malpiarnia 17.09.08, 21:01 Donald dlaczego jestes taki blady? bo mam rrrrrobaki a dlaczego jestes taki ryzy? bo ma rrrrrdze w mozgu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zenonbombalina69 Donald, nie kandyduj! 17.09.08, 21:10 Szanowny Panie Gadomski niby tok myślenia i argumentacji poprawny ale... jakoś tych ustaw reformujących gospodarkę, służbę zdrowia i KRUS nie widać , minął już rok od czasu gdy do władzy doszedł Tusk i z ustaw które zawetował Prezydent przypominam sobie tą o telewizji. Jeśli rząd PO będzie miał takie kosmiczne tempo przez następne lata to wyprodukuje kolejne dwie ustawy jeśli będą tak dobre jak ta "telewizyjna" to pewnie i je zawetuje Kaczyński. Co do rezygnacji D. Tuska z prezydentury to nie bardzo w to wierzę bo kto ma go zastąpić? Bartoszewski, Komorowski,Pitera,Sikorski czy Cimoszewicz???Raczej nikt z nich nie jest do przyjęcia dla szerszego grona polityków no chyba że "Gazeta" próbuje wysondować PO co sądzą o L. Wałęsie jako kandydacie na Prezydenta i tu przypomina mi się niedawny komentarz politologa M. Migalskiego czyżby miał rację??? Dla Tuska zwycięstwo Wałęsy byłoby na pewno lepsze niż reelekcja Kaczyńskiego, ale także lepsze niż ewentualna wygrana któregoś – poza nim – polityka Platformy Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Donald kandyduj! 17.09.08, 22:12 Jedyny krytyczny wobec rządu post, w którym autor pokusił się o argumenty swych tez. Pozostałe posty wykazują jedynie, że badania elektoratów ze względu na wykształcenie są prawdziwe. Odniosę się do Twoich dwu zdań: 1."jakoś tych ustaw reformujących gospodarkę, służbę zdrowia i KRUS nie widać". W samym zakresie Służby Zdrowia rząd Donalda przedłożył więcej ustaw niż rząd jego poprzednika 2."i z ustaw które zawetował Prezydent przypominam sobie tą o telewizji." Przypomnę jeszczę tą o komercjalizacji i prokuraturze. Ciekawe dlaczego Prezydent nie zawetował żadnej ustawy swoego brata. Wierność Partii czy raczej Zew Krwii :) Odpowiedz Link Zgłoś
zenonbombalina69 Re: Donald kandyduj! 18.09.08, 12:44 Piszesz że rząd w służbie zdrowia przedłożył mnóstwo ustaw, gdzie one są, w sejmie ?? Może Komorowski je blokuje??? Co do wetowania ustaw przez Prezydentów to Kwaśniewski zawetował ich kilkadziesiąt a Kaczyński chyba dwie więc to pokazuje że to nie Prezydent przeszkadza rządowi. Rząd PO boi się reformowania państwa i tyle przypomnij sobie że za rządów PIS-u zmniejszono składkę rentową, wprowadzono duży odpis na dzieci, odmrożono progi podatkowe i od przyszłego roku będą dwie stawki podatku Pit... a co zrobił obecny rząd aby obywatelowi żyło się lepiej?????? Odpowiedz Link Zgłoś
miguell 3:0 dla mnie 18.09.08, 21:49 zenonbombalina69 napisał: A. "Piszesz że rząd w służbie zdrowia przedłożył mnóstwo ustaw, gdzie one są, w sejmie ??" Ustawy o ochronie indywidualnych i zbiorowych praw pacjenta, o prywatnych uzupełniających ubezpieczeniach zdrowotnych oraz o zakładach opieki zdrowotnej są juz wprowadzane. Dwie następne będą czytane w październiku. Z projektów Religi ostało się tylko niesławne podwyższenie OC, do którego nigdy nie wydano stosownych rozporządzeń B. napisałeś "chyba dwie" a Kaczyński zawetował trzy ustawy C. "za rządów PIS-u zmniejszono składkę rentową..." Tak ale podwyższono zdrowotną, zwiększono akcyze od paliw, budżetówka nie miała podwyżek, duży odpis na dzieci wprowadzono głosami LPR i PO bo PiS się wystraszył i głosował przeciw. Od tego roku PO wprowadzi dwie niższe stawki o czym PiS tylko mówił. Często piszesz "chyba", często mijasz sie z prawdą, dorabiasz fakty do ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
zenonbombalina69 Re: 3:0 dla mnie 22.09.08, 08:52 Trzy zero dla Ciebie i owszem ale w opowiadaniu bajerów w sprawie mitycznych ustaw zdrowotnych które gdzieś są ale nic nie wniosły do rzeczywistości, rząd POI trwa już rok, akcyzy od paliw nie zwiększył rząd PIS-u, przekłamujesz fakty... rząd Belki obniżył akcyzę czasowo i ten czas się skończył więc akcyza wróciła do poprzedniej wysokości. Paliwo za czasów PISu i tak był tańsze niż teraz... jakoś obecnie minister finansów nie obniżył akcyzy choć mógł, co do wprowadzenia dwóch stawek podatku PIT to zaplanowane i przygotowane do wdrożenia zostały przez poprzedni rząd... widzę że jak nie masz za co pochwalić rządu PO to naginasz fakty i nie dopowiadasz reszty.. no cóż tak widać wygodniej ... Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Gdy odprawi z kwitkiem żydowskich cwaniaków .. 22.09.08, 23:10 Gdy Tusk odprawi z kwitkiem żydowcskich cwaniaków z ich bezczelnymi roszczeniami, to może liczyć na mój głos w wyborach prezydenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Ryży walczy o 5 tys emerytury prezydenckiej 18.09.08, 17:57 to by rozwiązało wszystkie jego problemy, mogłby juz się tylko zająć kopaniem szmacianki Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: Donald kandyduj! 22.09.08, 21:29 Prymitywne ludy liczyły tak: jeden, dwa, trzy, cztery, pięć, sześć, siedem, osiem, dziwięć i...mnóstwo! Ty liczysz tak: jeden, dwa i...mnóstwo! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: Donald kandyduj! 22.09.08, 21:32 Prymitywne ludy liczyły tak: jeden, dwa, trzy, cztery, pięć, sześć, siedem, osiem, dziwięć i...mnóstwo! Ty liczysz tak: jeden i...mnóstwo! Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Prezydentem powinien zostać T. Mazowiecki, J. Lity 18.09.08, 16:17 Prezydentem powinien zostać T. Mazowiecki, J. Lityński, Wladek Frasyniuk a być może nawet sam Adam Michnik, przecież środowisko Unii Demokratycznej, które oddało tak olbrzymie zasługi w budowie III RP, powinno wreszcie zostać nagrodzone stanowiskiem Prezydenta RP dla jednego ze swych prominentnych przedstawicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
aardvaark Re: Prezydentem powinien zostać T. Mazowiecki, J. 18.09.08, 17:41 Dobre. :D Gdyby żył, to stawiałbym na Szczypiorskiego Andrzeja - ten był najbardziej po linii GazWyb. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Re: Prezydentem powinien zostać T. Mazowiecki, J. 19.09.08, 20:42 junkier napisał: > Prezydentem powinien zostać T. Mazowiecki, J. Lityński, Wladek > Frasyniuk a być może nawet sam Adam Michnik, przecież środowisko > Unii Demokratycznej, które oddało tak olbrzymie zasługi w budowie > III RP, powinno wreszcie zostać nagrodzone stanowiskiem Prezydenta > RP dla jednego ze swych prominentnych przedstawicieli. Prezydentem powinien być Polak a nie przedstawiciel żydokomuny. patrz w google -żydokracja Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: A drogi Bronisław nie doczekał, murowany kandy 22.09.08, 23:21 Murowany kandydat byłby z drogiego Bronisława, gdyby nas w wielkim pośpiechu nie opuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: Donald, nie kandyduj! 22.09.08, 21:55 Kaczynski wetuje bo braciszek siedzi w PISie bo chce pokazac Polsce jaka ta PO nieudolna. Ustawa telewizyjna byla slaba ale wystarczylo ja poprawic i bylo by dobrze. Dopoki prezydent jest marionetka PISu nie ma co liczyc na poprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
ita53 Donald, nie kandyduj! 17.09.08, 21:14 Gnębi mnie tylko jedno.Skąd wszyscy wiedzą,że pan premier zaczyna dzień od lektury sondaży,czy aby nie z konferencji PIS-u.A ja chcę wierzyć w dobre intencje pana premiera.Coraz bardziej wkurza mnie to ciągłe powtarzanie po każdej wypowiedzi,po każdym działaniu p.premiera,że to działanie P.R.Z góry można przewidzieć co powie w komentarzu ktoś z PIS-u bądź np.p.Napieralski,a wszystkie media bez końca bezkrytycznie te komentarze powtarzają.~elbe Odpowiedz Link Zgłoś
optyk26 [...] 17.09.08, 21:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jdmisiunio i tak nie masz szans Donek.. 17.09.08, 21:49 potrafisz jedynie dbać o wizerunek.. nie potrafisz wprowadzić żadnych niezbędnych reform.. nie masz pojęcia o potrzebach tego kraju.. nie są nimi ani boiska.. ani kastracje.. potrzeba dobrego prawa i odsunięcia Kościoła od żłoba, by nareszcie posilili się i wierni.. nic z tym nie robisz.. jeszcze dwa lata bezczynności i partia też legnie w gruzy.. PO powinna już dziś wybrać innego kandydata na prezydenta.. proponuję Hannę Gronkiewicz-Waltz. Pokazuje, że potrafi działać, a nie chrzanić pierdoły o miłości.. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: i tak nie masz szans Donek.. 17.09.08, 22:28 > PO powinna już dziś wybrać innego kandydata na prezydenta.. > proponuję Hannę Gronkiewicz-Waltz. Chyba żartujesz. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
henasek Re: i tak nie masz szans Donek.. 18.09.08, 18:30 Uwagi słuszne. Co do Gronkiewicz-Waltz to pudło. To jest najbardziej związana z klerem baba. Przed każdym podjęciem ważnej decyzji zwraca się o radę do ducha świętego. To nie jest żart ale najprawdziwsza prawda. Chcę przypomnieć że mamy XXI wiek. I to jest smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: i tak nie masz szans Donek.. 19.09.08, 19:19 do jmisiunio/?/ BUFETOWA???? NIGDY!!!! Chora na leb /z duchem swietym/. CWANA,ale FGLUYPIA i nieodpowiedzialna BUFETROWA!!! Nop w Warszawie w ogole nie ma ...komunikacji miejskiej. Za Kaczora - byla i dzialala jak w zegarku! Prezydentem - TYLKO KACZOR...ZADNYCHv UB- ekow , a tych ..tysiace!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Donald, nie kandyduj! 17.09.08, 22:37 Słuszne uwagi, ciekawe spojrzenie. No i wielkie wyzwanie dla D.Tuska. Rękawica została rzucona, czekamy na wymarzonego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
pose.one Re: Donald, nie kandyduj! 17.09.08, 23:56 takim kandydatem moglby byc sikorski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Nikt nie wystawi zdRadka ten typ to szuja 18.09.08, 17:59 pokazał że jest lojalny tylko sobie Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Czy Kaczyński będzie starał się o reerekcję? 17.09.08, 22:42 Bo jeśli tak, to Donald musi kandydować! Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Re: Czy Kaczyński będzie starał się o reerekcję? 18.09.08, 00:46 Przecież to oczywiste, że L. Kaczyński będzie kandydował i tylko D. Tusk może mu zagrozić, bo nie sądzę, by np. R. Sikorski czy W. Bartoszewski, pomimo niebywałej indolencji obecnego prezydenta! A więc D. Tusk musi kandydować, bo to jest realna szansa odsunięcia od władzy obu braci Kaczyńskich i PiSu, najbardziej, naszym zdaniem, szkodliwego dla Polski po 1989 roku - oprócz SLD - środowiska politycznego. To przede wszystkim należy zrobić, aby umożliwić dalszy rozwój tego kraju, a W. Gadomski mówi nam o możliwości: prezydent Tusk - premier Kaczyński (sic!). Każdy odpowiedzialny Polak, włącznie z W. Gadomskim, powinien zrobić wszystko, żeby PiS już nigdy nie wrócił do władzy, a nie straszyć nas premierem J. Kaczyńskim! Sądzę, że D. Tusk i PO przede wszystkim nie powinny słuchać rad o "wymarzonym kandydacie" na prezydenta, którego jakoby D. Tusk miałby jak najszybciej zgłosić, tylko robić wszystko, żeby to D. Tusk wygrał wybory prezydenckie, a PO następne wybory parlamentarne i mogła rządzić samodzielnie. Dlatego on i jego partia bezwzględnie muszą utrzymać bardzo wysokie poparcie społeczne, robić swoje i kategorycznie zwalczać bolszewicko-goebbelsowską propagandę PiSu, SLD i sprzyjających im mediów oraz publicystów. Odpowiedz Link Zgłoś
europacierz Chyba ci ta reeRekcja na mózg padła 18.09.08, 18:01 może spuszczaj co jakiś czas powietrze z freda Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Donald, znajdź "bliźniaka" ! 17.09.08, 22:42 Gadomski dobrze kombinuje, jak zapewnić swojej Platformie długoletnie rzadzenie, ale mam wątpliwości czy uda się znależć odpowiedniego kandydata na prezydenta. Musiałby to być jakiś quasibliźniak podobnie jak w Rosji Miedwiediew. To już w historii było, Piłsudski wystawił Mościckiego na prezydenta, a historia jak uczy klasyk może się powtórzyć tylko farsą. No bo kogo mógłby wystawić Tusk – może Niesiołowskiego ? A może łatwiej będzie zamiast szukać odpowiedniego bliźniaka znależć po prostu większość parlamentarną do zmiany konstytucji i ustalić taki podział władzy jak w Niemczech ? Wtedy prezydentem mógłby zostać jakiś dobry aktor:-). Odpowiedz Link Zgłoś
joris Donald, nie kandyduj! 17.09.08, 23:57 Gdyby Tusk byl wiekszego formatu, to zrobilby to co radzi Gadomski: Odcial sie zdecydowanie od kandydowania na prezydenta i razem ze wspolpracownikami poszukalby kandydata na prezydenta. Tak byloby najlepiej ale boje sie , ze ani on sam ani tym brdziej otaczajacy go pochlebcy na to nie wpadna. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Donald, nie kandyduj! 18.09.08, 07:37 A niech spróbuje:) i kandyduje ponownie. I tak jest o niebo a nawet dwa ,lepszy od LechKacza...Nie przejmować się ujadaniem PiS-u,taka ich w tym wszystkim rola... Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz66 Wałęsa na prezydenta!!! 18.09.08, 11:59 Jeeśli nie Pan Tusk, to kto? Kogo PO może wystawić przeciw PiS? Będzie debata w telewizji i PiS, wszystkimi metodami próbuje utrącić Pana premiera, który już raz pogrążył brata Pana prezydenta. Sam Pan prezydent kiepsko wypada w starciu na żywo jak np. niepotrafił opanować parsknięcia śmiechem podczas wizyty Pani sekretarz stanu Condolizy Rais. Brak realnego kontrkandydata wśród polityków PO powoduje, że Pan Tusk "nie chce ,ale musi" kandydować. Chyba, że samobujczym posunięciem PO wskaże Pana Wałęsę. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Donald rób swoje!!! 18.09.08, 12:11 Nie przyznawaj się czy będziesz kandydował czy nie. To co blokuje prace rządu to nie sondaże, tylko prezydent i (w znacznie mniejszym stopniu) PSL. Wskazanie teraz kandydata to spalenie jego szans. Obóz postsolidarnościowy tak robił zawsze i czas z tym skończyć. Nie wystarczy mieć rację, trzeba jeszcze wygrać wybory. Gadomski niech się lepiej cieszy że wnet sprawa Eureko zostanie załatwiona, GW niech zaś przestanie walić w ten rząd, bo naprawdę rząd nie jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekn66 Po co Tuskowi prezydentura? 18.09.08, 13:51 Po co Tuskowi prezydentura? Bo on nadaje siętylko do prezydentury wirtualnej w stylu Kwaśniewskiego tzn. siedzi w pałacu, oglada Eurosport, fotografuje się z żoną dla "Twojego Stylu". On by to uwielbiał. Prawdziwa działalność jak widać go przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Donald Tusk – PR-owa pacynka? 18.09.08, 16:30 Słuchając dziś rano jak Donald Tusk mówił o wprowadzeniu waluty euro w Polsce zastanowiła mnie pewna „maniera", „charakterystyczna cecha" w wypowiedziach Donalda Tuska, która od słynnej debaty z Kaczyńskim znacznie się nasiliła. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale teraz przypominając sobie wystąpienia i wywiady Donalda Tuska zauważyłam, że jest to pewna cecha charakterystyczna, „wizytówka" sposobu wyrażania „myśli" przez Donalda Tuska. Ta maniera to mówienie bardzo wolno, jakby przypominanie sobie przez Tuska co chce powiedzieć i przerywanie zdań w środku a następnie kończenie ich po chwili przerwy (jakby Tusk chciał sobie przypomnieć właściwe słowo, którego powinien użyć). Oczywiście, zwykli ludzie, mówiąc spontanicznie także przerywają zdania w połowie, także zastanawiają się czasem jak zakończyć zdanie. Ale u Donalda Tuska jest to maniera, która „weszła mu w krew" i wyjątkowo rzuca się w oczy. Wielu polityków mówi wolno i dostojnie (lub przynajmniej stara się tak mówić) ale żaden tak często nie przerywa i nie szuka słów równie często jak Donald Tusk. Przykładem takiej wypowiedzi Tuska jest dzisiejsza/wczorajsza (cytuję z pamięci): „Wprowadzenie euro w Polsce w 2011r. jest możliwe. Tak każą sądzić opinie ekspertów (....przerwa....Tusk zastanawia się....) a także moja własna intuicja." Innym przykładem mogą być wypowiedzi Tuska u Moniki Olejnik i w innych wywiadach na temat kastracji pedofilów. Na temat kastracji pedofilów Tusk mówił tak jakby tak naprawdę zmuszał się do powiedzenia tego co ma powiedzieć. Także robił przerwy jakby zastanawiał się co ma powiedzieć i po przerwie kończył zdanie („ta opinia może się niektórym wydać...... kontrowersyjną"; „jestem za .... kastracją" „sprzeciwiam się karze śmierci, ale moja opinia jest każe śmierci ... bliska" itd. - cytaty z pamieci) Nie wiem czy to tylko moje odczucie, czy także inne osoby słuchające wypowiedzi Donalda Tuska odnoszą takie samo wrażenie. Ale mam wrażenie jakby Donald Tusk w czasie swoich wypowiedzi starał się przypominać sobie wcześniej wyuczone formułki i „słowa-klucze", których kazali mu nauczyć się jego spece od PRu. Polityk powinien ważyć słowa. Ale inni politycy wydają się być bardziej spontaniczni od Tuska. Nie robią tak wiele przerw, nie zastanawiają się tak dużo nad każdym słowem, nie pozostawiają niedokończonego zdania szukając właściwego wyrazu tak jak Donald Tusk. Mi wypowiedzi Tuska czasem przypominają wiersz recytowany przez małe dziecko z pamięci. Dziecko wyuczyło się go na pamięć i przerywa, starając się przypomnieć sobie „jak to idzie dalej". W tym miejscu nasuwa się pytanie: Na ile wypowiedzi Donalda Tuska są efektem jego własnych przemyśleń i opinii a na ile są wyuczonym powtarzaniem tego co każą mu się nauczyć na pamięć jego doradcy od PRu? Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Re: Donald Tusk – PR-owa pacynka? 18.09.08, 16:34 Odkrywczość tej obserwacji i łączące się z nią insynuacje wprost zwalają mnie z nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Donald, nie słuchaj takich rad! 18.09.08, 16:30 i nikogo nie zgłaszaj, jak długo się da, w tym oczywiście również siebie! Już możesz zgłosić tylko kandydata PiSu, czyli L. Kaczyńskiego! Ten artykuł pachnie mi zgłoszeniem za jakiś czas (kiedy?) przez lewicę kandydatury W. Cimoszewicza na prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe no chyba że to w związku z "przyspieszeniem" 18.09.08, 16:35 "Produkcja przemysłowa spadła w sierpniu w ujęciu rocznym o 3,7 proc." taki manewr PR-owy się proponuje, wybrnięcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Palikot na prezydenta! 18.09.08, 17:08 Na stanowisku prezydenta Polski powinien stac człowiek odwazny, nie bojacy sie wymowic niewygodna prawde albo zadac niewygodne pytanie. Człowiek kompetentny, ktory udowodnił na innym polu niz polityka, ze potrafi efektywnie działac. Janusz Palikot! Odpowiedz Link Zgłoś
hi-polit0 Donald, nie kandyduj! 18.09.08, 18:54 W warunkach funkcjonowania aktualnej kostytucji pozycja Premiera jest silniejsza od pozycji Prezydenta. W obecnej konstelacji prawnej, wygranie wyborów pezydenckich przez Premiera Donalda Tuska byłoby swego rodzaju degradacją. Dlatego warto pomyśleć o desygnowaniu przez PO w wyborach prezydenckich innego kandydata. Mógłby nim być Radodław Sikorski lub Bronisław Komorowski. Radosław Sikorski powinien wcześniej zrezygnować z członkostwa w Platformie Obywatelskiej i wystartować jako niezależny kandydat mając szanse na pozyskanie poparcia rozsądnego elektoratu PiS i innych ugrupowań. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Donald, nie kandyduj! 18.09.08, 21:20 Wszystko co piszesz to prawda, ale jest jedno ALE. Ja bym na Sikorskiego nie głosowała. Ile partii musi zaliczyć jeden człowiek, żeby się skompromitować? Jeśli ktoś chce zadowolić wszystkich, to nie zadowoli nikogo. PO otrzymało mój głos tylko i wyłącznie w jednym celu Odpowiedz Link Zgłoś
langston Hoho Zydorcza i UBecja zwijaja parasol znad tusia? 18.09.08, 20:19 Hoho Zydorcza i UBecja zwijaja parasol znad tusia? czyzby chcieli zaproponowac Olechowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 Gadomski... przestań pisać! zostań pucybutem ... 18.09.08, 20:24 Kaczynscy nie dbają o obuwie... Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Hoho Zydorcza i UBecja zwijaja parasol nad tus 22.09.08, 23:24 To tylko mały szantaż przed finalizacją zaspokajania kolejnych roszczeń żydowskich cwaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Donald, nie kandyduj! 18.09.08, 22:05 Jak sie tak będą kłócić to wystartuje KONONOWICZ i spełnią się jego marzenia a Polacy dostaną takiego Prezydenta na jakiego zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Nie, problem nie jest w tym, że Donek obiecywał, b 19.09.08, 08:32 Nie, problem nie jest w tym, że Donek obiecywał, bo wszystko można obiecać, nawet gruszki na wierzbie, tylko problem w tym, że 79% procentom Polaków można to było obiecać a oni w to wierzą. Natomiast jeżeli ktoś jest realistą i niczego nie obiecuje a jedynie „ciężką pracę, pot i łzy” to wtedy musi odejść jak Balcerowicz czy Buzek. A co zrobiło te 79% Polaków? Co zrobiło 30 milionów ludzi? Jasne, paru ministrów weźmie się i wszystko za nas załatwi, premier będzie biegał z miotłą i sprzątał nasze brudne podwórka na które sami rzucamy śmieci, minister zdrowia stanie przy lekarzu i będzie szeptał mu do ucha „nie bierz” a do pacjenta powie „nie dawaj”. Inny minister chwyci za łopatę i zbuduje autostrady, przekona lokalne władze (po prostu wyda rozkaz!) żeby rozbudowały lotniska, ten od spraw wewnętrznych osobiście wyłapie wszelkich złodzieji i odprowadzi w kajdankach pod celę a minister edukacji będzie biegać od szkoły do szkoły z komputerkiem i uczyć dziatwę informatyki. Nie za dużo wymagamy od tych paru ludzi z rządu? Dopóki polskie społeczeństwo będzie tak skłócone i podzielone jak obecnie, żaden rząd nam nie pomoże i dalej będziemy dreptać w miejscu. A jakie możliwości ma rząd aby zreformować służbę zdrowia na przykład? Próbował Buzek wprowadzić rozsądny model kas chorych to go żeśmy spie...li a teraz to chcemy darmowej służby zdrowia (darmowej! – widział kto w ekonomii coś za darmo?) i to najwyższej jakości a jak rząd mówi „to trzeba zapłacić z podatków albo podnieść składki” to mówimy „nie, nie, za darmo to za darmo – jakość ma być najwyższa, sprzęt światowy, top lekarze, krótkie kolejki a siostra do kaczki pod łóżko ma podawać do jedzenia taką ze śliwkami”. To może jakiego cudotwórcę Lepera od razu zawołać, bo ten miał proste rozwiązanie na każdy trudny problem – pieniądze są w bankach proszę państwa. Albo innego magika-elektryka, który obiecywał każdemu po 100 milionów, 100% podwyżki płac i 100% obniżki cen. To samo z koleją, pocztą, drogami, bezpieczeństwem, edukacją. Wszystko ma być lux i za darmo. Możemy sobie na to czekać następne 100 dni i następne 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Nie bałamuć toja, nie bałamuć ! 19.09.08, 14:43 Obywatele, mieszkańcy Polski mogą zadbać o swoje własne dobro, co najwyżej lokalne, co na ogół w miarę możliwości czynią. To o czym pisze jakimś cudem Gadomski to dobro wspólne, którego budowa wymaga odp. organizacji, a od tego mamy rządy. Gdybyśmy mogli to wszystko o czym piszesz sami zrobić to po co nam rząd ? Właśnie tej organizacji jak się zdaje nie zapewni rząd koalicji uśmiechu i wizerunku, a nawet zaryzykuję - tzw. liberalna demokracja. Bo tym chaosie potrzebny jest strongman, ale nie wiem czy się już taki urodził. Póki co musimy zdać się na ewolucję i cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Rząd ci posprząta śmieci na podwórku? 23.09.08, 11:59 kiedy jestem na Helu to widzę te tabuny ludzi, którzy rankiem wychodzą z pociągów przyjeżdżających „gdzieś z Polski” i potem łażą od domu do domu w poszukiwaniu kwatery. Otóż gospodarze tych domów często nie fatygują się nawet żeby wywiesić kartkę w oknie „wolne pokoje” albo „brak wolnych pokoji” ale wolą (?) żeby co chwilę ktoś im zakłócał spokój takimi pytaniami. Co więcej, publika nie reaguje też na kartkę „brak wolnych pokoji”, po prostu nie wierzy w wiarygodność gospodarza (?) i twardo mówi „no tak, widziałem kartkę ale może jednak są wolne pokoje” czyli „ignoruję twoją informację, nie ufam ci, pewnie kłamiesz i chowasz jakiś towar pod ladą”. Tak nie da się budować efektywnych więzi biznesowych opartych na zaufaniu i profesjonalnej informacji. I dalej. Przecież w takiej małej dość miejscowości wystarczy tablica z dykty w centrum z listą tych stu czy dwustu adresów i każdy gospodarz obok mógłby wbić swoją szpileczkę – jak zielona to są pokoje, jak czerwona to nie ma. I miałby spokój. Ale gdzie tam. Nawet na kawał dykty nas nie stać w Polsce. A jak jest np. na Zachodzie? Przyjeżdżasz sobie do takiej austriackiej wioseczki w Alpach i masz piękny plan miasta z lampkami, gdzie jest wolne a gdzie nie. Oczywiście oprócz tego wszystko jest w internecie i możesz sobie 24h/7d wysłać zapytanie do serwera z terminem i automat odpowiada ci ofertami, potwierdzasz mejlem, wszystko. Możesz sobie nawet obejrzeć plany obciążenia poszczególnych pokoi w pensjonacie. A co mamy w Polsce? Pardon, ale obsmarkane karteluszki przyklejane ordynarnie bez ładu i składu pod jakąś krzywą budą przystanku autobusowego. Dla mnie to jest żenada. Bo to nie jest kwestia pieniędzy, jak pokazałem, tylko mentalności, profesjonalizmu, fantazji, której nam w Polsce brakuje – jak rozwiązywać problemy. Właśnie Austria finansowała szereg szkoleń dla Polski aby pokazać jak można rozwijać turystykę, jak mogą się mieszkańcy miejscowości razem organizować dla celów biznesu turystycznego. Otóż nasi tam jeździli, kiwali zachwyceni głowami a potem wracali do kraju, odbywało się wstępne zebranie założycielskie i... nic. Potem każdy rozchodził się do swojej chałupy, bo woli robić coś samotnie, bo niedoczekanie żeby może „ktoś się na tym dorobił”, bo nie ma zaufania do swojego polskiego sąsiada czy własnego, polskiego urzędnika. I tu nie chodzi o to, że komuś „Polska śmierdzi”. Polska może być wspaniałym krajem ale tam gdzie jest smród nie będę udawał, że wącham perfumy tylko twierdził, że trzeba swój bałagan posprzątać. A ty co, uważasz, że lepiej gówienko pod dywan zamieść? A uczucie wstydu może być bardzo motywujące. Bo bieda nie jest usprawiedliwieniem dla głupoty. Owszem, ktoś może być biedny, może być bezrobotny ale jak siedzi przed swoją chałupką na kupie śmieci z buteleczką piwka zamiast zwykłą miotłą choćby pozamiatać w obejściu to to mam nazywać, że jest w porządku? A ty tylko "rząd i rząd". Sami się weźmy za robotę wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Donald, nie kandyduj! 19.09.08, 12:07 Szanowny Panie Redaktorze! Nic by to nie dało. Kaczor-banda, wzorem swego protoplasty (Rajmunda), ma absolutne przeświadczenie o swojej nieomylności. Równocześnie równoważąc charakter swojej Matki, ma głęboko zakodowany mechanizm jątrzenia. Jeśli kandydat na prezydenta nie byłby Kaczorem, agresja, destrukcja, pomówienia płynęły by nadal z PiSuaru. Odpowiedz Link Zgłoś
rizan37 Donald, nie kandyduj! 19.09.08, 13:33 Wjednym z listów jakie wysłalem do PO przed wyborami napisałem m.in. 8. Wybory Prezydenckie – już trzeba przygotować kandydata. Z całym szacunkiem do kol. Tuska, ale z Kaczyńskim niekoniecznie musi wygrać, nawet jak PO wygra wybory. Tusk jest za bardzo uwikłany w politykę a polityków ludzie chyba mają dość. Należy przygotować kandydata spośród osób zasłużonych i znanych powszechnie, którzy zapisali się w świadomości, jako ludzie rozważni, rzetelni i prawi i posiadający autorytet. Np. prof. Zoll, prof. Safian, prof. Łętowska…….. Prezydentem powinien być bezstronny arbiter budzący szacunek i zaufanie, że będzie reprezentował nas a nie tylko swoją partię. I znał języki obce…. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Dlaczego poplecznicy blixniąt są jałopami ? 19.09.08, 19:27 Ten post świadczy o takim dowcipie , po którym należy iść do WC z symptomami choroby weimarskiej . Prezydent który rządzi z porcelanowego naczynia nie nadaje się ! Odpowiedz Link Zgłoś
zalganiugwnanicniedorowna Próżnoś repliki się spodziewał POkundlony parchu 20.09.08, 09:59 próżnoś repliki się spodziewał nie dam ci prztyczka, ani klapsa nie powiem nawet pies cię jebał bo byłby to mezalians dla psa Odpowiedz Link Zgłoś