii albo byłas w koscile juz bardzo dawno? na pewno o sprawach wzniosłych mozna mówic w podniosły sposób, w koncu trzeba oddzielic sprawy sacrum od profanum-to chyba dobrze? I tylko nie mów, że nie wiesz o czym piszę bo to oznacza, że nigdy ni > e > byłaś w kościele. > Mity tworzą sami księżą. Gdyby zeszli z piedestału i wmieszali się w tłum to by > się okazało, że nie ma "ojców", "braci" tylko sami zwykli ludzie. Ale oni sa wmieszani w tłum. A ze sa "bracmi"-no mam nadzieję,ze we wspólnocie wierzcaych wszyscy sa braćmi.... > A co do tolerancji ubioru ... spróbuj wysłać swojego faceta w krótkich > spodenkach do kościoła ... i nie ważne, że jest lato i w cieniu 40stC. I co ... > bo kolana widać? Bo nieprzyzwoite ubranie w stosunku do miejsca? Bo się czci ni > e > oddaje? Brednie. Nie wysle mojego faceta w krótkich gatkach ani do koscioła,ani do restauracji,ani na egzamin. Cos z kultura nie tak u Pani? > Wolę uczciwego zobaczyć w krótkich spodenkach niż pseudo katolika, który > przychodzi do kościoła tylko po to żeby pokazać nowe buty i garnitur. To chodzi Ci o swieckich czy duchownych czy w ogóle Bóg, wiara ,przykazania sa be? Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 13:38 mala.mi74: "nie posługuj się manipulacyjnie Pismem sw.aby pakowac innych w chore poczucie winy... Tak się robi u zielonoświątkowców.(Trafiłam?)" To z jakiej Ty jesteś sekty? Z KK? bo tam chyba posługują się techniką deprecjonowania wypowiedzi i poglądów innych? No i użycie slangu ze słowami kluczowych "sacrum i profanum" ma sprawić, że ktoś stwierdzi, że jesteś mądra? haha, dobre. Jeżeli nie odróżniasz bielizny od odzienia wierzchniego to oznacza, że nie jesteś kobietą ... tak jak ja ... no ale to mogłaś sprawdzić patrząc w moją wizytówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 14:11 Nie rozumiem lava o czym Ty własciwie piszesz. Szukasz ujscia własnych frustracji czy jak? Masz cos merytorycznego do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 14:28 No proszę ... kolejna socjotechnika rodem z KK czyli przypisywanie drugiej osobie własnych problemów. Wybacz, ale poziom gatek jaki reprezentujesz w ogóle mnie nie pasjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 14:37 lava71 napisał: > No proszę ... kolejna socjotechnika rodem z KK czyli przypisywanie drugiej > osobie własnych problemów. Hmmm jak narazie to Ciebie wszystko denerwuje. Najbardziej to w jakich spodniach wypada gdzie chodzic...;) > Wybacz, ale poziom gatek jaki reprezentujesz w ogóle mnie nie pasjonuje. Chyba "gadek"? "gatki" to takie krótkie majtasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: widowiskowe rozwody ... 22.02.08, 15:45 akurat ty to mowisz... slucham wiec twoich konkretow! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard1953 Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 12:57 1zorro napisał: > no i slusznie! Znikna wtedy "gosposie" i wroca jako pelnoprawne > zony. A i bekartow bedzie mniej..... Tak chcą mieć zony , ale moją i śąsiada . Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue to jest SAO PAULO nie Sao Paolo!!!! 22.02.08, 13:15 po co to italizowanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Po co im to, gospodynie są mniej kłopotliwe 22.02.08, 13:45 w użyciu. Radocha ta sama, a w razie problemów kłopotów mniej ! A ile łatwiej wymienić na nowszy model. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Po co im to, gospodynie są mniej kłopotliwe 22.02.08, 14:12 No nie ... to już iście na łatwiznę. Księżą jako ludzie prawi i ambitni na pewno tak nie uczynią ... oczywiście jak będą mieli w końcu wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Na pohybel katolickiej konserwie ! 22.02.08, 14:01 Potrzeba na gwałt nowego LUTRA. Jestem pewien że już sie urodził ! Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Na pohybel katolickiej konserwie ! 22.02.08, 14:34 ksks3 napisał: > Potrzeba na gwałt nowego LUTRA. Jestem pewien że już sie urodził ! Tego samego Lutra,któremu zawdzieczamy podział koscioła i posrednio wojny religijne??? Odpowiedz Link Zgłoś
myslenie-nie-szkodzi Re: Na pohybel katolickiej konserwie ! 22.02.08, 15:03 Nie. Tego Lutra, któremu zawdzięczamy msze w językach narodowych oraz to, że nie sprzedaje się już odpustów. Mała.mi - prześledziłam wszystkie Twoje wypowiedzi na tym forum i przyznam, że poziom, który reprezentujesz jest dosyć marny. Typowa(-y) sofistka (sofista) łapiąca za słówka i skrzętnie pomijająca sedno sprawy. Albo brakuje Ci inteligencji aby ogarnąć całość zagadnienia, albo też zdajesz sobie sprawę, że Twoja pozycja jest nie do obrony, ponieważ nie da się racjonalnie obronić zakazów, które SĄ BO SĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Na pohybel konserwie ! 22.02.08, 15:13 myslenie-nie-szkodzi napisała: > Nie. Tego Lutra, któremu zawdzięczamy msze w językach narodowych oraz to, że ni > e > sprzedaje się już odpustów. U protestanów nie ma czegos takiego jak msza,a msze u katolików w jezykach narodowych zawdziwczamy Soborowi Wat II.Sprawa odpustów platnych to krótki okres w historii... > > Mała.mi - prześledziłam wszystkie Twoje wypowiedzi na tym forum i przyznam, że > poziom, który reprezentujesz jest dosyć marny. Typowa(-y) sofistka (sofista) > łapiąca za słówka i skrzętnie pomijająca sedno sprawy. Albo brakuje Ci > inteligencji aby ogarnąć całość zagadnienia, albo też zdajesz sobie sprawę, że > Twoja pozycja jest nie do obrony, ponieważ nie da się racjonalnie obronić > zakazów, które SĄ BO SĄ. Nie bo sa ,ale dlatego ,ze mają mocne podstawy.Podstawy ,ktorych Ty ani nie znasz ani nie rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Na pohybel konserwie ! 22.02.08, 16:10 Dobrze, że Ty je znasz i rozumiesz ... KK jeszcze tak szybko nie zginie mając takie mięso armatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 14:38 celibat powinien zniknąć. Wówczas w Kościele zmalałaby liczba hipokrytów, którzy żyją z kobietą, mężczyzną, czasami mają dzieci. Poza tym księża tworzący rodziny mieliby większe pojęcie o normalnym życiu. Najbardziej podoba mi się pomysł przedstawicieli holenderskiego zakonu dominikanów. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 A ile jest powolan u protestantow? 22.02.08, 14:50 Tam zony sa dozwolone, a pastorow a tym bardziej wiernych jak na lekarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: charlie11 22.02.08, 15:25 charlie11 napisał: > A ile jest powolan u protestantow? > Tam zony sa dozwolone, a pastorow a tym bardziej wiernych jak na > lekarstwo Mimochodem trafiles z argumentem do przeciwnikow celibatu. Otoz celibat wcale nie uszczupla powolan kaplanskich w KK. Ci zas, ktorzy chca jego zniesienia niech lepiej sekularyzuja sie i zawra zwiazki malzenskie - bo kaplani z nich zadni! Kaplanstwo jest wyborem wolnej woli osoby doroslej, ktora dobrze wie czego prawo koscielne i boskie od niej wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Re: charlie11 22.02.08, 17:22 Zgadzam sie z toba w zupelnosci. Wyglada na to, ze ten sarkazm nie byl zbyt wyrazny. Staralem sie wskazac, ze celibat nie jest powodem spadku powolan Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: charlie11 22.02.08, 18:10 > Kaplanstwo jest wyborem wolnej > woli osoby doroslej, Otóż to. I nikt nie ma prawa ograniczać możliwości sprawowania posługi kapłańskiej osobie, która ma do tego powołanie Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: nessie-jp 22.02.08, 18:24 Beznadziejne glupoty wypisujesz. Istnieja rozne odlamy chrzescijanstwa i kazdy z nich kieruje sie odmienna interpretacja nauk Chrystusa. Jest tylko jedna interpretacja podana przez apostolow - i ta zachowana jest w KK i NIGDY zadnej zmianie nie ulegla! Przypatrz sie dobrze wszystkim odlamom protestanckim. Masz tam tyle inerpretacji ilu masz pastorow czy "ministrow" komentujacych biblie i Nowy Testwment. Istnieje prawo boskie i prawo koscielne. Kazdy, kto decyduje sie zostac kaplanem dobrze je zna. Nie moze byc mowy o jakims glupim ograniczniu praw czlowieka! Poza tym pokaz mi owe zony apostolow, ktore razem z nimi towarzyszyly im w nauczaniu Ewabgelii! Dostaniesz za to Nobla! PS - Starasz sie poprawic prawa i nauke Kosciola? - To staraj sie! Wielu juz takich przed toba bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: nessie-jp 22.02.08, 18:50 > apostolow - i ta zachowana jest w KK i NIGDY zadnej zmianie nie > ulegla! Tereferekuku. A sobory to służyły do...? Weciu, weź ty się zastanów, w co wierzysz. Bo jeśli wierzysz w Biblię, to jest tam wyraźnie napisane, czym jest kościół: kościół to ludzie, którzy zebrali się w imieniu Chrystusa. Nie ma żadnej mowy o papieżach, biskupach, celibacie i całej tej reszcie mechanizmów korporacyjnych, które narosły wokół KK przez wieki soborów. KK to tylko jedna z wielu wersji "prawdy". Nie zasłaniaj sobie oczu i uszu, nie wierz ślepo, że to co ci podają na tacy, jest prawdą. Każdy chrześcijanin ma obowiązek szukać prawdy we własnym sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: nessie-jp 25.02.08, 15:18 nessie-jp napisała: > > apostolow - i ta zachowana jest w KK i NIGDY zadnej zmianie nie > > ulegla! > > Tereferekuku. A sobory to służyły do...? > > Weciu, weź ty się zastanów, w co wierzysz. Bo jeśli wierzysz w Biblię, to jest > tam wyraźnie napisane, czym jest kościół: kościół to ludzie, którzy zebrali się > w imieniu Chrystusa. Nie ma żadnej mowy o papieżach, biskupach, celibacie i > całej tej reszcie mechanizmów korporacyjnych, które narosły wokół KK przez wiek > i > soborów. > > KK to tylko jedna z wielu wersji "prawdy". Nie zasłaniaj sobie oczu i uszu, nie > wierz ślepo, że to co ci podają na tacy, jest prawdą. Każdy chrześcijanin ma > obowiązek szukać prawdy we własnym sumieniu. Piszesz jak typowa "oswiecona" ignorantka, ktora uwaza, ze wie wszystko, a w zasadzie nie wie nic! Przytocze ci tylko dwa wyjatki z Pisma. Powinny one ci uswiadomic, ze nie piszesz do rzedzy. 1 - Piotrze, ty jestes opoka na ktorej zbuduje Kosciol moj (i dalej jest mowa o kluczach do krolestwa Niebieskiego...) 2 - Ktorym grzechy odpuscicie, beda odpuszczone, a ktorym zatrzymacie ... 3 - Powtarzam ci jeszcze raz. Jest tylko jedna interpretacja nauk Chrystusa - ta ktora przekazali nam apostolowie! Jest ona zachowana tylko w KK, ktorego nauka nie ulegla zmianie! PS - Na temat celibatu spytam cie jeszcze raz: pokaz mi owe zony apostolow nauczajace razem z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: A ile jest powolan u protestantow? 22.02.08, 16:14 Nie wiem czy na lekarstwo. W Ameryce (nie tylko w Stanach, gluwnie w A. lacinskiej) to co drugi wierzacy chce byc pastorem albo ewangelista. Zartuja nawet, ze nie bedzie miala sie kto za nich modlec :) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: A ile jest powolan u protestantow? 22.02.08, 18:27 titta napisała: > Nie wiem czy na lekarstwo. W Ameryce (nie tylko w Stanach, gluwnie w > A. lacinskiej) to co drugi wierzacy chce byc pastorem albo > ewangelista. Zartuja nawet, ze nie bedzie miala sie kto za nich > modlec :) Wiem, wiem. Nawet juz pies zostal "ministrem" w jakim bardzo postepowym odlamie protestantyzmu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Mało wiernych, to i mało duchownych 04.06.08, 09:30 charlie11 napisał: > Tam zony sa dozwolone, a pastorow > a tym bardziej wiernych jak na > lekarstwo Powiedziałbym raczej: wiernych, a tym bardziej pastorów. Swoją drogą być pastorową też nieprosta sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
thorpe Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 14:51 Największym krajem katolickim jest Polska! Polska! I tylko Polska! Zawsze, zawsze wierna kościołowi rzymskokatolickiemu! Z Maryją Królową Polski! I Papieżem Wszechczasów! I największą katolicką rozgłośnią, z której prawdy wiary są zawsze święte. Bądźmy dumni z katolickiej Polski i nie słuchajmy złych podszeptów z zewnątrz! Odpowiedz Link Zgłoś
fation Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 18:42 ze wszystkim sie zgodzę, ale nie z stacją OO Odpowiedz Link Zgłoś
dekaton Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 18:42 "Proboszcz, który ma rodzinę, nie pokieruje parafią gorzej niż samotny ksiądz"- sytuacja doskonale przetestowana przez większość stanu duchownego w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
cierpliwy Księża chcą mieć żony 22.02.08, 23:48 Klecha też chłop i wie co dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
greenpiss Oddam swoją w ramach pomocy krajom... 23.02.08, 01:43 ...rozwijającym się. Odpowiedz Link Zgłoś
dobryczlowiek123 Księża chcą mieć żony 23.02.08, 01:43 Teolodzy tłumaczą, że w przypadku celibatariuszy miłość do kobiety i dzieci jest zastępowana ....... szczegolnie do dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
jan_maliniak Błąd rzeczowy. 23.02.08, 12:11 "W Polsce oficjalnie zaprowadzono celibat w XII w., ale nawet w kościelnych dokumentach z początku XV w. można znaleźć narzekania, że plebani z diecezji włocławskiej..." W XV wieku Dolny Śląsk nie był w królestwie polskim, a czeskim. Oficjalnie od 1348 roku, kiedy Kazimierz Wielki zrzekł się praw do prowincji. Takie rzeczy się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
telefon123 Księża chcą mieć żony 04.06.08, 08:33 księża chcą mieć żony i mają rację, celibat nie ma sensu przynosi więcej szkody i pożytku Odpowiedz Link Zgłoś
telefon123 Księża chcą mieć żony 04.06.08, 08:35 benedykt 16 powinien znieść celibat jak najszybciej, celibat jest wbrew naturze ludzkiej i nie wnosi nic dobrego, ludzie i tak nie wierzą w celibat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mambhura78 Księża chcą mieć żony-TAK 04.06.08, 09:04 tak pani która chce wyjść za mąż za księdza powinna go utrzymywać ze swoich dochodów-(nie obciążaź materialnie kościoła)jako dar wdzięcznośi dla Kościoła że dostąpiła tak wspaniałego zaszczytu.Oczywiście powinna być w stanie dziewiczym ale nie zakonnicą bo one "wróżą" mają zdolności przepowiadania ponoć podglądają niektórych ludzi podczas stosunków heheheh -tylko sakrament dla świeckich kobiet-nie śa po slubach jak zokannice. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Ale co do tego ma tytuł "ksiądz diakon"? 04.06.08, 09:27 Diakon to diakon, ksiądz to ksiądz. Diakon może robić większość tego co ksiądz i może to być mężczyzna żonaty. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Księża chcą mieć żony 04.06.08, 09:58 Najwyższy czas skończyć z tą rzymsko-katolicką hipokryzją.Wrócić do zasad,zawartych w Biblii Świętej. Odpowiedz Link Zgłoś