Dodaj do ulubionych

"Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak USA...

13.12.08, 20:37
rusofobia w Niemczech no ładnie
Obserwuj wątek
    • zigzaur I to w dodatku "Spiegel" o tym napisał. 13.12.08, 20:43
      Sojusz Cywilizacji Zachodniej NATO istnieje i ma się dobrze. Działa nawet nad
      Zatoką Perską. Tak było i będzie.
      Daremne rosyjskie żale.
    • yurek11111 hehehe,wcale nie chodzilo o rope, a iracka BMR:-)) 13.12.08, 21:34
      <>"Gdy amerykańskie samoloty bezzałogowe potwierdziły wystąpienie
      pożarów na irackich polach wydobywczych, podjęto decyzję o ataku -
      by zapobiec dalszemu niszczeniu irackiej infrastruktury naftowej."

---------------------------------------------------------------------

"Słowo tarcza brzmi dumnie, ale więcej w nim szumu niż treści."
      "
      Ten sojusz z USA jest dla Polski tak kosztowny, że aż na granicy
      opłacalności. Można go podsumować następująco: sprowadzamy na was
      nieszczęście, ale postaramy się, żebyście mogli go uniknąć."
    • asmall4 "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak USA.. 13.12.08, 21:53
      Niedługo napiszą , że członkostwo Niemiec w NATO to zbrodnia i pomyłka ...
      Wiadomo któremu państwu ta pisanina na rękę ...
      • zigzaur Re: "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak U 13.12.08, 21:55
        Gwoli ścisłości, Niemcy nie są w NATO tak zupełnie dobrowolnie. Wojska USA i UK
        kontrolują Niemcy.
        Zresztą same Niemcy wolą być krajem członkowskim niż celem.
        • x2468 Re: "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak U 14.12.08, 00:21
          Urwales sie z choinki?
          Gwoli ścisłości, Niemcy nie są w NATO tak zupełnie dobrowolnie. Wojska USA i UK
          > kontrolują Niemcy.
      • pentagon8 Obawiam sie ze nie napisza... 13.12.08, 22:04
        ...a jesli napisza, to jest juz troche za pozno. Lewackie menty ja Szreder
        szybciutko zniknely ze sceny politycznej, a Merkel, jak kazdy przytomny
        europejski i niemiecki polityk zajmuje sie np. wzmacnianiem wiezi z Polska i
        krajami wschodnimi co automatycznie eliminuje stary jak swiat geopolityczny
        uklad,podzial stref wplywow pomiedzy Niemcy a Rosje w Europie.
        Inna dobra rzecza jest umacnianie, szczegolnie waznych obecnie zwiazkow
        polityczno gospodarczych wewnatrz EU. No i na koncu, nie zapominajmy o
        utrzymywaniu dobrych stosunkow z USA, jako czlonkiem NATO oraz europejskim
        sojusznikiem.

Jakim elementem w tej ukladance mialaby byc ruska dyktatura i jej imperialne
        zapedy? wydaje mi sie, ze jedynie wroga NATO, ktorego trzeba jak niezbyt pilnego
        ucznia przyprowadzic do porzadku, pniewaz nie nauczyl sie lekcji...historii.

Rosja to polityczny recydywista, ktory jatrzy w stosunkach europejskich.
    • pentagon8 Jak to sie ma do effciowych bzdur?:) 13.12.08, 21:58
      Efcia pisala wiele razy o tak strasznej, silnej, nieodzownej dezaprobacie dla
      amerykanskich planow...a tu prosze. Solidarnosc europejska jest silna rzecza.
      Silniejsza niz bzdurne zalozenia o jakiejkolwien nowej roli jaka Rosja i
      podobnej je dyktatury moglyby pelnic w kreowaniu tak nowego porzadku swiatowego
      jak i europejskiego.

Pizdziec, a Niemcy mieli byc tak antyamerykanscy. Teraz tylko wyczekiwac lewaka
      Szredera az zacznie sie bic w piersi i przestanie korumpowac sie politycznie,
      biarac kase od ruskich mocodawcow za swoje piatokolumnowstwor w PE.
      • zigzaur Re: Jak to sie ma do effciowych bzdur?:) 13.12.08, 22:28
        Odnoszę wrażenie, że PRAWDZIWA postawa Niemców wobec wojny irackiej wyglądała
        następująco:

"Panowie! Weźcie i nas, proszę! My też możemy być przydatni! Mamy przecież
        doborowe oddziały KSK (Kuechenschutzkommando)!"

Do Afganistanu na próbę ich wzięto. Ale czy się dobrze spisali?
    • pentagon8 Kolejny problem dla Веб-бриг 13.12.08, 22:11
      Jak oni sobie tu z tym problemem poradza. Jedyny kontrargument moze byc taki, ze
      Niemcy w przyplywie geniuszu ''dostrzegli zywotny interes we wspolpracy
      militarnopolitycznej z Rosja''....

Spodziewamy sie rowniez argumentow typu ''A u was bija murzynow'' -
      ''imperialistyczny atak buszowcowe na Irak, okupiony torturami i cierpieniem
      biednych reprezentantow islamistycznego kominternu''.

Juz efcia,pimpek,knizka i reszta fjutinologow cos wymysla, LOL
      • zigzaur Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 22:31
        wśród ludzi kulturalnych.

Słuchajcie, mam pomysł. Sprawdzony.

Do wszystkich fiutinosobaczek należy pisać "Ty faszysto!". To jest słuszne w
        kontekście ostatnich ksenofobicznych zbrodni w Moskwie. A Rosjanina takie
        określenie podwójnie zaboli.
        • asmall4 Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 22:44
          Na ciężkich debili i chamów dobrze działa stara "swołocz" :)
          • zigzaur Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 23:29
            Ale określenie "faszysta" jest podwójnie bolesne, bo oni "faszystami" nazywali
            wszystkich swoich przeciwników, nawet zachodnioeuropejskich socjaldemokratów,
            nawet komunistyczną opozycję u siebie.
        • pentagon8 Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 22:50
          zigzaur, masz racje - dzisiejsza wymiana pogladow jest strasznie kulturalna.
          Zadnego obrzucania blotem, zadnej propagandy, zadnego szowinizmu.

Jak sie wydaje fjutinologom brakuje argumentow, lub co gorsza, jak to zwykle
          bywa w rosyjsiej dyktaturze, rozkazy przychodza z opoznieniem. Coz, domena
          ''ruskich faszystow''nigdy nie bylo samodzielne myslenie.

Okreslenie faszysta pasuje do ruskow jak ulal z nie tylko ze wzgledu na ostatnie
          wydarzenia. Wynika rowniez z z bardzo dominatorskiego i wielkorosyjskiego
          podejscia do innych narodow europy srodkowej - traktowanych jak narody opodbite
          z typowym dla rosji przejawem przemocy i ''wielkorosyjskosci''. Vide nazisci i
          ich ''sukcesy lebensraum'' w tej czesci Europy.
          • zigzaur Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 23:30
            Pozostaje mieć nadzieję, że Putin skończy tak jak Hitler czy Saddam.
        • pentagon8 inne propozycje 13.12.08, 22:55
          Moja inna propozycja to po prostu ''fjutinowcy'', ''nasisci'', ''kacapy'' lub
          ''ruscy imperialisci''. W obu przypadkach szlag ich trafia, a ze sa chamami,
          daje temu upost. Dwa, jak mozna nazywac ''imperialistami'' narod, ktory podobnie
          nazywal tak Amerykanow...tak niedawno temu. To boli...
          • igor_53 Re: inne propozycje 13.12.08, 23:16
            pentagon8,ja jestem Rosjaninem i to wlaqsnie ja przez dluzszy czas staral sie
            zeby ty troche bardziej kulturalnie przeprowodzal dyskusji.nie wiem skad u was
            Polakow (oczewiscie nie u wszystkich) tyle pogardy dla Rosjan?Ja to moge
            wytlumaczyc tylko jednym.Macie duzo zazdrosci w stosunku do Rosjan.Pentagon8,jak
            uwaqzasz ,ze nas szlag trafi od waszych wyzwisk,to uwierz-nie trafi,a tylko
            wielu Rosjan przekona sie o tym ,ze stereotyp Polaka-zladzieja,pijaka i chama,to
            zaden stereotyp.Ja osobiscie mam o Polakach dobre zdanie,bo znam was na tyle
            dobrze,zeby wiedzec,ze takie chamstwa,jakie ty ze swoimi kollegami na forum
            reprezentujecie,to raczej wyjatek.
            • zigzaur Re: inne propozycje 13.12.08, 23:28
              Doprawdy, Polacy nie mają czego Rosjanom zazdrościć. To nie Polacy dobijają się
              do Rosji z chęcią życia i pracy tam ale odwrotnie.

A negatywny stosunek większości Polaków do Rosji wynika po prostu z
              barbarzyńskiego ucisku Polaków przez Rosję. Niby ucisk narodu przez naród jest
              rzeczą powszechną ale ucisk narodu wyższego kulturalnie przez naród dziki jest
              podwójnie okropny. Na ucisku kolonialnym np. brytyjskim nikt nie stracił, nawet
              tak stare cywilizacje jak indyjska czy chińska. Zaś ucisk rosyjski był katastrofą.

Ale miejmy nadzieję, że czas wyleczy to wszystko.
              • igor_53 do zigzaura 13.12.08, 23:41
                zigzaur,nie zartuj.Od kiedy to Polace "wyższego kulturalnie " od Rosjan.A skad
                ty masz wiedze o Rosjanach dobijajcych sie do Polski z checia zycia i
                pracy?Mieszkam w Anglii,spotykam bardzo duzo Rosjan,ale raczej turystow,i na co
                dzien mam doczynienie z Polakami,wykonujacymi najrozniejsze prace,daleki od
                nazwaniem praca intelektualna.
                • zigzaur Re: do zigzaura 13.12.08, 23:51
                  Wyższość kulturalna Polski polega na polskich osiągnięciach w budowie państwa:
                  niezależne sądownictwo, polityka oświatowa, tolerancja religijna, tworzenie
                  ponadnarodowych federacji.
                  Zaś Rosja to tylko brutalność i żądza podboju. Instynkt umierania i mordowania.

Jednakże główna przewaga kulturalna Polaków nad Rosjanami polega na większym
                  zużyciu przez Polaków wody i mydła.

W Polsce pracuje wielu Rosjan i chce się osiedlić na stałe. Pracuje też wiele
                  Rosjanek i to w najróżniejszych zawodach. Nie słyszałem, by Polak szukał w Rosji
                  pracy.

Ja doskonale wiem, co to znaczy "rosyjski turysta" za granicą. Szpieg,
                  przemytnik, sutener, gangster, handlarz bronią.

W Anglii pracują Polacy w różnych zawodach. Rosjanie nie pracują, bo widocznie
                  nikt ich nie chce zatrudniać.
                  • igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 00:07
                    zigzaur,dziecko.Moze kiedys ty i potrafisz odroznic Ukrainca,Ormianina od
                    Rosjanina,ale nie w tej chwile.Wogule twoja wiedza o Rosji jest minimalna,jestes
                    najzwyklejszym prymitywem.Ja nigdy nie pozwole sobie mowic o innych narodach z
                    taka pogarda ,jak to robisz ty,wlasnie tym pokazujesz wlasna dzikosc.A co
                    dotyczy zuzycia przez Rosjan wody i mydla,to moge cie na to powiedziec tylko
                    jedno -glupi jestes.Napisales->> > Ja doskonale wiem, co to znaczy "rosyjski
                    turysta" za granicą. Szpieg,przemytnik, sutener, gangster, handlarz bronią.<<,po
                    przeczytaniu tego znow chce cie zaproponowac uzywac prezerwatywy,zeby takich jak
                    ty,juz wiecej nie bylo.
                    • zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 00:14
                      Widzę, że igor lekko się zdenerwował paroma słowami prawdy.

Ja naprawdę widziałem "rosyjskich turystów". Słyszałem ich odzywki i czułem ich
                      zapach. Stąd moja uwaga o mydle.
                      • igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 00:27
                        zigzaur,jakaz w tym jest prawda?Jak by ty przyjechal do Anglii,wszedl by do
                        Tesco,to Polaka i poczul by i uslyszal."Ku..." leca ze wszystkich stron,a i
                        "aromat" wydzielaja z siebie bardzo speceficzny i napewno to nie zapach
                        mydla,ale ja nie pisze,ze spotkalem pare Polakow i dla tego wiem,ze Polace to sa
                        brudasy i smierdzieli,co nie uzywaja mydla.
                        • zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 00:36
                          A może to Rosjanie wstydzą się swojej narodowości i udają Polaków?

Oczywiście, tylko ci bogaci, innych na TESCO nie stać.
                          • igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 00:44
                            zigzaur,twoi dywagacje sa zalostne.O moze to rdzenne Angliczanie udaja pjanych
                            Polakow,zeby taki Rosjanie ,jak ja,zle o Polakach mysleli?Widzisz,jak latwo
                            gadac bzdury.
                            • zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 01:17
                              A tak w ogóle, to co ciebie, jako Rosjanina, obchodzi temat Iraku i Niemiec?
                              • igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 01:27
                                zigzaur napisał:

> A tak w ogóle, to co ciebie, jako Rosjanina, obchodzi temat Iraku i
                                Niemiec?<,otpowiem nie zbyt elegantsko,a co ciebie ,jako Polaka,obchodzi ten
                                temat?Z Iraku swoi wojska wy juz wyprowadzili,zreszta z pobytu ich tam ,Polska
                                zadnej dumy nie powinna miec,a co dotyczy Niemiec,to historja pokazala,ze
                                chociaz Rosjanie z Niemcami prowadzili dosc czesto bardzo krwawe wojny,a i
                                interesy rowniez potrafia robic.
                                • zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 01:29
                                  Polaków Irak obchodzi, bo go wyzwolili od Saddama, takiego drugiego Putina.
                                  A Niemcy są w UE i NATO. Z UE powinniście się kontaktować za pośrednictwem Polski.
                                  • igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 01:34
                                    zigzaur,czy masz wszystko w porzadku z glowa?>>> Z UE powinniście się
                                    kontaktować za pośrednictwem Polski<<<<!!!!!.A ty maly bogaterze,niedoceniony
                                    przez swiat-wyzwoliciel Iraku.Dziekuje cie,rozbawiles mnie.
                                    • zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 01:36
                                      Żebyś wiedział, jak my się śmiejemy z waszego "zwycięstwa nad faszyzmem".

Byliście sojusznikiem i sponsorem Hitlera a potem dostaliście od Niemców baty.
                                • igor_53 Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:30
                                  A czy ty zigzaur zauwazyl ze na temat Iraku i Niemiec ja nie wypowiadal sie.To
                                  ty ,razem z innymi rusofobami,potrafisz kazdy temat podciagnac pod Rosje.Masz
                                  kompleks chiba.
                                  • zigzaur Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:34
                                    Wszedłeś na forum o artykule na temat Iraku.

Dobrowolnie czy tak ci przydzielono?
                                    • igor_53 Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:39
                                      czytam wszystko co mnie interesuje,przegladam i opinii internautow na tematy co
                                      mnie zaciekawili.Ze zdziweniem zauwazyl,ze nawet temat o Iraku ty potrafisz
                                      przerobic na temat o Rosji.Z tego wlasnie widze,ze masz duzy problem.
                                      • zigzaur Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:55
                                        Trzeba było prześledzić posty. Nie uczyli cię śledzić ???

Dyskusja była głównie o tym, że niepowodzeniem skończy się kolejna próba mącenia
                                        przez Rosję w Europie i wywoływania tam konfliktów. Zachód jest i będzie
                                        zjednoczony.
                      • sid_6.8 Re: do zigzaura 14.12.08, 07:32
                        śmierdzą ci czosnkiem twoi bracia starozakonni ? sam sobie powachaj mycke czym pachnie.
                • spark5719 Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:07
                  Czy widziałeś w Rosji Polki pracujące jako pomoc domowa? Już nie
                  mówiąc o tirówkach wystających w lasach przy głównych drogach? To
                  tak na wstępie. Natomiast oprócz setek tysięcy Polaków pracujących w
                  różnych prostych zawodach na terenie UK jest tam bardzo duża grupa
                  pracująca na wysokich stanowiskach, i to nie tylko w londyńskim
                  City. I muszę ci powiedzieć, że spotkałem w City wiele różnych
                  narodowości, od Hindusów po Irańczyków, ale ani jednego Rosjanina ;P
                  Oczywiście nie mówię o turystach, bo ci się nie liczą. A propos
                  turystów: chwalisz się bogatymi turystami z matuszki Rassiji - ale
                  ilu z mieszkańców Rosji ma realną możliwość wyjazdu na Zachód? Mało,
                  nieprawdaż? A szkoda, bo gdybyście wyjeżdżali masowo tak jak my, to
                  nie dalibyście się ogłupiać fiutinowi i jemu podobnym.
                  Miłego woskriesienija, Igor ;)
                  EOT
                  • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:19
                    Ci "bogaci Rosjanie" to po prostu słupy i to jednorazowego użytku.
                  • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:22
                    spark5719,a czy ty spotkal w Polsce Rosjanek,pracujacych jako pomoc domowa,nie
                    wpomnie o tirowkach?Czlowieku,ja juz z tym spotkal sie nie raz,wy ,Polace,nie
                    potraficie odroznic Rosjan od Bialorusow,Ukraincew,dla was nawet Ormianin jest
                    Rosjanienem,a Ormian w Polsce jest mnostwo.A co dotyczy twojego pytania o tyn
                    ile Rosjan stac na wyjazd turystyczny za granice,to mam danne za rok 2007-
                    3 851 100 i w tym nie ma wyjazdow do krajow tak zwanych bliska zagranica,czyli
                    kraje bylego ZSRR.A to ,ze ty nie spotkal w London City Rosjan,to tak naprawda
                    ja sie nie dziwie,bo ostatnio w Rosji lepiej placili niz w Anglii.
                  • x2468 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:29
                    W Rosji nie widzialem,lecz nigdy tam nie bylem.Widzialem natomiast Polki
                    pracujace jako pomoc domowa (i drogowa) w Wloszech,Francji,Angli Niemczech i
                    Hiszpani.Nie musisz daleko jechac.Wystarczy do Berlina.Na kurfurstenstrasse
                    mozesz z miejscowymi rozrywkami swobodnie po Polsku porozmawiac.Wydglada na to
                    ze mowia po Polsku (i mysla) lepiej od ciebie.
                    • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:49
                      x2468,przeciez niewazno jest,tak naprawda,czy Rosjanki daja dupe w Polsce ,czy
                      dalej na Zachodzie,czy to samo robia Polki,Prostytutki sa wszedzie,to zawod ,jak
                      kazdy inny.Sa uslugodawcy i sa uslugobiorcy.Robic z tego cos wyjatkowego,to nie
                      jest madrze.Taki zigzauer widzi w Posce tylko Rosjanek,a to pracujacych jako
                      pomoc domowa,a to jako tirowek,ale nie widzi nic pozatym,rusofobija nie pozwola
                      mu patrzec na swiat otwartymi oczami.
                      • x2468 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:51
                        Masz racje.Przepraszam cie za tamtych bezmyslnych.Na szczescie sa w mniejszosci.
                        Pozdrawiam.
                      • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 01:20
                        A gdzie ja napisałem, że Rosjanki w Polsce uprawiają prostytucję ???

To ty napisałeś. Ponieważ jesteś Rosjaninem, lepiej znasz swoje rodaczki i w tym
                        miejscu ci wierzę.

TIRem nie jeżdżę a rusofobem nie jestem.
                        • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 01:45
                          zigzaur,rzeczewiscie ty nic nie pisales na temat prostytutek,troche mnie
                          ponioslo,za to przepraszam.Ale koncowka-"a rusofobem nie jestem",to z twoich
                          ust-cos wyjatkowe,zwlaszcza po twoich wypowiedziach na temat dzikich i niemytych
                          Rosjan.
                          • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 01:56
                            Dowiedz się, co to jest fobia. Fobia to jest lęk, strach.

Rusofob to ktoś, kto Rosji się boi i przed Rosją kapituluje.

Że ja taki nie jestem, to chyba jasne.
                            • yurek11111 zigzaur,MASZ rusofobie,i nie jest to strach, a.... 14.12.08, 02:45
                              ...niechec do Rosji.

rusofobia (język polski) [edytuj]

wymowa:
                              znaczenia:
                              rzeczownik, rodzaj żeński

(1.1) niechęć do Rosji, Rosjan i tego, co z Rosją i Rosjanami
                              związane .

pl.wiktionary.org/wiki/rusofobia

Odpowiadasz na:
                              zigzaur napisał:

> Dowiedz się, co to jest fobia. Fobia to jest lęk, strach.
                              >
                              > Rusofob to ktoś, kto Rosji się boi i przed Rosją kapituluje.
                              >
                              > Że ja taki nie jestem, to chyba jasne.

------------------------------------------------------------------
                              • zigzaur Re: zigzaur,MASZ rusofobie,i nie jest to strach, 14.12.08, 07:36
                                Niechęć i awersję a przede wszystkim nieufność do Rosji istotnie mam.

Ale to nie jest fobia!

Widocznie ktoś źle nazwę dobrał.
                                • yurek11111 zigzaur,nie musisz sie tym martwic... :-))))) 14.12.08, 20:12
                                  <>Znamy gorsze przypadki od twojego,taki gekon na ten przyklad,ma
                                  kacapobolszewiofobie.... :-)))))
                                  <>Twoj przypadek jest do wyleczenia,musisz sie ozenic z
                                  Rosjanka,najbardziej by ci pasowala jakas tirowka, bo przy okazji
                                  bys od razu pokute czynil za grzech rusofobii.... :-))))))
                                  ******************************************************************Odp
                                  owiadasz na:
                                  zigzaur napisał:

> Niechęć i awersję a przede wszystkim nieufność do Rosji istotnie
                                  mam.
                                  >
                                  > Ale to nie jest fobia!
                                  >
                                  > Widocznie ktoś źle nazwę dobrał.

-------------------------------------------------------------
                            • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 08:30
                              zigzaur napisał:

> Dowiedz się, co to jest fobia. Fobia to jest lęk, strach.
                              Rusofob to ktoś, kto Rosji się boi i przed Rosją kapituluje.
                              Że ja taki nie jestem, to chyba jasne.<.Zigzaur masz dosc nizki poziom wiedzy
                              w kazdym tematie ,ktory podejmujesz.Temat znaczenia slow rowniez nie jest twoja
                              mocna strona.Troche informacji ->1. rusofobia znaczenie: wrogość lub niechęć do
                              Rosjan i do wszystkiego, co rosyjskie
                              występowanie: Słownik ortograficzny języka polskiego - Muza 2001, 2005 - T.
                              Karpowicz <,to na temat znaczenia slow,a co dotyczy twojej "odwagi",coz mozno na
                              to powiedziec,dla mnie to nie jest to jasne,a wrecz przeciwnie,wlasne taki
                              zastraszeni ,najczesciej przez samych siebie,ludzi i szczekaja wtedy ,jak wiedza
                              ze sa bezpeczni.A czujesz sie napewno bezpiecznie,siedzac w domku przed kompem i
                              wypisujac rozne bzdury o Rosjanach,wiedzac napewno(??) ,ze nic tobie nie grozi.
                              • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 08:34
                                Czyżby coś mi groziło? Napisz coś więcej!

Fobia to jest lęk (z greckiego). Występujące w internecie określenie "rusofobia"
                                jest nieprawidłowe. To słowo powinno oznaczać kapitulancki strach przed Rosją.

A szczekają to twoi rodacy na Polskę. Czy naprawdę nie widzisz tej lawiny
                                antypolskiego i polonofobicznego chamstwa? Czy nie czytasz postów takich
                                indywiduów jak "antyreakcjonista" czy "pimpuś"?
                                Może ty spróbujesz przemówić im do rozumu?
                                Jeśli ktoś wchodzi na polskie forum, to niech się na nim przyzwoicie zachowuje.
                                • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 08:54
                                  zigzaur,troche jednak wiedzy cie nie zaszkodzi.Zgadza sie "fobia" z greckiego
                                  znaczy lek,ale w polaczeniu tego wyyrazu z innym,on nabiera innego znaczenia,tak
                                  samo ,jak wielu innych.Rusofobija to nie jest jakims wyrazem wyjakowym,ty nawet
                                  sam uzyl wyrazu "polonofobicznego chamstwa",czyli uznajesz ze istenieje i
                                  polonofoby.A co dotyczy "antyreakcjonista" czy "pimpuś",to z tego co oni pisza o
                                  sobie,to wynika,ze sa Polakami.a do tego ja nie zauwazylem,zeby oni odzywalis o
                                  Polakach,chociaz by w malym stopniu podobnym do twoich odzywek o Rosjanach.
                                  • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 09:03
                                    Podałeś dokładny przykład manipulowania słownictwem.

Polonofobia istnieje, to fakt. Dowodem istnienia polonofobii jest przypominanie
                                    incydentu sprzed 400 lat, kiedy to niektórzy magnaci Rzeczypospolitej (i to nie
                                    Polacy, bo Białorusini: np. Sapieha, Ukraińcy: np. Wiśniowiecki czy Litwini:
                                    Radziwiłł) wmieszali się w wewnętrzny moskiewski konflikt. To taki sam incydent
                                    jak np. ostrzelanie cywilnych statków pod Doggerbank. A Rosja robi z tego wielką
                                    aferę, kręci filmy, odświeża stare pomniki itd.

A tych osobników to za mało dokładnie obserwujesz. Widocznie nie jest to twoim
                                    zadaniem.

Co do moich odzywek o Rosjanach jako całości, to ja z politowaniem wyśmiewam ich
                                    kult zamordyzmu, ich ślepe posłuszeństwo wobec każdego brutalnego tyrana. Ale
                                    jednocześnie dostrzegam i szanuję wszystkie objawy dążenia przez Rosjan do
                                    normalności: np. Annę Politkowską, Memoriał, pacyfistów.
                                    • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 09:35
                                      zigzaur,boj sie boga,to ja manipulujer slownictwem? Przeciez podalem cie cytat i
                                      zrodlo znaczenia wyrazu rusofobija,a co dotyczy polonofobii,to uwierz mnie,w
                                      Rosji temat Polski zajmuje bardzo mala liczbe ludzi,powiem cie wiecej,dla
                                      wiekszosci Rosjan tematu Polski nie istnieje,a z twojej wypowiedzi wynika,ze
                                      Rosjanie tylk tym i zajmuja sie,jak by tej biednej polsce naszkodzic.O Polsce
                                      wspomina sie dopiero wtedy,jak waszy polityki zaczynaja podgryzac piety Rosjanam
                                      .A co dotyczy epizodu z przed 400 latami,to w Rosji ten period nazywa sie czasem
                                      Wielkiej Smuty i obchodza koniec tej smuty,jak by ty sledzil wydarzenia w Rosji
                                      na podstawie informacyj bardziej objektywnych,to by zauwazyl,ze temat olski w
                                      kontekscie konca smuty,nie wspomina sie.Bo my,Rosjanie,dobrze wiemy,jak cos
                                      zlego nas spotkalo,to temumy winni sami.A wy,Polace,we wszystkich swoich
                                      niepowodzeniach,szukacie winnych wszedzie,tylko nie u siebie.a to ze w Rosji
                                      akurat w tym roku dosc szeroko obchodzili to wydarzenie z przed 400 latami,to
                                      tylko chory umysl rusofoba,potrafi podciagnac to pod polonofobije.Po
                                      pierwsze-rocznica jest okragla,a po drugie ,tak juz to w Rosji widza,po smutie,
                                      pod rzadami Jelcyna,przyszlo kolejene powstanie Rosji .W Polsce z wielkim hukiem
                                      od kilkadziecieciu lat obchodza kazda rocznice Powstania Warszawskiego,najzdu
                                      ZSRR 17.09.1939 roku.I co ciekawie,to z obserwacyj ostatnich kilkodziesieciu
                                      lat,to nie 1 wrzesnia stalo prawdziwa tragedija polskiego naroda,a wlasnie 17
                                      wrzesien.I w tragedii powstania najwiecej sa winni nie bledy rzadu polskiego w
                                      Londynie i okruciestwo Niemcow,a wlasnie Rosjanie i to ja by nazwal
                                      rusofobija.A ty wyrosl na tej propagandzie,tak co i przeknania twoi mnie sa
                                      zrozumiale.Napisales-"Co do moich odzywek o Rosjanach jako całości, to ja z
                                      politowaniem wyśmiewam ",czlowieku czy uwazasz mnie za za sklerotyka?przeciez
                                      twoi odzywki o "martwych "czyli "dobrych" Rosjanach,wlasnie i zmusili mnie do
                                      radzenia tobie uzywania prezerwatyw,zeby nie bylo wiecej ludzi tak
                                      nienawidzacych innych.A co dotyczy > A tych osobników to za mało dokładnie
                                      obserwujesz. Widocznie nie jest to twoim zadaniem<.Ja nie mam zadnych zadanj,nie
                                      od kogo.Wlasnie taki twoi odzywki pokazuja twoj brak wiedzy o nas Rosjanach,my
                                      wewnetrznie sa o bardziej wolni i przekorni od was Polakow,te kto dobrze zna
                                      Rosje,to o tym sie przekonal.Bardzo ty uwierzyl w propagande antyrosjska.Jak do
                                      wladzy w Rosji przyszli bolszewicy,to musieli zgladzic wiele millionow
                                      Rosjan,zeby jako tako rzadzic a i to nie potrafili zapanowac nad umyslami
                                      naszymi,dla tego ,nawet pod strachem smierci(za Stalina) tyle bylo kawalow o
                                      komunistach.Meszkajac w Polsce zauwazylem,ze wy ,Polace,sa bardziej zalezne od
                                      tego co wam do glowy wkladaja.
                                      • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 10:36
                                        Ja wcale nie twierdzę, że to TY wymyśliłeś słowo "rusofobia". Po prostu używasz
                                        go bezkrytycznie.

Są na zachodzie politycy gotowi ustępować Rosji pod wpływem zastraszenia albo
                                        przekupstwa i to właśnie na nich trzeba mówić rusofoby.
                                        Musisz przyjąć do wiadomości, że w Polsce się po prostu Rosji nie ufa i patrzy
                                        się z dużą ostrożnością. Ale to nie jest żadna fobia.

Bolszewicy nie "przyszli" do was z zewnątrz. Oni u was wyrośli.

17 września i 1 września 1939 to to samo. Różnica polega na tym, że Niemcy
                                        przyznali się do winy, potępili swe zbrodnie, zapłacili część odszkodowań i
                                        zabraniają używać zbrodniczych symboli (swastyk, sigrunów, pewnych pieśni, haseł
                                        itd.). A wy nie przyznaliście się do win i zbrodni, dalej pozwalacie prowadzić
                                        nacjonalistyczną i komunistyczną propagandę, nadal kultywujecie zbrodnicze
                                        symbole (czerwone gwiazdy, hymn itd.). Nie zapłaciliście ani grosza
                                        odszkodowania, nie wyznaliście win, nie ukaraliście swoich zbrodniarzy.
                                        • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 10:59
                                          zigzaur,dosc ciezko z toba dyskutowac,ty caly czas piszesz o tym,czego nie
                                          rozumiesz.Jak ja moge uzuwac slowa "rusofobija" krytycznie,czy
                                          bezkrytycznie.Definicje tego slowa ja cie podalem,a i zrodlo rowniez.To jak ja
                                          moge uzywac tego slowa?Jak cie to bardziej odpowiada,jestes czlowiekim
                                          nienawidzacym Rosjan,a dla czego,to juz twoj problem.Masz racje bolszewice nie
                                          przyszli z zewnatrz,w Imperium Rosyjskim bylo bardzo wiele narodow,a i Polace
                                          wtedy nalezali da tego imperium.Dla tego sporo "widnych" bolszewikow mialo
                                          korzenia polskie,a i Zydow nie brakowalo,tak co we wszystkim winic tylko
                                          Rosjan,jak narod,ja by tez nie stal.Bylis my taka sama ofiara,jak i kazdy
                                          inny.Piszesz ze -->Musisz przyjąć do wiadomości, że w Polsce się po prostu Rosji
                                          nie ufa i patrzy się z dużą ostrożnością. Ale to nie jest żadna fobia.< , a mnie
                                          przeciez wcale nie chodzi o twoja "nieufnosc",a o twoja nienawisc,a to jest co
                                          innego.Ostrozny stosunek Polakow do Rosji,ja rozumiem,zreszta tak powinno byc i
                                          w stosunku do kazdego innego panstwa,bo historja pokazala,ze nie ma stalych
                                          sojusznikow,tak jak i nie ma stalych wrogow.A co dotyczy symbolow,to to nie
                                          Niemcy zakazali u siebie uzywania symbolow nazistowskich,a to im narzusili
                                          zwyciezcy,a i z rozliczeniem jest tak samo,a co dotyczy czerwonych gwiazd,to nie
                                          jestes na biezaco,gwiazdyczerwone juz znikaja,ale to jest process powolny,trzeba
                                          pamjetac,ze dla wielu zyjacych jeszcze weteranow,to jest symbolom ich walki z
                                          faszystami.A co dotyczy Himna,to coz muzyka jest piekna,a slowa calkowicie
                                          zmienione,mnie to nie przeszkadza,ja sluchajac tego Himna,zawsze pamjetam o
                                          geniusze kompozytora Aleksandrowa( to wlasnie on napisal i piosenke o serdcu,nie
                                          wiem czy o niej slychal,ale twoi rodzice napewno tak),A jakich zbrodniarze mamy
                                          ukarac,Stalina,Berija,my ich juz dawno potepli,jeszcze za czasy ZSRR,to tylko
                                          waszy przyjacieli-Gruzini czcia pamiec o nich.
                                          • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 11:15
                                            Widocznie nie pamiętasz, że w chwili objęcia władzy przez Lenina Polska do Rosji
                                            już nie należała, bo front był na Dnieprze. Na stronę Lenina przeszła większość
                                            carskiej kadry oficerskiej i dlatego bolszewicy wygrali wojnę domową.

I nie nabierzesz mnie na mit, że jeden tylko Stalin zły a reszta dobrzy. I czy
                                            Stalin na pewno był Gruzinem? Istnieją poważne poszlaki, że jego ojcem był
                                            carski generał Priewalskij. Niektórzy fantaści twierdzą nawet jakoby Stalin był
                                            Żydem (Dżugaszwili). W każdym razie nie udowodnisz, że był Gruzinem w 100 %. W
                                            Rosji było wiele narodów i teraz też jest, ale w wojsku awansowali prawie tylko
                                            Rosjanie.
                                            • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 11:41
                                              zigzaur,napisales ze ja cos nie pamjetam.To jest smiesznie,zwlaszcza jak
                                              porownac z twoja nie wiedza.A i ruch bolszewicki powstal o wiele wczesniej,niz
                                              ty myslisz ,tak co ma do tego front na Dnieprze.A i wojsku robili karjere rozne
                                              narodowosci,wlacznie z Polakami(Tuchaczewski,Rokosowski i inni).A i
                                              Stalin(Dzugaszwili byl Gruzinem w 100%,pomylilo sie cie z Berija,a u niego
                                              rzeczewiscie matka byla Zydowka,a ojciec Megrel.Zigzaur,starcze przed tym jak
                                              cos napiszesz sprawdzic w internetie.
                                              • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 14:08
                                                Ruch bolszewicki owszem powstał wcześniej, jeszcze przed 1900. Ale zadziałał
                                                dopiero po paru latach wojny.

Czy Rokossowski był Polakiem? Istnieją dwie wersje:
                                                - Konstantin Pawłowicz, urodzony w Warszawie, albo
                                                - Konstantin Konstantinowicz, urodzony w Wielkich Łukach.
                                                Która jest prawdziwa?

O polskości Tuchaczewskiego napisałeś jako pierwszy w świecie. Brzmienie
                                                nazwiska nie wystarczy. To i Piotr Czajkowski był Polakiem?

Co do narodowości Stalina, to istnieją silne poszlaki, że jego ojcem był jednak
                                                Priewalskij. Tego oczywiście dzisiaj się nie sprawdzi.

Co to jest "Megrel"?

Najważniejsze, że Beria i Stalin byli zruszczeni. A rozkazy wydawali nie po
                                                gruzińsku lecz po rosyjsku. Podobnie carowie nie byli do końca Niemcami.
                                                • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 15:51
                                                  Zigzaur,zaczne odrazu od Rokossowskiego,byl napewno Polakiem ,a to z jego
                                                  biografii-"Konstanty Rokossowski, urodził się 21 grudnia 1896 r. w Wielkich
                                                  Łukach. Jego ojciec był Polakiem. Tuż po urodzeniu Konstantego jego rodzina
                                                  przeprowadziła się do Warszawy".Uwazam ,ze temat jego narodowosci mozem
                                                  zamknac.O polskosci Tuchaczewskiego,moze i nie mam do konca racji,prawdopodobnie
                                                  to mit(za wiki ru.)>Родился в семье обедневшего смоленского дворянина (слух о
                                                  его польском происхождении — легенда) <,co do narodowosci Stalina,to o zadnych
                                                  poszlakach o nie gruzinskim pochodzeniu go ,nic mnie nie wiadomo.A to co ty
                                                  piszesz o Priwalskim,to tak naprawda chodolo o Przewalskim,a dlaczego jest taka
                                                  pogloska o nim,jako ojcu Stalina,to popatrz
                                                  tu--www.rulex.ru/01160559.htm. A megrely,to subetniczna grupa
                                                  gruzinskiego narodu.A o wydawaniu rosskazow w jezyku rosyjskim,nawet niechce nic
                                                  dodac,bo to komplektna bzdura.
                                                  • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 15:53
                                                    zigzaur,jakby poprzedni link nie dzialal,to zobacz
                                                    tu-pl.wikipedia.org/wiki/Niko%C5%82aj_Przewalski
                                                  • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 17:43
                                                    "Przewalski" to polska pisownia. A jaka była oryginalna rosyjska pisownia tego
                                                    nazwiska?
                                                  • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 17:58
                                                    zigzaur,rosyjsk pisownia wyglada tak-Пржевальский Николай Михайлович.
                                                  • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 17:42
                                                    Czyli nie ma żadnych dowodów na polskość Tuchaczewskiego. Tak właśnie myślałem.

To, czy Rokossowski był Polakiem, udowodnił sam. W sierpniu 1944 nad Wisłą.

Nie powiesz chyba, że Stalin wygłaszał przemówienia po gruzińsku, odbywał narady
                                                    z czołowymi aparatczykami po gruzińsku, wydawał polecenia po gruzińsku? A może
                                                    miał przybocznego tłumacza z rosyjskiego na gruziński?
                                                  • igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 18:09
                                                    zigzaur,jak ktos tobie nie podoba sie,ze wzgledu na jego przekonania,czy
                                                    zachowania,to wcale nie znaczy,ze mozesz ich pozbawic narodowosci.I
                                                    Rokossowski,iDzierzynski byli Polakami i nic tego nie zmieni.A to ze Stalin
                                                    wydawal rozkazy w jezyku Rosyjskim(zreszta mowil z potwornym gruzinskim
                                                    akcentem),nie zmienia faktu,ze byl Gruzinem.
                                                  • zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 22:08
                                                    A ja uważam, że przynależność narodowa to kwestia moralności i wyboru. Po prostu
                                                    człowiek jest tym, za kogo sam się uważa.

To, że Stalin był z pochodzenia Gruzinem, wcale nie stoi w sprzeczności z
                                                    faktem, że był przywódcą państwa ze stolicą w Moskwie i z rosyjskim językiem
                                                    urzędowym. Być może mówił z akcentem zdradzającym jego gruzińskość ale niemniej
                                                    jednak jego słowa były wysłuchiwane z WIELKĄ uwagą.
                  • johnny-kalesony Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 12:09
                    spark5719 napisał:

> I muszę ci powiedzieć, że spotkałem w City wiele różnych
                    > narodowości, od Hindusów po Irańczyków, ale ani jednego Rosjanina ;P

Bo wszyscy Rosjanie już są w kosmosie. :o)

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
    • 3m05 Pali sie! pali sie! pali sie! 13.12.08, 23:03
      "...na rozkaz Saddama Husajna wojsko zaczęło palić znaczne ilości ropy w
      rafinerii Dora. Gdy amerykańskie samoloty bezzałogowe potwierdziły wystąpienie
      pożarów na irackich polach wydobywczych, podjęto decyzję o ataku.."

A jednak chodzilo o rope a nie o zadne BMR.
      Ciekawostka jest, ze Amerykanie nie dali wiary raportom niemieckich
      "rezydentow", tylko najpierw zweryfikowali informacje i dopiero potem
      zaatakowali. Niemcy i tak raportowali to, co bylo widac golym okiem - luny
      palcacej sie ropy. Zabawne sa te gry szpiegowski miedzy sojusznikami. Pali sie!
      • zigzaur Re: Pali sie! pali sie! pali sie! 13.12.08, 23:31
        Tak już w wywiadzie jest, że każdą informację należy sprawdzić z innych źródeł.
        Ze względu na konieczność obrony przed dezinformacją oraz potrzebę ochrony
        źródła informacji.
        • 3m05 Re: Pali sie! pali sie! pali sie! 14.12.08, 00:02
          No tak. Te bezcenne zrodla jakimi byli niemiecy rezydenci, trzeba bylo chronic,
          bo nikt poza nimi nie widzial pozarow. CIA znowu przespalo!

Wyciaganie takich "rewelacji" potwierdza jedno - ze kampania wyborcza w
          Niemczech rozkreca sie na calego. Niemiecki elektorat z pewnoscia "wynagrodzi"
          tych politykow, ktorzy pojda do wyborow pod haslami scislejszej kolaboracji z
          CIA i kontynuacji wojny z islamskim "terrorem".
          • zigzaur Re: Pali sie! pali sie! pali sie! 14.12.08, 00:16
            To wkrótce w Niemczech mają być wybory parlamentarne?

A dlaczego wziąłeś w cudzysłów słowa o islamskim terrorze? Czyżby czegoś takiego
            nie było?
          • eva15 Re: Pali sie! pali sie! pali sie! 14.12.08, 01:31
            3m05 napisała

Bingo
        • yurek11111 zigzaur, wymadrzasz sie i pleciesz bzdury... :-))) 14.12.08, 00:07
          <>Jak w "wywiadzie" USA jest ,to bylo widac na przykladzie BMR w
          Iraku.
          <>Sprawdzili we wszystkich "zrodlach ", i nie dali sie
          zdezinformowac.... :-)))))
          Odpowiadasz na:
          zigzaur napisał:

> Tak już w wywiadzie jest, że każdą informację należy sprawdzić z
          innych źródeł.
          > Ze względu na konieczność obrony przed dezinformacją oraz potrzebę
          ochrony
          > źródła informacji.

---------------------------------------------------------------
          • x2468 Re: zigzaur, wymadrzasz sie i pleciesz bzdury... 14.12.08, 00:54
            Wywiad niemiecki pomogl Amerykanom,a w tym czasie wywiad polski pod swiatlym
            przywodcem Kaczynskich i Macierewicza sledzil doktora G.
    • mucha123443 a jak szło polskim najzdcom? 14.12.08, 00:56
      a jak szło polskim najzdcom? Może np. jakis artykuł jak nasza dzielna armia zdobyla iracka wioske nie biorac jencow?
    • jankowski1960 "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak USA... 14.12.08, 13:31
      czy to powod do dumy?
      • zigzaur Ewolucja polityki rosyjskiej: 14.12.08, 14:10
        Cena ropy:
        145$ - Istniejący porządek światowy wymaga rewizji.
        130$ - Moskwa powinna stać się nowym światowym centrum gospodarczym.
        120$ - My się nie boimy zimnej wojny.
        100$ - Czemu cały świat jest przeciwko nam?
        90$ - Cholera, ździebko przeholowaliśmy w tej Gruzji.
        80$ - Jesteśmy gotowi wpuścić międzynarodowych obserwatorów do strefy konfliktu.
        60$ - Mamy broń jądrową...
        40$ - Popieramy wstąpienie Gruzji do NATO.
        20$ - Żądamy wstąpienia Gruzji do NATO.
        • cygan37 Re: Ewolucja polityki rosyjskiej: 15.12.08, 00:30
          nie pisz bzdur o wyższości narodu polskiego nad rosyjskim bo tylko się
          ośmieszasz i dajesz argumenty Rosjanom że większość Polaków myśli jak Zigzaur.
          Naucz się rosyjskiego, poczytaj ich literaturę w oryginale, zobacz ilu mają
          noblistów, ilu kompozytorów, ilu studentów z Europy Zachodniej i USA studiuje w
          Rosji a ilu w Polsce, ile młodzieży niesie rano swoje instrumenty do
          konserwatorium muzycznego w Moskwie a ile w Warszawie i w końcu jaki procent
          studentów mówi płynnie po angielsku w Rosji i w Polsce. Nie chciałem cię kopać
          ale się prosiłeś, sorry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka