Dodaj do ulubionych

Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B

08.06.09, 22:28
Ale bzdury, przecież ten podziały to nadal pokłosie zaborów. Co pan ekspert
mapy nie umie czytać?
Jedyny wyjątek to łódzkie i białytstok, który po wrzuceniu do jednego okręgu z
Olsztynem został za uszy wyciągnięty z pisowskiego bagna :)
Obserwuj wątek
    • thorn5 Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:10
      Bez sensu. Ten facet chyba nigdy nie opuścił Warszawy, Wystarczy
      porównać Kraków z Wrocławiem, Lublin ze Szczecinem, Kilelce z
      Wałbrzychem, Radom z Legnicą. Prawda jest taka, że na zachodzie Polski
      mieszkją głownie potomkowie przesiedleńcow z Białorusi i Ukrainy i jak
      wygląda modernizacja kraju w ich wykonaniu, to widać po syfie i
      chaosie panującym w miastach zachodniej Polski.
      • quant34 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 00:05
        thorn5 napisał:

Prawda jest taka, że na zachodzie Polski
        > mieszkją głownie potomkowie przesiedleńcow z Białorusi i Ukrainy i jak
        > wygląda modernizacja kraju w ich wykonaniu, to widać po syfie i
        > chaosie panującym w miastach zachodniej Polski.

Aleś palnął. Brud i syf w miastach zachodniej Polski? Kiedy Ty odwiedzałeś te
        strony, za PRLu? Niedawno byłem w Radomiu, całkiem spore miasto, tak gdzieś
        odpowiednik Gdyni jeśli chodzi o liczbę mieszkańców, może trochę mniejsze.
        Wjeżdżając do miasta miałem wrażenie, że miały tam miejsce jakieś rozruchy,
        powybijane szyby, dziury w dachach, odpadający tynk. W centrum oczywiście jest
        dużo lepiej, ale np. w samym centrum tankowałem na stacji Orlena, która
        dosłownie była otulona trawą i chwastami wysokości pół metra. Coś takiego w
        zachodniej Polsce jest nie do pomyślenia. Bywam także czasem w Kielcach, to
        także nie jest małe miasto. Nie dość, że musiałem zredefiniować pojęcie brudu w
        mieście, to w dodatku usiłując kupić paczkę papierosów, obszedłem 4 sklepy zanim
        znalazłem takie, w którym połowa półek była pusta w związku z "brakiem towaru".
        Zaleciało PRLem, mieszkam w 100-tysięcznym mieście zachodniej Polski i od 20 lat
        nie spotkałem się z czymś takim jak "brak towaru" w sklepie. A na zakończenie
        ciekawostka. Jakiś czas temu byłem w Brześciu na Białorusi i ku swojemu
        zdumieniu odkryłem, że Białorusini wcale nie uważają Polski za kraj, który
        specjalnie się czymś różni od Białorusi. Zbaraniałem bo kolosalne różnice widać
        gołym okiem, zacząłem więc zgłębiać temat i okazało się, że ci ludzie tak myślą
        ponieważ najdalej na zachodzie byli w Siedlcach. Widzieli wyłącznie Polskę
        wschodnią i właśnie dlatego nie widzą wielkich różnic. Faktycznie, Siedlce
        wyglądają prawie jak miasta Białorusi. Różnica polega na tym, że za Bugiem nie
        ma bilboardów.

Natomiast co do struktury osadnictwa w zachodniej Polsce, całkowicie się mylisz.
        Po pierwsze przesiedleńcy pojawiali się przede wszystkim na ziemiach
        odzyskanych, a nie w całej zachodniej Polsce. Po drugie nie byli to tylko
        przesiedleńcy z Białorusi i Ukrainy. Dolny Śląsk zaludniono przesiedleńcami
        przede wszystkim z Wilna i okolic, a więc Litwy. Natomiast Pomorze zachodnie to
        istna mozaika z najrozmaitszych terenów przedwojennej Polski (w tym także z
        Wielkopolski chociaż tych terenów nie straciliśmy w wyniku wojny). Moich
        dziadków wysiedlono z Lubelszczyzny, a dojechali na Pomorze wraz z grupą
        osiedleńców z Gniezna. Co się zaś tyczy "chaosu panującego w miastach zachodniej
        Polski" to już nie możesz być dalszy od prawdy. Tak się składa, że akurat w
        miastach zachodniej Polski panuje nieporównywalnie większy porządek. Do tego
        stopnia, że niektórzy przybysze ze wschodu np. zarzucają Poznaniakom, że mają
        "niemiecki porządek" albo "niemiecką dyscyplinę". Nie mam pojęcia skąd wziąłeś
        te swoje rewelacje, ale pisząc takie rzeczy zawracasz kijem Wisłę.
        • cinimod Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 09:27
          całkowicie się z Tobą zgadam qant34, po przeczytaniu tych bredni które
          wypisuje thorn5, uśmiałem się po pachy. dodam tylko, że pod względem
          porządku tj. trochę tak jak w Italii. z tą różnicą, że tam się kraj
          dzieli na północ i południe
          pozdrawiam
        • leszlong Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 10:40
          @quant34: A Prawda leży po środku. Znajdziesz miejsca w zachodniej Polsce, które
          wyglądają jak zaraz po wojnie, znajdziesz takie na wschodzie. Syf panuje i tu i
          tu. Co do przejmowania wzorców poprzedników czyli Niemców, to bym był ostrożny,
          skoro oni szybko wyjeżdżali stąd, kiedy ludność napływowa wyzywała ich od
          nazistów. Czy to oznacza, że jednocześnie brali z nich przykład? Raczej nie.
          Wielokrotnie wracałem z Niemiec do Polski i przekraczając granicę od razu widać,
          że jesteśmy w Polsce. Nawet na czas remontów płyty betonowe są ułożone tak
          nierówno, iż prędkość większa niż 20 km/h to zabójstwo dla zawieszenia (w
          Niemczech te same płyty ściśle przylegają do siebie i jedzie się 70-80 km/h).
          Niestety stereotypy wciąż są w naszych umysłach, że Polska B to niby coś
          gorszego, że tam biedniej, syfniej i gorzej. A ten region różni się między sobą,
          tak jak zachód Polski. Podałeś przykłady Radomia czy Kielc. Dla mnie akurat te
          miasta nie mogą być jedynym miernikiem Polski B, bowiem przejedź się do Rzeszowa
          czy Lublina. Brudu w Rzeszowie nie znajdziesz takiego jak w Krakowie, tak więc
          zależy to li tylko władz samorządowych. Sam Kraków to też przykład miasta w
          Polsce A, gdzie są rozbite szyby, odpadające tynki z kamienic, zerwane dachy czy
          menele szczający w środku miasta.
          • kosmiczny_swir Masz racje 09.06.09, 13:50
            Masz racje. Prawwda jest taka, ze z ziem "odzyskanych" Niemczy bardzo szybko
            wyjechali. Na tych teranch jest bardzo duzo ludnosci naplywowej.

Wynikiem podzialu na Polske A i Polske B jest to, ze wiekszosc inwestycji jest
            kieroanych do Polski zachodniej a o Polsce wschodniej kazda wladza od 1945 roku
            systematycznie zapomina.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Prawica = zacofanie? 09.06.09, 16:17
              W Niemczech katolicka, prawicowa, konserwatywna Bawaria jest najbogatszym
              landem. Mam wrażenie, że Polacy zupełnie niepotrzebnie upierają się, że
              prawicowość musi być równoznaczna z zacofaniem. Mówię to, choć polskiej prawicy
              raczej nie popieram.

Mogę sobie jednak wyobrazić, że za jakiś czas Podkarpacie wzbogaci się i
              przegoni gospodarczo zachodnie regiony Polski, nie tracąc prawicowości i
              konserwatyzmu. Wszystko zależy od rozmaitych czynników i nie jest wcale takie
              proste, jak podział na PiS i resztę świata. Przede wszystkim należy rozgraniczyć
              konserwatyzm obyczajowy i prawicowość gospodarczą. Gdyby polska prawica
              przestała udawać lewicę i uprawiać socjalizm, to mogłaby zaoferować sporo
              dobrego swoim nawet najbardziej konserwatywnym wyborcom.
              • 1410_tenrok Anuschka, nie rób sobie żartów 09.06.09, 22:38
                Ty nie wiesz, co to jest Bawaria! W Bawarii wszyscy chcą mieszkac. Bawaria to
                góry (narty, wspinaczka, turystyka wysokokogórska), jeziora (wielkie i
                wspaniałe: żeglarstwo, surfing etc), wspaniały krajobraz. To są walory takie,
                jakby rozciągnąć Tatry 20-krotnie i trochę je podwyższyć, a na ich przedpolu
                umieścić Mazury.
                W tym krajobrazie od 40 lat osiedlają się masowo firmy.
                Konserwatyzm, katolicyzm i prawicowość Bawarczyków nie ma nic wspólnego z
                rydzykową paranoją.
                Porównanie więc z sufitu!
        • spokojny.zenek Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 12:13
          zgadzam się z Tobą
        • jaro_ss Też mam wyższe i wolę PiS, biedny też nie jestem.. 09.06.09, 13:26
          Wmawiajcie ludziom, nie wiem kto popiera PiS, ale PO to na pewno naiwniaki i
          inni napędzani medialnie....

:)
      • ww-77 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 11:44
        >Prawda jest taka, że na zachodzie Polski
        >mieszkją głownie potomkowie przesiedleńcow z Białorusi i Ukrainy...

Owszem, ale ich dziadkowie przerobili lekcję pt. "ułożenie sobie
        życia w nowym miejscu, wśród ludzi pochodzących z różnych części
        przedwojennej Polski".

Nauczyli się, że sąsiad nie musi mieć takich samych poglądów czy
        zwyczajów, nie musi gotować na wigilię takich samych potraw, nie
        musi mówić z takim samym akcentem, nie musi mieć podobnej historii
        rodzinnej, a jednak może być dobrym sąsiadem, bo to zależy wyłącznie
        od tego, jakim jest człowiekiem.

Ludzie z takim nastawieniem raczej nie zagłosują na PiS.
        • jacgg Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 13:15
          Słuszna uwaga, choć dotycząca tylko wycinka rzeczywistości.

Wielkopolska i Górny Śląsk to regiony stare, nasze społeczności nie są
          "produktem multi-kulti", a jednak bogoojczyźniany ciemnogród na nas nie
          działa... Na Górnym Śląsku "od zawsze" (od czasów przedwojennych) popieramy
          partie centrowe (chadeckie), ekstrema u Ślązaków nie ma szans, podobnie jak
          populizm (zdradzający czasem takie tendencje PSL też tutaj cienko przędzie).

W poprzednich wyborach widać było w związku z tym pewne różnice między tzw.
          ziemiami odzyskanymi a Wielkopolską właśnie i Górnym Śląskiem. Teraz ich nie ma
          m.in. dlatego, że dominują raptem dwie partie - trudno w takim systemie o
          większe zróżnicowanie, pozostał tylko dosyć wyraźny podział na Polskę A i B.

Ten podział jest silny i trwały, bo przecież także sąsiedztwo innych krajów
          działa: z oczywistych względów np. Dolny Śląsk ma dużo lepsze warunki rozwoju
          niż ściana wschodnia - chociażby dlatego, że sąsiaduje z bogatymi Niemcami i
          Czechami, a nie Ukrainą czy Białorusią (ponadto trzeba pamiętać o roli
          infrastruktury odziedziczonej po Niemcach: sieć osadnicza - głównie miejska...,
          doskonale rozwinięty układ transportowy: kolejowy, drogowy, nawet rzeczny...).
          Na to nakłada się rzeczywiście duża elastyczność ludności "mieszanej", szybko
          reagującej na zmiany, podejrzewam że nawet jesteście bardziej mobilni (prędzej
          się np. przeprowadzicie, żeby dostać lepszą pracę czy w ogóle ją dostać, itd.).
          Okazuje się też, że sąsiedztwo Niemiec zamiast wzmagać wrogość wobec "Teutonów"
          uwolniło was od fobii przed mitycznym wrogiem (boimy się "obcych" bo ich nie
          znamy i wyobraźnia oraz wieść gminna działa...) - pokazało, że są to tacy sami
          ludzie jak my, a na dodatek świetnie potrafią zadbać o swój kraj i jego
          pomyślność. Najwyraźniej działa to na was mobilizująco (dobry przykład uczy) -
          tak jak działało kiedyś na nas: Górnoślązaków i Wielkopolan. Paradoksalnie
          ludzie w większości z najdalszych wschodnich kresów dawnej RP przeżywają nasze
          dawne doświadczenia...

Mama nadzieję, że w ten sposób np. Dolnoślązacy złapią prędzej czy później
          wspólny język z Górnoślązakami i Wielkopolanami - budując tożsamość własnego
          regionu zrozumiecie nasze dążenia do prawdziwej decentralizacji władzy w Polsce,
          bo nikt tak nie zna potrzeb i problemów własnego regionu, jak jego mieszkańcy.

Taka "okcydentalizacja" Polski coraz silniej związanej z Europą Zachodnią na
          Górnym Śląsku może nas tylko cieszyć - bo my już w niej kiedyś byliśmy.
          Pragmatyzm i porządek, racjonalizm zamiast romantyzmu, działanie zamiast
          buńczucznego pustosłowia - jeżeli na tym polega "niemieckość" - to niech się
          Polska "germanizuje" jak najszybciej!

Nagle okaże się któregoś dnia, że jesteśmy "silni, zwarci i gotowi" - chociaż
          zupełnie przestaliśmy o tym pitolić na okrągło...
      • anna22290 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 10.06.09, 16:55
        Dlaczego Pan sie niezastanawia co Pan pisze mieszkam do wielu lat
        poza Polska ale mam w Polsce bliska rodzine sama jestem corka
        rodowitej Warszawianki i Krakowianina przed wyjazdem urodzonej i
        wychowanej w Gliwicach .Moi rodzice po wojnie trafili na slask jak
        zreszta bardzo duzo ludzi przymusowo moj dziadek Warszawiak dostal
        nakaz pracy na slasku byl geologiem mama studjowala juz na slasku
        tak jak moj tata na Politechnice Gliwickiej ja chodzilam w Glwicach
        do szoly pozniej konczylam Poitechnie i wsrod moich znajomych nie
        bylo nikgo z tych ludzi o ktorych Pan pisze choc byly przesiedlenia
        bo przed wojna te ziemie nalezaly czesciow do Niemiec ludnosc
        niemiecka cywilna po wojnie byla wyrzucana z domow i zasiedlane byly
        budynki ludzmize wschodu .Slsk byl zawsze regjonem przemyslwym i
        dlatego brudnym jak Pan to okresla byl jak na tamte czasy dobrze
        rozwiniety przemysl ciezki i jednoczesnie w zwiasku z tym byla dobra
        kadra techniczna ludzie intelgentni wyksztalceni majacy pieniadze
        wschod byl biedny tam najpozniej docieraly ;dobra;techniki i tak
        bylo czy sie komu podoba czy nie trzeba wiecej czytac a ocene
        pozostawic fachowcom
    • mikael20 Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:14
      Nie trzeba było długo czekac. Standardowo jak po każdych wyborach,
      Gazeta Wyborcza odgrzewa podziały wśród Polaków by obrazić tych,
      którzy myślą inaczej niż według "jedynego słusznego światopoglądu".
      To bardzo prymitywne i niskie. Mieszkam w Rzeszowie i jeździłem po
      całym kraju - życzę miastom typu Wałbrzych, Bytom, Koszalin,
      postPGRowskim wsiom na Pomorzu by miały w ciągu 20 lat taki poziom
      życia jaki jest tutaj (dochód na mieszkańca 8 miejsce w kraju,
      bezrobocie 4.8%, wygląd miasta - polecam przyjechac i zobaczyć). W
      sumie to żal mi was.
      • funia81 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:55
        Facet ma racje, ale wyrazil sie nieprecyzyjnie. Na podzial "Polska A - Polska B"
        naklada sie podzial "miasto/wies". I Rzeszow, jako miasto (i to spore), plasuje
        sie w promodernizacyjnym, pro-POwskim gronie, mimo ze lezy na wschod od Wisly.
        Ale poza samym Rzeszowem rzeszowszczyzna to przeciez bida i pisowska zenada.
        • alcabin Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B i C 09.06.09, 04:19
          Jeszcze jest polska C czyli zakłady karne. Tam PO deklasuje rywali zdobywając
          okolo 80% głosów
          • koloratura1 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 07:46
            alcabin napisał:

> Jeszcze jest polska C czyli zakłady karne. Tam PO deklasuje rywali zdobywając
            > okolo 80% głosów

Oraz Polska D, czyli zakłady psychiatryczne. Tam PiS święci triumfy.
            • szoszan Re: Oraz Polska D 09.06.09, 09:34
              Mylisz się.Pracuję w duzym szpitalu psychiatrycznym.Chodzimy z
              pacjentami na głosowanie,ale nawet w parlamentarnych udaje się się z
              wyra wyciągnąć najwyżej pięciu do urny.Poza tym pacjentki nie gosują
              prawie wcale.
              • jacgg Re: Oraz Polska D 09.06.09, 14:14
                Wydaje mi się funiu, że samo miasto Rzeszów chwilowo korzysta na tym, że
                pozostało stolicą województwa, razem z Kielcami, Opolem czy Zieloną Górą "grając
                w lidze" dużo większych miast (takich, jak: Warszawa, Kraków, Wrocław, etc.
                ...). To się wiąże z funduszami samorządu wojewódzkiego - nie są obecnie
                porażające, ale wydajecie je po prostu na samo miasto, utrzymanie urzędów - więc
                jest to widoczne, zwłaszcza że państwo próbuje wspierać nową "stolicę" Polski
                pd-w, mającą w pewnym sensie zastąpić utracony Lwów... Mnie się to kojarzy z
                odgórnym zarządzaniem i myśleniem magicznym, życzeniowym.

Są góra dwa ośrodki "regionotwórcze" na wschodzie - przede wszystkim Lublin
                (piękne miasto z niezwykłą atmosferą, miałem wrażenie jakbym przeniósł się do
                dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego, chociaż w nim nigdy nie był, dla mnie:
                orient) oraz już dużo słabszy: Białystok... Powinny też radzić sobie przede
                wszystkim samodzielnie - na miarę swoich możliwości.

Życzę miastu Rzeszów jak najlepiej, ale wolałbym żebyśmy nie marnotrawili kasy
                (której mamy na wszystko o wiele za mało) na protezy... Razem z Kielecczyzną
                powinniście być częścią województwa małopolskiego ze stolicą w Krakowie
                (Małopolska Południowa, czy Górna bądź Zachodnia - dla odróżnienia od Małopolski
                Północnej, czy Dolnej względnie Wschodniej, z ośrodkiem w Lublinie) i bazować na
                środkach małopolskich. Jesteście Małopolską a nie "Podkarpaciem".

Pozostalibyście znaczącym ośrodkiem - jednym z trzech filarów (obok Krakowa i
                Kielc) wielkiego regionu z prawdziwego zdarzenia. Stracilibyście przymiotnik:
                wojewódzki i trochę kabony na malowanie kamieniczek wokół rynku oraz wspomniane
                urzędy, ale taki region realizowałby dużo ciekawsze i bardziej obiecujące
                strategie gospodarcze i polityczne - dotyczące m.in. współpracy z całą Słowacją
                czy Ukrainą Zachodnią, także aktywizacji tej współpracy - jakichś inwestycji,
                jakichś większych programów finansowanych z Brukseli... Tym bardziej, że
                prawdziwe regony zażądałyby prawdziwych środków z podatków płaconych przez
                swoich mieszkańców. Spotykalibyście się wszyscy w Krakowie i główkowali, jak
                cały wielki region pchać do przodu - zamiast udawać "regionalną metropolię"
                zdolną co najwyżej do odpicowania za publiczne środki swoich urzędów
                wojewódzkich. Urzędnicy mają to do siebie, że tylko konsumują - nie tworzą
                wartości dodanej...

Myślę, że w dłuższej perspektywie to by się opłaciło wszystkim, łącznie z
                mieszkańcami Rzeszowa (choć byłoby mniej lukratywnych stanowisk dla lokalnych
                notabli...). Długofalowy rozwój silnego regionu musiałby się przełożyć na
                korzyści dla wszystkich jego mieszkańców, a Rzeszów pozostałby największym
                miastem Polski pd-w...
                Obecnie uprawiacie "grę pozorów" i zaklinanie rzeczywistości...
              • koloratura1 Re: Oraz Polska D 10.06.09, 13:30
                szoszan napisała:

> Mylisz się.Pracuję w duzym szpitalu psychiatrycznym.Chodzimy z
                > pacjentami na głosowanie,ale nawet w parlamentarnych udaje się się z
                > wyra wyciągnąć najwyżej pięciu do urny.Poza tym pacjentki nie gosują
                > prawie wcale.

A ci, których uda się zmobilizować, na kogo głosują?
        • leszlong Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 10:44
          @funia81: Po pierwsze, Rzeszowszczyzna. Po drugie niby bida, a w powiecie leskim
          i sanockim wygrała PO. Cuda czy wyjątek? Bo przecież Bieszczady jako biedne
          wedle teorii socjologów popierać winne li tylko PiS (źródło
          miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,6698102,Podkarpacie__zdecydowane_zwyciestwo_PiS.html).
          • everettdasherbreed Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 15.06.09, 07:56
            Akurat miejsca, gdzie rozwija się turystyka (a Bieszczady żyją głównie z
            turystyki), są bardzo proliberalne.
    • czarnysadov Podzielić Polske na 2 kraje 08.06.09, 23:17
      Tak wogóle to smieszy mnie ta postawa wyborczej. Teraz tych co nie głosują tak jak ona chce należało by ośmieszyć itd. Proponuje więc podział Polski na 2 kraje. Polske A i B. Wkońcu dodtacje unije jakie Polska dostaje głównie z powodów najbiedniejszych województw wschodnich szły by do nich a nie na organizacje mistrozstw świata w "Polsce A".

Co więcej idea Polskosci promowana przez obecne elity jest coraz mniej atrakcyjny i w przypadku północnego wschodu ... mamy na przykład do czynienia z spolonizowanymi bałtami (w 20 leciu międzywojennym zamykano mieszkańców Suwałk w więzieniu za posługiwanie się ojczystym językiem Litweskim ...) więc sam niewiem bo bycie dojną krową "Polski A " wydaje się dziwne ...
      • busz.man Polska A= zabużanie+ pgr-y? 09.06.09, 08:08
        bo tym jest przeciez województwo zachodniopomorskie,dolnoslaskie ...
        a najlepsze ze warmia i mazury z majwyzszym bezrobociem czy
        lubuskie to "Polska a" przecież to bezsensowny bełkot
        • shithead Re: Polska A= zabużanie+ pgr-y? 09.06.09, 08:14
          Im blizej do Europy nawet przez polozenie geograficzne. Wam niestety blizej do
          ukrainskich stepow, a tam juz Azja a i myslicie jak kalmuki.
          • leszlong Re: Polska A= zabużanie+ pgr-y? 09.06.09, 10:47
            @shithead: Swoją wypowiedzią dajesz wspaniały przykład myślenia - cytuję ciebie
            - "kałmuckiego", które jest spotykane dość często na zachodzie Polski. Samo
            miejsce zamieszkania nie daje przewagi intelektualnej ani co do myślenia.
          • rita.1 Re: Polska A= zabużanie+ pgr-y? 09.06.09, 12:26
            Jeżeli ta fantastyczna Polska A ma takich obywateli, to gratulacje.
            Niedługo zamieni się w Polskę C, bo do Europejczyków tak im daleko jak do Marsjan.
        • wuetend Re: Polska A= zabużanie+ pgr-y? 09.06.09, 08:48
          dodajmy jeszcze, ze w samym wojewodztwie mazowieckim POZA Warszawa
          wygral PiS. A w woj. Podlaskim, gdzie mamy podzial na wschod (PO) i
          zachod (PiS).
          Moim zdaniem potrzebna jest kolejna operacja "Wisla 2", zeby
          PolskaA, zeby PolskaA, zeby PolskaA byla PolskąA.
          • busz.man najbardziej zacofane jest warminsko-mazurskie i 09.06.09, 11:57
            lubuskie, oraz tzw "srodkowopomorskie" czyli tereny popegerowskie.
            One głosowały na PO. PO jest partią mało wyrazistą, na która może na
            dobra sprawe zagłosowac kazdy. Stad jej popularność-SLD "komuchy",
            PiS "mohery", PSL "wieśniaki" ,a PO z własnym PR "yntelygenckim" i
            braku wyrazistości potrafi sie idealnie wkomponowac i wypromowac-na
            PO głosowały regiony bardziej zacofane niż Podlasie czy Podkarpacie.
            Bo zabużańsko-popegierowskie. Więc przestańcie bronić bredni , to te
            głodne kawałki sa tylko bredniami i niczym innym. Zamozny rolnik z
            Podlasia mna pewno jest wiarygodniejszym wyborcą niż mieszkanieć
            byłego pgr-u w warmińsko-mazurskim. W miastach na PO głosowali
            głownie młodzi do 24 r życia.

PiS mam głęboko-ale podział na Polske A i B jezeli w ogóle istnieje
            przebiega zupełnie inaczej-POlska A to
            Warszawa,Małopolska,wielkopolska,Pomorze Gdańskie, Wrocław. Polska B
            to sciana wschodnia- a takie lubuskie ,srodkowe Pomorze czy W i M to
            juz nawet Polska C. I nijak sie ma to do głosowania na PO czy PiS.
            Profesor od socjologii czyli wciskania głodnych kawałków.
            • ol4 Re: najbardziej zacofane jest podlaskie !!! 09.06.09, 22:30
              Kto był ten wie. do warmińsko mazurskiego duzo ci jeszcze brakuje
              białostocki kartoflu
    • wes47 Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:20
      To dopiero ciekawe.Mam dwa dyplomy studiow wyzszych,prace odpowiedzialna, gdzie ludzie mnie szanuja i nie glosowalam za PO, ktore wszystkich nabija w butelke wyprzedajac po kolei wszystko jak leci i robiac ludziom wode z mozgu.Ale bzdury,co jeden "wierszokleta" wypisujacy brednie to lepszy.Proponuje odlaczyc sie od Warszawki, uznanej przez ostatnie sondaze za najbrzydsza stolice Europy; zakompleksionej,znienawidzonej przez wszystkie miasta od Baltyku po Tatry i stworzyc osobne panstwo ze stolica w Krakowie.
      • eruve.elen Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:30
        z umiejętności bzdurnego generalizowania 'w ramach rewanżu' wnioskuję, że to
        dyplomy z bardzo, bardzo prywatnych uczelni?
      • funia81 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:58
        Tez mam dwa dyplomy, z dwoch z trojki najlepszych uczelni w Polsce, i uwazam, ze
        bredzisz, piszac o "wyprzedawaniu jak leci" i "robieniu wody z mozgu"; jak ktos
        mysli, to nie da sobie w kasze dmuchac. A z przenoszeniem stolicy do Krakowa
        radzilabym uwazac: w Krakowie PO pobilo PiS okrutnie.
      • exuk Re: Wybory pokazały stary podział 09.06.09, 06:16
        wes47 napisał:

> ..... Mam dwa dyplomy studiow wyzszych.....<,

Po co ci dwa dyplomy?, nie umiałaś zdecydowac za pierwszym razem co
        cię interesuje?, więc czekałaś 3 lub 4 lata aby nabrac pewności, że
        to, czego sie uczysz nie jest dla ciebie? Nie ma czym się chwalic!
        To totalny kretynizm! Za głupotę nie dostałabyś u mnie ani
        odpowiedzialnego, ani mniej odpowiedzialnego stanowiska. Tłumoki jak
        ty, istotnie powinny odłaczyc się i stworzyc sobie osobne, własne
        panstwo ze stolicą, najlepiej daleko stąd ..... i zabierz prezydenta.
      • stara_dzaga A dyplomy z andragogiki geriatrycznej na WSP i... 09.06.09, 13:47
        gleboznawstwa na wydziale pól i pastwisk :)
        Kolego miły i sympatyczny (zapewne); nie ilość, lecz jakość się liczy. A
        kolekcjonowanie dyplomów to żaden zaszczyt, tylko naciąganie społeczeństwa przez
        obiboków, którzy zamiast iść do pracy po studiach, bawia się w niepotrzebną
        dalszą edukację. Oczywiście ktoś powie, że można studiować równocześnie... ale
        jak ktoś studiuje poważny kierunek (np. medycynę) to nie ma czasu na drugi.
      • old_dog Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 14.06.09, 22:56
        wes47
        dedykuję ci ten tekst, bez nadziei na zrozumienie
        Każde miasto ma to do siebie, od czasów jak tylko "wynaleziono" miasta, że
        ściąga do nich wszelka swołocz z okolicy bliższej i dalszej. Im większe miasto,
        im bardziej znaczące (np. stolica regionu, kraju) tym większy napływ przybyszów.
        Warszawa z tego względu, jak również z powodu wyludnienia jakie zafundowali
        miastu organizatorzy Powstania Warszawskiego z powodów oczywiście
        patriotycznych, jest szczególnie narażona i zarażona ludnością napływową. Stan
        schamienia miasta przekroczył stan krytyczny i dalej się obniża. Najgorsze co
        spotyka Warszawę to osiedlanie się w mieście cwaniaczków wszelkich dziedzin a
        szczególnie polityków, dziennikarzy, biurokratów najgorszego autoramentu, rodem
        z najdalszego zadupia. Ta swołocz czyni w mieście spustoszenie, bo każdy z tych
        zadupian uważa się za orła i niemal męża stanu, który z gorliwością wprowadza
        swoje zadupiane zwyczaje i mądrości (zdobyte w bardzo prywatnej szkole). Jest
        oczywistą oczywistością, że osiedleni w Warszawie zadupianie ściągają kumpli i
        pociotków i tak rośnie ta lawina Warszawiaków-zadupiaków. Tak działo się za
        czasów nieboszczki komuny i tak dzieje się dzisiaj.
        Swięta i tzw. długie weekendy to okazje do wyjazdu dla Warszawiaków-zadupiaków
        do rodzinnych zadupiów gdzie mogą nadymać się do woli i szpanować przed
        miejscowym kołtuństwem. Efektem tego jest powstawanie różnych opinii o mieście i
        jego mieszkańcach przez pryzmat postaw Warszawiaków-zadupiaków. Zawiść
        prowincjuszy, że to nie im się powiodło tylko tym zasmarkanym sąsiadom,
        dziadokom, od których oni zawsze byli lepsi, tworzy złą opinię o "Warszawce".
        Dobrze jest zajrzeć do metryki tym różnym zadupiakom, którzy szpanują nowym
        wielkomiejskim pochodzeniem. Niewiele jest miast w Polsce gdzie miasto zachowało
        swój miejski charakter i wymuszało na przybyszach uszanowanie i podporządkowanie
        się zwyczajom i duchowi miasta. Warszawa może tylko pozazdrościć takim miastom
        jak Kraków, Łódź, Poznań czy miastom Śląska, że zachowały po II wojnie swój
        charakter.
    • qwertyugazeta Michnik to by chciał aby PO miała 100% jak KPZR 08.06.09, 23:28
      nie głosowałem na PIS ale te jęki i narzekania wyborczej i Michnika, tworzenie
      sztucznych podziałów i podgrzewanie waśni oraz stereotypów działają mi na
      nerwy. Demokracja nie polega na tym, że wszyscy mają głosować na jedyną,
      słuszną, najmądrzejszą partię.
      Poza tym PO dyskryminuje wschód polski - wystarczy poczytać archiwalne
      wypowiedzi min Bieńkowskiej; nic nie robią w tym regionie i dla tego regionu
      więc mało kto na nich głosuje.
      • tojankowski Re: Michnik to by chciał aby PO miała 100% jak KP 09.06.09, 08:22
        A gdzie tu wypowiedź Michnika?
    • wmraf Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:54
      Jasne, że nie zniknęły różnice między obszarami różnych zaborów. Profesor
      powiedział jedynie, że osłabły. Zresztą hipoteza zaborowa jest testowana zwykle
      przy pomiarze w gminach znajdujących się blisko granicy dawnych zaborów, bo
      tylko takie różnice ukazują "czysty" wpływ dawnych granic. Różnica między
      Mazowszem a Pomorzem zachodnim to efekt kulturowy wynikający z innej historii (w
      tym przynależności państwowej) a nie jedynie efekt dawnej granicy. To niuans,
      którego w wywiadzie nie podano, ale znam dość dokładnie poglądy profesora na ten
      temat.
    • logophilos A kto wybrał Ziobrę?Matury - najlepsze w B-stoku 08.06.09, 23:55
      Protestuję przeciwko anachronicznemu podziałowi na Polskę A i B.
      Co do poziomu edukacji - tak się składa, że w Podlaskiem ostatnio
      jest jedna z najlepszych średnich z matur w kraju. Dużo lepsza niż w
      takim Krakowie, który wybrał Ziobrę.

A na Uniwersytet Jagielloński podatki płaci cała Polska, także ta
      tzw. B.

Taki podział pozwala łatwo dowartościować się ludziom, którzy sami
      niewiele dokonali.
    • 4dagome1 Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 08.06.09, 23:58
      to juz nie ma Polaków profesorów .ciągle icki i icki
    • kamilnem Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 00:02
      Panie profesorze, myślę, że ta wypowiedz nie była godna naukowca. Przychodzą mi
      do głowy dwa usprawiedliwienia Pańskich słów: chęć rozgłosu lub bliska znajomość
      z Panem Michnikiem.
      Podrawiam
    • j-50 Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 01:12
      Polska A Polsce B każe się całować w D.
    • art.usa Stary podział na Polskę A i B zostanie dluzej. 09.06.09, 02:34
      Prawda jest ze ci z Ziem odzyskanych sa faktycznie Z Litwy, Białorusi
      czy Ukrainy, ale ci ludzie przejeli od tych starych rdzennych
      mieszkancow, ich tok myślenia.
      Sa to co prawda Polacy wschodni ale zaaklimatowani ludzie na terenach
      zachodnich, którzy tez najczesciej wedruja za praca na zachód,
      i nie maja problemów z sąsiadem z za odry.

Bardzo interesujące zjawisko, w monolitycznej Polsce jednego
      narodu. Tu musialby ktos na ten temat napisać prace dyplomowa.
      • 1zorro-bis A gdzie Polska C? 09.06.09, 06:32
        w Toruniu?
        • des4 Polska A??? ROTFL 09.06.09, 07:41
          ta popegeerowska spuścizna na Pomorzu zachodnim czy Dolnym Śląsku to
          ma byc Polska A? zaniedbane obejścia i młodzież, której głownym
          zajęciem jest juma w Rajchu to jest z kolei "modernizacja"???

dziękuje, wole ciemnogród na Podkarpaciu...

owszem, Wielkopolska, Pomorze, ale niech pan socjolog nie robi z
          siebie idioty robiąc np. z Lubuskiego krainę postympem i światłością
          płynącą...
          • koloratura1 Re: Polska A??? ROTFL 09.06.09, 07:56
            des4 napisał:

> ta popegeerowska spuścizna na Pomorzu zachodnim czy Dolnym Śląsku to
            > ma byc Polska A? zaniedbane obejścia i młodzież, której głownym
            > zajęciem jest juma w Rajchu to jest z kolei "modernizacja"???
            >
            > dziękuje, wole ciemnogród na Podkarpaciu...

To, niestety, widać...

• olias Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 07:41
      równie chamskich artykułów, propagujących wręcz rasizm "lepszych"
      nie było ani w Trybunie Ludu, ani w radzieckiej Prawdzie.
      Wiedziałem że ta Kublik, czy jak jej tam jest głupia, ale skąd to-to
      znalazło taką mendę to naparwdę cud.
      Mylić IQ z listą płac to duże osiągnięcie. Jestem pod wrażeniem. To
      że jestem "gorszym" obywatelem bo zyję na wschodniej stronie Wisły
      to już wiem od dawna. To że wyborcy innych niż jedynie oświeconych
      partii są gorsi - też znane. To że MUSZĘ zarabiać mniej niż byle
      pinda w warszawie to też normalka. To że Tusk po dojściu do władzy
      wyczyścił z kasy unijnej wschodnie regioy to wiadomo - podział łupów.
      Ale ... jak oboje durnowatych rozmówców bedzie miało ze 6 patentów
      łącznie, to mogą ewentualnie głosić że ich łebki są na tym samym
      szczeblu ewolucyjnym co ja. Paniali soboaki!?
      • koloratura1 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 07:59
        olias napisał:

> ...6 patentów
        > łącznie, to mogą ewentualnie głosić że ich łebki są na tym samym
        > szczeblu ewolucyjnym co ja. Paniali soboaki!?

Rzeczywiście, "szczebel ewolucyjny" ZAWROTNY!
        Niezależnie od patentów...
      • wuetend Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 08:54
        dziwne, bylem pewny, ze system rentowy jest u nas w miare
        sprawiedliwy.

To że MUSZĘ zarabiać mniej niż byle
        > pinda w warszawie to też normalka.

:))))
        i zaklady wam zamyka :)) i zabiera PKB dajac w zamian
        bezrobotnych :))

To że Tusk po dojściu do władzy
        > wyczyścił z kasy unijnej wschodnie regioy to wiadomo - podział
        łupów.
        >
    • piosaw Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 07:44
      PSL partia solidarnosciowa? no koniec swiata. GW przechodzi juz sama siebie w
      lizaniu zadkow rzadzacym.
      • minusn PSL - solidarnościowe, razem z SLD 09.06.09, 09:09
        A co myślałeś? PSL jest solidarnościowe. Podobnie jak SLD. A do najważniejszych
        herosów antykomunizmu w Polsce prócz Wałęsy, Michnika, Mazowieckiego i Kuronia
        zaliczamy Jaruzelskiego, Kwaśniewskiego i Kiszczaka. To dzięki tym mężom
        opatrznościowym Polska jest w Europie. To nowa wizja historii roztaczana przez
        IV władzę i jej duchowego i faktycznego guru - jąkałę z Czerskiej.
        Sam (skrót) wywiadu śmieszny. Siermiężny tekst polityczny mający jątrzyć,
        drażnić, skłócać ludzi. Nic nowego i wiadomo że Gwno nie przypadkiem nazywa się
        wyborcze, bowiem głównym jego celem jest wpływanie na wybory. PO-puliści słowami
        szarej eminencji Schetyny odtrąbili już rozpoczęcie nowych wyborów, które mają
        wznieść wodza na wyżyny.
      • nabram Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 09:10
        To nieważne kto skąd pochodzi, ja po "pruskim chowie" zamiatam
        ulicę przed moją posesją i moi sąsiedzi "ze wschodu" też dbają
        o czystość.
        Tragedią tego kraju są beznadziejne elity "u koryta" , na które
        poszło zagłosować siedem milionów z trzydziestu uprawnionych do
        głosowania, także ilość głosów nieważnych świadczxy o wk...niu
        ludzi.To jest wielkie zwycięstwo PO, 3 miliony głosów z 30.
        • leszlong Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 10:58
          @nabram: A ja po galicyjskim chowie mówię dzień dobry, sprzątam po sobie oraz
          wyrzucam śmieci do śmietnika. W Krakowie czy Warszawie tego nie uświadczysz. A
          to przecież Polska A!! A moi sąsiedzi z zachodu tego nie potrafią.
      • stawo73 Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 10:41
        Oczywiście w tym fragmencie tekstu zamiast PSL powinien być
        PIS.Jasno to wynika z kontekstu ,który mówi o podziale sceny na dwa
        przeciwstawne obozy.To zwykła pomyłka i bez sensu jest doszukiwanie
        w tym jakichś celowych działań GW.
    • malarysa Dopóki pod byle pretekstem 09.06.09, 08:59
      będą "uwalane" projekty dla Polski B dopóty będzie zwyciężał tu PiS.
      Tylko ustaw sejmowa o rozwoju tych ziem może to zmienić. Dlaczego UE
      widzi Polskę B jak tereny zdegradowane i ma dla nich różne programy
      a polski sejm nie ?
    • morda57 Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 09:06
      Po co te wszystkie wydumane opiniei komentarze!
      Pis Po,to jest programowo taka sama partia.Polacy glosowali przeciw
      Kaczorom,ot co!
    • hardy1 Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 09:33
      Mam inne zdanie. Uważam że dalej jest podział na Polskę A i B ściśle
      związany z dawnym zasięgiem zaborów. Jedno to modernizacja - w
      zaborze pruskim nowoczesność przyszła już w połowie XIX wieku. Wraz
      z nią nastąpiła tam większa mobilność demograficzna, poznawanie
      zachodniej Europy, innych mentalności, światopoglądów, innej
      kultury. Natomiast w Galicji i kongresówce było dużo większe
      zacofanie, konserwatyzm i bierność, w tym brak mobilności
      demograficznej..ludzie tam gdzie się urodzili tam w w iększości żyli
      i umierali. Nie znali nic nowego.
      I to się uwidacznia do dzisiaj, również w wyborach. Trochę jeszcze
      potrwa aż nastąpią zmiany, co najmniej jedno pokolenie. Ale jaskółki
      są...świat stał się globalną wioską, internet też swoje robi,
      zwłaszcza wśród młodych.I to jest optymistyczne.
      • szoszan Mozecie psioczyć,ale facet wie co mówi 09.06.09, 09:57
        Mam dużą, podzieloną religijnie i politycznie rodzinę w całej
        Polsce.Są w niej katolicy,protestanci i mojżeszowi,a głosują
        różnie:PO,PiS,SLD i Samoobrona,większość ma lewicowy,mantalny
        przechył,nawet ci głosujacy na PiS.Ważną zmienną moderujacą jest
        poziom religijności i poziom frustracji zyciowej/poczucie sukcesu
        (np.mój szwagier-protestant i rencista(nigdy nie pracował zawodowo),
        słucha Radyja-glosuje na PiS).I to przede wszystkim powiedział
        profesor.
        Poza tym ten podział ma także uzasadnienie historyczne,niekoniecznie
        zaborcze.Chodzi o typ osadnictwa, znoszenie pańszczyzny czy
        uprzemysłowienie.
    • koszyka Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 09:42
      prawda stara jak władysław bartoszewski, od konina azja sie zaczyn i
      za przemszą i prosną kończy się cywilizacja
    • filomaci Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 09:53
      Ludzie nie dajecie się dzielić jak rasowe bydło - jak powiedział
      klasyk
    • leszlong Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 10:26
      Gratuluję panu profesorowi znajomości geografii. Jeśli Wisła dzieli Polskę na A
      i B, to dlaczego PiS wygrał w obwodzie wyborczym obejmującym Małopolskę i
      Świętokrzyskie, gdzie ponad połowa obwodu jest po prawomyślnej stronie (czyli
      tam gdzie ma by Polska A)?? A takie Mazowsze, które poparło PiS, też nie leży li
      tylko na lewobrzeżu Wisły. Po prostu profesor mówi stare gadki, które nijak nie
      mają odniesienia do rzeczywistości.
      A co do niby popierania PO w miastach, a na wsi PiS, to jakoś Podkarpacie znów
      się wyróżnia, bowiem powiat łańcucki poparł PiS (prawie 60%), a powiat leski i
      sanocki PO (odpowiednio 50 i 59%). A niby biedne Bieszczady winny głosować na
      PiS, a regiony blisko miast na PO!! A tu psikus.
      • agatazieba Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 14:38
        fajnie sie jest przyczepic, co?

a sprawdzales jak sie rozkladaja gminy w poszczcegolnych komisjach? sprawdz.
        wiadomo, ze ta wisla jest umowna granica, a ze jest najwieksza rzeka w tym
        rjonie, to nieraz jjuz granice stanowila.
    • liqier Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 11:17
      Bez względu na przekonania, to hańba dzielić Polaków w ten sposób. Powinno to
      obrażać wszystkich. Chyba, ze komuś marzy się PZPR. Wówczas była tylko Polska A.
      Wykształcony człowiek wie, że dla zdrowego rozwoju państwa potrzebne są różne
      opcje, bo inaczej śmierdzi to totalitaryzmem. A podobać to się tylko może mało
      wykształconym osobom.
    • acc4 Po przegranej Lecha Kaczyńskiego PIS rozleci się. 09.06.09, 11:23
      Te wybory pokazały, że Lech Kaczyński nie ma nawet szansy na
      przejście do drugiej tury. Winne są jak zwykle media, a teraz doszły
      jeszcze sondażownie. Sam Lech Kaczyński jest debeściak.
    • drupal Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 11:25
      jedyny stadion budowany na euro w Polsce B to Stadion Narodowy w Warszawie, na
      Pradze, po TEJ stronie Wisły...
      a i reszta miasta z wyraźnym wpływem zaboru ruskiego, z atmosferą
      prowincjonalnego miasteczka na Kresach.
    • art.usa Rok biedy glosuje na PIS 09.06.09, 12:02
      Wsie i miasta na Pomorzu czy Mazurach, glosują inaczej jak stare
      biedne PGR.
      Miasta sa bogate i piękne tu i tam, choc podobają mi się
      te miasta na ziemiach odzyskanych lepiej.
      Bydgoszcz (Bromebrg) jest bogatym miastem to czuc tylko
      przejezdzajac.
      Patrioci z "Rogu biedy" bada się bronic ale taka jest prawda.

Ci ludzie z A byli na zachodzie ksztaltuja swe budynki i ogrody
      inaczej niezeli ci inni
      Niema co nowic, jest widoczna roznica.

Prawda jest, ze biedota i ciemnota glosuje na rasistowsko -
      faszystowski PIS.
    • szegewara Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 12:03
      A ja mieszkam na zachód od Wisły i mam wyższe, prawnicze
      wykształcenie a głosowałem na PIS i jestem z tego dumny.
      • spokojny.zenek Re: Wybory pokazały stary podział na Polskę A i B 09.06.09, 12:16
        Ziobro? :))) Kempa? :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka