Dodaj do ulubionych

pomocy!co to moze byc????????SM???

28.08.05, 16:11
mam szereg objawów: bóle stawów,miesni,temperatury,zaburzenia
widzenia,dretwienia,ostre bóle kręgosłupa. Wykluczyłem wszystkie choroby
zakaźne,choroby kregosłupa,reumatyczne, ostatnio wylądowałem na neurologii
celem diagnostyki. Zrobiono mi eeg (bez zmian), rezonans glowy (bez zmian),
badanie płynu mozgowo-rdzeniowego ( bez zmian oprócz lekko zwiekszonej ilosci
immunoglobulin -61). Lekarz powiedział ze na podstawie rezonasnu moze
wykluczyc Stwardnienie rozsiane, czy mu wierzyc?????????? dodam ze mam
zwiekszone próby wątrobowe po około 60 i ob 25
Obserwuj wątek
    • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 28.08.05, 19:31
      nikt naprawde nic nie wie....prosze o pomoc..
    • delvra Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 28.08.05, 21:04
      Mnie to wyglada na borelioze. Bo jak nie ma zmian w rezonansie to raczej nie bedzie stwardnienie rozsiane. Tu gdzies jest forum na ten temat.

• mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 28.08.05, 22:35
        zrobiłem test na borelioze metodąelisa i wypadł ujemnie...........do tego nie
        pamietam kleszcza
        • artur737 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 16:51
          Niestety w boreliozie az polowa chorych ma ujemne wyniki krwi i az 70% nie pamieta kleszcza. Czyli te badania, ktore zrobiles nie wykluczyly boreliozy do konca. Ale oczywiscie moze to byc i cos innego.
          • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 17:03
            Ale czy borelioza jesli atakuje układ nerwowy moze powodowac wzrost
            immunoglobulin( tzn. ze nasz organizm sie przed czyms broni), dodatkowo
            ostatnio czesto mam rozwolnienia i jakies bóle gardła czy to ze moze miec
            związek?
    • palinodia Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 28.08.05, 22:58
      Ja ostatnio mam schize na candydozę. Objawy identyczne, jak u Ciebie.
      Trzeba zrobic badanie na grzyby candida w kale.

polecam artykuł:
      www.zdrowie.klips.org/cichy_zabojca_nowy.htm

Ale nie mówię, że to na pewno to. Podrzucam tylko pomysł.
      Z jakiego jesteś miasta?
    • astro_glide Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 00:10
      Ja bym powiedzial ze masz depresje .Moja zona tak miala ,moja siostra tak miala
      i jeszcze pare osob znam co mialy to samo .
      • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 09:49
        Ale z tego co mi sie wydaje ani przy candida ani tym bardziej przy depresji nie
        ma temperatur !
        • palinodia Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 11:15
          Przy candida możesz mieć podwyższoną temperature. Poczytaj link, który Ci
          wkleiłam w poprzednim moim poscie. Możesz tez wejśc na forum o candidzie

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
          Ale być może masz cos zupełnie innego?
          • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 11:23
            nie wiem naprawde..może to to....dodam jescze kilka innych objawów: od pół roku
            walcze ze strasznym swiądem odbytu, mam bardzo nieprzyjemny zapach z ust i duzo
            żółtego osadu na jezyku i praktycznie nigdy nie czuje uczucia łaknienia.
            • palinodia Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 17:20
              hej, Mefisto,
              te objawy i te z poprzedniego postu "dodatkowo
              ostatnio czesto mam rozwolnienia i jakies bóle gardła"
              moga wskazywac na candidę.
              Candida wywołuje tez straszne bóle mięśni i kosci, stawów. Jest tez taka teoria
              hipotetyczna, że candida może wywoływac SM.
              Radzę Ci jeszcze raz : zrób badania w tym kieruku, żeby wykluczyc kandydoze.
              Jesli wynik będzie ujemny - to i tak będzie o krok do przodu, bo wyeliminujesz
              bardzo prawdopodobną w Twoim przypadku chorobę. A jeśli okaże sie, że to jest
              jednak kandydoza, to zaczniesz sie leczyc. A im szybciej, tym lepiej dla Ciebie.
              Pozdrawiam.

PS: czytałes te strony, które Ci podesłałam w linku? Byłes na forum? Dla
              własnego dobra, poczytaj to. Dowiesz się, jakie badania masz zrobic i gdzie.
              • artur737 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 17:48
                Zaburzenia widzenia nie sa typowe dla kandydozy, natomiast sa typowe dla boreliozy.
                • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 17:54
                  tak tylko czy organizm broniąc sie przed boreliozą moze reagowac tak jakby
                  walczył z jakims wirusem??(podwyzszona ilosc immunoglobulin w płynie mózgowym (
                  lekarze mówią ze to znak ze organizm walczy z jakąś infekcją,wirusem)
                  • artur737 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 29.08.05, 19:21
                    W boreliozie typowo ich nie ma w plynie, ale czasem moga byc.
    • dozi12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 14:22
      ja tez mam podobne objawy i zadreczam sie ze to moze byc SM...
      u mnie to wyglada tak: ostatnio nowa praca troche stresu było i 3 tygodnie temu
      pierwszy atak...zczeło sie od spuchnietej nogi potem dretwienie az w koncu druga
      noga prawa reka i nagle tak mi scierpła ta reka ze zaczeło mi isc falami po
      całym organixmie tak intensywne prady ze myslałam ze nie złapie juz oddechu to
      wszystko działao sie w dordze na Hel...tak wiec pierwszym miejscem które
      zwiedziłam na helu było pogotowie -dostałam dwa zatrzyki w dupe i lekarz
      powiedział ze to na tle nerwowym...i ze mi przejdzie ale moze sie jeszcze
      powtórzyc no i całe dwa tygodnie urlopu jak reką odjoł wszystko mineło i
      nastepnego dnia byłam jak nówka.

3tygodnie po tym incydencie w czasie pływania na basenie poczułam zas to
      mentolowe dretwienie -tzn pojawia sie wtrdy taki chłód i ogólne
      osłabienie...odearu serce zaczeło mi walic i znowu ciezko mi sie oddychało
      przyjechała mama mojego chłopaka lekaz i stwierdziła ze miałam arytmie w tym
      czasie...no i ze to zespół barlowa badania wykazały magnes ponizej normy a
      potas powyzej. Pierwsze kroki podjete były w kierunku serca -echo, holter, i
      wszystko dobrze...

dopiero ktos mnie cholera poddał mysl ze to Sm moze bo tez sie objawia
      dretwieniem i od tej pory koniec- zadreczam sie ty na kazdym kroku...
      teraz mam cały czas mrowienie prawej strony reka twarz i czasem noga a magnez
      ładuje do siebie ja opentana 3xpo 2 tabletki i dalej to dretwienie jest.
      oprócz tego boli mnie kręgosłup na odcinku piersiowym ale przed pierwszym
      atakiem tego nie miałam co prawda kiedys tez juz miałam problemy z kregosłupem
      -masaze prady itd i pomogło

boje sie ze to moze byc to cholerne SM bo jak juz mi twarz cierpnie...boje sie
      panicznie tego
      moj lekaz rodzinny (tesciowa) twierdzi ze to nie jes to ale jak jej powiedziałam
      poraz kolejny ze sie tego boje to dała mi skierowanie na badania dno oka i na
      przeciwciała przeciwjadrowe i przeciwciała LL wynik dopiero w następna środe
      Chryste Panie.......nie wiem jak doczekam...

dno oka super nic nie ma...ale podobno to o niczym jeszcze nie swiadczy bo
      choroba albo sie skupie a rdzeniu albo w oku ja w oku nie mam ale za to mnie
      boli kregosłup....

co dadza te badania na te przeciwciała czy one wyklucza juz mniej wiecej SM bo
      wiem ze na 100% tylko rezonans ale na kase to sie chyba bardzo długo czeka nie????

juz prawie nic nie jem nie chodze do pracy i prawie cały czas spie...boje sie
      • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 14:33
        Z tego co wiem nawet rezonans nie daje 100% pewnosci, ja miałem rezonans
        głowy , który zupelnie nic nie wykazał - czegos nawet lekko wątpliwego - a
        nadal sie boje
        • dozi12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 17:31
          tylko rezonans moze wykluczyc SM. a jesli mozna wiedziec to ile czekałes na
          rezonans albo ile zapłaciłes??

teraz scierpniety mam czubek głowy .......
          • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 17:40
            Nie czekałem, po wielu wizytach którys lekarz skierował mnie do szpitala i tam
            mi go zrobili........wynik był praktycznie odrazu..z tego co wiem prywatnie
            kosztuje 500-600 zł , jedna rezonans nie moze w 100% wykluczyc SM!
            • bulkazbananem Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 18:20
              Oczywiscie, ze rezonans wyklucza na 100% SM - jak masz objawy, ktore moga
              wskazywac na SM a rezonans wypada OK to znaczy, ze te objawy nie sa od
              SM...negujecie wyniki obiektywnych badan medycznych co jest klasycznym objawem
              zaburzen hipochondrycznych (powaznie!)...nie zaszkodzi odwiedzic psychologa...
              • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 18:45
                ze na 100% nie wyklucza to powiedział mi lekarz.......sporo jest przypadków
                gdzie na początku mimo objawów nie ma zmian w rezonansie, poza tym sugerujesz
                hipochodrie..czy codziennne temperatury,zwiekszone Ob i próby wątrobowe tez
                mogą byc jej objawami...? :)
                • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 21:17
                  ????????????????????????
                  • mmagda12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 21:39
                    Mefistoteles ,albo Ted jak wolisz ,Buleczka trafnie okreslila Twoj stan .A
                    temperatura ,oczywiscie moze byc z "nerwow".Rezonans ,nie potwierdzil SM i daj
                    juz sobie spokoj ,bo wpadniesz w paranoje.
                  • bulkazbananem Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 21:54
                    OK, rezonans daje 90 procent pewnosci - w neurologii nic nie jest na 100%
                    pewne...jest jeszcze sporo do odkrycia :) Ale ty nie masz objawow
                    charakterystycznych dla SM...parastezje (dretwienia) moga miec wiele przyczyn
                    (np. zaburzenia elektrolitow, stres)...rezonans maswz czysty...nie masz
                    SM...jak juz koniecznie chcesz sie samodzielnie zdiagnozowac, to nie trac czasu
                    na SM ;)

pozdrawiam
                  • palinodia Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 22:00
                    Ludzie, jak Wy możecie choremu człowiekowi gadać takie głupoty, że niby on
                    sobie to wszystko wymysla??!! Cieszcie sie, że jesteście zdrowi i jak nie macie
                    żadnych sensownych porad, to po cholerę tu piszecie i denerwujecie człowieka,
                    który i tak cierpi??? Przeciez to wstrętnie nieludzkie jest!!!

Mefisto, zrobiłes juz te badania na candidę? Czeka się na wynik jakies dwa
                    tygodnie, więc zrób szybciej i będziesz o krok do przodu w kierunku diagnozy. A
                    badanie to tylko kał na posiew grzyba, ewentualnie jakis wymaz z gardła.

A od czego, jak sądziesz, zaczęły sie te wszystkie Twoje problemy? Co sie
                    wydarzyło, że zacząłeś chorować?
                    • bulkazbananem Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 22:11
                      Zdziwilabys sie jak duzy procent pacjentow (szczegolnie teraz, gdy informacja
                      medyczna w internecie jest szeroko dostepna) to hipochondrycy. Nie mowie, ze
                      autor watku sie do nich zalicza - po prostu mam taka sugestie...Ty sugerujesz
                      candide (BTW, grzybki sa teraz trendy), ja zaburzenia hipochondryczne
                      (wystepujace takze z somatyzacja objawow - a wiec do konca nie trzeba
                      wszystkiego wymyslac)...hipochondria to tez choroba i to bardziej uciazliwa niz
                      ci sie wydaje
                      • venus22 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 22:31
                        Zaburzenia widzenia, parestezje i nawet bole stawow wystepuja w migrenie.
                        W migrenie nie musi bolec glowa, diagnoza wiec jest tym trudniejsza.

Venus
                    • mmagda12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 22:43
                      Pali , a Ty co robisz? Na jakiej podstawie postawilas diagnoze Candida?
                      Sensowna odpowiedz dostal ,a jak mozna inaczej myslec,skoro
                      neurolodzy ,wykluczyli SM.Moze tam pracuja "znachorzy"? Myslisz ,ze osoby chore
                      nie potrafia sie smiac ,zartowac ,tylko do tego maja prawo osoby zdrowe?To
                      bardzo sie mylisz ,wiem co to jest bol ,ale nauczylam sie z nim zyc ,a zycie
                      toczy sie dalej.Z nikogo sie nie nabijam.Ten problem poruszal na innych forach
                      i wszyscy zgodnie odpowiedzieli ,ze SM nie ma.
                      • palinodia Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 30.08.05, 23:07
                        Mmagda12,
                        przeczytaj uważnie moje posty - ja nie postawiłam żadnej diagnozy, bo nie
                        jestem lekarzem, ale zwykłym forumowiczem, który tylko sugeruje. I podkreślilam
                        to kilka razy w poprzednich moich postach.
                        Rozumiem, że można tez sugerować Mefistofelesowi, żeby poszedł do psychologa,
                        czy psychiatry, ale tylko i wyłącznie sugerować. I taka sugestia a propos
                        psychologa powinna byc podana - moim skromnym zdaniem - w troche bardziej
                        subtelny sposób, a nie tak, jak to zrobiono w tym wątku.
                        Poza tym, psychiatra w takim wypadku to ostateczność. Dlatego uważam, że
                        najpierw warto zrobic też inne badania, np. w kierunku candida(bo objawy
                        pasują), a może też jakies inne? To jest forum, na którym wszyscy sobie
                        podpowiadamy takie rzeczy i warto to robic życzliwie, bo nigdy nie wiadomo, czy
                        kiedys ktos tam nie odezwie sie do Ciebie równie "empatycznym" tonem...
                        To tyle a propos tej dygresji nie na temat.
                        Pozdrawiam.
                        • dozi12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 09:10
                          czy objawem są też biegunki ??
                          wstałam dzisiaj rano i czuje cięzką głowe...

moze ktoś sie wypowie na temat tych przeciwciał przeciwjądrowych z krwii? i
                          przeciwciał LL czy one mogą dać obraz??
                    • mmagda12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 10:23
                      palinodia napisała:

> Ludzie, jak Wy możecie choremu człowiekowi gadać takie głupoty, że niby on
                      > sobie to wszystko wymysla??!! Cieszcie sie, że jesteście zdrowi i jak nie
                      macie
                      >
                      > żadnych sensownych porad, to po cholerę tu piszecie i denerwujecie człowieka,
                      > który i tak cierpi??? Przeciez to wstrętnie nieludzkie jest!
                      >

Pali,moja odpowiedz byla vice versa

www.bssm.org.pl/forum.php
                      www.bssm.org.pl/forum.php
                      Poczytaj sobie o naszym Tedzie
                      Moja wypowiedz dotyczyla tylko SM

• mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 14:41
                        magda12 i bulkazbananem wasza pewnosc kaze mi sądzic ze jestescie lekarkami....?
                        • bulkazbananem Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 14:54
                          Nasza pewnosc powinna ci powiedziec, ze nie jestesmy lekarzami (mowie za
                          siebie). Ponadto moja plec jest blizsza bananowi niz bułce ;)

...zaden lekarz przez internet nie postawi ci diagnozy, ale z tego co pisales
                          lekarz w realu wykluczyl SM, wiec tym raczej sie powinienes sugerowac...Jak
                          chcesz miec pewnosc wez w lape wyniki badan i zasiegnij drugiej niezaleznej
                          opinii innego neurologa...jak potwierdzi, ze nie masz SM, to przestan sie
                          zadreczac...

Pozdrawiam
                          • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 15:48
                            Gdybys znałą tą chorobe wiedziałabys ze rezonans nie daje 100% pewności i
                            lekarze bardzo czesto mylą sie w diagnozie
                            • snajper55 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 15:57
                              mefistoteles napisał:

> Gdybys znałą tą chorobe wiedziałabys ze rezonans nie daje 100% pewności i
                              > lekarze bardzo czesto mylą sie w diagnozie

Przeczytałem wątek i jestem pewien, że masz SM. Zadowolony ?

S.
                            • bulkazbananem Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 16:21
                              A skad ty tak dobrze znasz te chorobe? Czyzby z internetu? Ja glownie tez, ale
                              mam tez kuzyna, ktory choruje na SM...on mieszka teraz w Australii, ale jak
                              jego choroba sie zaczynala (okolo 6-7 lat temu) mieszkal w Polsce i dosc czesto
                              go widywalem...

...ustalilismy juz, ze rezonans daje 90% pewnosci...i napisze jeszcze raz:
                              kwestionujesz wyniki obiektywnych badan i dodatkowo kwestionujesz diagnoze
                              lekarza (ktory widzial w zyciu wiecej przypadkow SM niz wszyscy forumowicze
                              razem wzieci z toba na czele) - jest to typowy objaw zaburzen
                              hipochondrycznych...skoro kwestionujesz wynik rezonansu i wynika badania
                              neurologa, to powiedz mi, co by cie moglo przekonac, ze twoje dolegliwosci nie
                              wynikaja z SM?

Pozdrawiam
                              BzB
                              • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 16:47
                                przekonac mnie moze wytłumaczenie skad wynikają.....uwierz mi nie z nerwów ,
                                pojawiły sie nagle w okresie gdy nie miałem zadnych stresującyh sytuacji...
                                • bulkazbananem Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 17:06
                                  A wiec potrzebna ci dalsza diagnostyka...SM juz wykluczyles...udaj sie do
                                  lekarza i popros o dalsza diagnostyke - badania w kierunku innych chorob...jak
                                  juz wykluczysz wszystkie przyczyny organiczne skieruj sie w kierunku
                                  psychologa...nerwice moga sie objawiac na setki sposobow a przyczyn ich
                                  powstawania czesto nie jestesmy swiadomi...

Pozdrawiam
                                  BzB
                                  • mmagda12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 18:00
                                    Mefi ,moze w ten sposob ,tak jestem lekarzem neurologiem i wykluczam na 100%
                                    SM. Objawy ,ktore podajesz sa niespecyficzne dla tej choroby.
                                    • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 20:52
                                      to do czego twoim zdaniem są podobne moje objawy???? a zwiekszona ilosc
                                      immunoglobulin w płynie mózgowym...?(61) skoro jestes neurologiem to powinnas
                                      wiedziec co to znaczy..
    • wawan1 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 31.08.05, 18:32
      W czasie pogorszenia spróbuj jeszcze raz zrobić badanie na borelioze, najlepiej
      Western blot.
      • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 01.09.05, 17:10
        nie wierze w borelizoe, nie miałem kleszcza
        • wawan1 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 02.09.05, 09:45
          Jateż nie miałam kleszcza, a jednak mam:) Ty oczywiście nie musisz mieć jej.
      • venus22 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 02.09.05, 05:06
        w internetowych artykulach o boreliozie pisze ze mozna nie wiedziec ze sie
        bylo ugryzionym przez kleszcza oraz ze nie zawsze ma sie charakterystyczne
        zaczerwienienie po ugryzieniu, jak rowniez ze nie zawsze ma sie od razu objawy
        takie jak przeziebienie.
        Dodatkowo testy czesto wychodza negatywne podczas gdy bakteria jest w
        organizmie.
        Nie rozumiem wobec tego dlaczego tak latwo odrzucasz taka mozliwosc, zwlaszcza
        w sytuacji kiedy jak piszesz nie wiadomo co z toba jest...

Venus

• mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 05.09.05, 12:25
          okazało sie to ze to toksokaroza...
          • mmagda12 Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 05.09.05, 12:48
            Mefi ,to dobrze,wiesz jaka juz jest przyczyna.Leczenie jest dlugotrwale ,ale
            skuteczne.Napisz ,w jaki sposob dowiedziales sie o tej chorobie i jaka masz
            odmiane.Czy masz zwierzaka w domu?.Gdziesz czytalam ,ze wlasnie testy
            Elisa ,odgrywaja wazna role.Czy kieuja Cebie na oddzial/
            • mefistoteles Re: pomocy!co to moze byc????????SM??? 05.09.05, 15:28
              ale sie porobiło.......w zakaźnym nie są pewni.......test elisa wyszedł dodatni
              ale nie mam granulocytów kwasochłonnych :) , i znowu od nowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka