snellville 06.04.09, 19:06 Juz nie pala ksiazek...hehehe,rozumiem...globalne ocieplenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quant34 Kolejne kłamstwo kryptonazistów 06.04.09, 19:36 Nie wierzę, że to była pomyłka. Od kilku lat w Niemczech obserwuje się stopniowe przyzwyczajanie społeczeństwa do treści nacjonalistycznych, a ściślej odzwyczajanie od myślenia, że wszystko co nacjonalistyczne czy związane z III Rzeszą, musi być zakazane. Przykłady można by mnożyć bez końca: zalegalizowanie partii neonazistowskiej, orzeczenie niemieckich organów sądowych o dopuszczalności wznoszenia haseł typu "krew i honor żołnierzy SS", kręcenie filmów typu "Drezno" pokazujących Niemców jako ofiary, a nie sprawców wojny i hitleryzmu, niby przypadkowe używanie przez niemieckie gazety sformułowania "polskie obozy koncentracyjne" i prostowanie takich "pomysłek" drobniutkim druczkiem na ostatniej stronie. To tylko kilka przykładów. Niemcy powoli żegnają się z historyczną odpowiedzialnością za ofiary nazizmu i zaczynają powoli, drobnymi kroczkami pisać historię od nowa. Jednocześnie od czasu do czasu gdzieś komuś zdarzają się "pomyłki" ludzi, którzy po cichu tęsknią za potęgą III Rzeszy. Tacy tęskniący byli zawsze, ale o ile kiedyś państwo bezlitośnie tępiło ich "pomyłki" w imię zasad denazyfikacji, o tyle w ostatnich latach coraz częściej przymyka oko. To tylko wstęp do odrodzenia niemieckiego nacjonalizmu. Obym się mylił, ale myślę, że o tym nacjonalizmie jeszcze usłyszymy w przyszłości. I to boleśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: W UE nacjonalizmy zdechna... 06.04.09, 19:52 ...smiercia naturalna. Nastapi stopniowe wymieszanie sie ludnosci, zwiazek narodu z terytorium zaniknie, a pozostanie narodowosc jako przywiazanie do jezyka i kultury. W tej sytuacji straszenie Niemcami przypomina okres Gomulki, gdy PZPR celowo uzywala tego straszaka, aby ludzie poparli te partie, broniaca ich jakoby przed teutonska inwazja :-) A co do zabawy w "Zakazane piosenki" to 60 lat od wojny minelo - jakie te dzwieki maja teraz znaczenie... Moze nalezaloby ustalic, jakie piesni spiewal szwedzki najezdzca z okresu Potopu, a nastepnie zakazac ich spiewania na terytorium Szwecji a moze i poza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 06.04.09, 20:04 @ quant34, "...Przykłady można by mnożyć bez końca: zalegalizowanie partii neonazistowskiej..." - a której to i kiedy? "...orzeczenie niemieckich organów sądowych o dopuszczalności wznoszenia haseł typu "krew i honor żołnierzy SS..." - kiedy i gdzie? Jeden przykład wystarczy! Film "Drezno"...hmm.. zna Pan ten film? Czy tylko słyszał pan o nim? itp, itd.... Przełożony Hansa Klossa tak by to skomentował: "Pan jest idiotą Kloss!" Nie mam zamiaru, bronić tu Niemiec, ale to co Pan pisze to czyste brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 06.04.09, 21:27 Widzisz Panie logikus, cywilizowany człowiek powinien być pewien swoich racji zanim nazwie drugiego człowieka idiotą. Postępowanie odwrotne jest cechą idiotów właśnie. Jakkolwiek mam w zwyczaju nie dyskutować z ludźmi, którzy mnie niesłusznie obrażają, to zadam sobie trud i Panu wyjaśnię swoje "brednie" ad.1) Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) - Narodowodemokratyczna Partia Niemiec - nie tylko jest neonazistowską legalnie działającą partią (w dodatku nie ukrywa się ze swoją ideologią), ale w 2004 roku wprowadziła 12 posłów do parlamentu Saksonii. Jako legalnie działająca partia jest dotowana z budżetu państwa niemieckiego, co zresztą jest obecnie źródłem jej kłopotów. Jako ciekawostkę podam, że oficjalny program wyborczy tej partii przewiduje rewizję granic z Polską do tych, sprzed II wojny światowej. Zapewne podoba się Panu taki scenariusz, nieprawdaż? ad. 2) Bundesverfassungsgericht (Federalny Sąd Konstytucyjny) - orzekł, iż używanie hasła "krew i honor żołnierzy ss" nie jest objęte zakazem używania haseł nazistowskich. Uzasadnienia nie pamiętam, coś o kontekście historycznym i inne podobne pierdoły. Ten sam sąd w 2003 r. odrzucił wniosek o delegalizację NPD. Podobno z przyczyn proceduralnych. Z ciekawostek - w 2006 roku w Miltenberguna (miasto w Bawarii) katolicki ksiądz został oskarżony przez niemiecką prokuraturę o "zakłócanie porządku" kiedy demonstrację neonazistów przywitał biciem dzwonów w ramach wyrazu dezaprobaty. Wystarczy? A może jeszcze Panu znaleźć sygnatury akt i linki do artykułów w niemieckiej prasie, żeby Pan uwierzył, że niemieckie organy sądowe stają niekiedy po stronie neonazistów, pomimo, że niegdyś nie stawały nigdy? ad. 3) oglądałem "Drezno". Niezły film, dobrze zrobiony. Tak wiem, że nie gloryfikuje on nazizmu i niczego takiego nie sugerowałem. Chodzi mi o to, że jeszcze niedawno czymś nie do pomyślenia byłoby porównywanie bombardowania Drezna do Holokaustu (takie porównania pojawiły się w niemieckiej prasie w związku z emisją omawianego filmu). Ostatnio natomiast w Niemczech głośno jest o filmie o Niemkach gwałconych przez Rosjan w 1945 r. Jeszcze raz podkreślam, na wypadek gdyby Pan nie zrozumiał, nie twierdzę, że te filmy zawierają same w sobie coś złego, ani że pokazują nieprawdę. Twierdzę tylko, że ich tworzenie i popularność wynika z coraz większej mody na negowanie niemieckiej odpowiedzialności za zbrodnie II wojny światowej i pokazywanie Niemców jako ofiar tej wojny. Parafrazując Pański błysk dowcipu, Hans Klos odpowiedział: - Sam jesteś idiotą Bruner - po chwili dodając - Ty świnio :D Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 06.04.09, 22:27 @quant34, jak pan sam widzi, te porównania, nie są zbyt adekwatne. NPD jest partią narodowodemokratyczną, a nie narodowosocjalistyczną to raz. To, że w programie NPD kiedyś i gdzieś powjawiła sie wzmianka o rewizji granic jest wprawdzie godne ubolewania, ale to nie jest powód cały naród jak pan to robi pod ścianą podstawić. NPD ma około 7000 zwolenników co oznacza ok 0,00875% w RFN. Tak dla porównania Radio Maryja słucha 3,9% polaków, znaczy to teraz, że w Polsce każdy jest antysemitą, a Polską rządzi ks. Rydzyk? Chyba nie. Zgadza się fakt,że NPD porusza sie na granicy prawa, ale na granicy jest na granicy. Niemcy tak jak RP jest krajem demokratycznym, i nie jest łatwo pewne rzeczy tu przeforsować - wolność prawa i wyznania. No, być może pańskim zdaniem powinno być inaczej - po prostu za mordę wziąść...jak to kiedyś było....i tu....i tam, ale zostwamy to. Ta druga sprawa to, ten przez pana nazwany "krew i honor żołnierzy ss". Wychodzę z tego założenia że ma pan na myśli "Blood & Honour" (to SS, to pańska wyobraźnia - tu jest ta strona po polsku www.bhpoland.org/(i nie jest zabroniona). B&H jest w RFN od roku 2000 zakazana i wszystko co jest z tym związane! No cóż, ale ja prosiłem tu o przykłady, których niestety brak (to jest dobre: "...Bundesverfassungsgericht (Federalny Sąd Konstytucyjny) - orzekł, iż używanie hasła "krew i honor żołnierzy ss" nie jest objęte zakazem używania haseł nazistowskich..." - skąd pan to ma? Dlatego ta forma pańskiego komentarza ma dla mnie charakter: "byle co zje, byle co powie" Co dotyczy kinematografii/literatury tak ogólnie. Pan stawia to tak, jakby te rzeczy powstawały na zamówienie rzadu RFN (tak jak w 3Rzeszy), a tak chyba nie jest, czy ma Pan też przykłady na takowe powiązania? ...jeżeli nawet Hans Kloss coś takiego do Brunnera powiedział, to jest to jego sprawa. Ja pisałem przełożonym, a nie o Brunnerze, Brunner nigdy nie był przełożonym J-23;). Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 06.04.09, 23:49 logikus1 napisał: > @quant34, jak pan sam widzi, te porównania, nie są zbyt adekwatne. > NPD jest partią narodowodemokratyczną, a nie narodowosocjalistyczną to raz. A czy ja twierdzę, że ma "narodowosocjalistyczna" w nazwie? Jest to partia neonazistowska i jeżeli zamierza Pan kwestionować to twierdzenie, to się poddaję, bo tego twierdzenia nie kwestionuje nawet sama NPD, już nie mówiąc o niemieckiej opinii publicznej. > To, że w programie NPD kiedyś i gdzieś powjawiła sie wzmianka o rewizji granic jest wprawdzie godne ubolewania, ale to nie jest powód cały naród jak pan to robi pod ścianą podstawić. Granice to był tylko przykład. W programie NPD jest znacznie więcej treści nazistowskich, rasistowskich , antysemickich. NPD domaga się wydalenia wszystkich obcokrajowców z RFN, kwestionuje Holokaust, określa Hitlera mianem męża stanu itp. > NPD ma około 7000 zwolenników co oznacza ok 0,00875% w RFN. Boże, a skąd takie dane? To jakim cudem weszła do parlamentu Saksonii? Z siedmioma tysiącami głosów przeliczonymi na frekwencję? Może członków to ma 7000, ale zwolenników można śmiało liczyć w setki tysięcy. Liczba zwolenników NPD jest trudna do określenia, ponieważ wielu jej sympatyków nie przyznaje się do swojego poparcia w ankietach. >Tak dla porównania Radio Maryja słucha 3,9% polaków, znaczy to teraz, że w Polsce każdy jest antysemitą, a Polską rządzi ks. Rydzyk? Chyba nie. Oczywiście, że nie. Jednak kiedy ja twierdziłem, że wszyscy Niemcy popierają NPD? Twierdzę tylko, że w Niemczech wzrasta tolerancja dla postaw neonazistowskich. > Niemcy tak jak RP jest krajem demokratycznym, i nie jest łatwo pewne rzeczy tu przeforsować - wolność prawa i wyznania. No, być może pańskim zdaniem powinno być inaczej - po prostu za mordę wziąść...jak to kiedyś było....i tu....i tam, ale zostwamy to. Wiem jakim krajem są Niemcy :) Jestem częściowo pochodzenia niemieckiego, mam w Niemczech rodzinę, mieszkałem tam i od lat regularnie czytuję niemiecką prasę. Wiem, że większość Niemców nie ma z nazizmem nic wspólnego i że większość polityków opowiada się za delegalizacją NPD. Znamiennym jest natomiast to, że kwestionuję Pan problem, na który zwracają uwagę sami Niemcy. Wiem o tym nie tylko z prasy, ale i z rozmów z moimi krewnymi i przyjaciółmi, którzy są Niemcami i im się nie podoba panoszenie się "Nazis" oraz rosnąca bezradność władz wobec ich wybryków. > Ta druga sprawa to, ten przez pana nazwany "krew i honor żołnierzy ss". Wychodzę z tego założenia że ma pan na myśli "Blood & Honour" (to SS, to pańska wyobraźnia - tu jest ta strona po polsku www.bhpoland.org/(i nie jest zabroniona). B&H jest w RFN od roku 2000 zakazana i wszystko co jest z tym związane! No cóż, ale ja prosiłem tu o przykłady, których niestety brak Wychodzi Pan z błędnego założenia i nic, co napisałem nie jest wytworem mojej wyobraźni. Nie chodzi mi o organizację "krew i honor", ale o hasło "krew i honor żołnierzy ss". Nazistowskie zawołanie z czasów III Rzeszy, które zaczęli namiętnie cytować neonaziści w latach 90-tych XX wieku. Umieszczenie tego hasła na transparentach stało się przyczyną oskarżenia o propagowanie niedozwolonych treści. Sprawa przetoczyła się przez sądy obu instancji, po czym wylądowała w Bundesverfassungsgericht, jako że zakaz odwoływania się do ideologii nazizmu zawarty jest w konstytucji RFN. Sąd konstytucyjny orzekł, że tego hasła w takim a nie innym kontekście wolno było użyć. Nie pamiętam szczegółów bo było to ładnych kilka lat temu. Nie jestem pewien skąd to wziąłem, ale jak znam swoje nawyki to z "Der Spiegel", albo "Frankfurter Allgemeine Zeitung". > Dlatego ta forma pańskiego komentarza ma dla mnie charakter: > "byle co zje, byle co powie" Obawiam się, że to raczej Pańskie wywody zasługują na podobny epitet. Ja operuję konkretami, nawet jeżeli nie potrafię sobie przypomnieć daty orzeczenia Federalnego Sądu Konstytucyjnego w Karlsruhe. Pan natomiast kwestionuje moje słowa bez wskazania jakichkolwiek podstaw (liczby zwolenników NPD nie traktuję jako konkret ponieważ jest to liczba nonsensowna, którą wziął Pan z sufitu). > Co dotyczy kinematografii/literatury tak ogólnie. Pan stawia to tak, jakby te rzeczy powstawały na zamówienie rzadu RFN (tak jak w 3Rzeszy), a tak chyba nie jest, czy ma Pan też przykłady na takowe powiązania? W którym miejscu twierdziłem, że rząd RFN ma cokolwiek z tym wspólnego? Pisałem o modzie na przedstawieniu Niemców jako ofiary a nie agresorów oraz kwestionowanie odpowiedzialności za II wojnę światową. Piszę o zjawisku społecznym, a nie o polityce rządu, która akurat jest wyjątkowo poprawna w omawianej materii. > ...jeżeli nawet Hans Kloss coś takiego do Brunnera powiedział, to jest to jego sprawa. Ja pisałem przełożonym, a nie o Brunnerze, > Brunner nigdy nie był przełożonym J-23;). Tym tekstem rozbawił mnie Pan tak bardzo, że wybaczam wszystkie rzeczywiste i urojone zniewagi :D Już wyjaśniam skąd moje rozbawienie. Moja żona zapytała mnie co piszę, więc w skrócie opisałem Pańskie zarzuty i moją odpowiedź. Żona powiedziała: "jak znam poziom tych twoich dyskusji na forum Wyborczej, to teraz ten facet nazwie cię idiotą bo Buner nie był szefem Klosa". Odpowiedziałem, że wiem kim był Bruner, ale zakładam, że mój interlokutor zauważy emotikon symbolizujący szeroki uśmiech i potraktuje mój tekst jako żart. Po czym wchodzę ponownie na forum i czytam, że... Bruner nie był przełożonym Klosa :D Ale już bez "idioty" i za to moje wyrazy uznania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 07.04.09, 07:44 niestety, nie mam zbyt dużo czasu, wiec krótko fakty: NDP Informacja - de.wikipedia.org/wiki/NPD To ilu ich jest wpisanych, a ilu im jest przypisanych, nie chcę komentowac. Niemcy, też myslą, że wszyscy polacy kradną samochody - a tak nie jest. Co do tego "krew i honor" tu nie bardzo rozumiem o co Panu chodzi, kto? co? kiedy? Jakis link, nazwisko itp byłoby tu bardzo przydatne, "Nie pamiętam szczegółów bo było to..." nie jest tu zbyt przydatne. To samo dotyczy tego Sadu Konstytucyjnego - gdzie Pan to wyczytał? Ale najbardziej z tego wszystkiego zastanawia mnie to: "jestem częściowo pochodzenia niemieckiego, mam w Niemczech rodzinę...." Ale te stosunki, do tej rodziny nie są chyba najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 07.04.09, 13:37 Goni Pan w piętkę :) W kółko te same argumenty, tyle że coraz bardziej rozmyte. Nie wszyscy Niemcy uważają Polaków za złodziei, jeżeli już porusza Pan ten temat. Co do "krew i honor" napisałem ile pamiętam. Nie będę przetrząsał archiwów niemieckich gazet dla zaspokojenia Pana sceptycyzmu. Gdybym miał link, to bym wkleił, ale nie poświęcę iluś tam godzin na poszukiwania bo to nie jest warte straconego czasu. Co do sądu konstytucyjnego, nie wiem czego Pan nie rozumie. Gdzie wyczytałem o tym sądzie? Przeczytać można o nim wszędzie, choćby w wikipedii, bo to konstytucyjny organ RFN. Jeżeli natomiast pyta Pan o orzeczenie w sprawie używania hasła "krew i honor żołnierzy ss" to już wyjaśniłem wcześniej o co chodzi i nie mam nic więcej do dodania, ponieważ - patrz wyżej: strata czasu. Co do moich stosunków z rodziną, to moja prywatna sprawa. Dla zaspokojenia Pańskiej ciekawości, z rodziną w Badenii mam dobre stosunki, z rodziną w Kassel niezbyt dobre, jednak nie ma to nic wspólnego z moimi poglądami. Z przykrością stwierdzam, że jest Pan przykładem człowieka, który będzie kwestionował wszystko do upadłego, chyba dla samej idei kwestionowania. Jestem pewien, ze gdybym poświęcił te kilka godzin na poszukiwania i podał Panu linki do artykułów w niemieckiej prasie, to wymyśliłby Pan jakieś nowe argumenty np. podważył wiarygodność gazety czy co tam jeszcze. Już zaczął Pan, w akcie desperacji, używać argumentów o charakterze osobistym, dotyczącym mojej rodziny, a to oznacza, że nie da się Pan do niczego przekonać, choćbym przedstawił Panu niezbite dowody. Obawiam się, że z człowiekiem, który za wszelką cenę nie da się do niczego przekonać, dalsza dyskusja nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: do quant34 08.04.09, 10:43 ach wie Pan, dajmy sobie z tym spokój. Ja zaakzepzuję wszystko co chociaż, trochę jest wiarygodne. Niestety nawet tego Pan nie przedstawił. Widzi Pan, Pan wydaje tu wyrok o całym narodzie, o tendencjach jakie tam panują, ale zapytany o powody lub dowody rzuca sie jak ryba w sieci.Ach Ryba w sieci? Ba, Pan wymaga jeszcze zaakceptowania tego! Never-ever! Jeżeli ktos pisze o Bundesverfassunggericht (najwyższa instancja prawna tego kraju), a potem w tym samym zdaniu dostaje ataku amnezji, to albo nie rozumie zasad dyskusji, albo nie ma nic w glowie! Widzi Pan, nie chodzi mi tu nawet o Niemcy, jutro bedą to Rosjanie albo Czesi, czy Bóg wie kto jescze.Ale fakt jest taki , ze my sami sie o własne nogi potykamy. Panski sposób prowadzenia rozmowy porównywalny jest ze stołem biesiadnym - ...bo ja to gdzies słyszałem. Proszę, sie nie martwic, najnowsze wydarzenia w RP, przykład Wałęsy, IPN czy nawet Kaczynskiego, pokazuje, ze nie jest Pan całkiem sam, a kara za to Pana nie spotka. A więc: Aby do wiosny - you are not alone! Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 07.04.09, 05:46 Konstytucja Niemiec nie uwzglednia dzisiejszych granic Niemiec ale granice z 1938 roku i wszelkie niemieckie mapy takie granice pokazuja.Udalo im sie juz odzyskac NRD a teraz kombinuja jak wrocic do granic z 1938 roku.To jest taka ich mentalnosc i zadne raracjonalne argumenty im nie pomoga.Jezeli beda mieli mozliwosc to znowu sproboja zamieszac w Europie.Na szczescie Niemcy caly czas sa pod okupacja i jedyna nadzieja jest w tym ze nadal pozostaja pod kontrola wojsk okupacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 Bredisz Wacpanie 07.04.09, 08:01 niemcy nie maja kontytucji tylko prawo podstawowe =Grungesetz a granice z 37 sa wspominane tylko w artykule 116 , w ktorym stwierdza sie kto jest niemcem. Grundgesetz Artikel 116 (1) Deutscher im Sinne dieses Grundgesetzes ist vorbehaltlich anderweitiger gesetzlicher Regelung, wer die deutsche Staatsangehörigkeit besitzt oder als Flüchtling oder Vertriebener deutscher Volkszugehörigkeit oder als dessen Ehegatte oder Abkömmling in dem Gebiete des Deutschen Reiches nach dem Stande vom 31. Dezember 1937 Aufnahme gefunden hat. (2) Frühere deutsche Staatsangehörige, denen zwischen dem 30. Januar 1933 und dem 8. Mai 1945 die Staatsangehörigkeit aus politischen, rassischen oder religiösen Gründen entzogen worden ist, und ihre Abkömmlinge sind auf Antrag wieder einzubürgern. Sie gelten als nicht ausgebürgert, sofern sie nach dem 8. Mai 1945 ihren Wohnsitz in Deutschland genommen haben und nicht einen entgegengesetzten Willen zum Ausdruck gebracht haben. Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: Bredisz Wacpanie 07.04.09, 08:15 "...niemcy nie maja kontytucji tylko prawo podstawowe =Grungesetz a granice z 37 sa wspominane tylko w artykule 116 , w ktorym stwierdza sie kto jest niemcem. Grundgesetz.." to jest to co mi imponuje!... I tak trzymac! Krotko, na temat i z potwierdzeniem! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Bredisz Wacpanie 07.04.09, 13:49 logikus1 napisał: Przedwczesny zapał. Grundgesetz znaczy ustawa zasadnicza ("podstawowa" to tłumaczenie dosłowne) i oznacza dokładnie to samo, co konstytucja. O polskiej konstytucji także mówi się "ustawa zasadnicza". Co do "definicji Niemca" konstytucja RFN zawiera wyłącznie normy ogólne. Szczegółowe unormowania dotyczące obywatelstwa, sposobów jego nabywania z uwagi na narodowość i całe mnóstwo innych kwestii z tym związanych reguluje Staatsangehorigkeitsrecht, a nie ustawa zasadnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 errata 07.04.09, 14:03 Prostuję, nie doczytałem wcześniej, że komentowany post dotyczył granic Niemiec, stąd mój wywód na temat prawa o obywatelstwie. Skoro dyskusja dotyczy granic, mój post w tej części jest bezprzedmiotowy. Co do granic, mogę powiedzieć tyle, że regulowanie granic państwa w konstytucji to prawdziwa rzadkość. Wynika to z faktu, że konstytucja (czy jak kto woli - ustawa zasadnicza) ma być z założenia aktem trwałym, natomiast granice się zmieniają, czy wręcz bywają płynne. Dlaego granice państw regulują przede wszystkim umowy międzynarodowe (z reguły dwustronne traktaty graniczne). Podobnie jest w Niemczech. Granice z Polską reguluje obecnie traktat dwustronny z 14 listopada 1990 r. Traktat jest integralną częścią niemieckiego sytemu prawnego nie można więc powiedzieć, że Niemcy nie uznają obecnej granicy z Polską dlatego, że nie mają tego w ustawie zasadniczej. Są natomiast głosy wzywające do wypowiedzenia obecnie obowiązującego traktatu (NPD). Na szczęście nie są poważnie traktowane przez niemieckich polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 Re: Bredisz Wacpanie 07.04.09, 16:55 "Przedwczesny zapał. Grundgesetz znaczy ustawa zasadnicza ("podstawowa" to > tłumaczenie dosłowne) i oznacza dokładnie to samo, co konstytucja." artykul 146 widzi to troche inaczej: Artikel 146 Dieses Grundgesetz, das nach Vollendung der Einheit und Freiheit Deutschlands für das gesamte deutsche Volk gilt, verliert seine Gültigkeit an dem Tage, an dem eine Verfassung in Kraft tritt, die von dem deutschen Volke in freier Entscheidung beschlossen worden ist. dejure.org/gesetze/GG/146.html Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Grundgesetz do czasu 07.04.09, 23:06 dokladnie tak! Grundgesetz nie jest konstytucja. Jest prawem tymczasowym do czasu. Polecam pana Jochen Theurer Glück Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki ###do quant34 06.04.09, 22:45 1) widze, ze na polskiej propagandzie sie dobrze znasz! :) patrz twoje wypowiedzi o klossie :)))))))) 2) polski hymn narodowy zawiera wiecej nacjonalizmow niz Panzerlied! 3) jestes jednym z tych polskich naziolkow, ktorzy za wszelka cene chca odciagnac opinie publiczna od POLSKICH ZBRODNI!!!, ktorych troche jest! 4) poslugujesz metoda tzw. Rosinenpickerei! wyszukujesz i przekrecasz punktualnie fakty w celu poparcia swojej chorej polskiej faszystowskiej mentalnosci! 5) dyskusja o granicach nie ma nic wspolnego z nazismem!!!! twoje opinie na ten temat swiadcza tylko i jedynie o twoich problemach z twoja hostoria!!! 6) na dzisiaj wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: ###do quant34 07.04.09, 00:15 rzewucki napisała: > 1) widze, ze na polskiej propagandzie sie dobrze znasz! :) patrz > twoje wypowiedzi o klossie :)))))))) > 2) polski hymn narodowy zawiera wiecej nacjonalizmow niz Panzerlied! > 3) jestes jednym z tych polskich naziolkow, ktorzy za wszelka cene > chca odciagnac opinie publiczna od POLSKICH ZBRODNI!!!, ktorych > troche jest! > 4) poslugujesz metoda tzw. Rosinenpickerei! wyszukujesz i > przekrecasz punktualnie fakty w celu poparcia swojej chorej polskiej > faszystowskiej mentalnosci! > 5) dyskusja o granicach nie ma nic wspolnego z nazismem!!!! twoje > opinie na ten temat swiadcza tylko i jedynie o twoich problemach z > twoja hostoria!!! >> 6) na dzisiaj wystarczy! Tak się składa, że jestem Niemcem w większym stopniu niż Ty, ćwoku i właśnie dlatego do szału mnie doprowadza odrastający niemiecki nacjonalizm przemycany za pomocą fikcyjnych "pomyłek" i innych obłudnych zabiegów. Szczególnie gardzę nacjonalizmem w jego najprymitywniejszej formie, którą Ty reprezentujesz, co jest zresztą charakterystyczne dla ludzi, którzy bardzo chcieliby być uważani za Niemców, ale nimi nie są. Nie mam jednak w zwyczaju dyskutować z oszołomami, którzy brak argumentów nadrabiają agresją, więc na tym skończę. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Re: ###do quant34 07.04.09, 22:55 oprocz beleidigung nie wniosles nic do tematu. na zadne z moich pytan nie udzieliles odpowiedzi. czyzbys zadnych nie mial?... Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 07.04.09, 05:36 logikus1 napisał: > @ quant34, > "...Przykłady można by mnożyć bez końca: zalegalizowanie > partii neonazistowskiej..." - a której to i kiedy? > "...orzeczenie niemieckich organów sądowych o > dopuszczalności wznoszenia haseł typu "krew i honor żołnierzy SS..." - kiedy i > gdzie? Jeden przykład wystarczy! > Film "Drezno"...hmm.. zna Pan ten film? Czy tylko słyszał pan o nim? > itp, itd.... > Przełożony Hansa Klossa tak by to skomentował: > "Pan jest idiotą Kloss!" > Nie mam zamiaru, bronić tu Niemiec, ale to co Pan pisze to czyste brednie! Wybacz Logikus ale z logika i wiedza na temat Niemiec i Niemcow masz niewielkie pojecie a sie podniecasz. Partia neofaszystowska NPD nie tylko dziala legalnie ale rowniez tworzy rzady koalicyjne w kilku landach Niemiec. Sam widzialem gdy demonstracje faszystow sa ochraniene przez policje a wiec nie tylko za przyzwoleniem ale rowniez ochrona rzadu niemieckiego mogli sobie krzyczec :Swinscy cudzoziemcy raus, Sieg Heil., My chcemy nowego Fuehrera.Widzialem to osobiscie.NPD niedawno podpadla bo jej bojowka pobila monistra ale to tylko takie straszenie.Nazizm tam sie nie musi odradzac .On tam jest caly czas.Jest to widoczne i odczuwalne gdy sie troche tam pomieszka i zna niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 07.04.09, 11:18 Niektórzy zapomnieli dlaczego w 1968r protestowali studenci (jednym z powodów było milczenie w rodzinach na temat tego, co ich zacni członkowie robili podczas wojny) a pod koniec lat 70 sporo osób popierało RAF i ich (rzekome czy nie) sprzeciw wobec (ukrytej/de facto)akceptacji dla nazizmu. Piszę o tym, bo zauważyłęm u niektórych takie założenie, że im dalej od wojny, tym większe przyzwolenie dla słuszności niemieckiej polityki lat 30 i 40 XXw. Tymczasem to zjawisko to jak pożar torfu. Tli się latami. Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 07.04.09, 11:19 @perfect4you:Partia neofaszystowska NPD nie tylko dziala legalnie ale rowniez tworzy rzady koalicyjne w kilku landach Niemiec. Sam widzialem gdy demonstracje faszystow sa ochraniene przez policje a wiec nie tylko za przyzwoleniem ale rowniez ochrona rzadu niemieckiego mogli sobie krzyczec :Swinscy cudzoziemcy raus, Sieg Heil., My chcemy nowego Fuehrera.Widzialem to osobiscie. Twoje pierwsze stwierdzenie jest niezgodne z prawda, i niestety piszesz to po raz powtórny, bo juz kiedys Ci na to zwrocilem uwage. NPD ma poslow w dwoch z 16 landów federalnych, ale w zadnym nie uczestniczy w koalicjach rzadowych. To, ze jej zwolennicy od czasu do czasu maszeruja na ulicach pod ochrona policji jest faktem godnym ubolewania i oburzenia, ale czy to swiadczy o ochronie rzadu czy tylko wolnosci demonstrowania, która gwarantuje Ustawa zasadnicza, to juz inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
et21-109 Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 06.04.09, 23:21 Pan sie uzbroi bo bedziemy napadac czolgi juz wam podarowalismy za darmo, 100 Leopardow to macie czym walczyc no i piekne F16 ktore po godzinie przelotu 20 godzin servisu potrzebuja ale to byl tani dar od wielkiego brata a on tylko chce dla was najlepiej moze wam kiedys wizy zniesie.Niech sobie pan wlaczy czterech pancernych i wypije kielicha, panu juz nic nie moze pomoc poprostu przypadek nie do wyleczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Kolejne kłamstwo kryptonazistów 07.04.09, 05:55 et21-109 napisał: > Pan sie uzbroi bo bedziemy napadac czolgi juz wam podarowalismy za > darmo, 100 Leopardow to macie czym walczyc no i piekne F16 ktore po > godzinie przelotu 20 godzin servisu potrzebuja ale to byl tani dar > od wielkiego brata a on tylko chce dla was najlepiej moze wam > kiedys wizy zniesie.Niech sobie pan wlaczy czterech pancernych i > wypije kielicha, panu juz nic nie moze pomoc poprostu przypadek nie > do wyleczenia. Nie ma potrzeby tam sie fatygowac bo Niemcy sa caly czas pod okupacja i chyba tam brytyjczycy,Fracncuzi i amerykanie maja wystarzajaca ilos sprzetu i zolnierzy zeby Niemcom skutecznie wybic z glowy jakies szaklone pomysly.Polacy moga podeslac najwyzej kilku chlopakow z GROMu zeby sie troche rozerwali i rozruszali kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
p08 bredzisz 07.04.09, 08:32 "niby przypadkowe używanie przez niemieckie gazety sformułowania > "polskie obozy koncentracyjne" i prostowanie takich "pomysłek" drobniutkim > druczkiem na ostatniej stronie. " niemiecko prawo zada od gazeta prostowania "pomylek" ta sama czcionka na tym samym miejscu na ktorym znajdoweal sie odpowiedni artykul www.jur-abc.de/cms/index.php?id=438 (3) Die Gegendarstellung muß in der nach Empfang der Einsendung nächstfolgenden, für den Druck nicht abgeschlossenen Nummer in dem gleichen Teil des Druckwerks und mit gleicher Schrift wie der beanstandete Text ohne Einschaltungen und Weglassungen abgedruckt werden; sie darf nicht in der Form eines Leserbriefs erscheinen. Der Abdruck ist kostenfrei. Wer sich zu der Gegendarstellung in derselben Nummer äußert, muß sich auf tatsächliche Angaben beschränken Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Erika pewnie byłaby za 07.04.09, 10:56 W kontekście marcowych zawirowań wokół osoby "Pani Wypędzonej" muszę stwierdzić, że w Niemczech są ludzie, którzy tęsknią za różnymi aspektami III Rzeszy, tak jak wielu Polaków tęskni za PRLem. Zwani są przez większość zdroworozsądkowego niemieckiego społeczeństwa "wiecznie wczorajszymi" (Ewiggestrige). Znalazłem i tekst i muzykę owej "Panzerlied" i nie można się tłumaczyć, że się "nie wiedziało" co się w śpiewniczku umieściło. Najgorsze jest jednak to, że wielu z owych sympatyków dawnych czasów relatywizuje własne zbrodnie naszymi (polskimi) winami - szykanami wobec Niemców w II RP, zbrodniami w Jedwabnem czy Kielcach, choć skale są przecież nieporównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Heil Hitler Dir! 06.04.09, 19:47 Ta?: Heil Hitler Dir! - Melodie - und Text von Bruno Schestak, Dresden 1. Deutschland erwache aus deinem bösen Traum! Gib fremden Juden in deinem Reich nicht Raum! |: Wir wollen kämpfen für dein Auferstehn! Arisches Blut soll nicht untergehn! :| 2. All diese Heuchler, wir werfen sie hinaus, Juda entweiche aus unserm deutschen Haus! |: Ist erst die Scholle gesäubert und rein, Werden wir einig und glücklich sein! :| 3. Wir sind die Kämpfer der N.S.D.A.P.: Treudeutsch im Herzen, im Kampfe fest und zäh. |: Dem Hakenkreuze ergeben sind wir. Heil unserm Führer, Heil Hitler dir! :| ingeb.org/Lieder/deutsche.html Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Heil Hitler Dir! :-))) 06.04.09, 19:57 Przeciez ten tekst teraz tylko rozsmiesza. Nie tylko nie nalezaloby tego zakazywac, ale przeciwnie - rozpowszechniac w celu osmieszenia i ostatecznego skompromitowania hitlerowcow. Jesli jakis niedouczony przedstawiciel mlodego pokolenia mialby watpliwosc co do ideologii nazistowskiej, to po wysluchaniu tego tekstu nie bedzie mial wyjscia - bedzie musial przyznac ze faszysci byli banda kretynow w stanie zupelnego zidiocenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Heil Hitler Dir! :-))) 06.04.09, 20:14 Widac jak na dloni, ze nie myslisz jak przecietny Niemiec, niejaki Szostak ze staroslowianskich Drażdan... Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: Heil Hitler Dir! 06.04.09, 20:40 no brawo! I co chce herrkagan przez to powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Heil Hitler Dir! 06.04.09, 20:46 Ano to, ze w RFN nie przeprowadzono denazyfikacji, a zgoda Walesy i ski na zjednoczenie Niemiec, byla zdrada stanu, za co Walesa i jego wspolrzadzacy powinni stanac przed Trybunalem Stanu! A Polska powinna do czasu zakonczenia w RFN owej denazyfikacji, wstrzymac swe stosunki dyplomatyczne, polityczne, kulturalne i naukowe oraz sportowe z neonazistowska RFN Frau Kanzlerin Merkelowej, nawet, gdyby to znaczylo wyjscie z Unii... Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Panzerlid po niemiecku 06.04.09, 20:53 Ob die Sonne uns lacht, Der Tag glühend heiß Oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, Doch froh ist unser Sinn, Ist unser Sinn; Es braust unser Panzer Im Sturmwind dahin. 2. Mit donnernden Motoren, Geschwind wie der Blitz, Dem Feinde entgegen, Im Panzer geschützt. Voraus den Kameraden, Im Kampf steh'n wir allein, Steh'n wir allein, So stoßen wir tief In die feindlichen Reihn. 3. Wenn vor uns ein feindliches Heer dann erscheint, Wird Vollgas gegeben Und ran an den Feind! Was gilt denn unser Leben Für unsres Reiches Heer? Ja Reiches Heer? Für Deutschland zu sterben Ist uns höchste Ehr. 4. Mit Sperren und Minen Hält der Gegner uns auf, Wir lachen darüber Und fahren nicht drauf. Und droh'n vor uns Geschütze, Versteckt im gelben Sand, Im gelben Sand, Wir suchen uns Wege, Die keiner sonst fand. 5. Und läßt uns im Stich Einst das treulose Glück, Und kehren wir nicht mehr Zur Heimat zurück, Trifft uns die Todeskugel, Ruft uns das Schicksal ab, Ja Schicksal ab, Dann wird uns der Panzer Ein ehernes Grab. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Panzerlid po angielsku 06.04.09, 20:54 In blizzard or storm, Or in sun warm and bright, The day hot as hell Or bone-chilling be the night, Our faces may with dust be laid, But spirits never fade, No, never fade; Relentless, our tank Thunders out on a raid. With engines a-howling, Fast as is the wind, We head for the foe, Safe, as we're in armor skinned. Our comrades still behind us roam; We fight the foe alone, Yes, fight alone. We stab through the line To break the foes backbone. Whenever the foe May appear in our sight, We'll ram throttle full, Then we'll humble all his might! Of what use is our life if we Our country serve freely? Yes, serve freely! To die for our country, Our honour shall be. With tank traps and mines, Our foe tries to impede. We laugh at his ruses; We know he'll not suceed. And when, in threat, his cannons stand, Half hidden in the sand, Yes, in the sand, We can find our way Over much safer land. And should at long last, Fickle Lady Luck leave, And we remain here, Leaving family to grieve, A bullet with our name on it, Find us and seal our fate, Yes, seal our fate, Our tank our grave will be On that final date. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Tekst jest zupelnie niewinny... 07.04.09, 19:40 Jesli mialby byc zakazany to za co? Za militarystyczne tresci? Wpierw trzeba by bylo zakazac Marsylianki: "Marchons, marchons, qu'un sang impur abreuve nos sillons" Nieczysta krew wroga scieka tu polnymi rowami... Brrrr! Ruscy tez nielepsi, wychwalaja nienawisc: "Pust' jarost' błagarodnaja wskipajet kak wołna..." Dajmy sobie spokow z Zakazanymi Piosenkami. Sa swiadectwem historii, niech zyja wlasnym zyciem i niech nie beda zakazane, 60 lat po wojnie. Niektore piesni wojenne sa niezle pod wzgledem muzycznym, maja pewien ladunek emocjonalny, jak chocby cytowana tu "Swiaszczennaja wojna". A propos, nie moge znalezc slow i nagrania piosenki znanej mi z wojennych (polskich) filmow. Niemcy spiewali cos takiego: Heili heilo heila,.. i tak kilka razy, w koncu przechodzilo to w Ha ha ha ha ha ha ha. Fajne, chetnie bym sobie przypomnial "dla zgrywu". Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: Heil Hitler Dir! 06.04.09, 21:02 @herrrkagan Acha...to bardzo interesująca teoria. 2 Pytania: 1. Jak powinna wyglądać denazyfikacja i kto powinien się jej poddać? 2. Skąd ta wiadomość, że Wałęsa się na zjednoczenie zgodził? Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 06:07 logikus1 napisał: > @herrrkagan > Acha...to bardzo interesująca teoria. 2 Pytania: > 1. Jak powinna wyglądać denazyfikacja i kto powinien się jej poddać? > 2. Skąd ta wiadomość, że Wałęsa się na zjednoczenie zgodził? Powinna wygladac tak jak dekomunizacja ktora robi Urzad Gaucka.Odsunac nazistow od stanowisk publicznych.Komunistow tez. Walesa w tym czasie gdy sie Niemcy laczyly powiedzial ze sie zgadza na ich polaczenie ale gdy jeszcze raz podskocza to beda zlikwidowane jako narod.To nie sa moze dokladne jego slowa ale taki sens byl jego wypowiedzi. Widac ze jestes mloda osoba bo po prostu widac ze nie pamietasz tych wydarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 09:21 Wlasnie pamietam te slowa Walesy. Strasznie glupie, bowiem zjednoczone Niemcy to zagrozenie nie tylko, ale przede wszystkim dla Polski. Co z tego, ze po III WS nie bedzie Niemiec, skoro ich pierwsza ofiara bedzie znow Polska... Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 09:19 1. Wszystkie akty prawne, ktore zostaly po 8 maja roku 1945 podpisane przez b. czlonkow NSDAP badz funkcjonariuszy/zolnierzy SS, SA, SD, NSDAP, RSHA i Gestapo powinny byc uniewaznione. Zakazana powinna byc dzialalnosc ziomkostw, a b. czlonkowie NSDAP oraz zolnierze/funkcjonariusze SS, SA, SD, RSHA i Gestapo powinni do koncza zycia byc za kratkami (do lat 65 w obozach pracy). 2. Polska mogla zablokowac zjednoczenie Niemiec. Francja i UK byly przeciwko, ale glupi Polacy ustapili wtedy przed rzadaniami USA. Odpowiedz Link Zgłoś
et21-109 Re: Heil Hitler Dir! 06.04.09, 23:05 Pani Herrrkagan pani nie zielonego pojecia o Narodzie Niemieckim wylapoje pani sprawy marginesowe i robi sensacje.Tak my was napadamy z miliardami jak wy mowicie z Europy, pani popatrzy kto najwiecej do kasy wplaca,pani nie moze jednego przebolec ze Niemcom sie lepiej powodzi niz wam musicie sie zabrac do pracy a nie podpalac ognisk nienawisci.Pani wyobraznia widzi tylko jeden obraz Niemca czarny mundur i chelm stalowy na glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 06:15 et21-109 napisał: > Pani Herrrkagan pani nie zielonego pojecia o Narodzie Niemieckim > wylapoje pani sprawy marginesowe i robi sensacje.Tak my was > napadamy z miliardami jak wy mowicie z Europy, pani popatrzy kto > najwiecej do kasy wplaca,pani nie moze jednego przebolec ze Niemcom > sie lepiej powodzi niz wam musicie sie zabrac do pracy a nie > podpalac ognisk nienawisci.Pani wyobraznia widzi tylko jeden obraz > Niemca czarny mundur i chelm stalowy na glowie. Trudno powiedziec czy Niemcom az tak sie dobrze powodzi porownojac inne kraje.Niemcy maja wysokie podatki i zarobki tez nie sa takie rewelacyjne.To ze sa bogatsze od Polski to jest to efekt masowych rabunkow ,rowniez w Polsce , korzystanie z niewolniczej pracy oraz pomocy amerykanskiej.Caly czas gospodarka niemiecka korzysta z tego co uzyskala z rabunkow w czasie 2 wojny swiataowej.Polska nie skorzystala z zadnych z tego typu korzysci.Dopiero od kilku lat korzysta z pomocy Unii.W zeszlym roku i prawdopodobnie jak i w obecnym Polska jest platnikiem netto Unii czyli ze doplaca do czlonkowstwa w Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 09:25 Niemcy, owszem, inwestuja dzis w Polske, ale tylko dla siebie. Buduja w PL montownie samochodow i drogi do nich, i tyle. Ale to, co Niemcy inwestuja w Polske ma sie jak zero do tego, co oni zniszczyli w Polsce w latach okupacji... Polacy wciaz czekaja na odszkodowanie od Niemiec za zniszczenie Warszawy i wielu innych miast Polski, za miliony zabitych Polakow itp. itd. Tereny, ktore odzyskalismy na zachodzie to tylko rekompensata za zabrany nam Lwow i Wilno... Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 06:02 herrrkagan napisała: > Ano to, ze w RFN nie przeprowadzono denazyfikacji, a zgoda Walesy i > ski na zjednoczenie Niemiec, byla zdrada stanu, za co Walesa i jego > wspolrzadzacy powinni stanac przed Trybunalem Stanu! A Polska > powinna do czasu zakonczenia w RFN owej denazyfikacji, wstrzymac swe > stosunki dyplomatyczne, polityczne, kulturalne i naukowe oraz > sportowe z neonazistowska RFN Frau Kanzlerin Merkelowej, nawet, > gdyby to znaczylo wyjscie z Unii... Nie wiem czy to prawda ale czytalem ze traktat graniczny z Niemcami podpisany na poczatku lat 90tych jest dla Polski niekorzystny bo Niemcy mieli haki na polskiego ministra spraw zagranicznych.Stasi gleboko penetrowala Solidarnosc i z pewnoscia BND dokladnie przejrzala teczki polskich politykow ktore znajduja sie w archiwach Stasi.Dlatego rowniez w Polsce powinny byc otwarte wszystkie teczki zeby zaden obcy wywiad nie robil z nich uzytku szantazujac polskich politykow.Takie sa wlasnie skutki grubej kreski, Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 07:47 "...Nie wiem czy to prawda ale czytalem ze traktat graniczny z Niemcami podpisany na poczatku lat 90tych jest dla Polski niekorzystny bo..." gdzie Pan to czytal? Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 09:31 W ogole niekorzystny jest traktat o wejsciu Polski do UE. Chocby to, ze dzis, po 5 latach czlonkostwa w UE, Polacy wciaz nie moga legalnie pracowac w Austrii i w Niemczech, a polscy rolnicy dostaja mniej per hektar niz np. rolnicy z b. NRD... Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Heil Hitler Dir! 07.04.09, 09:29 To nie tylko, ze Niemcy maja i mieli zawsze lepszy wywiad niz my. Po prostu w Polsce po roku 1939 nie rzadzili nigdy Polacy, ale najpierw agenci Moskwy, a pozniej Waszyngtonu, Watykanu i Berlina (pod przykrywka UE i NATO). Zreszta rzady Polakow w PL w ltach 1918-1939 tez sie bardzo zle skonczyly, podobnie jak podobne rzady w XVIII wieku. Chyba pora podjac decyzje, i zrezygnowac z niepodleglosci i polaczyc sie albo z Rosja, albo z Niemcami, bo sami sobie rady nie dawalismy, nie dajemy i dawac nie bedziemy. Tylko trzeba umiejetnie wynegocjowac korzysci z tej rezygnacji z formalnej niepodleglosci Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn... 06.04.09, 20:11 No i o co ta draka? Skoro "melodia zrobiła karierę też w innych armiach, m.in. we francuskiej Legii Cudzoziemskiej", to chyba nie jest to szajs do wyrzucenia. Z ciekawości odszukałem słowa i nie znalazłem tam nic specjalnie obrazoburczego: ingeb.org/Lieder/obssturm.html Posłuchałem też oryginalnego wykonania i prawdę mówiąc, zdziwiony jestem jej karierą. Ale pewnie mam wypaczony gust, bo zdecydowanie bardziej podobają mi się wojenne pieśni Rosjan;-)) www.youtube.com/watch?v=jEIm3pe5wbA Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpie 06.04.09, 20:18 www.worldwar2aces.com/panzerlied.htm mihaur75.wrzuta.pl/audio/7XA1NUIKg7/panzerlied_-_z_filmu_battle_of_bulge Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpie 06.04.09, 20:32 herrrkagan napisała: > www.worldwar2aces.com/panzerlied.htm > mihaur75.wrzuta.pl/audio/7XA1NUIKg7/panzerlied_-_z_filmu_battle_of_bulge Wykonanie tej śpiewki w filmie jest rzeczywiście lepsze, czy raczej bardziej wpadające w ucho, niż to, które podałem wyżej, ale śpiewają w kółko pierwszą zwrotkę. Poza tym, nic w tym nie ma, co by mogło oburzać. W końcu czołgiści hitlerowcy częściej niż śpiew uprawiali seks czy pili gorzałę, i nikomu nie przychodzi do głowy, by tych rzeczy zakazywać;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
herrrkagan Re: Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpie 06.04.09, 20:47 Panzerlid akurat nie jest piosnka nazistowska, ale w Polsce sie raczej zle kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tak... 07.04.09, 07:08 Jakbyś "Mein Kampf" przeczytał, też byś nic złego nie znalazł. Bo to wszystko zależy od gruntu, na który to ziarno padnie. Jak w przypowieści Jezusa. A co do palenia książek. Droga do wydania "Mein Kampf II" stoi otworem. Czekamy na autora. I widząc to co się dzieje, długo czekać nie będziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Fakt: Ruskie lepsze. 07.04.09, 19:52 Np. Swiaszczennaja wojna. Ma te sile oddzialywania: "Wstawaj, strana ogromnaja, wstawaj, na miertnyj boj..." Ale niektore niemieckie tez sie moga podobac. Osoba z mojej rodziny mieszkala niedaleko koszar w GG i jak sluchala Niemcow spiewajacych "Horst Wessel Lied", to jej sie podobalo - co nie ma nic wspolnego z negatywnym stosunkiem do okupanta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
elsby "Pieśn o czołgu"... haha ekscentryczny kraj. 06.04.09, 21:21 Gorzej,że sąsiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
logikus1 Re: "Pieśn o czołgu"... haha ekscentryczny kraj. 06.04.09, 21:26 my mamy lepsze! tekstpiosenki.emuzyka.pl/7290/5.html Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex Chetnie przypomne dlaczego sad w Karlsruhe... 06.04.09, 22:44 Chetnie koledze przypomne dlaczego sad w Karlsruhe nie podjal decyzji o delegalizacji NPD we wspomnianym procesie.Otoz rzeczywiscie wystapiono wowczas z wydawaloby sie, dobrze umotywowanym wnioskiem o delegalizacje. To oznacza, ze oskarzenie zawieralo odwolania do wystapien czlonkow NPD wymienionych z nazwiska, ktorzy w czasie roznych spotkan i manifestacji wyglaszali przemowienia godzace w konstytucje Niemiec. Zgodnie wiec z odpowiednim kodeksem warunki dla delegalizacji wygladaly znakomicie. Tym samym sedziea przewodniczacy wskazuje na dzialacza X , ktorego przemowienie bylo rzeczywiscie super nazistowskie. Sedzia wnioskuje o areszt dla tego goscia. Natychmiast melduje sie sluzba bezpieczenstwa z wyjasnieniem, ze ten czlowiek nie moze byc aresztowany bo to wtyczka sluzb bezpieczenstwa i trzeba go wylaczyc ze sprawy i to wszystko co powiedzial. Oczywiscie minister sprawiedliwosci o niczym nie wiedzial ... Sad mowi OK! Bierzemy drugiego goscia z przemowieniem faszystoskim i co sie okazuje. Po raz drugi wystepuja niemieckie sluzby specjalne o wylaczenie goscia ze sprawy i tego wszystkiego co mowil bo jest agentem sluzb specjalnych. Sad ze zdziwieniem ale przystaje na wniosek. Bierze trzeciego goscia na wokande. A tu jak u dobrego Wojaka Szwejka trzeci okazuje sie tez agentem sluzb specjalnych. Sprawa zostaje wyciszana, tlamszona. Sedzia sadu konstytucyjnego (jakbysmy to po polsku powiedzieli) wscieka sie i oznajmia , ze nie pozwoli osmieszac sadu konstytucyjnego i oddala powodztwo. Z roznych stron spadaja na tego sedziego gromy a on tak naprawde uratowal twarz sadu konstytucyjnego. Sledzac ta sprawe, wielokrotnie czytalem te same artykuly, bo nie moglem uwierzyc, ze cos takiego jest mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Chetnie przypomne dlaczego sad w Karlsruhe... 07.04.09, 06:28 dziadek_alex napisał: > Chetnie koledze przypomne dlaczego sad w Karlsruhe nie podjal decyzji o delegal > izacji NPD we wspomnianym procesie.Otoz rzeczywiscie wystapiono wowczas z wydaw > aloby sie, dobrze umotywowanym wnioskiem o delegalizacje. To oznacza, ze oskarz > enie zawieralo odwolania do wystapien czlonkow NPD wymienionych z nazwiska, kto > rzy w czasie roznych spotkan i manifestacji wyglaszali przemowienia godzace w k > onstytucje Niemiec. Zgodnie wiec z odpowiednim kodeksem warunki dla delegalizac > ji wygladaly znakomicie. > Tym samym sedziea przewodniczacy wskazuje na dzialacza X , ktorego przemowienie > bylo rzeczywiscie super nazistowskie. Sedzia wnioskuje o areszt dla tego gosci > a. Natychmiast melduje sie sluzba bezpieczenstwa z wyjasnieniem, ze ten czlowie > k nie moze byc aresztowany bo to wtyczka sluzb bezpieczenstwa i trzeba go wylac > zyc ze sprawy i to wszystko co powiedzial. Oczywiscie minister sprawiedliwosci > o niczym nie wiedzial ... > Sad mowi OK! Bierzemy drugiego goscia z przemowieniem faszystoskim > i co sie okazuje. Po raz drugi wystepuja niemieckie sluzby specjalne > o wylaczenie goscia ze sprawy i tego wszystkiego co mowil bo jest agentem sluzb > specjalnych. Sad ze zdziwieniem ale przystaje na wniosek. Bierze trzeciego gos > cia na wokande. A tu jak u dobrego Wojaka Szwejka trzeci okazuje sie tez agente > m sluzb specjalnych. Sprawa zostaje wyciszana, tlamszona. > Sedzia sadu konstytucyjnego (jakbysmy to po polsku powiedzieli) wscieka sie i o > znajmia , ze nie pozwoli osmieszac sadu konstytucyjnego i oddala powodztwo. Z r > oznych stron spadaja na tego sedziego gromy a on tak naprawde uratowal twarz sa > du konstytucyjnego. > Sledzac ta sprawe, wielokrotnie czytalem te same artykuly, bo nie moglem uwierz > yc, ze cos takiego jest mozliwe. Mieszkalem w Niemczech i wlasnie zauwazylem ze caly ten nazizm wywolywanie nastrojow antycudzoziemskich jest sterowane przez rzad niemiecki.Partia CDU w tym czasie wprowadzila polityke oodstraszania: wstrzymac naplyw cudzoziemcow i pozbyc sie tych ktorzy juz sa. Mielismy spotkanie z takim politykiem CDU z Lubeki ktory nas takimi haselkami karmil.Nic wiec dziwnego zeszefowa CDU, Merkel tak sie afiszuje z Erica Steinbach. Wy ze sluzbami specjalnymi Niemic tylko potwierdzaja moja teorie.To rzad niemiecki propaguje nazizm.Mozna wiec powiedziec ze to jest nadal kraj rzadzony przez nazistow chociaz moze nieoficjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Ale odkrycie..... 07.04.09, 07:12 Ja nigdy w Niemczech nie mieszkałem i to też wiem .... Tylko ślepiec tego nie zauważy. Niemcy prowawdzą politykę. Na jej końcu jest kolejny pożar w Europie. I modry milonów. Wpajają społaczeństwu ideę i poczekają ...... Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn.. 06.04.09, 22:46 I co w tym zlego?. Polskie partyzanckie pieśni dobrze znam, choc partyzanci, gwałcili, okradały, i mordowali Polaków, gorzej jak faszyści niemieccy, inaczej nie mniely by zadniej szansy przeżycia, i walki przeciw faszystom. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn.. 06.04.09, 23:42 a co złego w tej piosence? jest równie niewinna jak 'o mój rozmarynie', a może nawet bardziej :D Odpowiedz Link Zgłoś
callisto1 Ale nikt przy śpiewie "Rozmaryna" nie palił kobiet 07.04.09, 10:05 dzieci i starców w stodołach, nie wrzucał granatów do dołów pełnych zapędzonych tam żywych ludzi, nie gazował w komorach śmierci i nie robił abażurów z ludzkiej skóry....Żyją jeszcze ludzie (choć niestety co raz mniej ich jest), którzy te "żołnierskie" pieśni pamiętają tak dobrze,że śnią się im po nocach, tak jakby ich nuty i słowa mieli wypalone na własnym ciele.Porównanie Twoje jest więc co najmniej niestosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
klod1 Re: Ale nikt przy śpiewie "Rozmaryna" nie palił k 07.04.09, 10:11 TO samo moge powiedziec o rocie, ze ta piesn nie jest zabroniona. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ale nikt przy śpiewie "Rozmaryna" nie palił k 09.04.09, 09:44 bardzo to emocjonalne, ale bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Ale nikt przy śpiewie "Rozmaryna" nie palił k 31.10.13, 12:12 Sacra! Niemieckim zbrodniarzom wojennym zdarzało się również śpiewać "Stille Nacht", i dokąd nas to prowadzi? MSZ donikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek788 o co ten hałas? 06.04.09, 23:53 gdyby śpiewali o gazowaniu Żydów,to zrozumiałbym oburzenie Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Piesn o czolgu niemieckim.. 06.04.09, 23:54 Oda i modlitwa do gasienic czolgow niemieckich miazdzacych glowki polskich i rosyjskich dzieci. Vorsicht! Wraca niemieckie "nowe". Zawsze twierdzilem, ze w przyrodzie niemieckiej wszystko wraca do "szweinehund rownowagi". A w tempie takim, ze az ludziom wlosy deba staja. A jak niemcy zarycza ten hymn jednym glosem w trakcie miarowego kroku to niektorym polskim folksdojczom wlosy deba stana i mrowie przejdzie po czlonkach, niepotrzeba bedzie "trawki". Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Piesn o gastarbeicie faszyście Polonskim 07.04.09, 04:25 polonski napisał: Juz zes cos wymyslil faszysto pioruński. Tylko poto zeby truc. Zdechnij ty ku...kie nasienie, ze swoimi kłamstwami, i zasranym faszyzmem. Bo bez niego zyc nie możesz. To gó... siedzi w twym zarażonym przez syfilizm mózgu. Poszedł won przeklęty kłamca i krętaczu. faszyzmem > Oda i modlitwa do gasienic czolgow niemieckich miazdzacych glowki polskich i > rosyjskich dzieci. > > Vorsicht! Wraca niemieckie "nowe". Zawsze twierdzilem, ze w przyrodzie > niemieckiej wszystko wraca do "szweinehund rownowagi". A w tempie takim, ze az > ludziom wlosy deba staja. > > A jak niemcy zarycza ten hymn jednym glosem w trakcie miarowego kroku to > niektorym polskim folksdojczom wlosy deba stana i mrowie przejdzie po czlonkach > , > niepotrzeba bedzie "trawki". Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Artek! wlasnie wydoilem krowy... 07.04.09, 06:04 i przy okazji uslyszalem Twoje utyskiwanie. Uwazam, ze niepotrzebnie sie denerwujesz. Chcialem tylko napisac, ze jak tysiace.. a co tam ..miliony niemcow zaspiewa to bez dysonansu i to po niemiecku, i to w trakcie bezblednego marszowego kroku w podkutych dobra niemiecka stala butach, to i efekt bedzie wspanialy. Tobie bez trawki mrowie przejdzie po czlonkach a mozesz sobie wyobrazic Ludzi Zydowskich jak sie beda czuli. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re:Artek! wlasnie wydoilem krowy, temu gównem cuch 07.04.09, 11:34 polonski napisał: Ty faszystowski zakłamany śmieciu. Ty zasrany rasisto, cuchnący gnojowa. Ty na pewno piszesz na stojąco, zeby się na swój szczurzy ogon nie usiasc. Poszedł won z internetu, oszukańczy faszysto. > i przy okazji uslyszalem Twoje utyskiwanie. Uwazam, ze niepotrzebnie sie > denerwujesz. Chcialem tylko napisac, ze jak tysiace.. a co tam ..miliony niemco > w > zaspiewa to bez dysonansu i to po niemiecku, i to w trakcie bezblednego > marszowego kroku w podkutych dobra niemiecka stala butach, to i efekt bedzie > wspanialy. > Tobie bez trawki mrowie przejdzie po czlonkach a mozesz sobie wyobrazic Ludzi > Zydowskich jak sie beda czuli. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Bredzisz człowieczku... 07.04.09, 08:38 ... bo nawet nie wiesz o czym śpiewa się w tej piosence. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Niemiecka polityka..... 07.04.09, 06:56 Kropla po kropli i powstanie rzeka. To jest metoda od wieków stosowana przez Niemców. Nad Renem nic nie dzieje się przypadkiem, sumienność i skrupulatność to cechy narodowe. CDU dobrze wiedziała co i dlaczego ma się znaleźć w tym spiewniku. I takie mamy oto efekty denazyfikacji Niemiec. Zaczynają spiewać o czołgach ..... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn... 07.04.09, 06:56 nie wiedzieli co drukują? moze nie znają niemieckiego? a może europa już powinna się bać? Odpowiedz Link Zgłoś
apolis To fakt - Europejczycy zza Odry już od 64 lat (!) 07.04.09, 07:20 nie palą książek... Odpowiedz Link Zgłoś
venediger Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn.. 07.04.09, 08:12 1) zadajcie sobie trud i jeśli choć trochę znacie niemiecki, poszukajcie tekstu Panzerlied i odpowiedzcie na pytanie, czym się różni od normalnych piosenek wojskowych. Nie ma tam żadnego nawiązania do ideologii faszystowskiej, nic o podbojach, o wyższości rasy. Można się też czepiać, że piosenka jest z 1933, a Wehrmacht utworzono w 1935. Faktem jest, że Wehrmacht ją śpiewał. Jak całą masę niemieckich piosenek popularnych i ludowych... 2) kojarzycie może osławiony Chór Aleksandrowa, który jeździ po świecie śpiewając pieśni krasnoarmiejców, również takie, z którymi nasi kałmuccy "bracia" "wyzwalali" terytoria II RP. Koncerty w Polsce pewnego razu odbywały się w okolicach 17 września. Gdzie wasze oburzenie? W ruskich śpiewnikach też tak chętnie grzebiecie?? Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpie 07.04.09, 08:24 Brawo! Nareszcie ktoś mądry na forum gazety.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Kogo wyzwalali, tego wyzwalali.... 07.04.09, 08:26 "nasi kałmuccy "bracia" "wyzwalali" terytoria II RP" Rozumiem, że nie wszystkim pobicie Niemców się podoba. Pewnie przodkom się nieźle w tych czasach żyło. Ja należę do tej części narodu polskiego, który został wyzwolony. A trudu posługiwania sie językiem hitlerowców sobie nie zadam, nie będę sobie buzi plugawił. Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Kogo wyzwalali, tego wyzwalali.... 07.04.09, 08:33 To jest coś takiego jak "język hitlerowców"? Odpowiedz Link Zgłoś
cyrylku Re: Kogo wyzwalali, tego wyzwalali.... 07.04.09, 10:41 Tak, zob. świetną monografię Lingua Tertii Imperii Viktora v. Klemperera, ale mu chodziło chyba o coś innego. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 język hitlerowców .... 07.04.09, 12:09 hitlerowcy dla mnie to tożsame pojęcie z połączenia większości ludności niemieckiego obszaru językowago, czyli Niemiec i Austrii. Oczywiście że mam na myśli język niemiecki ..... Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: język hitlerowców .... 07.04.09, 13:53 A toś wymyślił! Hitlerowcami byli tylko ci, którzy popierali tego austriackiego katolika. Dzisiaj została ich zapewne garstka ale mogli po śmierci Hitlera przyznać się do błędu i zmienić swój stosunek do niego. Ich potomkowie zaś mają coś wspólnego z hitleryzmem? Myślę, że nic. Kompletnie nic. Nie to pokolenie. Widać masz marne pojęcie o współczesnych Niemczech i dzisiejszym pokoleniu Niemców. Wystarczy zdobyć się na odrobinę empatii i starać się najpierw poznać a później zrozumieć Niemców, Austriaków i Szwajcarów, o których nie wspomniałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Szwajcarzy? 07.04.09, 16:53 Nie przypominam sobie abym słyszał o jakimkolwiek udziale Szwajcarów w zbrodniach. Oni tylko bogacili się na zrabowanym majątku .... A co co Niemców w XXI wieku. Oczywiście, dla mnie są oni niewinni. Ale jak widzę że idą w ślady ojców/dziadków to zmieniam o nich zdanie. I tyle. Widzisz, na ratlerka jak poszczekuje możesz popatrzeć z politowaniem, jeśli jednak robi to rottweiler ...... Dlatego, to co dzieje się za Odrą napawa mnie grozą. Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Re: Szwajcarzy? 08.04.09, 15:48 Przypomniałem o Szwajcarach jako, w części, niemieckojęzycznych. Mnie napawa grozą natomiast polski faszyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Re: Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpie 07.04.09, 11:35 Można się też czepiać, że piosenka jest z 1933, a Wehrmacht utworzono w 1935. mozna sie czepiac, ale to nic nie udowadnia. Zgodnie z traktatem Wersalskim Reichswehr nie mial prawo do czolgów, a wszakze nazisci doszli do wladzy w 1933r., a Hitler juz w lutym tego roku oswiadczyl generalicji, ze zamierza znacznie rozbudowac wojsko. wiec piosenke kazali komponowac na wyrost, zanim nawet powstaly formacje pancerne. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Lili Marlene zakazac! 07.04.09, 20:04 Tez Wehrmacht spiewal... Tylko, cholera, jest tu maly problem, Alianci tez to spiewali :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hart5 Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn... 07.04.09, 08:14 Co na to nasi germanofile,pożyteczni idioci żyjący z resztówek nieprzetrawionych przez Niemców funduszy Odpowiedz Link Zgłoś
apatryda_ateista Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn... 07.04.09, 08:20 Jakim prawem Polacy chcą cenzurować niemieckie wydawnictwa? Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpie 07.04.09, 08:26 Dla tych co znają angielski (tłumaczenie nie jest moje - ściągnięte z www.worldwar2aces.com/panzerlied.htm) Whether it storms or snows Whether the sun shines upon us The day burning hot Or the night freezing cold Dusty are our faces But happy we are at heart We're at heart Our tank roars ahead Along with the storm wind With thundering engines Fast as a lightning bolt The enemy engaging Within our armor plates Come on comrades In the battle, all alone We stand all alone That's how we strike deep Into the enemy's ranks When an enemy tank Appears ahead of us Full throttle is given And we close with the foe What value then is our life For the army of our nation Yes army of our nation For to die for Germany Is our highest honour With obstacles and tanks The enemy blocks our path We laugh about it And simply pass them by And if we are threatened by guns Hidden in the yellow sand In the yellow sand We find ourselves a path That no one else found And if we are abandoned By that unfaithful luck And if we don't return To our homeland again If a bullet strikes us down If our fate calls upon us Yes our fate upon us Then for us the tank will be An honorable grave Jest tu mowa o Niemczech i śmierci dla ojczyzny... ale o Adziu jakby mniej Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek A co w tej piosence takiego nazistowskiego? 07.04.09, 08:36 Piosenka jak każda inna wojskowa - czy to polska, czy angielska, czy francuska itp. itd. Ob's stürmt oder schneit, Ob die Sonne uns lacht Der Tag glühend heiß Oder eiskalt die Nacht Bestaubt sind die Gesichter Doch froh ist unser Sinn Ist unser Sinn Es braust unser Panzer Im Sturmwind dahin Mit donnernden Motoren Geschwind wie der Blitz Dem Feinde entgegen Im Panzer geschützt Voraus den Kameraden Im Kampf steh'n wir allein Steh'n wir allein So stoßen wir tief In die feindlichen Reihn Wenn vor uns ein feindliches Heer dann erscheint Wird Vollgas gegeben Und ran an den Feind! Was gilt denn unser Leben Für unsres Reiches Heer? Ja Reiches Heer? Für Deutschland zu sterben Ist uns höchste Ehr. Mit Sperren und Minen Hält der Gegner uns auf Wir lachen darüber Und fahren nicht drauf Und droh'n vor uns Geschütze Versteckt im gelben Sand Im gelben Sand Wir suchen uns Wege Die keiner sonst fand Und läßt uns im Stich Einst das treulose Glück Und kehren wir nicht mehr Zur Heimat zurück Trifft uns die Todeskugel Ruft uns das Schicksal ab Ja Schicksal ab Dann wird uns der Panzer Ein ehernes Grab. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Niemcy mieli się z czego cieszyć 07.04.09, 08:41 popatrzcie jaka była różnica w sprzecie, piosenka niemiecka też jakoś lepsza melodyjnie www.youtube.com/watch?v=8pPc-OmUKow&feature=related www.youtube.com/watch?v=bRgQYhdaiQo&feature=PlayList&p=55A3E569E73386DF&playnext=1&playnext _from=PL&index=96 Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 a moja pisenka z dzieciństwa: heidi heido heida 07.04.09, 08:47 heidi heido heida heidi heido heida heidi heido hei da la la la la. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: a moja pisenka z dzieciństwa: heidi heido hei 07.04.09, 09:01 o to Ci chodzi ? www.youtube.com/watch?v=oaZVca-zOMM&feature=related to też wojaki śpiewali,he,he www.youtube.com/watch?v=-uluiOxkQm8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Dzieki, szukalem tego! 07.04.09, 20:10 W licznych polskich filmach wojennych ta piosenka sie pojawiala. Najlepszy jest refren, zwrotki raczej srednie.... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: a moja pisenka z dzieciństwa: heidi heido hei 31.10.13, 12:20 slon2002 napisała: > heidi heido heida heidi heido heida heidi heido hei da la la la la. ...jest popularną od paru pokoleń pieśnią opilczą z XIX w. i polityki tam mniej, niż w "Góralu, czy ci nie żal". Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn... 07.04.09, 10:17 He,he właśnie ją ściągam.Lubię te hitlerowskie marsze bynajmniej nie ze względów sentymentalnych tylko ot,tak po prostu na melodyjność.W grze RTCW jest nieżła piosenka,puszczana 3x Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewn... 07.04.09, 10:17 Oni nie spalą tego śpiewnika , bo nie palą książek podobnie jak Hitler... nigdy nie palił...Mein Kampf Odpowiedz Link Zgłoś
cyrylku I znowu skandal na niby 07.04.09, 10:37 "Wolno śpiewać tylko pierwszą zwrotkę. Druga i trzecia mówiące o ataku na wroga i śmierci dla Rzeszy zostały skreślone." To nieprawda. W Bundeswehrze śpiewa się - całkiem oficjalnie - pierwsze trzy zwrotki, tylko czwarta (ta z śmiercią dla Niemiec, nie dla Rzeszy) znikła. Oprócz tego, ludziom z wojska nie wolno śpiewać o ataku na wroga? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: I znowu skandal na niby 09.04.09, 11:12 cyrylku napisał: > ludziom z wojska nie wolno śpiewać o ataku na wroga? a nie mogą o ptaszkach, kwiatkach i biedronkach? Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Piosenka Wehrmachtu, wyślijmy Bartoszewskiego, 07.04.09, 11:39 ten stary wapniak się na niej pozna. Jako pierwsze zabrońmy Niemcom spiewac. Polityka Niemiecka, moze byc tylko robiona w Polsce. Glosne oddechy Niemieckie, mnie przeszkadzają. A poz niej kupmy Niemieckie stryczki. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Bredzisz! folksdojcz_arthurku, 07.04.09, 13:08 Po pierwsze tracisz szybko nerwy i wyzywasz bogu ducha winnych zasluzonych przedstawicieli polskiego rzadu. Nikt jak narazie nie wyzywa czlonkow twojego cwanego i obludnego rzadu. Ten fakt dyskwalifikuje w oczach prawdziwych niemcow twoja karlowata dusze sprzedawczyka, i drugiej albo i trzeciej kategorii polskiego przyszywanego folksdojcza tuz za zniemczonymi Turkami. Po drugie nikt nie zabrania "spiewac" po niemiecku (hrrr..hr... fercajung! jakos mi sie wyrwalo, bo za kazdym razem jak ktos sie zabiera do spiewu po niemiecku pusty smiech mnie ogarnia i przechodzi w placz, no ale coz to jest polonskiego sprawa uczuleniowa moze, a moze nie, kwestia gustu hrr..hrrr.) Chodzi o to, ze niektore ich arcydziela sa bardzo ciezkie dla ich gardla i niemcy a do tego ich folksdojcz_pacholki zaczynaja ryczec o dojczland, pozniej gancejurop a za chwile gancewelt. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Bredzisz! faszysto folksdojczu Polonski 07.04.09, 13:51 polonski napisał: O moje nerwy, to ty zakłamany śmieciu faszystowski się nie martw. Jeżeli tam mieszkasz, to powinieneś wiedzieć, ze w Niemczech jest bardzo silny Związek Żydowski, z Przewodniczaca Pania Knobloch, która często prowadzi dyskusje polityczne, i co tylko możliwe krytykuje. (Sprawdź google) Czyli mniej albo więcej, robi liberalna Politykę w Niemczech. Przeto nie wciagaj w swa propagandę Zydow, bo jak cie znam, wlasnie ty, tym samym Zydom, wsadzisz jutro noz w plecy. A ty szczurze faszystowski z mozdzkiem kanarka, chcesz cos powiedzieć, zeby truc ale nie wiesz już co. Dlatego jest zawsze wskazane, nim ty klamliwa zarazo, swa gebe otworzysz, cie odrazu kopnac w zbuki. > Po pierwsze tracisz szybko nerwy i wyzywasz bogu ducha winnych zasluzonych > przedstawicieli polskiego rzadu. On Bartoszewski, jest przedstawicielem Polskiego Rzadu?. W jakiej wasni ty dziadu zyjesz. Nawet gdyby byl, to ani mnie drapie. przechodzi w placz, no ale coz to jest polonskiego > sprawa uczuleniowa moze, a moze nie, kwestia gustu hrr..hrrr.) Beczysz bo ci pies żarcie pożar?, i jesteś zly po tym Chappe, ze jeszcze warczysz gnido niedobra, z rozdwojonym ozorem. > Chodzi o to, ze niektore ich arcydziela sa bardzo ciezkie dla ich gardla i > niemcy a do tego ich folksdojcz_pacholki zaczynaja ryczec o dojczland, pozniej > gancejurop a za chwile gancewelt. Skad ty to znasz, śpiewasz ciągle po pijaku, smierdzacy dziadu. Odpowiedz Link Zgłoś