tw_wielgus Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:00 Pewien przedstawiciel dewiantów uprawiających celibat powiedział co następuje: "- Wygrała ideologia śmierci. To tragedia. Zginął człowiek, zostało zranione także serce matki, która broniła tego dziecka do końca, a szantażowana nie poradziła sobie z naciskami - ubolewał bp łomżyński Stanisław Stefanek." Panie Biskupie, pan i nauki moralne, no nie bądź pan śmieszny... Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:04 ważne aby dziewczyna była szczęśliwa, teraz będzie mogła się kochać z chłopakami na całego bo aborcja pierwszej ciąży zazwyczaj skutkuje bezpłodnością ... Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:12 Hej "sympatyklewicy" ! A skad ty takie glupoty wyciagasz ? Toz to po okresie dozwolonych aborcji ilosc urodzen musialaby sie zmniejszyc drastycznie a mielismy wyz demograficzny raczej. Jezeli masz takie spojrzenie na rzeczywistosc to jestes nie sympatyk a "sabotazystalewicy". Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:20 anders76 napisał: > Hej "sympatyklewicy" ! > A skad ty takie glupoty wyciagasz ? ********************* zobacz ile kobiet nie może zajść w ciążę, najpierw aborcja (najlepiej na koszt podatnika) a potem domaganie się zapłodnienia in vitro, też na koszt podatnika ... Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:28 A skąd masz dane, ze to po aborcji, kretynie jeden!? Osobiście jestem przeciwna aborcji i nigdy bym jej nie dokonała (z naciskiem na słowo JA), zawsze chciałam mieć dzieci i to najlepiej trójkę. I co? I guzik, i nie mogę... Dlatego z partnerem zastanawiamy się nad rodzinnym domem dziecka, dla dzieci, których nikt inny nie chce, chorych, starszych... Poprawiła się nam sytuacja materialna i mozemy sobie na to pozwolić. A ci którzy tak głośno krzyczą o adopcji, zwłaszcza ktoś kto podał, że w Gdańsku ponad 100 par czeka na adopcję. Czyżby w Gdańsku nie było domów dziecka? Ależ są, tylko zdrowych, różowych noworodków w nich brak... Ech ideowcy... Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:33 gulcia77 napisała: > A skąd masz dane, ze to po aborcji, kretynie jeden!? Osobiście > jestem przeciwna aborcji i nigdy bym jej nie dokonała (z naciskiem > na słowo JA), zawsze chciałam mieć dzieci i to najlepiej trójkę. I > co? I guzik, i nie mogę... ************************** żyję już dość długo, człowiek spotyka w życiu różne sytuacje, ja mam takie spostrzeżenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:38 Okazuje się, że bezpłodność jest chorobą nie mającą nic wspólnego z aborcją, niestety. Duże opracowanie, z danymi było w Lancecie z 2000 chyba roku. Niestety, nie mam go, numeru nie podam, ale to chyba łatwo sprawdzić. Około 30 % kobiet ma kłopot z zajściem w ciążę, i to młodziutkich, wcale nie po aborcji. Nie mówię tutaj, ze takie niebezpieczeństwo nie występuje w ogóle, ale mniej kobiet jest bezpłodnych po aborcji niż po zapaleniu przydatków albo jajników. Ja, dla twojej informacji po niewyleczonym zapaleniu jajników w wieku około 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 12:02 > po zapaleniu przydatków albo jajników Ale w modzie nadal gołe brzuszki, nereczki itp, bez względu na porę roku i pogodę Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 13:07 Ależ to prawda, też uważam to za skrajną głupotę. Tylko, ze wtedy miałam 12 lat, siedziałam w mokrym kostiumie w nocy na betonie wokół basenu, a jak zaczął się po pworocie z kolonii kłopot, to moja mama stwierdziła, że dziewczynki często mają nieregularny okres, a to, ze mnie brzuch boli to normalne. Do ginekologa poszłam sama, w wieku 16 lat, bo co miesiąc po ścianach z bólu chodziłam. Okazało się że zrosty pozapalne są już bardzo duże. I do kogo mam mieć pretensje? Do siebie, do mamy, do kierownictwa kolonii, które nas średnio pilnowało i robiliśmy co chcieliśmy? Tak wyszło, po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 13:15 Gulcia, podejrzewam, ze nawet ginekolog moglby to zbagatelizowac. W koncu ile dziewczynek idzie do ginekologa w wieku 12 lat? Niektore ida dopiero w wieku 30, albo w nieuleczalnym stadium raka szyjki macicy. Moze gdyby byla edukacja seksualna, byloby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 13:25 No i ja właśnie do tego rikol zmierzam! Aborcja na życzenie? TAK jestem całkowicie za. Ale pod pewnymi warunkami: 1. Rzeczowa edukacja seksualna, nienacechowana cznie. Ideologia w kościołach, każdy ma do niej prawo, jeśli chce. Inne religie radzą sobie z edukacją religijną dzieci i nie mają lekcji religii w szkołach. 2. Całkowity dostęp do środków antykoncepcyjnych, dotowanych przez państwo. Zwłaszcza dobrze wyszłyby na tym rodziny biedne, patologiczne, gideologidyby taka matka szóstki dzieci mogłaby pójść do ginekologa, a on za darmo założyłby jej spiralkę, mąż dopraszający się "swoich praw" nawet by nie wiedział, a mniej dzieci byłoby w beczkach po kapuście. 3. Misja telewizji publicznej. Jest cała masa programów dotyczących opieki nad niemowlętami, ale jakoś nie mogę się dopatrzyć całej masy programów dotyczących wychowania nastolatków, zwłaszcza edukujących rodziców w powyższej kwestii. 4. Pełna opieka psychologiczna dla kobiet zgłaszających się na aborcję, przedstawienie za i przeciw, ale bez indoktrynacji. Wtedy prawdopodobnie odsetek aborcji byłby bardzo niski, a Ci którzy jej nie popierają ze względów ideologicznych, nie mieliby problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
deja.lu A sterylizacja? 19.06.08, 16:25 Dodam: sterylizacja dostępna dla osób posiadających wystarczającą liczbę dzieci i po 35 roku życia, ale nie dla młodych osób (bardzo prawdopodobne, że jeszcze zmienią zdanie). W Polsce nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: A sterylizacja? 19.06.08, 16:51 legalna - po 2-giej lub 3-ciej cesarce. deja.lu napisała: > Dodam: sterylizacja dostępna dla osób posiadających wystarczającą liczbę dzieci > i po 35 roku życia, ale nie dla młodych osób (bardzo prawdopodobne, że jeszcze > zmienią zdanie). W Polsce nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 13:21 Ja nie w celu oceny, czy szukania winnych - daleka jestem od tego. To raczej komentarz dla rodziców i nastolatek hołdujących tej modzie. Profilaktycznie, by uniknąć opisanych skutków. Jeśli Cię uraziłam - przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
mal111 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 13:18 tak, to też wina małych dziewczynek... moda parę lat temu była inna - zapaleń przydatków nie było wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
mal111 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 13:16 durne masz spostrzeżenia... Odpowiedz Link Zgłoś
pimka Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 11:36 sympatykulewicy, nie zabieraj głosu jak nie masz o czymś zielonego pojęcia. Mówienie, że aborcja pierwszej ciąży skutkuje bezpłodnością to również wymysł mieszkańców ciemnogrodów. Musiałaby być przeprowadzona przez sympatykalewicy lub jemu podobnym! Dziewczyna będzie szczęśliwa bo ma czas jeszcze na macierzyństwo. Gdyby urodziła to dziecko to zostałaby z nim sama jak palec, bo wszyscy którzy tak chętnie pomagają przy całym tym medialnym wrzasku kończą tę pomoc przy najbliższym trzaśnięciu drzwiami, jeżeli w ogóle nie ograniczą tej pomocy to robienia wrzasku. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:05 Tak - to okrutny gwałt na waszej zaściankowej katolickiej świadomości. To bestialskie okrucieństwo, zbrodnia, dokonana na hipokryzji polskich katolików. Za to powinni palić na stosie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:06 Nie wygrała cywilizacja śmierci. Wygrał rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
matero-pl Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:08 Do matki "Agaty" - proszę zadzwonić do redakcji Gazety, to dowie się pani, kto i kiedy podał tę informacje do publicznej wiadomości. Z tego co przetczytełem tych mediów Pani nie straszy pozwami. Widać komuś zależy na manipulowaniu faktami, no i jak zawsze dla Gazety to Kościół jest winień. Naprawdę, jaka obłuda i arogancja płynie z tekstów to strach lub śmiech i pogarda dla tych co piszą głupie teksty, ale najgorsze w tym, że chcą się teraz wybielać Ci wszyscy (z Gazety), którzy nakłaniali do aborcji (czytaj: zabicia nienarodzonego dziecka). - ale niech ta niewinna krew spłynie na nich wszystkich i będzie wyrzutem sumienia do końca ich życia. Może kiedyś coś przez to zrozumieją i będę mieli więcej szacunku dla życia. Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Na każdy temat 19.06.08, 10:09 Biskupów nie wybiera nikt poza innymi biskupami. Skąd ci pedofile mają mandat do wypowiadania się na każdy temat tonem władzy? Ludzie! Opamiętajcie się! Każcie im wreszcie zamknąć mordy. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Niech się biskupi ugryzą w d. z filozofią śmierci 19.06.08, 10:11 Sam ktolicyzm to jedna wielka filozofia śmierci. Kobieta, która popełniła samobójstwo rodząc mimo, iż wiedziała, że ma nowotwór,została świętą. Od Alicji Tysiąc prymas oczekiwał, że spokojnie skaże samą siebie na ślepotę. Nieludzkie jest to, co z nami próbuje wyprawiać kościół katolicki. Chronią życie, ale tylko nienarodzone. Chronią rodzinę, ale tylko pod warunkiem, że w 100% trzyma się ta rodzina nakazów kościelnych. Jeśli rodzina nie słucha księdza to taką rodzinę należy siłą rozdzielić, pozbawić rodziców praw rodzicielskich. Prwawdę mówiąc to mam ochotę zrobić z tą całą czarną zgrają dokładnie to, co Donald Tusk chciał zrobić z angielskim sędzią. Jako kibic, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
myszo-skoczek Re: jedynie żal mi tych dzieci! wszystkich trojga 19.06.08, 10:13 zaszczuła, zaszczuła sama chciała szczuło ją pro-life Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Ograniczyć matce Agaty prawa rodzicielskie... 19.06.08, 10:14 Widać że nie ma pojęcia o wychowaniu dziecka. Najpierw tak się nim interesowała że dziewczynka robiła co chciała i zaszła w ciąże, później zmusiła je do aborcji narażając jej zdrowie fizyczne i psychiczne, a teraz zamiast chronić dziecko przed mediami to jeszcze udziela wywiadów i robi w mediach awantury. Co za wyrodny babsztyl. Pewnie chodzi jej teraz żeby na tragedii córki przed którą nie umiała jej ochronić jeszcze wyszarpać jakąś kaskę. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Ograniczyć matce Agaty prawa rodzicielskie... 19.06.08, 10:21 Jesli nasi biskupi sa tacy wrazliwi, to niech obejrza sie wstecz i poplacza sobie z powodu wszystkich ofiar kosciola katolickiego. To nie ateisci wymyslili inkwizycje. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra dno to poziom moralny wielu klechów w RP 19.06.08, 10:57 o taki X podstawka np. tyle szumu narobił a teraz gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: Ograniczyć matce Agaty prawa rodzicielskie... 19.06.08, 12:08 sharn1 - mylisz swoje fantazje z rzeczywistością. Przyda się terapia... Zajmij się samowychowaniem, sobą i swoją rodziną, masz szansę tam znaleźć kupę takich sensacji, jakie Cię podniecają. A do wycierania pyska służą serwetki Odpowiedz Link Zgłoś
enki79 Re: jedynie żal mi tych dzieci! wszystkich trojga 19.06.08, 10:17 proszę w końcu jakaś normalna wypowiedź antyaborcyjna. Chociaż mam przeciwstawny pogląd na ten temat zgadzam się, że nie ma co ciągnąć tego dalej. > Dzieci mi żal. Nienarodzonego dziecka już nie ma. Jego żal mi > najbardziej. Dziewczyny też mi żal. Smutne życie się jej szykuje. > Chłopakowi sprawę gwałtu pewnie umorzą, bo nie ma powodu tego > ciągnąć skoro już wszystko załatwiono. heh po raz pierwszy zobaczyłem chrześcijańskie współczucie w tym temacie. Można mieć poglądy, ale trzeba mieć też współczucie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gyubalwahazar Niestety oryginalną wypowiedź skasowano!!!! 19.06.08, 19:49 Moderator nie rozumie zapewne że komuś może być żal nienarodzonego dziecka. Żal byłby wtedy gdyby owa Agatka (która mnie przypomina Magdę K z piosenki Hołdysa) urodziła zdrowe dziecko i była szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Upadek dziennikarstwa w Polsce :-\ 19.06.08, 10:17 Gazeta Wyborcza po tym jak chodziła robić wywiady z dziewczyną w szpitalu, opamiętała się teraz. Czekali, aż wiadomość o aborcji poda kto inny. Szczęściem była to katolicka agencja prasowa, która jak widać też goni za newsem. Teraz więc Gazeta Wyborcza może ze spokojnym sumieniem newsa obtrąbić milionom czytelników. Bardzo mnie martwi upadek dziennikarstwa w Polsce. Wszyscy gonią za newsem, ci z lewa i ci z prawa. A potem tylko czekają aż się tym drugim noga podwinie, aby im obłudnie zarzucić brak etyki dziennikarskiej. Wszyscy jesteście na bakier z etyką: i w KAI, i w Rzeczpospolitej, i w Dzienniku, i w Gazecie Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Upadek dziennikarstwa w Polsce :-\ 19.06.08, 13:22 a mnie martwi, ze nie przestrzega sie prawa w Polsce - chwala dziennikarzom za to, ze przypadki lamania prawa wywlekaja na swiatlo dzienne; przynajmniej na gazeta.pl nie bylo wszystkich danych osobowych Agaty, tak jak np. na stronie Frondy. Ich postepowanie cie nie martwi? Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Upadek dziennikarstwa w Polsce :-\ 19.06.08, 21:46 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Bardzo mnie martwi upadek dziennikarstwa w Polsce. Wszyscy gonią > za newsem Sugerujesz, że jakiś dziennikarz podszył się za kolejno za chłopaka Agaty, potem ordynatorkę szpitala w Lublinie i wreszcie za czarnego gwałcącego prywatność dziewczyny i jej matki? Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:20 Za caloksztalt dzialania swoich instytucji odpowiada panstwo. Panstwo to dwukrotnie zawiodlo, jego instytucje zlamaly prawo dotyczace ochrony danych osobowych zagwarantowanych pod postacia tajemnicy sluzbowej i tajemnicy lekarskiej. Zycze Agaccie wysokiej wygranej w Strasburgu. Chamstwo i bezprawie trzeba tepic wszelkimi dostepnymi metodami, finansowa jest najbardziej zrozumiala. O mityczny "syndrom poaborcyjny" sie nie obawiam natomiast ujawnienie jej danych personalnych i spowodowane tym ciagle przesladowanie tej dziewczyny w specyficznym polskim srodowisku jest realne i za to powinna dostac wysoka kompensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:26 "- Nie wiem, skąd wzięli te informacje. Nigdy z KAI ani z nikim o tym, co chcemy zrobić, nie rozmawiałam. I nie zamierzam - powiedziała nam wczoraj matka Agaty." To w takim razie z kim szmaciarnia od michnika robiła wywiady, których treść publikowała? Ta pani twierdzi, że nikomu nie mówiła co chce zrobić, a gazetka twierdziła, że ta pani oraz córka chcą dokonać aborcji. Hiena Roku dla hien z michnikowej szmaty! Odpowiedz Link Zgłoś
makabrapolska Polska to kraj bezprawia koscielnej mafii 19.06.08, 10:31 Polska to kraj bezprawia w ktorym panoszy sie koscielna czarna mafia. Pora wypowiedziec konkordat,ktory prowadzi do okradania spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:44 "- Nie wiem, skąd wzięli te informacje. Nigdy z KAI ani z nikim o tym, co chcemy zrobić, nie rozmawiałam. I nie zamierzam - powiedziała nam wczoraj matka Agaty." To skąd gazetka cytowała matkę Agaty? Hiena Roku dla hien z michnikowej szmaty! Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra co tak klechów bronisz? płacą ci za to? 19.06.08, 10:52 ta banda dąży do ograniczenia wolności a ty im w tym pomagasz. Niech ograniczają ofiara które skaptowali, a co może apostazja to zbrodnia? No wtedy to mamy sektę w czystej postaci. Co tam wtedy to jest sekta. A hierarchia krk ma sekciarska mentalność. Sąd dla x podstawki, nie zapomnijmy o tym odrażającym klesze. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:48 Tu są dwa aspekty. I o obydwu wypada pamiętać: Prawny. (1) Wielokrotne łamanie zasad tajemnicy zawodowej przez personel medyczny. Ujawnienie danych osobowych dziewczyny. Powtarzające się przecieki dowodzą, że kościół ma swoje wtyczki wszędzie. Rozliczamy się obecnie z donosicielami SB, więc trzeba będzie także z nimi. Pomijam już smutną refleksję, że kraj nadal stoi na donosach (nic się nie zmieniło). (2) Terror ideologicznych oszołomów. Nachodzenie Agaty w szpitalu, wymuszone rozmowy z księdzem (czego, co się później okazało, wcale sobie nie życzyła) przy jednoczesnym wyproszeniu matki, SMS-y, odseparowanie w schronisku dla nieletnch pod dyktando księdza. (3) Możliwość egzekwowania (ułomnego - to będzie do zmiany, ale jednak) prawa do przerywania ciąży w określonych przypadkach. (4) Uzurpowanie sobie przez funkcjonariuszy kościoła i jego satelickich organizacji stania ponad prawem, czego dowodem ostatnie wypowiedzi biskupów. Etyczny: (1) Jak było do przewidzenia - uaktywnili się od razu zwolennicy ochrony zygoty i płodu. Jedni próbowali nadać dyskusji pozory elegacji (a nawet naukowości na zasadzie "spróbujmy dowieść, że ziemia jest płaska"), inny sprowadzali ją do poziomu rynsztoka. Analiza stylu i stosowanego instrumentarium argumentacyjnego dowodzą, że (pomimo w wielu przypadkach zmienianych nicków) zarówno w pierwszej podgrupie są to stale te same osoby, jak i w drugiej również (acz inne niż te poprzednio). Cechą "obrońców" są: zaciekłość, z jaką dyskutowali (jedni w sposób elegancki, drudzy bynajmniej), fakt bycia nieprzemakalnymi na wszelkie argumenty strony przeciwnej, uważanie się za depozytariuszy "prawdy" i "jedynie słusznej racji", przy jednoczesnych próbach (znów: wytwornych lub całkiem nie) dezawuowania adwersarzy i nawoływania do ubezwłasnowolnienia kobiet oraz myślących inaczej. Punkt widzenia obrońców zygoty i płodu pokrywa się z kościelnym, pomimo deklarowanego w niektórych przypadkach braku związków z tą instytucją. Wszystko wskazuje jednak na to, że ci dyskytanci byli tu służbowo, za kasę od każdego wpisu i odpowiedzi nań, dla sprawienia wrażenia jaki jest głos "zdrowej częsci narodu". Na tej samej zasadzie w poprzednich latach SB-cy prowokatorzy próbowali rozbić spotkania opozycji. (2) Żenująca i żałosna rola niektórych przedstawicieli (mieniących się być niezależnymi) mediów. Od razu znalazła się grupa (nie wymieniajmy nazwisk, każdy wie o kogo chodzi) klerykalnych g..no- jadów, żywiących się tym co wyliżą księżom z tyłka. Gazecie Wyborczej należy się najwyższy szacunek. Gdyby nie Gazeta Wyborcza - czarnym udało by się zamieść sprawę pod dywan i zaszczuć dziewczynę. Pokazaliście Państwo co to znaczy rzetelne dziennikarstwo. Dopóki istnieje wolna prasa - jeszcze nie wszystko stracone. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:53 KLECHY: zrozumcie jedno! ani ta dziewczynka,ani jej matka,ani wiekszosc spoleczenstwa (wg sondazy ok 87%) nie uznawala,ze byloby rozsadne utrzymac ten plod. Wiec zamknijcie sie raz na zawsze,popatrzcie w karty swojej brutalnej historii i wyciagnijcie wnioski. Zanim zostaniecie samotni wysepce niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
111belinda111 Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 10:54 O Państwie świadczy zarówno przestrzeganie prawa jak i troska o obywatela. Własnie dowiedzielismy się wszyscy, jak zatroszczono sie o Agatę, skrzywdzone, obrzucone błotem i zmanipulowane dziecko. Tylko ten, kto jest rodzicem, może zrozumieć sytuację jej rodziny i dramat decyzji. Nikt nie ma prawa wymuszać żadnych decyzji ani na rodzinie, ani na Agacie, ani na jej rodzicach.W żadną strone! Nikt nie miał także prawa upubliczniac tej sprawy z krzywdą dla i tak juz nieszczęsliwej dziewczynki. Kto ma 14-latke w domu, niech sie zastanowi, czy takie dziecko mozna zmuszać do wysiłku ponad jego możliwosci, biorąc pod uwagę stopien rozwoju fizycznego i psychicznego. Co się tu wyprawia? Cały kraj pastwi sie nad dziewczynką, która nic nam nie zrobiła, odebrano ją rodzicom, gdy ich najbardziej potrzebowała, zawiodło prawo, gdy oczekiwano jego poszanowania. Nie ma usprawiedliwienia dla takich działan, nie ma usprawiedliwienia dla ludzi, którzy mienią sie "sumieniem narodu i wydają wyrok na to dziecko i jego rodzine . Niby dlaczego przypisujecie sobie taką rolę?? Przeciez jesteście też ludźmi i jesteście omylni. Skłóciliscie społeczenstwo złą dyskusją, pełną zawziętosci i nietolerancji.Chroniąc podobno życie, zapominacie, że Agata też chce normalnie żyć! Ludzie przez Wasze zachowania odejdą od Kościoła, ale to Wasz problem... Może zostawmy juz samą zainteresowaną i jej rodziców w spokoju, dajmy im wróćić do normalnej codzienności i odnależć w niej znów radość. Wynośmy się z ich życia. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra X podstawka pod sąd, nie zapomnijmy o tym klesze. 19.06.08, 10:54 ten sie zapadł pod ziemie czy co? nie ma teraz nic do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
madissa czy któryś z tych panów choć raz rodził? 19.06.08, 10:54 Czy któryś z tych panów choć raz rodził? Choć raz został zgwałcony? Może był przez parę godzin na porodówce i widział cierpienia rodzących? Może rozmawiał z kobietą, którą tak bolało, że teraz nie chce nie tylko drugiego dziecka, ale nawet na ślubnego patrzy z obrzydzeniem? Czy któryś z nich wie, co to znaczy, jak nie ma dla dziecka na buty, na ortodontę, na wycieczkę, witaminy, na komitet rodzicielski? Starcza tylko na żarcie i spłatę długów? Rozumiem, że to wszystko to fizjologia - takie tam drobne kobiece sprawy - WIĘC PROSZę ZOSTAWIć JE KOBIETOM! Odpowiedz Link Zgłoś
ada1979 Re: czy któryś z tych panów choć raz rodził? 19.06.08, 11:03 He, he - gdyby tak bylo, to aborcja bylaby dozwolona w kazdej postaci i na kazdym kroku:) Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: czy któryś z tych panów choć raz rodził? 19.06.08, 13:20 100 lat temu znieczulano przy porodzie chloroformem (platne oczywiscie, ale dostepne), wczesniej opium lub alkoholem. W XXI w. w Polsce odmawia sie znieczulenia przy porodzie, bo 'Bog tak chce' Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: czy któryś z tych panów choć raz rodził? 19.06.08, 13:50 ale ty pleciesz... Moja b. zona rodzila w PL-u 2 razy i miala refundoane znieczulenie zewnatrzoponowe. Skad ty takie archaizmy wyciagasz ? czy wy lewacy tez macie jakas turunska szczekaczke, na wzor radia masturbantow-od-rydzyka ? rikol napisała: > 100 lat temu znieczulano przy porodzie chloroformem (platne oczywiscie, ale > dostepne), wczesniej opium lub alkoholem. W XXI w. w Polsce odmawia sie > znieczulenia przy porodzie, bo 'Bog tak chce' Odpowiedz Link Zgłoś
predo Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 11:01 - Wygrała ideologia śmierci. To tragedia. Zginął człowiek, zostało zranione także serce matki, która broniła tego dziecka do końca, a szantażowana nie poradziła sobie z naciskami - ubolewał bp łomżyński Stanisław Stefanek. ja bym to zmienil na: ...Zginął człowiek, zostało zranione także serce DZIECKA.. niech sobie uswiadomia ze to jest dziecko a nie (mloda kobieta/mloda matka czy jak inaczej sie do niej odnosili) Odpowiedz Link Zgłoś
togo13 Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 11:18 Polska kołtuńska spod barwy czarnej.Opętane nienawiścią mohery.Szerzą ciemnotę i zabobony, zamieniają Polskę w ciemnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
1m8 Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 11:19 Zadziwia mnie to, ze w sprawie aborcji wypowiadaja sie osoby, ktore jej nie doswiadczyły.Uważam,że to nieładnie wypowiadać sie w sprawie o której nie ma sie osobistego doswiadczenia.Moralnie poprawna jest postawa tych, którzy opowiadaja się za życiem.Uważam też ,że ci którzy chcą je ratować powinni też wziąć odpowiedzialność, na tyle na ile mogą, za swoją interwencję w czyjeś życie.Ale obojetność też jest moralnie naganna. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 11:35 Wreszcie SUPER pomysl lewaka! Proponuje co nastepuje: - zmajstrujmy dziecko, przeprowadzmy aborcje, i powrocmy na forum, - w innych przypadkach, np. mordertsw - czynmy podobnie - najpierw kogos zarznijmy, a potem sobie porozmawiamy, - podobnie o filmach. Najpierw sami cos nakrecmy, a potem sami oceniajmy innych. - no i z naprawianiem samochodow, leczeniem zebow, czy lataniu samolotem. 1m8 znasz takie powiedzenie: nie trzeba kupowac browaru, by napic sie piwa. ? 1m8 napisała: > Zadziwia mnie to, ze w sprawie aborcji wypowiadaja sie osoby, ktore > jej nie doswiadczyły.Uważam,że to nieładnie wypowiadać sie w sprawie > o której nie ma sie osobistego doswiadczenia.Moralnie poprawna jest > postawa tych, którzy opowiadaja się za życiem.Uważam też ,że ci > którzy chcą je ratować powinni też wziąć odpowiedzialność, na tyle > na ile mogą, za swoją interwencję w czyjeś życie.Ale obojetność też > jest moralnie naganna. Odpowiedz Link Zgłoś
be-mol zginął czlowiek ? hipokryzja kościoła 19.06.08, 11:23 Nie moge sluchac i czytac jak księża staja się nagle obrońcami zycia poczetego, obrońcami człowieka. Jakis czas temu w mojej rodzinie z powodu smierci łóżeczkowej umarł 5 tygodniowy chłopczyk, poniewaz był wczesniakiem rodzice dziecka chcieli żeby ochrzcic go troche później ciąża byla zagrożona a mama po porodzie kompletnie wyczerpana kilkumiesiecznym lezeniem w szpitalu. Kiedy zmarl i poszlismy do księdza z prosba o odprawienie pogrzebu, ten odpowiedział, że to nie jest dziecko boże bo nie ochrzczony, rodziców zdeptał tekstami że to ich wina że dziecko nie będzie miało pogrzebu, że byli złymi rodzicami i stad ta śmierć i polecił żeby go gdzieś zakopać!!!! To nie jest pełnowartościowy człowiek bez chrztu!! Dopiero po wielu prosbach i wreczeniu kasy zgodzil się dobrotliwie że po obiedzie przyjedzie i pomodli sie nad dzieckiem w domu. Niedobrze mi jak słucham że tragedia że zginał maly czlowiek, to banda hipokrytów, dla których liczy się wyłacznie kasa, albo jestes z nimi w wielkiej korporacji kościola albo przeciwko nim. Słowo człowiek ma wartośc wtedy kiedy niesie za soba kolejny wpis w księdzie parafialnej. Wkurza mnie to że chca decydowac za innych co robic ze swoim zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol aborcja to dobrodziejstwo dla wielu kobiet 19.06.08, 13:30 Calkiem niedawno byla tez opisywana historia kobiety w 9 tygodniu ciazy, ktora umarla, bo lekarze odmowili przeprowadzenia jakichkolwiek badan (bo moze to zaszkodzic zarodkowi). Kobieta zmarla, zarodek zginal razem z nia. Alicja Tysiac prawie stracila wzrok, bo zostala zmuszona do urodzenia dziecka. W samej ustawie antyaborcyjnej jest nadmienione, ze aborcja moze byc stosowana do ratowania zdrowia i zycia matki. Przy ciazy pozamacicznej aborcja to jedyny ratunek - inaczej kobieta umrze. Widzisz, gdyby twoja znajoma poronila w polowie ciazy, ksiadz by powiedzial, ze 'to nie czlowiek'. Ale jak jakas chce usunac, to wtedy to jest czlowiek - tylko po to, zeby kontrolowac kobiete i nabijac jej glowe poczuciem winy. Co za obrzydliwosc i podlosc! A czolgi swieca, pistolety tez sa w Polsce legalne, zolnierze mordujacy innych dostaja medale. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: aborcja to dobrodziejstwo dla wielu kobiet 19.06.08, 13:40 rikol napisała: > aborcja to dobrodziejstwo dla wielu kobiet *********************** a więdz skrobcie się dziewczyny, nawet raz w miesiącu, ale w trudnej sytuacji służby zdrowia róbcie to po cichu i za swoje pieniądze ... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: aborcja to dobrodziejstwo dla wielu kobiet 19.06.08, 13:44 czyli chcesz, zeby kobiety umieraly z powodu powiklan w czasie ciazy i porodu? Powiedz to swojej zonie lub corce. Tam gdzie nie ma dostepu do nowoczesnej medycyny (w tym aborcji) 50% zgonow kobiet jest zwiazanych z powiklaniami w ciazy lub przy/po porodzie. W krajach,gdzie aborcja jest zakazana, smiertelnosc kobiet w ciazy i okresie okoloporodowym jest 200 razy wieksza niz w krajach, gdzie jest dostepna aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: aborcja to dobrodziejstwo dla wielu kobiet 19.06.08, 13:58 masz dziwne wydanie rocznika statystycznego... obawiam sie, ze pochodzi conajwyzej z lat osiemdziesiatych zeszlego stulecia. Wydanie wschodnioeuropejskie rzecz jasna. rikol napisała: > czyli chcesz, zeby kobiety umieraly z powodu powiklan w czasie ciazy i porodu? > Powiedz to swojej zonie lub corce. Tam gdzie nie ma dostepu do nowoczesnej > medycyny (w tym aborcji) 50% zgonow kobiet jest zwiazanych z powiklaniami w > ciazy lub przy/po porodzie. W krajach,gdzie aborcja jest zakazana, smiertelnosc > kobiet w ciazy i okresie okoloporodowym jest 200 razy wieksza niz w krajach, > gdzie jest dostepna aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: aborcja to dobrodziejstwo dla wielu kobiet 19.06.08, 14:45 Zajrzyj do the guardian, jednej z najbardziej szanowanych i najczesciej cytowanych gazet na swiecie. Tam znajdziesz te informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr_1 Re: aborcja to dobrodziejstwo dla wielu kobiet 19.06.08, 17:39 Co - to juz nie GW ? rikol napisała: > Zajrzyj do the guardian, jednej z najbardziej szanowanych i najczesciej > cytowanych gazet na swiecie. Tam znajdziesz te informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
greegy Matka Agaty: Skąd mają takie informacje?! 19.06.08, 11:41 Prawo i Polska? to sprzecznosc... P i S o tak, a ta " musi byc po naszej stronie" patrz traktat z Lizbony a referendum w Irlandii Tusk i Lech jak jeden... yyy jak bracia! hehe Kaczynscy? smiech! KLaus to jest gosc! Odpowiedz Link Zgłoś