pamejudd Sk*wysyny z ZUS... 03.04.09, 16:38 K*wa jak ja nienawidzę tego p*dolonego kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 ZUS -be a OFE cacy.. 03.04.09, 16:44 Kolejny atak na ZUS aby odwrócić uwagę na przekręty w OFE. Miliary uciekają a my zajmujemy się groszami. ZUS realizuje USTAWY wypracowane przez parlament RP i zaakceptowane przez prezydenta RP. Należy mieć pretensję do parlamentarzystów, zę produkują buble prawne i prezydentów, że takie buble podpisują. Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 16:58 Spróbujcie im zalegać 1zł.....wyślą 50 pism,adwokatów, komorników i zaciągną do sądu. A jak oni sami coś ukradną(bo nie oszukujmy się,jeżeli coś mają wypłacić,a tego nie robią,to po prostu przywłaszczają sobie nasze pieniądze) to sami się jeszcze mamy o nie prosić! SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
turysta86 Zlikwidować tego pasożyta! 03.04.09, 17:46 Niech ludzie sami dbają o swoją przyszłość! Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 17:53 ZUS jest ponad prawem.Przeprowadza operacje finansowe na wirtualnym pieniądzu i nie ma na to siły.Ich przekręty nie interesują naprawdę nikogo oprócz biednych emerytów i rencistów,a ci po 243 miesiącach zapomną o wszystkim.Niech żyje prawo i sprawiedliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
kirsza1 Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 18:01 a co mam zrobic bo parcodwca mi powiedzial ze wyrownania nie dostane bo ponoc moja premia sie nadaje do tego, bo nie jest sprzedazowa tylko jaka inna a co to ma do rzeczy jak od niej tez skladki byly odciagane??? ponoc zus tak napisal ze tym osoba co maja takie premie jak ja nie nalezy sie... Odpowiedz Link Zgłoś
nasza.chata Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 18:25 Każdy urzędnik w Polsce zachowuje się niczym okupant w podbitym kraju. Każdy, od najniższego pracownika skarbówki, ZUS czy policjanta, po urzędników ministerstw i sam rząd. Nie ma znaczenia, kto jest akurat u władzy, SLD, PIS czy PO. Odpowiedz Link Zgłoś
saturnia-to-ja Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 18:35 Państwo polskie aspiruje do miana europejskiego...tylko z położenia geograficznego jest to możliwe.Mentalnie polscy urzędnicy siedzą w średniowieczu.ZUS jest tego przykładem.W mijającym tygodniu miałam okazję zobaczyć jaki popis dała "jakaś tam" kierowniczka działu.Nie mając racji wydzierała się-budziła śmieszność.Ludzie kochani-mówcie o tym.To są WASZE PIENIĄDZE! Zatajanie tego co się należy nie dotyczy tylko zasiłków.Złotą żyłą dla ZUS są przechodzący na emeryturę.Kilka dni różnicy w wypowiedzeniu pracy i jedna emerytura zostaje w kasie.Mnie to państwo śmieszy,jest głupie i pazerne wstyd tylko,że czyni to kosztem swoich obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
version ZUS odpowiada Gazecie 03.04.09, 18:55 Informacja dla wszystkich mądrali. 1. przyjmijcie do wiadomości, że gazety czasem piszą bzdury, 2. to nie zus ustala swoje przepisy, tylko robi to parlament, 3. każdy mógł i nadal może złożyć taki wniosek - ale zapytajcie najpierw u swojego pracodawcy, czy to przypadkiem nie on wypłacał wam zasiłek. Gwoli dodatkowego wyjaśnienia - wklejam informację opublikowaną dziś po południu na stronie internetowej ZUS (www.zus.pl): -------- W związku z opublikowaniem w piątkowym wydaniu "Gazety Wyborczej" artykułu pt. "Na ZUS nie ma siły", Rzecznik Prasowy Zakładu wystosował do redakcji list o następującej treści: Ze zdziwieniem przeczytałem w piątkowym wydaniu Gazety Wyborczej artykuł autorstwa red. Dominiki Wielowiejskiej pt. "Na ZUS nie ma siły". Autorka powołując się na jednego z czytelników gazety - pana Marka - zarzuca Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych oszustwo i wprowadzanie w błąd swoich klientów. Oszustwo miałoby polegać na niewłaściwym wyliczaniu wysokości wypłacanych zasiłków chorobowych, macierzyńskich i pielęgnacyjnych. Natomiast wprowadzanie w błąd polegać miało na ukrywaniu przed klientami informacji o możliwości starania się o zwrot części zasiłków obliczonych od niewłaściwej podstawy wymiaru. Czytelnikom "Gazety" należy się wyjaśnienie, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie działa na podstawie własnego widzimisię, a wyłącznie w oparciu o przepisy obowiązującego w Polsce prawa. Zasadę obliczania wysokości zasiłków określa artykuł 41 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Praktyka stosowania tego przepisu, polegająca na nie uwzględnianiu w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego składników wynagrodzenia o charakterze uznaniowym (a więc różnego rodzaju nagród i premii), potwierdzana była odpowiednimi wyrokami sądów, w tym Sądu Najwyższego oraz przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Trudno w tej sytuacji zgodzić się ze stwierdzeniem, że ZUS stosował wobec swoich klientów formy "oszustwa" w tej sprawie. Trybunał Konstytucyjny w orzeczeniu z 24 czerwca 2008 r. uznał, że obowiązujący przepis ten jest niezgodny z Konstytucją i należy go zmienić. Na podstawie tego wyroku, Zakład przygotował odpowiednie oprzyrządowanie, stosowane do rozpatrywania wniosków o wypłatę stosownych wyrównań kwoty zasiłków. Informacje o możliwości składania wniosków w tej sprawie zostały opublikowane na stronie internetowej Zakładu a także w magazynie dla klientów "ZUS dla Ciebie" bezpłatnie rozprowadzanym w całym kraju w nakładzie 100 tysięcy egzemplarzy. O sprawie szeroko informowały również media, w tym także "Gazeta Wyborcza" (choćby w tekście z 18 października 2008 roku autorstwa Anny Kołakowskiej i Agnieszki Urasińskiej pt. "ZUS oddaje pieniądze"). W efekcie do końca marca 2009 roku Zakład wypłacił ponad 100 milionów złotych tytułem wyrównania zasiłków. Trudno się w tej sytuacji zgodzić z zarzutem pana Marka, dotyczącym ukrywania informacji na ten temat. Stwierdzenie "Ludzie o tym nie wiedzą i nie występują do ZUS o zwrot pieniędzy" przypomina pretensje podróżnego, który wpada spóźniony na dworzec i ma żal do kolei, że go nie poinformowała o odjeżdżającym pociągu. Wyjaśnić również należy, że wyrównania kwot zaniżonych zasiłków, w większości przypadków wypłacają pracodawcy, którzy również mieli obowiązek poinformowania o takiej możliwości swoich pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
saturnia-to-ja Re: ZUS odpowiada Gazecie 03.04.09, 20:05 Mądrale?Piszą bzdury?To Trybunał Konstytucyjny zajmował się tą sprawą zapewne z nudów?To miałam na myśli pisząc o bezczelności państwa w stosunku do obywateli.W Polsce póki co dostęp do internetu nie jest powszechny,100 tys.nakładu jakoś nie robi wrażenia w 40 milionowym państwie.Mnie zastanawia kto zabraniał ZUS-owi od początku naliczać korzystnie zasiłki.Zapewne parlament,zapewne ustawą,a pracownicy ZUS robili co mogli... Odpowiedz Link Zgłoś
version Re: ZUS odpowiada Gazecie 03.04.09, 21:12 OK. Rozumiem, że ZUS ma każdego listownie informować o każdej zmianie w przepisach, bo być może ktoś zechce z tej zmiany skorzystać. A zastanowiło cię ile by to kosztowało? Wysłanie jednego tylko listu do wszystkich klientów ZUS kosztuje około 24 mln złotych (licząc po złotówce za każdy znaczek). A zmian w przepisach są przecież setki każdego roku. I nie gdybaj, proszę, jeśli nie wiesz jak jest naprawdę. Ustawa jest dla urzędnika rzeczą świętą, bo za jej złamanie wylatuje się z roboty. Więc proszę nie obrażaj nas swoim sarkazmem... Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 21:35 Dzisiaj żona otrzymała emeryturę.Pomylili się o 4 zł.Kto zgadnie na czyją korzyść ma u mnie 5 pkt.Odwołać się mogę do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych o te głupie 4zł. ZUS to budynek,a kamień jest bez serca. I co może biedny emeryt wobec armii wysoko uczonych prawników ZUS. Oni go połkną bez popijania. Komputer się pomylił,a jak to niemożliwe,to zepsuł i liczyli na liczydle. Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Na ZUS najlepsze Prawo i Sprawiedliwość 03.04.09, 22:50 Trzeba było głosować na Prawo i Sprawiedliwość wtedy szybciej zrobiliby porządek z ZUSem :) A tak macie cuda Tuska które zmieniają wszystko na gorsze. Dzisiejsze przekręty PO w sejmie mówią wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
saturnia-to-ja Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 23:13 Ten artykuł zaczyna się zdaniem:ZUS latami zaniżał...itd. Nie jest napisane o niczym innym jak tylko o łamaniu praw obywateli i naciąganiu ich na kasę.Polecam ogłoszenia prasowe-wychodzi taniej.Tak przy okazji-to dotyczy ponad 20 mln ubezpieczonych?Aż taka kasa?REWELACJA... Odpowiedz Link Zgłoś
version Re: Na ZUS nie ma siły 03.04.09, 23:29 Ale czy rozumiesz kobieto co się do ciebie pisze? Jeżeli był przepis, to ZUS go musiał wykonywać - nie miał wyboru. Dopiero kiedy Trybunał uznał, że przepis jest niekonstytucyjny, to prawo się zmieniło. Ale to nie oznacza, że ZUS kogokolwiek oszukiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
saturnia-to-ja Re: Na ZUS nie ma siły 04.04.09, 02:18 Ależ ZUS bez ustawy jest także gorliwy.Mojemu synowi przyznając rentę po ojcu,nie uwzględnił honorariów (po interwencji i owszem).Przepis czy raczej ustawa była jasna ale może się uda.Wypłacając mi z kolei świadczenie pominął jedne-tak na wszelki wypadek.Po interwencji i owszem wypłacił.Taka jakaś niedouczona ta instytucja,aż dziw bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
vermara 10 lat ale od 1.01.2003!!wczesniej było 5 lat 04.04.09, 01:14 10 lat ale od 1.1 2003 raczej .. , wcześniej było 5 lat - a prawo nie działa wstecz!! więc te sprawy przedawniły się ! -jestem w błędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Na ZUS nie ma siły = czas zlikwidowac ZUS 05.04.09, 20:13 ZUS to piramida finansowa - poza tym czas zikwidowac te niepotrzebna i szkodliwa instytucje. Jesli ktos potrzebuje sie ubezpieczyc - niech dobrowolnie ma prawo wejsc do KRUS Odpowiedz Link Zgłoś
brzuchoboks Niech ktoś poda nr tego orzeczenia!!! 07.04.09, 15:24 TYLKO PODAJCIE JAKIŚ NR TEGO ORZECZENIA Walczyłem z Zus 2,5 roku temu o pieniądze za prowizje. Spławili mnie. O tym wyroku dowiedziałem się w poniedziałek i im nie odpuszczę. Odpowiedz Link Zgłoś