rafsum 03.10.08, 17:48 Ale gdzie tu było morderstwo??? Był gwałt i ciężkie pobicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vanilla.dream Ależ polski sąd zmniejszył karę. 03.10.08, 17:56 Z podwójnego dożywocia na pojedyncze. Żal mi tego chłopaka. Podejrzewam, że gdyby ta sprawa była rozpatrywana w Polsce, to zostałby uniewinniony. Sporo tam było niejasności. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Ależ polski sąd zmniejszył karę. 03.10.08, 18:05 "Materiał DNA znaleziony w narządach rodnych ofiary był zbieżny z DNA Jakuba T." Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream ja słyszałem że były 2 badania 03.10.08, 18:09 jedno potwierdziło, zaś drugie wykluczyło. crame napisał: > "Materiał DNA znaleziony w narządach rodnych ofiary był zbieżny z DNA Jakuba T. > " Odpowiedz Link Zgłoś
priller ignorancja to nie grzech 03.10.08, 18:09 ale cholerny obciach. vanilla.dream napisał: > jedno potwierdziło, zaś drugie wykluczyło. > > crame napisał: > > > "Materiał DNA znaleziony w narządach rodnych ofiary był zbieżny z DNA Jak > uba T. > > " Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: ignorancja to nie grzech 03.10.08, 18:27 Podobno w wiezieniach tylko niewinni siedza. Odpowiedz Link Zgłoś
wermahtowy_kastrat_maczo_piczo [...] 03.10.08, 18:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
not-me Re: Polska_w_Uścisku_Komuszych_Sądów_ _:o(((((((( 03.10.08, 19:06 wermahtowy_kastrat_maczo_piczo napisał: > W polskim ustawodawstwie przestępstwo zgwałcenia zagrożone > jest karą do 12 lat pozbawienia wolności. > > Według komuszego prokuratora polski sąd jest związany > wyrokiem wydanym przez angolski sąd. > Rozumiem, że w małym rozumku "komuszym prokuratorem" zostaje każdy, kto sprzeciwia się Twojemu poglądowi na sprawę. Dla mnie fakty mówią wszystko - DNA. Niech siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wermahtowy_kastrat_maczo_piczo [...] 03.10.08, 18:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Polska_w_Uścisku_Komuszych_Sądów_ _:((((((((( 03.10.08, 18:56 Kłopoty z wysyłaniem postów? Chyba nie tylko. Jeśli gwałt jest zagrożony tak niską karą to może lepiej by było gdyby był zagrożony wyższą, zwłaszcza gdy bydlak pobił do nieprzytomności, ja jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: Ależ polski sąd zmniejszył karę. 03.10.08, 18:09 vanilla.dream napisał: > Z podwójnego dożywocia na pojedyncze. > > Żal mi tego chłopaka. Podejrzewam, że gdyby ta sprawa była rozpatrywana w > Polsce, to zostałby uniewinniony. Sporo tam było niejasności. mi tez zal wszyskich kubusiow ruchaczow i gowniarzy maltretujacych kobiety. pewnie jestem wrazliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
not-me Re: Ależ polski sąd zmniejszył karę. 03.10.08, 19:03 Jasne, bo u nas "z byle powodu" nie robi się badań DNA. Jeśli chodzi o te "sporo niejasności", to najbardziej zastanawiający, niewytłumaczalny wręcz, jest fakt, że owa zgwałcona kobieta miała depozyt pewnej substancji pochodzenia organicznego, której DNA było zgodne z charakterystyką DNA owego, biednego, "nie wiem skąd się wziąłem", pupila ciemnogrodu. Niech siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
servicio Polskie barbarzyństwo! 03.10.08, 19:31 Co za barbarzyństwo! Dwa dożywocia znaczą w Polsce możliwosc wyjscia po 9 latach! Żyjemy w barbarzyńskim kraju, gdzie gwałt i zbrodnia nie są traktowane serio! Odpowiedz Link Zgłoś
miwron Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 17:56 czy u nas dożywocie to 25 lat? po ilu mozna wyjśc? chyba więcej niz po 9 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
kotdachowy Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 18:05 Dobrze, ze pojdie siedziec za mlodu - im mniej takich na wolnosci tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lootek766 Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 18:07 wystarczy chyba gwalt i ciezkie pobicie... dla takiego gnoja i tak zadna kara nie jest wystarczajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J... 03.10.08, 18:09 No ale co konkretnie sąd postanowił? On dostał w Anglii dożywocie z możliwością ubiegania się o wyjście po 9 latach. Jak już pisac o tym łachudrze to chociaż konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 18:10 aż się prosi o akceptację brytyjskiego wyroku bez żadnych poprawek (co by znaczyło że po 9 latach może wyjśc) nad czym tu debatować? Odpowiedz Link Zgłoś
grantmother Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 18:09 Niech gnije w więzieniu zwyrodnialec, powinni za gwałt ze szczególnym okrucieństwem podwyższyć karę do 25 lat! A za zabójstwo kara śmierci! A eśli chodzi o dowody, to jesli w pochwie ofiary znaleziono DNA tego zboka to jakie tu można jeszcze mieć wątpliwości???? Może przez przypadek tam trafiła jego sperma? :> No proszę was!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Dożywocie w zawieszeniu na dwa tygodnie 03.10.08, 18:16 z możliwością skrócenia kary po 8 godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
robszut Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 18:20 No,no.Podwójne dożywocie,a facet wyjdzie po 9 latach.Niezłe dożywocie.Gdzie tu logika. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus1231 Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 18:21 Jakub Tomczak, Polak skazany przez angielski sąd w Exeter na karę dożywotniego więzienia za brutalny gwałt i pobicie, które sprawiło, że ofiara do końca życia poruszać się będzie na wózku inwalidzkim. Wszystkie główne media powiadomiły nas o tym, niczym o ważnym wydarzeniu na skalę ogólnopolską. Nie o Jakubie Tomczaku jednak chciałem pisać, a o jego obronie prowadzonej przez polskie media wbrew wszystkim faktom i dowodom w sprawie. Uderzano w nutę nacjonalistyczną, mówiąc jak to źli "Angole" znaleźli kozła ofiarnego i skazali go, aby uspokoić lokalną społeczność i całą winę zrzucić na biednego, Bogu ducha winnego Polaka. Mówiono o wątpliwych dowodach. Mnożono i wytykano wątpliwości w sprawie. Skazanego za gwałt i doprowadzenie kobiety do kalectwa nazywano pieszczotliwie "Kubą" i "Misiem". Ba, na forach internetowych wielu dopatrywało się prawdziwych teorii spiskowych rodem z Archiwum X. Przeciętny widz i czytelnik mógłby dojść do wniosku, że rzeczywiście panu Tomczakowi stała się wielka krzywda. Zaskoczony jednak tak dramatyczną obroną, prowadzoną nie tylko przez rodzinę (co byłoby zrozumiałe), ale przez praktycznie wszystkie polskie czołowe media, postanowiłem prześledzić tą sprawę dokładniej, zasięgając informacji u źródła - śledząc proces przed angielskim sądem oraz z informacji w angielskiej prasie. Z rosnącym zdziwieniem odkryłem, że obraz przedstawiany przez polskie media jest bardzo jednostronny i daleki od obiektywizmu. Jakie to "wątpliwości" prezentowały i wyolbrzymiały polskie media? Otóż tak: 1. Koronnym dowodem w sprawie było badanie DNA. DNA pana Tomczaka zgadzało się z DNA ze spermy znalezionej w pochwie ofiary. Obrona, rodzina i polska prasa twierdziła, że pierwsze badanie dało wynik negatywny, a dopiero wynik powtórnego badania był pozytywny. Dopatrywano się w tym spisku, manipulacji, tworzono niestworzone teorie spiskowe. Fakty są jednak takie, że w pierwszym badaniu wystąpił błąd, który spowodował konieczność powtórzenia badania, jest natomiast zupełną nieprawdą, że pierwsze badanie wykluczyło sprawstwo pana Tomczaka. Wynik nie był ani pozytywny, ani negatywny, był po prostu błędny. Drugie badanie bez cienia wątpliwości potwierdziło sprawstwo Tomczaka. Argumentem przeciwko wszelkim teoriom spiskowym jest także i to, że gdyby - hipotetycznie - taki "spisek" miał miejsce, to informacja o pierwszym, błędnym badaniu nigdy nie wyszłaby na światło dzienne. Ponadto obrona przez cały czas trwania śledztwa, a zapewne i procesu, miała prawo zażądać ponownego badania, jednak tego nie zrobiła - dlaczego? Czyżby obrońca sam nie dowierzał zapewnieniom swojego klienta o niewinności? 2. W kontekście badania DNA media mówiły także o czymś, co nazywały "zanieczyszczeniem próbki". Słysząc takie hasło przeciętny widz zaczyna sobie wyobrażać naukowca porównującego próbki pod mikroskopem. Nic bardziej błędnego. Próbkę spermy pobraną od ofiary badano zaraz po zdarzeniu. Próbkę Tomczaka kilka miesięcy później. Próbki te nigdy się nie zetknęły, porównywano jedynie komputerowy zapis kodu DNA. W tym przypadku, biorąc pod uwagę jak wyglądało badanie tych próbek, nie ma możliwości aby nastąpiło jakiekolwiek "zanieczyszczenie próbek". 3. Argument że Tomczak nie miał czasu zgwałcić biorąc pod uwagę zeznania swojej siostry i koleżanki obalili dziennikarze TVN w programie "Superwizjer", mierząc czas w jakim można przejść drogę którą szedł wtedy skazany. 4. Kolejny argument dotyczył zapisu z monitoringu wideo, na którym widać osobę idącą za ofiarą na chwilę przed zbrodnią. Istotnie nie da się powiedzieć ze 100% pewnością czy jest to pan Tomczak, niemniej jest to niewątpliwie osoba o podobnej sylwetce i podobnym kolorystycznie ubraniu w porównaniu ze zdjęciami z tego samego dnia wykonanymi inną kamerą niedługo wcześniej. Rzeczywiście jest to słabszy punkt oskarżenia, bo właściwie niczego to nagranie nie dowodzi (mógł to być jak najbardziej on, ale mógł też ktoś inny). Jednak przy dowodzie z DNA nie miało to większego znaczenia. 5. Broniący Tomczaka dziennikarze przez długi czas pomijali również zupełnie jedną z obciążających poszlak - mianowicie to, że torebkę ofiary znaleziono nie w okolicach miejsca zbrodni, ale, jak zeznano podczas procesu, "w odległości rzutu" od domu w którym mieszkał Tomczak. 6. Rozpowszechniano również informację, jakoby na ciele ofiary znaleziono DNA innej osoby niż Tomczak. Również i to okazało się nieprawdą - w świetle dowodów procesowych na ciele ofiary nie znaleziono żadnego DNA (ani Tomczaka ani nikogo innego), poza DNA ze spermy znalezionej w pochwie ofiary, które zgadzało się z DNA Tomczaka. 7. Na koniec mojego krótkiego podsumowania należy dodać, że obrona podczas procesu nie przedstawiła praktycznie żadnego potwierdzonego alibi, żadnego dowodu za niewinnością Tomczaka, żadnego dowodu podważającego dowody oskarżenia (poza zeznaniem Tomczaka i jego siostry). Mimo że chciano zakwestionować dowody z DNA i z monitoringu, nie powołano nawet własnych ekspertów w tej sprawie. Nie powołano na świadka kolegi Tomczaka z pracy, z którym ten podobno rozmawiał w czasie kiedy miał dokonywać zbrodni. Nie podjęto próby zlokalizowania przybliżonego położenia Tomczaka na podstawie logów ze stacji bazowych sieci komórkowej, mimo że podobno kilka razy dzwoniła do niego siostra. Albo argumenty na korzyść Tomczaka nie istnieją, albo obrona wykazała się zupełną nieudolnością. Rozumiem to, że rodzina nie wierzy w jego winę i że chwyta się każdego sposobu aby pomóc Tomczakowi. Ale od dziennikarzy naprawdę można by było oczekiwać więcej obiektywizmu i krytycznego spojrzenia na medialną akcję zorganizowaną przez rodzinę, znajomych i adwokatów Tomczaka. Warto tu podkreślić, że po wydaniu wyroku skazującego większość polskich mediów nieco zmieniła ton informowania o tej sprawie, zaś TVN chyba jako jedyna telewizja przygotował obiektywny reportaż (program Superwizjer), prezentujący wszystkie dowody, a nie tylko te które rzekomo miały przemawiać na korzyść Polaka. Powiedzmy sobie szczerze - nikt poza samym Jakubem Tomczakiem nie wie co naprawdę wydarzyło się tamtej nocy. Gdyby okazało się że jest niewinny, to wszystko byłoby dla niego strasznym dramatem. Ale patrząc obiektywnie i bez zbędnych emocji, w całym postępowaniu sądowym i przedstawionych dowodach nie widzę żadnych przesłanek przemawiających za niewinnością Jakuba Tomczaka, zaś badanie DNA jest tutaj koronnym dowodem. Wyrok skazujący przy tak mocnych dowodach nie zależał od tego w jakim kraju i w jakim systemie prawnym toczył się proces. Przy tak mocnym materiale dowodowym i bezsilności obrony wyrok skazujący zapadłby w każdym cywilizowanym kraju, w tym także w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
nierzucekamieniem brawo kaktus1231 03.10.08, 18:24 pieknie nam to napisales...zgadzam sie w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition A ja do Kaktusowych wywodów coś dodam 03.10.08, 20:00 Jedno pytanie: podobno policja dysponowała DNA tomczaka jeszcze przed całą sprawą, dzięki czemu tak szybko go złapano. Jeśli to prawda, to dlaczego policja pobierała od niego DNA? Chyba nie dlatego, że przechodził na czerwonym świetle? Odpowiedz Link Zgłoś
piesek.leszek Re: A ja do Kaktusowych wywodów coś dodam 03.10.08, 20:08 ponoć sam się zgłosił. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: A ja do Kaktusowych wywodów coś dodam 03.10.08, 20:40 z tego wniosek: nie zostawiaj spermy byle gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha75 podobno... 03.10.08, 21:24 nie wierz we wszytko co wyczytasz w Polskich mediach! odpowiadajac zacytuje inna forumowiczke: "zanim porównano materiał DNA Tomczaka poproszono jego mieszkającą w Exeter siostrę o próbkę. Próbka wskazała podobieństwo materiału DNA do tego znalezionego w zgwałconej, dlatego kolejnym krokiem była prośba o próbkę Tomczaka. I ta wskazała, że to on jest sprawcą." Zanim zapytasz dlaczego poprosili siostre, odpowiem, ze film z monitoringu, gdzie ida w trojke emitowano w lokalnej telewizji proszac o wskazanie osob na zdjeciach. Znajomi poznali siostre i wskazali ja. Ta probke dala dobrowolnie, bo nie spodziewala sie do czego to moze prowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorium24 Re: A ja do Kaktusowych wywodów coś dodam 04.10.08, 18:23 inquisition napisał: > Jedno pytanie: podobno policja dysponowała DNA tomczaka jeszcze > przed całą sprawą, dzięki czemu tak szybko go złapano. Jeśli to > prawda, to dlaczego policja pobierała od niego DNA? Chyba nie > dlatego, że przechodził na czerwonym świetle? Został rozpoznany przez swojego szefa z hotelu w którym pracował na nagraniach z monitoriugu miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 19:27 Ja dla odmiany nie zgodzę się w 100%. Nie ma czegoś takiego jak "dowód na niewinność". To prokuratura udowadnia winę, a nie obrońca niewinność. Dlatego 99/100:) Odpowiedz Link Zgłoś
blanka.y Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 21:02 Zgadzam się, nie wierzę w jego niewinność, szkoda tylko jego rodziny która do dzisiaj żyje w przekonaniu że ich syn/brat został bezpodstawnie skazany. Zrobili akcję w stylu Uwolnić Orkę, okrutny gwałciciel zamienił się dla niektórych w ofiarę, a prawdziwa ofiara w "starą rurę której nikt by i tak nie tknął", nienawiść do anglików wzięła górę. Kolejny argument - zaginiecie koszuli widocznej na zapisie z monitoringu która dziwnym trafem "gdzieś się zapodziała". Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha75 zgadzam sie z przedmowca... 03.10.08, 21:17 Sledzialam te sprawe i wydaje mi sie ze to ty byles znikomym glosem rozsadku na forach Gazety i TVN24. Rozsadku czyli opierania sie na faktach a nie uczuciach/patriotycznych emocjach (bija naszych!). Dodam tylko a propos "misia" i niewinnej twarzy, zeby przyjzec sie historii kryminologii, psychologii... Seryjni zabojcy i gwalciciele charakteryzowali sie spokojnymi, milymi i pogdnymi twarzami, godnymi zaufania. Co ulatwialo im "zbrodnie". Dla mnie DNA przesadza o sprawie. Kosmici spermy Kuby do jej pochwy nie przeniesli. Jesli jej nie pobil, jesli jej nie zgwalcil (moze ofiara sama chciala? takie podejrzenia tez byly) dlaczego nic nie mowil, dlaczego sie nie bronil? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorium24 Do kaktus1231 - plagiat mojego tekstu 04.10.08, 18:15 Kolego o nicku kaktus1231, z przykrością stwierdzam, że wkleiłeś mój tekst jako swój. Nie mam nic przeciwko rozpowszechnianiu mojego artykułu, jednak chyba jakies minimalne standardy nakazują podanie źródła i nie podszywanie się pod autora tekstu. Oryginalnie tekst zamieściłem na moim blogu: obserwatorium24.salon24.pl/86297,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
robszut Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 18:26 kaktus 1231,masz całkowitą rację. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Skazała go ława przysięgłych z GB. 03.10.08, 18:28 Czyli motłoch. Były dwa badania DNA, z czego jedno wykluczało sprawstwo Jakuba T. W naszym prawie karnym wątpliwości, których nie można usunąć zalicza się na korzyść oskarżonego. Ale brytyjski motłoch nie zna tych sprawiedliwych zasad, bo uznał, że należy skazać Polaczka, co pojechał do Wielkiej Brytanii zarabiać i zabierać miejsca pracy miejscowym nierobom. Odpowiedz Link Zgłoś
robszut Re: Skazała go ława przysięgłych z GB. 03.10.08, 18:30 tenare napisał: > Czyli motłoch. > Były dwa badania DNA, z czego jedno wykluczało sprawstwo Jakuba T. > W naszym prawie karnym wątpliwości, których nie można usunąć zalicza się na > korzyść oskarżonego. Ale brytyjski motłoch nie zna tych sprawiedliwych zasad, > bo uznał, że należy skazać Polaczka, co pojechał do Wielkiej Brytanii zarabiać > i zabierać miejsca pracy miejscowym nierobom. żal mi Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
agusiaki Re: Skazała go ława przysięgłych z GB. 03.10.08, 18:41 Ludzie, ilez można... pierwsze badanie go nie wykluczyło, nie dociera to do Was? Poza tym zanim porównano materiał DNA Tomczaka poproszono jego mieszkającą w Exeter siostrę o próbkę. Próbka wskazała podobieństwo materiału DNA do tego znalezionego w zgwałconej, dlatego kolejnym krokiem była prośba o próbkę Tomczaka. I ta wskazała, że to on jest sprawcą. No chyba, że ktos wstrzyknął nieprzytomnej kobiecie strzykawką spermę Tomczaka, prawda? ;) Prawdopodobieństwo tego zdarzenia niech każdy sam oceni. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Czy tym badaniom mozna ufac ? 04.10.08, 14:57 agusiaki napisała: I ta wskazała, że to on jest > sprawcą. No chyba, że ktos wstrzyknął nieprzytomnej kobiecie > strzykawką spermę Tomczaka, prawda? ;) Prawdopodobieństwo tego > zdarzenia niech każdy sam oceni. Masz raje, prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest znikome. Natomiast znacznie wieksze jest prawdopodobieństwo ,ze ktoś nierzetelnie wykonał taką robotę . Nie znam sie na tych "badawczych" procedurach , ale mówiąc szczerze nie mam do nich zaufania. A mam "to" od czasu, gdy w rutynowym ,okresowym badaniu (m.in. krew) okazało się ,ze jestem umierający. Po powtórnym badaniu krwi okazało sie ,ze jestem zdrowy jak koń i "pewnie ktos, może praktykant, pomylił chyba próbki"(tak tłumaczono !!) Sam zleciłem trzecie , (prywatne i drogie ) badanie , w wyniku którego okazało sie ,ze ani nie jestem zdrowy jak koń , ani umierający. Mam po prostu pewne schorzenie trzustki ,na razie niegroźne-do leczenia. Dobrze ,że wczesnie wykryte. Dla mnie te kilkakrotne badania jakoś tak kojarzą się z moim przypadkiem- wzbudzaja watpliwości. A wątpliwosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
raddy Re: Skazała go ława przysięgłych z GB. 03.10.08, 19:04 akurat twoja wypowiedz swiadczy o duzo silniejszym uprzedzeniu "polaczkow" do "angoli", niz odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Skazała go ława przysięgłych z GB. 03.10.08, 19:28 > W naszym prawie karnym wątpliwości, których nie można usunąć > zalicza się na korzyść oskarżonego. Najpierw muszą być wątpliwości, a tutaj takowych nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Skazała go ława przysięgłych z GB. 03.10.08, 20:15 > Były dwa badania DNA, z czego jedno wykluczało sprawstwo Jakuba T. > W naszym prawie karnym wątpliwości, których nie można usunąć zalicza się na > korzyść oskarżonego. 1. Z tego co pisze kaktus nie wykluczało, a jedynie nie potwierdzało 2. Jezeli taka była ta wątpliwość, to dało się ją usunąć powtarzając badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: kolejny wyborca 03.10.08, 20:00 a ty jesteś taki głupi, że aż mi za ciebie wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
kingstonny A buzia i nazwisko gdzie? 03.10.08, 18:36 Juz skazany, w dwoch panstwach, ale buzi i nazwiska brak. Niech zyje polski wymiar sprawiedliwosci, prawdziwy obronca tych biednych aresztowanych i tych juz skazanych. Niech zyje ich swiete prawo do anonimowosci, bez wzgledu na straszliwosc przestepstwa. A prawa prawego spoleczenstwa? Ef ich. Oni sie licza nieco mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
robszut Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 18:42 "Biedny Polak" skazany za niwinnośc.I ten rasistowski Brytyjski sąd.Polski sąd też nie lepszy.Poparł sąd Brytyjski bez dowodów.Ludzie,gdzie Wy żyjecie.Widocznie gośc jest winny.Sprawę badały dwa niezależne od siebie sądy.I co? każdy zły? Odpowiedz Link Zgłoś
ch3heg Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J... 03.10.08, 18:45 PO co skazują go na podwójne dożywocie skoro może ubiegać się o przedterminowe zwolnienie po 9 latach odsiadki? Odpowiedz Link Zgłoś
robszut Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 18:47 ch3heg napisał: > PO co skazują go na podwójne dożywocie skoro może ubiegać się o przedterminowe > zwolnienie po 9 latach odsiadki? Tak wygląda dożywocie w Polsce.Niezła logika. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 19:29 > Tak wygląda dożywocie w Polsce.Niezła logika. W całym cywilizowanym świecie skazany, poza wyraźnym zakazem sądu, ma prawo ubiegać się o wcześniejsze zwolnienie. W prawie karnym kara ma przede wszystkim znaczenie resocjalizacyjne. Sąd uznał, że po 9 latach można już weryfikować czy skazany jest 'dostatecznie' zweryfikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
augusta13 Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J... 03.10.08, 18:46 Czy tylko dlatego zmniejszono mu karę (z dwóch wyroków dożywocia ostał się jeden),że popełnił ten czyn na obywatelce innego państwa? A może na dodatek innego wyznania? W naszym kraju jest możliwe i jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
robszut Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 18:50 Ku..a,dożywocie to dożywocie.Samo słowo o tym mówi.Ja tu logiki nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8778 Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J... 03.10.08, 18:52 Obserwuję od początku całe to wydarzenie. Bardzo żal mi tego młodego człowieka. Podwójne dożywocie, przecież nie ma w polskim kodeksie takiej kary:( Wyrok bardzo surowy i nie wierzę, że ten czyn on popełnił i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 19:01 Boś głupia, jak wszyscy, którzy nie wierzą w jego oczywistą winę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_can Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 19:10 jolanta8778 napisała: nie wierzę, że ten czyn on > popełnił i tyle. A oprocz wiary masz jakies konkretne argumenty? Bo jesli chodzi o dowody winy, to te sa bezsporne. Chyba, ze wiesz cos i sie nie dzielisz. Jak mozna przez tyle czasu zaprzeczac faktom, przekrecac fakty i czuc wspolczucie dla biednego Misia nie zastanawiajac sie nad potworna krzywda wyrzadzona jego ofierze? Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_bez_glusia Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 20:24 Ciekawe czy nadal tak by ci go bylo zal, gdybys to ty siedziala na wozku inwalidzkim zamiast tej Angielki. Albo twoja matka, corka, czy kogo tam masz bliskiego. Szalu dostawalam jak wszyscy rzucli sie kilka mieisiecy temu na hurra bronic Tomczaka. Te kolezanki, te listy, blogi, protesty, rodzina twierdzaca ze "on by kazda mogl miec"...a wszystko tylko dlatego ze on mlody Polak ci jest, a ofiara Brytyjka w wieku menopauzalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy absurdy prawne doby "miłosci" 03.10.08, 19:15 podwójne dożywocie, ale mozna wyjść po 9 latch! haha! czyli coś jest czarne, ale jednoczesnie jest białe. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: absurdy prawne doby "miłosci" 03.10.08, 19:53 leo-blog.blog.onet.pl/2,ID316499324,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Ma szczęście, że się na załapał kastrację 03.10.08, 19:53 Niech się chłopak cieszy, że wyrok zapadł przed wprowadzeniem w prawodawstwie RP kastracji dla gwałcicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
babb Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 20:00 Czego sie czepiacie polskiego sadu. Przeciez zostawili ta sama kare co Anglicy - dozywocie z mozliwoscia ubiegania sie o przedterminowe zwolnienie po 9 latach. Te 9 lat to wymysl Anglikow!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skinnycow Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 20:27 A mi go jest bardzo szkoda. Nie wygląda na agresywnego gwałciciela. Ale nawet jeśli jest winny to dostał bardzo surowy wyrok. A tak swoją drogą, to ciekawe czy te badania DNA były technicznie dobrze przeprowadzone. Jedno błedne, drugie dobre - za dużo tu kręcenia według mnie. Szkoda chłopaka. Odpowiedz Link Zgłoś
blanka.y Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 21:13 A jak wygląda agresywny gwałciciel? Jedno spojrzenie na zdjęcie i już wiesz kto ma takie skłonności? O mordercach i gwałcicielach często słyszy się później od byłych sąsiadów czy nauczycieli "To taki spokojny chłopiec był, taki uczynny, nic nie wskazywało na to że może zabić/gwałcić". Mi go nie jest szkoda, szkoda mi kobiety która została przykuta do wózka. Odpowiedz Link Zgłoś
kawiarniany.filozof Zaraz, zaraz, a konwencja strasburska?! 03.10.08, 20:17 Panowie (i panie) z SO i prokuratury, artykułu 10 ust.2 Konwencji o przekazywaniu skazanych nie chciało się wam przeczytać czy co?! Przecież stoi tam jak byk: "(...) Nie może ono [orzeczenie dostosowujące] zaostrzać kary wymierzonej w państwie skazania, ze względu na rodzaj lub wymiar, ANI PRZEKRACZAĆ GÓRNEJ GRANICY ZAGROŻENIA PRZEWIDZIANEJ PRZEZ PRAWO PAŃSTWA WYKONANIA." Maksymalną karą mogło być tu 15 lat jako kara łączna za gwałt i ciężkie uszkodzenie ciała! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorium24 Re: Zaraz, zaraz, a konwencja strasburska?! 04.10.08, 18:28 W przypadku międzynarodowego nakazu aresztowania ENA sąd jest związany wysokością kary zasądzonej w kraju popełnienia przestępstwa (tzn. ta kara nie może być niższa). Odpowiedz Link Zgłoś
24bitblaster Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla J.. 03.10.08, 20:29 Materiał DNA znaleziony w narządach rodnych ofiary był zbieżny z DNA Tomczaka..... nie rozumiem powyzszego stwierdzenia, byl zbiezny??? byl Tomczaka lub nie byl albo czarne albo biale... przeciez do k...y nedzy kazdy ma unikalny kod genetyczny.. Wiec pytam sie- glupia gazeto czy bylo to jego DNA czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorium24 Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 04.10.08, 18:29 Tak, było. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_murzyn Dostał karę jakby był odpowiedzialny za holokaust. 03.10.08, 20:37 Niedługo mafia pruszkowska wychodzi (część wyszła) ,a oni tu chłopaka za poszlaki wsadzają na 2xdożywocie ? Taka ciekawostka że mafia pruszkowska miała przyzwolenie dawnych ubeków i esbeków. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaa2 Re: Sąd w Poznaniu jak Brytyjczycy: Dożywocie dla 03.10.08, 21:03 słuszny wyrok, poza tym powinni mu zrobic badania psychiatryczne, bo ten chłopak wymaga leczenia, to okrutny pozbawiony morlaności człowiek. A rodzina go broni bo to dla nich szok chca mu tyłek ratowac. Ciekawe co pisalibyscie jakby to przytrafilo sie waszej matce czy siostrze !?- niech kazdy sobie odpowie na to pytanie. Zniszczyl komus zycie- nie powinien widziec swiatla dziennego do konca swoich dni. Prawda jest taka ,przyjechal Polaczek do UK i myslal ze jak tam zrobi cos takiego w nocy to go nikt nie złapie i szybko wroci do Polski. Zalosny czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorium24 to proste 06.10.08, 23:41 Odpowiedź jest prosta: zboczeńcy-zwyrodnialcy nie rozumują logicznie tak jak Ty, dla nich nie liczy się sam seks z ładną dziewczyną, ale np. seks związany z przemocą, wymuszeniem, zrobieniem czegoś wbrew woli ofiary. Inny seks być może w ogóle Tomczaka nie podnieca, to możliwe. A są i tacy dewianci, których podnieca seks z dużo starszymi kobietami - niezgłębione są pokręcone umysły przestępców seksualnych... Odpowiedz Link Zgłoś