presentation1 ...Wazne dla liberalow............... 29.07.08, 11:47 zeby Polska miala 100 Rydzykow niz jednego liberala Tuska.Otoz Tusk jako liberal nie zrobil w zyciu zadnego interesu.A ma szanse zniszczyc Polske.Jeden nieliberal Rydzyk zalozyl radio,telewizje i Wyzsza szkole.Oj.Potrzeba Polsce Rydzykow. Odpowiedz Link Zgłoś
konigin Re: ...Wazne dla liberalow............... 29.07.08, 11:54 Stosujesz zasade, ze bzdura powtorzona 100 razy nabierze wreszcie cech prawdy, czy klawiatura sie przyblokowala ? Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: ...Wazne dla liberalow............... 29.07.08, 12:23 Liberałów już nie ma. Są tylko sługusy czarnych-rydzykowcy albo pieronkowcy oraz prostytutki polityczne czyli ludowcy i poskomuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Masz udziały ? 29.07.08, 12:28 Masz jakieś udziały w fabrykach moheru ? 100 Rydzyków to znaczy ,że obowiazujacym nakryciem głowy od noworodka do starca na łozu smierci ,byłby moherowy berecik. Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: ...Wazne dla liberalow............... 29.07.08, 13:08 Hitler budował autostrady... ---------------------- PiS - partia ludzi głupich, brzydkich i podłych Odpowiedz Link Zgłoś
soldadura104 O. Rydzyk: rozwinie grzanie geotermalne 29.07.08, 11:53 Dla zaciekłych przeciwników każda krytyka jest dobra. Włączenie religii w te badania gwarantuje 100 letni rozwój tej dziedziny. Inną korzyścią będzie rozwój przedsiębiorczości wśród katolików kosztem mniejszości narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: O. Rydzyk: rozwinie grzanie geotermalne 29.07.08, 12:12 soldadura104 napisał: > Dla zaciekłych przeciwników każda krytyka jest dobra. Włączenie > religii w te badania gwarantuje 100 letni rozwój tej dziedziny. > Inną korzyścią będzie rozwój przedsiębiorczości wśród katolików > kosztem mniejszości narodowych. Co robi przedsiębiorczy katolik jak ma dziurę w dachu? Modli się, żeby nie padało. Odpowiedz Link Zgłoś
xanatos7 O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 11:57 Taak, radio Maryja jednoczy - w głupocie. Przecież już ktoś mądry powiedział że to jest nieopłacalne. Koszta budowy wielkie a zysk mały. Przeprasza, Rydzyk na tym zyska, bo on za to nie płaci. Radio jednoczy Mohery, nie polaków. Całe szczęście inteligentniejsza część społeczeństwa wie że to radio to jedna wielka zbiórka pieniędzy dla starego rydza . Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 12:10 Wokół mojej forsy Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert jedna zbiorka juz byla o ile pamietam 29.07.08, 12:12 Panie ojdyrze, prosze o wykorzystanie kasy zebranej na ratowanie stoczni. Ewentualnie mozna sprzedac Maybacha. Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: jedna zbiorka juz byla o ile pamietam 29.07.08, 12:15 princealbert napisała: > Panie ojdyrze, prosze o wykorzystanie kasy zebranej na ratowanie > stoczni. Ewentualnie mozna sprzedac Maybacha. > Nie można. Przedstawiciel boga nie może jeździć byle czym profanie. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: jedna zbiorka juz byla o ile pamietam 29.07.08, 12:58 princealbert napisała: > Panie ojdyrze, prosze o wykorzystanie kasy zebranej na ratowanie > stoczni. Ewentualnie mozna sprzedac Maybacha. > Dar Narodu dla stoczni. Stoczniowiec w Maybachu. Dar narodu brachu. Wytryskiwacz tylnych szyb. Rejestracja ojciec grzyb. Stoczniowa deerekcja. Religijna inspekcja. W budowie Arka Noego. Pomiotu jadowitego. Kaczyńskie majtkami. Mohery spawaczami. Bandery Wolskiej wiew. Pod twą obronę śpiew. Na Maybachu proporzec. To odwrócony wzorzec. Zwykle białoczerwony. Na głowie postawiony. Najwymowniejsze były chwile milczenia Belzebuba Wyraźnie się zastanawiał, jak nałgać tym moherom. Tysiące , miliony ton ropy taki peraJoul z geotermii. Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Szatan i oszust Rydzyk otworzyl usta 29.07.08, 12:14 i znwou zawalszczyl sobie slowa "Polska", "Narod", "Polacy". A ja sobie nie zycze, zeby taki ktos wycieral sobie mna swoja przebrzydla morde. Ja jestem Polakiem i nie zgadzam sie na to, zeby ten grzesznik i ciemniak rodem z PRLu zawstydzal mnie po raz kolejny. Nie chce sie juz wstydzic, ze jestem Polakiem!! Odpowiedz Link Zgłoś
roman337 Re: Szatan i oszust Rydzyk otworzyl morde ! 29.07.08, 12:15 simpson0107 napisał: > i znwou zawalszczyl sobie slowa "Polska", "Narod", "Polacy". A ja sobie nie zyc > ze, zeby taki ktos wycieral sobie mna swoja przebrzydla morde. Ja jestem Polaki > em i nie zgadzam sie na to, zeby ten grzesznik i ciemniak rodem z PRLu zawstydz > al mnie po raz kolejny. Nie chce sie juz wstydzic, ze jestem Polakiem! Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: Szatan i oszust Rydzyk otworzyl usta 29.07.08, 12:19 simpson0107 napisał: > i znwou zawalszczyl sobie slowa "Polska", "Narod", "Polacy". A ja sobie nie zyc > ze, zeby taki ktos wycieral sobie mna swoja przebrzydla morde. Ja jestem Polaki > em i nie zgadzam sie na to, zeby ten grzesznik i ciemniak rodem z PRLu zawstydz > al mnie po raz kolejny. Nie chce sie juz wstydzic, ze jestem Polakiem!! Musisz. Tu rządzą czarni. Jak lud we Wrocławiu nie chce kościoła pod oknami, to rzecznik sukienkowych z miejscowej kurii mówi, że za dwadzieścia lat wymrą a następni już będą chcieli. Indoktrynuje się glupolków od przedszkola to się przyzwyczają, że im klecha od szóstej dzwoni. Tak jak w islamie. Tam co jakiś czas klecha też pobekuje z minaretu a bydełko się zachwyca. Będziesz sie więc wstydził całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Szatan i oszust Rydzyk otworzyl usta 29.07.08, 12:40 Troche odwagi i stanowczosci Wroclawianie. Niech ksiezulo czeka te 20 lat ,az dorosna ci ,którzy będą chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio-szpikulec O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 12:21 Oczywiscie, ze jednoczy, np. SLD i PiS. Natomiast gdyby SLD poparlo PO, to bylyby to czarty, diably, szatani esencja zla. A tak, to jest esencja dobra. Kiedy wreszcie ten nasz Kosciol Katolicki zmiecie z powierzchni swiata tego bezczelnego antychrysta, ktorego wlasnie bezczelnosc, arogancja przekracza wszelkie granice - zapytal mnie pewien porzadny facet. Odpowiedzialem - nigdy, bo ma w tym swoj interes, a z kolei w tym interesie umoczonych jest co najmniej 80% hierarchii, ot co! Zupelnie nie liczy sie nauka Chrydtusa, tylko mamona, mamona i jeszcze raz mamona!!! Jedynie mityczny Archaniol Gabriel z ognistym mieczem.... tylko gdzie on u diabla? Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 12:32 wujcio-szpikulec napisał: > Oczywiscie, ze jednoczy, np. SLD i PiS. Natomiast gdyby SLD poparlo > PO, to bylyby to czarty, diably, szatani esencja zla. A tak, to jest > esencja dobra. Kiedy wreszcie ten nasz Kosciol Katolicki zmiecie z > powierzchni swiata tego bezczelnego antychrysta, ktorego wlasnie > bezczelnosc, arogancja przekracza wszelkie granice - zapytal mnie > pewien porzadny facet. Odpowiedzialem - nigdy, bo ma w tym swoj > interes, a z kolei w tym interesie umoczonych jest co najmniej 80% > hierarchii, ot co! Zupelnie nie liczy sie nauka Chrydtusa, tylko > mamona, mamona i jeszcze raz mamona!!! Jedynie mityczny Archaniol > Gabriel z ognistym mieczem.... tylko gdzie on u diabla? Co się tak podniecasz? W kościele jest tak od 2000 lat.Tylko wpływy i mamona jak w każdej instytucji. Wiara jest dla tych co mają służyć i płacić. Gdyby kościołowi zależało na prawdzie i wierze Rydzyk nie utrzymałby się pięciu minut. Nie takich performersów ta instytucja załatwiała. Widać jest "swój". A że kościół sobie rozgrywa PO i PiS? Gó..ane aideologiczne partie to i traktują ich jak g...o. Różnica dla kościoła pomiędzy PO a PiS jest taka jak dla Moskwy była pomiędzy tak zwanymi twardogłowymi a rewizjonistami w dawnej PZPR. Żadna. Jedni i drudzy zawsze lizali tyłki swoim pryncypałom. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 [...] 29.07.08, 12:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
internauta.2007 Oto głos Radia Pomyje... 29.07.08, 12:41 glosrydzyka.blox.pl/2008/07/W-Radiu-Maryja-Jak-sie-Zydom-nie-podoba.html W Radiu Maryja: Jak się Żydom nie podoba ... Odpowiedz Link Zgłoś
b140 O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 12:42 I ma absolutną rację Odpowiedz Link Zgłoś
ella.waw O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 12:52 Moze (p.) (o.) dyrektor najpierw rozliczy sie z forsy zbieranej lat temu pare na stocznie (nie pamietam, to byly jakies papiery udzialowe, ktore wszyscy dostawalismy; jaka jest prawidlowa nazwa?), zanim zacznie zbierac na odwierty? Teoretycznie jeden przekret finansowy powinien wystarczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 12:55 Drogie parafianki, W tym tygodniu berety pierzemy w proszku”PRLwool kolor” edycja specjalna wprowadzona na rynek z okazji zawarcia historycznego sojuszu PIS-SLD. Proszek do nabycia w telezakupy Mango... Geotermalne przelewy wysyłamy na ten sam rachunek, co zwykle z dopiskiem „G”. Ale luja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Ojciec Rydzyk jednoczy Polskę i okazuje tolerancję 29.07.08, 13:03 Dzięki okazywaniu tolerancji dla innych opcji politycznych i światopoglądowych Ojciec Rydzyk jednoczy Polaków jak nikt inny. Każdy kto nie jest złośliwcem, łgarzem, zwyrodnialcem, dewiantem, zbrodniarzem, libertyńskim cinkciarzem, lewackim łajdakiem, wrogiem Polski, dosłowanie każdy jest serdecznie wielbionym bliźnim dla Ojca Rydzyka i Ruchu Odrodzenia Narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: sprostowanko... 29.07.08, 13:15 ..i Ruchu Odrodzenia Narodowego. Sprostowanie, powinno być Polski Ruchu Odrodzenia Narodowego, w skrócie PRON. pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyczny_Ruch_Odrodzenia_Narodowego Odpowiedz Link Zgłoś
priller pierwsza nagroda. 29.07.08, 14:02 to najsmieszniejszy tekst od poczatku tygodnia. dziekuje. :))) powszechnie wiadomo, ze milosnicy sukienek bardzo kochliwi inaczej sa i wrazliwi na dzieciece piekno. Odpowiedz Link Zgłoś
omidas Re: Ojciec Rydzyk jednoczy Polskę i okazuje toler 29.07.08, 18:01 Placebo 99 to chyba jeden z moherowców, bo bzdury klepie. Jaka tolerancja jest w Radiu Maryja? Kto słyszał czy widział tam ludzi z różnych opcji, partii itp. Tylko sami swoi i ci co mówią jak sami swoi, czyli moherowcy. Jeśli nawet przez przypadek ktoś trafi się, ale ma swoje zdanie to i tak różni moherowcy swoimi telefonami, a także o. prowadzący tak pokieruje, że ta osoba z poza moherowców nie ma szans na udowodnienie swojej opinii. Pamiętam też jak wyłą- czano telefony tym co chcieli wyrazić swoją opinię, a nie byłs zgod- na z moherowcami. Więc niech waść 99 nie robi ludziom wody z mózgu, bo ludzie już wiedzą na czym polega działalność Radia Maryja i do czego zmierza. Odpowiedz Link Zgłoś
atomekkk O. Rydzyk: Zobaczcie, jak...okradamy Polaków 29.07.08, 13:04 Takie brednie moze wygadywac tylko osoba chora psychicznie. Smutne to moherki doprawdy, ze kogos takiego sie sluchacie... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 13:46 O. Rydzyk ma racje. Odebranie przyznanych o. Rydzykowi pieniedzy na wiercenia przez POpaprancow bylo niczym innym tylko swinstwem do szescianu!!! Na takie kroki stac tylko prawdziwych komuchow Tuska udajacych "prawice" w systemie TKM. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 14:07 Czy Taduesz Rydzyk to twój ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tw_wielgus 29.07.08, 18:45 tw_wielgus napisał: > Czy Taduesz Rydzyk to twój ojciec? Z pewnoscia nie jest ojcem komuchow i zlodziei twego autoramentu! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny.psychiatra Re: tw_wielgus 30.07.08, 01:02 wet3 napisał: > tw_wielgus napisał: > > > Czy Taduesz Rydzyk to twój ojciec? > > Z pewnoscia nie jest ojcem komuchow i zlodziei twego autoramentu! Wet sieroto, mówiłem ci tyle razy - Ojciec Tadek to twój ojciec, ale "in vitro"... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: dyzurny.lomuch 30.07.08, 02:42 dyzurny.psychiatra napisał: > wet3 napisał: > > > tw_wielgus napisał: > > > > > Czy Taduesz Rydzyk to twój ojciec? > > > > Z pewnoscia nie jest ojcem komuchow i zlodziei twego autoramentu! > > Wet sieroto, mówiłem ci tyle razy - Ojciec Tadek to twój ojciec, > ale "in vitro"... Znow ci ktos w podogoniu grzebal, dyzurny komuchu?! Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 14:15 wet3 napisał: Na takie kroki stac tylko prawdziwych komuchow Tuska mam maly problem z twoja logika. czy jesli uwazasz tuska za komucha, to nazwiesz rydzyka opozycjonista? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: priller 30.07.08, 00:57 priller napisał: > wet3 napisał: > Na takie kroki stac tylko prawdziwych komuchow Tuska > mam maly problem z twoja logika. czy jesli uwazasz tuska za komucha, > to nazwiesz rydzyka opozycjonista? Kpisz, czy o droge pytasz? Tusk jest dla mnie komuchm 1-szej klasy. Wystarcza jego zaslugi w nocnej zmianie oraz obecne jego rzady, ktore sa de facto nocna zmiana numer dwa. PO to partia komuchow - spadkobierczyni Mumii Wolnosci. PS - O. Rydzyk za mowienie prawdy o komuchach zostal w swinski sposob pozbawiany przyznanej mu juz dotacji na odwierty geotermalne bo nasz rudy i sepleniacy premier bardzo prawda sie brzydzi a uwielbia obiecanie gruszek na wierzbie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny.psychiatra Wypuścili cie znowu??? 30.07.08, 00:59 Masz szczęście sieroto... Odpowiedz Link Zgłoś
priller wiercacy cyrk ojca dyrektora 30.07.08, 02:59 ty synku muszisz dorosnac, by zrozumiec, ze pewnych rzeczy w historii nigdy nie zrozumiesz, poniewaz ich nie zaznales. nieczytanie was trolli jest calkiem proste, bo zwykle nosicie login konczacy sie cyfra. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 30.07.08, 03:11 priller napisał: > wet3 napisał: > > Na takie kroki stac tylko prawdziwych komuchow Tuska > > mam maly problem z twoja logika. czy jesli uwazasz tuska za komucha, > to nazwiesz rydzyka opozycjonista? prilled, to juz chyba piata osoba, z ktorej logika masz problem... w zasadzie z kimkolwiek nie dyskutujesz, masz problemy z ich logika... moze pora zastanowic sie nad wlasna logika??? dla przykladu: psycholowi tez sie wydaje, ze wszyscy dookola psychole, a on normalny... Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 A już się bałem, że nie ma ludzi oświeconych 29.07.08, 14:47 wet3 napisał: > O. Rydzyk ma racje. Odebranie przyznanych o. Rydzykowi pieniedzy > na wiercenia przez POpaprancow bylo niczym innym tylko swinstwem > do szescianu!!! Na takie kroki stac tylko prawdziwych komuchow > Tuska udajacych "prawice" w systemie TKM. Prawda święta godna namaszczenia przez świątobliwe autorytety nasze jedyne w miłości bliźniego pozostające za wyjątkiem bluźnierców ścierwoliberalnych żyjących w załganiu parszywym na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny.psychiatra Re: O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 30.07.08, 01:03 wet3 napisał: > O. Rydzyk ma racje. Odebranie przyznanych o. Rydzykowi pieniedzy na > wiercenia ... Ojciec ci też wiercił??? Odpowiedz Link Zgłoś
kacza-zmora O. Rydzyk: Zobaczcie, jak okrada naiwnych Polaków 29.07.08, 15:54 O. Rydzyk: Zobaczcie, jak wzorcowo okrada się naiwnych Polaków tak ten klecha bez skrupułów powinien rozpocząć swoje kolejne naciąganie naiwnych zaślepionych jego przebraniem w postaci sutanny Polaków ,LUDZIE NIE DAJECIE SIĘ NACĄGAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
omidas O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 17:51 Rzeczywiście jednoczą się wszyscy moherowcy w Toruniu.Czy to legalne? Może? Partie dostają dotację od państwa, więc dlaczego nie mogłaby powstać partia założona przez J.Roberte Nowaka w poparciu o. dyrektora? A pieniążki się przydadzą, które babunie wyślą, tak jak przydały się te wysyłane na stocznię, a których w stoczni nikt nie widział. Więc jednoczcie się wszelkiej maści antysemici, skrajni nacjonaliści itp. typy. Kobylański się z was cieszy, a o. dyrektor może znowu gdzieś na Wyspy Kanaryjskie się uda dzięki sponsorowi Kobylańskiemu, by odpocząć od tych, ktorym nie podoba się to co robi? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: omidas 29.07.08, 18:48 Mam watpliowosci czy ty jestes normalny. Piszesz jak czerwona eurolewacka owieczka z kompletnie wypranym mozgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny.psychiatra Re: omidas 30.07.08, 01:00 wet3 napisał: > Mam watpliowosci czy ty jestes normalny. Piszesz jak czerwona > eurolewacka owieczka z kompletnie wypranym mozgiem. A ty Janku nie przygaduj nikomu na zasadzie "przygadał kocioł ganrkowi".. Sam wiesz najlepije ile czasu trwała twoja kuracja! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: dyzurny komuch 30.07.08, 02:46 dyzurny.psychiatra napisał: > wet3 napisał: > > Mam watpliowosci czy ty jestes normalny. Piszesz jak c > > eurolewacka owieczka z kompletnie wypranym mozgiem. > A ty Janku nie przygaduj nikomu na zasadzie "przygadał kocioł > ganrkowi".. Sam wiesz najlepije ile czasu trwała twoja kuracja! Czerwona dyzurna gnida znowu zawyla. Pewnie znow posmarowali ci podogonie zalczajerem! Odpowiedz Link Zgłoś
prof-antoni prawa ziemskie nie sa dla ojca dyrektora 29.07.08, 18:54 geotermy i stocznia Odpowiedz Link Zgłoś
rico58 O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 29.07.08, 19:41 Jestem wierzacy ale czy ksieża taki jak Rydzyk mają sie zajmowac żebranym biznesem sam opływa w luksusie a zebra od takich biednych rencistów Boze zlituj sie nad takimi kapłanami.Jak mu nie wstyd gdzie ma honor. Ci ludzie sami potrzebują pomocy żeby kupic lekarstwa.Chciałbym wiedzieć czy ojciec Rydzyk wie co to głód? Już raz zbierał na pomoc stoczni i gdzie ta pomoc?Starsi ludzie odejmują sobie od ust zeby jemu dac wykorzystuje ich dla swoich ambicji politycznych i biznesowych Odpowiedz Link Zgłoś
vdrapatz To nie szlager a piosenka ludowa! 29.07.08, 20:06 To nie szlager a piosenka ludowa! Niech sobie dalej spiewają! Moherów jest coraz mniej! Panie Boże Ty widzisz i grzmisz! Pytanie, czy Polsce grozi kiedyś Rząd teokratyczny, bracia K&K naczele z Rydzykiem do tego dążą, nie możemy do tego dopuścić! Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Poznan na gazie, Polska na zrodlach geotermalnych 30.07.08, 08:21 www.cire.pl/item,34340,1,poznan_lezy_na_gazie.html Poznań leży na gazie pią, 25. lipca 08, 06:41 Jak czytamy w poznańskim dodatku Gazety Wyborczej, za kilka lat poznaniacy mogą korzystać z gazu wydobytego wprost spod ich domów. Pod północną częścią miasta, a także na wschód od Poznania znajdują się spore złoże gazu ziemnego. Do jego wydobycia szykują się już Brytyjczycy. W złożu Siekierki w okolicach Swarzędza i Kostrzyna znajduje się co najmniej 300 mld m sześc. gazu, możliwe, że drugie tyle pod samym Poznaniem. W Wielkopolsce gaz znajduje się w okolicach Kalisza. Na głębokości 3,5-4 km, w datowanych na perm (300-250 mln lat temu) warstwach porowatego piaskowca zwanego czerwonym spągowcem występowanie gazu stwierdzono już w latach 70. - Ale w Polsce nie było dostępnych technologii, które pozwalałyby na eksploatację złoża - tłumaczył Gazecie Wyborczej Frank Jackson, członek zarządu brytyjskiej firmy Aurelian Oil & Gas, która zajmuje się poszukiwaniem i eksploatacją złóż ropy i gazu. Brytyjczycy zakończyli właśnie badania terenów położonych na wschód od Poznania. Zebrane dane zostaną teraz przetworzone i posłużą do stworzenia trójwymiarowego "zdjęcia" złoża. Aurelian Oil & Gas spodziewa się, że eksploatacja będzie opłacalna. Tym bardziej że wykonany w 2007 r. odwiert w okolicach Zalasewa pod Poznaniem pokazał, że ukryty na głębokości 4 km gaz można wydobywać. Choć nie jest to łatwe. - Taki pionowy odwiert jest bardzo drogi, kosztuje ok. 10 mln euro. Okazało się, że nie daje tyle gazu, by inwestycja się zwróciła. Ale z odwiertu pionowego można poprowadzić odchodzący od niego poziomy. To zwiększa koszty do 20 mln euro, ale za to gwarantuje wydobycie gazu na opłacalnym poziomie - powiedział F. Jackson. Według Brytyjczyków złoże Siekierki ciągnie się także pod północną częścią Poznania (na gł. 3,5-4 km). Uzyskali więc oni koncesję na poszukiwania i lada dzień rozpoczną badania sejsmiczne na tym obszarze. Aurelian Oil & Gas zapowiada, że już w kwietniu przyszłego roku planuje wykonać w okolicach Zalasewa dwa odwierty eksploatacyjne, z których w pierwszej połowie 2010 r. gaz będzie tłoczony do sieci lokalnych odbiorców. Docelowo firma chce w latach 2010-2013 uruchomić wydobycie z 11 odwiertów na poziomie 700 mln m sześc. rocznie - to tyle ile zużywa cały Poznań. - Planujemy eksploatację złoża Siekierki przez przynajmniej 20 lat - oznajmił Jackson. Firma szacuje swoje nakłady na wydobycie gazu na 300-400 mln euro i liczy, że już w 2015 r. interes się zwróci. Eksploatacja poznańskich złóż gazu zwiększy krajowe wydobycie o ok. 15-20 proc. ------------- Polskie zasoby goracych wod juz sobie ktos zaklepal - sam zainwestuje po to zeby doic Polakow. Przyklad z gazem pod Poznaniem jest typowy. Wyzbywamy sie po kolei wszystkiego. O. Rydzykowi rzad rzuca kamienie bo chce taniej cieplej wody dla swojej uczelni i Torunia. To sie w pale nie miesci - taka wredna inicjatywa. A nuz inni pojda w jego slady - tragedia prawdziwa. Trzeba pomoc o. Rydzykowi w realizacji jego planow na przekor "prawdziwym" biznesmenom i rzadowi. Nie mozemy sie dac zachodnim dojarkom globalistycznym. Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
priller bardzo glupia osobo 30.07.08, 15:50 rakunica napisała: > O. Rydzykowi rzad rzuca kamienie bo chce taniej cieplej wody dla swojej > uczelni i Torunia. To sie w pale nie miesci - taka wredna inicjatywa. A nuz > inni pojda w jego slady - tragedia prawdziwa. > > Trzeba pomoc o. Rydzykowi w realizacji jego planow na przekor "prawdziwym" > biznesmenom i rzadowi. Nie mozemy sie dac zachodnim dojarkom globalistycznym. nikt nie broni przedsiebiorcy z torunia esploatacji zrodel znajdujacych sie na terenie jego posesji. niechze na tymwyludzonym terenie robi sobie co chce. zaden klecha nie ma jednak prawa oczekiwac, ze jego dzialalnosc biznesowa bedzie oplacana z pieniedzy publicznych lub funduszy unijnych o publicznym przeznaczeniu. a to szczegolnie, ze biznes rydzyka to placowka antyoswiatowa, sluzaca indoktrynacji religijnej, hamowaniu rozwoju spoleczenstwa i cofaniu swiadomosci ludzkiej do mrokow sredniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: bardzo glupia osobo 30.07.08, 18:15 priller napisał: > nikt nie broni przedsiebiorcy z torunia esploatacji zrodel > znajdujacych sie na terenie jego posesji. niechze na tymwyludzonym > terenie robi sobie co chce. zaden klecha nie ma jednak prawa > oczekiwac, ze jego dzialalnosc biznesowa bedzie oplacana z pieniedzy > publicznych lub funduszy unijnych o publicznym przeznaczeniu. a to > szczegolnie, ze biznes rydzyka to placowka antyoswiatowa, sluzaca > indoktrynacji religijnej, hamowaniu rozwoju spoleczenstwa i cofaniu > swiadomosci ludzkiej do mrokow sredniowiecza. Przyswajasz prawdy objawione przez polakozercow. O. Rydzyk nic dla siebie nie chce. Ta czesc spoleczenstwa, ktorej interesy reprezentuje nie jest marginesem spolecznym a jest to grupa niemala. Sondazy nie robilam ale samych sluchaczy RM popierajacych spoleczna dzialalnosc o. Rydzyka jest kilka milionow. To nie jest mniejszosc narodowa, to duza czesc narodu. Wydobywanie taniej cieplej wody nad ktora zyjemy jest naszym obowiazkiem. Niezaleznosc energetyczna od obcych jest podstawa niezaleznego rozwoju gospodarki. Ruszenie tej energetycznej bryly zatrzeslo obludnymi mediami z GW na czele. Jak moga Polacy sami chciec poprawic swoj byt ekonomiczny bez doradcow z gatunku sorosowcow? Jak smie klecha wylamywac sie z zalecanego poddanstwa obcym? To jest najwiekszy grzech o. Rydzyka i ludzi z nim wspolpracujacych - dbanie o interesy Polski. W konstytucji sa zapisy o prawach i obowiazkach obywateli wobec wlasnego panstwa. Warto sobie poczytac. O. Rydzyk jest super Polakiem czego nie mozna powiedziec o rzadach i urzedasach III RP z Balcerowiczem na czele - grabiacych OD SIEBIE. O. Rydzyk grabi dla nas - polskiego spoleczenstwa - to jego przestepcza natura, nieprawdaz? Jak smie nie czekac az polskie wody zaczna doic obcy i sprzedawac nam jako swoj towar? Bardzo glupia Anna Kozlowska ------------- Poznan lezy na gazie: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33207,5489446,Poznan_lezy_na_gazie__Bedziemy_na_nim_gotowac_.html Odpowiedz Link Zgłoś
priller nie kradnij 30.07.08, 18:38 kretynko, twoj belkot moze robic wrazenie na kursach w torunskiej komorce kgb, ale nie tutaj. rece precz od cudzego. biedni emeryci daja kase torunskiemu wyludzaczowi - ich sprawa. ale precz od pieniedzy, na przeznaczenie ktorych ludzie nie maja wplywy - precz od pieniedzy z podatkow i z funduszy unijnych. won od polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Nie okradaj Polski 30.07.08, 21:15 cz.I dla rozwscieczonego pillera i jemu podobnych wypowiedz specjalisty : www.dlapolski.pl/Siegajmy-po-geotermie-art2719.htm Prof. dr hab. inż. Ryszard Henryk Kozłowski Sięgajmy po geotermię Ze zgrozą i niedowierzaniem przeczytałem artykuł pt. "Rydzyk: ojciec geolog" Bogumiła Łozińskiego oraz Anny Wojciechowskiej, opublikowany w "Dzienniku" z 3-4.11.2007 roku. Do przedstawionej poniżej mojej opinii na temat tej kolejnej prowokacji (liczba podobnych sięga według naszego rozeznania w Krakowie kilkunastu tysięcy) o znamionach typowego paszkwilu wymierzonego w Ojca Dyrektora Tadeusza Rydzyka i jego dzieła, które tak drażnią wszelkiej maści liberałów oraz mutantów postkomunistycznych, upoważniają mnie następujące przesłanki 1. Jestem wspólnie z profesorem Jackiem Zimnym z AGH współautorem pierwszego projektu geologicznego oraz urbanistyczno-architektonicznego dla Torunia, który powstał pod kierunkiem twórcy Polskiej Szkoły Geotermalnej profesora Juliana Sokołowskiego na przełomie 2002 i 2003 roku (a więc wyciąganie wniosków o rzekomych zobowiązaniach PiS wobec Radia Maryja jest pierwszą zauważoną bzdurą). 2. Projekt ten, uzupełniony o dokładną analizę warunków hydrogeologicznych, stał się podstawą dla otrzymanej koncesji na budowę pierwszej w Polsce Elektrociepłowni Geotermalnej. W tym przypadku Ojciec Dyrektor nie musiał studiować geologii, aby Fundacja Lux Veritatis dostała w drodze normalnego, dostępnego dla wszystkich starających się, konkursu dotację (obietnicę dotacji) tego przedsięwzięcia. Redaktorzy powyższego artykułu nie mają czasu na bieżące śledzenie innych informacji prasowych, więc wypada im przypomnieć, że z chwilą przejęcia przez PiS rządu koalicyjnego wysokość środków, z których korzystały poprzednie ekipy rządowe, nie przewyższała 3 ze 100 proc. finansów możliwych do zdobycia na podobne cele. 3. Byliśmy w trzech kolejnych kadencjach sejmowych członkami parlamentarnego zespołu ekspertów ds. energetyki i wszystkie opcje partyjne były wielokrotnie zaznajomione przez nas o naszych olbrzymich zasobach energii geotermalnej, które są trzykrotnie większe niż u naszych zachodnich sąsiadów i wynoszą 625 tysięcy PJ (jedna jednostka PJ odpowiada energii zawartej w mniej więcej 23 tys. ton ropy), co oznacza, że energia tych zasobów przewyższa ponad 150 razy nasze roczne zapotrzebowanie na energię i do tego jest energia "czystą", a jej zasoby są odnawialne. Tendencyjne opinie kilku przedstawicieli PO, wynikające z ich niewiedzy, niekoniecznie muszą więc stanowić politykę całej opcji PO w tej sprawie. 4. Rury okładzinowe wykonane ze wzmocnionego włókna szklanego zostały już zastosowane w ciepłowniach geotermalnych we Francji, Japonii, Niemczech i Austrii. W naszym kraju wody geotermalne w większości przypadków mają charakter klasycznych wód balneologicznych. To, co jest dobre dla balneologii, niekoniecznie musi być odpowiednie dla rur stalowych, które mogą po prostu korodować. Dominującą zaletą rur z włókien szklanych, które są utwardzone termicznie żywicami epoksydowymi, jest to, że są całkowicie odporne na korozję. Kolejną zaletą tego materiału w porównaniu do stali jest jego bardzo niska waga, a co za tym idzie łatwość w obsłudze technologicznej i montażu. Ponadto dzięki wyjątkowej gładkości rury wykonane z GRE (Glassfiber Reinforced Epoxy) mają dużo niższe opory przepływu w porównaniu do rur stalowych. 5. W Polsce szczególnie istotnym zagadnieniem związanym z wykorzystaniem wód geotermalnych jest ich - obok wspomnianej mineralizacji - wysokie zasolenie. Mineralizacja wód na niżu polskim na głębokościach, z których można eksploatować wody termalne o temperaturze 80-95, a nawet około 100 stopni C, wynosi od 100 do 250 g/l. Tak wysoko "zmineralizowane" wody geotermalne wymagają ponownego zatłaczania do złoża po uprzednim odebraniu od nich energii cieplnej, którą pragniemy wykorzystać w tzw. systemie binarnym również do produkcji energii elektrycznej, obok ciepła użytkowego. Wysoka mineralizacja, jak już wspominano, powoduje w przypadku stosowania rur stalowych ich szybką korozję, nawet w przypadku minimalnej nieszczelności układu geotermalnego. Produkty korozji powstające w układzie geotermalnym są następnie w sposób ciągły wtłaczane do złoża wody geotermalnej przez otwór chłonny, powodując jego zanieczyszczenie, a nawet w efekcie końcowym jego "zakolmatowanie". 6. Dlaczego sięgamy do głębokości 3 tysięcy metrów: bo spodziewamy się na tej głębokości odpowiedniego poziomu temperatur, który pozwoli - obok uzyskiwania ciepła - na produkcję energii elektrycznej (wartość energii elektrycznej "czystej" na poziomie 2 MW w skali roku to przecież 7 mln PLN). Na tym poziomie występuje wapień muszlowy, który jest bardziej korzystny od liasu (piaskowca) występującego na płytszych głębokościach (piaskowiec dodatkowo, przy braku odpowiednich filtrów, może zanieczyszczać otwór chłonny). 7. Nasi zachodni sąsiedzi, mimo posiadania zasobów na poziomie trzykrotnie mniejszym, aktualnie realizują program budowy 7 elektrociepłowni geotermalnych o mocy energii elektrycznej od 0,2 do 5,4 MW (St. Frick, Ch. Lohse, M. Kaltschmitt: "Environmental Impacts by a Geothermal Power Generation in Germany", Proceeding European Geothermal Congress 2007, Untehaching, Niemcy), przy kosztach w granicach od kilkunastu do kilkudziesięciu mln euro. Inwestycje te, przy pełnym odbiorze energii cieplnej i produkcji energii elektrycznej, zwracają się w ciągu 3-4 lat. Należy po tej krótkiej analizie zadać autorom publikacji z "Dziennika" pytanie: jaki cel im przyświecał, że nie mając odpowiedniego przygotowania, podejmują się, łamiąc wszelkie zasady etyki dziennikarskiej, pisarstwa w takim stylu? A może chodzi tu o coś innego, może chodzi o wstrzymanie koncepcji budowy energetyki opartej na zasobach odnawialnych? Może chodzi o zmuszenie nas do budowy energetyki nuklearnej? cd. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: Nie okradaj Polski 30.07.08, 21:17 cz. II dla pillera i jemupodobnych www.dlapolski.pl/Siegajmy-po-geotermie-art2719.htm Koncepcja energii zasobów odnawialnych czy atomowej jest problemem wielkich mocarstw, nie zaś państw UE, gdzie na ostatnim szczycie przesądzono o zdecydowanym priorytecie energii zasobów odnawialnych w XXI wieku, a nie energii atomowej. Każde suwerenne państwo pilnuje interesu narodowego, szczególnie wielkie państwa UE, co dobitnie pokazał szczyt prezydencji niemieckiej w Brukseli, i najwyższy czas, aby na te tory myślenia skierować wreszcie wszystkich Polaków. Tego, niestety, autorzy publikacji nie potrafią zrozumieć. Wiadomo od lat, że zasoby rudy uranowej zostaną wyczerpane w drugiej połowie obecnego stulecia (Von Fred Winter "Auch Uran wird knapp" w "Sonnen Energie", nr 1 i 2, 2007). Budowa lub wszelkie propozycje rozbudowy energetyki atomowej opartej na ograniczonej ilości uranu w dalszej perspektywie nie mają racji bytu, tym bardziej że koszty budowy elektrowni jądrowej zwracają się dopiero po 30-40 latach. Obecne zużycie roczne paliwa atomowego wynosi w skali świata 67 kiloton, przy możliwościach produkcyjnych kopalń na poziomie produkcji 42 kiloton (pozostały niedobór 25 kiloton pozyskuje się z uranu zawartego w broni atomowej arsenałów USA i Rosji). Energia nuklearna jest bezużyteczna również jako remedium na zmiany klimatyczne. Najlepszym dowodem jest Francja - pomimo jedynej na świecie tak ogromnej koncentracji energii nuklearnej jest jednym z głównych producentów gazów powodujących efekt cieplarniany (www.sortirdunucleaire.org, R.H. Kozłowski, J. Zimny, "Globalna Energetyka a interes Polski", "Nasz Dziennik", 14-15.07.2007). Nad tym wszystkim wisi jak miecz Demoklesa wymóg zobowiązania międzynarodowego zużywania w 2010 roku 7,5 proc. energii z zasobów odnawialnych. Niespełnienie tego warunku będzie obarczone karą w wysokości 70 euro za 1 MWh brakującej mocy, co przy braku 5 proc. tej energii w naszym bilansie energetycznym doprowadzi przez kilka lat do kwoty ponad 1 miliarda euro (Narcus Franken "Gerangel an der Ostsee-Kuste", "Neue Energie", nr 8/08.2006). Nasze olbrzymie zasoby energii geotermalnej i jeszcze większe energii geotermicznej, a także nowoczesna technologia pirolizy podziemnej węgla dr. Bohdana M. Żakiewicza mogą sprawić, że Polska do 2020 roku może być samowystarczalna energetycznie z własnych zasobów kopalnych i odnawialnych. O czystych technologiach energetycznych XXI wieku winni wiedzieć nie tylko specjaliści i politycy, ale przede wszystkim dziennikarze i świadome społeczeństwo. Polska musi wreszcie jasno określić własną wizję rozwoju, narodowe priorytety, główne kierunki nauki, badań i wdrożeń. Jednym z nich winna być ekoenergetyka, w szczególności energetyka geotermiczna, która - wraz z czystymi technologiami węgla kamiennego i brunatnego - powinna stanowić trwały fundament naszej samowystarczalności energetycznej, bezpieczeństwa i suwerenności narodowej w XXI wieku. Pisarstwo w wydaniu przywołanych autorów oraz pseudoautorytetów temu nie służy. Prof. dr hab. inż. Ryszard Henryk Kozłowski Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: Nie okradaj Polski 30.07.08, 21:30 Toruń może być pierwszym miastem w Polsce, które na niespotykaną dotąd skalę wykorzysta czystą ekologicznie energię z wód geotermalnych Czysta energia może ogrzać Toruń Polska dysponuje trzykrotnie większym potencjałem energii geotermalnej niż Niemcy. To 625 tysięcy PJ (jedna jednostka PJ odpowiada energii zawartej w ok. 23 tys. ton ropy), co przewyższa ponad 150 razy nasze roczne zapotrzebowanie na energię, i do tego jest to energia czysta. Na ostatnim szczycie Unia Europejska zadecydowała o priorytecie energii z zasobów odnawialnych, a nie energii atomowej. Jeżeli Polska do 2010 roku nie będzie wykorzystywać minimum 7,5 proc. zasobów energii odnawialnej, grożą nam surowe kary, sięgające 1 miliarda euro rocznie. Pierwsza w Polsce elektrociepłownia geotermalna ma powstać w Toruniu. Projekt geologiczny oraz urbanistyczno-architektoniczny związany z poszukiwaniem i wykorzystaniem energii wód geotermalnych, których basen znajduje się pod Toruniem, powstał na przełomie 2002 i 2003 roku pod kierunkiem twórcy Polskiej Szkoły Geotermalnej profesora Juliana Sokołowskiego. - To ma być przykład dla Polski, jak wykorzystać te źródła odnawialnej, najtańszej energii. Chcemy pokazać, że można, żeby Polacy wzięli się szybko do roboty - mówi o. Tadeusz Rydzyk, dyrektor Radia Maryja. Fundacja Lux Veritatis złożyła wniosek do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska o dotacje na odwierty. Z powodzeniem. Przyznanie grantu na badania geologiczne i wydobycie wód geotermalnych opiniuje główny geolog kraju, który dysponuje funduszami przeznaczonymi na takie cele. Ponadto tego typu działania wspiera Unia Europejska, dając swoje środki finansowe, które przepadają, jeśli nie zostaną należycie wykorzystane. Inwestycja, będąca niewątpliwie dobrodziejstwem dla całego Torunia, nie znajduje jednak uznania u części dziennikarzy i polityków, których nie stać na obiektywną ocenę sytuacji. Nikt przy zdrowych zmysłach nie czyni bowiem zarzutu, że staraniem jakiejś instytucji - w tym przypadku Lux Veritatis - miasto będzie mogło korzystać z czystej i taniej energii. Jeżeli można mieć pretensję, to tylko do tych podmiotów, również samorządowych, że na taki pomysł same nie wpadły i nie złożyły adekwatnych wniosków. Na zasadzie szukania dziury w całym sobotni "Dziennik" stawia Fundacji zarzut, że chce przy odwiertach zastosować... lepsze (a więc i droższe) rury ze wzmocnionych włókien szklanych (powinna użyć drewnianego akweduktu?). "Wnikliwi" dziennikarze sami ocenili zasadność stosowania odpowiednich gatunków rur. W gazecie nie uświadczymy żadnej opinii specjalisty. Pewnie dlatego, że trudno byłoby mu przyznać, iż lepsze od fiberglasowych są rury tradycyjne, stalowe. - Staramy się zastosować takie technologie, by nie popełnić błędów, które popełniono już gdzie indziej. Chcemy uczyć się u najlepszych. W Niemczech popełniono błąd, stosując rury z PCV. Dlaczego nie mamy dorównać Europie? Odwierty są bardzo kosztowne i pracochłonne, a potem wszystko niszczeje, jeśli użyje się niewłaściwych materiałów, czego przykład mamy w Stargardzie Szczecińskim, gdzie zastosowano stalowe rury - tłumaczy prof. Ryszard Kozłowski, pilotujący toruński projekt. - Nawet gdyby była tylko energia o wartości 2 megawatów, to jest to już energia pozwalająca zaoszczędzić kwotę 7 mln złotych. Jest to tania energia, gwarantująca rozwój polskiej energetyki. Z tego skorzystać może również miasto, nie tylko ze względu na tanią energetykę: wody geotermalne są tak wysoko zmineralizowane, że wszystko wskazuje na to, że mają również właściwości lecznicze - dodaje profesor. Najważniejsze zaś, że jest to energia absolutnie czysta, nieprodukująca jakichkolwiek zanieczyszczeń do atmosfery, co jest zbawienne w dobie tak postępującej degradacji środowiska. Maria Cholewińska -------------- Gdyby o. Rydzyk zajmowal sie rzadka odmiana motyli - nie szkodzilby nikomu. Chce dobra Polski, chce korzystac z jej bogatych zasobow - jest WIELKIE BE - moher i oszolom do kwadratu, zlodziej i morderca staruszek z posunieta demnencja. CACY jest zgraja pazernych globalistow liczacych skupuletnie ile moga zarobic na naiwnych Polakach wierzacych "swoim" kolejnym rzadom. Dlaczego ktos moze nie chciec dobra dla kraju, w ktorym zyje? Masochizm, zdrajca, amoralny dorobkiewicz, wrog kraju, w ktorym zyje? Chyba wszystkiego po troche. Piller na prezydenta! Jakie ladne nazwisko! Wszystko pojdzie jeszcze lepiej! Piller prawa reka Sorosa/Balcerowicza/Tuska - czy ty z mlodziezowki PO/GW? Anna Kozlowska -------------- wiecej: www.dlapolski.pl/Siegajmy-po-geotermie-art2719.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kornik3311 O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 30.07.08, 08:32 Uratował STOCZNIE w ten sam sposób, czyli zdzierając kasę z moherków. To patent sprawdzony, dający pewne, wymierne korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
kiviwa O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 30.07.08, 11:25 Oj, Rydzyk Rydzyk, a wpadles na to by sprzedać swoj samochód i kase przeznaczyć na cos dla ludzi, dla tych babć, ktore tak cie wspierają ze swych niewilkich emeryturek? Dlaczego tak bezczelnie potrafisz żebrać, nie dając nic w zamian! Można wykorzystywać żródla geotrmalne, ale niech zyski idą też dla ludzi, a nie tylko dla Ciebie, a tak by było gdybys dostal ta kasę, malo nakradłeś?? Może jeszcze powiesz, że tych luksusów sie uczciwie dorobiłęś????? Ludzie, przejżyjcie na oczy, jeśli chcecie byc dobrzy, pomagajcie, a nieszerzcie nienawiść, kłótnie i podziały! Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 30.07.08, 11:42 ten zlodziej i oszust ciagle jatrzy!!kogo jednoczy?!-ciemna moherowa koltunerie?!juz dawno ja "zjednoczyl"!smiechu warte!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiek25nh O. Rydzyk: Zobaczcie, jak jednoczymy Polaków 30.07.08, 17:41 Przewiduję, że owo ,,zjednoczenie Polaków" pod moherowymi sztandarami wyjdzie mu tak samo, jak szumnie zapowiadana manifestacja w stolicy. To, że w końcu wyjdzie mu to bokiem to gorąco wierzę, gdyż prawa biologii są nieubłagane, a i ludzie mądrzeją. Odpowiedz Link Zgłoś