konrad.ludwik02 Będę się powtarzał, ale przypomnę: polityka ... 13.09.08, 16:55 Będę się powtarzał, ale przypomnę: polityka to jest umiejętność przewidywania i skuteczność działania (realizacja wytyczonych celów). Tych cech zabrakło naszym, pożal się Boże politykom, kiedy stworzyli ad hoc przepisy o wcześniejszym przejściu na emerytury i tzw. emerytury pomostowe; resztę dokonuje patologia: powszechność zjawiska rent po uważaniu. "Praw raz nabytych - nie oddamy" brzmi równie stanowczo, jak gomułkowskie: "Władzy raz zdobytej ..."! A jednak władzę oddali, gdy zmieniły się uwarunkowania i władza stała sięnie do utrzymania; podobnie prędzej lub później musi się stać z owymi "prawami nabytymi" - muszą ulec likwidacji, inaczej rozsadzą budżet. Kto to zrobi? Uczciwy i skromny rząd, który uzyska wielkie poparcie społeczne! Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: Będę się powtarzał, ale przypomnę: polityka . 13.09.08, 17:34 Wot, logika! "Jeszcze niedawno na emeryturę odchodziło co roku niewiele ponad 100 tys. osób. W zeszłym roku dwa razy więcej. [...] Te niepokojące statystyki zawdzięczamy niespotykanym w Europie przywilejom". Tak zaczyna autor, po czym robi wolte i wykazuje, ze to nieudolne dzialania kolejnych rzadow, niesutanne straszenie zmianami na niekorzysc pracownikow powoduja ten eksodus. Bo jest, co prawda, zle, ale przeciez moze byc jeszcze gorzej. Poza tym - emerytura moze nie za wysoko, ale i pensja niewiele od niej wyzsza. Czego wiec zalowac, czemu sie zastanawiac? Niech sie martwia kolejne pokolenia! Przypomne tez, ze KRUS pozera wiecej kasy niz "wczesniejsi" emeryci, ktorzy jednak - w zgodzie z obowiazujacym prawem - swoje emerytury wypracowali (z wyjatkiem moze SB-kow, UB-kow, policjantow i wojskowych). Odpowiedz Link Zgłoś
henyk Kto żyw, na emeryturę 13.09.08, 17:50 Jeszcze troszeczkę i nie będzie żadnych pieniędzy na emerytury albo będą tak niskie, jakby ich nie było. I bardzo dobrze. Ja nie zamierzam płacić na takich "emerytów", ani mi się śni. Jak 60-letni mężczyzna czy 55-letnia kobieta (o młodszych nie wspomnę) może siebie nazywać emerytem?. Nie rozumiem tego. I jeszcze mordy drą, że za mało otrzymują. A ja drę, że za dużo płacę. Jak to się ma do zapisów Konstytucji o równości obywatelskiej?. To są kpiny. Odpowiedz Link Zgłoś
pro13 Tak funkcjonuje państwo prawa 13.09.08, 19:25 Nadzorujący ZUS rząd wciąż nie reaguje na sabotowanie polityki prozatrudnieniowej państwa przez wrocławskich funkcjonariuszy tej instytucji państwowej: Antoniego Malakę, Zbigniewa Raka, Annę Kapucińską i Danutę Marciniszyn, którzy ponad 9 miesięcy represjonowali bezrobotnego na podstawie przepisu premiującego podjęcie przez niego pracy (upodlaliby mnie znacznie dłużej, gdyby nie moje zabiegi o przyspieszenie biurokratycznych procedur). O rozliczenie winnych bezprawia walczę głównie w internecie, gdyż w tej sprawie prokuratura i sąd dają PO-PiS (dotyczy to zarówno poprzedniego rządu premiera Jarosława Kaczyńskiego i ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry, jak i obecnego gabinetu z Donaldem Tuskiem i Zbigniewem Ćwiąkalskim) zadziwiającego kunktatorstwa i zastanawiającego lekceważenia. Szczegóły: wpisz w wyszukiwarce „Bloger Adam Kłykow” i czytaj „ZUS – szczyt głupoty” Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Kto żyw, na emeryturę 13.09.08, 21:58 A co ZUS i rząd robił i nadal robi ze składkami emerytalnymi i podatkami? Wygląda na to, że dyletanci zarządzają pieniędzmi w budżecie, skoro ich zabrakło. Żeby inkasować, to politycy są pierwsi, ale jak trzeba dotrzymać umowy społecznej i wypłacić emerytury, to okazuje się, że pieniędzy nie ma. Bezczelnością jest pisać, ze rząd, ZUS, czy FUS musi wydać jakąś tam kwotę na emerytury. Należałoby napisać, ze ww instytucje muszą zwrócić to, zo kiedyś zabrały obywatelowi. Rząd nieodpowiedzialnie finansuje z pieniędzy podatnika swoje nieograniczone niczym potrzeby, podnosi nieracjonalnie wysokie wynagrodzenia nikomu niepotrzebnej armii posłów, funduje im niczym szlachcie mnóstwo przywilejów, itp, itd. Wszyscy wiemy, jakie są grzechy polskich rządów i polityków w kolejnych kadencjach oszukujących polski naród. Rząd ma dużo zabranej obywatelom kasy, ale nie widzi potrzeby, żeby się nią dzielić. Nic to, ze dzieci i starcy głodują i niepotzrebnie umierają, bo rząd zdecydował, ze nie będzie refundował leków. Rząd woli dopłacić miliardy do KRUSU, dać klerowi, zapłacić księżycowe wynagrodzenia posadzonym z klucza partyjnego prezesom spółek skarbu państwa. Polski rząd i politycy zdradzili ten naród już dawno temu. To są ludzie bez sumienia i honoru. Nawet nie wiem, czy można coś takiego nazwać człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
igrekoski To straszne dla ZUS! 13.09.08, 22:17 Trzeba płacić! Precz z ZUS! Precz z OFE! Pienidze do skarpetki! Albo na zagraniczne konta. Np do Lichtensteinu. hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: To straszne dla ZUS! 13.09.08, 22:24 Tak i tak wkrotce w calej Europie beda wszystkie emerytury na poziomie minimum socjalnego a kto bedzie mogl albo chial to bedzie mogl z kolei ubezpieczyc sie dodatkowo prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: To straszne dla ZUS! 14.09.08, 10:03 Spora część społeczeństwa zapewne by tego chciała. Zawsze jednak zostanie armia leni, nierobów i pijaków, którzy odkładać nie będą, a na starość i tak państwo (czyli i pan, i pan, i pani też...) będzie musiało ich wziąć na utrzymanie. Choc nie będzie sie to nazywało emerytura, tylko zasiłkiem czy zapomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Rząd zrobił co mógł-a co z tego wyjdzie-zobaczymy 13.09.08, 23:06 Tako rzekł Nikodem Dyzma - i........... WYSZEDŁ NA SWOJE!!! ;)))))) ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
ezana Kto żyw, na emeryturę 13.09.08, 23:59 Jesteś za utrzymaniem starych zasad to wejdż i podpisz petycję www.petycje.pl/petycja/3477%20/emerytura_na_starych_zasadach_dla_urodz%20onych_1949-1960.html Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Nasze mocarstwo stać na wszystko 14.09.08, 03:25 A na pewno stać na emerytury dla 35 letnich młodzieńców, którzy ślizgali się w policji po krawężnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Co zrobi rzad?............. 14.09.08, 06:59 Pojdzie tez na emeryture. Odpowiedz Link Zgłoś
adamkac Do roboty lenie !!! 14.09.08, 07:39 Na emeryturę to każdy jeden by chciał przejść ale robić ni ma komu !! Ludzie pieniądze podatników idą na jakąś wcześniejszą emeryturę dla jakiś górników , nauczycieli , urzędasów itd. A gzie emerytury dla osób pracujących uczciwie na czarno ??????? Na pewno nie jeden budowlaniec czy kierowca pracuje ciężej niż urzędas liczący na emeryturkę z ZUS-U. ZUS trzeba jak najszybciej zlikwidować . Na emeryturę powinniśmy odkładać samemu jeżeli oczywiście chcemy. A istnienie przymusowej składki emerytalnej i armii biurokratów w ZUSI-E jest dowodem że nie żyjemy w wolnej Polsce , tylko w agenturze PRL-owskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
adamkac Re: Do roboty lenie !!! 14.09.08, 10:57 na moralnym kacu spowodowanym głupim socjalistycznym gadaniem o głupich państwowych emeryturach , to czy ja będę miał emeryturę czy nie, nie powinno państwo obchodzić , to jest moja prywatna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
marekb162 Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 10:09 Odchodzacy na emerytyre przepracowali przecietnie 35 lat i oddawali na ten cel skladki,ile tysiecy zmarlo przedwczesnie lub zginelo w wypadkach i z swych skladek nie wzieli ani zlotowki.Takze nie widze problemu dla odchodzacych na emeryture,a jezeli pojawia sie problem pieniedzy dla nich to mozna go bardzo prosto rozwiazac.ZLIKWIDOWAC BIUROKRACJE I TYCH WSZYSTKICH CO ZYJA I KOZYSTAJA Z PIENIEDZY SKLADKOWICZOW i wtedy szanowni panstwo napewno starczy dla emerytow Odpowiedz Link Zgłoś
adamkac Re: Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 11:01 Oczywiście , że zlikwidować tą Ubecką bandę , której zależy na funkcjonowaniu ZUS-U. Za komuny ludzie nie pracowali za pieniądze tylko za papiery , które były nazywane pieniędzmi . Precz z tą komuną raz na zawsze. Ja chcę i moje pokolenie chcę , abyśmy żyli w wolnym kapitalistycznym kraju bez biurokracji większej niż za PRL-U i najwyższymi podatkami w historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tecra700 Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 10:47 Nie pomogą zaklęcia ekonomistów i polityków. Przepisy o wcześniejszych emeryturach obowiązują może i od 20 lat, ale nigdy gospodarka kraju nie była w tak tragicznym stanie. Dowodem jest chociażby dramatycznie rozszalała emigracja, porównywalna tylko do średniowiecznych ucieczek ludności Europy przed zarazą. Panowie ekonomiści; to koniec, król jest nagi. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir To efekty nieustabilizowanej sytuacji nauczycieli. 14.09.08, 11:17 Wolą odejść już teraz niż czekać na łaskę Rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
leov Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 11:23 Wielu dyskutantów twierdzi, że wcześniejsze emerytury to niesprawiedliwość. Każdy sądzi według siebie, ja także. Dlatego chciałbym zapytać. czy sprawiedliwym jest, by w ciagu 35 lat pracy mieć tylko kilka razy wolne od pracy święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, Sylwester, Nowy Rok; by w każdym miesiącu mieć tylko jedną niedzielę i jedną sobotę (nie tę przy wolnej niedzieli)wolną od pracy; by w kazdym roku pracować około 90 dni w nocy i tyleż na zmianie drugiej (w godzinach 14-22); by w pracy mieć stały kontakt z ołowiem i jego związkami; by mieć stały kontakt z trującymi substancjami, stały kontakt z nadmiernym zapyleniem, stały kontakt z nadmiernym hałasem. Czy to wszystko jest normalne?. Jeżeli każdy w Polsce w takich warunkach pracuje, to oczywićcie wszyscy powinni przechodzić na emeryturę w tym samym wieku. Ja wiem jednak, że w takich warunkach pracuje raptem kilkaset osób, których teraz obrzuca sie błotem, zarzucając im chęć wyłudzenia od państwa wcześniejszych emerytur. Wypisując głupie posty na forach, proszę to wziąć pod uwagę!. Odpowiedz Link Zgłoś
nick1111 Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 11:45 Statystyczny pracujący Polak płaci na wcześniejszych emerytów kilkaset złotych haraczu miesięcznie. Pierwsze pytanie w tej ankiecie powinno więc brzmieć: "Czy zgadzasz się, aby od nowego roku Twoje wynagrodzenie spadło o kolejnych 200 PLN, któe pokryją koszty przywilejów emerytalnych dla górników, nauczycieli itp.?" Dopiero potem można pytać, czy uważa się pracę górnika/nauczyciela/policjanta za wystarczająco ciężką. Odpowiedz Link Zgłoś
wmytnik.1 Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 12:56 Z przykrością stwierdzam, że GW wprowadza w błąd niektórych przyszłych emerytów, twierdząc, że im dłużej będą pracowac, tym wyższą będą miec emeryturę. W moim przypadku jest odwrotnie. Mam prawo do wcześniejszej emerytury, które zachowuję na następne lata. Jeśli zostanę emerytem w tym roku, w wieku 54 lata, otrzymam wg wstępnych obliczeń ok. 1600 zł na rękę, a jeśli popracuję do sześcdziesiątki, otrzymam na rękę (wg nowych zasad obliczania emerytur) ok. 1200 zł. Takie wyliczenie przysłał mi ZUS. Nie należy się dziwic, że ludzie uciekają na emerytury. Państwo ich do tego zachęca, uprzedzając, że od 2009r. zasady obliczania emerytur będą o wiele mniej korzystne niż obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asteriada Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 13:01 To, co się dzieje w temacie emerytur jest trudne i dla tych osób, które nabywają juz prawa do emerytury i tych, którzy muszą jeszcze pracować. W wielu szkołach (to środowisko znam) nauczyciele w wieku 50 lat i powyżej mogliby i chcieliby jeszcze pracować, by nie obciążać swoini emeryturami budżetu, a jeszcze płacić składki. Ale wielu dyrektorów dobitnie sugieruje im, że powinni już iść na emeryturę, bo czekają młodzi nauczyciele na wolne miejsca pracy. Więc nie jest to "wina" tylko tych, którzy pracowali i nabyli prawa i będą musieli z tego skorzystać, bo taka jest w tej chwili atmosfera, by pozbywać się "starszych" nauczycieli. A wizje programu 50+ mają sie nijak z rzeczywistością, niestety. Szanowni młodzi ludzie, Wasi rodzice już są, albo wktótce będą "uciążliwymi emerytami". Nie zaczynajmy wojny pokoleń! Odpowiedz Link Zgłoś
asteriada Re: Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 13:04 "sugeruje",oczywiście, przepraszam za błąd Odpowiedz Link Zgłoś
bestthief Kto żyw, na emeryturę 14.09.08, 15:03 Gdyby ci mądrzy panowie politycy nie wydali pieniędzy na nasze emerytury to by nie mieli tego problemu ale oczywiście wiadomo jak to w polsce jest Odpowiedz Link Zgłoś
rozalinda747 Petycja nr 347 na stronie www 14.09.08, 19:19 Gazeta Prawna forum o emeryturach.Zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Ludziom robic sie nie chce...... 15.09.08, 07:23 Polacy zawsze kombinowali. Bez wzgledu na wladze i system.... Odpowiedz Link Zgłoś
jot10 Ludzie chcą coś robić... 17.09.08, 14:31 1zorro napisał: > Polacy zawsze kombinowali. Bez wzgledu na wladze i system... Przeżyliśmy potop szedzki,sowiecki,kaczystowski. Po tych potopach jakby Polak nie kombinował, miałby przesrane. Odpowiedz Link Zgłoś
jot10 Re: Ludzie chcą coś robić... 17.09.08, 14:33 jot10 napisał: > 1zorro napisał: > > Polacy zawsze kombinowali. Bez wzgledu na wladze i system... > > Przeżyliśmy potop szedzki,sowiecki,kaczystowski. > Po tych potopach jakby Polak nie kombinował, miałby przesrane. Oczywiście szwedzki,sorry! Odpowiedz Link Zgłoś
1mariuszw ZUS 21.01.09, 17:41 Należy jeszcze zauważyć, że do problemu coraz większej ilości emerytów i rencistów dochodzi ujemny przyrost demograficzny i spadek osób aktywnych zawodowo. -- ZUS Odpowiedz Link Zgłoś