ws21 Żeby postawić kropkę nad "i". 09.03.09, 20:22 Zmiany granic po II WS akceptuję, uważam to za historyczną konieczność. Ale wysiedlenie ludności tak naszej w terenów wschodnich jak Nimeców uważam conajmniej za błąd. Ale winnych już wskazałem. Prześladowania to urabianie publiki. To co spotkało Niemców jest całkowicie nieporównywalne z ich czynami. Kiedyś czytałem że mały polski zbrodniarz zabrał niemieckiemu dziecku zabawkę. Takie mają wyobrażenia o losie polskich dzieci. Wszelkie porównania to dla mnie wyraz niemieckiej bezczelności. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Żeby postawić kropkę nad "i". 20.03.09, 12:55 ws21 napisał: > Niemców jest całkowicie nieporównywalne z ich czynami. Kiedyś > czytałem że mały polski zbrodniarz zabrał niemieckiemu dziecku > zabawkę. Splycasz historie. Podczas wojny i zaraz po niej dzialy sie rozne rzeczy. I wsrod Polakow rowniez trafialy sie rozne osobniki, takze i takie, ktore byly zdolne wymordowac swoich sasiadow Polakow we wlasnej wsi. I takie jednostki w okresie bezprawia czuly sie jak "ryba w wodzie" i byly zdolne do wszystkiego najgorszego rowniez w stosunku do ludnosci niemieckiej. Ich czyny ida na nasze, Polakow, konto. Nie kazdy Niemiec to byl Dirlewanger, a jednak czyny Dirlewangera poszly na konto wszystkich Niemcow. Chodzi tu o cos znacnie wiecej niz zabranie zabawki niemieckiemu dziecku. Wielkosc zbrodni jest nieporownywalna, ale dla pojedynczego pokrzywdzonego czlowieka to nie ma znaczenia, bo czuje tylko swoje krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 Malborków wiele 10.03.09, 23:16 Straszne są te masowe groby. Zastanawiam się tylko ile byłoby w ziemi kości OFIAR niemieckich morderców, gdyby nie spalono ich w krematoriach??? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Mam 24 lata i pragnę zemsty na niemcach i ruskich 11.03.09, 11:29 potrzeba nam atomu! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Zła droga. 11.03.09, 11:50 Zemsta to ślepa uliczka. Siła napędowa do następnych nieszczęść. Nam potrzebna wyłacznie pamięć i prawda. I wyciąganie wniosków z przeszłości. Nie można dopuścić aby w Niemczech nastąpiła powtórka lat 30-tych. Oczywiście, my możemy tylko krzyczeć i protestować, oni zrobią swoje. Współcześni Niemcy to forma przejściowa między nadludźmi i ludźmi. Jaką droga pójdą? Sygnały są niepokojące ..... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Malborków wiele 11.03.09, 14:29 Wiemy o tym doskonale, ze Malborkow bylo bardzo wiele. Dlaczego rozgrzebujecie ten watek? Cos moje przeczucie mowi mi, ze tym razem, po obszczekaniu Polakow za przestepstwa Niemcow (np. Jedwabne) bedziecie obszczekiwac Polakow za przestepstwa sowieckich enkawudzistow. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Malborków wiele 12.03.09, 00:34 jedwabne nie było przestępstwem niemców. było wybuchem entuzjazmu polaków, którzy usłyszeli od niemców, że teraz już wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tymon99 12.03.09, 00:58 tymon99 napisał: > jedwabne nie było przestępstwem niemców. było wybuchem entuzjazmu polaków, > którzy usłyszeli od niemców, że teraz już wolno. Ucz sie historii, polonofobie. Jedwabne bylo dzielem szwabskich oddzialow - Einsatzgruppen specjalnie szolonych w likwidowaniu Zydow!!! Polacy byli zmuszeni przez szwabow pod grozba utraty zycia do pilnowania Zydow. PS - Owe Einsatzgruppen posuwaly sie za Wehrmachtem i likwidowaly Zydow nie tylko na terenie Polski ale tak daleko ja Niemcy zaszli na wschod. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Kłamstwo w historii. 12.03.09, 07:12 Nie widzę potrzeby aby kłamać. Jedwabne to sprawka Polaków, mieszkanców Jedwabnego. Po prostu spodobały im się majątki sasiadów. I podobają do dziś, a mamy rok 2009. Jak nie wierzysz, zapytaj w IPN. Dyskusja dotyczy wyłącznie liczby ofiar. To epizod, jakich była garstka, a nie norma postępowania, wyznaczona przez przywódcę narodu i akceptowana powszechnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ws21 12.03.09, 14:24 ws21 napisał: > Nie widzę potrzeby aby kłamać. Jedwabne to sprawka Polaków, > mieszkanców Jedwabnego. Po prostu spodobały im się majątki sasiadów. > I podobają do dziś, a mamy rok 2009. Jak nie wierzysz, zapytaj w > IPN. Dyskusja dotyczy wyłącznie liczby ofiar. > To epizod, jakich była garstka, a nie norma postępowania, wyznaczona > przez przywódcę narodu i akceptowana powszechnie. Glupoty pleciesz! Rzekomy glowny swiadek Wassersztajn nie byl w Jedwabnem w dniu tragedii. Nie znasz zupelnie realiow okupacji. Niemcy zastrzegali tylko i wylacznie dla siebie prawo zabijania Zydow oraz prawo do wlasnosci po Zydach. Poza tym sa Zydzi, ktorzy wyraznie powiedzieli, ze to Niemcy zabili. Jeden z nich - naoczny swiadek wydarzen przerwal Grossowi prelekcje w USA mowiac wyraznie, ze to Niemcy dokonali mordu. Ale ty przeciez wiesz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Znawca? 12.03.09, 14:35 Ty z pewnością znasz realia okupacji. Ja opieram się na wynikach po pierwsze procesów sądowych a po drugie badań IPN. Nie stwierdzono obecności Niemców w Jedwabnem. Koniec, kropka. Nie widzę potrzeby do usprawiedliania zbrodniarzy i ludzi gotowych grabić mienie po zamordowanych. Nie pisz że takie były realia okupacji, bo jestem pierwszym powojennym pokoleniem i znam te realna z relacji bezpośrednich uczestników. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ws21 12.03.09, 22:03 Na prawde nie wiesz co piszesz i robisz z siebie beznadziejnego balonam piszac, ze Niemcow nie bylo w Jedwabnem!!! Sa przeciez zdjecia z tego dnia wyraznie pokazujace obecnosc szwabow. PS - Urodzilem sie przed wojna i przezylem okupacje i dosc dobrze pamietam realia szwabskiej okupacji. Masz mozg wyprany do cna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Kazdy wie tyle ile mu wygodnie. 15.03.09, 07:56 "Zbrodnie w Jedwabnem i Radziłowie nie były odosobnione. W lecie 1941 roku na Białostocczyźnie w pierwszych tygodniach okupacji hitlerowskiej Polacy w co najmniej trzydziestu miejscowościach dopuścili się zbrodniczych zbiorowych wystąpień przeciw swoim sąsiadom Żydom - ustalili historycy z Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej." To cytat z "Białej księgi" IPN. Do tego dochodzi sądowy proces powojenny. Usprawiedliwiając lub negując zbrodnie stajesz się równy zbrodniarzom. Jaki motywy Tobą kierują? Może mieszkasz w pożydowskim domu? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 O czym piszesz? 14.03.09, 16:48 Po cytat: "Zbrodnie w Jedwabnem i Radziłowie nie były odosobnione. W lecie 1941 roku na Białostocczyźnie w pierwszych tygodniach okupacji hitlerowskiej Polacy w co najmniej trzydziestu miejscowościach dopuścili się zbrodniczych zbiorowych wystąpień przeciw swoim sąsiadom Żydom - ustalili historycy z Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej." Po drugie. Mam zwyczaj równo traktować ludzi, bez względu na narodowość, wyznanie, kolor skóry. Odpowiadałem już tak Niemcom (tym późnym, bo znającym język polski), napiszę i Tobie. Nie wiem czym się kierujesz, usprawiedliwiwjąc lub wręcz negując udowodnione zbrodnie. Może mieszkasz w pożydowskim mieszkaniu, których właściciele w dziwnych okolicznościach zniknęli? A może rodzina dorobiła się na majątku tych pomordowanych? Nie wiem. Ale uważam że stając po stronie zbrodniarzy, jesteś im równy. Podobnie jak Niemiec, negujący zbrodnie ojców i dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ws21 14.03.09, 23:41 ws21 napisał: > Po cytat: > "Zbrodnie w Jedwabnem i Radziłowie nie były odosobnione. W lecie > 1941 roku na Białostocczyźnie w pierwszych tygodniach okupacji > hitlerowskiej Polacy w co najmniej trzydziestu miejscowościach > dopuścili się zbrodniczych zbiorowych wystąpień przeciw swoim > sąsiadom Żydom - ustalili historycy z Biura Edukacji Publicznej > Instytutu Pamięci Narodowej." > Po drugie. Mam zwyczaj równo traktować ludzi, bez względu na > narodowość, wyznanie, kolor skóry. Odpowiadałem już tak Niemcom (tym > późnym, bo znającym język polski), napiszę i Tobie. Nie wiem czym > się kierujesz, usprawiedliwiwjąc lub wręcz negując udowodnione > zbrodnie. Może mieszkasz w pożydowskim mieszkaniu, których > właściciele w dziwnych okolicznościach zniknęli? A może rodzina > dorobiła się na majątku tych pomordowanych? Nie wiem. Ale uważam że > stając po stronie zbrodniarzy, jesteś im równy. Podobnie jak > Niemiec, negujący zbrodnie ojców i dziadków. Belkoczesz beznadziejne bzdury. Nowa historie piszesz. Gdybys zyl w czasie okupacji to moze mialbys pojecie o jej realiach. Nie masz zielonego pojecia o "prawach" Herrenvolku. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 wet3 15.03.09, 13:52 Nie wystarczy zyc w czasie okupacji aby znac jej realia. Ze ludzie postrzegaja rzeczy czesto tylko tak jak im to wygodnie, sam jestes tego znakomitym przykladem (o ile w ogole prawda jest, ze byles wowczas juz na swiecie). Co sie tyczy sprawy Jedwabnego, idziesz Mosci wet3 w zaparte. Sprawa dawno juz rozstrzygnieta. Na marginesie, obecnosc Niemcow w okolicy Jedwabnego nie ma nic do rzeczy - to, ze do mordu w Jedwabnem doszlo (najprawdopodobniej) za zgoda Niemcow tego nikt nie kwestionuje. Rzecz w tym, ze grupa chlopow z Jedwabnego zglosila sie do tej rzezi NA OCHOTNIKA. W tej sprawie ws21 ma 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: strzelec51 15.03.09, 14:12 strzelec51 napisał: > Nie wystarczy zyc w czasie okupacji aby znac jej realia. Ze ludzie postrzegaja > rzeczy czesto tylko tak jak im to wygodnie, sam jestes tego znakomitym przyklad > em (o ile w ogole prawda jest, ze byles wowczas juz na swiecie). > > Co sie tyczy sprawy Jedwabnego, idziesz Mosci wet3 w zaparte. Sprawa dawno juz > rozstrzygnieta. Na marginesie, obecnosc Niemcow w okolicy Jedwabnego nie ma nic > do rzeczy - to, ze do mordu w Jedwabnem doszlo (najprawdopodobniej) za zgoda N > iemcow tego nikt nie kwestionuje. Rzecz w tym, ze grupa chlopow z Jedwabnego zg > losila sie do tej rzezi NA OCHOTNIKA. > > W tej sprawie ws21 ma 100% racji. Masz racje. Sprawa dawno juz zostala rozstrzygnieta przez zydowskie grupy roszczeniowe upokarzajace stale Polske na arenie miedzynarodowej - jak to zapowiedzial niejaki Singer. PS - Dla ciebie oczywiscie mawet nic nie znacza wyroki tendencyjnych zydowskich sadow PRLu uniewinniajace rzekomych uczestnikow tych zajsc. No, ale czego dla mamony sie nie robi???! Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: strzelec51 16.03.09, 15:24 Fakty zdaja sie cokolwiek rozmijac z prezentacjami wet3: 1. Sprawa Jedwabnego zostala rozstrzygnieta przez IPN, nie przez "zydowskie grupy roszczeniowe". 2. Na arenie miedzynarodowej w sprawie restytucji mienia prywatnego to przede wszystkim sama Polska sie upokarza nie potrafiac zdobyc sie na definitywne uregulowanie tej sprawy mimo uplywu juz bez mala 20 lat od upadku komunizmu. 3. Wsrod komunistow zawsze bylo wielu Zydow. Ktoz to kwestionuje? Ale co zrobic z takimi komunistami jak: Feliks Dzierzynski, Julian Marchlewski... Andrzej Wyszynski(sic!), Wanda Wasilewska (ojciec Leon, minister spraw zagranicznych, pilsudczyk), Boleslaw Bierut, Wladyslaw Gomulka, Ryszard Strzelecki, Jozef Cyrankiewicz (jego ojciec endek), Stefan Jedrychowski, Wlodzimierz Sokorski... liste moznaby dlugo jeszcze kontynuowac. Zapewne uslysze zaraz, ze to wszystko jednak Zydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: tymon99 17.03.09, 15:31 od ciebie mam się uczyć historii? chyba kpisz.. powojenne pogromy (aż do 1968) to też einsatzgruppen? Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Dlaczego nie zbadaja DNA tych zwlok ? 14.03.09, 00:15 Zapewne rzucilo by to swiatlo na ich pochodzenie. Nie rozumiem jak dlugo mozna nie wiedziec o pochodzeniu tak wielu zwlok dysponujac tak wieloma technologiami identyfikacji, m.in. badanie DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kpt_kloss 14.03.09, 00:30 kpt_kloss napisał: > Zapewne rzucilo by to swiatlo na ich pochodzenie. > > Nie rozumiem jak dlugo mozna nie wiedziec o pochodzeniu tak wielu > zwlok dysponujac tak wieloma technologiami identyfikacji, m.in. > badanie DNA. A niby po co? Skoro te "Malborki" byly usytuowane na terenach Niemiec sprzed 1945r. to wiadomo, ze zbrodni mogli dokonac tylko sowieci a ofiarami sa Niemcy, bo Polakow przeciez tam nie bylo - ani do zabicia, ani do zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: kpt_kloss 14.03.09, 01:57 Odsyłam do linków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=92520073&wv.x=2&a=92558997 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=92520073&wv.x=2&a=92559161 ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Jakoś mi nie szkoda Niemców... 17.03.09, 21:27 Jakoś mi nie szkoda Niemców... Niemcy bowiem w samej tylko Warszawie ZAMORDOWALI ponad 500.000 ludzi...! Nie mówię nawet, ile Niemcy z Warszawy ukradli... Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Malborków wiele, każde zycie ludzkie darem boga 20.03.09, 00:02 bodzana H... napisal Ty wredna sadystyczna swino, ze ty jeszcze po tej ziemni lazisz to zaduzo. Ty sadystyczny bendzwale, twa matka byla kura ze takiego zboczeńca na swiat przyniosła, który się krwia zabitych pasie, zdechnij razem ze swa matka ta stara ku.... Wy dwoje niegodni po swietej ziemi chodzic. Smierc tobie zboczeńcu. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz no tiia szkoda tych eSSesmanow ;( 19.03.09, 10:30 no tiia a najbardziej szkoda tych eSSesmanow ;( Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: truespssz 19.03.09, 13:29 trueapasz napisał: > no tiia a najbardziej szkoda tych eSSesmanow ;( ... polizei, folksdojczow, gestapowcow, tych z Selbstschutzu, roznych "komando" tak dzielnie i wiernie oddanych ukochanemu Fuehrerowi do ostatniego dnia wojny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: no tiia szkoda ze sadysta trueapasz zyje 20.03.09, 00:13 trueapasz napisał: > no tiia a najbardziej szkoda tych eSSesmanow ;( Ty zajebany h...u, tam byly tylko kobiety i dzieci. Mezczyzni byly na wojnie. Aby twej corce z dzieckiem, sie to samo przydazylo, jak tym innym, co z brudna wojna nic doczynienia nie mniely. Ty jestes SS manem albo jeszcze gorsza swinia. Wez tego zboczenica z gory do luzka, zboczency nietylko ciesza sie z czyjejs meczacej smierci. Sadysci i zboczency, spia razem. Hrach zdechnij faszysto, albo sie zadus sperma tego drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Najgorsze w tym, to.. 19.03.09, 23:14 kto zbije interes na tym i sprobuje wybielic swoje niemieckie zbrodnie. "To nie my, to "ON" i ci straszni Polacy" Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Najgorsze w tym, to.. 19.03.09, 23:35 polonski napisał: > kto zbije interes na tym i sprobuje wybielic swoje niemieckie zbrodnie. > > "To nie my, to "ON" i ci straszni Polacy" > Idz do psychiatry psychopato. Goebbelsie za jebany. Kogo tu chcesz w twa Biedę wciagnac?, ta bieda powstała przez twój zepsuty mozg. Kogo chcesz w swe zasrane problemy wciagnac?. Idz wywalaj gnój spod krów, ty narodowa świnio. Odpowiedz Link Zgłoś