03.12.10, 08:48
Pani doktor.
Strasznie martwie sie o mojego 3 miesięcznego synka u którego znalazłam 3 plamki w kolorze kawy z mlekiem wielkości ok 1 cm.Jedna była już od urodzenia ale ponieważ miał sporą i długo utrzymującą się zółtaczkę( ok8 tyg) być może 2 pozostałe nie były widoczne.Ostatnio przypadkowo trafilam na artykół o Chorobie Recklinghausena i jestem przerażona!!!! Dodatkowo BArtuś ma ciut ciemniejszą cere a my jesteśmy z mężem osobami o niemal białej skórze, oraz badanie usg brzuszka wykazało poszerzone pętle jelitowe wypełnione treścią gazową.Ja już wszytsko wiąże teraz z tą chorobą..... :( Co może być przyczyną pojawienia się tych przebarwien?( poza tą straszną chorobą oczywiście), czy zdrowe dziecko może je mieć? Czy to prawda że witamina B6 pomaga w ich usunięciu? Ja niby mam 2 takie plamki ( czy wrodzone czy nabyte niewiem)ale ogólnie mam dużo piegów, opalałam się wiec to być moze od tego...A taki okruszek???? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: znamiona 03.12.10, 09:30
      Zupełnie zdrowe dzieci też mają plamki moja córka ma na udzie taka 2*2 koloru kawy z mlekiem,a chrześnica na brzuszku, była taka 2*1 teraz dzidzia podrosła to i plamka troche też,drugą ma na plecach ale malutką.poogladaj foty dzieci chorych na ta chorobe to ci przejdzie.
      • beacisko1 Re: znamiona 03.12.10, 09:48
        czarna- jak pooglądałam foty to dopiero mnie wzięlo na dobre ;/... ja rozumiem jedna plamka, ale 3???? u takiego małego dziecka????
        • aljoszka Re: znamiona 03.12.10, 13:42
          Mój synek ma jedną taką 1x1 i dwie malutkie. Pierwsza się pokazała w 1 rż i wydawała się ogromna, a teraz w wieku 4 lat prawie jej już nie widać. Wiem przez co przechodzisz, bo sama przez przypadek się natknęłam na wiadomości o tej chorobie i oczywiście już byłam prawie pewna że to ma ;/ Od dwóch lat nic mu nowego nie wyskoczyło...
          Ja sama mam dwie i to bardzo duże plamy - obydwie na nodze,z jedną sie urodziłam a druga nawet nie wiem kiedy się przypałętała i jestem zupełnie zdrowa.
    • aljoszka Re: znamiona 03.12.10, 13:46
      Po za tym ciemniejsza skóra, może być chyba jeszcze od żółtaczki - tak mi się zdaje.
      Gdzieś jeszcze kiedyś czytałam,że plamy mogą być od wątroby.
      • beacisko1 Re: znamiona 03.12.10, 15:46
        Ojjj obys miała racje- ja już jakiejś głupawki dostaje....Boje się potwornie...No bo skoro w wieku 3 miesiecy ma juz 3 te plamki to co bedzie za 3 lata???!!!!!
        • aljoszka Re: znamiona 03.12.10, 18:24
          Jest duże prawdopodobieństwo,że te 3 mu zostaną...w tej chwili cięzko stwierdzić, a radziłaś się już jakiegoś lekarza ?
          • beacisko1 Re: znamiona 03.12.10, 20:29
            rozmawialam z dermatologiem no i on mówi ze na razie mam sie nie martwic ale jesli znamion bedzie >5 to jest juz podstawa do przypuszczeń o tej chorobie;/ czesto nie daje ona zadnych objawów poza plamkami do 5-10 roku zycia dziecka.............masakra;/
    • kasiaalbrecht Re: znamiona 04.12.10, 11:03
      spokojnie, zdrowe dzieci też posiadają takie znamiona, zwłaszcza,że w rodzinie też są zmiany barwnikowe, jeśli ma być Pani spokojna można ew planowo pokazać się neurologowi ale spokojnie:)
      • beacisko1 Re: znamiona 04.12.10, 12:37
        no troszkę sie uspokoiłam ale tylko troszke bo w gruncie rzeczy sama nie spotkałam się z tym że czyjeść dziecko ma takie plamki....piszą ze co piąte dziecko ale ja znam tylko jedno- MOJE ;/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka