sonqo najłatwiej mówić o wybaczeniu, ludziom którzy 31.08.09, 14:07 nie mają związku ze sprawą np. kościół lubi wybaczać za kogoś :) Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: najłatwiej mówić o wybaczeniu, ludziom którzy 31.08.09, 14:23 Kościoł strasznie lubi wybaczać za swoje zbrodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo taa :) "święci" inkwizytorzy, śpią spokojnie pod 31.08.09, 15:33 krzyżami. Ja bym kurna nie wybaczył gdyby ktoś mi mamę usmażył za rzekome kontakty z szatanem. Dopóki kościół nie wykopie tych zwyrodnialców co parali się torturowaniem i nie wykona na nich ekskomuniki, będzie dla mnie spadkobiercą ich zbrodni, za które powinien być ścigany. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 14:08 Jesli nasza,jakakolwiek wiara w Boga ,ma miec sens to powinnismy nauczyc sie wybaczac- nawet jesli to jest potwornie trudne. Nakaz ten wprost sformulowal sam Chrystus , w modlitwie "Ojcze nasz".Jesli Bog ma nam wybaczyc winy, to my winnismy odpuszczac winy naszym winowajcom.Bez tego nasza wiara jest niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 14:21 > Bez tego nasza wiara jest niczym. Z czy bez, i tak jest niczym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krark Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 15:56 Popieram. Jest protezą dla ludzi mających trudności z myśleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 16:10 edi54 napisał: > > Jesli nasza,jakakolwiek wiara w Boga ,ma miec sens to powinnismy > nauczyc sie wybaczac- nawet jesli to jest potwornie trudne. > Nakaz ten wprost sformulowal sam Chrystus , w modlitwie "Ojcze > nasz".Jesli Bog ma nam wybaczyc winy, to my winnismy odpuszczac > winy naszym winowajcom.Bez tego nasza wiara jest niczym. "Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował bliźniego swego i nienawidził nieprzyjaciela swego. A ja powiadam wam: Miłujcie nieprzyjaciół waszych i czyńcie dobrze tym, którzy was nienawidzą i módlcie się za swych prześladowców i potwarców, abyście byli synami Ojca waszego niebieskiego, który każe słońcu swemu wschodzić nad złymi i dobrymi i spuszcza deszcz na sprawiedliwych i grzeszników. Bo jeżeli miłujecie tylko tych, którzy i was miłują, jakąż macie stąd zasługę?" (Mat. 5, 43 - 47) Może niektórzy nie chcą stać się synami Ojca Niebieskiego? Albo uważają, że uda im się to jakoś tak "fuksem"? Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Po filmie"Tajemnica Westerplatte"nie będzie ś 31.08.09, 14:19 Będzie, będzie, tylko ubędzie nam aniołow. Odpowiedz Link Zgłoś
emkey1 Re: Po filmie"Tajemnica Westerplatte"nie będzie ś 06.09.09, 22:05 Moim zdaniem to raczej "Tajemnica Westerplatte" przegra w starciu z rodzinami obrońców Westerplatte. W USA jak chcą kogoś przedstawić w niekorzystnym świetle, to albo podają zmyślone nazwiska albo mają bardzo mocne dowody. W polskim filmie są prawdziwe nazwiska a dowodów nie ma i są tylko domysły. Czyli mogą dostać jeszcze sądownie po kieszeni. Poza tym zdjęcia do tego filmu jeszcze nie ruszyły a przed jego twórcami coraz to więcej przeszkód. Przykładowo grupy rekonstrukcyjne, które twórcy chcieli użyć jako statystów, się na ten film wypięły. Jeden mundur spokojnie można liczyć jako 1000 zł minimum. Grupy rekonstrukcyjne mają rzecz jasna swoje, niejednokrotnie częściowo oryginalne mundury. Teraz filmowcy będą musieli uszyć dla statystów (Litwinów) mundury a to jest kosztowne, zarówno w aspekcie finansowym jak i czasowym. A jak zrobią mundury "po łebkach" albo użyją jakiś oznaczeń lub broni, które na Westerplatte nie występowały, to znajdą się całe masy ludzi, które im to wytkną i będą się z tego publicznie naśmiewać, co temu filmowi bynajmniej nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 14:23 Przezylem okupacje i w 100%-ach podzielam zdanie obroncy Ignacego Skowrona. Jak dotychczas, szwaby prawdziwie sie z nami nie pojednaly i nie wyplacily odszkodowan za to co zniszczyly, ukradly, wymordowaly i uzywaly do niewolniczej pracy. Natomiast, co jest dla mnie calkowicie zrozumiale gdyz znam dobrze szwabow, maja czelnosc szczekac o wlasych krzywdach, roszczeniach oraz domagac sie na czele z Merkel i Steinbach potepienia rzekomych wypedzen, ktore byly najzwyklejsza rejterada na rozkaz szwabskich wladz!!! Maja szwaby czelnosc obwiniac inne narody za wlasne bezecenstwa. Jak dotychczas to absolutnie nie widze zadnych podstaw do pojednania. Pana Krepsa, ktory (sadzac ze zdjecia) urodzil sie po wojnie i nie widzial tego co sie dzialo uwazam za uzytecznego idiote lub wrecz szwabska wtyczke dzieki ktorej szwaby wykrecaja sie sianem i placa wielu Polakom psie grosze za niewolnicza prace - co uwazam za kompletne swinstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 14:28 Alez wesz3, powiedz po prostu, ze Krebs jest Zydem. Odpowiedz Link Zgłoś
lagosapapa Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 14:38 Kłamiesz pisząc "Przeżyłem okupację"! Tak, wiem, chciałeś żeby twój głos zabrzmiał PRAWDZIWIE - ale dlaczego chciałeś to osiągnąć poprzez kłamstwo??? Skoro "przeżyłeś", masz pewnie po siedemdziesiątce - ale twój język jest językiem młodego, pełnego nienawiści człowieka. Nikt starszy nie używałby takich zwrotów jak ty, na przykład : „szczekać” czy „użyteczny idiota” – toż są to klasyczne netowe zwroty młodych chamusiów którzy pod osłona nicka pozwalają sobie na słowa, których nigdy nie wypowiedzieliby pod swym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lagosapapa Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 14:41 A, i jeszcze jedno: ludzie którzy przeżyli okupację, mówili i mówią SZKOPY, a nie SZWABY! Jak już chcesz sie pod kogos podszywać, najpierw sie do tego dobrze przygotuj! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: lagosapapa 31.08.09, 15:00 lagosapapa napisał: > A, i jeszcze jedno: ludzie którzy przeżyli okupację, mówili i mówią > SZKOPY, a nie SZWABY! Jak już chcesz sie pod kogos podszywać, > najpierw sie do tego dobrze przygotuj! Jak nie masz nic rozsadnego do napisania to milcz. Piszesz glupoty. To zalezy od dzielnicy Polski. U nas na Pomorzu powszechnie mowilo sie przede wszystki "szwaby", a rzadziej "mloty". Wyrazenie "szkopy" uzywane bylo powszechnie w "Kongresowce". Odpowiedz Link Zgłoś
lagosapapa Re: lagosapapa 31.08.09, 15:12 Szwaby czy szkopy - nie zmienia to faktu, że facet do którego pisałem podszył się ewidentnie pod starszego pana! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: lagosapapa 31.08.09, 15:15 lagosapapa napisał: > Szwaby czy szkopy - nie zmienia to faktu, że facet do którego > pisałem podszył się ewidentnie pod starszego pana! Pitolisz jak natchniony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lagosapapa Re: lagosapapa 31.08.09, 15:49 Ach, dopiero teraz zauważyłem, że to TY jestes tym kłamcą! "Pitolisz jak natchniony" - to też nie jest język ponad siedemdziesięcioletniego mężczyzny"! Kolejny dowód na moją korzyść. A propos SZWABY - SZKOPY: druga wojna to moje hobby od lat (a mam ich sporo...) w związku z czym przeczytałem mnooostwo pamiętników z czasów wojny. I wiesz co, wszyscy pisali tylko o Szkopach, a nie o Szwabach! No a teraz chwila prawdy: ile masz naprawde lat? Sądząc po języku masz między 17 a 25. GÓRA. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie, że chce broni łacha, ale nie masz racji 31.08.09, 19:30 na Niemców mówi sie per Szwaby w Polsce od co najmniej 150 lat! Przy czym, początkowo często sie zdarzało pomylić oryginalnego Niemca z Włochem, ba częścioj mówiono na Włochów per "szwaby". W trakcie II WS mówiono i szkopy i szwaby, choć to drugie jest dość śmieszne, zważywszy na fakt, że Szwabia to jedynie jakies niecałe 8% Niemiec............. Szwabowie to naród porządny i pracowity......... A wecio - to kompletny oszołom w wieku 25 lat ca about. Lubi sobie na temtoforumnie podmalować łeb na srebrno. Głównym weyskokiem wecia było stwierdzenie, że skandalem jest, iż p. Władysław Bartoszewski przeżył wojne, a jego tatuncio nie........ Wecio czesto pisuje też w wątkach o komunie, gdzie pojawia sie jego drugie ego - miłośnika i fana komuny, stanu wojennego, władysława gomułki, ubecji i innych tego typu świnstw. Summa summarum - chory faciu! Obchodzic z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: lagosapapa 01.09.09, 01:54 Jeszcze raz pitolisz idiotyzmy i pokazujesz, ze nic nie wiesz! Na Pomorzu mowi sie na nich "szwaby" rzadziej mowilo sie "pludry" lub "mloty". Slowo "szkop" (od szkopka) jest na Pomorzu uzywane pejoratywnie w odniesieniu do czyjejs glowy, np. masz dobry szkop na wszy i wszelkie inne robactwo, lub gdzie wsadzasz swoj szkop? Tak samo na Pomorzu nazywalo sie Kongresowiakow bosymi Antkami, poznaniakow pyrami, a mieszkancow bylej Galicji centusiami. Tylko Slazacy nie mieli przezwiska. Z kolei Kongresowiacy nazywali nas krzyzakami, prusakami lub pomorskimi sledziami. Czy ty w ogole cos wiesz???! Odpowiedz Link Zgłoś
miryw Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 14:24 > uważa z kolei Tadeusz Kreps, inny weteran z Westerplatte > i prezes stowarzyszenia Misja Pojednania. Jaki weteran z Westerplatte??? Tadeusz Kreps urodził w 1940 roku; nie ma takiej możliwości, żeby walczyć podczas września 1939r. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: funny5 31.08.09, 14:26 funny5 napisała: > I po co Skowron jatrzy? A ty dlaczego jatrzysz??? Zylas w czasie okupacji, polonofobko? Jak nie, to siedz cicho. Skowron ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: funny5 31.08.09, 14:28 > Skowron ma racje. to może sam wymierz policzek? I z zemsty wyklep gości po mordach? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: cillian1 31.08.09, 14:43 cillian1 napisał: > > Skowron ma racje. > > to może sam wymierz policzek? I z zemsty wyklep gości po mordach? Jestes nak samo niedorozwinietym jak "funny5", albo jestes najzwyklejszym polonofobem. Tu nie chodzi o wymierzanie policzkow. Tu chodzi o kompletny brak podstaw do pojednania ze wzgledu na postawe Niemcow, ktorzy jak zwykle, nieuczciwie probuja wykrecic sie sianem. Gdyby byli uczciwi to nie wystepowaliby z roszczeniami wobec nas oraz nie zrzucaliby win za swoje bezecenstwa na inne narody. Jak tego nie widzisz i nie rozumiesz to daj sie zaszklic!!! Pamietaj, ze pojednanie oparte na zaklamaniu nie jest warte funta klakow. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: cillian1 31.08.09, 14:56 > pojednanie oparte na zaklamaniu nie jest warte funta klakow. twoje podejście przypomina mi zabawę kaczek-sraczek z Wałęsą ;) Niemcy się przyznali i to już kilka razy, a przepraszać co krok, to nikt nie lubi. Ludzie zginęli, Niemcy przegrali. Ale już czas zapomnieć. To że jakaś idiotka chce wypłynąć na wypędzeniach, musisz uznać za idiotyzm, tak samo jak Polacy uznali za idiotyzm zachowanie kaczek przed wyborami do PE i straszenie Niemcem ;) > najzwyklejszym polonofobem. to to samo co katolik nienawidzący innego katolika? Bo ma np. lepszą furę? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: cillian1 31.08.09, 15:03 Nigdy nie zrobili tego tak jak powinni. Glupis i do tego niesamowicie naiwny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: nie nadużywaj jego imienia, jako swego :))) 31.08.09, 15:09 gnojku ;) > Nigdy nie zrobili tego tak jak powinni. Glupis i do tego jestem ciekaw co by cię uszczęśliwiło? Dożywotnia renta, Niemiec pod ręką, jak niewolnik, klepiący przepraszam Polaków, przepraszam Polaków, zamiast pacierza? Wtedy byś był szczęśliwym człekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: cilklian1 31.08.09, 15:14 cillian1 napisał: > gnojku ;) > > > Nigdy nie zrobili tego tak jak powinni. Glupis i do tego > > jestem ciekaw co by cię uszczęśliwiło? Dożywotnia renta, Niemiec pod ręką, jak > niewolnik, klepiący przepraszam Polaków, przepraszam Polaków, zamiast pacierza? Wtedy byś był szczęśliwym człekiem? Glupis polonofobie, nie do kwadratu, a do szescianu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: cilklian1 31.08.09, 15:18 > Glupis polonofobie, nie do kwadratu, a do szescianu!!! zajebista riposta miszczu wesz3, no nie wiem co odpisać :D napisz co by cię zaspokoiło, a może się ziści :D Opisz swoje idealne Niemieckie przeprosiny :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: cilklian1 31.08.09, 17:20 cillian1 napisał: > > Glupis polonofobie, nie do kwadratu, a do szescianu!!! > > zajebista riposta miszczu wesz3, no nie wiem co odpisać :D > > napisz co by cię zaspokoiło, a może się ziści :D Opisz swoje idealne Niemieckie > przeprosiny :)))) -żeby z grobu wstał Adi Gitler i powiedział "entschuldigen sie bitte"...;) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok wecio to taki smieszny szczurek 31.08.09, 19:11 tata kapo w stutthofie oraz powojenny komunista........., wiec mieszankda, że łubudubu. Lepiej obchodzic dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: wecio to taki smieszny szczurek 31.08.09, 20:03 1410_tenrok napisał: > tata kapo w stutthofie oraz powojenny komunista........., wiec mieszankda, że > łubudubu. > > Lepiej obchodzic dookoła. e, mnie to tam go nawet trochę żal. on zdaje się nie postrzegać ludzi takimi jacy są, tylko zawsze głównie przez ich pochodzenie narodowe. W takim "filmie" wszystko co inne od Polskości jawi się raczej wrogo. Nie zazdroszczę mu. :( Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Re: cillian1 31.08.09, 15:03 wet3 napisał: > Tu chodzi o kompletny brak podstaw do pojednania ze wzgledu na > postawe Niemcow, ktorzy jak zwykle, nieuczciwie probuja wykrecic sie sianem. Gdyby byli uczciwi to nie wystepowaliby z roszczeniami wobec nas oraz nie zrzucaliby win za swoje bezecenstwa na inne narody. to chyba jaka pomylka - ie Niemcy, ale Rosjanie. Niemcy odcieli sie od prob usprawiedliwiania zbrodni hitleryzmu. nawet w sensie symboli - swastyka, w przeciwienstwie do sierpa z mlotem, jest symbolem organizacyjnie zabronionym. oczywiscie indywidulne osoby czy nawet organizacje w Niemczech moga probowac jakichs roszczen. tacy ludzie sa w kazdym kraju. ale generalnie nie ma przyzwolenia na pisanie alternatywnej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tw52 31.08.09, 15:11 Generalnie pisza o nas stale swinstwa i wystepuja z roszczeniami. Przypatrz sie dokladniej organizacjom ziomkowskim i zauwaz, ze w ich zjazdach obok chorej na chorobe wscieklych krow Eryki Steinbach biota udzial takie tuzy jak kanclerz Niemiec czy Poettering. Powinno Ci to wystarczyc z nadwyzka! Podobnie jak kacapy, falszuja historie probujac swoje zbrodnie zrzucac na inne narody. Gdzie ty zyjesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Re: tw52 31.08.09, 15:17 wet3 napisał: > Generalnie pisza o nas stale swinstwa i wystepuja z roszczeniami. > Przypatrz sie dokladniej organizacjom ziomkowskim i zauwaz, ze w ich > zjazdach obok chorej na chorobe wscieklych krow Eryki Steinbach > biota udzial takie tuzy jak kanclerz Niemiec czy Poettering. Angela Merkel dyplomatycznie, ale dosc wyraznie odciela sie od wypowiedzi Eriki Steinbach na ostatnim zjezdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok wecio nie wie, że teraz Poettering 31.08.09, 19:13 nazywa sie Buzek? To pan prof. i były premier rządu RP też jest z ziomkostw??? Wecio chyba sie najadł szaleju. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: tw52 31.08.09, 15:21 wet3 napisał: > Generalnie pisza o nas stale swinstwa i wystepuja z roszczeniami. Drogi wesz3! To chyba wylacznie wasza wina. O nas nie pisza zadnych swinstw i nie maja zadnych roszczen, a raczej wprost przeciwnie. z wyrazami glebokiego wspolczucia kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
sam_gaz wet3, a ty bydlaku i twoi kumple z SB ??? 31.08.09, 14:29 mordowaliście żołnierzy WP, sku...ele! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok oczywiscie, u Wecia to rodzinne 31.08.09, 19:15 zawsze muszą jakichs Polaków pomordować........., później zwalają na Niemców, Ukrainców albo Rosjan........... Odpowiedz Link Zgłoś
palikotek Czy Zydzi tez maja wybaczyc Niemcom? 31.08.09, 14:27 Mordu nie da sie wybaczyc, ale winy tez nie wolno przenosic na nastepne pokolenia. Angele raz jezdzi do Eryki innym razem przejmuje sie obozami.. w NRD byla dzialaczka Freie Deutsche Jugend, tym razem tez sie dopasuje. Putin wiadomo bydlak z KGB, co dodac.. ze Gestapo bylo tym samym i nie ma jakos dobrych gestapowcow Odpowiedz Link Zgłoś
sam_gaz palikotek, durna antysemitko... 31.08.09, 14:32 To tak jak Rydzyk, złodziej i oszust, ale nie wszyscu ksieża sa tacy.. To nie Nimcy,Rosjanie,Polacy,itd, mordowali To RZĄDY tych krajów! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: sam_gaz 31.08.09, 14:54 sam_gaz napisał: > palikotek, durna antysemitko... > To tak jak Rydzyk, złodziej i oszust, ale nie wszyscu ksieża sa tacy.. > To nie Nimcy,Rosjanie,Polacy,itd, mordowali To RZĄDY tych krajów! Zachowujesz sie jak typowy duren antypolski, ktory z braku argumentow zawsze obrzuca inwetkywami, antysemitami lub SBkami. Moje kondolencje. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 14:34 A czy wiecie, jak polscy zolnierze znalezli sie na Zachodniej Plycie (Westerplatte). Bo okolicznesci sa do dzisiaj kontrowersyjne.... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 17:28 Polska baza wojskowa na Westerplatte powstała, ponieważ podczas wojny 1920 (toczonej przez Polskę w interesie CAŁEJ Europy z Niemcami włącznie) komuniści blokowali rozładunek wojskowych dostaw dla Polski. Aby uniknąć podobnych numerów, Polska założyła bazę wojskową na Westerplatte. To było działanie dla dobra wszystkich, także dla dobra Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.bykol Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 14:45 funny5 napisała: > I po co Skowron jatrzy? dla ciebie Pan Skowron pindo Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 14:58 Myślę, że Skowron z wielkiej litery wystarczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 15:23 "- Dwa lata później, kiedy umierał, wyznał, że jest mu lżej, bo choć ciężar odpowiedzialności za wystrzelenie tego pocisku przygniatał go całe życie, to przeprosiny przyniosły ulgę - opowiada." (a są tacy co nie wierzą w duchy) Odpowiedz Link Zgłoś
kit.kat Re: Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcam 31.08.09, 15:40 Doskonale rozumiem motywy pana Skowrona. Nas tam nie było, no kogo jak kogo, ale jego sprawa Westerplatte dotyczy najbardziej. Nie mamy prawa oceniać jego postanowienia z racji kompletnej zmiany światopoglądu. To, że ktoś tanio kupił błyszczącego Opla z Niemiec sprawia, że już inaczej patrzy na całość i marzy mu się pojednanie, pff. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Widziałem pierwszy wystrzał na Westerplatte ! 31.08.09, 15:42 Kpt.Ignacy Skowron "Widziałem pierwszy wystrzał na Westerplatte": www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20090829&typ=my&id=my11.txt Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Dobrze mowi..jak Kargol.. 31.08.09, 15:46 ..ha,ha,ha..Pawlak byl tego samego zdania... Odpowiedz Link Zgłoś
michals-3 Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 15:46 Niestety z takich postaw przebija smutna prawda: że naszą motywacją w kampanii wrześniowej i dalszym udziałem na frontach II wojny światowej wcale nie była chęć uchronienia Europy i świata przed zbrodniczą, obłędną ideologią, ale zwyczajna etniczna nienawiść do Niemców. I Niemiec, który w 60 lat po wojnie przyjeżdża do Polski w celach pojednawczych, dawno już odżegnawszy się od swojej dawnej ideologii i przyznawszy się do błędu, jest dla nas takim samym, złym Niemcem jak ten, który 60 lat temu na nas napadł. Bo to Niemiec, winnym grzechu pierworodnego należenia do narodu niemieckiego. Tym samym odmawiamy sobie prawa stawiania siebie w roli jakichkolwiek arbitrów moralnych w kwestiach związanych z wybuchem i przebiegiem II wojny światowej. Na własne życzenie. Co więcej, można nawet postawić pytanie, czy fakt, że to oni na nas napadli, a nie my na nich, nie wynikał jedynie z tego, że oni byli silni, a my słabi. Przykre to, że naszą bohaterską walkę sami potrafimy spłycić do poziomu plemiennych waśni, niczym nie różniących się od walk Tutsi i Hutu. Odpowiedz Link Zgłoś
burek_polny Z Litwa tez sie kiedys tluklismy... 31.08.09, 15:47 A kilka lat pozniej slawny wieszcz napisal te slowa: "Litwo, Ojczyzno moja...". Czasem mozna sie wiec pogodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 15:53 z niesmakiem i obrzydzeniem patrzę po raz kolejny na manipulacje polityczno-historyczne pt.pojednajmy się,to nasza misja polityczna. Otóż,pisałem to nie raz,urodziłem się po II WS,nie widziałem hitle- rowca,kagiebowca i kogoś tam,więc nie wiem dlaczego miałbym ich nienawidzić i wszystkich Niemców,Ruskich i Szwedów /to za potop/ i Tatarów i Turków. A tu od kilku lat jacyś magicy od piaru i mar- ketingu piszą,że wieloletnia nienawiść między tymi nacjami wymaga pracy,i przebaczania i może kiedyś przebaczmymy i blabla. Ale najpierw pokazują dokumenty,filmy,jak to okrutnie Niemcy i inni postę powali z Polakami,takie implanty pamięci dla tych,którzy tego nie doświadczyli,a gdy już wzbudzi się odrazę i niepamięć,to teraz robi my misję pojednania i podawania rąk. Od 20 lat i więcej ludzie jeź dzą do Niemiec,pracują uczą się,żenią i nikt sobie d... nie zawraca jakimś Hitlerem !!!!! Prosżę się obudzić i nawiązać kontakt z rzeczywistością. Czy ktoś z naszych szacownych instytucji historycz no-wykopaliskowych i dziejowych był już karany za nawoływanie do niwnawiści na tle narodowościowym ??? Bo to właśnie jest robione pod mylącą nazwą "pojednajmy się",i któżby śmiał zaprotestować takiej szlachetnej nazwie. Nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Obrońca Westerplatte: A Odra mieli. 31.08.09, 16:18 A Odra mieli. www.youtube.com/watch?v=ZJRGWi5lq8E&NR=1 pl.youtube.com/watch?v=Yx5iQMwgXDE&feature=related FLOR DE UN DIA Mirku Klose - Konradem Wallenrodem. Wspomnij Odrę, połącz się z Narodem! Odra płynie jak kondor w locie. Płynie ta nasza Odra. Z falą jej dusza mi gra. Światło iskrzy na ploso. Myśli z wodą się niosą. Płynie, płynie, płynie, płynie, płynie ta nasza, ta nasza Odra. Oj jak dusza, tak dusza mi gra. Oj jak dusza, dusza mi gra. Oj gra, oj gra, oj gra, oj gra, oo, oj gra. Szuka, szuka, szuka, szuka, szuka ta nasza Odra Gdzie bliżej brzegu, gdzie dalej do dna. Płynie, płynie dłużej od dnia, Gdy baytlem, baytlem, baytlem byłem ja. Odro, Odro my cię przajem. Weź ty połącz się z Dunajem. Niesiesz, niesiesz, niesiesz piach. Co odpadł w czeskich górach. Gdzieś pod Radhostem. Smrekiem, Czarcim Wierchem. Za górą do Dunaju Morawica. Przepłynąć górę tak zachwyca. I tak , i tak, i tak pewnego dnia Do Dunaju popłynie Odra. Śląska Odra. Dusza mi gra. Kanałem Hawela. Łączy mórz wiela. Do Szczecina. Do Berlina. Warta i Wisła Dunaj niezawisła. Odro, Odro, Odro my cię przajem. Weź ty połącz się z Dunajem Niesiesz, niesiesz, niesiesz piach. Co odpadł w czeskich górach. Za górą do Dunaju Morawica. Przepłynąć górę tak zachwyca. I tak , i tak, i tak pewnego dnia Do Dunaju popłynie Odra. My som krewni po ojcu, kądzieli. Niechaj nas łączy , a nie tak mieli. Płynie, płynie, płynie, płynie, płynie ta nasza Odra. Oj jak dusza, tak dusza mi gra. Z Odry na Morawicę płynę ja. Oj gra, oj gra, oj gra, oj gra, oo, oj gra. Szuka, szuka, szuka, szuka, szuka ta nasza, ta nasza Odra Gdzie bliżej brzegu, gdzie dalej do dna. Płynie, płynie dłużej od dnia, Gdy baytlem, baytlem, baytlem byłem ja. Śląska Odra. Dusza mi gra. Kanałem Hawela. Łączy mórz wiela. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos sklad delegacji to duma tuska no i sprzyjajacych 31.08.09, 16:19 mu mediow. wystarczy poczytac ich teksty: "przyjada miedzy innymi merkel i putin". w pierwszej kolejnosci polskie media wspominaja delegacje najezdzcow lol i wlasciwie do tych delegacji uwaga mediow sie ogranicza. a sojusznicy tak wtedy tak i dzisiaj maja polske w glebokim poszanowaniu. ot tuskowa polityka. acha, zaszczyci nas takze sam szef parlamentu europejskiego, pisze wyborcza lol bez odzewu Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: sklad delegacji to duma tuska no i sprzyjajac 31.08.09, 16:26 od dłuższego czasu są oni zapraszani ;) Nie tylko za Tuska, ale i kaczek-sraczek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Tym ze "Schleswig-Holstein"... 31.08.09, 16:32 ...mozna reke podac. Gdyby lepiej strzelali, to nasi by sie tak dlugo nie utrzymali. :-) Zreszta za to niecelne strzelanie "podpadli" Fuehrerowi. Gdy ten zwiedzal Westerplatte po poddaniu sie polskiej zalogi, odmowil wejscia na poklad okretu. Po zapoznaniu sie z przebiegiem bitwy (w szczegolnosci z tym, ze Niemcy poniesli duzo wieksze straty niz Polacy), zdecydowal, ze marynarze nie zasluzyli sobie na te "zaszczytna" wizyte. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Tym ze "Schleswig-Holstein"... 31.08.09, 17:09 statek byl szkolny wiec czego zadac od uczniow? de.wikipedia.org/wiki/Westerplatte Dobrze ze chociaz czasem trafili..ach ta mlodziez..he,he.. Odpowiedz Link Zgłoś
dibadzio nie wierzę w szczerość niemiecką 31.08.09, 16:33 Pan kreps mówi, że Niemcy nauczyli go, że można pokonać największe uprzedzenia. Przepraszam, my Polacy mamy uprzedzenia? My mamy potworną traumę- uprzedzenia to niewlaściwe słowo, wygodne dla Niemców. Trochę to dziwne, że kaci mają ofiary uczyć pokonywać traumę. Pokonać traumę trzeba i trzeba mieć duzo własnej wewnętrznej siły i wsparcie kogoś bliskiego ale żeby uczyć się tego od katów? Nie wierzę temu niemieckiemu artylerzyście, że jego wyczyny na westerplatte były mu zawsze ciężarem. Założę się, że sie cieszył z sukcesów Wehrmachtu i do końca popierał Hitlera czekając tak jak inni Niemcy , że Hitler rzuci na przeciwnika wunderwaffe. Teraz tak mówić jak to napisano w GW każe mu polityczna poprawnoś i maska jaką Niemcy ubierają mówiąc o II wojnie światowej. Nie dajmy sie nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: nie wierzę w szczerość niemiecką 31.08.09, 17:29 Eee, no podczas wojny pewnie się i cieszył, że wygrywają. Był młody, należał do "elity" - walczył w myśl "nowego świata"...(Ilu młodych ludzi totalitarne systemy w ten sposób wykorzystały i zrobiły z nich morderców?) Ale kiedy po wojnie zaczął się dowiadywać w czym brał udział - to pewnie minę miał nietęgą... Odpowiedz Link Zgłoś
nieudonek Ignacy Skowron zawistny niczym żyd, 65lat po wojni 31.08.09, 16:47 wojnie a jemu ciągle mało, on chce najwyraźniej następnej Odpowiedz Link Zgłoś
kloda-wa Chłopaki z pod Wizny tak nie postępują 31.08.09, 16:56 Czy ktoś słyszał by któryś z 45 ocalonych chłopaków z pod Wizny wygłaszał takie oświadczenia ? Ale oni nie boją się spojrzeć Niemcom w twarz. Żaden z nich nie stchórzył i nie poddał swojego posterunku... Odpowiedz Link Zgłoś
bobbie2 Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 17:22 Szanowny panie, pan walczyl i to dzielnie trzeba przyjac, bo mnie tam nie bylo.Wojna juz tyle lat sie skonczyla, czy nie moze pan tym staruszkom w koncu podac reki? czy ciagle trzeba zyc tamtymi dniami? czy nie nalezy nam sie pokoj? po obu stronach. Tylko Polacy sa tacy zawzieci, inni potrafili przebaczyc i dla pokolej nowych jest nakreslony nowy drogowskaz, to znaczy pojednanie i patrzec w przyszlosc, pan i inni patrza tylko do tylu, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 17:26 Podobno przebieg uroczystosci ma byc transmitowany przez raiostacje w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
krakower Obrońca Westerplatte: Nie świętujmy z Niemcami 31.08.09, 18:19 Daj sobie siana, Skowron, i nie rób nam wstydu (wstydź się raczej bezsensownej obrony tego portowego badziewia). Odpowiedz Link Zgłoś