Dodaj do ulubionych

krostki na policzkach

23.09.10, 10:11
Witam! Mojej 13-miesięcznej córeczce kilka miesięcy temu pojawiły się na policzkach krostki. Nie jest ich dużo, są drobne jakby ziarenka kaszy manny. W dotyku szorstkie. Konsultowałam to z dwoma pediatrami: jeden stwierdził, że to mała nietolerancja pokarmowa, drugi - że alergia dotykowa. Drugą opcję eliminuję, bo ubranka Małej od początku prane są w tym samym proszku razem z naszymi i wcześniej nic się nie działo. Jeśłi chodzi o tolerancję pokarmową, to próbowałam wykluczyć ewentualne alergeny, zmieniałam mleko (w tym także na HA), ale to nic nie dało. Wydaje mi się, że raczej nie jest uczulona na białoko mleka krowiego, bo karmiąc piersią, nie stosowałam żadnej diety eliminacyjnej. Wysypka się nie powiększa, ale też nie niknie. Zauważyłam, że pod wpływem słońca staje się jakby bardziej widoczna. I sama wysypka też pojawiła się wiosną, kiedy buzia wystawiana już była na słońce. Na ciele żadnych innych krostek i wysypek nie ma i nie było. Może ktoś podpowie mi, co to może być? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: krostki na policzkach 23.09.10, 12:29
      to może być wszystko. Moja córka dostawała takich krostek od pewnego rozdzaj ciastek, pojęcia nie mam, co ją w nich uczula. Coś, co ma dużo konserwantów, pestycydów, herbicydów, czyli np. owoce zamorskie, owoce, warzywa, różne sztucznizny typu chipsy, lizaki itp. itd. Poprawa jest widoczna czasem dopiero po miesiącu od odstawienia podrażniającego jedzenia, więc musisz się uzbroić w cierpliwość.
    • kasiaalbrecht Re: krostki na policzkach 25.09.10, 21:09
      warto pokazać dermatologowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka