e-skin 27.08.08, 07:14 wniosek jest prosty, radio Maryja to nadal liczaca się siła w polskiej polityce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-skin Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 07:15 ale samymi słuchaczami RM kaczory niczego nie wygrają... muszą też zadbać o elektorat lewicowo socjalny, tam też sa ludzie o pronarodowych sympatiach Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Słuchac moze kazdy, czasem to robię 27.08.08, 08:40 szczególnie jak jade w nocy i słucham dyskusji lub monologów "zyciowych", przestałem bo za bardzo się smiałem, wole hip- hop. Problemem jest zasianie w ludziach nienawisci do drugiego człowieka majacego inne poglady. Moja s.p.wujenka była normalna kobieta ze wsi, zaczeła nienawidzieć ydowskimi dziecmi ubogiego krawca. Z kolei sasiadka, która udzielała się z męzem w działalnosci podziemnej stała się fanatyczną członkinia RM, zganiała dzieci do koscioła i tworzyła podwórkowe kółka rózańcowe, dopiero rodzice wybili jej z głowy te bolszewickie ciągoty, zbierała na stocznię teraz udaje że nie wie komu wpłaciła. Dopiero jak synek karmiony od dzieciństwa nienawiścią narobił bałaganu, troche się uspokoiła. To nie sa ludzie kierujący sie nauka Jezusa, to sa ludzie zjednoczeni nienawiscia do innych nawet nieznanych ludzi, wykorzystywani do konkretnych celów przez cawnych demagogów. Tak naprawde nie sa im do niczego potrzebni, licza się głosy i datki. Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Słuchac moze kazdy, SŁUCHacze bolszewicy??? 27.08.08, 11:29 stała się fanatyczną członkinia RM, zganiała dzieci do > koscioła i tworzyła podwórkowe kółka rózańcowe, dopiero rodzice > wybili jej z głowy te bolszewickie ciągoty, zbierała na stocznię > teraz udaje że nie wie komu wpłaciła. Dopiero jak synek karmiony od > dzieciństwa nienawiścią narobił bałaganu, troche się uspokoiła. To > nie sa ludzie kierujący sie nauka Jezusa, to sa ludzie zjednoczeni > nienawiscia do innych nawet nieznanych ludzi, wykorzystywani do > konkretnych celów przez cawnych demagogów. Tak naprawde nie sa im do > niczego potrzebni, licza się głosy i datki. Słuchacze Radia Maria mają bolszewickie ciągoty? Można paść ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Kto wam pozwolił yebać O.Dyrektora jak psa??? Nie 27.08.08, 11:56 wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz I to samo podśmiechujki ze słuchaczek! Kto wam poz 27.08.08, 12:00 woliłobesrywać wiernych słuchaczy O.Tadeo??? Zabraniam, szatany! Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Wczoraj 8%, dzis juz 11%, a Gazetka w dol 27.08.08, 13:24 Cuda, to chyba, ze wczoraj bylo 8, a dzis 11%. Tuskowe to chyba cuda, ze jak ukradl pieniadze na geotermie, to sluchaczy przybylo, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Wczoraj 8%, dzis juz 11%, a Gazetka w dol 27.08.08, 22:40 poszeklu napisał: > Cuda, to chyba, ze wczoraj bylo 8, a dzis 11%. > Tuskowe to chyba cuda, ze jak ukradl pieniadze > na geotermie, to sluchaczy przybylo, czy jak? Jakie 11%? Coś ci się przyśniło. To wymierająca beretkowa nacja. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper bolszewicy tak samo robili frekwencję 27.08.08, 12:02 Samo zachowanie jest starsze, od dawna stosowano tę metode szantażu w różny sposób, karą boską, nobilitacją, była to tez hierarchia kto zasłuzył a kto nie by chodzić do koscioła, bądź zasiadac w ławkach. Napisałem ze to bolszewickie ciągoty, bo to ostatnie doswiadczenie które wywarło silne pietno na niektórych ludziach, często sobie z tego nie zdają sprawy bo sa zamknięci na dyskusję a za pewnik uznaja tylko włąsne ścisłe grono. Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 09:05 e-skin napisał: > ale samymi słuchaczami RM kaczory niczego nie wygrają... muszą też > zadbać o elektorat lewicowo socjalny, tam też sa ludzie o > pronarodowych sympatiach Ja też jestem patriotą, ale nie mam nic przeciwko aborcji, eutanazji, małżeństwom homoseksualnym, imigracji, integracji z Unią i rozdziale państwa od Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 07:19 "Problem jednak polega na tym, że Radio Maryja - jak utrzymują jego krytycy - kształtuje przekonania polityczne słuchaczy, mobilizuje ich do wzięcia udziału w wyborach, wskazuje, na kogo głosować, a na kogo nie głosować” - pisze Mirosława Grabowska, socjolog i dyrektor CBOS." Wcale nie na tym polega problem. Każda prywatna rozgłośnia ma prawo głosić poglądy polityczne, mobilizować i agitować. Na tym polega pluralizm i wolność słowa. Natomiast problem jest w tym, że rozgłośnia: a) Łamie prawo polskie: - zniesławiając bądź znieważając niektórych ludzi - nawołując do nienawiści na tle narodowym - wyłudziła od słuchaczy wielkie pieniądze niby na ratowanie Stoczni Gdańskiej i nie spożytkowała ich na ten cel b) To już problem nie dla ogółu obywateli, lecz dla Kościoła - rozgłośnia należąca do Kościoła otwarcie promuje postawy sprzeczne z etyką chrześcijańską, a dodatkowo tym samym robi złą prasę samemu Kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 08:24 Przede wszystkim narusza warunki darmowej koncesji nadając reklamy. Moim zdaniem powinno płacić tak samo jak wszystkie inne radia (to jest kilkadziesiąt mln zł rocznie). Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Jak ktos słucha Radia Maryja, to nie kłamie 27.08.08, 13:34 A falszywcow takich jak ropuszka-Anuszka mozna za grosze pod budka z piwem za flaszke Okocimia kupic i beda pluc. Jest teraz rzad PO i sam Donald Tusek-Phłemieł stara sie jak moze, zeby Radiu Maryja zaszkodzic. A to ukradnie pieniadze na Wyzsza Szkole Kultury Spolecznej i Medialnej, a to ukradnie unijne fundusze na odwierty geotermalne dla ogrzewania Torunia, a to rzuca puste oskarzenia. Co z tego? PIES SZCZEKA, KARAWANA JEDZIE DALEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 13:00 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > a) Łamie prawo polskie: > - zniesławiając bądź znieważając niektórych ludzi Na przykład? > - nawołując do nienawiści na tle narodowym Na przykład? > - wyłudziła od słuchaczy wielkie pieniądze niby na ratowanie Stoczni Gdańskiej > i nie spożytkowała ich na ten cel Gardłują wyłącznie ci co grosza nie dali. Ja wpłaciłem i jakoś nie żałuję. Zmiana celu wydatków była ogłaszana. Jeśli ktoś się nie zgadzał można było wystąpić o zwrot. Mało kto tak zrobił ale taka możliwość była. Zatem ciągłe używanie słowa "wyłudził" jest ordynarnym kłamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
cerambyx Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 13:33 Jakbym zaczal cytoc to bys pewnie mowil, ze zmanipulowane i nieprawdziwe, dlatego tez polecam stronke z nagranymi fragmentami (niestety nie wszystkie, a slyszalem duzo ostrzejsze) ale i tak daje do myslenia (jezeli jeszcze potrafisz samodzielnie:) www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
czerwoneszmaciarstwo Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 16:29 Podrobki sa moze ciekawe, ale dla fanow michnikowszczyzny. Kto słucha Radia Maryja, ten wie ze to dobra stacja, a nie kabaret amatorow fonomontazu. Radio Maryja jest stacja niezalezna i ani michnik, ani zaden urban nie ma wplywu na tresc audycji. Ani Moskwa, ani Bruksela, ani NY, ani Telawiw nie moze tu nic ukrecic. Odpowiedz Link Zgłoś
cerambyx Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 16:44 czerwoneszmaciarstwo napisał: > nie ma wplywu na > tresc audycji. Ani Moskwa troche za bardzo sie zagalopowales w tej wyliczance :)) Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 17:13 cerambyx napisał: > Jakbym zaczal cytoc to bys pewnie mowil, ze zmanipulowane i nieprawdziwe, > dlatego tez polecam stronke z nagranymi fragmentami (niestety nie wszystkie, a > slyszalem duzo ostrzejsze) ale i tak daje do myslenia (jezeli jeszcze potrafisz > samodzielnie:) > > www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/index.php Znam tę stronę a nawet w pewien sposób niemiły sposób poznałem metody p. Maszkowskiego. Ad homini: to człowiek zacietrzewiony swoją własną tendencyjnością. Ad rem: pierwszy przykład z brzegu. Jako kłamstwo Maszkowski cytuje Michalkiewicza który twierdzi, że odszkodowania organizacjom żydowskim nie należą się. Otóż czy należą się czy nie to kwestia wielce kontrowersyjna. Wg prawa większości krajów europejskich jeśli ktoś umiera czy ginie nie posiadając spadkobierców dziedziczy po nim kraj którego był obywatelem. Dodatkowo Polska tuż po wojnie przekazała róznym krajom pewne kwoty a kraje te m. in USA zobowiązały się do przejęcia jakichkolwiek roszczeń na siebie. Ale dla Maszkowskiego sprzeciw wobec zasady, że po pomordowanych przez Niemców Żydach mają dziedziczyć żydowskie organizacje z Nowego Jorku to przejaw faszyzmu i nacjonalizmu i z lubością umieszcza to wśród swych zasobów. 99% nagrań ma podobną wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Radio Maryja zajmuje się 27.08.08, 08:34 Radio Maryja zajmuje się głównie tematyką religijną. Ludzie razem odmawiają różaniec albo są transmisje mszy świętych. Owszem, są też audycje jak „Rozmowy niedokończone”, gdzie głoszone są poglądy, z którymi nie każdy musi się zgadzać ale w jakim medium tak nie jest? Rzecz w tym, że do radia dzwonią przeróżni słuchacze i prezentują własne, często dyskusyjne poglądy. Na ile za takie poglądy może odpowiadać radio? Na ile za to, co na tym forum Gazety Wyborczej wypisują forumowicze odpowiada redakcja Gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Masz rację, każde media formują opinię 27.08.08, 08:52 Na forum Gazety kazdy moze wypowiedzieć się lu zaszczekać, co kto lubi, widać wielu niedowarzonych smarków powtarzających zasłyszane teksty, mozna tez poczytać twardych zwolenników róznych opcji ioraz nawiązac rzeczowa dyskusję.W RM nie słyszałem zbyt wielu watków mogacych spowodowac dyskusje, raczej wylewana żółć, tez sposób na poprawienie sobie samopoczucia, komus jest gorzej niż mnie:)Do RM nie dzwonią słuchacze wyrażający różne poglady, raczej zbiezne, często niewiarygodne. Słuchałem kilka razy wypowiedzi ludzi szukających Chrystusa i odpowiedzi księdza-były żałosne, słuchałem kiedys przypadkiem o pozyciu małżeńskim, to był horror, ksiądz absolutnie nie umiejący nazwać spółkowania, gadający brednie, nie znający życia w tym zakresie absolutnie albo taki zakłamany.To taki harlequin dla masochistów nieswiadomych pożadania tylko go czujących. W tym przynajmniej wszystkie media maja przewagę na RM. Poza tym nie mam do RM uwag, to ja decyduje co mam słuchać a głupców nie słucham, do rozmowy z Bogiem, RM tez poziomem nie dorosło, chyba że się wierzy że Jezus był spod Czestochowy? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 powiadasz "głupców 27.08.08, 09:52 "głupców nie słucham". Masz takie prawo ale daj je innym też. Może są tacy, którzy akurat ciebie uznają za głupca? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Mam świadomość żem głupi i mniej godny. 27.08.08, 12:11 Ale nie oznacza to, że nie mam prawa do swojej racji. Uwazam niektórych tam komentujących za głupców bo ich wypowiedzi sa oderwane od realnego życia i nic więcej, Nie oceniam ich jako ludzi tylko w konkretnym temacie. Podobnie jest ze mną, jesli któś uwaza że głupio mówie moze mi to powiedzieć, uzasadnić, a ja sie nad soba zastanowię, tylko ja do tej pory jakos sobioe w życiu radziłem, korzystajac także z nauck duchownych, ale wyższego lotu za co jestem im wdzięczny, bo zrozumiałem jak nalezy wierzyć, przeważnie szanując innych a tego w RM jakos trudno usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 masz prawo mieć swoje zdanie, 27.08.08, 16:24 a inni mają prawo mieć swoje. Natomiast nie zgadzam się z opinią, że w RM "trudno usłyszeć", że szanują tam innych. Kto kiedy nie uszanował? Konkretnie. Bo na razie mówisz ogólnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
agnitz Re: Radio Maryja zajmuje się 27.08.08, 08:53 Problem w tym, że te kontrowersyjne poglądy głoszą głównie dziennikarze RM. Gdyby RM dbało tylko o modlitwę to OK. Czy zauważyliście, że dochód słuchaczy kształtuje się w granicach 500 - 1200 złotych. W takim przypadku naprawdę trzeba poświęcić czas na modlitwę, bo na inne spedzanie czasu jakoś nie ma szans. Gdyby w Polsce działał prawdziwy program aktywizacji (na co przecież są pieniądze z EFS), to na pewno RM nie miałoby takiego posłuchu... Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 Sekta Radio Pomyje..im. łojca Rydzola.. 27.08.08, 08:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=82661224&a=82663038 Sondaż: Ojca Zgryźlika bolszewicka wtyka. - Wiadomości - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 gdyby, gdyby, gdyby - agnitz; 27.08.08, 09:54 Chciałbym zapytać na ile aktywny był (i jest) np. Episkopat w obszarze nowych mediów? Dlaczego już przed laty praktycznie jedynym radiem jakie np. można było niemal wszędzie odbierać jadąc samochodem przez Polskę było Radio Maryja? Już Maksymilian Kolbe słusznie głosił potrzebę korzystania z nowoczesnych mediów, szedł w kierunku prasy, radia, telewizji nawet (w pierwszej połowie ubiegłego stulecia!) czy wykorzystywania sterowców(!). W socjaliźmie to nie było możliwe. Ale co zrobiono po 1989 roku w kościele katolickim aby uruchomić swoje oficjalne rozgłośnie czy stacje telewizyjne? Widocznie zbyt mało. A ponieważ media są nie od dziś potęgą to zwykły ksiądz może więcej znaczyć niż kardynał. Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Radio Maryja zajmuje się 27.08.08, 11:44 toja3003 napisał: > Radio Maryja zajmuje się głównie tematyką religijną. Ludzie razem > odmawiają różaniec albo są transmisje mszy świętych. Owszem, są też > audycje jak „Rozmowy niedokończone”, gdzie głoszone są poglądy, z > którymi nie każdy musi się zgadzać ale w jakim medium tak nie jest? > Rzecz w tym, że do radia dzwonią przeróżni słuchacze i prezentują > własne, często dyskusyjne poglądy. Na ile za takie poglądy może > odpowiadać radio? Na ile za to, co na tym forum Gazety Wyborczej > wypisują forumowicze odpowiada redakcja Gazety? Nie tylko dzwonią słuchacze. RM nadaje cykliczne audycje gdzie zaproszeni goście głoszą poglądy za aprobatą prowadzącego księdza, będące przestępstwem. Np prof Bender i doktor z Opola sądzony później za klamstwo oświęcmskie, głosili że obozy koncentracyjne, komory gazowe i krematoria to wymysł, bo to faktyczie były obozy pracy a nie fabryki śmierci. Itp goście w różnych audycjach wcale nie religijnych lecz siejących klamstwo i nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 otóż ci ludzie rozróżniali 27.08.08, 11:52 obozy zagłady i obozy koncentracyjne gdzie jedną z metod zabijania była też katorżnicza praca to po pierwsze. Po drugie może byś podał konkretny cytat z datą czy faktycznie padło stwierdzenie "obozy koncentracyjne, komory gazowe i krematoria to wymysł" a nie operował ogólnikami typu "jakiś doktor", a warto też koncentrować się na aktualnościach a nie audycjach sprzed lat. Po trzecie: czy każdy pogląd głoszony jest na tym forum "za aprobatą administartora GW"? Też wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: otóż ci ludzie rozróżniali 27.08.08, 13:49 "Po trzecie: czy każdy pogląd głoszony jest na tym forum "za aprobatą administartora GW"? Też wątpię." slusznie watpisz, szkoda tylko, ze porownujesz jablka z pomaranczami albo, jak to mawail moj matematyk, "mylisz pan fakty z zyczeniami". na tym forum rozmawiamy miedzy soba, administrator moze co najwyzej wyciac wypowiedzi niezgodne z prawem. rozmowy w radyju sa moderowane, jest tam prowadzacy, ktory w przypadku np. nawolywania do nienawisci na tle narodowosciowym lub religijnym, albo jakiejs wierutnej bzdury (gdyby np. ktos glosil, ze II wojne swiatowa rozpoczeli Chinczycy, dajmy na to) polemizowac i prostowac owe bzdury. tymczasem wesolo przytakuje. rozumiesz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 rozumiem różnicę ale taka jest 27.08.08, 16:26 specyfika radia. Przykład: miałem włączony PRI, jakaś dyskusja telefoniczna, słuchaczka zaczyna z grubej rury „PIS ma rację, tych z PO trzeba pozamykać a Wyborcza ciągle coś tylko o CBA a przecież...”. Prowadzący próbuje ją stonować, przerwać, ona dalej swoje a on ją grzecznie wyłącza i mówi „dziękujemy za wypowiedź pani z Koszalina” i potem nadaje coś po swojemu. Mechanizm, o którym mówisz nazywa się w psychologii medialnej „projekcją” i to działa w każdym medium. Słuchasz czasem różnych dyskusji telefonicznych w radiu Bis, III, PRI, by wymienić parę stacji z brzegu? Otóż jak ktoś tam teraz (po wyborach!) dzwoni i mówi „ja popieram PIS, bo...” to w tym momencie prowadzący mówi „dziękujemy za wypowiedź a teraz posłuchamy piosenki”. Zanim zresztą wejdzie na antenę to jest „filtrowany”, czeka w kolejce. Akurat znam szczegóły jak to się robi, bo mam doświadczenia radiowca. I jasne, że słuchacz z reguły dzwoni do „swojej” stacji a nie po to aby „użerać się” z mniej lubianą. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: otóż ci ludzie rozróżniali 27.08.08, 19:56 ready4freddy napisał: > rozmowy w radyju sa moderowane, jest tam prowadzacy, ktory (...) > polemizowac i prostowac owe bzdury. tymczasem wesolo przytakuje. Ja zauważyłem co innego - że właśnie prowadzący, np O. Jacek, prostują i wchodzą w słowo ludziom, którzy chrzanią głupoty, a nawet zwczajnie mówią nie na temat. Na marginesie - ja nie słucham RM, zwyczajnie nie miałbym nawet na to czasu ani ochoty. Słucham wybranych audycji z Internetu, w podobny sposób oglądam wiadomości TW Trwam lub czytam wybrane artykuły w ND. W jaki sposób CBOS zakwalifikuje mnie i mnie podobnych? A jestem pewien, że takich jest wielu - ludzi którzy czytają i ND, i GW, choćby po to by sobie porównać co obie gazety piszą i jak przedstawiają te same wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: otóż ci ludzie rozróżniali----toja3003 27.08.08, 15:30 Oprócz typowych obozów zaglady np: Nurzec były również obozy koncentracyjne będące równocześnie obozami zagłady np: Majdanek, Oświęcim(Auschwitz-Birkenau), gdzie zaraz po selekcji na rampie część więźniów kierowano bezpośrednio do komór gazowych a z nich do krematorium. W audycji RM:Rozmowy niedokończone(13/14styczeń2000) brali udział minn: prof Bender,historyk Peter Raina, wykladowca Uniwersytetu Opolskiego dr Dariusz Ratajczak(to On był sądzony za klamstwo oświęcimskie). Nieważne kiedy to było, ważne że bylo! O Ratajczaku pisal np prof Andrzej Zoll w Znak(lipiec2000nr542).Dane na ten temat można znaleść w internecie np pod hasłami:klamstwo oświęcimskie, Bender, Ratajczak. Nie czepiaj się więc drobiazgów bo nie ma o co. Informacji o audycji udzieli Ci Ojciec Rydzyk choć wątpliwe czy prawdziwych. PS. O. Rydzyk sprzedawal cegielki na wykup Stoczni. Nie wykupił jej,pieniędzy biedakom darczyńcom nie oddał ani się z nich nie rozliczył.Więc co? tak postępuje Kaplan katolicki? To jest wzór chrześcijańskiego miłosierdzia? A FE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Otóż uważam, że jednak ważne "kiedy to było" 27.08.08, 16:30 i kto to powiedział. Rydzyk czy inna osoba. I daruj - ocena RM dziś na podstawie audycji sprzed 8 lat to nieporozumienie. A co do "cegiełek" to nie słyszałem żeby darczyńcy mieli z tym problem więc skąd wiesz, że oni mają coś przeciwko temu? Pytasz o "wzory miłosierdzia". Otóż wzór jest taki, że dajesz i niczego w zamian nie żądasz a ty chcesz rozliczyć kasę jak w zwykłym biznesie. Komercha to nie "miłosierdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Re: Radio Maryja zajmuje się 27.08.08, 12:08 toja3003 napisał: > Rzecz w tym, że do radia dzwonią przeróżni słuchacze i prezentują > własne, często dyskusyjne poglądy. Na ile za takie poglądy może > odpowiadać radio? Na ile za to, co na tym forum Gazety Wyborczej > wypisują forumowicze odpowiada redakcja Gazety? Nadawanie audycji radiowych wymaga koncesji i ta koncesja nakłada pewne ograniczenia, póki co forum internetowe nie jest koncesjonowane - taka jest różnica, porównanie nie do końca trafne. Co do samego radia i jego fenomenu. Nie jest to rozgłośnia komercyjna - choćby przekrój słuchaczy, ich zamożność świadczy że na wiele reklamodawców nie ma co liczyć. Jest bardziej rozgłośnią publiczną więc domaganie się płacenia komercyjnych stawek za koncesje jest absurdem. Liczba słuchaczy świadczy o dużym zapotrzebowaniu na takie media, wystarczy porównać z liczbą słuchaczy PR. Dyskusja na temat treści głoszonej przez nadawców jest dość trudna, bo jak ktoś słusznie zauważył to są indywidualne (aczkolwiek liczne, radykalne i dość jednomyślne) opinie słuchaczy. Po prostu o. Rydzyk daje możliwość wypowiedzenia się tym którzy znajdują się na marginesie życia społecznego i jedyne co mają to swój głos - głos w wyborach. Rzesza im podobnych chętnie słucha i pokrzepia się świadomością że jednak stanowią jakąś siłę, oraz wierzy że pod przywództwem o. dyrektora ten ruch zmierza we właściwą stronę. Słuchacze nie oczekują że Rydzyk im pomoże w niedoli, on sam nawet nie próbuje tego deklarować. Mimo że jest to rozgłośnia katolicka nikt się cudu nie spodziewa, wystarczy żeby można było żyć "po Bożemu". Przeciwnikom politycznym może być nie w smak że radio ma tak zdyscyplinowany i wierny elektorat, który nie domaga się działań i z nich nie rozlicza. Jeśli ktoś czuje się urażony przez radio może dochodzić sprawiedliwości w sądzie lub nie słuchać, tak jak np. nie ogląda debilnych realityshow bo są obrazą dla jego intelektu, transmisji z igrzysk w Pekinie bo w jego mniemaniu przeczą idei olimpijskiej itd. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Radio Maryja zajmuje się 27.08.08, 15:49 Toja!!!! cos ci powiem.....moja Mama wyjechala z USA majac 62 lata . wrocila do POLSKI i wciagneliscie ja do tego zasranego klubu religijnych fanatykow.Ja nie moge swojej Mamy teraz poznac,cieszko mi sie z nia rozmawia.Ten posraniec rydzyk jest zlodziejem nie tylko pieniedzy,zabiera tym starszym ludziom chec do normalnego zycia. Czego wy ludzie nie rozumiecie,jak mozna byc tak glupim zeby dac sie wciagnac w jego zabawe bo jestem pewny ze on sie napewno nie modli. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Co to znaczy "wciągneliście" - sneville? 27.08.08, 16:36 ja nikogo w nic nie wciągam. Mówisz, że "zabiera tym starszym ludziom chec do normalnego zycia.". Ja znam wiele przykładów, że starsi ludzie dzięki temu radiu odzyskują chęci do życia, modlą się razem, odmawiają różaniec, mają poczucie wspólnoty. Chcesz to im zabrać? Możesz tylko daj im coś w zamian. Nie potrafisz. No cóż, tyle władzy ile odpowiedzialności. Zresztą nawet zmiana dyrekcji Radia Maryja nie oznaczałaby wymiany tysięcy czy nawet milionów słuchaczy, którzy dzwonią i głoszą swoje opinie. Zabronić im tego? Ocenzurować totalnie? Można. Ale wtedy znajdą sobie ujście w innym medium, w innych strukturach, organizacjach, może o wiele gorszych czy wręcz niebezpiecznych. Mamy w Polsce miliony ludzi słabiej wykształconych, starszych, widzących świat w uproszczonych czarono- białych kategoriach, pełnych kompleksów, uprzedzeń wobec „onych”, „obcych”, wierzących w tajne światowe spiski i „układy”; ludzi, którzy boją się zmian, czują się zagrożeni, przegrani, przestarszeni, bezradni wobec braku pomocy w ich problemach jak bieda, bezrobocie. Tacy ludzie często reagują goryczą, agresją, nienawiścią w swej bezsilności czy nawet rozpaczy. I dzwonią jak do telefonu zaufania ze swoimi żalami, pretensjami, poszukiwaniem winnych za ich życiowe niepowodzenia. Czy tych ludzi też można „wymienić”? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Co to znaczy "wciągneliście" - sneville? 27.08.08, 19:17 Widze ze rozmawiam z ksiedzem....hehehe...jak to, co to znaczy!!!!! Jesli nie rozumiesz slowa fanatyzm to o czym my mamy rozmawiac??? Nie poznaje swojej Matki i tyle....zaczela was sluchac i teraz wszytkiego sie boi....hehehe.....u was w tym radju mozna wpasc w depresje,napewno nikomu nie pomagacie.Straszycie te starsze osoby pieklem i piorunami tak jak ruscy probuja zrobic to z Europa...i tylko tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Twoje "argumenty" snellville, typu 28.08.08, 09:53 "hehehe" albo to, że twoja matka czegoś się boi (piorunów?) to nie dowód na czyjś fanatyzm (czyj?). Ja znam wiele przykładów słuchaczy RM, którym to radio pomaga – modlą się z nim, mają poczucie wspólnoty – co w tym złego? Piszesz o „fanatyźmie”. Co masz konkretnie na myśli? Odmawianie różańca to „fanatyzm”? Odpowiedz Link Zgłoś
1aniolg Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 09:10 kto czyta wyborczą 90%-kryminaliści, 6%-złodzieje, 4%-geje i lesbijki, łączny nakład 100egz, to wyborcza za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 15:49 1aniolg napisał: > kto czyta wyborczą 90%-kryminaliści, 6%-złodzieje, 4%-geje i lesbijki, łączny > nakład 100egz, to wyborcza za rok... - ----Aleś się wysilił. Mózg Ci się czasem z wysiłku myślowego nie zagotował? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 20:04 Ado ktorej grupy ty sie zaliczasz pajacu bo teraz tez ja czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Nie wiem kto czyta wyborczą, ale wiem że 27.08.08, 22:38 Radio Maryja założył jeden z największych kryminalistów w Polsce, niejaki Rydzyk mający ksywkę Belzebub z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
drim1 Jakieś do d..y te badania skoro nie zbadali jaki p 27.08.08, 09:28 procent słuchaczy jest w przdziale 34-55 lat oraz w wieku do 18 lat. Nie wiemy też jaki procent słuchaczy zarabia wiecej (o ile więcej) niż podane dwie grupy. Albo CBOS odwalił hałture albo G.Wymiotna manipuluje danymi tak aby naciagnąć obraz środowisk Radia z badań do własnej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Jakieś do d..y te badania skoro nie zbadali j 27.08.08, 15:52 drim1 napisał: > procent słuchaczy jest w przdziale 34-55 lat oraz w wieku do 18 lat. > Nie wiemy też jaki procent słuchaczy zarabia wiecej (o ile więcej) > niż podane dwie grupy. Albo CBOS odwalił hałture albo G.Wymiotna > manipuluje danymi tak aby naciagnąć obraz środowisk Radia z badań do > własnej propagandy. PODAJ INNE DANE z badań wg Ciebie wiarygodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny222 Puscić Rydzyka w samych skarpetkach. 27.08.08, 09:39 Mam nadzieję że dożyje tego dnia gdy ta ziejaca nienawiscią i manipulatorska stacja umilknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
drim1 gdybym był z księżyca i nie miał 27.08.08, 09:40 pojęcia o konfliktach ideowych w Polsce i zaczął edukację społeczną od portali Wymiotnej Gazety to rzekłbym: ludzie jak wy zygacie nienawiścią! Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: gdybym był z księżyca i nie miał 27.08.08, 20:22 Jestes z ksiezyca!!!!.....teraz wlasnie czytasz ta gazete idioto... ty se lepiej zadzwon do Torunia i przestan pykac bo jeszcze cos zepsujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
polsz przeciętny słuchacz 27.08.08, 09:49 jest więc starą, biedną i niewykształconą kobietą Odpowiedz Link Zgłoś
xelef Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 10:19 Poplujmy trochę na Kościół- może znów ktoś zamorduje kapłana- nic się nie stanie- najwyżej znów się napisze że molestował w młodości mordercę- oto logika GazWyb Odpowiedz Link Zgłoś
katigroszek Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 10:41 Kościół wystarczająco dobrze pluje sam na siebie. Ustami Rydzyka między innymi. Drim1 - coż za ascynujący lekki i ujmujący styl wypowiedzi! Chyba studiowałeś sztukę oratorską według Gomułki :) ---------------- Pistolet musi strzelać, a karabin musi jeszcze trafiać. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Kto słucha Radia Maryja? Mohery i debile. 27.08.08, 10:43 normalnym ludziom szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
xelef Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 13:06 Jak Kościół chce pluc na siebie to moze to robić- ale innym opluwać go nie wolno. Jak chcesz na siebie napluć to pluj do woli ale innym nie wolno pluc na ciebie- prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 16:04 Ale sie kuzwa oplules...hehe..za czesto jezyk po ten oplatek wyciagasz dlatego ci slina leci.. Odpowiedz Link Zgłoś
cerambyx Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 11:26 Gdyby nie molestowal to nie mialby problemow, a tak to sam sie prosil. Odpowiedz Link Zgłoś
3cik Uczciowści! 27.08.08, 12:10 Niech sobie działa, ale na rynkowych zasadach, niech sprzedaje i emituje reklamy, medaliki i co tam chce, zestawy do odbioru Trwam, ale niech płaci podatki i niech się nie dobiera do państwowych pieniędzy! Odpowiedz Link Zgłoś
jdmisiunio ale ich głos jest tyle wart.. 27.08.08, 12:21 co głos profesora politologii.. i na tym żerują partie populistyczne w rodzaju PiSu.. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Kto słucha Radia Maryja? 27.08.08, 12:54 Ludzie spragnieni kabaretu na poziomie wyższym niż oferowany przez niezłe skądinąd kabarety zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
szakal51 Słuchacze radia maryja 27.08.08, 14:02 to ludzie którzy zwyczajnie nie rozumieją ani przemian zachodzących w Polsce ani na świecie. Co najciekawsze wbrew temu że padre Rydzyk napiernicza na komunę to wielu z nich tęskni za PRL - to jest dopiero paradoks! Podczas studiów wynajmowałem mieszkanie przez jakiś czas u pewnej kobiety po 40-stce, słuchała radia maryja i miałem okazje wymienić poglądy - stąd z własnych doświadczeń wiem że to ludzie zagubieni, oni czują się niepotrzebni. Radio maryja stworzyło im swoisty azyl. Osobiście współczuję im - są oszukiwani przez człowieka któremu ufają. Oni nigdy nie zaakceptują świata w obecnej postaci. Im jest potrzebna pomoc. Tylko tak można zneutralizować tą rozgłośnię - ona żeruje na zwykłym ludzkim niezadowoleniu. To są ludzie biedni, schorowani i boli ich że nikt ich nie słucha. A za swoje niepowodzenia obwiniają kogo się da - masonów, Żydów, liberałów itp. Dodam też że wielu młodych też słucha tego radia, mój kumpel ma 30 lat i również jest zagorzałym fanem ojca Rydzyka. I znów pojawia się ten sam motyw - to jest człowiek schorowany i niepełnosprawny. I radio maryja to właśnie wykorzystuje. Ludzkie niezadowolenie. Czysta socjotecjnika. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Słuchacze radia maryja 27.08.08, 19:53 Calkowita racja!!!! ...boaty bogaci sie na biednym.Ciekaw jestem jestem co nasi ksiezulka wymysla jak im ta generacja lat 40-tych i 50-tych wyumiera...chyba trzeba bedzie sie wziasc do lopaty..hehe Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Jak "kto słucha?" to staruszki, 27.08.08, 17:17 biedne, niewykształcone i chorowite które niedługo wymrą. A za chwilę trąbią na wszystkie swoje tubki "jakie to zagrożenie dla demokracji". Tylko patrzeć jak zjadą te staruszki ze wsi autobusami podstawionymi prze Ojca Dyrektora a potem parasolkami rozniosą w drobny mak pionowe korytarze Agory. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Nie Wasza sprawa Komuszki 27.08.08, 23:03 Nie chodzicie do kościoła, nie jesteście katolikami, zajmijcie sie swoimi sprawami,OK? Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek ja jak potrzebuję surrealizmu 28.08.08, 10:17 uderzeniowego to na minutę włączam... później oddycham z ulgą jak po złym śnie.. ( tak jak z "godziną nienawiści" u Orwella) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: ja jak potrzebuję surrealizmu 28.08.08, 10:36 ja nawet na minute nie moge wlaczyc, bo pies zaczyna wyc.... Odpowiedz Link Zgłoś