aelithe Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 13:11 a co wy z tym wyrzucaniem tego artykułu; artykuł jest nierzetelny i demoagogiczny choćby porównania że polska średnia emerytura to 1600 złotych ( wskaźnik odtworzenia 80%) niemiecka 2000 euro( wskaźnik odtworzenia 25%-40%) autor nie podał, że Polska ma najniższy wiek emerytalny na świeice nie podał, że rencista może pracować nie podał, że wskaźnik odtworzenia jest 3 na świecie po Norwegii i Szwecji nie podał, że Polska emerytura jest indeksowana ( w większości krajów renty nie są podwyższane - państwowe) Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszet Re: Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 15:06 Skąd masz takie dane? Podaj jakąś literaturę proszę. Z chęcią poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 19:57 co do Polskiej statyski www.zus.pl rocznik statystyczny powszechnie dostępne w internecie wskaźniki odtworzenia emerytury/ renty co do niemieckich dostęne w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 13:44 ZUS trzeba sprywatyzować. Odpowiedz Link Zgłoś
fizykoterapeuta Re: Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 14:29 a po co? żeby znowu się ktoś nachapał? lepiej znieść obowiązkowe składki - kto chce, niech sobie dokłada, a kto nie chce, niech sobie sam organizuje emerytuę Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 14:22 Dziwią się, że ludzie nie lubią robić czegoś co nie sprawia im przyjemności i to pod przymusem. :> I oczywiście to durni ludzie nie rozumieją, że to dla ich dobra :> A mawiają, że siłą nic nie można dać :> Odpowiedz Link Zgłoś
etruskw-w Podoba mi się w ZUS-sie 25.07.09, 14:46 podoba sie w ZUS-sie to: 1. że w 1999 roku wprowadzili najbardziej skomplikowany i sformalizowany system identyfikowania płatnika i mimo tego przez 5 lat miałem konto niezidentyfikowane 2. od 20 lat płacę składki z działalności gosp. i nie dostałem żadnego świadczenia typu chorobowe, umorzenie , pomoc publiczna itp, o emeryturze to nawet nie myślę 3. posiadam już 5 segregatorów pism we wzajemnej korespondencji poznałem wszechstronnie sale sądowe (za namową ZUS), gdy się łudziłem że sąd mi przyzna chorobowe gdy miałem złamaną nogę oraz umorzy składki zdrowotne, gdy udowodniłem że przez 8 ostatnich lat nie korzystałem z opieki zdrowotnej finasowanej z NFZ 4. Podoba mi się że w Centrali ZUS w Warszawie pracują sami wybitni absolwenci warszwskich uczelni 5. Wreszczie podoba mi się że nowa siedziba znajduje się pośród cmentarzy - powązkowski, tatarski, żydowski, wojskowy 6. Zachwyca mnie to, że do rozliczania zatrudnienia w unijnych krajach śródziemnomorskich wybrano Oddział w ŁODZI, który ma niewiele wspólnego z morzem 7. Podoba mi się filozofia płacenia podatków przez ZUS 8. Mają rewelacyjny system ściągania składek - potrafią pozbawić chleba za wykonaną robotę na kilka miesięcy i dodatkowo umotywować kilkoma pismami na swoje usprawiedliwienie 7. Wiele rzeczy mnie fascynuje w ZUS-sie o których napisałem do Ambasady USA Odpowiedz Link Zgłoś
chojowaty Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 15:00 to obywatele okradają ZUS ale POlacy tego nie rozumieją -chroniczny brak logicznego myślenia (od 2014 roku będzie sprawiedliwiej wyliczana emerytura tj.ile włozyłeś tyle wyciągniesz.) Odpowiedz Link Zgłoś
je.oleg Re: Bardzo dobre pierogi z ZUS-u 25.07.09, 16:14 chojowaty napisał: > to obywatele okradają ZUS ale POlacy tego nie rozumieją -chroniczny brak logicz > nego myślenia (od 2014 roku będzie sprawiedliwiej wyliczana emerytura tj.ile wł > ozyłeś tyle wyciągniesz TO NIE TAK. PRZEZ 40 LAT PŁACIŁEM NA ZUS PRAWIE POŁOWĘ TEGO CO ZARABIAŁEM. TE ŚRODKI NIE PRACOWAŁY NA SIEBIE, był to prymitywny podatek socjalny. Gdybym te pieniądze inwestował ( jak na "zachodzie" )dziś emeryturą przebiłbym nie jednego niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
je.oleg Nawe w bezsensie - musi być trochę sensu 25.07.09, 16:02 Cała dysputa o ZUS - nie ma większego sensu. Chcemy by było dobrze, a jest jak zawsze Moje doświadczenie: sam składałem dokumenty na emeryturę; naliczono mi o 150,- zł ( na rękę ) za mało. Po odwołaniu - dostaję tyle ile wyliczyłem. Może to odosobniony przypadek ale jeśli każdego tak skubną??? APEL DO KLIENTÓW TEJ FIRMY: LICZCIE, SPRAWDZAJCIE NIE DAJCIE SIĘ nabrać na miła obsługę, służbowy uśmiech itp. Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek ZUS to... 25.07.09, 19:31 ...piramida finansowa.Płacisz na emeryturę/rentę obecnych emerytów.Na twoją pracują młodsi,po drodze pieniądze są przejadane przez urzędników zusowskich z wielkim zapałem.Dlatego jest przymus opłacania składki.Lichwiarskie odsetki od niezapłaconych składek(odsetki,tzw opłata dodatkowa i opłata prolongacyjna).Aparat ściągania skłądek o wiele bardziej nieprzyjazny od skarbowego. Żona z mężem stali się rozbitkami na bezludnej wyspie na środku oceanu.Kochanie zginiemy z głodu-tutaj,nikt nas tutaj nie znajdzie.Kochana żono,nie martw się,zapomniałem opłacić składki ZUS,oni nas znajdą. Mój jeden wniosek rozpatrywało ok. 10 osób każdy robił inny fragment mojego wniosku oczywiście mimo komputerów jeden nie wiedział co postanowił inny w mojej sprawie,dodatkowo robota była dublowana w oddziale wojewódzkim też z niewiedzą,że zajmuje się tym niższy szczebel. O braku kompetencji ,wyobraźni,otwartego podejścia do petenta nie wspomnę. Na pohybel głupich leniwych wydrwigroszów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fiatfan czemu wydaje się na to pieniądze 25.07.09, 16:50 Z moich prywatnych wyliczeń wynika, że nasze "państwo" podwędziło w różnej formule do 90% wszystkich środków pochodzących z UE (czyli z naszych podatków). Połowa z tej kwoty idzie na przemiał w urzędach - albo na etaty dla biurw, albo na zleconka dla "przyjaciół królika". ten artykuł tylko potwierdza mechanizm. Pieniądze wydane na badania czy bezsensowne projekty można było dać ludziom, ale... przecież biurwa i kumpel królika też człowiek, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: czemu wydaje się na to pieniądze 25.07.09, 18:04 fiatfan napisał: > Z moich prywatnych wyliczeń wynika, że nasze "państwo" podwędziło w różnej > formule do 90% wszystkich środków pochodzących z UE (czyli z naszych > podatków). Połowa z tej kwoty idzie na przemiał w urzędach - albo na etaty dla > biurw, albo na zleconka dla "przyjaciół królika". ten artykuł tylko potwierdza > mechanizm. Pieniądze wydane na badania czy bezsensowne projekty można było dać > ludziom, ale... przecież biurwa i kumpel królika też człowiek, nieprawdaż? Zapomniałeś dodać jeszcze bardzo poważne wydatki na "niezbędne" stałe szkolenia z zakresu szkoły podstawowej,kursokonferencje i inne akademie ku czci...wyjazdy sponsorowane pod palmy typu p-oseł Karski + Kreta=pomyłka zasadnicza meleksa z łodzią podwodną.O Sw. Opatrzności i dotacjach celowych nawet nie wspomnę.To nie tylko ZUS.Tak działa całe państwo,więc nie wiadomo do kogo pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
misio_dwa Artykuł sponsorowany 25.07.09, 19:15 ciekawe ile Ofe za te wypociny płacą? Bo 26 pln za 10 lat oszczędzania w Ofe to naprawdę rewelka. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną mi wypłacać emeryturkę i wreszcie wyjadę na obiecany urlop emeryta na Karaiby. Tak obiecywał nasz ukochany Przewodniczący PE nie jaki prof. Buzek, i taka złotousta Lewicka. Yes, yes, yes........ Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Dlaczego ZUS należy zlikwidować 25.07.09, 19:54 Kiedy konstytucja mówi o obowiązku - mówi o tym wyraźnie, jak w przypadku należności publicznoprawnych. Kiedy mówi o prawie - mówi tylko o prawie, jak np. prawo do pracy. I tak samo własnie mówi o prawie do zabezpieczenia społecznego. W tym zakresie sformułowania "zakres i formy zabezpieczenia społecznego okresli ustawa" nie wolno traktowac rozszerzająco. Co do składek, SN w UCHWALE III UZP 3/06 wskazał, iż "świadczenia ubezpieczeniowe wypłacane z FUS nie mają już charakteru świadczeń realizowanych ze środków publicznych. Z kolei "moje" składki są przecież składane na MOIM koncie w Fundusu Ubezpieczeń Społecznym. Skoro więc nie mogą mieć one charakteru świadczeń publicznoprawnych, to dlaczego, do cholery nie mogę sam zarządzać tymi pieniędzmi? Gdyby taki manewr zrobiła jakakolwiek prywatna firma, jej zarząd dawno siedziałby jużwe więzieniu. Ale skoro robi to ZUS pod państwową przykrywką, to "kradnijmy ile wlezie, staruchom na starość damy ochłapy, bo i tak są za słabi (i fizycznie i ekonomicznie) by pójść na nas z widłami". Tak właśnie rozumuje Skarb Państwa. Powiem inaczej: stosując państwowy przymus i monopol nie znajdujący oparcia w Konstytucji od wejścia w życiue ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku, a właściwie nawet od wejścia w życie Konstytucji w 1997 roku, ZUS kradnie nasze pieniądze. Dziś, po niemal 17 latach pracy miałbym zgromadzonego nominalnie kapitału 300.000 zł. ten kapitał dalej by na siebie zarabiał, na moją emeryturę i na lepszy start moich dzieci, kiedy mnie zabraknie. Bo zakładając, że będe pracował jeszcze 22 lata (do 60 roku życia) kapitał ten jeszcze urośnie raz z wpłat, a dwa - ze składanego procentu. Kapitał taki mniej więcej podwaja się co 5 lat, zatem pod koniec zycia zawodowego miałbym odłożoną na starośc ładną sumkę. Zaś z ZUS-u dostanę może 500 zł emerytury. Gdybym przestał pracowac w 60 roku, a statystycznie dożywam 72, miazłbym kwotę ok.1,5 mln/12 lat=125 tys. rocznie. A drugie tyle miałaby moja żona. Ja naprawdę nie chcę niekonstytucyjnej opieki złodziejskiego ZUS. Chcę, by mi oddał moje pieniądze. A alternatywy są, tylko trzeba je mieć z czego realizować. A jesli ZUS zżera to co mogłoby w te alternatywne inwestycje czy fundusze pójść, to nie ma z czego inwestować. W końcu jest szereg prywatnych ubezpieczycieli, prowadzacych obecnie tzw. III filar, który mógłby się stać własnie zabezpieczeniem emerytalnym dla przyszłego emeryta. Co więcej, kapitał tam jest gromadzony i pomnażany i na dodatek w niewykorzystanej części podlega dziedziczeniu. Tam mam swobodę umów, ile zł będe płacił, ile lat i kiedy chcę przestać żyć z etatu/pracy a zacząć żyć z kapitału, bo pozwala mi na to swoboda umów. Co więcej, płacę tam mniej niż ZUS-owi, a otrzymam o niebo więcej. Nie wspominając o tym, że wskutek likwidacji płacenia ZUS-owi zyskałbym znacznie wyższe wynagrodzenie niż mam ze składką, zaś Skarb Państwa zarobiłby na wyższym podatku bo dochody miałbym wyższe, a i dochody z kapitału też byłyby opodatkowane. W ten sposób, za pośrednictwem obywatela i państwo miałoby znacznie lepiej. A skoro mój kapitał będzie pracował NA MNIE, zgodze się, żeby przez najbliższe 20 lat odprowadzać część tzw. stopy zwrotu na poczet obecnych emerytów, przy czym ta część zmniejszałaby się przez najbliższe 20 lat do zera. W ten sposób nominalnie będe płaciła tyle ile płacę nadal, ale przy okazji i tak na własnym kapitale będe zarabiał dla siebie. A przez następne 20 lat państwo będzie mi zwracało to, co teraz wyłożyłem. I obawiam się, że nie ma innej metody, bo jak tak dalej pódzie, to mało młodych w tym kraju zostanie. I właśnie dlatego, Panie Redektorze, ludzie uznają ZUS za zbiorowego złodzieja. Niech Państwo skończy z komuną i stanowiskiem, że wie lepiej od obywatela, co zrobić z pieniędzmi, bo to - jak na całym cywilizowanym świecie widać - jest nieprawda. A przy okazji... ZUS jest ogromnym hamulcem rozwoju gospodarczego, niszczy małe rodzinne firmy, a przy okazji likwiduje lokalną konkurencję obcym sieciom handlowym. Wsponę także, że ma aparat egzekucyjny i represyjny znacznie bardziej restrykcyjny od aparatu urzędów skarbowych, a okres przedawnienia roszczeń ZUS o składki wynosi lat 10, podczas, gdy Urząd Skarbowy może nas gonić tylko 5 lat. I o ile US biorą należną kasę dla Państwa na infrasytukturę, to gdzie się podziewają moje prywatne pieniądze na moją emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
cest.l.a.vie ZERO kompetencji w ZUS 25.07.09, 20:44 Wezwano mnie bo brakowało jakiegoś dokumentu. Gdy przyjechałem do Szczecina z prowincji: "Oj dokument jest - wszystko w porządku" (zero przeprosin). Jakiś zwrot kosztów? Zapomnij. Przepis o zwrocie kosztów w przypadku błędu urzędnika jest w ZUS martwy (KPA to przewiduje). Oczywiście mógłbym iść do sądu (po odmowie ZUS) ale dla 20 zł sobie odpuściłem. Oni to też tak rozumieją i czują się bezkarni. Przypadek drugi Przyniosłem do ZUS wszystkie dokumenty do naliczenia kapitału początkowego - wszystko w oryginale. Oddaję to pani (swój jedyny oryginał) i proszę o potwierdzenie przyjęcia. "Nie wydajemy" Ja: przecież macie obowiązek wydać potwierdzenie przyjęcia dokumentów. "Nie wydajemy". No comments. Naliczono mi kapitał po ponad dwóch latach - z dwóch dokumentów (pracowałem tylko kilka lat przed naliczeniem kapitału). Byłoby dłużej, gdybym nie męczył ich potem co tydzień. Całe szczęście, ze moje dokumenty nie zaginęły przez ten czas - nie wiem, czy uznaliby moje kserokopie... Zero respektowania KPA, zero fachowości, terminowości. To ZUS, który stawia sobie pałace. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopysio Re: ZERO kompetencji w ZUS 25.07.09, 21:17 A ja mam zupełnie inne doświadczenia. w listopadzie 2008 słożyłem moje dokumenty , niezwykle sympatyczna i uprzejma pani na tym stanowisku zrobiła dokładny ich przegląd , pochwaliła za porządek w dokumentach :-) i poinformowała mnie kiedy mogę sie spodziewać decyzji. Po 2 tygodniach dostałem pisemko powiadamiajace ,że sprawa się trochę przeciągnie gdyż muszą sprawdzić moje dokumenty w dwóch innych miastach w których pracowałem. Po 2 miesiącach dostałem decyzję o przyznaniu emerytury. Nikt na mnie nie warczał, wszyscy z którymi sie kontaktowałem byli mili , uprzejmi i kompetentni. Aha - jestem z Wrocławia. pozdrawiam obecnych i przyszłych emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
exuk ZUS okrada Polaków! 26.07.09, 09:32 ZUS to złodziejska, dyskryminująca instytucja, która marnotrawi nasze miliardy na budowę własnych ośrodków wczasowych, wypasionych biur oraz na zatrudnienie tysiecy debili przekladajacych papier z miejsca na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
e-mocje.info ZUS = piramida finansowa 26.07.09, 16:58 Z tego co mi wiadomo, ZUS jako piramida finansowa - gdzie my placimy na emeryture naszych dziadkow a na nasz juz nie bedzie mial kto placic bo ludzi z wyzu na emeryturze bedzie po 2016 roku wiecej niz tych ktorzy mieliby na nas zpierd...ać - jest niezgodna z prawem. Czekam az w koncu ten chory kraj i jego chory rzad pozwoli mi abym sam decydowal o mojej emerytorze a nie zmuszal mnie ustawowo do placenia haraczu do ZUSu, ktorego nigdy w zyciu nie odzyskam w takiej kwocie w jakiej wplacilem - nie mowiac juz o jakich kolwiek dodatkowych odsetkach z tytulu "inwestowania". Odpowiedz Link Zgłoś