slepowron4 Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 17:25 Nieeee, to nie może być prawda, to jakiś zdradziecki falsyfikat. Toć ja tam widziałem słytnną szkołę na Bednarskiej, pepinierę prawdziwej inteligencji warszawskiej, kuźnię elit, gniazdo orłów, Akademię Platońską... Ja przepraszam, że będę niegrzeczny i mowę splugawię, ale to (wziąwszy nawet poprawkę na marnej jakości pozę tej gó...arzerii) się w głowie nie mieści, żeby takie bałwany kiedykolwiek wysłano do pracy innej od kopania rowów i wywożenia gówna szambiarkami. A jakie to jeszcze dumne, samozachwycone. Niekiedy głupota skrajna jest błogosławieństwek - głupiec nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo jest głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
robur1978 Re: Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 17:48 No wlasnie, wiec puknij sie w leb to moze Cie oswieci, jak bardzo sie mylisz. Co ma przeczytanie kilku ksiazek napisanych 200 czy 100 lat temu do zdolnosci rozumowania, wyciagania wnioskow, uczenia sie i wykonywania pracy, ktora czlowieka interesuje. Wiekoszosc tych oczytanych, czepiajacych sie gramatyki i literowek ludzi, potrafi tylko krytykowac a sami g**** w zyciu maja. -- Formula 1 Drivers Autographs - f1-drivers-autographs.com Odpowiedz Link Zgłoś
slepowron4 Re: Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 17:56 Właśnie się puknąłem w łeb i pomyślałem, że do wyciągania wniosków i rozumowania potrzebna jest wiedza. O tym, że znajomość dzieł literackich pogłębia nasze człowieczeństwo nie wspominam nawet, bo mógłbym przedmówcy nasunąć jakieś nieprzyjemne myśli o jego ludzkim ubóstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
13xm Re: Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 18:10 Trochę generalizujesz wciskając ludzi w jedną szufladę..ci, którym przeszkadza złe pisanie (gramatycznie i interpunkcyjnie), nie mają jakiegoś skrzywienia i urazu bo im się coś nie udało..to zwyczajnie razi.. Jesteśmy Polakami a nie..nie napiszę kim. Sam się czepiasz tych książek sprzed "100, 200 lat" a zapominasz, że kto nie pozna historii zmuszony jest ją powtarzać..sam nienawidzę historii ;) Ale jest w tym sens. Sam też piszesz sensownie, a tylko nie mów mi, że żadnej lektury nie przeczytałeś..więc jednak coś to czytanie ci dało? Umiesz pisać! Wow! ;) ..też kiedyś uważałem, że lektury to niepotrzebny kłopot..dopóki gdy nie zrozumiałem, że to własnie też uczy myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
robur1978 Re: Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 18:33 Nie twierdze, ze wcale nie czytalem lektur. Poznac historie, madrosci ludowe, jak piszesz, jest wskazane. Nie czuje sie lednak glupszym, czy w mniejszym stopniu czlowiekiem tylko dla tego, ze nie czytalem Pana Tadeusza, Lalki, Nad Niemnem itd. To ze nie czytalem nie znaczy, ze nie mam o tym zielonego pojecia i nie wiem o co tam chodzilo. Inteligencja nie jest wprost proporcjonalna do przeczytanych ksiazek. Mozna przeczytac ich o 70% mniej, uzupelnic ciekawym reportazem i czymkolwiek innym, zeby miec pojecie o swiecie, historii itd. Ja bym raczej ubolweal ze maturzysci nie umiejaja napisac podania na studiach, niz nad tym ze nie czytali 'Chlopow'. -- Formula 1 Drivers Autographs - f1-drivers-autographs.com Odpowiedz Link Zgłoś
old-amsterdam Re: Ach, matoły, matoły... 05.05.09, 01:45 Zawsze tak bełkotliwie się wypowiadasz? Przecież tego co piszesz, nie sposób zrozumieć. Wątpię,czy sam siebie rozumiesz. Może jednak lepiej było w młodości czytać ksiązki? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Ach, matoły, matoły... 05.05.09, 08:37 robur1978 napisał: > Nie twierdze, ze wcale nie czytalem lektur. Poznac historie, > madrosci ludowe, jak piszesz, jest wskazane. Nie czuje sie lednak > glupszym, czy w mniejszym stopniu czlowiekiem tylko dla tego, ze > nie czytalem Pana Tadeusza, Lalki, Nad Niemnem itd. To ze nie > czytalem nie znaczy, ze nie mam o tym zielonego pojecia i > nie wiem o co tam chodzilo. no pewnie, wystarczy bryka poczytać a tam już napisza jak i co należy rozumieć. Tak właśnie hoduje się lemingi - zero myślenia, zero czytania, w bryku podadza jak co interpretować. > Inteligencja nie jest wprost proporcjonalna do przeczytanych > ksiazek. nie jest, ale sorry, nieprzeczytanie KILKUNASTU pozycji w ciągu kilku ładnych lat dyskwalifkuje. Jako człowieka aspirującego do miana ogólnie wykształconego. Dlaczego założono że KAŻDY musi mieć maturę? Tak, piszę KAŻDY, bo niespełnienie tych mizernych wymagań to już dyskwalifikuje całkowicie. Nie wierzę by ktokolwiek posiadający ze 4 szare komórki na krzyż w mózgu mógłby nie zdać matury w obecnym kształcie. No chyba że się mylę. > Ja bym raczej ubolweal ze maturzysci nie umiejaja napisac podania > na studiach, niz nad tym ze nie czytali 'Chlopow'. jedno wynika z drugiego :) jak człek jest organicznie niezdolny do przetrawienia kilku tysięcy kartek przez lat kilkanaście (od bidy - strona na dzień), to jak ma on napisać coś z sensem? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
old-amsterdam Re: Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 18:11 Bo widzisz tłuku, inteligenta od chama rozróżnia sie również po tym, że ten pierwszy woli czytanie książek od tłuczenia kasy,która i tak nikomu do niczego nie jest potrzebna w takich ilościach,w jakich chciałbyś ją mieć,żeby wyleczyć swoje kompleksy. A poza tym młodzi,inteligentni iwykształceni z wielkich miast i tak mają pieniądze z definicji i z urodzenia. Dlatego stać ich na Bednarską,która wymaga dużo więcej od swoich uczniów,niż się niektórym wydaje.No i nie przyjmuje byle tłuków. Odpowiedz Link Zgłoś
13xm Re: Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 18:16 Bednarska - tak się nazywała moja matematyczka w podtsawówce.. Ostra i wymagająca kobieta..niestety święć Panie nad Jej Duszą.. Dzięki niej (i nie tylko) nauczyłem się obowiązkowości i zapału do nauki..czasami nawet dostało się linijką po łapach, ale z punktu widzenia czasu - opłacało się :) Odpowiedz Link Zgłoś
slepowron4 Re: Ach, matoły, matoły... 04.05.09, 19:02 O, widzę, że zabolało. Słusznie, powinno po takim występie abiturientów. Odpowiedz Link Zgłoś
hania.mala Re: Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, c 04.05.09, 17:49 A czymże dziś jest matura? Kolejnym szoł ciuchów następnego ku...szcza i fryzur, za które zapłaci "dbająca o dziecko" mamusia. Od lat równamy do dołu a tematy tegorocznej matury i prezentowane w artykule wypowiedzi są najlepszym tego dowodem. "Jak oni zdają" a nie matura. h.m. Odpowiedz Link Zgłoś
13xm Re: Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, c 04.05.09, 18:13 "jak oni zdają"..dobre ;) za swojej matury pamiętam te chwalenie się podwiązkami i czerwoną bielizną.. miłe w widoku, ale...heh :p Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho.. 04.05.09, 17:54 coz... zdaje sie obecnym "elitom" chodzi o wychowanie wlasnie takich obywateli... nie czytaja, bo i po co, mature zdaja na podstawowym poziomie itd... mowiac wprost - polglowki ale za to beda bez zastanowienia przyjwac kazda "prawde objawiona" serwowana im przez "elity"... i nikt nie zauwazy nawetm, iz krol jest nagi... Odpowiedz Link Zgłoś
twelvemoons Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho.. 04.05.09, 18:08 Tegoroczna matura z języka polskiego na poziomie podstawowym to hańba, wstydziłabym się, gdybym musiała ją pisać. Tekst na poziomie Superexpresu, pytania jak dla gimnazjalistów, a tematy tak banalne i proste, że aż się coś robi... Czy to już dno czy jeszcze parę metrów mułu zostało na następne lata? Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho.. 04.05.09, 18:11 szok! kiedys bylo trzeba ksiazki czytac, zeby zdac mature. teraz maturzysta ma pod nosem konkretny fragment i nr akapitow w dodatku, gdyby okazalo sie, ze ma tez problem z liczeniem, zadna sztuka przeczytac, chyba, ze dzisiejsza mlodziez nie potrafi tez czytac. i wg mnie to wstyd mowic otwarcie o tym, ze nie czytalo sie lektur. ok, niektore sa koszmarne, ale co ludzie, ktorzy nie wiedza nic, moga robic w zyciu. ot, przyszlosc narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho... 04.05.09, 18:26 banalne tematy, dziwię się, że tak mało osób zdecydowało się na rozszerzoną... Odpowiedz Link Zgłoś
em_es "Nie czytałem żadnych lektur, tylko Karolcię" 04.05.09, 19:14 i czym się tu chwalić? matolstwem własnym? gratuluję redaktorom GW cytatu dnia, w sam raz na pierwszą stronę, obrazuje dno, zarówno jeśli idzie o autora tej "mądrości", jak i poziom tego artykułu, o ile artykułem można nazwać zlepek cytatów z forum Odpowiedz Link Zgłoś
niuoka90 Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho.. 04.05.09, 19:39 Ludzie, nie bądźcie aż tak krytyczni wobec maturzystów.:) Moim zdaniem wypowiedzi niektórych z Was są zbyt ogólnikowe-niektórzy z krytykowanych przez Was osób mogą czuć się poszkodowani, np. ja. :P Pisałam dziś maturę z języka polskiego na poziomie rozszerzonym i chyba nie poszło mi tak źle. Możliwe, że w temacie o Kochanowskim był jakiś haczyk, bo nie sądzę, żeby to wszystko okazało się aż tak oczywiste, ale lepiej być dobrej myśli. Jeśli chodzi o filmik gazety.pl...rzeczywiście dziennikarze źle trafili:P Zazwyczaj na "wyluzowanych gości" i dziewczynki uzależnione od leków, co oczywiście godzi w innych 19-latków, którzy przeczytali większość lektur szkolnych i np. pasjonują si literaturą i poezją powszechną i polską. To wszystko zależy od ludzi i ich podejścia. Macie rację, wyrażając obawę o przyszłość Polski z takimi rodakami..ale tu również nie bądźmy złej myśli, bo wielu, np. ja, chodziło do liceum mającego wysoki poziom nauczania i coś jednak potrafimy:) Trochę wiary w kwiat młodzieży polskiej;) Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana99 Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho... 04.05.09, 20:48 "Pan Tadeusz" to ciężka lektura. Ja się zmusiłam dopiero po czterdziestce i też nie było lekko... a miałam już wtedy za sobą siedem tomów Prousta po francusku... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho... 04.05.09, 22:11 niby nie trudne te tematy ale moja matura była łatwiejsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
perun1984 Maturzyści już po języku polskim: "Banalne, cho... 05.05.09, 00:13 Nowa matura dla tumoków. Pogratulować MEN. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Co to jest za lektura "Karolcia"? 05.05.09, 02:49 Bo może nie pamiętam ale co to za książka, kto ją napisał? Odpowiedz Link Zgłoś