malwi_31 09.09.09, 00:37 Syn ma 1,8 mc-14 zębów. Na razie myłam mu zęby 1x wieczorem, ale zębów przybywa i zastanawiam się czy to już nie czas, aby myć 2x dziennie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcysiaw1 Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 09.09.09, 04:50 lekarzem nie jestem ale pamietam jak moj synek mial 12 m-cy i 12 zebow i juz wtedy mial szorowane 2x dziennie. W ogole to chyba od poczatku mylam mu dziaselka 2x dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 09.09.09, 13:07 Ja z kolei wczoraj natknęłam się przy opisie pasty Elmex dla dzieci, że pastą do zębów 2x dziennie należy zacząć myć kiedy dziecko skończy 2 lata, do tego czasu wystarczy 1x dziennie. Czy tak jest faktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 10.09.09, 03:14 ja znowoz slyszalam, ze pasta z fluorem a pasta Elmex (rzekomo od roku do lat 6) zawiera fluor, nie nalezy myc zebow do 5 roku zycia gdyz dziecko nie umie jszcze dobrze wyplukac a nie moze tez polykac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 09.09.09, 21:37 juz warto:) Odpowiedz Link Zgłoś
orto_nie_orto Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 09.09.09, 22:34 Nie tyle X razy dziennie (X=1,2,3,4,..), co po każdym posiłku, po którym warto. Jak pije soki, to właściwie powinnaś non-stop myć zęby - więc lepiej dawać wodę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agaguru Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 10.09.09, 14:46 Z tego co wiem to sa trzy etapy pasty elmex 1-5, 6-12, dla doroslych. Myc zebow po jedzeniu kwasnym (soki!!!)nie mozna myc przez godzine, bo zmienia ph. Dentysta 2-letniej coreczce powiedzial, ze raz dziennie porzadnie wystarczy. Ale my od zawsze myjemy 2x, rano mala myje glownie sama (uczy sie i przyzwyczaja do rutyny), wieczorem ja jej porzadnie szczotkuje,ona tylko poprawia sama woda. Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama agaguru 10.09.09, 23:44 Dobrze piszesz:) Dodałabym jeszcze, że mycie zębów pastą która nie zawiera fluoru jest bezcelowe. Należy nawet małym dzieciom myć pastą z fluorem. Np. elmex-u, ale są jeszcze inne na rynku. Nadmiar fluoru (połkniętego) odłoży się w ząbkach, które jeszcze nie wyszły - będą mocniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: agaguru 11.09.09, 05:32 przepraszam ale z tym akurat sie nie zgodze. Jak umyjesz roczniakowi pasta z fluorem zeby skoro jeszcze nie umie wyplukac? proste, ze to polknie, chcialabys codziennie (przepraszam 2x dziennie) polykac fluor? poczytaj sobie co nie co na ten temat. A i jeszcze jedno? Odbiegajac od tematu, czy Twoja mama myla Ci zeby mleczne pasta z fluorem? Moim zdaniem ilu dentystow tyle opinii i bez sensu sie sprzeczac Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: agaguru 11.09.09, 05:33 nie doczytalam do konca Twojej odpowiedzi ale to dobre, ze nadmiar fluoru odlozy sie w zabkach, ktore nie wyszly anie w zoladku i jelitach. Przykre! Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama marcysiaw1 11.09.09, 14:14 marcysiaw1 napisała: > nie doczytalam do konca Twojej odpowiedzi ale to dobre, ze nadmiar > fluoru odlozy sie w zabkach, ktore nie wyszly anie w zoladku i > jelitach. Przykre! Co jest przykre? Twoja wypowiedż jest tak zagmatwana, że konia z rzędem temu, kto odgadnie co Autorka miała na myśli... A to, że o czymś słyszysz pierwszy raz w życiu nie znaczy że to nie istnieje:) Doinformuj się trochę zanim napiszesz na forum. Cytuję jeszcze jedną informację: Osoby niezorientowane mieszają dwie formy fluoru- podawany doustnie ,wchlaniany i dystrybuowany wewnetrznie (np.Zymafluor,ktory powinno sie stosowac z wieksza ostroznoscia) -i wbudowywany w szkliwo,nierozpuszczalny,niewchlanialny do krwioobiegu (w zwiazku z tym nie mogacy dzialac na jakiekolwiek narzady wewnetrzne) skladnik past profilaktycznych. Ale wiele osob utozsamia jedno z drugim. Acha i jeszcze jedno - fluor zawarty w pastach dla małych dzieci to naprawdę niewielkie ilości. A nam dorosłym nie zdarza się czasem połknąć odrobiny pasty? I co się dzieje, ano nic. A w pastach dla dorosłych jest znacznie więcej fluoru. Dodatkowo fluor zawarty jest przecież w żywności którą spożywamy. Reasumując do pierwszego roku życia wystarczy myć dziecku ząbki samą wodą. Ważna jest również technika mycia zębów- o wiele lepsze jest mycie wodą ale długo i dokładnie niż byle jakie "śmignięcie" pastą po ząbkach. Odpowiedz Link Zgłoś
anka-2607 Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 11.09.09, 11:35 Nie rozumiem dlaczego mycie zębów najmłodszym dzieciom pastą bez fluoru jest bezcelowe. Mycie zębów ma na celu pozbycie się resztek jedzenia i dla dzieci małych, które nie potrafią jeszcze wypluwać jest specjalna pasta nenedent (w aptekach). A połykanie pasty z fluorem może doprowadzić do zatrucia. Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama anka-2607 11.09.09, 13:50 anka-2607 napisała: Nie rozumiem dlaczego mycie zębów najmłodszym dzieciom pastą bez fluoru jest bezcelowe. Dlatego jest bezcelowe, gdyż możesz umyć dziecku ząbki samą wodą nieprawdaż? Wodą również wspaniale można wyczyścić ząbki z resztek jedzenia itp. A kupowanie pasty bez fluoru jest nabijaniem kabzy producentom tychże past. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: anka-2607 11.09.09, 13:57 odrazu moglas powiedziec, ze kupuujesz paste odrazu dla siebie i dziecka. Nabijanie kasy ale jednak zdrowsze jak polykanie fluoru. Nie odpowiedzialas kolezance na temat zatrucia fluorem Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama Re: anka-2607 11.09.09, 14:21 Ech... Moim dzieciom do 1,5 roku myłam ząbki tylko wodą i sporadycznie pastą dla dzieci z fluorem. Więc nie wykosztowałam się zbytnio. Oprócz tego regularnie odwiedzamy wspaniałą Panią dentystkę, która jest na bieżąco z wszelkimi nowinkami. Moje dzieci (odpukać) ząbki mają w dobrej kondycji i oby tak dalej. A koleżance odpowiedziałam powyżej. Mam jeszcze nadzieję, że moja wiedza w tym temacie posłuży innym:) Odpowiedz Link Zgłoś
agaguru Re: Od kiedy zacząć myć zęby 2x dziennie? 11.09.09, 16:59 PAsta do zebow dla dzieci (od 1-6 lat) zawiera niewiele fluoru. Na pascie jest tez napisane, ze uzywa sie jej niewiele (kapka wielkosci groszka), moj dent mowi, ze tyle ile zmiesci sie na dziecka malym paznokciu, wiec po wszorowaniu tej pasty w zeby niewiele zostaje do poklniecia! Dzieci tez otrzymuja mniej fluoru z pokarmu niz dorosli (nie pija wody z kranu, wod wyskozmineralizownych itp). Wiec chyba wiecej korzysci z tego fluoru w pascie niz zlego. Watek o ''zjedzeniu'' pasty z fluorem przez 1.5 roczniaka: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93376071,,Poltoraroczne_dziecko_najadlo_sie_pasty_do_zebow_.html?v=2 Pani Dr nie uwaza, ze to tak strasznie trujace.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś