Dodaj do ulubionych

pomoc dla alergika

02.11.10, 00:01
Witam Pani Doktor. Mam 3,5 letniego synka alergika (trawa, pyłki, możliwe że dodatkowo kurz, pleśnie). Czy teraz w okresie grzewczym a potem w upały mogę zastosować nawilżacz powietrza w pokoju synka? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: pomoc dla alergika 03.11.10, 09:37
      Dla alergika (szczególnie jeśli jest alergia lub podejrzenie alergii na kurz, roztocza i pleśni) wskazane jest niższe nawilżenie niż "normalne".

Pozdrawiam!
    • meg.123 Re: pomoc dla alergika 03.11.10, 11:10
      A znasz coś takiego
      www.venta-airwasher.pl/
      jest super. Bardzo oczyszcza powietrze, wyraźną poprawę czuję tak ok 2 godz po włączeniu. Nie wydostaje się z tego żadna mgiełka bądź para poprostu samoistnie paruje ale bardzo wolno. Jak się naczytałam o nawilżaczach to byłam przerażona (zbyt duża wilgotność, osadzanie się pary/mgiełki wszędzie, bądź jakiegoś tam nalotu, wymienne wkładki w cenie samego nawilżacza) Venta jest prosta i bezproblemowa.
    • kasiaalbrecht Re: pomoc dla alergika 04.11.10, 15:00
      mozna ale wymaga on czestego mycia, ew mokre reczniki i wietrzenie
    • e-kasia27 Re: pomoc dla alergika 04.11.10, 15:07
      Jeśli podejrzewasz uczulenie na pleśnie i kurz, to nawilżacz nie jest wskazany.
      Im większa wilgotność, tym więcej w pomieszczeniu pleśni i tym więcej roztoczy w kurzu, bo one do rozmnażania potrzebują wilgoci i ciepła(temperatury powyżej 18 stopni).

Dla alergika lepszy jest oczyszczacz powietrza z dobrym filtrem. Wyłapie z powietrza pyłki i odchody roztoczy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka