aron2004 13.12.08, 20:37 rusofobia w Niemczech no ładnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur I to w dodatku "Spiegel" o tym napisał. 13.12.08, 20:43 Sojusz Cywilizacji Zachodniej NATO istnieje i ma się dobrze. Działa nawet nad Zatoką Perską. Tak było i będzie. Daremne rosyjskie żale. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 hehehe,wcale nie chodzilo o rope, a iracka BMR:-)) 13.12.08, 21:34 <>"Gdy amerykańskie samoloty bezzałogowe potwierdziły wystąpienie pożarów na irackich polach wydobywczych, podjęto decyzję o ataku - by zapobiec dalszemu niszczeniu irackiej infrastruktury naftowej." --------------------------------------------------------------------- "Słowo tarcza brzmi dumnie, ale więcej w nim szumu niż treści." " Ten sojusz z USA jest dla Polski tak kosztowny, że aż na granicy opłacalności. Można go podsumować następująco: sprowadzamy na was nieszczęście, ale postaramy się, żebyście mogli go uniknąć." Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak USA.. 13.12.08, 21:53 Niedługo napiszą , że członkostwo Niemiec w NATO to zbrodnia i pomyłka ... Wiadomo któremu państwu ta pisanina na rękę ... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak U 13.12.08, 21:55 Gwoli ścisłości, Niemcy nie są w NATO tak zupełnie dobrowolnie. Wojska USA i UK kontrolują Niemcy. Zresztą same Niemcy wolą być krajem członkowskim niż celem. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak U 14.12.08, 00:21 Urwales sie z choinki? Gwoli ścisłości, Niemcy nie są w NATO tak zupełnie dobrowolnie. Wojska USA i UK > kontrolują Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Obawiam sie ze nie napisza... 13.12.08, 22:04 ...a jesli napisza, to jest juz troche za pozno. Lewackie menty ja Szreder szybciutko zniknely ze sceny politycznej, a Merkel, jak kazdy przytomny europejski i niemiecki polityk zajmuje sie np. wzmacnianiem wiezi z Polska i krajami wschodnimi co automatycznie eliminuje stary jak swiat geopolityczny uklad,podzial stref wplywow pomiedzy Niemcy a Rosje w Europie. Inna dobra rzecza jest umacnianie, szczegolnie waznych obecnie zwiazkow polityczno gospodarczych wewnatrz EU. No i na koncu, nie zapominajmy o utrzymywaniu dobrych stosunkow z USA, jako czlonkiem NATO oraz europejskim sojusznikiem. Jakim elementem w tej ukladance mialaby byc ruska dyktatura i jej imperialne zapedy? wydaje mi sie, ze jedynie wroga NATO, ktorego trzeba jak niezbyt pilnego ucznia przyprowadzic do porzadku, pniewaz nie nauczyl sie lekcji...historii. Rosja to polityczny recydywista, ktory jatrzy w stosunkach europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Jak to sie ma do effciowych bzdur?:) 13.12.08, 21:58 Efcia pisala wiele razy o tak strasznej, silnej, nieodzownej dezaprobacie dla amerykanskich planow...a tu prosze. Solidarnosc europejska jest silna rzecza. Silniejsza niz bzdurne zalozenia o jakiejkolwien nowej roli jaka Rosja i podobnej je dyktatury moglyby pelnic w kreowaniu tak nowego porzadku swiatowego jak i europejskiego. Pizdziec, a Niemcy mieli byc tak antyamerykanscy. Teraz tylko wyczekiwac lewaka Szredera az zacznie sie bic w piersi i przestanie korumpowac sie politycznie, biarac kase od ruskich mocodawcow za swoje piatokolumnowstwor w PE. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jak to sie ma do effciowych bzdur?:) 13.12.08, 22:28 Odnoszę wrażenie, że PRAWDZIWA postawa Niemców wobec wojny irackiej wyglądała następująco: "Panowie! Weźcie i nas, proszę! My też możemy być przydatni! Mamy przecież doborowe oddziały KSK (Kuechenschutzkommando)!" Do Afganistanu na próbę ich wzięto. Ale czy się dobrze spisali? Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Kolejny problem dla Веб-бриг 13.12.08, 22:11 Jak oni sobie tu z tym problemem poradza. Jedyny kontrargument moze byc taki, ze Niemcy w przyplywie geniuszu ''dostrzegli zywotny interes we wspolpracy militarnopolitycznej z Rosja''.... Spodziewamy sie rowniez argumentow typu ''A u was bija murzynow'' - ''imperialistyczny atak buszowcowe na Irak, okupiony torturami i cierpieniem biednych reprezentantow islamistycznego kominternu''. Juz efcia,pimpek,knizka i reszta fjutinologow cos wymysla, LOL Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 22:31 wśród ludzi kulturalnych. Słuchajcie, mam pomysł. Sprawdzony. Do wszystkich fiutinosobaczek należy pisać "Ty faszysto!". To jest słuszne w kontekście ostatnich ksenofobicznych zbrodni w Moskwie. A Rosjanina takie określenie podwójnie zaboli. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 22:44 Na ciężkich debili i chamów dobrze działa stara "swołocz" :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 23:29 Ale określenie "faszysta" jest podwójnie bolesne, bo oni "faszystami" nazywali wszystkich swoich przeciwników, nawet zachodnioeuropejskich socjaldemokratów, nawet komunistyczną opozycję u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 22:50 zigzaur, masz racje - dzisiejsza wymiana pogladow jest strasznie kulturalna. Zadnego obrzucania blotem, zadnej propagandy, zadnego szowinizmu. Jak sie wydaje fjutinologom brakuje argumentow, lub co gorsza, jak to zwykle bywa w rosyjsiej dyktaturze, rozkazy przychodza z opoznieniem. Coz, domena ''ruskich faszystow''nigdy nie bylo samodzielne myslenie. Okreslenie faszysta pasuje do ruskow jak ulal z nie tylko ze wzgledu na ostatnie wydarzenia. Wynika rowniez z z bardzo dominatorskiego i wielkorosyjskiego podejscia do innych narodow europy srodkowej - traktowanych jak narody opodbite z typowym dla rosji przejawem przemocy i ''wielkorosyjskosci''. Vide nazisci i ich ''sukcesy lebensraum'' w tej czesci Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jak to miło swobodnie wymienić poglądy 13.12.08, 23:30 Pozostaje mieć nadzieję, że Putin skończy tak jak Hitler czy Saddam. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 inne propozycje 13.12.08, 22:55 Moja inna propozycja to po prostu ''fjutinowcy'', ''nasisci'', ''kacapy'' lub ''ruscy imperialisci''. W obu przypadkach szlag ich trafia, a ze sa chamami, daje temu upost. Dwa, jak mozna nazywac ''imperialistami'' narod, ktory podobnie nazywal tak Amerykanow...tak niedawno temu. To boli... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: inne propozycje 13.12.08, 23:16 pentagon8,ja jestem Rosjaninem i to wlaqsnie ja przez dluzszy czas staral sie zeby ty troche bardziej kulturalnie przeprowodzal dyskusji.nie wiem skad u was Polakow (oczewiscie nie u wszystkich) tyle pogardy dla Rosjan?Ja to moge wytlumaczyc tylko jednym.Macie duzo zazdrosci w stosunku do Rosjan.Pentagon8,jak uwaqzasz ,ze nas szlag trafi od waszych wyzwisk,to uwierz-nie trafi,a tylko wielu Rosjan przekona sie o tym ,ze stereotyp Polaka-zladzieja,pijaka i chama,to zaden stereotyp.Ja osobiscie mam o Polakach dobre zdanie,bo znam was na tyle dobrze,zeby wiedzec,ze takie chamstwa,jakie ty ze swoimi kollegami na forum reprezentujecie,to raczej wyjatek. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: inne propozycje 13.12.08, 23:28 Doprawdy, Polacy nie mają czego Rosjanom zazdrościć. To nie Polacy dobijają się do Rosji z chęcią życia i pracy tam ale odwrotnie. A negatywny stosunek większości Polaków do Rosji wynika po prostu z barbarzyńskiego ucisku Polaków przez Rosję. Niby ucisk narodu przez naród jest rzeczą powszechną ale ucisk narodu wyższego kulturalnie przez naród dziki jest podwójnie okropny. Na ucisku kolonialnym np. brytyjskim nikt nie stracił, nawet tak stare cywilizacje jak indyjska czy chińska. Zaś ucisk rosyjski był katastrofą. Ale miejmy nadzieję, że czas wyleczy to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 do zigzaura 13.12.08, 23:41 zigzaur,nie zartuj.Od kiedy to Polace "wyższego kulturalnie " od Rosjan.A skad ty masz wiedze o Rosjanach dobijajcych sie do Polski z checia zycia i pracy?Mieszkam w Anglii,spotykam bardzo duzo Rosjan,ale raczej turystow,i na co dzien mam doczynienie z Polakami,wykonujacymi najrozniejsze prace,daleki od nazwaniem praca intelektualna. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura 13.12.08, 23:51 Wyższość kulturalna Polski polega na polskich osiągnięciach w budowie państwa: niezależne sądownictwo, polityka oświatowa, tolerancja religijna, tworzenie ponadnarodowych federacji. Zaś Rosja to tylko brutalność i żądza podboju. Instynkt umierania i mordowania. Jednakże główna przewaga kulturalna Polaków nad Rosjanami polega na większym zużyciu przez Polaków wody i mydła. W Polsce pracuje wielu Rosjan i chce się osiedlić na stałe. Pracuje też wiele Rosjanek i to w najróżniejszych zawodach. Nie słyszałem, by Polak szukał w Rosji pracy. Ja doskonale wiem, co to znaczy "rosyjski turysta" za granicą. Szpieg, przemytnik, sutener, gangster, handlarz bronią. W Anglii pracują Polacy w różnych zawodach. Rosjanie nie pracują, bo widocznie nikt ich nie chce zatrudniać. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 00:07 zigzaur,dziecko.Moze kiedys ty i potrafisz odroznic Ukrainca,Ormianina od Rosjanina,ale nie w tej chwile.Wogule twoja wiedza o Rosji jest minimalna,jestes najzwyklejszym prymitywem.Ja nigdy nie pozwole sobie mowic o innych narodach z taka pogarda ,jak to robisz ty,wlasnie tym pokazujesz wlasna dzikosc.A co dotyczy zuzycia przez Rosjan wody i mydla,to moge cie na to powiedziec tylko jedno -glupi jestes.Napisales->> > Ja doskonale wiem, co to znaczy "rosyjski turysta" za granicą. Szpieg,przemytnik, sutener, gangster, handlarz bronią.<<,po przeczytaniu tego znow chce cie zaproponowac uzywac prezerwatywy,zeby takich jak ty,juz wiecej nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 00:14 Widzę, że igor lekko się zdenerwował paroma słowami prawdy. Ja naprawdę widziałem "rosyjskich turystów". Słyszałem ich odzywki i czułem ich zapach. Stąd moja uwaga o mydle. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 00:27 zigzaur,jakaz w tym jest prawda?Jak by ty przyjechal do Anglii,wszedl by do Tesco,to Polaka i poczul by i uslyszal."Ku..." leca ze wszystkich stron,a i "aromat" wydzielaja z siebie bardzo speceficzny i napewno to nie zapach mydla,ale ja nie pisze,ze spotkalem pare Polakow i dla tego wiem,ze Polace to sa brudasy i smierdzieli,co nie uzywaja mydla. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 00:36 A może to Rosjanie wstydzą się swojej narodowości i udają Polaków? Oczywiście, tylko ci bogaci, innych na TESCO nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 00:44 zigzaur,twoi dywagacje sa zalostne.O moze to rdzenne Angliczanie udaja pjanych Polakow,zeby taki Rosjanie ,jak ja,zle o Polakach mysleli?Widzisz,jak latwo gadac bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 01:17 A tak w ogóle, to co ciebie, jako Rosjanina, obchodzi temat Iraku i Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 01:27 zigzaur napisał: > A tak w ogóle, to co ciebie, jako Rosjanina, obchodzi temat Iraku i Niemiec?<,otpowiem nie zbyt elegantsko,a co ciebie ,jako Polaka,obchodzi ten temat?Z Iraku swoi wojska wy juz wyprowadzili,zreszta z pobytu ich tam ,Polska zadnej dumy nie powinna miec,a co dotyczy Niemiec,to historja pokazala,ze chociaz Rosjanie z Niemcami prowadzili dosc czesto bardzo krwawe wojny,a i interesy rowniez potrafia robic. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 01:29 Polaków Irak obchodzi, bo go wyzwolili od Saddama, takiego drugiego Putina. A Niemcy są w UE i NATO. Z UE powinniście się kontaktować za pośrednictwem Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do zigzaura 14.12.08, 01:34 zigzaur,czy masz wszystko w porzadku z glowa?>>> Z UE powinniście się kontaktować za pośrednictwem Polski<<<<!!!!!.A ty maly bogaterze,niedoceniony przez swiat-wyzwoliciel Iraku.Dziekuje cie,rozbawiles mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura 14.12.08, 01:36 Żebyś wiedział, jak my się śmiejemy z waszego "zwycięstwa nad faszyzmem". Byliście sojusznikiem i sponsorem Hitlera a potem dostaliście od Niemców baty. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:30 A czy ty zigzaur zauwazyl ze na temat Iraku i Niemiec ja nie wypowiadal sie.To ty ,razem z innymi rusofobami,potrafisz kazdy temat podciagnac pod Rosje.Masz kompleks chiba. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:34 Wszedłeś na forum o artykule na temat Iraku. Dobrowolnie czy tak ci przydzielono? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:39 czytam wszystko co mnie interesuje,przegladam i opinii internautow na tematy co mnie zaciekawili.Ze zdziweniem zauwazyl,ze nawet temat o Iraku ty potrafisz przerobic na temat o Rosji.Z tego wlasnie widze,ze masz duzy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do zigzaura ciag dalszy. 14.12.08, 01:55 Trzeba było prześledzić posty. Nie uczyli cię śledzić ??? Dyskusja była głównie o tym, że niepowodzeniem skończy się kolejna próba mącenia przez Rosję w Europie i wywoływania tam konfliktów. Zachód jest i będzie zjednoczony. Odpowiedz Link Zgłoś
sid_6.8 Re: do zigzaura 14.12.08, 07:32 śmierdzą ci czosnkiem twoi bracia starozakonni ? sam sobie powachaj mycke czym pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
spark5719 Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:07 Czy widziałeś w Rosji Polki pracujące jako pomoc domowa? Już nie mówiąc o tirówkach wystających w lasach przy głównych drogach? To tak na wstępie. Natomiast oprócz setek tysięcy Polaków pracujących w różnych prostych zawodach na terenie UK jest tam bardzo duża grupa pracująca na wysokich stanowiskach, i to nie tylko w londyńskim City. I muszę ci powiedzieć, że spotkałem w City wiele różnych narodowości, od Hindusów po Irańczyków, ale ani jednego Rosjanina ;P Oczywiście nie mówię o turystach, bo ci się nie liczą. A propos turystów: chwalisz się bogatymi turystami z matuszki Rassiji - ale ilu z mieszkańców Rosji ma realną możliwość wyjazdu na Zachód? Mało, nieprawdaż? A szkoda, bo gdybyście wyjeżdżali masowo tak jak my, to nie dalibyście się ogłupiać fiutinowi i jemu podobnym. Miłego woskriesienija, Igor ;) EOT Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:19 Ci "bogaci Rosjanie" to po prostu słupy i to jednorazowego użytku. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:22 spark5719,a czy ty spotkal w Polsce Rosjanek,pracujacych jako pomoc domowa,nie wpomnie o tirowkach?Czlowieku,ja juz z tym spotkal sie nie raz,wy ,Polace,nie potraficie odroznic Rosjan od Bialorusow,Ukraincew,dla was nawet Ormianin jest Rosjanienem,a Ormian w Polsce jest mnostwo.A co dotyczy twojego pytania o tyn ile Rosjan stac na wyjazd turystyczny za granice,to mam danne za rok 2007- 3 851 100 i w tym nie ma wyjazdow do krajow tak zwanych bliska zagranica,czyli kraje bylego ZSRR.A to ,ze ty nie spotkal w London City Rosjan,to tak naprawda ja sie nie dziwie,bo ostatnio w Rosji lepiej placili niz w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:29 W Rosji nie widzialem,lecz nigdy tam nie bylem.Widzialem natomiast Polki pracujace jako pomoc domowa (i drogowa) w Wloszech,Francji,Angli Niemczech i Hiszpani.Nie musisz daleko jechac.Wystarczy do Berlina.Na kurfurstenstrasse mozesz z miejscowymi rozrywkami swobodnie po Polsku porozmawiac.Wydglada na to ze mowia po Polsku (i mysla) lepiej od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:49 x2468,przeciez niewazno jest,tak naprawda,czy Rosjanki daja dupe w Polsce ,czy dalej na Zachodzie,czy to samo robia Polki,Prostytutki sa wszedzie,to zawod ,jak kazdy inny.Sa uslugodawcy i sa uslugobiorcy.Robic z tego cos wyjatkowego,to nie jest madrze.Taki zigzauer widzi w Posce tylko Rosjanek,a to pracujacych jako pomoc domowa,a to jako tirowek,ale nie widzi nic pozatym,rusofobija nie pozwola mu patrzec na swiat otwartymi oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 00:51 Masz racje.Przepraszam cie za tamtych bezmyslnych.Na szczescie sa w mniejszosci. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 01:20 A gdzie ja napisałem, że Rosjanki w Polsce uprawiają prostytucję ??? To ty napisałeś. Ponieważ jesteś Rosjaninem, lepiej znasz swoje rodaczki i w tym miejscu ci wierzę. TIRem nie jeżdżę a rusofobem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 01:45 zigzaur,rzeczewiscie ty nic nie pisales na temat prostytutek,troche mnie ponioslo,za to przepraszam.Ale koncowka-"a rusofobem nie jestem",to z twoich ust-cos wyjatkowe,zwlaszcza po twoich wypowiedziach na temat dzikich i niemytych Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 01:56 Dowiedz się, co to jest fobia. Fobia to jest lęk, strach. Rusofob to ktoś, kto Rosji się boi i przed Rosją kapituluje. Że ja taki nie jestem, to chyba jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 zigzaur,MASZ rusofobie,i nie jest to strach, a.... 14.12.08, 02:45 ...niechec do Rosji. rusofobia (język polski) [edytuj] wymowa: znaczenia: rzeczownik, rodzaj żeński (1.1) niechęć do Rosji, Rosjan i tego, co z Rosją i Rosjanami związane . pl.wiktionary.org/wiki/rusofobia Odpowiadasz na: zigzaur napisał: > Dowiedz się, co to jest fobia. Fobia to jest lęk, strach. > > Rusofob to ktoś, kto Rosji się boi i przed Rosją kapituluje. > > Że ja taki nie jestem, to chyba jasne. ------------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: zigzaur,MASZ rusofobie,i nie jest to strach, 14.12.08, 07:36 Niechęć i awersję a przede wszystkim nieufność do Rosji istotnie mam. Ale to nie jest fobia! Widocznie ktoś źle nazwę dobrał. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 zigzaur,nie musisz sie tym martwic... :-))))) 14.12.08, 20:12 <>Znamy gorsze przypadki od twojego,taki gekon na ten przyklad,ma kacapobolszewiofobie.... :-))))) <>Twoj przypadek jest do wyleczenia,musisz sie ozenic z Rosjanka,najbardziej by ci pasowala jakas tirowka, bo przy okazji bys od razu pokute czynil za grzech rusofobii.... :-)))))) ******************************************************************Odp owiadasz na: zigzaur napisał: > Niechęć i awersję a przede wszystkim nieufność do Rosji istotnie mam. > > Ale to nie jest fobia! > > Widocznie ktoś źle nazwę dobrał. ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 08:30 zigzaur napisał: > Dowiedz się, co to jest fobia. Fobia to jest lęk, strach. Rusofob to ktoś, kto Rosji się boi i przed Rosją kapituluje. Że ja taki nie jestem, to chyba jasne.<.Zigzaur masz dosc nizki poziom wiedzy w kazdym tematie ,ktory podejmujesz.Temat znaczenia slow rowniez nie jest twoja mocna strona.Troche informacji ->1. rusofobia znaczenie: wrogość lub niechęć do Rosjan i do wszystkiego, co rosyjskie występowanie: Słownik ortograficzny języka polskiego - Muza 2001, 2005 - T. Karpowicz <,to na temat znaczenia slow,a co dotyczy twojej "odwagi",coz mozno na to powiedziec,dla mnie to nie jest to jasne,a wrecz przeciwnie,wlasne taki zastraszeni ,najczesciej przez samych siebie,ludzi i szczekaja wtedy ,jak wiedza ze sa bezpeczni.A czujesz sie napewno bezpiecznie,siedzac w domku przed kompem i wypisujac rozne bzdury o Rosjanach,wiedzac napewno(??) ,ze nic tobie nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 08:34 Czyżby coś mi groziło? Napisz coś więcej! Fobia to jest lęk (z greckiego). Występujące w internecie określenie "rusofobia" jest nieprawidłowe. To słowo powinno oznaczać kapitulancki strach przed Rosją. A szczekają to twoi rodacy na Polskę. Czy naprawdę nie widzisz tej lawiny antypolskiego i polonofobicznego chamstwa? Czy nie czytasz postów takich indywiduów jak "antyreakcjonista" czy "pimpuś"? Może ty spróbujesz przemówić im do rozumu? Jeśli ktoś wchodzi na polskie forum, to niech się na nim przyzwoicie zachowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 08:54 zigzaur,troche jednak wiedzy cie nie zaszkodzi.Zgadza sie "fobia" z greckiego znaczy lek,ale w polaczeniu tego wyyrazu z innym,on nabiera innego znaczenia,tak samo ,jak wielu innych.Rusofobija to nie jest jakims wyrazem wyjakowym,ty nawet sam uzyl wyrazu "polonofobicznego chamstwa",czyli uznajesz ze istenieje i polonofoby.A co dotyczy "antyreakcjonista" czy "pimpuś",to z tego co oni pisza o sobie,to wynika,ze sa Polakami.a do tego ja nie zauwazylem,zeby oni odzywalis o Polakach,chociaz by w malym stopniu podobnym do twoich odzywek o Rosjanach. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 09:03 Podałeś dokładny przykład manipulowania słownictwem. Polonofobia istnieje, to fakt. Dowodem istnienia polonofobii jest przypominanie incydentu sprzed 400 lat, kiedy to niektórzy magnaci Rzeczypospolitej (i to nie Polacy, bo Białorusini: np. Sapieha, Ukraińcy: np. Wiśniowiecki czy Litwini: Radziwiłł) wmieszali się w wewnętrzny moskiewski konflikt. To taki sam incydent jak np. ostrzelanie cywilnych statków pod Doggerbank. A Rosja robi z tego wielką aferę, kręci filmy, odświeża stare pomniki itd. A tych osobników to za mało dokładnie obserwujesz. Widocznie nie jest to twoim zadaniem. Co do moich odzywek o Rosjanach jako całości, to ja z politowaniem wyśmiewam ich kult zamordyzmu, ich ślepe posłuszeństwo wobec każdego brutalnego tyrana. Ale jednocześnie dostrzegam i szanuję wszystkie objawy dążenia przez Rosjan do normalności: np. Annę Politkowską, Memoriał, pacyfistów. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 09:35 zigzaur,boj sie boga,to ja manipulujer slownictwem? Przeciez podalem cie cytat i zrodlo znaczenia wyrazu rusofobija,a co dotyczy polonofobii,to uwierz mnie,w Rosji temat Polski zajmuje bardzo mala liczbe ludzi,powiem cie wiecej,dla wiekszosci Rosjan tematu Polski nie istnieje,a z twojej wypowiedzi wynika,ze Rosjanie tylk tym i zajmuja sie,jak by tej biednej polsce naszkodzic.O Polsce wspomina sie dopiero wtedy,jak waszy polityki zaczynaja podgryzac piety Rosjanam .A co dotyczy epizodu z przed 400 latami,to w Rosji ten period nazywa sie czasem Wielkiej Smuty i obchodza koniec tej smuty,jak by ty sledzil wydarzenia w Rosji na podstawie informacyj bardziej objektywnych,to by zauwazyl,ze temat olski w kontekscie konca smuty,nie wspomina sie.Bo my,Rosjanie,dobrze wiemy,jak cos zlego nas spotkalo,to temumy winni sami.A wy,Polace,we wszystkich swoich niepowodzeniach,szukacie winnych wszedzie,tylko nie u siebie.a to ze w Rosji akurat w tym roku dosc szeroko obchodzili to wydarzenie z przed 400 latami,to tylko chory umysl rusofoba,potrafi podciagnac to pod polonofobije.Po pierwsze-rocznica jest okragla,a po drugie ,tak juz to w Rosji widza,po smutie, pod rzadami Jelcyna,przyszlo kolejene powstanie Rosji .W Polsce z wielkim hukiem od kilkadziecieciu lat obchodza kazda rocznice Powstania Warszawskiego,najzdu ZSRR 17.09.1939 roku.I co ciekawie,to z obserwacyj ostatnich kilkodziesieciu lat,to nie 1 wrzesnia stalo prawdziwa tragedija polskiego naroda,a wlasnie 17 wrzesien.I w tragedii powstania najwiecej sa winni nie bledy rzadu polskiego w Londynie i okruciestwo Niemcow,a wlasnie Rosjanie i to ja by nazwal rusofobija.A ty wyrosl na tej propagandzie,tak co i przeknania twoi mnie sa zrozumiale.Napisales-"Co do moich odzywek o Rosjanach jako całości, to ja z politowaniem wyśmiewam ",czlowieku czy uwazasz mnie za za sklerotyka?przeciez twoi odzywki o "martwych "czyli "dobrych" Rosjanach,wlasnie i zmusili mnie do radzenia tobie uzywania prezerwatyw,zeby nie bylo wiecej ludzi tak nienawidzacych innych.A co dotyczy > A tych osobników to za mało dokładnie obserwujesz. Widocznie nie jest to twoim zadaniem<.Ja nie mam zadnych zadanj,nie od kogo.Wlasnie taki twoi odzywki pokazuja twoj brak wiedzy o nas Rosjanach,my wewnetrznie sa o bardziej wolni i przekorni od was Polakow,te kto dobrze zna Rosje,to o tym sie przekonal.Bardzo ty uwierzyl w propagande antyrosjska.Jak do wladzy w Rosji przyszli bolszewicy,to musieli zgladzic wiele millionow Rosjan,zeby jako tako rzadzic a i to nie potrafili zapanowac nad umyslami naszymi,dla tego ,nawet pod strachem smierci(za Stalina) tyle bylo kawalow o komunistach.Meszkajac w Polsce zauwazylem,ze wy ,Polace,sa bardziej zalezne od tego co wam do glowy wkladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 10:36 Ja wcale nie twierdzę, że to TY wymyśliłeś słowo "rusofobia". Po prostu używasz go bezkrytycznie. Są na zachodzie politycy gotowi ustępować Rosji pod wpływem zastraszenia albo przekupstwa i to właśnie na nich trzeba mówić rusofoby. Musisz przyjąć do wiadomości, że w Polsce się po prostu Rosji nie ufa i patrzy się z dużą ostrożnością. Ale to nie jest żadna fobia. Bolszewicy nie "przyszli" do was z zewnątrz. Oni u was wyrośli. 17 września i 1 września 1939 to to samo. Różnica polega na tym, że Niemcy przyznali się do winy, potępili swe zbrodnie, zapłacili część odszkodowań i zabraniają używać zbrodniczych symboli (swastyk, sigrunów, pewnych pieśni, haseł itd.). A wy nie przyznaliście się do win i zbrodni, dalej pozwalacie prowadzić nacjonalistyczną i komunistyczną propagandę, nadal kultywujecie zbrodnicze symbole (czerwone gwiazdy, hymn itd.). Nie zapłaciliście ani grosza odszkodowania, nie wyznaliście win, nie ukaraliście swoich zbrodniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 10:59 zigzaur,dosc ciezko z toba dyskutowac,ty caly czas piszesz o tym,czego nie rozumiesz.Jak ja moge uzuwac slowa "rusofobija" krytycznie,czy bezkrytycznie.Definicje tego slowa ja cie podalem,a i zrodlo rowniez.To jak ja moge uzywac tego slowa?Jak cie to bardziej odpowiada,jestes czlowiekim nienawidzacym Rosjan,a dla czego,to juz twoj problem.Masz racje bolszewice nie przyszli z zewnatrz,w Imperium Rosyjskim bylo bardzo wiele narodow,a i Polace wtedy nalezali da tego imperium.Dla tego sporo "widnych" bolszewikow mialo korzenia polskie,a i Zydow nie brakowalo,tak co we wszystkim winic tylko Rosjan,jak narod,ja by tez nie stal.Bylis my taka sama ofiara,jak i kazdy inny.Piszesz ze -->Musisz przyjąć do wiadomości, że w Polsce się po prostu Rosji nie ufa i patrzy się z dużą ostrożnością. Ale to nie jest żadna fobia.< , a mnie przeciez wcale nie chodzi o twoja "nieufnosc",a o twoja nienawisc,a to jest co innego.Ostrozny stosunek Polakow do Rosji,ja rozumiem,zreszta tak powinno byc i w stosunku do kazdego innego panstwa,bo historja pokazala,ze nie ma stalych sojusznikow,tak jak i nie ma stalych wrogow.A co dotyczy symbolow,to to nie Niemcy zakazali u siebie uzywania symbolow nazistowskich,a to im narzusili zwyciezcy,a i z rozliczeniem jest tak samo,a co dotyczy czerwonych gwiazd,to nie jestes na biezaco,gwiazdyczerwone juz znikaja,ale to jest process powolny,trzeba pamjetac,ze dla wielu zyjacych jeszcze weteranow,to jest symbolom ich walki z faszystami.A co dotyczy Himna,to coz muzyka jest piekna,a slowa calkowicie zmienione,mnie to nie przeszkadza,ja sluchajac tego Himna,zawsze pamjetam o geniusze kompozytora Aleksandrowa( to wlasnie on napisal i piosenke o serdcu,nie wiem czy o niej slychal,ale twoi rodzice napewno tak),A jakich zbrodniarze mamy ukarac,Stalina,Berija,my ich juz dawno potepli,jeszcze za czasy ZSRR,to tylko waszy przyjacieli-Gruzini czcia pamiec o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 11:15 Widocznie nie pamiętasz, że w chwili objęcia władzy przez Lenina Polska do Rosji już nie należała, bo front był na Dnieprze. Na stronę Lenina przeszła większość carskiej kadry oficerskiej i dlatego bolszewicy wygrali wojnę domową. I nie nabierzesz mnie na mit, że jeden tylko Stalin zły a reszta dobrzy. I czy Stalin na pewno był Gruzinem? Istnieją poważne poszlaki, że jego ojcem był carski generał Priewalskij. Niektórzy fantaści twierdzą nawet jakoby Stalin był Żydem (Dżugaszwili). W każdym razie nie udowodnisz, że był Gruzinem w 100 %. W Rosji było wiele narodów i teraz też jest, ale w wojsku awansowali prawie tylko Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 11:41 zigzaur,napisales ze ja cos nie pamjetam.To jest smiesznie,zwlaszcza jak porownac z twoja nie wiedza.A i ruch bolszewicki powstal o wiele wczesniej,niz ty myslisz ,tak co ma do tego front na Dnieprze.A i wojsku robili karjere rozne narodowosci,wlacznie z Polakami(Tuchaczewski,Rokosowski i inni).A i Stalin(Dzugaszwili byl Gruzinem w 100%,pomylilo sie cie z Berija,a u niego rzeczewiscie matka byla Zydowka,a ojciec Megrel.Zigzaur,starcze przed tym jak cos napiszesz sprawdzic w internetie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 14:08 Ruch bolszewicki owszem powstał wcześniej, jeszcze przed 1900. Ale zadziałał dopiero po paru latach wojny. Czy Rokossowski był Polakiem? Istnieją dwie wersje: - Konstantin Pawłowicz, urodzony w Warszawie, albo - Konstantin Konstantinowicz, urodzony w Wielkich Łukach. Która jest prawdziwa? O polskości Tuchaczewskiego napisałeś jako pierwszy w świecie. Brzmienie nazwiska nie wystarczy. To i Piotr Czajkowski był Polakiem? Co do narodowości Stalina, to istnieją silne poszlaki, że jego ojcem był jednak Priewalskij. Tego oczywiście dzisiaj się nie sprawdzi. Co to jest "Megrel"? Najważniejsze, że Beria i Stalin byli zruszczeni. A rozkazy wydawali nie po gruzińsku lecz po rosyjsku. Podobnie carowie nie byli do końca Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 15:51 Zigzaur,zaczne odrazu od Rokossowskiego,byl napewno Polakiem ,a to z jego biografii-"Konstanty Rokossowski, urodził się 21 grudnia 1896 r. w Wielkich Łukach. Jego ojciec był Polakiem. Tuż po urodzeniu Konstantego jego rodzina przeprowadziła się do Warszawy".Uwazam ,ze temat jego narodowosci mozem zamknac.O polskosci Tuchaczewskiego,moze i nie mam do konca racji,prawdopodobnie to mit(za wiki ru.)>Родился в семье обедневшего смоленского дворянина (слух о его польском происхождении — легенда) <,co do narodowosci Stalina,to o zadnych poszlakach o nie gruzinskim pochodzeniu go ,nic mnie nie wiadomo.A to co ty piszesz o Priwalskim,to tak naprawda chodolo o Przewalskim,a dlaczego jest taka pogloska o nim,jako ojcu Stalina,to popatrz tu--www.rulex.ru/01160559.htm. A megrely,to subetniczna grupa gruzinskiego narodu.A o wydawaniu rosskazow w jezyku rosyjskim,nawet niechce nic dodac,bo to komplektna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 15:53 zigzaur,jakby poprzedni link nie dzialal,to zobacz tu-pl.wikipedia.org/wiki/Niko%C5%82aj_Przewalski Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 17:43 "Przewalski" to polska pisownia. A jaka była oryginalna rosyjska pisownia tego nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 17:58 zigzaur,rosyjsk pisownia wyglada tak-Пржевальский Николай Михайлович. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 17:42 Czyli nie ma żadnych dowodów na polskość Tuchaczewskiego. Tak właśnie myślałem. To, czy Rokossowski był Polakiem, udowodnił sam. W sierpniu 1944 nad Wisłą. Nie powiesz chyba, że Stalin wygłaszał przemówienia po gruzińsku, odbywał narady z czołowymi aparatczykami po gruzińsku, wydawał polecenia po gruzińsku? A może miał przybocznego tłumacza z rosyjskiego na gruziński? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 18:09 zigzaur,jak ktos tobie nie podoba sie,ze wzgledu na jego przekonania,czy zachowania,to wcale nie znaczy,ze mozesz ich pozbawic narodowosci.I Rokossowski,iDzierzynski byli Polakami i nic tego nie zmieni.A to ze Stalin wydawal rozkazy w jezyku Rosyjskim(zreszta mowil z potwornym gruzinskim akcentem),nie zmienia faktu,ze byl Gruzinem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 22:08 A ja uważam, że przynależność narodowa to kwestia moralności i wyboru. Po prostu człowiek jest tym, za kogo sam się uważa. To, że Stalin był z pochodzenia Gruzinem, wcale nie stoi w sprzeczności z faktem, że był przywódcą państwa ze stolicą w Moskwie i z rosyjskim językiem urzędowym. Być może mówił z akcentem zdradzającym jego gruzińskość ale niemniej jednak jego słowa były wysłuchiwane z WIELKĄ uwagą. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Masz skrzywioną perspektywę, Igor;-) 14.12.08, 12:09 spark5719 napisał: > I muszę ci powiedzieć, że spotkałem w City wiele różnych > narodowości, od Hindusów po Irańczyków, ale ani jednego Rosjanina ;P Bo wszyscy Rosjanie już są w kosmosie. :o) Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Pali sie! pali sie! pali sie! 13.12.08, 23:03 "...na rozkaz Saddama Husajna wojsko zaczęło palić znaczne ilości ropy w rafinerii Dora. Gdy amerykańskie samoloty bezzałogowe potwierdziły wystąpienie pożarów na irackich polach wydobywczych, podjęto decyzję o ataku.." A jednak chodzilo o rope a nie o zadne BMR. Ciekawostka jest, ze Amerykanie nie dali wiary raportom niemieckich "rezydentow", tylko najpierw zweryfikowali informacje i dopiero potem zaatakowali. Niemcy i tak raportowali to, co bylo widac golym okiem - luny palcacej sie ropy. Zabawne sa te gry szpiegowski miedzy sojusznikami. Pali sie! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Pali sie! pali sie! pali sie! 13.12.08, 23:31 Tak już w wywiadzie jest, że każdą informację należy sprawdzić z innych źródeł. Ze względu na konieczność obrony przed dezinformacją oraz potrzebę ochrony źródła informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: Pali sie! pali sie! pali sie! 14.12.08, 00:02 No tak. Te bezcenne zrodla jakimi byli niemiecy rezydenci, trzeba bylo chronic, bo nikt poza nimi nie widzial pozarow. CIA znowu przespalo! Wyciaganie takich "rewelacji" potwierdza jedno - ze kampania wyborcza w Niemczech rozkreca sie na calego. Niemiecki elektorat z pewnoscia "wynagrodzi" tych politykow, ktorzy pojda do wyborow pod haslami scislejszej kolaboracji z CIA i kontynuacji wojny z islamskim "terrorem". Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Pali sie! pali sie! pali sie! 14.12.08, 00:16 To wkrótce w Niemczech mają być wybory parlamentarne? A dlaczego wziąłeś w cudzysłów słowa o islamskim terrorze? Czyżby czegoś takiego nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 zigzaur, wymadrzasz sie i pleciesz bzdury... :-))) 14.12.08, 00:07 <>Jak w "wywiadzie" USA jest ,to bylo widac na przykladzie BMR w Iraku. <>Sprawdzili we wszystkich "zrodlach ", i nie dali sie zdezinformowac.... :-))))) ********************************************************************* Odpowiadasz na: zigzaur napisał: > Tak już w wywiadzie jest, że każdą informację należy sprawdzić z innych źródeł. > Ze względu na konieczność obrony przed dezinformacją oraz potrzebę ochrony > źródła informacji. --------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: zigzaur, wymadrzasz sie i pleciesz bzdury... 14.12.08, 00:54 Wywiad niemiecki pomogl Amerykanom,a w tym czasie wywiad polski pod swiatlym przywodcem Kaczynskich i Macierewicza sledzil doktora G. Odpowiedz Link Zgłoś
mucha123443 a jak szło polskim najzdcom? 14.12.08, 00:56 a jak szło polskim najzdcom? Może np. jakis artykuł jak nasza dzielna armia zdobyla iracka wioske nie biorac jencow? Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 "Der Spiegel": Niemiecki wywiad wsparł atak USA... 14.12.08, 13:31 czy to powod do dumy? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Ewolucja polityki rosyjskiej: 14.12.08, 14:10 Cena ropy: 145$ - Istniejący porządek światowy wymaga rewizji. 130$ - Moskwa powinna stać się nowym światowym centrum gospodarczym. 120$ - My się nie boimy zimnej wojny. 100$ - Czemu cały świat jest przeciwko nam? 90$ - Cholera, ździebko przeholowaliśmy w tej Gruzji. 80$ - Jesteśmy gotowi wpuścić międzynarodowych obserwatorów do strefy konfliktu. 60$ - Mamy broń jądrową... 40$ - Popieramy wstąpienie Gruzji do NATO. 20$ - Żądamy wstąpienia Gruzji do NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Ewolucja polityki rosyjskiej: 15.12.08, 00:30 nie pisz bzdur o wyższości narodu polskiego nad rosyjskim bo tylko się ośmieszasz i dajesz argumenty Rosjanom że większość Polaków myśli jak Zigzaur. Naucz się rosyjskiego, poczytaj ich literaturę w oryginale, zobacz ilu mają noblistów, ilu kompozytorów, ilu studentów z Europy Zachodniej i USA studiuje w Rosji a ilu w Polsce, ile młodzieży niesie rano swoje instrumenty do konserwatorium muzycznego w Moskwie a ile w Warszawie i w końcu jaki procent studentów mówi płynnie po angielsku w Rosji i w Polsce. Nie chciałem cię kopać ale się prosiłeś, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś